supermarkt.team #36 | Duurzaamheid & FoodAwards

Page 1

KANTINEKRANT VOOR MANAGERS EN MEDEWERKERS VAN SUPERMARKTEN

Supermarkten steeds duurzamer

Dirk Footprint Challenge: ‘want we hebben maar één aarde’ FoodAwards 2024: de winnende producten
BEWAAREXEMPLAAR 2024
Supermarktmanager Rick (Vomar) deelt zijn leukste ervaringen
EEN UITGAVE VAN: SHELFLIFE MEDIA B.V.

Bekroond met een FoodAward!

Smuldier Door de Brok

Een mooie erkenning dat deze smaakmaker van droge brokken niet alleen door honden wordt gewaardeerd!

2

Inhoudsopgave

4. Nieuws&Zo! Opvallende feiten

5. FoodAwards 2024: de winnende producten

7. Duurzaamheid: de ene (vage) claim is de andere niet

9. Dirk Footprint Challenge: ‘want we hebben maar één aarde’

11. Wist je dat...een pagina vol met feitjes

13. Check! Podcasts, evenementen en interessante accounts

15. Mijn product of innovatie: groente-afval als duurzame en gezonde smaakmaker

15. Even voorstellen: de supermarktmanager

17. Waarom zijn er niet alleen biologische appels in de winkel? (The Category & Trade Company) : blingbling & styling bij Mpreis in

van Charlotte Linnebank (Questionmark)

Vulploegleider

IS EEN UITGAVE VAN:

Shelflife Media bv Molenveldlaan 104 | 6523 RN Nijmegen www.supermarkt.team | #supermarktteam www.shelflife.nl

Abonnementen | Supermarkt.team is een kosteloze uitgave voor supermarkten/supermarktmedewerkers. Voor abonnementsopgave en/of (verhuis-) mededelingen, gebruik het

Duurzaamheid; het is en blijft een hot item. Ook, of misschien wel juist, in de supermarktbranche. Supermarktformules besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Extern, maar ook intern. Zo startte Dirk begin dit jaar de ‘Dirk Footprint Challenge’ om medewerkers bewust te maken van de invloed van hun gedrag op het milieu en klimaat, en om hen te stimuleren hun eigen ‘ecologische voetafdruk’ te verlagen (zie blz.9). En Albert Heijn hield eind mei de AH Packathon, een creatieve ‘wedstrijd’, om de verpakkingen van producten verder te verduurzamen. Op pagina 21 lees je hier meer over.

Maar niet alleen supermarktformules zijn bezig met duurzaamheid. Ook onder jongeren leeft dit thema. Op pagina 15 komt HAS-studente Maud van Eert aan het woord. Zij heeft een smaakmaker ontwikkeld die voor 100% uit de reststromen van groente bestaat.

Verder zijn dit jaar voor de 36e keer de FoodAwards uitgereikt. De FoodAwards zijn een initiatief van vakblad FoodPersonality. Hiermee worden de beste introducties van A-merkleveranciers van het jaar ervoor beloond. Op pagina laten we de winnaars van de 36e editie zien.

Tot slot: ook in deze editie van Supermarkt.team stelt een supermarktmedewerker zich voor (blz. 15). En uiteraard delen we ook weer leuke en/of boeiende feiten, interessante podcasts en toffe culinaire evenementen. Zie pagina’s 4, 11 en 13.

Veel leesplezier!

3
SUPERMARKT.TEAM
Ted Helmink
contactformulier op: www.supermarkt.team Coördinatie & redactie | Ted Helmink: Ted@shelflife.nl Marieke Venbrux: Marieke.Venbrux@foodpersonality.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen, in een geautomatiseerd bestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, of door fotokopie of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke Aansprakelijkheid | Hoewel supermarkt.team met de grootste zorg is samengesteld, kunnen uitgever, redactie en auteurs niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke onjuiste berichtgeving en/of zetfouten. © Shelflife Media bv. INNOVATIE AWARDS . WWW.GEZONDEINNOVATIE.COM

Nieuw(s) & zo!

Opvallende feiten, bijzondere samenwerkingen, opmerkelijke onderzoekjes of frappante uitspraken, op deze pagina komen ze elke editie voorbij.

Gen-Z = ‘boomer’ in de supermarkt

Gen-Z gedraagt zich in de supermarkt als een ‘boomer’. Dat geldt in ieder geval voor het Verenigd Koninkrijk. Tegen alle verwachtingen in, koopt bijna tweederde van de Gen-Z’ers (16-24-jarigen) boodschappen liever in de fysieke supermarkt dan online. Datzelfde geldt voor de babyboomers. Dat blijkt uit onderzoek van Clear Channel, een bedrijf dat advertentieruimte verkoopt. Gen-Z’ers hebben een grotere voorkeur voor ‘echte winkels’ dan 25-44-jarigen, de millennials. De belangrijkste redenen? Ze kunnen de kwaliteit van het product zo beter beoordelen, ze kunnen het meteen meenemen en treffen in de winkel betere aanbiedingen. (Bron: Foodlog.nl/ESM

Wakkert AI ongezond eetgedrag aan?

Etenswaren aantrekkelijk op de foto krijgen, is niet altijd even makkelijk. Het licht is te donker, het product heeft wat deukjes, glimt toch niet zo mooi, of ziet er in ieder geval minder smakelijk uit dan het is. Maar toen was daar AI. Tijdens een onderzoek van de Universiteit van Oxford kregen deelnemers verschillende (voedsel)foto’s te zien. Echte foto’s en afbeeldingen gemaakt in AI. En, misschien niet heel verrassend: AI maakt volgens de deelnemers de ‘lekkerste’ afbeeldingen. Deze afbeeldingen hebben de beste vorm en positionering, de juiste kleurverhouding en een extra mooi glanslaagje. Mooi, zou je denken – en goed nieuws voor foodinfluencers. Toch hebben de onderzoekers ook zorgen. Want de beelden gemaakt in AI, zijn niet altijd even realistisch. Ze zouden bovendien ongezond eetgedrag aanwakkeren, omdat AI-gegenereerde plaatjes voedingsmiddelen energierijker en in enorme overvloed afbeelden.

(Bron: Foodlog)

MrBeast Feastables bij Jumbo in het schap

Youtuber MrBeast (ruim 255 miljoen volgers!) introduceert zijn Feastableschocoladerepen in Nederland. De (prijzige) chocoladereepjes liggen sinds kort bij Jumbo in het schap. Volgens een persbericht is Nederland, na de Verenigde Staten en Canada, het eerste land waar de exclusieve chocoladerepen van MrBeast te koop zijn. Jumbo heeft de varianten ‘Milk’, ‘Milk Crunch’ en ‘Peanut Butter’ opgenomen. Van een vierde variant –‘Pure’ – wordt op de Jumbo-website gezegd dat deze uit het assortiment is. Bij de drie verkrijgbare varianten gaat het volgens het persbericht om volledig ‘gerebrande’ Feastables-chocoladerepen met sterk verbeterde receptuur. Naar verwachting volgen nieuwe smaken snel, aldus de importeur.

Een pak melk kent zelf zijn houdbaarheidsdatum niet

‘Zou het product nog goed zijn? Volgens de houdbaarheidsdatum was het tot gisteren goed. Ik gooi het maar weg’. Het is een gedachte die ook bij jou vast wel eens door het hoofd heeft gespookt. De producent bepaalt de houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar die tht is eigenlijk een indicatie. Producenten willen – terecht – niet dat consumenten ziek worden van hun product; tegelijkertijd leiden tht’s soms ook tot onnodige verspilling. Arla biologisch doet het daarom anders. Op de verpakking van al haar verse producten staat nu: ‘vaak goed na’, met een pijltje wijzend naar de houdbaarheidsdatum. Ofwel: neem de datum niet te strikt en serieus. Kijk, ruik en proef het product. Twijfels? Gooi dan het product alsnog weg. (Bron afbeelding: Ilse Terpstra-Eggenkamp)

4

De winnende producten.

