__MAIN_TEXT__

Page 1

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 1

Jaargang 5 Augustus 2015

Inger strijdt voor aparte status vermiste personen Worden wie je was na een medische fout

Inbraakpreventie Maak van je raam geen etalage


INHOUD

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 2

COLOFON

10

ANWB Alarmcentrale Diefstal of een ongeval, maar ook ziekte of autopech kunnen heel vervelend zijn als u op reis bent. Gelukkig is er dan altijd nog de ANWB Alarmcentrale.

8

4

Medische fouten Marc de Hond kwam na een medische fout in een rolstoel terecht. Hij beloot ondanks deze tegenslag alles uit het leven te halen, en dat lukt.

14

Eindredactie Sandra Scherpenisse Redactie Kirsten Snel, Dusjka Stijfhoorn , Niqui van Olphen en Tim Mathot Fotografie Joshua Rood Ontwerp & realisatie Mediaresponse, Gorinchem Contact Fonds Slachtofferhulp Postbus 93166, 2509 AD Den Haag Telefoon 070 392 52 00 donateurs@fondsslachtofferhulp.nl www.fondsslachtofferhulp.nl Voor giften en donaties: Fonds Slachtofferhulp, ING Bank nr. NL60INGB0000006700, Den Haag Als donateur van het Fonds Slachtofferhulp informeren wij u graag over relevante ontwikkelingen bij Fonds Slachtofferhulp en verwante activiteiten. Als u geen prijs stelt op deze informatie kunt u dit melden via genoemde contactgegevens. Als een familielid of bekende ook donateur wil worden van het Fonds Slachtofferhulp en de nieuwsbrief wil ontvangen, dan kunt u op eenzelfde wijze contact met ons opnemen of gebruik hiervoor de antwoordkaart bij de brief. Deze nieuwsbrief wordt drie keer per jaar toegestuurd aan alle donateurs en relaties van het Fonds Slachtofferhulp.

2 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Inbraakpreventie Farah werd slachtoffer van inbraak. Ze voelde zich hierna heel onveilig in haar eigen huis. Wij schakelden bedrijfsvriend VEB in voor een veiligheidsinspectie en advies om inbraak te voorkomen.

In ‘t kort In deze rubriek brengen we u kort op de hoogte van nieuws uit het werkveld en van onze donateurs.

6

Vermissing Inger de Vries strijdt voor een officiĂŤle status voor vermiste personen. Om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zamelde zij in drie maanden tijd 47.000 handtekeningen in.


COLUMN

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 3

Ineke Sybesma, Directeur Fonds Slachtofferhulp

Het recht om te worden herinnerd

Burgers hebben volgens het Europees Hof het ‘recht om vergeten te worden’. Zoekmachines moeten zoekresultaten die schadelijk of niet meer relevant zijn, in sommige gevallen verwijderen. Bij Google kun je via een online vergeetmij-formulier zo’n verwijderingsverzoek indienen. Een goede zaak, zou je denken. Maar niet altijd. Dat blijkt uit een kort geding dat onlangs werd aangespannen tegen de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG), en meer in het bijzonder tegen de voorzitter van die federatie. Zijn dochter werd zes jaar geleden vermoord door haar partner. Deze dader, we noemen hem E., kreeg een gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, maar hij komt binnenkort voorwaardelijk op vrije voeten. E. diende een vergeet-mij-verzoek in zodat online niet meer te vinden is dat hij een moord heeft gepleegd. Dat werd door Google goedgekeurd. Om andere nabestaanden te waarschuwen voor deze ontwikkeling, plaatste de FNG het verzoek van E. aan Google als voorbeeld op haar site. Daarop schakelde E. een advocaat in, die eiste dat zijn naam van de site zou worden verwijderd. De advocaat deed hierbij een beroep op het recht op bescherming van persoonsgegevens. Hij betoogde dat de FNG de goede naam en eer van E. in ernstige mate schond en dat dit zijn kansen op een baan in de weg stond. In het krijt In mei oordeelde de rechter in Groningen dat de naam van E. niet van de site verwijderd hoeft te worden. In het vonnis stelt de rechter onder meer dat inzicht in het verwerpelijke karakter van zijn daad, en het besef bij de samenleving en

bij de nabestaanden in het krijt te staan, van belang is bij de beoordeling of een dader vergeten mag worden. Volgens de rechter ontbrak het hieraan bij E. Bovendien onderkent de rechter dat het algemene publiek een groot belang heeft bij toegang tot informatie over ernstige delicten. En dus ook over de daad van E. en de strafrechtelijke gevolgen. Het staat buiten kijf dat daders die hun straf hebben uitgezeten het recht hebben opnieuw te beginnen en iets goeds van hun leven te maken. Dat hun daden via het internet eenvoudiger en langer te achterhalen zijn, lijkt daarvoor een belemmering. Rondom het kort geding in Groningen werden binnen enkele uren zoveel sociale-mediaberichten verspreid, met de volledige naam van E., gekoppeld aan de moord waarvoor hij werd veroordeeld, dat verhulling voor altijd onmogelijk werd. De samenleving nam daarmee een onomkeerbaar voorschot op het oordeel van de rechter. De poging van E. om via de nabestaanden zijn verleden uit te gummen, werd neergesabeld. Acceptatie en participatie ná schulderkenning De rechter heeft met zijn uitspraak naar mijn mening een richtlijn uitgestippeld voor de enige manier waarop daders succesvol kunnen terugkeren in de samenleving: door een maximaal besef van schuld en erkenning van hetgeen is aangericht. Pas als iemand echt beseft wat hij deed en om kansen en vertrouwen vraagt, wordt deelnemen aan de samenleving weer mogelijk. Precies die erkenning en dat schuldbesef zijn belangrijk voor nabestaanden om ondanks het gemis door te gaan met hun leven. Zo bezien was de uitspraak van de rechter pure winst.

