Page 1

MAGASIN MAL 1

2013

MAGASINET

- avisa for distriktet

Ikkje som

alle andre jenter

side 18-19

«Sigøynar-liv»

Mr

for Torill og Svein

Motorsport

side 30-31

side 42-43


2 MAGASIN MAL

innhald Familieduellar

i stor fart

Hei alle lesarar av NAF Magasinet 2013

6-7

4

I samarbeid med Avisa Nordhordland gjev NAF avd. Nordhordland igjen ut dette magasinet.

Ingen mann med hatt-bil frå Toyota

Avdelinga består av dei 8 kommuane Osterøy, Meland, Radøy, Fedje, Gulen, Austrheim, Masfjorden og Lindås. Medlemstalet har gått jamt oppover, og er no omlag 6700. Å nå ut med lokale tilbod til alle i ei avdeling som er så spreidd, er vanskeleg. I dette magasinet vil me visa kva du kan få av tilbod her i avdelinga, og kva NAF tilbyr frå sentralt hald. I NAF avd. Nordhordland er trafikksikkerheitsarbeid høgt prioritert, her kan nemnast utdeling av fleire tusen refleksbrikker og vestar, gjennom åra, til skular og barnehagar. Avdelinga har og sett fokus på den manglande bruk av blinklys, og dei mange bilistane som køyrer med feil eller defekte lys, gjennom kampanjer i lokalavisene. I samarbeid med 6-7 verkstader rundt i avdelinga, gjev me tilbod om lys, lade og batterikontroll, som vår og haustsjekk. På NAF Senteret i Knarvik der dei ymse NAF-testene tilbys, har me også den årlege NAFdagen, i år 8. juni. Her er foruten 10 punktsjekk, også speedometersjekk for alle, dette kan utførast både dag og kveld. Det er berre å ta kontakt med NAF Senteret.

8 interesserte

30-31

Med venleg helsing Styreleiar

Ikkje som

alle andre jenter

Vonar mange vil nytta seg av tilboda våre, og ynskjer alle ein god vår og sommar på vegane.

Per Onar Heggernes

18-19

Vil samla veteran-

36

«Sigøynar-liv» for Torill og Svein

Fekk russisk klem som takk for hjelpa

40-41 typiske gjengangar-feil

42-43

Dag sine

2

NAF-Magasinet 2013

Mr.

Motorsport

Produksjon og layout: Avisa Nordhordland. Trykk: Sogn og Fjordane Avistrykk AS Eit samarbeid mellom Avisa Nordhordland og Naf avd. Nordhordland


MAGASIN MAL 3

www.hagia.no

Tid for vårlige oppgaver Innbyttetilbud

Tilbud

Spar kr. 1000,-

5.290,Veil. 6.290

÷1000,Plenklipper Viking MB 650 V For plen opp til 2000m2. Variabel kjørehastighet. med 75 ltr oppsamler. Motor: B&S bensin 6,0 hk., 48 cm klippebredde Veilpris kr 6 990,-

Stihl MS 261 Motorsag 2,8 kW / 3,8 hk

4790,-

Proffsagen som virkelig har det meste av det beste! Meget høy komfort. Svært lett, håndterlig og sterk proffmotorsag. Ren og økonomisk, med fem ganger så lang filterlevetid.

Innbyttepris 5 990,-

Best i test!

2990,-

Stihl FS 130 ryddesag

Viking MB 448T

Lett å starte lett å bære. Utstyrt med 3 skjæreverktøy (trådspole, ryddesagblad og krattsagblad) og trimmehode som standard, bæresele og innstilingsbart styre 36,6 cm3, 1,9 hk, 5,9 kg

Gressklipper med 5 hk bensinmotor Klippebredde 46 cm Oppsamler 60 liter Vekt 29 kilo.

Stihl MS 181 C BE Motorsag 1,5 kW / 2,0 hk Fritidssagen som virkelig har det meste av det beste! Meget høy komfort med både hurtigstramming av kjedet og Easy2Start.

948,-

Best i test!

4690,-

1290,1249,Stihl HSE 52 Hekksaks Stille, effektiv og ergonomisk elektrisk hekksaks. Hurtig knivstopp. 50 cm sverdlengde 460W Greintykkelse 23cm.

AL-KO Drain 11001 Dykkpumpe 850W, 1200 l/t

Metabo HWW 3000/20G Husvannverk

1990,Spar kr.1000,-

1990,-

Stihl HSE 71 Hekksaks Effektsterk og praktisk hekksaks med høy komfort, og en tannavstand på hele 34mm for litt grovere greiner og tyngre oppgaver. Best 70 cm sverdlengde 600W Vekt 4,2 kg.

