Page 1


Ackroyd, Peter Dan Leno og Londons fantom . Klim, 2000. - 243 sider . En skuespillerinde i 1880ernes London dømmes for mord på sin mand. Hans efterladte dagbog viser ham som en bestialsk seriemorder, indtil der sås tvivl om dagbogens ægthed. Airth, Rennie Mørkets flod. Klim, 2001. - 390 sider. Året er 1921, og hovedpersonen er kriminalkommissær Madden - stadig mærket af 1. verdenskrig. I en sag, hvor fire mennesker er brutalt myrdet, får han stor hjælp til opklaringen af den kvindelige landsbylæge. Tidevand af blod. Klim, 2007. - 321 sider. Krimi fra Sydengland, hvor kriminalkommissær John Madden i 1932 går på pension for at blive landmand, men alligevel involveres i efterforskningen i et makabert mord på en lille pige. Akunin, Boris (pseudonym for: Grigorij Tjkhartisjvili) Rækkefølgen er: Vinterdronningen. Gyldendal, 2002. - 248 sider. I Moskva i 1876 opstår der tilsyneladende en selvmordsepidemi blandt velhavende døgenigte. Fandorin, der er skriver ved Opdagelsespolitiet, opdager at alle har indsat samme enearving. Tyrkisk gambit. Gyldendal, 2004. - 220 sider.


Rusland og Det Osmanniske Rige er i krig. En forræder ødelægger de russiske planer, og Fandorin fra Opdagelsespolitiet sættes på sagen, som han efter mange sindsoprivende og muntre episoder opklarer sammen med den smukke Varvara. Leviathan. Gyldendal, 2006. - 243 sider. Den russiske diplomat Erast Fanodin kommer ombord på passagerskibet Leviathan, hvor han blandes ind i opklaringen af et massemord i Paris 1878. Achilleus' død. Gyldendal, 2008. - 349 sider. Foregår I 1880'ernes Moskva, hvor ambassademedarbejderen Fandorin indlemmes i efterforskningen af mordet på folkehelten og hærføren Achilleus. Statsråden. Gyldendal, 2010. - 335 sider. Fra zartidens Rusland hvor en kampgruppe revolutionære kæmper mod regimet med røverier og attentater, og hvor begge parters meddelere spiller centrale roller, og hvor ingen aktører viser nåde, når der kæmpes om magten. Statsråd Fandorin er den unikke opdager i centrum for begivenhederne. Alexander, Bruce Rækkefølgen er: Blind retfærdighed. Klim, 1997. - 261 sider. Udover at være en krimi er dette også en sædeskildring fra London i året 1768. Den legendariske, blinde dommer Sir John Fielding, skaberen af Londons første politikorps, The


Bow Street Runners, opklarer her sammen med sin unge protegé en mystisk drabssag i overklassen. Mordene i Grub Street. Klim, 1999. - 271 sider. Sir John Fielding, Bow Street's blinde dommer, og hans protegé Jeremy opklarer i 1768 et makabert massemord på en bogtrykkerfamilie. Folkestemningen har udpeget en morder, men sagen involverer også en mystisk dommedagssekt fra de nordamerikanske kolonier. Den våde grav. Klim, 2001. - 289 sider. Da krigsskibet H.M.S. Adventure i 1769 vender hjem efter tre år i Ostindien, rejser fungerende kaptajn James Hartsell mordanklage mod overstyrmanden løjtnant William Landon. Den blinde dommer sir John Fielding og hans hjælper, drengen Jeremy Proctor må gennem Londons sølede underverden og flådens specielle æresbegreber for at finde sandheden. En eller flere ukendte gerningsmænd. Klim, 2003. - 276 sider. Foregår I 1770ernes fattige, farlige og uhumske London, hvor den blinde dommer Sir John Fielding opklarer en række mord på prostituerede.

Aust, Kurt Rækkefølgen er: Vredens dag. Hovedland, 2000. - 360 sider. I juledagene 1699 søger den lærde hr. Thomas af Boueberge og hans hjælper Petter ly i en kro på Ribeegnen. Men julefreden brydes af et mord, og Petter fortæller om opklaringen.


Den tredje sandhed. Hovedland, 2002. - 521 sider. Som gammel mand, i 1747, genoplever og nedskriver Petter Hortten beretningen om, hvordan Thomas af Boueberge i 1700 fandt sandheden bag sandheden om mordet på ridefoged Hans Halle på oberst Ehrencrons gods Hadekjær på Viborgegnen. Hjemsøgt. Hovedland, 2005. - 312 sider. Da Petter Hortten bliver sendt til Norge som vejviser for pavens udsending, nuntius Conti, hvirvles han ind i en række begivenheder, der omfatter adskillige giftmord. Han og nuntiusen er i fedtefadet, men bliver reddet af professor Thomas af Boueberge, som med sin logiske sans og lidt held udreder trådene. Birkefeld, Richard & Göran Hachmeister Den der bliver tilbage har ret. Klim, 2011. - 344 sider. Foregår i Berlin 1944/45. Den berlinske købmand Ruprecht Haas slipper ved et heldigt tilfælde ud af kz-lejren Buchenwald. Det lykkes ham at komme tilbage til Berlin, hvor han har tænkt sig at hævne sig på de medborgere, der i sin tid meldte ham til Gestapo for et par uoverlagte, statskritiske bemærkninger. Hans-Wilhelm Kalterer er også på vej tilbage til Berlin. Efter at have spillet en lidet glorværdig, men effektiv organisatorisk rolle under udrensningen af partisaner - dvs. jøder og andre uønskede elementer - bag den østlige frontlinje, tildeles han en specialopgave af Gestapo: Han skal finde ud af, hvem står bag mordet på et fremtrædende medlem af det nazistiske parti. De to mænds veje krydses I et sindrigt plot.


Black, Benjamin Christine Falls. Modtryk, 2009. - 331 sider. Krimi og noir-roman. I 1950'ernes Dublin opdager retsmedicineren Quirke, at nogen har rettet i en ung kvindes journal. Han starter på egen hånd en undersøgelse af den afdødes liv og årsagen til hendes død, men derved roder han op i hemmeligheder, der ryster den katolske kirke. Silver Swan. Modtryk, 2011. - 310 sider. Vi er stadigvæk i 1950’ernes Dublin. En gammel studiekammerat, der ikke klarede medicinstudiet, henvender sig til Quirke for at påvirke ham til ikke at obducere liget af sin nyligt afdøde kone Deirdre, fordi alt tyder på et selvmord. Men da Quirke opdager et stiksår på indersiden af ligets ene arm, går han alligevel i gang. Det bliver en sag, der på overfladen ligner en triviel historie om utroskab og sidespring, men som i dybden har at gøre med menneskers hemmelige lyster og længsler. Bodelsen, Anders Mørklægning. Gyldendal, 1988. - 185 sider. Lige før politiets internering i september 1944, bliver en kendt københavnsk filmmand likvideret. Han havde nazistiske sympatier, men en betjent, som undslipper tyskerne, arbejder videre med en anden teori. Bradley, Alan Flavia de Luce og hævneren fra Ulster. Punktum, 2010. 331 sider.


England 1950. 11-årige Flavia hvirvles ind i en mystisk og farlig sag om døde fugle, stjålne frimærker og mord. Flavias far bliver mistænkt, men hun løser gåden ved hjælp af snarrådighed og sin viden om kemi. Flavia de Luce - drengen i galgen. Punktum, 2011. - 303 sider. Fra et engelsk landsogn i 1950. Flavia bruger sin viden om naturvidenskab til at afdække mordgåden, da lederen af et dukketeater falder død om midt i en forestilling. Bødker, Benni Helvedesmaskinen. Carlsen, 2004. - 283 sider. København 1886. Den kvindelige privatdetektiv, Emma Sandvig, skal opklare tyveri fra en urmager. Der er stjålet dele, som skal kan bruges til konstruktion af en bombe. Hun får hjælp af den eventyrlystne dreng Urban. Der opstår mange farlige situationer, inden de internationale terrorister - nihilisterne - sprænger bomben. Capek, Karel Historier fra den ene lomme. Gyldendal, 1963. Kriminalfortællinger fra 1920'rnes Prag om hverdagsmennesker, som af den ene eller anden grund kommer i konflikt med loven. Originaludgave: 1929.


