Hervannan Sanomat 24.5.2023

Page 1

Hervannan Sanomat

TURTOLA

Tuotteita runsaat, mutta rajoitetut erät!

TALLATUT HINNAT CITTARI HOITAA

(16,63/kg)

ERÄ! RUODOTON SAVULOHIFILEE Norja

Pirkka SUOMALAISET KIRJOLOHIFILEEVIIPALEET graavattu tai kylmäsavustettu, 150 g (33,27/kg)

Ilman Plussa-korttia 5,49/pkt (36,60/kg)

Atria KALKKUNALEIKE 250 g (13,96/kg)

Atria

Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores • N:o 21 • 24.5.2023
Uudistus: Ahvenisjärven kentät kuntoon Sivu 2 Harrastus: Melonta sopii kaikille Sivu 20 Yhteisö: Kesä grillataan pihaporukalla Sivu 32 Paremman palvelun apteekki Insinöörinkatu 23, Kauppakeskus Duo Puh. 010 617 0100 info@hervannanapteekki.fi ma–pe 8–20 la 9–18 su 12–16 Aukioloajat: O Y Täyden palvelun isännöinti Kirjanpitopalvelut Tekninen isännöinti Laillistettu vuokravälittäjä LVV Insinöörinkatu 40, 33720 Tampere puh. 03 3390 0100 www.iisoy.fi
HINNAT VOIMASSA TO-LA 25.–27.5.2023 tai niin kauan kuin tavaraa riittää ellei tuotteen kohdalla toisin mainita. Kotitalouksille, ei jälleenmyyjille.
PINAATTI-
OHUKAINEN 400 g (3,75/kg) Yksittäin 2,25/pkt (5,63/kg)
499 PKT Pirkka
Pirkka
AIDOSTI SUOMALAISTA Sinulle täällä Turtolassa leivottu! Taatusti kotimaista ja uunituoretta aamusta iltaan! OMASTA LEIPOMOSTA ISO ROUHEINEN MAMMUTTILEIPÄ 540 g (6,46/kg) 349 KPL 349 PS HERKULES MAMMUTTISÄMPYLÄT 4 kpl/350 g (9,97/kg) 499 KPL MAMMUTTIPITKON PUOLIKAS 460 g (10,85/kg) Atria Kunnon Arki MIKROATERIAT 300 g (7,50/kg) Yksittäin 2,45/kpl (8,17/kg) 450 2 KPL ERÄ Kariniemen KANANPOJAN FILEEPIHVIT 1 kg, rajoitus 2 rs/talous 3.- 499 RS 079 PS 349 PKT ERÄ Atria POSSUN ULKOFILEE palana, vac., Suomi ERÄ Atria PORSAAN SISÄFILEE Pehmeän pippurinen, n. 650 g Helposti myös verkkokaupasta - Mene sivulle K-RUOKA.FI/TURTOLA tai käytä K-Ruoka-sovellusta - TILAA ostokset verkosta - TOIMITAMME ostokset osoitteeseesi Verkkokaupassa myös Noutopalvelu 2 PKT Innocent SMOOTHIET 300 ml (7,30/l) sis. pantin 0,10 Ilman Plussa-korttia 2,89/pl (9,30/l) sis. pantin 0,10 229 PL -21% Alpro MANTELI- TAI PÄHKINÄJUOMAT 1 l, myös luomu (2,25/l) Ilman Plussa-korttia 2,49-2,95/tlk 450 2 TLK -9-23% Ehrmann rasvaton MAITORAHKA JA RAHKAJOGURTTI 250 g (3,00/kg) Ilman Plussa-korttia 0,95/prk (3,80/kg) 3.4 PRK -21% 699 KG 799 KG 799 RS Pirkka VIHREÄ JA TUMMA RYPÄLE 500 g, Intia (3,00/kg) Yksittäin 2,29-2,89/rs (4,58-5,78/kg) 3.2 RS ERÄ! Hätälä TONNIKALAFILEE Espanja, varastoitu 2495 KG 2695 KG -9%
PENSASMUSTIKKA 300 g, Marokko/ Espanja
PERUNA Kiinteä, jauhoinen, yleisperuna tai luomu, 1 kg, Suomi

Pääkirjoitus

Sirpa Koivu

Vuohia taivaalla?

Mustarastaan huilumainen ääni on yksi odotetuista kevään merkeistä. Bongareille lintu lienee perin tuttu, mutta minä en ole laulavaa lintua läheltä nähnyt.

Paitsi nyt. Pari päivää sitten alkoi parvekkeen vieressä olevasta puusta yllättäen kuulua tuttua luritusta. Mustat sulat kiilsivät auringossa, keltainen nokka avautui ja ulos liiteli mustarastaan kielellä viestiä muille heimolaisille: Täällä pidän pesää minä.

Tervapääskyjäkään ei täällä kerrostalojen varjossa juuri huomaa. Jos on kuitenkin hetki aikaa pysähtyä, erottuu niiden kirkuna jostain latvojen ja kattojen yltä. Kesä on tullut. Tervapääskyt viettävät ilmassa lähestulkoon koko päivän. Nukkuvat, parittelevat ja saalistavat lentäen.

Tietokirja kertoo, että monilla linnuilla on aiemmin ollut kymmeniä nimiä. Talitintilläkin 61 nimeä. Lintuja on nimetty monien erilaisten ominaisuuksien perusteella. Nimet kertovat esimerkiksi niiden elintavoista, toiset lauluäänestä. On helppo arvata, millaisesta äänestä on kyse, kun linnun nimi on taivaanvuohi, kivitasku, satakieli tai kuikka. Taivaanvuohen mäkättävä ääni tosin syntyy ilmavirran vaikutuksesta linnun pyrstön reunasulkiin sen syöksyessä alaspäin. Eläimet ilahduttavat kaupunkilaisia. Ihailemme niitä puistossa. Ne saavat hymyn huulille. Mitä ajatuksia mahtaa tuoda mieleen Ahvenispuistossa vimmatusti, peräkanaa loikkivat rusakot?

Oravat, söpöjä, juu. Mutta eivät aina. Ne aiheuttivat eräälle tuttavalle ikävän harmin. Olivat päässeet parvekkeelle ja tuhonneet kukkaistutukset. Se oli ihmeellistä, miten ne sinne yläkerroksiin olivat päässeet, kun lähellä ei ole puita.

Kiivenneet seinää pitkin? Nyt pysyvät parvekelasit sen verran kiinni, ettei uusia yllätyksiä tule. Eräs vanha rouva muisteli lapsuuttaan Karjalankannaksella. Koulutietä reunustivat kulleroniityt ja koivikot: ”Ja jokaisessa puussa kukkui käki!” Olisinpa ollut siellä.

Kaija Karvalan valinnasta

kirkkoherraksi kaksi valitusta

HerSa Tampereen Eteläisen seurakunnan kirkkoherran valinnasta on jätetty Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen kaksi valitusta.

Eteläisen seurakunnan seurakuntaneuvosto toimitti kirkkoherranvaalin kokouksessaan 23.3.2023. Suljetun lippuäänestyksen jälkeen kahden ehdokkaan äänet menivät tasan 8–8. Kirkkojärjestyksen mukaisesti seurakuntaneuvosto siirsi asian tuomiokapitulin ratkaistavaksi. Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli valitsi

12.4.2023 Eteläisen seurakunnan kirkkoherraksi Tampereen Eteläisen seurakunnan johtavan kappalaisen Kaija Karvalan. Ehdolla virkaan oli li-

Ahvenisjärven kenttien uudistustyöt käynnistyvät

Hervannan Sanomat

Ahvenisjärven liikuntapuistoon valmistuu remontin myötä uusi tekojääalue ja tekojääkaukalo.

Tekonurmikenttä 1 poistuu käytöstä, kun nykyisen kentän paikalle sijoittuvien tekojäiden rakennustyöt alkavat.

Siitä poistetaan ensin tekonurmi, jonka jälkeen työt jatkuvat maanrakennustöillä.

– Tekonurmen poiston jälkeen tarkastetaan rakennekerrokset. Kenttään tehdään kuivatus asentamalla salaojat ja kentän pintaa hieman nostetaan. Pintaan tulee kivituhka, johon kylmäputkisto aurataan, ja sen jälkeen siihen asennetaan tekonurmi, kertoo rakennuttajainsinööri Anne Ravaska

Tekonurmi on aiemmin ollut kumirouhetta, josta pyritään nykyisin eroon. Uusi nurmi on niin sanottua bioflexiä, jossa päätäyteaine on hiekka.

Tekojääkenttä väistötiloina

Hervannan jäähallin remontin aikaiseksi väistötilaksi tulee uusi tekojää-

kenttä, joka on tarkoitus saada myöhemmin syksyllä jääurheilun sekä liikunnan käyttöön.

Jäähallin korjaustyöt alkoivat huhtikuun alussa ja jatkuvat vuoden loppuun. Remontissa vanha huonokuntoinen pukuhuonekokonaisuus puretaan ja rakennetaan uudelleen. Ongelmia ja vaaratilanteita aiheuttanut jääkoneen ja sulatusaltaan sijoituspaikka siirretään pois käyttäjien kulkureiteiltä.

Hankkeen yhteydessä uudistetaan myös hallin salaojat.

Kustannusten nousun vuoksi jäähallin remontti tarvitsi 700 000 euron lisämäärärahan.

Kaukalon paikalla koriskenttä Jääkenttä tulee etelänpuoleiseen päähän ja sinne varataan lumitilaa.

Sairaanhoidosta ulkomailla voi saada aiempaa suuremman korvauksen

Vastaavaa hoitoa

säksi Tampereen Eteläisen seurakunnan vt. kirkkoherra Ari Rantavaara

Valituksien vuoksi kirkkoherran virkaa ei voida täyttää vakinaisesti, joten kirkkoherran virkaan oli määrättävä määräaikainen hoitaja. Tuomiokapituli antoi istunnossaan

17.5.2023 pastori Kaija Karvalalle viranhoitomääräyksen määräajaksi

Tampereen Eteläisen seurakunnan kirkkoherran virkaan ajalle 1.7.2023–31.5.2024.

Tampereen tuomiokapitulin on tarkoitus antaa hallinto-oikeudelle lausuntonsa tehdyistä valituksista kesäkuussa.

Lähde: evl.fi

HerSa Laki rajat ylittävästä terveydenhuollosta muuttui 1.5.2023. Jatkossa Kela korvaa omatoimisen hoitoon hakeutumisen kustannuksia enintään sen verran, mitä vastaava hoito olisi maksanut asiakkaan omalla hyvinvointialueella Suomessa.

Kela kysyy tarvittavat tiedot asiakkaan hyvinvointialueen terveydenhuollosta. Joissakin tilanteissa muutos voi tarkoittaa sitä, että Kela maksaa asiakkaalle aiempaa suuremman korvauksen. Muutokset tulivat voimaan takautuvasti 1.1.2023 alkaen, eli korvausta voi hakea niistä kustannuksista, jotka ovat syntyneet 1.1.2023 tai sen jälkeen.

Kun asiakas hakeutuu omatoimisesti hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin, hänen täytyy etsiä sopiva hoitopaikka itse ja selvittää, voiko saada siellä hoitoa.

Korvauksen edellytyksenä on, että hoito on arvioitu lääketieteellisesti tarpeelliseksi. Hoidon täytyy myös vastata hoitoa, jonka asiakas olisi saanut Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi hoitoon tarvitaan lähete, jos lähete tarvittaisiin vastaavan hoitoon Suomessa.

Asiakkaan pitää maksaa kaikki hoi-

tokustannukset ensin itse ja hakea korvausta jälkikäteen 6 kuukauden kuluessa siitä, kun hän on maksanut hoidon.

Korvausta haetaan siihen tarkoitetulla lomakkeella.

Vuoden 2024 alusta korvauksen saaminen voi edellyttää ennakkolupaa. Joissakin tilanteissa ennakkolupa on edellytys sille, että Kela voi maksaa asiakkaalle korvauksen ulkomailla saadusta hoidosta. Ennakkolupa tulee olemaan pakollinen esimerkiksi silloin, jos hoitoon liittyy erityinen riski ja se edellyttää yöpymistä sairaalassa.

Lähde: kela.fi

2 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
Ulkokuntosali siirtyy liikuntapuiston pohjoispäässä olevan beachvolleykentän paikalle. Tekonurmikenttä 2 on käytössä kesän ajan. 1: Tekonurmikenttä 1 poistuu käytöstä 24.5.2023. 2: Tekonurmikenttä 2 on käytössä poistuu käytöstä kesäkuun alusta lähtien. Kartta: tampere.fi

kenttien käynnistyvät

Työt valmistuvat lokakuussa

Tekonurmikenttä 2 on käytössä normaalisti kesäkauden ajan, mutta käyttäjiä pyydetään noudattamaan erityistä varovaisuutta alueella liikkuessa sekä noudattamaan urakoitsijan antamia opastuksia.

– Työmaa-alueet toki aidataan, mutta kentän käyttäjien on syytä olla varovaisia, Ravaska kehottaa.

Uudistustöiden jälkeen on kesäisin käytössä kaksi tekonurmikenttää, ko-

Puistoruokailua lapsille ja nuorille Hervannassa ja Kaukajärvellä

ripallokenttä sekä ulkokuntosalialue. Ahvenisjärven liikuntapuiston rakentaminen sisältyy sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelmaan 2023 ja se on hyväksytty lautakunnan kokouksessa 13. joulukuuta 2022.

Rakennustyöt valmistuvat lokakuun loppuun mennessä, maanrakennustöiden urakoitsijana toimii Tampereen Infra Oy sekä pintarakenteiden ja kylmälaitteiden osalta Unisport Infra Oy.

HerSa Tampereella on tänä vuonna lapsille ja nuorille suunnattua puistoruokailutoimintaa kesäkuun viidennestä päivästä lähtien 27. heinäkuuta saakka. Kaupunginosat joissa puistoruokailua järjestetään ovat Hervanta, Kaukajärvi, Lielahti, Peltolammi ja Tesoma. Puistoruokailut ovat maanantaista torstaihin kello 11–13. Ensimmäisen tunnin aikana ohjelmassa on leikkejä, pelejä ja muuta toimintaa. Kello 12 alkaa ruokailu, jolloin on tarjolla maksuton ateria kaikille alle 16-vuotiaille.

O hjelma ja ruokalistat somessa Tampereen kaupunki on tarjonnut lapsille ja nuorille puistoruokailutoimintaan jo kahtena aikaisempana kesänä. Tänä vuonna toiminta laajenee yhdelle uudelle alueelle, ja nyt puistoruokailemaan pääsee myös Lielahdessa.

Muutoksia on tullut myös puistoruokailupaikkoihin. Hervannassa ja Tesomalla puistoruokailu on siirtynyt uimarannalta keskeisemmälle paikalle aluetta.

Tänä kesänä puistoruokailemaan pääsee viidessä puistossa.

Puistoruokailujen ruoan valmistaa Pirkanmaan Voimia, jonka verkkosivuilla voi tutustua etukäteen ruokalistaan. Seuraavan viikon ruokalista sekä alueiden omat viikko-ohjelmat julkaistaan myös puistoruokailun some-kanavilla Facebookissa ja Instagramissa.

käytössä kesäkauden ajan. 3: Tenniskenttä

Tekojääkaukalo tehdään huoltorakennusten viereen, jossa nyt on ulkokuntolaitteet ja tenniskenttä.

Kesällä kaukalon paikalla on koripallokenttä.

Tenniskentän kohdalle tulee pohjaksi ura-asfalttia, jossa kylmäputkisto on kahden asvalttikerroksen välissä. Pohjatöillä varmistetaan, ettei tekojää roudi.

– Kuntoilulaiteet siirtyvät beachvolley-kentän paikalle. Kuntolaitteiden uusimiseen on tarkoitus saada rahoitus ensi vuodelle.

– Alueen hulevesiverkosto uusitaan rakentamisen yhteydessä ja samassa yhteydessä rakennetaan kylmäjäädytyksen siirtolinja.

Liikuntapuiston kesäsuunnitelma

– Puistoruokailut ovat mukavaa kesätoimintaa koko perheelle. Lapset pääsevät tapaamaan toisiaan, leikkimään yhdessä ja osallistumaan heille suunnattuun ohjattuun toimintaan, kuten sirkus- ja teatterileikkeihin, muskariin tai liikuntaan. Tapahtumissa lapset ovat oman aikuisensa vastuulla, kertoo projektisuunnittelija

Heidi Rantanen Tampereen kaupungilta.

– Näiden toimintatuokioiden jälkeen alkaa kello 12 varsinainen ruokailu, jolloin kaupunki tarjoaa kaikille alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille aterian. Mukaan voi tulla aivan kuka tahansa, eikä mitään ennakkoilmoittautumista tarvita. Toivomme kuitenkin, että lapsilla ja nuorilla olisi syömään tullessaan omat astiat ja ruokailuvälineet. Näin vähenee kertakäyttöastioiden tarve, Rantanen jatkaa.

PUISTORUOKAILUT

– Puistoruokailun some-kanavat kannattaa ottaa seurantaan. Eri alueilla on erilaista ohjelmaa, joka vaihtelee päivittäin. Perheet voivat tehdä pieniä päiväretkiä puistoihin vaikkapa sirkustelemaan, tanssimaan ja laulamaan suosikkibändin kanssa tai tekemään satumaisia jättisaippuakuplia, Rantanen ehdottaa.

Puistoruokailutoiminnan toteuttaa Tampereen kaupunki yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kaupungin kolme pääkumppania ovat TampereMissio, Kansalaistalo Mansikkapaikka ja Pirkanmaan hyvinvointialue. Näiden lisäksi toiminnassa on mukana myös tamperelaisia seurakuntia, järjestöjä, yhdistyksiä, seuroja ja yrityksiä sekä lukuisia yksityishenkilöitä.

Puistoruokailut mahdollistaa Tampere Junior -kehitysohjelma. Puistoruokailu ja siihen liittyvä ohjattu toiminta ovat osa Tampereen Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyötä.

Hervannan Ahvenispuistossa (Valtaraitti 24)

Kaukajärven Riihiniemen rannassa (Järvikatu 14)

Lielahden kartanon puistossa (Tehdaskartanonkatu 38)

Tenniskenttä on käytössä kesäkuun alkuun saakka, jonka jälkeen se poistetaan käytöstä kaukaloalueen rakentamisen takia. Liikuntapuiston talvisuunnitelma

Raitti onkin

Ahvenispuistonpolku

Hersa Yhdyskuntalautakunta käsitteli viime viikolla nimitoimikunnan ehdotusta Ahvenispuiston paikkojen nimiksi. Lautakunta totesi, että Hervannassa on nimeämisessä käytetty periaatteetta, jossa pohjois-eteläsuuntaiset kevyenliikenteen väylät ovat raitteja ja itä-länsisuuntaiset polkuja.

