Inspirasjonsboken 2014

Page 1

Der minner skapes Der minner skapes NYE BOLIGER, REHABILITERING, INSPIRASJON OG GODE TIPS FRA FJOGSTAD-HUS

1


2


Der minner skapes

3


Fjogstad-Hus AS Der minner skapes Ren inspirasjon fra Fjogstad-Hus 20Š14 Fjogstad-Hus AS | 1. opplag Design/lay-out: ENSIGN v/Terje Hopen | 3D visualiseringer: Ensign 3D Tekst: ENSIGN og Markedsavdelingen v/Ellen Wiik Foto: Joakim Bjerk, Sindre Ellingsen, Oliver Solsvik Tjelta og Scanpix Forsidefoto: Scanpix Trykk: Dreyer Bok

4

Hovedkontor: Strandgt. 21, 4307 Sandnes Telefon: 51 97 17 00 | post@fjogstad-hus.no Ryfylke: Nedre Barkvedvegen 4, 4100 Jørpeland Telefon: 51 74 00 40 www.fjogstad-hus.no


Innhold Hjelp til 책 forst책........................................12 KAPITTEL 1 Eneboliger.................................................14 Vertikaldelte boliger og rekkehus............82 KAPITTEL 2 Rehabilitering...........................................94 Detaljer...................................................124 KAPITTEL 3 Uteomr책det - Lev livet i hagen!.............132 KAPITTEL 4 Prosjekter...............................................140 KAPITTEL 5 Passivhus - Viste strandvilla..................164 Best p책 passivhus...................................166 KAPITTEL 6 Slik startet eventyret..............................170 KAPITTEL 7 Inspirasjon fra samarbeidspartnere......180

5


6


Fjogstad-Hus bygger rammene, dere skaper minnene Jeg traff nylig igjen han Ola, en gammel boligeier som vi bygget hus til på begynnelsen av 80-tallet. Vi hadde en god drøs. Ja, vi mimret over trendene som gjaldt den gang, hvordan hus skulle ta seg ut for tretti år siden. Karnapp var viktig, glasserte takpanner likeså. Men det viktigste av alt var størrelsen: På 80-tallet skulle vi ha god plass. Det var Ola glad for - at de hadde bygget et hus som de kunne vokse i. Familien på tre ble til familien på seks, med hund og kanarifugl utenom. Ungenes venneflokk var stor, og etterhvert som kjæledyr, sportsinteresser, musikkinstrumenter og kjærester kom og gikk, takket han Ola stille for at de hadde bygget både loftstue og kjellerstue i hjemmet sitt. Hvis ikke måtte jo han og kona ha sittet på kjøkkenet hver kveld. Ola fortalte om hvordan rommene i huset forandret seg og endret karakter ettersom årene gikk. Kjellerstuen gikk for eksempel fra lekerom til TV-stue for ungdommene, og i de siste årene til hobbyrom for kona. Rommene forandret innhold, men minnene satt igjen i veggene, sa Ola. Dørkarmen i gangen hadde fortsatt

stigende hakk etterhvert som ungene strakk seg, og han husket hver alder med glede. Nå har Ola blitt bestefar, i fleng. Fire unger får selv ganske mange unger. Nok en gang priser Ola seg lykkelig for at de har god plass. Så langt har han syv barnebarn og to bonusbarnebarn, men det er nok bare et foreløpig tall. Så han Ola lurte på om vi, Fjogstad-Hus, kunne komme innom en tur og hjelpe til med noen nye ideer og løsninger. Bort med karnappen og inn med større vinduer og mer rom til overnatting og lek. Det vil vi selvfølgelig! Ingenting gleder oss mer enn å bygge nye vegger og rammer for kommende minner. Ola; Vi er stolte av å bygge boliger som utvikler seg i takt med nye og kommende generasjoner, og som skaper minner som står sterkere enn hakkene i dørkarmen. Med denne boken ønsker vi å inspirere, begeistre og vise fram spekteret av boliger og løsninger som vi tilbyr i Fjogstad-hus. God lesning!

Arne Sporaland, Adm. direktør Fjogstad-Hus

7


Tradisjon, erfaring og nysgjerrighet Egen bolig er sannsynligvis den største investeringen du gjør i livet. Her skal du og dine bo i mange år. Boligen skal være en trygg ramme om livet ditt gjennom flere livsfaser. Ikke minst må du ha en god følelse for at investeringen er trygg. At byggefirma leverer det avtalte produktet til riktig tid og kvalitet. Da er det ikke tilfeldig hvem du velger å samarbeide med om byggingen. Til oss har kundene kommet med sine husdrømmer siden 1903. Vi har bygd mer enn 6.000 hus. Det gir oss en unik erfaring. Erfaring som ikke gjør oss gammeldagse eller kjedelige - den gir oss kunnskap. Vi holder fast på tidligere tiders krav til kvalitet, men kombinerer det med nye krav til moderne, tekniske løsninger.

Vi er glad i faget og håndtverket vårt, og har som mål å være best. Det betyr at vi er opptatt av å oppdatere oss på nyutvikling. Vi har jobbet mye med energieffektive løsninger, og er utrolig stolte over at passivhusene våre på Rossåsen i Sandnes fikk prisen som Norges beste boligprosjekt i 2012. I løpet av 2014 er vårt neste større passivhusprosjekt klar for innflytting. 18 boliger like i strandkanten på Viste. At vi er en lokal bedrift, har nok inspirert oss til å legge oss ekstra i selen for kundene våre. Vi skal treffes og se hverandre i øynene i mange år etter at huset er ferdig. Vi skal passere boligene vi har bygd og kjenne stolthet lenge etter at huset ble overlevert.

VISSTE DU AT... …Alle våre byggeprosjekt starter med et formøte med kunden for å kartlegge drømmer, ønsker og behov? Etter en god prat, lager våre arkitekter et skisseforslag til løsning. Vi er også med ut på tomten for å se hvilke muligheter som finnes. Når vi er enige om de store trekkene, starter den kjekke prosessen med å få detaljer på plass! Vi er overbevist om at den gode prosessen skiller oss ut fra konkurrentene våre, og at egne arkitekter er en av våre viktigste suksessfaktorer. Spør gjerne en av våre kunder!

8


9


10


Når minnene skapes Hva er viktig for deg? Hvordan vil du ha det? Når du skal bygge eller rehabilitere en bolig, er det en fantastisk prosess du går inn i. Tenk å få muligheten til å starte med blanke ark og fylle dem med drømmer og minner. Drømmer om nærhet og hygge med de du er glad i. Drømmer om funksjonalitet og løsninger som gjør hverdagen enklere. Drømmer om spennende arkitektur som skaper stolthet og glede. Drømmer om en frisone til å slappe av og nyte privatlivet. I den prosessen er det godt å støtte seg på noen som har kunnskap. Noen som er interessert i deg og dine drømmer. Noen som har erfaring og evne til å løse utfordringer.

Våre arkitekter tar seg tid til å bli kjent med kundene. Til å lytte og forstå. Hver kunde er spesiell. Sammen finner vi den løsningen som passer til deg, din familie og hustomten. Deretter sørger vi for nødvendige søknader og godkjenninger for å komme i gang med byggingen. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet på at dine ønsker og behov blir ivaretatt helt fra første skisse og første møte. Når alt det formelle er på plass, tar dyktige håndverkere og byggeledere over, og loser prosjektet trygt i havn. Og snart kan du flytte inn i drømmehuset ditt... Sammen utvikler vi boligen akkurat slik du vil ha det. Boligene i denne boken gir deg kanskje den rette inspirasjonen. Så hjelper vi deg med resten.

50.000 HAR HATT ET FJOGSTAD-HUS SOM HJEM! Fjogstad-Hus har bygget over 6.000 hus siden vi startet i 1903. Tenker vi oss at barnefamiliene var større de første 50 årene, kan vi ta utgangspunkt i en gjennomsnittsstørrelse på familiene på 6 i løpet av hele perioden fram til vår tid. Så må vi gå ut fra at flere av boligene har blitt overtatt av andre. La oss anta at det i snitt har bodd en og en halv familie i hvert hus. Så justerer vi litt ned – og kan konkludere med at 50.000 mennesker har hatt et Fjogstad-hus som hjem!

11


Hjelp til å forstå Alle som bygger nytt eller skal rehabilitere sitt gamle hus kommer i kontakt med mange begreper som kan være vanskelige å forstå. Her gir vi deg en oversikt over det som kan være godt å vite før du går i gang. Vi begynner med å plassere huset på tomten. Fornuftig plassering av hus på ei tomt handler ikke bare om å få best mulig utsikt og minst mulig innsyn. Det handler også om å få huset til å spille på lag med omgivelsene.

Et mansardtak er et skråtak som er knekket i to soner, den nederste brattere og gjerne avbrutt med vinduer på den bratte delen, noe som skapte ekstra innvendig areal i loftetasjen.

Deretter må en sette seg inn i reguleringsbestemmelsene som gjelder for tomta. I disse står det hva som kan bygges, utnyttelsesgrad på tomta, høyde på huset, hvilken takform som er lov å bygge osv. Det er alltid lurt å tilpasse boligen i tråd med reguleringsbestemmelsene, slik at en slipper å søke dispensasjon.

Hvis en velger pulttak så har en takfall til bare en av sidene. Dette er vanlig på moderne funkisboliger. En kan også få flatt tak, noe som også brukes på enkelte hus i dag.

En dispensasjonssøknad kan medføre både ekstra lang søknadsperiode, men kan også medføre at du får avslag på søknaden og må begynne på nytt. Reguleringsbestemmelser kan fås ved henvendelse til kommunen. Ellers følger de ofte med i papirene en får fra eiendomsmegler eller selger av tomta. Deretter skal en bestemme seg for en type hus. Vi starter i toppen. For de som har en egen tomt og skal bygge nytt hus, er det i våre dager mest vanlig å velge mellom saltak, pulttak eller flatt tak. Et saltak er et tak som har takfall til begge sider. Taket møtes i toppen i et møne, som er takets høyeste punkt. Her kan en også få valmtak – et tak der takflatene skråner jevnt ned til alle fire sider. Her er et eksempel med saltak:

Her er et eksempel med pulttak:

Mange som renoverer ønsker å utnytte den øverste etasjen bedre. Da kan det være en god løsning å sette på en kvist – loftsutbygning med saltak ut fra skråtak, eller en ark, et takoppløft uten skråtak. I dag bygges de fleste saltak med taksperr og mønedrager. Det betyr at du kan innrede loftet. Men noen har også hus med takstoler. For å bruke den øverste etasjen til å bo i, må takstolene erstattes med taksperr og mønedrager. I nye hus vil TEK 10 være gjeldende forskrift. Dette er en byggeteknisk forskrift som ble innført i 2010. Den forteller om hva som er nødvendig i forhold til blant annet isolering, varmegjenvinning og vindusareal. I nye hus vil alltid TEK 10 være gjeldende. Normalt vil et hus ha 20 cm isolasjon i vegg og 30 cm isolasjon i tak og gulv.

12


Når en skal rehabilitere et hus er ikke dette alltid like lett å få til. Men vi anbefaler alle som vil ha et tettere, varmere og mer energieffektivt hus å skifte kledning. Da vil huset i tillegg bli etterisolert og få en ny vindtett duk. I eldre hus skjer mye av varmetapet i taket. Det er hensiktsmessig å legge inn mer isolasjon i loftets bjelkelag. I tillegg vil nye vinduer med ny tetting være viktig for å få et mer energieffektivt hus. I gulvet i kjelleren har eldre hus liten eller ingen isolasjon. Her er det flere løsninger. Den ene og beste er å grave ut gulvet, etterisolere for så å legge inn tjenlig oppvarming. Hvis dette ikke er ønskelig eller mulig, så kan en etterisolere så mye som er mulig i forhold til etasjehøyden, for så å legge inn varme i gulv eller varmepumpe. I nye hus er det krav for oppvarming. Det er blitt stadig mer vanlig med vannbåren varme som blir varmet opp med en varmepumpe. Dette kan også settes inn i eldre hus. Da bruker en ofte vannbåren varme i gulv på bad, mens en bruker radiator/varmekonvektor til å varme opp oppholdsrom. I eldre hus er det ikke samme krav som i nye hus, og dermed handler det mest om å få til best mulig energibruk i forhold til kostnader og komfort. Bad er et rom som er både krevende og ofte dyrt å pusse opp. I nye hus er byggebransjens våtromsnorm alltid brukt. I eldre hus er dette ofte et stort problem.

Våtromsnormen sier noe om hvilke materialer som kan brukes og hvordan arbeidet skal utføres. Dette gjøres for å vannskadesikre rommet og gi lang levetid. Vi i Fjogstad-Hus tar hele prosjektansvaret for både nye bad og oppussing av bad, slik at alle faggrupper følger de normer som finnes og arbeidet blir utført etter de retningslinjer som finnes. God ventilasjon har tre oppgaver. Det skal bidra til et godt inneklima med god komfort og god luft. I tillegg skal det begrense luftfuktigheten og hindre kondens og fuktskader. Ventilasjonen skal også utnytte energien effektivt. Alle nye hus har krav til ventilasjon. Vi anbefaler også å bruke ventilasjon i eldre hus, særlig ved større ombygginger. Utfordringen er å få plassert ventilasjonen så usynlig som mulig, i bjelkelag eller i utenpåliggende kasser. Universell utforming betyr at boligen er funksjonell for alle. Den har enkel og trinnfri adkomst fra parkeringsplass til inngangsdør, godt synlig hovedinngang, romslig bad, praktiske romløsninger og et sunt innemiljø. Det innbefatter også at uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes slik at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig, uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler.

13


Kapittel 1 Eneboliger

14


Eneboliger

Det begynner med tomten. Stor eller liten, flat eller skrå, med utsikt eller midt inne i en tett bebyggelse. Uansett er det din egen bit av Norge. Et stykke land som skal gi rom til drømmeboligen. I denne boken presenterer vi et stort og spennende utvalg av boliger. Tegnet og tilpasset våre kunder. Noen av husene vil gjerne passe perfekt på din tomt, men ofte må det tilpasninger til. Et hus som er presentert på en flat tomt, finnes kanskje i varianter for skrå tomt. Spør oss gjerne om det. Hvordan kan du få en optimal utnyttelse av tomten, hvor er de beste solforholdene, hvor er det lunt, hvor er utsikten? Vi blir med ut på tomten, og sammen finner

vi den beste løsningen. Et Fjogstad-Hus skal både ha tiltalende arkitektur og en funksjonell, god innvendig løsning. Du som bor der skal kjenne stolthet. Spennende materialvalg setter særpreg på huset. Tre, glass eller betong? Hvilken stil liker du? Hvor mange rom vil du ha? Flere mindre oppholdsrom eller et stort allrom? Kanskje en utleieleilighet hadde vært greit? Har du plass til eller lyst på treningsrom, kontor, hagestue eller din egen vinkjeller? Det er også lurt å tenke litt framover. Dagens behov og ønsker er en sak, men vil dette være forandret om noen år? Se mulighetene, drøm deg bort og kos deg med inspirasjonsboken!

Symbolforklaring:

6 Angir antall soverom.

154 m2

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Familiebolig og med evt. leilighet.

Viser om boligen kan bygges som et passivhus.

Viser om huset passer best for flat eller skrå tomt.

Anngir boligens ca. størrelse i BRA (bruksareal).

Inspirasjon

8b

a = Pulttak b = Flatt tak c = Saltak Eks. boligtype 8b har flatt tak.

15


16


Inspirasjon

8b

Stilrent i grønne omgivelser Et par lange slag fra golfbanen i Stavanger finner vi en liten perle. Helt innerst, like ved skogen, ligger det en ny bolig. Innrammet av frodige, grønne trær sitter boligen på en liten høyde. Luftig, men allikevel lunt. - Vi visste lenge vi skulle bygge her. Dette er en tomt som har vært i familien lenge, forteller huseier. Familiens første kontakt med Fjogstad-Hus var veldig positiv. - Vi ble tatt godt i mot. Planen var å sondere terrenget etter flere boligbyggere, men valget falt ganske raskt på dem. Vi hadde sjekket på nettet, pratet med andre som hadde brukt Fjogstad-Hus og det var ingen som sa noe negativt, snarere tvert i mot. Jeg tror det var totalpakken vi likte, sier de og nikker samstemt. Utsikten fra de store vinduene i boligen er flott. Grønne trær, åker og Hafrsfjord i horisonten. Tomten er stor og godt utnyttet. Boligen ruver ikke. Det er friskt, grønt og naturlig. - Vi vurderte tre etasjer, men tomtens størrelse og potensielle utnyttelsesgrad, samt hensynet til eiendommen bak oss, gjorde at vi heller ønsket to etasjer med større takhøyde. For oss var det heller ikke nødvendig med tre etasjer, og vi synes det er fint å slippe alle trappene. Det har de lykkelige huseierene rett i. Boligen oppleves som veldig romslig og lys. Og ikke minst godt gjennomtenkt. - Her er det brukt noen timer med planlegging kan du si, ler de. - Ettersom det trakk litt ut med å få godkjente planer på plass, så fikk vi god tid til å tilpasse og endre planene. Det er vi selvfølgelig veldig glad for i dag.

Eneboligen på Madla ligger i et etablert villastrøk. Materialvalget er gjennomtenkt og gir en spennende fasade som domineres av vinduer som slipper inn mye lys og frodige, grønne omgivelser.

17


Boligen på Madla har spennende detaljer, og bærer preg av løsninger som er tilpasset familien i hele livsløpet. - Gode innspill fra dyktig arkitekt hos Fjogstad-Hus. Det har vi satt stor pris på i denne prosessen. Det har også gitt oss romløsninger som er tilpasset våre ønsker akkurat nå, og våre behov når guttene blir større.

inn et glassfelt i gulvet i hallen, smiler de. Oppholdsrommet går langs hele husets lengde. Det er oppdelt i soner, men utnytter utsikten og lyset optimalt. Det er også utgang til terrasse med pergola. En utvidelse av stuen sommerstid. Materialvalget er nedtonet, men eksklusivt. Duse farger, rolige toner og sammensetning av møbler fra stilsikre eiere.

Utvendig er boligen kledd i tre og betong. Sammen med store glassflater gir det et spennende preg. Også utvendig er byggers sans for detaljer tatt opp i for eksempel solskjerming innebygget i kasser. Huseierne peker ivrig og forteller varmt om jobben som er gjort. - Et stykke ut i prosessen innså vi at vi ville få litt for lite bod- og lagringsplass. Løsningen ble derfor å lage et stort kjellerrom under garasjen til lagring. Da fikk vi også plass til et rent vaskerom i underetasjen. Nå har vi plass i fleng, og dette er nok den endringen vi gjorde underveis som vi er mest fornøyd med.

- - Nede har vi samlet alle soverommene og delt dem inn i en barneavdeling og en foreldrefløy, sier de og tar oss med ned. På veien viser de kjapt kontoret, badet og biinngangen som også har fått plass oppe. - Her er barnerommene. Disse deler et bad. Så har vi vårt eget bad og ikke minst walk-in-closet. Hagestuen har store vinduer og tar deg rett ut i grønne omgivelser. Nå domineres denne av biler, bamser og puslespill. Om noen år venner på besøk og gaming.

Innvendig kommer du ikke lenger enn innenfor døren før du ser de flotte detaljene i boligen. - Vi ønsket litt mer lys i gangen nede, og fikk tips av en bekjent om å legge

- Vi må understreke at vi er utrolig fornøyde, sier eierne når de følger oss ut. - Bare se her: Nabohuset er bygget av Fjogstad-Hus og på nabotomten er byggingen godt i gang. Vi er trolig gode ambassadører smiler de.

Den store, åpne stuen er delt inn i soner. Her med utgang til en stor terrasse. God og nøye planlegging har gitt huseier et hus som er tilpasset alle livets faser. Alle soverom og en hagestue er samlet på husets grunnplan.

18


Inngangen er flott og har en spennende detalj. Glassløsningen i gulvet slipper inn mye lys i gangen under.

Hagestue

19


Elegant enebolig med god plass til hele familen En enebolig som er innholdsrik og godt planlagt. På grunnplan er 4 soverom samlet, samt hagestue, meget god bodplass under garasje og ikke minst praktisk vaskerom. I øverste etasje er det stor stue med åpen kjøkkenløsning, gjesterom eller kontor og biingang med gjennomgang til garasjen. Praktisk, flott og veldig spennende bolig. Huset passer best på skrå tomt.

227 m2

5-6

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

8b

Garasje 36,0 m2

2. etasje

Soverom 10,8 m2

Vask/bi-inng. 11,9 m2 Hall/trapp 14,9 m2

Terrasse 34,5 m2

Dusj/WC 4,0 m2

Stue/kjøkken 60,2 m2

Terrasse 7,3 m2

Bod 35,7 m2

1. etasje Bad 9,8 m2 Tekn.rom 3,3 m2

Dusj/WC 4,9 m2

Soverom 16,2 m2

Gard. 7,4 m2

Gang/trapp 14,8 m2

Hagestue 22,3 m2

Soverom 12,1 m2

1. etasje U etasje

20

Soverom 9,0 m2

Bod 7,2 m2

Soverom 10,4 m2


Boligen har solskjerm integrert i fasaden. Innvendig og utvendig solskjerming er levert av Via Nova.

21


Romslig og god familiebolig med flott uteareal Planene viser et gjennomtenkt hus. Fra den praktiske biinngangen til løsningen med trinnfri atkomst og soverom med bad pü hovedplan. Her kan man bo et langt liv. Huset passer best pü flat tomt.

234 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

1a

22


Bad 5,9 kvm

kvm

Soverom 10 kvm

Bad 10,1 kvm

Hall/Trapp 18,1 kvm

Bod 13 kvm

Soverom 15,4 kvm

Gang 7,7 kvm

Loftstue 39,4 kvm

Stue/Kjøkken 54,1 kvm

Soverom 8,8 kvm

Kontor 8,1 kvm

Soverom 9 kvm

Terrasse 5,9 kvm Garasje 33 kvm

2. etasje

2 Etasje

Bi-inngang/Vask 18,3 kvm

Teknisk

Wc 2,1 kvm

Bad 5,9 kvm

Hall/Trapp 18,1 kvm

Bad 10,1 kvm Soverom 15,4 kvm

Gang 7,7 kvm Stue/Kjøkken 54,1 kvm

Soverom 8,8 kvm

1. etasje

Te 5,9

1 Etasje

2 Etasje

23


Stilren bolig med praktiske løsninger og dobbel garasje SOL HELE DAGEN! Dette er huset for den som ønsker mange gode uteplasser. Den åpne stue-og kjøkkenløsningen og flere terrasser gir mulighet til å nyte sol hele dagen! Og skulle det regne, kan man kose seg i den lyse romslige hagestuen. Familieboligen har tre gode soverom og bad i første etasje. Foreldresoverommet er plassert i en privat sone i andre etasje. Doble dører ut til terrasse, der man kan nyte en god kopp kaffe i morgenkåpen før man gir seg i kast med dagens mange gjøremål. Åpen stue og kjøkkenløsning, med utgang til to terrasser. Huset har også praktisk og godt vaskerom i underetasjen med direkte utgang til terreng. Huset passer på flat tomt.

174 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

2a

24


1900

8100

8100

3600

1900

Tek

Tek

Vask/Tek Bod 9,7 kvm3 kvm

Vask/Tek 9,7 kvm

Bad 8,5 kvm

Bod 3 kvm Soverom 9,3 kvm

Hall/Trapp 14,4 kvm

WC 2,5 kvm

Hall/Trapp 14,4 kvm Soverom 9,3 kvm

Garasje 30,3 kvm

Gang 10 kvm

EVT. HEIS Dusj/WC 5,9 kvm

Soverom 12,3 kvm

1. etasje

3900

2. etasje

3900

3600

Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger 1 Etasje 1 Etasje

3600 600

EVT. HEIS

Stue/Kjøkken Stue/Kjøkken 44,8 kvm 44,8 kvm

Hagestue 17 kvm

Soverom 12,3 kvm

Gang/Trapp 9,3 kvm

6800

Bod 4,8 kvm

Soverom 12,2 kvm

Gang 10 kvm

Dusj/WC 5,9 kvm Hagestue 17 kvm

Terrasse 7 kvm

WC 2,5 kvm

Gang/Trapp 9,3 kvm

EVT. HEIS

EVT. HEIS

Bod 4,8 kvm

Soverom 9,3 kvm

6800

Garasje 30,3 kvm

Terrasse 7 kvm Soverom 12,2 kvm

7500

Soverom 9,3 kvm

Bad 8,5 kvm

7500

5800

3600

5800

Terrasse 10,1 kvm

Terrasse 10,1 kvm

600

Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger 2 Etasje 2 Etasje

25


Bod 5,6 m2

Vask 8,0 m2

Hall/trapp 6,5 m2

Stue/kjøkken 58,3 m2

Hall/trapp 12,8 m2

Stue/kjøkken 19,9 m2 WC 2,5 m2

Bod 5,0 m2 Garasje 21,3 m2

1. etasje

1. etasje

Bod 5,0 m2

Gard. 4,9 m2

Soverom 14,5 m2

Bad/vask 5,6 m2

Bad 10,6 m2

Bod 3,3 m2

Hall/trapp 6,5 m2 Gang/trapp 12,3 m2

Soverom 11,9 m2

Loftstue 14,0 m2

2.2.etasje etasje

26

Soverom 7,9 m2

Soverom 12,3 m2


Tidløs enebolig med moderne tilsnitt ENEBOLIG MED LEILIGHET En meget kjekk bolig med egen leilighet som ligger i enden av boligen. Huset har i første etasje stue med åpen kjøkkenløsning og utgang til hage. Her er også vaskerom og gjestewc. I andre etasje er det tre soverom, stort bad og kjekk loftstue eller soverom nummer fire. Leiligheten fungerer nærmest som en vertikaldelt bolig og går over to plan: Her er det stue med åpen kjøkkenløsning i første etasje og bad samt soverom med mulighet for utgang til takterrasse i etasjen over. Totalt en meget godt planlagt bolig med smarte løsninger. Huset passer best på flat tomt. LEILIGHET UTGJØR:

225 m2

58 m2

4+ Inspirasjon

15c

27


28


1. etasje Hagestue 16,6 m2

Hagestue 16,6 m2

Soverom 11,8 m2

Soverom 11,9 m2

Soverom 11,8 m2

Soverom 11,9 m2

Hall/trapp 18,2 m2

Sport 9,7 m2

Gang 9,1 m2

Hall/trapp 18,2 m2

Sport 9,7 m2

Garasje 35,0 m2

Garasje 35,0 m2

Sluse/bod 15,2 m2

Bad 7,8 m2

Gang 9,1 m2 Vask 8,0 m2

Soverom 11,1 m2

Sluse/bod 15,2 m2

Bad 7,8 m2

Vask 8,0 m2

Soverom 11,1 m2

VP

VP

1. etasje

1. etasje

2. etasje Tett balk.

