Äntligen Trädgård Våren 2024

Page 1

Våren 2024 Våren 2024

Välkommen till Flyinge Plantshop och Café Smedjan

Nu vankas våren och äntligen börjar trädgårdarna sakta vakna till liv. Vi på Flyinge Plantshop ser med tillförsikt fram emot en ny säsong med såväl nya som gamla kunder. Vi är som alltid redo att sprida odlarglädje med vårt breda sortiment, kunniga och tillgängliga personal samt höga kvalité

Detta får ni alltid hos oss:

Kunskap, kvalitet och service

Beställningssortiment utan extra kostnad – Hittar ni inte växten ni söker? Fråga oss så gör vi allt vi kan för att få tag på den.

Etableringsgaranti (gäller endast vedartade växter) – Tar sig inte växten som den borde?

Kontakta oss så hjälper vi till med

på växter som vi själva handplockar. Flyinge Plantshops ledord har alltid varit kunskap, kvalité och service och det blir allt viktigare för oss när man numera kan köpa växter lite överallt.

Vi hjälper gärna till med allt från den lilla trädgården/balkongen till större projekt där hela trädgården ska anläggas. Vi har allt från perenner, rosor och buskar till häckplantor, klätterväxter och träd. Letar ni efter något speciellt så gör vi allt vi kan för att hitta det till er!

Ni får inte missa vår udda-avdelning där ni hittar rariteter som vi finner spännande för den lite mer intresserade och vana odlaren. Hos oss kan man också boka personlig trädgårdskonsultation antingen på plats i Flyinge eller så kommer vi hem till er, ett väldigt bra alternativ för den som vill börja eller komma vidare med sin trädgård.

Oavsett när ni besöker oss får ni inte

tips och råd och vid behov byter vi ut växten kostnadsfritt. OBS – kontakta alltid oss först via mail eller telefon innan ni gräver upp växten och tar med den till Flyinge.

Bokning och lån av släp utan kostnad – Ska ni köpa mycket eller stora växter och är osäkra om de får plats i bilen? Boka då ett släp av oss för enkel/billig transport hem.

Offert på växtlista – Planerar ni ett större inköp och vill få koll på vad det kommer kosta? Maila då växtlistan till info@flyingeplantshop.se så återkommer vi med en prisuppgift.

missa vårt mysiga trädgårdscafé som erbjuder både god fika och lättare välsmakande luncher. I direkt anslutning till caféets uteservering finns en lekplats som blivit mycket populär bland våra yngre besökare.

Förutom vårt gardencenter och café, vill jag kort presentera vår företagsavdelning och odling. Vi odlar själva upp ca. 40.000 prydnadsbuskar varje år och de flesta säljer vi till våra företagskunder som är allt från brf:er och kyrkogårdar till större anläggningsfirmor, designers, kommuner, m.fl. runt om i Sverige.

Vi hoppas att du finner detta magasin intressant och jag hoppas att vi ses i Flyinge under året.

Snabba svar – Söker ni inspiration eller tips och råd för hur man t ex. ska plantera en häck?

Gå då in på vår hemsida, där finns massor med skötsel- och planteringsråd. Hittar ni inte vad ni letar efter, skicka ett mail så hjälper vi er så fort vi kan.

Café Smedjan ger dig som kund en möjlighet att ta en paus och fylla på depåerna när du besöker vårt stora GardenCenter. Här serverar vi lättare luncher samt hembakade kakor, glass och såklart riktigt gott kaffe som vid vackert väder kan avnjutas på vår uteservering. För de lite yngre har vi även en lekplats.

Trädgårdskonsultation

Trädgårdskonsultation hos oss Vill ni ha hjälp att komma igång eller vidare med era trädgårdsplaner?

Sitt ner med oss i vårt kafé och berätta om era tankar och idéer. När detta är gjort går vi tillsammans runt i vårt GardenCenter och tittar på olika växtalternativ som kan passa just er. Det går att boka både 2 eller 3 timmar beroende på omfattning av trädgård och intresse.

Med er kommer ni få massor av inspiration samt muntliga tips och råd.

Trädgårdskonsultation hemma hos er

Har ni planer för er trädgård men behöver hjälp med att konkretisera dem?

Då är det perfekt att bjuda hem en trädgårdskonsult från Flyinge Plantshop.

Hembesöket ger oss möjlighet att direkt få koll på vilka förutsättningar ni har och identifiera eventuella brister och problem. Vi börjar med att ni visar runt och berättar om era tankar och idéer kring er trädgård.

Vi ger muntliga tips och råd på åtgärder och förslag på växter som kan passa just er.

Bokning görs via mail: info@flyingeplantshop.se

Uppge ditt telefonnummer i bokningen så kontaktar vi dig för bekräftelse.

Förkultivering

Tjuvstarta odlingssäsongen genom att förkultivera dina plantor.

Förutom att ge växterna extra bra förutsättningar inför utplanteringen är det även en trevlig sysslesättning att engagera hela familjen i.

Vi har ett stort sortiment av fröer och tillbehör så som såjord, pluggbrätte, krukor, drivhus, bevattningssystem, belysning med mera.

Väck dina dahliaknölar Sugen på att odla Dahlior i år? Vi har många olika sorter i butiken.

Enklaste sättet att väcka dina Dahliaknölar är att plantera dem i kruka med jord och placera på en ljus plats, ej för varmt.

När de första skotten kikar upp är det dags att börja vattna försiktigt.

För uppdateringar och nyheter, följ oss på sociala medier.