Carlsen, Carl Jørgen Worm. Holkenfeldt 3, 2005. - 325 sider. Den fantasifulde og kunstnerisk begavede Peter Worm fra Fyn kommer i 1835 til København for at finde lykken. Men arbejdsløsheden og fattigdommen er stor i guldalderens København. En ny H.C. Andersen bliver han ikke. I stedet for begår han et mord. Eller gør han? Romanen handler om en virkelig kriminalsag, og kendte personer fra guldalderen optræder som statister. Collins, Wilkie Månestenen. Tiderne Skifter, 2008. - 488 sider. Den orientalske ædelsten, Månestenen, en kostbar gul diamant, er blevet stjålet fra et indisk tempel og i hemmelighed bragt til England, hvor Rachel Verinder får den i 18-års fødselsdagsgave og tager den på til aftenens store fest. Samme nat biver stenen stjålet igen. Alle tilsedeværende er under mistanke, men trods kriminalbetjent Cuffs grundige afhøringer lykkes det ikke at finde en skyldig. Herefter er scenen sat til en lang række hæsblæsende begivenheder. Crofts, Freeman Willis Tragedien i Starvel Hollow. Cicero, 2002. - 222 sider. Krimi fra 1920’ernes Yorkshire. Et gammelt ensomt beliggende hus i Starvel Hollow brænder ned til grunden, og i ruinerne finder man de forkullede rester af husets 3 beboere. Men hvad man tror er et hændeligt uheld med døden til følge, viser sig snart at være mordbrand og tyveri. Kriminalkommissær French tilkaldes….


Davis, Lindsey Rækkefølgen er: Sølvgrisene. Klim 1997. 317 sider. Didius Falco er privat meddeler i Kejser Vespasians Rom år 70. Med rapkæftet frækhed fortæller han om de indsmuglede, engelske forsølvede blyblokke, der spiller en vigtig rolle i hans aktuelle sag. Bronzeskygger. Klim, 1998. - 472 sider. Didius Falco er blevet kejser Vespasians særlige fortrolige i kejserligt snuskede affærer. Under oprydningen efter nogle mislykkede kupforsøg får han nok at se til: mord, forræderi og selvbevidste kvinder. Venus I kobber. Klim, 1999. 349 sider. Rom år 71. Falco ernærer sig som privat meddeler og lever sammen med den smukke senatordatter Helena, da han bliver hyret til at efterforske en rig enke, hvis tre ægtemænd er døde under mystiske omstændigheder. Krigsgudens jernnæve. Klim, 1999. 315 sider. Falco, meddeler og selvbestaltet detektiv under kejser Vespasian, bliver i 71 e.Kr. sendt på en hemmelig og temmelig klam mission til Germania for at uskadeliggøre en præstinde, som ophidser til oprør. Og hjemme i Rom kurtiserer kejserens søn Falcos veninde! Poseidons guld. Klim 2001. 377 sider. Foregår I Rom i år 72 hvor Marcus Didius Falco efter 6 måneders ophold i det vilde Germania er tæt på at blive kastet for løverne som hovedmistænkt i en mordsag.


Sidste akt i Palmyra. Klim, 2001.423 sider. Kejser Vespasians meddeler, Marcus Didius Falco, bliver denne gang sendt til egnene omkring Jordanfloden for sammen med sin elskede Helena - og en omrejsende teatertrup - at afsløre skumle forbrydelser. Tyv over tyv. Klim, 2003. 387 sider. Falco er meddeler for Kejser Vespasian. Da hans bedste ven, politimanden Petronius bliver blandet ind i sagen om en række store kup i Roms lagerhaller, træder Falco til som hjælper, mens han til stadighed slås med sin kærlighed til den skønne Helena. Tusmørke over Corduba. Klim, 2005. - 358 sider. Meddeleren og den kejserlig agent Marcus Didius Falco lader sig overtale til at deltage i en festmiddag, der afholdes i de labyrintiske haller dybt nede under Palatinerhøjen. Den får fatale følger for flere af de deltagende. Falcos ærkefjende, spionchefen Anacrites bliver slået ned, og en agent myrdes. Mens Anacrites svæver mellem liv og død, vikles Falco mere og mere ind i den mystiske sag. Konsekvensen bliver, at han må rejse til Corduba i Spanien for at afsløre det kartel, der står bag mordet og mordforsøgene. Helena, Falcos ikke-ægteviede hustru, insisterer på at tage med, selv om hun er højgravid. Dorph, Christian & Simon Pasternak Om et øjeblik i himlen. Gyldendal, 2005. - 473 sider. Da luksushippien Ellen Bang og hendes mand og barn findes dræbte, ligner det et almindeligt rovmod, men ligger der mere bag? De to efterforskere, Ole Larsen og Erik


Rohde må gennetrawle et forvirrende miljø og en forvirrende tid, for at finde frem til sandheden. 1970’ernes Danmark. Afgrundens rand. Gyldendal, 2007. - 407 sider. De to efterforskere Ole Larsen og Erik Rohde bliver sat på en sag om en rig entrepenør, som bliver fundet myrdet i en bøssesauna, hvor der også forekommer pædofoli. Sagen viser sig at have spor tilbage i fortiden, helt tilbage til befrielsenssommeren. Jeg er ikke her. Gyldendal, 2010. - 454 sider. Den smukke Rikke Bülow findes myrdet nøgen og seksuelt misbrugt i en mystisk lejlighed midt i 80'ernes hektiske København. Hendes dagbog er måske den egentlige nøgle til opklaringen. Her peger sporene både mod en arabisk playboy, hendes kæreste, lillebror….. og mod ”Leoparden” Eco, Umberto Rosens navn. Forum, 1996. - 485 sider. Gennem opklaringen af en række mord begået i et norditaliensk abbedi i 1327 gives et billede af middelalderens politiske og teologiske liv. Ellroy, James Los Angeles-kvartetten Sorte dahlia. Lindhardt og Ringhof, 1998. - 446 sider. Sidst I 1940’erne begås et bestialsk sex-mord på en halvprostitueret barpige med filmstjernedrømme. Det fører Buck og Lee fra Los Angeles' politi ud på en dramatisk jagt gennem efterkrigstidens korrupte og voldelige miljøer.


Ingenmandsland. Lindhardt og Ringhof, 1998. - 576 sider. Foregår I begyndelsen af1950'ernes Los Angeles og handler om vold og død, gangstere, narkotika og kommunistforskrækkelse, og om en politistyrke, hvor korruptionen blomstrer, så retfærdigheden har trange kår. L.A. confidential. Lindhardt og Ringhof, 1997. - 539 sider. Foregår fra 1950-58. En massakre på en kaffebar i Los Angeles bringer tre vidt forskellige politifolk sammen i en blodig efterforskning, som afslører forbindelser til narko- og pornomiljøet, filmbranchen og politikorruption. Hvid jazz. Hovedland, 1993. - 378 sider. Slutningen af 1950’erne. Los Angeles’ politikorps og byens betændte underverden bruger samme metoder: vold, brutalitet, korruption, mord og mystiske selvmord. Dave Klein, selv dybt involveret, fortæller om det blodige oprydningsarbejde. Franklin, Ariana Dødens herskerinde. Aschehoug, 2007. 377 sider. Krimi fra 1100-tallets England med rod i en virkelig begivenhed. I 1144 blev den 8-årige William fundet myrdet i Cambridge. Hans død var makaber og et mysterium. Jøderne fik skylden for mordet, og det udløste anklager mod Englands jøder for ritualmord. Der sker flere børnemord, og en af datidens mest ansete efterforskere, Simon af Neapel og jøde, og den kvindelige patolog, Adelia, sættes til at opklare mordene.


Frøslev, Ole I serien Mørketid med Poul Bjørner er rækkefølgen : Den grønne bar. Lindhardt og Ringhof, 2005. - 221 sider. Bjørner og Schou fra Station 7 kaldes ud til et tilsyneladende selvmord, hvis opklaring ikke gøres nemmere af, at Danmark besættes kort tid efter. Hestetyven. Lindhardt og Ringhof, 2006. - 265 sider. Besættelsestidens København, hvor politifolkene på Station 7 skal opklare en række pyromanbrande samt et brutalt mord begået på en af de lokale kafeer. Slagteren fra Ryesgade. Lindhardt og Ringhof, 2007. Besættelsestidens København, hvor Bjørner og hans kollegaer kommer på sporet af en større sortbørsbande, der også gør i åger og organiserede indbrud. Profeten. People's Press, 2008. - 329 sider. Besættelsestidens København, en ældre dame er myrdet og sporet peger mod en lægprædikant, der er forsvundet. Dragerkuskens brudenat. People's Press, 2009. - 358 sider. 1944. En dragerkusk finder sin forlovede kvalt lige inde brylluppet. En betjent skydes ned om natten. På Station 7 må kriminalbetjent Poul Bjørner stadig sørge for ro og orden i en by, der vånder sig under tysk besættelse, mens sabotage og schalburgtage breder sig. Gangsterpigen. People’s Press, 2010. 350 sider. Sabotagehandlingerne i København intensiveres med et udgangsforbud som følge. Der er folkestrejke, og nazisterne frygter politiets aktive og modstand. Hovedpersonerne undgår lige med nød og næppe at blive taget, da nazisterne griber til arrestation og deportation af det danske politi.


