Page 1

editie

2

SIMPLIFY YOUR LIFE

THEMA: BLIJ IN JE BUURTJE ✻ Waarom we tegenwoordig het geluk dichtbij zoeken ✻ Minder spullen, voelt dat beter? ✻ Vers en dicht bij huis: het nieuwe inkopen doen bij de boer Plus: gidsje vol fijne vakantieadressen in Nederland en veel papieren extra’s


Simplify your life

122

108 Wereldwijken

58

52

134

90

36

76

22

Eten van de boer

Buurtherinneringen

Kijk om je heen

Leven met 100 dingen

Praatje over de heg

Blijheid in beeld

Gewoon doen

Ode aan de buurteend


INHOUD

13

OPENINGSVERHAAL: DE BUURT IS TERUG We hebben weer zin om tijd en energie in onze buurt te steken en dat is aan alles te merken: gezamenlijke moestuinen, samen de straten schoonvegen en na afloop borrelen. En niet voor niks: contact met de mensen om ons heen maakt blij.

22

76

GOEIEMORGEN BUUf Voor het verzorgen van je huisdieren en planten zijn ze natuurlijk onmisbaar, de buren. Maar ook voor je eigen gezondheid en geluksgevoel blijken ze heel belangrijk. Vandaar deze zes tips voor een goed contact.

80

HOERA VOOR DE EEND Opeens werkt iedereen samen als een eend met jonkies de drukke weg oversteekt.

DIT IS fLOW... Ken je het tijdschrift Flow al? Alles over onze specials, social media en meer.

28

82

AAN DE SLAG Ook in onze eigen buurt is allerlei moois gaande, merkten we. Dat moesten we maar eens uitproberen.

36

kIjk EENS NAAR jE STRAAT Je straat, vaak haast je je erdoorheen. Met deze invulpagina's kijk je misschien weer eens bewust naar alles wat je al snel voor lief neemt.

50

WORD ABONNEE ...en ontvang 12 nummers van vtwonen cadeau.

52

HEIMWEE Vanuit de Verenigde Staten waar ze nu woont, denkt Pia de Jong met enige weemoed terug aan het speeltuintje in haar oude Amsterdamse buurtje, waar iedereen zich elke middag verzamelde met hapjes en drankjes.

58

BLIjHEID IN BEELD Acht illustratoren tekenden waar ze blij van worden in hun omgeving.

OPRUIMEN Een opgeruimd huis, dat begint meestal in je hoofd. Daarom 30 (plus 1) fijne doe- en denktips. Weet jij bijvoorbeeld wat jouw opruimmotivatie is? Dus wat je precies wilt opruimen, en waarom?

90

GEWOON DOEN Daar komt het op neer als je meer contact met je buurtgenoten wilt. Schroom of verlegenheid zijn helemaal niet nodig, want je zult merken dat eigenlijk iedereen ervoor openstaat. Dat ondervonden deze drie ge誰nterviewden.

100

WEBSHOPPEN Voor een opgeruimd huis, geordende administratie en daarna, natuurlijk, een welverdiend kopje thee.


DE BUURT IS

TERUG De gezamenlijke moestuinen, de straatfeesten, het ruilen en delen van spullen met elkaar. Je merkt het aan alles: we hebben de buurt weer ontdekt. En dat is niet voor niks, denkt journaliste Caroline Buijs, want we worden nu eenmaal blijer als we contact hebben met de mensen die om ons heen wonen.

_ 13


14 _

Simplify your life-boek


GET EST

BUURT PROJECTEN Soms moet je even wat schroom overwinnen, maar om de hoek valt van alles te doen, georganiseerd of op eigen houtje. We probeerden allemaal een project in onze eigen buurt uit.

