Page 13

KAN JEG RISIKERE AT FØDSLEN GÅR I GANG FØR TID? Jeg er lige startet på uge 35 i min 2. graviditet. Mit spørgsmål lyder, om jeg kan risikere, at min fødsel går i gang før tid? Jeg skal have planlagt kejsersnit, men jeg har de sidste par dage haft enormt mange plukkeveer, som gør enormt ondt. Jeg var så på fødegangen, hvor de fortalte mig, at der kun er 1½ cm tilbage af livmoderhalsen. Hvor længe går der cirka, før resten forsvinder, når jeg i forvejen har så mange plukkeveer? Jeg vil helst gerne gå tiden ud, da jeg står og skal flytte.

Nu er jeg så gravid igen, men straks melder tanken sig: Hvad nu denne gang? Jeg ønsker på ingen måde at gå igennem samme mølle, når jeg også har en dreng derhjemme. Jeg føler mig især i risikozonen, fordi mange i min familie (både på min mors og fars side) føder for tidligt på grund af for tidlig vandafgang.

Så det gyldne spørgsmål til jer er: Hvordan kan man forsøge at undgå for tidlig fødsel? Og hvorledes kan jeg styrke min fosterhinde, således at den ikke brister igen?

Du kan desværre ikke selv gøre noget, der styrker fosterhinderne. Det er ikke muligt.

Jeg håber, I kan hjælpe med svar, for jeg synes ikke, de har været så behjælpelige på fødegangen. SVAR

Livmoderhalsen bliver kortere de sidste uger af graviditeten, så det er helt naturligt, at den nu kun er 1,5 cm lang. De aller fleste føder til termin, også selv om de har mange plukkeveer. Når du skal flytte, vil jeg anbefale dig, at du tager det med ro og lader andre gøre de tunge ting for dig.

HVORDAN UNDGÅR MAN FOR TIDLIG FØDSEL? For 2 år siden blev jeg indlagt med sivende fostervand i uge 30+0, og efter 16 dage blev min søn født.

SVAR

Det er vanskeligt at undgå en for tidlig fødsel på grund af vandafgang, specielt fordi du har lignende historier i din familie, og fordi din første fødsel startede på denne måde.

Du kan desværre ikke selv gøre noget, der styrker fosterhinderne. Det er ikke muligt. Jeg synes, du skal tage en snak med en læge på det sted, hvor du skal føde, og bede om at blive fulgt med korte intervaller.

KAN JEG BEDE OM EKSTRA TJEK EFTER EN FOR TIDLIG FØDSEL? Jeg er gravid for 2. gang (i uge 19), og har en søn på snart 2½ år. Min søn blev født i uge 36+6. Han vejede 3.000 gram ved fødslen, og var 52 cm lang. Så det var jo flot. Vi havde dog nogle startvanskeligheder. F.eks. var amningen svær at få i gang. Han havde svært ved at sutte. Han var også meget ked af det på grund af mavesmerter i de første 3-4 måneder, og han har generelt været lidt langsom i sin grovmototoriske og sproglige udvikling.

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA #16  

16. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA #16  

16. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags
Advertisement