Tett balk.

Kjøkken/allrom 38,5 m2

Tak terrasse 36,5 m2 Stue 34,7 m2

Soverom 21,8 m2

Kjøkken/allrom 38,5 m2

Tak terrasse 36,5 m2

Gang 1,9 m2 Stue 34,7 m2

WC 1,7 m2 Gang 1,9 m2 WC 1,7 m2

Grovkj. 6,1 m2

Bad Soverom 2 12,9 21,8m m2

Grovkj. 6,1 m2

Bad 12,9 m2

2. etasje

2. etasje

Drømmeboligen med de gode rom Boligen som har alt, og litt til. I første etasje finner du 3 soverom, vaskerom, bad, bod med inngang til garasje og hagestue. Her er også et praktisk sportsrom. I andre etasje er det stor stue, kjøkken/allrom, hovedsoverom med eget bad, et grovkjøkken og utgang til takterrasse. En bolig som raskt kan bli en klassiker. Huset passer best på flat eller lett skrånende tomt.

256 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

7b

29


Huseier har hatt egen lysdesigner som har gitt boligen et helt eget preg spesielt pü kveldstid. Alt er nøye planlagt og tilpasset de sonene hvor menneskene oppholder seg. - Stemningen er bare helt nydelig og vi gleder oss nesten til at det blir mørkt pü kveldene, forteller huseier.

30


Inspirasjon

19c

Den elegante eplehageboligen Boligen på Stangeland i Sandnes var tidligere en bugnende frukthage med saftige epler og søte plommer. Planen var allikevel å bygge en flunkende ny bolig da eiendommen ble kjøpt. - Vi skulle bygge nytt hus og lette litt etter tomt. Vi fant nabohuset her med stor tomt. Der bodde vi også mens vi jobbet med planleggingen og ikke minst med fradelingen av tomten. Kunden var innom et par andre boligbyggere før valget falt på Fjogstad-Hus. - Vi hadde hørt mye bra om dem og etter et godt møte var vi trygge på at de kom til å ta godt vare på oss, forteller huseierene. Paret fra Sandnes, som har et barn, har tidligere vært av det litt impulsive slaget. De kjøpte blant annet en leilighet usett gjennom internett. - Ja, vi hadde ikke så mange andre planer enn at vi ville ha et nytt hus. Vi fant denne tomten og la resten over på Fjogstad-Hus. Vårt utgangspunkt var jo boliger vi hadde sett og likte. Arkitekten kom deretter med innspill og tanker i forhold til våre ønsker og sammen kom vi raskt i mål. Arkitekt Kristin var en stor inspirasjon for oss og en arkitekt som var skikkelig på.

31


Kjøkkenvinduet er en flott detalj og gir faktisk ekstra benkeplass. - Her har jeg full kontroll mens jeg står og lager mat, forteller huseier. Innfelte spotter litt utenom det vanlige. - Dette løste Fjogstad-Hus på en fin måte. Resultatet er jeg kjempefornøyd med!

Ett av husets bad. Materialvalg, bruk av glass og speil gir deg en herlig spafølelsen. Her er også bruken av lys et viktig element som bygger opp om den luksuriøse følelsen.

Kjøkkenet har blitt et av husets aller viktigste soner. Her samles familien ofte og den smarte barløsningen gir en effektiv start på dagen. Her serveres frokosten. Ingen overskap forsterker opplevelsen av den gode takhøyden og gir et rom som innbyr til matlaging. Takterrassen er helt fantastisk. En ekstra stue om sommeren forteller huseier. - Her sitter vi litt skjermet, har fantastiske solforhold og koser oss skikkelig.

32


Boligen som Fjogstad-Hus prosjekterte og bygget er romslig. 285 kvm, over tre plan og med egen utleiedel. - Vi hadde noen ønsker som for eksempel alle soverom i første etasje. Egen biinngang og ikke minst god lagringsplass. Det har vi virkelig fått, forteller huseier ivrig. Kjelleretasjen inneholder godkjent leilighet med 1 soverom. Huseier har også stor lagringsbod for ikke å snakke om det store rommet under garasjen. - Her hadde vi først og fremst tenkt å lage oss et kinorom, men etter nærmere ettertanke tror jeg det blir et treningsrom. En effektiv og sportslig hverdag med andre ord. Første etasje har tre gode soverom, hvor hovedsoverommet har eget bad. Her er også felles bad, eget vaskerom og ikke minst en hagestue. Andre etasje har en imponerende luftig stue med åpen kjøkkenløsning. Stor takhøyde gir etasjen et luftig og nesten litt majestetisk preg. - Vi ønsket egentlig å bygge med pulttak, men ettersom vi bygger i eksisterende felt, så måtte vi ha saltak. Det ble jo egentlig veldig bra med stor takhøyde og en flott luftig følelse, smiler den stolte eieren. Vindusløsningene er spennende med store flater som

slipper inn mye lys og kjekke løsninger med hjørnevindu. I denne etasjen er det også funnet plass til et trivelig kontor og nok et bad. - Kontoret blir flittig brukt. Både på kveldstid og ellers ved behov, skyter den travle huseier inn. Etasjen byr også på utgang til en flott takterrasse. - Den har vi brukt flittig i sommer. Det blir nesten som en ekstra stue. Her koser vi oss virkelig, sier huseierene. Takterrassen ligger over carporten og har trapp ned til hagen. Denne ligger delvis skjult og er en fin detalj. Huset har mange detaljer og eierne har tydelig vært opptatt av å få en meget presentabel bolig. - Vi har lagt litt ekstra i det elektriske anlegget og jeg måtte jobbe mye for å få på plass de innfelte spottene jeg ville ha. Men også det løste Fjogstad-Hus på en utrolig god måte. Vi leste oss opp og var veldig bevisste på de valgene og detaljene som er i huset. Det er derfor så utrolig takknemlig å jobbe med noen som virkelig forstår våre ønsker og som hjalp oss å oppnå boligdrømmen. Jeg vil faktisk si at Fjogstad-Hus har vært helt fantastiske!, avslutter en svært fornøyd huseier.

Boligens hagestue ligger i tilknytning til husets to barnerom. Her kan barna ta med venner hjem og virkelig kose seg.

33


1. etasje

Soverom 17,5 kvm

/bod Sport/Redskap 11,2 kvm

Bad 8,2 kvm Carport Hall/Trapp 14,4 kvm

Dusj/WC 4,6 kvm

Gang 7,1 kvm Bi-inngang 7,5 kvm Soverom 9,6 kvm

Kjellerstue 20,2 kvm

34

Hagestue 12,4 kvm Soverom 8,6 kvm

Ter


3D illustrasjon fra bok 1

Soverom 17,5 kvm

Mulig soverom/bod 11,2 kvm

Medierom/sport under Carport 27,8 kvm

rrasse

Sport/Redskap 11,2 kvm

Bad 8,2 kvm

Innholdsrik enebolig med mulighet for leilighet Carport

Teknisk 4,1 kvm

Gang 7,1 kvm

ROMSLIG OG TILPASNINGSDYKTIG Bi-inngang 7,5 kvm En praktisk, stor enebolig som er perfekt på en hagetomt. Huset har stram, moderne arkitektur, men vil likevel oppfattes som harmonisk sammen med etablert bebyggelse. Huset er løst med tradisjonell kjeller. Her finner vi rikelig med boder, bad og en hyggelig kjellerstue.

Gang/Trapp 13,8 kvm

Bad 5,2 kvm

Dusj/WC 4,6 kvm

Hall/Trapp 14,4 kvm

Huset passer på flat/lett skrånende tomt.

Hagestue 12,4 kvm

Kjellerstue 20,2 kvm

285 m2

5

Soverom 9,6 kvm

Soverom 8,6 kvm

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

19c

2. etasje

U. etasje

Dusj/WC 4 kvm

Mulig soverom/bod 11,2 kvm

Sport/Redskap 11,2 kvm

Gang 2,5 kvm Stue/Kjøkken 73,5 kvm

Kontor/sov 7,9 kvm

Medierom/sport under Carport 27,8 kvm

Teknisk 4,1 kvm

Gang 7,1 kvm

Gang/Trapp 13,8 kvm

Bad 5,2 kvm

Kjellerstue 20,2 kvm

35


Bod 10,6 m2

Carport 25,0 m2

Bod 10,6 m2

Carport 25,0 m2

WC 2,1 m2 WC 2,1 m2

Hall 6,5 m2 Hall 6,5 m2 Gard. 5,0 m2 Bad 8,5 m2

Gard. 5,0 m2 Gang 3,5 m2

Tv-stue 13,9 m2 Tv-stue 13,9 m2

Bad 8,5 m2

Gang 3,5 m2

Soverom 11,0 m2

Stue/kjøkken 45,6 m2

Soverom 11,0 m2

Stue/kjøkken 45,6 m2

1. etasje

1. etasje

1. etasje

Bod 13,6 m2

Dusj/WC 5,0 m2

Bod 13,6 m2

Dusj/WC

Gang 5,0 m 3,0 m2

2

Vask 7,2 m2

Gang 3,0 m2 Soverom 10,7 m2

Hagestue 21,9 m2

Soverom 10,7 m2

Hagestue 21,9 m2

U etasje

U. etasje

36

U etasje

Vask 7,2 m2

Soverom 11,0 m2 Soverom 11,0 m2


Spennende bolig med kjekke etasjeløsninger INNHOLDSRIK OG KJEKK Inngang på mellomplan. Trapp opp til stue med åpen kjøkkeløsning. Store vindusflater. Spennende løsning med tv stue og utgang til stor terrasse. Hovedsoverom med walk-in-closet og eget bad gir en privat og fin sone til husets voksne. I underetasjen er det to soverom, hagestue med utgang til hage, dusj, vaskerom og ikke minst stor lagringsbod. Dette er et hus med spennende utforming og lune rom. Her kan en enkelt trekke seg tilbake og være litt for seg selv eller invitere venner og familie på sosialt samvær. Huset passer på en lett skrånende tomt.

180 m2

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

6b

37


Enebolig på 200 kvm med mulighet for hele 5 soverom FLOTTE LINJER OG PRAKTISK LØSNING Et flott hus med spennende vekselbruk av tre og mur på fasadene. Innvendig møter man en praktisk bolig for en aktiv familie. Husets gjester ønskes velkommen i en romslig hall med trapp opp til hovedplan. De som bor i huset, vil nok heller bruke den praktiske bi-inngangen i det daglige. Her kan man gå tørrskodd fra garasjen, noe man setter pris på når vind og regn uler rundt hjørnene! Huset passer på flat tomt.

200 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

4a

Garasje

Garasje

Hall 8 kvm

Kjellerstue 40,2 kvm

Bad 5,2 kvm

Bod

Hall 8 kvmGang 8,4 kvm

Kjellerstue 40,2 kvm

Vask 9,4 kvm

Bad 5,2 kvm

Bod Vask 9,4 kvm

Gang 8,4 kvm Soverom 10,5 kvm

Soverom 10,5 kvm

Soverom 10,5 kvm

Bod/Tekn 6 kvm

Soverom 10,5 kvm

Bod/Tekn 6 kvm

1. etasje

21,2 kvm

21,2 kvm

Bad 6,2 kvm

Stue 39,6 kvm

Stue 39,6 kvm

Kjøkken 27,4 kvm

Kjøkken 27,4 kvm

2. etasje

Altan 10,9 kvm

Altan 10,9 kvm

38

Bad 6,2 kvm

Gang

Gang Kontor/Sov 8,4 kvm

Kontor/Sov 8,4 kvm

Gard 3,6 kvm

Gard 3,6 kvm Soverom 12 kvm

Soverom 12 kvm


Soverom 13,3 kvm

Vask/Bi-inngang 7,3 kvm

Bad 7,9 kvm 390

Soverom 9,6 kvm

Garderobe

Gang 7 kvm

Bad 5 kvm

WC

380

Soverom 10,3 kvm

Kontor/Gjesterom 8,2 kvm Hall

430

Stue/Kjøkken 66,2 kvm Soverom 11,6 kvm

180

Hagestue 16 kvm

Terrasse

120

Overbygd Uteplass

1 Eetasje

1. etasje

2. etasje

2 Eetasje 60

360

450

Enebolig med rikelig plass til hele familien TA HAGEFØLELSEN INN I HUSET Det første som slår en med dette huset er kontakten med hagen. Overbygd uteplass, hagestue, store vindusflater og terrasse knytter boligen til uteområdet. Huset passer på en flat tomt. Det er god mulighet for heis, og man har dermed en god løsning for hele livsløpet. Huset har tre soverom, kontor/ gjesterom og hagestue i underetasjen. Her er også vaskerom med direkte utgang på plan. Hovedetasjen har en stor, flott stue/kjøkkenløsning i tillegg til foreldre-soverom med privat bad. Huset passer på flat tomt.

195 m2

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

10b

39


Loftstue 17,8 m2

Gang 4,5 m2

Loftstue 17,8 m2

Soverom Gang 8,5 4,5 m2

Bad 5,3 m2

Gard. 3,6 m2

Bad 5,3 m2

Soverom Gard. 9,6 m2 3,6 m2

Soverom 9,6 m2

Soverom 8,5 m2

2. etasje

2. etasje Bod 13,2 m2

Bod 13,2 m2

Carport 26,5 m2

Gang/trapp 7,2 m2

Carport 26,5 m2

Stue 18,0 m2 WC 2,3 m2

Bod Gang/trapp 2,4 m2 7,2 m2

WC 2,3 m2

Bod 2,4 m2

Kjøkken/allrom 24,7 m2

Stue 18,0 m2 Kjøkken/allrom 24,7 m2

1. etasje

1. etasje

Bod/tekn. 3,2 m2

Dusj/WC 3,3 m2

Vask/ Bi-inng. 8,9 m2 Bod 13,2 m2

Gard. 3,4 m2

Soverom 7,3 m2

Hall/trapp 8,8 m2

Soverom 8,8 m2

Carport 26,5 m2

40

U etasje


Eneboligen som passer mindre tomter Har dere en liten eller smal tomt men trenger god plass kan dette huset være løsningen. Boligen går over tre plan og har til sammen fire soverom. Inngang på bakkeplan. Her er det to soverom, bad, bod og vaskerom, som også brukes som en praktisk biinngang. I etasjen over er det kjøkken/allrom på 25 kvm, stue og gjestetoalett. På toppen er det to soverom, hvor hovedsoverom har eget walk-in-closet. Her er også en kjekk loftstue med store vinduer som gir mulighet for god utsikt. Huset passer på skrå tomt.

161 m2

4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

8a

41


Spennende bolig med leilighet som går over 2 plan Denne boligen utnytter tomten godt. Her er hoveddel med fire soverom, god bodplass, gjestetoalett, flere bad og stor stue på nesten 80 kvm. Hovedsoverom har egen garderobe og sitt eget bad. Her er også utgang til en luftebalkong. Det er hagestue i etasjen på bakkeplan. Boligen har også en kjekk leilighet eller generasjonsdel. Her er det to soverom i første etasje samt bad og vaskerom. I andre etasje er det en romslig stue med åpen kjøkkenløsning på litt over 30 kvm. Et fint tilskudd til denne innholdsrike boligen. Huset passer på lett skrånende tomt. LEILIGHET UTGJØR:

324 m2

72 m2

5-6

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

5b

42


Soverom 12,2 m2

Gang 4,6 m2

Stue/kjøkken 77,5 m2

Hagestue 26,6 m2 Bad 5,6 m2

Soverom 12,3 m2

Soverom 7,4 m2

Hall/trapp 17,8 m2

Gard. 6,3 m2

Bod 8,3 m2

Gang 12,0 m2

Tekn. rom 5,1 m2

WC 2,1 m2

Soverom 11,8 m2

Soverom 12,2 m2

Vask 10,2 m2 Treningsrom 15,0 m2

Bad 9,1 m2 Soverom 12,4 m2 Gang 4,6 m2

2. etasje

Stue/kjøkken 77,5 m2

Gang 9,7 m2

Hagestue 26,6 m2 Bad 5,6 m2

Soverom 6,9 m2

Bod 8,3 m2

Bod 4,3 m2

Bad/vask 6,7 m2

Stue/kjøkken 30,9 m2 Soverom 12,3 m2

Hall/trapp 17,8 m2

Gang 12,0 m2

Tekn. rom 5,1 m2

WC 2,1 m2

1. etasje

U etasje Vask 10,2 m2

Bad 9,1 m2

1. etasje

Soverom 12,4 m2

Gang 9,7 m2 Bod 4,3 m2

Soverom 6,9 m2

1. etasje

Bad/vask 6,7 m2

U etasje

43


Bad 8,3 kvm

Soverom Soverom

Soverom 12,6 kvm Wc

Bad

Gard

Hall

Stue 22,8 kvm

Stue/kjøkken

Gang

Innb. høyskap Kjøkken 30,3 kvm

Vinkjeller Bod

Teknisk

1. etasje

44

Vask/Bi-inngang 11 kvm


ask/Bi-inngang 1 kvm

Balkong

Soverom Soverom 12,2 kvm

Soverom

Soverom 9,4 kvm Bad Bad 5,3 kvm Loftstue 28,7 kvm

Stue/kjøkken

Takterrasse

Gang

Glasstue 11,5 kvm

Vinkjeller Bod

Teknisk

U. etasje 2. etasje

Mulighet for leilighet i underetasjen

Stor enebolig med mulighet for leilighet i underetasjen SPENSTIG MATERIALBRUK OG SPENNENDE LØSNINGER En moderne villa med generøs bruk av mur og glass i flott samspill med treverket. Innvendig forsterker den lyse gode følelsen seg. En romslig hall ønsker velkommen. Første etasje er en alt-på-ett plan løsning, med kjøkken, stue, soverom og bad. Oppe finner vi to store soverom, bad og en flott loftstue. Her skaper lyset gode opplevelser, med høye, store vinduer. En stor takterrasse omkranser en trivelig glasstue. Nyt det gode utelivet – inne! Huset passer på flat tomt, men kan enkelt tilpasses skrå tomt med leilighet. LEILIGHET UTGJØR:

309 m2

89 m2

5+

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

7a

45


Inspirasjon

13c

Fra forslag til innflytting på ni måneder Den eldre boligen i Jærveien i Sandnes hadde romslig tomt med plass til ny bolig. - Etter at tomten formelt ble delt, kontaktet vi sporenstreks Fjogstad-Hus. Da ble det kjapt fart i sakene: Vi flyttet inn i ny bolig ni måneder senere, forteller boligeier Marius Vik. Selve prosessen med å få separert ut egen tomt var krevende da vi gjorde dette selv. - Sagt på en annen måte: Vi fikk god tid til å tenke over hvordan vi ville ha vår nye bolig. På det første møtet med FjogstadHus var vi derfor veldig tydelige på behov og ønsker, erindrer Marius. Hos Fjogstad-hus ble de møtt av arkitekt Kristin Veen Tjessem, og gjennomgikk tomteforhold, behov og ideer med henne. Forslaget som deretter kom fra boligutbyggeren hadde behørig tatt hensyn til boligeierens drømmer og ønsker: - Det ble så godt som full klaff på første forsøk. Vi har kun gjort små justeringer i forhold til det opprinnelige forslaget fra Fjogstad-Hus. At arkitekten lyttet og forsto våre ønsker, lettet prosessen betraktelig og gjorde samarbeidet til en lek, sier Marius. Grunnet tomtens solforhold var Vik-familien opptatt av å få løftet stue og kjøkken opp til toppetasjen. - Vi jobbet mye med høyde- og skyggeforhold på tomten. Vi er svært godt fornøyd med resultatet. Stuen og kjøkkenet er solrikt og nyter god takhøyde. Vi plasserte også hagestuen og balkongen i denne etasjen, og har med dét fått to bruksområder på uterommet. Den doble terrasse, som har både innbygget og «utebygget» del, er blitt brukt maksimalt i sommer, forteller Vik.

46


Boligen i JĂŚrveien er bygget i hagen til eksisterende bolighus. Resultatet er blitt en effektiv og spennende enebolig med god plass til familien Vik.

Lunt og godt i hagestuen. Med skyvedørsløsning fra stuen blir hagestuen en forlengelse av dette arealet. Hagestuen har videre utgang til takterrasse. Et anvendelig og godt benyttet rom forteller familien.

47


Boligens første etasje er viet hall, bad, boder og soverom. - Barna har eget bad og hvert sitt soverom, vi har også et gjesteværelse i denne etasjen. Vårt soverom har eget bad og det er en sann fornøyelse. Foruten hallen med hovedinngang laget vi også en bi-inngang ved barnas fløy. Her lasser ungene inn med sekker og idrettsutstyr, og avlaster hallen med skitne støvler og tonnevis av yttertøy, sier en fornøyd Vik. Et annet ønske som Fjogstad-Hus ga en særdeles smart løsning på, var plassering av gjestetoalettet. Vi ønsket at gjestetoalettet skulle plasseres utenfor vår hverdagsliv-sone, ikke i soveromssfæren og heller ikke i toppetasjen, hvor det ville beslaglegge solforhold. Arkitekten foreslo plassering i trappesatsen mellom første og annen etasje og det slo vi umiddelbart til på, sier Marius. Underetasjen i boligen rommer foruten vaskerom, store boder og bad, to viktige elementer for en aktiv

48

barnefamilie. - Vi har både kjellerstue og mediarom i kjelleretasjen. Kjellerstuen er viet hobbyaktiviteter og trening, mediarommet film og spill. Vi gleder oss til å ta mer i bruk denne etasjen etterhvert som mørket og kulden trekker på, forteller Marius. Videre forteller Marius at de ønsket et bredt innslag av trematerialer på vegger og tak. - Vi var beviste på å ikke bare bruke gips, spesielt i skråtaket over kjøkken og stue. Sammen med Fjogstad-Hus kom vi fram til et spiletak som vi er svært fornøyd med. Ikke bare med hensyn til akustikk og lyd, men taket skaper også en god og lun stemning over det hele. Nå har familien bodd i flunkende ny bolig i knappe fire måneder, og kan ikke si annet enn at løsningene fungerer. - Vi har i samarbeid med Fjogstad-Hus planlagt og bygget et skikkelig bra hus, og det på korte ni måneder. Det er en bra attest, det!, avslutter en lerkeblid Marius Vik.


Taket i stuen ble til gjennom godt samarneid med tømmermenn og huseier. En spennende løsning med trematerialer i et såkalt spiletak.

Barnas soverom er samlet i første etasje. Her deler de bad. Lyse, trivelige rom med gode vindusløsninger og spennende blandinger av trematerialer og gips. Småtrollene er veldig godt fornøyd med resultatet.

49


1. etasje

Bad 5,7 m2

Soverom 13,0 m2

Hall/trapp 13,5 m2

Bod 2,7 m2

Bi-inngang 7,7 m2 Dusj/WC 4,6 m2 Gang 6,6 m2

Soverom 7,2 m2

Soverom 12,3 m2

50

Soverom 9,5 m2


Kjekk familiebolig med masse plass ROMSLIG OG INNHOLDSRIK En praktisk, stor enebolig som går over 3 plan. God bodplass i kjeller, egen kjellerstue og ikke minst mediarom. Alle soverom samlet på ett plan og hovedsoverom med eget bad. Praktisk biinngang. Stor stue med åpen kjøkkenløsning i toppetasjen og kjekk hagestue med utgang til takterrasse. Dette er boligen for familien som drømmer om god plass og praktiske løsninger Huset passer på flat/lett skrånende tomt.