N PE S P A KN UI OP RPSH DO

Joyce Nieuwenhuijs (brand director) Wat? “Ons dorpshuis in Baambrugge moest gerenoveerd worden, maar er was weinig geld. De voorzitter van het dorpshuisbestuur had bedacht dat het zo fijn zou zijn als alle dorpsgenoten een bijdrage zouden leveren – ieder waar-ie goed in is. Een binnenhuisarchitect dacht mee, een aantal mensen regelde de sponsoring, een jurist, een financiële man, timmermannen en schilders staken er uren in en ga zo maar door. Het hele project duurde een jaar en in die periode werd er van alles georganiseerd, zoals een stamppotavond om geld in te zamelen. Een vormgeefster maakte daar dan weer gratis de uitnodiging voor. Zelf deed ik de styling, de aankleding, van ons dorpshuis. Het maakte trouwens niet uit of je veel of weinig deed, iedereen ging respectvol met elkaar om.” Beviel het? “Ondanks het feit dat ik er eigenlijk niet eens zo veel tijd in heb gestoken, was het heel leuk om te doen. Maar wat ik vooral zo bijzonder

28 _

Simplify your life-boek

vond aan dit hele traject, was dat iedereen zijn handen uit de mouwen stak. Met weinig middelen en veel creativiteit is er iets heel moois ontstaan. Bovendien heeft het voor verbroedering gezorgd. Uiteraard bestaat er in elk dorp wel wat verdeeldheid, bijvoorbeeld tussen de oude en de jonge garde. Onze voorzitter wilde het nieuwe gebouw echt van iedereen maken, een ontmoetingsplek voor jong én oud. Dat is heel goed gelukt.”

‘Wat ik zo bijzonder vond, was dat iedereen zijn handen uit de mouwen stak’ Volgende keer weer? “Er zijn sindsdien alweer veel nieuwe initiatieven ontstaan, zoals een jaarlijks varkensfeest. Ook al heb ik in deze fase van mijn leven maar weinig tijd, bij een mooi project zou ik zo weer aanhaken.”


SPULL E LENEN N

Tessel Stefels (eindredacteur) Wat? “Ik breek bijna mijn nek op onze gladde houten terrastegels, dus die groenige waas moet eraf. Wie heeft er dit weekend een hogedrukspuit te leen? Aldus mijn oproep via Peerby.nl, een website die het makkelijk maakt om spullen te lenen van en aan mensen in je buurt. Op het ietwat geromantiseerde uitlegfilmpje op de site zie ik hoe logisch het eigenlijk is: waarom dure spullen kopen die je hooguit een paar keer per jaar nodig hebt? Crisis of geen crisis: het is gewoon zonde van je geld.”

‘Dit mooie idee heeft alleen nog wat tijd nodig’ En? “Na het plaatsen van mijn oproep krijg ik het verzoek om even te wachten, want de site belooft binnen een paar minuten heel wat buren te polsen per mail of chat. Zo, dat gaat makkelijk, ik kan straks dus nog kiezen ook! De bijbehorende app installeer ik ook meteen maar even, dan kan ik in de toekomst overal en altijd een oproep doen. Maar na een uur heb ik nog geen reactie. En na een dag ook niet. Of toch wel: van de 100 gevraagde buren blijken er 5 géén hogedrukspuit te hebben. En ik krijg niet de indruk dat die andere 95 er wel een hebben. Nog wat rondkijken op de site maakt duidelijk dat dit mooie idee nog een beetje in de kinderschoenen staat. Een van de meest recente, maar toch al best oude, oproepjes is van een Duitser – en niet eentje bij mij in de straat, want 240 kilometer verderop – die een backpack nodig heeft voor een weekendje Sauerland.” Toch maar zelf eentje kopen? “Peerby heeft nog wat tijd nodig, maar ik ben nog niet afgehaakt.

Het mes snijdt aan alle kanten, dus het kan niet anders of dit gaat werken. Als ik binnenkort een diaprojector of uitschuifbare ladder nodig heb, ga ik het gewoon nog eens proberen. Jammer dat ik Mijke – 400 meter verderop – de volgende dag niet aan een polaroidcamera kan helpen. Want iets uitlenen wat ligt te verstoffen, is natuurlijk net zo goed blijmakend. Een rugzak had ik wel gehad!”