@flyingeplantshop

190:2x5 m
Kålnät
80:-
Fiberduk t. pallkrage
4 Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker.
Odlingstråg från 40:Lock till odlingstråg 80:-
10:/st
Nelson
från

Biohumus Terra

Biostimulant som tillför kol och mikroliv till utarmade jordar. Kombinationen av biokol och vermikompost ger jorden bättre struktur, fler luftporer, bättre vattenhållningsförmåga, samt utgör en gynnsam miljö för mikroorganismer.

I trädgården

När trädgården vaknar till liv är det dags med vårsysslorna. Att ge en gödselgiva till både rabatter och gräsmatta är en bra insats för att alla dina växter ska orka leverera under resten av året.

När jordtemperaturen går upp mot 8-12 grader börjar gräsmattan att växa och då är det lämpligt att börja med NPK.

Har du kala fläckar i gräsmattan kan du behöva så i nya gräsfrön. Använd en snabbgroende sort (Reparera eller Siesta från Skånefrö) tillsammans med toppdress för ett gott resultat.

Även rabatter och planteringar kan behöva extra omsorg och då är det lämpligt att strö ut R-dress eller kompostjord som tillför både näring, mikroliv samt blir strukturförbättrande för jorden.

Vi har ett brett sortiment av gödsel för alla dina behov.

Till

kruk

växterna

I takt med att ljuset återvänder vaknar våra krukväxter och behöver både ny jord och tillskott av näring för att åter igen blir fina. Vi har alla tillbehör du behöver i form av blomjord, växtnäring, jordförbättringsproduker, samt krukor i olika modeller och prisklasser. Besök vår innebutik för att hitta nya favoriter.

190:5l 1 l 85:ordinarie pris 110:2,5 l 150:ordinarie pris 190:10 kg 300:ordinarie pris 350:40 l 80:2 för 145:50 l 135:2 för 240:Produkten är testad och pyralidfri
Skånefrö Från 40 :-
TERRA
Gräsfrö
gäller till den 23/6 -2024, eller så långt
5
Priserna
lagret räcker.

Aprikos & Persika

Persika och aprikos bildar små träd, 2-4m höga och 2-3m breda. De blommar med otroligt vackra rosa eller vita blommor på bar kvist, i mars-april. På sensommaren bildas de finludna söta frukterna.

Träden kräver placering i varmt, soligt och vindskyddat läge. Jorden bör vara mull-, kalk- och näringsrik. Normalfuktig men med mycket god

dränering. Kan med fördel spaljeras eller odlas i kallväxthus. Lättare beskärning görs sensommar till tidig höst (JAS).

Vanligen är sorterna självfertila men de blommar tidigt, innan många pollinatörer har vaknat. Därför bör man själv hjälpa till med pollineringen med en pensel för att få skörd. Blommorna är känsliga för frost, skydda då trädet med fiberduk. Gödsla med exempelvis kogödsel.

När de söta frukterna mognat njuts de som de är eller i sylt, marmelad eller paj.

Aprikos (Prunus armeniaca)

’Goldrich’ – aprikos

Självfertil. I augusti bildas medelstora, orangegula frukter med fast och saftigt fruktkött, mycket aromatisk smak.

Zon 1-3.

Pris från ................................. 925:-

Aprikos (Prunus armeniaca)

Hargrand’ – aprikos

Självfertil. Stora, rodnande, gulorangea frukter med fast fruktkött och mycket god sötsyrlig smak. Mognar i augusti. Zon 1–3(4).

Pris från ................................. 925:-

Aprikos (Prunus armeniaca)

’Compacta’ – aprikos

Dvärgväxande sort ca 1,5-2m hög och bred med buskigt växtsätt. Orangeröda frukter med fast och saftigt fruktkött med god smak. Zon 1-(2).

Pris från 925:-

Persika (Prunus persica)

’Frost’ – persika

Självfertil och rikbärande. Stora gula frukter med röd solsida. Gult saftigt fruktkött med söt och god smak. Frukterna mognar i augsept. Zon 1–3(4).

Pris från 925:-

Persika (Prunus persica)

RIGA– persika

Självfertil och rikbärande. Ger skörd i tidig ålder. Gulvit frukt med röd solsida. Vitt, sötsyrligt och saftigt fast fruktkött. Frukterna mognar i jul-aug. Zon 1–4.

Pris från 925:-

GroGreen® Grönsaksgödsel

En förstklassig gödsel- och jordförbättringsprodukt. Fungerar till såväl grönsaker som fruktträd och bärbuskar.

3 kg 300:-

Fråga oss gärna om hjälp att hitta rätt äpple för just din trädgård.

För en liten trädgård - Sorter som naturligt bildar mindre träd

’Trulsa’ E

Ny äppelsort! Medelstor frukt, gul grundfärg med täckning av orangeröda strimmor. Gult fruktkött, fast och krispigt. Mycket söt och aromatisk smak. God fruktsättning. Mognar aug-sept. Zon 1–3.

Pris från ................................. 825:-

’James Grieve’ E Mindre träd. Rikbärande redan i ung ålder, bör kartgallras. Medelstor frukt, gulröd. Fast kött med sötsyrlig smak, fin arom. Mognar sept-okt. Zon 1–3.

Pris från 825:-

’Discovery’ E

Svagväxande, kompakt växtsätt. Medelstor frukt, röd med gulgrön basfärg. Fruktköttet är fast och saftigt med mycket god, sötsyrlig smak. Mognar mitten av sept-mitten av oktober. Dessertfrukt. Zon 1–2.

