Page 1

&

HUS

HAGE

• Terrarium? • En hage blir til • Bonsai • Beskjær riktig • Levende vegger

Hortensia stk.

199,-

Margeritter i rosafarger 6 pk

99,-

Milano 3+1+1+ høyt glassbord

11.999,-

is Kampanjepr

Tlf. 72 53 12 33 • 7170 Åfjord • www.bogront.no Man.-fre.: 9-19 • Lør: 9-16 • Søndag: 12-16

Tlf. 73 85 30 50 • 7100 Rissa • www.bogront.no Man.-fre.: 10-18 • Lør: 10-16 • Søndag: 12-16


Ballerina Liljer – blomstenes

Med sine glamorøse og elegante blomster er liljer blomstenes ballerinaer.

STELL AV LILJER • Snitt stilkene på skrå og sett de i lunkent vann. Fjern bladene nederst på stilken • Bruk holdbarhetsmiddel i vannet, det gir næring og hindrer bakterier • Liljer liker seg ikke rett ved panelovner, det blir for varmt for dem • Liljer kan stå inne i rommet, men holder lenger med en lys plassering. • Liljer i potte vannes når jorden har tørket opp. Du kan gi gjødsel i vannet hvis du vil ta vare på liljeløkene liljelø løkene • En bukett fornemme liljer på bordet setter stilen

FLOTT I HAGEN Liljeløkene er hardføre, flotte hageplanter. Kjøper du liljer i potte, vanner og gjødsler du planten som om en vanlig potteplante. Når det er blitt mulig å grave i jorden, kan du sette løkene i et blomsterbed og få ny bloms blomstring mstring neste år. Sett løkene 10-15 cm ned i jorden. Liljer vil ha lett og luftig jord som gir god drenering. Du ser lett fo forskjell på løkene til liljer og tulipaner. Liljer har taklagte løkskjell og mangler skall, mens tulipanløk ser ut som små, van vanlige anlige løk.

Hagetips KYRDDERURTER I STORE KRUKKER Nær utekjøkkenet er det smart å plassere store og små krukker med grønne urter, som om gjør det enkelt å krydre maten som lages på å utekjøkkenet, på terrassen eller i hagen. ROSER vil alltid være som små ”juveler” i hagen når de får rikelig med stell, og de kan n til og med plantes ut i potter.

Lounge-sofa på terrassen… STUEFØLELSE Nå vil vi at uterommet skal være en forlengelse av interiøret innendørs. Stadig mer av tiden tilbringes utendørs - om værgudene spiller på lag med oss. Selv med dårlig vær kan uteplassen arrangeres slik at du kan sitte ute, selv i regn og vind. LOUNGESTEMNING Den store loungeaktige utesofaen er en klar trend denne sesongen. Denne kan man synke ned i sammen med gode venner og familie - og nyte sommersolen. Flere er villige til å legge mer penger i en utesofa sammenlignet med tidligere. Noen betaler til og med mer for utesofaen, enn de gjør for innesofaen. (!) For at uttrykket ikke skal bli for stivt, har det blitt populært å kombinere møbler fra forskjellige leverandører. Hele sett med stoler og bord er ikke nødvendigvis det fineste. Nå skal det mikses - og dette henger sammen med trenden om å skape en personlig og unik stil. Lettvint og vedlikeholdsfritt Mange vil bruke så minimalt med tid på vedlikehold som overhodet mulig. Det samme gjelder vedlikehold av hagen. Mange drømmer om en enkel, men gjerne en selvgående hage. Dette gjenspeiler seg i plantene og vekstene vi kjøper. Vi ser stadig mer av frukttrær som nærmest er ferdig utvokst, og hekker som allerede har vokst seg høye og skjermer godt, i det vi kjøper dem.

TERRAR RIUM? Miniatyr verden TERRARIUM? Nøkkelen til å lage fine lukkede hager, er å scalere de små plantene i riktig skala og ha godt med plass rundt glassboksene. • Gjør det enkelt. Tre planter er kanskje for mye. Eller glem plantene og prøv bare mose og stein. • Sett det ferdige tarrarium lyst, men ikke i direkte sol. • Tre, mose, stein eller andre ting fra naturen er viktig for å skape miljø rundt plantene. • Prøv å lag et miniatyrlandskap.


SMÅNYTT Unge er ikke som old oldemor ldemor

Det gjelder ikke bare interiør, men og i hagen. Likevel har vi en tendens til å gå samme vei, og i hagen er det klare trender. - Unge som er i ferd med å etablere seg, vil ha plantene ferdig utvokst, de vil ha det nå - Oldemor hadde tid til å vente et helt liv på at plantene skulle vokse seg store og vakre. Nå ønsker folk å ha det fiks ferdig, og de er villige til å betale for det.

