Creating Pleasant Light - SE

Page 1

Focus Lighting

Focus Lighting Sida 6

Designed Sida 12

Engineered Sida 14

Manufactured Sida 16

Take Back Concept Sida 22

Service Center Sida 24

Färger och material Sida 28

Raw anodized Sida 30

Raw untreated Sida 34

Korrosionsskydd Sida 36

Armaturer

Utomhusarmaturer Sida 42

Komfortabel effektivitet Sida 54

Inomhusarmaturer Sida 98

Index

Utomhusarmaturer Sida 128

Inomhusarmaturer Sida 130

Ljus, mörker och nyanser av ljus formar rum. Med ljus skapar vi bekväma, trygga och inbjudande utrymmen där människor trivs.

Nyx 330
Design: Vilhelm Lauritzen Architects

Filosofin är en enkel, raffinerad och tidlös design som elegant anpassar sig till sin omgivning

6

Focus Lightings armaturdesign är djupt rotad i danska och nordiska traditioner, där ledordet är att ’form följer funktion’. Vårt mål är att uppnå en perfekt balans mellan effektivitet och komfort; ljuset bör vara behagligt och bidra till en känsla av trygghet.

Focus Lighting

Focus Lighting är ett dansk företag med dedikerade medarbetare, som med bas i Kokkedal norr om Köpenhamn är med hela vägen från första idé till färdig, kvalitetstestad, produkt. Produktportfolion innehåller både inomhus- och utomhusprodukter av hög kvalitet som används av privata och offentliga byggherrar över hela världen.

Fox Belysning

Fox Belysning är ett svenskt bolag som ända sedan starten 1978 har samarbetat med Focus Lighting och försett Sveriges offentliga rum med belysning i enkel och tidlös design av hög kvalitet. Vi delar filosofi och menar att bra design inte ska behöva bytas ut.

Vi bjuder härmed in dig att utforska vår katalog och ljusets essens tillsammans med Focus Lighting.

7

Crafting pleasant

Sky Park
8
Aarhus Ø – ett nytt och dynamisk kvarter vid hamnen i Århus, Danmark, där modern och banbrytande arkitektur reser sig och blandar sig med de gamla byggnaderna och dess omgivningen

light since 1975

9

Designed, Engineered and Manufactured by Focus Lighting in Denmark

Från design till leverans – Focus Lighting ansvarar för hela processen. Kvalitet och låg miljöpåverkan är våra viktigaste prioriteringar i varje steg – från råvaror till färdiga armaturer. Vi kombinerar erfarenhet och expertis med nyfikenhet och innovation. Resultatet är tidlösa, trovärdiga och genomtänkta lösningar. Estetik, funktionalitet och hållbarhet är målen.

10
11

Designed, Engineered

and

Manufactured by Focus Lighting in Denmark

12

I designprocessen har vi ett nära samarbete med erkända arkitekter och formgivare för att skapa enkla, funktionella och eleganta belysningsarmaturer.

Vårt mål är att uppnå den perfekta balansen mellan behagligt och effektivt ljus. Armaturer som ger karaktär och kvalitet till rumsupplevelsen utan att ta över den.

Våra armaturer är designade för en lång livslängd med hållbara material och en tidlös estetik. Redan i designfasen ser vi till att säkerställa att våra produkter kan underhållas och uppgraderas till ny teknik genom ett modulärt tillvägagångssätt.

Många av våra formgivningar, som skapades för flera år sedan är fortfarande populära. Det är en designtradition vi värnar om när vi skapar nytt.

13
Skapandet och designprocessen av Yoyo av C.F. Møller Architects

Designed,

Engineered

and Manufactured

by Focus Lighting in Denmark

14

Vårt eget interna R&D-team bestående av experter inom belysningsteknik utgör ryggraden i den tekniska utvecklingsprocessen.

Alla våra armaturer är modulärt uppbyggda och noggrant konstruerade med omsorgsfullt urval av material, ytbehandling och komponenter.

Det innebär möjlighet för reparation, utbyte av slitdelar eller uppgradering till ny teknik.

Resultatet är lång livslängd med en förväntad drifttid på över 25 år, och att vi kan anpassa oss till specifika projektbehov.

Genom fem decennier har det inneburit innovativa, hållbara och framtidssäkra belysningsarmaturer som passar till alla typer av projekt.

15

Designed, Engineered and by Focus Lighting in Denmark

Manufactured

16

Vi monterar och testar våra armaturer noggrant på våra egna anläggningar i Kokkedal, norr om Köpenhamn. Alla våra tillverkningsverktyg ägs av oss.

Vi strävar efter att använda lokala underleverantörer och lägger stor vikt vid det långvariga samarbetet med alla våra partners.

Detta ger oss kontroll över alla steg i produktionsprocessen. Vårt monteringsupplägg och våra in-house-anläggningar gör det möjligt för oss att hantera kundanpassningar, små orderstorlekar och specialprodukter.

Detta är vår grund för att leverera produkter av högsta kvalitet, som kan anpassas till skiftande behov, och att vi erbjuder 25 års servicegaranti.

Kvalitet och flexibilitet har varit vårt kännetecken i mer än 40 år.