231 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

13c

2. etasje

U. etasje

Mediarom 17,8 m2

WC 2,8 m2

Kjøkken/stue 55,0 m2

Bod 2,6 m2 Vask 9,1 m2

Dusj/WC 3,6 m2

Hagestue 11,7 m2

Gang 8,8 m2 Bod 7,0 m2

Kjellerstue 14,7 m2 Tett balkong 12,6 m2

51


Drømmehuset med masse plass og leilighet EN STOR, SPENNENDE BOLIG PÅ EN FLOTT UTSIKTSTOMT! Huset passer på skrå tomt, der fasaden er vendt mot utsikten. Huset er planlagt med utleieleilighet i underetasjen. Denne leiligheten har to soverom. Nivåforskjell gir en spennende effekt mellom kjøkken og stue! I underetasjen er det også plass for hjemmekino eller trimrom for hovedboligen og ikke minst god bodplass. Bruk fantasien og skap gode opplevelser! Spennende romløsninger fortsetter opp i første etasje. Et stort kjøkken/allrom/ stue med nivåforskjell og mulighet for gjennomgående peis, lover mange flotte opplevelser. Foreldresoverommet er plassert i en privat sone på hovedplanet. Her er en stor garderobe med direkte inngang til bad. Øverste etasje rommer tre soverom, bad og en flott loftstue – i tillegg til terrasse. Huset passer på skrå tomt. LEILIGHET INKLUDERT:

435 m2

6

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

8b

52


Bad 7,3 kvm

Gjesterom/kontor 8,4 kvm

Gjesterom 8,4 kvm

Soverom 12 kvm

Gang Soverom 12 kvm Soverom 12 kvm

Stue 32,2 kvm Evnt. Terrasse

2. etasje 2. Etasje

2. Etasje

Dusj/Wc

Teknisk

Vask 7,54 kvm

Vask 7,54 kvm Garasje 37,8 kvm

Tri

Garasje 37,8 kvm

Kjøkken/Allrom 42,3 kvm

Kjøkken/Allrom Bad 42,3 kvm 7,3 kvm

Gjesterom/kontor 8,4 kvm

Wc Vask Gard 13 kvm

Bodareal

Trim

Wc

Bad

Bod

Bod

Vask

Bad 9,4 kvm Soverom 12 kvm

Bad 9,4 kvm

Gard Stue 13 kvm

Gang

Soverom

Stue 35 kvm

Stue 35 kvm

Soverom 14,3 kvm

Soverom

Soverom 12 kvm Soverom 14,3 kvm

Soverom Soverom Spiseplass Terrasse

Uteplass

Stue 32,2 kvm Terrasse Evnt. Terrasse Underetasje

1. etasje

1. Eetasje

2. Etasje

1. Eetasje

Dusj/Wc

Teknisk

Vask 7,54 kvm Bodareal Trim

Garasje 37,8 kvm

Kjøkken/Allrom 42,3 kvm Wc Vask Gard 13 kvm

Bad

Bod

Bod

Bad 9,4 kvm Stue Soverom

Stue 35 kvm Soverom 14,3 kvm

Soverom Spiseplass

Uteplass

Terrasse

U. etasje

Underetasje

1. Eetasje

53


Husdrøm på skrå tomt I tillegg til romslighet har dette huset mange andre kvaliteter. Huset er en symfoni av lys og luft – med gjennomlys og gode løsninger. Romsligheten starter ute. Her er det plass til både bil og sykler i forbindelse med carport og bod! Inngangen er på mellomplan, med trapp opp en halv etasje til hovedplanet. Lyset overvelder og begeistrer når man kommer inn i den flotte stuen/ kjøkkenet. Her er to skyvedørsløsninger ut til terrassen. Overbygg skjermer på begge sidene. Foreldrene har sin egen private sone med stort soverom med fransk balkong, romslig garderobe og bad. Underetasjen, som ligger en halv etasje ned fra inngangen, må være en drøm for familiens yngste! For her er plass til mange. Hele fire store soverom, stort bad og hagestue med utgang til hagen står klar. I underetasjen finner vi også et praktisk vaskerom. Og aller nederst – enda noen trinn ned – ligger en bod som kan brukes til mye – hva for eksempel med sin egen vinkjeller? Huset passer på skrå tomt.

231 m2

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

9b

54


Garasje 17,9 kvm

Bod 5 kvm

Sykkel 11 kvm

Wc 2,5 kvm Hall 7 kvm

Gard 5,7 kvm Bad 9,7 kvm

Soverom 12,9 kvm Stue/Kjøkken 59,1 kvm

Garasje 17,9 kvm

Sykkel 11 kvm

2. etasje Ryggjaveien 3A Hovedetasje Bod 6,8 kvm

Bod 4,5 kvm Hall 7 kvm

Bad 10,3 kvm

Vask 9,5 kvm Soverom 10,4 kvm

Gard 5,7 kvm Bad 9,7 kvm

Hagestue 23,3 kvm

Gjesterom 14 kvm Soverom 10,9 kvm

Soverom 12,9 kvm

Soverom 12,9 kvm

1. etasje

55


En populær enebolig med mange muligheter STILREN HARMONI MED TERRASSE I SÆRKLASSE! Stramme arkitektoniske linjer kombinert med rå detaljer har gjort dette til en av våre mest etterspurte boliger. Her kan man gå tørrskodd fra garasjen inn i boligen. Underetasjen rommer en flott hall, TV-stue, tre soverom, vaskerom, bad og boder. I hovedetasjen finner vi en privat avdeling for foreldrene. Kjøkkenog stueløsningen er imponerende. Praktisk og lett å møblere. Lyst og luftig. Det tiltalende kjøkkenet har svært god arbeids- og spiseplass. Og legg merke til løsningen med peis brukt som romdeler mellom stue og kjøkken! FjogstadHus har sagt terrasse i særklasse – og det er ikke mange som kan nyte livet på tilsvarende uteplass. Den er nemlig på mer enn 60 kvadratmeter med utgang fra kjøkken og stuen. I tillegg er deler av terrassen overbygd. Dette huset er skapt for åpenhet, for å samle og for å skape. Huset passer godt både på flat og lett skrånende tomt.

196 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

12b

56


Bod 5,4 kvm Bod 5,4 kvm

Garasje 46,4 kvm Garasje 46,4 kvm

Teknisk 3,3 kvm Teknisk 3,3 kvm

Soverom 9,5 kvm Soverom 9,5 kvm

Soverom 8,9 kvm Soverom 8,9 kvm

Bad 9,6 kvm Bad 9,6 kvm

Soverom 10,7 kvm Soverom 10,7 kvm

Tv-stue 11,4 kvm Tv-stue 11,4 kvm Hall/Trapp 20 kvm Hall/Trapp 20 kvm

Vaskerom 7 kvm Vaskerom 7 kvm

Bi-inngang 5,5 kvm Bi-inngang 5,5 kvm

Underetasje

1. etasje

Underetasje

Garderobe 6,2 kvm Garderobe 6,2 kvm Kjøkken 25,7 kvm Kjøkken 25,7 kvm Peis

Terrasse 62,4 kvm Terrasse 62,4 kvm

Peis Stue 30,4 kvm Stue 30,4 kvm

Bad 11,1 kvm Bad 11,1 kvm

WC 2,2 kvm WC 2,2 kvm

Gang/Trapp 7,6 kvm Gang/Trapp 7,6 kvm

Soverom 12,3 kvm Soverom 12,3 kvm

Hovedetasje 2. etasje

Hovedetasje

57


Stue/kjøkken

Soverom Hall

Bad Kjellerstue/ au-pair bolig

Gard.

Bad

Soverom

Trapp

Carport

Hall/trapp

WC

Bod/vask

2. etasje

Soverom Hall

Soverom

Kjellerstue/ au-pair bolig

Bad

Bad Trapp

1. etasje

58


Praktisk enebolig med plass til det meste Dette huset passer både for en ung barnefamilie og for en voksen familie i hele livsløpet. Huset har to soverom, kjellerestue,to bad og bod i underetasjen. Det ene soverommet har eget bad. I etasjen over er det stue med åpen kjøkkenløsning, hovedsoverom med walk-in-closet og eget bad. Her er også gjestetoalett, og praktisk vaskerom med inngang til garasjen. Huset passer på flat tomt, og krever lite plass.

151 m2

3

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

4b

59


Boligen for den store familien Trenger dere mye plass? Stor familie? Da kan dette kan være løsningen. Her er det fem soverom, god lagringsplass i boder og ikke minst en stor stue med åpen kjøkkenløsning på nesten 90 kvm. Her er mange praktiske løsninger, flere bad, vaskerom, takterrasse og mye annet for en praktisk og enkel hverdag. Kjellerstuen er stor og gir plass til barnas venner på besøk. Det er også et lekerom i tilknytning til soverommene nede. En drømmebolig som dekker de fleste behov og et hus som har mye plass. Huset passer på flat eller lett skrånende tomt.

349 m2

5-6

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

3b

Garasje 34,5 m2

Bod 15,8 m2 Soverom 10,8 m2 Terrasse 39,8 m2

Gang 5,8 m2

Bad 10,0 m2

Bod 4,4 m2

Gang 10,2 m2

Stue/kjøkken 87,2 m2 Hall/trapp 14,0 m2

1. etasje

Bod 6,4 m2

Gang 5,2 m2

Kjellerstue 27,7 m2

Bad 5,8 m2

Vask 5,0 m2

Soverom 9,7 m2

Bod 18,1 m2

Bod 9,1 m2

Teknisk 4,7 m2

Gang/trapp 12,9 m2

Lekerom 27,0 m2

Bad 8,5 m2 Soverom 9,1 m2

60

Soverom 7,9 m2

Soverom 9,0 m2

U etasje


61


Stor enebolig med god plass og egen leilighet Her er boligen for dere som vil ha god plass, og litt til. Over to plan er det hele sju soverom og egen leilighet. I hoveddelen av huset er det to soverom, hagestue, vaskerom og bod i første etasje. I andre etasje er det 3 soverom, hvor hovedsoverommet har walk-in-closet og eget bad. Her er bod i tilknytning til kjøkkenet og stue på nesten 70 kvm. Utgang til terrasse på 15 kvm. Leiligheten har stue med åpen kjøkkenløsning, stor bod, soverom og bad. Huset passer på skrå tomt. LEILIGHET UTGJØR:

290 m

2

59 m2

6-7

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

10a

62


Tekn.rom 4,0 m2 Soverom 10,1 m2 Dusj/WC 3,9 m2

Gang 9,2 m2

Dusj/WC 3,9 m2

Dusk/WC 4,1 m2

Vask 8,0 m2

Bod 2,9 m2

Hall 6,9 m2 Soverom 11,5 m2

Bod/sov. 6,7 m2 Stue/kjøkken 25,4 m2

Soverom 11,5 m2

Gang 9,2 m2

Hall/trapp 16,0 m2

Bod 6,9 m2

Hagestue 17,1 m2

Bod/sov. 6,7 m2

Hall/trapp 16,0 m2

Tekn.rom 4,0 m2

Soverom 10,1 m2

Hagestue 17,1 m2

Soverom 11,5 m2

Vask 8,0 m2

Hall 6,9 m2

Dusk/WC 4,1 m2 Bod 2,9 m2 Stue/kjøkken 25,4 m2

Soverom 11,5 m2

1. etasje Bod 6,9 m2

1. etasje

Soverom 11,7 m2

Soverom 7,5 m2

Bod 4,6 m2

Hall/trapp 11,1 m2 Soverom 11,7 m2

Stue/kjøkken 67,2 m2 Bod 4,6 m2

Hall/trapp 11,1 m2

Stue/kjøkken 67,2 m2

Gang 7,5 m2

Terrasse 15,3 m2

Soverom 7,5 m2

Dusj/WC 4,0 m2

Grad. 8,6 m2

Gang 7,5 m2

Dusj/WC Bad 4,0 m28,2 m2

Grad. Soverom 8,6 m2 11,7

2. etasje Terrasse 15,3 m2

Bad 8,2 m2

Soverom 11,7 m2

2. etasje

63


Huset på Øvre Knausen i Stavanger har flere spennende detaljer. Vindusløsninger skaper en dynamisk fasade. Uteområdet er stort og gir rom for mye lek og moro. Her er det også opparbeidet et lekkert uteområde med fliser. Perfekt når venner inviteres en sommerdag for grilling og sosialt samvær.

64


Inspirasjon

12c

Luftig og godt på toppen av Mariero Familien Tjølsen hadde en drøm om en ny bolig. Fra stort hus på Vassøy, via mindre bolig på Vaulen til drømmeboligen på Øvre Knausen på Eikeberget. - Vi hadde gått med tanker om en ny bolig med sentral plassering lenge, forteller Wenche ivrig. Fruen i huset, med bakgrunn som teknisk tegner visste godt hvordan hun ville ha det. - Tomten fant vi kjapt. Så startet prosessen med å få det huset vi ønsket. Den gikk desverre litt treigt, så det var ekstra deilig når vi først kom i gang. Fjogstad-Hus ble raskt valgt og jobben med å tegne huset startet. - Vi kom med ønsker og skisser. Sammen med arkitekten hos Fjogstad-Hus utviklet og tilpasset vi ulike løsninger. Arkitekten kom med gode ideer og tanker. Resultatet er vi meget fornøyd med, smiler Wenche. - Vi var ute etter et hus som skulle ta godt vare på oss tre i familien. Det var også viktig at gutten i huset skulle ha et sted der han kan ta med venner. Et annet viktig punkt for oss var en egen «avdeling» til svigerforeldrene fra østlandet. De er her støtt og stadig, forteller Wenche med glimt i øyet. Fjogstad-Hus tok på seg jobben med alt fra søknader til kommunen og til boligen stod ferdig. - Når vi først fikk godkjent planene i kommunen skjedde ting raskt. Vi var utrolig ivrige etter å flytte inn, forteller hun. - Vi fikk en dedikert tømmermann som var utrolig dyktig. Jobben gikk raskt og det var spennende å følge utviklingen nesten dag for dag. Det var helt fantastisk å flytte inn, sier Wenche over ett glass saft i hagen.

65


Huset er gjennomgående lyst og innbydende med kontraster enten i møbler eller andre gjenstander. Tjølsen er spesielt fornøyd med badet, som er både lyst og romslig.

Stuen er åpen med god plass til sofagruppe, spisebord og en artig bar-løsning på kjøkkenet for kjappe måltid.

66


Boligen er lys og trivelig og er bygget i en mer tradisjonell stil med innslag av flere spennende detaljer. I første etasje har den romslige stuen utgang rett til en flott hage. Her er også et stilrent kjøkken, praktisk biingang og vaskerom, samt gjestebad og «svigersavdeling». Den luftige og åpne gangen med den tøffe trappen tar deg opp til loftstuen. - Vi er godt fornøyd med den gode takhøyden, sier Wenche. Den gir oss et rom som alltid er lyst og trivelig. Det er også her familien møtes om morgenen på vei til det store badet. - Rommene her oppe er vi godt fornøyde med. Smarte løsning på skapene er en ting, en annen detalj er vinduene. Vi har tre soverom her oppe og et oppholdsrom vi bruker så mye som mulig.

i hagen. Da kan vi spille fotball, kaste frisbee eller invitere venner på grilling. Det nye huset har så mange kvaliteter vi setter pris på, understreker Tjølsen.

Boligen i Øvre Knausen er godt planlagt. Den har også kvaliteter familien setter stor pris på, inne så vel som ute. - På flotte sommerdager, som i dag, er vi mye

Stemningen i huset er god. Familien som bor her er tydelig fornøyd med drømmeboligen sin. Her skal nye minner skapes og deles. I de aller beste omgivelser.

Familien har vært opptatt av å sette sitt preg på det og selv om boligen ble innviet for godt over ett år siden er de ikke helt ferdige med det de ønsker å gjøre. - Vi fikk nettopp disse nye flisene over kjøkkenbenken på plass. De er jeg veldig fornøyd med, smiler Wenche. Det er hele tiden små ting vi ser og som vi skal gjøre. Mannen jobber i Nordsjøen og har derfor mulighet til å gjøre litt i og utenfor huset i periodene han er hjemme. Et av hans prosjekter er gjerdet, men det har han brukt litt tid på, ler hun.

67


68


Tidløs klassiker med smarte planløsninger Boligen er en klassiker med mange gode løsninger. Utviklet over tid og tilpasset morgedagens tekniske løsninger. Boligen er godt utnyttet med stor stue og åpen kjøkkenløsning i første etasje. Her er også soverom, bad, og vaskerom/ biinngang. I andre etasje har loftstuen ekstra takhøyde og store vindusløsninger som gir et romslig og fint preg. Her er også tre soverom og stort bad. Huset passer på flat/lett skrånende tomt.

167 m2

4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

12c

Dusj/WC 4,1 m2 Vask 8,7 m2

Bod

Hall/trapp 14,3 m2

Soverom 13,0 m2

Bad 10,2 m2

Garasje 18,9 m2

Soverom 11,8 m2

Stue/kjøkken 49,8 m2

Loftstue 22,7 m2

Bod 9,5 m2

1. etasje

1. etasje

Bod

Soverom 13,0 m2

2. etasje

Bad 10,2 m2 Soverom 12,2 m2

Stue/kjøkken 49,8 m2

asje

Soverom 11,8 m2

Loftstue 22,7 m2

Soverom 9,5 m2

2. etasje

2. etasje

69


Det tradisjonelle, innholdsrike og koselige jærhuset KLASSISK JÆRHUS Det mest jærske av alt – kanskje bortsett fra vipa, steingardene og strendene, er jærhuset. Det smyger seg litt beskjedent i terrenget, og danner en stødig og trygg ramme om familien. Uansett trender ser jærhuset ut til å overleve med sin tradisjonelle utforming. Dagens jærhus er likevel tilpasset nåtidens krav til kvalitet. Kjøkkenet er stort og praktisk, en trivelig oase i hverdagen. Vinkelstuen gir gode møbleringsmuligheter. Doble dører gir direkte adkomst til hagen. Huset er planlagt med et soverom og bad på hovedplan, og har dermed livsløpsstandard. Boligens andre etasje har to gode soverom, loftstue, bad og bod. Huset passer på flat tomt.

173 m2

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

16c

70


1. etasje

Kjøkken 19,6 kvm Stue 42,6 kvm

Bod under trapp

Soverom 11,6 kvm

Vaskerom 7,5 kvm

Evt. soverom Gang 10,5 kvm Bad 7,6 kvm

2. etasje

Soverom 11,3 kvm Stue 12,3 kvm

Stue 42,6 kvm

Soverom 15,7 kvm

Bod under trapp

Evt. soverom Bad 9,7 kvm

Bad 7,6 kvm

Bod/Teknisk 13,4 kvm

71


Boligen med de uvanlige løsningene Med flere spennende løsninger er denne boligen perfekt for dere som vil ha noe litt utenom det vanlige. Her kommer du inn i huset mellom første og andre etasje. Her er også praktisk vaskerom med inngang til garasjen og stort bad. En halv etasje ned og du kommer til 4 soverom og en stor bod. I andre etasje er det spisestue med åpen kjøkkenløsning, stue og adskilt tv-stue. Stuen helt på toppen har utgang til veldig kjekk og luftig takterrasse hvor du kan nyte utsikt. Huset passer på skrånende tomt.

233 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

2b

72


Terrasse

Soverom 7,7 m2

Bod 7,9 m2

Hall 24,2 m2

Soverom 14,8 m2

Soverom 10,4 m2 Soverom 9,1 m2

Bad

Bad

Vask 7,9 m2

Bod 6,8 m2

1. etasje Balkong

Garasje 36,0 m2

Stue/spisestue 39,9 m2

TV-stue 12,5 m2

Kjøkken 12,7 m2

Stue 21,9 m2

2. etasje Tak terrasse

73


1140 1140

Bod 2,3 Bodkvm 2,3 kvm Soverom 8,5 kvm Soverom 8,5 kvm

Vask/Bod 5Vask/Bod kvm 5 kvm

Bad 8,5 Badkvm 8,5 kvm

730730

Gang Gang

Loftstue 11,6 kvm Loftstue 11,6 kvm

Soverom 12,5 kvm Soverom 12,5 kvm

Soverom 12,5 kvm Soverom 12,5 kvm

2. etasje

Evt. soverom Evt. soverom

Stue/Kjøkken 50 kvm Stue/Kjøkken 50 kvm

1. etasje

74

Dusj/ WC Dusj/ 4,2 WCkvm 4,2 kvm

Bi-inngang Teknisk Bi-inngang 6,5 Teknisk 6,5


Boligen som aldri går ut av moten - tidløs og vakker MULIGHETENES HUS Det klassiske huset har en enkel, tiltalende fasade. Innvendig finner vi en flott vinkelstue med åpen kjøkkenløsning på hovedplanet. Det er romslig og godt. Fra stuen er det doble dører med utgang til terrasse og hage. Her er også en praktisk bi-inngang/vaskerom og dusj/WC. Ønsker man å få et soverom på hovedplan, er det godt mulig. Oppe er det i utgangspunktet plassert tre sove-rom, boder og bad. En praktisk familiebolig med gode, vel utprøvde løsninger. De høye kneveggene (170-180 cm) gir svært god utnyttelse av arealet på loftet, med lite dødplass ut mot ytterveggene. Boligen kan bygges uten kvist om ønskelig. Det finnes også en rekke andre muligheter i forhold til romløsninger og fasadeendringer som endrer husets karakter. Boligen kan med andre ord enkelt tilpasses dine behov og ønsker.

151+ m2

3-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

18c

75


Gard. 5,8 m2

Bad 5,5 m2

Gard. 5,8 m2

Soverom 12,7 m2

Bad 5,5 m2 WC 1,8 m2

Soverom 12,7 m2

WC 1,8 m2

Gang/trapp 10,5 m2

Stue 32,5 m2

Kjøkken/allrom 29,4 m2

Kjøkken/allrom 29,4 m2

Gang/trapp 10,5 m2

Stue 32,5 m2

1. etasje 1. etasje

76

1. etasje

Terrasse 36,0 m2

Terrasse 36,0 m2


Stor enebolig med egen leilighet Boligen som strekker seg over tre etasjer er svært innholdsrik. På bakkeplan er det inngang til hovedbolig og ikke minst egen leilighet. Leiligheten har stue med åpen kjøkkenløsning, stor soverom, bad og vaskerom. Hovedbolig har vaskerom/biinngang og to gode lagringsboder i denne etasjen. I etasjen over finner vi stor stue og et kjøkken/allrom med utgang til stor takterrasse på over 30 kvm. Her er også hovedsoverom med walk-in-closet og eget bad. I øverste etasje er det tre soverom, hvor ett har egen garderobe og inngang til bad. Her er også en kjekk loftstue. Boligen for dere som trenger god plass og kjekke løsninger. Huset passer på flat tomt.

LEILIGHET UTGJØR:

264 m

5

52 m2

2

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

12c

Bed - tilpasset terreng

Bed - tilpasset terreng

Soverom 11,6 m2

Bad 11,2 m2

Gard. 8,0 m2

Soverom 12,1 m2

Soverom 12,1 m2

Kjøkken/stue 24,8 m2

Bad/vask 4,5 m2

Bod 4,1 m2

Bod 4,1 m2

Kjøkken/stue 24,8 m2

Bad/vask 4,5 m2

Garasje 37,5 m2 Loftstue/trapp 23,4 m2

Hall 13,5 m2

Bod 5,0 m2

Bod 7,2 m2

Bod 7,2 m2 Soverom 10,5 m2

Hall 13,5 m2

Bod 5,0 m2

Soverom 16,0 m2 Bod 8,6 m2

2. etasje

Vask. 4,7 m2

Bod 8,6 m2

Vask. 4,7 m2

U. etasje 2. etasje

U etasje

U etasje

77


Praktisk bolig med alt på ett plan Dette er løsningen for dere som ønsker en effektiv bolig med alt på ett plan. Enten dere ønsker en behagelig enebolig som et alternativ til leilighet, eller for dere som trenger en tilrettelagt bolig. Stor stue på godt over 60 kvm med åpen kjøkkenløsning. Utgang til terrasse og hage. Egen hagestue, stort vaskerom med mulighet for gjennomgang til teknisk bod og videre til garasje. Kontor, gjestetoalett og hovedsoverom med walk-in-closet og eget bad. Huset passer på flat tomt, krever litt plass.

167 m2

2-3

Inspirasjon

11c

78


Soverom 14,0 m2 Bad 12,9 m2

Gard. 6,4 m2 Stue/kjøkken 63,2 m2

Hall 17,4 m2

WC 3,1 m2

Hagestue 13,4 m2 Sov/kontor 8,7 m2

Vask/lagring 21,0 m2

Garasje

79


Veien til drømmeboligen Egen bolig er sannsynligvis den aller største investeringen du gjør i livet. Her skal du og dine bo i mange år. Det skal være en trygg investering og en god byggeprosess. Da må det ikke være tilfeldig hvem du velger å samarbeide med om byggingen.