HulpPost | augustus 2015 | 3


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 4

MEDISCHE FOUTEN “In mijn theaterprogramma ‘Scherven brengen geluk*‘ vertel ik dat ik graag het theater in wilde, maar niet wist met welk verhaal. Dat ik altijd al een boek wilde schrijven, maar niet wist waarover. Dat verhaal, dat heb ik van mijn dwarslaesie cadeau gekregen. Net als mijn kans om in Oranje te spelen. Die kwam niet als voetbalkeeper zoals ik altijd had gedroomd, maar als rolstoelbasketballer. Een aantal dromen die ik vroeger had zijn zo op een vreemde manier toch uitgekomen.” Aan het woord is Marc de Hond. Na een operatie ontstond er een bloeding hoog in zijn rug. Deze werd pas na 13 uur opgemerkt. Gevolg: een dwarslaesie. Eigenlijk heeft hij het er nooit meer over: “Het enige moment dat ik mijn verhaal nog vertel, is als ik naar een ziekenhuis ga om een spreekbeurt te houden over preventie van medische fouten. Ik denk dat het veel interessanter is om te vertellen dat ik een man ben met een dwarslaesie die een heel actief leven leidt. Ik heb mijn rolstoel geaccepteerd, omarmd en overwonnen.” Draag je verlies met waardigheid Daarmee is Marc een schoolvoorbeeld van ons motto ‘Worden wie je was’. Voor veel slachtoffers is dat het ultieme streven, om weer een leven te leiden dat niet meer in het teken staat van het misdrijf, het ongeluk, de medische fout. Een leven waar je ondanks je extra bagage, weer van kan genieten. Marc: “Tegenslag hoort bij het leven. Waar het om gaat, is hoe je er mee omgaat. Ik denk dat er mensen zijn die erin blijven hangen. Dat mag, maar ik denk ook dat hen met goede begeleiding de ogen kan worden geopend. Je leeft maar één keer, probeer er ondanks die tegenslag wat van te maken! In die zin denk ik ook dat slachtofferschap deels een keuze is. En ik kies ervoor mijn tegenslag waardig te dragen. Dat is ook het voorbeeld wat ik van mijn opa en oma heb gekregen. Zij hebben allebei in Auschwitz gezeten en zijn daar hun hele familie verloren. Na de oorlog hebben zij elkaar gevonden en zijn een tweede huwelijk aangegaan. Hun leven na de oorlog noemden ze blessuretijd. Ze hadden er niet meer moeten zijn; toch waren ze er. Mijn oma heeft in het experimentenblok gezeten en is daar onvruchtbaar gemaakt; toch is mijn vader geboren. Mijn opa en oma waren allebei hele positieve, optimistische mensen, die ervoor kozen geen 4 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

slachtoffer te zijn en te léven. Dat zit in mijn genen, en daarom kies ook ik ervoor mijn verhaal positief te benaderen en te kijken naar wat ik allemaal wel heb en kan.” Miscommunicatie “Natuurlijk heb ik me verdiept in wat er mis is gegaan. Het was totale miscommunicatie tussen de chirurg, verplegers en zaalarts aan de ene kant, en aan de andere kant mijn vader en ikzelf. Iedereen heeft fouten gemaakt. Het enige lullige is dat ik met de consequenties leef. Het ziekenhuis en de verzekeraar hebben dat gelukkig ook toegegeven, dus ik heb ook een schadevergoeding gekregen. Toen kon ik het afsluiten. Ik had erkenning gekregen dát er een fout was gemaakt.” Transparantie “Ik snap overigens dat er fouten gemaakt kunnen worden, ook in een ziekenhuis, iedereen maakt fouten. Dat doe je niet expres. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, is een tweede. Als je zo’n fout maakt, moet je wel de grootsheid hebben om naar de gedupeerde toe te gaan en daar transparant over te zijn. Te zeggen, dit was een hele grote fout van mij, en daar de dialoog over aangaan. Dat is bij mij niet gebeurd. Ik heb later in een brief, tussen de regels door, gelezen dat de artsen in het begin dachten dat ik er nog niet aan toe was. Later was het te lang geleden om nog iets te zeggen. Ik denk persoonlijk dat het wel zou hebben geholpen als er iemand naar me toe was gekomen. Want het is veel moeilijker om boos te zijn op iemand die meteen uitleg geeft en zijn excuus aanbiedt.” Wereld van verschil “Inmiddels is ontzettend veel veranderd. Er zijn protocollen, en die worden gehandhaafd. Recent kwam ik voor een kleine ingreep in het ziekenhuis. Ik kreeg uitleg, ze stelden vragen en ze contro-

leerden doorlopend. Dat is echt een wereld van verschil ten opzichte van 12,5 jaar geleden. Toen deden ze maar wat en ik onderging het. Als er toen was gecommuniceerd zoals nu, dan was die bloeding nooit onopgemerkt gebleven.” Gelukkig mens “Toen ik net uit het revalidatiecentrum kwam was ik echt een beetje een sukkel in een rolstoel. Vroeger kon ik niet skateboarden, niet op het achterwiel van mijn fiets rijden... Toen ik in deze stoel kwam, dacht ik dus ook: ik ben een stijve hark, hier kan ik niets mee. Maar vervolgens werd ik uitgelachen door de mannen in mijn rolstoelbasketbalteam, omdat ik dingen niet kon en altijd meteen stond te klagen als een locatie niet rolstoelvriendelijk was. Van hen heb ik ongelofelijk veel geleerd en inmiddels heb ik geen beperkingen meer. Ik kan spontaan de deur uit, heb een geweldige vriendin en familie, en een volle agenda met van alles waar ik me op verheug. Ik ben geworden wie ik was – of had willen worden.”