17

Ansvar och hållbarhet är utgångspunkten för alla Focus Lightings armaturer

Nyx 1-2-3 och Nyx 330 Vårbergstoppen, i södra Stockholm – en grön oas med en vision om att främja ekologi och biologisk mångfald. Parken nominerades till Svenska ljuspriset 2023

18
19

Empowering sustainability

Nyx 330
20
Design: Vilhelm Lauritzen Architects

sustainability since 1975

21

Take Back Concept

Build to last over and over

Nyx 330 lykthuvud uppdelat i de moduler som den består av. Alla produkter från Focus Lighting är uppbyggda i moduler. Det betyder att varje enskild modul kan repareras eller ersättas. Detta ger möjlighet till teknisk uppdatering av existerande produkter och en förlängd livslängd. Det betyder också att komponenter kan återanvändas i nya armaturer.

22

Service Center

What we offer Upgrades

Repair

Service on-site and in-house

25 years service guarantee

Designed, Engineered and Manufactured by Focus Lighting in Denmark

What we offer

Timeless and modular design

Long-lasting materials

25 years service guarantee

Plus 40 years of experience and know-how

Take Back Concept

We collect old or damaged Focus Lighting luminaires and give them a second life. We refurbish them with new parts, reuse parts, or recover recyclable materials. All second life luminaires are tested and certified by Focus Lighting and come with the same warranty as new ones.

What we offer

Refurbish and upgrades

Reuse

Recycle

2nd Life (new CE labeling and warranty)

Service Center

What we offer Upgrades

Repair

Service on-site and in-house

25 years service guarantee

Long operational life

Med vårt Take Back koncept och Service Center ser vi till att de belysningsarmaturer vi lanserar på marknaden kan underhållas kontinuerligt, material återvinnas, delar återanvändas i nya armaturer eller att gamla armaturer får ett andra liv.

1st
2 nd
Life
Life
23

Service Center

24

I vårt Service Center norr om Köpenhamn arbetar vi för att stödja en cirkulär och hållbar ekonomi genom service, återvinning och uppgradering av våra armaturer.

Vår modulära och flexibla design gör att defekta delar kan bytas ut oberoende av varandra och armaturerna kan anpassas till skiftande behov och ny teknik.

Vårt serviceteam kan hjälpa till att reparera eller uppdatera armaturerna på plats eller i våra egna anläggningar. Reparerade och returnerade armaturer analyseras noggrant för att förbättra våra framtida lösningar.

Målet är att förlänga livslängden på våra armaturer och minimera miljöpåverkan. Den bästa hållbarheten är lång livslängd.

25

Förvandla utrymmen med oändliga färg- och materialmöjligheter

26
Yoyo har lekfulla färger, som ger kreativa mix-and-match möjligheter
27

Effekten av färger och material

Färger och material skapar intryck. Ett brett urval kan möta olika preferenser och designbehov. Våra armaturer kommer i en rad standardfärger för inomhus- och utomhusbruk, och med vår flexibla produktionsprocess kan vi applicera vilken önskad färg som helst.

Dessutom har vi eleganta mässings- och koppararmaturer som utvecklar en vacker patina över tiden.

För ett rått och industriellt utseende har vi våra galvaniserade, Raw obehandlade och Raw anodiserade ytor som framhäver metallens textur och variationer.

28
29
Beauty. Durability. Sustainability. 30
Raw anodized

Vi använder anodisering för att göra våra armaturer vackra, mer hållbara och mer miljövänliga.

Våra Raw anodiserade armaturer har en vacker bronsliknande yta som ger varje armatur ett unikt och charmigt utseende. Anodisering gör också aluminiumet mer motståndskraftigt mot tuffa miljöer, så våra armaturer håller längre.

Anodisering är en lågenergiprocess som förtjockar oxidskiktet på aluminium, vilket gör det mer återvinningsbart och minskar CO2-utsläppen jämfört med andra beläggningsmetoder. Därför erbjuder våra anodiserade armaturer skönhet, beständighet och miljövänlighet i ett.

Den anodiserade ytan på varje del har en naturlig skönhet och en särskild dragningskraft

31
32
Sky Park Raw anodiserad
33
Nyx 330 Raw anodiserad

Raw untreated

34

Våra Raw obehandlade ytor har en tidlös rå skönhet som passar för många ändamål. De har karaktär utan att vara dominerande. De patinerar vackert och får en levande yta, är slitstarka och praktiska, eftersom de får ett naturligt oxidskikt som ger ett matt och naturligt utseende.

Raw obehandlad minskar miljöpåverkan eftersom de inte genomgår en behandlingsprocess. Vilket också innebär att materialet kan återanvändas eller återvinnas utan att förlora sina egenskaper. Vackert, smart och funktionellt.

35
Raw obehandlad har karaktär och charm, och en lägre miljöpåverkan

Korrosionsskydd för

långvariga och hållbara utomhusarmaturer

36
Norre Vorupør under en kraftig storm med höga vågor, Jylland, Danmark

Noggrann testprocedur säkerställer hög kvalitet och driftsäkerhet

Focus Lighting är engagerade i att leverera utomhusarmaturer av hög kvalitet och hållbarhet med maximalt korrosionsskydd. Det innebär att våra produkter kan motstå även de tuffaste miljöerna, såsom kustområden. Vi uppnår detta genom att använda aluminium av högsta kvalitet med lågt kopparinnehåll, noggrann ytbehandling och grundlig testning i våra egna anläggningar och externa laboratorier.