Pris från 825:-

Storvuxna favoriter - Sorter som naturligt bildar stora träd

’Signe Tillisch’

Starkväxande träd. Stor-mycket stor, lite kantig frukt. Gul-gröngul med viss rodnad på solsidan. Något löst, saftigt fruktkött med söt-sötsyrlig smak och mycket fin arom. Mognar i november. Zon 1–4.

Pris från ................................. 825:-

’Gravensteiner’

Starkväxande träd. Stor frukt, gulgrön med röd täckfärg. Tämligen fast fruktkött med mycket fin, lite syrlig smak och fantastisk arom. Mognar i sept-okt. Zon 1-3.

Pris från ................................. 825:-

’Belle de Boskoop’ E Starkväxande. Stor, gulgrön frukt ofta med sträva ljusbruna partier på skalet. Liten rodnad. Fast fruktkött med god, något syrlig smak och god arom. Mognar i nov-dec, kan lagras till mars-april. Bästa matäpplet! Zon 1.

Pris från ................................. 825:-

Äppelträd

– stora och små

Malus domestica

Grundstammar och deras påverkan

Äppelträd som säljs idag ympas på olika grundstammar (rotsystem). Det ger träden olika egenskaper.

Utöver grundstammens egenskaper påverkar också den inympade äppelsorten trädets storlek, skörd och härdighet.

Den hos oss vanligaste grundstammen A2, ger förhållandevis starkväxande träd med bra härdighet. Välutvecklade rotsystemen ger väl förankrade träd med god fruktsättning. I de flesta normallägen är grundstammen A2 att föredra.

En svagväxande grundstam, B9, ger mindre träd som växer långsammare och ofta bär frukt redan inom 2–3 år. Dock krävs det mer omsorg i form av stödvattning, gödning och stöttning en längre tid. Rotsystemet är mindre och har kortare livslängd.

Välj B9 grundstam om du ska spaljera trädet eller har en begränsad yta.

Till vänster finns förslag på sorter som naturligt bildar mindre respektive större träd. Samtliga äppelsorter vill stå i ett soligt läge i en väldränerad, normalfuktig trädgårdsjord.

Besök vår hemsida för mer information om plantering av träd:

https://www.flyingeplantshop.se/ plantering-trad

Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 7

Årets perenn

Kalimeris incisa ’Madiva’ – fjäderaster

Fjäderastern ’Madiva’ bildar en ca 80 cm hög, rundad tuva med fin form och friskt grönt bladverk.

Den rika blomningen startar i slutet av juli och fortsätter långt in i oktober-november. Blommorna är ca 4 cm stora, svagt ljuslila med gul mitt. Den milda färgen kan tyckas anspråkslös men tvärtom - den är ett utomordentligt komplement till många andra växter! Kombinera med kraftigare lila blommor för en rabatt som går ton-i-ton, eller kontrastera med gula toner för att få den ljuslila färgen att komma fram. ’Madiva’ passar ihop med prydnadsgräs i skira, naturlika planteringar såväl som i striktare rabatt med större stråk av klassiska perenner. På nästa sida visar vi ett urval av växter som vi tycker passar extra bra.

För att ge ’Madiva’ de bästa förutsättningarna placeras den i solhalvskugga i väldränerad, näringsrik och medelfuktig jord. När den väl är etablerad är den torktålig. Pris

70:-
från

Calamagrostis x acutiflora

’Karl Foerster’– tuvrör

Högt, upprättväxande prydnadsgräs med smala halmgula vippor i juli-augusti.

Vipporna når upp till ca 180 cm. Sol-halvskugga i fuktighetshållande, näringsrik jord, klarar dock olika lägen. Ett av de mest populära prydnadsgräsen. Härdighet A.

2 liter Co. Pris från ............... 140:-

Calamintha nepeta – stenkyndel

Tuvbildande perenn med skirt och luftigt, upprätt växtsätt. Ca 30 cm hög. Mängder av små ljuslila, nästan vita, blommor i majoktober. Sol-halvskugga i väldränerade jordar. Torktålig. Väver fint mellan andra växter. Lång blomning, uppskattas av bin och fjärilar. Härdighet B.

Pris från 60:-

Priserna gäller till den

Geranium ’Azure Rush’ – trädgårdsnäva

Kraftigväxande, bildar bred tuva. Höjd 30-40 cm, bredd 50 cm. Handflikiga blad, melerade i gröna toner. Stora ljust blåvioletta blommor med ljus mitt i juni-oktober. Sol-halvskugga i väldränerad och näringsrik, normalfuktig jord. Marktäckare. Lång blomning! Härdighet B.

Pris från ................................... 90:-

Salvia nemorosa ’Caradonna’ – stäppsalvia

Ca 60 cm hög, upprättväxande tuva med djupt blåvioletta blommor på mörka stjälkar. Blommar från juni-september. Sol-halvskugga i väldränerad normalfuktig trädgårdsjord. En av de bästa perennerna, älskas av bin och fjärilar! Torktålig. Härdighet B.

Pris från 60:-

Echinacea purpurea ’Magnus’ – röd solhatt

Tuvbildande perenn med upprätt växtsätt. Stabila stjälkar med mörkvioletta, stora vackra blommor i toppen. Rödbrun mitt och purpurrosa blomblad, blommar i juli-sept. Höjd ca 100 cm. Trivs i sol i väldränerade jordar. Undvik vinterfukt. Härdighet B.

Pris från ...................................

45:-

Beskrivning övervintringsbokstäver för perenner

Växten är tålig och övervintrar bra.

A = Övervintrar pålitligt

A* = Övervintrar pålitligt på väldränerat läge

Växten övervintrar oftast bra på rätt växtplats.