Project OPEN In theorie weten we hoe de opvang en begeleiding van patiënten en zorgverleners na een medische fout er uit zou moeten zien. Maar hoe dat in de praktijk georganiseerd is, is onduidelijk en sterk verschillend per ziekenhuis. Ziekenhuizen en wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het NIVEL werken daarom sinds mei 2015 samen in het project OPEN om dit te onderzoeken. Wat helpt een slachtoffer nou echt verder? En hoe kunnen zorgverleners elkaar helpen in dat proces? Binnen het project gunnen zij elkaar een kijkje in elkaars keuken. OPEN wordt gefinancierd door het Fonds Slachtofferhulp.

*Van september t/m december staat Marc in het theater, zie www.marcdehond.nl voor informatie en tickets


THEMA

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:02 Pagina 5

Worden wie je was, het kan!

Marc de Hond, theatermaker, presentator, sporter en doorzetter

“Ik heb mijn rolstoel geaccepteerd, omarmd en overwonnen.� HulpPost | augustus 2015 | 5


IN ’T KORT

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 6

Hardlopende bedrijven zetten beste beentje voor tijdens Dam tot Damloop 10 van onze bedrijfsvrienden trekken de hardloopschoenen aan tijdens de Dam tot Damloop. Onder anderen ANWB-directeur Frits van Bruggen en Anno Kamphuis, CEO van Multi Tank Card, zetten op zondag 20 september hun beste beentje voor om geld bijeen te brengen voor het Fonds Slachtofferhulp. Aangemoedigd door duizenden toeschouwers en tientallen muzikale acts langs het parcours vragen de lopers het uiterste van zichzelf. Wie weet zit er nog een persoonlijk record in! Alle renners hebben een online actiepagina gemaakt om zich te laten sponsoren door hun eigen achterban. Hun streven is om 1.000 euro per persoon op te halen voor noodhulp aan slachtoffers. Wij wensen hen veel succes bij deze mooie actie! Zien wie er voor ons gaan lopen? Kijk op www.whydonate.nl/fonds-slachtofferhulp. U kunt hen ook sponsoren of zelf een actiepagina aanmaken.

Landelijke uitrol Centrum Seksueel Geweld Het Fonds Slachtofferhulp werkt samen met vele partners, zoals de Nationale Politie, ziekenhuizen en GGD’s, heel hard aan de landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld. Eind 2015 moet dit gerealiseerd zijn. Vanaf dat moment kunnen slachtoffers overal in het land terecht voor dezelfde professionele en snelle hulp na een verkrachting of aanranding.

Wervingsbureau ViaCaritas schenkt deel inkomsten terug Het bureau dat voor ons deuraan-deur donateurs werft, ViaCaritas, heeft samen met hun payroll-bedrijf Please Payroll besloten om een deel van het verloonde bedrag naar het Fonds Slachtofferhulp over te maken. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent dat een deel van hun commissie wordt geschonken aan een goed doel waar zij voor werken. En voor het eerste half jaar heeft ViaCaritas gekozen voor het Fonds Slachtofferhulp. Nick de Wilde van ViaCaritas zegt hierover: “Wij hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan, en dat verwachten we ook van onze leveranciers.” Deze constructie leverde al een gift op van 1.300 euro.

6 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Alle activiteiten en cijfers van 2014 op een rij Wij geloven dat je door een combinatie van de juiste hulp en je eigen veerkracht weer kunt worden wie je was na een misdrijf of ongeval. Hoe wij daar in 2014 aan werkten, leest u in ons jaarverslag. Bekijk ons jaarverslag online Het is gepubliceerd op www.fondsslachtofferhulp.nl/ jaarverslag2014.


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 7

Geheim geweld Kinderen die worden mishandeld of misbruikt, zijn voor het leven getekend. De gevolgen van kindermishandeling stoppen namelijk niet bij het volwassen worden. Slachtoffers hebben vaak sociale en psychische problemen. Voor hen is er de Stichting Geheim Geweld. Zij organiseren lotgenotencontact voor volwassen die als kind zijn mishandeld en lijden aan de gevolgen daarvan. Dat doen zij door cursussen aan te bieden, themadagen te organiseren en door een digitaal platform te onderhouden.

Van Lanschot sponsort supportersborrel De eerste Haagse supportersborrel is succesvol verlopen. Tijdens de bijeenkomst werden aanwezige bedrijven door voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven en directeur Ineke Sybesma bijgepraat over de ontwikkelingen binnen ons werkveld en bij het Fonds Slachtofferhulp. De borrel kon worden georganiseerd dankzij de medewerking van Van Lanschot Bankiers, die hun locatie kosteloos ter beschikking stelden en Vinites wijngroothandel uit Haarlem.

Empowerment via lotgenotencontact is een manier om de cirkel van geweld te doorbreken en heeft daarmee ook een preventieve werking. De ervaring leert dat slachtoffers van kindermishandeling via lotgenotencontact eerder hun problemen onderkennen en daardoor beter in staat zijn hun gedrag en emoties te begrijpen en actie ondernemen om te werken aan zichzelf. Het Fonds Slachtofferhulp vindt het werk van de stichting heel belangrijk, daarom hebben wij hen een ruime subsidie gegeven om de diverse activiteiten mogelijk te maken.