Ord. 2990,-

i test! Viking GE105 Kompostkvern

2990,-

Kvistetykkelse opptil 30 mm

Høytrykksvasker RE 128 Plus Stihl design. 135 bar. 500 l/t Integrert slangetrommel. Flatstråle- og rotormunnstykke. 9 m stålarmert slange.

ÅPNINGSTIDER: Vi har gavekort Valgfritt beløp

10.990,-

Salg og service av Brenderup kvalitetshengere. Stort utvalg

FLAGG OG FLAGGSTENGER! Vi har et godt utvalg av flagg og vimpler til de store dagene i mai.

Mand.- onsd.: 08.00 - 16.30 Torsd.-fred.: 08.00 - 19.00 Lørdag: 09.00 - 15.00

Brenderup

tilhenger 3205SB

Kassemål 204x142x35 cm. Karmer av stålTotalvekt 1000kg. Nyttelast 815 kg. Dekkstørrelse 13”. Med bremser.

VI FILER NØKLER MENS DU VENTER • Låsreparasjoner • Sylinderomlegg • Safer • Brannsikrede skap • Våpenskap m.m.

Verksted/reservedeler

Reikeråsbygget 5914 Isdalstø Tlf. 56 35 79 90 www.reigstad.no

NAF-Magasinet 2013

3


4 MAGASIN MAL

Familieduellar i stor fart mellom

Han gir alt for å halda nevøen bak seg, men måtte sjå seg slått då autoslalåm-sesongen vart opna med dobbeltløp på Eikås. Arthur Kleiveland Han gir alt for å halda nevøen bak seg, men måtte sjå seg slått då autoslalåm-sesongen vart opna med dobbeltløp på Eikås. Vi møter Leif Arne Kleveland og nevøen Kim Rune Kleveland på treningskjøring på Eikås motorsportsenter nokre dagar før sesongen brakar laus. Dei har nettopp kome tilbake frå stor fart og store opplevingar på Nürburgring-bana i Tyskland. Dei to sotrabuane har lang fartstid i NAF Motorsport Nordhordland, og dei stortrivst i klubben og miljøet.

Bera eller brista -Det sosiale er like viktig som sjølve konkurransekjøringa, seier dei to bilsportglade slektningane. Men når startskotet smell er dei harde konkurrentar. - Det kan vi skriva under på. Spesielt er Leif Arne på høggir – og litt til - i andre runde, dersom eg har kjørt raskare i første, smiler Kim Rune. - Då får det bera eller brista, supplerer eldstemann med eit smil. Han har kome frå det omtrent utan ei skramme, sjølv om det såg skummelt ut den gongen han kjørde av bana og fekk øydelagt bilen i eit hardt møte med ein stabel av paller og stein.

Ti års fartstid Dei er skikkeleg hekta. Begge har kjørt autoslalom i ti

år, og er dermed for veteranar å rekna. Yngstemann på 26 begynte sin karriere med øvingskjøring to år før han hadde lappen. Kim Rune var det aktuelle tilfellet som gjorde at det vart gjennomslag i lovverket for denne type øvingskjøring for 16-åringar. -Det tok si tid, men det var skikkeleg moro at det gjekk i orden, seier han.

Tradisjon med Nürnburgring I autoslalåm-konkurransane kjører dei same bil, ein BMW 325i. No har dei nettopp kjørt frå seg på den vel to mil lange ”autobahn”-løypa på Nürburgring saman med andre nordmenn. Det er Leif Arne, som er ei drivkraft bak Longhill Racing, som også står i spissen for det som har vorte ein årleg turtradisjon. ¬-Vi har vore her for tredje år på rad, og det blir garantert ikkje siste, forsikrar dei, og legg til at dei gler seg stort til bilsportsesongen. Kim Rune var raskast i klasse 2 i begge løpa på Eikås i sesongopninga. Leif Arne leverte også sterke saker. Han er revansjelysten og er innstilt på å koma sterkt tilbake. – Vi reiser både til Hemsedal og andre stader for å konkurrera. Dette er topp, fastslår 2 x Kleveland.

Endå ein familieduell Det er klart for endå ein familieduell i det lokale autoslalåm-miljøet. Eivind Løland frå Knarvik har kjørt bil-

FAMILIEDUELL: Far og to søner Løland kjører i same klasse i a slå oss, men det skal han måtta bita i seg, seier juniorane.