B = Övervintrar vanligtvis

B* = Övervintrar vanligtvis på väldränerat läge

Växten är känslig för olika vinterväder.

C = Övervintrar ibland

C* = Övervintrar ibland på väldränerat läge

Växten klarar normalt inte en svensk vinter.

D = Övervintrar inte

eller så långt lagret räcker. 9
23/6 -2024,

Rododendron

Rododendron är en av många växter som kräver ett lägre pH-värde i jorden för att trivas. Plantera gärna flera tillsammans och kombinera med andra surjordsväxter såsom Japansk buskrosling, Ljung, Funkia, Ormbunkar mm. Det blir mest estetiskt tilltalande om man väljer växter med varierande höjd och placerar de lägsta i framkant. Besök vår hemsida för mer information:

https://www.flyingeplantshop.se/ rododendron

Rhododendron ’Viscy’ – viscidifolium-rododendron Buskigt, brett växtsätt. Höjd ca 1,5–2m. Stora, vintergröna blad. Blommar i maj med otroligt vackra, ljust varmgula blommor med mörkröd teckning. Rosaaprikosa knoppar. Halvskugga. Zon 1–2.

Pris från 550:-

Rhododendron ’Flava’ – yakushimanum-rododendron Kompakt, brett växtsätt. Höjd ca 1 meter. Vackra, ljust svavelgula blommor med röd teckning i maj-juni. Blanka vintergröna blad. Sol-halvskugga. Zon 1-3

Pris från 390:-

Rhododendron ’Princess Anne’ – keiskei-alpros

Låg- och kompaktväxande, ca 0,3–0,6m hög och något bredare. Många ljust citrongula blommor i maj. De små vintergröna bladen är ljusgröna på sommaren och bronsfärgade på vintern. Halvskugga-skugga. Zon 1–2.

Pris från 240:-

Rhododendron ’Persil’ – trädgårdsazalea

Buskigt upprätt växtsätt. Höjd 1–1,5m.

Stora vita blommor med gul fläck. Blommar maj-juni. Friskt grönt, lövfällande bladverk. Fin höstfärg. Sol-halvskugga. Zon 1–4(5).

Pris från 445:-

Rhododendron ’Daviesii’ – ghentazalea

Buskigt upprätt växtsätt. Höjd 1,5-2m. Cremevita blommor med gula markeringar i hela juni. Mörkgrönt lövfällande bladverk med gulröd höstfärg. Sol-halvskugga. Zon 1–5.

Pris från 540:-

VÅRA STORSÄLJARE

Rhododendron ’Catawbiense Grandiflorum’ – parkrododendron

Rhododendron ’Cunningham’s White’ – caucasicum-rododendron

1 st ...... 85:- 2 st
150:-
’Viscy’ ’Flava’ ’Persil’ ’Daviesii’
10 Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 275:-
360:-
’Princess Anne’
ordinarie pris
från
135:-

HALLON

Trivs i soligt läge i mull- och näringsrik, väldränerad jord med jämn fukt och lägre pH-värde. Torra eller leriga jordar bör förbättras med mullrikt material som kompost, kogödsel eller barkmylla. Kalkrika jordar kan man förbättra med rhododendronjord eller naturell torv.

Gödsling sker vår/försommar med t.ex. kogödsel. Stödvattning under torra perioder krävs för riklig skörd. Vattna jorden, inte på bladverket, särskilt i juli/augusti när bären ska mogna.

Sommarhallon/trädgårdshallon

· Ger bär på fjolårsskotten

· Skörd i juli

· Klassisk, kraftig hallonsmak

· Skott som burit bär tas bort höst/ vår

Rubus ’Golden Queen’ E – trädgårdshallon

Relativt starkt, upprätt växtsätt, ca 2–2,5 m. Medelsen sort med god avkastning, mognar i juli-aug. Bären har vacker gulaprikos färg och fantastiskt söt och god smak. Zon 1–4.

Pris från ................................. 165:-

Hösthallon

· Ger bär på årsskotten

· Skörd under september-oktober

· Stora bär, något mildare smak

· Samtliga skott klipps ned höst/vår

· Drabbas sällan av hallonmask

Rubus ’Autumn Bliss’ E – hösthallon

1–1,5 m kraftiga, upprättväxande något taggiga skott. Stora, lite syrliga, fasta bär med god smak. Mognar från mitten av september - till frosten. Medelhög avkastning. Zon 1–2.

Pris från 165:-

BJÖRNBÄR

Björnbär vill växa på en solig plats i väldränerad, näringsrik jord. Gödsla med t.ex. kogödsel. Kan med fördel bindas upp/ spaljeras. På våren gallra, toppa. Bind gärna upp skotten så samtliga blommor får ordentligt med ljus. Efter skörd tas de skott som burit bär bort.

Rubus ’Loch Tay’ – björnbär

Taggfri, upprättväxande. 1,5-2 m hög, något mindre sort. Självfertil. Tidig skörd, från slutet av juli-aug/sept. Medelstora fasta bär med mycket god smak. Zon 1–2(3).

Pris från 245:-

BJÖRNBÄRSHALLON

Rubus ’Tayberry’ – björnbärshallon

Korsning mellan hallon och björnbär. Stora, purpurfärgade bär i slutet av juli-slutet av augusti. 2-4 m långa bågböjda grenar, bär frukt på fjolårsskotten. Spaljera för bäst skörd. Varmt och soligt läge i väldränerad, näringsrik jord med jämn fukt. Vintertäckning höjer härdigheten. Zon 1–2(4).