Drømmen Du kommer til Fjogstad-Hus med boligdrømmen. Enten du har blitt inspirert av boken vår eller har gått med en boligdrøm lenge tar vi deg trygt gjennom hele prosessen fra første møte til overtakelse av boligen din! Vi starter med et avklaringsmøte for å se hvilke behov, ønsker, forventninger og muligheter dere har.

Planlegging I denne fasen koser du deg med vår inspirasjonsbok. Drøm litt og bli inspirert, samtidig som du tenker gjennom hva du ønsker, trenger eller hva økonomien tillater. I denne fasen går vi gjennom: • Befaring på tomt • Skissering • Pristilbud

80


Byggefase Nå er vi endelig i gang på byggeplassen. Når reisverket er på plass ser vi konturene av boligen og det er sannsynligvis forandringer fra dag til dag.

Prosjektering Det som skjer nå er at vi sørger for at huset kan bygges forsvarlig og er innenfor myndighetenes krav. Vi tegner, beskriver og beregner. Alle de tekniske detaljene kommer nå på plass. I denne fasen går vi gjennom: • Hovedkontrakt • Oppstartsmøte • Oppstart • Byggemeldingsmøte • Søknadsprosess

Overtakelse Etter måneder med spenning er det klart for overtakelse. Det nærmer seg innflytting! Før innflytting søkes det til kommunen om brukstillatelse/ferdigattest. I denne fasen: • Overtakelse • Ettårsbefaring

Denne prosessen er nøyere beskrevet i vår brosjyre; Byggedrømmen fra A til Å; Nytt hus. Denne får du i vårt aller første møte!

81


82


Vertikaldelte boliger og mindre rekkehus Vanligvis finner vi vertikaldelte boliger på boligprosjekter som er utviklet og solgt av profesjonelle utbyggere. En gang i blant velger også private byggherrer en vertikaldelt løsning. Derfor har vi tatt med noen eksempler på hvordan dette kan gjøres. Det kan være mange grunner til å bygge vertikaldelt. Økonomi er en god grunn. Det kan være lønnsomt å dele på utviklingskostnadene og utnytte en tomt. En arvet familietomt kan bli til glede for flere familiemedlemmer ved å bygge flere boliger sammen.

I mange kommuner har myndighetene lagt krav til utnyttelsen av tomtene. Man får kanskje ikke bygge enebolig med stor hage, men må bruke mest mulig av arealet til boligformål. Da kan det være en god idé å bygge vertikaldelte boliger eller flere boenheter som rekkehus. I tillegg er det flere steder stor knapphet på tomter. Med en vertikaldelt bolig eller et rekkehus økes tomtens utnyttelsesgrad og skaper et hjem til flere. Vi hjelper gjerne med å få en optimal utnyttelse av din tomt - ta kontakt med oss i dag!

83


Innholdsrike rekkehus med mulighet for fire soverom Rekkehusene er meget innholdsrike og praktiske med tre soverom (mulighet for 4). Stor stue med delvis åpen kjøkkenløsning og utgang til privat takterrasse over carporten. Mediarom eller stue på bakkeplan - perfekt for tippekampen eller for ungdommen med playstation eller tv-titting. God bodplass, samt plass til sykler og kajakk i carporten. En veldig kjekk bolig med god plass til hele familien. Huset passer på flat eller lett skrånende tomt.

131 m2 3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

21b

Bad 5,1 m2

Soverom 10,8 m2

Gard 5,2 m2

1. etasje

Terrasse 30,2 m2

Stue/kjøkken 45,7 m2 Inkl. trapp

1. etasjeBod

8,8 m2

Åpen garasje 33,3 m2

2. etasje Hall/trapp mediarom 25,5 m2

Bad 4,6 m2

VF 2,2 m2

Soverom 10,6 m2

84

Soverom 9,7 m2


85


Meget effektivt rekkehus med tre soverom Boligen er effektiv med 3 soverom. Stuen har utgang til terrasse på 25 kvm, så her kan dere virkelig nyte gode dager ute. Parkering i carport med sportsbod i enden. I underetasjen er det tilrettelagt for et eget mediarom eller en stue nummer to. Fotball, film, tv-spill eller bare avslapping med god bok i sofakroken alene? Mulighetene er mange. En kjekk og innholds-rik bolig som er godt utnyttet på alle mulige måter. Boligen passer best på flat eller lett skrånende tomt.

106 m2

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

22b

86


Sportsbod 5,2 m2 Bod 4,5 m2

Mediarom 11,3 m2

Ă…pen garasje 19,5 m2

Bad/vask 4,9 m2

1. etasje

Gang/trapp 9,8 m2 V.F 3,0 m2

Soverom 6,5 m2

Soverom 8,5 m2

U etasje Bad 5,5 m2

2. etasje

Soverom 11,5 m2

Terrasse 26,4 m2

Mediarom 11,3 m2

Bad/vask 4,9 m2

Gang/tra 9,8 m2 Stue/kjøkken 35,8 m2 Inkl. trapp

Soverom 6,5 m2

87

1. etasje


Inspirasjon

21c

Bygget dobbelt opp - Vi hadde planen klar fra første stund: Kjøpe en stor tomt, bygge en vertikaldelt bolig og deretter seksjonere ut og selge den ene delen. Steinar Roland, huseier, ektemann og far til tre, forteller om prosessen som ledet fram til familiens flunkende nye bolig. På veien har de klekket ut ideen til en ny modell for vertikaldelte boliger: «FjogstadHus 21c Vertikaldelt bolig», som nå er å finne i Fjogstad-Hus faste katalogsortiment. Det står det respekt av. Roland-familien kjøpte tomten på Tasta i Stavanger vinteren 2012. Deretter startet ekteparet med idéarbeidet, hvordan skulle den vertikaldelte boligen se ut? - Vi ble inspirert av vertikaldelte boliger fra forskjellige boligutviklere, og ville lage vår egen variant. Vi ønsket for det første en klassisk stil. For det andre ville vi ikke at de to boligdelene skulle gå oppi hverandre, det skulle være et individuelt preg på enhetene. Vi ønsket derfor to bygningskropper bundet sammen med et mellombygg, forklarer Roland. Deretter ble Fjogstad-Hus kontaktet. - Vi hadde forhørt oss i markedet, og Fjogstad-Hus ble ofte

88

nevnt som den ledende boligutvikleren på «ryktebørsen». Vi kontaktet dem og fikk en god opplevelse med dem, forteller Roland. Prosessen med konkrete forslag og tegninger startet høsten 2012. - Vi arbeidet tett med arkitektene hos Fjogstad-hus, og kom rimelig raskt fram til en bolig som vi ville gå for. Etter kommunens godkjennelse av planene, startet prosjekteringsperioden og deretter tok Fjogstad-Hus i gang med å bygge våren 2013. Huset ble innflyttingsklart ett år senere. - Det tar lengre tid enn vanlig å bygge to boliger enn én, kommenterer Roland. Han var nok litt utålmodig på slutten av perioden. Den vertikaldelte boligen ble, som forespeilt, to bygningskropper bundet sammen med et mellombygg. Høyden er utnyttet med tre plan og tomten har dermed fått beholde store deler med grønt område. - Vi ville ha et funksjonelt hus, med tre barn er det vesentlig. Vi ønsket også å utnytte utsikten maksimalt, sier Roland. De to enhetenes toppetasjer er


Det er mange kjekke detaljer på boligen og familien er svært fornøyd med jobben Fjogstad-Hus og deres tømmermenn har gjort.

89


Store vindusflater skaper en innbydende, lys og veldig trivelig bolig.

90


derfor kledd med hver sin trekant med heldekkende vindusflater. - Vi har en fantastisk og avhengighetsskapende utsikt fra toppetasjen, den er viktig for oss, sier Roland. Etter at den vertikaldelte boligen sto ferdigstilt nå i vår, ble tomt og bolig B seksjonert ut og solgt. - Vi eier og disponerer mellombygget. Dette er våre bonusrom, her har vi ekstra lagringsplass og mediarom som kronen på verket, sier Roland. Han legger til at han gleder seg til å ta mediarommet mer i bruk etter som vintermørket siger på. - Økonomisk sett er det en smart investering å bygge vertikaldelt for deretter å seksjonere ut den ene boligen og selge den. På den måten halveres

tomteprisen, forklarer Roland. Men han legger ikke skjul på at det å bygge to boliger på en gang krever en god dose tålmodighet. - Det er klart det er både tid- og ressurskrevende å bygge så omfattende. Men vi liker å ha prosjekter på gang, det er nok en forutsetning før man igangsetter et slikt prosjekt, sier Roland. Fire måneder etter innflyttingen er familien svært fornøyde med boligen sin. - Da vi valgte Fjogstad-Hus som boligutvikler gikk vi for kvalitet. De har gode håndverkere og er kjent for sitt solide arbeid. Dessuten veier deres seriøsitet og samarbeidsevne med kunder tungt. Skulle vi bygge en gang til, hadde vi valgt Fjogstad-Hus på ny, sier Roland.

91


Boligen med plass til to familier TOMANNSBOLIG MED ROM FOR DET INDIVIDUELLE Hvem har sagt at tomannsboliger trenger å være helt identiske? Her har vi en løsning som ytre sett ser ganske lik ut, men der det er gitt rom for individuelle løsninger innvendig. De to bygningskroppene er bundet sammen med et mellombygg. Denne tilhører bolig A og kan innredes etter ønske, som f.eks som en Au-pair bolig. Boligene er bygd på en skrånende tomt, og har inngang på hver sitt plan.

220 m2

187 m2

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Inspirasjon

21c

92


2. etasje Kott

Kott

Bad

Bad

Kott

Kott Kott Soverom

Soverom

PLANTEGNING

Stue/Kjøkken 50,2 kvm

Loftstue

Loftstue

1. etasje

Soverom/kontor 9,5 kvm

Kott

Wc

Gard 6 kvm Bod 16,9 kvm

Bad/Vask 12,5 kvm

Vask 5,9 kvm Teknisk 3 kvm

Tekn Vask

Bod evt. Bad sov 8,7 kvm

Kott

Kott

Kott Wc Kott

Hall Bod 16,9 kvm Hall Soverom

WC

Mediarom 16,2 kvm

Soverom 10,6 kvm

Carport

Stue/Kjøkken 50,2 kvm Soverom 14,4 kvm Bod

Bad

Soverom/kontor 9,5 kvm

Bad/Vask 9,9 kvm

Stue/Kjøkken 50,2 kvm

BOLIG A har inngang i mellometasjen. Her er en romslig hall og stort godt vaskerom/bi-inngang. Resten av etasjen rommer en lys og trivelig stueog kjøkkenavdeling; et sosialt samlingssted for familien både til hverdag og fest. Her er plass til peis, og gode møbleringsmuligheter. I øverste etasje er finner vi loftstue, bad, boder og et koselig soverom som er plassert i en arkløsning. I underetasjen er det tre soverom, garderobe og bad, alternativt kan det ene soverommet bli til Kott en hyggelig hagestue.

Loftstue

Stue/Kjøkken 50,2 kvm Sov/Hagestue 14,4 kvm Loftstue

BOLIG B har inngang i underetasjen. I denne Kott Bad Kott etasjen er det mulighet for tre soverom, alterSoverom Kott nativt kan det ene soverommet bli hagestue. Her er også et stort bad/vaskerom. Mellometasjen har samme flotte kjøkken- og stueløsning som bolig A. I tillegg har man valgt å legge et konSoverom tor, alternativt soverom, på dette planet. I øverste etasje er finner vi loftstue, bad, boder og et koselig soverom som er plassert i en arkløsning.

Loftstue

Loftstue Sov/Hagestue 13,5 kvm

Soverom 10,2 kvm

U. etasje

Gard 6 kvm

Bad/Vask 9,9 kvm

Bad/Vask 12,5 kvm

Bad/Vask 9,9 kvm

Gard 6 kvm Mediarom 16,2 kvm

Bad/Vask 12,5 kvm

Hall Carport

Soverom 14,4 kvm

Sov/Hagestue 14,4 kvm

Soverom 10,2 kvm

Sov/Hagestue 13,5 kvm

Mediarom 16,2 kvm

Hall

Soverom 14,4 kvm Bod

Sov/Hagestue 13,5 kvm

Teknisk 3 kvm

Tekn Vask

Soverom 10,6 kvm

Bod

Bod evt. sov 8,7 kvm

Teknisk 3 kvm

Tekn Vask

Soverom 10,6 kvm

Bod evt. sov 8,7 kvm

Sov/Hagestue 14,4 kvm

Soverom 10,2 kvm

93


Kapitt Rehab el 2 iliterin g

94


Rehabilitering

Rehabilitering handler først og fremst om å foredle og ta vare på det man har. Når man snakker om hus, kan foredlingen gjøres i forskjellig grad. Fra enkle nødvendige grep som å skifte råteskadde bord, kan man gå hele skalaen til fullstendig renovering med påbygg, opplett, riving innvendig og å bygge opp igjen. Vi snakker om alt fra en liten ansiktsløftning til en total forvandling. Mulighetene er utrolig mange! Vår rehabiliteringsavdeling har egen arkitekt, og teamet vårt har lang erfaring i hele prosessen; fra idé til selve byggingen. Vi blir med på tomten, og hjelper til med å se hvilke muligheter som finnes. Det handler både om

selve huset, tilgjengelig plass på tomt og reguleringsbestemmelser. Det er viktig å se hvilke behov du har som kunde, og hvordan vi best mulig skal ta vare på de kvalitetene som finnes i huset og på tomten. På de neste sidene viser vi eksempler på rehabilitering. Det er ytre rehabilitering som skifte av tak, vinduer, kledning, isolering, og det er fullstendige ombygginger der det opprinnelige huset er ugjenkjennelig. Det er da vi snakker om total forvandling. Se mulighetene!

95


Utsikt i vidvinkel Ekteparet kjøpte bolig på en tomt med utsikt som tar pusten fra de fleste. Dagens bolig er totalrenovert og oppgradert. - Vi ønsket å åpne opp boligens fasade og slippe inn himmel og sjø, forteller fruen i huset. Hafrsfjordboligen ligger høyt, fritt og umiddelbart ved sjøen. Her er det 180 graders panoramautsikt – minst. Den tidligere boligen som sto på tomten var et typisk 80-talls hus, med karnapper, staffasje og mye pynt. - Den tidligere boligen fremsto som lukket og mørk. Vi ønsket større flater, mer lys og ikke minst mer utsikt, forklarer hun. Ekteparet hadde erfaring med Fjogstad-Hus fra tidligere boligprosjekter, og de var ikke i tvil om at de ville anvende dem også til dette prosjektet: - Vi visste at Fjogstad-Hus hadde kompetansen på renovering- og byggeprosjekter, og tok kontakt med dem så snart tomta var vår, sier huseier. I samarbeid med Fjogstad-Hus sine arkitekter ble det tegnet en ny planløsning med ny fasade. Resultatet ble en totalrenovert og oppgradert bolig etter dagens standard - det er ikke mange elementer fra den gamle boligen som er beholdt. I hovedetasjen ble planløsningen helt ny. - Det var en del løsninger som vi snudde på. I den opprinnelige boligen var for eksempel kjøkkenet

96


Utvendig er det skiftet kledning, nye takpanner og ikke minst nye vinduer. Resultatet er et stolt skue med et unikt bakteppe.

97


Boligen er oppgradert og rehabilitert nesten fra topp til tå. Det har blitt en enda mer eksklusiv bolig med smarte og moderne løsninger.

plassert i boligens bakre del. Vi ønsket selvfølgelig å ha utsikt både fra kjøkken og stue, forteller hun. Nå nyter de måltider i et stort, lyst og funksjonelt kjøkken med så og si utsikten på maten. Den nye vinterhagen i forlengelsen av stuen blir benyttet året rundt. Peisen skaper koselige kvelder i den kalde årstiden, solnedgangen overtar som lyskilde på sommeren. Med heldekkende vindusflater slippes det inn maksimalt med lys. Oppholdsrommene har sådan himmel og sjø som permanent kulisse. Boligens første og andre etasje er blitt utvidet med et nytt tilbygg. - Med tilbygget har loftet spesielt fått en ny funksjon i huset. Med løftet tak fikk vi til og med badeværelse med utsikt. Dessuten har barnebarna fått rikelig med boltreplass, sier huseier. Det er også blitt plass til en ny dobbel garasje i boligens front. I underetasjen ønsket familien treningslokaler.

98

Med dobbeltdør og solid gulv har det til tider vært plass til en bil eller to også her. - Vi visste på forhånd at Fjogstad-Hus var de rette å bruke ved et slikt prosjekt, de er kunnskaprike og har kompetanse på det meste om bolig. Vi er svært fornøyde med huset vårt, sier hun. På spørsmål om det er noe de ville ha gjort annerledes i dag, er det lite hun ville ha endret på. Det eneste hun kommer på er kanskje et ekstra filter med soldemping i vinduene, en erfaring som har kommet etter tidenes varmeste og mest solrike sommer. - Det kan vi ordne med utvendig skjerming til neste år, men det spørs om vi får en like fin sommer da, sier fruen og legger to fingre i kryss. For med slike boforhold, med utsikt i vidvinkel, kan sommersolen følges fra morgen til kveld.


Den formidable utsikten kan nytes fra nesten alle rom i huset. Enten det er i stuen eller pĂĽ soverommet ligger Hafrsfjorden som et maleri utenfor vinduene.

99


.etasje

mel 1

Gam

Bod

om Sover

om Sover

om Sover

Kott V.F. Gang

Gammel 1.etasje C Bad/W Stue

en Kjøkk

Soverom Soverom

Bod

Soverom Bod

Gang

Takoppløft og totalrenovering

Stue Bad/WC

l

e gamm

ng

Kott

V.F.

gni e t n a pl

Disponibelt, evt

om Sover

C

Kjøkken

Total forvandling fra et tradisjonelt husbankhus bygd i 1958 til en moderne enebolig á la 2014! Det nye huset er bygd på den opprinnelige grunnmuren. Huset har fått et topp moderne eksteriør med store vinduer og pulttak. Ytterveggene er tilleggsisolert og vindtettet. Man valgte ikke å rive hovedGammel 1.etasje etasjen, kun innvendig ble den revet helt ned, endret noe og bygget opp igjen. Nå har familien fått en flott lys og åpen stue/ kjøkken-løsning. Det ble bygget en ny etasje oppå eksisterende hoved-etasje, og soverommene ble flyttet opp. I tillegg er Soverom Bod det bygget et funksjonelt bad og ungdommene i familien har Soverom Soverom fått sin egen loftstue.

Stue

Carporten ble beholdt som den opprinnelig var, men er pusset Gang Kott opp for å få samme uttrykk som huset. Kjelleren under huset V.F. ble ikke rørt.

Hall

Stue

Gammel kjelleretasje llrom

Soverom TV stue

Gang Stue

Hall Hall

Disponibelt, evt. ikke utgravet

Koks

WC

Vedbod

Kjøkken/allrom

Terrasse

Bod

Soverom

Soverom TV stue

Carport

Hall

Loftstue Gang

Hall

Bad

WC

Balkong Soverom

Ny planløsning, 2.etasje

Terrasse

100

en/a Kjøkk

se Terras

Poteter etc

Matbod

Kjøkken

Kjøkken/allrom

Bod

Ny planløsning, 1.etasje

Terrasse

Tekn.

Hall WC

Bad/WC

Stue

.

Tekn

ue

TV st

Soverom

se Terras

Tekn.

Carport


Etter

FØR 101


FØR Påbygg vinkel og totalrenovering 1.etasje Den enkle huskroppen har fått et påbygg. Familien har fått et romslig, godt utnyttet hus med alle moderne kvaliteter. Terrassen i husvinkelen er blitt en lun oase for uteliv. I påbygget er det plassert tre gode soverom og bad. Ved å åpne opp mellom kjøkken og stue, har familien fått en lys og praktisk løsning. I tillegg har man fått en kjekk bakgang med vaskerom på hovedplanet. Den innholdsrike kjelleren har mange boder og en hyggelig kjellerstue.

gammel plante

gning

Har man plass på tomten til å bygge et vinkelbygg på en enkel huskropp, får man både en betydelig bedre innvendig løsning og en god uteplass. Når nordavinden ”blåser fra alle kanter”, blir den lune terrassen i vinkelen en kjempekvalitet.

102


Ny planløsning, 1.etasje

Soverom 12,1 kvm

Bad 8,7 kvm

Kjøkken 14,5 kvm Soverom 12,1 kvm

Bad 8,7 kvm

Kjøkken 14,5 kvm

Hall Stue Hall

V.F

V.F

Stue

Vask 8 kvm

Vask 8 kvm

Wc Soverom 9 kvm

Bad 7,6 kvm

Soverom 9 kvm

Bod

Hobby

Gang

Soverom 9 kvm

Stue

Bad 7,6 kvm

Div.

Soverom 9 kvm

Bod

Bod

Soverom 9 kvm Soverom 9 kvm

Ny planløsning, U. etasje

Støpt Plate

Etter

103


104


Bolig for generasjoner Hans Jansen hadde enebolig med stor hage på Sunde. Nå har han en datter og barnebarn som nærmeste nabo. Hagen har han beholdt store deler av. - Vi har alltid hatt stor hage, veldig stor, forteller Hans. - Her har det vært trær, busker og god plass for barnelek og kos. Men vi hadde lenge gått med en tanke på å dele av tomten eller å gjøre noe her. Løsningen ble å tegne en ny del på eksisterende bolig og resultatet ble en flott og innholdsrik vertikaldelt bolig. - Ikke bare har Liv fått en flunkende ny bolig, men vi fikk også en større stue, smiler Hans. Datteren, som flyttet inn i sitt nye hjem for ganske nøyaktig ett år siden er mer en fornøyd. - Her har jeg alt jeg trenger. Kort vei til Stavanger, jeg bor i et veldig kjent område og det er ikke lange biten til skolen for datteren min, sier Liv. Vi står ute i hagen og prater. Blant friske bjørnebær og andre planter forteller Liv ivrig om prosessen rundt planleggingen og byggingen. - Vi fikk anbefalt FjogstadHus av noen venner. Det forstår vi godt nå. Prosessen fra første møte til ferdig bolig har bare vært kjekk. Vi fortalte om våre behov og arkitekten traff så og si på første forsøk. Far Hans står litt i bakgrunnen, men han smiler når Liv forteller om prosessen og legger til, - Ja og så hadde de så trivelige og flinke tømmermenn på plassen her.

105


Mor og datter nyter sensommeren på terrassen i andre etasje. Her ser de begge ned til Hafrsfjord. De trives godt i tilbygget og er veldig fornøyd med både løsningene og jobben som er gjort med tilbygget.

106


Hans Jansen, med bakgrunn i byggebransjen vet godt hva han prater om. - Ikke bare var de flinke, men de ga oss også flere gode tips i byggeprosessen, smetter Liv inn. - På den måten fikk vi ekstra lagringsplass på loft og andre praktiske løsninger. Med nevenyttig far er boligen blitt til først og fremst av Fjogstad-Hus, men også med hjelp av Hans. - Her har vi lagt parketten og flisene på badet selv og montert kjøkkenet. Jeg er kanskje litt gammeldags slik, sier han, - men jeg vil jo gjerne gjøre det jeg kan. Litt egeninnsats hjelper både på budsjettet, men også på at vi blir ekstra stolte av boligen, avslutter han. Det er helt uproblematisk å bo så nære sine foreldre forteller Liv. Det er også barnebarnet enig i. Hun hjelper ofte bestefar i garasjen mens han jobber med sine flotte amerikanske veteranbiler. - Det er mange fordeler med å bygge i hagen og når boligen blir så fin som vår, så er det selvfølgelig ekstra kjekt, smiler datter Jansen.

Boligen går over to plan, med soverom, bad og bodplass nede. I andre etasje er det et stort, innbydende bad og ikke minst den lyse og trivelige stuen med god takhøyde. Her er også et innholdsrikt kjøkken med barløsning for kjappe frokoster. Utgang til en terrasse med utsikt mot Hafrsfjord og den frodige hagen. - Vi er så fornøyd med jobben Fjogstad-Hus har gjort for oss. Vi har ingenting å utsette på noe som helst, smiler Liv. - Det beste tror jeg nok kanskje var prosessen i forhold til planleggingen av boligen, hvor fort arkitekten traff og selvfølgelig de dyktige tømmermennene. Vi fikk en bolig over det vi hadde drømt om eller forventet og det må jo være en bra ting å ta med seg videre. Her koser vi oss virkelig, forteller jentene og smiler om kapp med solen ute på terrassen. På veien hjem blir vi invitert inn i garasjen av Hans. Her får vi se de to muskelbilene han jobber med for tiden. Familien Jansen har det trivelig både i og utenfor boligene sine. Eplehageboliger er tingen.

107


Påbygg generasjonsbolig På den romslige tomten var det mulig å bygge et tilbygg og få en generasjonsbolig. I forbindelse med ombyggingen fikk det gamle huset større stue. Terrenget ble senket for å gi plass for det nye bygget. Dermed fikk det gamle huset en betydelig bedre kjellerløsning. I den nye huset ble det bygd to store soverom, bad og teknisk rom i underetasjen. På hovedplan er det en luftig flott stue med god plass til mange, en innbydende og praktisk åpen kjøkkenløsning og bad. 70-tallhuset ble til glede for nye generasjoner.

