13 minute read

n REPORTAGE: FILMIC ART

Berättelser som berör

Stockholmsbaserade FILMIC ART har skapat sig en stark profil inom den svenska filmbranschen. Detta med filmad och animerad reklamfilm, game trailers och VFX. – Det var Jonas Randell som startade företaget, 2007, med avsikt att skapa konst för videoskärmar, berättar Jonathan Knape creative director/partner och Andreas Ibohm exekutiv producent/partner på FILMIC ART som i dag har10 personer anställda och i framtiden planerar att växa långsamt.

Advertisement

Mat kan vara en förenande kraft från rik till fattig, kultur till kultur. Hälsningar från Tetra Pak!

Det har varit en stark trend de senaste åren att skapa riktigt stora företag inom de kreativa branscherna, det vill säga att ha en liten kärnorganisation och knyta till sig 100 – 200 projektanställda. Så är dock inte fallet på FILMIC ART som ligger på Lilla Nygatan 12 i Gamla Stan i Stockholm. Där finns i stället ett starkt sammansvetsat team där filosofin är grundad i en stark tro på historieberättande som berör och det har bland annat resulterat i en rad ansedda priser, som en guldstatyett i årets Obie Awards och dubbelt silver i Cannes 2019. – Jonas Randell som startade företaget kom från Aga Gas där han jobbade som

Andreas Ibohm, Exekutiv Producent och Partner på FILMIC ART.

I skapandet av filmen Time to move on för Polestar använde sig FILMIC ART av en blandning av tekniker, några av dem behövde de tänka ut från scratch och uppfinna genom ett rigoröst research och development-arbete där de blandade olika vätskor och bläck, och sedan arbetade med ett antal olika typer av mappningstekniker när de till sist återförde allt till 3D och digital compositing för att få till det slutliga resultatet.

”Vi är starka på både historieberättande och avancerad animation, och det är något som spelföretagen älskar.” ANDREAS IBOHM

säljare, men ville göra något roligare. På den tiden såldes film på DVD och BluRay. Det fanns en del ambienta filmer som såldes på det sättet, tv-brasan och något akvarium och annat, men han ville ta det där vidare. I samma veva slog plattTV igenom, men Jonas hade lite svårt att få till det och behövde hjälp med att utveckla själva innehållet. Det var då jag träffade honom. Jag hade gjort jättemånga tv-vinjetter under pionjärtiden när kommersiell tv drog i gång, på Z-TV och TV3 och även gjort en del reklam och animation och hade några idéer, säger Jonathan Knape.

Andreas Ibohm berättar att han hade en bakgrund som tv-producent och att han som 19-åring blev anställd på SVT/UR och fick hantera ganska stora tv-produktioner, men att han hela tiden drömde om filmproduktioner och större projekt än de tv kunde erbjuda. – Efter sju år sa jag upp mig och startade eget bolag och började jobba med reklamfilm och kommersiell tv. Jag jobbade för flera av de stora reklamfilmsbolagen, såsom ACNE och Mekano och B-Reel. Jag jobbade också med tv-program som Robinson och Halv Åtta Hos Mig. På den tiden hade jag en del kontakt med Jonas och Jonathan eftersom vi satt i samma lokal. De hade dragit i gång reklamfilmssidan och brukade fråga mig om råd. Det ledde till att vi började samarbeta, vilket slutade med att jag kom in i företaget som delägare, säger han.

Åkte till Cannes

Efter att både Jonathan och Andreas hade blivit delägare i bolaget skapade de ett antal konstnärliga videofilmer som de paketerade på Blu-ray och dvd. – Vi gjorde faktiskt den allra första stereoskopiska Blu-rayen i Europa, med djuphavsfiskar som simmade omkring i 15-minutersklipp, berättar Jonathan.