VELDIG SOSIALT: - Det sosiale er ein veldig viktig del av bilsportmiljøet. Men samtidig er konkurranseinstinktet på plass, seier Leif Arne Kleveland og nevøen Kim Rune Kleveland frå Sotra. - Dersom Kim Rune er raskare enn meg etter første runde, får det bera eller brista i andre omgang, smiler Leif Arne.

4

NAF-Magasinet 2013

og autoslalåm i mange år, og har i år begge sønene med seg. Senior satsar hardt på å setja juniorane på plass denne sesongen. - Eg har skjerpa meg og blir ikkje enkel å ha med og gjera. Har begynt å mosjonera for å halda meg i form, seier Eivind Løland med eit glimt i auga. Men Daniel og Kristoffer meiner faren berre må eta i seg forventningane om å slå dei. -Vi kjem vel til å slå kvarandre, seier snart 22 år gamle Daniel, som er klar for ein ny sesong etter å ha tatt pause i fjor. Både han og Kristoffer (18) var med på øvingskjøring alt som 16-åringar.


MAGASIN MAL 5

TOK FØRSTE STIKK: Kim Rune Kleveland vann klasse 2 i begge autoslalåm-løpa under sesongopninga på Eikås.

kjeglene

ØST/VEST-CUP I AUTOSLALÅM

autoslalåm. - Artig med felles familiehobby, synest pappa Eivind, Daniel (22) og Kristoffer (18). - Pappa trur han skal

Blir betre sjåfør -Eg håpar og trur at dei blir betre sjåførar når dei får tatt seg ut her. Så langt ser det i alle fall bra ut – dei har ikkje funne på noko stunt ute i trafikken, seier Eivind. - I autoslalom lærar du å handtera bilen, som kan koma til god nytte dersom du skulle hamna opp i vanskelege situasjonar ute i trafikken, seier han.

For mange mister livet - Det er betre å tøffa seg her enn i trafikken. Her skjer kjøringa i kontrollerte former, og det oppstår sjeldan og aldri personskader. I trafikken er det altfor mange

som er for tunge på gassen og tar livet av både seg og kompisane. På bana får vi god erfaring i å handtera og kontrollera bilen på ein god måte, seier Daniel, som har ekstrajobb som ekstrasjåfør. Både Eivind, Daniel og Kristoffer synest det er topp at heile familien har same hobby. -Dette er ein sport som alle kan vera med på. Alle bilførarar burde prøvd seg på autoslalåm, seier dei.

NAF Motorsport Nordhordland står saman med NAF Motorsport Bergen og NAF Motorsport Hallingdal bak Øst/vest-cup i autoslalåm. Denne konkurransen inngår både i Bergenscupen, Nordhordlandscupen og Hallingdalscup. Dei to første løpa gjekk av stabelen på Eikås 28.april.

Dette er løpsdatoane: 9.juni: Eikås – NH/BC (2 løp) 15.juni: Fuglehaugen - Hall/cup (2 løp) 25.aug: Eikås – BC/cup 7.sept: Mongstad - NH/cup 8.sept: Superfinale NAF Motorsport Bergen 21.sept: Fuglehaugen - Hall/cup 21. sept: NM Fuglehaugen, Norgesmeisterskapet i autoslalåm vert i år arrangert av NAF Motorsport Hallingdal 21.september.

NAF-Magasinet 2013

5


Fakta:

6 MAGASIN MAL

TOYOTA GT 86 • 2l fire sylindra boxermotor frå Subaru • 200 hk • 0-100 km/t: 7,6 sek (8,2 for automatkassa) • Toppfart: 226 (210 med automat) • Fire seter og bagasjeplass på 243 liter • Eigevekt på 1239 kg (1262 for automatkassa) • Pris: 455.700

Ingen ma

Toyota GT 86 leverer rein moro for pengane. Endeleg. For det er langt frå nokon Yaris du set deg inn i. Yngve Garen Svardal Yngve.svardal@nordhordland.no

Den vesle raude sportsbilen på litt over 4,2 meter ser ikkje ut som noko Toyota har produsert på mange år, og det er det heller ikkje.

Sportsleg arv å ta vare på Bilen er nemleg direkte arvtakar etter dei gamle klassikarane til Toyota, nemleg 2000 GT og Sports 800,

6

NAF-Magasinet 2013

sistnemnde frå sekstitalet. Sist Toyota hadde ein sportsleg bil på programmet, var det Celica. Men det er snart eit tiår sidan Bilen er utstyrt med ein to liters boxermotor, utvikla av Subaru. Heile bilen er eit samarbeidsprosjekt mellom dei to produsentane, der Toyota står for planlegginga og designen, medan Subaru har stort sett tatt seg av resten. Motoren er på 2 liter og leverer 200 hestekrefter. Avisa Nordhordland prøvde versjonen med sekstrinns

automatkasse og 17 tommar store felgar med 215breie dekk.