Finn Finn frem saksen

Den n minimalistiske trenden nden som har herjet på interiørfronten inte teriørfronten gjør at folk vil ha det stramt mt og grønt. grøn ønt. Busker som kan formes er populære. Buksbomen Buks ksbomen kan klippes til en firkant eller kjegle, kjeg egle, runding eller papegøye, kun fantasien sett tter grenser. setter

Høy frisert Hø stamme og friser ert hode de

Hva er en BONSAI? ? Bo ai er et tre e ller en busk som om er plantet i en skål og holdt i miniatyr ved hjelp av spesielle dyrkingsmeHVA: Bonsai eller formes etter toder. Bonsai form to rmes es ett tter er bestemte re regler som bygger på gamle tradisjoner fra det fjerne Østen. Bonsai er et betyr japansk ord: “bon” b etyr yr sskål kåll og “sai” kå i” betyr tre. Ideen bak det hele er ganske enkel – å dyrke små planter i skål på gjenskaper deres opprinnelige en måte som gjenskap aper er d eres opp ppririnnelige form i naturen. HIST STOR ORIE OR IE: B egynte i Kina en gang rundt det sjette århundret. Buddhistiske munker tok kunsten til Japan der den HISTORIE: Begynte videreutviklet. ble bl e vi vide dere reutvi utvi viklet. St vi Størrelsen en på bonsaitrær varierer mellom 20 og 70 cm. STELL: Bonsai må livsbetingelser STEL ELL: EL L: Bo Bons nsai ns ai m å gis livsbeti ting ngel elser som ligger nærmest mulig krav. muli mu lilig g op opp p titill de enkelte arters krav av. Hensynet til lysforh rhol rh old, d, ttemperatur, empe em pera pe ratu ra tur, jordsmonn, gjød tu ødsling og forhold, gjødsling vanning vann nning nn g er vviktig. iktititig. ik g. MANGFOLD: Forskjellige MANG NGFO NG FOLD FO LD: F LD orsk or skje sk jellllllig je ige ig plantearter egner plan pl ante an tear te arterr eg ar egne nerr se ne seg g so som m bons bo nsai. Vikt ns ktig kt ig att pl plan ante an ten te n ha harr bonsai. Viktig planten stamme treaktig, en sta tamm ta mme e so som er tre reak re aktititig, ak g, att bl bladene små. og a blad aden ad ene er små en må. må NORGE: Lerk, NORG RGE: RG E: L erk, llønn ønn øn n og fur uru u er g ode va od valg lg furu gode bonsai-emne, som so m bo bonsai ai-e ai -emn mne, e, men me n al alle le ttresorter reso re sort so rter rt er busker og b uske kerr ka ke kan n brukes. brukt bruk br ukes es.. Me Mest st b rukt ru kt ttilil iinnennenn ebonsai ai e cus, cu s, e føy, fø y, myr yrt, yr t, sschefchefch err fificus, eføy, myrt, flera sa samt mt ssubtropiske ubtrop ub opis iske ke ttrær. rær. ræ r. LYST PRØVE? HAR HA R DU L YST Å PRØV ØVE? E?

Planter Plan anter med høye stammer og frisert hode er også så “in”, noen kulerunde, andre hengende. - De Det er en trend at plantene skal se gamle ut, forklarer fork rklarer Hove. Forbildet for uttrykk og fasong er B Bonsaitreet. I utgangspunktet trær på størrelse stør med potteplanter, men med treets naturlige fasong.

Levende kunstverk

Miniatyrtrærne betegnes som levende kunstverk, og den spesielle omsorgen som legges ned i utformingen, gjør det eksklusivt. Grenenes linjer er klare og skarpe, og stammen er godt synlig gjennom bladverket. I hagen kan lerk, furu, liguster og kristtorn være gode valg som bonsai-emner. Også lønnetreet er blitt populært, fordi det har en slags personlighet. Hvert tre vokser på hver sin særegne måte, og de ser gamle ut. - Det handler om originalitet og eksklusivitet. ititet et. Hv Hvem em vil ikke ha sin egen Rembrandt i hagen?

Gress er ikke bare gre gress ress

Staudene err titilb tilbake, Stau St aude au dene de ne e lbake, men de er ikke det de en gang gan ang g va var, r, også ogs gså her skal det være grønt. Gress-stauder Gress-st stau aude au der som de som vokser voks vo kser seg fyldige og elegante, blitt populære elegante el te,, er b litt p opul op ulær ære e innslag, inns nsla lag, sammen med me bregner breg egne eg nerr og strå. ne str trå.