Vårt hållbara tillvägagångssätt förlänger livslängden på våra armaturer, minskar behovet av utbyte och stödjer en cirkulär ekonomi genom att möjliggöra återanvändning av komponenter.

Vi använder bara högkvalitativ aluminium som kan användas om och om igen
37

Enastående design kräver enastående materialkunskap

38
Yoyo aluminiumprofil tar form i gjutformen
39
40

Armaturer

41

Utomhusarmaturer

Funktionalitet, enkelt underhåll, hållbarhet och en välkomnande atmosfär. Inspirerade av den nordiska stilen och tillverkade av högkvalitativa material ger våra produkter behaglig belysning för utomhusmiljöer. Utforska våra utomhusarmaturer, där form möter funktion.

42
43

Design: AART Designers

Sky kombinerar en minimalistisk och tidlös design med en modernistisk tolkning av den koniska formen. Namnet Sky speglar visionen om att skapa ett diskret och nästan osynligt ljus uppifrån, eftersom ljuskällan är dold i lampans bas och reflekteras av det kupolformade taket i toppen. Det indirekta ljuset sprids på ett mjukt, behagligt och icke-bländande sätt.

Sky
44
Sky Park Sky Park och Turn Spot
45
Bostadsområde i Ängelholm Sky Park
46
Cirkelbron en anmärkningsvärd gång- och cykelbro, Christianshavns kanal i Köpenhamn, Danmark
47
48
Sky Pollare Bostadsområde i Ängelholm

Jysk inredningsbutik norr om Köpenhamn, Danmark

+ Indirekt ljus med låg bländning

+ Low och High lumen, från 275 till 6600 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80 eller 90

+ Elegant transparens vid dagsljus

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Samma designuttryck både tänd som släckt

+ Lämplig till stolpar på 2,5-5 meter

+ Indirekt ljus med låg bländning

+ Bra ljusdistribution som möjliggör långa avstånd mellan pollarna

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Samma designuttryck både tänd som släckt

+ För betongfundament, nedgrävning eller med fläns för fastbultning

Ø 480 mm Ø 480 mm Ø 186 mm 256 mm Ø 90 mm Ø 108 mm 553 mm 618 mm 1020 mm 670 mm
Sky Pollare Sky Park + Sky vägg Sky Park Sky Pollare Sky vägg Sky vägg
49

Space

Design: AART Designers

Space har en elegant design med rena cirkulära former som ger ett mjukt och behagligt ljus. Space har både direkt, indirekt och avskärmat ljus, så att ljuset fördelas jämnt utan att blända. Dessutom är Space med asymmetrisk ljusfördelning en innovativ lösning som gör att armaturen upplevs rundstrålande och harmonisk från alla håll. Space är alltså fullt upplyst både med symmetrisk och asymmetrisk ljusfördelning.

50
Space Space
51
DOLL Living Lab, Köpenhamn, Danmark Space och Sky Pollare
52
Bostadsområde i Örebro

Space

+ Unik kombination av direkt, indirekt och avskärmat ljus

+ Symmetrisk eller asymmetrisk ljusfördelning, hög jämnhet

+ Low och High lumen, från 275 till 6600 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80 eller 90

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Elegant på både höga och låga stolpar, 3-6 meter

Space är designad med symmetriskt eller asymmetriskt ljus, och de två varianterna är nästan identiska – både tänd och släckt.

Symmetrisk ljusfördelning

Space design är enkel och kraftfull med cirkulära former och ringar som expanderar ljuset i hela armaturen, vilket framhäver den cirkulära formen.

Asymmetrisk ljusfördelning

Space asymmetrisk har en unik design som ger det visuella intrycket av en cirkulär rundstrålande armatur, samtidigt som den har en asymmetrisk ljusfördelning.

Ø 640 mm 245 mm Ø 90 mm
Space
53

Komfortabel effektivitet

Med SPACE ville vi utveckla LED-tekniken ytterligare genom att förvandla den lilla ljuspunkten till en stor och behaglig lysande yta. Detta uppnåddes genom att kombinera direkt, indirekt och avskärmat ljus.

Av Morten Hove Lasthein, AART Designers
54

SPACE – ny armatur

AART Designers har genom åren utformat flera olika utomhusarmaturer för parker och gator åt Focus Lighting. Armaturerna har olika funktioner beroende på platsen – från parker och torg till lokalvägar och motorvägar. En gemensam nämnare är höga krav på ljuskvalitet, hållbarhet och design. Den senaste produkten i raden är

SPACE, som ska möta ett växande behov av en effektiv, något voluminös, rund parkarmatur med ett tilltalande visuellt uttryck. En armatur för att överbrygga klyftan mellan låga och höga stolpar, dvs. ljuspunkthöjder från tre till sex meter.

Ljuskvalitet och komfort

En avgörande faktor i ljusdesign är ljuskvaliteten, som påverkas starkt av ljusfördelningen. Fokus ligger ofta på en jämn fördelning av ljus på marken eller andra ytor. Generellt kan man säga att ju närmare armaturen är marken, och därmed synfältet, desto mer uppmärksamhet bör ägnas åt ljuskomfort. Den upplevda obehagsbländningen kan vara en utmaning på många sätt. Förutom att vara obehaglig att uppfatta kan bländningen även vara mycket farlig i trafiken. Därför är det mycket relevant att titta på detta problem; ett problem som inte har minskat av LED-tekniken.