Lettkøyrd moro Bilen er enormt lettkøyrd og i vanleg modus kan kven som helst køyre bilen både i byen og på landet. Når ein gjer gass skjer det ingenting før ein nærmar seg 5000 omdreiingar, då byrjar boxermotoren å røra på seg. Men set du innstillinga til sport og slår av antispinn


MAGASIN MAL 7

ann med hatt-bil frå Toyota

og andre forstyrrande tryggleiksmekanismer får du eit lite leiketøy til 465.000 kroner mellom henda. Då kjem effekten omtrent frå botnen av og på svingete smale vestlandsvegar berre elskar bilen å verta pressa hardt. Det er ingen problem å kasta den inn i svingane og gje gass ut av svingane på dei lengre strekkane, for den presise styringa elskar utfordringane den vert sett på. Bilen Nordhordland prøvde stod på piggfrie vinterdekk, kanskje ikkje det beste alternativet, då bakhjula spinn vel lett.

For ja, det er sjølvsagt bakhjulstrekk på ein ekte sportsbil.

Blir ikkje slått i bakken av aks-en Akselerasjonen er grei, men ikkje vil. Dei offisielle tala seier at bilen klarar 0–100 på 8,2 sekund. Nordhordland ser ingen grunn til å tvila på det, men du vert ikkje akkurat pressa tilbake i setet når du trykker gassen i botnen og girer med spakane på rattet. Men det er fyrst når turtalet er høgare og farta nærmar seg andre fartsgrenser enn dei norske, at

bilen verkeleg vert kjekk å køyra. Toppfarten er oppgjeven til å vera 210 km/t, men det får du reisa til Tyskland å finna ut av sjølv. Bilen som Nordhordland prøvde står hjå Eknes karroseri og er kjøpt inn for å skaffa dei merksemd. – Eg har den for å ha det gøy og. Det skal vera litt ego-kos for våre tilsette, seier dagleg leiar Eirik Eknes. – Men den er for sal? – Nja, nei truleg ikkje på eit år, seier han.

NAF-Magasinet 2013

7


8 MAGASIN MAL

Vil samla

veteraninteresserte - Vi trur det er mange som har veteranbilar i kommunane som ikkje er med i ein organisert klubb, og vi vil gjerne utvida klubben til å omfatta heile Nordhordland, seier Helge Roksvåg i Meland veteranvognklubb. Morten Sæle Morten.saele@nordhordland.no

- Dei som ikkje er med i ein klubb går glipp av mange flotte anledningar til å visa fram bilane i lag med andre, seier Helge Roksvåg. I Meland veteranvognklubb har dei 18 medlemmane faste møter ein kveld i månaden.

8

NAF-Magasinet 2013

- Det blir ein del bilprat i tillegg til litt sosialt og planlegging av turar. Klubben er eit veldig bra forum for å diskutera ulike problem ein måtte ha med bilane, vi har medlemmer som er mekanikarar og folk som har lang erfaring med skruing og mekanikk, fortel Roksvåg.

Stor breidde Ikkje alle medlemmane i klubben har bil for tida, men fleire har prosjekt som er på gang. Ein av medlemmane har fleire gamle traktorar ståande i garasjen, ein restaurerer gamle motorsyklar, ein annan gamle båtmotorar. - Vi har stor breidde og variasjon i klubben vår, seier Roksvåg. - Klubben har og ein traktor ståande i ei løe som er eit fellesprosjekt. Det er den første traktoren som var i bruk på garden i samband med husmorskulen på Fløksand, fortel Roksvåg, og legg til at dei håpar å få gjort ein innsats på traktoren i tida framover. I tillegg til møter reiser dei på fleire turar i lag gjennom året.

- Dei siste åra har vi hatt flotte turar til mellom anna Stordalen, Modalen og Ulven, og no på 1. mai var vi på tur til Herdla, fortel Roksvåg.

Viser seg fram På Herdla fekk dei omvisning på muséet, og fekk mellom anna sjå det tyske jagarflyet «Gul-16», ein Focke Wulf som styrta i sjøen vest av Misje den 15. desember 1943. - Turen utover var veldig fin. Når vi gjekk ut av bilane på Herdla var det storm, men det vart ein tur med flotte opplevingar på trass av véret, seier Roksvåg. Bilane vert og vist fram i andre samanhengar som på ulike marknader og på kustkulturdagane. Fleire av medlemmane reiser til Lagunen på Kristi Himmelfartsdag og viser fram bilane sine på vårmønstringa der. - Det er veldig sosialt, og vi har gjerne ein grillfest innimellom og, fortel han. Klubben håpar at dei kan klare å samla alle veteraninteresserte i Nordhordland i éin klubb, der alle biltypar og merke kan vera med.