FoodAwards 2024: de winnende producten

Onlangs werden de jaarl�kse FoodAwards weer uitgereikt. De FoodAwards z�n een initiatief van vakblad FoodPersonality. Hiermee worden de beste introducties van A-merkleveranciers van het jaar ervoor beloond. Dit jaar werden de FoodAwards voor de 36ste keer uitgereikt, op Kasteel Schaffelaar in Barneveld.

In 2023 werden er door A-merkfabrikanten beduidend minder producten geïntroduceerd dan in voorgaande jaren, mede door de hoge inflatie, de gestegen energieprijzen en de daaraan ten grondslag liggende Oekraïneoorlog. Desondanks selecteerde de jury van de FoodAwards dit jaar 78 introducties die kans maakten op een FoodAward.

De vakjury

Consumenten kregen de kans om hun stem uit te brengen. De jury bepaalde de uiteindelijke winnaars. Deze jury – ook wel het Retailcollege genoemd – bestond ook dit jaar uit vertegenwoordigers van de belangrijkste inkooporganisaties voor A-merkartikelproducten:

• Kasper Strezeszewski - Superunie

• Marijtje Ophof - Jumbo Supermarkten

• Jort Scholten - Albert Heijn

Bij het bepalen van de winnaars gebruiken de juryleden zowel de resultaten van de consumentencampagne als cijfers van Circana over de prestaties van de producten.

De winnaars

In totaal rolden er twaalf winnaars uit de bus (zie ook bovenstaande foto):

• Alpro Plant-based Alternative To Yoghurt Drink (Danone)

• Hero Jam Zero (Hero)

• Lindahls Pro+Snack (Lactalis-Nestlé)

• Grand’Italia Half Volkoren pasta (GranFood)

• Texels Skuumkopp 0.0 (Heineken)

• De Kuyper Passionfruit-Martini Cocktail (Kon. De Kuyper)

• Boon (volledig concept) (Jamael Food Group)

• Smuldier Door de Brok (Q-Petfood)

• Robijn Wasmiddeldoekjes (Unilever)

• Magnum Double Sunlover (Unilever)

• Müllermilk Milkshake (Almhof)

• Zuivelhoeve Protein (Zuivelhoeve)

5
De jury van de FoodAwards. V.l.n.r.: Jort Scholten (Albert Heijn), Marijtje Ophof (Jumbo) en Kasper Strzeszewski (Superunie).

BEDÁÁÁNKT

OP Z’N TEXELS

6
Bedankt voor deze mooie waardering! SKUUMKOPPE 0.0

Duurzaamheid: de ene (vage) claim is de andere niet

Plus werd eind vorig jaar op de vingers getikt door toezichthouder ACM. Plus gebruikte in supermarkten en de folder termen als ‘klimaatneutrale supermarkt’, ‘bewust’ en ‘duurzaam’, zonder dat het deze duurzaamheidsclaims (voldoende) onderbouwde. En onlangs werd ook Albert Heijn door de ACM teruggefloten, vanwege het gebruik van misleidende duurzaamheidsclaims. Maar waarom mogen supermarkten niet zomaar roepen ‘wij zijn duurzaam’, maar (kennelijk) wel ‘wij zijn de goedkoopste’ of ‘onze versmaaltijden zijn het beste’?

Door: Marieke Venbrux Foto’s: Lasting Legal, archief Supermarkt.team

eigenaar van Lasting Legal, dat bedrijven juridisch adviseert over hun duurzaamheidscommunicatie en duurzame marketing.

Plus werd eind vorig jaar als eerste op de vingers getikt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor ‘goed werkende markten en mensen’. Plus gebruikte in supermarkten en folders termen als ‘klimaatneutrale supermarkt’, ‘bewust’ en ‘duurzaam’, zonder dat het deze claims (voldoende) feitelijk onderbouwde, aldus de ACM. Ook claimde Plus ‘de meest verantwoorde supermarkt van Nederland’ te zijn. Dat baseerde Plus op het jaarlijkse mvo-rapport van GfK, waarin Plus al jaren als ‘meest verantwoorde supermarkt’ naar voren komt (2022 uitgezonderd, toen kwam Poiesz die titel toe, red.). Dit rapport van GfK was echter een onderzoek naar ‘wat vinden klanten?’ en werd niet met feiten onderbouwd.

Ook Albert Heijn ‘de klos’  En onlangs werd ook Albert Heijn door de ACM teruggefloten. Ook AH gebruikte

Een aanprijzing in de folder van Lidl bij een sushiaanbieding, in januari: ‘de beste supermarkt in versmaaltijden 2023 – GfK’. Ook die ‘claim’ gaat over ‘hoe consumenten maaltijden beoordelen’.

volgens de toezichthouder misleidende duurzaamheidsclaims. Albert Heijn gebruikte in een aantal winkels de term ‘meest duurzame supermarkt’ en baseerde dit op de Sustainable Brand Index, een internationaal onderzoek naar de beleving van consumenten. Dit was onvoldoende duidelijk, aldus de ACM. Bovendien was het onderzoek achterhaald. Ook gebruikte Albert Heijn de claim ‘samen met onze telers / onze boeren werken wij aan een duurzamere toekomst’. Albert Heijn verwees naar de website voor meer informatie, maar ook dat is volgens de ACM niet voldoende. Claims dienen zo feitelijk en volledig mogelijk te zijn, zodat de consument meteen begrijpt wat het duurzaamheidsvoordeel is. Zowel AH als Plus beloofde de duurzaamheidsclaims die vaag of niet onderbouwd konden worden te verwijderen en toekomstige claims te zullen toetsen aan de zogeheten ‘Leidraad Duurzaamheidsclaims’ van de ACM. Daarin staan vuistregels die bedrijven moeten helpen om bij het opstellen en formuleren van hun duurzaamheidsclaims misleiding te voorkomen.

En Lidl dan?

Dat de ACM misleidende en/of subjectieve duurzaamheidsclaims wil voorkomen, is begrijpelijk. Maar tegelijkertijd: consumenten worden al jaren door supermarktformules om de oren geslagen met allerlei claims waarvan we ons kunnen afvragen hoe feitelijk deze zijn. Dan hebben we het niet zozeer of alleen over duurzaamheidsclaims als ‘klimaatneutraal’, of ‘duurzame supermarkt’, maar (ook) over

Albert Heijn kent het Beter voor Natuur & Boer-programma. Tot voor kort gebruikte het in winkels de claim ‘samen met onze telers/onze boeren werken wij aan een duurzamere toekomst’, waarbij het verwees naar de website voor meer informatie.Dat is volgens de ACM niet voldoende.

andersoortige claims, denk aan teksten in folders en tv-reclames als ‘nergens goedkoper’ of ‘de beste kwaliteit voor de laagste prijs’. Of neem een aanprijzing in de folder van Lidl bij een sushi-aanbieding, in januari: ‘de beste supermarkt in versmaaltijden 2023 – GfK’. Ook die ‘claim’ is gebaseerd op een onderzoek van GfK en gaat over ‘hoe consumenten maaltijden beoordelen’. Mag dat dan wel?

‘Duurzaamheidsclaims zijn 180 graden anders dan wat bedrijven tot dusver gewend waren”

Prijs- en kwaliteitsclaims We vroegen het aan Jellien Roelofs, oprichter van Lasting Legal, dat bedrijven juridisch adviseert bij hun duurzaamheidscommunicatie en duurzame marketing. Roelofs: “In de Wet Misleidende Handelspraktijken staat het een en ander vermeld over het informeren over prijs, samenstelling, eigenschappen van een product etc. Duurzaamheid staat in dat artikel nog niet uitdrukkelijk vermeld, al gaat een nieuwe Europese richtlijn hier wel verandering in brengen. Ook liggen er ook wel wat juridische uitspraken over wanneer prijscommunicatie misleidend is. Een ‘van – voor’-prijs, terwijl de ‘van-prijs’ nooit bestaan heeft: dat mag bijvoorbeeld niet. Maar daarnaast – en dat is een belangrijk verschil met duurzaamheidsclaims –moeten prijs- en kwaliteitsclaims mede gezien worden in de context van het

reclamerecht: in reclame mag je een beetje overdrijven. Dus als jij als supermarkt of levensmiddelenfabrikant roept: ‘wij zijn de beste’ of ‘onze producten zijn het lekkerst’ is voor veel consumenten wel duidelijk dat je dat in de eerste plaats zelf vindt en dat het vooral bedoeld is om reclame voor je bedrijf te maken. Bij deze claims wordt het juist riskanter zodra je deze gaat ‘objectiveren’. Een toevoeging als ‘best getest’ of ‘nummer 1 in vers’ suggereert sneller dat jij ergens als winnaar bent aangemerkt – dat zul je moeten onderbouwen. Bij duurzaamheid mag je als bedrijf juist niet vaag blijven, je kunt niet zomaar roepen ‘wij zijn de duurzaamste’, ‘wij zijn klimaatneutraal’, dat moet je meteen feitelijk en ontzettend goed onderbouwen. In die zin zijn duurzaamheidsclaims 180 graden anders dan wat bedrijven tot dusver gewend waren.”