Haltefanden. People's Press, 2012. - 370 sider.

Siden tyskerne arresterede det danske politi i september 1944, har Poul Bjørner levet under jorden, og hen over vinteren har han og kollegerne i den illegale politigruppe travlt. Stikkerne og kollaboratørernes aktiviteter skal dokumenteres, så man er klar den dag, regnskabet skal gøres op. Bl.a. huserer der på Østerbro en etbenet frikorpsmand, som kaldes Haltefanden. Han ligger i evig krig med gadens unger, som råber "stikker" efter ham, og Bjørners gruppe holder et vågent øje med ham.Samtidig får Bjørner brug for al sin erfaring som kriminalbetjent, da lederen af en illegal våbenrute myrdes, og undersøgelserne fører langt ind i Frihedsrådets ledelse. Geagley, Brad Hyænernes år. Husets Forlag, 2006. - 299 sider. Fra oldtidens Egypten, hvor skriveren Semerket skal opklare mordet på en præstinde. Mordet har forbindelser med gravrøveri og intrigerne omkring Ramses IIIs hof, men der er også forbindelser til konspirationer mod faraoen selv i forbindelse med magtkampen om at blive tronfølger. Den falske konges dag. Husets Forlag, 2007. - 260 sider. Fra Ramses IVs Egypten med opdageren og skriveren Semerket i hovedrollen, hvor han på baggrund af uro i Babylon og Mesopotamien skal skaffe faraoen alliance udefra og få (af)gudestøtten Bel Marduk bragt til Egypten. Semerket har desuden sin egen helt private mission med at


finde sin hustru Naia, der er blevet forvist fra Egypten som slave. Men i løbet af historien samler intrigerne sig også omkring Semerkets egen person. Goodwin, Jason Janitshartræet. Cicero, 2007. - 252 sider. Krimi fra Istanbul, hvor en af sultanens unge haremskvinder bliver myrdet og kostbare smykker stjålet fra paladset i 1836. Samtidig forsvinder 4 officersaspiranter. Sultanen tilkalder den belæste eunuk Yashim, der skal opklare forbrydelsen. Han finder hurtigt ud af, at der er en forbindelse til det magtfulde Janitsharkorps, som blev udryddet ti år før, men som viser sig stadig at have aktive medlemmer. Slangesøjlen. Cicero, 2009. - 254 sider. Dette er bind 2 i en serie om den helt specielle eunukdetektiv Yashim. Den foregår i Istanbul, hvor sultanen ligger for døden, og hvor den franske arkæolog Lefèvre bliver myrdet i 1838. I det ottomanske imperium var der ulmende etniske uroligheder, og atmosfæren er spændt i hovedstaden. Yashim bliver tilkaldt for at opklare forbrydelsen, men det viser sig, at han tilsyneladende selv er den eneste mistænkte. Gulik, Robert van (1910-1967). Hollandsk videnskabsmand (sinolog), diplomat og kinesisk gift. Krimier fra det 7. Årh.’s Kina med dommer Di som hovedperson. Det er beretninger om forbrydelse og straf, hvor man ofte kender forbryderen fra begyndelsen. Essensen er dommerens sindrige opklaring af sagen.


Den røde pavillon. Lina, 1987. - 151 sider. Om de hændelser dommer Di kommer ud for, da han under gennemrejse gør ophold på "Paradisøen", en forlystelsesog bordelby i 600-tallets Kina under Tangdynastiet. Spøgeri I klosteret . Lina, 1988. - 124 sider. Under en embedsrejse i provinsen Han-yuan må dommer Di Jen-djieh (630-700) søge ly for uvejret i et taoistisk kloster, hvor tre unge piger er døde under mystiske omstændigheder. Lakskærmen . Jespersen og Pio, 1967. Dommer Di er på orlov i Wei-ping, hvor den lokale dommer beder om råd i en mordsag. Med hjælp fra byens gangstere opklarer Di både denne og to andre forbrydelser. Kejserens perle. Lina, 1991. - 133 sider. Under kaproning på kanalen i Pu-yang bliver en trommeslager forgivet, og dommer Di finder snart en sammenhæng mellem denne forbrydelse, et knivdrab og tyveriet af kejserens perle 100 år tidligere. Pilemotivet. Lina, 1990. - 133 sider. I Kinas pestramte hovedstad, hvor død og forfald hærger, fungerer dommer Di som midlertidig guvernør. På denne dystre baggrund skal han opklare tre forbrydelser i den gamle bydel. Guldmordene. Jespersen og Pio, 1969. Da dommer Di tiltræder sit første embede, i den kinesiske provins Shantung, må han straks i gang med at opklare mordet på sin forgænger.


Sømordene . Jespersen og Pio, 1969. År 666 bliver Di udnævnt til dommer i Han-yuan, hvor mord og politiske intriger bliver udfordringer for hans skarpe, logiske sans. Labyrintmordene. Lina, 1987. - 224 sider. Da dommer Di skal tiltræde et nyt embede må han kæmpe mod byens tyran og et oprør. Samtidigt må han også opklare et mord. Klokkemordene .Lina, 1988. - 208 sider. Kort efter ankomsten til sit nye embede i provinsen PuYang, må dommer Di overtage opklaringen af en voldtægtssag og en blodig familiefejde samt anklager mod et buddhistisk tempel. Hamann, Lars Fanden er løs: renæssance-krimi. Gyldendal, 2011. – 383 sider. En styrmand, der er mistænkt for trolddom, myrdes brutalt da hans skib ankommer til København i året 1642. Det er byens foged, Knud Korbach, der har opgaven med at finde morderen, mens byens overtroiske befolkning er i oprørsstemning. Henschen, Helena I skyggen af en forbrydelse. Klim, 2005. - 238 sider. Dokumentarroman. Helena Henschens mor var i 1932 15 år, da hun mistede sin familie ved de såkaldte "sydowske mord". Den 7.marts 1932 bliver rigsdagsmedlem og arbejdsgiverdirektør Hjalmar von Sydow fundet myrdet i sin lejlighed. Han og to tjenestefolk er slået ihjel af herrens 23årige søn Fredrik von Sydow, som senere på dagen skyder


sig selv og sin unge hustru Sofie på et hotel i Uppsala. Forfatteren forsøger i romanen at skildre baggrunden for mordene. Jensen, Martin Kongens hunde. Klim, 2010. 299 sider. Oxford 1018. Vikingekongen Knud den Store har konsolideret sig som konge. Hovedpersonerne er Winston, der arbejder som illuminator efter at have forladt klosterlivet og den unge stormandssøn Halfdan, hvis far og bror faldt i kampen mod Knud. Nu har danere overtaget slægtsgården, og Halfdan overlever på må og få. De to mødes og slår følgeskab til Oxford, hvor Winston har fået en opgave af Knuds dronning. Men da de kommer til byen, er dronningen der ikke. I stedet involveres de i et drab på en saksisk stormand, og kongen beder dem udrede, hvem der står bag. De har tre dage, ellers mister de kongens nåde… Edbryder. Klim, 2011. - 282 sider. Politisk krimi fra 1000-tallets England. Knud den Store har stadig magten over en del af England, men han er ingen populær magthaver. Winston bliver anmodet om at komme til et kloster i forbindelse med en illuminationsopgave, men det sig, at det er et dække for Knud den Stores ønske om at finde ud af, om der kan regnes med troskab blandt stormændene i området. I klosterkirken findes en munk myrdet, og hans højre hånd er hugget af, hvilket er et tegn på, at han var forræder. Mænd med høje æresbegreber begår mord og udfører hævntogter i et sindrigt spil om magten.