MAGASIN MAL 9

Kun det beste - er godt nok! Høy kvalitet til lavpris...

199,-

289,-

MUC-OFF WHEEL CLEANER

ARMOR ALL SHIELD Bilvoks Amor All voks beskytter, frastøter også smuss og skitt.

Felgrens, 1 liter Enkel rengjøring. Fjerner enkelt veisot, bremsestøv og skitt.

20% extra 2 PK.

For tusen og en bruksområder Det profesjonelle produktet foran alle med ekstremt varierende bruksområder: Industri, biler, fly, verktøy, maskiner, jordbruk og mye mer.

1099,-

1890,-

FRA

595,-

BARNESTOL B-Hug S-Tiger SIP Denne kvalitetsstolen har den unike egenskapen at både liggestillingen og nakkeputens høyde enkelt kan reguleres.Godkjent fra 9-36 kg. Finnes også i fargene: Svart/grå, Blå/svart

TRÅDLØS RYGGEKAMERA

KCL VERKTØYSETT

12 volt.Trådløs gjennom bil. 3,5’’ skjerm. Enkel montering. CE godkjent.

995,-

695,NITRO STREET MC-hjelmer

79,-

WD-40 Multispray

999,-

THULE FREERIDE 532 Sykkelholder for tak. Passer sykkelrammer fra opptil 80 mm i diameter. Rask, trygg og praktisk montering.

LG LCS520IP Bilstereo med usb, aux og fjernkontroll

- Alt du trenger til bilen, oljer, filter, polering etc.

BUTIKK • BILREKVISITA • SLITEDELER • KAROSSERI• MC-DELER • IMPORT ENGROS • BILSTEREO

KVASSNESVEGEN 11, KNARVIK SENTRUM, 5914 ISDALSTØ • TLF. 56 35 74 35 - FAX 56 35 74 37 • Epost: post@msenteret.no

ÅPNINGSTIDER BUTIKK: MAN. - FRE. 08.30 - 18.00 • LØR. 10.00 - 16.00 • www.msenteret.no

NAF-Magasinet 2013

9


10 MAGASIN MAL

NAF STYRET: Dette er det nye styret i NAF Nordhordland. Frå venstre: Per Onar Heggernes (leiar), Torill Bjerke (Kasserar), Terje Villanger (nestleiar), Anita Fjellstad Høyvik (styremedlem) og Gustav Høivik (nyvald styremedlem). Arne Manger har gått ut av styret etter lang tids innsats. (Arthur Kleiveland)

Vil skjerpe dekkravene Regjeringen ønsker å innføre strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy foran neste vintersesong. 1. mai var det ikkje uventa fullt kaos i Romarheimsdalen, etter at det hadde falle om lag 20 cm nysnø. Vegen var stengt ein periode for å få laus fastkøyrde vogntog og bilar på sommardekk. Kvar einaste vinter kjører utanlandske vogntog seg fast i Romarheimsdalen. Forholda var langt verre før nyevegen kom, men framleis byd vinterføre på store utfordringar på denne strekninga. I dag er kravene til mønsterdybde i vinterdekk 3 millimeter, men fra neste vintersesong ønsker regjeringen at dette kravet økes til 5 millimeter for kjøretøy over 3.500 kilo. – Regjeringen ønsker å styrke trafikksikkerheten og fremkommeligheten på norske vinterveier. Krav om vinterdekk og mønsterdybde på 5 millimeter for tunge kjøretøy er et ledd i dette arbeidet, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

Forslaget må sendes på høring til EØS før det kan vedtas. Regjeringen tar sikte på å kunne innføre de nye kravene til neste vintersesong som starter 1. november.Foto: Vidar Ruud, ANB

1. Les også: Færre pigger av Forslaget må sendes på høring til EØS før det kan vedtas. Regjeringen tar sikte på å kunne innføre de nye kravene til neste vintersesong som starter 1. november. I samme høringsbrev ønsker regjeringen også at tunge kjøretøy pålegges å ha særlig merkede vinterdekk fra 15. november til 15. mars.

slaget og er svært fornøyd med de nye kravene. - Dette vil sikre trafikksikkerheten på vinterveiene. Vi har hatt altfor mange alvorlige ulykker og hendelser som kunne utviklet seg til alvorlige ulykker i vinter. Vi er veldig fornøyd med at det nå kommer et strengere regime og et klarere regelverk, sier forbundets administrerende direktør Geir A. Mo til NTB. - Alle som har kjørt bil eller lastebil vet at skikkelige vinterdekk er alfa og omega. Dette kan redde liv, sier han.