Hus

&hage

Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013

14

LEVENDE vegger! Bygg din egen vertikale hage! Forsiktig plantede ”levende vegger” kan gi deg muligheten til mange kvadrat med hage på steder du normalt ikke ville ha plass til planter. Disse grønne veggene er også en fin måte å myke opp en kjedelig fasade. Dette er mer vanlig i utlandet, men gjør nå sin innmarsj i Norge. Pent å se på, renser luften og skaper trivsel. Det finnes ferdige systemer for planting av vegger innendørs, med vanning og det hele. Eller du kan lage et kreativt bilde selv i en ”plantekasse”.

Slik begynte det hele og endte med veggen du ser øverst.

HVA SKAL JEG VELGE?

?

TREBITT

N GJØCO

JOTU

TJÆRAL IN

SEBEIS TERRAS

E J L O E S TERRAS BUTINOX

EIS B OLJEBEIS BUTINOX

VI GIR DEG SVARET!

RETT BEHAN DLING OG GUNSTIG E PRISER TIL DIN TERR ASSE

7130 Brekstad - Tlf. 72 52 43 08


Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013 Hus

15

&hage

MASSE NYHETER TIL HUS OG HAGE Levegg

Stort utvalg av kunstige blomster

H:160cm, reguleres inntil 3 m. Grå, beige.

990,-

Rochelle spisegruppe m/puter

Tlf: 900 17 779 / 900 79 959 www.gjul-rabban.no

• • • • • •

Forskaling Betong Stål Trearbeid Muring Kranarbeid

6999,ÅPNINGSTIDER 09-19(16) Vi har det meste – billigere enn de fleste!

www.sparetorget.no • Brekstad • Tlf. 72 52 50 20

Din totalleverandør av kjøkken og bad Nyhet!

IMMER BESSER

Stolt samarbeidspartner

Nostalgisk kvalitet

Vi har en medfødt følelse for det genuine håndverket i oss. Detaljer som gir oss følelsen av håndarbeid og et plassbygd kjøkken. Nå lanserer vi Scala/Herregaard inframe, en kjøkkenserie basert på tradi sjonelt håndverk.

Porsgrund Seven D image veggskål

A S

7140 Opphaug - Tlf 72 52 11 65 Man-ons 08-16. Tors 08-18. Lør 10-14


Hus

&hage

Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013

16

Norges Beste Arbeidsplasser 2013 Norway

Vi vokser og søker derfor etter næringslokaler på Brekstad. Vi søker etter gode og fleksible næringslokaler på Brekstad for meglervirksomhet og bankrådgivning. Str. mellom 100 – 200 m2. EiendomsMegler 1 Midt-Norge AS er et av landets ledende meglerforetak med flest lokalkontorer. På Fosen opplever vi vekst i markedet, og vi har derfor behov for å utvide med kontor lokalisert på Brekstad.

Ta kontakt med EIendomsMegler 1 Midt-Norge AS ved spørsmål. Kjetil Knutsen Avdelingsleder marked Mobil: 909 14 541 E-post: kjetil.knutsen@em1mn.no

Selge bolig på Fosen? Jeg har flere år s e r fa ring m ed sa l g av a lle typ er b o liger og har full ov er sikt ov e r b o l i gm a r ke d e t p å F o s e n . E i e n d o m s M e gl e r 1 formidler din b o lig gr u n d i g o g ko rrekt g j e n n o m s o l i d m a r ke d s fø r i n g . V i e r o p p t a t t av go d rådgivning og fo ku s på a t en han d e l e r no e t o p a r t e r s ka l l e v e m ed .

Lurer du hva din bolig er verdt? Ta kontakt i dag!

Wenche Weisser Avd.leder/Megler/Jurist wenche.weisser@em1mn.no tlf. 908 56 478

MIDT-NORGE


Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013 Hus

17

&hage

Norges Beste Arbeidsplasser 2013 Norway

Til vår avdeling på Fosen søker vi: Eiendomsmegler Vi søker etter en person med høye ambisjoner om å bli en god boligmegler.Kanskje er du allerede en glimrende eiendomsmegler? Du liker å se resultater og er villig til å jobbe hardt for å nå dine mål. Du må være serviceinnstilt og fremstå som en profesjonell ressurs for våre kunder. Det er en fordel om du har jobbet med salg og/eller markedsføring tidligere og har en lokal forankring. Du må ha bestått meglereksamen i eiendomsmeglerstudiet, tatt overgangseksamen eller være utdannet jurist. Arbeidssted vil være Rissa, og vi vil gi deg grundig opplæring i et inspirerende og tilrettelagt arbeidsmiljø. EiendomsMegler 1 avd Rissa er markedsleder og samlokalisert med SpareBank 1 SMN. Vi vektlegger at alle våre ansatte skal synliggjøre hele konsernets markedstilbud i sitt arbeid.