Snart hamnade ett av deras alster på Liljevalchs, några projekt på barockteman, filmade med high-speedkamera, som de kallade för Baroque Motion, bland annat en parafras på en målning av Rembrandt. Filmen blev sedan uttagen av Liljevalchs som ställde ut den

som ett konstverk, en plattskärm inmonterad i en guldram, som köptes av en konstsamlare som fortfarande har den. – Vi höll på med det några år, åkte till Cannes för att sälja våra projekt, Baroque Motion och Surrealist Motion med flera men det var precis i den vevan då VOD kom och streaming av film introducerades. Blu-ray brukar ju kallas för ”the last package format” och så kom streaming. – Jag tror att många blev förvånade över hur snabbt streaming invaderade marknaden. Vi sålde en del Blu-ray skivor till USA och Japan men det gick inte att leva på. Vi hade varit på väg att göra en jättedeal med Sony i Los Angeles men marknaden dalade precis efter den resan så det blev inget. Det fick oss att inse att vi behövde satsa mer på att göra filmer åt reklambranschen. Så vi la ner artdelen och fokuserade på filmdelen och där föddes FILMIC ART i sin nya form.

Efter att ha vänt på verksamheten och efter att Jonas hade köpts ut på grund av flytt till Göteborg stod Jonathan och Andreas ensamma som huvudägare tillsammans med en av 3D-artisterna som ägde en mindre andel. De började då att erbjuda tv-vinjetter, billboards och reklamfilm i lågbudgetsegmentet. – På den tiden satsades det fortfarande en hel del på vinjetter och vi hade bra budgetar.

Jonathan Knape, Creative Director och Partner på FILMIC ART.

olika områden såsom modellering, texturering, karaktärsanimation etcetera.

Animerade projekt och ”mixed media”

Företaget gör i dag stora inspelningar både i Sverige och utomlands och då sköter de hela kedjan, från brief till mastering och upload i alla tänkbara digitala format. Men även om de gillar att filma så animerar de mer och mer. I dag är cirka 95% helt animerade projekt och cirka 5% är ”mixed media” det vill säga high-end produktioner där företaget filmar live action och blandar med 3D & Visual Effects, typ ett monster som jagar barn och trashar halva Gröna Lund, mat som faller från himlen eller liknande.

”Tanken är att ta mark successivt och slipa på produktionerna och metoderna för att hela tiden bli bättre.” JONATHAN KNAPE

Vi gjorde mest animerad reklamfilm och även en del rent filmade produktioner. I dag föredrar vi att även ansvara för inspelningen när det ska läggas till visuella effekter eftersom vi då kan kontrollera att vi får det material vi behöver för att slutresultatet ska se bra ut. Och det är en stor fördel att vi kan ta hand om båda delarna. Vi har också lagt till 3D animation och vi har mycket duktig personal på det området, som ansvarar för

– Där är vi starka, liksom i visuella historier med något knäppt eller vackert som händer. Vi sätter ihop grupper när det ska skrivas manus och jobbar med regin som ett kollektiv, vilket innebär att det är FILMIC ART som står som regissör på allt vi gör. Vi tror mycket på det kollektiva arbetet, särskilt i stora animerade projekt som kräver många olika skill sets. Då blir summan större än delarna och det kan komma en

Time to move on är ett ”break-up-letter” skrivet till bilindustrin, den fossila motorn och ett välkomnande av en 100% elektrisk bil designad för att skriva om reglerna för hur konsumenterna i dag köper och använder bilar.

Med bondgårdar i miniatyrformat och detaljerad digital stop motion-animation hjälpte FILMIC ART sina vänner på NORD DDB att göra en serie filmer för de olika varumärken som Lantmännen samarbetar med.

Briefen från inhouse byrån på Parks & Resorts byggde på en mystisk tunnelbanestation och ett bygge på Gröna Lund där något gått fasansfullt snett.

Företaget fick äran att göra denna trailer till Stellaris som firar deras fyra års jubileum. Filmen hade över 350 000 views på en dryg vecka.

eller två eller tre regissörer, beroende på vad som är den bästa konstellationen, säger Andreas.