108


Hall

Gang

Soverom 9,9 kvm

Tekn/Vask 5,7 kvm

Bad 5,4 kvm

Utvendig Bod 5 kvm

Soverom 11,7 kvm

Planløsning ny del, U.etasje

Bod 3 kvm

Planløsning ny del, 1.etasje

Wc

Hall

Bod

Gang

Soverom 9,9 kvm

Gang

Tekn/Vask 5,7 kvm

Bad 5,4 kvm

Stue 27,3 kvm

Bod 3 kvm

Kjøkken 11,4 kvm

Utvendig Bod 5 kvm

Soverom 11,7 kvm

Balkong 10 kvm

Wc

Etter

Bod

Gang

Stue 27,3 kvm

Balkong 10 kvm

Kjøkken 11,4 kvm

FØR

109


Etter

110

FØR


Takoppløft og totalrenovering Den unge familien hadde kjøpt et 50 år gammelt hus, og ønsket å få mer moderne løsninger. Det var nødvendig å skifte kledning, tak og isolere. Huskroppen var todelt, med soverom og bad i den ene delen, og stue og kjøkken i den andre. Man valgte å beholde løsningen med soverom og bad slik det var. Det er blitt husets barne- og gjesteavdeling. På den andre fløyen har man løftet taket, og huset har fått en ekstra etasje med loftstue og foreldresoverom med god garderobe og bad. Hovedetasjen er åpnet opp til en luftig og trivelig kjøkken/stue-løsning. Det ble også plass til en praktisk bakgang.

Bad/WC

Soverom

Bad/WC Gang

Soverom

Stue/Kjøkken Gang Soverom

Soverom

Stue/Kjøkken Soverom

Soverom

Ny planløsning, 1.etasje

Garderobe

Kontor Garderobe

Gang

Kontor Soverom

Gang

Loftstue

Nåværende

Bad Soverom Loftstue Bad

Nåværende

Ny planløsning, 2.etasje

111


Tilbygg, ny del Boligen hadde gått gjennom en stor forvandling da tilbygget stod klar. Nytt inngangsparti/hall med garderobe, gjestewc og teknisk rom. I tillegg ble det bygget et flott nytt kjøkken/allrom på over 44 kvm. Innholdsrikt og med plass til hele familien, venner og litt til. Smarte løsninger med utvendig bod som ble bygget inn i huset. God plass til sommerlagring av skiutstyr og mye annet som er kjekt å ha. Boligen doble grunnflaten og fikke et moderne og spennende preg etter at påbygget var på plass.

ning

g gammel plante

FØR 112


Gammel del

Hall 12,8 m2

Teknisk

Utvendig bod 8,6 m2

WC 3,4 m2

Allrom 44,4 m2

Planløsning, ny del

Etter

113


Planløsning etter fasadeendring, 1.etasje

Planløsning etter fasadeendring, 2.etasje

Kjøkken Stue 48,7 kvm

Wc Gard

Lofstue 22,7 kvm

Soverom

Kjøl

Bad

Bad Soverom

V.F

Garasje

Fasadeendring, kledning 80-tallshuset fikk en ansiktsløfting! Det var først og fremst eksteriøret man ønsket å gjøre noe med. Ved å skifte kledning og vinduer, framstår huset med et helt nytt og tidsmessig uttrykk. Takvinduer har gitt et lysere, luftigere loft. Nye adkomstmuligheter til hage og terrasse har økt bokvaliteten. Lofstue 22,7 kvm

Soverom

FØR

Etter Bad Soverom

114


Etter

Bad 6,6 kvm Bad 6,6 kvm Soverom

FØR

Hall

Soverom

Hall

Soverom Soverom

Soverom

Soverom

Stue/Kjøkken 39,7 kvm Stue/Kjøkken 39,7 kvm

Balkong Balkong

Ny planløsning, 1.etasje

gning

gammel plante

Rehabilitering fasade, tak og utbygg

Ny planløsning, 2.etasje, muligheter på loft

70-tallshuset trengte sårt en oppgradering av det ytre skallet til dagens standard. Kledningen ble skiftet, og samtidig ble det isolert og vindtettet. Vinduene i stuen ble skiftet til større vinduer med moderne kvalitet. Taket ble også nytt, og ny takvindusløsning har gitt et flott lys i loftsetasjen. Den gamle entreen var trang, og er blitt utvidet til et romslig, innbydende inngangsparti. Huset har fått nytt, stort bad. Ny, åpen løsning mellom kjøkken og stue er prikken over i-en i forvandlingen av huset.

115


116


Ekstra etasje. Dobbelt så bra. Huset til familien Fister har vokst. Litt i takt med barna kan en si. Mest i takt med behov. - Vi ville opp en etasje, sier Lill Kathrine Fister. - Mer og bedre plass var utgangspunktet vårt, skyter Pål inn. Huset er ikke mer ruvende nå selv om det har vokst med en etasje i høyden, det ser ut som om det alltid har vært slik. Det var aldri en diskusjon om å bruke andre enn Fjogstad-Hus. - Det var naturlig ettersom vi har god kjennskap til dem fra før, sier Pål. Og familien på fem har aldri blitt skuffet. - Kan vi si det så enkelt at Fjogstad-Hus traff med alt på første forsøk? spør Lill Kathrine sin mann. - Ja, smiler han. - Det har aldri vært noen som helst problem. Fra vi satt oss ned for å planlegge påbygget til det stod ferdig. Byggeprosessen var faktisk veldig interessant å følge. Familien Fister flyttet inn i villastrøket sentralt på Sola i 2007. - Fra dag én var tanken at vi skulle bygge ut på en eller annen måte. Vi måtte ha bedre plass til våre tre gutter, sier mor i huset. - Prosessen rundt søknader og godkjenninger tok selvfølgelig Fjogstad-Hus seg av, og vi hadde veldig god oppfølging. Veldig fornøyd er nok ordene vi bruker oftest når venner spør oss om dem, sier Pål. Boligen har gjennomgått en fullstendig forvandling, noe er blitt beholdt, men de fleste rom er grundig oppgradert. Pål forteller ivrig om tekniske oppgraderinger som balansert ventilasjon med varmegjennvining og SMARTHUS-teknologi. Det er også lagt ned Silencio

117


trinnlydsplater med vannbåren varme i begge etasjer i tillegg til ekstra isolasjon i veggene og nye vinduer. Alt dette er med på å holde strømregningen lav og huset behagelig temperert. - Det ble ikke noe fyring i ovnen i vinteren som var, ler Lill Kathrine. Mens mannen har kost seg med tekniske innretninger og strømsparende tiltak, har fruen i huset hatt frie tøyler i forhold til innredningen. Det er gjort bevisste valg, ikke bare på interiør, men selvfølgelig også ved rom-inndeling og utnyttelse av de nye arealene. - I øverste etasje har vi samlet barna. Her har de hvert sitt romslige soverom, det er to bad og ikke minst en lys og trivelig loftstue, sier hun ivrig. Loftstuen er ikke bare praktisk men har god takhøyde og oppleves svært luftig. - Vi har også fått et eget kontor her oppe, og det bruker vi flittig, forteller hun videre. I hovedetasjen har foreldrene fått et stort soverom etter at de slo to soverom sammen. Inngang direkte til

118

flott bad og god skapplass. Her er også stuen, kjøkken samt et ekstra soverom som for tiden er i bruk til minstemann før han er stor nok til å flytte opp. - Huset er innholdsrikt nå, nikker Lill Kathrine. - Og veldig praktisk. Det er enkle detaljer som skittentøyssjakt ned til vårt nye vaskerom som jeg setter stor pris på, forteller hun videre. Begge er også godt fornøyd med å ha totalt 3 stuer. Èn i hver etasje. - Det kommer til å bli ekstra praktisk når guttene blir eldre og tar med seg venner hjem. Da har vi god plass til alle sammen. Boligen er stor, ny og veldig innbydende innvendig som utvendig. Familiens behov er dekket og de har fått oppgradert boligen og tilpasset den dagens og morgendagens standard. Lydvegger mellom soverom og etasjene, SMARTHUS-teknologi og andre detaljer gjør nå at familien bor i en moderne villa på lik linje med hvilken som helst ny bolig. Og de er som de selv sier; Veldig fornøyd. - Vi kan anbefale Fjogstad-Hus til hvem som helst. De har tross alt oppfylt vår boligdrøm, avslutter de.


Loftstuen har fütt god takhøyde. Samtidig er det brukt store vindusflater som slipper inn mye lys og gir et innbydende rom som passer like godt til lekende barn som spillekvelder med hele familien.

Badet er et av familiens favorittrom. Det er blitt deres egen privat spa-avdeling. Her koser virkelig barna seg i badekaret.

119


1. etasje

Soverom 12,6 m2

U etasj

Bad 5,4 m2

Bad 6,6 m2

Soverom 17,5 m2

Gang Soverom 11,3 m2 Soverom/kontor 9,7 m2

Loftstue 37,8 m2 Planløsning ny etasje, loftsetasje

Overbygd balkong

120


FØR Etter

121


FØR Balkong

Soverom

Soverom

Stue/kjøkken Terrasse Gang Hall

Soverom

Ny planløsning, 1.etasje

122

Bad


Rehabilitering av fasade og planløsning Et klassisk 80-tallshus med valmet tak var utgangspunktet. Ofte er kjeller/ underetasje undervurderte rom i eldre boliger. I dette tilfellet fikk familien en helt ny og funksjonell underetasje ved å senke terrenget, og sette inn nye, større vinduer. Med større vinduer kan man få godkjente soverom eller en trivelig kjellerstue. På hovedplan ble det åpnet opp mellom stue og kjøkken, og montert inn et nytt, moderne kjøkken. Gangen ble bygd om til en luftig hall, og inngangspartiet fikk et nytt, innbydende utseende.

gammel plante

gning Etter

123


Detaljer Alle som bygger nytt eller skal rehabilitere sitt gamle hus kommer i kontakt med mange begreper som kan være vanskelige å forstå. Her gir vi deg en oversikt over det som kan være godt å vite før du går i gang.

124


TA TAK I TAKET Tak kan i hovedsak deles inn i fire hovedkategorier. Det er pulttak, saltak, valmtak og flatt tak. Taket vil på mange måter definere hvordan boligen skal se ut. Det vil også være andre faktorer som spiller inn ved valg av tak. Det kan for eksempel være regler og krav til type tak ved

Saltak har takfall til begge sider. Taket møtes i toppen i et møne og er takets høyeste punkt.

Pulttak har takfall til bare en av sidene. Dette er vanlig på moderne funkisboliger.

Et annet viktig element på taket er selvfølgelig hva som legges på toppen for å beskytte boligen. Her er utvalget stort. Fra standard takstein i betong, populære teglstein,

bygging av bolig i etablert boligfelt. Ofte velger man tak i forhold til smak, eller av praktiske løsninger. Ta en prat med våre arkitekter om hva du liker best så sjekker vi hva som er mulig på din tomt eller hva som passer best på din drømmebolig!

Valmtak er i utgangspunktet likt saltak, men her skråner takflatene jevnt ned til alle fire sider.

Flatt tak er som navnet sier helt flatt. Det er vanlig at dagens boliger bygges med flatt eller pulttak.

båndtekking i for eksempel kobber/sink eller til eksklusive skifertak finnes det mange farger og utførelser å velge i. Husk at taket er med å definere boligen din.

1

2

4

5

3 1. Minster takstein 2. Tegl takstein 3. Skifer takstein 4. Takstein i betong (standard) 5. Papptak med listetekking

Så fort taket er på plass og tett er det viktig at vannet renner ned i avløpet. Valget av takrenner og avløp må nå velges. Plast, aluminium eller kobber? Hva passer

din bolig? I Fjogstad-Hus leverer vi aluminiumstakrenne som standard.

1. Aluminium takrenne og nedløpsrør 2. Hvit plast renne og nedløpsrør 3. Kobber nedløpsrør

1

2

3

125


1. Balkong med boltfestet glassrekkverk 2. Balkong med tre og glassrekkverk 3. Balkong med standard liggende trespiler

1

2 3

REKKVERK Rekkverket har en funksjon. Det er å gjøre terrassen eller balkongen trygg for de som bor der. Men det kan være så mye mer. Den kan bygges med materialer som bryter med resten av boligen. Den kan skjule for innsyn eller åpne for utsikt. Rekkeverket kan virkelig være med på å gi din bolig særpreg.

KLEDNING

126

1

2

3

4

5

6

Kledningen er selvfølgelig viktig for en tett og lun bolig. I Norge er trekledning det desidert mest brukte materialet. De senere årene er det også kommet andre typer kledning som betongplater. Ofte er en kombinasjon av trekledning og andre materialer som pusset betong med på å gi boligen et spennende preg. Det finnes typer kledning som regnes som tilnærmet vedlikeholdsfri som for eksempel sibirsk lerk eller royalimpregnerte typer. Spør oss i Fjogstad-Hus om alternativer. 1. Faspanel, utvendig kledning 2. Rektangulær kledning 3. Skygge skrå kledning 4. Enkeltfals kledning 5. Watherboard kledning 6. Dobbelfals kledning


1

2

3 4

VINDU Vinduer er boligens øyner. De definerer boligen og slipper inn både lys og utsikt til huset ditt. Det finnes ulike typer vinduer og det er mye en må tenke på. Størrelser er en ting, lukkemekanisme et annet forhold å vurdere. Når en velger vindu skal en også kanskje tenke på solfilter, «selvvaskende» eller vedlikeholdsvennlige «aluvinduer». Det som er helt sikkert er at vindu og lys skaper rom, og at bør bruke god tid på å velge riktig vindu. 1. Ulike vindusløsninger med aluminiumskarm 2. Standard hvitmalt vindu med treramme 3. Vindu i beiset trekarm 4. Takvindu til saltak 5. Vindusløsning med innfelt/skjult solskjerming 5

SOLSKJERMING Solskjerming kan være en viktig faktor for å kunne ha et behagelig inneklima. Det finnes et stort utvalg ulike løsninger til solskjerming, enten innvending som plissé, perisenner, lameller, rullegardin eller vanlige gardinger. En meget god løsning kan uansett være utvendig solskjerming. Planlegges dette tidlig kan resultatet bli riktig så pent som en del av fasaden. (Bildet viser eksempel levert av Via Nova)

127


Utvendig belistning Noe som kan skape et rent uttrykk eller forsterke vinduselementer eller hjørner er boligens utvendige belistning. Tradisjonelt sett har dette vÌrt vannbord for ü sikre at regnvann ikke trenger inn i vinduene. I dag er vinduene blitt bedre og enklere, samtidig som flere og flere ønsker en stilren fasade uten belistning rundt vinduene.

128


129


Ta vare på det du har Når du bestemmer deg for å rehabilitere huset ditt, har du tatt en viktig beslutning. Det handler om å forbedre, utvikle og foredle huset. Men det handler også om at man har valgt en plass å bo, å beholde naboer og bomiljø. Enten det gjelder en enkel utbedring eller omfattende ombygging, er det en hel del beslutninger som må tas. Vi har vært gjennom dette uendelig mange ganger og har en erfaring få andre kan vise til. Vi bruker vår erfaring på at nettopp ditt prosjekt skal bli så enkelt og behagelig som mulig.

Befaring Du kan ha bodd i boligen din i flere år eller nettopp kjøpt det. Kanskje trenger dere mer plass, eller det kan være nødvendig vedlikehold etter år med slitasje. Vi starter med en befaring for å se på hva som skal gjøres. Vi lytter til dine behov og ser hvilke muligheter som finnes.

Planlegging I denne fasen gjøres enkle, men viktige avklaringer; ønsker, behov og muligheter. Økonomiske rammer må avgjøres. Selv om det er tidlig i prosessen gjøres dette grundig. I denne fasen går vi gjennom: • Grovt estimat • Tegneavtale • Skisser • Prisoverslag (med eventuell egeninnsats hvis du ønsker det)

130


Byggefase

Prosjektering

Den kjekke, utførende fasen av prosjektet. Endelig begynner det å skje noe på byggeplassen. Det starter med et oppstartsmøte, der byggeleder overtar kontrollen på det som skjer videre. I denne fasen går vi gjennom: • Oppstartsmøte • Byggeperiode

Nå utarbeider vi tilstrekkelig dokumentasjon til å strate byggearbeidet. Disse legges ved byggesøknaden og danner grunnlag for arbeidstegninger og endelig kontrakt. I denne fasen går vi gjennom: • Forhånds/-intensjonsavtale • Opptegning • Byggesøknad • Byggetilletelse • Kontrakt

Overtakelse Etter byggeperioden kommer overtakelsen. På overtakelsen gjennomgås utført arbeid og vi signerer overtakelsesprotokoll. I denne fasen går vi gjennom: • Overtakelse • Service/vedlikehold

Denne prosessen er nøyere beskrevet i vår brosjyre; Byggedrømmen fra A til Å; Rehabilitering. Denne får du i vårt aller første møte!

131


Foto: Oliver S.

Kapittel 3 UteomrĂĽdet

132

Tjelta


Lev livet i hagen! Vi investerer stadig mer omtanke, tid og ikke minst penger i hage og uteplass. Hagen er ikke lenger bare et uterom, nå skaper vi soner også utendørs. Trenden er naturlige og funksjonelle hager, med vedlikeholdsfrie steiner, spiselige planter og vakker belysning – og gjerne med en hagestue, et utekjøkken og en bakerovn i tillegg.

Ute blir enda mer inne og med dét får vi maksimalt utnyttelse av hage og hus. Ved å ønske vintergrønn beplantning velkommen hyller man den nordiske naturen - og med hagestuer og utendørskjøkken forlenger man på samme tid hagerommet til helårsbruk. Flere benytter seg av hagedesignere, landskapsarkitekter og gartnere for å få designet sin drømmehage. Uteromsspesialister kan hjelpe til med hele hageprosessen, fra inspirasjon og ideer til mer konkrete planer i form av tegninger. På de neste sidene kan du bli oppdatert på trendene som gjelder for uterom og hage i sesongene som følger. EN STUE I HAGEN Årets store uteromstrend er hagestuer – i alle varianter. Hagestuen er det perfekte stedet for en hyggelig kveld med gode venner. Skjermet for kveldsdugg og kald trekk. Samtidig er det et svalt tilholdssted på varme

sommerdager. Og ikke minst et ekstra rom å utfolde seg i for familiens store barne- og venneflokk. Det nordiske klimaet gir begrenset anvendelse av hager og uterom. Med en hagehytte blir uterommet mer brukervennlig – året rundt. Hagedesignere melder om en dobling i antall bestillinger av hagehytter denne sesongen. En av årsakene til den nye hyttehage-boomen er trolig det nye regelverket som sier at man kan bygge opptil 15 m² uten søknadsprosess, så lenge bygget holder fire meters avstand til eiendomsgrensen. Det forenkler byggeprosessen betraktelig. Hagestuene kan tilpasses uterommets størrelse, funksjon, bruksområde og solforhold. Årets trend tyder på at flere velger å fullisolere hagestuen og dermed få maksimal utnyttelse av de femten kvadratmeterne. Familie og venner kan anvende stuen vinter som sommer, og vil oppleve at bruksnytten av eiendommen øker betraktelig.

133


Hagestuen spiller gjerne på lag med boligens arkitektur og funksjon. Det kan anvendes glasstak eller vanlig tak, skyvedører eller vinduer, skifer, granitt eller fliselagt gulv. Alternativene er like mange som ved bygging av enebolig. Og hvorfor ikke supplere hagen forøvrig med utendørskjøkken, bakerovn, grønnsakshage og barlind? NORDISK FAUNA Det naturnære og funksjonelle uterommet med vekster som vokser vilt i vår nordiske natur, er dominerende i hagebildet i år. Vi dyrker også stadig mer spiselige vekster, og det med miljøvennlig hagestell, selvfølgelig. Vintergrønt forbindes ofte med nåletrær og enkelte bladbusker som holder stand gjennom vinteren. Men en vintergrønn hage eller terrasse kan også bestå av stauder, klatreplanter, bergknapp og prydgress. Nå ønsker vi også velkommen småkryp i hagen, de er tross alt en forutsetning for det yrende hagelivet. Bare lekkert med Barlind En sikker vinner er barlind, som sammen med gran, furu og einer har fått en renessanse i norske hager. Barlind er en herdig vintergrønn plante som tåler beskjæring og er velegnet som skjerm mot innsyn. En

134

barlindhekk med en gul sypress gir spennende kontraster. Med en blanding av busker, stauder, vårblomster og løker, der både blomster og bladverk får vise seg fram, vil hagerommet stadig forandre seg. Takløk – magisk og hardfør Stauden Takløk tilhører den store Bergknappfamilien. Takløk er litt magisk; den greier seg med svært lite jord, er hardfør og tåler lange tørkeperioder. Stauden har usedvanlig stor vannlagringskapasitet i de kjøttfulle bladene. Har du en fjellknaus som du gjerne vil pynte litt på, er takløk et godt valg. Er det så vidt litt jord, kan du plante den i en liten sprekk i berget, der vil den vokse og trives. Stauden trives også godt i krukker, alene eller sammen med andre planter. Og som navnet tilsier, takløk liker seg også på taket! Prydgress – grasiøst og dekorativt Prydgress forbindes med ro og harmoni og det beste av alt - det passer inn nesten over alt. Enten du velger å plante prydgresset i krukker, i bed eller sammen med andre planter, vil det gi et grasiøst og dekorativt inntrykk. Prydgress i hagerommet er i ferd


En hagestue kan ha mange former. Her kan du bestille ferdige hagestuer på opp til og med 15 kvm (ikke søknadspliktig), eller du kan komme til oss, så tegner vi en hagestue som står i stil med boligen din! (Bildet over er et NyGaard prosjekt)

135


Uteområdet er etterhvert blitt like viktig som inne. Løsningene og mulighetene er mange. Fra stilrene hager med fliser, stein og mye plen, til frodige uteområder med mye beplantning og terrasser. Det kan lønne seg å prate med fagfolk når dere planlegger uteområdet for gode råd og tips. (Bildet fra NyGaard)

Det er enkelt å rulle ut plen. På én-to-tre så har du en fiks ferdig plen! Det er viktig å ta vare på pollenbærerene. Hva med et lite hotell eller to for innsektene i epletreet?

med å få solid innpass også i norske hager. Gresset har mange egenskaper, det evner å roe ned en blomstrende beplanting og fremheve plantene det står sammen med. Også i krukker som tidligere bare var forbeholdt sommerblomsten gjør gresset nå stor suksess.

nesisk hvitløk og mange sorter kål. To skrukkete poteter fra kjøleskapet har allerede fått frodig, grønt gras. Gulrot hører selvsagt med, og blomkål. Blomkarse og ringblomst er både til pynt og nytte, de vakre blomstene er nemlig spiselige.

GRØNN HAGE I EN FEI Med ferdigplen kan du sprade barbeint i kilende gress kun få uker etter legging. Gressmattene rulles enkelt ut, skaper en grønn sfære på et øyeblikk og sparer både tid og tålmodighet.

Så hvem sier det ikke er mulig å få i både pose og sekk? Vi dyrker stadig flere spiselige vekster, og da helst miljøvennlig. Ved å la være å bruke sprøytemidler får du en frodig og sunn hage som du ikke behøver å bekymre deg for uønskede giftvirkninger fra.

Ferdigplen er gress produsert på store arealer med gode vekstforhold. Plenen gjødsles, klippes og vannes for å få et optimalt produkt, etter halvannet til to år er plenen klar til levering. Plenen skjæres med spesialmaskiner og leveres i ruller som er enkle å legge ut. Stadig flere velger ferdigplen ved anlegging eller oppgradering av uteområdet. Fordelene med ferdigplen er mange: Hagen blir øyeblikkelig grønn, plenen kan anvendes innen kort tid, dessuten vokser den jevnere og gir mindre mose.

En liten grønnsakshage gjør at middagen smaker enda bedre, det er kortreist mat i ordets rette betydning.

DEN SPISELIGE HAGEN Her gror jordbærplanter langs steinmuren. På en forhøyning av god jord står løpstikke, salvie, agurk-urt, gressløk, dill, bjørnerot, jordskokk, brønnkarse, estragon, rosmarin, mynte, toppløk, timian, koriander og persille.

Gammel ved og hule trær er blitt mangelvare mange steder i norsk natur og insekter har derfor færre steder å legge eggene sine. Hagen bør være et oppholdssted for pollinerende insekter som humler, bier, blomsterfluer og sommerfugler. Det finnes også andre nyttige insekter som man med fordel kan lokke inn i hagen: Marihøner, nettvinger, teger og biller som spiser uønskede skadeinsekter til middag.

Det meste er sirlig merket med fine skilt. I bakkant vokser roser, duftende lavendel og blomstrende stauder. I potter vokser basilikum og søtpaprika. Rips og rabarbra har også fått plass i bedet. Mellom trappetrinnene vokser takløk. I jordfylte trekasser vokser squash, spinat, rødbeter, reddik, ruccola, bladpersille, vårløk, salat, ki-

136

HOTELL FOR INSEKTENE Et nytt innslag i hagene er insektshotellet, som rett og slett tilrettelegger for et yrende insektliv i hager og uterom. Insekter er viktige bidragsgivere til bevaring av det biologiske mangfoldet. Hotellene, som er både nyttige og artige, kan lages selv eller handles inn.