Saksbehandler Vi beveger oss mot nye høyder. Er du villig til å jobbe hardt for å nå dine mål, og liker å være på vinnerlaget kan du være den vi søker etter. EiendomsMegler 1 søker saksbehandler i Rissa. Vi er på jakt etter deg som liker å se resultater og som er villig til å jobbe hardt for å nå dine mål. Du må være serviceinnstilt og fremstå som en profesjonell ressurs for våre kunder. Arbeidssted vil være Rissa/Brekstad og vi vil gi deg grundig opplæring i et inspirerende og tilrettelagt arbeidsmiljø. EiendomsMegler 1 er samlokalisert med SpareBank 1 SMN og vektlegger synliggjøring av hele konsernets markedstilbud i vårt arbeid. Dette er en forventning vi har til alle våre ansatte.

Trainee Vi er på jakt etter en ivrig og utadvendt person med godt humør, sans for høyt arbeidstempo og som trives med kundestyrt arbeidstid. Du må også være allsidig, positiv og ydmyk i forhold til den jobben du skal gjøre. Er du i tillegg løsningsorientert, initiativrik og beredt på å ta i et tak er du kanskje personen vi leter etter. Erfaring fra megleryrket er ingen betingelse, men det er en fordel om du har jobbet med salg og/ eller markedsføring tidligere. Arbeidssted vil være Rissa/Brekstad. Vi ønsker: • en person med interesse for det som skjer i eiendomsmarkedet • en fleksibel, lærevillig og utadvent person • evne til å knytte og utvikle kunderelasjoner • gode analytiske evner, og ambisjoner fremstå som en solid og profesjonell ressurs for våre kunder Vi tilbyr: • grundig opplæring hos oss i tillegg til ditt studie på høyskole (og tilbyr full utdanning ihht den nye Meglerloven.) • spennende utfordringer og ambisiøse kolleger • et trivelig og tilrettelagt arbeidsmiljø • gode betingelser, inkludert pensjonsavtale • muligheter for personlig utvikling

Spørsmål om stillingene rettes til EiendomsMegler 1 Midt-Norge AS: Vivi Fuhr Hjelde HR og Organisasjonssjef Mobil: 971 48 345 E-post: vivi.fuhr.hjelde@em1mn.no

Wenche Weisser Avdelingsleder Fosen Mobil: 908 56 478 E-post: wenche.weisser@em1mn.no

Søknadsfrist for alle stillingene er 20.05.2013 og skal sendes til: vivi.fuhr.hjelde@em1mn.no

Eller: EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Søndre gate 4, 7434 Trondheim

Merk din søknad med den stillingen du søker på.

EiendomsMegler 1 Midt-Norge AS er et av landets ledende meglerforetak. Vi er et heleid datterselskap av SpareBank 1 og driver med formidling av brukte og nye boliger,fritids- og næringseiendommer. EiendomsMegler 1 Midt- Norge AS er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund og Den Norske Advokatforening og har over 200 ansatte. Vi opplever stor vekst og er nå på jakt etter flere dyktige medarbeidere som kan styrke vårt team og øke vår kompetanse ytterligere. Stolt og ydmyk vinner av Great Place to Work. Great Place to Work Institute er et internasjonalt analyse- og rådgivingsselskap. Hvert år gjør de en vurdering av de beste arbeidsplassene internasjonalt og her i Norge. Kåringen er basert på en vurdering av fem viktige dimensjoner: Troverdighet, respekt, rettferdighet, stolthet og felleskap. Vi er Norges første og eneste eiendomsmegler på Topp 10 i vår kategori. En viktig inspirasjon for oss, og en ekstra trygghet for våre kunder.

MIDT-NORGE


Hus

&hage

Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013

18

Vårslipp for mannfolkene Med enøk i bolig som hovedtema ble det stinn brakke da byggvarehuset inviterte til «Guttas kveld».

ENØK: Daglig leder Peik Næsje i selskapet Boligenøk kom med tydelige og gode råd om tiltak som vil redusere behovet for energi i boligen.

D

ersom oppslutningen om arrangementet til Byggmakker Fosen gir en pekepinn på arbeidslysten utover vår og sommer er det mange hus og hager som ligger an til en ansiktsløfting i tida framover. Og en del vil sikkert saumfare boligen med tanke på nyttige enøktiltak før neste vinter setter inn.