Uw gift opgeven aan de Belastingdienst Als u het Fonds Slachtofferhulp voor minimaal vijf jaar achtereen steunt met een vast bedrag per jaar, mag u dit opgeven bij de Belastingdienst en is het volledig fiscaal aftrekbaar. Op deze manier kunt u tot wel de helft van uw bijdrage terug ontvangen via de belasting. De Belastingdienst stelt hieraan wel een voorwaarde, namelijk dat de gift is vastgelegd in een ‘Periodieke Schenkingsovereenkomst’. Sinds het nieuwe belastingstelsel vorig jaar is ingegaan, vraagt de Belastingdienst namelijk om een ‘transactienummer’ bij het invullen van uw digitale belastingformulier. Elke schenkingsovereenkomst heeft een uniek transactienummer, dat te controleren is door de Belastingdienst. Wilt u uw giften ook aftrekken van de belasting? Vraag dan via antwoordkaart 3 het Formulier Periodieke Schenkingsovereenkomst op. Wij vullen onze gegevens daar alvast op in. Als u de uwe toevoegt en het geheel aan ons terugstuurt, dan kunnen wij alles voor u in orde maken. U ontvangt van ons uw schenkingsovereenkomst, met het transactienummer, voor uw belastingopgave.

Scheefgroei in straffen bij verkeersongelukken ten opzichte van geweldsmisdrijven? Soms lees je in de krant een bericht over een geweldsdelict met ernstig letsel waarvoor twee of drie jaar cel is opgelegd, en op dezelfde bladzijde over een verkeersmisdrijf met dodelijke afloop waarbij de dader ervan afkomt met een taakstraf. Dat voelt krom en veroorzaakt behalve onbegrip en verdriet bij slachtoffers en nabestaanden ook maatschappelijke verontwaardiging. Fonds Slachtofferhulp vraagt zich af of er daadwerkelijk een scheefgroei is ontstaan tussen de straffen die worden gegeven. Want dan moet daar iets aan gebeuren. Daarom laten we dit onderzoeken door de Universiteit van Tilburg. De resultaten hebben we over een half jaar. HulpPost | augustus 2015 | 7


THEMA

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 8

“Ik ben heel blij met de nieuwe sloten, ik voel me weer veilig in mijn huis.” Farah, slachtoffer van woninginbraak

Iedere dag wordt in ongeveer 250 Nederlandse huizen ingebroken.

In februari werd er ingebroken bij Farah*. Alles wat zij aan waardevolle spullen in huis had, werd gestolen. Hierna voelde ze zich heel onveilig in haar eigen huis. Het Fonds Slachtofferhulp schakelde bedrijfsvriend VEB in om een veiligheidsinspectie uit te voeren en te adviseren over nieuwe anti-inbraaksloten. Sinds deze zijn geplaatst slaapt ze ’s nachts weer. *Farah was eerder slachtoffer van huiselijk geweld en heeft haar familie niet verteld over deze inbraak. Daarom gebruiken we niet haar echte naam. 8 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 9

INBRAAKPREVENTIE Tijdens de voorjaarsvakantie zijn de kinderen uit logeren en Farah besluit ‘s avonds nog een paar baantjes te gaan trekken in het zwembad. Als ze thuiskomt, ziet ze tot haar schrik dat het keukenraam wijd openstaat en de gordijnen naar buiten wapperen. “Ik ben weggerend en heb een buurvrouw geroepen. Samen hebben we de politie gebeld, die meteen is gekomen. De inbreker was al weg. Later bleek dat er ook in twee andere flats in de buurt was ingebroken. Er is sporenonderzoek gedaan, maar er zijn geen vingerafdrukken of andere aanwijzingen gevonden.” Gelegenheid maakt de dief Sietse Huisman is inspecteur en specialist inbraakbeveiliging bij de VEB en hij herkent wat Farah vertelt: “We zien vaker dat er in één etmaal in dezelfde buurt wordt ingebroken. Ze kiezen de huizen uit waar het makkelijkst is binnen te komen. Zorg dus voor een extra slot of veiligheidstrips op je deuren en ramen. Voor een inbreker is dat vaak al voldoende reden om naar het volgende huis te gaan. Want hoe langer hij aan de voordeur staat te rommelen, hoe groter de kans is dat hij wordt betrapt.” Spullen gestolen met materiële en emotionele waarde Dieven stelen wat makkelijk mee te nemen en goed verhandelbaar is: geld, elektronica en sieraden. Farah: “Alles wat ik van waarde had is meegenomen. De laptop, de Playstation van de kinderen, de spaarpot met vakantiegeld. En mijn Marokkaanse klederdracht met bijbehorende kostbare sieraden.” Vooral dat laatste doet zichtbaar pijn. “Het was onderdeel van mijn bruidsschat, ik heb het gekregen van mijn familie. Het is allemaal weg.” Onveilig gevoel Wat de inbraak voor Farah extra pijnlijk maakt, is dat zij haar leven pas net op de rails had. Ze heeft een slecht huwelijk gehad en een tijd in een blijf-van-mijnlijf-huis gezeten. Zelf zegt ze daarover: “Ik ben eindelijk de mens die ik wil zijn, en dan opeens pats-boem, zit je weer in