Näin ollen lautakunta päätti poiketa nimitoimikunnan ehdottamasta Ahvenispuistonraitista ja nimetä kyseisen väylän Ahvenispuistonpoluksi. Etelärannan polku nimettiin esityksen mukaisesti Ahvenisjärvenpoluksi ja kukkula Raitakyljenkukkulaksi.

Nimeämistä pyysi ProHervantaverkosto.

Peltolammin rannalla (Rukkamäentie 20)

Tesoman Veikonpuistossa (Tesomajärvenkatu)

RAVINTOLA ZARILLO

Zarillossa vietetään

POPPAMIES WING SAUCE FIESTAA 4.6. asti myynnissä erikoismenu Poppamiehen maukkailla sooseilla höystettyjä annoksia

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 3 Zarillo Western & Tex Mex | Kauppakeskus Duo | zarillo.fi
”Eri alueilla on erilaista ohjelmaa, joka vaihtelee päivittäin.”
Kaukajärven ja Kangasalan Subway®ravintoloissa Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin Max 5 tarjousta/asiakas Subway® is a Registered Trademark of Subway IP Inc. ©2018 Subway IP Inc kuponVaintällä gilla30.4.2018.Tarjous 15.5.2019voimassa Osta 3, maksa 2. Tarjous on voimassa tällä kupongilla 30.4.2018 vain Turtolan, Kaukajärven ja Kangasalan Subway®ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Max 5 tarjousta/asiakas. Subway® is a Registered Trademark of Subway IP Inc. ©2018 Subway IP Inc. Vaintällä kupongilla 30.4.2018. Subway® Turtola Martinpojankatu 4, Tampere Subway® Kaukajärvi Juvankatu 14, Tampere Subway® Kangasala Lentolan liikekeskus Mäkirinteentie 4, Kangasala Tarjous 15.5.2019voimassa Tarjous on voimassa tällä kupongilla 15.5.2019 vain Turtolan ja Kangasalan Subway®-ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Max 5 tarjousta/asiakas. Subway® is a Registetered Trademark of Subway IP Inc © 2018 Subway IP Inc Tarjous on voimassa tällä kupongilla 31.12.2021 asti vain Turtolan ja Kangasalan Subway® -ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät hintaan. voi muihin tarjouksiin. Max 5 tarjousta/asiakas. Subway® is a Registetered Trademark of Subway IP Inc © 2018 Subway IP Inc Tarjous 31.12.2021voimassaasti! Osta 3, maksa 2. kupongilla 30.4.2018 vain Turtolan, Kaukajärven ja Kangasalan Subway®ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Max 5 tarjousta/asiakas. Subway® is a Registered Trademark of Subway IP Inc. ©2018 Subway IP Inc. Vaintällä kupongilla 30.4.2018. Subway® Turtola Martinpojankatu 4, Tampere Subway® Kaukajärvi Juvankatu 14, Tampere Subway® Kangasala Lentolan liikekeskus Mäkirinteentie 4, Kangasala Tarjous 15.5.2019voimassa Tarjous on voimassa tällä kupongilla 15.5.2019 vain Turtolan ja Kangasalan Subway®-ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Max 5 tarjousta/asiakas. Subway® is a Registetered Trademark of Subway IP Inc © 2018 Subway IP Inc Tarjous on voimassa tällä 31.12.2021 asti vain Turtolan ja Kangasalan Subway® -ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Subway® is a Registetered Trademark of Subway IP Inc Subway IP Inc Tarjous 31.12.2021voimassaasti! Tarjous on voimassa tällä kupongilla 31.7.2023 asti vain Turtolan ja Kangasalan Subway® -ravintoloissa. Maksulliset lisukkeet eivät sisälly hintaan. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Max 5 tarjousta/asiakas. Trademark of Subway Inc © 2018 Subway IP Inc Tarjous 31.7.2023voimassaasti
kupongilla 30.4.2018 vain Turtolan,
4 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 Tarjoukset voimassa 24.-30.5.2023
tarjousaikana. Ei jälleenmyyjille. Kaikki tarjoukset ei vät ole voimassa verkkokaupassa. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Soft embo WC-PAPERI 16rll (8,95) 750 Säästä 16% 0,47/rll Ilona ARKKILEIVINPAPERI 20 arkkia/pkt 2,2 PKT (á 1,29) Säästä 22% Hyttystorjuntalaitteen TÄYTTÖPAKKAUS 4 kaasusäiliötä + 12 torjuntaainetyynyä 2995 Löytöhinta! Divino SHAMPANJALASI 24cl 2,(2,40) Säästä 16% KARKKIPUSSIT 250-275g (á 2,29)(8,33-9,16/kg) 6,066,67/kg 5,3 KPL Säästä 27% Säästöpakkaus MÖLLER TUPLA 150kaps - 135g (11,95) 995 Säästä 16% 73,70 /kg KONETISKITABLETTI 70kpl, Lemon (7,95) 595 Säästä 25% 0,09 /kpl Valikoima vaihtelee myymälöittäin -25% Arctica LAUTASET (4,95-13,90) NYT 3,71-10,43! ERÄ! Golden Star MAUSTEPUSSIT 2,5 KPL Säästä 38% (á 0,65) Essence VIINILASIT 2 kpl/pkt ERÄ! -20% (27,90-29,90) NYT 22,32-23,92! Laminaattipesu, Parkettipesu, Lattiavaha tai Kivi & Laattapuhdistaja 199 Säästä jopa 55% 3,98/L 3,98/L Lattia TUOTTEITA 500ml (2,99-4,49) Sininen MAITOSUKLAALEVY 200g (2,79) 245 Säästä 12% 12,25 /kg ERÄ! Valikoima vaihtelee myymälöittäin (1,00-29,90) NYT 0,70-20,93! -30% Kaikki -TUOTTEET KUOHUVIINI- tai VIINILASI 130-160ml, 4kpl/pkt (á 1,95) 3,2 PKT (á 1,95) Säästä 23% ERÄ! Materiaali: polypropeeni 5,(7,95) Säästä 37% Miesten kaulus T-PAITA Koot: M-XXXL ERÄ! 1995 (26,95) Säästä 25% Naisten PUSEROITA Koot: S-XXL Soda Collection Naisten CAPRIT Koot: 34-46 Värit: hiekka tai musta 1995 (26,95) Säästä 25% -25% (alkaen 14,95) Alkaen NYT 11,21! Normaalihintaiset Naisten ja tyttöjen MEKOT & TUNIKAT -25% Miesten SHORTSIT & CAPRIT Valikoima vaihtelee myymälöittäin Koko Perheen KESÄHATUT & LIPPIKSET Sunflower VUODEVAATTEITA -50% (9,95-59,95) NYT 4,98-29,98! ERÄ! -25% Valikoima vaihtelee myymälöittäin Kevyesti kesään TURTOLAN kauppakeskus TAMPERE ARK. 10-20, LA 10-18, SU 11-17 LIELAHTI Harjuntausta 4 TAMPERE ARK. 10-20, LA 10-18, SU 11-17 SUORAMA Alasenkuja 1 KANGASALA ARK. 9-20, LA 9-18, SU 11-17 Suomalainen perheyritys vuodesta 1979 loytotex.fi
välisenä aikana tai niin kauan kuin tuotteita riittää

TARJOUKSET VOIMASSA TO-SU 25.-28.5. ELLEI TOISIN MAINITA

HERKKUDUOSSA

KANTAASIAKKAILLE 2h ilmainen pysäköintietu parkkihallissa

Edun saa käyttöön kirjautumalla kanta-asiakkaaksi: www.kauppakeskusduo.fi/ pysakointi

Pietilänkatu 2, 33720 Tampere, puh. (03) 358 0100 kari.salmipuro@k-supermarket.fi

Kohdennetun laajan valikoiman ruokakeidas Suomen kansainvälisimmän naapuruston keskiössä

MA-LA 7.00-22.00 • SU 9.00-22.00

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 5
PUOMITON PYSÄKÖINTI ON HELPPOA JA NOPEAA. TUNNIN ILMAINEN PYSÄKÖINTI PARKKIHALLISSAMME. TULE!
Tarjoustuotteita
rajoitettu määrä
TILAA JA NOUDA RUOAT HELPOSTI JA VAIVATTOMASTI! WWW.K-RUOKA.FI/KAUPPA/ K-SUPERMARKET-HERKKUDUO KG PKT PS PKT PLO 2 99 0 99 2 99 2 69 VESIMELONI KOKONAINEN Espanja Kariniemen KANANPOJAN SIIVET 700 g (4,27/kg) Voimassa TO-LA 25.-27.5. SYÖNTIKYPSÄ PIKKUAVOKADO 500 g (5,98/kg), Chile, Kolumbia, Peru, Brasilia Grandiosa BIG ONE PANNUPIZZAT 555-625 g (8,78-9,89/kg) Pepsi Max, Hartwall Jaffa sokeriton, Hartwall Vichy tai Novelle VIRVOITUSJUOMAT TAI KIVENNÄISVEDET 1,5 l/pl (1,06/l) sis. pantin 0,40 Ei Novelle Plus kivennäisvedet Sunnuntai ERIKOISVEHNÄJAUHO 2 kg (1,35/kg) Naapurin Maalaiskana KANAN MUREAT PIKKUFILEET 400 g (14,98/kg) Snellman MAATIAISPOSSUN NOPEAT FILEESUIKALEET TAI OHUET NOPEAT FILEEVIIPALEET 300 g (13,30/kg) 5 79 3 99 4 29 RS RS PKT ISOJA VAPAAN KANAN MUNIA 6 kpl/408 g ja VIRIKE KANANMUNA 10 kpl/580 g (2,59-3,68/kg) 5 49 1 99 HK MAAKARIT GRILLIMAKKARAT TAI RAAKAMAKKARAT 230-330 g (13,00-18,65/kg) HK LEIPÄBAARI PANINIT 200 g (12,50/kg) PALVELUSTA TUORE PERATTU PUNAKAMPELA Hollanti MAUSTETTU RAHKA Kaupan valikoiman mukaan TUORE KOKONAINEN LOHI 1-2 kg, kasvatettu, Norja Irto tai pakattu kaupan valikoiman mukaan Ruokamestarin KUUMA PORSAAN GRILLIKYLKI KG KG KG KG 999 1295 Voimassa TO-LA 25.-27.5. Ilman Plussakorttia 3,29 kpl (16,45/kg) 3.on herkkuja mistä valita Ilman Plussa-korttia 1,89-2,25 rs (3,88-4,63/kg) Ilman Plussa-korttia 6,49 rs (16,23/kg) Ilman Plussa-korttia 4,55 rs (15,17/kg)Ilman Plussa-korttia 4,99 pkt (15,12-21,70/kg) Rajoitus 2 erää/talous 1 29 PS 2 99 KPL 349 PS Fazer KIIREETÖN LOMBARDIANLEIPÄ 350 g (8,54/kg) Porin Leipä PORIN POIKA POPEPALAT TAI PORIN POIKA KAURA 6 kpl/420 g (3,07/kg) Sarpi ISO VADELMAMUNKKI 5 kpl/475 g (7,35/kg) 5.RS PKT PS Valio VOI Normaalisuolainen, 500 g (6,58/kg) Rajoitus 2 pkt/talous 1 99 3 29 PUNAINEN HELMITOMAATTIPIKARI 200 g (9,95/kg) Suomi -23-46 % Plussa-etu -20 % Plussa-etu -24 % Plussa-etu -9 % Plussa-etu Ilman Plussakorttia 3,65 pkt (7,30/kg) SUOMI 1495 995 2 RS -20-33 % Plussa-etu -7 % Plussa-etu -12 % Plussa-etu -14 % Plussa-etu UUTUUS OMASTA PAISTOSTA Ilman Plussa-korttia 2,49-3,35 pl (1,39-1,97/l ) sis. pantin 0,40 Ilman Plussakorttia 6,89 pkt (11,02-12,41/kg) 2 KPL Rajoitus 2 kalaa/talous ERÄ ERÄ

Parempien tarjousten

* Bonuspisteet kaikista ostoista

* Aina ilmainen toimitusvaihtoehto

* Nopeat toimitukset

6 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
BONUSAPTEEKKI.FI
norm. 9.35 Tarjoukset voimassa 28.5.2023 asti.
4.95
VALUE PACK pakettihinnat AINAEDULLISESTI

VOIMASSA TO-SU 25.-28.5. ELLEI

PORSAAN VARRASPALAT

SUOMALAINEN KIRJOLOHIFILEE

VIIPALOITU, GRAAVATTU TAI

KYLMÄSAVUSTETTU 150G (33,27/KG)

ILMAN PLUSSA-KORTTIA 5,49/PKT (36,60/KG)

BIG ONE PANNUPIZZAT 555-625G (8,78-9,89/KG)

PLUSSA-KORTTIA 6,89/KPL (11,02-12,41/KG)

KOLMIOLEIVÄT JA RIESKAT 135-150G (11,67-12,96/KG)

ILMAN PLUSSA-KORTTIA 1,99/KPL (13,27-14,74/KG)

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 7 K-SUPERMARKET KAUKAJÄRVEEN TERVETULOA TILAA RUOAT VERKKOKAUPASTA JA NAPPAA MATKAAN MUKAAN VALMIIKSI KERÄTTYINÄ: WWW.K-RUOKA.FI/KAUPPA/ K-SUPERMARKET-KAUKAJARVI PAKETTIAUTOMAATIT 579 429 350 549 499 449 149 319 299 329 599 550 349 199 199 500 099 300 RS PKT KPL 2 KPL TLK PKT NIPPU RS PS PKT PS 2 PS PKT RS 2 KPL KG 2 RS KARINIEMEN KANANPOJAN SIIVET 700G (4,27/KG) VOIMASSA TO-LA 25.-27.5. HK OHUEN OHUET KOKOLIHALEIKKELEET 300G (10,97/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 4,45/PKT (14,83/KG) HOOK KYPSÄT KANATUOTTEET 400-700G (8,56-14,98/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 6,69/PS (9,56-16,73/KG) ESTRELLA PERUNALASTUT 250-275G (10,00-11,00/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 2,99/PS (10,87-11,96/KG) SAARIOINEN KULTA- TAI PIPPURISARJAN LEIKKELEET 150-200G (17,45-23,27/KG) MARJAKEITOT 1L ILMAN PLUSSA-KORTTIA 2,39-2,49/TLK PUNAINEN HELMITOMAATTI PIKARI 200G (9,95/KG) HK LEIPÄBAARI PANINIT 200G (12,50/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 3,29/KPL (16,45/KG) NAAPURIN MAALAISKANA KANAN MUREAT PIKKUFILEET 400G 5,79/RS (14,98/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 6,49/RS (16,23/KG) HK MAAKARIT GRILLIMAKKARAT TAI RAAKAMAKKARAT 230-330G (13,00-18,65/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 4,99/PKT (15,12-21,70/KG)
ILMAN
GRANDIOSA
TAI KANAN PAISTIVARRASPALAT 350-400G 4,49/RS (11,85-12,83/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 4,99/RS (12,48-14,26/KG) SIPULINIPPU SUOMI KIVIKYLÄN LIHAPYÖRYKÄT 300-350G (9,11-10,63/KG) TARJOUKSET
TOISIN MAINITA. LISÄÄ TARJOUKSIA K-SUPERMARKET.FI/KAUKAJARVI HUOMIOITHAN, ETTÄ TARJOUSTUOTTEISSAKIN SAATTAA ESIINTYÄ TUOTEPUUTOKSIA RS RS PKT KG 399 299 329 999 SNELLMAN MAATIAISPOSSUN NOPEAT FILEESUIKALEET TAI OHUET NOPEAT FILEEVIIPALEET 300G (13,30/KG) ILMAN PLUSSA-KORTTIA 4,55/RS (15,17/KG) KARINIEMEN KANANPOJAN FILEESUIKALEET 250-300G (9,97-11,96/KG) VALIO VOI NORMAALISUOLAINEN 500G (6,58/KG) RAJOITUS 2 PKT/TALOUS ILMAN PLUSSA-KORTTIA 3,65/PKT (7,30/KG) TUORE KOKONAINEN LOHI 1-2KG KASVATETTU, NORJA RAJOITUS 2 KALAA/TALOUS VOIMASSA TO-LA 25.-27.5. ERÄ -10 % Plussa-etu -7 % Plussa-etu -24 % Plussa-etu -12 % Plussa-etu -9 % Plussa-etu -20-33 % Plussa-etu KOKONAINEN VESIMELONI ESPANJA ISOJA VAPAAN KANAN MUNIA 6KPL /408G JA VIRIKE KANANMUNA 10KPL/580G (2,59-3,68/KG) RAJOITUS 2 ERÄÄ/TALOUS ILMAN PLUSSA-KORTTIA 1,89-2,25/RS (3,88-4,63/KG) TLK 105 TLK K-MENU LAGER OLUT 4,2% 0,33L SIS.PANTIN 0,15€ (2,73/L) HINTA VOIMASSA 9.1.2023 ALKAEN RS 2 RS -10 % Plussa-etu -9 % Plussa-etu -20 % Plussa-etu 2 PS -8 % Plussa-etu 2 KPL -12 % Plussa-etu -16-20 % Plussa-etu UUTUUS 2 KPL -14 % Plussa-etu -26 % Plussa-etu

Lähde Haiharan kesään!

Sirpa Koivu

Maksuttomat näyttelyt, konsertit, työpajat ja tapahtumat houkuttelevat tänäkin kesänä Kaukajärvelle, Haiharan viehättävään kartanomiljööseen.

”Keskellä kesää eli heinäkuussa on taas luvassa suosittu ja odotettu Haihara Jazz.”

Näyttelyitä on pitkin kesää ja ne ovat pääsymaksuttomia. Gallerioina toimivat kaksi historiallista rakennusta, päärakennus eli Kartano sekä Talli.

Kartanossa on nyt esillä Markus Lampisen, Paula Ollikaisen ja Hanna Vihriälän yhteisnäyttely Yleisvalo, jonka teemana on valon suunta ja liike, valoa kohti pyristelevät ajatukset ja sen väriä tavoittelevat sävyt.

Samaan aikaan Tallissa on avoinna Sara Hildén -akatemian kuvataiteen perusopetuksen nuorten lopputyönäyttely. Esillä on maalauksia, valokuvia, kollaaseja, sarjakuvaa sekä liikkuvaa kuvaa.

Haihara Jazz heinäkuussa

Kaupungin koordinaattori Aliisa Piir-

lan mukaan Haiharan tarjonta noudattelee tänäkin kesänä aiemmin hyväksi todettua mallia eli mukana ovat puistokonsertit, lasten taidepajat ja vaihtuvat näyttelyt.

– Perinteisiin Puistokonsertteihin on valittu esiintyjiä, joiden ohjelmistossa on viihdemusiikkia ja ikivihreitä. Kovasti on yritetty saada esiintyjäksi myös harmonikkayhtyettä. Toivottavasti onnistumme, harmonikkamusiikkihan on monien mielestä oikeaa kesämusiikkia.