Toastmaster

Et drøyt 100-talls mannfolk startet kvelden med å benke seg på lageret i byggvarehuset på Brekstad. Etter en forrykende intro med laserlys og decibel i mengder kunne kveldens toastmaster, Espen Larsen, introdusere Peik Næsje. Næsje er daglig leder i selskapet Boligenøk, og har lang erfaring i å kurse både profesjonelle og amatører i snekkerfaget i energiøkonomiserende tiltak for boliger.

Kyoto-pyramiden

Næsje viste forsamlingen på en tydelig måte hvilke energibehov som er knyttet til boliger bygd etter ulike normer og krav. Illustrasjonene viste at det for mange boligeiere er

store besparelser å hente om man oppgraderer huset med relativt enkle midler. Lederen i Boligenøk presenterte også den såkalte Kyoto-pyramiden, som for mange vil være en nyttig veileder med tanke på hvor man bør starte om man har en bolig som ikke er bygd etter de nyeste byggtekniske krav. Hovedbudskapet, uansett alder og tilstand på bolig, må være at man alltid bør sørge for å starte i riktig ende av pyramiden når tiltak skal settes inn på å redusere energibehovet i heimen.

Mat og premiedryss

Etter Næsjes foredrag ventet solid bevertning i varehuset. Maten var det morgendagens kokker, elever ved Fosen videregående skole, som sto for. En rekke av byggkjedens leverandører var også representert, og svarte villig vekk på spørsmål om det ene og andre. Ulike konkurranser med nyttige premier var også populært hos mannfolkene, som fylte godt opp i butikken denne onsdagskvelden. Mange sikkert med nye planer for hvordan den lyse årstiden kan brukes til nyttig arbeid på hus og hage… SKJALG LEDANG skjalg.ledang@fosna-folket.no

SAGFØRER: Stasjonsprest Sverre Stai var en av kveldens vinnere. Han kunne love at den flotte motorsaga kommer til nytte framover.

GODKJENT: De erfarne kokkene Tom Christian Hammer og Ketil Bakken ga kveldens matfat godkjent karakter.


Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013 Hus

Hans Eirik Bromstad 7113 HUSBYSJØEN

Utfører alt innen:

E NT F KJ

G OD

T

S R ET

• Nybygg, tilbygg • Rehabilitering • Restaurering

A NS V

HAGE

TØMRERMESTER

OR

&

HUS

&hage

AR

19

Tlf.:917 29 460

e-post: ebromsta@online.no Helge Johansen Snekke Snekkerservice Mob. 915 67 206 e-post: helg-jo @ online.no 7160 Bjugn

A/S UTHAUG SEMENTSTØPERI FERDIGBETONG 7128 Uthaug Tlf. 72 52 37 36

• MARKISER

• PERSIENNER • SOLSKJERMING TIL VELUX TAKVINDUER • VARMEPUMPER

Mitsubishi • BETONG • NYBYGG • TILBYGG • REHABILITERING

NE DE BESTE TIPSEN N! FOR MALESESO GE

Mob.905 95 576

www.ripema.no

Vinn syde ntur!

om riktig behandling lt A g! de r pe el hj i V r og terrasse. av hus, hytte, vindue

Fredag 24. mai KOMMER TJÆRALIN ROADSHOW TIL: Bestandig Tjæralin! Bestandig godt resultat! Bestandig fornøyd! - www.tjaralin.no


Slik beskjærer du riktig Den største feilen norske hageeiere gjør, er å ikke gjøre noe, sier treekspert.

D

et er mest praktisk å gjøre jobben nå om våren mens kvistene er fri for bladverk. Men ny forskning fra Danmark viser at man får bedre resultater ved å vente med beskjæringen av busker og hagetrær til sommeren. Da gror skjæresårene fortere. – For hobbygartnere er det viktigst at man gjør det når man har tid, slik at jobben faktisk blir gjort. Så selv om våren lar vente på seg i år, må du gjerne beskjære trærne nå. Det er viktigere å få det gjort enn å vente på det maksimalt beste tidspunktet, sier Olve Lundetræ i ISS. Tynning og fjerning av døde kvister og grener gir mer luft og sollys til nye skudd.

