Page 22

de første 2-4 levedøgn. Alle disse afdelinger har været godkendt som spædbarnsvenlige, hvilket vil sige, at de opfylder WHO’s 10 betingelser for amning under hensyntagen til mor-barn relationen.

barn få fat på.

3. Din dreng har lært, at det er lettere at sutte på flasken. Han skal ikke “arbejde” for at få mælken ud af dit bryst. Han skal bare læne sig tilbage og tage imod.

Suttebriken hjalp ham til at få fat. Til gengæld hindrede brikken ham I at tømme brystet for den fede mælk. Det kræver god og vedvarende sugeevne på vorten. Suttebrikken virker som en hindring til, at han får godt nok fat.

Jeg skriver dette for, at du skal stoppe med at give dig selv en skyldfølelse. Du har gjort alt, hvad der var dig muligt. Skulle du føde igen, har du mange gode erfaringer med dig. Dertil kan du, inden du føder, læse om emnet i forskellige bøger, specielt den jeg ofte henviser til, som Statens Sundhedsoplysning har udgivet: “Gode råd om amning”. Prisen er ca. 100 kroner, og den kan lånes på biblioteket og fåes i en forkortet udgave hos din jordemoder eller sundhedsplejerske ganske gratis. Din dreng skal nok trives og få masser af kærlighed, selv om hans næring er på flaske. Nu kan både hans far og du være fælles om at sidde med ham og hygge om ham, mens han spiser.

FÅR JEG AMMEPROBLEMER IGEN NÆSTE GANG?

Din søn slog tungen op i ganen. Derved svøber hans tunge ikke om vorten, så den malkes korrekt.

Det er hverken din søns eller din skyld men et fænomen, vi ofte ser, når suttebrikker anvendes. Derfor skal de kun bruges en kort tid, mens meget sårede og skadede vorter heler op. Det er ikke sikkert, du får samme problem. Tværtimod. Det er et andet barn. Du kan gøre meget på forhånd ved at sætte dig godt ind i emnet.

Din dreng skal nok trives og få masser af kærlighed, selv om hans næring er på flaske.

Tal med din fødejordemoder om, hvor vigtigt det er for dig at etablere en god amning. Hun kan sørge for,at barnet lige efter fødslen får mulighed for selv at søge hen til brystet, ved at placere barnet på din mave hud mod hud. Dertil skal der være ro og fred omkring jeres familie, så du og den nyfødte kan koncentrere jer om at nyde og lære hinanden at kende.

Jeg har i forvejen en søn, og ønsker nu at gøre ham til storebror. Jeg havde en del problemer med amningen af vores søn, da han lagde tungen forkert og slap hurtigt igen.

Du skal hjælpes med at få kontrolleret, at barnet svøber hele det brune område rundt om vorten (areola), så det suges ind i barnets mund. På den måde skånes huden, og slidet fordeles ligeligt.

Så trods ammerådgivning og megen hjælp fra sygeplejerske m.m. måtte vi ty til ammebrikker. Efter 1 måned valgte han selv mit bryst fra, hvilket var godt nok, da han ikke fik nok næring fra mig.

Dertil malkes brystet korrekt, så barnet suger både den tynde tørstslukkende mælk i starten, og den fede mælk til slut i amningen.

Men så er det, mit spørgsmål lyder: Vil jeg have samme problem, næste gang jeg føder? Mine brystvorter er ikke ligefrem store, langtfra, så er det “mig”, det er galt med, eller vil næste barn godt kunne amme ved mig? SVAR

Der er ikke noget galt med dig. Selv små vorter kan et

ER AMMEPROBLEMER ARVELIGT? Min søster, der fik sin dreng for 18 år siden, tuder mig ørerne fulde af, at “vi” kvinder i familien har svært ved at amme. Hun ammede i 3 uger, og så påstår hun, at hun måtte stoppe, da der ikke var næring nok i hendes mælk. Hun siger, at det samme skete for vores mor med alle os 3 børn, og at jeg hellere må forberede mig på, at jeg ikke kan amme min datter (jeg er i uge 29).

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #18  

18. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #18  

18. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags
Advertisement