Puistokonsertit on tarkoitettu kokeneille esiintyjille, harrastajabändeille, -kuoroille ja muille musiikintekijöille. Niitä on eri puolilla kaupunkia kymmenittäin. Haiharassa konsertit pidetään keskiviikkoiltaisin kello 18 Valjasvajan luona, vastapäätä Kahvikamaria.

– Keskellä kesää eli heinäkuussa on taas luvassa suosittu ja odotettu Haihara Jazz, Piirla lupaa.

Vilttikirppis tulee taas

Viime kesänä Haiharassa kokeiltiin vilttikirppistä, jolloin kirpputorimyyjät voivat tulla tietylle rajatulle alueelle myymään tuotteitaan.

– Viltti levitetään nurmikolle ja sille sitten omat tuotteet. Kaikki tapahtuu omatoimisesti. Kirppis oli todella suosittu ja sitä toivottiin täksikin kesäksi, Piirla kehuu.

Vilttikirppis levittäytyy nurmikoille lauantaisin heinä- ja elokuussa. Lapset ja lasten taidepajat valtaavat Haiharan heinäkuussa. Pajat on

Muuta omaan kotiin jo kesäkuussa

Pyörällä nopsaan Hervannan kampukselle, Lahdesjärvelle tai alle 4 km keskustaan, pysäkit lähellä.

Asu edullisemmin omassa kodissa tasokkaassa

"AA+"- energialuokan talossa.

Yhtiössä oma aurinkoenergia, maalämpö. Edulliset hoitovastikkeet.

Kysy myös muita asuntokokoja viereisestä taloyhtiöstä Auringonpaisteesta, arvioitu valmistuminen on 11/2023.

Paikalla myös sisustussuunnittelija Hanna Virtanen kertomassa sisustustrendeistä sekä miten 42,5 m2 kaksio voidaan muuntokalustaa sinkulle tai pariskunnalle. Tervetuloa!

Suosittua puistojoogaa järjestetään

tarkoitettu koko perheelle, ohjelma on toki lapsille suunnattua. Lapset pääsevät kokeilemaan eri tekniikoita taideluomuksissaan. Pajoissa hyödyn

8 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
tänäkin kesänä Haiharassa torstai-iltaisin 15.6. alkaen. Kuva: Päivi Hirsi aho.
ARKTA ASUNTOMYYNTI p. 044 347 3303, 045 625 9178, myynti@arkta.fi arkta.fi Kalustetun malliasunnon ensiesittely Auringonkukassa Koivistonkylässä sunnuntaina 28.5. klo 14.30 - 15.30 Ilokkaanrinne 4, Koivistonkylä Tampere Alkaen 1h 1h 2h 2h 2h+s 3h+s 3h+s m2 22,5 26,5 35,5 42,5 46,5 62,0 66,0 mh € 38.126 37.813 49.206 50.647 55.529 73.497 76.502 vh € 127.000 126.000 164.000 169.000 185.000 245.000 255.000 hoitovast. €/kk 93,37 109,97 147,32 176,37 192,97 257,30 273,90 Hoitovastikkeeseen sisältyy vuokratontti Hidaslatauksilla autokatos 12.000 € ja autopaikka 5.000€.

As

Asu kaksi vuotta ilmaiseksi

Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden uuden kodin hankintaan ilman huolta asumiskustannusten noususta.

Kun ostat YIT Kodin valikoiduista taloyhtiöistä 1.4.–31.8.2023, maksamme puolestasi enintään 55 m² kodin kaikki vastikekulut kahden vuoden ajalta:

• hoitovastike

• pääomavastike

• mahdollinen tontinvuokravastike.

Tutustu koteihin ja tarkempiin ehtoihin: yit.fi/asu-ilmaiseksi

H+KT 31,0 m2

Uusia koteja Hervannan

Tieteenkorttelissa, muuta heti ja asu kaksi vuotta ilmaiseksi!

Tampereen Teekkari tarjoaa tilatehokkaita pikkukoteja. Osassa koteja on erillinen työtila tai huonetta jakava ja sisustamista helpottava väliseinä. Saunaosasto, kuivaushuone ja polkupyörien huoltotila löytyvät omasta kotitalosta.

Hervannassa kaupat, kahvilat, ravintolat, apteekki, terveyskeskus, opiskelupaikat, kirjasto ja harrastusmahdollisuudet ovat kävelymatkan päässä. Kulkeminen on helppoa pyörällä, autolla, bussilla ja ratikalla, jolla pääset keskustaan vain vartissa.

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 9
ANNA MEIDÄN AUTTAA KODIN LÖYTÄMISESSÄ – SOITA JA SOVI YKSITYISESITTELY YIT Asuntomyynti: Hatanpään valtatie 11, 1. krs, palvelemme ma−pe klo 9−16, YIT Asuntomyynti Niemenranta: Raamikatu 2 (katutaso), palvelemme ti ja ke klo 10–17, p. 020 433 4635 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min kotimaan puheluista), asuntomyynti.tampere@yit.fi, facebook.com/YitKotiTampere, instagram.com/yitkoti
TAMPERE, HERVANTA TAMPEREEN TEEKKARI Muuttovalmis Kerrostalo, Tieteenkatu 15 Vuokratontti. B2018 Esim. m² krs mh. vh. 1 h+kt 29,0 3/5 44 730 149 100 1 h+kt+alk 29,0 5/5 47 940 159 800 1 h+kt 31,0 3/5 46 770 155 900 1 h+kt 35,0 4/5 53 280 177 600 2 h+kt 49,5 5/5 63 570 211 900 yit.fi/teekkari SOITA JA SOVI YKSITYISESITTELY
Kuva taloyhtiön pesuhuoneesta Kuva 29 m² asunnosta (1 h+kt+alk) 1 h+kt+alk, 29 m² 1 h+kt, 31 m² 5 m 1. KERROS 2. KERROS 3. KERROS 4. KERROS 5. KERROS 31.0 m² H+KT+TT 6 KH OH RANSK. PARV ET KT SK/PY JK/PK APK MU L TT
Kuva 29 m² asunnosta (1 h+kt+alk) Kuva 31 m² asunnosta
Oy Tampereen Teekkari P 5 Mittakaava 1:100 m H+KT+TT 31,0 m2 A61. kerros 31.0 m² H+KT 19 RANSK. PARV ET KT OH KH SK/PY JK/PK APK MU L As Oy Tampereen Teekkari H+KT 31,0 m2 A19, A202. kerros A34, A353. kerros A49, A504. kerros A63 5. kerros Huom! Asunnon A63 asunto-oven kätisyys peilikuvana P P asunto-oven kätisyys peilikuvana. 5 m Mittakaava 1:100 31,0 m² 1 h+kt+tt A21 2. KERROS A36 3. KERROS A51 4. KERROS A64 5. KERROS 35,0 m² 1 h+kt+alk A7 1. KERROS As Oy Tampereen Mittakaava 1:100 H+KT+TT 31,0 A212. kerros A363. kerros A514. kerros A645. kerros As Oy Tampereen H+KT+ALK. 35,0 A71. kerros 31.0 m² H+KT+TT 21 RANSK. PARV ET OH KH KT TT SK/PY JK/PK L APK MU P 5 Mittakaava 1:100 m PARV 35.0 m² H+KT+ALK. 7 KH ET OH SK/PY APK MU L JK/PK AVATTAVA PARVEKELASITUS ALK. KT
Oy Tampereen Teekkari P 5 Mittakaava 1:100 m H+KT+ALK. 35,0 m2 A71. kerros • Erillinen työtila! • Ranskalainen parveke. • Lasitettu eteläparveke! • Väliseinä jakaa alkovin oleskelutiloista. h+kt+alk 3. KERROS 4. KERROS 5. KERROS h+kt+alk 3. KERROS 4. KERROS 5. KERROS RANSK. PARV 29.0 m² H+KT+ALK. 26 JK/PK L APK KH OH KT ET SK/PY ALK. As Oy Tampereen Teekkari P 5 Mittakaava 1:100 m H+KT+ALK. 29,0 m2 A263. kerros A414. kerros A565. kerros RANSK. PARV 29.0 m² H+KT+ALK. 27 KH OH KT ET JK/PK L APK ALK. MU SK/PY As Oy Tampereen Teekkari
A27 3. kerros A42 4. kerros A57 5. kerros P oleskelutilasta. oleskelutilasta. 29,0 m² 1 h+kt A61 5. KERROS 31,0 m² 1 h+kt A4, A5 1. KERROS As Oy Tampereen Mittakaava 1:100 H+KT 29,0 m2 A615. kerros As Oy Tampereen H+KT 31,0
A4, A51. kerros 29.0 m² H+KT 61 JK/PK SK/PY L APK MU RANSK. PARV OH KT ET KH P 5 Mittakaava 1:100 m H+KT 29,0 m2 A615. kerros 31.0 m² H+KT 4 ET KT OH RANSK. PARV KH L APK MU JK/PK SK/PY
As
H+KT+ALK. 29,0 m2
m2
As Oy Tampereen Teekkari
A4, A51. kerros Huom! Asunnon A5 asunto-oven kätisyys peilikuvana • Näkymiä kahteen suuntaan. • Ranskalainen parveke. • Asunnon A5 asunto-oven kätisyys peilikuvana. • Ranskalainen parveke.

Sovellukset auttavat

tunnistamaan lintuja

HerSa Mobiilisovelluksia kasvilajien ja eläintenkin tunnistamiseen löytyy useita. Tunnistuksen hoitaa tekoäly niin kuvien kuin äänitteidenkin pe rusteella.

Jyväskylän yliopistossa on kehitet ty tänä vuonna julkaistu Muuttolin tujen kevät -niminen sovellus. Se aut taa tiedettä lahjoittamalla älypuheli mella nauhoitetut linnunlaulut tutki joiden käyttöön.

Sovelluksen voi ladata itselleen älypuhelimen sovelluskaupasta. Se tuntee tällä hetkellä yli 150 suoma laista lintulajia, mutta tunnistusalgo ritmia kehitetään jatkuvasti.

Nauhoitusten avulla tutkijat saa vat tietoa, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen. Jy väskylän yliopiston tutkimuksen tar koituksena on entistä paremmin ym märtää lintujen kevätmuuttoon vai kuttavia tekijöitä, erityisesti sääoloja. Sovellus toki palvelee käyttäjää muul loinkin kuin lintujen kevätmuuton ai kana.

Sovellus edellyttää lupaa käyttää puhelimen sijaintitietoja ja mikrofo nia.

Tervetuloa neuvolachattiin!

HerSa Neuvolachat palvelee kaikkia

Pirkanmaan hyvinvointialueen neu vola-asiakkaita odotus- ja vauva-ajan sekä lapsiperhearjen kysymyksissä. Voit keskustella neuvolan tervey denhoitajan kanssa arkisin klo 10–12 chatissa. Chattiin pääset Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta vih reän puhekuplaikonin kautta.

Chatin kautta saat neuvontaa ja ohjausta. Voit kysyä esimerkiksi ras kausaikaan liittyvistä asioista tai vau van imetyksestä ja unesta. Keskustel la voit myös leikki-ikäisen arjen asi

MYYMME

H Kolikot, setelit

H Kunniamerkit

H Mitalit

H Rahasarjat

H Lotta- ja suojeluskuntamerkit

H Arviointi ja neuvontapalvelu liikkeessä!

Tampereen Raha-apaja Ky

Sammonkatu 14-16, 33540 Tampere

puh. 03 260 9115

avoinna ma-pe 10-17

10 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
KAIKENLAISET KERÄILYKOHTEET JA TARVIKKEET
Tule kokemaan vauhdin huuma Mustavuoren Bikeparkiin! www.mustavuori.fi :mustavuori.fi :mustavuori.fi :mustavuori.fi Nokiantie 150, 33330 Tampere
Punarinta. Kuvituskuva
Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 11 KULJUN KARTANO Tampereentie 272, Lempäälä p. 045 773 11671 ma-pe 9–20, la 9–18, su 10-18 Toimitamme kaikkialle Suomeen. Kysy edullinen rahti p. 050 4017501. Tuotteita reilut rajoitetut erät, voimassa 31.5.2023 asti. Pidätämme oikeuden muutoksiin. KULJU • KALALAHTI • KOUVOLA • LOIMAA • PORI KATSO ISO ILMOITUS FACEBOOK JA HINTAKAARI.FI 25,2 kpl ISO AMPPELI 23 cm ruukku kotimainen 14,95 kpl Erä! Erä! 499 6 kpl KESÄKUKKA 8 cm ruukku mm. petunia, pegonia, lobelia, samettikukka, hopealehti 0,99kpl 10,- 3 sk KESÄKUKKAMULTA 30 L Kesäkukille tarkoitettu oma kasvualusta 3,99 sk Ravinteet koko kesäksi jo valmiina 1390 KARTIOTUIJA Brabant TIMANTTITUIJA Smaragd 80-100cm 7,99 kpl 1390 2 kpl 120-140cm 17,95 kpl 120-140cm 19,95 kpl 160-180cm 39,95 kpl 60-80 cm 7,99 kpl 3790 3290 Laatutaimet ruukussa 2 kpl 2 kpl 2 kpl (Erän hinta 1000,-) varausmaksu 20% TIMANTTITUIJA 100-120cm 100 kpl:n eränä toimitusmyyntinä (ilmainen toimitus myymälään). Paakkutaimen istutus tehtävä nopeasti ja huolellisesti. Vain eränä 100 kpl/asiakas Esimerkiksi ostakaa naapurin kanssa yhdessä! 10,-/kpl HAVUMIX ISO 19 cm ruukussa 9,95 kpl 1790 2 kpl Heti myymälästä pieni erä, yksittäin 12,95/kpl 10,- Yleismulta pihaan ja puutarhaan. yleislannoitettu ja kalkittu PIHAMULTA 40 L 2,99 sk 5 sk 249,PAVILJONKI Barcelona 3x3m harmaa, beige Upea paviljonki hyttysverkolla Barcelona KATTOKANGAS musta tai ecru Varakate paviljonkiin 6995 (norm. 299,-) Livorno OLESKELURYHMÄ 119,- 4-osainen, setti sis. 2 kpl tuolia, kahdenistuttava sohva ja pöytä. Tyylikäs ja kevyt. Soveltuu hyvin vaikka taivasalle, ei toppauksia. Kuivuu helposti sateen jäljiltä. (norm. 199,-) (norm. 299,-)98,PIZZAUUNI Vesuvio 12 kaasukäyttöinen pizzauuni TAKUU 2 VUOTTA KAASUGRILLI Hornet Ranch 4+1 rst 249,(norm. 349,-) Tyylikäs ja tehokas 69,600 ILMANVIILENNIN 99,700 Laadukas ja tehokas! (norm. 89,90) RODO- JA HAVUMULTA 45L 3,99 sk 10,Käyttövalmis kasvualustaseos 3 sk Mahtava valikoima kukkasia – myymäloissä paljon lisää! (norm. 129,-) Palvelemme sunnuntaisin 10-18

Ylistyslaulu Kaukajärven

luonnolle

MYYNTI ALKANUT!

ASUNTO OY TAMPEREEN

Hymni

Isolammenkatu 15, 33710 Tampere

Hymni on huoleton A-energialuokan kotitalo, jonka rakentaminen keskelle Kaukajärveä on pian alkamassa.

Hymnin 78 avaraa ja valoisaa kotia lämpiävät luotettavasti kaukolämmöllä, jo 44,5 m2 kodeissa on oma sauna ja alueen ympäristö on mitä vehrein.

Hymnissä voit keskittyä olennaiseen; omannäköiseen elämään modernissa kodissa.

Hymnin kotien myynti on alkanut.

Löydä oma kotisi:

Teemme uusia mukavuusalueita

Pohjola

12 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
Rakennus Oy Suomi Voimakatu 18, 33100 Tampere kodit.tampere@pohjolarakennus.fi 020 7759 650 pohjolarakennus.fi
TampereenHymni.fi
Pauliina Lehtimäki asuntomyyjä, YKV, LKV 044 714 5714 pauliina.lehtimaki@pohjolarakennus.fi Kodit myy

Kesä houkuttelee punkit ja kyyt esiin

Ensiapu: Miten toimia, kun koiraa puree kyy?

Taru Siirilä

Kesä ja lämpenevät kelit tarkoittavat myös punkkikautta ja kyykäärmeiden tulemista esiin. Koiranomistajien kannattaa luonnossa liikkuessaan olla tarkkana.

Jos kyy tuntee olonsa uhatuksi, se voi purra. Mikäli liikutte alueella, jossa on käärmeitä, jalkojen tömistely voi pitää kyyn kaukana. Kyyhyn törmätessä kannattaa pysyä rauhallisena ja kiertää käärme mahdollisimman kaukaa.

Aina eläinlääkäriin

Jos kyy puree koiraa, tulisi koiraa pitää mahdollisimman liikkumatta ja ottaa aina yhteyttä eläinlääkäriin.

– Mikäli mahdollisuus on, olisi koira hyvä kantaa kotiin tai kävelyttää mahdollisimman lähelle ajettuun autoon, kertoo Vetvuoreksen eläinlääkäri Reija Junkkari.

Kyytablettia ei suositella annettavaksi koiralle. Kyyn pureman koiran kanssa tulee aina hakeutua mahdollisimman pian eläinlääkärin vastaanotolle, sillä purema voi olla koiralle kohtalokas. Junkkari kehottaa tuomaan koiran eläinlääkäriin myös siinä tapauksessa, että oireita ei alkuun ilmenisi.

– Osa myrkyn vaikutuksista alkaa viiveellä. Koira tarvitsee pureman jälkeen nesteytystä sekä eläinlääkärin arvion mukaista lääkitystä.

Punkki koiralla?

Punkkeja voi tarttua koiriin esimerkiksi korkeista ruohikoista ja heinikoista. Koiran turkki tulee tarkistaa säännöllisesti. Jos koiran ihoon on päässyt kiinnittymään punkki, se tulee yrittää saada irti mahdollisimman pian, jotta vältytään punkkien koirille levittämiltä sairauksilta. Borrelioosi tai anaplasmoosi voivat tarttua koiraan vuorokauden päästä siitä, kun

punkki on kiinnittynyt koiraan.

– Punkki pyritään saamaan irti koirasta kokonaisena ja elävänä apteekista saatavalla punkkilassolla tai -pihdeillä. Eläinlääkäriin hakeudutaan silloin, jos punkkia ei saa kotona irrotettua, tai puremakohta on selvästi tulehtunut.

Ensiapua kotiin

Junkkari kertoo eläinlääkärissä näkyvän ruuhkapiikkejä keväisin ja alku-

kesäisin, kun kyy- ja punkkikausi alkaa. Myös muita tilanteita varten kotona olisi hyvä olla varalla koirien ensiapupakkaus.

– Koiraa varten kotona olisi hyvä olla vähintään sidetarpeita, hunajatai pihkasalvaa, maitohappobakteerivalmistetta ripulin varalta, mieto korvahuuhde ja shampoo sekä kuumemittari. Kuumemittari on tärkeä paitsi sairauden aiheuttaman kuumeennousun, myös lämpöhalvauksen havaitsemiseksi.