Frukt utover

ISS tar ikke oppdrag for privatpersoner, men er i disse dager i full gang med å trimme hekker, busker og trær hos mange borettslag og bedrifter. Olve Lundetræ understreker at det er viktig å ta grep tidlig i trærnes liv, spesielt frukttrær. Det er adskillig lettere enn å forsøke å forme det etter at det er blitt voksent, slik mange gjør. – Du bør etterstrebe en bred kjegleform eller en paraplyform på frukttreet når du beskjærer. Da får grenene mest lys og gir mye frukt. Unngå kryssende grener, ellers blir den underste liggende i konstant skygge. Fjern også grener og kvister som peker innover, sier den sertifiserte treeksperten i ISS. Mange gjør den feilen å beskjære frukttrærne sine for mye. Hard beskjæring fører bare til kraftig vekst av skudd som vokser rett opp. Og de blir det verken blomster eller frukt av. – Grenene som vokser utover bærer frukt, de som vokser oppover gjør ikke det. Derfor holder for eksempel fruktdyrkere epletrærne sine lave ved å klippe grener som vokser oppover. Men hvis du vil at det også skal være et prydtre, kan det være lurt å beskjære minst mulig og bare fjerne grener som vokser innover eller som avviker mye fra treets form, sier Lundetræ. Mange hageeiere henger lodd på grenene for å tvinge dem til å vokse utover. Da blir også grenene lave og lettere å høste uten stige.

– Du kan selv bestemme om det skal være et klatretre for barna eller om du vil ha et tre med én, høy stamme som gir en god høyde for innhøsting. Det kommer an på når eller om du fjerner konkurrerende stamme og grener, sier Lundetræ. Når blomstringen er i gang, kan du foreta en uttynning til. Ved å knipse av blomster så de ikke står tett i tett, blir frukten større. Frukttrær med steinfrukt, som kirsebær og plomme, kan godt beskjæres om sommeren i stedet for nå.

Kutt rett

Kuttet skal ikke tas helt inntil festet når en gren skjæres av. – Du skal skjære av inntil grenkragen, det vil si den lille hevelsen innerst på grenen. Der er det mye energi, som lukker kuttsåret raskere. Unngå å flikke av bark når du skjærer. Områder uten bark blir punkt hvor treet er mottakelig for råte, sier Lundetræ. Men ikke alle trær behøver å beskjæres. For eksempel klarer en voksen bjørk seg stort sett selv. – Store snitt i voksne trær fører lett til råte. Bjørk får en fin form uansett. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for stammehøyde når treet er ungt.

Bær

Bærbuskene klarer også seg selv mye av tiden. – Men du bør tynne ut på de eldste grenene, så nye skudd kan komme opp. Skjær de eldste grenene helt ned til bakken. Fjern omtrent en tredjedel av grenmengden på denne måten, sier Lundetræ. Solbær kan trimmes hvert år, mens for rips- og stikkelsbær holder det med hvert annet eller tredje år. Bringebærbusker beskjæres hvert år etter høsting ved at du fjerner alle stengler som har båret bær samme år. Du kan også ta en runde med hagesaksen tidlig på sommeren og skjære vekk skudd som kommer utenfor raden.

Busk og hekk

På prydbusker generelt er det ikke nødvendig med mye beskjæring for å gjøre en foryngelse. Bytt ut tre-fire gamle grener hver vår, og la de nye bli stående. – Med hekk og busk er det viktig å vite

hva du har plantet, om de blomstrer på årets skudd eller fjorårets. Brudespireaer blomstrer på fjorårets, og da risikerer du å klippe av skuddene hvis du trimmer dem nå. Vent til etter blomstringen, sier Olve Lundetræ. Det er også greit å vite hva som er naturlig høyde på det man planter. – Trær som blir veldig høye, er ikke enkle å holde nede. Mange ender opp med et heller stygt resultat, der en tykk stamme er kappet tvers av fordi man egentlig ønsket seg et lavere tre eller hekk, sier han. Men den kraftige og hurtigvoksende tujaen brabant må holdes under kontroll hvis man skal få den pen. – Du må være flink til å beskjære den, både toppskudd og sideskudd bør fjernes. Klipp nå og gjenta ved sankthanstider. Den skal også ha godt med gjødsel så den ikke blir gusten i fargen, sier Lundetræ. Svartsurbær er et hyggelig og godt alternativ til den mer omdiskuterte tujahekken, som blant annet har pådratt seg en egen hatgruppe på Facebook. Svartsurbærbuskene har friske, blanke blader og gir en fin ramme rundt hagen. Blomstene gir bær. Hvis du ønsker bær i svartsurbærhekken, må du derfor vente med beskjæringen til etter blomstring. Svartsurbærene er fulle av antioksidanter, nesten dobbelt som mye som i blåbær, og kan brukes til saft og syltetøy.