Pris från ................................. 255:-

Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 11
Bärbuskar

Torktåliga växter

”Rätt växt på rätt plats” är ett ledord som alltid leder till bäst resultat! Har du ett torrt läge med sandjord så har du den perfekta platsen för att skapa en perennrabatt med ett ängslikt utseende.

Variera perenna prydnasgräs tillsammans med perenner som blommar under olika perioder så har du en rabatt som är vacker året runt. Prydnadsgräsen står vackert kvar under vintern tillsammans med vackra fröställningar på perennerna som även bidrar med både mat och skydd åt tacksamma fåglar. Väljer du att plantera perenner som uppskattas av bin och fjärilar få du ytterligare en nyttofaktor av din plantering. (lägg in loggan även här på pollinatörer)

När du lockar in de pollinerande insekterna i din trädgård gynnar du den biologiska mångfalden samt får en livfull plantering full av fjärilar och humlor.

Ett urval av torktåliga perenner:

Geranium sanguineum - Blodnäva

Thymus serphyllum - Backtimjan

Thymus Coccieus- Purpurtimjan

Calamagrostis brachytrichaDiamantrör

Agastache- Anisisop

Panicum virgatum- Hirs

Gypsophila paniculata - Brudslöja

Origanum laevigatum’Herrenhausen’- Purpurmejram

Pulsatilla vulgaris - Backsippa

Nepeta - Nepeta

Hylotelephium -Kärleksört

Vi har ett mycket brett sortiment av perenner och fyller på under hela odlingsåret med aktuella sorter.

Salvia nemorosa - Stäppsalvia Phlomis russeliana -Gul lejonsvans Achillea millefolium -Röllika Baptisia australis -Färgväppling Eryngium planum -Rysk martorn
Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 13
Perovskia - Himmelspirea

TRÄD &

Vild & vacker vår

De stora växterna skapar rumslighet och struktur i trädgården. Här har vi samlat träd och buskar med vackra vårkvalitéer som också kan bidra med mat och skydd till det viktiga vilda livet i trädgården.

Vi har allt för att skapa en vild, vacker vår i din trädgård!

Besök vår hemsida för mer information om plantering av träd: https://www.flyingeplantshop.se/ plantering-trad

Malus ’Evereste’ – prydnadsapel

Litet träd med bred pyramidal krona. Ca 4-7m högt, 3–5 m brett. Rosavita blommor i maj. Gulorangea, strimmiga 2 cm stora frukter på hösten. Uppskattas av insekter och fåglar. Anspråkslös. Sol-halvskugga i näringsrik väldränerad jord. Zon 1–4

Pris från 1250:-

Sorbus folgneri ’Emiel’ - folgneroxel

Vackert, mellanstort träd med något hängande grenar. Bildar rundad krona med tiden. Växer långsamt, till ca 8m. De ovala, tandade bladen är grågröna med luden, silvervit undersida. Vita blommor i maj. Ovala, orangeröda bär och djup orangeröd höstfärg. Gynnar insekter och fåglar. Anspråkslös. Solhalvskugga i väldränerad jord. Zon 1–4(5)

Pris från 1450:-

Syringa meyeri ’Palibin’ – dvärgsyren

Litet toppförädlat träd med kompakt, klotrund krona som blir ca 1x1m. Små, gröna blad. Blommar med violetta blommor i maj-juni. Kan remontera på hösten. Varmgul höstfärg. Anspråkslös. Sol-lätt skugga i normalfuktig, väldränerad och rik jord. Finns i olika stamhöjder. Zon 1–4.

Pris från 870:-

Fagus sylvatica ’Swat Margret’ – blodbok

Större träd med vacker bladfärg. Rundad, utbredd krona och mörkt purpurfärgat bladverk. Sluthöjd 18-22m, bredd 10-15m, relativt långsamtväxande. Sol-halvskugga på leriga, mullrika jordar med gott om fukt och näring. För parker och större trädgårdar. Zon 1–3.

Pris från

2050:-

Prunus ’Kanzan’ - japanskt prydnadskörsbär

Träd eller större buske med ett brett vasformigt växtsätt. Som träd kan det bli upp till 10 m högt och 5-8 m brett. Överdådig blomning i maj, med fyllda, rosa blommor. Ingen frukt. Vacker gulorange färg på hösten. Anspråkslös men helst soligt läge på något fuktig men väldränerad och rik jord. Zon 1-3. Pris från 1050:-

Uppbindningsmateriel

..............................
BUSKAR
’Swat Margret’ ’Emiel’ ’Palibin’ ’Kanzan’ ’Everste’
55:Trädstöd
från 55:Sadelgjord från

Sorbaria ’Sem’ – rönnspirea

Lättodlad buske, kompakt växtsätt, ca 1–1,5m hög. Breder sig med rotskott till 1,5m bredd. Färgsprakande bladutspring i brons-rosarött, övergår till friskt grönt bladverk. Vita blomklasar i juli-aug. Höstfärg. Anspråkslös. Sol-halvskugga på näringsrika, medelfuktiga jordar. Zon 1–5.

Pris från 235:-

Amelanchier BÄCKLÖSA E – kopparhäggmispel

Större flerstammig buske med vasformigt växtsätt. 4-6m hög, 2-3m bred. Skir vit blomning i maj i samband med kopparfärgat bladutsprång. Blåsvarta ätliga bär, orange höstfärg. Sol-halvskugga. Vindtålig. Zon 1–4(5).

Pris från ................................. 395:-

Spiraea MAGIC CARPET – praktspirea

Lågt, kompakt växtsätt. Höjd 0,5–0,6m, bredd 0,6–0,8m. Bladverket är vinrött vid knoppsprickning, övergår till limegrönt. Mörkrosa blommor i juni, remonterar i augusti. Sol-halvskugga i de flesta lägen, ej för torrt eller kompakt. Zon 1–4.