Tule Nysselkis-tapahtumaan ja saat parhaat vinkit, miten esimerkiksi Nyssen reittiopasta, Nella.fiverkkopalvelua tai Nysse Mobiilia käytetään.

Lisätietoa: nysse.fi/nysselkis

Nysselkis-kiertue Hervannassa maanantaina 29.5. klo 10–13

Paikka: Hervannan kirjasto, Insinöörinkatu 38, Tampere. Tapahtumassa kahvitarjoilu.

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 13 Kaipaatko apua Nyssen digipalveluiden kanssa?
(09) 5127298 www.jalonom.fi Lahjavinkki! Kulta- ja hopeaharkot verkkokaupasta OSTETAAN KULTAA JA HOPEAA Ostamme korut, aterimet, kellot, kolikot, mitalit. Ilmainen arvio. Maksamme jalometallin arvon KÄTEISENÄ TAI TILILLE! Helsinki Töölön tulli Mannerheimintie 114 ark 10-17 Hervannan tori Insinöörinkatu 38 to 25.5. klo 10-17 pe 26.5. klo 10-17
Luonnossa liikkuessa saattaa törmätä kyyhyn tai saada punkkeja riesakseen. Kuvituskuva.

Intohimona tanssi

Anne Sällylä

Uunituoreet vakiotanssin suomenmestarit Seija ja Keijo Vierimaa voittivat tänä keväänä Kangasalla käydyissä kilpailuissa ensimmäisen palkinnon omassa senioriluokassaan.

Tämä voitto oli jo heidän seitsemäs suomenmestaruutensa. Hervantalaisessa tanssikoulussa treenaavia Seijaa, 65, ja Keijoa, 72, ei ikä eikä pienet krempat tunnu harjoittelua eikä kilpailemista hidastavan. Voittoja on tullut lukuisa määrä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Kipinän tanssiharrastukseen Seija ja Keijo Vierimaa saivat vuonna 1982 Juha ja Leena Kannon alkeiskurssilla Sorin talolla, Tampereella.

– Motivaatiota saa kauniista musiikista ja siihen tuotetusta yhteisestä liikkeestä sekä kunnon ylläpitämisestä. Hyvä kunto auttaa myös arjessa jaksamisessa, Vierimaat kertovat. Voimakas kilpailuvietti ajoi pariskuntaa testaamaan taitotasoaan myös kilpailuihin. Ensimmäiset kilpailut olivat jo keväällä 1983 yleisessä luokassa Lahdessa. Tuolloin pariskunta tanssi E -ja D-luokissa sekä vakioettä latinalaistansseja, kunnes he Cluokassa erikoistuivat vain vakiotansseihin.

Vakiotanssi on yksi tanssiurheilun lajeista ja siihen kuuluu viisi erilaista tanssia; hidas englantilainen valssi, tango, Wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Vakio- ja latinalaistansseissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan. Taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi

on tasapuolinen ja kannustava. Taitotasoluokat ovat E, D, C, B ja A.

Yrittäjyydestä kilpailutauko

Vuosina 1984 ja 1988 perhe kasvoi kahdella tyttärellä. Harjoitustahtia ja kilpailemista se ei kuitenkaan hidastanut, sillä molempien äidit antoivat lastenhoitoapua. Ensimmäinen suomenmestaruus tuli 1993, jolloin pariskunta oli siirtynyt senioriluokkaan. Mestaruus tuli myös seuraavana vuonna. Monet kilpailut ja voitot ovat jääneet pariskunnalle hyvin mieleen. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Vierimaille oli syksyllä 1993 järjestetyt Baltic Sea Itämerenmaiden mestaruuskilpailut Tallinnassa.

– Silloin oli hieno hetki seistä korkeimmalla palkintopallilla ja kuunnella Maamme-laulua, Vierimaat muistelevat.

Kilpailu-ura loppui vuonna 1997 vaihtuen oman hautakiviyrityksen pyörittämiseen Keikyällä. Vierimaiden tanssiminen jatkui tanssinvalmentajina vielä muutamia vuosia kilpauran jälkeen.

Tanssin kipinä syttyi uudelleen

Tanssin kipinä syttyi uudelleen vuonna 2012 ja pariskunta palasi tanssiharjoitusten pariin valmentajanaan

Carola Tuokko. Tuokko kannusti Vierimaita tutustumaan muutamana

vuonna Italiassa asti tanssileireillä

kansainväliseen tanssiin sekä Saksassa German Open kilpailuihin.

Tanssikilpailut ovat vieneet paris-

kunnan moniin maihin, kuten Italiaan, Japaniin, Sardiniaan, Saksaan, Hollantiin, Itävaltaan, Floridaan ja Baltian maihin. Vierimaat kertovat kilpailumatkojen olevan antoisia, sillä niihin voi yhdistää muutaman ylimääräisen lomapäivän kohteen mukaan.

– Into tanssia ja kilpailla on edelleen kova, vaikka Seijan polviongelmat ja nivelrikko ovat välillä aiheuttaneet kilpailujen perumista ja vaikeuttivat tehokasta kilpailuharjoittelua syksyllä 2022. Emme lopettaneet harjoittelua kokonaan silloinkaan, vaan olemme käyneet sitkeästi harjoitussalilla, Keijo kertoo.

Kohti uusia tavoitteita

Seuraavan kerran pariskunnan tanssia voi nähdä Dance Team Tampereen järjestämissä valtakunnallisissa vakio- ja latinalaiskilpailuissa syyskuun lopussa, Pitkäjärven koululla Kangasalla. Hyviä tuloksia on syytä odottaa, sillä treenitahti on kova: he harjoittelevat 3-5 kertaa viikossa noin kaksi tuntia kerrallaan Dance Team Tampereen salissa Hervannassa. Viikkovalmennusta antaa Jasmin Pocknell ja Carola Tuokko. Lisää vakiovalmennusta tulee muilta valmentajilta. Tanssiharjoittelun lisäksi Vierimaat harrastavat laitepilatesta, joka on tärkeää vartalon hallinnassa. – Seuraava tavoitteemme on omassa ikäsarjassamme pärjääminen syksyn tanssikilpailuissa, mahdollisesti joku kansainvälinen kilpailu ulkomailla, Vierimaat toteavat.

14 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 MAUKASTA KOTIRUOKAA Eturuskonkatu 2, 33720 Tampere p.044 238 5535 Lounaslistamme löytyy sivuiltamme 9,50 LOUNAS sis. lounasruuan, salaatin, jälkiruuan tai kahvin LOUNAS TARJOLLA KLO 10–13 Ylöjärveläistä ammattitaitoa! Ylöjärveläistä ammattitaitoa!
Seija ja Keijo Vierimaan taidonnäytteitä. Kilpaileva pari harjoittelee 3-5 kertaa viikossa Dance Team Tampereen salissa Hervannassa.

VIETÄ ELÄMÄSI KESÄÄ KANSSAMME!

DINOSAURUKSET VALTAAVAT TAMPERE-TALON 1.7.–13.8.2023

Koko perheen interaktiivinen kesänäyttely sisältää liikkuvia ja äänteleviä dinosaurushahmoja, toiminnallisia puuhapaikkoja ja uusinta VR-teknologiaa.

Osta liput: tampere-talo.fi

La 12.8. klo 19 Iso sali

TAMPEREEN TEATTERI KESÄ: CIRCUS BAOBAB – YÉ! (GIN)

Rakastettu festivaali tekee paluun Tuulensuun Palatsissa pe–su 18.–20.8.2023

Neljä upeaa keikkaa, kaksi kansainvälistä seminaarivierasta ja tietovisailua!

Energinen ja taidokas guinealainen sirkusryhmä kutsuu rakentamaan huomista maailmaa, joka pitää huolta luonnosta ja sen tulevaisuudesta.

seminaareissa: Chris Thomas (UK) & Kenneth Womack (USA)

keikalla: Jussi Syren & The Groundbreakers | Beat Less Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band | She's Leaving Home Lue lisää: beatles.fi

Hämeenkatu 30, Tampere

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 15

Englantia haetaan tutkintokieleksi Tredun kone- ja tuotantotekniikan tutkintoihin

HerSa Elinvoima- ja osaamislautakunta päätti 17.5.2023 hakea Tampereen kaupungin ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaan muutosta. Tarkoituksena on, että Tampereen seudun ammattiopisto Tredu voi jatkossa järjestää kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon koulutusta suomen kielen lisäksi myös englannin kielellä.

Muutosta nykyiseen järjestämislupaan haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tampereen kaupungille myönnetty ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupa sisältää tällä hetkellä kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon järjestämisoikeuden vain suomen kielellä.

Tarve hakea englantia tutkintokieleksi on noussut esiin työelämäyhteistyössä alan yritysten, työpaikkojen ja järjestöjen kanssa. Mahdollisuus suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto englannin kielellä on yksi ratkaisu vastata yritysten ja työpaikko jen osaajapulaan. Englanti tutkintokielenä mahdollistaa alan osaajien liikkuvuuden ja monipuoliset työllistymismahdollisuudet erilaisiin yrityksiin.

Lisää vetovoimaa

Työntekijöiden hyvä eng-

lannin kielen taito on tärkeää kansainvälisesti toimiville yrityksille. Pirkanmaalla on merkittävä alan keskittymä, johon kuuluu perinteistä konepajateollisuutta, kansainvälisesti tunnettuja vientiin erikoistuneita isoja yrityksiä sekä runsaasti pk-yrityksiä.

– Englanninkielisten ammatillisten perustutkintojen saaminen on tärkeää myös vierasta kieltä puhuvien houkuttelemiseksi ja kotoutumiseksi Suomeen, toteaa apulaispormestari

Pekka Salmi

– Perheille on tärkeää, että nuoret voivat opiskella ammattiin englannin kielellä. Englanninkieliset opiskelumahdollisuudet lisäävät kaupungin vetovoimaa kansainvälisten osaajien näkökulmasta. Suomen kielen oppiminen sujuu luontevasti opintojen ja töiden ohessa.

Tredussa voi tällä hetkellä opiskella ja suorittaa tutkinnon englannin kielellä liiketoiminnan, lentokoneasennuksen, matkailualan sekä ravintolaja catering-alan perustutkinnoissa, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnoissa sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnossa.

SV-KORJAAMO

Tarjoamme sinulle ja autollesi yksilöllistä ja hyvää palvelua. Pienen matkan päässä Hervannasta ja Vuoreksesta.

Soita, lähetä sähköpostia tai tule käymään!

svkorjaamo.fi

16 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 Merkillisen
reilu.
SV-KORJAAMO - ALUSTAKORJAUKSET - VIANHAKU - JARRUKORJAUKSET - LASKUMAHDOLLISUUS - JAKOPÄÄHUOLLOT - ÖLJYNVAIHDOT - MÄÄRÄAIKAISHUOLLOT
Telinetie 19, 33880 Lempäälä | puh. 045 124 2007 | ma-pe 8 – 16 svkorjaamo@svkorjaamo.fi | svkorjaamo.fi
TILAA SUURSÄKIT: SEPELISAMPO.FI TAI RIMPAUTA 0400 299 992
kokoluokassa! 119 € alk. kotiin kuljetettuna 3 1 m suursäkit 3 2 m = 2000 L 3 0,5 m Maa-aines suursäkit kotiin kuljetettuna MURUA PINNAN ALLE
viidessä

TAMPEREFILHARMONIA.FI

LIPUT Tampere-talon lipunmyynnistä, Kulttuurinmyymälä Aplodista tai Lippu.fi-myyntikanavista.

M-Files ylitti 100 miljoonan euron rajan jatkuvassa vuosilaskutuksessa

HerSa Hervannassa päätoimipaikkaansa pitävä M-Files on yksi tiedonhallinnan maailmanlaajuisista johtajista. Nyt M-files on saavuttanut 100 miljoonan euron jatkuvan vuosilaskutuksen (ARR) rajapyykin.

Hervantalaislähtöisen M-Filesin kasvua ajaa markkinoiden kysyntä järjestelmistä, tietovarastoista ja sovelluksista riippumattomaan tiedon hallintaan.

Globaaliksi toimijaksi kasvanut MFiles auttaa metatietopohjaisen dokumenttienhallinta-alustansa avulla tietotyöntekijöitä löytämään välittömästi oikean tiedon missä tahansa asiayhteydessä, automatisoimaan liiketoimintaprosesseja ja hallitsemaan tietoja tehokkaasti.

Yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja on M-Files-dokumenttienhallintatyökalun kehittänyt Antti Nivala – M-Files on erityislaatuinen yritys, Nivala toteaa.

– Yrityksemme on kassavirtapositiivinen, keskitymme kasvamaan kannattavasti, eikä meidän ole ollut tarve fuusioitua. Suomalaiset juuremme ja kulttuurimme tukevat valitsemaamme kestävän kasvun strategiaa. Olen ylpeä tästä saavutuksesta ja odotan innolla tulevaisuuden menestystä ja kasvuamme.

Tasaista kasvua

Toisin kuin useimmat SaaS-yritykset, jotka hankkivat ja kuluttavat pääomaa nopeasti, M-Files on kasvatta-

nut toimintaansa tasaisesti, jopa varovaisesti. Yrityksen kiihdyttäessä maailmanlaajuista kasvuaan Nivala muutti Suomesta Yhdysvaltoihin johtamaan M-Filesin Pohjois-Amerikan pääkonttoria Austinista, Texasista.

Vuonna 2021 M-Files osti Hubsharen, ja vuoden 2022 loppuun mennessä yhtiö oli hankkinut 100 uutta M-Files Hubshare -asiakasta ja raportoi 33 prosentin vuosittaista kasvua tilausmyynnissä sekä 40 prosentin kasvua uusasiakasmyynnissä. Helmikuussa 2023 M-Files osti dokumenttien automatisointiin erikoistuneen suomalaisen Mentin.

M-Files työskentelee myös tiiviisti sovelluskehittäjien, operaattoreiden ja jälleenmyyjien kanssa. Vuonna 2022 M-Files tiivisti yhteistyötään Microsoftin kanssa ja kertoi uusista tilausvaihtoehdoista Microsoft Azure Marketplace -markkinapaikalla.

Tämän vuoden toukokuussa M-Files ilmoitti parannetuista integraatioista Microsoft Teamsin ja Microsoft Outlookin kanssa, jotka mahdollistavat yhteistyön yritysten dokumenttien kanssa työskentelyyn niiden sijaintipaikasta riippumatta.

– Kun perustin M-Filesin, visiomme oli luoda täysin uusi ja ainutlaatuinen lähestymistapa tiedonhallintaan, Nivala kertoo.

– Nyt tämä visio on toteutunut. Saavutettu virstanpylväs kuvastaa työntekijöidemme ja kumppaniemme monien vuosien kovaa työtä ja omistautumista.”

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 17

- Huolto, korjaus

MERCEDES-BENTZ HUOLTOA TAMPEREEN RUSKOSSA!

- Sähköiset huoltotiedot

- Automaattivaihteiston huuhtelu/-pesu

- FORTE-käsittelyt

Juhlapalvelu saa kiitosta asiakkailta

Sirpa Koivu

- Huollon sijaisauto

- Ilmastointihuolto

- Diagnoosi,vikakoodi

- Fuchs-voiteluaineet

- Hinausautopalvelut

PALVELEMME ARKISIN 8-16

Vesiroineenkatu 6 B, 33720 Tampere p. 050 567 5687 www.nt-autohuolto.fi

Tampereentie 453, 33880 Lempäälä p. 03 3670 480 www.sääksjärvenapteekki.fi

Palvelemme

ma-pe 9-20, la 9-16

Runsaasti maksutonta parkkitilaa.

KOKOPERHEEN TAPAHTUMA!

STARTTI

KESÄLOMAAN

Lauantaina 10.6. klo 10 - 16

TAMPEREEN MAAUIMALA ja LIIKENNEPUISTO

OHJELMASSA

klo 10 - 12 liikennepuistossa:

arvotaan vanhoja polkuautoja, eläinhahmot viihdyttävät lapsia.

klo 13 - 16 maauimalassa:

merenneitouintia, vesipelastusnäytös, wibittemppurata ja paljon muuta mukavaa!

Kevään juhlat, valmistujaiset ja lakkiaiset tuottavat iloa ja puuhaa lukemattomissa kodeissa. Moni päätyy omatekoisten juhlatarjoilujen sijaan hankkimaan ne pitopalvelusta.

Tuula Arola on pyörittänyt Tampereella Juhlakeskus Mancester Oy:tä jo yli kaksikymmentä vuotta. Vuokrattavia, erikokoisia tiloja on nyt kuusi eri puolilla kaupunkia.

Juhlatiloja vuokrataan useimmiten perhejuhliin, kuten ristiäisiin ja rippijuhliin, valmistujaisiin ja kihlajaisiin. Viime tipassa ei Arolan mukaan kannata lähetä vuokratiloja etsimään. Tampereella sopivista tiloista on pulaa sesonkiaikoina. Jos on ennakkoon tiedossa juhlien päivämäärä, kannattaa varaus tehdä heti.

– Tilat täyttyvät nopeasti, ja nytkin on asiakas tehnyt varauksen ensi vuoden lakkiaisia varten.

– Vuokraamme tilojamme ainoastaan pitopalvelun kanssa ja ammattitaitoinen henkilökuntamme hoitaa tarjoilun asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Ruoka- vai kahvitarjoilu?

Mancester tarjoaa valmiita menuehdotuksia joihin Arola kehottaa tutustumaan ennakkoon.

Kaikkia ehdotuksia muutetaan tarvittaessa asiakkaan toiveita kuunnellen. Tilaajan olisi hyvä selvittää ennakkoon myös vieraiden allergiat, jottei tule ikävää tilannetta, jossa esimerkiksi keliaakikolle ei ole mitään tarjottavaa.

– Tilaisuuden tarjottavat kannattaa miettiä juhlien luonteen mukaisesti. Esimerkiksi YO-juhlissa kahvi

kuja. Muodissa olevia sarjakuvakakkuja ja muita erikoisuuksia tilataan pääosin lastenjuhliin.

Pieniäkin määriä voi tilata Tuotteitamme voi tilata myös kotona järjestettäviin juhliin ja osa asiakkaistamme niin tekeekin.

Halutessanne voitte tilata vaikkapa 20 kpl lusikkaleipiä. Ne tehdään edelleen käsityönä, konetta kun ei kukaan ole vielä keksinyt.

- Tiedämme että olemme onnistuneet palvelemaan asiakkaita hyvin, kun monet tilaavat vuodesta toiseen juhlatarjoilunsa meiltä esimerkiksi ensin lapsen ristiäisiin, sitten tämän rippijuhliin ja ylioppilasjuhliin.

- Suurkiitos kuuluu pätevälle ja osaavalle henkilökunnalle.