_ 29


36 _

Simplify your life-boek


DIT IS MIJN STRAAT Je loopt er elke dag doorheen, door je straat. Maar kijk je nog weleens echt rond? Als je deze pagina’s invult, zie je misschien dingen die je al lang niet meer zijn opgevallen, of die je zelfs nooit eerder hebt gezien.

PERSONALIA NAAM

ADRES

NAAM VAN DE BUURT

_ 37


RUBY TAYLOR, LONDEN

‘Iedereen komt bij elkaar op dit stukje groen’ “Ik woon nog maar een jaar in Londen, dus het is nog best nieuw voor me. Ik ben wel erg blij met waar ik woon, vlak bij het parkje Newington Green. Het is een heel vriendelijke buurt met veel leuke winkeltjes en bedrijfjes. Ik voel me al behoorlijk thuis en dat is zo’n fijn gevoel. In mijn illustratie wilde ik het gemeenschapsgevoel vastleggen, laten zien hoe iedereen bij elkaar komt op dit stukje groen midden in de stad. Er worden ook vaak muziekoptredens of markten georganiseerd. Ik begon met een schets van hoe ik wilde dat het eruit ging zien. Daarna pakte ik mijn verf en ontstonden de vormen. Zoals altijd eindigde ik met Photoshop om er een geheel van te maken, wat kleur toe te voegen en de beste compositie te krijgen.” Ruby-taylor.co.uk

62 _

Simplify your life-boek


_ 63


HUISJE VOOR HUISJE Al vanaf het eerste nummer van Flow roepen we dat kleuren zo’n lekkere manier is om je hoofd leeg te maken. Ja, ook als je volwassen bent. Dan kun je nu je lol op met deze reuze-inkleurposter. maal op het tekenen en werd er uiteindelijk tot ver buiten Zweden bekend mee. Het mooie van tekenen, vindt hij, is dat je alleen pen, papier en een beetje concentratie nodig hebt. Fahlén staat bekend om zijn simpele tekenstijl, alsof je in een oud Frans lesboekje kijkt. Een detail van de illustratie vind je ook op de cover van dit boek. ILLUSTRATIE KLAS FAHLÉN

Hiernaast vind je twee enorme kleurplaten die, als je ze aan elkaar plakt, een nóg grotere vormen. De tekenaar is de Zweed Klas Fahlén. Als klein jongetje kon hij al uren bezig zijn met het tekenen van Batman. En hij speelde voetbal natuurlijk, zoals alle kleine jongetjes. Maar toen hij zich realiseerde dat hij nooit een topvoetballer zou worden, stortte hij zich hele-

74 _

Simplify your life-boek


Dit dorp, ik weet nog hoe het was De boerenkind’ren in de klas Een kar die ratelt op de keien Het raadhuis met een pomp ervoor Een zandweg tussen koren door Het vee, de boerderijen UIT: HET DORP, WIM SONNEVELD

_ 75


lekker weertje hĂˆ? Een praatje over de heg. Iets kleins en alledaags wat veel voldoening geeft. Want behalve voor de planten en de poes blijken de buren ook belangrijk voor ons gevoel van geluk en welbevinden. Alle reden dus om het contact fijn te houden. Zo doe je dat – zes inzichten.

76 _

Simplify your life-boek


1. Ze Zijn het investeren waard Gek eigenlijk. Naar liefdesrelaties, vriendschappen, seksuele relaties en familiebanden zijn stapels studies gedaan, maar voor de band met buurt­ genoten die we dagelijks zien, is minder aandacht. De onderzoeken díe er liggen, spreken duidelijke taal: het loont om te investeren in het contact met je buren, want een goede band heeft veel voordelen. Deze ‘vreemden’ hebben onbewust meer invloed op je dan je denkt, beweert Karen Fingerman, psycho­ loge en schrijfster van het boek Consequential strangers. “Ze vormen vaste bakens in je dagelijkse routine. Dat geeft rust en draagt bij aan het saam­ horigheidsgevoel. Onbewust anticiperen we op de aanwezigheid van deze mensen. Het leven van de lokale visboer of de overbuurvrouw is waarschijnlijk het laatste waar je mee bezig bent. Maar als je ze opeens niet meer ziet, valt het meteen op.”