Bogens hovedpersoner opklarer forbrydelsen ved hjælp af klassisk ræsonnement. Læs evt. forfatterens efterskrift først. Den giver et historisk overblik over perioden. I serien om byfogeden i Assens, Eske Litle er rækkefølgen : Eske Litle. Klim, 1999. - 249 sider. Eske Litle er byfoged i Assens i de urolige år omkring 1330, hvor Den Kullede Greve regerer. Eske ønsker kun at sikre sine borgere, men drages modvilligt ind i det politiske magtspil, og samtidig bliver en fremmed købmand meget ubelejligt myrdet. Helligåndens gæster. Klim, 2000. - 243 sider. Eske Litle, byfoged i Assens, har mange gøremål som lensherrens repræsentant i en urolig tid. I vinteren 1332 opklarer han endvidere sammen med sin næstkommanderende, Bane, et tredobbelt drab i det lokale klosters sygestue. Mens møllen maler. Klim, 2001. - 226 sider. Om et brutalt mord på en ukendt mand der kommer til Assens sommeren 1332. Med sit indgående kendskab til byens borgere og deres tankesæt opklarer byfogeden Eske Litle sagen. Trækfugle. Klim, 2002. - 217 sider. Assens 1332. Fremmede hærtropper er på vej, en flok sigøjnere har slået sig ned på egnen, en brudekrone bliver stjålet og en mand myrdes under en bryllupsfest, så Eske Litle får hænderne fulde.


Magtspor. Klim, 2004. - 277 sider. Assens 1332. Danmark er kastet ud i en magtkamp mellem kongsemnerne, og i den lille by er der uro. En mand findes myrdet i kirken, og byfoged Eske Litle må i gang med opklaringen, som er meget kompliceret. Grevens mænd. Klim 2006. 285 sider. Grev Gert har problemer i Skanderborg og tilkalder byfoged Eske Litle, som træder til ved opklaringen af et mord på en udsending fra hansestæderne. I Assens står Bane og Tade alene om et andet mord - og det klarer de sagtens uden Eske. Mand af ære. Klim, 2008. - 280 sider. Assens i 1334, hvor byfogeden Eske Litle skal opklare mordet på en ung stormand, men mere og mere føler at hans herre, Grev Gert af Holsten, modarbejder ham. Juul Clausen, Erik Faraos øje. Hovedland, 2004. - 397 sider. Rammen er Kreta og Egypten for ca. 3500 år siden. Hovedpersonen er sangskriveren Eusébo, som er en midaldrende, overvægtig, vittig og selvironisk antihelt, som har fornærmet kong Minos og derfor må drage i eksil i Egypten. Her skal han opklare mordet på en af den kvindelige faraos ministre. Senere bliver han dog kaldt tilbage til Kreta af Kong Minos for at opklare flere mystiske hændelser. Da vulkanen Thera på Santorini eksploderer, flettes Atlantis-myten fint ind i historien. Egyptens 10 plager spiller også en central rolle i romanen.


Jørkov, Birgitte Rækkefølgen er: Vor Frues sorte søndag. Hovedland, 2001. - 256 sider. Enken og købmanden Elne Jeps er en personlighed i 1400tallets Helsingør. Sammen med munken og bygmesteren Johan finder hun både kærligheden og løsningen på en forsvunden formue og to brutale mord. Når himlen falder ned. Hovedland, 2003. - 264 sider. I 1400-tallets Helsingør mistænkes købmandsenken Elne for brandstiftelse. Hun får yderligere problemer, da hendes søn mistænkes for mord, men hun kæmper videre - både for opklaringen og for sin sociale position. Vesten for Øret. Hovedland, 2006. - 265 sider. Fra 1400-tallets Helsingør. Der lægger et skib til i byen, og købmandsenken Elne Jeps får en af kaptajnerne som lejer i sit hus. Det fører mange ting med sig. Der sker et drab, og hendes gamle flamme, bygmesteren og munken Johan, dukker pludselig op igen. Dødssynder. Hovedland, 2011. – 271 sider. Elne Jeps er død, og nu er det hendes barnebarn, Elle, der driver en ølbod, og hendes store datter Eline, der nu er hovedpersoner. Vi følger det hårde dagligliv i Helsingør i året 1486, hvor byens nye klosterkirke er ved at være færdig. Der indtræffer et mord, og munken og bygmesteren Johan må igen ud af sit snævre bibliotek for at undersøge sagen.


Kerr, Philip Mørkt stof. Modtryk, 2004. - 326 sider. Som bestyrer af Den Kongelige Engelske Mønt skal Isaac Newton sammen med sin assistent opklare et komplot styret af falskmøntnere og spekulanter, der vil forhindre fredsslutning med Frankrig og ramme katolikkerne. Berlin noir serien Bernhard ( Bernie) Gunther er en hårdkogt enspændertype og detektiv. Serien foregår i Tyskland i tiden 1936-49, hvor man møder både den nazistiske undergrund og toppen af partiledelsen. Det er historiens virkelige personer, der indgår i handlingen. Martsvioler. Modtryk, 2007. - 281 sider. (1. udg. 1996) Udspiller sig i Berlin i 1936, hvor privatdetektiven Bernhard Gunther hyres til en forholdsvis banal sag, som dog hurtigt vokser og forgrener sig dybt ind i nazismens vanvid i den tyske hverdag. Den blege forbryder. Modtryk, 2007. - 303 sider. (1. udg. 1997) Bernie Gunther presses i 1938 ind i en sag om en serie mord på purunge ariske piger i Berlin. "Almindelige" mord eller bagvendt nazistisk propaganda"? Et tysk rekviem. Modtryk, 2007. - 343 sider. (1. udg. 1997) Bernie Gunther har overlevet Østfronten og sovjetisk fangenskab. Nu, i 1948, får han en sag, der fører ham til Wien, til et hjørne af en moralsk oprydning efter krigen.


Det ene fra det andet. Modtryk, 2007. - 390 sider. I 1949 befinder Bernie Gunther sig i München, hvor der hersker en kaotisk stemning. Han bliver opsøgt af en kvinde, hvis mand er forsvundet. Hun ønsker ikke at få ham tilbage, men vil have vished for, at han er død. En stille ild. Modtryk, 2009. - 405 sider. Bernie Gunther, før krigen kriminalinspektør i Berlin og nu en lidt blakket privatdetektiv, havner i 1950'ernes Argentina, hvortil tusindvis af naziforbrydere er flygtet. Her hjælper han det lokale politi med en mordsag, som stærkt minder om et uopklaret drab fra tiden hjemme i Weimarrepublikken. Om døde ej opstår. Modtryk, 2010. - 485 sider. Bernie Gunther, tidligere kriminalkommissær, nu hoteldetektiv, opklarer sagen om et par mystiske ligfund og møder den smukke amerikanske journalist Noreen i Berlin i årene op til De Olympiske Lege i 1936. 20 år senere har Gunther søgt tilflugt under nyt navn i det prærevolutionære Cuba, og her støder han igen på sin fortid. Krajewski, Marek Døden I Breslau. Tiderne Skifter, 2009. - 250 sider. Fra 1930'ernes Breslau i Polen, hvor en ung baronesse bliver udsat for et brutalt ritualmord, og hvor den nemme løsning, som kriminalråd Mock med Gestapos hjælp i første omgang finder, ikke holder. Kalendermordene. Tiderne Skifter, 2009. - 295 sider. Fra 1920’ernes Breslau, hvor kriminalråd Eberhard Mock og hans folk skal afsløre en mystisk og bestialsk seriemorder,


der efterlader kalenderblade på sine ofre, og med sine mord genskaber gamle forbrydelser. Spøgelser i Breslau. Tiderne Skifter, 2011. – 272 sider. Selv om denne udgivelse er nr. 3 ud af 4 i serien, foregår den tidsmæssigt først. Foregår i 1919 i Breslau, hvor kriminalassistent Mock lige er kommet hjem fra krigen og forfølges af natlige mareridt, som han kun kan undslippe via sin udsvævende livsførelse. Imidlertid bliver han udfordret af en række bestialske mord i byens dekadente kredse. Alle mord har en personlig hilsen til ham, og da det går op for Mock, at han er offer for en okkult sekt, har byens bedemand allerede fået en del at bestille. Kutscher, Volker Den våde fisk. Bazar, 2009. - 569 sider. Berlin 1929. Den unge, ærgerrige kriminalassistent Gereon Rath er blevet overflyttet til politiets sædelighedsafdeling efter at have skudt en psykopatisk massemorder i selvforsvar. Han kan dog ikke lade være med at blande sig i drabsafdelingens arbejde, da liget af en mand bliver fundet i Landwehrkanalen. Oplysningerne om den dræbte er sparsomme – han er blevet tortureret på grusomste vis og derpå myrdet og kørt i kanalen. Hans identitet er ukendt, men man ved, at han var af russisk herkomst. Den stumme død. Sohn, 2012. 618 sider. En skuespillerindes død fører kriminalkommissær Gereon Rath ind bag kulisserne i filmmetropolen Berlin. Her oplever han en branche under dramatisk omvæltning. Tonefilmen er