18 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
” Tilaisuuden tarjottavat kannattaa miettiä juhlien luonteen mukaisesti” toteaa Juhlakeskus Mancesteria pyörittävä Tuula Arola. Kuva: Petri Nuutinen
Musiikista vastaaDJ Juissi! tampere.fi/maauimala - tampere.fi/lastenliikennepuisto

Ilmalämpöpumput asennettuna vielä tulevan kesän helteisiin !

Laadukkaat aurinkosähköjärjestelmät asennettuna.

Ilmainen kartoituskäynti

Pyydä kilpailukykyinen tarjous!

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 19 Energy Center Finland Oy 010 319 5870 energycenter.fi

AINA jotain uutta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa on tarjolla koulutuksia yli 20 ammattialalta. Hakuja on auki pitkin vuotta. Nopeimmillaan uuteen ammattiin voi päästä muutamassa kuukaudessa esimerkiksi rekrytoivilla koulutuksilla.

tänään on hyvä päivä aloittaa.

takk.fi

apua opintojen suunnitteluun opiskelijapalveluista: puh. 044 7906 400 tai opintoneuvonta@takk.fi

Melontaharrastus - lähtötasosta riippumatta

Taru Siirilä

Aamulla toimitukseen pyöräillessäni aurinko paistaa, niin kuin säätiedotus lupasi. Mahtavaa! Tänä jännittävänä päivänä ollaan nimittäin ulkona, kun toimittajaharkkari pistetään kirjaimellisesti syvään päätyyn: lähden melomaan Kaukajärvelle!

Haluaisin sanoa, että minulla ei ole melomisesta aiempaa kokemusta, sillä sitten voisin laittaa osaamattomuuteni sen piikkiin. Olen kuitenkin kymmenisen vuotta sitten kokeillut melontaa Varalan sporttileirillä, ja silloin se sujui jopa ihan hyvin. Siitä huolimatta tiedot ja taidot ovat nyt vähintäänkin ruosteessa, kun saavun

Pirkka-Melojien valmentajan, Ilpo Niemisen opastukseen Kaukajärven melontavajalle.

Ja sitten mennään. Vajassa on erilaisia menopelejä lasten kajakeista jopa 11-metrisiin useamman hengen malleihin. Ihastelen kustomoitua vaaleanpunaista yksilöä, jossa lentelee perhosia. Ei muuta kun pelastusliivi päälle, retkikajakki kantoon ja laiturille kuivaharjoittelemaan! Jännitys on jo vaihtunut innostukseksi, mutta kauhistelen hieman kovaa tuulta. Pääsenköhän vedessä ollenkaan eteenpäin?

“Ei se ollutkaan vaikeaa”

Hyvä ettei mela lennä tuulen mukana, kun harjoittelemme tekniikkaa laiturilla. “Nyt ei voi enää paeta”,

PIRKKA-MELOJAT RY

Pirkka-Melojien valmentaja Ilpo Nieminen

Kuvat: Sirpa Koivu

mietin, kun laskeudun istumaan kajakkiin. Yllätyn siitä, miten helposti se sujuu: ei yhtään niin vaikeaa kuin pel-

Tamperelainen, Kaukajärvellä toimiva ratamelontaseura. Toiminut vuodesta 1947.

Toimintaa melontakouluista ja harrastustoiminnasta kilpaurheilun maajoukkuetasolle asti.

20 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
www.takk.fi #osaajiatöihin | Tampereen Aikuiskoulutuskeskus
www.hervannansanomat.fi

kääntää kajakin. Hitaasti mutta varmasti, sillä tuuli yrittää ohjailla väärään suuntaan. Jes, ei se ollutkaan niin vaikeaa! Vuosien takaisesta kajakkikokeilusta olikin yllättävän paljon hyötyä.

Luonto viehättää

Tekisi mieli lähteä tekemään pidempikin lenkki! Raitis ilma ja luonnonrauha tekee kaupunkilaiselle hyvää, ja Kaukajärvi tarjoaa oivat puitteet harrastukselle. Myös Pirkka-Melojien Ilpo Niemistä melomisessa kiehtoo

Matonpesupaikat odottavat pyykkäreitä

juuri luonto. – Joutsenetkin päästävät täällä ihan lähelle. Myös melonnan ekologisuus kiehtoo, ja se, että meloa voi juuri sen mittaisen lenkin kuin huvittaa. Niemisen mukaan melonta on kaikille sopiva harrastus. Tekniikka kehittyy nopeasti, ja ensimmäisen kesän jälkeen voi lähteä jo kisaamaan. Minusta tuskin kilpailevaa melojaa tulee, mutta en yhtään ihmettele, miksi melontaa harrastetaan junioreista senioreihin – tämähän on mukavaa puuhaa!

HerSa Kaikki Tampereen 19 matonpesupaikkaa on jo avattu matonpesijöiden käyttöön. Kaikilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21. Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä. Koska kuivauspuomeja on vain muutamia, niillä voi ainoastaan valuttaa liiat vedet pois pestyistä matoista. Loppukuivatus kannattaa tehdä kotona. Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä, ainoastaan Halkoniemen ja Santalahden matonpesupaikoilla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä.

Matonpesupaikoille on sijoitettu myös kierrätysmateriaalista tehtyjä penkkejä levähdystaukoja varten. Muistathan jättää pesupaikan aina siistiin kuntoon oman käytön jälkeen. Mattoja ei saa pestä järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista. Mattojen pesu vesistöissä on kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä.

Matonpesupaikat suljetaan syyskuun puolivälissä.

käsin! Tukevalla retkikajakilla ei ihan helposti kaadu. Joku lähtee laiturilta samaan aikaan melomaan valtavasti tasapainoa vaativassa pystyasennossa. Olen onnellinen aloittelijaystävällisestä, tukevasta kajakistani ja istuma-asennostani.

Sitten liikkeelle. Rutiiniin pääsee nopeasti kiinni. Kaukajärven vesi on toukokuussa vielä kylmää, mutta syliin roiskuessaan adrenaliini pitää huolen siitä, että se se ei menoa hait-

taa. “Vasen, oikee, vasen oikee…” hoen mielessäni.

Tämähän sujuu hyvin! Veto vedolta saan melontaan enemmän voimaa ja varmuutta. Melon pidemmälle, kunnes päätän kääntyä takaisin. Mutta hetkinen… miten tällä pääsikään kääntymään? Apua, jäänkö tänne keskelle järveä? Pieni paniikki iskee, mutta laiturilta huudellaan ohjeita ja jostain sieltä kymmenen vuoden takaisesta lihasmuistista osaankin

Paremman palvelun apteekki

AVOINNA MA-PE 8-20, LA 9-18, SU 12-16

Insinöörinkatu 23, Kauppakeskus Duo, p. 010 617 0100

info@hervannanapteekki.fi, www.hervannanapteekki.fi

Varmistavat tehokkaan ja luonnollisen suojan hikoilua vastaan. Kuiva ja varma tunne kestää jopa 72 tuntia.

(norm. 12,05 €)

Triple Dry roll-on antiperspirantit 50 ml Tarjoukset

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 21 Melontaharrastus
sopii kaikille riippumatta
Nieminen opastaa melonnan perusteita Hervannan Sanomien tutkivalle journalistille. Melonnan perustekniikan oppii mukavan nopeasti.
voimassa 31.5.2023 asti.
10,-

NIBE S -sarjan maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumput mukautuvat tehontarpeeseen ja lämmittävät kotisi kovillakin pakkasilla.

Ota yhteyttä ja kysy kumpi lämmitys sinun kotiisi ja tilanteeseesi sopii parhaiten.

Kesä on allergioiden

Anne Sällylä

Kevät on useimmille ihmisille ihanaa lämmön ja tuoksujen aikaa, mutta siitepölyallergikolle kevät ja kesä voi olla tuskallista.

Siitepölyallergia on varsin yleinen vaiva, jonka aiheuttaa hengitysilmassa oleva lehtipuiden, heinäkasvien tai ruohokasvien siitepöly. Siitepölyä on vaikea vältellä, mutta sen määrää nenän nenäkalvoilla voi yrittää vähentää.

Niiskuttelua ja väsymystä

Silmien ja kurkun kutinaa, jatkuvaa aivastelua ja nenän vuotamista. Siitepölykauden aikana useat voivat tuntea itsensä myös väsyneiksi ja vähäenergisiksi. Siitepölyallergia voi

vaikuttaa myös mielialaan aiheuttaen ärsyyntymistä. Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäksen mukaan suomalaisista aikuisista noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia.

Yleisemmin allergiaoireita aiheuttaa lehtipuut keväällä, heinät kesällä ja pujo loppukesästä. Siitepölykausi kestää varhaisesta keväästä syksyyn asti. Allergiaa aiheuttavia heinäkasveja on paljon, yli neljäkymmentä. Koivun siitepöly aiheuttaa eniten allergiaoireita, seuraavaksi eniten heinät ja leppä. Apteekkari Helena Jalonen Hervannan Bonusapteekista toteaa:

– Koivun siitepölymäärä on tänä keväänä tavallista runsaampaa. Siitepölyä on kulkeutunut Suomeen enemmän Baltiasta ja Keski-Euroopasta. Tämän kevään runsasta siitepölymäärää pystyttiin ennustamaan viime vuoden mukaan, jolloin määrä oli heikompi. Siitepölylle altistutaan jo edellisenä vuotena, ensimmäinen allergia ei välttämättä ole niin paha kuin seuraavana vuotena. Ensimmäiset allergikot hakivat lääkkeensä jo helmi-maaliskuussa, koska kuluvasta keväästä tiedettiin tulevan hankala.

Hengenahdistuksesta lääkärille Ihmisen puolustusjärjestelmän tehtävänä on suojella elimistöä muun muassa bakteereilta ja viruksilta. Puolustusjärjestelmä voi kuitenkin harhautua reagoimaan ympäristön vaarattomiin aineisiin. Tätä vierasta

A-energialuokan asunto on energiakuluja säästävä ja vastuullinen valinta.

SUOMEN TYYTYVÄISIMMÄT ASIAKKAAT

ENNAKKOMARKKINOINNISSA

Laatuasumista kahden järven välissä

Asunto Oy Pirkkalan Hermione | Suupankuja 2, 33960 Pirkkala

Vakavaraiselta ja 60 vuotta rakentaneelta Peabilta on turvallista ostaa uusi koti! As Oy Pirkkalan Hermione on upean arkkitehtuurin ja sujuvan arjen yhdistävä 10-kerroksinen tornitalo keskellä Pirkkalan keskustan palveluja. Hermionessa on 43 asuntoa yksiöistä ylimmän kerroksen hulppeaan 160 m2 viiden huoneen huoneistoon. Kodeissa on lattialämmitys ja -viilennys sekä huoneistokohtainen ilmanvaihto. Lue lisää ja tutustu asuntoihin peabkoti.fi/hermione

Huoneistokoot: 30,5–160,0 m². Mh. alk. 91.235 €, vh. alk. 199.200 €. Energialuokka A 2018. Oma tontti. Arvioitu valmistuminen alkuvuosi 2025.

Peab Asuntomyynti

Riitta Kraneis, p. 040 159 1700, asuntomyynti.tampere@peab.fi

22 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
Siitepöly ja katupöly aiheuttavat monissa oirehtimista.
HAVAINNEKUVA HAVAINNEKUVA (AS. A 42)
EPSI UUDISASUNTORAKENTAMINEN 2022 ASIAKASTYYTYVÄISYYSTUTKIMUS
Uniikki kymppikerros

ainetta kutsutaan allergeeniksi. Osalla ihmisistä immuunijärjestelmä on siis ylivirittynyt ja tähän vaikuttaa sekä perinnölliset tekijät, että myös ympäristötekijät. Kaupungistuminen, liian hygieeniset elinolot ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen altistavat allergioille. Allergian aikana ilmaantuva hengenahdistus on viesti siitä, että hoitoa tulee tehostaa.

Lääkärin pakeille kannattaa hakeutua, jos yskä on pitkäkestoista ja on hengenahdistusta. Myös atooppinen iho voi mennä huonompaan kuntoon. Jos allergia äityy oikein pahaksi, voi joutua sairauslomalle.

Flunssa vai allergia?

Mistä sitten tietää onko nuha allergiaa vai flunssaa? Ajankohta kertoo paljon: allergiaoireet tulevat, kun siitepölykausi käynnistyy.

Allergisessa nuhassa nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta eritettä, kun taas flunssassa erite on sitkeämpää ja sameaa. Kurkku- ja lihaskipu liittyvät flunssaan. Silmät voivat olla arat, ne näyttävät monesti väsyneiltä ja kuumeisilta.

Särkylääkkeet eivät auta allergiaan.

Voiko allergialle siedättyä?

Katariina Ijäksen mukaan allergiat voivat helpottaa iän myötä, mutta ei kaikilla.

– Taipumus allergioihin säilyy koko

elämän ajan, vaikka oireet helpottaisivatkin.

Siitepölyallergiaan annetaan myös siedätyshoitoa, joka onkin itse syyn hoitoa, kun taas allergialääkkeet hoitavat vain oireita. Siedätyshoito on pitkäaikaista hoitoa, jolla pyritään kasvattamaan elimistön sietokykyä allergian aiheuttajaa kohtaan. Siedätyshoidon tulos säilyy hyvänä useampia vuosia. Siedätyshoitoa annetaan pistoksina ihon alle tai kielenalustablettina. Apteekkari Helena Jalonen Hervannan Bonusapteekista neuvoo ensimmäiseksi allergian itsehoidoksi käyttämään kortisoninenäsumutetta.

– Ei välttämättä tabletteja, niitä voidaan ottaa myöhemmin tehostamaan hoitoa. Tätä suosittelee myös Käypähoidon itsehoito. Kannattaakin miettiä, onko allergian hoito tarpeeksi tehokasta. Nenäsuihkeet ovat ensisijainen apu allergiseen nuhaan. Myös lääkkeen aloitusajankohdalla on merkitystä, sillä toiset lääkkeet vaikuttavat viiveellä.

Ennen nukkumaanmenoa voi huuhdella nenän limakalvot nenäkannulla. Nenäkannuun lisätään kädenlämpöistä vettä ja tavallista ruokasuolaa. Nenäkannun nokka asetetaan toista sierainta vasten ja päätä kallistetaan siten, että vesi virtaa sierainten läpi ja tulee toisesta sieraimesta ulos. Poskionteloihin kertynyt siitepöly ja katupöly voi jossain määrin vähentää allergeenien määrää limakalvolla.

H aitallinen katupöly

Ulkona liikkujaa kiusaa siitepölyn lisäksi myös katupöly. Siitepölystä ja katupölystä aiheutuvia oireita voi olla vaikea erottaa toisistaan, molemmissa kun on samankaltaisia ärsytysoireita. Katupölyn oirekausi on kuitenkin lyhyempi ja painottuu selkeästi kaupunkialueisiin. Katupöly sisältää hiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Katupöly on autonrenkaiden kuluttamaa tienpintamateriaalia ja hienoksi jauhautunutta hiekoitushiekkaa. Katupölyssä on tiesuolaa, metallihiukkasia, bakteereita ja hometta. Perusterve ulkoilijakin voi saada katupölystä ärsytysoireita.

Apteekkari Helena Jalonen suosittelee käyttämään pahimpaan katupölyn aikaan FFP3-maskia. Suositut sauna- ja huonetuoksut Sauna- ja huonetuoksuja on tarjolla valtavasti.

– Jos ne eivät aiheuta itselle oireita, niitä voi käyttää, Katariina Ijäs sanoo.

– Suurin osa tuoksuista on kuitenkin kemiallisia yhdisteitä, joten kannattaa miettiä miten suurta kemikaalikuormaa ylläpitää päivittäin. Osa ihmisistä saa hankaliakin oireita esimerkiksi huonetuoksuista ja hajuvesistä. Tuoksujen käyttö on ok, jos ne eivät aiheuta kenellekään terveyshaittoja. Asiasta kannattaa keskustella avoimesti läheisten kanssa.

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 23 179 € Henkilöautojen kausihuolto
MEKONOMEN RAHOITUS 60 PÄIVÄÄ korotonta ja kulutonta maksuaikaa Meillä on aina keltamustat päivät!
TARJOUKSIA!
Öljynvaihto, Raitisilmasuodatin, Kuntotarkastus, 4-sylinteriset moottorit
KYSY MEILTÄ RENGAS-
Teemme Autoelämästäsi helpomman allergioiden aikaa - tunnista oireet
Apteekkari Helena Jalonen vinkkaa nenäkannun kokeilua allergiaoireiden vähentämiseen.
24 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
Kauppakeskus Duo

Teddy Long -kruunukorkin avaaja

Helppokäyttöinen pienapuväline kruunukorkillisten pullojen avaamisen helpottamiseksi. Pitkä varsi helpottaa avaamista. Tuotteessa käytetty muoviraaka-aine ja pakkausmateriaali voidaan kierrättää.

Lotion Creamer pesusetti

Pitkävartinen voiteenlevitin vaihtopäillä. Helposti vaihdettavien päiden ansiosta tuote on monikäyttöinen. Tuote sisältää kolme erilaista päätä ja varsi on 44 cm pitkä.

Kivijalkamyymälässä on LAAJA valikoima laadukkaita, arkea helpottavia apuvälineitä, tuki- ja ortoosituotteita sekä kuntoutus- ja hygieniatarvikkeita. Verkkokaupassamme on tällä hetkellä yli 600 tuotetta!

Polvituki Genure Easy, Orthocare

Tukeva mutta elastinen polvituki. Kaikkiin polven tulehdustiloihin, vammojen ja leikkausten jälkeen. Esimerkiksi niveltulehdus, nivelrikko, polven alueen epävakaus. Koot XS-XXL.

Uniapneavyö

Suomessa 350 000 ihmistä kärsii kuorsauksesta. Selällään ihmiset kuorsaavat eniten. Vyön selkämyksessä on pallo, joka estää selällään nukkumisen. Vyössä on tasku, johon pallo laitetaan ja voidaan ottaa pois tai vaihtaa. Vyö on joustavaa materiaalia. Saatavilla kahta eri kokoa.

Huom! Tarjoukset ovat voimassa vain Tampereen myymälässä 15.6. asti.

Tampellan Esplanadi 8, 33100 Tampere 050 430 5850, info@apuvalinekauppa.fi

Aukioloajat ma-pe 9-16

JOKA TAHTOO TALOUTESI PARASTA.

Säästöpankki Yksityispankin asiakkaana saat henkilökohtaista private banking -varainhoitoa – olet sitten yksityis-, yritys- tai yhteisöasiakas.

Tervetuloa Säästöpankki Yksityispankkiin: saastopankki.fi/aito/yksityispankki

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 25
Maija Kuusisto-Länsineva 050 350 2923 Eerik Nieminen 050 443 4792 Hanna Ulvila 050 516 1309 Tiina Uusivirta 050 318 0192 Pia Liinavuori 040 537 3608 YKSITYISPANKKI
VARAINHOITAJA,
3890 3890
(ovh. 9,90€) 790 2700 NYT TARJOUSHINTAAN!