“Maak van je raam geen etalage en geef je huis, ook als je weg bent een bewoonde indruk” de problemen. Ik ben een alleenstaande moeder van drie kinderen en ik heb het niet breed. Dit is iets wat ik er niet bij kan hebben.” Vanwege haar verleden, kiest ze ervoor om haar familie niet te vertellen over de inbraak. Ook de kinderen weten van niets, want ze wil niet dat zij zich onveilig gaan voelen. Natuurlijk vragen ze waar de Playstation is, maar dan antwoordt ze dat ze die heeft uitgeleend. Ondertussen speurt ze Marktplaats af: “Om tweedehands spulletjes te kopen als vervanging, want ik heb bijna niets van de verzekering vergoed gekregen.” Drie manieren om te beveiligen Om inbraak zo veel mogelijk te voorkomen, zijn er drie soorten maatregelen die je kunt nemen: bouwkundige, elektronische en organisatorische. Sietse licht toe: “Bij bouwkundig moet je denken aan het beveiligen van deuren en ramen om inbrekers buiten te houden. Bij elektronische beveiliging kunnen ze wel binnenkomen, maar gaat er meteen een signaal naar de meldkamer en komt de politie, na verificatie van de melding, direct naar je huis toe. Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is, zijn de organisatorische maatregelen die je zelf kunt nemen. Ik zeg altijd, maak van je raam geen etalage en geef je huis, ook als je weg bent, een bewoonde indruk.” Goed verzekerd met het VEB-keur Als je zoals Farah zo goed als niets vergoed krijgt van de verzekering, verergert dat het leed. Het advies van de veiligheidsinspecteur is daarom: zorg dat je de beveiligingsmaatregelen neemt die bij jouw situatie passen. Welke dat zijn, daarin kun je worden geadviseerd door een bij de VEB aangesloten installateur. Sietse: “Afhankelijk van het risico dat je loopt, moet je andere maatregelen treffen. Als je veel waardevolle spullen hebt, val je bijvoorbeeld in een hogere risico-

groep. Heb je eenmaal het advies van de installateur opgevolgd, dan krijg je een certificaat of een opleveringsbewijs waar de verzekering naar kan vragen bij het uitkeren van de vergoeding. ”Sietse heeft er alles aan gedaan om de kans dat er nog een keer bij Farah wordt ingebroken te verkleinen. Ze zegt opgelucht: “Door de nieuwe sloten en strippen slaap ik weer ’s nachts en ga ik niet meer bij ieder geluid controleren of de deuren op slot zitten. Ik voel me weer veilig in mijn huis.”

Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven De VEB is de belangenorganisatie van de beveiligingsbranche. Ze vertegenwoordigen installateurs, beveiligers en ARC-meldkamers. Het VEB-keurmerk staat garant voor goede beveiliging. Elk erkend VEB-bedrijf wordt elk jaar geïnspecteerd. Voor iedere inspectie die jaarlijks wordt uitgevoerd, wordt € 5,- gedoneerd aan het Fonds Slachtofferhulp. Wanneer wij hun hulp inroepen, verricht de VEB voor het slachtoffer kosteloos veiligheidsinspecties aan huis. Zelf een beveiligingscheck laten uitvoeren? Ga naar www.veb.nl en kijk welke installateurs bij u in de buurt zitten.

Tips van Sietse om inbraak te voorkomen • Maak geen etalage van je raam: leg dure spullen uit het zicht • Doe altijd de deur op slot, ook als je maar even weg bent • Geef je huis ook tijdens je vakantie een bewoonde indruk met een krant en een kopje op tafel • Laat het licht branden tijdens je afwezigheid met behulp van een tijdschakelaar • Zet geen kliko of ladder onder het raam, dan zijn ze zo binnen Ga voor meer tips van Sietse naar www.fondsslachtofferhulp.nl/ voorkominbraak HulpPost | augustus 2015 | 9


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 10

HULP IN HET BUITENLAND Diefstal of een ongeval, maar ook ziekte of autopech kunnen heel vervelend zijn als u op reis bent. Gelukkig is er de ANWB Alarmcentrale. Ook deze zomer zetten zij alle zeilen bij om vakantiegangers in den vreemde snel weer op weg te helpen. Teammanager Heleen Kamp vertelt enthousiast over de werkzaamheden op de centrale, waar op een drukke zomerse dag 8.000 telefoontjes binnenkomen. In de problemen Heleen: “Mensen raken sneller in paniek wanneer hen in het buitenland iets overkomt. Logisch, want als je bijvoorbeeld in Italië een auto-ongeluk krijgt, dan is communicatie tussen jou en de verkeersagent vaak bijna niet mogelijk. Laat staan als je wordt afgevoerd door een ambulancier en in het ziekenhuis terecht komt. Nederlands spreken ze sowieso niet, en meestal ook geen Engels. Daardoor heb je soms geen idee wat je letsel is en wat ze met je gaan doen. Dat zorgt voor extra onrust.` Hulp op afstand “Gelukkig kunnen wij veel voor hen betekenen door te vertalen en bemiddelen. De mensen die bij ons werken hebben een brede reiservaring en spreken bijzondere talen. Dat maakt dat ze makkelijk toegang krijgen tot buitenlandse hulpverleners. Om bijvoorbeeld te achterhalen waar je auto is heengebracht en vervangend vervoer te regelen. Ook werken er artsen op de Alarmcentrale. Als er eenmaal contact is gelegd, zijn zij degenen die samen met het team ter plaatse de medische beslissingen nemen.” Hulp ter plaatse Behalve de eigen medewerkers, beschikt de alarmcentrale ook over een wereldwijd netwerk van in het buitenland woonachtige Nederlanders, zoals expats. Heleen: “Wanneer een Nederlander in het buitenland in de problemen komt, kunnen we daardoor fysiek iemand naar ze toesturen. Iemand die de taal spreekt, de lokale gebruiken kent en die het slachtoffer op z’n gemak kan stellen en helpen. Deze vorm van hulpverlening is uniek in de wereld en wordt enorm gewaardeerd.“