• Les også: Ikke gå i piggdekk-fella Lastebileierforbundet har vært høringspartner på for-

I samme høringsbrev, som nå sendes videre til EØS,

10

NAF-Magasinet 2013

Flere kontroller

ønsker regjeringen også at tunge kjøretøy pålegges å ha særlig merkede vinterdekk fra 15. november til 15. mars. Videre har regjeringen bedt Vegdirektoratet vurdere om tunge tilhengere skal omfattes av påbudet om vinterdekk. Mo påpeker likevel at de nye reglene må følges opp med bedre kontroller. - Det trengs åpenbart en streng kontroll for å følge opp dette. Kontrollene har blitt bedre de siste årene, men er langt fra gode nok. Dette er helt vesentlig for å luke ut de trafikkfarlige på veiene, sier han. (ANB-NTB)


MAGASIN MAL 11

r e l l e d o m 1 1 0 i2 t r a p t e n n i t t l i t i t n a Vi har få r a g l i b y sn r å 3 r e v o d e Peugeot m

! R E S I R P E G I L O R T U

NESTEN NYE PEUGEOT FRA BERTEL O. STEEN ÅSANE

2011 Peugeot 5008 109 hk. hdi

2011 Peugeot 207 93 hk hdi

Flerbruksbil - 7 seter - automat - klima - esp glasstak - +++ Blå/met, - Grå.met - Rød met km. 42.000 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr

5 dørs - kombi - klima - esp +++ Sølv met. Km. 24.000 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr

259.000

2011 Peugeot 3008 109 hk. hdi Klima - esp - glasstak - +++ Grå/met - rød met, km. 43.000 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr

239.000

165.000

2011 Peugeot 508 SW 109 hk. hdi Stasjonsvogn - klima - esp - glasstak +++ , Blå met, sølv met. km. 43.000 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr

239.000 m/automat . . . . . . . . . . . . . .kr 249.000

2011 Peugeot 308 5 dørs 93 hk. hdi Kombi - klima - esp - +++ Grå met/sølv met. km. 43.000 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr

179.000

Se flere tilbud!

Alle priser ferdig registrert. 2-sett hjul og garanti. Sikkert bruktbilkjøp

Åsane, Liamyrane 3 • Tlf. 55 39 31 60 Åpningstider: Mandag - fredag kl. 09.00 - 16.30 Torsdag kl. 09.00 - 19.00 Lørdag kl. 10.00 - 14.00

NAF-Magasinet 2013

11


12 MAGASIN MAL

”Bare diamanter varer evig”

Med over 50 års erfaring er bilen din i de beste hender.

Norges største spesialverksted for antirust og sandblåsing tilsluttet fagkjeden Tectyl! Vi anbefaler behandling så tidlig som mulig (gjerne som ny) og etterbehandling hvert 3. år. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon eller en gratis rustkontroll.

THORSEN ANTIRUST Industrihuset – Liamyrane 6 – 5132 Nyborg – www.thorsenantirust.no – tlf. 55 18 67 00

Satsar stort på chiptuning

ANNONSE

I verkstaden på Leikvoll i Austrheim står ein splitter ny ”rullande landeveg” av merket Dyno Developments. På denne maskina kan ein teste køyretøy med opp til 2400 hk! - Det er ikkje mange tilsvarande maskinar i Norge, seier ein av innehavarane i Sbt-tuning, Ingve Storebø. Maskina har han og broren Ørjan Storebø importert frå England. På den ”rullande landevegen” kan dei teste fart, men også foreta utvida feilsøking av motor og drivverk. Landevegen er kopla til ei avansert datamaskin som kan gje svar på det meste.

Kundar frå store delar av sør- og Vest Norge Det er ikkje veldig mange i Norge som driv med profesjonell chiptuning, så kundane kjem ofte langvegs frå. - Vi har faktisk fleire kundar utanfor kommunen enn innanfor, seier Ørjan. – Vi hadde for eksempel nettopp ein bil frå Stavanger inne, legg han til.