Roser

Prydrosene bør skjæres ned til omtrent halv størrelse på høsten. – Når våren kommer, etter at frosten har gått, kan du skjære vekk det som har frosset i løpet av vinteren, det vil si der det er svart. Gjødsle godt med kompost for å få god knoppdannelse. På klatreroser og markdekkende roser korter du bare inn de lengste grenene noe, for å kontrollere veksten. Dette kan gjentas om sommeren for å begrense størrelsen om nødvendig. – Nyperoser kan behandles som en hekk, man beskjærer dem for å holde dem nede. Hvis du beskjærer hardt, blir etterveksten kraftig, sier Olve Lundetræ i ISS. AV KJELL M. KAASA


Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013 Hus

21

&hage

&

HUS

HAGE

BYGDESERVICE www.bygdeservice.no

Vi gjør det meste for de fleste! tlf. 415 15 680

Alt innen grunnarbeid, matjord- og massetransport E NT F KJ

G OD

T

• • • • • • • • •

A NSV

S R ET

www.gmelum.no gusmelum@online.no

Grunnarbeid Graving Vei, vann og avløp Naturstein muring Transport Grus og singel Sortert matjord Boring og sprenging Snøbrøyting post@trondaune.no

www.trondaune.no Tlf. 72 53 17 84 / 911 54 500 E t it h @ li

Det er vår og masse spennende hagenyheter på

30 år med håndtverk, kvalitet og sjel Leverandør av trapper, listverk og foringer til Midt-Norge.

OR

Nord-Fosen Bygdeservice SA Tlf. 458 73 770 Ørland-Bjugn Bygdeservice SA Tlf. 913 14 040 Åfjord Bygdeservice SA Tlf. 904 71 680

7167 Vallersund

AR

• Hjemmetjenester • Renhold for private og bedrifter • Vikartjenester • Vaktmestertjenester • Snekring / vedlikeholdsarbeid • Maskinkjøring • Transport • Flytting • Hagearbeid, trefelling, stubbfresing osv.

FOSEN HAGESENTER

•Settepoteter ( ulike sorter) •Setteløk • Urter Grønnsaker Ellers godt utvalg i blomster, roser, bærbusker og frukttrær

7168 Lysøysund Tlf: 72 52 92 98/975 95 007 fosseng@fosseng.no www.fosseng.no

Følg våre DMèr for gode tilbud i tiden framover 72 52 88 00

Telefon Hverdager: Lørdag: Søndag:

09-18 10-16 12-16

MALIA har kommet til Brekstad! Yrjartun, Yrjarsgate 29

Maling og tilbehør • Laminatgulv Tapet • Belysning • Gaveartikler Hjertelig velkommen innom oss!

Tlf. 72 52 49 11

ÅPN.TIDER: MANDAG - FREDAG 9-17 • LØRDAG 10 - 15


Hus

&hage

Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013

22

En HAGE blir til Da huset ble bygd for 8 år siden, bestemte vi oss for å ha naturtomt. Berg og lyng er vakkert, og vedlikeholdsfritt – trodde vi. Etter noen år begynte gress og selje å invadere området foran huset. Selja vokste så fort at den vokste ”en meter” i det vi snudde ryggen til. I år skal selja bort! Vi bestilte gravemaskin og var veldig spent på hva som dukket fram når gravemaskina hadde gjort sitt.

▼ Gravemaskina måtte begynne helt inne ved verandaen.

▼ Et flott berg dukker opp midt i hagen!

▲ Mye småstein, gamle røtter og mold som må bort

Så er det valgets kvaler: hva skal vi gjøre nå? Masse ideer er lagt på bordet, noen er kassert mens andre har lagt grunnlaget for nye ideer. Har du ipad, kan du laste ned app med tegne- og bilderedigering helt gratis. Her ser du 2 av utkastene. Vi gleder oss til å sette i gang – og håper vi er ferdig om 3 års tid…

▲ Etter flere timer med høyttrykkspyleren, kommer det brunlige berget til sin rett


Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013 Hus

23

&hage

&

HUS S

HAGE BRUK DIN LOKALE HÅNDVERKER

OMMERBLOMSTER

Blomster til urner, ampler og bed

Vi åpner dørene

fredag 10. mai kl. 10.00

Vi ønsker gamle og nye kunder velkommen. Åpningstider: Mandag - fredag Lørdag Søndag

10 - 18 10 - 16 stengt

Roger Olsen

Fitjan,Opphaug. Tlf. 72 52 15 19

PALLIN A/S

• • • • • •

Autorisert entreprenørforretning Graving • Sprengning • Transport Betongarbeid • Grunnmur Grus/Singel/Pukk • Matjord Utenomhusarbeid • Kjerneboring

Nybygg Forretningsbygg Rehabilitering Behjelpelig med byggesøknad Tegning og prosjektering Godkjent lærlingebedrift

Mobil: 918 39 848 - Kontor: 73 85 15 24 - Priv.: 73 85 19 50 Fax: 73 85 12 80 - E-post: post@pallin.no