10 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief

Goed voorbereid op reis Het is een cliché maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom twee waardevolle tips: bereid je goed voor en sluit een aanvullende reisverzekering af. Heleen licht toe: “Ik adviseer iedereen om zich voorafgaand aan de reis goed in te lezen. Behalve dat het leuk is om voorpret te hebben, is het erg handig. Weet welke taal er wordt gesproken en ken een paar woorden, weet dat de cultuur en gebruiken anders zijn. En zorg vooral ook dat de vakantie bij je past. Als je niet zo sportief bent en last hebt van hoogtevrees, ga dan niet naar een land met alleen maar bergen.” “Een andere belangrijke tip: zorg voor een goede reisverzekering als aanvulling op je zorgverzekering. Want veel zorgpolissen vergoeden maar tot het Nederlandse prijspeil. In landen waar de tarieven hoger liggen, worden dan niet al je medische kosten gedekt. Bijvoorbeeld in Amerika of, dichter bij huis, Zwitserland. De zorgkosten zijn daar twee tot drie keer zo hoog als bij ons. Zonder goede reisverzekering kan dat je duizenden euro’s kosten voor een simpele ziekenhuisopname. Op je vakantiebudget is het maar een paar tientjes, laat het daar niet van afhangen.” Bestel de ReisWijzer Nederlanders zijn een reislustig volk en dat zie je extra goed in de zomerperiode. Circa 10,7 miljoen Nederlanders pakken deze zomer hun koffer waarvan er zo’n 8 miljoen naar het buitenland gaan. Frankrijk, Spanje en Duitsland mogen de meeste landgenoten begroeten. Voor al deze mensen hebben wij met de specialisten van de ANWB de ReisWijzer samengesteld. Een handig hulpmiddel met allerlei informatie en telefoonnummers die op reis van belang zijn. Buitenlandse alarmnummers, nummers van

ambassades, nummers om uw bankpas te blokkeren. Ga ook goed voorbereid op reis. Bestel de ReisWijzer via antwoordkaart 2 of via www.fondsslachtofferhulp.nl/veilig-opreis.

Hulp aan niet ANWB-leden Wat er ook gebeurt onderweg, het gros van de vakantiegangers belt in geval van reisongemakken of acute nood naar de Alarmcentrale van de ANWB. Komen zij alleen in actie voor ANWB-leden? Zeker niet. Ze werken juist ook veel voor klanten van bij hen aangesloten reis- en zorgverzekeraars, leasemaatschappijen en touroperators.

Calamiteitencoördinatie De ANWB neemt eens in de vier jaar het voortouw bij grote calamiteiten in het buitenland, daarbij afgewisseld door drie andere alarmcentrales. Vanaf 1 april 2016 is het weer de beurt aan de ANWB. Heleen: “Vanaf dat moment zijn wij een jaar lang verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van de hulpverlening bij een calamiteit in het buitenland. Een speciaal team doet alle voorbereidingen en staat in de startblokken voor als er iets gebeurt. We hebben bijvoorbeeld een overzicht van evenementen waar extra Nederlanders op af komen, zoals het EK voetbal in Frankrijk. We hebben de omgeving en hulpverleners daar al in kaart gebracht. Als het nodig is, kunnen wij meteen aan het werk.”


THEMA

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 11

“Mensen raken sneller in paniek wanneer hen in het buitenland iets overkomt.� Heleen Kamp, teammanager ANWB Alarmcentrale

Alarmcentrale goed voorbereid op zomerdrukte De ReisWijzer hebben wij voor onze donateurs samengesteld met medewerking van de specialisten van de ANWB. Bestel de ReisWijzer voor uw vakantie!

HulpPost | augustus 2015 | 11


IN ’T KORT

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 12

Senioren voelen zich minder veilig Bijna één op de drie senioren voelt zich nu minder veilig dan tien jaar geleden, ondanks een dalend aantal incidenten. Dat blijkt uit het Grote Veiligheidsonderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 senioren. Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien senioren een onveilig gevoel heeft als ze over straat gaan. Dit gevoel wordt versterkt als ze bij een slecht verlichte plek zijn, als ze een groep luidruchtige jongeren passeren en tijdens het pinnen. Zo’n 20 procent gaat zelden de deur meer uit als het donker is, 18 procent doet dit een enkele keer.

Sponsoring voor SlachtofferWijzer gezocht Via SlachtofferWijzer.nl vinden slachtoffers snel de weg naar de beschikbare hulp. De website werd gefinancierd door de VriendenLoterij en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Omdat deze bijdragen per 2016 stoppen, zoeken we nieuwe financiers. Belangrijk, dagelijks maken bijna 1.000 mensen gebruik van de site. Per jaar is 50.000 euro nodig om informatie over het hulpaanbod altijd up-to-date te houden en goed vindbaar te maken. Korevaar van Dijk Letselschade zegde al steun toe; wie volgt?

Het gevoel van de senioren rijmt niet met de cijfers over de veiligheid, benadrukt minister van Veiligheid & Justitie Ard van der Steur. In heel Nederland waren vorig jaar 115 senioren slachtoffer van een overval. Vanuit ons noodhulpfonds hebben we een aantal van hen kunnen helpen.