Ny ljusprincip

LED-lampors stora fördel jämfört med tidigare ljuskällor är framför allt deras låga energiförbrukning. Som så ofta när man övergår till ny teknik finns det nya utmaningar att hantera, och i LED-lampors fall är obehagsbländning en av dem. LED-lampor är extremt ljusstarka på grund av sin lilla storlek och kraftiga ljus. En riktigt hård kontrast för ögat. Att styra och tämja LED-lampor för att göra dem mindre bländande kan vara svårt men ändå nödvändigt och därför ganska spännande att ta sig an.

Med hänsyn till många krav, parametrar och ambitioner bestämde vi oss för att utveckla en helt ny ljusprincip för SPACE. Vi försökte ta LED-tekniken ett steg längre och utmana bländningsproblemet, bland annat. Vårt mål var att utvidga den lilla ljuspunkten till en stor och mer komfortabel lysande yta genom att kombinera direkt, indirekt och avskärmat ljus.

Designuttryck

Lösningen är ett designuttryck som består av ett antal mer eller mindre upplysta ringar och cirkulära element, som alla samverkar för att bredda ljuset. En sammanhängande konstellation med ett elegant och dynamiskt uttryck av flera lager och upplevelser – både under dag och natt. Och allt inkapslat i en minimalistisk, precis och harmonisk huvudform.

Klassisk och modern

En huvudform som kommer att kännas igen i välkända historiska referenser tillsammans med nya aspekter som pekar framåt. Om du går bakåt eller ser armaturen på avstånd kommer den att passa in lugnt och naturligt i både klassiska och moderna miljöer. Armaturens primära funktion är att belysa omgivningen, utan att nödvändigtvis dra uppmärksamhet till sig själv, vilket är en viktig parameter. Av samma anledning kommer designen att tillåta många upprepningar efter varandra, som till exempel längs gator och vägar.

Flexibilitet genom form

Huvudformen är anpassad efter armaturens storlek. Vi försökte skapa en design som passar för ett ganska stort spann av stolphöjder, utan att den uppfattas som för stor på låga stolpar eller för liten på höga stolpar. På grund av den horisontella, linsliknande huvudformen kommer armaturen att se smal och lätt ut på låga stolpar där siktvinkeln är låg. På höga stolpar kommer armaturen att se mer rund och voluminös ut på grund av den öppna siktvinkeln. Detta ger en stor grad av flexibilitet även i komplexa belysningsprojekt som kräver samma designuttryck. Det faktum att en enda armaturtyp har en så pass bred spännvidd gör den mycket hållbar i de förenklade och optimerade processerna för produktion, inköp och drift.

En design

Möjligheten att behålla samma designuttryck i belysningsprojekt stöds av att man kan välja olika lumenpaket, dvs. armaturens ljusstyrka. Du kan använda samma armatur och design även med olika krav på ljusstyrka i samma projekt. Detsamma gäller för designen av de senaste SPACE-varianterna med asymmetriskt ljus. De är nästan identiska med den ursprungliga SPACE med symmetriskt ljus. Detta har varit en viktig del av att nå målet med en stark designidentitet över funktioner och krav.

Vision

En vision om att utveckla belysning av hög kvalitet och komfort, som stödjer och berikar människors liv och verksamhet, samt bidrar till säker trafik och skapar attraktiva och behagliga stadsmiljöer – därav namnet SPACE.

55

Way

Design: AART Designers

Way är inspirerad av de nordiska storstäderna och deras kontraster från olika tidsepoker, med både klassiska byggnader, kompakta stadskärnor och moderna, öppna vägstrukturer.

Way är designad för att passa in i de varierande miljöer och behov i stadsrummen, och förenar en modern lätthet med en klassisk form och tyngd i sin design. Skärmens matta kant skapar en glödande effekt, som är ett unikt kännetecken för Way. Den lysande ringen skyddar mot bländning, skapar stämning och visar vägen.

56
Way linspänd
57
Way linspänn och Sky Park Odengatan i Vasastaden i centrala Stockholm
58
med Gustaf Vasa kyrka i bakgrunden
59
Way linspänn
60
Borups Allé är en av Köpenhamns mest trafikerade vägar

Way lykthuvud

Bostadsområde Hoorn, Nederländerna

Way med Fast Flex

+ Unik skärm som ger hög ljuskomfort och optisk vägledning

+ Flera ljusfördelningar och hög jämnhet

+ High lumen, upp til 23950 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 70 eller 80

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Enkel montering med diverse wireupphäng eller stolparmar

Way med cirkulär LED-platta

+ Unik skärm som ger hög ljuskomfort och optisk vägledning

+ Flera ljusfördelningar och hög jämnhet

+ Low och High lumen, från 850 till 9950 lm

+ 3000, 4000 K, CRI 80

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Enkel montering med diverse wireupphäng eller stolparmar

278 mm 278 mm Ø 480 mm Ø 480 mm
Way lykthuvud Way linspänn
61

Nyx

Namnet Nyx är hämtat från grekisk mytologi och hyllar gudinnan för natten och hennes koppling till gryningen. Nyx förenar på ett elegant sätt minimalistisk design med avancerad belysningsteknologi. Den synliga kanten på skärmen under lykthuvudet på både Nyx 330 och 190 ger tydlig riktning, vilket förstärker det behagliga ljuset.

