Døgnrytmelys - skab bedre livskvalitet for beboere og personale på plejecentre

Page 1

DØGNRYTMELYS

BÆREDYGTIG BELYSNING DESIGNET TIL PLEJESEKTOREN


SKAB BEDRE LIVSKVALITET FOR BEBOERE OG PERSONALE PÅ PLEJEHJEM Den rette belysning kan gøre en verden til forskel for ældre på landets plejehjem og plejecentre. Lys har aldrig været så meget i fokus som i de seneste år, og forskningen viser med al tydelighed hvor stor betydning lys har for vores velvære. Særligt ældre mennesker, der opholder sig indendørs det meste af- eller hele døget, kan få stor glæde af de moderne teknologier der i dag er til rådighed. Døgnrytmelys er en teknologi der kan påvirke den menneskelige hjernes produktion af forskellige hormoner, på samme måde som når vi opholder os ude i naturligt sollys. Ved at følge solens naturlige døgnrytme, kan vi påvirke hjernen til at vide hvornår vi skal være vågne og hvornår vi skal sove. Ved at installere døgnrytmelys i armaturerne på plejehjem og i plejeboliger, kan vi hjælpe den ældre til at finde tilbage til en sund og naturlig døgnrytme. Døgnrytmelyset har vist sig også at have positive følgeeffekter på både appetit, smerter, uro, nervøsitet og søvnbesvær. I denne brochure kan du læse mere om hvordan teknologien bag døgnrytmelys fungerer, samt høre historien om hvordan installationen af døgnrytmelys på Skovhuset Plejecenter i Hillerød har ændret beboernes mentale trivsel og livskvalitet markant.

God læselyst!


>> Vores ambition er at gøre op med den traditionelle brug-og-smid-væk kultur der hersker

mange steder. Vi ønsker at bidrage til en verden hvor vi sætter så lavt et CO2-aftryk som muligt. Det gør vi ved at genanvende materialer, ombygge i stedet for at indkøbe nyt, - og skabe smukke designs af bæredygtige materialer. Lars Elmvang, Partner og strategisk direktør i Fischer Lighting.

ET FLEKSIBELT KONCEPT Vi leverer skræddersyede løsninger udfra jeres individuelle behov. Hvad enten du ønsker at bibeholde jeres nuværende armaturer, eller at få et helt nyt og moderne udtryk.

LYS DER FREMMER SUNDHEDEN Med den rette lysstyrke og intensitet kan du få glæde af lysets sunde egenskaber. I får et bedre indeklima, helt uden gener som blænding, manglende belysning osv.

BÆREDYGTIGT PRODUCERET Alle vores produkter er designet med omtanke for miljøet. Vi anvender bæredygtige materialer og designer vores nye armaturer så de kan skilles ad og genanvendes. Det sikrer op til 42 % ekstra CO2 besparelser.


DØGNRYTMELYS Med installation af døgnrytmelys på plejehjem, er det muligt at opnå posistive non-farmakologiske effekter. Døgnrytmelyset følger solens naturlige rytme og varierer ubemærket hen over døgnet. Til glæde for beboere og medarbejdere.


“ Hospitaler og plejecentre har typisk for lidt lys om dagen og for meget om natten.” Mariana Figueiro, director of the Lighting Research Center Rensselaer Polytechnic Institute

Fotos: Plejeecenter, Skovhuset, Hillerød

Effekten af døgnrytmelys Der hersker ikke tvivl om, at der er en målbar effekt af døgnrytmelys i forhold til produktion af blandt andet vores søvnhormon melantonin samt de hormoner der påvirker vores humør og stress. Plejecentre er et af de områder, hvor der findes meget positive resultater blandt andet i forhold til demens og alzheimers patienter.

Ved at installere døgnrytmelys er der påvist følgende gavnlige effekter i plejecentre: • • • • •

Bedre søvnkvalitet Bedre humør Mere aktive beboere Mindre behov for medicin Mindre aggressiv adfærd blandt demens patienter

Derudover er der også påvist fordele for plejepersonalet: • Bedre søvnmønstre for plejepersonale med aften/natarbejde • 1% lavere sygefravær


> Indbygget intelligent lysstyring > Vinklen kan justeres efter behov > Justerbar med op til 7 cm. fra reol

888

mm

. 75 mm.

ZEUS DESIGNET TIL BOGREOLER Fleksibelt og bæredygtigt designet reolbelysning i aluminium og med et flot moderne design.


PHOTOMETRISK DATA

Alle vores produkter testes for lyskvalitet, lysfordeling, lumen, Ra-værdi, flicker og energiforbrug hos DTU Fotonik. Alt er CE-mærket og har 5 års garanti.

DATABLAD - ZEUS Reolarmatur

Watt (W) Forsyningsspænding (V AC) Lyskilde Lumen/W Kelvin (K) IP Klasse Isolationsklasse Mulighed for Pir og Lys sensor / Dali Board spænding Max Flux Lumen Ud Systemeffekt v. max. SDCM (MacAdam) RA / CRI Spredning (°) Indendørs LED levetid Dimensioner LBH Driver extern Driver placering Systemgaranti (år)

14W 230V LED 117,1 2700-3000-4000K IP20 SELV Ja 36V 3993 34,1W 3 >80 120° L90B10 50.000h. 888x75x45 Philips Extern 5

* Fischer Lighting anvender drivere og LED dioder fra førende kvalitetsleverandører. Fischer Lighting følger den Internationale standard der sætter en tolerance på tilsluttet belastning og bevaret lysudbytte på +/- 10 % ved en omgivelsestemperatur på 25° C . Svigt af enkeltstående LED punkter er ikke en klagegrund, så længe lysudbyttet ikke falder under tolerancen. Farvetemperaturen kan ligeledes variere med 175 Kelvin fra den påskrevne værdi ved en omgivelsestemperatur på 25° C.


Om Fischer Lighting Hos Fischer Lighting genbruger vi eksisterende lysarmaturer og producerer bæredygtige LEDløsninger, som tilbyder al den funktionalitet, lyskvalitet og energibesparende teknologi, man finder hos almindelige LED armaturer. Derudover kan vi installere den nyeste sundhedsfremmende LED teknologi, som skaber sundere og mere produktive mennesker. Vi arbejder med førende arkitekter og kan ikke kun opgradere teknologien, men også designet, så man får et helt nyt æstetisk udtryk. Vi tilpasser løsningerne til jeres armaturer, lokaler og æstetik At forny er bedre for miljøet og oftest nemmere og billigere end at købe nyt. Derfor producerer vi LED løsninger til indbygning i eksisterende armaturer, og som tilbyder al den funktionalitet, lyskvalitet og energibesparende teknologi, man opnår med moderne LED. Når det ikke er muligt at genbruge de eksisterende armaturer tilbyder vi nye og bæredygtigt designet armaturer, udviklet i samarbejde med førende arkitekter. VÆLGER DU VORES LØSNINGER, VÆLGER DU EN GRØNNERE FREMTID

OUR CONTRIBUTION TO A BRIGHTER FUTURE

Fischer Lighting Skjulhøj Allé 46 DK-2720 Vanløse Tlf.: (+45) 78 79 72 78 info@fischer-lighting.com www.fischer-lighting.com