Pris från ................................. 190:-

Amelanchier ALVDAL E – bärhäggmispel

Större flerstammig buske, ca 2,5-3m. Tätt grenverk och rundat, upprätt växtsätt. Skir vit blomning i maj. Blåsvarta ätliga bär och intensiv gul höstfärg. Sol-halvskugga på normalfuktiga, djupa, mullrika jordar. Anspråkslös. Vindtålig. Zon 1–6.

Pris från ................................. 250:-

Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker.

Bevattningssäck

250:-

70 liter

Ger en jämn vattentillförsel över tid. Finns i två olika färger.

Kokosdisk

Hjälper till att hålla marken fuktig samtidigt som den håller tillbaka ogräset. Finns i flera storlekar

Amelanchier ’Robin Hill’ – storblommig häggmispel Litet träd med upprätt oval krona. 5–6 m hög och 3–4 m bred. Ovala, mörkt gröna blad. Blommar med skira vita blommor i april-maj. Gulorange höstfärg. Trivs i solhalvskugga på de flesta mullrika normalfuktiga jordar. Zon 1–3.

Pris från .............................. 1290:-

15

Klätterväxter

Mycket växt för pengarna

Här har vi valt ut några sorter som fyller ut och tar för sig i trädgråden. Klematis går utmärkt att kombinera med klätterrosor och på så sätt får du en livfull plantering, rätt kombinerat får du en blomningstid från maj fram till frost.

Benmjöl

Passar bra som ett milt långtidsverkande gödsel för de flesta av dina klätter-växter.

Rosjord Plantera din klematis i rosjord

50 liter

1 st .... 80:-

2 st 145:18 liter 45:-

Fallopia baldschuanica

– bokharabinda

Lättodlad och snabbväxande, kan snabbt täcka stora ytor. Höjd 7-10m. Blommar rikligt med vita blommor i juli-okt. Sol till halvskugga i mullrik, väldränerad jord. Till plank, pergola, vägg. Zon 1–3.

Pris från ................................. 210:-

Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii – engelmannsvin Starkväxande och användbar, klättrar med klängen och häftskivor. Höjd 6–10 m. Flikiga mörkgröna blad med fantastisk röd höstfärg. Sol till halvskugga i normalfuktig trädgårdsjord. Tålig och anspråkslös. Zon: 1–5(6).

Pris från ................................. 210:-

Clematis ’Huldine’

– sen storblommig klematis

Höjd 3,5–5 m. 7–10 cm stora, vita, pärlemorskimrande blommor. Blommar i aug-okt. Sol-halvskugga. Djup, väldränerad, näringsrik jord. Klättrar i träd, klätterros, spaljé, pergola mm. Zon: 1–3(4).

Pris från 255:-

Clematis ’Paul Farges’ – vitalbaklematis

Mycket starkväxande, höjd ca 4–6 m. Översållas av 2-4cm stora, cremevita, blommor i juli-sept. Sol-halvskugga i näringsrik, väldränerad jord. Rikblommande och anspråkslös. Vid spaljéer, plank, murar och stora träd. Zon: 1–4.

Pris från ................................. 255:-

16 Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker.
800g 85:-

Rosor

Tillbehör som ger dina rosor det där lilla extra de behöver för att nå sin fulla prakt.

GroGreen® Rosaktivator 3-1-2 är ett organiskt jordförbättrings- och gödselmedel med endo- och ektomykorrhizasvampar samt nyttiga mikroorganismer. Produkten säkerställer en snabb etablering och sund tillväxt hos dina rosor. Räcker till 3 rosor.

Nyttosvamp som förebygger sjukdomar

40 g

190:-

150 g

90:-

Rosa HANSESTADT ROSTOCK – floribundaros

Tätt växtsätt, höjd 0,7-0,8m. Bärnstens-aprikosfärgade, stora fyllda blommor i klasar från slutet av juni-hösten. Svag doft. Mörkgrönt glänsande bladverk. Sol-halvskugga i djup näringsrik jord. Zon 1-4.

Pris från

Detta specialutvecklade bladgödselmedel gör rosorna så pass starka att de kan hålla sig friska och öka motståndskraften gentemot bladsvampar som rost, mjöldagg och svartfläcksjuka. Finns färdigblandad eller som koncentrat.

Rosa ’Hybrida’ – fylld honungsros

Kraftigt växtsätt, långa bågböjda grenar. Höjd 5-6 m. Rikligt av små ljusgula-vita dubbla blommor med stark doft, i slutet av juni-juli. Små orangeröda nypon. Sol - halvskugga i djup näringsrik jord. Lättodlad och något skuggtålig. Bra som klättrare i träd. Zon: 1-6.

Pris från 285:-

Rosa ’The Fairy’ – polyantaros

Tätt, brett växtsätt. Höjd/bredd 0,8x1,2 m. Rikligt av små, fyllda, rosa blommor med svag-ingen doft. Blommar kontinuerligt från juli-sen höst. Fylligt, grönt, glänsande bladverk. Sol-halvskugga i djup näringsrik jord. Lättodlad. Zon: 1-4.