Palvelua surun hetkellä, vuosikymmenten kokemuksella

Hoidamme hautauspalvelut Pirkanmaalla Tampere p Nokia p Pirkkala p Lempäälä

Valkeakoski p Kangasala p Ylöjärvi

Näsilinnankatu 18, 33210 Tampere 044 786 6964 päivystys 24 h

www.tampereenseudunhautauspalvelut.fi asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

LUKIJAN RUNO

Poutapäivä Vesilahdessa

Se kaukainen poutapäivä lapsuuskotini tanhuvilla

Hämeen sydämessä Vesilahdessa

Se jäi muiston syövereihin

Ne pellot kukkivat päivänkakkaroita

apiloita harakankelloja

Ne peltosarat joita pieni jalka astui

kantoivat tuhat kedonkukkaa

Se kaukainen poutapäivä

jäi sydämeen

Isä ohjasti hevosta

Äiti paimensi lehmikarjaa

sisko juoksi maita mantuja

pieni veli seuraili perässä

Silloin oli kesä suloisimmillaan

Pelloilta poimin kimpun kedonkukkaa

Äiti ne sai

Ja kun kesäilta koitti

nukuin siskon viereen

valkean lakanan alle

Kissa kiertyi kippuralle sänkyyn

Sen kehruu surisi korvissa

Ja niin kului lapsuus

Poutapäivien saatossa

ja tässä tämä elämä

Emma Vesikuusi

HYVÄ KALAISA BUFFET KAUKAJÄRVELLÄ

Tällä kupongilla -10 % loppusummasta

Voimassa elokuun 2023 loppuun. Tervetuloa lounaalle!

Jäähyväiset rakentuvat muistoista

suruviesti läheisille p asiointi hautaustoimistossa p hautapaikan varaus siunaus- ja muistotilaisuuden järjestelyt p kukat p pitopalvelu siunaus- ja muistotilaisuuden musiikki p kutsut hautajaisiin

papin tapaaminen p suruliputuksen järjestäminen

vainajan valokuva muistotilaisuuteen p käsiohjelma p valokuvaus kuolinilmoitus p hautakivi tai kaiverrus p perunkirjoitus

Käytännön järjestelyissä teidän on helpointa kääntyä meidän puoleemme. Hoidamme kaikki yhteydenotot seurakuntaan ja viranomaisiin. Ammattitaitoinen henkilökuntamme on teitä varten ja antaa vastaukset kysymyksiinne.

26 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 LUKIJAKUVA
16. toukokuuta 2023 Härkälintu Ahvenisjärvellä. Kuva: Reijo Pajunen

Joka puutarhassa pitäisi kasvaa lipstikkaa

Hersa Mikä ihmeen lipstikka? No, lipstikka eli liperi on vahva-arominen yrtti, joka tunnetaan ehkä parhaiten mummon kasvimaalta, liharuokien maustajana ja lipstikkakeitosta.

Lipstikan kotimaana pidetään Persiaa. Roomalaiset käyttivät sen juuria lääkkeenä vatsa- ja suolistosairauksiin, ja heidän mukanaan kasvi levisi valloitetuille alueille.

Lipstikka kuului niiden 90 yrtin joukkoon, joita Kaarle Suuri määräsi viljelemään hallitsemissaan maissa.

Suosittu lääkekasvi ennen

Nimi lipstikka on ilmeisesti johdos saksalaisesta nimestä ”Liebstöckel”, joka viittaa kasvin käyttöön lemmenjuomien ainesosana.

Suomeen yrtti tuli kiertävien munkkien mukana jo 1600-luvulla, ja sitä kasvatettiin linnojen ja luostarei den yrttitarhoissa.

Lipstikka oli tunnettu myös suo malaisten kotipuutarhoissa. 1700-lu vulla se oli yksi suosituimpia lääke kasvejamme. Sen juuria ja lehtiä käy tettiin rohtona muun muassa ruuan sulatus- ja ilmavaivoihin. Sillä paran nettiin myös ruokahalua ja lievennet tiin yskänärsytystä. Eläimillä lipstikal la hoidettiin ajettumia ja utareita.

Pohjoismaissa oli myös tapana is tuttaa lipstikkaa talon ympärille pitä mään luteet ja rotat loitolla.

Teepä siitä makoisa keitto

Lipstikka on puutarhan varma sadon

Lipstikkakeitto

Ainekset:

2 keskikokoista sipulia

voita tai öljyä kuullottamiseen

1 ½ dl tuoreita tai 2–4 rkl kuivattuja lipstikan lehtiä

8 dl vettä

2 dl kuohukermaa

1 rkl vehnäjauhoja

100 g sulatejuustoa

mustapippuria

suolaa

Työvaiheet: Kuullota hienonnettu sipuli kattilassa ja pyöräytä sekaan silputut lipstikan lehdet muutamaksi minuutiksi. Lisää vesi ja kuohukerma, johon suuruste on sekoitettu. Hauduta hiljalleen poreillen noin 10 minuuttia. Lisää sulatejuusto. Maista ja mausta.

UUSI HISSI

⬁Parantaa turvallisuutta ja esteettömyyttä

⬁Nostaa asuntojen jälleenmyyntiarvoa

⬁Pienentää huolto- ja käyttökustannuksia

⬁Saatavissa jopa 45% esteettömyysavustusta

Kysy meiltä lisätietoja ja tilaa ilmainen hankekartoitus!

Pirkanmaan FinFamin maksuttomat

kesäkahvilat

KE 7.6.

TI 13.6.

MA 19.6.

TI 20.6.

KE 21.6.

KE 5.7.

KE 9.8.

KE 23.8.

Kuumaa ja kahvia, Kangasala

Bingo

Vehoniemen automuseo, Kangasala Funkkistalo, Sastamala

Juhannuskahvila

Torikahvit

Arboretumin ruusukahvit

Työväenmuseo Werstas

TÄHDELLÄ MERKITYISSÄ ENNAKKOILMOITTAUTUMINEN Lisätiedot ja tarkempi sisältö:

www.finfamipirkanmaa.fi/omaiskahvila Kun yksi toipuu, monen elämä helpottuu.

14.10.2022 – 17.12.2023

Kesällä

•Perhekierrokset 7.6. alkaen

Uusi hissi 70-luvun talossa: Tilavampi kori ja automaattiovet

Katja Konttila | KONE Hissit Oy | Tampere 040 557 8833 | katja.konttila@kone.com www.kone.fi/peruskorjaus

Tervetuloa makumatkalle Intiaan!

Lounasbuffet arkisin klo 10.30-15 12,90€

Juhlabuffet lauantaisin 16,90€

Á la Carte -lista

Opiskelija-alennus -10%

Uudet aukioloajat 11.4. jälkeen

MA-TO 10.30-15, PE 10.30-20

LA-SU 12-20

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 27
Postimuseon näyttelyt museokeskus Vapriikissa Alaverstaanraitti 5, Tampere 15 €/7 € tai Museokortti•www.postimuseo.fi Viestien Tampere - kaupunkikierrokset 9.6. alkaen
www.gateofindia.fi Kauppakeskus Duo p. 040 411 0272 @RestaurantGateOfIndia
Meillä maksuvälineiksi kelpaavat myös Smartum, Edenred, Eazybreak ja e-Passi. Kotiinkuljetus Foodoran välityksellä Lipstikkaa. Kuvituskuva

www.katsastuspark.fi

Autot Tampereella katsastaa

Meille pääsee aikaa

Turtolassa,

Säälänkatu 2

Arkisin 9–17

p. 040 630 3000

JÄRVI KUTSUU VIIHTYMÄÄN!

Päiväristeilyt Tampereella 17.5. – 31.8.

Päiväristeilyn reitti kulkee Pyhäjärven upeissa maisemissa. M/s Silver Sky tarjoilee maku- ja maisemanautintoja Tampereen parhailla maisemilla ihanassa, kelluvassa ravintolassa.

Risteilyn kesto: 2 h

Risteily: aikuinen 23 €, lapsi (3–12-v.) 14 €

Ruokailu: aikuinen 23 €, lapsi (3–12-v.) 12 €

Katso aikataulut ja osta liput: www.hopealinjat.fi

Illallisristeilyt Tampereella 18.5. – 2.9.

Upeat järvimaisemat, lämmin palvelu ja herkullinen ruoka takaavat viihtyisän illan. M/s Silver Sky -laivalla syöt illallista runsaasta noutopöydästä samalla kun nautit suurten ikkunoiden takana vaihtuvista järvimaisemista.

Risteilyn kesto: 2,5 h

Risteily: aikuinen 27 €, lapsi (3–12-v.) 15 €

Ruokailu: aikuinen 25 €, lapsi (3–12-v.) 13 €

Katso aikataulut ja osta liput: www.hopealinjat.fi

Hinnat ovat verkkokauppahintoja. Lipunmyynnistämme tai laivalta ostettuihin lippuihin lisätään 2 € palvelumaksu. Muutokset mahdollisia.

Elämyksiä laineilla.

Viikinsaaren kesäteatterissa

2. – 31.7.2023

• Dramatisointi: Sami Rannila • Ohjaus Janne Jämsä

• Rooleissa: Jaakko Loukkola ja Lassi Jämsä

Liput ja lisätiedot: viikinsaari.fi

28 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
varaamatta
kauppakeskuksen
naapurissa
Kuvitus © Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Kestävää liikennöintiä pienestä pitäen

Taru Siirilä

Lasten liikennepuisto Kalevassa on ollut viime keväästä asti poissa käytöstä puiston uudistamisen takia. Liikennepuiston uudistaminen on osa Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston kunnostamisprosessia.

Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden koordinaattori Meri Rontu kertoo puiston pihatöiden olevan nyt loppukirissä ja puiston aukeavan näillä tienoin 6. kesäkuuta.

Puisto muuttuu mukana

Rontu kertoo, että puistoa haluttiin muokata muuttuneen Tampereen liikenteen mukaiseksi uuden liikennelain astuttua voimaan vuonna 2020. Erityisesti haluttiin panostaa kestävään liikennöintiin, johon nykypäivänä pyritään.

Keinupuiston lähitorin kesäkuun ohjelma

Soinnukkaat terveiset Keinupuiston lähitorilta!

Kesäkuussa osa lähitorin ryhmistä siirtyy kesälomalle mutta toimintaa järjestetään koko kesän ajan. Kesäkuussa alkaa uusia ryhmiäkin. Huomioithan tarkastaa päiväkohtaiset aikataulut ryhmiin.

SOINTU Senioripalvelut Keinupuiston lähitorin kesäkuun ohjelma

TORSTAI 1.6.2023

10:00 Puistojumppa Puistojumppa järjestetään Keinupuiston läheisellä hiekkakentällä. Kaikille avoin ja maksuton ryhmä, ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Ohjaajana Keinupuiston fysioterapeutti. Ota mukaan juomapullo. Ryhmä joka torstai. SÄÄVARAUS, sateen sattuessa ryhmä perutaan!

12:00 Sukkapiiri Ryhmä on kaikille avoin ja maksuton, ohjaajana vapaaehtoinen. Ota omat langat ja kutimet mukaan.

PERJANTAI 2.6.2023

10:00 Taideryhmä: Kollaasipaja Uusi ryhmä alkaa! Taideryhmän tekniikkana on kollaasi. Ryhmässä tutustutaan aiheeseen ja tehdään oma kurssityö. Käytämme kurssilla kierrätettyä materiaalia. Materiaalit saa paikanpäältä ja ryhmä on maksuton.

12:00 Kesäinen kivien maalaus Tule maalaamaan kiviä! Ryhmässä tutustutaan kivien maalaamiseen. Materiaalit saa paikanpäällä.

13:00 Duo KePa konsertti Duo KePa tulee Keinupuistoon laulamaan ja laulattamaan yleisöä. KePa on isän ja pojan muodostama lauluduo. Tule mukaan kuuntelemaan ja laulamaan tuttujen kappaleiden mukana! Konsertti on keinupuiston ravintolasalissa ja on maksuton. Tervetuloa!

KESKIVIIKKO 7.6.2023

12:00 Aivotreeni Kaikille avoin ja maksuton ryhmä. Tukea muistin virkistymiseksi. Ohjaajana Nääsville ry:n muistiohjaaja. Lisätietoja Tuija Mäeltä puh. 050 4067 160 / tuija.maki@naasville.fi.

13:00 Laila Kinnusen elämä & laulut Tervetuloa kuuntelemaan Olga Lepistön ja Sinikka Törmälän tulkintaa Laila Kinnusen elämästä ja lauluista.

KESKIVIIKKO 14.6.2023

13:00 Tutustu Keinupuiston lähitoriin Haluatko kuulla mitä lähitori tarkoittaa ja mitä lähitoritoiminta pitää sisällään? Haluatko tutustua paremmin Keinupuistokeskuksen ravintolan toimintaan? Tule kuulemaan ja tutustumaan Soinnun Keinupuiston lähitorin ohjaus- ja neuvontapalveluihin sekä harrastus ja ryhmätiloihin!

14:15 Tuolijumppa Kaikille avoin ja maksuton tuolijumppa. Ohjaajana fysioterapeutti. Huom. max 15 osallistujaa.

TORSTAI 15.6.2023

10:00 Puistojumppa Puistojumppa järjestetään Keinupuiston läheisellä hiekkakentällä. Kaikille avoin ja maksuton ryhmä, ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Ohjaajana Keinupuiston fysioterapeutti. Ota mukaan juomapullo. Ryhmä joka torstai. SÄÄVARAUS, sateen sattuessa ryhmä perutaan!

TIISTAINA 20.6.2023

– Liikennepuisto oli aika uudistaa, entinen puisto oli aikansa palvellut.

Rata on kasvanut noin puolella, ja polkupyörät, kävelijät ja potkulaudat on otettu paremmin huomioon. Ei keskitytä enää vain polkuautoihin, vaan pyritään ensisijaisesti kestävään liikennöintiin.

Myös Tampereen kaupunkimaisema näkyy uudistuneessa liikennepuistossa. Puistosta löytyy ratikkakiskot ja Näsinneulan pienoismalli.

Eri ikäryhmät otettu huomioon Liikennekäyttäytymistä pääsevät puistossa harjoittelemaan 6–12-vuotiaat lapset. Nuoremmat pääsevät radalle vanhemman kanssa. Lisäksi nuoremmille lapsille puistoon on varattu oma erillinen harjoitusalue.

Myös nuoriso on otettu liikenne-

puistossa huomioon kesätöiden muodossa. Liikennepuistoon on haluttu työllistää nuoria koko kesän ajaksi.

– Meillä on töissä kuusi nuorta kerrallaan kahden viikon pätkissä ja nuoriso-ohjaajia heitä ohjaamassa.

Kovat odotukset

Rontu uskoo vanhojen kävijöiden löy-

tävän uudistuneeseen puistoon, sillä paikka on pysynyt samana.

– Nyt kun puisto on uudistettu ja hieno, kävijöitä on varmasti koko kesän. Toivotaan hyviä säitä!

Liikennepuisto on mukana myös Kalevan maauimalan kesänavajaistapahtumassa, joka järjestetään 10. kesäkuuta.

Luvassa on ainakin ilmapalloja, musiikkia ja hyvää meininkiä.

14:15 Tuolijumppa Kaikille avoin ja maksuton tuolijumppa. Ohjaajana fysioterapeutti. Huom. max 15 osallistujaa.

TORSTAI 8.6.2023

10:00 Puistojumppa Puistojumppa järjestetään Keinupuiston läheisellä hiekkakentällä. Kaikille avoin ja maksuton ryhmä, ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Ohjaajana Keinupuiston fysioterapeutti. Ota mukaan juomapullo. SÄÄVARAUS, sateen sattuessa ryhmä perutaan!

12:00 Sukkapiiri Ryhmä on kaikille avoin ja maksuton, ohjaajana vapaaehtoinen. Ota omat langat ja kutimet mukaan.

12:00 Peräkonttimuseo Museo ajaa pihaan! Tervetuloa tutustumaan museonäyttelyyn, joka mahtuu auton tavaratilaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy, säävaraus.

PERJANTAINA 9.6.2023

10:00 Taideryhmä: Kollaasipaja Uusi ryhmä alkaa! Taideryhmän tekniikkana on kollaasi. Ryhmässä tutustutaan aiheeseen ja tehdään oma kurssityö. Käytämme kurssilla kierrätettyä materiaalia. Materiaalit saa paikanpäältä ja ryhmä on maksuton.

12:00 Kesäinen kivien maalaus Tule maalaamaan kiviä! Ryhmässä tutustutaan kivien maalaamiseen. Materiaalit saa paikanpäällä.

13:00 Tytin kesäkonsertti

Perjantaina klo 13-13.45 keinupuiston lähitorilla kesäisiä säveliä esittää laulaja-pianisti Tytti Koivunen.

Tervetuloa!

9:00 Liikettä niveliin -ryhmä Kaikille avoin ja maksuton ryhmä. Liikunnallisia pelejä ja pihapelejä, soveltuu kaiken kuntoisille pelaajille. Ohjaajana vapaaehtoinen.

12:30 Iloa musiikista Kaikille avoin ja maksuton ryhmä. Ohjaajana musiikkiterapeutti Marjatta Aarne.

TORSTAI 22.6.2023

10:00 Puistojumppa Puistojumppa järjestetään Keinupuiston läheisellä hiekkakentällä. Kaikille avoin ja maksuton ryhmä, ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Ohjaajana Keinupuiston fysioterapeutti. Ota mukaan juomapullo. SÄÄVARAUS, sateen sattuessa ryhmä perutaan!

12:00 Sukkapiiri Ryhmä on kaikille avoin ja maksuton, ohjaajana vapaaehtoinen. Ota omat langat ja kutimet mukaan.

TIISTAI 27.6.2023

9:00 Liikettä niveliin -ryhmä Kaikille avoin ja maksuton ryhmä. Liikunnallisia pelejä ja pihapelejä, soveltuu kaiken kuntoisille pelaajille. Ohjaajana vapaaehtoinen.

12:30 Iloa musiikista Kaikille avoin ja maksuton ryhmä. Ohjaajana musiikkiterapeutti Marjatta Aarne.

KESKIVIIKKO 28.6.2023

14:15 Tuolijumppa Kaikille avoin ja maksuton tuolijumppa. Ohjaajana fysioterapeutti. Huom. max 15 osallistujaa.

VAAHTOMUOVIT, PATJAT, PEHMUSTEET, KANKAAT!

SUURMY YN TI TAMPERE EN K E SK USTASS A!

Muotoo nl eik at ut v aah tomuo vit esim terass ikaluste isi in, a sunto-

VAHAKANKAITA alk. 6.95€ /m

Liikkeessä yli 100 mallia

KEINONAHKOJA alk.19.95€/m

Myös tikattuja malleja

VERHOILUKANKAITA alk.16.95€/m

TERASSIKANKAITA

ULKOKALUSTEISIIN alk.17.95€/m

RUNSAASTI OMPELUTARVIKKEITA: esim. koriste- ja tupsunauhoja yms.