‘De overbuurvrouw en de lokale visboer vormen vaste bakens in je dagelijkse routine’ 2. houd rekening met elkaar Het begint vaak met iets kleins: ergernis over geluid, kinderen of een verkeerd geparkeerde auto. Maar dat iets kleins makkelijk uit de hand kan lopen, bewijzen tv­programma’s als De rijdende rechter en Bonje met de buren. Volgens psychotherapeut Jeffrey Wijnberg ergeren we ons vooral aan dingen waar we geen controle over hebben. Wijnberg: “Als je zelf muziek draait, een vuurtje stookt of met een lepeltje tegen een koffiekopje tikt, heb je nergens last van.

_ 77


MAAK SIMPEL TOT MANTRA Er zijn heel veel mensen met heel veel goede ideëen als het gaat om opruimen, zowel in je huis als in je hoofd. We verzamelden dertig tips.

Maak simpel tot mantra

Het hele plaatje Wat wil je precies opruimen, en waarom? De Amerikaanse life-coach Sallie Felton helpt je een opruimmotivatie te vinden. Wil je van die ballast af omdat je het verleden wilt loslaten? Bewuster in het nu wilt leven? Meer rust wilt vinden? Zulke psychologische vragen stelt ze, en je kijkt naar het hele plaatje van je leven. Dan doe je niet alleen aan symptoombestrijding, maar pak je de zaak bij de wortel aan. Een holistische aanpak, noemt Felton dat. Meer hierover op Salliefeltonlifecoach.com of in haar boek: If I’m so smart, why can’t I get rid of this clutter? – Tools to finally get it done!, Sallie Felton (Journey Girrrl Publishing).

82 _

Simplify your life-boek

Als je het besluit hebt genomen je huis en je leven te ontrommelen, is het heel stimulerend daar op een mooie manier geregeld aan herinnerd te worden. Laura van The Turquoise Home heeft op haar blog een aantal rake simplify-slogans die je kant-enklaar kunt uitprinten. Hang ze op strategische plekken in huis, of maak met twaalf van die quotes een verjaardagskalender. Doel is dat het mantra’s worden: als ze in je hoofd gebeiteld zitten, wordt het makkelijker om ernaar te leven. Twee voorbeelden: ✻ ‘Don’t confuse having less with being less, having more with being more or what you have with what you are’ ✻ ‘How freeing that must feel to attain not perfection but simplicity’ Bron: Theturquoisehome.com > blog 10-6-2013


Laat je huis kloppen met je hoofd

DE GEHEIME DEUR

Je storen aan rommel is vaak ook je (onbewust) storen aan lelijkheid, aan disharmonie. Dingen die je mooi vindt, zie je niet snel als troep die opgeruimd moet worden. En een omgeving waarin je je lekker voelt, hou je makkelijker op orde. Dan is opruimen ook leuker en geeft het je meer voldoening. Het is dus belangrijk dat de plek waar je woont of werkt, je persoonlijkheid weerspiegelt. Dat lijkt logisch, maar weten wat je wilt en mooi vindt, is vaak heel iets anders dan weten hoe je dat voor elkaar krijgt. De boeken van Shannon Fricke kunnen daar goed bij helpen. Aanraders zijn Ruimte – Breng je eigen persoonlijkheid in je huis (Terra) en haar nieuwste How to decorate (Potter Style).

Vaak is met slimme bergruimte heel veel te winnen in een huis, dus het idee van de boekenkastdeur willen we je niet onthouden. Ofwel: maak van een deur een boekenkast, dan wordt het zo’n geheime deur zoals je ze in films ziet. Maar waar het om gaat: je benut oppervlak waar je anders nooit een kast neer kon zetten. Op Houzz.com/hidden-door vind je heel veel voorbeelden.