285:-

Rosa PENNY LANE

– storblommig klätterros Starkväxande. Höjd/bredd 3x2 m. Pärlemorrosa-aprikos, medelstora fyllda medelstarkt doftande blommor i juli-hösten. Mörkgrönt, glänsande bladverk. Sol-halvskugga i djup, näringsrik jord. Zon 1-3. Rosa (Storblommiga Klätterros-Gruppen) PENNY LANE (’Hardwell’PBR)

Pris från ................................. 285:-

Rosa JACQUELINE DU PRÉ

– modern buskros

Kraftigt, tämligen öppet växtsätt. Höjd/ bredd ca 1 m. Stora, gräddvita halvfyllda blommor med svag doft. Rosaröda ståndare ger vacker kontrast. Blommar från mitten av juni-hösten. Gråaktigt gröna, glänsande blad. Orange nypon. Sol-halvskugga i djup, näringsrik jord. Zon 1-4(5).

Pris från 285:-

Pris från

245:-

Rosa ’Alchymist’ – modern buskros

Tätt och kraftigt växtsätt, höjd/bredd 2-4x1,8 m. Aprikosgula, medelstora-stora tätt fyllda blommor med medelstark doft i slutet av juni-augusti. Gröna, glänsande, läderartade blad. Sol-halvskugga i djup, näringsrik jord. Zon 1-4.

Pris från .................................

285:-

Rosa LINNAEUS

– modern buskros

Kraftigt, tätt och brett växtsätt. Höjd/bredd 0,6-1m. Små, halvfyllda, gul-persikofärgade blommor med rosa inslag och svag doft. Från slutet av juni-senhöst. Mörkgröna, glänsande blad. Sol-halvskugga i djup, näringsrik jord. Zon 1-4.

Pris från 285:-

från 110:ordinarie pris 135:Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 17

Sommar-

blommor

Sommarblommor förgyller både i kruka och rabatt under hela säsongen. För att maximera blomningen plantera i en bra och näringsrik planteringsjord anpassad för kruka. U-jord tillgodoser plantornas behov och innehåller långtidsverkande gödsel och peatnuggets som ger en grov struktur och god dränering i stora krukor.

Underhållsgödsla näringskrävande växter under hela säsongen. Vattna regebundet efter behov.

Vi har ett stort sortiment av sommarblommor och grönsaksplantor, som kontinuerligt fylls på med nya sorter efter säsong.

För uppdateringar och nyheter, följ oss på sociala media.

@flyingeplantshop

Stort sortiment av krukor i storlekar.alla
50 liter 1 st ..135:2 st 240:-

Inredningsbutiken

Ett besök hos oss är ett utflyktsmål för hela familjen.

Vår inredningsbutik erbjuder heminredning och presentartiklar i många olika prisklasser.

Vi har ett noggrant utvalt sortiment av både designklassiker som Bergs Potter, krukväxter, kuddar, ljus med mera.

Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 19

Udda växter

På vår specialavdelning hittar ni alltid en växt utöver det vanliga. En del av dessa plantor finns det endast ett fåtal exemplar av i handeln och du kan därför bli ensam om att ha just denna sort i din trädgård! Sortimentet varierar efter säsong och tillgång på växtmaterial, men vi är ständigt på jakt efter nya spännande växter och får kontinuerligt in nya sorter. En del av dessa plantor kan behöva lite extra omsorg i val av växtplats och jordförberedelse. Fråga gärna oss i personalen för mer information kring de olika växternas behov.

Carpinus betulus – avenbok

Tätt, frodigt växtsätt. Tandade, gröna blad som får gulbrun höstfärg och ofta sitter kvar hela vintern. Trivs i sol - skugga på de flesta jordar, även åt det torrare hållet. Perfekt som klippt häck. Zon 1-4.

pris barrot 50-80 38:-

Thuja ’Brabant’ – häcktuja

Relativt snabbväxande tuja. Friskt gröna barr. Sol till halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Lämplig som friväxande och klippt häck, ger bra insynsskydd. Zon 1-5.

co 80-100 cm. 1-9 st. från 145:co 80-100 cm. 10-25 st. från ......... 130:co 80-100 cm. >25 st. från 120:-

Ligustrum ’Atrovirens’ – vinterliguster

Mörkgröna, små lansettlika blad som den mestadels behåller över vintern. Vita, små blommor på försommaren och svarta bär på hösten. Perfekt till klippt häck. Sol - skugga. Zon 1-4.

pris barrot 50-80 ...................... 38:-

Fagus sylvatica – bok Vackra, styva gröna blad med fin bronsgul höstfärg. Bladen sitter ofta kvar hela vintern. Trivs i lite tyngre fuktighetshållande jord. Genomgående stam, god förgrening. Mycket bra till klippt häck. Sol - skugga. Zon 1-4.

pris barrot 50-80 ...................... 41:-

Häckväxter

En häck fungerar inte bara som avgräsning av tomten utan är även ett utmärkt sätt att skapa olika rum i trädgården. Vi hjälper dig att hitta häcken som passar just dina behov och din trädgård.

Avenbok Bok Liguster Thuja Snödroppsträd
20 Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker.
Porslinsanemon

Vintergröna växter

I vårt nordiska klimat är det extra viktigt att bygga en stomme av vintergöna växter som skapar struktur året om. Upptäck mångfalden och blanda barrväxter med bladväxter, formklippta med friväxande, för en livfull trädgård.

Buske med kompakt, tätt växtsätt. Små friskt gröna, städsegröna blad. Sol-skugga i näringsrik, väldränerad normalfuktig jord. Höjd och bredd 1,5–3 m, mycket långsamväxande. Klippta häckar, formklippning. Zon 1–3.

Pris från .................................... 55:-

Thuja ’Golden Globe’ – thuja Klotformig tuja med ljust gulgrön färg. Höjd och bredd ca 1–1,5 m. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord, ej för torrt eller för kompakt. Tämligen vindtålig. Lämplig som solitär bland marktäckare, i grupp och i samplantering. Zon 1–4.