i fuld gang med at erobre det hvide lærred, og mange formår ikke at omstille sig til den nye verden. Under indspilningen af en tonefilm bliver en berømt skuespillerinde ramt af en projektør og slået ihjel. Hændelsen ligner et uheld, men da endnu en skuespillerinde findes myrdet, er der ingen tvivl om, at en morder er på spil. Omstændighederne er makabre: den døde kvindes stemmebånd er skåret ud. Sagen ser ud til at udspringe af en krig mellem rivaliserende filmproducenter og fører Rath ind i Berlins Chinatown og langt ned i byens underverden på et tidspunkt, hvor byen er på kogepunktet. Kommunister og nazister marcherer i gaderne, og begravelsen af en død nazist fører til vilde kampe. Samtidig bliver Rath bedt om at hjælpe Kølns overborgmester Konrad Adenauer med en afpresningssag, hans veninde Charly vil ikke kendes ved ham, og hans chef truer med at suspendere ham. Ikke underligt, at det hele er ved at vokse ham over hovedet . Kåberbøl, Lene Kadaverdoktoren. Modtryk, 2010. - 315 sider. Det begynder med en mide i en død ung piges næsebor. Året er 1894, stedet en større provinsby i Frankrig, og det er en af byens læger, enkemanden Albert Karno, bedre kendt som Kadaverdoktoren, der skal fastslå dødsårsagen. Men pigens familie nægter at lade liget obducere inden begravelsen. Døden kan ikke få en årsag. Karnos 20-årige datter, Madeleine, hjælper ham og politiet. Videnskaben kolliderer med overtroen, og hvor mystik, ulve og sygdomme spiller centrale roller i 1890'ernes Europa og i opklaringen af den dramatisk krimigåde.


Lagercrantz, David Syndefaldet I Wilmslow. Modtryk, 2009. - 398 sider. England 1954. Britiske spioner er flygtet til Sovjetunionen, og jagten på homoseksuelle, inspireret af McCarthy i USA, hærger landet. Ingen bliver derfor overrasket, da en dømt homoseksuel i Wilmslow bliver fundet død i sit hjem. Man antager, at han ikke har kunnet leve med skammen. Men en ung, velbegavet betjent efterforsker selvmordet og afslører et matematisk geni, der var krumtap i afkodningen af det tyske Enigma-system under 2. Verdenskrig. Lawrence, Margaret Hannahs hjerte. Klim, 1998. - 287 sider. Udspilles i Maine kort efter den amerikanske uafhængighedskrig i 1780'erne. Den lokale jordemoder Hannah afdækker både landsbyens og sit eget sinds hemmeligheder, da hun hjælper politimanden Will Quaid med opklaringen af en voldtægts- og mordsag. En ung mor er fundet voldtaget, mishandlet og myrdet. Sammen med hende findes et brev der anklager tre af byens mægtigste mænd for at have misbrugt hende i længere tid. Blodrøde roser. Klim, 1999. - 378 sider. I sommeren 1786 anklages Hannah Trevor, jordemoder i byen Rufford i Maine og en torn i øjet på mange magtfulde mænd, for mord på sin eksmand og dennes kæreste og børn, og samtidig ulmer oprør blandt bønderne. Den brændende brud. Klim, 2000. - 387 sider. Efter Frihedskrigen er de engelske undertrykkere i Maine blot udskiftet med lokale. På trods af kaos forbereder


Hannah sit bryllup, men så bliver to mænd myrdet, og Hannah og hendes elskede bliver endnu engang dybt involveret. Leoni, Giulio Mosaikmordene. Forum, 2006. - 315 sider. Firenze år 1300, hvor den berømte digter Dante Alighieri sidder i bystyret og er nyudnævnt prior. Han skal stå for opklaringen af mordet på en mosaikmester, som bliver fundet bagbundet om en pæl, med hoved og krop smurt ind i stivnet mørtel i en af byens kirker. Lysmordene. Forum, 2007. - 299 sider. Firenze i år 1300, hvor Dante Alighieri i slutningen af sin priorperiode skal undersøge omstændighederne omkring et grundstødt skib ved en flodmunding nær bystaten Firenze og en række mord, der har forbindelse med en sammensværgelse mod paven. Besætningen er alle døde (eller næsten da), og ombord befinder sig en mærkelig maskine. Marrocu, Luciano Fáulas. Ries, 2009. - 206 sider. En rigmand myrdes i Rom i 1939. Kriminalassisten Serra vikles ind i en speget sag, hvor den myrdedes datter og hendes kreds af venner fra den fascistiske overklasse spiller afgørende roller. Serra må forlade Rom og drage til provinsbyen Fáulas på Sardinien for at finde sandheden.


Debrà Libanòs. Ries, 2009. - 163 sider. Fra Mussolinis storhedstid I 1930’erne. Det italienske opdagerpar Serra og Carruezzo sendes til Abessinien for at opklare mordet på en italiensk løjtnant . Den myrdede viser sig at være en berygtet playboy, og det ligger lige for at mistænke en jaloux ægtemand eller en forsmået elskerinde. Men efterforskningen bringer Carruezzo og Serra på sporet af andre og alvorligere intriger i det betændte italienskafrikanske miljø. I baggrunden ruger den blodige massakre på munkene i det koptiske kloster i Debrà Libanòs. Mathiassen, Jørgen Blodnatten. Holkenfeldt, 1988. I sit otium forsker kriminalkommissær Køln i mordet på Erik Glipping i 1286, og efter en spændende vandring gennem kildeskrifterne har han en teori om, hvem der var kongens drabsmand. Montero, Mayra At danse til Almendra. Husets Forlag, 2008. - 267 sider. I 1950'ernes Havana, årene umiddelbart før den cubanske revolution, har mafiaen kronede dage i Cuba. De mange kasinoer og hoteller giver så klækkelige overskud, at der både bliver til mafiaen og til regeringen. Der bliver bygget hoteller og kasinoer på stribe, så nu er freden snart forbi. Hvilke mafia-familier skal have kontrollen med de nye muligheder for uanede fortjenester? Det begynder at trække op til krig mellem dem, mens der i kulisserne lyder bombesprængninger fra de revolutionære. En ung og


nysgerrig journalist kommer for tæt på mafiaen i sin jagt på sandheden. Mosley, Walter Hovedpersonen Easy Rawlin er afro-amerikansk privatdetektiv i Los Angeles.Han inddrages fortrinsvis i sager, hvor forbrydelserne finder sted i sorte ghettomiljøer. Romanerne indeholder historiske og sociale skildringer, hvor kampen for borgerrettighederne anes i baggrunden. Med en enkelt undtagelse foregår de I tiden fra slutningen af 1940’erne til 1960’erne. Den kronologiske rækkefølge er: Djævel i blåt. Fremad, 1996. - 195 sider. En arbejdsløs sort krigsveteran hverves til at finde en hvid kvinde i Los Angeles' sorte kvarter. Tiden er 1949 med social nød og vold, og det tilsyneladende nemme job viser sig at blive en blodig affære. Døden i rødt. Fremad, 1993. - 247 sider. Easy Rawlins tvinges af FBI til at infiltrere en personkreds, som menes at drive uamerikansk virksomhed, og det sætter både hans racebevidsthed og hans samvittighed på prøve. Los Angels i 1950’erne. Sommerfugl i hvidt. Fremad, 1993. - 229 sider. Easy Rawlins bliver modvilligt inddraget i opklaringen af mordene på 3 sorte kvinder i Los Angeles' negerkvarter, hvor 1950'ernes fattigdom og racekonflikter gør det umuligt for politiet at færdes.