TÄYTEAINEET

TÄYTEVANU alk. 9.50€ /kg

VAAHTOMUOVIROUHE 16.95€ /kg

Laaja valikoima peittoja ja tyynyjä!

RUNSAS VALIKOIMA

SOLUMUOVITUOTTEITA

JUMPPA-ALUSTA/MAKUUALUSTA, paljon eri värejä ja kokoja alk. 4.95€/kpl

SOLUMUOVIA metreittäin useita

paksuuksia ja leveyksiä alk. 4.95€/m

KOSTEANTILAN MATTOJA alk. 8.95€ /m

YORK KURAMATTO lev. 100cm

Useita eri värejä 12.90€ /m

LIUKUESTEHUOPIA JA -VERKKOJA

Mattojen alle alk. 5.95€/m

Tampereen Vaa htomuovi Ma

VERKKOKAUPPA www.vaahtomuovi.net

STYROXROUHE 17.95€/kg

SISÄTYYNYJÄ alk. 5.95€/kpl

Paljon eri kokoja ja muotoja

MAANANTAI 12.6.2023

08:00 Keinupuiston liikuntasali vapaassa käytössä ma klo 8-9 Keinupuiston liikuntasali on vapaassa käytössä maanantaisin klo 8-9. Voit vapaasti hyödyntää tilaa omaan liikuntatuokioosi. Huomioithan että liikuntasaliin ei saa mennä ulkojalkineilla.

TORSTAI 29.6.2023

10:00 Puistojumppa Puistojumppa järjestetään Keinupuiston läheisellä hiekkakentällä. kaikille avoin ja maksuton ryhmä ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Ohjaajana Keinupuiston fysioterapeutti. Ota mukaan juomapullo. Ryhmä joka torstai. SÄÄVARAUS, sateen sattuessa ryhmä perustaan!

Keinupuistokeskus, Orivedenkatu 28

Fysioterapeutin, sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan ohjaus – ja neuvontapalvelut VAIN AJANVARAUKSELLA. Seniorineuvolan sairaanhoitajan vastaanotto, varaukset puh. 040 148 5868. Lähitorin sosiaaliohjaajan vastaanotto, varaukset puh. 050 436 9274. Lähitorin fysioterapeutin vastaanotto, varaukset puh. 050 436 9732. Kelan etäyhteyspisteen tietokone käytössä ajanvarauksella p. 044 777 7494. Kuukausiohjelma sekä ajankohtaiset tiedotteet sähköpostiinne, voitte lähettää pyynnön nea.jarvensivu@sointusenioripalvelut.fi. Muutokset ohjelmassa mahdollisia.

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 29
Kalevan liikennepuiston kunnostamisessa on käynnissä loppukiri.
Rata on kasvanut noin puolella, ja polkupyörät, kävelijät ja potkulaudat on otettu paremmin huomioon.”
-Pe 9- 17.30 La
9-15
Yl io pi sto n/Var astoka dun ku lma ssa

KAUKAJÄRVEN APTEEKISSA

15,90

20.99 €)

8,90

Tarjoukset voimassa 10.6.2023 asti tai niin kauan kuin tuotteita saatavilla

Keskisenkatu 5, 33710 Tampere • puhelin (03) 3143 9500 apteekki@kaukajarvenapteekki.fi • Palvelemme: MA-PE 9-19, LA 9-16

Onnellisempaan pyöräilyyn!

Pyöräsi on jo meillä Laajasta valikoimastamme löytyy pyörä sinun tarpeisiin. Tule tutustumaan, niin esittelemme sen sinulle varusteineen.

Ammattitaitomme pyöräilyasioissa on sinun etusi

Kysy meiltä mitä vaan pyöristä tai pyöräilystä, saat aina vastauksen.

Näppärä ja luotettava 27,5 tai 29tuumainen maastopyörä joka sopii hyvin koulu- tai työmatkoille ja yleiskäyttöön.

545

Pyörä, joka sopii niin kaupunkiin kuin metsäteille. Pyörässä on 27-vaihteinen Shimano Alivio -voimansiirto, lukittava joustokeula ja hydrauliset levyjarrut.

Uudistunut Garda on tyylikäs, ja kevyesti kulkeva citypyörä, jota on tukeva ja vakaa ajaa.

30 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 www.emiliasport.fi Huollamme kaikki pyörämerkit ja mallit 399€ Käyntiosoite Hyllilänkuja 7 Puhelin 050 470 4686 Aukioloajat Ark. 10-18, la 10-15 Sähköposti myynti@emiliasport.fi
€ 599€
HUIPPUTARJOUKSET
TABS tabs 30 tbl Lactrase GO Nogasin GO Melarest TRIPLA 30 tbl
(sh
(sh 16.79 €) 50
RELA
9,90
14.13 €) 11,90
tbl
(sh
25 tbl
Mansikka, sitruuna, salmiakki-lakritsi, appelsiini + D3 sekä RELAcaps
(sh 13.10 €)

Vielä ehdit Hervanta 50juhlavuoden kirjoituskilpailuun!

HerSa Hervannan Tiedotusyhdistys ry, Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö ja Hervannan kirjasto järjestävät Hervannan juhlavuoden kirjoituskilpailun. Kilpailuaika päättyy 31. toukokuuta 2023. Aihe on vapaa. Runot ja novellit kilpailevat samassa sarjassa. Palkintoja jaetaan seuraavasti: 1. palkinto 500 euroa, 2. palkinto 300 euroa, 3. palkinto 200 euroa. Kilpailuun voivat osallistua Hervannassa asuvat, työskentelevät ja opiskelevat harrastajakirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta. Kilpailutyöt toimitetaan paperisina Hervannan kirjaston asiakaspalveluun viimeistään 31.5. 2023.

Oheen tulee liittää suljetussa kirje-

kuoressa tekijän oikea nimi ja yhteystiedot.

Kilpailutyön voi myös postittaa osoitteeseen Hervannan kirjasto, Insinöörinkatu 38, 33720 Tampere. Kuoreen tulee laittaa merkintä ”Hervannan juhlavuoden kirjoituskilpailu”.

Palkintolautakuntaan kuuluvat kirjailija Terhi Rannela, aluekirjastonjohtaja Suvi Vilenius ja freelance-kirjoittaja Sirpa Koivu

Kilpailija suostuu mahdolliseen runojen ja novellien julkaisemiseen järjestäjien toimesta ilman eri korvausta.

Lisätietoja: 045 139 1379 / Sirpa Koivu.

Kastetut:

Sylvia Liina Helena Laakso

Topi Eemeli Juhani Laaksonen

Kuolleet:

Marja

Leila

Olavi

Harri

Tervetuloa jäteasemalle!

Vuoreksen jäteasema

Mäyränmäenkatu 18

Asema on avoinna ma–pe 8–20 ja henkilökunta on paikalla 15–18. Itsepalveluaikoina ja arkipyhinä voit asioida rekisteröitymällä osoitteessa jateasemat.fi

Tuo maksutta

• kodin vaaralliset jätteet

• paperi, metalli, lasi- ja kartonkipakkaukset

• sähkölaitteet

Maksulliset

• puu- ja sekajäte (alle 4 m³)

• kyllästetty puu (1 m³ erissä)

www.pjhoy.fi

Lajitteluohjeet lajittele.se Lähin kierrätyspiste kierrätys.info

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 31
Ilona Maaria Lohi Vilho Albert Raja Olli Eemil Rosenström Seija Anneli Mäkinen, 86 vuotta Leena Viitaniemi, 82 vuotta Kaarina Koskinen, 81 vuotta Veikko Syvänen, 80 vuotta Untamo Tuominen, 77 vuotta
MATOT PUHTAAKSI KESÄLLÄ! P. (03) 356 2007 Avoinna arkisin 9-17 Myös kuljetuspalvelu www.pesukaksikko.fi Osuusmyllynkatu 5 C 1, Messukylä, Tampere Mattopesupalvelu PESU KAKSIKKO OY – PUHTAASTI EDULLISIN –
ETELÄINEN SRK

Kaukajärven keskustassa kerrostalopihassa

Sirpa Koivu

Aivan Kaukajärven keskustassa, lähellä palveluita, on puuhakkaiden, iloisten ihmisten kortteli ja tarmokas asukastoimikunta.

Muinaishaudankadun talot valmistuivat 60-luvun lopulla, ja taloissa asuu vieläkin muutamia alkuperäisiä asukkaita. Korttelin talot kuuluvat Vilusen Rinteen Vuokrataloasuntoihin. Täydennysrakennetussa korttelissa on uudempiakin taloja.

Kutsuin itseni 1-3-talojen asukastoimikunnan vieraaksi, kuullakseni, miksi talossa pidetään niin tarmokkaasti yhtä. Asukastoimikunnan turinakerho kokoontuu kesäisin joka tiistai pihagrillillä. Kerho on jonkin aikaa ollut TampereMission Likellä-toimintaa, joka on tarkoitettu yli kuusi

kymppisille. – Tämä turinakerho on alun alkaen perustettu jo 90-luvulla, asukastoimikunnan puheenjohtaja Annikki Salo kertoo.

Kerhohuoneella juttu luistaa

Oikukas kohtalo peittää taivaan pilvillä, tuulee viileästi ja ripsottelee vettä. Annikki Salo kiikuttaa toimittajan kiireen kaupalla sisälle talojen yhteiseen kerhohuoneeseen. Ensin kuitenkin sovitaan, että valokuva otetaan lopuksi pihalla, satoi tai oli satamatta.

Mukava rupatteluhetki pihalla vaihtui ainakin yhtä mukavaan turinatuokioon sisällä.

Pian paikalla on puheenjohtajan lisäksi muitakin kerholaisia: Lea, Maire, Sirkka, Sinikka, Kikka, Liisa, Lea, Eila ja Tero Vilusen Rinne kunnosti talon kellarissa olleen varastohuoneen asukkaille kerhohuoneeksi liki 30 vuotta sitten. Tilassa on pieni keittonurkkaus, jossa kahvinkeitin juuri surahtelee. Ikkunaseinällä on tilaa pitkälle pöydälle, jonka ääressä on paikka useammallekin osallistujalle.

Kahvi saa kielen kannat liikkeelle eikä talon ja asukastoiminnan kehumisesta tule loppua.

L aulua ja posliininmaalausta

Kerhohuone on nähnyt monet juhlat.

– Täällä on juhlittu melkein kaikkien kerholaisten syntymä- ja nimipäi-

Näyttelyt

ti-su klo 12–18

www.tampere.fi/haihara

viä, jokainen selittää yhteen ääneen ja vuorollaan.

Totta kai. Aina kun voi, pitää arkea juhlistaa, vaikka kakkukahveilla.

– Viimeksi vietettiin yhdessä vappua. Koska oli sateista, viihdyimme

täällä kerhohuoneella munkkien ja siman kera.

– Ennen tehtiin itse tarjottavat, nyt haetaan kaupasta. Emme ole enää nuoria ja vetreitä, porukka naureskelee.

Kerholaiset muistelevat, että yhdessä on harrastettu posliininmaalausta, nypläystä, pidetty laulukerhoa. Turinatuokion päätteeksi usein lauletaan talossa asuvan laulunopettajan johdolla.

Hanna Vihriälä, Paula Ollikainen ja Markus Lampinen

Anna Alapuro, Satu Syrjänen, Marja-Liisa Torniainen

Jan Anderzén, Heta Bilaletdin, Jonna Karanka, Tero Niskanen

Sara Hildén -akatemia

Pirkkalan Taideyhdistys ry

Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijat ry

Tampereen Saksalainen

Kulttuurikeskus

2.9.–24.9.

Noormarkun taide- ja kulttuuriyhdistys MyllyKONSTi ry

Puistokonsertit

keskiviikkoisin klo 18.00

Puistojooga torstaisin klo 18.00

Lasten taidepajat klo 12-14

Teatteri Lysti: Kullan kaipuu

Haihara Jazz klo 15

32 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023
-
Sunnuntain grillausilta. Grillissä kypsyy herkkusieniä, grillitassuja ja makkaraa.
HAIHARAN TAIDEKESKUS tarjoaa elämyksiä ja nautintoja kaikille aisteille
Muinaishaudankadun 1-3 kerholaiset: eturivissä Lea (vas.), Annikki ja Tero, takana Maire (vas.), Sirkka, Sinikka, Kikka, Liisa ja Eila.
avoinna
KULTTUURI
13.5.–4.6. 8.7.–30.7. 5.8.–27.8. KARTANO TALLI 13.5.–4.6. 10.6.–2.7. 8.7.–30.7. 5.8.–27.8.
7.7.–28.7. 11.7.–18.8. 16.7.
TAPAHTUMIA 7.6.–23.8. 15.6.–31.8.

kerrostalopihassa kukkii ystävyys

Joku muistaa asiat yhdellä tapaa, joku toisin, kolmas korjaa sanottua, mutta sulassa sovussa kumminkin.

Parannetaan maailmaa

Pihakin laitettiin kuntoon samalla, kun taloissa tehtiin remonttia.

On katoksellinen puutarhakeinu, grillikatos, pöytä, kivetty alue pallogrillille, jonka ympärillä on reilut penkit ja lapsille värikäs leikkialue. Puita ja pensaita. Kukkia asukastoimikunta laittaa ja hoitaa. Kuten ystävyyttäkin ja yhdessäoloa.

– Kyllä se on tämän pihan viihtyisyys ja hyvä seura, jotka meitä pihalle vetävät. Ja mukaan saa tulla kuka vaan, ei tämä pelkästään kerholaisille ole.

– Grillataan aina kun löytyy seuraa, vaikka joka päivä. Sitten puhellaan ja parannetaan maailmaa, Annikki kertoo.

– Täällä on rauhallista, naapurit talossa mukavia, vakuuttavat muutkin kahvin äärestä.

Talkoilla asukkaille jouluateria

Joulu on tärkeä juhla, myös asukastoimikunnalle.

– Olemme järjestäneet vuosikaudet jouluaterian koko talon väelle, kerholaiset kehuvat.

Melkoinen urakka, siitä kannattaa olla ylpeä.

– Silloin otetaan käyttöön kerhohuoneen eteisaula ja viereinen kuivaushuone perusteellisen siivouksen

jälkeen. Lisäpöytiä tuodaan sen verran, että kaikki halukkaat pääsevät syömään, Annikki kertoo.

– Koristellaan hienosti. Nauhoja, säihkettä, kynttilät ja liinat pöydissä ja tietysti juhlassa pitää olla joulukuusi. Täällä on aina todella viehättävä joulutunnelma.

Ruoat talon naiset tekivät pitkään itse. Vasta viime vuosina on hankittu laatikot, leikkeleet ja särpimet kaupasta.

– Vielä me tehdään yhdessä salaatit ja rosolli. Joku sanoi, miksi viitsitte, kun kaupasta saa, mutta kun se meistä on niin kivaa, kehuu Annikki.

Joulun lisäksi juhlitaan yhdessä vappua, asukkaiden kesäkausi avataan grillaten ja kesän päättäjäisetkin pidetään. Sää sanelee ajan ja hetken.

Ilojen ja elämän vuosikymmeniä

Muinaishaudankadun talot ovat kyllä todella suosittuja, kerholaiset tietävät ja kehuvat myös Kaukajärven palveluita. Niitä on lähellä paljon, kuten vapaa-aikatalo, kauppoja, koulu ja kirjasto.

Vuosiin mahtuu paljon. Ystävyyttä, iloa ja murheitakin. Monet ovat asuneet jopa yli 50 vuotta.

Onpa yhdessä koettu tulipalokin, kun rapussa tehty ilkivalta karkotti asukkaat evakkoon.

– Olihan se raskasta. Savu tunkeutui kaikkialle. Piti pestä kaikki. Verhoja, petivaatteita myöten ja siivota piti joka nurkka.

– Mutta ei se käry heti haihtunut.

Ja surullista oli, että joutui heittämään pois sellaista, jolla oli mittaamatonta tunnearvoa, jossa oli muistoja.

Joku sai onneksi apua vakuutuksesta.

Sitten pohditaan pitkään, mikä vakuutusyhtiö korvasi ja mikä ei.

Puheenjohtajan pitkä pesti

Annikki on ollut jo yli viisitoista vuotta asukastoimikunnan puheenjohtaja.

– Annikki on pidetty ja ahkera, tekee asioita toisten puolesta, kerholaiset kehuvat.

– Mielelläni tätä teen. Tulin valituksi, koska minulla oli kiinnostusta tarttua talon asioihin, Annikki sanoo.

Asiakaspalvelutöissä työelämänsä tehnyt Annikki taitaakin organisoinnin ja vastuunkannon.

Alkuaikoina tosin tuli tehtyä enemmän kuin kuuluisi, mutta se on nyt mennyttä.

– Asukkaat ovat omatoimisempia, ottavat itse yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään tarvittaessa. Toki yhteisiä asioita hoidan niin kuin kuuluukin.

Asukastoimikuntaan ei ole paljon tulijoita. Nuorilla on aikapula, eivät ehdi, perhe, työ ja harrastukset pitävät heidät kiireisinä.

Sadekelit onneksi menivät. Toimittaja teki sitten vielä pienen iltaretken Muinaishaudankadulle grillauskuvia ottamaan. Tuoksua niihin ei tosin voi tallentaa.

HERVANNAN KIRKOLLA KIRPPARI YHTEISVASTUUN HYVÄKSI LA 10.6. KLO 10-16

Remonttisiivouksen alta myyntiin pikkurahalla aarteita eri vuosikymmeniltä: hengellistä ja ammatillista kirjallisuutta, leluja ja tavaroita.

Tule tutkimaan ja tekemään löytöjä.

Kirpparin tuotto menee Yhteisvastuukeräykseen.

SINKKUJEN OLO- JA SAUNAILTA NEKALAN SEURAKUNTATALOLLA LA 27.5. KLO 17-21

Lauantain tapaamisilta yksineläville aikuisille. Sauna lämpiää, olemisen lomassa pelailua, elämäntapahtumien päivittelyä ja kahvittelua nyyttäripöydästä.

SINKKUJEN SAUNA- JA OLOILTA HERVANNAN KIRKOLLA LA 3.6. KLO 17-21

Aikuisten sinkkujen sauna- ja oloilta. Vapaata keskustelua ja olemista. Kahvittelua ja nyyttäritarjoilut. Katso lisätiedot verkkosivulta tampereensinkut.fi

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 33
Ilta-auringossa herkutellaan päivän paistoksilla.

Mitä, missä, milloin

Mitä, missä, milloin? -palstalle otetaan julkaisuviikon maanantaihin klo 14 asti jakelualueen yhdistysten tapahtumia.

Hervannan AA-ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 15-17 kirkon kulmahuoneessa.