Pris från 275:-

Pinus ’Marie Brégeon’ – svarttall En kompakt dvärgform av svarttall med stilrent, klotformigt växtsätt. Höjd ca 1 m, långsamväxande. Långa, friskt gröna barr. Behöver ej beskäras men kan pinceras på sommaren. Trivs i soligt läge i väldränerad jord. Till stenparti, rabatt. Zon 1–4.

Pris från ................................. 550:-

Pinus x schwerinii – hybridtall Vacker tall med luftigt, arkitektoniskt växtsätt. Långa, tunna blågröna barr med vitaktigt skimmer. Långsmala, hängande bruna kottar. Soligt och skyddat läge i djup & mullrik, något fuktig men väldränerad jord. Höjd 13–17 m, bredd 6–8 m. Zon 1-3.

Pris från ................................. 760:-

5 kg 250:-

Jordförbättrande och ger liv åt trötta och trista växter.

GroGreen® Buxbom är en 100 % naturlig gödsel till buxbom samt städsegröna häckar, träd och buskar, och är godkänd för ekologisk odling. Produkten är jordförbättrande och ger liv åt trötta och trista växter. Fungerar även för andra vintergröna växter

Fargesia nitida ’Black Pearl’ – glansbambu ’Black Pearl’

Vacker klumpbildande bambu med intensivt mörkt lila, nästan svarta, stammar. Små friskt gröna blad som ger frodigt intryck. Trivs bäst i halvskugga i väldränerad näringsrik jord med tillgång till fukt. Skyddat läge. Ca 3 m. Zon: 1–2.

Pris från ................................. 670:-

Fargesia rufa – björnbambu Klumpbildande bambu med smala, vintergröna blad. Höjd och bredd ca 1,5–2 m. Trivs i sol-halvskugga. Mullrik, fuktig men väldränerad jord, gott om näring. Vindskyddad plats. Användbar art, som solitär, buskage, (klippt)häck etc. Zon 1–2(3).

Pris från ................................. 440:-

Fargesia MAASAI – bergbambu MAASAI

Kraftig, starkt upprättväxande sort. Klumpbildande. Långsmala gröna blad, vita bladslidor och blågröna skott. Sol-halvskugga. Mullrik, väldränerad och fuktig jord i skyddat läge. Solitär, grupp, (klippt) häck etc. Höjd 3–4. Zon 1–3.

Pris från 1130:-

Buxus sempervirens – buxbom Black Pearl Golden Globe Marie Brégeon Rufa Maasai
Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 21
Schwerinii

Flyinge Plantjord 50L

1 st ... 85:-

3 st . 220:-

En av marknadens bästa plantjordar!

NYHET

från Emmljunga

Pelleterad gödsel och jordförbättring i hink. Återförslutningsbar med lock för enklare hantering.

50 liter 1 st 48:4 st 150:- 50 liter 1 st .... 55:- 3 st 145:- 50 liter 1 st .... 70:3 st 175:500 ml 62:-
5 l 100:5 l 185:-
500 ml 62:- 50 liter 1 st 85:- 2 st ..150:- 50 liter 1 st 85:- 3 st ..220:- 50 liter
22 Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker.
1 st 80:2 st ..145:- 18 liter 1 st .... 77:2 st 130:- 3,5kg 220:- 6,5kg 380:- 4 kg 220:8 kg 380:- 40 l 95:- 40 liter 1 st 115:2 st ..200:- 40 liter 1 st 115:2 st ..200:- 50 liter 1 st 135:- 2 st ..240:- 40 liter
Priserna gäller till den 23/6 -2024, eller så långt lagret räcker. 23 6,5kg 380:-
1 st 115:2 st ..200:-

För att få optimal tillväxt är det viktigt att se till förhållandet mellan de viktigaste ämnena fosfor, kväve och kalium. Det är bättre att alltid ha i lite växtnäring när man vattnar, så att man ger näring ofta. Viktigt dock att man inte överdoserar.

För att hålla mossan borta och samtidigt få en stark och grön gräsmatta är det bra att välja en gräsgödsel som innehåller järn. Det är då bäst att se efter gräsmattan regelbundet och ge näring ungefär 3-4 gånger per säsong. Höstgödsel rekommenderas dock alltid i slutet av säsongen.

Samtliga priser gäller till och med 23/6 2024 eller så långt lagret räcker.

Plantskolevägen 6 Flyinge Tel. 046-523 55 www.flyingeplantshop.se info@flyingeplantshop.se

Öppettider Gardencenter: Vardagar 10-19

Lördag, söndag och helgdag 10-16.30

Öppettider Café Smedjan: Vardagar 11-16.30 Lördag, söndag och helgdag 11-16.00

på sociala
Hörby 25 min. Sjöbo 30 min. Ystad 55 min. Simrishamn 70 min. Trelleborg 50 min. Höllviken 45 min. Eslöv 15 min. Lund 15 min. Malmö 30 min. Landskorna 40 min. Helsingborg 50 min. Ängelholm 65 min. Osby 75 min. Bromölla 60 min. Hässleholm 55 min. Kristianstad 50 min. FLYINGE PLANTSHOP
kg
Följ oss
medier @flyingeplantshop
1
120:-
700:-
kg 400:ordinarie pris 450:20 kg 450:ordinarie pris 500:-
300:ordinarie pris 350:-
5 kg
15
10 kg
Tryck: Ljungbergs tryckeri, Klippan. Foto: Flyinge Planshop Perenner.se | strommen.se
|
Stéphanie Granrot | Anna Rolff
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.