7100 Rissa - Tlf 73 85 22 98-915 15 021 Fax - 73 85 22 57 E-mail: einar.lyshaug@c2i.net klipp ut

klipp ut

klipp ut

klipp ut

Lei en container Ring 73 85 85 90

etsnett! Husk ssnikettk3,6e5rh cm 899,Sikkerhet

- Et miljø i balanse 73 85 85 90 • www.retura.no/st

• • • • •

Europris Rissa Tlf. 95 81 63 12 Åpent 9-20 (18)

ENTREPRENØR TØMMER- OG SNEKKERARBEID BETONGKONSTRUKSJONER OMBYGGING - NYBYGG KRANUTLEIE

7160 Bjugn • Tlf. 72 52 70 00 • www.fosenhus.no • E-post: fosenhus@online.no

TÜV/GS godkjent, galvanisert stålramme med ekstra forsterkning ved sveisene. Høyde 76 cm, 4 benpar, maks belastning 100 kg, 72 fjærer. Ord.pris 1299,-

klipp ut

899,-

kun

TRAMPOLINE 3,65 M

klipp ut

Spar 400,-

3,65 meter

klipp ut

Smarte kupp hos Europris Rissa!

klipp ut

Tid for rydding


Hus

&hage

Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013

24

Grunn- og utenomhusarbeid Anleggsgartner m.m. Ta kontakt

• Sentral Godkjenning Kl 2 • Innmåling GPS • Rørspyling • Tomtegraving • Vann/Avløp

DIN LOKALE BLIKKENSLAGERMESTER Alt i kobber- og blikkenslagerarbeid & taktekking

• Takhatter/piper • Takrenner/beslag • Takstiger/snøfangere • Tak folie/asfaltbelegg • Kapsling/mantling av rør

• Båndtekking/ omleggstekking • Membraner • Radonsperrer • Varmepumper

Besøksadresse: Sund, 7100 Rissa

Telefon: 906 92 212 - 917 82 355

• Utenomhusarbeid • Maskinflytting • Massetransport

hvitsand

E-post: post@jensenblikkas.no • www.jensenblikkas.no

ENTREPRENØR

72 52 35 02 - 915 43 977

www.bnorset.no • bnorset@broadpark.no

Levering av PUKK OG SUBBUS. Velkommen!

Spør oss om pris på ASFALTERING.

Veidekke Industri Åpningstider: Mandag-Fredag 10-17 Lørdager 10-14

Ottersbo Pukkverk • 7140 Opphaug • Tlf. 72 51 31 80

Åpningstider: Mandag - fredag 07.00 - 15.30

NÅ ER HAGEMØBLENE ANKOMET SE VÅRT STORE UTVALG PÅ WWW.BOHUS.NO

9.999,-


Fosna-Folket, torsdag 2. mai 2013 Hus

25

&hage

15 ÅR S FARG E GARA NTI

899 PERFEKT AKRYLAT

Eksteriørmaling. Lett å stryke ut, renner og drypper ikke. Til tidligere malte eller nye trefasader, betong eller stål. 10 ltr. spann

2.299 2.490 GASSGRILL MED STATIV

PAVILJONG

Weber Q200 har 54 x 39 cm grillareal. Grillrist i støpejern. To praktiske sidebord som kan felles ned samt redskapskroker.

Cello 3x3 m. Beige trekk i tak og vegger. Myggnetting følger med. Ramme i aluminium og stål. Finnes også i sort.

2.490

8.990

McCulloch M46-125 WR. 60 ltr. oppsamler. 46 cm klippebredde. 148 cm3 motor. Slangetilkobling og slange for enkel rengjøring.

Gardena R40Li. Klipper effektivt , pålitelig og uten å etterlate hjulspor. Tar skråninger på opptil 25°.

GRESSKLIPPER M. SLANGE

ROBOTGRESSKLIPPER

10

90

TERRASSEBORD KL. 1

Cu-impregnert. Furu 28 x 120. Pris pr. l.m.

999

VEGGSLANGEBOKS ROLL-UP

Gardena. Automatisk tilbaketrekk. Komplett med 25 m Gardena kvalitetsslange og 2 m tilkoblingsslange.

Tilbudene varer t.o.m. 6. mai 2013

BMCard

Enklere å få det gjort Effektiv rente: 34,7%, 15.000 o/12 mnd. Totalt 17.380. Inntil 200.000 kroner i kreditt.

Tilbudene gjelder så langt lageret rekker i kampanjeperioden. Frakt kan tilkomme. Vi tar forbehold om trykkfeil.

2.990

HØYTRYKKSVASKER K5 CAR

20-145 bar trykk og maks vannmengde 500 l/t. Medfølgende høytrykkspistol, regulerbar høytrykksdyse, 8 m slange m.m.

F-F hus og hage 2.5.2013.  

Fosna-Folket Temasider

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you