Kloppende claim, tóch misleiding Daar komt bij: een duurzaamheidsclaim kan feitelijk kloppen en tóch misleidend zijn. Ook dat maakt de vraag of duurzaamheidsclaims wel of niet misleidend zijn, extra ingewikkeld, aldus Roelofs. “Als Shell zich profileert als duurzaam bedrijf omdat het vier windmolenparken bouwt, kan die profilering misleidend zijn als die vier windmolenparken niet in verhouding staan tot de overige activiteiten van het bedrijf die niet zo duurzaam zijn.”

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder in FoodPersonality heeft gestaan.

7
Jellien Roelofs,

PAKJE BOON PAKT PRIJS!

BOON is beloond met een FoodAward. Omdat we boontechnisch zo lekker vernieuwend bezig zijn. In de transitie naar meer bonen op het menu, pakken we steeds meer mensen in. En nu ook de jury... Onze pakjes BOON met de lekkerste sauzen, worden gemaakt met bonen van zo dichtbij mogelijk en gewoon verpakt in Nederland! Bovendien stoot ons slimme en compacte pakje 80% minder CO2 uit dan glas of blik. Da’s nog eens een kleine footprint en dus echt duurzaam! Dus BOON is happy; dankjewel voor alle stemmen. En eh... zin in bonen? PAKJE BOON! www.boonbonen.nl

BOON_FA-ST-260x380mm.indd 1 23-05-2024 14:23 8

Duurzaamheidsmanager Robin Methorst-Beijk van Dirk samen met supermarktmanager Rik Alosery

Dirk Footprint Challenge: ‘want we hebben maar één aarde’

Supermarktformules besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Niet alleen richting klanten, maar ook richting de eigen medewerkers. Zo startte Dirk begin dit jaar de ‘Dirk Footprint Challenge’, om medewerkers bewust te maken van de invloed van hun gedrag op het milieu en klimaat en te stimuleren hun eigen ‘ecologische voetafdruk’ te verlagen. Supermarktmanager van Dirk Deventer Dreef Rik Alosery was een van de winnaars van de challenge. “Ik gooi nu veel minder eten weg.”

Eerder dit jaar streden zeven weken lang Dirk-medewerkers in de Dirk Footprint Challenge (zie kader, red.). Doel van de challenge: medewerkers leren en stimuleren om bewuster te leven en te werken en daarmee de eigen ‘ecologische voetafdruk’ én die van de organisatie te verlagen.

De ecologische voetafdruk geeft, in hectaren, de ruimte aan die nodig is voor jouw levensstijl, vertelt duurzaamheidsmanager Robin MethorstBeijk. “Alles wat we als mensen doen, draagt bij aan de grootte van onze voetafdruk. Wat we eten, drinken, dragen, hoe we wonen, reizen, enzovoort. De gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van maar liefst 6,4 hectare. Als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, zouden we vier ‘aardes’ nodig

hebben. Maar we hebben er maar één. We vragen dus te veel van de aarde en putten haar uit. Wij vinden dat we als organisatie een belangrijke rol hebben in de maatschappij. En daar hebben we de hulp van onze medewerkers hard bij nodig.Door hen bewuster te maken van de impact van hun gedrag, thuis en op het werk, kunnen we vooruitgang boeken.”

Dirk heeft als organisatie ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, aldus Methorst-Beijk. “Deze zijn voor een heel groot deel gericht op ons assortiment en voelen voor veel collega’s op de winkelvloer vaak als een ‘ver-van-hunbed-show’. Maar juist door hen erbij te betrekken en te laten zien dat elke kleine verandering écht impact heeft, maken we samen het verschil. Dat hebben we gedaan

met de Dirk Footprint Challenge.”

Rik Alosery, supermarktmanager van Dirk Deventer Dreef, was samen met zijn team een van de winnaars van de Dirk Footprint Challenge. En dus legden we hem wat vragen voor.

Waarom wilde je graag meedoen?

“We hebben een jong team. Veel collega’s hebben ook kinderen. Het idee om de toekomst beter te maken voor onze kinderen sprak mij en mijn collega’s heel erg aan.”

Wat heeft het je tot dusver gebracht?

“Ik heb vooral dingen geleerd waar ik ook thuis iets aan heb. Zo gooi ik veel minder eten weg, gaat de vloerverwarming niet elke nacht meer uit, maar juist op 17 graden, en douche ik nu korter dan

Dirk Footprint Challenge

voorheen. Maar ook in de winkel zijn er concrete dingen die we anders gaan doen. Denk aan afvalscheiding, maar ook goed omgaan met de spullen die we hebben en ervoor blijven zorgen. Zo gaan de spullen langer mee en hoeven we minder snel iets nieuw te kopen.”

In hoeverre heb j� duurzaamheid geïntegreerd in je leven? En speelt het een rol als je zelf boodschappen doet? “Ik sport heel veel, en at daarom ook altijd veel vlees. Dat is nu stukken minder geworden. We eten nu twee keer in de week vegetarisch en daarnaast probeer ik heel veel peulvruchten te kopen. Tijdens het boodschappen doen, ben ik heel erg bezig met ‘de eiwittransitie’, ik let erop dat ik meer plantaardige producten koop en kijk sowieso veel bewuster naar wat ik koop.”

De Dirk Footprint Challenge was zeven weken lang onderdeel van het interne ‘activatie- en motivatieprogramma’ voor alle Dirk-medewerkers. Zij ‘streden’ onderling op een ludieke manier tegen elkaar en maakten kans op verschillende prijzen. Zo wilde Dirk het thema duurzaamheid verder onder de aandacht brengen binnen de formule.

Er kwamen zes duurzaamheidsthema’s aan bod, waarbij medewerkers meer leerden over onderwerpen als voedselverspilling, eiwittransitie, energie- en waterverbruik en circulariteit. “Ook daagden we ze uit om hun eigen voetafdruk en daarmee die van de organisatie te verlagen en zo een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst,” aldus duurzaamheidsmanager Robin Methorst-Beijk. “Medewerkers gingen bijvoorbeeld met het thema ‘afval bewust’ aan de slag en werden gevraagd bij te houden hoeveel eten ze dagelijks weggooien.”

Bij Dirk kijken ze heel positief op de challenge terug. “We hebben veel leuke reacties ontvangen. De deelnemers waren erg enthousiast en fanatiek. In zeven weken tijd hebben we 40.000 duurzame acties voltooid. Daarmee verkleinen we onze gemiddelde voetafdruk van 4,55 hectare naar 4,15 hectare.

9
Het team van Dirk Deventer Dreef, met helemaal links Marcel Huizing, algemeen directeur van Dirk, en naast hem supermarktmanager Rik Alosery

jam

0% toegevoegde suikers, 100% genieten

De smaak van échte jam evenaren, maar dan zonder gebruik te maken van toegevoegde suiker… Dat bleek een flinke uitdaging. In 2023 is ons dat gelukt en we zijn enorm trots op deze erkenning van het Retail College én duizenden consumenten. Grote dank gaat uit naar al onze retail partners voor het vertrouwen in dit product en het mogelijk maken van deze fruitige, gezamenlijke prestatie! Wegens succes uitgebreid met een niet te missen jam-smaak: Abrikoos Zero! Vanaf nu verkrijgbaar.