Skønhed i sort. Fremad, 1994. - 271 sider. Los Angeles 1961. En sort husholderske forsvinder fra sin hvide arbejdsplads, og sagen bringer Easy Rawlings i kontakt med både hvide og sorte, rige og fattige, i en by, hvor hykleri, brutalitet og racisme florerer. Vrede i gult. Fremad, 1996. - 284 sider. Easy Rawlins lever en respektabel borgerlig tilværelse som pedel i Los Angeles. Da der lander et lig i hans skolegård, må han en tur omkring den underverden han kom fra. Skovtur i skyggerne. Fremad, 1997. - 130 sider. Året er 1939. Sammen med sin barndomsven psykopaten Mouse, drager Easy Rawlins ud på en afsindig og blodig udflugt til det fattige Bayou-land i det sydlige Texas. Oplevelserne her bringer Easy de første skridt væk fra kriminaliteten. Muusmann, Carl Sherlock Holmes på Marienlyst. Fahrenheit, 2005. - 118 sider. Sherlock Holmes og Dr. Watson er på rekreation i Helsingør, men den afbrydes, da en spansk grevinde og operasangerinde får stjålet sine smykker. Navarro, Julia Det stumme broderskab. Bazar, 2006. - 501 sider. Efter endnu en brand i katedralen i Torino, hvor Jesu ligklæde opbevares, tilkaldes politikommissær Marco Valoni. Han undrer sig over, at flere mænd med afskårne tunger gennem tiderne har været indblandet og afslører langsomt hemmeligheden.


Neutzsky-Wulff, Erwin0 Jack the Ripper. Sohn, 2012. – 232 sider. Forfatteren giver her sit skønlitterære bud på verdens

mest berømte mordsag - sagen om Jack the Ripper, som i 1888 dræbte og lemlæstede mindst 7 kvinder i Londons luderkvarterer, men hvis identitet aldrig er blevet fastslået. Romanen er bygget op som en traditionel krimi med spor, mistænkte og en morder, hvis identitet røbes på de sidste sider. I kraft af alle de personer, der var berørt af sagen, er den samtidig et portræt af en verden, der var på vej ind i det tyvende århundrede. Oelker, Petra Døden ved Toldboden. Hovedland, 2004. - 251 sider. Om storkøbmanden Claes Herrmann, der i 1765 oplever den ene ulykke efter den anden, personligt og i handelshuset i Hamburg. Først da Rosina fra en omrejsende skuespillertrup tager affære, stopper mareridtet. En komet bringer ulykke. Hovedland, 2005. - 325 sider. Hamborg-Altona i 1766, hvor Rosina, der rejser med en gøglertrup, sammen med Struensee og Claes Hermann prøver at finde sammenhængen mellem to brutale mord og et dødsfald på sindssygehospitalet. 2. del af: Døden ved toldboden.


Orczy, Emmuska Den gamle mand ved hjørnebordet. Pinkerton, 1985. Kriminalnoveller fra London omkring 1900 med titelpersonen som fortæller og lænestolsdetektiv, og forfatterinden som interesseret tilhører Pearl, Matthew Danteklubben. Hr. Ferdinand, 2004. - 414 sider. Da en gruppe litteraturentusiaster, som kalder sig Danteklubben, i Boston i 1865 står for en kontroversiel oversættelse af Den guddommelige komedie, indtræffer der en række bestialske mord, og en sammenhæng mellem mordene og Dantes beskrivelse af Helvede bliver vejen til opklaringen. Penney, Stef Ulvespor. Punktum, 2010. - 430 sider. Et kuldslået Canada i 1867. En mand myrdes og skalperes skånselsløst i sin hytte. Samtidig forsvinder en 17-årig dreng. Snart sættes eftersøgninger i gang, men mens de forsøger at finde svarene i ødemarken, dukker flere og flere hemmeligheder frem. Peters, Ellis Rækkefølgen er:


Mord og mørnede knogler. Borgen, 1987. 223 sider. Kriminalroman som udspilles i 1137, da en lille gruppe engelske munke, hvoraf nogle er mere hellige end andre, drager til Wales efter Sct. Winifreds jordiske rester. Et lig for meget. Borgen, 1987. 234 sider. England år 1138 under en krig om tronen. Klosterbroderen Cadfael må i gang, da han finder en myrdet mand blandt en flok, der er henrettet på ærlig vis. N.B. Haves desværre p.t.ikke på Frederiksberg Bibliotek, men kan bestilles via www.bibliotek.dk Sankt Peters marked. Borgen, 1992. 234 sider. Under det årlige marked i Shrewsbury strides borgerne og klostret om, hvordan indtægterne skal fordeles. En rig købmand bliver myrdet, og broder Cadfael må endnu engang forlade sin fredelige urtegård og optræde som detektiv. Stedsønnen fra Mallilie. Borgen, 1992. - 208 sider. Midt under borgerkrigens hærgen i 1138 bliver en hovedrig godsejer forgivet af plantegift fra klostret i Shrewsbury, og da mistanken falder på den myrdedes stedsøn, må broder Cadfael træde i aktion. En udstødt vender tilbage. Borgen, 1993. - 200 sider. En ældre adelsmand bliver myrdet på sin bryllupsdag, og mistanken falder på den unge bruds jaloux bejler. Efter mordet skjuler han sig i spedalskhedshuset uden for Shrewsbury, og broder Cadfael går i gang med at efterforske sagen.


Jomfruen i isen. Bogfabrikken, 2000. - 192 sider. To unge adelige søskende flygter fra Worchester sammen med en nonne, men forsvinder på vejen til Shrewsbury. På samme tid bliver en sønderbanket munk fundet i sneen, og broder Cadfael bliver sendt af sted for at pleje ham. Nonnen bliver fundet dræbt, og inden broder Cadfael kan komme videre med sagen, tager flere voldelige begivenheder fat. En spurv søger ly. Bogfabrikken, 2000. 192 sider. En gøgler søger en forårsnat i året 1140 asyl i klosteret i Shrewsbury, fordi han anklages for at have dræbt byens guldsmed. Broder Cadfael tror dog på hans uskyld og kæmper for at finde frem til sandheden, inden asylet udløber. Rabb, Jonathan Rosa. Cicero, 2006. - 363 sider. En rituel seriemorder er på spil i Berlin i 1919 - ryggene på de døde kvinder er skamferet. Hvorfor er de det?. Kriminalkommissær Nicolai Hoffner efterforsker mordene. Et af ofrene er Rosa Luxemburg, men hendes lig fjernes fra lighuset af det politiske politi uden forklaring. Skygge og lys. Cicero, 2010. – 320 sider. Berlin anno 1927, hvor vicekriminalinspektør Nicolai Hoffner skal verificere et tilsyneladende banalt selvmord i den tyske filmindustri, der viser sig at have faretruende forbindelser til mellemkrigstidens højreorienterede politiske miljø. Den anden søn. Cicero, 2012. - 312 sider. Året er 1936 og samme dag som De Olympiske Lege i Berlin skal begynde, bliver vicekriminalkommissær og


halvjøde Nikolai Hoffner fyret. Hoffners søn Georg, som gennem ægteskab er blevet heljøde, befinder sig i Barcelona – officielt som fotojournalist. Men da Den Spanske Borgerkrig bryder ud, forsvinder han. Hoffner har allerede mistet sin ældste søn til nazisterne, og han tager derfor til Spanien for at finde Georg. Men han er ikke den eneste. Dette er tredje og sidste bog om Nikolai Hoffner. Robb, Candace Rækkefølgen er: Apotekerrosen. Hovedland, 2000. - 341 sider. Owen Archer er en enøjet bueskytte, der skal have anden beskæftigelse. Hans Lordkansler sender ham til York i 1363 som apotekerlærling og spion i et lille samfund, hvor to besynderlige dødsfald har fundet sted. Flere af sporerne fører til apoteket, som ledes af en aldrende apoteker og dennes unge kone, Lucie: Apotekerrosen. Vor frues kapel. Hovedland, 2001. - 345 sider. Owen Archer er blevet gift med apotekersken, men må forlade hende for at opklare en speget affære med mænd, der myrdes og får afskåret deres højre hånd - tydeligvis med ordre fra magtfulde personer. Nonnens fortælling. Hovedland, 2001. - 356 sider. Owen Archer skal for biskoppen af York finde nonnen Joanne, der er flygtet fra sit kloster. Hun sættes bl.a. i forbindelse med flere mord.