Hotellet er dessuten et dekorativt innslag i hagen og det er spennende å observere det utsvevende livet til gjestene...


En spennende nyhet til uteområdet er såkalt frittliggende flisegulv. Dette passer perfekt hvis du ønsker fliser i hagen, på terrassen eller balkongen din. Med dette systemet slipper du støping. Her legges flisene på justerbare støtter eller i settesand på plenen. Enkelt og veldig elegant. (Foto fra FagFlis)

137


Flere og flere bygger i dag lekehytter som gjennspeiler boligens arkitektur. Her tas detaljer opp i hytten og barna får virkelig en hytte de er stolt over og som blir flittig brukt.

En lødd mur skaper fin stemning rundt uteplassen eller hagen. Sammen med beplantning eller et rekkberk på toppen får du en flott og lun uteplass. (Foto: NyGaard)

138


ROBUST STEIN Norsk skifer og granitt er naturstein som er vedlikeholdsfritt og som passer perfekt i nordiske hager: Steinen er robust og står imot regn, salt, snø, varme, kulde, sol og forurensing. Steinarbeid er som rammen omkring et vakkert bilde: Det strammer opp, avgrenser og fremhever motivet eller det kan være motivet i seg selv. Materialvalg av varig karakter og klart definerte områder får uterommet til å fremstå som ryddig og gjennomført. Granitt er en naturlig del av norske hager, parker og utemiljø. Granittens egenskaper er høyt verdsatt av både veibyggere og landskapsarkitekter på grunn av den unike kombinasjonen av kvalitet og estetikk. SPIS UTE! Med kjøkkenet i hagen får det å ‘spise ute’ en ny betydning. Med dagens muligheter innen utekjøkken og grill står ingenting i veien for at det kan lages måltider med restaurantkvalitet i egen hage. Markedet for fiks ferdig utekjøkken blir stadig større og mer avansert. Maten må du imidlertid lage selv. Med et utekjøkken har du alt på samme sted, og du kan både forberede, grille og servere utendørs. Det betyr bedre plass og bedre opplevelse. Man kan grille hele året – også om vinteren. Hvis du har en stor platting eller terrasse er det fint å planlegge litt, kanskje dele plassen opp i soner, skape et utekjøkken-miljø rundt grillen, et lounge-område for skravling og stue for spising og nyting. Inspirert av kjendiskokker som Jamie Oliver har det også blitt populært med vedfyrte bakerovner til å tilberede mat utendørs. Spesielt pizza er vanlig å steke, for ikke å snakke om ulike typer brød! LYSDESIGN Det få ting som skaper så mye atmosfære som riktig belysning. Utebelysning på bygninger og i hage forlenger bruken av uterommet utover høsten og vinteren. Utebelysningens misjon, i tillegg til å gi trygghet, er å skape stemning og atmosfære. Utebelysning har med andre ord fått en helt ny dimensjon i dag enn før. Der vi tidligere dekorerte hagen med lamper, snakker vi nå om lysdesign. I dag finnes det mengder av hyggelige og kreative lyskilder: innebygd belysning, krukker med lys i, og flere ulike typer spotlights som kan rettes mot et vakkert tre eller hagestuen. Med riktig lyssetting kan du få et enda penere inntrykk, med fremhevede detaljer som skaper flotte skyggespill i hagen. LEKEHYTTER ER IKKE HVA DE ENGANG VAR. Selv om arkitekturen og designet til lekehytter er spesielt rettet mot barn, følger også lekehyttene trender innen funksjon og form. Dagens nye lekehytter speiler og matcher eneboligens linjer og arkitektur, samtidig som barnas behov selvfølgelig blir tatt hensyn til.

Det finnes ingen grense for fantasien når det gjelder utforming av barnas favorittsted i hagen. Spekteret er vidt; fra prinsesseslott og sjørøverskip, til mini-enebolig og funkishus. Lekehyttene kan gjøres funksjonelle, med for eksempel plass til overnattingsgjester, oppbevaring for hageputer og kanskje med en urtehage i front. Og så - er det fritt fram for barnas kreative og aktive lek! HOPP I STAMPEN! Vi vil nå gjøre presis det samme ute som vi gjør inne – som for eksempel å bade. Være seg i vedfyrt trestamp eller elektrisk utendørs-spa. Vedfyrt trestamp er den største trenden når det gjelder badestamper for tiden. Badene plasseres både ved hus og hytter, på terrasser og brygger. Selv om stampen tar noen timer å fyre opp, er det liten tvil om at det ligger mye kos i vedfyringen. Og i motsetning til el-fyrte utendørsbad, er oppvarmingen CO2-nøytral. Har du i tillegg grei tilgang til fyringsved, er stampen også rimelig i drift. Badestampens design kan være sjarmerende nostalgisk, men kommer også i moderne og aktuelle former. Men selvsagt er utendørs-spa, det vil si med bobler og massasje, i vinden. Elektrisk oppvarming, god isolasjon og isolert lokk, gjør at vannet holder seg varmt til en lav strømutgift. Fordelen med denne varianten er at karet alltid er klart til bruk, man slipper lang oppvarmingstid og temperaturen kan i større grad kontrolleres. Utendørs-spa kan med fordel integreres i uterommets øvrige uttrykk, med valg av materialer og form som kler hus og hage. BUA I HAGEN Så var den ferdigryddet, bua i hagen. Bua som rommer så mye, alt man ikke helt vet hvor skal plasseres. De gamle krukkene som ikke tåler vinterfrost, minidrivhuset i plast, stabler med blomsterjord-sekker, hageredskapene, ved til badestampen. Med kanskje en kosekrok i tillegg kan hageboden fylle flere behov. Boden kan skreddersys og kombineres med det meste: utekjøkken, hagestue, lekehytte, terrasse, kosekrok og urtehage. For eksempel. Behovet for plass er alltid et problem for mange husholdninger, organisering og lagring likeså. Garasjen har kanskje ekstra plass, for en stakket stund... Hageboden er en praktisk og enkel løsning. For de med sans for estetikk og nostalgi er et rustikk skur alltid sjarmerende, valgmulighetene er flertallige.

139


Kapitt Prosje el 4 kter

140


Prosjekter

I en årrekke har Fjogstad-Hus, som eiendomsutvikler, arbeidet med å skaffe attraktive områder for å utvikle nye boligprosjekter. Dette har vært alt fra enkelttomter til store områder der utbyggingen foregår over mange år. Felles for prosjektene våre er at vi tar hånd om hele prosessen. Når en grunneier tar kontakt med oss, skal han være trygg på at eiendommen er i de beste hender. Vi tar oss av alle formaliteter. Sjekker reguleringsplaner og tar oss av utskilling , godkjenning og prosjektering.

Vi er opptatt av god byggeskikk, og regulerer med tanke på at både huskunder og naboer skal trives i og med boligene våre. Har du en tomt du tror kan være av interesse for oss, ikke nøl med å ta kontakt! På de neste sidene vil vi vise glimt fra noen av prosjektene våre både som er ferdig bygget, under oppføring og kommende prosjekter.

141


142


Viste strandvilla

us fra Passivh -Hus d a t s Fjog

Viste Strandvilla består av til sammen 18 boliger fra ca. 100 kvm til godt over 200 kvm BRA. Prosjektet inneholder unike boliger – flere med panoramautsikt du ikke finner maken til. Boligene er meget funksjonelle og felles for dem alle er gjennomført god kvalitet, attraktiv arkitektur og ikke minst en unik og solrik beliggenhet. Boligene bygges i passivhus-standard. Det betyr at boligene blir superisolerte bygg med svært lite oppvarmingsbehov i forhold til tradisjonelle boliger. Prosjektet ble utsolgt på kort tid!

VISTE STRANDVILLA GRØNNE BOLIGER I RAMSALTE OMGIVELSER

143


Litlaberget, Sola Områdene på Skadberg er den største utbyggingen Fjogstad-Hus har gjort. Området er delt opp i mange mindre områder, som er solgt og bygd. Utbyggingen har foregått i flere år, og vil fortsette i mange år framover. De siste årene er det jobbet med mange typer boliger her, både store og små. Feltet har vært svært populært og mange har allerede flyttet inn. Byggingen av nye boliger fortsetter og mulighetene er mange for dette sentrale utbyggingsområdet.

144


Delfelt B11/B12 (bildet over) består av store og innholdsrike rekkehus. Her går boligene over tre plan og har mulighet for hele fem soverom. Delfelt B10 (bildet til venstre) er effektive og godt planlagte rekkehus over to plan. Disse har vært svært populære og byggetrinn 1 er utsolgt. Flere av denne typen boliger bygges på feltet.

145


Frøyerbakken

Frøyerbakken, Sandnes På Hana skal det bygges fem eneboliger i rekke på ca. 140 kvm BRA inkl. carport. Frøyerbakken ligger ikke mange minuttene unna Sandnes sentrum. I tillegg er det kort vei til skoler, barnehager og idrettsanlegg. Her bor du med andre ord sentralt, trygt og med kort vei til det du trenger. Boligene er godt utnyttet og har stor stue med åpen kjøkkenløsning og utgang til takterrasse.

146


Trekanten, Sola

TREKANTEN

Familieboligene sentralt på Sola var svært populære og rekkehusene ble raskt utsolgt. Boligene har meget sentralt beliggenhet på Sola ved idrettsanlegg, og er svært innholdsrike med tre soverom (mulighet for fire soverom) og to stuer. Rikelig med bodplass og parkering i carport. 5 minutter til Forus. Ingen kø! Kort vei til skoler og barnehager. Attraktivt og etterspurt område. Boligene er innflyttet i løpet av 2014.

147


Hesthammaren, Hommersåk På Hesthammaren bygges det for tiden en rekke eneboliger og leiligheter i flere varianter og størrelser. Feltet blir utbygget med boliger som gir en fin helhet. I tillegg blir det opparbeidet er fint uteområde som beboerne kan benytte og nyte. Her finner ivrige og aktive småfolk flere kvartalslekeplasser for ikke å snakke om naturen som ligger like ved feltet. Det er mange muligheter for lek og kos for vitale mennesker i alle aldre.Boligene får en solrik beliggenhet på høydedraget over havnen i Hommersåk. Det er kort vei til butikker og handlesenter. Her stikker du ned til bakeren og kjøper ferske baguetter til lørdagsfrokosten, slår av en prat med naboen som kommer hjem fra en tidlig tur på sjøen og planlegger dagens padletur rundt Usken. De første eneboligen ble raskt utsolgt og nå starter snart salget av nye eneboliger med opp til 7 soverom!

148


Leilighetene i Hesthammaren har flotte uteomrĂĽder (1.etasje) eller en god balkong. Solrik beliggenhet

149


HommersandTunet 2 Hommersandtunet 2 har leiligheter fra ca. 40-110 kvm BRA med 1-3 soverom. Bygget g책r over 2 etasjer og har spennende arkitektur. Parkering i carport og meget kort vei til det du trenger p책 Hommers책k. Bygget ligger fint til med gode, solrike uteplasser. Effektive og smarte leiligheter midt i Hommers책k sentrum! Forventet byggestart av Hommersandtunet 2 er i 2015.

150


HommersandTunet 2 skal følge opp sukessen fra første byggetrinn. Leilighetene her ble solgt på rekordtid.

HOMMERSANDTUNET 2

151


LOSBÅTVEGEN

Losbåtvegen, Tananger Eksklusiv enebolig med leilighet sentralt plassert på Tananger nær sjøen og havnen. I etablert villaområde i Tananger kommer denne innholdsrike eneboligen som går over 3 etasjer. Hoveddel har tre soverom, stor stue og kjøkken med utgang til takterrasse, god bodplass og ikke minst praktisk vaskerom. Leiligheten har 1 soverom, stue med åpen kjøkkenløsning, bad og to praktiske boder. Eneboligen i Losbåtvegen er både praktisk og elegant. Den passer fint for dere som ønsker å leie ut deler av boligen eller som kanskje har eldre barn som vil ha sitt eget krypinn.

152


Grødem Allé, Randaberg Sentralt på Grødem, nær Randaberg Videregående skole og en rekke arbeidsplasser i Dusavika skal Grødem Allé utvikles. Her kommer boliger i ulike størrelser og utforminger. Prosjektet utvikles sammen med ØsterHus. Fra Grødem er det kort vei til Stavanger sentrum for ikke å snakke om sjøen, som ligger noen få steinkast unna.

153


Sviland, Sandnes I årene som kommer er det i Sandnes Øst og på Sviland det skjer. Hele 30 000 nye innbyggere skal etablere seg, bo og leve i Sandnes Øst. En del av dem vil nettopp velge Sviland som hjemsted. Nytt kollektivsystem er på trappene og nye sykkel- og gangstier er på vei. Det samme er planer om større skole og barnehage. Omgitt av nydelig natur med fjelltopper og fiskevann nærmest i bukselomma, og Sandnes bare en kort kjøretur unna, er Sviland stedet å bo! Boligbyggingen på Sviland vil gjøre bydelen mer levende og vital, innbyggertallet vil øke med nesten 50 prosent i de påfølgende år. Fjogstad-Hus bygger nå 25 leiligheter og rekkehus i varierte størrelser og til overkommelige priser – perfekt for førstegangsetablerere, familier og seniorer som ønsker et mer lettstelt hjem. Boligområdet, kalt B2 og B15, ligger nord for eksisterende bebyggelse, med terreng skrånende mot øst og med flott utsikt. De terrasserte boligene på B2 er delt inn i tre felt: A, B og C, B15 består av tre rekkehus. BRA er fra 55 til 112 m2.

154


Boligene har en enkel men tiltalende arkitektur. Innvendig er de moderne, lyse og innbydende.

155


NØTTESKJELLBAKKEN

NØTTESKJELLBAKKEN

Nøtteskjellbakken, Hommersåk I et område hvor vi allerede har utviklet og bygget flere boliger, skal vi nå føre opp 3 eneboliger fra 124 til 183 kvm BRA. Boligene blir innholdsrike, har 2 stuer, 4-6 soverom og parkering i carport. Beliggenheten like ved idrettshallen gjør disse boligene attraktive. Det er heller ikke lange biten ned til havnen, butikker, buss og det du måtte behøve.

156


Ø

ø ygardsveien

Øygardsveien, Sandnes Fjogstad-hus bygger nå to flotte eneboliger i høyden på Hana, i det etablerte boligstrøket på Øygard. Eneboligene vil få flott utsikt til Sandnes by og mot fjell, sjø og himmel. Bydelen Hana ligger på østsiden av Gandsfjorden og strekker seg sørover helt til Vågen i sentrum av Sandnes. Hana er sentral i planene for fremtidens utbygging i Sandnes Øst, med storstilt boligutbygging og nytt bydelssentrum øst for dagens bebyggelse. De to eneboligene i Øygardsveien er perfekt for den aktive familie. Felles for boligene er moderne og funksjonell arkitektur, med store vindusflater og god takhøyde, solrik terrasse i andre etasje og godt uteareal.

157


Taumarka, Ryfylke Kort vei til ferjekaien på Tau. God båtforbindelser til Stavanger sentrum. Taumarka er et spennenende område som bygges ut i stor skala. Taumarka er det første boligområdet i Strand som får varme og varmt vann fra et bioenergianlegg (flisstyrt). Området består hovedsaklig av villa og småhusbebyggelse. Taumarka byggetrinn 1 består av totalt 15 eneboliger. Salget og byggingen har allerede kommet godt i gang.

158


159


Heimlundtunet 160


Heimlundtunet, Jørpeland Beliggenheten er flott – sentral og nær sjøen. Området strekker seg fra Nedre Barkvedveg ned mot fjorden. Her skal vi bygge leiligheter, Heimlundtunet, i et trivelig og åpent tun. Det skal bygges ca. 25 leiligheter på ca. 40 – 100 kvm med parkeringsplasser under blokkene. Tomtene ligger ned mot sjøen og på nedsiden av Nedre Barkvedvegen. Feltet er også planlagt med eksklusive rekkehus med sjøutsikt.

Fjelltunet, Jørpeland Like ved skolen, her hvor det en gang lå en koselig gård, kommer det 10 treromsleiligheter fordelt på to lavblokker. I tillegg skal det bygges to vertikaldelte tomannsboliger, med tilsammen 4 enheter. Fjelltunvegen 50 ligger i sentrum, i et etablert boligområde, vestvendt med gode sol- og utsiktsforhold. Her kan man slappe av og nyte dagene i sin egen, koselige leilighet, eller møte gode naboer på en av flere sosiale, hyggelige treffplasser i nærmiljøet.

161


Skarbekken, Jørpeland Skarbekken ligger i et åpent, storlinjet landskap med storslått utsikt mot fjord og fjell, holmer og skjær. Innenfor området er frodig lauvskog, urer og sildrende bekker, noen av kvalitetene som er med på å gi området særpreg. Terrenget innenfor området er jevnt skrånende. Mot nordøst stiger terrenget opp mot Førlandsåsen. Mot sørvest skrår terrenget slakt nedover mot Jørpeland sentrum. Planområdet er en del av det store landskapsamfiet som omgir Jørpeland. Området ligger solrikt til og vendt mot sør og vest. På soldager vil området være solrikt og varmt. Skarbekken er planlagt å bli den største utbyggingen i Jørpeland de nærmeste årene.

162


Bergebakkane, Forsand På Forsand har vi 6 kjekke og familievennlige tomannsboliger. Boligene er innholdsrike og er svært populære. Utvendig er det plass til parkering og det er en utvendig bod. Området ligger naturskjønt til med utsikt til Frafjord og tettstedet Forsand. Boligene inngår i en større utbygging av Bergebakkane-området.

BERGEBAKK ANE

163


Kapittel 5 Passivhus 5 l e t t i Kap ivhus Pass

164


Viste passivhusprosjekt Etter å ha blitt tildelt årets boligprosjekt for passivhusene våre på Rossåsen i Sandnes kommune i 2012, var neste utfordring feltet Viste strandvilla. Boligene i Viste Strandvilla ligger bokstavlig talt et steinkast unna stranden, turløyper og nydelig natur. Boligene bygges med passivhus-standard. Det betyr meget godt isolerte bygg med lavta oppvarmingsbehov i forhold til tradisjonelle boliger. Godt for miljøet, bra for dere. Prosjektet er et av regionens mest

us fra Passivh -Hus d Fjogsta

spennende både med tanke på beliggenhet og ikke minst byggemåte. Her, blant sandkorn, siv, bølgeskvulp, tang som duver i sjøen og mektig natur, skal ditt nye hjem bygges. De som har kjøpt bolig her har flyttet inn i et av regionens mest spennende og eksklusive områder. Boligene har blitt svært godt mottatt og prosjektet solgte ut raskt. Miksen av beliggenhet, passivhusstandard og ikke minst arkitektonisk flotte boliger gjorde prosjektet til en suksess.

VISTE STRANDVILLA GRØNNE BOLIGER I RAMSALTE OMGIVELSER

165


Best på passivhus Energi er en knapphetsressurs. Det er en global utfordring å skaffe nok energi til å dekke alle behov, og tiltakene for å få ned forbruket er mange. Den internasjonale klima- og energiavtalen som ble inngått i Kyoto i 1997, har lagt føringer for en mengde tiltak. Disse får ringvirkninger både for den enkelte, men ikke minst for oss som boligprodusenter gjennom et økende fokus på å bygge stadig mer energieffektive boliger. Som aktiv bedrift i Boligprodusentenes Forening, bestemte styret og ledelsen i Fjogstad-Hus tidlig at vi skulle være i forkant med gode energieffektive løsninger. Vi ønsket å være en bedrift som tar ansvar, derfor var det viktig for oss å være tidlig ute i denne saken. Vi visste at det ville komme økte krav, og vi ville være i posisjon. Dette gjorde vi ved å skaffe oss kompetanse i egen organisasjon. Vi skal være framsynte, og beherske kravene som vi vet kommer, i god tid. Vi har tradisjon for å levere høy kvalitet, og det skal også gjelde i forhold til energikrav.

166

i Tyskland og Østerrike, og etter hvert også i andre land i Europa som Sveits, Belgia, Nederland og Sverige. Også i Norge er interessen for passivhus økende, og det er flere større byggeprosjekter på gang hvor det bygges passivhus. Regjeringen har i klimameldingen (Meld. St. 21 – 2011-2012) signalisert at passivhusnivå skal være forskrifts-krav for nybygg fra 2015. Dagens norske krav til passivhus er gitt i standarden NS 3700. Kravene avhenger av bygningsstørrelse og hvor i landet passivhuset bygges. Vesentlig mer isolasjon, bedre vinduer, høy varmegjenvinning av ventilasjon, og ekstra god vindtetting står sentralt. Begrepet passivhus forklares enkelt ved at det i hovedsak benyttes passive løsninger med lang levetid.

Det startet med bygging av lavenergiboliger. Dette gav oppsiktsvekkende gode resultat, med svært lave lekkasjetall.

En stor fordel med å bygge passivhus er selvsagt at man får svært lave strøm- og fyringsutgifter. Selv om det kommer en uvanlig kald vinter med høye strømpriser, vil man ikke se store utslag på strømregningen. Årlige energikostna er for en typisk norsk enebolig med passivhusstandard vil ligge betydelig lavere enn et vanlig hus. Et passivhus er litt dyrere å bygge enn et vanlig hus, men disse kostnadene vil man langt på vei tjene inn igjen gjennom bruk.

HVA ER PASSIVHUS? Passivhus er superisolerte bygg nesten uten oppvarmingsbehov. Konseptet ble opprinnelig utviklet i Tyskland på begynnelsen av 1990-tallet og gikk ut på å isolere boligen så godt at hele oppvarmingsbehovet kunne dekkes med ettervarming av tilluften i det balanserte ventilasjonsanlegget. Man slapp dermed et konvensjonelt (les: vannbåret) varmeanlegg, og det man sparte på installasjonskostnader kunne brukes til en mer energieffektiv bygningskropp. Konseptet har fått stor utbredelse

En annen stor fordel med et passivhus er at man får et hus med høy kvalitet på innemiljøet. I passivhus-konseptet legges det vekt på at løsningene skal gi god termisk komfort, god luftkvalitet, og at alle installasjoner og bygningstekniske løsninger skal være robuste og brukervennlige. Erfaringer fra andre land viser at beboerne er svært fornøyde med kvaliteten på innemiljøet. Trekk og kaldras fra vinduer er helt borte, og huset får en kontrollert tilførsel av frisk og forvarmet luft gjennom et balansert ventilasjonsanlegg.


VISTE STRANDVILLA GRØNNE BOLIGER I RAMSALTE OMGIVELSER

us fra Passivh -Hus d a st g Fjo

167


FOR Å KUNNE KALLES ET PASSIVHUS, MÅ FØLGENDE TO HOVEDKRITERIER OPPFYLLES: Beregnet årlig energibehov til romoppvarming for en større enebolig i Oslo-området må ikke overstige 15 kWh/m² per år. Maksimalt effektbehov til romoppvarming må ikke overstige 10 W/m².

us fra Passivh -Hus d Fjogsta

I TILLEGG HAR VI FØLGENDE KRITERIER FOR PASSIVHUSKONSEPTET: • Passiv utnyttelse av sol. Dette oppnås med at mye av vindusarealet vender mot sør. • Så kompakt bygningskropp som mulig, for å redusere arealet mot det fri, og dermed redusere varmetapet. • Superisolert bygningskropp, med U-verdier under 0.15 W/m²K og helst ned mot 0.1 W/m²K (vegg, tak, gulv). • Kuldebrofrie ytterkonstruksjoner, med kuldebroverdi under 0.01 W/mK (regnet med utvendig areal). • Superisolerte vinduer, med total U-verdi for vinduskonstruksjon lik eller under 0.80 W/m²K. • En klimaskjerm med minimerte luftlekkasjer, med et lekkasjetall under 0.6 oms/t (ca. 4,5 ganger bedre enn dagens norske forskriftskrav). • Balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning, med virkningsgrad på minst 80%. • Vifteeffekten må også være lav (SFP < 1.5 kW/m³/s) • En betydelig andel av varmebehovet til tappevann og romoppvarming dekkes ofte av kompakte varmepumpeenheter og/eller termiske solfangere.