Neem contact op met je accountmanager voor meer informatie of kijk op hero.nl/fruit.

10

…ol�folie van alle producten het hardst in pr�s is gestegen?

Een fles olijfolie is de afgelopen twee jaar gemiddeld 50 procent duurder geworden. Geen ander product is zo hard in prijs omhooggegaan, aldus statistiekbureau CBS. De oorzaak: de droogte en de gestegen energieprijzen. (Bron: NU.nl)

…volkoren (55%) en bruin (43%) de meest gegeten broodsoorten z�n?

Dat blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum. Brood lijkt vooral bij het avondeten in populariteit toe te nemen. In 2021 gaf 10% aan brood te eten tijdens de avondmaaltijd, in 2022 11%, maar in 2023 steeg dit naar 14%.

…er 128 voedselemoji’s z�n?

Millenials en GenZ’ers gebruiken deze het meest. Op Tinder is de op één na meest gebruikte emoji een foodemoji: de maté, het alcoholvrije, cafeïnehoudende drankje dat de groeiende nuchterheidstrend symboliseert. De limoen en een bruine paddenstoel zijn kandidaten om ‘food-emoji van het jaar’ te worden. (Bron: Foodlog.nl/Foodbusiness)

...1 op de 5 winkeldiefstal soms toelaatbaar vindt?

Voornamelijk wanneer er sprake is van ‘pure noodzaak’ door geldgebrek. Ruim één derde van de ondervraagden heeft zelf wel eens iets meegenomen zonder te betalen, voornamelijk per ongeluk (27%). 9% geeft aan wel eens bewust iets te hebben gestolen. (Bron: onderzoek Q&A Retail)

...consumenten het afgelopen jaar een recordbedrag besteedden aan producten die in de aanbieding waren?

Dat stelt marktonderzoeker Circana. Van de totale supermarktomzet van 25 miljard euro werd bijna een kwart verkocht met korting. De grootste kortingen – tot wel 70% – gaven supermarkten op producten als vaatwastabletten, shampoo, tandpasta en wasmiddelen. In totaal kregen klanten gemiddeld 33% korting op houdbare producten. (Bron: NOS/Circana)

...bezorgmaalt�den vaak minder gezond z�n dan beloofd?

De Consumentenbond bekeek 224 kant-en-klaarmaaltijden van 15 landelijke aanbieders. Slechts 8 maaltijden voldeden volledig aan de richtlijnen voor een gezonde hoofdmaaltijd van het Voedingscentrum. Vooral met de hoeveelheid zout ging het vaak mis. Gemiddeld bevatten de maaltijden zo’n 3 gram zout: 1 gram meer dan de richtlijnen voorschrijven. Ook bevatten veel maaltijden o.a. te weinig groenten.

11

Check!

Podcasts, evenementen, leuke accounts om te volgen... Check! In deze rubriek delen wij opvallende en vermakelijke ‘dingen’. Heb jij nog leuke tips? Laat het ons dan weten via supermarktteam@shelflife.nl of via ons Instagram-account @supermarktteam.

Spookt de vraag ‘wat eten we vandaag’ ook weer eens door jouw hoofd? Niet getreurd: meerdere mensen worstelen dagelijks met diezelfde vraag... Voor jou en al deze mensen is er nu de podcast ‘WSDP | Het Menu’ (afkorting van ‘Wat schaft de Podcast | Het Menu). De makers delen hierin elke week drie gerechten die voor de nodige inspiratie moeten zorgen. En mocht de naam van deze podcast je bekend voorkomen? Dat kan kloppen. ‘WSDP | Het Menu’ is onderdeel van de podcast ‘Wat schaft de podcast’ van Jonas Nouwen en Jeroen Doucet, een podcast over eten, drinken en koken.

INSTAGRAM Festival Trek EVENT

FoodwatchNL

Foodwatch noemt zichzelf ook wel de ‘onafhankelijke voedselwaakhond, die opkomt voor eerlijk, veilig en gezond eten’. Via onderzoeken en campagnes wil het tegenwicht bieden aan de macht van de voedselindustrie – en ook supermarkten krijgen het in dit verband nog wel eens te verduren. Foodwatch is ook de organisatie achter het Gouden Windei, de prijs die het jaarlijks uitreikt voor het ‘meest misleidende voedselproduct’. Op haar Instagram-pagina ‘FoodwatchNL’, deelt Foodwatch voorbeelden van ‘voedselmisleiding’ en lopende campagnes, bijvoorbeeld tegen kindermarketing.

Internationale Sushi Dag

Op 18 juni is het Internationale Sushi Dag. In 2009 is de ‘dag’ in het leven geroepen door een Chris DeMay, een enorme sushifan. Omdat hij zo’n fan is van het Japanse gerecht, heeft hij een sushi-fanpagina aangemaakt op Facebook. Dit bleek een succes en al snel had de pagina duizenden volgers. Sindsdien ‘vieren’ we Internationale Sushi Dag. Voor liefhebbers is het een extra reden om op 18 juni sushi te eten.

Bron: www.fijnedagvan.nl

In het boek ‘Welmoeds wilde keuken’ laat kookboekenauteur en receptontwikkelaar Welmoed Bezoen zien hoe je in een recordtijd een lekkere maaltijd op tafel zet. Ook deelt zij verschillende tips & tricks die je kunt toepassen in de keuken. Het boek bevat meer dan honderd (vegetarische) gerechten. Van ontbijtjes tot aan toetjes en van zoet tot hartig. Check!

Trek in een festival? Bezoek dan deze lente én zomer ‘Festival Trek’. Een festival dat in het teken staat van lekker eten en drinken, muziek, theater en gezelligheid. Het festival reist ook dit jaar weer het hele land door en strijkt neer in verschillende steden. Rotterdam trapt ‘m af in mei (9 t/m 12 mei) en in Utrecht vindt het laatste festival plaats (6 t/m 8 september). Benieuwd naar de andere locaties? Bekijk dan de website. www.festival-trek.nl/

Uitgever: Carrera Welmoeds wilde keuken

13
WSDP | Het Menu PODCAST
BOEK 18 JUNI

HOERA!

Een foodaward voor

Lindahls snack

LOW SUGAR

14

‘Groente-afval’ als duurzame en gezonde smaakmaker

Veel jongeren z�n bezig met de toekomst. Duurzaamheid speelt daarb� een grote rol. Studenten aan de opleiding Food Innovation van de HAS green academy investeren ook graag in de toekomst. Met producten en innovaties die b�dragen aan een duurzamere wereld. In deze rubriek delen z� een door henzelf bedacht en/ of ontwikkeld duurzaam product of innovatie.

Wat heb je ontwikkeld?

“Een Italiaanse smaakmaker die voor 100% uit groentereststromen bestaat. Je gebruikt deze gedroogde mix om je gerechten op smaak te brengen. Er zitten geen toevoegingen in, dus ook geen zout. Super duurzaam en gezond.”

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Het product is ontstaan vanuit mijn eigen keuken. Ik wilde graag iets doen om bewuster met ons voedsel om te gaan. Tijdens het koken gooien we vaak groente’afval’ weg dat nog veel smaak bevat en goed gebruikt kan worden. Zelf gebruik ik graag kruiden in mijn gerechten. Zo ontstond het idee om met de reststromen

een smaakmaker te maken.”

Kun je kort uitleggen hoe het ‘ontwikkelproces’ verliep?

“Tijdens mijn afstuderen heb ik twintig weken besteed aan de ontwikkeling van Saved Flavors. Ik heb onderzoek gedaan naar het gebruik van kruiden tijdens het koken binnen de doelgroep 20-35 jaar. Daaruit bleek dat een Italiaanse mix de favoriete smaakmaker was. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een constante bron van reststromen. Die vond ik bij een verwerker van groenten voor onder andere kant-en-klare verse gesneden groenten. Uit het assortiment van deze verwerker ben ik gaan experimenteren met de samenstelling voor mijn smaakmaker. Ik produceer nu alles nog in mijn eigen keuken, maar ben op zoek naar een locatie om grotere partijen te kunnen produceren.”