En brik I kongens spil. Hovedland, 2007. - 347 sider. England år 1367. Owen Archer indblandes i et farligt magtspil mellem kirken og kongemagten. En forpestet tid. Hovedland, 2003. Owen Archer skal undersøge en række mystiske dødsfald, der muligvis har forbindelse til det lokale hospitals profitering på pesten. Asylets velsignelse. Hovedland, 2005. - 317 sider. Bueskytten og spionen Owen Archer rejser til Wales for at hverve bueskytter og inddrages i et spil om både kærlighed og walisiske separatister. Spion for frelseren. Hovedland, 2006. - 330 sider. Owen Archer er stadig i Wales, hvor han bliver involveret i en sag med en separatistbevægelse. Hjemme i York har hans kone problemer, og Archers loyalitet over for kronen bliver draget i tvivl. Ridderen med de korslagte ben. Hovedland, 2007. England år 1371 hvor Owen Archer efter en begravelse på en af York's stormænd involveres i opklaringen af en ildspåsættelse og et mord på en ung jordemoder. Samtidig er forholdet til Lucie i krise. Hun har svært ved at komme over tabet af deres dødfødte barn. De uskyldiges brøde. Hovedland, 2008. - 312 sider. En novemberdag 1372 bliver en mand fundet druknet ved Ousefloden i York efter et sammenstød med nogle katedralskoledrenge. Hvorfor skulle en simpel bådsmand slåes ihjel blot for at være i besiddelse af en drengs læderpose? Mistanken falder på sognepræsten i Weston; han har i forvejen stødt mange med sin upopulære tro.


Owen Archer bliver hurtigt hentet ind på scenen. Archer finder sig snart splittet mellem mordgåden og omsorgen for sin kone, Lucie, der er gravid med deres længe ventede tredje barn. Men opklaringsarbejdet gør det nødvendigt, at han forlader sit hjem. Snart bliver endnu et lig trukket op af floden. Spionernes nattevagt. Hovedland, 2010. - 316 sider. Middelalderens York. Ærkebiskop Thoresby ligger for døden, og kaptajn Owen Archer fra hans garde forsøger at holde problemer og magtkampe fra hans dødsleje. Men så ankommer Joan af Wales - mor til den engelske tronarving. Rosenkrantz, Palle Hvad skovsøen gemte. Cicero, 2003. - 206 sider. Foregår i 1902 i svenske adels- og officerskredse og handler om opklaringen af mordet på en ung kvinde, hvis lig bliver fundet i en idyllisk skovsø i Nordsjælland. Kriminalnoveller. Cicero, 2003. - 199 sider. Indhold: En god nyhed ; Mekaniken ; Skjulte kræfter ; En romantisk historie ; Ganske fornuftigt gjort; Et brev fra den anden verden ; Den røde automobil ; Da Skovgaarden brændte. Rubenfeld, Jed Mordets analyse. Aschehoug, 2007. - 441 sider. I året 1909 ankommer Sigmund Freud ledsaget af Carl Gustav Jung til New York for at holde en forelæsningsrække


om psykoanalyse. Her bliver han opfordret til at analysere to forbrydelser i et forsøg på at standse en gal seriemorder. Russell, Craig Lennox. Hovedland, 2010. – 318 sider. En planlagt 4-binds serie med privatdetektiven Lennox.. Glasgow anno 1953. Den ene halvdel af et forbryder-tvillingepar myrdes, og den anden forsøger at få Lennox til at opklare mordet, hvilket han ikke vil. Men så myrdes den sidste tvilling også, og Lennox anklages for mordet. Den enste måde, han kan bevise sin uskyld på, er ved at opklare mordene. Det fører ham ind i Glasgows underverden, men han støder også på elementer, der er farligere en de lokale gangstere. Glasgow-kysset. Hovedland, 2012. 318 sider.

Glasgow i 1950'erne. Privatdetektiven Lennox holder lav profil, men da bookmaker og Greyhound-opdrætter Jimmy MacFarlane bliver fundet myrdet, er Lennox pludselig hovedmistænkt. Heldigvis har han et vandtæt alibi - han har tilbragt natten med ofrets datter. Lennox bliver hurtigt dybt involveret i jagten på morderen, og det viser sig, at MacFarlane var involveret i langt flere lyssky affærer end hundevæddeløb. Men hvad der er endnu værre: En af Glasgows mest berygtede forbryderkonger Willie Sneddon, er tydeligvis impliceret, og han er ikke en mand, Lennox bør komme på tværs af.


Sansom, C.J. Djævelens værk. Klim, 2005. - 326 sider. I begyndelsen af 1500-tallets England bliver klostrene tvangsnedlagt. I Scarnsea-klostret har man meget at skjule, og da det ender med flere mord, sendes den pukkelryggede sagfører Shardlake derned med en ung hjælper. Sort ild. Klim, 2010. - 426 sider. Fra 1500-tallets England. Den pukkelryggede sagfører Shardlake sættes af selveste Cromwell på en opgave med at lede efter et forsvundet, hemmeligt våben: den sorte ild. Han begiver sig på jagt i et stinkende, hedt og intrige-sygt London. Santis, Pablo de Gåden i Paris. Skjødt, 2009. - 229 sider. I 1889 skal Eiffeltårnet bygges i Paris. De Tolv Detektiver er et eksklusivt broderskab af opdagere, der mødes for at afsløre for hinanden, hvordan de har løst de mest spektakulære forbrydelser. Da en af dem myrdes, må den uprøvede assistent Salvatrio forsøge at finde morderen. Sayers, Dorothy Adel forpligter. Lindhardt og Ringhof, 1999. - 336 sider. Færdigskrevet efter Dorothy Sayers' efterladte, ufuldstændige manuskript. Handler om mordet på societyskønheden Rosamund, men nok så meget om livet i 1930'ernes London og om lord Peter Wimseys ægteskab.


Saylor, Steven Rækkefølgen er: Romersk blod. Husets Forlag, 2005. - 401 sider. Opdageren Gordianus hyres år 80 før Kristus af den unge jurist, Cicero, der skal have hjælp til forsvaret af jordejeren Sextus Roscius, der er anklaget for mord på sin egen far. Nemesis’ arme. Husets Forlag, 2006. - 310 sider. Opdageren Gordianus sendes på mission til bugten Bægeret syd for Rom for at opklare mordet på bestyreren af en af Marcus Crassus' ejendomme i området. Det der ligner et par slavers private hævntogt, viser sig at indebære meget mere. Catilinas gåde. Husets Forlag, 2007. - 527 sider. I det gamle Rom år 63 før Kristus er Cicero udnævnt til konsul. Da han mistænker den radikale senator Catilina for at konspirere mod staten beder han sin mangeårige protegé Gordianus om hjælp. Venus-kastet. Husets Forlag, 2008. - 376 sider. I år 56 f.Kr opsøges Gordianus i Rom af sin tidligere mester, den egyptiske diplomat Dio. Da Dio myrdes, indser Gordianus, at missionen er vigtig, og han går ind i det politiske opklaringsarbejede. Schenkel, Andrea Maria Mordets by. Hr. Ferdinand, 2007. - 181 sider. På en afsides gård i 1950'ernes Tyskland findes de seks beboere brutalt myrdet. Gennem naboers og bekendtes udsagn fortælles om den ensomme og upopulære familie og


om sagens opklaring. Romanen er baseret på en virkelig hændelse. Forfatteren giver i bogen sit bud på en fortolkning af det såkaldte Hinterkaifeck-mord, som faktisk aldrig blev opklaret. Somoza, José Carlos Platons hule. Husets Forlag, 2007. - 299 sider. I Platons Athen dukker det lemlæstede lig af en smuk ung mand op. Tegntyderen Herakles skal forsøge at løse det mystiske dødsfald, men flere lemlæstede lig dukker op. Ind i mellem opklaringsarbejdet føres der filosofiske samtaler på Platons Akademi om forholdet mellem fornuft og følelse i forbindelse med mordene. Sprogøe, Sven Dagmar. Modtryk, 2000. - 286 sider. København i begyndelsen af 1900-tallet. En kvindelig privatdetektiv bliver mistænkt for mordet på en rig Hellerupfrue, gift med en byggematador. Fra fængslet styrer hun opklaringen, som involverer flere af samfundets spidser. Dagmar og Johanne. Modtryk, 2002. - 273 sider. København i begyndelsen af 1900-tallet. Privatopdageren Dagmar Lund bliver opsøgt af en professor, som vil have hende til at undersøge en kreds af spiritister, som han mener hans kone er involveret i.Inden længe udvikler det sig til en mordsag, og Dagmar må bruge alle sine evner for at finde løsningen.