KVA ER CHIPTUNING? Teknikken med chiptrimming byggjer på å optimere drivstoff, tenningstidspunkt og eventuelt turbotrykk. Dagens motorar er laga for høgare effektuttak enn det dei er levert med frå fabrikk, derfor kan ein ta ut meir effekt utan at det går ut over levetid eller forårsaker slitasje.. Ved chiptuning vert dreiemomentet auka og ein kan dermed velgje eit høgare gir som gjer meir kjøreglede, lågare drivstofforbruk og ofte en "ny" bil. Alt frå familiebilar til traktorar og lastebilar kan tunast. Dei som tuner typiske familiebilar, er dei som ønskjer betre yting og kjøreegenskapar, mens traktorar og lastebilar i tillegg har ein nyttefordel ved at tuning aukar yteevnen på maskinerier som vert nytta i arbeid.

12

NAF-Magasinet 2013

- Kan tuning vere skadeleg for bilen? - Ved normalt bruk vil tuning på ingen måte gjere skade på bilen. Når det er sagt er forutsetninga for ein vellykka tuning at den vert installert, tilpassa og kontrollert slik at dei nye innstillingane passar til ditt køyretøy. Det er den store forskjellen mellom ulike tunarar på marknaden, forklarar Ingve.

omegn. Utanom dei sjølve har dei ein lærling og ei som tek seg av rekneskapet.

Traktorar Sommarhalvåret går mykje av tida til brødrene med til å skru på traktorar. - Men vi måtte ha noko å gjere på resten av året også, seier dei med eit smil. Storebø Bil og Traktor er merkeverkstad for Valtra, men kan reparere alle typar traktorar. Firmaet har 2 servicebilar som dei reiser rundt og reparerer traktorar og maskinar med. Kundane kjem frå Bergen og

Storebø Bil og Traktor • 5943 Austrheim Tlf: 476 14 187 • E-post: post@sbt-tuning.no


MAGASIN MAL 13

2008 Suzuki Grand Vitara 1,9 DDIS SE 129 hk. 84 000 km kr 214. 800,-

2012 Toyota Avensis 1.8. Navi/Ryggekam. 2 sett hjul. 8.500 km kr 279.800,Inkl. reg.avgift.

Inkl. reg.avgift.

S S O V Ø R P , L I NY BOB

GET! VI HAR UTBVÜRASLTNER NEXXO 729 MOONLIGHT

00,FRA KR. 698.1

2009 Volkswagen Tiguan 2.0 Tdi, 4WD Track&Style. 92 000 km kr 249.800,-

2007 Hyundai Santa Fe 2.2, D 155 hk, 4WD. 96 350 km kr 259.800,-

Inkl. reg.avgift.

Inkl. reg.avgift.

2011 Merc-Benz C-klasse C180 CGI Blue, Eff. Avantgarde 21 850 km kr 319 800,-

2012 Volkswagen Touran Tdi 170 hk, highl. Panorama+DSG 21 000 km kr 389 800,-

Inkl. reg.avgift.

Inkl. reg.avgift.

Garanti • Innbytte • Finansiering • Forsikring

VI KJØPER OGSÅ NYERE BILER KONTANT! Se også vårt utvalg av bruktbiler på www.re-bil.no Tlf. 55 18 20 00

Du finner oss i Eidsvåg i Åsane Etablert 1978

Hylkjeflaten 1, 5109 Hylkje, tlf 55 39 17 00 www.bergen-caravan.no

Jæger Sentrum avd. Åsane

Liamyrane 6, 5132 Nyborg • Tlf: 55 60 63 65 • Fax: 55 53 08 71 Epost: pw@jaeger.no • Åpningstider: Man - fre: 08.00-16.00 Lør: Stengt

NAF-Magasinet 2013

13


14 MAGASIN MAL

Visste

du at:

Som NAF medlem får du: Veghjelp i heile Europa NAF er alltid med deg på vegen i heile Europa, Tyrkia og Israel. - Medlemsskapet er personleg, det betyr at det er du som får hjelp, uansett om du kjører eigen bil, leigebil eller sit på med andre. - Er du utafor Norden og bilen ikkje kan reparerast innan rimeleg tid, får du leigebil for å fullføra ferien. - Vert du sjuk, hjelper NAF både deg og bilen heim.

Juridisk hjelp heile døgnet NAF Advokat gir deg juridiske råd ved m.a. - Kjøp og sal av bil - Tvist om verkstadrekning - Tvist med forsikringsselskap - Toll og avgiftsspørsmål - Strafferettslege spørsmål

Bilteknisk rådgjeving om m.a.: - kjøp og sal av bil - Val av dekk - Bruk og vedlikehald av bil - Reparasjonar

NAF-testar På NAF-senteret har du tilgang på ei rekkje testar som gir deg tryggheit og bidrar til eit rimelegare og tryggare bilhald.