168

(Kilde: Husbanken, passiv.no)


169


Kapitt el 6 Histor ien

170


Slik startet eventyret Den 20. oktober i 1903 ble det første innskuddet i Brødrene Fjogstad bokført. Samme dag fikk enken etter Lars Bernh. Bøe utbetalt 1.000 kroner som «afdrag» for firmaet Trælasthandler Bøe. Det var de to brødrene Lars og Per Fjogstad som kjøpte bedriften. Per var på den tiden ansatt som byggmester hos Trælasthandler Bøe, så bedriftens historie strekker seg egentlig enda litt lenger tilbake. Bedriftens røtter kan med andre ord spores til 1870-tallet. RASK VEKST Omsetningen i 1903 var 3.935 kroner og det første hele driftsåret i 1904 var omsetningen nesten 70.000 kroner. I 1908 var omsetningen passert 100.000 kroner. Det var sterk konkurranse den gangen som nå, og Per Fjogstad så tidlig viktigheten av å legge opp driften rasjonelt. Den tids boliger ble levert som laftede ferdighus. Materialene ble skåret nøyaktig til på Sandnes for så å bli levert til byggeplass. STORT MARKEDSOMRÅDE Allerede den gangen var markedet langt utenfor det en skulle tro var naturlig for bedriften. I ordreboken fra 1913 kan vi finne byggeplasser fra Bergen i nord til Egersund i sør. Det er tydelig at firmaet allerede da hadde betydelige leveranser til Jæren. MED HAVNEN SOM BASE Bedriften har i alle år hatt tilhold ved havnen i Sandnes, i starten i gamle sjøhus. Disse stod der byens kai nå ligger, men brant ned i 1918. Gjennoppbyggingen startet umiddelbart. Høvleriet ble bygget i Strandgaten, der anlegget fremdeles ligger. Høvleriet var sentralt i aktiviteten. Det å selv kunne bearbeide planken, bordene og listverket var en vesentlig del av verdiskapningen. Samtidig med høvleribygget ble kontoret (Steinhuset) Langgaten 105 bygget.

171


I begynnelsen av 1930-årene kjøpte Brødrene Fjogstad tomtegrunn av O.C.Østraadt, med sikte på videre utvidelser. Så skjedde det igjen i 1933; høvleriet og det meste av lagrene ble rasert av brann. Nye anlegg for høvleri og lager ble ført opp i 1934. En del av dragerne til nybygget var tømmer fra skipshogging på Jæren. Noe av dette tømmeret finnes fremdeles i den eldste bygningen.

Slik startet eventyret

HVA KOSTET ET HUS PÅ DEN TIDEN? I 1913 ble huset til Johan Myrdal på Stangeland, som var 13 alen lagt og 12 alen bredt, kalkulert til 2.920 kroner. Dette var inklusiv all lafteplanken, takkonstruksjon, kledning, listverk, skifer på taket, dører og vinduer, spiker og beslag, og selvfølgelig også arbeidspenger samt ferdig murt pipe. Hele tømmerarbeidet kom på 400 kroner. I 2003 opererte bedriften med en timepris på 400 kroner. Mureren skulle på sin side ha 50 kroner i arbeidspenger i 1913. En forespørsel i 1913 var ikke så ulik det vi mottar i dag: «Her. Brødrene Fjogstad, Sandnes Vil De være af den godhed at give meg en specifisert opgave over hva materialene til et nyt hus vil komme til at koste nu. Leveringstid vaaren 1914. Husets størelse er angit paa det her medsendte grundkrids. Pris paa 3x9 toms plank både af furu og gran ønskes. 9 fag 2 vinged krydsfag 3 fag 3 vinged krydsfag 4 enkle ruder skråkarm 6 enkle dører 1 dobbel gadedør Trenges der 20-10-1913 Med agtelse ærbødighet Guthorm Dirdal, Dirdal» Materialene til Guthorm Dirdals hus, 14 alen langt og 12 alen bredt, ble kalkulert til 1.445,25 kroner. Det påstås at det allerede på den tiden ble eksportert ferdighus til Island fra Brødrene Fjogstad. «Sandneshus», kanskje et av de første ferdighus, var et begrep på hele Vestlandet. Huset var et halvannen etasjes hus med ca. 65 kvm i grunnflate. Hustypen var så praktisk både å bygge og å bo i, at den overlevet flere stilperioder like fram til 1950-tallet. Fra hest og håndmakt til lastebil og moderne tider Båter fraktet trelasten til bedriftens kai. Med håndmakt ble trelasten stablet for tørking og senere bearbeiding i høvleriet. Hest og kjerre var det vanligste transportutstyret på tomten. For byggevirksomheten gikk utviklingen videre. Spesielt i byene ble det mer og mer vanlig med reisverk, mens på landsbygda var fremdeles lafting viktigste byggeteknikk. Bedriften hadde på den tiden ikke egne byggmestere eller tømmermenn. Firmaet drev med formidling av denne

172


173


Kompetanse, erfaring og nytekning samlet rundt et bord. Nye generasjoner er klar til ü videreføre Fjogstad-Hus.

174


tjenesten samtidig med materialleveransene. Spesielt de siste årene før krigsutbruddet i 1940 var aktiviteten høy. Med utbruddet av 2. verdenskrig stoppet veksten for Brødrene Fjogstad, som overlevde med leveranser til møbelfabrikker, jernbaneanlegg og andre offentlige instanser. Etter krigen var det fremdeles mangel på trelast og byggevarer. Varene var rasjonert og byggingen gikk tregt. Den store kunden var fremdeles jernbanen. Dessuten ble det levert betydelige mengder trelast til Vegvesenet og Lyse Kraftverk. I 1947 ble firmaet omdannet til aksjeselskap. Per Fjogstad ble selskapets første styreformann. TREHUS OG PROSJEKTBYGGING Fra begynnelsen av 50-årene endret forholdene seg i bransjen på flere vis og gav grunnlag for ny fremgang og utvikling. Landet fikk økonomi til å starte gjenoppbyggingen etter krigen. Samtidig ble det utviklet nye byggemetoder, og bruk av høyverdige isolasjonsmaterialer ble vanlig. Fra midten av 1950 var det lokalt kommet en ny generasjon ledere i bransjen. Dette var personer med teknisk utdannelse og forståelse for markedsføringens betydning. I Brødrene Fjogstad ble Lars Inge Vatne, dattersønn av Lars Fjogstad, en foregangsmann i dette arbeidet. Typehuset ble skapt, gjennom standardisering av komponenter, ved markedsføring av «ferdig» tegnede løsninger, samt standardiserte beskrivelser og rutiner. En annen viktig faktor var Statsbankenes betydelige rolle med finansiering av nye boliger. Bankene satte klare rammer for arealer og standard, noe som gjorde introduksjonen av standardiserte løsninger enklere. I denne perioden ble det utviklet et samarbeid mellom kolleger fra Mandal i sør til Vesterålen i nord. På det meste bestod kjeden av totalt 13 medlemmer som leverte vel 600 Fjogstad-hus på årsbasis. I kriseperioden på 70-tallet, og ikke minst på slutten av 80-tallet, gikk desverre mange av våre kolleger over ende. Kjeden er i dag redusert, men målsettingen er å bygge den opp igjen. Fjogstad-Hus var i mange år det vi må kalle for en «assortert landhandel» innenfor trebasert byggeri. Typehusene var ryggraden, men bedriften var aktiv innenfor hele spekteret av entrepriser; fra rehabilitering av småhus til skoler, barnehager, boligblokker, feltutbygging både i egen regi og i entreprise for blant annet Boligbyggelaget. FJOGSTAD-HUS PÅ SHETLAND På slutten av 60-tallet fikk bedriften en henvendelse fra

Shetland om leveranser av hus. I forbindelse med oljeaktiviteten i Nordsjøen opplevde dette lille øysamfunnet lengst nord i Skottland en voldsom etterspørsel etter boliger. Dette ble begynnelsen på en eksport av hus til Shetland og Orknøyene som det fortsatt er liv i. Til sammen regner vi med at det står rundt 500 Fjogstad-hus på disse øyene. Flere fremstøt på eksportmarkedet, spesielt lenger sør i Storbritannia, har vært forsøkt uten å lykkes. HANDELSVIRKSOMHETEN Selv om det i perioden 1955 frem til tidlig på 1990-tallet var størst fokus på byggevirksomheten, ble det i Strandgaten brukt betydelige midler til opparbeidelse av lager og andre logistikkfunksjoner, som også ble brukt til å betjene det lokale forbrukermarkedet av trelast og byggevarer. Etter et par spede forsøk på å etablere en moderne handelsbedrift mot forbrukermarkedet, åpnet i september 1994 Fjogstad Byggmarked. Etter bare en kort periode ble butikken med i den landsdekkende Byggmakker-kjeden, og med stor suksess profilert som Byggmakker Fjogstad. SPLITTING I DRIFT- OG EIENDOMSFIRMA Ut fra flere motiver ble eiendommene og driften skilt i 1987. Brødrene Fjogstad AS, ble fra den tid et rent eiendomsselskap uten noen ansatte. Den videre driften ble ivaretatt av Fjogstad AS, som ble et heleid selskap av Brødrene Fjogstad AS. Etter hvert som aktiviteten innenfor handel økte, fant styret det riktig å etablere et nytt driftsselskap. Fjogstad-Hus AS ble etablert som et nytt datterselskap til Brødrene Fjogstad våren 1997. Det var samme styret i alle de tre selskapene. FAMILIEN SELGER SEG UT Helt fra etableringen i 1903 har selskapet vært eid av etterkommerene etter Lars og Per Fjogstad. På midten av 90-tallet var det langt over 50 aksjonærer i bedriften. De færreste var engasjert i den daglige driften. Etter hvert som den eldre generasjonen trakk seg ut, ble tredje og fjerde generasjons aksjonærer enige om å selge alle tre selskapene. Etter bare tre møter med den admininstrative ledelsen i Sandnes kommune ble eiendommen kjøpt av Sandnes Havnevesen våren 1999. Innmaten i handelsselskapet Fjogstad as (Byggmakker Fjogstad) ble våren 1999 solgt til Gann-Graveren Handel. Fjogstad-Hus as ble med virkning fra 01.01.99 overtatt av fire ansatte; Erik Fjogstad (barnebarn av Per Fjogstad), Trygve Hellestø, Ivar Loddervik og Arne Sporaland. Straks etter overtakelsen gjorde disse fire en del valg om den veien de ønsket å gå. Første driftsåret i 1999 var omsetningen for Fjogstad-Hus as 26,8 mill. kroner, men allerede i 2002 var omsetningen steget til i overkant av 80 mill. kroner.

175


01.01.2002 ble Fjogstad-Hus Jæren as etablert med kontor på Bryne. Etter fem års drift ble selskapet besluttet lagt inn under Fjogstad-Hus Sandnes, og virksomheten på Jæren driftes og styres fra hovedkontoret. I samme periode åpnet det seg nye muligheter i Ryfylke. Muligheten for ferjefri forbindelse ga et spennende vekstpotensiale i regionen, og i 2004 ble Fjogstad-Hus Ryfylke as etablert. Fra en forsiktig start har selskapet vokst til en omsetning på rundt 40 mill. kroner (2011). Under dyktig ledelse av Bjørn Larsen har Fjogstad-Hus Ryfylke etablert et solid fundament å bygge videre på, med en tomtereserve til mer enn 200 boliger. I de siste årene har bedriften hatt et sterkt fokus på å være i forkant av utviklingen, og flere spennende prosjekter har blitt bygget på Sola, i Sandnes og i Hommersåk. Fjogstad-

176

Hus var tidlig ute med bygging av lavenergiboliger og boliger med passivhus-standard. I 2012 ble selskapet belønnet med prisen for Årets boligprosjekt, da lavenergiboligene på Rossåsen i Figgjo gikk helt til topps av alle landets boligprosjekter. Framtiden ser med andre ord både lys og grønn ut for den tradisjonsrike husbyggeren på Norestraen i Sandnes. Men nye tider gir nye muligheter, og selskapet har besluttet å flytte på seg. Industritomt er kjøpt på Stangeland, og snart vil boligkunder bli ønsket velkommen i nye, tidsmessige lokaler midt i knutepunktet mellom Sandnes, Sola og Jæren. I løpet av 2015 flytter hele administrasjonen inn i flunkende nye lokaler på Stangeland. Fortsatt i Sandnes kommune og fortsatt i nærheten av de aller fleste kundene og prosjektene. Fremtiden ser med andre ord både lys og spennende ut.


Nytt kontor; Fjogstad-Hus vil fortsatt vĂŚre lokalisert i Sandnes, men flytter lokalene fra travle Strandgaten til effektive Stangeland.

177


178


179


n o j s a r i p s n I e 7 r l e e n t t t r a p s Kapi d i e b r a fra sam

180


Inspirasjon fra gode samarbeidspartnere Det er mange involverte i byggingen av et hus. Fra den som graver ut tomta til han som maler huset – alle er like viktige for at sluttproduktet skal bli bra. Kjøkken og bad, trapper, vinduer og dører. Listen er lang. Vi velger alle våre samarbeidspartnere med omhu. De skal levere kvalitetsprodukter. Vi skal være trygge på leveringsdyktighet. Det store puslespillet som en byggeprosess er, skal gå opp. Alle brikkene skal

falle på plass i rett rekkefølge og danne et komplett bilde til slutt. Vi legger også vekt på at våre samarbeidspartnere følger med i timen med hensyn til tekniske krav til produkt og at alt er tidsriktig. Som vår kunde, skal du vite at du får et godt produkt. Helt ned til den minste detaljen!

181


182


Fjogstad-Hus er alltid på jakt etter spennende eiendommer! Fjogstad-Hus har i flere år utviklet små og store prosjekter. Vi er en fokusert tomteutvikler som alltid er på utkikk etter nye tomteområder. Vår erfaring og kompetanse gir boligområder av beste kvalitet og utnyttelsesgrad. Ønsker du å utvikle ditt tomteområde selv, bistår vi i hele prosessen. Sammen finner vi den beste løsningen. Fjogstad-Hus er alltid opptatt av å ivareta interessene til grunneier gjennom hele prosessen fra første møte til ferdig utbygd tomteområde. Ta kontakt med oss om du har et spennende område - kanskje sitter du på gull!

183


Mer enn bare lysbrytere og stikk-kontakter Sandnes Automasjon & Installasjon AS er din lokale el-spesialist for boliger og husholdninger. Vi er også eksperter på anlegg for smarthus. Og best av alt: Vi er bare en telefon eller noen tastetrykk unna! Nå for tiden er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke el-installasjon til. Moderne teknologi er med på å forenkle livet på en slik måte at det faktisk er mulig for deg å styre lys, varme og alarmsystemer i boligen kun ved hjelp av et par tastetrykk - gjerne mens du selv er godt plassert i sofaen. Vi satser kontinuerlig Når det gjelder på: belysning er det nærmest for en kunst

å regne. Det er viktig å finne frem til den rette lyskilden • Høy kompetanse i forhold til både størrelsen på rommet og bruk• Råd og veiledning sområde og plassere denne på det mest hensikts• God planlegging messige stedet. Lyskilder kan også brukes bevisst til • Kvalitet • God service • Riktige priser

å understreke et uttrykk eller til å fremheve bestemte elementer i interiøret eller eksteriøret. Vi er dyktige i vårt fag og flinke til å veilede. For oss er det viktig å yte god service. Vi er opptatt av høy kvalitet og sikkerhet. Dersom du velger oss som din el-installatør kan du være sikker på at vi i tillegg har med oss en haug med kompetanse og erfaring. Du som kunde skal bli fornøyd og samtidig føle deg trygg på at jobben utføres på forsvarlig måte. Ikke nøl med å ta kontakt! Ingen jobb er verken for liten eller for stor for oss.

Vi satser kontinuerlig på: Høy kompetanse • Råd og veiledning God planlegging • Kvalitet • God service Riktige priser

Ta kontakt med oss i dag for å høre om våre spennende løsninger som er tilpasset morgendagens krav og standard!

184


Mer enn bare lysbrytere og stikkkontakter Sandnes Automasjon & Installasjon AS er din lokale el-spesialist for boliger og husholdninger. Vi er også eksperter på anlegg for smarthus. Og best av alt: vi er bare en telefon eller noen tastetrykk unna! Nå for tiden er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke el-installasjon til. Moderne teknologi er med på å forenkle livet på en slik måte at det faktisk er mulig for deg å styre lys, varme og alarmsystemer i boligen kun ved hjelp av et par tastetrykk - gjerne mens du selv er godt plassert i sofaen. Når det gjelder belysning er det nærmest for en kunst å regne. Det er viktig å finne frem til den rette lyskilden i forhold til både størrelsen på rommet og bruksområde og plassere denne på det mest hensiktsmessige stedet. Lyskilder kan også brukes bevisst til å understreke

et uttrykk eller til å fremheve bestemte elementer i interiøret eller eksteriøret. Vi er dyktige i vårt fag og flinke til å veilede. For oss er det viktig å yte god service. Vi er opptatt av høy kvalitet og sikkerhet. Dersom du velger oss som din el-installatør kan du være sikker på at vi i tillegg har med oss en haug med kompetanse og erfaring og jobber med fokus på at du som kunde skal bli fornøyd og samtidig føle deg trygg på at jobben utføres på forsvarlig måte. Ikke nøl med å ta kontakt! Ingen jobb er verken for liten eller for stor for oss.

Vi er godkjent for boligkontroll og næringskontroll, og har bred erfaring i el-installasjoner og automasjon. Vi hjelper med el-installasjoner innen:

• Boliger Vi er godkjent for boligkontroll og • Rehablitering/ombygging næringskontroll, og har bred erfaring i el-installasjoner og automasjon. • Smarthus installasjoner Vi hjelper med el-installasjoner innen: • Belysning • Industri/automasjon • Boliger • Service • Rehablitering /ombygging • Nybygg Smarthus installasjoner • Leiligheter • Belysning • Prosjektering Industri/automasjon • Boligkontroll / EL-sjekken • Service • Internkontroll mot næringskunder • Nybygg • Svakstrøm (data, tele) • Leiligheter • Prosjektering • Boligkontroll / EL-sjekken • Internkontroll mot næringskunder • Svakstrøm (data, tele)

Trenger du elektriker er vi bare en telefon eller noen tastetrykk unna. Ta kontakt med oss på 51 82 30 70 eller sandaut@sandaut.no www.tl-hotell.no post@tl-hotell.no

185


186

Nygaard annonse - Fjogstad Hus 2014 C.indd 1


Tenk deg et rom som spirer og gror og som følger årstidenes skifte. Et rom som utvider sesongen og gir glede til alle som får komme inn og til dem som må stå utenfor og se. Dette rommet finnes uansett hva som måtte være ditt utgangspunkt. Alt starter med en gjennomgang av ønsker og behov. Fritidsinteresser, livsløpstandard, materialvalg og budsjett er faktorer vi forholder oss til når vi skal designe ditt uterom. Vi står for hele prosessen fra idé til ferdig uterom og har alle godkjennelser for søknad og utførelse. I tillegg til hage- og gartnerarbeidet, bygger vi i både tre, stål og mur.

La oss gjennomføre ditt uterom slik du har drømt om det. La oss overgå dine forventninger og bli med oss på prosessen underveis. Vi gjennomfører hele jobben og kan ta vedlikeholdet også. Bli inspirert på nygaard-as.no!

nygaard-as.no 51 82 30 80 30.09.14 14:59

187


Tenk trapp tidlig Meisland Trapp er en familieeid generasjonsbedrift. Våre tradisjoner og vår kvalitetsbevissthet har gjort oss til en av landets ledende trappeprodusenter. Vi investerer betydelig i ny teknologi som gir topp effektivitet og presisjon. I tillegg bidrar våre overflatebehandlingsanlegg til flotte flater. Ved å forene det ypperste innen moderne teknologi med tradisjonelt håndverk, oppnår vi kvalitet på en effektiv måte. Det er derfor vi sier at vi er; ett trinn over. Trappen. Et fortreffelig redskap som tar oss fra det ene til det andre. Som tar oss med på oppturer og nedturer. Som pirrer nysgjerrigheten, hva finnes i den andre enden? Som skal være behagelig å gå i. Som skal være sikker å ferdes i. Og som skal speile boligens design og humør. I en aktiv familie blir trappen brukt omlag hundre ganger til dagen. Tenk det! Det er derfor viktig å stille krav til trappen. Foruten estetisk og funksjonelt design, skal den også være av det ypperste håndtverk: solid, sterk og sikker. I iveren etter å få ferdigstilt boligen kan trapperommet dessverre bli oversett. Resultatet blir

kanskje en bratt, trang og ubehagelig trapp. Vårt råd er derfor: Tenk trapp tidlig i prosessen! Bli inspirert på våre hjemmesider. Hva passer best for boligen deres; En rett trapp eller svingtrapp? Med eller uten repos? Tett eller åpen? Hvordan skal spiler, konger og håndrekke se ut? Når du har tatt stilling til form, er det et spennende mangfold av treslag, overflatebehandling og andre materialer som kan kombineres. Ved litt planlegging vil trappen bli en god opplevelse hver gang den iakttas eller brukes. Lykke til!

Les mer om våre trapper og bli inspirert på www.meisland.no

188


Fartein Valensvei 21, 4318 Sandnes Telefon 51 68 49 49 - Telefax 51 68 49 48 post@meisland.no

189


Vi har sydamer som leverer høy kvalitet på søm og har en rekke gode samarbeidspartnere på alle felt innen gardiner og solskjerming.

VIA Montasje ble startet i april 1988. Vi har drevet med allsidig monterings-/snekker arbeider og gardin/solavskjerming i mange år. De siste årene har vi jobbet mer og mer med egne prosjekter og derfor har vi nå laget egen avdeling med solavskjerming og gardiner. Se

190

viavia.no for mer inspirasjon og oversikt over solskjerming


Plasser gardinene som du vil! Vi tilbyr en rekke solskjermings- og gardinløsninger tilpasset nettopp dine behov. All solskjerming leveres ferdig oppmålt og montert.

Vi har mange års erfaring innen solskjerming, leverer mange ulike løsninger og benytter oss av anerkjente og pålitelige leverandører. Derfor kan du være trygg på at vi kan faget vårt og vet hvordan vi skal hjelpe deg på veien til å finne de rette løsningene for nettopp din bolig. Det er et vell av ulike solskjermingsløsninger å velge mellom, og endelig valg avhenger selvsagt både av hvilket uttrykk du ønsker å skape i hjemmet ditt og av hvilke behov du har og hvilke bruksområder de ulike rommene skal ha. Nå for tiden er plissègardiner som du kan åpne både ovenfra og nedenfra ekstra populære. Disse passer spesielt godt i byggefelt eller boligblokker, hvor botettheten er stor og man ønsker å hindre innsyn. Disse gardinene er naturlig nok svært fleksible i bruk og effektivt med på å

regulere lysmengden i rommet, som igjen er med på å skape et spennende uttrykk. Vi leverer også lameller, persienner, rullegardiner og panelgardiner, i tillegg til vanlige gardiner. Disse blir sydd av våre dyktige sydamer i kvalitetsstoffer fra anerkjente leverandører. I tillegg til innendørs solskjerming leverer vi også markiser til utebruk. En markise skjermer også for sol og innsyn, samtidig som den - gjerne kombinert med en terrassevarmer - kan være med på å forlenge utesesongen. Uansett hva du velger - du kan være sikker på at vi står klar til å veilede deg og at vi har den kunnskapen som trengs for å finne frem til den rette løsningen for nettopp deg!

Ta kontakt for avtale med oss for oppmåling, hjemmebesøk og priser eller besøk vårt Showrom - VIA Montasje, Kvernelandsv. 56D, 4323 Sandnes Egil 918 69 214 - egil@viavia.no Gaute 918 79 316 - gaute@viavia.no

191


Flislegg drømmerommet ditt! Kom innom butikken vår på Forus, og se våre flotte utstillinger. FagFlis Sandnes (Proff Flis As) ble etablert i 1998, og er en spesialforretning for keramiske fliser, glassmosaikk, lim, fugeprodukter, sparkelmasser og flisverktøy. Medlem av FagFlis som er en kjede for importører av keramiske fliser (fra noen av de mest annerkjente produsententene i Europa). Vi oppnår da de beste vilkår ved samordnede innkjøp og distribusjon. Våre kunder består av forbrukere, håndtverkere, entrepenører og arkitekter.

fagflis.no 192

Vi har over 20-års erfaring i bransjen og fokuserer på fagkunnskap og løsninger med egne interiørkonsulenter og faglært murer. Vi er kjent for stort utvalg i unike designfliser og kreative løsninger. Våre interiørkonsulenter tegner badet ditt i 3D med de flisene du ønsker. Kom innom og bli inspirert, så hjelper vi deg med å flislegge drømmebadet ditt. Enten du bygger nytt eller pusser opp.

facebook.com/fagflis.sandnes


Våre interiørkonsulenter tegner badet ditt i 3D med de flisene du ønsker

Over 40 spennende miljøer til idé og inspirasjon. Kom innom eller kontakt oss på: Telefon 51 63 15 36 eller mail@proff-flis.no 193


Din rådgivende ingeniørtjeneste Din Byggtjeneste leverer rådgivende ingeniørtjenester til bedriftsmarkedet. Vi utfører alle typer søknadsarbeid for våre firmakunder. Våre tjenester omfatter alle typer søknader mot det offentlige, i tilknytning til ulike byggesøknader. Vi har jobbet med Fjogstad-Hus på flere prosjekter som Hommersandtunet 2, Hesthammaren, Litlaberget og Sviland blant annet.

Vi påtar oss små og store oppdrag, fra utfylling av enkle søknader for småprosjekt til ansvarlig søker for større byggeprosjekter. Vi er opptatt av å forenkle søknadsarbeidet for våre kunder, slik at de nødvendige tillatelser faller på plass raskest mulig og at prosessen blir smidig, enkel og grei.