62
Nyx 330 Nyx 1-2-3 och Nyx 330
63
The Heart – internationell skola i Ikast-Brande, Danmark. En visionär miljö för kultur och lärande
64
Nyx 330, Nyx 1-2-3 och Nyx Pollare Med flera varianter av Nyx-armaturerna har Lytt landskapsarkitekter lyckats skapa en vacker ljusmiljö på Innovation Campus
65
66
Nyx Pollare Sundbyøster skola, Danmark

Nyx 190 vägg

Nydamsparken bostadsförening i Århus, Danmark

+ Samma armaturdesign till vägg och pollare

+ Olika ljusdistributioner till vägg och pollare

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Matt skärm till pollare och opal skärm till vägg

+ Pollare i två höjder; H1200 med lucka och säkringsinsats

+ Olika ljusdistributioner

+ Low och High lumen, från 375 till 4850 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80

+ Matt skärm med optisk vägledning

+ Lämplig till stolpar på 3-6 meter

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Genombrutet lykthuvud för montage av flera Nyx på samma stolpe

+ Samma armatur för stolptopp och arm

+ Väg-/gatubelysning med olika linstyper

+ 2-4 LED-plattor, upp till 19450 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80

+ Lämplig till stolpar på 6-12 meter

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Genombrutet lykthuvud för montage av flera Nyx på samma stolpe

271 mm 418 mm 416 mm 630 mm 630 mm 1000 mm 1200 mm 150 mm 197 mm 191 mm 178 mm 178 mm 40 mm 330 mm 330 mm 190 mm 452 mm 452 mm 60 mm
Nyx
stolptopp Nyx
arm
Nyx 450
450
450
Nyx 330 Nyx 330 Nyx 1-2-3 Nyx 330 vägg Nyx 190 Nyx Pollare 1000 Nyx Pollare 1200 Nyx 190 vägg
67

Peak

Design: AART Designers

Peak förenar form och funktion på ett kraftfullt sätt. Namnet Peak återspeglar den höga kvaliteten och prestandan. Peak har en design som blandar både klassiska och moderna element. Denna interaktion gör Peak flexibel och lämplig för många olika miljöer. Peak lyser effektivt upp och markerar vägens förlopp, och tillför, med sin silhuett, karaktär som parkerings-, gatu- och stigbelysning längs villavägar och stigar.

68
Peak 380
69
Peak lykthuvud och Turn Spot
70
Stigbelysning i bostadsområde nära H.C. Ørsted Gymnasiet, Lyngby, Danmark. En ny och modern teknisk gymnasieskola som specialiserar sig på teknik och vetenskap
71
72

+ Samma designuttryck på stolptopp och arm

+ Väg-/gatubelysning med olika linstyper

+ Från 375 till 14600 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80

+ Horisontell skärm i härdat glas

+ Lämplig till stolpar på 3-10 meter

+ Enkel integration av Smart City lösningar

+ Samme armatur till stolptopp och arm

+ Väg-/gatubelysning med olika linstyper

+ Från 280 till 4500 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80

+ Horisontell skärm i härdat glas

+ Lämplig till stolpar på 3-10 meter

+ Enkel integration av Smart City lösningar

498 mm 490 mm ≈498 mm ≈427 mm 114 mm 114 mm 119 mm 119 mm 380 mm 380 mm 320 mm 320 mm ≈ ≈
Peak 380 Peak 320 Peak 380 stolptopp Peak 320 stolptopp Peak 320 arm Peak 380 arm Peak Egedalsvej Fredensborg kommun, Danmark
73
Peak 320

Turn Spot + Turn Spot Halo + Turn Street Halo

Turn

Design: Friis & Moltke Design

Turn är en serie av eleganta och flexibla spotlights som kan vridas och justeras för att skapa spännande ljuseffekter och framhäva arkitektur. De finns med olika spridningsvinklar som passar olika behov. Turn Halo har en opaliserande ring som lyfter fram armaturens form och ger ett mjukt ljus. Turn är ett enkelt och effektivt sätt att ge liv och stämning till ett område.

74
Turn Spot
75
Munkebjerg Park i Odense, Danmark

Turn Street

Det gamla hamnområdet i Århus, Danmark, Aarhus Ø, ett nytt dynamiskt område vid vattnet, där djärv och futuristisk arkitektur växer fram och harmoniserar med tidigare element

76
77
Turn Spot Halo
78
Danske Bank, Jægergaardsgade i Århus, Danmark

Turn Spot

+ Justerbar i flera riktningar

+ Tre spridningsvinklar 38º, 19º eller 12º

+ Från 400 till 5100 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80 eller 90