Deel met de buren Het is toch eigenlijk onzin om allemaal een kaasfondueset en een boormachine te hebben? Leen zoiets, die paar keer per jaar dat je het nodig hebt. Meteen een goed excuus om elkaar weer te spreken. Bron: Thesimpledollar.com Lees op pagina 29 hoe eindredacteur Tessel een hogedrukspuit van buren probeert te lenen.

LEVE DE KOFFERBAKMARKT Een leuke manier om van je overbodige spullen af te komen, is alles in je auto gooien en naar een kofferbakmarkt rijden om het te verkopen. In Schoorl is elk weekend (behalve in de winter) een heel levendige handel. Noord-Holland staat sowieso bekend om dit fenomeen, maar het is zich over het hele land aan het verspreiden. Een beetje googelen en je vindt wel een kofferbakmarkt in de buurt. En op Theturquoisehome.com staan allerlei nuttige tips voor een succesvolle ‘garageverkoop’.

Licht uit, led aan

Kasten en lades opgeruimd houden, begint ermee dat je goed kunt zien wat erin zit. Er zijn bijvoorbeeld van die supersterke zelfklevende ledlampjes op batterijen die eindeloos lang meegaan. Plak ze in donkere muurkasten en lades en je zult merken dat het een verschil maakt van dag en nacht. Bron: Containerstore.com/tips/index.htm

_ 83


‘Door die bloemen maak je al snel een praatje’

92 _

Simplify your life-boek


Dorette Evers ✖ 44 jaar ☛ fotografe

woont in Amsterdam

met haar man Hans en zoon Doede (8) “Ik ga bijna elke dag wel even naar de straattuin, kijken of er alweer bollen zijn opgekomen. Of er al een beetje groen te ontdekken valt. Vorig jaar plaatste ik negen moestuinbakken bij mij in de straat, ik wilde meer leven in de buurt. Ruim negen jaar woon ik hier, mijn vriend zelfs nog langer, maar mijn buurtgenoten kende ik nauwelijks. Iedereen groet elkaar wel op straat, en sommigen kennen elkaar ook, maar echt contact tussen verschillende groepen was er niet. Bovendien kon ons buurtpleintje wel een opknapbeurt gebruiken, daarom bedacht ik deze tuintjes. De gemeente wilde wel financieel meehelpen. Als de bakken weer in volle bloei staan, geef ik de planten twee keer per week water. Een beetje improviseren is dat wel, want de straat heeft natuurlijk geen waterkraan. Daarom koppel ik de tuinslang aan mijn eigen douchekraan, de slang hang ik over het balkon naar buiten. We wonen drie hoog, dus dat is nogal een afstand, maar er zijn altijd wel een paar mensen die spontaan helpen. Ik heb er zelf veel lol in. Het is ook fijn om lekker met mijn handen in de aarde te wroeten, ook al heb ik helemaal geen groene vingers. Er is hier een aardige buurman die af en toe advies geeft, zelf heeft hij een grote moestuin. Ongevraagd zette hij al eens wat plantjes in de bakken. Vroeger kende ik hem nauwelijks, maar door die bloemen maak je snel een praatje. Ontluikende bloemknoppen, daar reageert iedereen op. Ik leer nu zó veel verschillende mensen kennen, ik ken inmiddels alle buurtgenoten van gezicht en vele ook van naam. Een paar keer organiseerden we al een feestje op het plein, iedereen kookte iets lekkers. Een hechte gemeenschap zijn we niet, maar dat komt misschien nog wel. Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze zich meer met de buurt verbonden voelen. Als je iets per se wilt, lukt het ook wel. Je moet gewoon klein beginnen. Binnenkort krijgen we zelfs een waterkraan in de straat, een initiatief van de woningbouwvereniging.”


De bel is stuk of je bent even weg. Deze kaartjes lossen alles op voor bezoek, de postbode of andere aanbellers.