Op welke manier draagt het product b� aan duurzaamheid?

“Als deze smaakmaker in de supermarkten komt, kunnen we samen een grote hoeveelheid reststromen van groenteschillen en dergelijke verminderen. Voor een potje van 90 gram wordt 900 gram vers product gebruikt.”

Naam

Rick van den Bosch

Leeftijd

32 jaar

Functie

Welk ‘duurzaam doel’ wil je met je product bereiken?

“Ik wil mensen laten zien dat het mogelijk is om reststromen om te zetten in heerlijke producten en uiteindelijk voedselverspilling volledig te vermijden. Ook wil ik benadrukken dat het niet altijd nodig is om kruiden uit het buitenland te importeren. Door lokale Nederlandse producten te gebruiken, kunnen gerechten op eenzelfde hoogwaardige manier op smaak worden gebracht, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame wereld.”

Wat z�n de verdere plannen met Saved Flavors?

“Ik ben nu bezig met het produceren van de eerste grotere partij, in samenwerking met Hessing, een verwerker van onder andere verse groenten (het bedrijf levert onder andere aan Albert Heijn, red.). Mijn droom is om een productlijn in de schappen van supermarkten te hebben. Daar werk ik hard aan.”

Naam: Maud van Eert

Product: Saved Flavors

Even voorstellen: de supermarktmanager

Supermarktmanager bij Vomar in Purmerend

Nederland telt meer dan driehonderdduizend supermarktmedewerkers. Samen zorgen zij ervoor dat miljoenen mensen dagelijks hun boodschappen kunnen doen. In deze rubriek stellen zij zich voor.

Ik werk in de supermarkt omdat…

M�n favoriete merk in de supermarkt is…

“Haribo. Ik hou ervan om te snoepen. Als er een zak opengaat, dan moet deze ook leeg.”

Een product uit de supermarkt dat iedereen écht eens moet proberen is… “Dat moeten onze eigen gevulde Vomarkoeken zijn. Deze zijn erg lekker en goed betaalbaar.”

“Ik ben ooit begonnen als hulpkracht. De bedoeling was om mijn school af te maken en daarna te gaan werken in het vakgebied waarvoor ik geleerd heb. Maar dit is nooit gebeurd. Binnen Vomar kreeg ik de kans om door te groeien tot supermarktmanager. Werken in een supermarkt is leuk, omdat geen dag hetzelfde is en je samen met je team het onderste uit de kan probeert te halen. Elke dag weer.

M�n favoriete (werk)dag van de week is…

“Zaterdag. Op deze dag mag ik met mijn collega’s werken van 14/15 jaar. Jongens en meiden begeleiden, hen wat leren en deze collega’s zien groeien. Ik word vooral gelukkig als ik zie dat ze uiteindelijk zelfstandig gaan werken.”

In de pauze op m�n werk eet ik…

“Vijf bruine boterhammen. Meestal met kipfilet of salami. Als tussendoortje eet ik vaak een banaan.”

M�n grootste ‘klantenirritatie’ is…

“Klanten die beweren dat ze het beter weten. Die bijvoorbeeld zeker weten dat we een bepaald artikel verkopen, terwijl we dit product nog nooit verkocht hebben.”

M�n favoriete collega is...

“Melvin. Melvin heeft een beperking en werkt al meer dan zeventien jaar bij ons. Hij is het gezicht van ons filiaal en mijn grootste vriend. Hij zorgt er altijd voor dat de winkel netjes geveegd en geschrobd wordt.”

Zelf doe ik boodschappen...

“Drie keer per week, samen met mijn vriendin. Zij is altijd op de hoogte van de laatste acties.”

Jongens en meiden begeleiden, hen wat leren en deze collega’s zien groeien. Ik word vooral gelukkig als ik zie dat ze uiteindel�k zelfstandig gaan werken.

15 M�n product of innovatie...

HALF VOLKOREN HEEL TROTS

We zijn niet half, maar heel dankbaar voor de Food Award 2024. We hopen met onze nieuwe bron van vezels een inspiratiebron te blijven voor uw shoppers.

16 www.granfood.nl

Waarom z�n er niet alleen biologische appels in de winkel?

Supermarktinkopers moeten beslissen over steeds complexere vraagstukken. Zeker als het over ‘duurzaamheid’ gaat. De inkoper moet daarin afwegingen maken tussen de huidige vraag van klanten in de winkel en effecten die in de toekomst pas zichtbaar worden. Dat geldt ook bij de vraag: ‘wel of geen bio?’. Biologisch geteelde producten verbeteren de bodem en waterkwaliteit en bevorderen de ‘bio-diversiteit’. Een gunstig effect op lange termijn.

Biologisch telen gaat wel gepaard met extra inspanningen, die meestal leiden tot extra kosten. Die worden doorberekend in het product, waarmee die producten meestal automatisch een hogere prijs krijgen op het schap.

Zo kost een kilo reguliere appels gemiddeld €1,79, de biologische appels zijn soms wel twee keer zo duur. En ja, er zijn uitzonderingen. Zo heeft Plus alleen nog biologische dagverse zuivel, aardappelen en sinds kort ook uien onder het Plushuismerk in het schap staan. Daarbij betaalt Plus het prijsverschil voor de klant. Maar Plus is hiermee wel een uitzondering: doorgaans betaalt de klant meer voor het biologische product ten opzichte van het ‘standaardproduct’.

Momenteel is bij supermarktinkopers

vooral de prijs belangrijk: ‘Wil ik dat product inkopen voor die prijs? Want mijn formule mag niet ‘te duur’ overkomen bij de klant?’

Het dilemma: investeren we in duurzaamheid voor de lange termijn, of willen we goedkopere producten om betaalbaar te blijven op de korte termijn? Dit is een vraagstuk waar je als inkoper of supermarkt alleen niet uitkomt. Partijen – supermarkten en leveranciers – moeten gaan samenwerken. Samen durven investeren in de toekomst en zorgen dat zij ‘de pijn’ op korte termijn samen dragen. Daar is wel vertrouwen voor nodig: partijen moeten het probleem van de ander durven en willen begrijpen. De ‘5x waarom’methode kan daarbij helpen. De methode is ontwikkeld door Sakichi Toyoda, van het Japanse autobedrijf Toyota. Zijn idee: als je vijf keer achter elkaar een ‘waaromvraag’ stelt, wordt de hoofdoorzaak van je probleem duidelijk. Laten we het eens toepassen op de appels:

Waarom kopen Nederlanders zo weinig biologische appels?

Omdat ze deze te duur vinden.

Waarom zijn de biologische appels te duur?

Omdat er minder van beschikbaar zijn. Waarom zijn er weinig biologische appels beschikbaar?

Omdat er bij telers weinig biologische appelbomen staan.

Waarom staan er bij telers weinig biologische appelbomen?

Omdat retailers weinig biologische appels inkopen.

Waarom kopen retailers weinig biologische appels in?

Omdat ze denken dat er weinig behoefte is bij hun klanten,

Stel dat het prijsverschil van gewone en biologische appels kleiner wordt, door meer beschikbaarheid én de extra kosten over alle appels te verdelen. Zal de supermarktklant dan meer biologische appels kopen?

Waarschijnlijk is dit een veel te makkelijk antwoord op een complex probleem, maar misschien niet… Het gaat wel over onze toekomst!

Gezien in het buitenland

Blingbling & styling b� Mpreis in Oostenr�k

In deze rubriek elke aflevering een bijzonder beeld of een bijzonder product, uit of van een supermarkt uit het buitenland. Deze keer: blingbling-plafonds en een bijzondere inrichting bij Mpreis in Oostenrijk. (Foto’s: Alexandra Eizinger, Paul Ott, David Schreye)

Ook bijzonder: de trap naar de parkeergarage van de MPreisvestiging in Schenna, waar de verlichting bestaat uit een aan het plafond bevestigd winkelwagentje met lichtelementen.

