Page 1

broj 19 godina II

jul 2013

Uredjenje:

Ukrasite zidove

Putovanje:

Fruška Gora Lepota:

Otarasite se modrica


broj 19, godina II jul 2013 Magazin izdaje: Balkanski centar za regionalni razvoj

Redakcija i tehnička obrada: agencija Marketing support Marijana Stanimirov urednica Danijela Ivanović advertising manager Tanja Nikolajević dizajnerka Dragica Radić saradnica Adrijana Ivanović saradnica Petar Peđa Grubor tehnički asistent


Reč urednice: Dragi naši, Pošto smo tako blizu našem toliko poznatom festivalu EXIT, posvetili smo par stranica upravo njemu. Pošto nam se polako ponovo vraćaju vreli dani, posle kratkotrajnog zahlađena, delimo sa vama tajnu kako da uklonite modrice i recept za detoksikaciju organizma. Naravno, još jedna letnja tema – još jedna dijeta, kao i savete kako da uštedite vodu, koja nam je toliko potrebna po toploti. Nadamo se da ćete uživati kao i do sada... Veliki pozdrav od FRAJLE!

foto: Dušan Žebeljan make-up: Branislava Radić


Putovanje: Fruška gora Aktuelno: EXIT Fest Uredjenje: Ukrasite zidove Zdravlje: Piće za detoksikaciju

Zorana Petković: Sve žene su lepe Zaštita životne sredine: Uštedite vodu Stari majstori: Terzijski zanat Hrana i piće: Susam


Moda: Duge haljine Ishrana: UN dijeta Misterije: Magične sveće Lepota: Očistite lice bez hemikalija

Žene koje su menjale svet: Eleonora od Akvitanije Frizure: Izgledajte kao boginja Recepti: Bakina kuhinja Anegdote: Citati poznatih


BUDI

SA NASLOVNE STRANE Nova sezona takmičenja za NAJ FRAJLU je počela! Prošlog meseca pobedila je Marija Mudrić i ona je druga takmičarka koja se plasirala za dalje takmičenje. Čestitamo! Šesta takmičarka u sezoni 2013 je Aleksandra Laušević. Aleksandra Laušević na takmičenje za NAJ FRAJLU prijavila se radi druženja. Smatra da su sve takmičarke veoma lepe i sve imaju šansu za pobedu. Ona lično veruje da nije važno pobediti, već učestvovati, i da svaku priliku da sticanje novih iskustava treba iskoristiti. Ako mislite da je baš ona NAJ FRAJLA, glasajte

OVDE fotografije: Aleksandar Avramesku make up: Mirjana Škorić frizura: Lidija Gmijović enterijer: Restoran Alcudia


Fruška G Fruška Gora je predivna planina koja se nalazi u srcu vojvadjanske ravnice i svojom lepotom očarava sve one koji je posete. Na planini Fruškoj Gori dominiraju bukove i hrastove šume koje se ovde smatraju autohtonim. Planina poseduje i manje delove sa četinarima koji su nekada davno ovde sadjeni. Ovi prelepi četinarski šumarci su najtačnije rečeno umetani u bukove i hrastove šume tako da sve zajedno prelepo izgleda.


Gora, Srbija Planina Fruška Gora je najlepša u jesen kada je prekrivena bojama koje počinju od žute boje pa sve do tamno crvene i time Frušku Goru čine neverovatno privlačnom i interesantno onima koji je posete. Neki će se ovome suprostaviti i kazaće da je Fruška Gora najlepša i najromantičnija u zimu kada je sve belo i zaledjeno na ovoj planini.


Veliki broj turista voji da poseti Frušku Goru baš u zimu, kako bi se vozili svojim automobilima po belim putevima ove planine na kojima u ovo vreme veoma često mogu da se sretnu grupe srna kako pretrčavaju ili stoje pored puta. Svi oni koji požele da posete ovu prelepu planinu mogu da pronadju privatni smeštaj u Banji Vrdnik koja se nalazi na Fruškoj Gori. Privatni smeštaj sačinjavaju različiti apartmani i mnogobrojne sobe koje su uvek na raspolaganju da ugoste turiste.


Postoje tragovi ljudskih naselja u ovoj oblasti, koji datiraju iz neolita. Pre rimskog osvajanja, Iliri i Kelti su naselili ovo područje. U 31. godini, ovo područje osvajaju Rimljani i bilo je uključeno u Panonsku pokrajinu. Dunav je bio granica Rimskog carstva (Limes), a na severnoj strani planine nekoliko granica je sagrajdeno. U srednjem veku, ovaj kraj su naselili Kuadi, Huni, Goti, Gepidi, Sloveni, Avari , Bugari, Pečenjezi i Mađari. U 11. veku, kada je hrišćanstvo bilo podeljeno između katolicizma i pravoslavlja, obe zajednice su imale svoje crkve u ovom regionu. Veoma važna grupa srpskih srednjovekovnih manastira nastala je na planini. Tokom Drugog svetskog rata, ova oblast je bila okupirana od strane sila Osovine, a Fruška gora je bio značajan centar partizanskog pokreta otpora. Oslobođena partizanska teritorija je formirana u ovom regionu.


Nulti Egzit Noise Summer Fest je trajao 100 dana tokom leta 2000. godine na različitim scenama smeštenim između zgrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i leve obale Dunava. U početku je imao političku pozadinu, predstavljajući još jedan oblik antimiloševićevskog protesta. Aktivnosti Egzita su se odvijale pod maskom ohrabrivanja omladine da se zainteresuje za politički proces, a veze festivala sa pokretom Otpor i ostalim snagama koje su se zalagale za promenu vlasti bile su očigledne. Na besplatne koncerte, predstave, tribine i filmske projekcije dolazili su mladi, ne samo iz Novog Sada već i mnogobrojni posetioci iz okoline i drugih gradova u Srbiji. Održana su 34 velika koncerta na kojima su svirali bendovi iz zemlje, 12 predstava, preko 120 filmskih projekcija (neke su prikazane premijerno u Novom Sadu), 20 tribina, 40 velikih žurki i 11 performansa. Festival se završio žurkom sa porukom „Gotovo je” pred oko 20.000 posetilaca, dva dana pre početka opštih izbora 24. septembra, na kojima je Milošević izgubio vlast. Žurka se zvala „Izborno mesto br. 1”. Nakon dogovora sa gradskim vlastima oko korišćenja Petrovaradinske tvrđave,[2] Egzit je preseljen na drugu stranu Dunava. Festival iz 2001. godine (6.-14. jul) je bio zamišljen kao slavljenje Miloševićevog odlaska sa vlasti, i ponovno otvaranje države svetu nakon godina međunarodne izolacije. Te godine se događaj takođe odvijao pod sloganom EXIT - Noise Summer Fest.


Različiti nivoi vlada (gradske, pokrajinske i republičke) su se pobrinule da događaj dobije dovoljne količine novca, pored već uspostavljenog tima sponzora. Prisustvo političara je takođe bilo veliko - festival je otvorio predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak i gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković. Osim toga, ministar finansija Božidar Đelić i guverner Narodne banke Mlađan Dinkić su izveli obrade pesama Ekatarine Velike. Egzit 01 je trajao devet dana, a svakog dana se okupljalo u proseku oko 30.000 ljudi. Nastupali su strani izvođači kao što su Roni Sajz, Bob Sinkler, Finli Kvej, Banko de Gaja, Košin, Toni Alen, Menčajld, Maksimum rouč, For hiro koji su svirali na glavnoj i di-džej sceni. Posetioci su imali priliku da ponovo vide izvođače iz republika bivše Jugoslavije, poput Darka Rundeka ili grupe KUD Idijoti, koji su malo pre toga počeli turneju po Srbiji. Ovo je takođe bila godina kada su organizatori festivala počeli da razvijaju njegov muzički profil. Uz Glavnu scenu, rezervisanu za najkomercijalnije izvođače (domaće i strane), uvedene su Di-džej, Rege i Rok scena.


Kao dodatak muzičkom aspektu, na Egzitu 01 su se održale predstave brojnih regionalnih pozorišta, kao i radionice i socio-politički okrugli stolovi na kojima se razgovaralo o pitanjima kao što su pomirenje naroda bivše Jugoslavije. Izdanje Egzita iz 2002. godine (5. - 13. jul) je na mnogo načina bilo ponavljanje prethodne godine, što je značajno odstupalo od novog marketinškog slogana festivala „Serbia are you ready for the future?“. Iako je nastupio veliki broj novih di-džejeva poput Dejvida Moralesa, Darena Emersona, El-ti-dži Bukema, Lotija, Maršala Džefersona, Erika Morilja, odnosno na Glavnoj sceni Ejžan dab faundejšona, Transglobal andergraunda, Smouk sitija, Blu stejtsa itd, Egzit 02 je uključio mnogo već viđenih imena poput Tonija Alena, Menčajlda, Banka de Gaje, Darka Rundeka, Ronija Sajza, Van Goga i Lav Hantersa. Iako je posećenost ponovo bila dobra (više od 250.000 posetilaca za 9 dana), mnogi posetioci su bili razočarani odsustvom velikih i važnih izvođača. Osim toga, opšte mišljenje je bilo da devet dana, koliko je trajao festival, umanjuje njegov ukupni efekat.


Odmah nakon završetka Egzita 02, organizatori su objavili gubitak od 300.000 evra. Ovo je dovelo do kritika i optužbi za loše poslovanje od strane novosadskog odbora Demokratske stranke Srbije. Stranka je objavila planove za osnivanje specijalne komisije u Skupštini Novog Sada koja će pregledati poslovanje festivala. Egzit 2012 je svrstan među deset najboljih evropskih muzičkih festivala koje treba posetiti u ovoj godini. Krajem 2012. godine generalni menadžer Egzita Bojan Bošković je podneo ostavku, a država je najavila ukidanje finansiranja festivala. “Povodom informacije koja je objavljena u medijima, da je održavanje EXIT festivala 2013. dovedeno u pitanje, obaveštavamo javnost da festival nije ugrožen i da će se održati kako je i planirano, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 10-14. jula.


Imamo sva uveravanja najviših zvaničnika Vlade Srbije da festival ima podršku države, koja prepoznaje da je EXIT projekat od opšteg nacionalnog značaja. Podsećamo javnost da posetioci EXITa, svake godine doprinose lokalnoj ekonomiji Novog Sada i Srbije sa oko 15 miliona eura. Na ovaj način, u poslednjih 10 godina posetioci festivala investirali su u Srbiju preko 100 miliona eura, a u narednih 10 godina investiraće još najmanje toliko. Pored direktne ekonomske koristi, kao jedan od najpozitivnijih domaćih brendova, EXIT u još većoj meri doprinosi poboljšanju imidža zemlje. Tim Džuda, novinar Londonskog Economista, najuticajnijeg evropskog ekonomskog časopisa, svrstao je marketinški doprinos festivala Srbije u kategoriju - neprocenjivo! Ističemo, da je interesovanje za ovogodišnji EXIT, najveće u poslednjih nekoliko godina, očekujemo punu tvrdjavu, goste iz preko 60 zemalja i jedan od najboljih exita ikada!” – objavljeno je na zvaničnom sajtu popularnog festival.


Ukrasite zidove

Ukoliko u sobi imate ogroman prazan zid evo nekoliko praktičnih saveta kako da ga učiniti zanimljivim za oko i prijatnim za dušu. Ukrasite ga fotografijama najbližih članova porodice. Ako volite eleganciju, možete izraditi crno-bele fotografije velikih dimenzija i postaviti ih na zid umesto umetničkih dela.


Svoje omiljene fotografije bi trebalo da postavite iza stakla da bi se sačuvale od prašine i da ne bi izbledele od svetla. Danas u svakoj foto-radnji ili knjižari možete da kupite potpuno stakleni ram koji se sastoji od šperploče i tankog stakla 2mm, koji zatim možete da okačite na drveni panel obojen nekom bojom. Možete da napravite i neki motiv na tom panelu te na njega ekserčićima okačite staklene ramove. Fotogafiji možete dodati okvir paspartu u nekoj boji. Umetničke slike Ako uramljujete umetničku sliku u drveni ram sigurno će vam u uramljivačkoj radnji postaviti i okvir-paspartu ispod rama, jer jedino tako slika postaje ono što jeste, svet za sebe. Paspartu može biti različitih dimenzija i boja, zavisno od motiva na slici. Neupadljivi i jednostavni ramovi idu uz širok i neutralan paspartu. Sliku najbolje ističe crni ili beli paspartu. Boje paspartua u nekom tonu sa same slike odlično idu uz ram koji je sam po sebi upadljiv i karakterističan, koji priča neku svoju priču. Sve ovo zajedno treba uklopiti sa samom slikom. Veština uklapanja slike i rama je isto tako značajan element u dekorisanju vašeg životnog prostora. Sliku možete ostaviti i bez rama, posebno ako je u pitanju neko apstraktno slikarstvo, koje je dovoljno kao takvo samo po sebi.


Print na papiru ili pvc foliji Printevi različitih motiva mogu nadopuniti beli zid u vašem stanu i uneti posebnu atmosferu. Pejzaži (neki od vaših omiljenih) isprintani na velikom formatu daju prostoru osećaj dubine i stvaraju mirnu atmosferu. Jedan motiv podeljen na tri pojedinačna dela je takođe zanimljiv detalj, ako je postavljen na manjim razmacima. Ako je jedan njegov deo dimenzija otprilike 120 cm visine i 40 cm širine, rastojanje između njih ne bi trebalo da prelazi 5-7 cm. To mogu biti tri zasebne slike koje ipak čine jednu celinu. Ako volite malo drugačiji pristup dekorisanju, možete jednostavno učiniti dom nekom vrstom izložbe ramova bez slika, tako što ćete kupiti ili sami napraviti nekoliko zanimljivih ramova različitih veličina i postaviti ih na zid. Time bi vaš zid postao jedna ogromna slika. Postavljanje slika na zid Slike treba da budu postavljene u visini očiju, u dnevnom boravku gde se najviše sedi, za razliku od predsoblje kroz koje se prolazi. Ramovi mogu da budu u skladu sa nameštajem koji imate, drvetom na njemu i ivicama. Ali mogu da budu i potpuni kontrast vešto osmišljen. Slike možete postaviti tako da im gornja ivica bude u jednoj ravni. Možete ih postaviti i jedne ispod drugih. Takođe i određena vrsta haosa, kao što su slike formirane u oblik nekog geometrijskog tela daju posebnu draž.


Napitak za detoksikaciju Piće crvene boje, čije osnovne sastojke čine sok od brusnice, đumbir i limun, udahnut će vašoj jetri novi život, očistiti je od toksina i samim time poboljšati rad celokupnog organizma. Naime, jetra je najveći unutrašnji organ koji pročišćava krv, podupire probavni sistem, reguliše šećere u krvi i na kraju pomaže pohranu masnoća i proizvodnju proteina.


Svaka čaša vina, kafe ili neki oblik industrijski proizvedene hrane zadaje ovom organu smeštenom na desnoj strani trbušne šupljine težak udarac, iako je svima poznata njegova sposobnost regeneracije. Stoga nemojte dopustiti jetri da sama nosi teret suvremenog života, već posegnite za čudotvornim napitkom i pomognite joj pri čišćenju od toksina.

Program opisan u knjizi ‘The Fast Track One-Day Detox Diet’, Gittleman je stvorila samo s jednim razlogom – ne bi li svima koji to žele omogućila uvid u celi novi svet detoksikacije koncentrišući se na jetru koja služi kao svojevrsni filter. Ovaj plan čišćenja organizma potpuno je siguran, efektivan i ne uključuje rigorozna odricanja. Pre samog detoksikaacije potrebno je sprovesti sedmodnevni prehrambeni režim koji uključuje pregršt voća i povrća koji čiste debelo crevo od toksina i pripremaju jetru na jednodnevni post koji sledi. Osmi dan je rezerviran za post koji uključuje isključivo konzumiranje vode i čudotvornog napitak.


Zakuvajte vodu od brusnice i smanjite vatru ne biste li dodali začine. Sve zajedno kuvajte još 15-ak minuta i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umešajte sok od narandže i limuna te dodajte steviju. Spremite u frižider.

Tajna čudotvornog napitka krije se u soku od brusnice – delotvornom antioksidansu, začinima koji smanjuju glad te soku od naranče i limuna koji predstavljaju prave vitaminske bombe u borbi protiv masnoća.

Sastojci za čudotvorni napitak: 2 litre vode od brusnice 1/2 kašičice mlevenog cimeta 1/4 kašičiceu sitnjenog đumbira 1/4 kašičice muškatnog oraščića 3/4 šoljice sveže isceđenog soka od narandže 1/4 šoljice sveže isceđenog soka od limuna Stevia (1-3 paketa) smedia.rs


PAHULJICA

servis za pranje i peglanje veša

Vršac, Hemograd, lamela 1, lokal 2 065 501 9 503


Sve su žene lepe by Zorana Petković Leto koje smo tako dugo čekali je konačno tu. Jeste, a i bolje da nije. Jer hvata nas ona poznata letnja nervoza , kad se skinu kaputi i zimske jakne i kada ulice preplave prelepe devojke, besprekorno građene i obučene… Ne samo da satima stojimo pred ogledalom kritički preispitivajući sebe, već i isto toliko vremena provedemo pred otvorenim ormanima, shvatajući da tih nekoliko letnjih haljina što imamo - ili su već izašle iz mode ili, na žalost , više ne ulazimo u njih i to ko zna zbog čega. Pre ćemo priznati sebi da se materijal pri pranju sakupio i suzio, nego da smo u proteklim zimskim mesecima možda nabacile kilogram ili dva. Na žalost, još uvek živimo u sredini kada se na ženu gleda isključivo preko njenog izgleda… Jer uvek će biti prvo primećena lepa i duga noga, nego, recimo, nečija dobra duša ili neka druga vrlina. Samo, to ne treba da plaši pametnu ženu, jer sam sigurna u jedno: svaka pametna žena može biti lepa, dok ne mora i svaka lepa žena da bude pametna i inteligentna. A verujte lako je, sve je samo trik! Prvo što moramo da znamo je da volimo sebe, onako kakvi smo stvarno i od Boga dati.Važno je da stanemo pred ogledalo i kritički se pogledamo, to je u redu. To bi trebalo svaka od nas da uradi. Shvatite nešto - savršenstvo ne postoji, treba samo pronaći na sebi ono što je najbolje i istaknuti ga. Ako pođemo od glave: 1. Podrazumeva se da kosa mora biti uvek i redovno oblikovana, i farbana. 2. Obrve sređene, a ako imate stalno probleme s obrvama, bilo da su slabe ili suvise jake, ne plašite se da se podvrgnete tetoviranju, jer ono što je nekad bilo dostupno samo poznatim i slavnim ženama, danas nam je svima na dohvat ruke. Rezultat ce vas oduševiti, imaćete jedno novo lice! 3. Zdravi zubi i lep osmeh podrazumevaju redovnu brigu o zubima. 4. Odabrati prave kreme za noć i dan po tipu kože. 5. Šminka - naučiti da s nekoliko trikova istaknemo ono najlepše na licu, bilo da su to oči ili usne.


6. Ruke, možda i najvažnije na telu, jer ponekad su i prvi dojam po pozdravu, a vrlo često ih koristimo kad hoćemo nešto da objasnimo. Ruke moraju da budu negovane, a posebno nokti. Ne plašite se nadogradnje. Iako vam se u početku čini da ništa nećete znati s njima, stvar je navike, veruj te mi; kada se priviknete, nećete znati ništa da uraditi bez njih. A ako ste protivnik nadogradnje, vaši nokti moraju biti čisti i uredni i uredno namazani. 7. Depilacija je najbolja voskom, ali i bilo čime na šta ste navikli od ranije i to svuda gde je potrebno, celog leta, a ne samo u danima kada smo na moru! 8. Zdrava ishrana, sa jogurtom i salatom, pa i ako ne smršamo, imaćemo lepši ten i lepše ćemo se osećati .U letnjim danima pijte najmanje dva litra vode, bilo bi dobro da je mineralna. 9. Stopala ne smemo zaboraviti nikako, Poželjno je neki foot cream i nikako ne zaboravimo nokte na nogama. 10. Držanje tela i lep hod - nije važno koliko imamo kilograma, ako ne znamo pravilno držanje tela, ništa od naše privlačnosti. Svaka bi žena morala da nauči pravilno držanje tela, što podrazumeva isturene grudi ka napred, uvučen stomak i glavu gore. Budi ponosna što si žena! 11. Kako zračiš, tako i privlačiš. Ono što je i najvažnije, i po čemu će nas pamtiti OSMEH!


Ušte

dite

vodu

Velika potrošnja vode nije znak posebne urednosti nego lakomislenog odnosa prema tom dobru. Budući da male stvari pokreću svijet, svako od nas može dati svoj doprinos u očuvanju vode: da je štitimo i štedimo. Svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici.


Štednja u kupatilu S obzirom da se 1/3 sveukupne količine vode potrošene u domaćinstvu potroši u kupatilu, ovdje su mjere štednje najpotrebnije. Tuširanjem umesto kupanja u kadi uštedimo i preko 100l: kupanjem u kadi potrošimo 150-180l vode, dok je za tuširanje potrebno 30 -50l. Popravite česme: samo jedna kap vode u sekundi iz neispravne slavine godišnje naraste na količinu od 6.200 litara. Popravite neispravan vodokotlić: ako voda iz vodokotlića curi u tankom mlazu, u sat vremena iscuri i do 4 l, u jednom danu 88 litara. Zamenite stari vodokotlić modernim koji su napravljeni u cilju postizanja istog efekta sa dvostruko manjom količinom vode. Uzmite čašu umesto da ostavite da voda otiče: zube možete kvalitetno oprati i s 2 dl vode. Zatvorite česmu dok sapunjate ruke. Uključujte mašinu za pranje veša kad je puna, kad god je to moguće. Zamienite mašinu za pranje veša modernijom jer one troše manje vode i deterdženta i tako štede vodu, energiju, vrieme i novac, kad god je moguće Štednja u kuhinji Koristite lonce kojima je potrebna mala količina vode za kuvanje. Napunite sudoperu pa tek onda perite sudove. Napunite sudoperu pa tek onda perite voće i povrće. Mašinu za pranje sudova uključite kad je puna. Van Vašeg doma Zasadite biljke kojima je potrebna mala količina vode. Za održavanje kola – koristite usluge perionica koje koriste moderne mašine i okrenute su štednji vode i energije a postižu jednak efekat. Ne ispirajte staze, trotoare i betonske površine crievom, koristite metlu.


Ljuba iz Divostina Prvi srpski modni kreator


„Nije svaka kapa za svačiju glavu“ – narodna poslovica Prizren, 1953. godina Zanatlije koje su se bavile krojenjem, šivenjem i ukrašavanjem gradske nošnje nazivane su terzije. U terzijski zanat po gradovima, kako su tvrdili u Prizrenu, ubrajala su se tri zanata: čohadžijski, kaftandžijski i klašnjedžijski, a pored njih postojalo je i nekoliko njima bliskih zanata i drugih proisteklih iz njih. Čohadžije su krojile haljetke od čohe (čoje) i vezle ih srmom ili svilenom bućmom (bikmom). Od čohadžija su se izdvojili vešti majstori za vezenje isključivo srmom i nazivani su srmadžije. Terzijski zanat je imao sopstveni esnaf, sa strogo određenim pravilima organizacije rada. Tako je u srmadžijskom zanatu majstor morao da zna sve vrste radova, dok su radnici i kalfe radili samo pojedine procese. U manjim mestima gde je bilo manje posla, jedan zanatlija obavljao je sve radnje. Terzijski rad tekao je sledećim redom: ispisivanje ornamenta sapunom na materijalu (pre veza), prišivanje hartije, tj. fišeka s naličja materijala na kome se izvodi vez, zatim sam čin vezenja i na kraju peglanje i postavljanje postave s naličja. Gruža, 1928. godina Smatra se da je bilo pedesetak delova odeće koje su terzije proizvodile. Navodimo neke najrasprostranjenije: čakšire, gunj, džamadan, dolama (muška); libade ili libada, salta, koporan, ćurdija (ženska); ječerma, ćurče, fermen, anterija, džube (muška i ženska). Tkanine koje su terzije upotrebljavale za izradu nošnje samo su delimično bile narodne izrade. Obično je to bila industrijska i zanatska roba s istoka, ili kasnije fabrička sa zapada: čoja, kadifa, atlas, kumaš, šamaladža, ćitabija…


Najčešće je „čova“ i „srma“ stizala iz Beča, svilen gajtan iz Skadra i Đakova, zlatna i srebrna žica najpre iz Carigrada, kasnije iz Austrije. Te terzijske rukotvorine najčešće od čoje, a zatim svile i somota, bile su različitih vrsta i kvaliteta. Za ukrašavanje raznih haljetaka upotrebljavane su razne vrste gajtana (vuneni, svileni, zlatni i srebrni), bikma (svilena i srmena), šljokice i razne vrste širita koje su izrađivale zanatlije kazasi. Pored gajtana od srebrne i zlatne niti, dominantni su bili gajtani crvene, zelene i plave boje. Za terzijski i druge pomenute zanate, izuzimajući klašnjedžijski, može se sasvim pouzdano tvrditi da su orijentalnog porekla. Oni su posredstvom Turaka doneti na Balkanko poluostrvo, gde su dalje nastavili da se razvijaju. O tome svedoče njihovi nazivi i terminologija. Tako reč terzija vodi poreklo od derzi (pers.) i terzi (turs.) i znači krojač. Terzijski zanat je za vreme turske vladavine bio jedan od brojnijih i jačih zanata po varošima. O njegovoj starosti na Balkanskom poluostrvu ima dosta podataka, a prema dokumentima iz Sarajeva, među terzijama je bilo više muslimana, što se objašnjava većom brojnošću tog gradskog stanovništva. Bilo je terzija muslimana koji su pretežno radili za muslimanski živalj i terzija hrišćana za hrišćansko stanovništvo. U okolini Tetova u Makedoniji radila se „skopska vezma“, veoma tražena u Otomanskoj carevini. Bilo je i terzija pečalbara koje su odlazile sezonski da rade van svog kraja i šiju seljacima „haljine“. Među njima su bili poznati Mijaci iz Smiljeva koji su radili po južnoj Makedoniji, zatim terzije iz Kolašina koje su išle po Kosovu,


kao i terzije iz Sirinićke župe koje su u vreme sezone šile za različite etničke grupe na Kosovu i Makedoniji. O terzijskom zanatu u trećoj deceniji 19. veka može se suditi na osnovu prepiske kneza Miloša s beogradskim zanatlijama kojima se on obraća zbog izrade odeće i nabavke materijala. Te porudžbine najčešće su upućivane terzijama Atanasku Nikoliću i Jovanči Markoviću. Nošnja gradskog dela stanovništva bila je slična i pod orijentalnim uticajem u svim gradovima Srbije Dragana Stojković Gruža, 1928. godina Niš, 2006. godina 35 u prve tri decenije 19. veka. Odevanje u orijentalnom stilu pratili su zanati kao što su terzijski, ćurčijski i papudžijski. Po mišljenju stručnjaka, orijentalni haljeci delimično su nošeni skoro do sredine 19. veka i poslužili su kao prethodnica i osnov građanskoj nošnji koja će u narednom periodu poneti atribut „srpska“. Krojevi Nikole Arsenovića 1889. godina U vreme Kneževine Srbije u Kragujevcu je radio čuveni majstor Ljuba terzija, rodom iz obližnjeg sela Divostina. On je kreirao i izrađivao mušku i žensku nošnju tog doba u svojoj kragujevačkoj radionici. Ljuba je obučio tom zanatu čitavu generaciju mladih i odličnih terzija, koje su kasnije po srpskim gradovima razvijale ovaj umetnički zanat. Knez Miloš je učinio mnogo za razvoj terzijskog zanata u Srbiji jer se kod tih majstora kreirala i šila odeća za njegovu porodicu, kao i za potrebe najbogatijih ljudi u Srbiji. Takođe i prva uniforma srpske konjice bila je kreacija kragujevačkih terzija. Beograd, 2007. godina Do opadanja i gašenja terzijskog zanata dolazi krajem 19. i početkom 20. veka, s prihvatanjem evropskog načina odevanja i promenama koje utiču i na izgled gradske nošnje. Orijentalna nošnja najduže se zadržala u južnim i jugoistočnim krajevima Srbije, na Kosmetu i Makedoniji, gde su takođe zabeležene promene posle 1912. godine. Međutim, do tih promena nije dolazilo naglo, već postepeno u vidu odbacivanja pojedinih haljetaka i njihove zamene evropskim odevnim predmetima. Promene u odevanju dovode i do odumiranja pojedinih zanata, umesto kojih počinju da se razvijaju drugi vezani za dolazeće novine u odevanju. Pojavljuju se savremeni krojači, a početkom 20. veka i prve šivaće mašine. Dok su, s jedne strane, terzijske rukotvorine bile skupe i namenjene pretežno bogatijem sloju stanovništva, postojale su abadžije koje su pravile jednostavnu suknenu odeću. Seoska nošnja koja se razlikovala od gradske i po kroju i po kvalitetu bila je izrađivana po kućama, a pojedini haljeci bili su delo seoskih terzija – abadžija (ili ranije Beograd, 2007. godina Terzijski zanat 37 klašnjedžija) koje su bili i hrišćani i Turci. Ti majstori su bili veoma cenjeni u staroj beogradskoj čaršiji. To su bili domaći majstori najčešće poreklom iz Srbije, ali bilo ih je i iz Bosne. Autor: Dragana Stojković (www.starizanati.gov.rs)


KOLEKCIJA PROLEĆE - LETO 2012

Story of a Ballerina

www.passage.rs

Modeli u kolekciji „Story of a Ballerina“ su prefinjeni, elegantni i drugačiji. Karakterišu ih blage, zemljane boje, svetli tonovi i prozirne strukture.


UN dijeta

Ovo je dijeta koja traje 90 dana i ako je se pridržavate, možete smršati od 18 do 25 kg. Ukoliko ne treba baš toliko da smršate, prekinite sa dijetom kada dođete do željene težine. Pravila kojih treba da se pridržavate jako su jednostavna. Dakle, imate četiri različita dana: proteinski, skrobni, dan ugljenih hidrata i voćni dan, tokom kojih treba da jedete propisane namirnice. Bitno je samo da poštujete zadati raspored. Doručak je isti svih 90 dana, jede se voće u paru, dve jabuke, dve banane, dve kruške... Ili dve šake sitnog voća kao što su šljive, trešnje, borovnice...


Namirnice bogate proteinima: Sve vrste mesa, živina, riba, sve vrste pasulja, mahunarke (soja, grašak...), jaja, koštunjavo voće i njihove prerađevine, mleko i svi mlečni proizvodi. Voće: Ananas, breskve, jabuke, kupine, maline, mandarine, kruške, kivi, trešnje, mango, pomoranže, nektarine, lumun, grožđe, šljiva. Pića: Voćni čajevi i sokovi, šampanjac i suvo vino. Ostalo: Sirće, proizvodi od soje, sok od paradajza. Namirnice bogate ugljenim hidratima: Proizvodi od žita: brašno, pahuljice, griz, musli, hleb, pirinač, skrob, kolači, keks, testenina... Krompir: Pomfrit, pečen, kuvan, knedle... Voće i povrće: Sušeno voće, urme, banane, paradajz, sušeno povrće. Zaslađivači: Belii šećer, žute šećer, voćni šećer Pića: Limunada sa šećerom, likeri, belo vino, pivo. Namirnice bogate skrobom: Sve vrste mahunarki (grašak, bob, soja...), Žitarice (pšenica, kukuruz, riža...), krompir.


Proteinski dan Ručak: Kuvano ili pečeno meso ili riba (piletina, govedina, ćuretina, svinjetina, divljač, riba, morski plodovi, tofu...), kriška integralnog hleba i salata u neograničenoj količini. Meso možete da zamenite sa tri kuvana ili pečena jaja. Možete, takođe u neograničenim količinama jesti i sir i mleko. Nakon ručka pojedite dva dl supe bez testenine. Večera: Isto kao i za ručak, samo bez supe. Ono što ste ručali, morate i da večerate, znači, ako ste za ručak jeli meso, morate i za večeru. Skrobni dan Ručak: Možete da jedete pasulj, grašak, boraniju, pirinač, krompir, sočivo, heljdu, proso, ječam, soju ili neku drugu vrstu žitarica u zrnu. Pripremajte kuvana ili dinstana jela sa što manje masnoće, uz dodatak svih začina. Osnova svakog jela neka vam bude od povrća, ili od kocke za supu. Večera: Isto kao za ručak, ali u manjoj količini. Dan ugljenih hidrata Ručak: Ručajte bilo koje testo uz dodatak začina, kečapa, origana, povrća. U obzir dolazi testenina, slano pecivo, vegeterijanska pica. Večera: Dva parčeta torte ili tri kolača ili tri kugle sladoleda, i obavezno jednu štanglu crne čokolade za kuvanje. Ako ne volite slatko, pojedite manje pecivo, parče pice i štanglu crne čokolade za kuvanje. Voćni dan Za ručak i večeru jedite voće u neograničenim količinama.


Susam “Seme i ulje izvor zdravlja” Susam posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija. Susam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi 5000 godina. Sjemenke mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti. Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama


Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posljedica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamida, ljekova za liječenje šećerne bolesti. Kašičica sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala. Od nje mogu da se prave razni slani i slatki prelivi, umaci, namazi. Pomiješajte istu količinu tahinija i meda i napravili ste odličan slatki namaz. Humus je čuvena slana varijanta, čiji su glavni činioci naut i tahini. Pozdrav iz makrobiotičke kuhinje i eto ga gomašio. Sprema se tako da se na suvom tiganju tostiraju susam i morska so u odnosu 9:1 (susam:so), a zatim se u suribačiju (nešto kao avan), avanu ili električnom mlinu za kafu samelju. Gomašio je primjer za ravnotežu ulja i minerala i zdraviji način da se jelo posoli. Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se mahuna rasprsne kada sjemenke budu sasvim zrele.


Oggy Art Style


Duge haljine

Retro modeli posebno dobro stoje ženama koje krasi figura u obliku peščanog sata. Nisko krojeni donji deo visokog struka lakše će sakriti neke nedostatke kao i viškove, a ako zatreba, dodaće i naglasiće prave ženske obline. Retro kupaći kostimi odlično će pristajati i ženama s velikim grudima. Ne samo da će na diskretan način naglasiti njihovu ženstvenost, već će i držati na okupu sve što bi inače lako moglo pobeći iz oskudnog bikinija.


Haljine moraju biti sastavni deo garderobe svake žene, posebno kada se radi o laganim letnjim haljinama, koje su najbolje za vreme vrućina. Duge letnje haljine moraju biti od prirodnih laganih letnjih materijala, u kojima ćete se osećati ugodno. Ono što će biti najteže izabrati je model i uzorak koji vam se najviše dopada jer ove godine radnje su preplavljene upravo njima. Prilikom odabira maksi letnje haljine vrlo je važno da vam ne bude prekratka. Ako vam seže do gležnjeva ili iznad, definitivno vam je prekratka. Haljina vam treba prekrivati većinu stopala, odnosno gotovo do poda, ali se ne sme vući po podu. Što se tiče obuće, najbolja je lagana niska obuća, rimljanke, no ako ipak želite nositi visoke, nosite platnene sandale sa platformom od plute ili sličnih materijala, ali zato prilikom kupovine morate paziti na dužinu haljine.


Kada birate maksi haljinu probajte nekoliko različitih modela i uzoraka materijala i boja, da vidite šta vam najbolje pristaje, koja ističe vaše adute i sakriva nedostatke. Kada se krećete maksi haljina treba oko vas ležerno lepršati i ne sme nigde zapinjati. A ono što je najvažnije, treba vam se sviđati i vi se u njoj trebate osećati ugodno. Maksi haljine su namenjene za dan, bilo da idete u grad, plažu, šetnju, no može savršeno funkcionisati za ležernije letnje večeri, kada šetate ili pak uživate na večeri s prijateljima. U maksi haljini možete se osećati seksi, privlačno, opušteno i smelo, a sve zavisi od boje, modela i uzorka koju ćete odabrati i hoće li ona odražavati vašu pravu ličnost. U njoj se možete i tokom celog dana ali i večeri osećati kao diva na crvenom tepihu, a pri tome nećete morati uložiti puno truda. Kada se negde pojavite u maski haljini sigurno nećete ostati neprimećeni. www.frajla.info


ZA TO


OPLINU VAŠEG DOMA


Moć sveća

Ponekad je i samo nekoliko upaljenih sveća dovoljno da se ambijent učini svečanim, prazničnim, a pogotovo romantičnim. Romantična večera udvoje se teško može zamisliti bez njihovog intimnog, lelujavog sjaja. Ali i mnogo više od toga, sveća je od najstarijih vremena svetlo koje pobeđuje tamu i, istovremeno, simbol čoveka koji želi uspostaviti kontakt sa energijama koje struje prirodom. Uostalom, sigurno da nije slučajno ni to što su baš sveće zauzele centralno mesto u procesijama prilikom krštenja, venčanja i sahrana, dakle onih najvažnijih događaja u ljudskom životu. Koriste se pri rođenju jer im je svrha da zlog duha drže podalje od deteta, na venčanju kako bi sprečile urokljive oči da pokvare budućnost mladog bračnog para, kao i u času smrti da bi obasjale njenu tamu i prizvale svetlost budućeg sveta. Plamen sveće, koji simbolizuje svetlost duše u snazi uspona, smatra se zaštitom od svih zala, a alhemičari su u njemu pronašli i vezu sa nebeskim silama i elementarnim kosmičkim životom. uz to, zbog svoje hladne, bele svetlosti, plamen sveće je od davnina bio i simbol Meseca. Uz sveće su vezani i mnogi magijski rituali, koji čine gotovo pravu paranauku manipulisanja svećama svih boja i oblika, sa svrhom da se nešto postigne ili pojača povoljnim uticajem prirodnih sila u nama i izvan nas. Sveće u svojim obredima i danas koriste mnoga okultna društva, pri čemu je izgleda naročito zanimljiva ritualna praksa. Za sve koji su zainteresovani za magiju sveća, pripremili smo ovde nekoliko jednostavnih lekcija, odnosno opisa tehnika koje mogu da se izvode u kući ili u prirodi, sa jednom ili više sveća određene boje.


Ali, napominjemo - sve ovde u vezi magije navodimo u informacione svrhe, pošto nismo za praktično bavljenje magijom jer ono nosi razne opasnosti, a pogotovo na veštački i ‘nasilan’ način predstavlja uplitanje u tuđu sudbinu. Ovo posebno mislimo na ljubavnu magiju, jer kad nekog naterate magijom da bude sa vama - to nije to. Zato je sve ovo ovde napisano da biste videli kako je nekada to bilo i kako su se sve ljudi koristili magijom, a u ovom tekstu naročito - magijom sveća. Ako želite da vam se želja ispuni, zapišite je na papiru koji se potom pali na plamenu sveće da bi poruka u obliku dima odletela u nebo. Ovaj običaj datira od proslava i festivala u čast boginje meseca Artemide. Artemidina slavlja su preteča današnjih rođendanskih slavlja. I danas se svećice stavljaju na tortu, pa se poželi želja dok se sveće gase. Još jedan način da se nešto poželi uz pomoć sveće jeste da se iglom ili šilom u sveću ureže simbol željenog objekta, osobe ili događaja. Ako se sveća ostavi da dogori do kraja, istopljeni vosak obrazuje oblik na osnovu kojeg možemo da zaključimo da li će nam se želja ispuniti. Već i sama boja sveće nosi određenu želju, koju upućujemo drugoj osobi i želimo sebi. Evo šta koja boja znači. BELA Belo je boja energije, novog života, novih odnosa. Idealna je kao simbol novih početaka i novih ljubavi. CRVENA Crveno je boja promene, ali promene koja zahteva odlučnost i hrabrost, boja smelosti i izazova. NARANDŽASTA Kad se pokloni, narandžasta sveća ima jasnu poruku. Tako nekome želite sreću, zdravlje i


skladne odnose u kući. Narandžasta je i boja identiteta i služi za jačanje samopouzdanja. ŽUTA Žuto je boja komunikacije, učenja i putovanja. To je boja radoznalih i zanimljivih osoba. ZELENA Zeleno je boja ljubavi, one trajne, iskrene i velike, ali i boja lečenja, zato što je to pre svega boja prirode. PLAVA Plavo je boja moći, ali i pravde, boja koja se poklanja kad se želje tiču karijere i boja sveće koja se pali kad se u vidu ima napredak na poslu. LJUBIČASTA Ljubičasta i indigo su boje razvoja natprirodnih moći, duhovnosti i unutrašnje harmonije, to su sveće uz koje se razmišlja i meditira. RUŽIČASTA Ružičasto je boja pomirenja, dece i porodice. BRAON Braon je boja doma i kuće, boja finansijske moći i bezbednosti, boja koja se vezuje za uvećanja imovine i dobre rodbinske odnose. SIVA Siva boja označava sve vaše tajne želje. ZLATNOŽUTA Zlatnožuta je boja dugoročnih ambicija i napretka. Kao što je zlato simbol moći tako su i zlatne sveće poklon koji predskazuje uspeh. CRNA Crna je boja svršetaka i oslobađanja od krivice ili kajanja.