98 _

Simplify your life-boek

TEKST ALICE VAN ESSEN ILLUSTRATIES AIKO FUKAWA

VOORDEUR BRIEFJES


Vrolijke thuiskomst – aan weerskanten van het pad de zonnebloemen DIDDY BOSSINA

_ 99


WEB SHOPPEN

Eerst lekker opruimen en daarna een welverdiend kopje thee. Goede redenen om te webshoppen!

GEziNNiG.Nl Boodschappenblok ✻ € 9,50

100 _

Simplify your life-boek


PLANNERS

PAPIERMIER.BE To-do-lijst ✻ € 9,95

PLAN-POINT.NL Weekplanner voor kinderen ✻ € 29,50

FERMLIVING.COM Met stickers op de muur ✻ € 79

BOL.COM Pocket planner ✻ € 14,49

MEERLEUKS.NL Krijtbord weekplanner ✻ € 14,95

MAMZEL.EU Memobord voor op je bureau ✻ € 12,50

HEMA.NL Overzichtelijk planbord ✻ € 15,50

HAPPYMARKET.NL Bureaukalender ✻ € 19,95

LOLALIFELINES.BE Magnetisch notitieblok ✻ € 7

BL-IJ.NL Maandplanner ✻ € 5,95

EENNIEUWAVONTUUR.COM Weekagenda ✻ € 6,95

ZILTE.NL Notitieblok ✻ € 9,75

_ 101


108 _

Simplify your life-boek


WERELDWIJKEN In een buitenlandse stad zijn het vaak de achterafstraatjes waar een onvergetelijk sfeertje hangt. Waar je urenlang kunt ronddwalen. Je moet ze alleen even weten te vinden.

_ 109


EtEn van dE boEr Verse spulletjes halen bij een boer in de buurt, wat is dat toch leuk. Soms mag je zelf plukken of oogsten, al hebben de meeste boeren winkeltjes op hun erf. We vonden een paar fiets- en autoroutes langs

122 _

Simplify your life-boek

boerderijen waar je van alles kunt krijgen: van jam en kaas tot wijn of vlees. En we geven er alvast een paar lekkere recepten bij.


100-dingenproject Van alle spullen die je hebt, er 100 uitkiezen die je mag houden en het daarmee doen. Kรกn niet, denk je meteen. Maar de Amerikaanse Dave Bruno deed het, schreef een boek over deze drastische manier van ontspullen en kreeg navolging over de hele wereld.


LOU’S JOURNAL Eenvoudiger leven door je huis uit te mesten, spullen de deur uit te doen en minder te kopen: Lou Niestadt hield er een art journal over bij.

FOTOGRAFIE ELINE KLEIN

Voordat ze ging schrijven en illustreren, was Lou model en docente op een basisschool. Pas op haar 38e begon ze te tekenen. Puur voor zichzelf, als reminder voor hoe ze wil leven. Met weinig spullen, maar ook: de gewone dingen (koken, de boodschappen, de afwas) leuker en avontuurlijker maken. Haar eerste boek Groots en meeslepend leven (in de vorm van een art journal) was dan ook een ode aan de dagelijkse sleur. In haar tweede boek Less is luxe ruimt Lou op en doet ze alle overbodige dingen de deur uit, met als doel het leven weer wat lichter te laten voelen. We selecteerden haar beste tips, maar eerst legt Lou hiernaast nog even op haar eigen geĂŻllustreerde wijze uit waarom ze dit boek maakte.

148 _

Simplify your life-boek


_ 149


“Wat is het fijn hier buiten,” zei meneer Hopjes toen hij die avond naar de grote ronde maan keek. “Hoe-hoe? Hoe-hoe?” Uit Het Gouden orkest (RUbinstein)

170 _

Simplify your life-boek

©1947 ILLUSTRATIE eLOise WiLKin

Hij luisterde naar de uil die vroeg:

Flow Magazine Dutch Simplify your life special part 2 - sneak peek  
Flow Magazine Dutch Simplify your life special part 2 - sneak peek  
Advertisement