+ Vandalklass IK08

+ Möjlighet för Zhaga-sockel

+ Ø 76 mm cylindrisk stolpe eller med fäste för konisk stolpe

+ Turn Street asymmetrisk T3

+ Tre spridningsvinklar 38º, 19º eller 12º

+ Från 400 till 5100 lm

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80

+ Vandalklass IK08

+ Möjlighet för Zhaga-sockel

+ Ø 76 mm cylindrisk stolpe eller med fäste för konisk stolpe

Turn Gobo

+ Kompakt design likt Turn Spot

+ Turn Gobo och Turn Spot på samme stolpe

+ Flera olika linstyper

+ Svartvita eller färgade Gobo-filter

+ Utbytbara linser

+ Ø 76 mm cylindrisk stolpe eller med fäste för konisk stolpe

274 mm 330 mm 330 mm 330 mm 274 mm 196 mm 385 mm 600 mm 171 mm 220 mm Ø 180 mm Ø 180 mm Ø 180 mm
Turn Halo
Turn Halo
Turn
Turn Spot
Arm Turn arm
79
Turn Gobo

Dua

Dua är en serie av slimmade pollare med räfflade skärmar som ger ett mjukt och stämningsfullt ljus. Dua visar vägen på gångvägar och lägger till en mild och mysig effektbelysning till plantering eller beläggning med sitt bakåtriktade ljus. Dua finns i tre olika höjder som kan kombineras för att skapa ett harmoniskt och sammanhängande uttryck och binda ihop olika utomhusområden och byggnader över ett större område. Passar lätt in i omgivningen och sprider ljuset på ett effektivt och samtidigt stämningsfullt sätt.

80
Dua Pollera
81
82
Dua Pollare Munkebjerg Park är en ny, levande och grön stadsdel i Odense, Danmark med vacker plantering och växthus
83
84

+ Indirekt ljus med låg bländning

+ Starkt släktskap mellan modellerna i serien

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 80 eller 90

+ För nedgrävning eller med fläns för fastbultning

+ Ø 120 mm oavsett höjd

570 mm 1000 mm 620 mm 400 mm 3000 mm 120 mm 80 mm Ø 120 mm Ø 120 mm Ø 120 mm
Dua Dua High Dua Pollare Dua Pollare Low
85
Dua High

Square

Square har ett stilrent och minimalistiskt utseende med smala ljusöppningar som ger ett mjukt och behagligt ljus, vilket skapar en mysig atmosfär utan att blända. Square armaturerna kompletterar och framhäver arkitekturen, är både diskreta men har också karaktär – både enskilt och kombinerat i grupper. Square kan användas både ute och inne, och har möjlighet att få utskurna nummer och bokstäver i fronten, vilket gör dem perfekta för tydlig skyltning, speciellt när det blir mörkt.

Square 190 Design: Square 190 – Studio Hammer
86
Design: Square 250/270 – schmidt hammer lassen design Square
87
Sommarstuga av Cubo Architects nära Århus, Danmark
88
Square Sports Academy Denmark, Odense

Square

Modet i Bagarmossen bostadsområde i Stockholm

+ Laserskurna siffror i fronten

+ Kraftigare ljus nedåt och svagare ljus uppåt. Kan även fås utan uppljus

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Möjlighet för Bluetooth styrning med radar

+ Pollare för nedgrävning eller med fläns för fastbultning

+ Koppar, varmförzinkat stål eller lackerad

+ Kan även användas inomhus

190 mm 250 mm 1070 mm 250 mm 270 mm 270 mm 250 mm 190 mm 250 mm Square Square 190
Square 250 Square 270
Square Stander
89

Quarto

Design: Torsten Thorup & Claus Bonderup

Quarto är en design från 80-talet, som fortfarande har ett modernt uttryck med sin enkla, klassiska klotform. Quarto från Focus Lighting skiljer sig från många liknande armaturer genom att vara dragen lite längre än det kvarta klotets form, vilket ger ett harmoniskt uttryck och skapar en känsla av balans och tyngd i designen. Quarto är ett tidlöst exempel på diskret elegans, som kan passa till vilken miljö som helst.

90
Quarto 380 Quarto
91
På en strandäng i Helsingborg ligger Råå Förskola i en byggnad designad utifrån det omgivande landskapet med sanddyner och hav
92

Koppar på en terrass i Schweiz, där den obehandlade ytan patinerar vackert och ger karaktär

+ Tidlös design

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Möjlighet för Bluetooth styrning med radar

+ Pollare för nedgrävning eller med fläns för fastbultning

+ Koppar, mässing, varmförzinkat stål eller lackerad

+ Kan även användas inomhus

146 mm 820 mm 195 mm 270 mm 272 mm 380 mm
Quarto 270 Quarto Quarto 270
Q-Stander
Quarto 380
93

Tema

Tema möter klassisk enkelhet med hållbar design. Tema är tillverkad av varmförzinkat stål, som garanterar lång livslängd och minimalt underhåll. Zinkbeläggningen skyddar mot rost, även om den får repor. Tema-serien har en blank yta när de är nya, men med tiden får armaturerna en mer dämpad, matt och mörk färg.