Supermarkten worden vaak afgedaan als fantasieloze productmagazijnen. Maar: dat hoeven ze natuurlijk niet te zijn. De Oostenrijkse supermarktketen MPreis (257 vestigingen, met name in Tirol) staat bekend om z’n bijzondere supermarkten qua architectuur en inrichting. Sterker: iedere vestiging is uniek. Wat te denken van dit spectaculaire ‘blingbling’-plafond van het filiaal in Dampffeld?

17
Column
Tijn Bresser, partner van The Category & Trade Company

Technologische supersnufjes en b�zondere winkelapparatuur

Naast duurzaamheid, is technologische innovatie in de supermarktsector een steeds belangr�ker thema. Dat zien we onder andere terug in de b�zondere winkelapparatuur die we b� supermarkten tegenkomen. Van een avocadoscanner b� Jumbo tot robot Robbie b� het Belgische Delhaize. Een kleine impressie.

Is ‘ie al r�p of niet?

Het is een herkenbaar probleem: het vinden van de ‘juiste’ avocado. Bij Jumbo Oldenzaal, van voormalig topscheidsrechter Björn Kuipers, kunnen consumenten met de ‘avocadoscanner’ checken of de avocado’s rijp genoeg zijn. De scanner helpt consumenten bij het maken van de keuze voor de avocado met de juiste rijpheid en gaat zo meteen voedselverspilling tegen –

Een Dirk-medewerkster met bodycam.

zowel in de supermarkt als bij consumenten thuis.

‘Statiegeldmachine stuurt een Tikkie’ Een statiegeldmachine die tot wel honderd blikjes in één keer kan tellen en het geld overmaakt via de betaalapp Tikkie? Dat is sinds september 2023 mogelijk bij de Jumbo in Eerbeek. Klanten kunnen een tas vol met blikjes zo in de automaat leegkiepen. “En je kan het bonnetje voor je statiegeld niet meer kwijtraken. Alle ergernissen zijn weg”, aldus Jumbofranchiser Christiaan Heine eerder tegenover het AD. De statiegeldmachine is gemaakt door Tomra, een producent van statiegeldautomaten.

“Hallo ik ben Robbie. Kan ik u helpen?” Een robot die voor consumenten op

zoek gaat naar producten die zij zelf niet kunnen vinden…In 2022 draaide het Belgische Delhaize, onderdeel van Ahold Delhaize, een pilot met robot Robbie. Deze robot assisteerde in tien Vlaamse supermarkten. Klanten konden de robot aanspreken en hem vertellen dat zij een product niet konden vinden. Robbie begeleidde de klanten naar het product. Sommige ondernemers waren enthousiast over de technische medewerker, andere iets minder: de robot liep vaak vast of stond in de weg. Desondanks: wellicht een oplossing voor supermarkten met een personeelstekort? Overigens was Delhaize niet de enige supermarkt die experimenteerde met een robot als ‘medewerker’. In Aziatische landen wordt hier al vaker gebruik van gemaakt. Zo zagen we eerder in een Aziatische supermarkt robot Pepper, die werd ingezet om koffie te promoten.

Bodycam voor extra veiligheid Dirk van den Broek introduceerde in april als eerste supermarktformule bodycams

Dit witte mannetje…. is niet Robbie, waar Delhaize eerder een pilot mee deed. Dit is zijn ‘collega’ Pepper, een robot van het Japanse techbedrijf SoftBank. Pepper promoot hier in een Aziatische supermarkt koffie van Nescafé.

Productnieuws

in haar winkels. Deze moeten onveilige incidenten helpen voorkomen. De bodycam beschikt over een camera en een beeldscherm. Als er een ‘onveilige’ of ‘dreigende’ situatie ontstaat, kan een van de getrainde supermarktmedewerkers de bodycam aanzetten. Die neemt beeld en geluid op, ook ziet de klant in kwestie zichzelf terug. Het idee is dat dit een ‘de-escalerend effect’ heeft, doordat personen die zich misdragen direct worden geconfronteerd met hun eigen gedrag.

‘�s-hit’ Wochi Mochi lanceert nieuwe smaken cookie dough

Dé coole �ssnack met Japanse roots introduceert twee nieuwe ‘smaakexplosies’ in de vrol�ke, smaakvolle wereld van Wochi Mochi. Naast de r�stdeegsnacks, vind je nu ook in het vriesvak twee cookie dough-varianten: Lemon Pie en Double Chocolate.

In 2022 ging Wochi Mochi viraal op TikTok met een nieuwe sensatie: de ijssnack ‘Japanse stijl’. Premium ijs in een traditioneel Japans rijstdeegjasje, met een verrassende kern. Een heerlijke snack die je op ieder moment van de dag kunt eten, bij de koffie, als toetje of gewoon lekker tussendoor. Al snel werd het nieuwe merk een trend in de Nederlandse supermarkten en prijswinnaar voor zowel innovatie als verpakking

En deze zomer is Wochi Mochi dus ook in twee cookie dough-varianten verkrijgbaar. Wochi Mochi Lemon Pie, zachte citroen koekdeegballetjes, gevuld met premium vanille-roomijs en een vulling van heerlijk frisse citroensaus. Daarnaast is er de variant Double Chocolate: vanillekoekdeegballetjes, gevuld met lekker chocolade-roomijs en een vulling van zijdezachte chocoladesaus. Instant happiness!

Contact Bieze Food Solutions – 033-247 71 00 – www.wochimochi.eu

18
De ‘avocadoscanner’ bij Jumbo Oldenzaal

Eurofours, dé bakker�partner voor de supermarktbranche

Eurofours Nederland is dé bakker�partner voor de supermarktbranche, aldus eigenaar Johan Tieleman. “Met zowel nieuwe als gebruikte apparatuur en aanvullende onderhoudsdiensten, bieden we de zekerheid van een alles-in-één oplossing voor de bakker�afdeling.”

“Eurofours brengt vakmanschap en innovatie samen in grootkeukens”, vertelt eigenaar Johan Tieleman. “Daarbij hebben we een bijzondere focus op bakkerijen.”

Met ruim dertig jaar ervaring is Eurofours inmiddels een gevestigde naam in de markt. “Onze oorsprong ligt in Frankrijk. Daar hebben we een vooraanstaande fabriek die exclusief ovens en apparatuur voor bakkerijen fabriceert. Onze vestiging in Nederland legt zich toe op de verkoop, reparatie en onderhoud van deze gespecialiseerde ovens en apparatuur. Met Eurofours Nederland hebben ondernemers en bedrijven dan ook één betrouwbare partner voor al hun bakkerijen grootkeukenapparatuur.”

Aanschaf en onderhoud

Sinds vijf jaar is Tieleman verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. Door zijn technische achtergrond in de grootkeukenwereld, weet hij ‘letterlijk en figuurlijk wat hij verkoopt’. “Niet alleen apparatuur, maar ook de aanvullende diensten die cruciaal zijn in het draaiende houden van die apparatuur. Wij specialiseren ons in zowel aanschaf als onderhoud, spoedservice en veiligheidsinspecties.” Eurofours biedt betrouwbare kwaliteit, benadrukt Tieleman. “Goede, gebruiksvriendelijke en betaalbare producten. Onze degelijke apparatuur is aantrekkelijk geprijsd, zonder in te leveren op kwaliteit.”

‘W� specialiseren ons in zowel aanschaf als onderhoud, spoedservice en veiligheidsinspecties’

Lekker en vers Die betrouwbare kwaliteit is essentieel in de supermarktbranche, benadrukt Tieleman. “De bakkerijafdeling van de supermarkt is één van de belangrijkste afdelingen waarmee je als ondernemer of franchiser het onderscheid kunt maken. Consumenten kopen tegenwoordig de hele dag door brood, dus dat moét gewoon lekker en vers zijn.”

