Page 20

GUGGENHEIM HELSINKI COMPETITION PLAYstudio, 2014

The new Guggenheim Helsinki, as a contemporary museum symbol, will construct its image not only out of its iconic condition but, and above all, through the “transparentization” of its inner social “everyday” life. For that, an inverted section of Wright’s Guggenheim is hybridized with the Mall and its characteristic escalators allowing the circulation spaces to move outside and surround the “stacked” exhibition boxes. It becomes, thus, a place of “automated” programmatic uncertainty: a huge show-window that “transparentizes” a new urban entertainment in between the commercial and the cultural.

p20

The interface between this big “social space” related to art and Helsinki is conformed as an independent skin of fir vertical slats that metaphorically alludes to the Guggenheim museums’ brilliant history as well as to the own natural and Modern Architecture Finnish tradition.

Javier rives  
Advertisement