Design Buen: Niels Enevold Design Pullerten: Torben Rix, Leif Jensen, Ole Bruhn
94
Tema Buen

Tema Pullerten

Modernt bostadsområde vid norra flodbanken efter stadsförnyelse av de gamla varvsområdena Eriksberg i Göteborg

+ Väggarmaturer och pollare

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Vandalklass IK08

+ För betongfundament, nedgrävning eller med fläns för fastbultning

+ Varmförzinkat stål

+ Tema Buen kan också användas inomhus

1000 mm Ø 280 mm Ø 140 mm
Tema Tema Buen Tema Pullerten 1000
95

Sky Park och Way lykthuvud Stockholms stadsbibliotek ritat av den svenska arkitekten Gunnar Asplund, och en av stadens mest anmärkningsvärda byggnader

96

Våra tidlösa armaturer är designade för att komplettera och förbättra alla miljöer samtidigt som de omfamnar morgondagens teknik

97

Inomhusarmaturer

Vår inomhusserie består av tak- och vägglampor, inklusive pendelarmaturer. Alla är formade för att smälta in sömlöst med alla utrymmen genom att balansera estetik, funktionalitet och komfort. Armaturerna har en minimalistisk och enkel design som anpassar sig lätt och uppfyller höga krav på ljuskvalitet. De gör utrymmen välkomnande, bekväma och stämningsfulla.

98
99

Pelée

Design: Cubo Architects

Pelée är en armaturserie med en karaktäristisk inre trappning som kännetecknar designen för hela Pelée familjen. Denna inre trappning skapar ett bländfritt och behagligt ljus som passar till många olika rum i kontors- och institutionsbyggnader. Pelée armaturerna har en fin finish, en effektiv belysning och de kan kombineras på olika sätt för att uppnå ett harmoniskt och enhetligt uttryck.

100
Pelée Line
101
Pelée väggmonterad
102
Kærvang – gruppboende för vuxna med funktionsnedsättningar, Nykøbing Mors, Danmark
103
Pelée Line och Pelée Pendel
104
Sommarstuga i Kysing, Jylland, Danmark
105
106
Pelée Vägg
107
Den Gamla Staden museet välkomnar besökare med sin nya huvudentré, en blandning av historia och modernitet, Århus, Danmark
108
Pelée Pendel och Pelée Line Augustenborg slott, ett före detta hertigligt residens och senare psykiatriskt sjukhus, huserar nu Landbrugsstyrelsen, den danska jordbruksmyndigheten, Södra Jylland, Danmark

+ Starkt släktskap mellan modellerna i serien

+ Täcker de flesta användningsområden för inomhusbruk

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Möjlighet för Tunable White

+ Avskärmning i akryl, alternativt mikroprismatisk

+ Pendel med möjlighet för uppljus

+ Slimmad, ej utstickande design

+ Optisk vägledning med avtrappad avbländning

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Möjlighet för Bluetooth styrning med radar

+ För inom- och utomhusbruk, IP66

1200 mm 1800 mm 2350 mm 2900 mm 283 mm 320 mm 264 mm 99 mm Ø 251 mm Ø 251 mm Ø 160 mm Ø 385 mm Ø 385 mm Ø 385 mm 120 mm 91 mm 31 mm 20 mm 31 mm 82 mm 84 mm 80 mm 91 mm 94 mm 100 mm
Pelée Pelée Vägg Pélee Vägg Pélee 250/385 tak Pélee Line Pélee Pendel 385 Pélee 250/385 infälld Pélee Downlight
109

Yoyo

Yoyo är en serie av inomhusarmaturer, inspirerade av leksaken med samma namn, med smala profiler och böjda ytor som ger ett lätt och elegant uttryck. Med up- eller back-light blir de svävande och ger en vacker ljuseffekt. Yoyo finns i många färger och flera storlekar för montering i tak eller på vägg alternativt som pendel. Alla har samma låga höjd och kan kombineras oberoende av diametern, vilket gör dem lämpliga för alla typer av rum. Med sin mångsidighet inbjuder Yoyo till lek.

110
Yoyo tak

Yoyo tak

Grønnegården är en hållbar och miljövänlig förskola i Gladsaxe, som är den första i Danmark att uppnå både CO2-neutralitet och Svanenmärket. Den är konstruerad av naturliga och återvunna material som trä, tegel och solceller

111

Stockholm Naturskyddsföreningen är en gren av den svenska Naturskyddsföreningen, som är

Sveriges största organisation för miljön

Yoyo Pendel
112
113
Yoyo tak och Yoyo Pendel
114
Sports Academy Denmark, Odense
115
116

+ Lekfulla färger

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Möjlighet för Tunable White

+ Möjlighet för Bluetooth styrning med radar

+ Mikroprismatisk avskärmning utan synliga mönster

+ UGR med mikroprismatisk skärm: <19

+ Kan även fås med uppljus

+ Utanpåliggande till vägg och tak

216 mm 215 mm Ø 535 mm Ø 535 mm Ø 350 mm Ø 350 mm Ø 250 mm 51 mm 51 mm 51 mm 48 mm
Yoyo Yoyo 225/350/535 tak och vägg Yoyo 350/535 Pendel + Pendel Uplight Yoyo Line Finns i olika längder
117
Yoyo Line

H+M

Design: Christian Hvidt Design

H+M är en stilfull och klassisk armatur lanserad på 80-talet, men är fortfarande aktuell på grund av dess enkelhet och vackra utförande. Teknologin har uppdaterats så att H+M lampan ger en behaglig och effektiv belysning som passar dagens behov. Den är lämplig för belysning i alla typer av lokaler där den på bästa sätt representerar skandinavisk modernism och funktionalitet.