Fokus på fasta team

Både Jonathan och Andreas menar att de är ganska unika i det att de bildar regissörsgrupper inom företaget. – Sett i ett större perspektiv är produktionsbolagsbranschen annars lite rörig. Det finns större bolag, som New Land, som omsätter 100 miljoner om året men som bara har 2-3 anställda. De andra som jobbar åt dem är projektanställda som bara får betalt när de jobbar på en film, och regissörer som ersätts med procent på filmbudgeten. Vi har i stället fokuserat på att bygga fasta team som vi kan jobba med och som blir bättre och bättre år för år. Vi har ett långsiktigt tänk och är här för att stanna. Tanken är att ta mark successivt och slipa på produktionerna och metoderna för att hela tiden bli bättre, säger Jonathan.

Nischade in sig

När de digitala kamerorna kom in i filmbranschen och kvalitén förbättrades, startade en uppsjö av små produktionsbolag och utmanade de stora etablerade filmande reklamfilmsbolagen. – Den krisen såg vi på håll och klarade oss igenom på grund av att vi höll på med vfx i våra filmer, något som inte vem som helst kunde göra.

Sedan nischade de gradvis in sig genom att nästan bara jobba med avancerad 3Danimation. – Men under de senaste 10 åren har det skett en teknikutveckling även inom animation så nu handlar det för vår del om att göra avancerade produktioner som inte går att lösa med en eller två personer, utan man behöver ha en seriös struktur, pipeline och producenter och kapacitet att hantera kunder, kreativitet och feedback på ett seriöst sätt och i stor skala. Där har vi växt ordentligt.

Game Trailers

Företaget blir numera också flitigt anlitat för att skapa game trailers, vilket de menar är ”right up our alley”. – Vi är starka på både historieberättande och avancerad animation, och det är något som spelföretagen älskar. Vi hjälper spelföretagen med concept art och design av vissa saker. Men att själva skapa egna spel är något helt annat. Det behövs andra programvaror, en annan sorts expertis och

affärsmodell, så än så länge håller vi oss till att göra fantastiska filmer, visa upp spelen från sin allra bästa sida och göra kick ass trailers, säger Andreas.

Utbildning i animation

Genom FILMIC ART driver Jonathan också en femveckorskurs i animation på Berghs School of Communication i Stockholm och han har även hand om deras praktikanter.

Vidare berättar han att standarden på utbildningar är lite upp och ner i Sverige, men att det fanns en väldigt bra skola på Campus I12 i Eksjö som tyvärr lade ner för några år sedan. – Det var många företag som plockade nytt folk därifrån. Problemet var att ingen av de som utexaminerades därifrån började jobba i Eksjö utan åkte till Stockholm eller utomlands och då ville man inte satsa på den utbildningen längre.

Även andra skolor har lagt ner och Jonathan påpekar bestämt att problemet när man utvärderar sådana utbildningar är att man kontrollerar om folk får fast jobb direkt. – Inom 3D är man inte fullärd när man kommer från skolan, utan man behöver frilansa några år för att inhämta de nödvändiga kunskaperna och det tas inte hänsyn till. Synd, för det behövs jättemycket folk till vår bransch och till spelbranschen. Det finns dock ljusglimtar. Det har startats en utbildning i Botkyrka och det är även andra på gång.

Branschen har genomgått enorma förändringar på 10 år. Är kunderna mer öppna för kreativitet i dag än då?

– 2012 började det digitala komma mer och mer och det började bli lite av början på ett slags kris för tv-sänd reklamfilm. Det skulle vara web, banners, allt möjligt ”content” och det handlade om att det som skulle produceras skulle kunna användas till flera plattformar – för samma marknadsföringsbudget. Så budgetarna för reklamfilm drogs ner, säger Andreas. – Det kändes mer och mer som att slutkunderna inte ville betala för uppdragen bara för att det skulle ”till webben”, men det blev en brytpunkt när The Epic Split kom 2013. Den visade att en reklamfilm som inte ens sänds på tv, kan få en oerhört stor organisk och redaktionell spridning om man satsar massivt och gör en film som är genomtänkt och bra, tillägger Jonathan.