De broodafdeling kan vandaag de dag gewoon niet stil blijven staan, benadrukt hij. “Daarom bieden wij voor ieder budget kwalitatief goede ovens die een continue productie garanderen. Onze ovens bieden bovendien gebruiksvriendelijke en behapbare programma’s en zijn kwalitatief dusdanig goed gebouwd, dat er vrijwel geen onderhoud nodig is.” En is dat er onverhoopt wél – ‘want 100 procent storingsvrij is natuurlijk een utopie’ – dan heeft het bedrijf de specialistische kennis in huis om storingen effectief en snel op te lossen; ook voor andere merken dan Eurofours”, aldus Tieleman.

Bakprogramma’s op maat

Met ‘behapbaar’ doelt Tieleman op de gebruiksvriendelijkheid van de ovens. “Die hebben namelijk doorgaans veel programma’s. Maar als je er in de dagelijkse praktijk tien gebruikt, is het veel. En die tien moeten ervoor zorgen dat je brood écht lekker is en zo lang mogelijk vers blijft. Daarom installeren wij voor onze klanten ‘basic-programma’s’ op maat, die alles omvatten wat zij nodig hebben; de programma’s die zij daadwerkelijk gebruiken en die ervoor zorgen dat de bakkerijproducten écht goed gebakken worden.”

Warmte vasthouden

Zo hebben de bakkerij-ovens bijvoorbeeld

twee vuurvaste stenen, die ervoor zorgen dat de warmte zo lang mogelijk vastgehouden wordt en de oven na het openen zo snel mogelijk weer op temperatuur is. De convectie-oven zorgt voor stoomproductie door regelbare directe inspuiting, waardoor geen ontkalking of onderhoud van een boiler nodig is. “En omdat de ovens zelfreinigend zijn, scheelt dit gebruikers bovendien veel tijd en gaan de ovens veel langer mee.”

Voldoen aan alle specifieke behoeften Naast de hoogwaardige Eurofours-ovens en -apparatuur voor bakkerijen, heeft Eurofours een uitgebreid assortiment van andere gerenommeerde merken in het portfolio. Tieleman. “Als officiële partner van Diamond EU, Europa Ovens, Sinmag, Hoshizaki, EMGA, Bertrand, Gastronoble en vele andere merken, bieden wij een breed scala aan oplossingen. Hierdoor kunnen we voldoen aan alle specifieke behoeften van onze klanten, waaronder alles wat nodig is in een bakkerij – van bakplaten tot broodkarren en meer. Dit maakt ons niet alleen een waardevolle partner voor bakkerijen, maar ook voor de horeca.”

Eurofours biedt zowel nieuwe apparatuur als occasions van deze merken en is zoals gezegd tevens gespecialiseerd in het onderhoud hiervan en het oplossen van technische storingen. “Met Eurofours kies je dan ook voor duurzaamheid en betrouwbare prestaties gedurende vele jaren. En of je nu kiest voor nieuw of occasion, de apparatuur is altijd in zeer goede staat en gaat voor langere tijd mee.” Want ook de gebruikte apparatuur heeft vaak nog een lange levensduur, benadrukt hij. “Deze gaat nog minstens tien jaar mee. Zo bieden wij voor ieder budget altijd de beste kwaliteit als het om bakken gaat.”

De R-Spirit,één van de ovens van Eurofors

Meer informatie over Eurofours of direct een afspraak maken:  www.eurofours.nl – +31 6 5324 3207 –info@eurofours.nl

Huisleverancier op de Antillen Eurofours levert wereldwijd. “In Europa, maar ook op de Antillen, waar we een aantal grote supermarkten en groothandels bedienen, zoals Van den Tweel, Bondigro, Ling & Sons, Fresh Supplier Bonaire (onderdeel van Van der Valk, red.) en Carrefour.”

Deze partijen kiezen voor Eurofours vanwege de kwaliteit, de betrouwbaarheid en die combinatie met aanvullende diensten. Juist hierdoor maken we het onderscheid.”

THE MUH YOU CAN’T RESIST

HOERA! MÜLLERMILK MILKSHAKE WINT

FOODAWARD 2024!

Fantastisch nieuws! We hebben de FoodAward gewonnen met Müllermilk milkshake! In een zeer korte tijd heeft Müllermilk met zowel de milkshake als reguliere smaken laten zien dat ze van toegevoegde waarde zijn voor het zuivelschap. Wij zijn ontzettend blij en trots met deze waardering van onze handelspartners en kijken er naar uit om dit succes samen voort te zetten.

Bedankt voor jullie vertrouwen en support!

20
MUL01738 Mullermilk Foodaward advertenties Supermarktteam v2.indd 1 27/05/2024 16:25

Waarheid (maken) duurzaamheidsclaimsvan

Claims als ‘klimaatneutraal’ en ‘duurzame ingrediënten’ staan steeds vaker op verpakkingen van voedselproducten. Een goed teken dat consumenten belang hechten aan voedsel dat op een verantwoorde manier geproduceerd is, met oog voor mens, dier en milieu. Denktank Questionmark wil dat alle claims terecht zijn. Het is niet de bedoeling dat claims als marketingstrategie worden ingezet en consumenten het slachtoffer zijn van greenwashing.

Vanuit Questionmark lanceerden we eind 2023 het Meldpunt Voedselclaims om duurzaamheidsclaims op voedsel in kaart te brengen. Iedereen die een claim tegenkomt op een verpakking, in een reclame, op de radio, tv of online over de duurzaamheid van een voedselproduct kan deze melden. Dit kunnen zowel terechte als mogelijk onterechte claims zijn. Questionmark beoordeelt alle claims aan de hand van de Reclame Code. Bij twijfel over de terechtheid nemen wij contact op met het bedrijf achter de claim om onderbouwing te vragen. Als het bedrijf de claim naar

onze maatstaven onvoldoende kan onderbouwen, dienen wij een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Ons doel met dit project: bewerkstelligen dat alle claims over duurzaamheid op voedsel terecht zijn. We willen dus niet dat producenten de claim verwijderen, we willen juist dat zij ervoor zorgen dat de claim terecht is.

‘We willen dus niet dat producenten de claim verw�deren, we willen juist dat z� ervoor zorgen dat de claim terecht is’

Ondertussen hebben we meer dan 60 mogelijk onterechte claims onderzocht. Nadat wij om onderbouwing vragen bij de afzender, zien we in enkele gevallen dat bedrijven claims afzwakken of weghalen. Maar: liever zien wij dat bedrijven claims waarmaken. Onze oproep aan bedrijven is dan ook: laat je als bedrijf niet afschrikken

als je geattendeerd wordt op een onterechte claim.

Zet alles op alles om de claim waar te maken en breng daarover een eerlijke boodschap naar buiten. Dat draagt bij aan je geloofwaardigheid en zal je merk net zo goed een groen en positief imago opleveren.

En onze oproep aan consumenten en supermarktondernemers en -medewerkers: blijf ons vooral attenderen op mogelijk onterechte duurzaamheidsclaims. Zodat we er met z’n allen op kunnen rekenen dat de claims die we op verpakkingen of in reclameboodschappen tegenkomen ook écht waar zijn.

Charlotte Linnebank, directeur van onafhankel�ke ‘denktank’ Questionmark

Simpele innovatie voor minder verspilling

Albert He�n organiseerde eind mei voor de tweede keer de AH Packathon. Voor deze editie werden klanten uitgenodigd om hun ervaringen en ideeën te delen over eigenmerkverpakkingen. De v�f geselecteerde klanten werkten samen met teams van verpakkingsexperts, leveranciers en medewerkers van Albert He�n om oplossingen te vinden voor hun verpakkingsproblemen.

De AH Packathon is een creatieve wedstrijd en een initiatief van Albert Heijn. Het richt zich op innovatie en duurzaamheid. Het doel van de Packathon is om nieuwe ideeën en oplossingen te ontwikkelen die de milieubelasting van verpakkingen verminderen en de circulaire economie bevorderen. Tijdens de Packathon werken de deelnemers intensief samen aan verschillende opdrachten en uitdagingen die gericht zijn op het verbeteren van verpakkingen.