Hervannan Eläkkeensaajat ry: Ke

24.5/31.5. klo 10 Luonto-kävely/ lähtö Vaparilta. Markku/040

5730472. To 25.5. klo 12 HesCafé Vapari, Sali 222. Ajankohtaista asiaa ja bingo. Ma 29.5. klo 13 Kuntosali Vapari, Uusi kuntosali. Seija/040

5458550. Ti 30.5. klo 17 SiniSirkuttajat -kuoro Lindforsinkatu 23 A, kerhohuone. Tuula/0400 778130. Ke 31.5. klo 12 Sukkamummot Naistari 2. krs, Lindforsinkatu 4. Eila/040 7630364. Yhdistyksen kirpputoripöytä Swap, käytävä 1, lahjoituksia vastaanottaa Anne/050 3376350.

9.7. klo 15 Nokian kesäteatteri Kultaiset korvarenkaat, lähtö Venlantuvalta klo 14. Var. Anneli/050

3793723. 2.8. klo 15 Valkeakosken kesäteatteri ”Irwin” -musikaali. Saimme lisää lippuja, varaa nopsasti Anneli/050 3793723.

Hervannan Karjala-seura ry: Tule mukaan avoimeen Juuret Karjalassa -tapahtumaan to 8.6. klo 16. Hervannan kirjaston Raili-sali (1. krs.). Tietoiskuja karjalaisuudesta, esitelmä kulttuuriperinteestä, sukutarinoita, keskustelua, tarjoilua. Puh.

0408339002. Terhakat-virikekerho ke 24.5. (ja 31.5.) klo 15 kirjaston Raili-salissa. Ohjattua joogaa ja pilatesta, muistipelejä ja keskustelua.

Kunnon Kulkuniekat kok. joka ma, ke ja pe klo 9.45 Ahvenisjärven laiturille. Laiturijumppaa ja sauvakävelyä. Ma 5.6-3.7. (5 krt.) klo

9-10.20 kaupungin ohjaamaa ulkojumppaa ja kävelyä. Kok. Ahvenisjärven tekonurmikentälle. Hengellinen piiri ti 30.5. klo 13 Hervannan kirkon takkahuoneessa. Lauletaan yhdessä Leena Juppalan säestyksellä ”Suvilinnun lauluja”. Kirjallisuuspiiri Kirjawaiset ke 7.6. klo 16. Kesäkirjojen teema. Puh. 0408339002.

Hervannan Martat: Tule tutustumaan uusiin marttoihin kahvikupposen äärellä 6.6. klo 18 Ryhmäperhepäiväkoti Helviiraan (Orivedenkatu 12). Uudet toiminnasta kiinnostuneet enemmän kuin tervetulleita sukupuoleen katsomatta. Mitä on marttailu? Mikä on vuonna 1979 perustettu Hervannan Martat ry? Mitä se on vuonna 2023-2024? Tule miettimään näitä kysymyksiä uuden hallituksen kanssa. Tervetuloa! Yhteystiedot: hervannanmartat@ gmail.com. Käsityökerho 26.5. klo 11-13 Hervannan kirkon takkahuoneessa.

Linja20-hanke: Linja20 tarjoaa tukea ja toimintaa 18-29-vuotiaille kaakkoisen alueen nuorille aikuisille. Kohtaamispaikka Viri-Annalan tuvalla Takunvainionkatu 2 maanantaisin klo 11-14. Toiminta on vapaaehtoista ja ilmaista. Tsekkaa linja20. fi. Löydät meidät facesta ja instasta.

Tampereen Hervantalaiset ry/ Venlantupa: Teekkarinkatu 5B

Avoinna ke ja to klo 11-15 pe 11-14 Venlantuvalla tällä viikolla: Keskiviikko 24.5. klo 12-13.30 Musiikkipäivä, musavisa. Torstai 25.5. klo 11-15 Kerhojen päivä, värkkäri-, peli- , käsityö- juttukerhot. Liikuntaa klo 13 sisällä tai ulkona sään mukaan. Perjantai 26.5. klo 12 Bingo.

SÄLEKAIHTIMET

Ensi viikolla: Tiistai klo 12-14 Äijäkerho. Keskiviikko klo 12 Se toinen mies ja kitara TERVETULOA! Ajanvaraukset jalkahoitajalle ja hierojalle

Anjalta p. 041 5184717. Timo Meresmaan taidemyyyntinäyttely jatkuu Venlantuvan aukioloaikoina.

PUISTOKIRPPIS Muusan aukiolla LAUANTAISIN! Myyntiaika klo 10-15, kaikille avoin,ei ilmottautumista. Oma pöytä/alusta. Ympäristön siisteydestä huolehdittava. Lisätiedot Anjalta p. 041 5184717.

Tapaamispaikka Täky / YSTI ry: Sitoutumaton kohtaamispaikka aikuisille. Avointa toimintaa ja ryhmiä ilta-aikaan ti-pe. Lisät. p. 050 5935665. www.yst.net ja fb: Tapaamispaikka Täky.

YSTI ry / Verkko: Tarvitsetko apua tai haluatko auttaa? Maksutonta vapaaehtoisapua hervantalaisille ikäihmisille ja vammaisille henkilöille sekä vertaistoimintaa omaishoitajille ja vapaaehtoisille. Kysy lisää 03 317 0826 tai piipahda toimistolla, Ruovedenkatu 20, ma-to 9-15, pe puhelimitse 9-14. Avoimet kahvilat tiistaisin Hervannan nuorisokeskus Kupolissa, Lindforsinkatu 1, ko 11.30-13.30 ja keskiviikkoisin Hervannan yhteisökeskus L8:ssa, Lindforsinkatu 8, klo 12.30-14.30. Lisätietoa: www.yst.net/verkko.

www.mersupurkaamo.fi www.mb-varaosatjahuolto.fi

MERSUkoRjAAMo

• MB Star diagnosistesteri

Myös värit ja sävytykset varaustilanteen mukaan ilman ajanvarausta! Katso lisää: www.hiusmesta-sammonkatu.fi

ark. 9-17, la 9-15

Sammonkatu 44, p. 03 261 5418

-25% KKkaihdin

Suoraan valmistajalta, ilmainen mittauspalvelu 0400 505 104 myynti@kk-kaihdin.fi www.kk-kaihdin.fi

Su 28.5. klo 14 Raamattutunti klo 16 Shavuot -juhla

K.J. Montonen

Kauppakeskus Duo 2.krs. Insinöörinkatu 23, Tampere www.katukappeli.com

Etelä-Hämeen

Eläinhoitola

LAADUKASTA TÄYSIHOITOA

KOIRILLE JA KISSOILLE

# Eläinlääkäri Johanna Seppäsen vastaanotto

# Koirien koulutukset ja koulutushalli

# Tarvikkeet, puruluut ja ruuat

# Pesut, trimmaukset ja kynsienleikkaukset

NOPEA yhteys moottoritiELTÄ!

JO 20 VUOTTA! www.koirahoitola.fi

Tassutie1 13720 PAROLA p. 040 555 8878

Tili Vuorenpää Oy

Puh. 0400-836 741 040-725 7128

www.tilivuorenpaa.fi

Mekaniikanpolku 8 A, 33720 Tampere

• Ilmastointihuolto 85,• Jarrunesteiden vaihdot

• MB Star diagnosistesteri

• Huollot, MB-varaosat ja remontit

• Huollot ja remontit

MB-Varaosat ja huolto Venetmäki Oy Nahkatehtaantie 10, Viiala Ark. 9.00–17.00. Puh. 040 140 6000

MB-Varaosat ja huolto Venetmäki Oy Nahkatehtaantie 10, Viiala Ark. 9.00-17.00. Puh. 040 140 6000

Insinöörinkatu 23, 33720 Tampere p. 0400 630 352 www.isannointimannisto.fi

Luotettavaa ja laadukasta isännöintiä Tarjoamme ammattitaitoista ja osaavaa hallinnollista, taloudellista ja teknistä isännöintipalvelua. Noudatamme Hyvää Isännöintitapaa - Isännöinnin eettisiä ohjeita, jotka korostavat avoimuutta ja luovat perustan toimivalle yhteistyölle.

PARHAAT BETONIT

• kuljetukset ja pumppaukset edullisesti

• aina onnistuu, kun soitat!

FI

Turkkilajärventie 6, 39200 KYRÖSKOSKI, puh. 03 371 6106, 371 6536, 371 6756, laurilanbetoni@laurilanbetoni.fi

LAURILAN BETONI - myös lauantaisin

Kalliosmurskeet ja sepelit pihoille, teille ja rakentamiseen

VESILAHDEN KALLIOMURSKE OY

0400 490 379 / Matti Paavilainen www.vesilahdenkalliomurske.fi

Laaja valikoima lasialan palveluita nopeasti saatavilla

PÄIVYSTYS 24 h

Puh. 03 213 3303

Korjauslasitukset, eristyslasit, ovi- ja ikkunalasit, näyteikkunat, laminoidut / karkaistut lasit, kuvio / lankalasit, palonsuojalasit, peilit, pöytälasit, muovit sekä muut lasialan palvelut pispalasi.fi

monipuolinen lasitusliike PISPALASI

OY

Käyräkuja 30, Vuorentausta, Ylöjärvi

34 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 KALLIO- JA SORAKIVIAINEKSIA TOIMITETTUNA: Pirkanmaan alueella. Puh.
www.hameenkuljetus.fi
020 161 6240
Tapahtumat Työsuoritukset
Leikkaukset: 10-20 min 20 € 20-30 min 25
30-45 min 28 €
Non-Stop parturikampaamo Avoinna
Kaukajärvi Juvank.10 .....p. 03 3561009 Nattari Junatie 2 ............p. 03 41023074 Lahdesjärven ABC...........p. 045 78343867 Härmälänranta ..............p. 03 2656966 Suupantori 4 ..................p. 03 3685557 Lielahti Possijärvenk. 3 ...p. 03 3453999 Tesomankuja 1 ...............p. 03 3452602 Asematunneli ................p. 03 2255153 Sääksjärvi ......................p. 045 78749667 Linnainmaa Aitolahdentie 34 ............p. 045 783 27679 Pääasioista ei kannata tinkiä ajanvaraus/parturikampaamodiva.fi Tilitoimistot Isännöintipalvelut Autoilu Eläinhoitolat Parturi-kampaamot Myytävänä

Hierojapalvelut

Hieroja Tommi Rytilahti

Myös koti- ja yrityskäynnit sekä lahjakortit!

Opiskelijankatu 17 B 20, 33720 Tampere p. 050 597 6310

Hautakivet ja hautauspalvelut

Hautakivet • kaiverrukset • laatat yms.

040 580 8713

messukylankivi@elisanet.fi

Sinulle, joka olet menettänyt läheisesi – palveleva perheyrityksemme

PÄIVYSTYS 24 h 050 362 9690

Kierrätys

Pesulapalvelut

TÄYDEN PALVELUN PESULA

UUSI

PESULAX OY

Pesemme kaikki kodintekstiilit, puvut, hääpuvut, matot, työvaatteet ym.

Vuokraamme myös pöytäliinat juhliisi

Vihiojantie 20, Tampere p. 03-31413900

Muista myös edullinen kuljetuspalvelumme!!!

Asianajotoimisto

Asianajotoimisto

Mäkelä & Penttilä Oy

Asianajajat Kimmo Mäkelä, Jaakko Mäkelä, Lauri Penttilä

pirkanmaankierratys.fi

03-3186 431 041-5035 750

Insinöörinkatu 40 33720 Tampere (Hervanta) ja Keernakatu 2 33100 (Tampellan alue) www. asianajotoimisto-mp.fi asianajotoimisto-makela@co.inet.fi

Kalevan puistotie 17 p. (03) 255 4102

Kauppakatu 12 p. (03) 253 1720

Aleksanterinkatu 15 (htsto Vuori) p. (03) 212 2137

Meillä on lähes vuosisata hautausalan kokemusta Tampereella.

Kiinteistövälitys

HERVANNAN HAMMAS OY

Hammaslääkäri

Lauri Julin

Hervantakeskus

Insinöörinkatu 23

Vastaanotto

Ma ja ke 9–15.30

Ti ja to 9–14

Pe ei vastaanottoa

Puh. 03-317 6552

KIINTEISTÖVÄLITYS • PERUKIRJAT • OSITUS- ja JAKOKIRJAT

• KAUPPAKIRJAT • TESTAMENTIT • ARVIOT yms.

Vuoden 2012 kiinteistönvälittäjä

Tampereentie 25, 37500 LEMPÄÄLÄ

Puh. 03 3753 533, 0400 630 440 www.vesasto.fi

Esko Vesasto LKV 0400 630 440

Joustavaa palvelua kohtuullisin hinnoin. Soita tai poikkea, kysyminen ei maksa mitään.

Kirpputorit

Myy kultasi ja hopeasi meille. Maksamme Tampereen parhaan hinnan!

Otamme vastaan uusia asiakkaita.

MESSUKYLÄN HAMMASLÄÄKÄRIASEMA

JANKAN LIIKEKESKUS

Ankkarinraitti 2,TAMPERE

Teemme myös hammasproteeseja!

ILMAINEN PYSÄKÖINTI Tervetuloa uudet ja vanhat asiakkaat! Hammaslääkäri Liisa Perttula

IMPLANTTIHOIDOT

KYSELE HINTOJA!

• 3D suunnitelmat • Kaikki ratkaisut • yli 4000 implanttia • Jo vuodesta 1993

YLEISHAMMASHOITO

• Paikkaus • Hampaiden poistot • Ienhoito • proteesihoidot, korjaukset

• nopeat toimitukset

Avoinna ma-ke 8.30-16.00, to 8.30-15.00, pe suljettu Insinöörinkatu 23 (Hervannan liikekeskus), Tampere puhelin 03 317 3548 • nettiajanvaraus: www.jansen.fi

Tällä kupongilla kesäkuu 2023 loppuun

Käyntiosoite: Insinöörinkatu 27 (katutaso), 33720 Tampere

Avoinna: ma-pe 9.00-17.00

Julkaisija: HerMedia Oy

Painopaikka: Sanoma Manu Oy

§Sivunvalmistus: HerMedia Oy

Ilmestymispäivä: keskiviikko

Painosmäärä: n. 22 000 kpl

Jakelu: Tampereen ykkösjakelu

Jakeluhuomautukset: p. 0400 859 766

Ilmoitukset: hsilmo@hervannansanomat.fi

Toimitus: hs@hervannansanomat.fi

Yhdistykset: hsyhd@hervannansanomat.fi

Jakelualue: Hervanta, Hallila, Hankkio, Finninmäki, Lukonmäki, Kaukajärvi, Annala, Haihara, Viiala, Turtola, Messukylä, Vuohenoja, Korkinmäki, Muotiala, Vuores

Mediatiedot tarkemmin www.hervannansanomat.fi Toimitusjohtaja, päätoimittaja, yrittäjä

Johanna Nordlund p. 0400 422 805 johanna.nordlund@ hervannansanomat.fi

Myyntipäällikkö

26,50€/g 18k 33,50€/g

HOPEA

OSTAMME MYÖS HOPEAA!

KULTA 813, 830, 925 0,40€/g

HOPEA 813,830,925 0,40€/g

Ilmoitathan 045 127 6260, jos tuot isomman erän, kiitos!

ILMAINEN PROTEESIEN TARKISTUS, PUHDISTUS JA PROTEESIHARJA

Erikoishammasteknikko

040 5414 186

Aleksanterinkatu 29 B 11, 3 krs.

Heini Eräsalo p. 050 438 0919 heini.erasalo@ hervannansanomat.fi

TIEDUSTELUT myös ilmoitusvaraukset TOIMITUS

Toimitus p. 050 408 6274

Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 – HERVANNAN SANOMAT 35
Katariina Ruisvaara
Tampere PAIKALLINEN VÄLITTÄJÄSI Juha Alakärppä LKV 0401601482 JohannesLKVKarjalainen 0407076110 Milla Rautiainen Vuokraus 041 5479292 Janne Koivisto LKV, KiLat 0415136669 ASUNTOPALVELUKARJALAINEN.COM Keskisenkatu 10, 33710 Tampere
ILMOITUKSET
Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
30 min 28,45 min 37,60 min 43,75 min 52,90 min 64,-
Prisma-keskuksessa
OSOITE! Koivistonkylän
www.silinteri.fi
14k
KULTA 14k 28,10€/g 18k 33,50€/g
Hammaslääkärit ja hammashoito
36 HERVANNAN SANOMAT – Keskiviikkona 24. toukokuuta 2023 Tilaa Fustin raatokiito noutamaan autosi veloituksetta kierrätykseen viralliseen vastaanottopisteeseen. Meiltä saat romutustodistuksen autostasi. Soita heti ja sovi nouto tai aja autosi suoraan meille. Fusti oy Hautalantie 16, Tampere  010 239 0200 • fusti.fi NYT ALKOI ROMURALLI! TURTOLA Helposti myös verkkokaupasta - Mene sivulle K-RUOKA.FI/TURTOLA tai käytä K-Ruoka-sovellusta - TILAA ostokset verkosta - TOIMITAMME ostokset osoitteeseesi Verkkokaupassa myös Noutopalvelu Fazer MOKKA- JA KINUSKIPALAT 380-405 g, pakaste (9,85-10,50/kg) Hartwall VICHY 0,33 l (0,83/l) sis. pantit 2,40 (0,71/l) Rajoitus 2 erää/talous Ilman Plussa-korttia 13,49/24-pack (1,40/l) sis. pantit 2,40 TALLATUT HINNAT CITTARI HOITAA 899 Findus UUNIVALMIS KALA&KASTIKE tomaatti, 380 g, pakaste (7,87/kg) BECKS OLUT 5% 0,5 L (4,68/l) sis. pantti 0,15 Alkaen 1.2.2023 249 TLK BLANC 5% 0,33 klp (8,76/l) sis. pantti 0,10 Alkaen 24.4.2023 299 KLP 1990 KG ERÄ! BUFFASTA FRIED CHICKEN ERÄ! IL MULINO ROOMALAISIA PALAPIZZOJA ERÄ! JÄTTIS JÄÄTELÖTUUTTI 103 g, Unicorn (9,71/kg) Old El Paso Medium VEHNÄTORTILLA 326 g, ei täysjyvä (3,65/kg) Ilman Plussa-korttia 1,79/pkt (5,49/kg) -33% HINNAT VOIMASSA TO-LA 25.–27.5.2023 tai niin kauan kuin tavaraa riittää ellei tuotteen kohdalla toisin mainita. Kotitalouksille, ei jälleenmyyjille. Tuotteita runsaat, mutta rajoitetut erät! ERÄ Ben&Jerry’sJÄÄTELÖT 427-465 ml, myös Non-Dairy vegaanijäätelöt (7,17-7,81/l) Rajoitus 1 erä/talous Ilman Plussa-korttia 7,89/pkt (16,97-18,48/kg) -57% 10.3 PKT 119 PKT Fazer Share the Fun MAKEISPUSSIT 230-280 g (7,14-8,70/kg) Ilman Plussa-korttia 3,15/ps (11,25-13,70/kg) 400 2 PS -36% 24 PACK -40% 399 PKT 100 KPL 299 KPL 395 KPL ALKAEN