The Epic Split var en 75 sekunder lång reklamfilm för Volvo Trucks, där Jean Claude Van Damme sträcker benen mellan två lastbilar fick ett enormt genomslag. Sedan The Epic Split skapades har det till och med anordnats kurser för marknadschefer om hur man kan satsa stort på en enda reklamfilm och få en gigantisk spridning, i stället för att bara lägga ut något slentrianmässigt producerat någonstans och hoppas att någon ska förbarma sig och titta. – Det krävs extra mycket av berättaren i dag för att fånga publiken. Man måste bjuda på något som annonsör i dag för att få ta någons tid, liksom ge en gåva till tittaren. Och det gör man genom att verkligen satsa på själva filmen. För vår del känns det som att vårt kreativa utrymme har ökat sedan dess, att kunderna nu vill ha något extra. Och det är otroligt kul. Vi är skickliga på animation, men vi är framför allt bra på att berätta historier.

Det talas just nu mycket om metaverse i de kreativa branscherna. Får ni några förfrågningar om det från reklambyråer och andra spelare?

– Ja, men i dagsläget är metaverse verkligen i sin linda, ett nybygge som få vet vad det är. Men det vi vet är att det kommer göras enorma satsningar där framöver och på utvecklingen av VR som är tätt förknippat med metaverse. – Det handlar också om att tänka på vad varje medium är lämpat för. Kanske kommer det att handla om att den konventionella filmen, med stark betoning på historieberättande, också kommer att finnas i metaverse, en virtuell mötesplats där man går på bio och kanske handlar något på vägen. Men just nu ser det ut som att det mer är en ny mötesplats, en ny digital arena, ungefär som browsern var i början. Men nu kliver man själv IN i browsern och där inne finns allt möjligt, kompisar, innehåll och information och ja, typ hela världen, men i digital form. Och där kommer historieberättande fortfarande vara lika viktigt som det alltid har varit.

Vilka trender ser ni i dag?

– Inom teknik sker det otroligt mycket inom programvaror. Unreal kommer att fortsätta växa och kommer bli större inom animerad film. Blender övertar allt större marknadsandelar och är dessutom gratis, än så länge i alla fall. Vad gäller rendering så kommer det ny mjukvara hela tiden, varav en del utvecklats av en enda individ. Kreativt sett känns det som att det varit en trend med väldigt korta filmer, till exempel på Google där filmerna enligt deras algoritmer helst ska vara några sekunder långa. Visst, det skapar klick men skapar det något mer än klick? Som kännedom eller kunskap om varumärket? Själv tror jag att det skapar något väldigt kortsiktigt, säger Jonathan – Men vi hoppas att det uppstår en trend där modiga kreatörer och kunder vill bygga mervärden i stället och ta ut svängarna, och därmed komma till oss med starka idéer som vi kan förverkliga. Att man helt enkelt litar på kreativiteten och det mänskliga historieberättandet, avslutar Andreas. n

Fem av FILMIC ARTs projekt

LET FOOD UNITE

KLIENT Tetra Pak BYRÅ Forsman & Bodenfors PRISER Cannes CA Silver Award

https://filmicart.com/work/ tetra-pak-animation

KLIMAT & NATUR

KLIENT Lantmännen BYRÅ Nord DDB

https://filmicart.com/work/ lantmannen-klimat-natur

MONSTER

KLIENT Gröna Lund BYRÅ Parks & Resorts

https://filmicart.com/work/ grona-lund-monster

TIME TO MOVE ON

KLIENT Polestar BYRÅ Forsman & Bodenfors PRISER Cannes CA Silver Award

https://filmicart.com/work/ polestar-time-to-move-on

STELLARIS ANNIVERSARY

KLIENT Paradox Interactive PRISER NYX Awards, Muse Awards

https://filmicart.com/work/ stellaris-anniversary-trailer

This article is from: