Új FTC Napló 1921

Page 1

Új FTC NAPLÓ

Az 1921. év történései

Összeállította:

Fradi Múzeum

Január 1. szombat

Szilveszteréji futás az FTC-ben, amit pontban éjfélkor kezdtek el, így valójában 1921. első perceiben zajlott. A vacsora és az elfogyasztott italok után a bátor vállalkozók 400 métert futottak utcai ruhában. A győztes, aki elfogyaszthatta a felajánlott pezsgőt Héger Ferenc lett.

Az iménti tudósítás nem véletlenül emelte ki Misángyi Ottó nevét, aki tizedik lett. Ettől a naptól kezdődően ugyanis ő lett az FTC legnépesebb és legeredményesebb szakosztályának, az atlétáknak a hivatásos trénere.

1 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=7&layout=s

2 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=7&layout=s

1
2

Január 2. vasárnap

A Lapterjesztők boxversenyt rendeztek, ahol a meghívásos kategóriában nagy FTC fölény volt, valóban bemutatóztak a ferencvárosi öklözők.

Január 6. csütörtök

Befejeződött az MTE ifjúsági birkózó versenye, ahol két ferencvárosi győzelem is született. Az egyiket a légsúlyú Bock Gyula, a másikat az immár nehézsúlyba izmosodó Badovetz (a későbbi Badó) Rajmund aratta. Badó mögött Helfmann Béla lett a második, ugyanezt a helyet szerezte meg a könnyűsúlyú Szekrényi Vilmos is.

3 https://adt.arcanum.com/hu/view/AzEst_1921_01/?pg=14&layout=s

4 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=9&layout=s

3
4

Január 17. hétfő

Az elmúlt évben nagy visszhangot kapott, Németországban szerepelt és professzionálisnak nyilvánított játékosok együttesen kérték az MLSZ-t, hogy újra nyilvánítsa őket amatőrnek. Az aláírók egyike Pataky Mihály nem árult zsákbamacskát, ő elmondta, hogy a kényszer szülte ezt az indítványt, ő – amint lehet – újra harcolni fog a professzionalista ideálért.

5

Kellemetlen bűnügy izgatta a kedélyeket, a Széchenyi Kávéház FTC részére fenntartott különterméből ismeretlen tettesek ellopták a klub egyetlen, még békebeli írógépét. 6

Január 23. vasárnap

Ezúttal a Vasas rendezett birkózóversenyt, amelyen az élgárda indult. A ferencvárosi birkózók közül a nehézsúlyú Falk Gyula győzött, némi meglepetésre a világbajnoki második Péter Rezső ezen a versenyen is „csak” második lett, mögötte Schmeisz Béla végzett.

5 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=18&layout=s

6 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=17&layout=s

7

És hogy miért nem nyert Péter Rezső? Hihetetlen okból, az egyik mérkőzésen ugyanis öntust csinált, úgy esett hanyatt, hogy azt az ellenfele is csak nézte, de hát a két váll a földön volt, így tust ítéltek.

8

Február

2. szerda

Az FTC futballcsapata egy meglepő vereséggel indította az évet, ahol ellenfele egy katonaválogatott, a Vasútépítő zászlóalj csapata volt. Némi öröm lehetett csak az ürömben, hogy katonáéknál is szerepelt négy ferencvárosi játékos. Az első alkalom volt egyébként, amikor a találkozó labdáját repülőgéppel hozták és arról dobták a pályára.

7 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=27&layout=s

8 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=31&layout=s

9

Február 6. vasárnap

Az első felkészülési meccs után máris jött a második, egyben az utolsó, mert egy hét múlva már indult a bajnokság tavaszi szezonja. A 33 FC együttesét, igaz már a teljes csapattal, sikerült legyőzni.

9 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=39&layout=s

10 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=43&layout=s

10

Birkózásban ezúttal Benő Imre hozott első helyet a klubnak a Húsiparosok versenyén, ahol versenyen kívüli bemutató jelleggel Mády József is birkózott.

11

Február 8. kedd

Emlékszünk még, hogy a kezdeti időkben mekkora hír volt az FTC mulatsága? Bizony, az eltelt idő arra bőséggel elegendő volt, hogy ne a vigalmi programokkal kelljen az egyesületnek hírét kelteni. 1921-ben is volt mulatság, ám arról csak egy nagyon rövid hír tudósított.

12

Február 13. vasárnap

A rövid felkészülésnek már az első bajnoki mérkőzésen meglett a böjtje, hiszen az FTC vereséget szenvedett a gyengécske BAK-tól, így azok az álmai, hogy feljebb zárkózik a tabellán, hamar szertefoszlani látszottak.

11 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=43&layout=s

12 https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszava_1921_02/?pg=39&layout=s

13

A tartalékcsapatok mérkőzésén az FTC II magabiztosan győzött a Szövetségi díjért.

14

Az ifjúsági bajnokságban, bár a mérkőzésen kikapott, a két pont az FTC csapatáé lett, mert ellenfele hivatalosan lemondott róla.

15

Február 14. hétfő

Az FTC nevével már 1921-ben is mindent el lehetett adni, főleg az újságot. Képzeljük csak el, hogy a rikkancsok teleharsogják az utcát a hangzatos kérdéssel, „Jogosulatlan játékos az FTC-ben?” Aztán elolvasva a cikket kiderül, hogy még maga a címet adó szerkesztő sem hiszi ezt. Miről is volt szó? Kelemen (született Kohn) Richárd kissé megsértődött,

13 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=9&layout=s

14 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=10&layout=s

15 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=10&layout=s

16

hogy kikerült az FTC első csapatából, ezért átigazolását kérte a KAOE együttesébe. Hogy ne kelljen kivárnia az ilyenkor kötelező egy évet, leleplezte önmagát, miszerint ő Kohn Richárd néven már 14 évesen a

KAOE igazolt játékosa volt és az is maradt. Az maradt, mert az FTC ifjúsági csapatába Kelemen Richárdként jelentkezett, úgy kapott igazolást.

Tehetséges volt, használt is neki a ferencvárosi iskola, hamar eljutott az FTC első csapatáig, ahonnan azonban kiszorult és sértődötten el akart igazolni, gyorsan eszébe is jutott, hogy Kohnként el sem igazolt. Ilyen is csak azokban a szép ősi időkben történhetett meg.

Az ügy végül happyenddel zárult, nem lett ügy, Kelemen (Kohn) Richárd visszavonta átigazolási kérelmét és játszhatott tovább az FTC-ben.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=48&layout=s

16

Február 17. csütörtök

Úgy tűnik, a Sporthírlap az imént idézett hétfői Kelemen-igazolást szenzációként tálaló cikkével jól fogyott, mert a szerkesztők rátettek egy jó nagy lapáttal. Az újabb szenzációs cím: „Az FTC „reneszánsza””. Igen, így dupla idézőjellel, hisz a reneszánsz szót erősen gúnyos értelemben használták. Ezúttal egy név nélkül nyilatkozó bennfentest találtak, aki megmondta a „tutit”, mi is volt a baj az FTC-ben. Ugye, hogy nincs új a nap alatt? No de, mit is mondott ez a bennfentes? Egyebek mellett azt, az FTC trenírozatlan csapat, a többihez viszonyítva mindenképp. Aztán beszélt elégedetlen futballistákról, akik sajnálták, hogy az általuk keresett pénzt a klub az atlétákra meg a birkózókra költi. Bírál játékosokat, mint Tóth Potya, a nem is védő, de mámoros állapotú kapust, ám leginkább szidja a vezetést, az egy Malaky Mihály kivételével. Szerinte ezek a vezetők csak beszélni és dominózni tudnak, komoly munkát kifejteni azonban nem. Igen, így fogyott akkoriban a Sporthírlap! Tegyük hozzá, egyetlen, igaz váratlan vereség – után. Ennyi idő után is érdemes elolvasni, hogyan adta el az FTC a Sporthírlapot.

Volt is olyan játékos, mint Tóth Potya István is, aki nyilvánosan kikérte magának, hogy őt lejárassák.

17 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=54&layout=s

18 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=1&layout=s

17
18

Ám nemcsak Potya, a Nemzeti Sport, mint a Sporthírlap konkurense is az FTC védelmére kelt, lebuktatván a tendenciózusan hangulatkeltő sorokat író „Anonymust”.

Persze, éppen ez volt a Sporthírlap célja, válaszoljanak csak, így ők is tovább üthetik a felmelegített vasat, fogyjon csak a lap. Meg is adták a szót Malaky Mihálynak, aki a vele folytatott beszélgetésben tételesen cáfolt minden állítást, sőt ebből a beszélgetésből tudhatjuk meg azt is, miképp működött az FTC az elnökének és az alelnökének tragikus halála után. Jöjjön egy költői kérdés! Ha az FTC gondjai után őszintén érdeklődő újságírók egyből Malaky Mihályhoz vagy éppen Mattyók Aladárhoz fordulnak, akkor is van ügy? Persze, hogy nincs, viszont akkor a lap sem fogyott volna olyan ütemben.

19 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=12&layout=s

19

20

Február 20. vasárnap

Hangulatkeltés ide, hangulatkeltés oda, játszani kellett, az FTC-nek a pályán kellett bizonyítani, amit a Vasas ellen meg is tett.

20

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=61&layout=s

21

A tartalékcsapat is biztosan győzött a Szövetségi díjért.

22

A legbiztosabb győzelmet azonban az ifjúsági csapat aratta. 23

Az FTC megtartotta első felnőttek részére kiírt birkózóversenyét, ahol

Péter Rezső és Benő Imre győzni tudott, Mády József második lett. Az ugyanekkor befejezett, Törekvés által rendezett ifjúsági versenyen Bock

Gyula és Adorján László győzött, míg Szekrényi Vilmos és Helfmann Béla másodikként végett, Badó Rajmundnak pedig meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

21 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=13&layout=s

22 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=14&layout=s

23 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=61&layout=s

Az előző hír végén egy rövid mondat volt csupán, hogy a birkózóverseny végén boxmérkőzések is voltak. Egy másik lapból megtudhatjuk, hogy ezeken a Lapszerkesztők nemcsak a lapokat, hanem a pofonokat is terjesztették, hiszen öt győzelmet arattak, miközben az FTC öklözői csupán kettőt. Érdekesség, hogy a Lapszerkesztők a sikereiket Rózsa Jenőnek, az FTC tagjának köszönhették, hiszen amatőr trénerként ő készítette fel őket a versenyekre.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=61&layout=s

24
24

25

Február 27. vasárnap

A bajnokság harmadik tavaszi fordulójában a MAC volt az FTC ellenfele, ám esélye nem sok volt. Nem sok azért, mert az FTC határozottan javuló formát mutatott és 5:0-ra győzött.

26

25 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarsagMilotayPetho_1921_02/?pg=113&layout=s

26

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=21&layout=s

Hasonlóan fölényes volt az FTC II győzelme is.

Mint ahogy az ifjúsági csapat sem akart lemaradni.

Március 6. vasárnap

A bajnokságnak már a korai szakaszában összejött a nagy találkozó, az a mérkőzés, amelyre nemcsak a játékosok, a nézők is nagyon vártak, az MTK elleni meccs. Mi sem bizonyítja jobban a nagy várakozást, mint a Hungária úton összezsúfolódott 30 ezer néző. Mit láttak? Egy, a tudósítás szerint néhány percet kivéve szürke, óvatos játékot, amelyből a végén az MTK jött ki jobban, hiszen 3:1-re megnyerte ezt a fontos találkozót, megerősítve ezzel vezető helyét a tabellán.

27 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=22&layout=s

28 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=22&layout=s

29

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=28&layout=s

27
28
29

A kettes számú csapatok mérkőzésén éppen a fordított arányú eredmény született, azaz az FTC II nyert 3:1-re.

30

Jól ment az FTC csapatainak az ifjúsági küzdelmekben is, egy győzelem és egy döntetlen volt a mérleg.

Az ifjúsági első csapat 3:0 arányú győzelme annyira megdobogtatta

Komoróczy Lajos szívét, hogy az FTC tagjaként 11 ezüstérmét készíttetett, amelyeket további motivációként felajánlott a győztes csapat tagjainak.

Lezajlott az év első mezei futóversenye is, úgy a felnőttek, mint az ifjúságiak számára. Az FTC csapata mindkét korosztályban a második helyen végzett, egyéniben az ifjúságiaknál Ambrózy Sándor (a tudósításban tévesen Károlynak írták) győzött, a felnőtteknél pedig Kulcsár József a csapattal egyezően második lett.

30 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=30&layout=s

31 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=30&layout=s

32 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=86&layout=s

31 32

Jöjjön itt, egy kis „színes” hír, miért is tudott győzni az újonc Ambrózy Sándor? Saját elmondása szerint az „FTC lélektana” segítette, amikor már-már feladta volna a versenyt, akkor egy üvöltést hallott a pályán kívülről: „Ne hagyd magad Fradi!”. Nem hagyta, győzött! Igen, ez a „Küzdeni mindig, feladni soha!” mondásunk előfutára, sok sportolón segített már akkoriban is.

33 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=30&layout=s

34 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=139&layout=s

33
34

Március 13. vasárnap

Nem volt bajnoki forduló, mert válogatottak játszottak az Üllői úton. Nem volt ez hivatalos válogatott mérkőzés, hanem Budapest és Berlin csapatai mérkőztek meg. Budapest csapata ugyan egyenlő volt a magyar válogatottal, ám Berlin esetében nem lehetett német összválogatottról beszélni. Mindenesetre a Budapest válogatottban két ferencvárosi játékos, Obitz és Blum szerepelt, a vége nagy csatában 2:2-es döntetlen lett.

35

Egy héttel a MAC versenye után az MTK hívta versenybe a mezei futókat. Az FTC ifjúsági csapata ezúttal is második, a szeniorok egy helyet visszaesve a harmadik helyen végeztek. Egyéniben egyedül az ifjúsági Ambrózy Sándor ért el dobogós helyezést.

35 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=37&layout=s

Március 20. vasárnap

Nem indult jól ez a tavasz a ferencvárosi labdarúgóknak, akik ötödik bajnoki mérkőzésükön a harmadik vereségüket szenvedték el. Ezen a vasárnapon a BTC csapatától kaptak ki 1:0-ra.

36 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=38&layout=s

37 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=44&layout=s

36 37

Érdekes, hogy a vereségek ellenére a csapat a bajnokságban tartotta a harmadik helyet, igaz, a mögötte levő óbudaiak kettővel kevesebb meccset játszottak.

38

A heti mezei futóversenyt az FTC rendezte az ifjúságiak részére. A hazai pálya meg is mutatkozott, úgy a csapat-, mint az egyéni versenyt a ferencvárosi futók nyerték.

38 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=44&layout=s

39 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=46&layout=s

39

A szenior mezei futóknak nem ment ilyen jól, ők a BEAC versenyén indultak és csapatban az első háromtól jócskán lemaradva a negyedik helyen végeztek.

Március 24. csütörtök

Ez a hét már a nagyhét volt, már ami a katolikus naptárt illette, azaz a húsvét előtti hét. A húsvéti ünnepekre a magyar élcsapatok újra serlegmérkőzésekkel kedveskedtek a publikumnak, amelynek résztvevője volt a bajnokság első három helyezettje, az MTK, az UTE és az FTC, negyediknek pedig a svéd bajnok Kamraterna Göteborg csapatát nyerték meg. Mindenki játszott mindenkivel, a legtöbb pontot szerző csapat nyerte a serleget. A ferencvárosiak első ellenfele a Hungária úton az UTE volt, amellyel megosztozott a pontokon.

40 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=46&layout=s

41 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=49&layout=s

40
41

Olvashatjuk, az FTC összeállításának érdekessége az volt, hogy az edző Bródy Sándor beállította magát a csapatba, mert Blum Zoltán nem vállalta a játékot. De miért nem vállalta a játékot Blum Zoltán? Egyesek már azt rebesgették, azért, mert abbahagyja a futballt. Valóban, volt benne ilyen szándék is, ám erről letett, megígérte a vezetésnek, hogy folytatja.

Március 27. vasárnap

A húsvéti serlegért folyó csatározások második napján az FTC mérkőzött a svéd bajnokkal a Hungária úton és azt 1:0 arányban legyőzte, immár újra Blummal a soraiban.

42 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=54&layout=s

43 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=52&layout=s

42 43

Az ifjúsági csapat barátságos mérkőzést játszott a Vasklub ifjúságiakkal és fölényesen legyőzte őket.

44

A mezei futóversenyek sorát a Munkás TE folytatta. Az ifjúsági mezőnyben újra az FTC csapata győzött, egyéniben Goschy Ferenc második, Kovács (Kaltenecker) Béla harmadik lett. A szeniorok között a csapatversenyben az FTC a harmadik, egyéniben pedig a legjobb ferencvárosi, Sárosdy Ferenc az ötödik helyen végzett.

45

Március 28. hétfő

Úgy adódott, hogy húsvéthétfőn az Üllői úton valódi döntőt vívhatott az FTC és az MTK a Húsvéti serlegért. A ferencvárosiaknak a serleg elnyeréséhez feltétlenül győznie kellett, az MTK-nak a döntetlen is elég volt. Ennek ellenére a kék-fehérek nem döntetlenre játszottak, a bajnoki mérkőzéshez hasonlóan újra két góllal győztek, ők vihették haza a serleget, az FTC-nek a második hely jutott.

44 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=53&layout=s

45 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=54&layout=s

46

28 ifjúsági csapat nevezett az Ékszerész serlegért vívott kieséses tornára, amelynek első fordulójában az FTC a kiírók csapatát győzte le és jutott tovább.

46 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=53&layout=s

47 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=53&layout=s

47

Március 29. kedd

Két az FTC atlétikai szakosztályával kapcsolatos hír. Az elsőből megtudhatjuk, hogy nem véletlenül találkozhatunk hétről-hétre az FTC atlétáinak a neveivel a versenyeken. Azért nem volt ez véletlen, mert ebben az időben nem kevesebb, mint 82 atléta trenírozott rendszeresen az Üllői úton.

48

Joggal volt minderre büszke Malli bácsi, a népszerű Mailinger Béla, az atlétikai szakosztály vezetője.

49

A másik hír pedig egy érdekes motivációról tesz említést. Történt ugyanis, hogy a hosszú hadifogságból hazatért Stolmár Károly eljegyezte Szántó Mariskát. Eddig nem is lenne érdekes a hír, úgy már annál inkább, hogy a menyasszony kikötötte, esküvő csak akkor lehet, ha a vőlegény megjavítja a 110 méteres gátfutás magyar rekordját.

48 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=55&layout=s

49 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=139&layout=s

Április 3. vasárnap

Abban az időben úgy tűnt, már nem is meglepetés az óriási meglepetés, avagy az FTC újabb váratlan vereséget szenvedett, ezúttal a VII. ker SC csapatától. A vereség azért is fájdalmas volt, mert az élvonal újonca így oda-vissza megverte a Ferencvárost.

50 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=55&layout=s

51 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=108&layout=s

50
51

Ahogy az lenni szokott ezen a tavaszon, az első csapat eredménytelenségére gyógyírt a tartalékcsapat győzelme jelentett.

52

A tartalékcsapat győzelme mellett ne feledkezzünk meg az ifjúsági csapat győzelmi szériájáról sem.

53

Atlétikában bajnoki vasárnapra virradt Budapest, ezen a vasárnapon rendezték meg a mezei futóbajnokságokat. Az ifjúságiaknál nem volt kérdés, hogy az FTC csapatát a többiek nem tudják legyőzni, csupán azt nem lehetett előre tudni, egyénileg ki viszi el a pálmát. Nos, a csapat hozta a papírformát, egyéniben pedig Nemes Imre lett az 1921. évi ifjúsági mezei futóbajnok. Némi meglepetésre a felnőttek között az FTC nem indította el a versenyzőit.

54

52 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=109&layout=s

53 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=109&layout=s

54 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=24&layout=s

Április 4. hétfő

Igaz, alaposan felforgatott csapattal, de az első csapat is újra meg tudta ízlelni a győzelem ízét egy barátságos mérkőzésen a KAOE ellenében.

Április 10. vasárnap

Az FTC sorozatos vereségeit követően már nem is várta a sajtó a bajnoki győzelmet a TTC ellen. Az azonban mégis megjött, igaz az ellenfél már 2:1-re és 3:2-re is vezetett, azonban a vége mégis 5:3 lett a zöld-fehérek javára. Újra játszott, sőt gólt is lőtt a csapatban a nem is oly rég még elvágyódó Kelemen (Kohn) Richárd.

55

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=61&layout=s

55

56 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=68&layout=s

57 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=121&layout=s

58 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=121&layout=s

56 A kettes számú csapat ennél magabiztosabban győzött a Szövetségi díjért. 57 A győzelem a zöld-fehér ifik meccsén sem maradt el. 58

Az Egyetértés mezei futóversenyén is – a bajnoksághoz hasonlóan - csak a ferencvárosiak ifjúsági részlege indult, ám messze nem értek el olyan jó eredményt, mint egy héttel korábban a bajnokságban, csapatban csupán a negyedik helyen végeztek.

59

Április 16. szombat

Nemcsak a futballban voltak zajosabb átigazolási ügyek, azok bizony előfordultak más sportágakban, így atlétikában is. Itt a naplóban is gyakran találkozhattunk Trampitsch Ernő nevével, aki az FTC igen tehetséges középtávfutója volt. Olyannyira, hogy fejlődését az MTK is szemmel tartotta. Aztán amikor az ifjú Trampitsch megbetegedett, gyorsan fel is ajánlották neki, hogy magánorvossal kikúráltatják, míg az FTC csupán a munkásbetegsegélyzőnél „szerzett neki protekciót”. Az ifjúnak ez nem volt elég, megzsarolta az FTC-t, ahol nem engedtek, így az ifjú titán az MTK-ba lépett.

59

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=70&layout=s

Április 17. vasárnap

A bajnokságban fontos mérkőzés következett az FTC számára, amelynek tétje a harmadik hely bebiztosítása volt. Az ellenfél a negyedik helyen álló III. ker. TVE csapata volt, amely nem tudott élni a zöld-fehérek sorozatos botlásaival, nem tudott előzni. Erre pedig ezen mérkőzés után még kevesebb esélye maradt, hiszen a ferencvárosiak megemberelték magukat és helyenként szemet gyönyörködtető játékkal 3:1-re győztek.

60 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=74&layout=s

61 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=76&layout=s

60
61

A tartalékcsapat folytatta a győzelmi sorozatát. 62

A mezei szezon utolsó versenyén „helyreállt a világ rendje”. Az FTC ifjúsági futói biztosan nyerték a csapatversenyt, egyéniben pedig Ambrózy Sándor győzött. Újra indultak, mi több, jól is szerepeltek a felnőtt korosztályú ferencvárosi futók, Uglár István megnyerte a versenyt, a csapat pedig a második helyen végzett.

63

Április 24. vasárnap

Az 1921-es esztendő első országok közötti válogatott mérkőzésére Bécsben került sor, természetesen Ausztria ellen. Tovább tartott a magyar csapat negatív sorozata (utoljára 1919.11.09-én tudtak győzni). A 4:1-re elveszített találkozón a zöld-fehéreket három játékos, Hungler János, Szabó József és Blum Zoltán képviselte.

62 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=78&layout=s

63 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=78&layout=s

Míg a válogatottak Bécsben játszottak, az FTC első csapata az Üllői úton szegedi vendégeket fogadott, a Szegedi AK csapatával mérkőztek. Az eredmény a szegedieket dicsérte, hiszen az csupán 3:1 volt a ferencvárosiak javára.

Május 1. vasárnap

A bajnokságban újabb szép győzelemmel mutatta az FTC, hogy elkezdett kikászálódni a gödörből.

64 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sportkonyvek_035/?pg=28&layout=s

65 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=88&layout=s

64
65

66 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=99&layout=s

67 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=157&layout=s

68 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=157&layout=s

66 A Szövetségi díjért a második csapat, ha a szokottnál szűkebben is, de újra győzött. 67 Nem sikerült viszont a győzelem az ifjúsági csapatnak. 68

A MASZ a kezdők részére (juniorkorból éppen a felnőttkorba lépők) rendezte meg a szezon első pályaversenyét, ahol az FTC ifjú atlétái öt (ezen belül Farkas Endre egyedül három) győzelmet arattak.

69

Az Egyetértés SC egyórás futóversenyén az örökifjú Paskál Ignác indult és ért el egy negyedik helyezést.

69 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=157&layout=s

70 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=101&layout=s

70

Az első gyaloglóversenyt Hóra Ferenc nyerte meg, Ladányi (Lautenburg) Miksa a harmadik helyen végzett.

71

A Postás által rendezett ifjúsági birkózóversenyen az FTC részéről Sztakó Sándor győzött, a magyar birkózósport későbbi halhatatlanját, Matura Mihályt előzte meg, Bock Gyula második, Szekrényi Vilmos pedig harmadik lett.

72

Május 5. csütörtök

Áldozócsütörtök ünnepe lévén bajnoki forduló volt ezen a napon, ahol az FTC a bajnokság egyik „vendégcsapata”, a MAFC ellen játszott (az egyetemi csapatok versenyen kívül, a többiekkel nem, csak egymással versenyezve indultak a bajnokságban). Bár az eredmény nem lett olyan lehengerlő, mint ősszel (10:0), de azért győztek a zöld-fehérek.

71 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=101&layout=s

72 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=99&layout=s

73

Május 7. szombat

Az MTK ifjúsági atlétikai versenyén az FTC sportolói kétszer nyertek Ambrózy Sándor és Goschy Ferenc révén, a többiek még 5 második és 2 harmadik helyezést szereztek (Virág Lászlót a tudósító tévesen „igazolta” az MTK-ba).

73 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=104&layout=s

74 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=113&layout=s

74

Május 8. vasárnap

Amikor rangadóként tekintettek az éppen esedékes UTE-FTC meccsre, hiszen a második játszott a harmadikkal. Nem született meglepetés, a második győzött és ezzel be is biztosította magának a bajnokság második helyét. Sajnos, ebben a szezonban nem az FTC volt ez a csapat. 75

75 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=111&layout=s

76 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=112&layout=s

76
A kettes számú csapat azonban nem adott kegyelmet.

Az ifik pedig, csak hogy a vereség és a győzelem után meglegyen a harmadik eredmény is, döntetlenül végeztek.

77

A MAFC szenioroknak rendezett atlétikai versenyén a ferencvárosi győzelmet a gerelyvető Nizsalovszky Ferenc szállította, mellette három második és egy harmadik hely volt a mérleg.

78

Május 1-jén a MASZ versenyén egy számot, a 4x200 m-es váltót a sötétedés miatt nem tudták megrendezni, ezt a MAFC versenye előtt pótolták. Az FTC számára komoly tétje volt a számnak, hiszen, ha váltója az első két hely egyikén végez, akkor az összesített pontverseny is az övé lett volna. A váltó a harmadik lett, így az összesítésben is csupán a második hely jutott a ferencvárosiaknak.

77 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=112&layout=s

78 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=112&layout=s

79

Május 10. kedd

Az Ékszerész serlegért vívott körmérkőzés sorozatban az FTC ifjúsági csapata a TTC ifjait lépte le 5:1 arányban.

79 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=28&layout=s

80 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=167&layout=s

80

Május 14. szombat

Úgy tűnik, akkoriban, ha szombat, akkor ifjúsági atlétikai verseny is volt. Az MTK után ezúttal a MAC rendezett versenyt, ahol az FTC atlétái 1 első, 3 második és 2 harmadik helyezést szereztek.

Május 15. vasárnap

A korábban nagy vihart kavart, sok port felvert németországi profik ügye rendeződött az MLSZ-ben, ezzel a nappal visszakapták az amatőr játékjogukat, igaz egyelőre a bajnoki mérkőzések kivételével. A bajnokikon csak 1921. augusztus 28-tól, tehát a következő bajnokság kezdetétől játszhattak.

81

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=127&layout=s

81

82

Wilheim Vilmos és Pataky Mihály azonnal élt is a lehetőséggel és pályára lépett az FTC pünkösdvasárnapi nemzetközi mérkőzésén az SV Leipzig ellen. Pataky Mihály nem hazudtolta meg önmagát, góllal tért vissza a pályára a győztes mérkőzésen. Nem volt ilyen szép, ám kétségkívül ugyancsak emlékezetes Wilheim visszatérése, hisz ő is gólt szerzett, apró szépséghiba, hogy a labdát a saját kapujába juttatta.

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=81&layout=s

82

83

Az FTC kombináltnak nevezett FTC II ezen a napon Nyíregyházán játszott bemutató jellegű meccset, ahol nyertek a helyiek ellen.

84

Az Egyetértés SC rendezte meg Budapest bajnokságáért a 25 km-es országúti futóversenyt, amelyen Ertl József a harmadik helyen végzett.

83 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=124&layout=s

84

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=180&layout=s

85

A Postás SE pályaavató versenyén Ujfaluczky József és Gyurkó László győzött, míg Farkas Endre ezúttal „csak” a második helyet szerezte meg, csakúgy, mint a középtávfutó Sárosdy Ferenc, Dankó Géza pedig harmadik lett. 86

85 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=127&layout=s

86 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=127&layout=s

A nyár, a jó idő közeledtének csalhatatlan jele volt, hogy elkezdődtek az úszóversenyek. Egyből az elsőn születtek zöld-fehér sikerek, hiszen Szubota Béla és műugrásban Szentgyörgyi Antal győzött, míg Wagner Olga és a műugró Nagy Károly második, míg Serény István harmadik lett.

87

Május 16. hétfő

Pünkösdhétfőn folytatódtak a sportesemények. Az FTC futballcsapata az előző napi nemzetközi meccs után ezúttal egy hazai barátságos találkozón mérte össze erejét a kispestiekkel. Igaz, nem az előző napi csapat, hanem annál sokkal tartalékosabb, akik nagyon simán kikaptak.

87

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=128&layout=s

88

A Nyíregyházán tartózkodó ferencvárosi csapat is duplázott, azaz vasárnap után hétfőn is játszott, ők viszont a hétfői mérkőzésüket is megnyerték, ráadásul sokkal biztosabban.

89

Természetesen atlétikai versenyből is jutott hétfőre, ezt a Spárta AK rendezte. Farkas Endre egy számban újra győzött, egy másikban második lett, ugyanezen a helyen végzett Oleksák János, Brausz Károly és Sárosdy Ferenc is.

88 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=125&layout=s

89 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=180&layout=s

90

Ám a nap fő atlétikai attrakciója nem ez a verseny volt, sokkal inkább az, amely Budapest utcáin 100 ezer néző előtt zajlott. A verseny fő számában a 10x400 méteres stafétában az FTC váltója a második helyen végzett.

91

90 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=127&layout=s

91 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=129&layout=s

Propaganda célokból a vízbe ugrott a vízipóló bajnokcsapat is, amelyik legerősebb ellenfelét győzte le meglehetősen magabiztosan.

92

Május 17. kedd

Időtálló gondolatok az aznapi Nemzeti Sportból. „De igenis az ifjúság ellen vétkezik az az egyesület, amely a tagjait pénzeli, munkanélküli életre szoktatja, anyagi támogatással kávéházra, korcsmára, mulatóhelyre, kártyára, lóversenyre stb. nyújt módot, éretlen gyerekeket lakkcipőben, selyemharisnyában, finom ruhában járat és gondtalan fényűző életre nevel. Ez az egyesület bűnt követ el nem a sport, de embertársai, hazája s önmaga ellen is.” A szerző mindezt az amatőrsport és a profizmus témakörben zajló vitához fűzte hozzá, a fék nélküli profizmus ellen. Igaza volt? Mindenki döntse el maga!

92

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=128&layout=s

93

Május 21. szombat

A szombati ifjúsági atlétikai versenyek rendezőinek sorában az FTC következett, ami már önmagában is előrevetítette, hogy számos ferencvárosi siker születik. Így is lett, Reiner László, Kovács Béla kétszer, Adorján László és a 3000 m-es futócsapat is győzött, mellettük még 3 második és 4 harmadik hely is otthon maradt.

93 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=126&layout=s

94

Május 22. vasárnap

A bajnokságban ezúttal nem hazudtolta meg a papírformát a ferencvárosi csapat, a várt könnyű győzelmet aratta a 33 FC felett.

94

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=126&layout=s

A meglepetést ezúttal a tavasszal remeklő tartalékcsapat szolgáltatta, amely a Szövetségi díjért nem bírt ellenfelével, csupán döntetlenül végzett.

96

Az ifjúsági csapat viszont gólfesztivált rendezett az ellenfele lemondása folytán barátságossá degradált mérkőzésen.

97

95 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=139&layout=s

96 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=140&layout=s

97 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=140&layout=s

95

Az atléták eredményeit figyelve több helyszínt is vizsgálni kellett. Az

Óbudai TE versenyén Brausz Károly megnyerte a rúdugrást, ahol Farkas

Endre lett a második, utóbbi távolugrásban is elért egy harmadik helyet.

98

A KAOE versenyén Gyurkó László tudott győzni, Kovács János második, míg Nizsalovszky Ferenc és a 4x1500 m-es váltó harmadik lett.

98 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=141&layout=s

99 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=141&layout=s

99

A harmadik atlétikai verseny az FTC által rendezett 4 mérföldes országúti gyaloglás volt, ahol először indult az évben Szablár Péter, aki győzelemmel kezdett, mögötte Hóra Ferenc és Ruzsák Henrik végzett.

100

Úszásban a MAFC versenyén két ferencvárosi versenyző ugrott a Császárfürdő medencéjébe, Serény István győzött, az újonc Málik József harmadik lett.

101

98 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=141&layout=s

99 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=142&layout=s

Május 24. kedd

Birkózásban befejeződtek Budapest bajnokságai. Az FTC legnagyobb esélyese, Péter Rezső nem indult, a távollétében a legjobb ferencvárosi helyezést Schmeisz Béla érte el, aki második lett, míg Czigány László a harmadik helyet tudhatta magáénak.

102

Május 26. csütörtök

Úrnapja, ünnep, tehát bajnoki forduló, ahol az FTC ellenfele a bajnokságban versenyen kívül induló másik egyetemi csapat, a BEAC volt. Az eredmény újra a meglepetések kategóriájába kívánkozott, hiszen azt kevesen gondolták volna, hogy a vége 1:1 lesz.

102

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=202&layout=s

103

Mivel az egyetemi csapat a Szövetségi díjért nem játszott, a kettes számú csapatok barátságos mérkőzést játszottak, amelyet az FTC II nyert meg.

104

Atlétikában Budára, a Széna téri pályára invitálta a versenyzőket a BBTE. A zöld-fehér atléták közül ezúttal Kalotai Vilmos nyert, mellette egy második és három harmadik helyezést lehetett elkönyvelni.

105

103 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=146&layout=s

104 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=209&layout=s

105

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=149&layout=s

Május 28. szombat

Atlétikában ezt a hétvégét az MTK kérte ki magának, már ami a versenyrendezést illeti. A szombati napra időzítették – természetesen –az ifjúsági számokat, amelyekben a ferencvárosiak két-két második és harmadik helyezésig jutottak.

106

Május 29. vasárnap

A bajnokságban az FTC lejátszotta utolsó mérkőzését a KAC ellen, amely azonban a helyezését tekintve már nem osztott, nem szorzott, így is úgy is a harmadik helyet szerezték meg. Ez a tétnélküliség egészen biztosan meglátszott a meccs képén is, amely döntetlenül végződött.

107

106

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=156&layout=s

108

Az MTK atlétikai hétvégéjének második napja az osztrák és svéd atléták indulásával nemzetközivé lett, ahol Némethy Jenő szép futással győzte le neves svéd ellenfelét. Igaz, külföldi ellenfelek nélkül, de a magyar mezőnyben győzött még Farkas Endre és Lautenburg Miksa is, mely győzelmeken kívül volt még egy második és két harmadik helyezés is. Ezen a versenyen indult először Stolmár Károly, aki hiába nyert, nagy igyekezetében három gátat is döntött, ezért diszkvalifikálták.

109

107 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=153&layout=s

108 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=182&layout=s

109

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=156&layout=s

110

Az MTE nagyszabású úszóversenyén Wenk János jelezte, ebben az évben is ott lesz a medencében, biztosan győzött, ahogy tette azt rajta kívül Serény István és az egyre szebb eredményeket elérő Wagner Olga is.

111

Május 31. kedd

Az ifjúsági labdarúgó csapatoknak az Ékszerész-serlegért folytatott küzdelme váratlan fordulatot vett. Az FTC még május 10-én sikerrel abszolválta a TTC elleni mérkőzését, amelyet utólag a MAC megóvott. Miért a MAC? Mert a kieséses rendszerű sorozatban ők lettek az FTC ellenfelei a négy közé jutásért. Biztosan jobban szerettek volna a TTC-vel játszani, ezért megkérdőjelezték a mérkőzésen játszó és három gólt is

110 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=46&layout=s

111 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=156&layout=s

szerző Tőkés Sándor játékjogát, mondván ő már nem ifjúsági korú játékos. Azonban tévedtek, Tőkés hivatalos papírokkal bizonyította, hogy életkora megfelelt a szabályoknak. Minderre az FTC képviselője is megpróbált turpiskodni, ő meg ki akarta záratni a MAC csapatát, mivel az idő előrehaladta miatt nem tudtak június 5-ig terminust egyeztetni. Ez sem jött össze, a terminust kitolták, a mérkőzést júniusban le kellett játszani.

112

Június 1. szerda

Wenk János a vizek nyughatatlan vándora úgy gondolta, ha van két hét szabadsága, akkor éppen Orosházára utazik úszást és vízipólót oktatni.

113

112 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=159&layout=s

113 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=221&layout=s

Június 4. szombat

Az MLSZ egyik újítása volt, hogy amikor a magyar válogatott játszik, akkor a fővárosi élcsapatok utazzanak vidékre a futball propagálására. A ferencvárosiaknak Békéscsabát dobta a sors, odamentek és játszottak egy döntetlent a Csabai AC csapatával, ami nagy örömet okozhatott a helyieknek, hiszen a papírforma biztos fővárosi győzelmet ígért.

114

Az atlétikai ifjúsági versenyek sorában ismét a MAC következett, ahol a ferencvárosi ifjak 2 első, 3 második és 2 harmadik helyezéssel gazdagították a klub eredménylistáját. 115

114 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=224&layout=s

115 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=169&layout=s

Június 5. vasárnap

A németek elleni válogatott mérkőzés napja volt, amikoris a magyar válogatott megszakította végre a lassan kínossá váló hosszú nyeretlenségi sorozatát. Az FTC csapatát Blum Zoltán és Tóth Potya István képviselte. Érdekesség, hogy ez volt az első olyan válogatott találkozó, ahol egy játékos sérülése esetén lehetőség volt cserélni.

116

A Békéscsabán vendégeskedő ferencvárosi futballisták az előző napi döntetlen után, ha szűken is, de ezúttal nyertek.

117

Atlétikában az MTE versenyén Némethy Jenő 800 méteren győzött, míg Farkas Endre távolugrásban harmadik lett.

116 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sportkonyvek_035/?pg=28&layout=s

117 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=224&layout=s

118

Szablár Péter 5 angol mérföldes gyaloglásban állított fel alapcsúcsot az FTC versenyén, az ifjúsági számot is ferencvárosi gyalogló, Guzsák Kálmán nyerte.

119

Ezen a vasárnapon még két vidéken rendezett atlétikai versenyen is indultak az FTC sportolói. Nagy István (Toldy István álneve) Hajdúböszörményben, Kovács (Kaltenecker) Béla Székesfehérváron képviselte a ferencvárosi színeket. Előbbi egy második, utóbbi három első helyet hozott haza.

118 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=169&layout=s

119 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=169&layout=s

120

121

A BBTE kétnapos úszóversenyén a ferencvárosi érdekeltséget Wagner Olga és a műugró Nagy Károly biztosította, akik csak a második napon indultak, előbbi a második, utóbbi pedig az első helyen végzett.

122

Kerékpározásban Pirity Jenő kifejezetten jól kezdte a szezont, legyőzte a sokszoros bajnok Uhareczky Ferencet. Nem akart tőle lemaradni Eigner Jenő sem, aki a juniorok hasonló versenyét nyerte meg.

120 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=48&layout=s

121 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=49&layout=s

122 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=170&layout=s

123

Az Üllői úti pálya szokatlan sporteseményt kínált ezen a vasárnapon, szabadtéri boxversenyt rendeztek, ahol az FTC öklözői négy elsőséget szereztek.

124

Június 6. hétfő

Befejeződött a MAC nemzetközi birkózó versenye, ahol az FTC birkózóit Schmeisz Béla képviselte, a harmadik helyen végzett.

123 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=225&layout=s

124 https://adt.arcanum.com/hu/view/AzUjsag_1921_06/?pg=50&layout=s

125

Június 11. szombat

Az Egyetértés SC ifjúsági atlétikai versenyén tarolt az FTC, hiszen 6 első helyezést ért el a 2 második és 5 harmadik mellett.

126

125 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=178&layout=s

126 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=185&layout=s

Június 12. vasárnap

A bajnokságban sokat bukdácsoló FTC helyreállította a magyar futball kissé megtépázott becsületét Bécsben, ahol Nikolsburger Rezső mesterhármasával 3:1-re legyőzte a Rapid csapatát.

127

128

127 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=181&layout=s

128 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=190&layout=s

Volt is ömlengés idehaza a sajtóban.

Malaky Mihályt is megszólaltatták, aki nyilatkozatában „hivatalos rangra” emelte a Fradi elnevezést, amelyről eddig nemigen beszélhettünk, elvétve fordult csak elő. Malaky ezúttal a közönség ütemes Fradi-tapsa kifejezést használta, amely doppingszerűen hatott a játékosokra. Még nem kiáltották, de már tapsolták, hogy Fradi, úgy véljük, innentől itt a naplóban is megállja a helyét, ha Fradiként is hivatkozunk a csapatra, a klubra.

129

A BEAC atlétikai versenyén egy-egy második és harmadik helyezés fémjelezte a ferencvárosi atlétikát.

129 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=190&layout=s

130

Az óbudaiak úszóversenyén

volt ferencvárosi érdekeltség, ott Nagy Károly győzött Szentgyörgyi Antal előtt.

131

Kerékpározásban Pirity Jenő egyéniben nem tudta megismételni korábbi győzelmét, tandemben viszont összeült a fiatalságot képviselő Eigner Gyulával és nyert, aki pedig a kezdők részére kiírt versenyben lett második.

132

130 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=185&layout=s

131 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=240&layout=s

132 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=240&layout=s

csupán műugrásban

Június 15. szerda

Egyszer fent, egyszer lent. Úgy tűnik így járt a három napja a magasságokban szárnyaló, Bécsben a Rapidot legyőző ferencvárosi csapat. Útban hazafelé ugyanis megálltak Szombathelyen és játszottak egyet a helyiek derék csapatával, akik hőstettet hajtottak végre azzal, hogy legyőzték az FTC-t, amely így került a magasságból a mélybe.

133

Senki nem magyarázta ezzel a vereséget, ám ettől még tény volt, a bécsi mérkőzés hősét, Nikolsburger Rezsőt az első percekben lőtt gólja után úgy lerúgták, hogy onnantól kezdve statisztált, műteni is kellett.

133 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=190&layout=s

134 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=259&layout=s

134

Június 16. csütörtök

A szombathelyi vereség ellenére a ferencvárosiak ünnepséggel, a teljes vezetőséggel az élen várták a Bécsben győző csapatot.

135

Június 17. péntek

Lejátszották az Ékszerész-serlegért az elődöntőt, amelyet végül nagy meglepetésre a MAC ifjúsági csapata nyert meg a jóval esélyesebb FTC ellenében.

136

Június 18. szombat

Az MTK ifjúsági atlétikai versenyén Virág László kétszer és a váltott távú staféta győzött, mellettük még három második hely is az Üllői útra került.

135 https://adt.arcanum.com/hu/view/ANep_1921_06/?pg=118&layout=s

136 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=188&layout=s

137

A budapesti nagy regatta szombati versenynapján az FTC egy négyest állított ki, amely azonban az „indultak még” kategóriában végzett, helyezést nem ért el.

138

137 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=199&layout=s

138 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=256&layout=s

Június 19. vasárnap

A MAC nagyszabású atlétikai versenyén győzelmet csak Stolmár Károly aratott (igaz, ő ellenfél nélkül), Némethy Jenő a remek ideje ellenére a hendikep rendszer áldozata lett, nem tudta ellenfele túlzottan nagy előnyét behozni. Mellettük még Nizsalovszky Ferenc és Kovács János ért el harmadik helyezést.

139

Az MTK úszóversenyén baj volt az FTC úszóinak oldalúszásával, két számot is elvesztettek ennek szabálytalanná minősített volta miatt. Így csupán a nem az oldalán oldalon, hanem gyorson és gyorsan úszó Serény István győzelmének lehetett örülni.

140

139 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=200&layout=s

140 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=201&layout=s

Vízipólóban az FTC második csapata ugrott vízbe a Szövetségi díjért, ahol biztosan nyert. A közölt összeállításból látszik, hogy a „nagy öreg” Domonkos Pál mellett a csapatban fiatal úszók játszottak.

141

Kerékpározásban Pirity Jenő ezúttal a másik Jenővel, egyúttal a másik Eigner testvérrel, azaz Eigner Jenővel ült tandemgépre, hogy induljon egy szokásos és egy speciális tandemversenyben. A szokásos versenyben harmadikok lettek, a speciálist, amelynek lényege az volt, hogy az egyes bajnok Uhareczky Ferenccel versenyeztek, megnyerték. Eigner Jenő győzött a nagy osztályozó hendikep versenyben is, ahol Papp Gyula a harmadik lett.

142

A budapesti nagy regattán az FTC junior négyese sem járt jobban, mint előző nap a kezdők, ők is maradtak az „indultak még” kategóriában.

141 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=255&layout=s

142 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_1/?pg=201&layout=s

143

Június 26. vasárnap

Magyarország-Délnémetország 3:0 (2:0). Mivel Délnémetország nem Németország, ezért országok közötti válogatott mérkőzésről nem lehetett beszélni. Mindenesetre magyar oldalról minden ugyanolyan volt, mintha válogatott meccs lett volna, válogatott a bizottság, aztán játszottak a kiválasztottak, köztük Szabó József, Blum Zoltán, Pataky Mihály és Tóth Potya István, az FTC játékosai. Pataky egyenesen briliáns módon játszott, ő volt a győzelem záloga, aki már az első percben megszerezte a magyar vezetést.

144

143 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=256&layout=s

144 Dénes Tamás–Sándor Mihály–B. Bába Éva A magyar labdarúgás története I. 442. oldal

145

146

145 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=266&layout=s

146 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=269&layout=s

Az Üllői úton rendezett gyaloglóversenyt Hóra Ferenc nyerte, Lautenburg Miksa a harmadik lett.

A MAC úszóversenyén ferencvárosi részről Glatter Gyula és Wagner Olga győzött.

147

Az Újpesti Munkás Testedzők Egyesülete nemzetközi kerékpár- és motorversenyt szervezett a Millenárisra, ahol a FTC részéről Eigner Jenő és Papp József tudott győzni, Kovács József és Papp Gyula harmadik lett.

148

Az ökölvívók a Lapterjesztők boxolóival közösen Balassagyarmaton népszerűsítették a sportágukat, ahol nagy közönség előtt bemutató mérkőzéseket tartottak.

147 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=269&layout=s

148 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_1/?pg=269&layout=s

149

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiUjsag_1921_06/?pg=209&layout=s

149

Június 29. szerda

Megkezdődött az 1921. évi magyar atlétikai bajnokság. Az első napon az ifjúsági számokat és három felnőtt számot bonyolítottak le. A ferencvárosi atlétika három bajnoki címmel lett gazdagabb, ebből kettő ifjúsági (Adorján László és Kovács Béla), egy felnőtt (Szablár Péter). A bajnoki címek mellett az ifjúságiaknál három második és két harmadik, a felnőtteknél pedig egy második helyezés született.

150

A birkózók is megrendezték az ifjúsági bajnokságokat, ők azonban az atlétáktól eltérően az első alkalommal versenyeztek az országos bajnoki címekért. Az FTC a pehelysúlyú Bock Gyula és a nehézsúlyú Badovetz (Badó) Rajmund révén két elsőséget szerzett, mellettük Helfmann Béla második, Szekrényi Vilmos negyedik helyen végzett.

150

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=4&layout=s

151

Az FTC az MTK-val közösen rendezett egy nemzetközi kerékpáros versenyt, ahol a Pirity Jenő-Eigner Jenő páros egyszer a második, egyszer pedig a harmadik helyen tekert a célba.

152

151 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=6&layout=s

152 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=7&layout=s

Július 1. péntek

A MAC teniszversenyén több ferencvárosi teniszező is indult. Közülük a Pick-Ordódy férfi páros a hendikep versenyben a második helyen végzett, míg Vígh a férfiegyes hendikepben a döntőbe jutott.

153

153

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=6&layout=s

Július 2. szombat

A III. ker. TVE úszóversenyén a műugrásban kettős ferencvárosi győzelem született, de nyert az oldalúszó Halmi Tibor is, míg Serény Istvánnak ezúttal meg kellett elégednie egy-egy második és harmadik hellyel.

154

Kerékpározásban a Kitartás rendezett kétnapos nagyszabású versenyt. Az első napon a Pirity Jenő-Eigner Jenő tandem a második helyen végzett.

155

Az előző napról elhalasztott döntőben Vígh Viktor második lett a MAC teniszversenyén.

156

154 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=14&layout=s

155 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=15&layout=s

156 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=14&layout=s

Július 3. vasárnap

Az új szezonra készülvén az FTC labdarúgócsapata elfogadta az orosháziak meghívását, hogy felavassák az új pályát.

157

Az atlétikai bajnokságok második napján bonyolították le a felnőtt bajnokságok zömét, amelyeken a nézők két ferencvárosi elsőséget láthattak, Stolmár Károly és Némethy Jenő révén. Mellettük a dobogóra állhatott még Farkas Endre és Brausz Mihály rúdugrásban, illetve Gyurkó László és Nizsalovszky Ferenc gerelyvetésben.

157 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=9&layout=s

158 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=12&layout=s

158

Az atlétika mellett úszásban is született egy országos bajnoki cím, amelyet – ki más – Wenk János ért el a 400 méteres mellúszásban, ahol

Glatter Gyulát győzte le. Serény István az előző naphoz képest előrébb lépett, vagy inkább úszott, hiszen megnyerte a számát. Wagner Olga harmadik lett, míg műugrásban Nagy Károly más ellenfelekkel szemben is megismételte az előző napi győzelmét.

159

Birkózásban is országos bajnokságokat rendeztek, ahol a ferencvárosi birkózók közül a legjobb eredményt Benő Imre érte el, aki második helyezést szerzett.

160

159 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=14&layout=s

160 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=4&layout=s

Kerékpározásban a Kitartás versenyének második napján a junior térelőnyversenyt az Eigner testvérek nyerték, Jenő lett az első, Gyula a második. Pirity Jenő egy második és egy harmadik helyezéssel gazdagodott.

161

Hosszú idő után újra nyeregbe szállt a világháború előtt oly nagy sikerrel szerepelt kerékpárpóló csapat is. A visszatérés nem volt túl sikeres, a Világosság csapata biztosan legyőzte őket.

162

Július 9. szombat

A KAOE ifjúsági atlétikai versenyén a ferencvárosi atléták 6 első, 3 második és 3 harmadik helyezéssel jelezték, hogy továbbra is az ifjúsági atlétika élmezőnyébe tartoznak.

161 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=15&layout=s

162 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=15&layout=s

163

Kerékpározásban ezúttal az FKE volt a kétnapos verseny rendezője, amelynek első napján az Eigner testvérek, változatlan, tehát Jenő, Gyula sorrendben ismét győztek.

164

163 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=28&layout=s

164 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=30&layout=s

Július 10. vasárnap

Bár mérkőzés nem volt ezen a napon, de az FTC labdarúgó csapatát érintő hír mégis akadt. Ez pedig az volt, hogy az együttes trénere Bródy Sándor egy esztendő után elköszönt a csapattól, Svédországba, a göteborgi Kamraterna csapatához szerződött edzőnek.

165

Bródy Sándor is nyilatkozott erről a lehetőségről, ahol – ma már szinte hihetetlen módon – a szerződése részleteiről is beszélt.

166

165 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=27&layout=s

166 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=41&layout=s

Egy héttel az országos bajnokság után az FTC rendezett atlétikai versenyt, ahol Némethy Jenő nagy rekordokat döntve győzött. Mellette első lett még Stolmár Károly, Brausz Károly, Ujfaluczky József, Hóra Ferenc és Gyurkó László is.

167

169

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=28&layout=s

168

Ugyanezen a napon néhány ferencvárosi atléta Szolnokra utazott, ott vett részt egy versenyen.

169

168 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=82&layout=s

169 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=29&layout=s

Úszásban a 400 m gyors magyar bajnokságában Serény István második lett, a nem bajnoki számok közül Halmi Tibor győzött oldalúszásban és Nagy Károly is folytatta a győzelmi sorozatát műugrásban.

170

Az FTC bajnokcsapata számára is megkezdődött az 1921. évi vízipóló bajnokság. Ennek örömére az első mérkőzésen az NSC kapuját egy híján egy tucat góllal terhelték meg.

171

Az FKE kerékpárversenyének második napján Eigner Jenő nyert, Pirity Jenő harmadik lett, az általuk alkotott tandem viszont műszaki hiba miatt feladta a versenyt.

170 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=29&layout=s

171 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=29&layout=s

172

A Lapterjesztők SC újabb nagysikerű boxversenyt szervezett, amelyen az FTC öklözői közül Rózsa Jenő, Untenecker József és Bokor Pál nyert, Palotai László és Bodor József második, Magyar László pedig harmadik lett.

173

172 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=30&layout=s

173 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=31&layout=s

Július 12. kedd

Az FTC vezetésének mindig volt gondja arra is, hogy a versenyek között egy kicsit megálljon ünnepelni és köszöntse a nagy sikert elért tagjait. Így volt ez ezen a kedden is.

174

175

Július 15. péntek

A nap versenye kétségkívül az 1921. évi magyar folyambajnokság volt, ahol Serény István néhány nappal a 400 m gyorson szerzett ezüstérme után újra egy második hellyel gazdagodott, ám a junior összevetésben első lett.

174 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=7&layout=s

175 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=20&layout=s

176

Július 16. szombat

A labdarúgók felvidéki túrára indultak, amelynek első állomásaként Pozsonyban a helyi MTK csapata volt az ellenfelük. Az eredmény röviden,

177 majd kicsit részletesebben is.

178

176 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=32&layout=s

177 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=43&layout=s

178 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=32&layout=s

Az MTK ifjúsági atlétikai versenyén az FTC egy első, négy második és egy harmadik helyezést tudott felmutatni.

179

A Kondor KE kétnapos jubileumi kerékpárversenyének első napján a ferencvárosi kerekesek közül Eigner Jenő, Pirity Jenő és Porsch József is nyerni tudott. 180

179 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=28&layout=s

180 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=47&layout=s

Július 17. vasárnap

Az FTC labdarúgói Pozsonyban egy újabb mérkőzést játszottak, ezúttal azonban nem magyar, hanem szlovák nemzetiségű csapattal. Az előző napi mérkőzés fáradalmaival a lábakban nem sikerült nyerni, pedig a vezetést már a 10. másodpercben megszerezték.

181

Az Egyetértés SC atlétikai versenyén győzelem nem, csupán három második és két harmadik hely jutott a ferencvárosiaknak.

182

181 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=32&layout=s

182 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=44&layout=s

Wenk János és Glatter Gyula Orosházán úszott 200 métert mellen. Wenk győzött, Glatter csupán harmadik lett. Figyeljünk csak a „cseles”

újságíróra! Vastagon szedi Glatter vereségét és csak úgy mellesleg a cikk közepén hozza Wenk győzelmét.

183

A Kondor KE kerékpárversenyének második napján Pirity Jenő tartotta jó formáját, megnyerte a jubileumi nagydíjat. Mellette győzött Eigner Gyula és Eigner Jenő is.

184

183 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=46&layout=s

184 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=47&layout=s

Kerékpárpólóban az FTC kombinált csapatként játszott, így sem járt nagyobb sikerrel, mint előző héten.

185

Július 20. szerda

Az FTC labdarúgói Pozsonyból nem a következő mérkőzés helyszínére, hanem a Tátrába utaztak, nem futballozni, sokkal inkább pihenni. Persze, azért a labdarúgás sem maradhatott ki a programból, találtak rá módot és lehetőséget, hogy kergessék a labdát, amint arról az alábbi Csorbatónál keltezett levél is beszámol.

186

Nem csak azt tudhatjuk meg a levélből, hogy a játékosok jól szórakoztak, hanem igen informatív az a rész is, amely a „Csorba bajnokságát” elnyert csapatról számol be, amelyet személyesen Malaky Mihály vezetett. Tagja volt ennek a csapatnak, mi több, gólt is rúgott, Szigeti Imre, aki feleségével együtt vett részt ezen a túrán. Ki volt Szigeti Imre? A válasz egyszerű, egy zuglói nagykereskedő, aki egyben a Zuglói AC elnöke is volt. Akkor viszont hogy került az FTC túracsapatába, ráadásul nem is egyedül, hanem a feleségével karöltve? No, erre már csak hosszabban lehet válaszolni. Kezdjük ott, hogy a „régi nagy öregek”, akik még a csapatban játszottak, így Blum Zoltán, Tóth Potya István és Pataky Mihály gyakran

185 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=47&layout=s

186 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=43&layout=s

187

beszélgettek, miért is nem sikerül az FTC-nek újból olyan nagynak lenni, mint korábban. Arra jutottak, hogy a tehetség már kevés, kell egy mecénás is a csapat mellé. Olyan, aki nem sajnálja a pénzét sem, ha a csapatáról van szó, olyan, mint az MTK-nak Brüll Alfréd. Látták, Szigeti Imre, a Zuglói AC elnökeként ilyen mecénás volt, mindent megtett a csapatáért, hogy az egyre előrébb jusson. A régi nagy FTC-ből már nála játszott Payer Imre és Medgyessy Jenő, sőt azt szerette volna, ha Pataky Mihály is hozzájuk szegődik. Pataky azonban csavart egyet a dolgon, nem volt ellenére a közös munka, csak nem Zuglóban, hanem a Ferencvárosban. Szigeti Imre üzletember volt, nyilván nem árult és soha nem vett zsákbamacskát, szerette volna megismerni a „portéka” jelenlegi állapotát, mert a múltjával nagyon is tisztában lehetett. Ezért fogadhatta el a túracsapat kíséretét. A nem is oly távoli jövő megmutatta, nem csalódhatott.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/FTCnaplo_1921/?pg=13&layout=s

187

Július 23. szombat

A néhány napos tátrai pihenés után Kassára utaztak a játékosok, ahol Pozsonyhoz hasonlóan ugyancsak két mérkőzést játszottak. Az elsőn a Kassai AC volt az ellenfél, 2:1-re legyőzték őket.

188

189

Az ifjúsági atlétáknak ezúttal az FTC rendezett versenyt, ahol 4 elsőség, 4 második és 1 harmadik helyezés maradt az Üllői úti fák között.

188 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=60&layout=s

189 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=45&layout=s

190

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=40&layout=s

190

A MAFC nemzetközi úszóversenyén Serény István második lett 800 m gyorson, míg Nagy Károly folytatta műugró győzelmi sorozatát.

191

Július 24. vasárnap

A második kassai mérkőzésen is győzött az FTC labdarúgó csapata, bár az ellenfél erősen törekedett egy jobb eredmény elérésére, ezúttal kevés volt a törekvés.

192

191 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=62&layout=s

192 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=66&layout=s

193

A legjobb magyar atléták (a magyar válogatott) Stockholmba látogattak, hogy megmérkőzzenek svéd riválisaikkal. A magyar csapatnak két ferencvárosi volt a tagja, Némethy Jenő a második lett versenyszámában, Stolmár Károly pedig vezető pozícióban bukott.

193 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=45&layout=s

194 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=42&layout=s

194

195

Miközben a legjobbak Stockholmban versenyeztek, idehaza egy történelmi léptékkel bíró verseny volt a Hungária úton. Az MTE versenyét az tette különlegessé, hogy azon először indultak népes mezőnyben női atléták. Mi sem természetesebb, az FTC sem maradhatott ki ebből az „újításból”, zöld-fehér színekben is indult női versenyző. Az „első fecske” Mekler Margit volt, aki a két sprintszámban, valamint a váltóban második helyezést ért el. A férfiaknál Virág Endre, Pesti Egyed és Brausz Mihály viszont győzni tudott.

195 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=2&layout=s

196 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=61&layout=s

196

Az MTK gyaloglóversenyén az FTC nem a legjobbjait indította, így a győzelmeket nem sikerült megszerezni.

197

A MAFC úszóversenyének második napja ferencvárosi szempontból jóval eredményesebb volt, mint az első. Wenk János, Wagner Olga és Nagy Károly révén a két második helyezés mellett három győzelmet is elkönyvelhettek.

197 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=40&layout=s

198 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=62&layout=s

198

Folytatódott a vízipóló bajnokság, mégpedig a nagy rangadóval, az FTCIII. ker. TVE mérkőzéssel, amelyet a bajnoki címvédő zöld-fehérek Wenk János és Fazekas Tibor vezérletével biztosan nyertek meg.

199

Kerékpározásban Pirity Jenő nagy napja volt ez a vasárnap. Amellett, hogy Budapest-bajnok lett 1000 méteren, megnyerte a 15 km-es motorvezetéses versenyt is. Az Eigner fivérek tandemje egy győzedelmes üldözési versenyben segédkezett a felvezetésével, mellettük a versenyen még két ferencvárosi második és egy harmadik helyezés született.

200

199 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=62&layout=s

200 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=62&layout=s

Július 26. kedd

A Stockholmban tartózkodó magyar atléta különítmény újabb versenyen vett részt, ahol Némethy Jenő nagyszerű hajrával győzött a 3000 m-es síkfutásban.

201

Stolmárnak ezúttal sem jött ki a lépés, újra rontott, úgy tűnik, rá nem volt jó hatással a svéd levegő.

202

201 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=73&layout=s

202 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=73&layout=s

Július 30. szombat

A magyar úszósport kétnapos ünnepe kezdődött el ezen a napon, amikor a bajnoki versenyek sorában lebonyolították a váltószámokat. A 3x100 mes vegyesváltóban az FTC csapata harmadik lett, a 4x200 m-es gyorsváltót viszont megnyerte. Ez volt az FTC úszósportjában az első csapatban elért bajnoki elsőség, eddig csak Wenk János nyert bajnoki címeket. Wenk János persze ebből a bajnokságból sem maradt ki, hiszen ő volt a váltó első embere, őt Vértessy József és Keserű Alajos váltotta, majd a befejező ember a gyorsúszó specialista Serény István volt.

203

A vízipóló Szövetségi díjért az FTC második számú csapata parádézott, kiütötte a BAK első csapatát.

204

Július 31. vasárnap

A szlovák túráról hazatért labdarúgócsapat Debrecenbe volt hivatalos egy pályaavató mérkőzésre. A Debreceni TE új nagyerdei pályáján lejátszott mérkőzést az FTC csapata 2:0-ra nyerte meg.

203 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=77&layout=s

204 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=51&layout=s

205

206

Az úszóbajnokságok második napján is született egy „első” ferencvárosi bajnokság, ezt Nagy Károly érte el műugrásban. Serény István egy újabb második helyezéssel gyarapította bajnoki éremgyűjteményét, ezúttal 800 m gyorson. Bajnoki számként írták ki a hölgyek 100 méteres úszását, ahol Wagner Olga második lett, mégsem lehetett ezt bajnoki helyezésként elkönyvelni, mert a bajnoki szintidőt nem érte el.

207

205 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=75&layout=s

206 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=56&layout=s

207

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=78&layout=s

Vízipólóban a bajnokság harmadik mérkőzésén fölényesen nyert az FTC. Nem is az eredmény miatt volt érdekes a meccs, hanem hogy új kapust avattak, miután a nagy ellenfél, a III. ker. TVE második számú kapusa, Bory Tivadar azonnali hatállyal átigazolást kapott a ferencvárosiakhoz, mai szóhasználattal, régi egyesülete kölcsönadta.

208

209

Atlétikában a KAOE országos versenyén csupán két ferencvárosi atléta indult, Ujfaluczky József második, Gyurkó László harmadik lett.

210

208 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=69&layout=s

209 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=78&layout=s

210

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=75&layout=s

Kerékpározásban a legjobban várt esemény az 1000 méteren lebonyolított Király-díj volt, ahol Pirity Jenő messze elmaradt a legjobb formájától, csupán a negyedik helyen végzett. Viszont a tandemversenyben, Eigner Jenővel együtt egy győzelemmel vigasztalódott.

211

Egy hír, amely azt bizonyította, hogy volt teniszélet az FTC-ben. Klubközi versenyen vettek részt a III. ker. TVE ellenében, amelyet 8:5-re elvesztettek, ám Ordódy Béla az univerzális sportember még mindig csillogtatta a képességeit.

212

211 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=51&layout=s

212

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=79&layout=s

Augusztus 2. kedd

Boksz az Angol Parkban. Nem, nem verekedtek, versenyeztek. A BBSE rendezett nagy sikerű boxversenyt, ahol az FTC öklözői közül Bodor József, Rózsa Jenő és Untenecker József tudott győzni.

213

Augusztus 6. szombat

Malaky Mihály nyilatkozott, amellyel egyrészt sok FTC-t érintő pletykalufit kipukkasztott, másrészt beszámolt egy-két valóban fontos dologról. Ki kellett pukkasztani például azt a lufit, hogy az FTC fuzionálna a Zuglói AC-val. Lám, lám a pesti nép, elég volt neki azt olvasni vagy hallani, hogy Szigeti Imre a zuglóiak elnöke elutazott a ferencvárosiakkal a szlovák-tátrai túrára, máris találgatni kezdett, ezek biztos fuzionálnak. A háttérben zajló tárgyalásokról persze fogalmuk sem lehetett, annyira jólértesültek mégsem voltak a pletykacunami elindítói. Elmondta Malaky azt is, hogy az új bajnokság előtt egy időben két túrát is terveznek a csapatnak, pontosabban csapatoknak. Az első csapat Németországba indult, ahonnan még bizonytalan volt az útirány (ami végül Dánia lett). A felvidékre pedig egy FTC-Zugló kombinált csapatot terveztek indítani, szigorúan a klubok közötti baráti együttműködés, véletlenül sem a fúzió szellemében (ez a túra végül nem jött létre). Ahogy az manapság is lenni

213

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=63&layout=s

214

szokott, a futballcsapatért felelős vezető a szezon előtt nem kerülhette ki a személyi kérdéseket sem, amelyek közül ebben az évben nem is a játékosok, hanem a tréner személye volt a legizgalmasabb.

Mindenképpen FTC múlttal rendelkező trénert kerestek, szerették volna megnyerni Rumbold Gyulát vagy Manglitz Ferencet. Tudjuk, ez így nem jött össze, maradt az átmeneti megoldás, miszerint játékosedzőként a Pataky Mihály, Blum Zoltán páros edzették a csapatot. Beszélt még a kiírandó, Springer vándordíjról, a készülő Springer emlékműről és a pálya tervezett bővítéséről is. Valószínű, a Nemzeti Sportnak ez a száma eladási rekordokat döntött, hiszen már akkoriban is a zöld-fehérek híreire voltak leginkább vevők az emberek.

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=80&layout=s

214

Érdekesség, hogy ugyanebben az interjúban Malaky Mihály elárulta, akkoriban még úgy számolt az MLSZ, hogy a hadibajnokságok eredményét nem tekintette hivatalosnak, így a bajnokságok számát tekintve az MTK még nem érhette volna utol az FTC-t.

215

Malaky Mihály is említette a Springer vándordíjat, amely egy monumentális alkotás volt, másfél méter magas, Berán Lajos készítette.

216

Sportesemény is volt ezen a szombaton, mégpedig az FTC kétnapos úszóversenyének az első napja, ahol véglegessé vált az FTC vízipóló csapatának újabb bajnoki címe, mivel a negyedik ellenfelét, a MAC csapatát is biztosan legyőzte. Az eredmény „csak” 3:0 volt, ám erre az a magyarázat, hogy a MAC csapata ennél az állásnál kiúszott a medencéből, nem folytatta a meccset.

215 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=81&layout=s

216

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=89&layout=s

217

Úszásban Serény István megnyerte az 1000 m-es főversenyt, Halmi Tibor oldalúszásban második, a 4x70 m-es gyorsváltó pedig harmadik lett.

217 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=94&layout=s

218 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=69&layout=s

218

219

Augusztus 7. vasárnap

A két legjobb ferencvárosi atléta a svéd útról hazafelé tartva Bécsben versenyzett. Némethy Jenő 1500 méteren másodikként futott át a célvonalon, Stolmár Károly viszont megnyerte a 110 m-es gátfutást.

220

Az itthon levő atléták a BTC országos versenyén vettek részt. Kovács János és Zsolt Géza révén két első helyet szereztek, melyeken kívül még volt négy harmadik helyezés is.

219 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=94&layout=s

220 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=62&layout=s

221

Az FTC úszóversenyének a második napján Wenk János volt a főszereplő. Kezdjük ott, hogy vízipólóban öt gólt dobott az osztrákoknak a ferencvárosiak hat góljából, ezzel oroszlánrészt vállalt a fölényes győzelemből.

222

Folytassuk azzal, hogy az úszószámokban is brillírozott, megnyert két egyéni számot, egyben pedig második lett, csakúgy, mint a váltóval. Ezek után nem csoda, hogy a Rémi-vándordíj pontversenyét is ő nyerte. A klubok egyleti pontversenyében a Hégner vándordíjért az FTC a harmadik helyen végzett. Wenk János mellett győzött Wagner Olga és a műugró (nem műúszó) Nagy Károly is, szebbé téve a zöld-fehér szurkolók vasárnapját.

221 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=62&layout=s

222 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=94&layout=s

223

Mindeközben Serény István bajnok lett a Balatonon hosszútávúszásban, ami a mai nyíltvízi úszóbajnokságok őse volt.

224

Kerékpározásban a bajnoki versenyen az 1000 méteres bajnokságért nem indult ferencvárosi versenyző, viszont a vadászversenyt Kovács József nyerte. Mellette Eigner Gyula és Papp Gyula második, utóbbi egy harmadik helyezést is szerzett.

223 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=62&layout=s

224 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=62&layout=s

225

Augusztus 11. csütörtök

Úszásban a legszorgalmasabb ferencvárosi sportoló sokáig Wenk János volt. Úgy tűnik, 1921-re ezt a címet lassan, de biztosan elvette tőle Serény István, aki minden meghirdetett versenyen elindult. Így tett ezen a csütörtöki napon is, amikor az UTE szervezésében úszott egy jót és nem mellesleg nyert 1000 méteren. Műugrásban ugyanígy győzött az 1921ben szinte legyőzhetetlen Nagy Károly és megnyerte versenyszámát Glatter Gyula is.

225 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=63&layout=s

226 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=102&layout=s

226

Augusztus 12. péntek

Az FTC labdarúgói elindultak az újabb túrájukra, amelynek célállomásai

Németország és Dánia voltak. A csapat csupán 12 játékossal kelt útra, a kísérők Malaky Mihály – természetesen – és Szigeti Imre, a Zuglói AC elnöke – sokat sejtetően – voltak. 227

A 12 fős játékos létszám már az indulásnál „bajt okozott”. Kiderült ugyanis, hogy Takács Géza nem utazhat, helyette Hungler I Józsefet riasztották, aki a csapat után utazott.

Augusztus 14. vasárnap 228

Az FTC csapata lejátszotta első mérkőzését Németországban, ahol Duisburgban 6:0-ra intézett el egy kombinált csapatot. A mérkőzésről a csapat középcsatára, egyben társedzője, Pataky Mihály írt tudósítást.

Újra változott a csapat összetétele, hiszen Hégert családi gyász miatt hazahívták, viszont mégis sikerült elintézni Takács utazását, továbbá Nikolsburgert is kirendelték.

227 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=99&layout=s

228 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=96&layout=s

229

230

A magyar sportsajtóra még mindig jellemző volt a pontatlanság, ahogy azt a második tudósításból látjuk, ahol az eredményt 6:1-nek írták. Hozzá kell tenni, nemcsak ők, az összes többi magyar lap sportrovata. Mi azért higgyünk csak nyugodtan a mérkőzésen résztvevő, ott gólokat is szerző Pataky Mihálynak!

Atlétikában a MAC emlékversenyén Dankó Géza nyert, Pesti Egyed és Ujfaluczky József harmadik helyen végzett.

231

229 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=97&layout=s

230 https://adt.arcanum.com/hu/view/BudapestiHirlap_1921_08/?pg=109&layout=s

231 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=108&layout=s

Az úszók egy kongresszus apropóján Tatára látogattak, ahol az FTC „ügyeletes” győzői Wenk János, Serény István és a műugró Nagy Károly voltak.

232

Kerékpározásban Papp Gyula egy második, míg Pirity Jenő egy harmadik helyezést gyűjtött. 233

232 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=76&layout=s

233 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=77&layout=s

Augusztus 15. hétfő

Az FTC csapata egy nappal az első után lejátszotta a második német mérkőzését, Duisburg után Kölnben. A kölniek kombinált csapata, bár nagyobb ellenállást tanúsított, ugyanúgy kikaptak, mint a duisburgiak.

234

235

Az FTC itthon maradt labdarúgói sem unatkoztak, ők az FSC csapatával játszottak egy mérkőzést, amelyet biztosan megnyertek.

236

234 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=114&layout=s

235 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=97&layout=s

236 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=75&layout=s

Természetesen erről a találkozóról is írt Pataky Mihály.

Atlétikában a BBTE nemzetközi versenyén Stolmár Károly biztosan győzött, a Brausz fivérek pedig egymás között döntötték el a rúdugrás elsőségének kérdését, végül Mihály győzött Károly előtt.

Sokkal eredményesebbek voltak a klub versenyzői a saját rendezésben lezajlott ifjúsági atlétikai versenyen, ahol 3 második és 2 harmadik helyezés mellett 8 elsőséget szereztek.

239 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=108&layout=s

237

238

Kerékpározásban az ünnepi versenyek második napján Pirity Jenő nemzetközi mezőnyben szerzett két harmadik helyezést.

239

238 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=108&layout=s

239 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=109&layout=s

Kerékpárpólóban csak nem sikerült visszatalálni a győztes útra, ezúttal az MTK-val közösködve is vereséget szenvedett a csapat.

240

Augusztus 18. csütörtök

Harmadik németországi mérkőzését is megnyerte a ferencvárosi labdarúgó csapat, ezúttal Krefeldben az ottani kombinált ellen.

241

Természetesen Pataky Mihály írt erről a mérkőzésről is, sőt előre vetítette a dán mérkőzéseket is.

242

Augusztus 19. péntek

Serény István a hazai sikerei után elindult az osztrák bajnokságban is, ahol az 1500 m-es gyorsúszásban osztrák bajnok lett, emellett megnyerte az 500 méteres főversenyt is. Wenk János osztrák bajnoki második helyezése mellett nyert 100 m gyorson és még ezen kívül is született a versenyen további egy elsőség a 4x200 m gyorsváltó révén, valamint három második helyezés. Nem csoda, hogy a pontversenyt is az FTC csapata nyerte.

240 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=109&layout=s

241 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=114&layout=s

242 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=97&layout=s

243

Az iménti eredményekből látszik, hogy az FTC pólócsapatának a tagjai igencsak kivették a részüket az úszósikerekből. Mivel pólózni is hívták őket, ott is alaposan „kibabráltak” az osztrákokkal.

244

Augusztus 20. szombat

Az MTE atlétikai versenye újra kibővült a női számokkal, ahol Mekler Margit ezúttal a távolugrásban indult és ért el harmadik helyezést a nemzetközi mezőnyben. A férfiak közül Stolmár Károly győzött, a többiek 3-3 második és harmadik helyezést szereztek.

243 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=126&layout=s

244 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=126&layout=s

245

Kerékpározásban az FTC összeállt az MTK-val, legalábbis egy nívós nemzetközi verseny megrendezésének az erejéig. A kétnapos verseny első napján két harmadik és egy negyedik hely jutott a ferencvárosiaknak.

246

Hiába reaktiválta az FTC a régi idők bajnokait, Szamek Ferencet és Merényi Lajost, az ő segítségük is kevés volt, továbbra sem tudott győzni az FTC kerékpárpólóban.

245 https://library.hungaricana.hu/hu/view/FTCnaplo_1921/?pg=12&layout=s

246 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=127&layout=s

Augusztus 21. vasárnap

Az első csapat ugyan külföldön túrázott, ám az itthoniak is folyamatosan edzettek és játszottak. Ezen az ünnepen a KAOE csapatát múlta felül az FTC kombinált, amely gyakorlatilag a Wilheimmel megerősített ifjúsági csapat volt.

247 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=85&layout=s

248 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=122&layout=s

247
248

A KAOE atlétikai viadalán Némethy Jenő ezúttal 3000 méteren döntötte meg a magyar rekordot, természetesen nyert. Győzelmet aratott Radnai Hermann is, a távolugró csapat pedig Budapest bajnokságért szerezte meg a második helyet, ahogy Ujfaluczky József is, míg Kovács János és Brausz Mihály – ezúttal hármasugrásban – harmadik lett.

249

Nem minden ferencvárosi úszó volt Ausztriában, Glatter Gyula és a műugró Nagy Károly sem, akik idehaza nyertek a MOVE országos versenyén. Ahogy nyert Keresztessy Kamilla is, akinek ez volt az első versenye az FTC színeiben, később Keresztúri Kamilla néven ért el nagy sikereket.

249 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=124&layout=s

250 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=126&layout=s

250

A nemzetközi kerékpárverseny második napján Pirity Jenő a maratoni hatórás párosversenyben vett részt és végzett az ötödik helyen.

251

Augusztus 24. szerda

A német túra utolsó mérkőzése pont olyan eredménnyel zárult, mint az első, azaz 6:0-ra győztek a ferencvárosi futballisták. Az ellenfél, egyúttal a szenvedő fél a Preussen együttese volt.

252

253

Négy meccs, négy győzelem, 17:1-es gólarány, ez volt a német túra mérlege. Nem csoda, ha a német lapok is az FTC dicséretét zengték.

251 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=127&layout=s

252 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=130&layout=s

253 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=90&layout=s

254

Augusztus 26. péntek

Valami bűzlött Dániában. Shakespeare óta ismerjük ezt a nagy igazságot, ezen a pénteki napon az FTC futballcsapata is megtapasztalta, súlyos vereséget szenvedtek Koppenhágában.

255

254 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=132&layout=s

255 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=139&layout=s

A mérkőzés előtt készült fotó, ahol a ferencvárosiak az első két sorban láthatók. Balról Kertész Géza (civilben), Héger, Csajka (sapkában), innentől kezdve a csíkos mezesek, Tóth Potya, Pataky, elől Blum, Takács Géza, Hungler II, Schwarcz, Obitz, Szabó, Nikolsburger.

256

Befejeződött az MTK ifjúsági birkózóversenye, ahol a pehelysúlyban Bock Gyula, a nehézsúlyban pedig Badó Rajmund győzött.

257

Augusztus 28. vasárnap

A dán visszavágó már jobban sikerült, az FTC a súlyos vereség helyett egy gólgazdag döntetlennel búcsúzott a dán fővárostól.

256 https://library.hungaricana.hu/hu/view/Fradifutballmuz_36/?pg=55&layout=s

257 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=143&layout=s

Az FTC itthon maradt játékosai, az FTC kombinált színeiben egy minimeccset játszottak, ahol vereséget szenvedtek. Mini volt a meccs, mert csupán 2x15 percig tartott, ugyanis a sötétség nagy úr volt, leszólította a csapatokat a pályáról. Az eredményt ismerve, szerencsére, mert teljes időben akár rosszabbul is végződhetett volna. 259

És hogy miért szólhatott közbe a sötétség? Azért, mert a fenti mérkőzést az FTC nagyszabású atlétikai versenye után rendezték, amely a tervezetthez képest hosszabbra nyúlt. Ez a verseny volt az első a Springer-emlékversenyek sorában. A klub már szeretett elnökének elhunyta után kifejezte abbéli szándékát, hogy dr. Springer Ferenc emlékét a különböző sportágakban emlékversenyekkel is megörökíti, amelyekre vándordíjakat ír ki. Az atlétikai szakosztály elsőként készült el

258 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=146&layout=s

259 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=101&layout=s

258

260

a saját tervezetével, így ezen a vasárnapon már ki is írhatták az atlétikai emlékversenyt.

260

A versenyen az FTC atlétái 6 számban győztek, mellette még szereztek 4 második és 2 harmadik helyet, így a pontversenyt is fölényesen megnyerték és lettek ezzel a Springer-vándordíj első védői. 261 262

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=68&layout=s

261 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=101&layout=s

262 https://adt.arcanum.com/hu/view/Magyarorszag_1923_08/?pg=179&layout=s

Goschy Ferenc nem az Üllői úton, hanem Szolnokon indult és győzött az ifjúsági 800 m-es távon. 263

Hol volt már az az idő, amikor egyedül Wenk János jelentette az FTC úszószakosztályát? A BAK úszóversenyén is többen, köztük olyanok is indultak, akiknek ez volt az első versenyük. Úgy tűnik, akkoriban is a jó eredmények vonzották mágnesként a fiatalokat. A jó eredmények, mint éppen Wenk Jánosé vagy Serény Istváné, akik ezen a versenyen is győztek.

Az Edison KE kerékpáros versenyén Pirity Jenő Eigner Jenővel párban megnyerte a tandemversenyt, a 20 km-es párosversenyben pedig a negyedik helyen végzett.

263 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=140&layout=s

264 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=142&layout=s

264

Olvashatjuk az iménti tudósításban, hogy a futballszezon kezdete elkezdte éreztetni nem egészen jótékony hatását a többi sportágra.

Hiába, nincs új a nap alatt, a futball 1921-ben is mindent vitt, sok embernek csak az jelentette a sportot, valljuk be, mint ma is. Mindez a kor karikaturistáját is megihlette.

265 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=141&layout=s

266 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=128&layout=s

265
266

Augusztus 29. hétfő

Egy meglepő hír, az 1920/21-es bajnoki szezonban a fair díjat az összes bajnoki osztályt figyelembe véve az FTC érdemelte ki. Írhattak az újságírók bármit az FTC játékáról, a tények akkoriban is nagyon makacs dolgok voltak.

Szeptember 1. csütörtök

Az előző vasárnapi atlétikai versenyen a sötétedés nem csupán az azt követő labdarúgó mérkőzést rövidítette meg, hanem magát az atlétikai versenyt is. Az akkor elmaradt számokat ezen a csütörtöki napon pótolták, az FTC Pesti Egyed révén szerzett egy újabb győzelmet.

267 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=139&layout=s

268 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=149&layout=s

267 268

Szeptember 3. szombat

A MAC ifjúsági atlétikai versenyt rendezett, ahol az FTC atlétái 1 első, 4 második és 2 harmadik helyezéssel jelezték, hogy még tart a szezonbeli lendületük.

269

Megkezdődtek a tenisz országos bajnokság küzdelmei, ahol az első fordulóból a Lőrincz-Ordódy férfi páros és a junior férfi egyesben induló Ordódy Béla jutott tovább.

269

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=157&layout=s

270

Egy érdekes hír, amely azt bizonyítja, hogy az FTC vezetése már 1921-ben is komolyan gondolta az Üllői úti komplexum üzemeltetését. Nemcsak a pályát, szükség esetén a klubhelyiségeket is bérbe adták, mint például ezen a szombaton a XIX. kerületi Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja vigalmi bizottságának, amely tánccal egybekötött nyári mulatságot rendezett.

271

Szeptember 4. vasárnap

Elkezdődött az 1921/22. évi labdarúgó bajnokság, az FTC első ellenfele a Kispesti AC volt. Az FTC nem hivatalos mérkőzésen 1:0-ra kikapott a Kispesti AC együttesétől. A fenti két mondatban mintha ellentmondás lenne, vagy két csapata játszott a feleknek? Egy csapatuk játszott és az ellentmondást az oldja fel, hogy bírói műhiba miatt az FTC megóvta a bajnoki mérkőzést, amely óvásnak később helyt adtak, a bajnoki újrajátszását rendelték el, így a lejátszott mérkőzés nem hivatalosnak minősült. De mi is történt? A mérkőzés második félidejében gól nélküli állásnál egy nyilvánvaló szabálytalanságot megtorolva Fiedler Konrád bíró 11-est ítélt az FTC javára. A büntetőt a zöld-fehérek biztosan

270 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=159&layout=s

271 https://adt.arcanum.com/hu/view/BudapestiHirlap_1921_09/?pg=13&layout=s

értékesítették, ám a bíró, arra hivatkozva, hogy két ferencvárosi játékos a labda elrúgásának pillanatában belépett a 16-oson belülre, nem adta meg a gólt. Ez még nem lett volna hiba, ám az már annál inkább, hogy a büntető újrarúgatása helyett szabadrúgást ítélt az ellenfélnek a 16-os vonalról kifelé. Pedig a szabályok e tekintetben már akkor is egyértelműek voltak: „Ha a támadó csapat játékosai a rúgás pillanatában a büntetőterületre befutnak, vagy más szabálytalanságot követnek el és a labda a kapuba megy, a rúgás megismétlendő”. Ez bizony már műhiba volt! Így a Kispest később hiába szerezte meg a győztes gólt, az bajnoki győzelmet nem eredményezhetett. A bíró az ítéletétől nem lett közönségkedvenc, a meccs végén csupán rendőri kísérettel tudta elhagyni a pályát, noha a mérkőzés Kispesten volt, ám ferencvárosiak mindenhol voltak, akik ha kellett, ki is mutatták felháborodásuk jeleit. Mint kiderült a „derék bíró” nem ismerte a szabályokat és ezt még le is nyilatkozta: „A lövés pillanatában két FTCjátékos belépett a 16-os területére, mire a szabályok (?) alapján szabadrúgást ítéltem az FTC ellen. A 11-est csak akkor lövettem volna újra, ha a KAC-játékosok léptek volna idő előtt a 16-os területére és a labda a kapu mellé ment volna. A közönség tehát nem tudta a szabályokat és így ok nélkül zajongott.” Jaj, szegény bíró! Bizony, vele szemben a közönség tudta jól a szabályokat.

272 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=116&layout=s

272

276

A múltat kutató a fenti tudósítást elolvasva érdekes dologra figyelhet fel. Éppen arra, hogy hol is jelent meg ez a tudósítás, nevezetesen a Sporthírlapban. Abban a lapban, amely, mint azt többször bemutattuk, nem arról volt híres, hogy az FTC szempontjából tálalta volna az eseményeket, az olyan cikkeket inkább a másik sportlapban, a Nemzeti Sportban kellett keresni. Ebben az esetben viszont a Nemzeti Sport úgy tudott a meccsről tudósítani, hogy a 11-est meg sem említi. Persze, így nem kellett a kialakult helyzetről véleményt formálnia, amit nem írunk meg, az meg sem történt alapon. Szemelvények az ő tudósításukból:

Néhány napnak el kellett telnie, közben az FTC hivatalosan is megóvta a mérkőzést, immáron az egész magyar sajtó Fiedler Konrád bíró képességeit vitatta, mire a Nemzeti Sport is elővezette a problémát, sürgette a bírókérdés megoldását, egyetértve a mérkőzés újrajátszásával.

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=153&layout=s

273

274

Az mindenesetre megnyugtatónak tűnt, hogy a vétkes bíró kijelentette, ő többet nem vezet meccset, önként visszavonult.

275

Az első csapatok botrányos mérkőzése mellett voltak azért más összecsapások is. A Szövetségi díjért az FTC címvédő második csapata nem ismert kegyelmet, fölényesen győzött.

276

274 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=163&layout=s

275 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=120&layout=s

276 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=154&layout=s

Ugyanezt tette az ugyancsak címvédő ifjúsági csapat is.

277

Az atlétikai szövetség győri propagandaversenyén az FTC klasszisai

Némethy Jenő kivételével mind megjelentek (Stolmár Károly, Brausz Mihály, Szablár Péter) és mind győztek.

278

Úszásban a VAC versenyén volt egy bajnoki szám, az 1500 m gyors, ahol

Serény István a második helyen végzett, a nem bajnoki számokban a többiek 2 második és 3 harmadik helyezést értek el.

277 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=154&layout=s

278 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=118&layout=s

A

279 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=118&layout=s

280 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=158&layout=s

Vasas kerékpárversenye a Pirity-Eigner tandemnek ezúttal nem sikerült, annál jobban ment Pirity Jenő az egyéni főversenyben, amit megnyert. 280 279

Szeptember 8. csütörtök

A Kisasszonynapi ünnepnapon a sportról a BEAC gondoskodott, amelynek vándordíjas atlétikai viadalán Stolmár Károly újabb győzelmet aratott, Pesti Egyed második, Zsolt Géza, Kovács János és a súlydobó csapat harmadik lett.

281

A Turul KK kerékpárversenyének fő száma a tandembajnokság volt, ahol a Pirity-Eigner páros a második helyen végzett.

282

Újabb próbálkozás kerékpárpólóban, aminek újabb vereség lett a vége, hiába próbálkoztak a versenyzők mindenféle kombinált összeállításokkal.

281 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=164&layout=s

282 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=166&layout=s

283

Szeptember 10. szombat

Az MTK ifjúsági versenyén csapatban mérték össze erejüket a főváros atlétái. Az FTC sportolói két második és két harmadik helyezést szereztek, az összesített pontversenyben is a harmadik helyet szerezték meg. A kiegészítő szenior számok közül a gyaloglás az FTC felségterülete volt, kisajátították maguknak az első helyeket.

284

Szeptember 11. vasárnap

Úgy tűnik, az első fordulóbeli „bírósokk” még mindig benne volt a ferencvárosi lábakban, de főleg a fejekben, mivel a második fordulóban a III. ker. TVE ellen sem sikerült nyerniük, igaz ezúttal ki sem kaptak, viszont a bíráskodással semmi probléma nem volt.

283 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=166&layout=s

284 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=175&layout=s

A második számú csapat ebben a bajnokságban eddig „terminátort játszott”, a Kispest után az óbudaiakat is kiütötte.

286

Pedig a fenti meccset idő előtt be kellett fejezni, mert az óbudaiak a gólokat sorra kapva elfogytak, azaz eltűntek az öltözőben.

285 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=169&layout=s

286 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=171&layout=s

285

Az FTC II-től nem akart elmaradni az ifjúsági I-es csapat sem, ők is folytatták a nagyarányú győzelmi szériájukat. Ha szerényebben is, de az ifjúsági II-es csapat is nyert.

Atlétikában néhány ferencvárosi versenyző elindult a MAFC versenyén, ahol gerelyvetésben kettős győzelmet arattak, míg magasugrásban Pesti Egyed lett második.

287 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=139&layout=s

288 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=171&layout=s

287 288

289

Az MTK gyaloglóversenyén a zöld-fehérek a felnőttek között a második és harmadik, míg az ifjúságiaknál a harmadik helyig jutottak.

290

Úszásban ezen a hétvégén két szerény második hely volt az FTC termése.

291

289 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=175&layout=s

290 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=134&layout=s

291 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=178&layout=s

Szeptember 13. kedd

A labdarúgást kedvelők széles köre izgatottan várta ezt a napot, hiszen az MLSZ nagyhatalmú intézőbizottsága ekkor foglalkozott az FTC óvásával, amely a kispestiek elleni bajnoki meccsen elkövetett bírói műhiba ügyében történt. Mindenki azt gondolta, sima az ügy, hiszen a bíró maga is elismerte tévedését, a bíróbizottság pedig egyértelműen foglalt állást a mérkőzés megismétlése mellett. Erre mi történt? Az intézőbizottság 3:2 arányban úgy döntött, a bírói döntést utólag nem lehet megváltoztatni, mert az veszélyes precedenst teremtene. Nézzük először a bíróbizottság teljesen korrekt javaslatát.

292

Erre jött a bizottság, melynek összetételét is olvashatjuk a cikkben, állásfoglalása.

292

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=138&layout=s

293

Malaky Mihály nagyon feldúlt volt, azonnal beadta a fellebbezést és „megfenyegette” a bizottságot, hogy a legközelebbi hasonló szabálysértésnél maga is a pályára rohan igazságot szolgáltatni.

294

Bár nem volt rétestészta, ettől függetlenül úgy bántak ezzel az üggyel az újságok. A Nemzeti Sport példának okáért különvéleményt jelentett be,

293 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=138&layout=s

294

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=138&layout=s

szerintük a helyes megoldás nem az újrajátszás és az eredmény helybenhagyása közti dilemma megoldása, hanem az, hogy lejátszatják a mérkőzés elmaradt részét, az ő olvasatukban újra kell rúgatni a 11-est, ha az bemegy, akkor a végeredmény 1:1, ha nem, akkor marad 1:0 a kispestieknek. Ügyes? Nagyon is! Igen, ilyen emberek írhattak akkor újságot, befolyásolhatták a közvéleményt.

295

Szeptember 15. csütörtök

Az ESC atlétikai versenyén egyedül Pesti (Serf) Egyed nevével találkozhattunk, aki viszont megnyerte a magasugrást.

296

Szeptember 17. szombat

Az FTC ifjúsági atlétikai versenyén a hazai sportolók két első, valamint 3-3 második és harmadik helyezést tartottak otthon.

295 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=182&layout=s

296 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=185&layout=s

Úszásban a MAFC-BEAC nemzetközi versenyén Serény István a 200 m gyorsúszásban harmadik lett a német versenyzők mögött, míg a hazai ellenfelekkel szemben Keresztúri Kamilla győzött, a junior vegyesváltó második helyen érte el a falat.

297 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=149&layout=s

298 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=150&layout=s

297
298

Szeptember 18. vasárnap

Mikor támadjon fel az FTC, ha nem az Újpest ellen? A tudósításból úgy tűnik, hogy ez az állítás már 1921-ben is igaz volt. Pataky Mihály játékosedző vezetésével a bajnokság harmadik fordulójában sikerült megszerezni az első győzelmet.

299

A második csapatok mérkőzésén a Szövetségi díjért pont fordított eredmény született.

300

Ezek szerint nem sikerült az FTC Prágából igazolt új szerzeményének, Hacseknek a bemutatkozása. Tán, ha Sajó is vele lett volna.

301

299 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=190&layout=s

300 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=149&layout=s

301 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=181&layout=s

Az ifjúsági csapat sem tudott nyerni, bár ők nem kaptak ki.

302

Az MTK nemzetközi atlétikai versenyén a ferencvárosiak közül egyedül Stolmár Károly állt rajthoz, aki viszont az országos rekordot beállítva megnyerte a 110 m gátfutást.

303

Ezzel a futásával Stolmár Károly az atléták között negyedikként, a ferencvárosiak között másodikként megszerezte az aranyjelvényt.

304

Székesfehérváron az SZTC pályaavató versenyén Pesti Egyed és Hóra Ferenc tudott győzedelmeskedni.

302 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=149&layout=s

303 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=149&layout=s

304 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=201&layout=s

A nemzetközi úszóverseny második napján győzelemnek nem örülhettek a ferencvárosi úszók, csupán két második és egy harmadik hely volt a buzgólkodásuk jutalma.

Az úszóverseny végén városközi vízipóló mérkőzést rendeztek Budapest és Magdeburg csapatai között. A találkozón, amelyet a magyarok biztosan nyertek meg, játszott, sőt a gólokat dobták: Wenk János és Fazekas Tibor.

305 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=193&layout=s

306 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=150&layout=s

305 306

Ritkán jött hír az evezősökről, ez a nap a kivételek napja volt. Az Evezős Szövetség versenyén egyesben Buday József győzött, a nyolcas a harmadik helyen végzett.

307 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=150&layout=s

308 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=150&layout=s

309 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=195&layout=s

307 Kerékpározásban a Pirity-Eigner tandemduó újabb győzelemmel örvendeztette meg magát és híveiket. 308 309

Szeptember 25. vasárnap

A bajnokságban az UTE után a MAC csapatát győzték le a ferencvárosi labdarúgók.

310

A Szövetségi díjért javított, azaz újra győzött az FTC II. 311

Az ifjúsági csapat azonban még nem lábalt ki a hullámvölgyből, újra döntetlenül végzett.

312

310 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=205&layout=s

311 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=207&layout=s

312 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=207&layout=s

Jobban ment az ifjúságiak kettes csapatának, ők győztek.

313

Atlétikában megrendezték a csapatbajnokságok futószámait. Az FTC csapatban nem szerzett érmet, ami különösen az ifjúsági számokban volt kellemetlen meglepetés. A nap szenzációját viszont Némethy Jenő rekordfutása jelentette 5000 méteren.

313 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=207&layout=s

314 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=210&layout=s

314

315 Némethy Jenő ezzel 800 métertől 5000 méterig egyeduralkodóvá vált a magyar mezőnyben. Edzője, Misángyi Ottó is csak áradozott róla.

316

315 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1920/?pg=155&layout=s

316 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=209&layout=s

Az FTC 5000 méteres gyaloglóversenyét Hóra Ferenc nyerte.

317

Kerékpározásban a TTC nemzetközi versenyén jól szerepeltek az Eigner testvérek, Jenő a megnyitóversenyt, Gyula pedig az Őszi-díjat nyerte meg. Eigner Jenő egy-egy második és harmadik hellyel is gazdagabb lett, a nemzetközi térelőnyversenyben, illetve megszokott párjával, Pirity Jenővel tandemben.

317 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=165&layout=s

318 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=157&layout=s

318

Egy teniszhír is jutott erre a napra. Az FTC a hősi halált halt játékosa, Paller Gyula emlékére háziversenyt rendezett, amelyen a legjobban Ordódy Béla szerepelt.

319

Október 1. szombat

Bajnoki mérkőzés helyett ezúttal lengyel vendégek vizitáltak az Üllői úton, ahol az FTC 1:0-ra legyőzte a Cracowia csapatát. Emlékezetes, egyben történelmi első pillanat volt, amikor az FTC hivatalosan is cserélt, a szünetben Héger Ferenc helyett Matkovics József állt be.

320

319 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=211&layout=s

320 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=220&layout=s

321

Nemcsak a pályán, a zöld asztalnál is győzött az FTC. Az MLSZ fellebbviteli tanácsa ugyanis helyt adott a klub fellebbezésének, megsemmisítette a KAC elleni mérkőzés bírói műhiba folytán kialakult végeredményét, a bajnoki újrajátszását rendelte el.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=171&layout=s

321

A MAC ifjúsági atlétikai versenyén a Csurgay-vándordíjért az FTC a pontversenyben a harmadik helyen végzett. Egyéniben Adorján László és Vándory Márton tudott győzni, mellettük még 3 második és 2 harmadik helyezés született.

322

Október 2. vasárnap

A MAC nemzetközi atlétikai versenyének a hőse megint Némethy Jenő volt, aki ezúttal 3000 méteren, majd tovább futva 2 angol mérföldön döntött országos rekordot.

323

322 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=175&layout=s

323 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=174&layout=s

Mladoniczky Tibor egészen Dorogig utazott, hogy ott gyalogoljon egy jót, megnyerve ezzel a 3000 m-es versenyt.

324

Pirity Jenő és Eigner Jenő összesen egy első, egy második és két harmadik helyet pedálozott össze a Milennáris épp aktuális nemzetközi versenyén.

325

Október 5. szerda

A MAC határozottan erősen finiselt az atlétikai pályaszezon végéhez közeledve, szombat és vasárnap után szerdán is versenyt rendezett a Margitszigeten. Ezen a ferencvárosi atléták közül Kulcsár József indult és ért el egy második helyezést.

324 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=116&layout=s

325 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=226&layout=s

326

Október 8. szombat

A BBTE ifjúsági atlétikai versenyére nem lehetett azt mondani, hogy elárasztották a ferencvárosi atléták. Csupán két számban indultak, Kovács Béla győzött az olimpiai futóváltó második lett.

327

Október 9. vasárnap

A derby napja. Nem, nem az újpestiek elleni meccsről beszélünk, 1921ben a derby egyértelműen az MTK elleni rangadó volt. Nem mi aggatjuk rá ezt a jelzőt utólag, az akkori újságok rendre így hivatkoztak a mérkőzésre.

328

326 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=180&layout=s

327 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=190&layout=s

328 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=182&layout=s

329 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=231&layout=s

329

A mérkőzés előtt óriási volt a várakozás, felfokozott volt a hangulat. „Mikor törje meg az FTC az MTK hegemóniáját, ha nem most?”

kérdezgették az optimista szurkolók. Ám maga a mérkőzés mást bizonyított be, ahogy az újság is írta, az MTK még hanyatlásában is stílusos, az FTC felfutásában is stílustalan játékot játszott. Felvetődött az is, ebben mekkora a szerepe annak, hogy az MTK mellett évek óta professzionális tréner dolgozott, míg az FTC csapatát játékosok edzették. Valljuk be, ebben is lehetett valami! Száz szónak is egy a vége, az MTK 2:0-ra megnyerte a derbyt.

Pedig az FTC játékosok igazán különleges ajándékot, mondhatni motivációt kaptak a meccs előtt, a Révész-család lepte meg őket egy hatalmas virágcsokorral. Messziről legalábbis úgy tűnt, közelebbről pedig kiderült, hogy ez a csokor Memphis-cigarettákból és szivarokból állt.

330 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=237&layout=s

331 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=240&layout=s

330 331

A ferencvárosi hangulatot nyilván nem javította, hogy a második számú csapatok Szövetségi díjért lejátszott mérkőzésén ugyancsak MTK győzelem született.

332

Sőt, a legifjabbak mérkőzése is MTK sikert hozott.

333

Atlétikában a BBTE országos versenyén az FTC magasugró csapata megnyerte Budapest bajnokságát, mellette még egy második és két harmadik helyezés jött össze.

334

Dorogon pályát avattak az atléták. Az FTC két klasszisa, Némethy Jenő és Szablár Péter a hendikep „áldozatai” lettek, a rajtnál túl nagy előnyt kellett adniuk a riválisaiknak, amit a táv végéig nem bírtak ledolgozni. Ez is magyarázza, miért maradtak győzelem nélkül a ferencvárosi atléták, miért jutott nekik csupán két második és három harmadik helyezés.

332 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=239&layout=s

333 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=239&layout=s

334 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=190&layout=s

335

Úgy tűnik, az örökifjú Paskál Ignácot 42 évesen a futás „konzerválta”, hiszen jól bírta a versenyt a fiatalabbakkal, ezúttal is hatodik lett az ESC félórás futóversenyén.

És még mindig nem volt vége a vasárnapi atlétikai versenyeknek. Az MTK 3000 méteren rendezett gyaloglóversenyt, ahol az ifjúságiak a magyar bajnoki címért versenyeztek. Guzsák Kálmán, bár végig vezetett, végül a második helyet szerezte meg a bajnokságban, csakúgy, mint a szenior nem bajnoki mezőnyben Mladoniczky Tibor.

335 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=191&layout=s

336 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=190&layout=s

336

337

Október 13. csütörtök

Lejátszották a bajnokság első fordulójából az FTC-KAC mérkőzést, amelynek ekkori eredményét az emlékezetes bírói műhiba okán megsemmisítették. Az ügy mindenesetre hetekig élénken foglalkoztatta a magyar sporttársadalmat. Az FTC csapata nem tudott élni a vezetők által nagy nehezen kiharcolt lehetőséggel, gólnélküli döntetlent játszott, azaz az MTK meccs veresége után újabb értékes pontot hullajtott el a bajnokságban.

337 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=190&layout=s

338 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=246&layout=s

338

Érdekesség, hogy a meccs után az FTC „nagy árulójának tartott”, Schlosser Imre is „vette magának a bátorságot”, hogy véleményt formáljon egykori csapatáról, különösen annak támadóiról.

339

Mondjuk, a játékosedzőt, Pataky Mihályt sem villanyozták fel az idézett mérkőzések, ő is erősen kedvét vesztette, még a visszavonuláson is elgondolkodott, amit azonban nem tett meg. 340

339 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=244&layout=s

340 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=249&layout=s

Az első csapatok mellett a diákcsapatok is játszottak, ahol az FTC diákjai biztosan győztek.

341

Október 15. szombat

Az ifjúsági atlétákat ezen a szombaton az MTK szólította versenybe a szezonzáró versenyén. A ferencvárosiak közül Vándory Márton nyert, mellette a többiek még 4 második és 3 harmadik helyet serénykedtek össze.

342

Október 16. vasárnap

Megszakadt az FTC csatársorának ínséges sorozata, a TTC-nek már négy gólt rúgtak az esedékes bajnokin.

341 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=263&layout=s

342 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=206&layout=s

Atlétikában Szablár Péter újabb országos bajnoki címet ünnepelhetett, ezúttal a 10 km-es gyaloglásban bizonyult legyőzhetetlennek, ahol Kopp Antal negyedik lett.

343 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=253&layout=s

344 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=205&layout=s

345 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=205&layout=s

346 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=252&layout=s

A négy gól az FTC II-nek is sikerült. 344 Ahogy az lenni szokott, az ifjúsági csapat sem akart lemaradni. 345 343 346

A MAC úszóversenyén győzelem nem, csupán egy második és három harmadik hely jutott a ferencvárosi úszóknak.

347

A Húsiparosok által rendezett birkózóversenyen Schmeisz Béla győzelemmel képviselte a ferencvárosi színeket.

348

347 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=258&layout=s

348 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=259&layout=s

Október 22. szombat

Mivel az MLSZ a válogatottnak szervezett mérkőzést, bajnoki forduló nem volt, a csapatok a válogatottjaik nélkül edzőmérkőzéseket játszottak. Az FTC a 33 FC csapatával mérkőzött és biztosan győzött a kombináltnak nevezett csapat.

349

Október 23. vasárnap

Az előző napnál emlegetett válogatott mérkőzés Középnémetország ellen volt, tehát nem volt hivatalos országok közötti mérkőzés. Ettől függetlenül a szövetségben úgy kezelték, mintha az lett volna. A válogatott csapatnak ferencvárosi részről Blum Zoltán és Pataky Mihály volt a tagja, a magyarok 3:2-re győztek, a gólokat Orth (2) és Molnár lőtték.

349

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=211&layout=s

350

Hol volt már az az idő, amikor az FTC atlétikai házibajnoksága a futballisták futó-, ugró- és dobóversenye volt? 1921-ben már a nagy létszámú atléta-gárdának külön klubbajnokságot írt ki a szakosztály vezetése, ahol Némethy Jenő újabb rekordkísérletet jelentett be. A viharos erejű szél meghiúsította a rekordot, ám a versenyt megtartották, amely ebben a sorban 1920. után a második volt. A szabályzat szerint, aki háromszor is klubbajnok lesz egy-egy számban, az a klub örökös bajnokává válik. Az elmúlt évi klubbajnokok közül Szablár Péter (3000 m gyaloglás), Stolmár Károly (110 m gátfutás) és Gyurkó László (gerelyvetés) duplázott.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=208&layout=s

350

Az úszók sem tétlenkedtek, ők a MAFC versenyén indultak, ahol Wagner Olga, Glatter Gyula és Serény István győzött, Bory Tivadar második, Sík György harmadik lett.

351 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=211&layout=s

352 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=211&layout=s

351
352

Birkózásban válogatóverseny volt, amellyel a közelgő világbajnokságra válogattak, keresték a magyar színek leendő képviselőit. Az FTC részéről Schmeisz Béla indult és megnyerte a súlycsoportját.

353

Október 24. hétfő

Egy hír arról, hogy a háború után az FTC vívószakosztálya is újraindult.

354

Október 30. vasárnap

Folytatódott a bajnokság, ahol az FTC nagyon biztosan győzte le a Törekvés együttesét.

353 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=211&layout=s

354 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=215&layout=s

355 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=285&layout=s

356 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=229&layout=s

357 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=229&layout=s

358 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=287&layout=s

355 Biztos volt a győzelem a második csapatok mérkőzésén a Szövetségi díjért is. 356 Az ifjúsági csapat is győzött. 357 A hétvége 100%-os futballmérlege a második számú ifjúsági csapat miatt nem jött létre, akik kikaptak. 358

A klub által rendezett országúti futóversenyen Ertl József ötödik, míg a veterán Paskál Ignác hatodik lett.

359

Úszásban Bory Tivadar és Glatter Gyula gazdagodott egy-egy második helyezéssel.

360

Vízipólóban az FTC és a III. ker. TVE második számú csapatai maratoni hosszúságú mérkőzésen sem tudtak dönteni, ki a jobb, avagy ki nyerje meg a Szövetségi díjat.

359 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=229&layout=s

360 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=230&layout=s

November 1. kedd

Az FTC megkoszorúzta az egy évvel korábban elhunyt elnöke, dr. Springer Ferenc sírját.

Mindenszentek napján nagyszabású junior birkózóversenyt rendezett a klub, ahol a zöld-fehér ifjak közül Skerlecz János szerepelt a legjobban, aki súlycsoportjában a harmadik helyen végzett.

361 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=230&layout=s

362 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=234&layout=s

361 362

363

November 6. vasárnap

Újabb válogatott mérkőzés, amely ezúttal hivatalos volt, Svédország legjobbjai látogattak Budapestre. A 4:2-es magyar győzelemmel végződött mérkőzésen Blum Zoltán mellett hivatalosan első alkalommal volt válogatott Obitz Gábor.

364

Hóra Ferenc 5 km-es gyaloglóversenyt nyert a gödöllői országúton.

365

363 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=237&layout=s

364 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sportkonyvek_035/?pg=29&layout=s

365 https://adt.arcanum.com/hu/view/Vilag_1921_11/?pg=55&layout=s

Egyre több hölgy úszott Magyarországon. Ezt az állítást mindennél ékesebben bizonyítja az a tény, hogy részükre külön úszóversenyt szerveztek. A MUE hölgyúszóversenyén az FTC is népesebb csapattal vonult fel, hiszen nem egyedül Wagner Olga alkotta a csapatot. Persze, ő is ott volt, nyert is egy számot, egyben pedig második lett, ám rajta kívül győzött Schmidt Irén, míg második lett Ulving Gizi, a vegyesváltó pedig harmadik.

Az MTE ifjúsági birkózóversenyén az FTC a nehézsúlyban volt érdekelt, ahol végül Sztakó Sándor győzött, Adorján László harmadik lett.

366 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=306&layout=s

367 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=306&layout=s

366 367

November 12. szombat

A klub megtartotta éves tisztújító közgyűlését. Elnököt továbbra sem választottak, az ügyeket vivő alelnök Mattyók Aladár lett. Érdekesség, hogy a Zuglói AC elnöke, Szigeti Imre, aki az FTC futballcsapatát két nyári túrájára is elkísérte, belépett az FTC-be és egyből alelnöknek választották, csakúgy, mint Malaky Mihályt, Mailinger Bélát, dr. Gregersen Endrét, dr. Vígh Viktort és Usetty Ferencet. Ifj. dr. Springer Ferenc továbbra is főtitkár maradt.

368

Azért is lett a szokásosnál több alelnök, mert a klub átszervezte a szakosztályok vezetését, azok felügyeletét alelnöki rangra emelte.

368 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=320&layout=s

369 https://adt.arcanum.com/hu/view/AzEst_1921_11/?pg=172&layout=s

369

November 13. vasárnap

Az egyre jobb formába lendült FTC magabiztosan verte meg bajnoki találkozón a Vasas csapatát.

370

Az első csapattal azonos arányban győzött a második csapat is a Szövetségi díjért.

371

Az ifjúsági csapat viszont meglepetésre vereséget szenvedett. Ennek okaként írja a tudósítás a tartalékos összeállítást, amely egy valóban furcsa rendelet miatt volt, miszerint középiskolai tanulók versenyszerűen nem sportolhattak nyilvános egyesületben, csak középiskolaiban.

370 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=317&layout=s

371 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=261&layout=s

372 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=319&layout=s

372

Szablár Péter megcsinálta a tripla-triplát, azaz egymás után a harmadik évben nyerte meg háromszor is a gyaloglóbajnokságokat, ezúttal 30 kmen nem talált legyőzőre.

373 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=316&layout=s

374 https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarAtletikaiSzovetsegEvkonyve_1921/?pg=138&layout=s

375 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=321&layout=s

373 374 Kevesebb sikerrel jártak a ferencvárosi futók a MAC országúti versenyén. 375

Az FTC ifjúsági nehézsúlyú birkózói ismét taroltak, a MÁV Gépgyár versenyén kisajátították az első három helyet.

376

Miközben az ifjúságiak Budapesten versenyeztek, a trénerük (Schmeisz Béla) Kaposváron nyert egy versenyt.

377

November 19. szombat

Az atlétikai szakosztály megtartotta szokásos évzáró ülését, ahol köszöntötték a legtöbb sikert elérő sportolókat és edzőjüket Misángyi Ottót.

376 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=323&layout=s

377 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=262&layout=s

378

November 20. vasárnap

379

Az FTC csapata ezen a napon „szabadnapos” volt a bajnokságban, azaz az egyeztetett terminus szerint nem volt mérkőzése. Hogy a játékosok tarthassák a megszerzett jó formájukat, edzőmérkőzést szerveztek nekik a Zuglói AC ellen. Bár a legnevesebb játékosok nem játszottak, mégis fölényes győzelmet arattak a ferencvárosiak. Edzőmérkőzés ide, edzőmérkőzés oda, voltak indulatok, kiállítás, bírósértés is.

380

381

378 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=335&layout=s

379 http://www.tempofradi.hu/misangyi-otto

380 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=333&layout=s

381 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=334&layout=s

November 25. péntek

Az FTC-MTK immáron nemcsak a futballpályák nagy mérkőzéseinek a védjegye volt, a játékkészítőket is megihlette. Kitaláltak és kihoztak ugyanis egy gyermekjátékot, amellyel a gyerekek a játék közben a derbik hangulatát élhették át.

November 27. vasárnap

Az FTC berkeiben a reváns napjaként tekintettek erre a bajnoki fordulóra, hiszen az ellenfél az a VII. ker. SC volt, amelyik az előző bajnokságban újoncként kétszer is megverte a ferencvárosiakat. Nos, a reváns sikerült, ha nem is olyan mértékben, mint a legoptimistábbak várták, hiszen csupán egyetlen gólos zöld-fehér siker született.

382 https://adt.arcanum.com/hu/view/AzUjsag_1921_11/?pg=247&layout=s

383 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=342&layout=s

382 383

A kettes csapat mérkőzése a Szövetségi díjért sokkal simább volt.

384

A BAK országos úszóversenyén Wenk János mellett Wagner Olga nyert, aki egyre inkább bizonyította, hogy a hölgyek között országosan is a legjobbak közé tartozik.

384 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=345&layout=s

385 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=346&layout=s

385

Birkózásban a Vasas juniorversenyén ezúttal Szekrényi Vilmos indult és ért el egy második helyezést.

386

November 29. kedd

Az FTC egy emlékplakettel búcsúzott Glatter Gyulától, aki kivándorolt Amerikába. Ugyanekkor gondoltak a régebben ott élő Szőke Bélára is, akinek Glatter révén ugyancsak küldtek egy plakettet.

387

December 3. szombat

Az atléták és az úszók együtt ünnepelték az év sikereit, táncolva mulattak egy jót.

388

386 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=347&layout=s

387 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=347&layout=s

388 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=283&layout=s

Újra lehetett síelni az FTC-ben.

389

December 4. vasárnap

Nosztalgia-rangadó volt a bajnokságban, az FTC a BTC csapatát fogadta és győzte le 2:0 arányban.

A tartalékcsapat is biztosan győzött.

391

389 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=353&layout=s

390 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=354&layout=s

391 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=294&layout=s

390

Az ifjúsági csapat nem játszott díjmérkőzést, mert ellenfele nem állt ki, nyilván nem voltak ott megfelelő számban, ezért egy kombinált csapatot tudtak csak kiállítani, amellyel az FTC ifik barátságos meccset játszottak.

392

December 8. csütörtök

A hétvégi utolsó bajnoki mérkőzésre készülve egy újabb tréningmeccset iktatott a csapat programjába a vezetés. Elsődleges oka ennek az volt, hogy újra megnézzenek két régi játékost, a külföldről hazatért Balassa Bélát és Ivanovszky Dezsőt. Mindketten igyekeztek, jól játszottak, gólokat is lőttek a BSE elleni találkozón.

393

A két klub ifjúsági csapatai is megmérkőztek, ott egy góllal győzött az FTC.

394

392 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=356&layout=s

393 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=362&layout=s

394 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=362&layout=s

Birkóztak is ezen a napon a Postások ifjúsági versenyén. Nehézsúlyban „csak a szokásos” történt, kettős ferencvárosi győzelem, ezúttal Helfmann Béla Győzött, mögötte Badó Rajmund a második lett, míg a könnyűsúlyú Deli József a harmadik helyen végzett.

395

December 11. vasárnap

Az őszi szezon utolsó mérkőzésén az FTC a VAC csapatával találkozott. Azzal a csapattal, amelyik korábban az MTK csapatát is legyőzte, ezzel továbbra is nyílttá tette a bajnokságot, amely az is maradt, hiszen az FTC, ha nagy küzdelemben is, de győzött.

395

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=364&layout=s

396

Mivel az MTK újabb pontot vesztett, ez a győzelem azt is jelentette, hogy az FTC valóban visszakapta a bajnoki reményeit, csupán rosszabb gólarányával szorult az MTK mögé a téli pihenő idejére „befagyott” bajnoki táblázaton.

Biztosan győzött a tartalékcsapat is.

397

398

396 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=367&layout=s

397 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=312&layout=s

398 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=368&layout=s

Sőt az ifjúsági csapat is begyűjtötte a két pontot, azaz az FTC csapatai szépen búcsúztak az évtől.

399

Wagner Olga, ha már megízlelte a győzelem ízét, nem is akarta abbahagyni, ezen a vasárnapon is megnyerte a versenyszámát.

400

Birkózásban a soron következő ifjúsági versenyt az FTC rendezte. Nehézsúlyban ezúttal Badó Rajmundon volt a győzelem sora, ő vitte el klubtársai előtt a pálmát. A könnyűsúlyú Deli József egy hellyel előrébb lépett, második lett.

401

399 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=368&layout=s

400 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=371&layout=s

401

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=371&layout=s

December 12. hétfő

Szigeti Imre komolyan gondolta az FTC-ben vállalt szerepét, aminek következtében megvált a Zuglói AC elnöki tisztétől, hogy minden erejét és idejét a Ferencvárosi Torna Clubnak szentelhesse.

December 15. csütörtök

Újjáalakult az FTC futball-szakosztálya. Malaky Mihály, mint futballigazgató maradt a „nagyfőnök”, az új „mecénás” Szigeti Imre a szakosztályelnöki funkciót kapta meg.

402 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=303&layout=s

403 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=318&layout=s

402 403

Hivatalosan is megalakult (újjáalakult) a sí-szakosztály.

404

December 18. vasárnap

Igazán szokatlan időpontban rendeztek hivatalos válogatott labdarúgó mérkőzést Budapesten, karácsony előtt egy héttel. Az ellenfél, a történelemben először, Lengyelország válogatottja volt. A magyar csapatban ezúttal három ferencvárosi játékos (Obitz Gábor, Blum Zoltán és az újonc Wiener Jenő) szerepelt. Ugyancsak először volt válogatott a csereként a kapuba álló Amsel Ignác, aki nem sokkal ezek után Békéscsabáról a Ferencvárosba került.

405

Úszásban ezúttal hármas holtversenyben Schmidt Imre szállította a zöldfehér győzelmet, mellette négy második helyezés is volt.

404 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=371&layout=s

405 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sportkonyvek_035/?pg=29&layout=s

Birkózásban Helfmann Béla ezúttal nem nehézsúlyban, hanem nagyközépsúlyban indult és lett második, míg a pehelysúlyú Gallai Sándor a negyedik helyen végzett.

406 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=316&layout=s

407 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1921_2/?pg=316&layout=s

406 407

A

408

December

409

408 https://adt.arcanum.com/hu/view/Vilag_1921_12/?pg=198&layout=s

409 https://adt.arcanum.com/hu/view/Sporthirlap_1922_1/?pg=28&layout=s

BAK meghívásos ökölvívó versenyén Busy Lajos győzelemmel mutatkozott be. 22. csütörtök Újjáéledt az FTC vívószakosztálya.

December 26. hétfő

Az év utolsó úszóversenyén Wenk János a főszámát feladta, de a fejes távugrásban (plunging) második helyen végzett, ugyanezt a helyet szerezte meg Wagner Olga is, Bory Tivadar pedig harmadik lett.

410

December 29. csütörtök

Hosszú szervezés után végérvényessé vált, hogy az FTC labdarúgói az év végén Olaszországba utaznak, ahol már az új esztendő első napján lejátsszák első mérkőzésüket.

410 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=396&layout=s

411

December 31. szombat

A klub atlétikai szakosztálya Szilveszter-estélyt rendezett a klubházban.

412

Úgy tűnik, a ferencvárosi atléták szerették a házasságot, mint motiváló eseményt használni a versenyzésük során. Írtunk már arról, hogy Stolmár Károly milyen „ultimátumot” kapott menyasszonyától, ezúttal Némethy Jenő jövendőbelije kötötte feltételekhez a boldogító igen kimondását.

Pulay Rózsi három távon adott „házassági szintidőt” Némethy Jenőnek, aki csak ezek bármelyikének a teljesítésekor vezethette oltárhoz. A jövő bebizonyította, nem is volt ez olyan rossz motiváció, hiszen Némethy Jenő 1922-ben teljesítette a házasság feltételét.

411 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=395&layout=s

412 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=395&layout=s

413

413

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=401&layout=s

Összesítés

Sportági eredmények

1. Labdarúgás

Az 1920/21. évi bajnokságban az FTC újra a harmadik helyen végzett.

A bajnokságban a következők játszottak: Csajka Sándor – Takács I Géza, Hungler II János – Szabó József, Obitz Gábor, Blum Zoltán –Kelemen Richárd, Schwarz Ernő, Kertész Géza, Nikolsburger Rezső, Tóth Potya István, Héger Ferenc, Hungler I József, Matkovich József, Mészáros Béla, Szamosi Antal (k), Ungár Gyula (k), Wágner Károly, Wiener II Jenő, Wiener I János.

A második számú csapat az 1920/21. évi Szövetségi díj sorozatot megnyerte.

első lett az ifjúsági csapat is.

414 https://adt.arcanum.com/hu/view/MLSZKozlony_1922/?pg=42&layout=s

415 https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=131&layout=s

Ugyancsak 414 415

2. Atlétika

Az atléták, bár nem szereztek annyi értékes helyezést, mint egy esztendővel korábban, azért tartották a magas szintet. Összesen 127 első-, 126 második- és 109 harmadik helyezést jegyezhettünk fel, amiből 9 elsőség országos bajnoki cím volt, 7 második- és 5 harmadik helyezés. Az országos bajnoki címek közül a felnőtt korosztályban született 5, három Szablár Péter, egy-egy pedig Némethy Jenő és Stolmár Károly nevéhez kötődik.

1921-ben Némethy Jenő mellett Stolmár Károly is megszerezte a szövetségi aranyjelvényt. Mellettük további négy ezüstjelvényes (Farkas Endre, Kovács János, Szablár Péter és Zsolt Géza), és 31 bronzjelvényes atléta sportolt a szakosztályban.

3. Úszás

Az úszó szakosztály versenyzői ott folytatták, ahol 1920-ban abbahagyták, azaz továbbra is halmozták a sikereket a medencében és a nyílt vízben is. 1921-ben a szakosztály összesen 47 első, 45 második és 27 harmadik helyezést szerzett, amelyek közül három felnőtt magyar bajnoki cím volt (Wenk János és a 4x200 m-es férfi gyorsváltó a medencében, Serény István a nyílt vízen). A bajnoki címek mellett volt még öt bajnoki második (Serény István négyszer és Glatter Gyula), valamint egy harmadik helyezés (3x 100 m férfi vegyesváltó) is.

1921-ben a nők is megmutatták, ők is tudnak elérni szép eredményeket, elsősorban Wagner Olga révén, de már bemutatkozott Kereszturi Kamilla is.

4. Vízilabda

A szakosztály 1921-ben megnyerte története nyolcadik magyar bajnoki címét Speisegger Ernő irányításával.

416

416

A bajnokcsapat játékosai: Bory Tivadar, Domonkos Pál, Fazekas Tibor, Glatter Gyula, Keserű Alajos, Liebner Ernő, Nádas Nándor, Vértessy József, Wenk János.

A második számú csapat a Szövetségi díjért indult, ott az elsővel azonos pontszámmal, rosszabb gólaránnyal a második helyen végzett.

5. Műugrás

Nagy Károly 1921-ben remekelt, egy kivételével minden versenyt megnyert, így az országos bajnokságot is, ahol elindult. A magyar bajnoki cím a sportág első ilyen ferencvárosi sikere volt. A helyezések számát tekintve 13 volt első, 4 második és 1 harmadik.

6. Kerékpár

A kerékpár szakosztály 1921-es teljesítménye 26 első, 20 második és

17 harmadik helyezés volt, amivel a klubok rangsorában az FTC a harmadik helyen végzett. Egyéniben még mindig Pirity Jenő volt a legeredményesebb zöld-fehér versenyző.

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=150&layout=s

417

417

7. Birkózás

A szakosztály 1921-ben már sokkal komolyabban termelte az értékes helyezéseket, mint korábban, összesen 18 első, 16 második és 11 harmadik helyezést értek el.

8. Ökölvívás

Az 1921-es év már az eredményekben is jelentős volt, a szakosztály öklözői összesen 14 első, 4 második és 5 harmadik helyezést tudtak felmutatni.

9. Evezés

A szakosztály versenyzői kevés versenyen indultak, ám azokon elértek 1-1 első és harmadik helyezést.

10.Tenisz

A sportág legjobbjai 1921-ben leginkább a házi versenyeken mutatták meg tudásukat, klubközi versenyeken két második helyet értek el.

https://adt.arcanum.com/hu/view/NemzetiSport_1921_2/?pg=251&layout=s

11.Többi sportág

A nem említett szakosztályok (torna, vívás, jéglabda, síelés, céllövés, természetjárás) 1921-ben nyilvánosan nem működtek.

Akik 1921-ben eltávoztak az élők sorából

Weinber József, a klub magyar bajnok labdarúgója,

Ehrlich Jenő, a klub egykori atlétája, Schmidt József, a klub egykori atlétája, Malaky Szilárd, a futballosztály egykori szertárosa, Árokszállásy Béla, a klub magyar bajnok távolugrója.

Világversenyeken

Az 1921-es év eredménylistája Mindösszesen Első hely Második hely Harmadik hely Felnőtt 167 138 112 Utánpótlás 82 81 61 Összesen 249 219 173 Hazai versenyeken Első hely Második hely Harmadik hely Felnőtt 157 129 100 Utánpótlás 82 81 61 Összesen 239 210 161 Országos bajnokságokon Első hely Második hely Harmadik hely Felnőtt 10 10 5 Utánpótlás 8 5 3 Összesen 18 16 8
magyar bajnokságai és Magyar Kupa küzdelmei Első hely Második hely Harmadik hely Felnőtt 1/0 0/0 1/0 Utánpótlás 1/0 0/0 0/0 Összesen 2/0 0/0 1/0 Nemzetközi versenyeken Első hely Második hely Harmadik hely Felnőtt 10 9 12 Utánpótlás 0 0 0 Összesen 10 9 12
Csapatsportágak
(Olimpia, VB, EB) Első hely Második hely Harmadik hely Felnőtt 0 0 0 Utánpótlás 0 0 0 Összesen 0 0 0

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.