Rešite se modrica


Ananas Stavite na modricu komad ananasa i videćete rezultate za nekoliko minuta. Ananas sadrži ferment, koji ubrzava resorpciju hematoma, što problem modrica rešava za tili čas.


Krompir Skuvajte neoljušteni krompir. Nakon toga ga oljuštite, pomešajte sa dve kašike meda i vode, a potom smesu stavite na modricu.

Crni luk Luk narezati na krugove koje treba da držite na modrici nekoliko minuta. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno i rezultati neće izostati. Smedia.rs


Eleanor of Aquitaine

Eleonora je rođena u Akvitaniji, danas delu Francuske, 1122. godine. Postala je prva kraljica Francuske, a kasnije i kraljica Engleske. Dvojica njenih sinova, Ričard i Džon, takođe su postali kraljevi Engleske. Bila je čuvena po svojoj lepoti, harizmi i moći, kao i po svojim burnim brakovima, naročito sa svojim drugim mužem, kraljem Henrijem II, rodonačelnikom dinastije Plantageneta u Engleskoj. Eleonora je bila unuka Gijoma IDž od Akvitanije (1070-1127), koji je bio jedan od prvih i najpoznatijih trubadura - francuskih poeta liričara, koji su na svoje stihove komponovali muziku. Godine 1137, nakon što su njen mlađi brat i oba njena roditelja umrli, Eleonora je nasledila francusku grofoviju Akvitaniju, ogromnu teritoriju koja se širila od reke Loare sve do Pirineja na jugu, najveće i najbogatije provincije koja će postati deo moderne Francuske. Ovo nasleđe ju je učinilo najbogatijom ženom Evrope. Za razliku od mnogih muškaraca i većine žena svoga doba, Eleonora je bila vrlo obrazovana. Čitala je i govorila latinski i dobro poznavala muziku i literaturu. Uživala je u jahanju, sokolarenju i lovu. Iste godine kada joj je umro otac, udala se u svojoj 15. godini za luckastog i nauglednog Luja VII, kralja Francuske. Bio je slab, duboko religiozan čovek, i nikakva prilika


naspram prekrasne Eleonore, koja je činila napore da civilizuje svoje razuzdane vitezove. Priređivala je predstave šaljivih suđenja, gde bi se u ulozi sudija našle dame koje su sedele na tribinama i slušale vitezove duge kose obučene u lepršavu odeću, kako stihovima izražavaju divljenje prema ženama i izvode dvorske rituale. Bilo je to vreme velikih krstaških pohoda protiv Saracena i Turaka u Svetoj zemlji. Kada je imala 19 godina, Eleonora je velikodušno stavila na raspolaganje hiljadu svojih vitezova da se pridruže drugom krstaškom pohodu. Jedna priča kaže da se pojavila pred biskupom Bernardom na Vezileju obučena kao Amazonka. Galopirala je kroz masu na belom konju pozivajući prisutne da se pridruže krstašima. Tokom krstaškog pohoda, umorna od svog muža, Eleonora se upustila u vezu sa mladim i zgodnim Rejmondom, upravo imenovanim princom od Antioha i svojim ujakom. Podržavala je Rejmondovu strategiju ponovnog zauzimanja Edese, da bi se zaštitilo zapadno prisustvo u Svetoj zemlji, nasuprot pohoda na Jerusalim koji je naložio Luj. Kralj je zahtevao da ga Eleonora prati u Jerusalim. Puna besa, Eleonora se javno odrekla braka, ali je bila primorana da ide sa Lujem. Pohod na Jerusalim je propao i poraženi par se vratio u Francusku ploveći na različitim brodovima. Rejmond je u bici ubijen. Eleonora i Luj su tražili od pape poništenje braka, ali je on to odbio. Iako je Eleonorin brak sa Lujem trajao još neko vreme, i pored toga što su dobili i drugu ćerku, njihova veza je bila okončana. Brak je razveden 1152. zbog “tehničkih razloga” i Eleonorini ogromni posedi vraćeni su pod njenu kontrolu.


Nije prošlo ni godinu dana, a Eleonora se udala za Anrija od Anžuja, dvadesetogodišnjaka koji je bio 11 godina mlađi od nje, a koji je dve godine kasnije postao kralj Henri II od Engleske. Ovoga puta Eleonorin temperament i bogatstvo naišli su na sebi ravnog. Njene zemlje prešle su u ruke engleske krune, i zajedno sa njegovim engleskim posedima učinile su kralja Henrija mnogo moćnijim od kralja Luja, što je uzrokovalo neprijateljstvo između dve zemlje. U sledećih 13 godina Eleonora i Henri su dobili pet sinova i tri ćerke. Kroz svoj savez i ratni plen stvorili su impresivnu imperiju. Međutim, kako su im deca rasla, u njihovoj vezi su započele svađe izazvane dobrim delom Henrijevim nebrojenim ljubavnicama tokom dugog perioda kada je Eleonora bila zaokupljena materinstvom. Ali ni Eleonora nije bila anđeo. Jedan od njenih mnogobrojnih ljubavnika bio je i Henrijev otac, koji je upozoravao sina da se njome ne ženi. Henri je 1169. poslao Eleonoru u Akvitaniju da tamo uvede red kao vojvotkinja. Ona je rešila da tamo podigne svoj vlastiti dvor, odbijajući da bude pion u rukama feudalnog kralja. Uspostavila je svoje sudstvo, delila pravdu kako je ona smatrala da treba, bila je mecena i ustoličila je svog omiljenog sina Ričarda. Njena vojvodska palata u Poitou postala je središte prefinjenosti i civilizacije, gde su trubaduri, muzičari i učenjaci bili uvek dobrodošli. Tamo su, 1170, Eleonora i njena najstarija ćerka Marija od Francuske, napisale Ljubavni kodeks od 31 člana, opisujući ženske ideale koji su bili daleko ispred shvatanja dvanaestog veka i viteškog doba. Eleonora je takođe bila sponzor “ljubavnog suda” gde su muškarci, koji su imali ljubavne probleme, mogli da postavljaju pitanja damama koje su donosile sud. Kako su joj deca odrasla, a dinastičke zadjevice izbijale na videlo, Eleonora je povela tri svoja sina u pobunu protiv oca. Pobuna je, međutim, ugušena, a Eleonora je, sada stara 50 godina, bila lišena slobode. U različitim engleskim utvrđenjima provešće sledećih 15 godina. Godine 1189. Henri je umro. Do tada, već su umrla trojica njenih sinova i Henrijev naslednik je postao Eleonorin omiljeni sin, Ričard I, poznat kao Lavlje Srce.

