Issuu on Google+


Contact information Address 4701, Saint-Dominique Montréal, Québec Tel 438 8885047 E-mail fjullian@gmail.com URL http://issuu.com/fjullian/docs/felipe_jullian

Professional Experience 2012-2010

Project Architect Architectural and urban design project conception. Lemay Associes, Montreal, Canada.

2010-2008

Project Manager Assistant Health-Care and Pharmaceutical projects. NFOE et associés architectes, Montreal, Canada.

2008-2004 Project Architect & Partner Development and conception of commercial and retail architecture. Felipe Jullian Associates Architects, Santiago, Chile. 2003-2004 Junior Architect Archiplan, Architects & Planning Consult. Marbella, Spain.

Awards 2010 2009

“Katsu” , Hal Ingberg Architects.Montreal, Canada. “Prix d’excellence en architecture” from the OAQ “Papa” , Hal Ingberg Architects.Montreal, Canada. Honorable Mention in Solutia World of Color Awards.


Felipe Jullian Architect_LEED GA

Professional Education 2003 2001

M.S. in Architecture, Universidad Mayor, Santiago, Chile. Graduated with Honors. B.S. in Architecture, Universidad Mayor, Santiago, Chile. Graduated with Honors.

Group Exhibitions 2010 Planetarium of Montreal Natural history Museum, Montreal, Canada 2006 Metro Station IIVX Biennale of architecture of Santiago, Chile 2004 Cartuthian Monastery IVX Biennale of architecture of Santiago, Chile

Referred publications 2006 2003

Project “+Z�. Magazine Ambientes, issued # 54, Santiago, Chile. Carthusian Monastery. FAUM Compendium 2003, Santiago, Chile.

Software proficiency AutoCad

ArchiCad

Revit Photoshop

Language proficiency Spanish

English

French

InDesign


STINSON TRANSPORT CENTER Montreal,Quebec(2011) Due to strong growth of the demand for public transit, the STM has planned to expand its existing flotilla of buses by 300 vehicles in a new transport centre that will target LEED Gold Located in Stinson Street the design intent was to achieve a seamless weaving of the project into the surrounding urban fabric. The emphasis on drawing inspiration from context components such as the industrial language of the neighboring factories, providing a building that, despite its immense size (350 000 sq.ft.), would meld into the landscape. The “weaving” proposes to mesh together the structural grid of the building and the landscape into a new multifunctional feature which will become the signature of the building. The size of 7 football fields roofscape is a fundamental element of the concept as is the main visual component for the neighbors across the tracks, whose only visual contact with the project will be from the top. An bar was created to house all the office spaces on one level. Its location and articulation over the warehouse creates a strong visual cue for the site, giving vertical élan to an otherwise flat volume. The project was designed by Lemay associes and I was part of the design team. The construction is due to start by the beginning of June.


Felipe Jullian Architect_LEED GA


Landscape

Structural Grid

Skyligthing and Ventilation

Offices

Inflexion of the Roof

Green Corridor


Felipe Jullian Architect_LEED GA

Sustainable Development Strategies


Second Level

1

First Level

2


Felipe Jullian Architect_LEED GA

1

Model View

Model View

2


221 BANK Montreal,Quebec(2011) The 221 St-James building designed in 1929 by the architect Howard Colton Stone, was erected as the first head offices for the Royal Bank of Canada. The BANK project aims to inhabit this derelict shell with commercial spaces on the lower levels and a residential condo development of 42 mid-to high end units on the upper levels. The main design challenge of the project was to insert a viable residential function inside the narrow site. Because of the convoluted existing structure the design effort resulted in the development of 20 different layouts for the residential units, featuring a variety of typologies ranging from bachelor studios, double height units and penthouse lofts. Another design challenge of note is heritage issues; the existing façade is considered a significant piece of history and had to be carefully integrated in the new residential complex. Finally, the resulting “barcode” motif was seen as a contemporary analogy of banking transactions in the data age as well as a subtle reminder of the banks’ formal symbolism and textures such as the archetypal temple colonnade and security bars. The project was designed by Lemay associes and I was charge of conceiving its interior architecture. The construction was supposed to start by the beginning of April.


Felipe Jullian Architect_LEED GA


Two Distincts Remains

New Program

Vertical Interstitial Spaces

Vertical Banding of the Facade


Felipe Jullian Architect_LEED GA

Sustainable Development Strategies


1

2

Level 2

Level 3

Level 9 to 13


Felipe Jullian Architect_LEED GA

1

2

View from St.Jacques


“Papa” Gatineau,Quebec(2009) “Papa” was the winning submission in a national public art competition held by the National Capital Commission. The work is aligned with an apartment block, anchoring it to its context and introducing a loose form with respect to the centre of Boulevard. This creates a framework for a work that intends to perform as a gateway to the city and to its park. A glass wall reaches a height of 14.4m at the southeast corner of the site. It then spirals downward until it reaches a height of 2.4m at the northwest of the site. Vertical stripes of transparent colored glass accentuate the structure’s height and form. Because of its south orientation, colored light is projected through its walls and on into the site on sunny days. At both points of entry into the site, the glass wall and a folded bench draw an embracing gesture that welcomes cyclists and pedestrians into an intimate neighborhood plaza. The project was designed by Hal Ingberg Architect. I assisted him with the preliminary design, construction documents and final presentation.