Oprichting Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers

Op donderdag 21 mei 2015 is de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers gelanceerd. De LOV is een lotgenotenorganisatie en belangenbehartiger ineen, en ze zijn er voor slachtoffers en nabestaanden van verkeersslachtoffers. Wij vinden het belangrijk dat dit soort organisaties er zijn, want niemand snapt zo goed wat jij meemaakt als iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Daarom steunen wij de LOV financieel, zoals met de opstartkosten voor de organisatie. Ook helpen we ze met raad en daad, zoals over hoe je statuten opstelt of een website maakt en beheert. De LOV is opgericht door Elly Winkel, wiens zoon in 2012 werd doodgereden. Elly: “Ik ontdekte hoe coulant de rechtsgang en de regering omgaat met mensen die de verkeersregels overtreden en hoe weinig begrip er was voor slachtoffers en nabestaanden. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid er nu te zijn voor mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden, zodat zij beter zijn voorbereid en beter worden geholpen.” Online verder lezen: Elly’s blog ‘Wat bezielt je’.

12 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 13

Omdat een balletje raar kan rollen...

Free a girl & Fonds Slachtofferhulp

Begin september doen bestaande en nieuwe zakenrelaties mee aan een golftoernooi op de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem. Aansluitend aan het toernooi wordt in het clubhuis een veiling gedaan ten gunste van het noodhulpfonds van het Fonds Slachtofferhulp. ABN AMRO maakt het golfevenement mogelijk.

Als goed doel weten we als geen ander hoe het is om donaties nodig te hebben. Daarom antwoordden we volmondig JA op de vraag van Free a Girl om voor één dag onze communicatiekanalen te doneren. Op onze homepage en sociale kanalen riepen we u op hen te helpen in de strijd tegen kinderprostitutie. Want ieder slachtoffer is er één te veel. De actie leverde veel media-aandacht op en zorgde ervoor dat 32 meisjes uit bordelen in India konden worden gered.

Noodhulp Wij geven noodhulp aan slachtoffers die anders tussen wal en schip raken na een misdrijf of ongeval. Hulp kan zijn in de vorm van levensonderhoud, een nieuwe fiets, therapie, beveiliging voor het huis enzovoort. Per jaar helpen we vanuit ons noodhulpfonds zo’n 1.000 mensen. Op www.fondsslachtofferhulp.nl/noodhulp kunt u zien hoeveel we dit jaar al hielpen.

Gedetineerden PI Vught doneren gewerkte uren Bij de Penitentiaire Inrichting in Vught liep de afgelopen drie maanden een bijzonder project in het kader van ‘herstelgerichte detentie’. Gevangenen schonken een deel van het arbeidsloon dat zij verdienden binnen hun re-integratieprogramma, aan het Fonds Slachtofferhulp. In totaal bracht dit € 1.590,27 op. Dat is een bijzonder hoog bedrag, want in de gevangenis is het loon 76 cent per uur. Voor dit project werd het verdubbeld. De gift zal, conform de wens van de gedetineerden, worden besteed aan een kinderweekend voor jonge slachtoffers. Het is belangrijk dat gedetineerden een zekere bewustwording hebben op het gebied van slachtofferschap. Dit project helpt daarbij en geeft hen weer voeling met de maatschappij. Bij ons roept deze gift wel de vraag op of er in gevangenissen tegenwoordig meer aandacht is voor de gevolgen van de daad voor een slachtoffer. In de volgende editie van HulpPost praten we hierover met twee gevangenisdirecteuren.

Nieuwe bestuursleden: Humberto Tan en Gianne Hurks Begin dit jaar nam Marleen Zuijderhoudt afscheid als bestuurslid bij het Fonds Slachtofferhulp. Wij danken haar voor tien jaar betrokkenheid en inzet. Inmiddels hebben wij ook twee nieuwe leden kunnen toevoegen aan het toezichthoudend bestuur: televisiepresentator Humberto Tan en Gianne Hurks, directeur van Hurks Investments. Zij doen dit werk vrijwillig, dus zonder loon of vergoeding van onkosten. We zijn erg blij met de betrokkenheid van deze nieuwe bestuursleden en kijken uit naar een prettige samenwerking.

HulpPost | augustus 2015 | 13


THEMA

HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 14

Een status vermist is noodzaak, geen luxe. Inger de Vries, initiatiefnemer Status Vermist

“Nu haal ik nog iets positiefs uit het verdwijnen van mijn vader.” 14 | Fonds Slachtofferhulp | Nieuwsbrief


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 15

STATUS VERMIST Inger de Vries strijdt voor een officiële status voor vermiste personen. Dat betekent dat een persoon naast levend of overleden, ook te boek kan staan als vermist. Dat maakt het voor achterblijvers makkelijker om praktische zaken te kunnen afhandelen tijdens een vermissing. Om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zamelde Inger in drie maanden tijd 47.000 handtekeningen in. Als iemand niet meer op zijn werk komt opdagen, wordt het loon stopgezet. Dat is logisch. Maar wat als die persoon langdurig wordt vermist, en hoofdkostwinnaar was in een gezin? In dat geval hebben de achterblijvers vaak een groot probleem. Naast alle onzekerheid en het verdriet die de vermissing met zich meebrengt, kan het ook grote financiële gevolgen hebben. Want waar de inkomsten stoppen, lopen hypotheek, belastingen en verzekeringen wel door. Inger maakte het twee jaar geleden zelf mee. “Vier weken nadat mijn vader verdween, raakte hij zijn baan al kwijt. Toen mijn stiefmoeder dat hoorde heeft ze gelijk actie ondernomen. Gebeld met de hypotheekverstrekker, de verzekeraars. Ze had er een dagtaak aan om te zorgen dat wij niet in grote schulden terechtkwamen en ze met mijn broertje en zusje van toen 6 en 9 niet op straat zou komen te staan. Wij hebben het geluk gehad dat vrienden en familie ons in die periode financieel hebben gesteund, dat heeft geholpen het hoofd boven water te houden. Maar er zijn genoeg mensen die niet zo’n groot sociaal netwerk hebben en die voordat hun vermiste wordt gevonden, al diep in de rode cijfers terecht zijn gekomen.