Henry II

Richard I


Kad je Ričard krenuo u treći krstaški pohod Eleonora je postala regent. U njegovom odsustvu ugovorila je Ričardov brak sa Berengarijom od Navare. Rizikovala je život da Berengariju dovede u Grčku na venčanje, preživevši pri tom brodolom. Imala je više od 70 godina kada je krenula na taj put. Takođe je osujetila pokušaj svog sina Džona da preuzme tron svom starijem bratu. Godine 1192. Ričarda je na povratku u Englesku zarobio rimski imperator Anri VI i zatražio otkup. Ogromna suma zatražena je da bi ga pustili na slobodu. Eleonora je neumorno prikupljala novac, koji se postepeno slivao kroz poreze, konfiskaciju 25 odsto ličnog vlasništva u celom kraljevstvu i crkvenog blaga. Ričard je oslobođen 4. februara 1194. Kada je čuo tu vest, Filip od Francuske je napisao upozorenje Džonu: “Čuvaj se, đavo je na slobodi.” Zašavši u osamdesete godine, Eleonora je nadživela svog sina Ričarda i videla kako njen mlađi sin Džon postaje kralj Engleske. Bila je jedan od velikih političkih lidera srednjovekovne Evrope, umrla je 1204. u biskupiji Fontevrol. Svoje ćerke udala je za kraljeve i vojvode. S pravom su je zvali “baka Evrope”. Nadživela je svoje muževe i osmoro od svoje desetoro dece.


Izgledajte kao boginja

Uz pletenice i punđe na scenu se ponovno vraća grčki stil, a za ovu jednostavnu frizuru potrebne su samo spretne ruke i malo vremena. Frizuru je najbolje praviti dan ili dva nakon pranja zato što je kosa tada teža i lakše ju je oblikovati.


Kosu podelite na dva dela, s tim da razdeljak u zavisnosti od stila moĹžete nositi na sredini ili na stranu. Nakon toga na sredinu glave stavite tanku i elastiÄ?nu traku te umotajte pramen po pramen oko trake sve dok ne pokupite svu kosu. Na kraju nanesite lak za kosu kako bi frizura bila postojana.


Ova frizura lepo izgleda u dnevnim prilikama, a u kombinaciji sa zlatnom ili srebrnom trakom odliÄ?an je izbor za veÄ?ernji look.


Salon lepote BeautyBoom 066/ 10 40 10 Vršac

Hemograd Lamela 3, lokal 2


Iz bakine kuhinje

KREM SUPA OD ŠPANAĆA Sastojci: ½ kg španaća, 2 krompira, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, jedno jaje, 3 kašike kisele pavlake, šoljica mleka, kašika brašna, so, ulje Španać očistiti, pa skuvati u posoljenoj vodi. Ocediti ga. Skuvati zajedno krompir, crni i beli luk. Španać, krompir i luk ispasirati u secku. Na ulju upržiti brašno, pa naliti vodu u kojoj se kuvao krompir sa lukom. Dodati ispasirano povrće, posolit,i pa kuvati oko 15 minuta. Umutiti jaje sa pavlakom, dodati kašiku - dve čorbe, umutiti, pa time začiniti čorbu. Kuvati još 15-ak minuta.


PUNJENI PATLIDŽAN Sastojci: 500g mlevenog mesa, 2 velika patlidžana, 250g rendanog sira, 3-5 čili papričica, 200ml sosa od paradajza, so, biber, ulje Presecite patlidžane na pola, izdubite ih, izvadite meso, iseckajte ga I stavite ga na prethodno zagrejano ulje. Pržite dok ne omekša, pa izvadite iz tiganja. Na isto ulje stavite meso, dodajte so I biber, pa pržite na laganoj vatri desetak minuta uz stalno mešanje. Dodajte meso patlidžana, so sod paradajza i čili I ostavite na vatri dodatnih 5 minuta. Smesom punite polovine patlidžana, pospite narendanim sirom I ostavite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni celzijusovih da se zapeku, oko 20 minuta. Poslužite uz krompir I grčku salatu.


SALATA OD CVEKLE Sastojci: 1-2kg cvekle, beli luk, ren, vinsko sirće, so, ulje Cveklu oprati, staviti u lonac, naliti vodom i staviti da se kuva. Kuvati na jačoj temperaturi oko 20 min. Pokriti listovima cvekle i nastaviti kuvanje na smanjenoj temperaturi (srednja). Kada cvekle postanu mekane, (a to znamo kada ih viljuškom malo probodemo), ocediti ih, ohladiti, oljuštiti i iseći na tanke listove. Staviti u jedan sud, posoliti, dodati sirće, ulje i seckani beli luk. Blago promešati, složiti u teglu i posuti malo kima, a ako je potrebno, naliti još malo rastvorom (sirće + ulje). Teglu zatvoriti zatvaračem i služiti salatu posle dva dana. Po želji, može se dodati i malo struganog rena, a salata od cvekle lepa je kada se jede uz namaz od belog luka i vruće pogače.


ROLAT OD KESTENA Sastojci: 500g pirea od kestena, 150g šećera, 0,5dl ruma, 2 vanilin šećera, 70g margarina, 100g šećera u prahu 180g čokolade za kuvanje Kesten pire, šećer, rum i vanilin šećer spojite u glatku smesu. Aluminijumsku foliju pospite sa 50g šećera u prahu, pa na njoj istanjite smesu. Za nadev pomešajte 100g čokolade, margarin i preostali šećer u prahu, pa premažite preko smese. Oblikujte rolat pomoću folije na kojoj ste ga razvili i stavite ga u frižider. Ohlađeni rolat prelijte sa 80g rastopljene čokolade.


Citati p

Ako ne gradiš svoje snove, neko će te unajmiti da gradiš njegove Dirubai Ambani

Kada se usudim da budem moćan, da koristim svoju snagu u službi svoje vizije, tada postaje sve manje i manje važno da li se bojim Odri Lord

Veliki umovi diskutuju o idejama, prosečni umovi diskutuju o dogadjajima, mali umovi diskutuju o ljudima Elenor Ruzvelt

Nisam omanuo, samo sam našao 10,000 načina koji ne valjaju Tomas Edison


poznatih

Ako ne cenite svoje vreme, neće ga ceniti ni drugi. Prestanite da poklanjate svoje vreme i talenat. Cenite ono što znate i počnite da naplaćujete to Kim Garst

Uspešan čovek je onaj koji može da napravi čvrst temelj od cigala kojima ga drugi gadjaju David Brinkli

Niko ne može učiniti da se osećate inferiorno, bez vaše saglasnosti Elenor Ruzvelt

Živi kao da ćeš sutra umreti, uči kao da ćeš živeti zauvek Mahatma Gandi

Frajla 19  

Frajla magazin

Advertisement