118
H+M Pendel

300/380 infälld

300/380 tak och vägg

+ Enkel och tidlös armaturserie för inomhusbruk

+ Infälld, utanpåliggande eller för pendelmontage

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Möjlighet för Tunable White

+ Möjlighet för ljusreglering

300/380 Pendel

Ø 380 mm Ø 300 mm Ø 380 mm Ø 380 mm Ø 300 mm Ø 300 mm 80 mm 80 mm 20 mm 20 mm 80 mm 80 mm 170 mm 210 mm
H+M H+M H+M H+M
119

H+M infälld

Nørre Gymnasium är en dansk offentlig gymnasieskola i Köpenhamn med fokus på interkulturell förståelse och

FN:s hållbara utvecklingsmål

120
121

Punktlampan Ø 150

Punktlampan

Design: Focus Lighting

Punktlampan är infällda downlights med munblåst opalglas som ger en mjuk, behaglig och nedåtriktad belysning. De har en enkel, klassisk och elegant design som har hållit i 40 år.

De har uppgraderats med LED-teknologi för att spara energi och förbättra prestandan samtidigt som de behåller sin ursprungliga charm. Punktlampens rena linjer och enkla material har gjort den till en klassiker inom downlights.

122

Punktlampan

+ Downlight med munblåst glasrör

+ Förhindrar insyn till ljuskällan

+ 2200, 2700, 3000, 4000 K, CRI 90

+ Fem storlekar

+ Täcker många användningsområden

Punktlampan Ø 65

Punktlampan Ø 90

Punktlampan Ø 110

Punktlampan Ø 150

Punktlampan Ø 200

88 mm 339 mm 230 mm 230 mm 295 mm Ø 42 mm Ø 60 mm Ø 77 mm Ø 111 mm Ø 150 mm Ø 65 mm Ø 90 mm Ø 110 mm Ø 150 mm Ø 200 mm 65 mm 88 mm 130 mm 117 mm 113 mm
123
Punktlampan
124
Zoolab – ett lärorikt område i Köpenhamns Zoo, där barn kan uppleva och lära sig om många spännande djur
125

With the power of light we shape new

126
spaces 127

Index | Utomhusarmaturer

för stolpe och linspänn

Spots

Space symmetrisk Sida 50 Space asymmetrisk Sida 50 Sky Park Sida 44 Nyx 330 Sida 62
High Sida 80 Nyx 1-2-3 Sida 62 Peak stolptopp Sida 68 Turn Halo Sida 74 Nyx 450 Sida 62 Turn Spot Sida 74 Peak arm Sida 68 Peak 320 stolptopp Sida 68 Peak 320 arm Sida 68 Turn Gobo Sida 74 Way linspänd Sida 56 Way lykthuvud Sida 56 Turn Arm för 1 och 2 spots Sida 74
Dua
Armaturer
128

Pollare

Tema Pullerten Sida 94 Q-Stander Sida 90 Sky Pollare Sida 44 Sky vägg Sida 44 Quarto Sida 90 Nyx Pollare Sida 62 Nyx 190 vägg Sida 62 Square Sida 86 Dua Pollare Low Sida 80 Nyx 330 vägg Sida 62 Tema Buen Sida 94 Dua Pollare Sida 80 Sticks 900 Square Pollare Sida 86 Pelée Vägg Sida 100 Vägg
129
Dua High Sida 80

Index | Inomhusarmaturer

Infälld

Tak och vägg

Yoyo tak och vägg Sida 110 Pelée tak och vägg Sida 100 H+M tak och vägg Sida 118 Pelée Downlight Sida 100 H+M infälld Sida 118 Pelée infälld Sida 100 Punktlampan Sida 122
130

Vägg

Pelée Vägg Sida 100 Yoyo vägg Sida 110 Square Sida 86 Quarto Sida 90 Pelée Pendel Sida 100 Pelée Pendel Uplight Sida 100 Yoyo Pendel Sida 110 Pelée Line Sida 100 Yoyo Line Sida 110 Yoyo Pendel Uplight Sida 110 H+M Pendel Sida 118
Pendel
131

Hitta ytterligare produktinformation, tekniska data och referenser på www.foxbelysning.se

132
133

Designed, Engineered and Manufactured by Focus Lighting in Denmark

Vi förbehåller oss rätten till tryckfel och utelämnanden.

All information kan ändras utan förvarning. Vänligen kontrollera vår hemsida eller kontakta oss för den mest uppdaterade informationen.

Ingen del av denna publikation får kopieras eller återges i någon form eller på något sätt, utan föregående skriftligt tillstånd.

© Focus Lighting A/S. Alla rättigheter förbehållna.

Koncept och design: keepitmoving.dk

Tryck: Kandrups Boktryckeri A/S

Tryckt med vegetabilisk oljebaserat bläck.

Tryckt med tryckplåtar utvecklade utan användning av kemikalier.

Tryckt på FSC- och EU-Blomman certifierat papper.

Tellusgången 8 SE-126 26 Hägersten +46 8-440 85 40 info@foxbelysning.se www.foxbelysning.se

Kokkedal Industripark 40 DK-2980 Kokkedal +45 4914 8080 focus@focus-lighting.dk focus-lighting.dk

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.