Afwasmiddel, citrus, r�st etc. Tijdens de tweede editie konden klanten producten inzenden waarvan zij kansen zagen om eigenmerkverpakkingen te verbeteren. De ingezonden producten waren: afwasmiddel, zachtfruit, citrus, rijst en pastasaus. Nadat de producten gepresenteerd waren, gingen de klanten op het hoofdkantoor van Albert Heijn in groepjes aan de slag om een oplossing te bedenken. De jury beoordeelde vervolgens de ideeën, waarbij gekeken

werd naar duurzaamheid, haalbaarheid en gebruiksgemak.

Klepje naar buiten toe vouwen Een winnende innovatie hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Dat bleek uit het winnende concept voor de rijstverpakking, aldus Albert Heijn. “De opening van de verpakking wordt veranderd in een klepje dat naar buiten toe opent in plaats van naar binnen. Zo wordt het gebruiksgemak

vergroot en kan iedereen beter doseren.” Ook ontstond het idee om de 1 kilogram rijstverpakkingen te vervangen door kartonnen verpakkingen met een naar buiten openend klepje.

‘Nu sta ik vaak te prutsen met de opening t�dens het koken’

‘Hele pak scheurt open’ “Ik ben heel blij dat ons concept heeft gewonnen”, aldus Albert Heijnklant Mechteld, op de website van de supermarktketen. “Nu sta ik vaak te prutsen met de opening tijdens het koken, of scheur ik het hele pak open. Het prototype dat ik tijdens de Packathon mocht testen, was erg makkelijk in het gebruik en goed hersluitbaar. Ik kan niet wachten tot de nieuwe verpakking in de schappen ligt.

21 Gastb�drage
In het midden AH-ceo Marit van Egmond tussen de winnaars van de AH Packathon.

Heerlijke smaak, lekker plantaardig én nu ook award winnaar. Dat is pas intens genieten!

22

Vulploegleider G�s Meinen (Jumbo):

“Voor elkaar en met elkaar aan het werk”

Het is erg belangr�k om t�dens het werken lekker in je vel te zitten. Extra mooi: als je ondertussen ook nog aan de visie van de supermarkt kunt werken. Vulploegleider G�s Meinen is zes jaar werkzaam b� Jumbo Koster in Reeuw�k. In de afgelopen jaren heeft h� samen met het team van Jumbo Koster meerdere trainingen gevolgd van Goud in Handen. Een trainings- en ‘toerustingsprogramma’ dat medewerkers uit alle lagen in de organisatie wil verbinden en laten werken vanuit een en dezelfde visie.

De trainingen zijn voor de vulploegleider en voor het team erg waardevol geweest, aldus Gijs Meinen. Nog steeds zien hij en zijn collega’s hiervan de effecten. “En, niet te vergeten: dankzij de trainingen is er een nieuwe visie gecreëerd.”

Vlot winkelen

De trainingen van Goud in Handen zijn volgens Meinen toegankelijk en worden op speelse wijze gegeven. “De Jumboorganisatie heeft de 7 Zekerheden (zeven beloftes aan hun klanten, red.) Een ondernemer heeft echter ook behoefte aan een eigen visie. Tijdens de trainingen zijn we op speelse en interactieve wijze hiermee aan de slag gegaan. Met een winkelwagen moesten we bijvoorbeeld producten van de ene kant naar de andere kant van de winkel brengen. Dit was dan

gekoppeld aan ‘vlot winkelen’, een van de 7 Zekerheden van Jumbo. De 7 Zekerheden stonden centraal en vanuit die zekerheden en de opdrachten van Goud in Handen hebben we vervolgens een nieuwe visie op papier gezet. Onze visie is nu: het moet een winkel zijn waar zowel klant als medewerker er niet aan moet denken om naar een andere winkel te gaan.”

Mars, Lion, Twix of KitKat

Bij de trainingen, gebruikt Goud in Handen een creatieve manier om het ijs te breken. “Mensen hebben vaak de neiging om met bekenden een team te vormen. Nu lagen er aan het begin van de training een Mars, Lion, Twix en KitKat. Iedereen koos zijn favoriete snack en zo werden de teams met verschillende leeftijden gevormd. Voorheen kende ik sommige medewerkers niet. Dat is nu wel anders.”

‘Teamgevoel sterk gegroeid’ Het effect van de trainingen is nog steeds zichtbaar. Volgens Meinen zit dat vooral in wat het met het team heeft gedaan. Het teamgevoel is dankzij de trainingen sterk gegroeid en de medewerkers werken vanuit dezelfde visie. “We zijn nu voor elkaar en met elkaar aan het werk. Dat was voorheen heel anders. Veel mensen kwamen uitsluitend om om geld te verdienen en vertrokken snel weer na hun dienst. Nu blijven medewerkers vaak nog even hangen na hun dienst” vertelt hij.

“Daarnaast dragen we als team de visie echt uit en hebben hierin ook het vertrouwen gekregen. Er is veel duidelijkheid en structuur om binnen bepaalde kaders te handelen. Het mooie is dat deze handelswijze steeds wordt overgebracht op nieuwe werknemers.”

‘M�zelf bl�ven ontwikkelen’ Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen, vindt Meinen, en zelf zou hij in de toekomst zeker nog meer trainingen willen volgen. “Voor mij is het echter wel belangrijk dat eventuele trainingen, waar ik die ook ga volgen, een toegevoegde waarde hebben. Ze moeten vernieuwend zijn, mijzelf echt verder helpen, waardoor ik in mijn werk echt kan groeien.”

Het programma mmm lekker werken werkt o.a. samen met Goud in Handen. Gezamenlijk hebben zij de pilot ‘Medewerkerbetrokkenheid’ ontwikkeld. mmm lekker werken is een programma van Stichting 3xM Levensmiddelen. Hierin werken Vakcentrum, CNV en FNV Handel samen. Het programma is bedoeld voor zelfstandig retailondernemers en hun medewerkers. mmm lekker werken streeft ernaar dat zij: Meester zijn en blijven in hun vak, Mentaal en fysiek fit zijn en blijven en Meebewegen met relevante (branche)ontwikkelingen.

Wil jij ook als ambassadeur van de winkel op de winkelvloer staan en met plezier je werk doen? Neem dan een kijkje op: www.mmmlekkerwerken.nl

Poké bowl met krokante kip, teriyaki en regenboog groenten

Ingrediënten

- 3 regenboogwortelen (verschillende kleuren)

- ½ komkommer

- 2 stengels lente ui

- 100 g rode kool

- 1 eetlepel rijstazijn

- 1 mango

- 1 zak Lassie Kant-en-Klare Poké Bowl rijst

- 2 krokante kipschnitzels

Toppings

- 2 eetlepels teriyakisaus

- 2 eetlepels mayonaise

- 1 handje tuinkers

- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze

- Schil de regenboogwortelen en snijd ze met de komkommer in lange repen rol ze voorzichtig op en leg ze in het koude water.

- Snijd het vruchtvlees van de mango links en rechts langs de pit weg. Snijd het kruislings in en klap de schil om. Snijd vervolgens de blokjes mango van de schil af.

- Bereid de poké bowl rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat iets afkoelen.

- Verhit de olie in een koekenpan en bak de krokante kipschnitzels in 3 min. per kant goudbruin en krokant. Laat iets afkoelen en snijd in dunne reepjes.

- Verdeel de rijst over twee diepe kommen, verdeel in groepjes de wortel, komkommer, rode kool en mangoblokjes over de bowl. Leg de kipschnitzels erbij en zigzag de teriyakisaus en mayonaise erover.

- Decoreer met de lente-ui en eventueel wat tuinkers en geroosterd sesamzaad.

Bron: Lassie.nl

- Snijd de lente-ui in dunne ringen en snijd de rode kool in dunne reepjes. Meng de rode kool met de rijstazijn.

23
Vulploegleider Gijs Meinen.

De lichtgewicht Robijn wasmiddeldoekjes zorgen voor een frisse en schone was. Ze zijn handig in gebruik, flexibel te doseren doordat ze gescheurd kunnen worden en lossen direct op na contact met water in je wasmachine. De vertrouwde reiniging en geur van Robijn wasmiddel, nu ook in de vorm van een doekje.

24
LT2605 wt AdV Robijn Wasmiddeldoekjes Supermarkt v1.indd 1 28-05-2024 10:09

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.