Sviland B2 og B15, ansvarlig søker og uavhengig kontroll

HommersandTunet 2, ansvarlig søker og uavhengig kontroll

Litlaberget B1-B5, B10, ansvarlig søker og uavhengig kontroll

Din Byggtjeneste AS Skjævelandsvg. 20, 4322 Sandnes Tlf: 51 67 99 10

www.din-byggetjeneste.no

194


KJØKKEN BAD GARDEROBE Kielland er et interiørkonsept som arbeider med helhetsløsninger for private og offentlige miljø. Vi arbeider med moderne, stilrene og funksjonelle produkter fra ledende leverandører og designere.

MADLAVEIEN 50 4009 STAVANGER T 51 64 64 80 F 51 64 64 81 E post@kielland-home.no

w w w. k i e l l a n d - h o m e . n o

195


nader

NIBE F2040 | LUFT-VANN VARMEPUMPE

umpe med F1255 får ns test og segmentet. est energir radiatorer

no rsen.no

196

NIBE F2040 er et fleksibelt system for oppvarming og varmtvannsproduksjon for både bolig og næringsbygg. F2040 utgjør et komplett varme- og varmtvannssystem kombinert med NIBEs VVM innemoduler.

TESTVINNER!

F2040 har et svært lavt lydnivå og er tilgjengelig i størrelsene 8, 12 og 16 kW.

NIBE F750 | AVTREKKSVARMEPUMPE NIBE F750 dominerer Den Svenske Energimyndighetens test av avtrekksvarmepumper. Den oppnådde blant annet høyeste årsvarmefaktor, høyeste varmtvanns-


Senk dine oppvarmingskostnader med inntil 80%

Senk dine oppvarmingskostnader med inntil 80%

Senk dine oppvarmingskostnader TESTVINNER! med inntil 80% TESTVINNER!

NIBE F1255 | BERGVARMEPUMPE

TESTTESTVINNER! VINNER! NIBE F1255 er en inverterstyrt bergvarmepumpe med innebygget rustfri varmtvannsbereder. NIBE F1255 får NIBE F750 | AVTREKKSVARMEPUMPE toppresultat i Den Svenske Energimyndighetens test og står i bergvarmepumpesegmentet. NIBE som F750 soleklar dominerervinner Den Svenske Energimyndighetens Testresultatene viser at NIBE F1255 har høyest energitest av avtrekksvarmepumper. Den oppnådde blant annet høyeste årsvarmefaktor, varmtvannssparing uavhengig om man har høyeste gulvvarme eller radiatorer ESTkapasitet og høyeste besparing i hus med 120 m² gulvboligen. NNER! iflate. F750 kan dekke TEK10-kravene for boliger opp til

etens blant annsgulvpp til m gir

mpe, A!

ca. 200 m². F750 er en komplett varmepumpe som gir varme, varmtvann, ventilasjon og gjenvinning. NIBE F1255 | BERGVARMEPUMPE www.sig-halvorsen.no firmapost@sig-halvorsen.no NIBE F1255 er en inverterstyrt bergvarmepumpe med innebygget rustfri varmtvannsbereder. NIBE F1255 får med en NIBE varmepumpe, toppresultat i Den Svenske Energimyndighetens test og få opptil 25 000 kr i støtte fra ENOVA! står som soleklar vinner i bergvarmepumpesegmentet. Testresultatene viser at NIBE F1255 har høyest energisparing uavhengig om man har gulvvarme eller radiatorer i boligen.

51 68 23 00 Bli oljefri

51 68 23 00

NIBE F2040 | LUFT-VANN VARMEPUMPE

NIBE F2040 er et fleksibelt system for oppvarming og varmtvannsproduksjon for både bolig og næringsbygg.NIBE F204 NIBE F1255 | BERGVARMEPUMPE F2040 utgjør et komplett varme- og varmtvannssystem kombinert meder NIBEs VVM innemoduler. NIBE F1255 en inverterstyrt bergvarmepumpe med NIBE F204 innebygget rustfri varmtvannsbereder. NIBE F1255 får

varmtvann

Testresultatene viser at NIBE F1255 har høyest energisparing uavhengig om man har gulvvarme eller radiatorer iNIBE boligen. F2040 | LUFT-VANN VARMEPUMPE

F2040 ha størrelsene

toppresultat Svenske test og i F2040 utg F2040 har eti Den svært lavt Energimyndighetens lydnivå og er tilgjengelig står som soleklar vinner i bergvarmepumpesegmentet. kombinert størrelsene 8, 12 og 16 kW.

NIBE F2040 er et fleksibelt system for oppvarming og varmtvannsproduksjon forwww.sig-halvorsen.no både bolig og næringsbygg. 51 68 23 00 F2040 utgjør et komplett varmeog varmtvannssystem firmapost@sig-halvorsen.no kombinert med NIBEs VVM innemoduler. F2040 har et svært lavt lydnivå og er tilgjengelig i størrelsene 8, 12 og 16 kW.

www.sig-halvorsen.no firmapost@sig-halvorsen.no

197


Villavent® - ditt viktigste valg! SAVE - ny boligstandard •

Balansert ventilasjon - god luftkvalitet

Høyeffektiv varmegjenvinning og energieffektiv drift

Redusert energibruk - lavere bokostnad

Moderne design og lavt lydnivå

Trådløs betjening og automatisk regulering

Villavent® støvsugersystem - får også det farlige støvet ut av huset •

Stor sugekraft og lavt støynivå

Slangesett med lav vekt og håndtak som bidrar til god arbeidsstilling

Håndtak med bryter for valg av sugekapasitet og av/på

Behagelig og effektiv rengjøring

Sandnes · Bergen · Trondheim · Oslo · Eidsvoll mailbox@systemair.no · www.systemair.no

198


Leverandør av kjøkken, bad og garderobe

Norema Stavanger. tlf 61 31 86 00

www.norema.no

199


Glassmester Vi tar gjerne imot utfordringen med å skreddersy en løsning for nettopp deg og de ønsker og behov du måtte ha.

Fra å kun være et produkt som skulle beskytte mot vær og vind og samtidig slippe lyset inn fyller glass i dag en mengde funksjoner. Det finnes for eksempel ulike typer vindusglass med ulike egenskaper, som begrensing av varmetap, redusert solvarmetilførsel, beskyttelse mot støy og beskyttelse mot stråling. Glass kan også brukes i interiør- og dekordetaljer, som for eksempel på eller over kjøkkenbenken, under vedovnen for å hindre skade på gulvmaterialer og til hyller, bord eller dører. Her er det faktisk kun fantasien som setter grenser. Glass kan erstatte andre bygningsmaterialer og samtidig gi flere ekstra fordeler i form av lys, utsyn og romfølelse. På denne måten blir glasset med på

rmål

Velkommen innom til Glassmester Einar Knutsen på Bryne

Alt i glass, bilglass, speil og aliminium Tlf: 51 48 02 11 Mail: post@einarknutsen.no einarknutsen.no

200

å tilføre bygningen en spennende og kanskje overraskende dimensjon. Glass kan også være en del av husets klima- eller sikkerhetssystem. Det finnes vindusglass som regulerer varmetap og sikkerhetsglass som sikrer mot innbrudd og hærverk ved å være ekstra motstandsdyktig mot kunstig påkjenning. I tillegg er glass svært vedlikeholdsvennlig, da det eneste vedlikeholdet består i rengjøring. Vi leverer alle typer glass, aluminiumssystemer, ulike typer speil og dusjdører og dusjkabinetter etter mål - og vi monterer det selvsagt for deg. Ta kontakt - vi vil gjerne la oss utfordre!


Tenk tak! Et tett tak er viktig - veldig viktig. Det er derfor avgjørende at du velger de riktige fagfolkene til denne jobben når du skal bygge eller rehabilitere bolig. Spør oss - vi tenker tak! Vest Tak er et lokalt taktekkerfirma i Stavanger. Her jobber 13 dedikerte og dyktige medarbeidere med tak og membrantekking. Gjennom flere år har vi leveret takprodukter fra Icopal og Sika med høy kvalittet og lang levetid til både bedrifter og private. Det er ett av våre aller beste kvalitetsstempel. Kvalitet på jobben vi gjør og kvalitet på produktene vi bruker.

Som en ekstra trygghet for deg er vi for ansvarsrett i tiltaksklasse 2 og har god faglige kompetanse. Fornøyde kunder er vår aller beste referanser. Våre arbeidsområder er nybygg, rehabilitering, forretningsbygg, bolig, takterrasser, garasjer, radonsperrer og våtromsmembraner. Ta kontakt med oss når du nå planlegger bolig, så finner vi den løsningen som passer din bolig best!

Fabrikkvn 29, 4033 Stavanger Telefon 51 57 65 00 | E-post post@vesttak.no

www.vesttak.no 201


Vi kjenner markedet lokalt Å megle prosjekt er en oppgave for spesialister. En prosjektert bolig skal ofte selges uten at den er bygget.

For utbygger og kjøper er prosjektet en urealisert boligdrøm, men for oss i EiendomsMegler 1 handler det om å gi trygghet og tro på prosjektets framtid – og mye av suksessen gjenspeiler kunnskap om de lokale markedsforholdene. Vi har mer erfaring enn noen andre til å ta deg gjennom denne prosessen. En handel gjennom oss, er en trygg handel. Våre rutiner, vår kompetanse og vår kunnskap om både marked og beliggenhet, gjør at vi kan gi de riktige rådene og hjelpe deg til å ta de riktige valgene.

rmål

«Å selge en boligdrøm er å skape tillit og trygge relasjoner» Ta kontakt med vår megler: Leiv Stokka, 95 21 07 73 leiv.inge.stokka@em1.no

eiendomsmegler1.no 202

Å bygge nytt, er både spennende og givende. Å kjøpe nytt er tilsvarende utfordrende. EiendomsMegler 1 sine prosjektmeglere er i tett dialog med utbyggerne, og samarbeider med de største aktørene. Det har vi gjort lenge, og har derfor svært god oversikt over hva som skjer. God markedsføring, tydelig målgruppetenking, en sterk markedsposisjon og utstrakt samarbeid mellom EiendomsMegler 1 og SpareBank 1 SR-Bank, gir alle involverte de fordelene som skal til for å lykkes. Vi realiserer drømmen om nye boliger.


Er dette ditt drømmehjem?

SpareBank 1 SR-Bank kan gi deg en rask vurdering av hvor mye du kan låne til ny bolig. Vi har fleksible nedbetalingsløsninger, og er opptatt av å finne det lånet som passer best for deg og din livssituasjon. Snakk med oss i dag så har du kanskje penger til å kjøpe drømmeboligen i morgen. Ring oss på telefon 02002 eller fyll ut lånesøknad på www.sr-bank.no.

203


Magnetkontakt Brannalarm

Solavskjerming

Varmestyring Videokommunikasjon

Fjernstyring av dørlås

Tradisjon for nyskaping 2Med /NorDan NorDan

smarte vinduer og dører har smarthuset nettopp blitt enda litt smartere. Ta i bruk fremtidens dører i 2014 og bli med på reisen mot det virkelig smarte hjemmet. Et hjem der døren kan se hvem som ringer på og du kan åpne opp for hvem du vil, uansett hvor i verden du befinner deg. Sammen med Smartly, Lyses satsning på smarthusløsninger, er NorDan SmartDør i ferd med å forandre hvordan vi ser på, tenker og forholder oss til ytterdører. Velkommen hjem, og velkommen til fremtidens vinduer og dører. Bli kjent med produktene og les mer på www.nordansmart.no

204


Tradisjon for nyskaping

Videokommunikasjon

+

Toveis tale

+

Bytter ut tradisjonell nøkkel

+

+

Engangstilgang

+

Nødåpning

+

Alarm

+

Fjernstyring av dørlås

+

Statusmelding

passiv

Smarthuset ble nettopp enda litt smartere

Velkommen hjem

24 /NorDan

www.nordansmart.no

En ytterdør som gir beskjed dersom den åpnes og mulighet for å fjernåpne døra om poden har glemt nøkkelen, kan være nyttig for noen og enhver. Velkommen til NorDan SmartDør. 205


Tomter til privatpersoner Vår visjon er å være pådriver, tilrettelegger og medspiller for å bygge den gode by Sandnes.

Sandnes tomteselskap spiller en nøkkelrolle i utviklingen av nye boligtomter i Sandnes kommune. Ingen kommuner i landet vokser så fort som Sandnes. I løpet av de siste 30 årene har Sandnes økt sitt innbygger- tall med nesten 900 personer hvert år. I de kommende årene forventes en befolkningsvekst på ca 1 300 pr. år. Sandnes og regionen for øvrig har et stort behov for byggeklare boligtomter og nye boliger, og det er her Sandnes tomteselskap skal være en sentral aktør.

rmål

Vi har kontor innerst i vågen i Sandnes sentrum, nærmere bestemt i Havnegata 15, 2. etasje. Hjertelig velkommen! Tlf: 51 33 50 00 Mail: tomteselskapet@sandnes.kommune.no

sandnes-tomteselskap.no 206

Vi kjøper arealer av grunneiere og sørger for at arealet blir regulert. Videre bygger vi veier, vann- og avløpsanlegg samt lekeplasser - for så å selge arealene som byggeklare tomter. Sandnes tomteselskap samarbeider med flere byggefirma om å få flere nye boliger ut i markedet. Dette gjør vi gjennom prosjektkonkurranser der byggefirmaene selger boliger som de bygger på våre tomter. Vi utvikler og selger også tomter direkte til sluttbruker, som står fritt til å velge byggefirma.


Villapakker

Villa 1

Kan bygges som 2 etasjer på 3 meter lengde eller som 1 etasje på 6 meter lengde. Max gulvhøyde er 5 meter. Pris er inkl. mva.

14 990,-

Villa 2-3 arbeidshøyde 5 meter

Verdens raskeste!

Villa 2-2 arbeidshøyde 7 meter

Villa 2-1 arbeidshøyde 9 meter

Villa 1-2 arbeidshøyde 5 meter

Villa 1-1 arbeidshøyde 7 meter

Norskprodusert aluminiumstillas

Villa 2

Kan bygges i 3 etasjer på 3 meter lengde, som 2 etasjer på 6 meter lengde eller som 1 etasje på 9 meter lengde. Max gulvhøyde er 7 meter. Pris er inkl. mva.

23 500,ALUSAFE rammestillas er lett, enkelt å montere og tar liten plass. Vi tilbyr flere pakkker som passer perfekt til hjemmebruk! Stillasgruppen Produksjon AS har siden oppstarten i 1998 utviklet egne stillaser – Alusafe Stillas. Dette er utviklet i nært samarbeid med erfarne stillas-byggere, noe som har gjort det til et av markedets mest brukervennlige. Alusafe Stillas finnes i to klasser; spir- og rammestillas. Alusafe spirstillas er et robust og godt stillas i belastnings-klasse 5. Flere av de store stillasfirmaene i landet bruker Alusafe spirstillas.

Ring 52 84 64 00 for mer informasjon om alle alternativene som passer ditt prosjekt.

www.stillasgruppen.com www.stillasgruppen.com

207


Sett litt farge på tilværelsen sammen med oss Vi utfører malerarbeid av høy kvalitet med høykvalitetsmaling fra Jotun - både innendørs og utendørs.

Riktig utstyr er halve jobben, heter det. Når du skal male er det viktig å vite hvilken type maling som passer både til de ulike bruksområdene og til de ulike materialene. Det bør ikke være rom for lettvinte løsninger i denne sammenhengen, for da får du svi for det senere. Et godt grunnlag, kvalitetsmaling og hjelp fra kyndige fagfolk vil nemlig lønne seg i lengden - og det er her vi kommer inn. Malingsleverandøren vår er Jotun - nettopp fordi Jotun bygger på kvaliteter som vi kan stå inne for. Jotun er Norges ledende produsent av maling og pulverlakker med produkter som møter kravene til miljøhensyn, kvalitet og kostnadseffektivitet. Jotuns produkter er i stadig utvikling

Vi utfører malerarbeid av høy kvalitet. Ta kontakt på tlf

95946049

208

samtidig som firmaets designere og produktutviklere tar hensyn til skiftende trender og moter. Dermed er Jotun alltid med i tiden med produkter for enhver smak, tilpasset de aktuelle bruksområdene. For oss er dette kvalitetsmaling og det eneste som gjelder, for da får du er varig resultat både du og vi kan være fornøyde med i lang tid fremover. Vi tilbyr kunnskap, yrkesstolthet og erfaring, og vi bistår gjerne med veiledning dersom du ikke er sikker på hvilke farger som passer best til huset ditt. aTa kontakt og la oss få lov til å hjelpe deg med å sette litt farge på tilværelsen din!


209


På den grønne siden Vi leverer ferdig gress, torv og Bergknapp sedummatter til bruk på tak og på områder hvor det er ønskelig med hurtig etablering av grønne arealer - så slipper du å vente på at gresset skal gro! Legger du en ferdigplen kan du sparke av deg skoene og nyte den deilige følelsen av mykt gress mot bare bein allerede lenge før naboens gressfrø i det hele tatt har begynt å spire. Vi leverer ferdig lagte plener og er selvsagt behjelpelige med gode råd dersom du velger å gjøre arbeidet selv. Torvtak har lange tradisjoner i Norge. Allerede i forhistorisk tid ble dette materialet brukt til å tekke tak med. Flere steder i landet var det faktisk vanlig å bruke torv og never til å tekke tak med til langt inn på 1800-tallet. Enkelte steder ble denne teknikken benyttet helt til omkring 1950. I dag har denne metoden blitt populær igjen, både på hyttetak og bruksbygninger. Bruk av torvtak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Ved å benytte torvtak på en hytte

210

på fjellet vil en dessuten få et bygg som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak på bygg i mer urbane strøk er med på å skape grønne lunger i tett bebyggelse. For 2 år siden startet vi produksjon av Bergknapp, som er det norske navnet for sedum. Bergknapp sedummatter brukes blant annet på tak og begrenser avrenningen etter nedbør, isolerer godt mot kulde og demper støy. Bergknapp absorberer og filtrerer dessuten luftforurensning og støv, og i tillegg er det vakkert å se på. Bergknapp kan også brukes i steinmursbed og i skråninger og blomstrer i forskjellige farger gjennom hele vekstsesongen og skaper et naturlig habitat for plante- og dyreliv.


BOEN har lange tradisjoner i å produsere parkett av høy kvalitet. Vi har røtter tilbake til 1641, da kraften fra Boen-fossen ved Topdalselva, utenfor Kristiansand drev våre to tradisjonsrike sagbruk. Helt siden den gang har de ansatte i BOEN forvaltet en stolt arv hvor innovasjon og solid håndverk har gått hånd i hånd. Vår respekt for naturen er selve hjertet og sjelen i kulturen vår.

Et tregulv er en viktig del av ethvert rom, ethvert hjem. Siden trender og livsstil endres kontinuerlig, ønsker vi at vår gulv - gjennom farger og utvikling av mønstre - skal gjøre det samme. Lek med våre gulv i ulike miljøer på vårt floorstudio: www.boen.no

211


DEN VIKTIGSTE INGREDIENSEN I PASSIVHUS ER ISOLASJONEN Kutt strømregningen med 75% i passivhus Passivhus er boliger bygd med ekstra god varmeisolasjon, svært god tetthet og varme-gjenvinning. Det gir hus med et ekstremt lavt energiforbruk, høy komfort og et godt inneklima. Passivhus får Energimerke A. Det gir deg en bolig for fremtiden, som vil bli mer attraktiv i eiendomsmarkedet. GLAVA® anbefaler isolasjon av typen GLAVA® EXTREM til hus med passivhusstandard.

GLAVA® EXTREM

Glassullplate hvor en ønsker best mulig isolasjonsevne eller ønsker å minimalisere isolasjonstykkelsen.

KLIMA BYGGESKIKK LOKAL EKSPERTISE KRAV / FORSKRIFTER LOGISTIKK

Ekspert på norske forhold siden 1935 GLAVA® leverer til bygg, marine/offshore, akustikk/himlinger og VVS/VA/industri. Våre produkter er utviklet og testet for norske forhold, norsk byggeskikk og norske forskrifter. Vi har kompetansen og logistikken som gjør oss til Norges ledende totalleverandør i vår bransje.

glava.no

a4_Annonse_passivhus.indd 1

212

18.09.14 08:11


r e fo ern prat! j g g Rin yggelig en h

Vi utfører:

Meisling Kjerneboring Betongsagning Vår lange erfaring gjør Leikvoll Kjerneboring til et godt valg! Firmaet ble stiftet i 1985. Siden 1996 er firmaet eid og ledet av John Sigve Tjelta. Etter mange år på Tjelta i Sola, flyttet vi i 2010 til Kvålveien 13 i Sandnes. Leikvoll Kjerneboring teller i dag 8 flinke, erfarne medarbeidere. Vi er opptatt av å holde et høyt

Tlf: 51 67 13 11 Mob: 907 54 777 Mail: post@leikvoll.no

servicenivå i alt vi gjør. Kundene våre skal være trygge på at de kan stole på oss, både når det gjelder tid og kvalitet på jobben vi gjør.Vi er opptatt av ryddighet, både på arbeidsplassen og i samarbeidet med våre kunder! Vi utfører alle typer oppdrag innenfor betongsaging, riving og kjerneboring. Enten det gjelder rehabilitering eller nye anlegg er Leikvoll Kjerneboring et godt valg!

leikvoll.no 213


ANLEGGSMASKINER • LIFTER • AGGREGAT

BEST PÅ UTLEIE AV ANLEGGSMASKINER OG LIFTER Vi har landets største utvalg i Cat maskiner og tilbyr en rekke kompletterende utstyr fra andre leverandører. I tillegg har vi distriktets største og nyeste utvalg av lifter fra 6 meter til 43 meter. Så trenger du å jobbe i høyden... lei fra oss! Våre medarbeidere har lang erfaring innen maskinutleie og vet hva som er viktig for kunden – god service og et bredt produktutvalg!

DITT VALG, VÅRT UTVALG

Bestill på 815 66 800 og se vårt utvalg på www.pon-cat.com

214


HEY-HO LET’S GO

Vi gjør hjemmet ditt

RASKERE, ENKLERE OG TRYGGERE!

Strøm

Smarthus-teknologi

Enkle og konkurransedyktige produkter – med brukertilpassede avtaler

Smarthus-løsninger som gjør hjemmet ditt smartere og mer miljøeffektivt

• Ingen lokketilbud • Alt på én faktura • Døgnåpen kundeservice • Enkel selvbetjening på nett og app • Velg den avtalen som passer best for deg

• Energisparende temperaturstyring • Fjernstyring av belysning • Enkel oversikt over strømforbruk • Styr boligen fra nettbrett eller smarttelefon

Norges raskeste fiberbredbånd

Brann- og innbruddsalarm

Lynraskt fiberbredbånd, grenseløs underholdning og telefoni

Eneste alarm med direkte kobling til Brannvesenet

• Norges raskeste og best utbygde fibernett • Altibox TV Overalt – TV og film hvor du vil i hjemmet • Over 200 TV-kanaler • Filmleie - med flere tusen filmtitler • Familiepakken – som inneholder fiberbredbånd, TV og hjemmetelefoni

• Døgnbemannet alarmstasjon • Direkte kobling til Brannvesenet betyr raskere utrykning • Skreddesydde løsninger for boliger, hytter og bedrifter

Send kodeord ‘lysebygg’ til 2040, så tar vi kontakt med deg – eller ring oss på telefon 05973 (0LYSE)

215


Motek hjelper deg å få huset ditt tett Ampack membran og tettesystemer levert av Motek er ett komplett tettesystem som gjør deg i stand til å tette ditt bygg på en profesjonell og rask måte. Produktene er av markedsledende kvalitet og gjør deg i stand til å tette ditt bygg 100 %. Dette gjør at isolasjonseffekten optimaliseres, noe som igjen minimaliserer energibehovet til huset ditt. I tillegg har Ampack 10 års garanti på sine produkter.

Tlf: 800 81 777 E-post: firmapost@motek.no www.motek.no

216


Glass leverandør til Fjogstad hus AS Vi har en målsetning om å være totalleverandør av glassløsninger til interiør og ekstriør, med spesielt fokus på helglass løsninger. Vår kompetanse og erfaring gjør at vi er i stand til å levere til alle typer oppdrag for glass.

Glass kan brukes overalt i boligen din, og kun fantasien setter grenser for bruk av glass til interiørløsninger. Ta gjerne kontakt om du har ønsker om glass løsninger isolerglass speil glass baldakiner glassvegger dusj vegger dusj dører løsninger i rekkverk glasstak vinterhager Slå 51 42 03 68 på telefonen, så hjelper vi deg til å finne den rette løsning for deg.

Pegassus as Kleppvegen 371 4053 Ræge

post@pegassus.no

217


218


219


220


221


Er du inspirert? Kom innom oss eller drøm videre pü: www.fjogstad-hus.no

222


223


Livet består av en rekke drømmer. En av de viktigste er drømmen om en bolig. Fjogstad-Hus gir deg inspirasjon, gode råd og tips slik at du kan oppfylle boligdrømmen din. Vår inspirasjonsbok er mer enn bare boliger - det er også et verktøy som skal hjelpe deg til å se mulighetene som finnes. Sammen realiserer vi drømmen din og er med og skaper et utgangspunkt for nye, gode minner.

224


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.