“Wij hebben het geluk gehad dat vrienden en familie ons in die periode financieel hebben gesteund.” ”Na acht maanden werd Ingers vader gevonden. Hij bleek zelf een einde aan zijn leven te hebben gemaakt. Inger: “Ik heb het niet zien aankomen. Hij is nooit depressief geweest, was altijd vrolijk, altijd sterk. Een echte familieman.

Dat maakt het moeilijk te begrijpen. Ik hoop dat hij rust heeft. Het waarom van zijn keuze, daar probeer ik niet te lang bij stil te staan. Dat zou mij gaan belemmeren in mijn leven en dat wil ik niet. Hij komt er niet mee terug.” Status Vermist De status is bedoeld om nieuwe achterblijvers te helpen. “Hoewel ik door deze petitie dagelijks wordt geconfronteerd met het verdwijnen en overlijden van mijn vader, vind ik het fijn om er zo toch iets positiefs uit te halen.” Met een status vermist moeten achterblijvers praktische zaken kunnen regelen, zonder dat er een handtekening van de vermiste persoon nodig is. Ook financieel zou er voor hen hulp moeten zijn. Bijvoorbeeld dat ze de mogelijkheid hebben om de hypotheek tijdelijk stil te zetten. Eén van

“Dat je iemand op deze nare manier, vreemde manier verliest is al erg genoeg.” de zaken die ook hoog op het verlanglijstje staan, is het recht op een uitkering. Inger: “Dat moet een minimale uitkering zijn. Puur zodat je de vaste lasten, eten en drinken en het schoolgeld voor de kinderen kunt betalen.” “Natuurlijk wil niemand een uitkering hebben of afhankelijk zijn van een ander. Maar je wil ook niet nog verder afdrijven. Dat je iemand op deze nare, vreemde manier verliest is al erg genoeg. Als je daarbij ook nog bij vrienden en familie moet aankloppen voor geld, of dat er een pan met gehaktballen en wat aardappeltjes voor de deur wordt gezet zodat je die avond eten hebt… Het is zo vernederend.”

Naar de Tweede Kamer Naar aanleiding van stukken in de Telegraaf zijn er de afgelopen periode twee keer vragen gesteld in de Tweede Kamer. De reactie van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) was op dat moment dat het inderdaad schrijnende situaties betreft, maar dat zij er niets aan konden veranderen. Inger: ”Daarom willen we nu heel theoretisch uitleggen wat het probleem is, en gelijk een mogelijke oplossing voorleggen door te laten zien wat je kunt doen door wet- en regelgeving aan te passen. Ik word daarbij gesteund door een aantal specialisten, zoals advocaat Richard Korver. Ik hoop dat als we het gezamenlijk presenteren, ieder vanuit een eigen expertise of ervaring, ze zich dan realiseren dat er echt iets moet gebeuren.” Wanneer de petitie in de Tweede Kamer wordt besproken is op het moment van het ter perse gaan van deze HulpPost nog niet bekend. Wij houden u via onze website www.fondsslachtofferhulp.nl op de hoogte van de ontwikkelingen.

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Op dit moment zijn er in Nederland 1500 tot 2000 mensen langer dan 1 jaar vermist. Naar schatting krijgt de helft van hun achterblijvers te maken met complexe rouw en posttraumatische stressklachten. Fonds Slachtofferhulp en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken deze klachten, en de effectiviteit van verschillende therapieën.

Het anker staat symbool voor hoop. Inger liet het als tatoeage op haar enkel zetten, als eerbetoon aan haar vader, die zijn leven voor een groot deel op het water doorbracht.

HulpPost | augustus 2015 | 15


HulpPost A4 2-2015.qxp_Layout 8 10-08-15 14:03 Pagina 16

KRUISWOORDPUZZEL

Horizontaal 2. Vakantieganger 5. Oud-bestuurslid Fonds Slachtofferhulp 7. Verzoekschrift 8. Balsport 11. Ter voorkoming van diefstal 13. Doorschijnend 15. Hardlopen 16. Brengen geluk 17. Fototoestel 18. Vermist 19. Assurantie 20. Financiële steun Verticaal 1. Minister van Veiligheid en Justitie 3. Buitenlandse taal 4. Kiekje 6. Penitentiaire inrichting (afk) 9. Bouwkundige, elektronische en … beveiliging 10. Hospitaal 12. Kwaliteitsmerk 14. Aardappel 17. Founding member Fonds Slachtofferhulp

Oplossing:

Win een Canon Powershot SX610 HS! De letters in de gekleurde vakjes vormen samen een woord wanneer u ze in de juiste volgorde zet. Geef uw oplossing vóór 1 oktober door via donateurs@fondsslachtofferhulp.nl of bel 070 – 392 52 00 en maak kans op de mooie Canon Powershot SX610 HS compact camera. Deze prijs is beschikbaar gesteld door onze founding member Canon.

Ons werk voor slachtoffers kunnen wij doen dankzij u. We danken onze 50.000 donateurs en onderstaande sponsoren.

FOUNDING MEMBERS

SPONSORING MEMBERS

SUPPORTERS

TIG SPORTS

Profile for Fonds Slachtofferhulp

Hulppost augustus 2015  

In de Hulppost informeren wij donateurs over onze werkzaamheden op het gebied van slachtofferhulpverlening in Nederland. In deze editie on...

Hulppost augustus 2015  

In de Hulppost informeren wij donateurs over onze werkzaamheden op het gebied van slachtofferhulpverlening in Nederland. In deze editie on...

Advertisement