Felipe Jullian Architect_LEED GA


1

Long zigzagging bench enclose the space and invites the pedestrian to appropiate the site

2

Concave glass wall guides pedestrian into the public space Folded glass wall shares the same symmetrical axis than its neighbour

3

Site Plan

1

“Interior� Elevation


Felipe Jullian Architect_LEED GA

3

Inhabiting the glass wall

2


SAX 2 Montréal,Quebec(2010) The concept of Jazz was the demand made by a client for a whole lot of four residential building in the north of Montreal. “SAX2”, the second one of the sequence, decomposes the essence of a saxophone and translated it into habitable spaces. In doing so, the perimeter of each story of its extremes stories reflect its sinuous shape. This shaking perimeter is entirely made of glass wall allowing natural light to enter through all directions, something really appreciate spatially during the winter. The central core its concaved as a regular and traditional brick wall building. The building is composed by 52 apartments and their superficies goes from 890 sqf, the smallest one , into 2700 sqf., the biggest penthouse located in the 7th story. The project was designed by Lemay associes and it is currently applying to the LEED Silver certificated. I was in charge of the development of the preliminary design and execution of the project that actually it’s on site.


Felipe Jullian Architect_LEED GA


Felipe Jullian Architect_LEED GA


Planetarium of Montreal Montreal,Quebec(2009) The Montreal Planetarium held an architectural competition for a new building. The site chosen was the iconic Olympic park, site of the 1976 summer Olympics. The main idea was to emulate the behavior of the celestial bodies which, by their history, a have tendency to collide with each other. These impacts generate new entities that in the project we name as courtyards and they are ones that define the space in the building. The program is distributed in different spheres and the courtyards communicate them at different levels and with the site itself. The project was designed by Hal Ingberg Architect. I assisted him with the preliminary design, analysis, functional planning and final presentation. The project is presently on exhibition at the existing Montreal Planetarium


Felipe Jullian Architect_LEED GA

      Â?Â?Â?Â?Â?Â?Â?Â? ­ 






Ground Level 

Theater

Theater

Expositions

Courtyard

Main Hall

Courtyard

Gift Shop

Admninistration


F elipe Jullian  Architect_LEED GA

 





   Â?Â? Â?  Â?Â?Â?Â?Â? ­ € 


“Katsu” Montréal,Quebec(2009) Katsu is a permanent work integrated into the rehearsal hall and roof terrace of the Théâtre de Quat’sous in Montreal. This stage invites actors to experience the movement of their bodies by means of a disarming optical experience. The transparent glass that the architects originally conceived as a terrace guardrail is raised from a height of 42 inches to 7 feet. This modified panels are laminated, tempered and comprise a delicate filigree of transparencies and double-sided mirrored stripes, so that the terrace becomes an intimate courtyard, but maintaining its panoramic views of the city and its mountains. During the day, Katsu’s curtain wall reflects the city and the changing conditions of the sky. In the evening, when the rehearsal hall is lit from within, the curtain-wall and the courtyard walls glow like a lantern. The box-like outline of the courtyard is conceived as one in a series of additive volumes for a building of multiple materials, expressions and accumulated volumes. The project was designed by Hal Ingberg Architect. I assisted him with the construction documents and final presentation.


Felipe Jullian   Architect_LEED GA

€ 

‚ 

      Â?Â?Â?Â?Â?Â?Â?Â? ­ 


ECTO Offices Montréal,Quebec(2008) Ecto is a cooperative of independent professionals that work as a Diaspora all over the city of Montreal. The group main requirement was to create a certain “coffee atmosphere”, ready to satisfy any type of work, but simultaneously the need to differentiate the spaces in silent areas (reading room), individual work and a teamwork space. Considering these variables the project conceives the whole story as an open space that hosts all the activities with different environments but divided by 4 moving shelves that give the opportunity either to isolate certain enclosures or to turn it into a big hall. This 200 mt2 office was design in association with Eduardo Carrera


     





     

 

 





 

 

F e l i p e  J u l l ian Architect_LEED GA  







  

 

      Â?Â?Â?Â?Â?Â?Â?Â? ­ 

 





     Â?Â? Â?Â?Â?Â?Â?Â? ­ 


“Curaumilla” Cultural center V Region, Chile (2006) The peninsula of “Curaumilla” is located at the south of the port of Valparaiso and one of the characteristics of this area is the isolation of basic commodities (such as electricity or telephone). The client’s assignment was to create center of reunions, meditation and workshops of cuisine and ceramics. The project is situated on top of a cliff; and it lies in the possibility either to follow the slope to get into the project or go against it and get above it. So you accede in a midlevel and you ascend half a floor using the totality of the roof as a terrace or you descend the other half acceding to the center. Each enclosure has the peculiarity that you can remove some walls and transform the center into a great hall if the occasion requires it. This 400 mt2 project was design in association with Felipe Saez Architects


  

  

   



  

 

Felipe Jullian Architect_LEED GA

  









 







‚ƒ 

 ‚ƒ

 









 



‚ƒ


“+Z” Mural Santiago,Chile (2006) The idea of the competition was to transform one of the fronts of the building “Parque Teatinos”, located in Santiago. This façade consisted of a blind wall - 16 x 45 meters - which would become the largest mural in the country. The project sought to extend the park beneath. This vertical garden is made of concrete cubes that pop out from the building as flower-pots with trees, giving a new face to the building and a living mural to the city. The idea was to raise some social awareness among the neighbors, since each one is in charge of looking after one tree, by means of a system called “drop irrigation”. The design was in association with Gerardo Valle and we were the runners-up in the competition. The project was published in a Chilean architectural magazine call “Ambientes”, issue Nº54.


Felipe Jullian Architect_LEED GA



Felipe Jullian