Tallis, Frank Døden i Wien. Borgen, 2010. - 456 sider. Wien 1902, hvor moderne tanker og ideer og overtro og mysticism samtidig præger bybilledet. Kriminalinspektør Oskar Rheinhardt beder sin unge ven, psykoanalytikeren Max Liebermann, om at hjælpe med opklaringen, da et berømt spiritistisk medie findes myrdet under mystiske omstændigheder. Hverken den jordbundne politimand eller den moderne videnskabsmand tror på, at mordet er djævelens værk. I stedet begynder de at afhøre den myrdede unge kvindes klienter, som viser sig at komme fra alle samfundslag. Dette er 1. del i Max Libermann-serien. Forfatteren har foreløbig udgivet 4 titler, men kun denne er foreløbig oversat til dansk. Taylor, Andrew Den amerikanske dreng. Klim, 2004. - 462 sider. Den unge Edgar Allan Poe sendes med en ven til England for at gå på kostskole og dumper ned i et London, hvor der sker en række uforklarlige hændelser. Genfærdets anatomi. Klim, 2011. – 382 sider. 1786, Jerusalem College, Cambridge Der går rygter om, at Sylvia Whichcotes genfærd er begyndt at hjemsøge Jerusalem College, siden den sindsforstyrrede studerende Frank Oldershaw efter sigende har set den døde kvinde strejfe om på kollegiet. Lady Anne Oldershaw vil gøre alt for at redde sin søns navn og rygte og ansætter en mand til at undersøge sagen: John


Holdsworth, forfatteren til bogen Genfærdets anatomi – en skarpsindig redegørelse for, hvorfor ånder og spøgelser er vrangforestillinger og intet andet. Hans ankomst til Cambridge bringer forstyrrelse i tingenes tilstand, da han får indblik i en verden gennemsyret af privilegier og misbrug, og hvor den skumle Helligåndsklub styrer livet på kollegiet langt mere effektivt, end rektoren, dr. Carbury, nogensinde vil komme til. Og da Holdsworth opdager, at han selv er hjemsøgt – ikke alene af sin afdøde hustru, Maria, men også af Elinor, den særdeles levende rektorfrue – er hans skæbne beseglet. Lydmouth-serien: Foregår I 1950’erne i en lille engelsk by nær grænsen til Wales. Hovedpersonerne, journalisten Jill Francis og kriminalkomminssæren Richard Thornhill, er begge outsidere i Lydmouth, som ikke er en by, der har let ved at acceptere folk, der afviger fra normen. Jill flytter til Lydmouth for at arbejde på avisen Lydmouth Gazette, og hun og Thornhill, der er gift med Edith, forelsker sig hurtigt i hinanden. Deres forhold ændrer sig og går op og ned i løbet af serien, ligesom Edith får en mere selvstændig rolle efterhånden. Rækkefølgen er: De dødes måned. Klim, 2006. - 333 sider. Under nedrivningen af en gammel kro støder man på skelettet af et nyfødt barn. Undersøgelserne peger tilbage til en viktoriansk mordsag, men også til den nærmeste fortid. Snart er det idylliske landsbysamfund på randen af opløsning.


Dødelig dårskab. Klim, 1997. - 297 sider. I et lille sogn på grænsen mellem England og Wales, bliver en ældre kvinde fundet myrdet i kirkens sakristi. Under opklaringsarbejdet dukker landsbyens fortielser og løgne efterhånden op. Galgetræet . Klim, 1999. - 303 sider. En mand bliver fundet hængt i nærheden af den gamle markedsby Lydmouth. Kriminalassistent Thornhill sættes på sagen, og samtidig opdager en kvindelig journalist, at der er foregået mystiske ting på den skole, hvor den døde underviste. Morderisk mørke. Klim, 2000. - 302 sider. Ude i verden raser Koreakrigen og kommunistforskrækkelsen, og i den engelske lilleby Lydmouth bliver en usympatisk storbyjournalist myrdet, og en sag om en forsvunden pige genåbnes. Kriminalassistent Thorhill har derfor travlt, og samtidig er han dybt forelsket. Hvor rosen mister sin pragt. Klim, 2002. - 334 sider. Om mordet på den småprostituerede Matti, der betjener mændene af det bedre borgerskab i den lille engelske by Lydmouth. Opklaringsarbejdet tvinger kriminalassistent Thornhill til at se på sin egen moral. Blodrøde spor . Klim, 2003. - 309 sider. Da den aldrende enkemand Rufus bliver fundet død, lyder kendelsen på selvmord, men det er kriminalassistent Thornhill ikke tilfreds med. Han graver i sagen, som involverer mange personer, herunder hans egen kone Edith, da dødsfaldet viser sig at have tråde tilbage til mystiske dødsfald i 1938.


Séance med skæbnen. Klim, 2006. - 375 sider. En række overfald og brandstiftelser er tilsyneladende rettet mod lokalavisen Gazette, og det er nærliggende at mistænke folk bag konkurrenten Evening Post. Da en pensioneret læge bliver myrdet og en handelsrejsende forsvinder må kriminalkommissær Thornhill på banen. Blottet for bødlen. Klim, 2007. - 373 sider. Kriminalassistent Thornhill konfronteres med sin fortid, da en pensioneret kollega findes myrdet. Roth-trilogien Omdrejningspunktet er præsten David Byfield og hans familie.Hver roman korrigerer så at sige den næste, så det fulde omfang af forbrydelsen i første bind først står klart ved afslutningen af det tredje bind. Rækkefølgen er: De sidste fire ting. Klim, 1998. - 297 sider.Foregår i 1990’erne hvor en pædofil enspænder i ledtog med en kvindelig psykopat kidnapper en 4-årig pige, og pigens mor, som er præst, forsøger sammen med sin mand desperat at finde barnet, før det er for sent. De fremmedes ret. Klim, 1999. - 285 sider. Foregår i 1970 i den søvnige landsby Roth i nærheden af London. Her spiller fortiden i høj grad ind i nutiden og i sognepræsten David Byfields liv, og konsekvenserne af hans andet ægteskab bliver katastrofale.


De dødes messe. Klim, 2000. - 314 sider. Året er 1958, hvor begivenhederne i præstefamilien Byfield i Rosington følges i ugerne op til det tidspunkt, da den første store tragedie rammer den. Langsomt krakelerer idyllen, og der kommer artige ting frem fra den bornerte lillebys undergrund. Todd, Charles Disse er de 2 første i en serie på 14 bind i Ian Rutledge serien. De øvrige er ikke oversat til dansk. Stemmen I blodet. Klim, 1999. - 239 sider. Efter 1. Verdenskrig vender kriminalkommissær Ian Rutledge hjem tynget af minderne fra slagmarken. I hans første sag er en højt dekoreret krigshelt og ven af kongehuset anklaget for mord på en pensioneret officer. Vinger af ild. Klim, 2002. - 270 sider. På et herresæde i Cornwall sker der 3 dødsfald samtidig. Kriminalkommissær Rutledge fra Scotland Yard tilkaldes og udspørger trods stor modstand både høj og lav i landsbyen. Trenter, Stig Den tolvte knap. Spektrum, 1972. Historisk kriminalroman om mordet på den svenske heltekonge Karl 12. Ulstein, Knut Asbjørn Det som ikke er stjålet eller brændt. Logia, 2007. - 298 sider. Rom år 64, hvor speculatoren Hades Coelius efterforsker årsagerne til Roms brand.


Wallace, Edgar Den blodrøde cirkel. Zoom, 2011. - 167 sider. Originaludgave, 1922. Hvem er han, ´Den blodrøde cirkel´, som truer alle med formue til at betale penge - eller dø? Hvem er medlemmerne i hans mystiske, hemmelige organisation, som udfører hans ordrer, men aldrig ser hinanden? Frøens broderskab. Zoom, 2011. - 226 sider. Originaludgave 1925. Som en edderkop midt i sit spind sidder Frøen og trækker i trådene. Han har samlet en større bande mest bestående af vagabonder, der går London og omegn usikker. Anklageren Dick Gordon og hans assistent Elk sættes ind i jagten på bagmanden. Men hvem er lederen af Frøens broderskab, som tilsyneladende kan infiltrere enhver virksomhed i London. Vil det lykkes at finde frem til den mystiske bagmand, som bestemt ikke holder sig tilbage for at begå mord. White, Michael Borgiaringen. Cicero, 2010. 232 sider. En særpræget smaragdring findes på et skelet, der graves frem på en byggeplads i London. Det bliver startskuddet til intriger og voldsomme mord i en historie, derhar tråde tilbage til Borgia-slægten og til religiøse stridigheder under Elizabeth I. Winge, Mette Novemberlys. Gyldendal], 2003. - 252 sider.Om en københavnsk familie, der har adskillige skeletter raslende i skabene. Udspilles i et sølet, provinsielt København med store sociale forskelle.

Historiske kriminalromaner  

Kan du lide at fordybe dig i fortidens mysterier fra dengang, dna og mobiltelefoner var ukendte begreber, så er der her en liste med histori...