NAF-Veibok Boka med kart, veginformasjon og turforslag er ikkje i sal, men vert sendt eksklusivt til medlemane.

Medlemsbladet Motor Bladet har nesten 1 million lesarar, og kjem i postkassa til medlemane 8 gonger i året.

Rabatt på drivstoff Som NAF-medlem får du 30 øre i rabatt pr. liter på pumpepris på bensin og diesel hjå Statoil, Best og 1-2-3 automatar. Rabatten er knytta til medlemskortet ditt.

App for Android, iPhone og iPad - App-en gir deg oversikt over dine medlemsfordelar både i Norge og i utlandet. - Her finn du og tips til utfylling av skademelding o.a. - Treng du veghjelp, bruker du app-en til å finna din poisjon gjennom GPS-systemet.

14

NAF-Magasinet 2013

Vil bytta til kollektivt kvar tredje nordmann reiser heller med kollektivtransport – dersom tilbodet blir betre. Det viser ei undersøking gjort for Norsk AutomobilForbund. NAF har ikkje begrenset seg til folk sitt forhold til bil når dei har fått Norstat til å gjennomføra ei større undersøking. Dei har og sett på kor mange som kunne tenka seg å la bilen stå. I tillegg til å vere opne for å gå over til buss og bane, er mange også positive til å bruke innfartsparkeringar, opplyser forbundet. – Dette viser at folk tar utfordringane om transport inn og ut av storbyane på alvor, seier kommunika-

sjonssjef Inger Elisabeth Sagedal. Dei som er mest villige til å la bilen stå, er sørlendingar og telemarkingar. Her svarar heile 43 prosent at dei vil endre reisevaner dersom kollektivtilbodet blir betre. Også i hovudstaden vil endå fleire byta transportmiddel, med forbehald om at tilbodet må bli betre. – Dette viser at det er mogleg å få ein enormt stor del av trafikantane i dei større byane til å bruka kollektivtransport, seier Sagedal. Ho synest resultatet er gledeleg og tar det som ei støtte til NAF sin foreslåtte modell med innfartsparkering langs hovedvegane og buss inn til byen i samanhengande kollektivfelt. (ANB-NTB)

Resolusjon frå NAF sitt landsmøte:

Trafikantorganisasjonen NAF NAF sine medlem er trafikantar. Med dette som bakteppe har NAF sitt landsmøte vedtatt ny formålsparagraf. Her legg vi vekt på at vårt fremste oppdrag er å ivareta medlemma sine behov som trafikant (bilist, motorsyklist, syklist, fotgjengar og kollektivbrukar). NAF sin nye formålsparagraf seier at organisasjonen skal drive samfunnspåverknad for å sikre trygg, effektiv og miljøvenlig samferdsle.

har tenkt å løyse kvardagsutfordringane våre, er viktigare enn nokonsinne. I storbyane må det investerast i effektive kollektivløysingar, innfartsparkeringer og sykkelvegar i tillegg til vegvedlikehald. I distrikta er vegvedlikehaldet det klart viktigaste. Kvardagsreisa blir sentral i valgkampen i haust - anten det handlar om jobbreisa, skulevegen eller turen til fritidsaktivitetar.

Aldri tidlegare har samferdsle vore så viktig for det norske folk sitt val av parti. Samferdsle blir berre slått av helse som viktigaste tema i valkampen til hausten, viser ei ny undersøking frå NAF. Dette inspirerer NAF sitt landsmøte ved inngangen til valkampen.

NAF har med sin nye formålsparagraf forplikta seg til at samferdsledebatten skal handle om det som verkeleg betyr noko for norske trafikantar. NAF sin reviderte formålsparagraf lyder som følgjer:

Med ein fersk Nasjonal transportplan og ein kommande valkamp, skal vi kjempe på vegne av meir enn ein halv million trafikantar. Vårt mål er at politikaarne forpliktar seg til å finne andre måtar å finansiere veg og bane enn den ordninga som gjeld i dag. Vi ønskjer meir for pengane og kortare veg frå plan til ferdig prosjekt. Utfordringane står i kø for at folk skal komme seg effektivt og trygt fram i kvardagen. Korleis politikarane

NAF er ein uavhengig, medlemsstyrt forbrukar- og interesseorganisasjon som ivaretar medlemmet sine behov som trafikant: · NAF skal hjelpe medlemma gjennom å tilby eit attraktivt fellesskap og gunstige fordelar. · NAF skal kjempe for medlemma gjennom markant samfunnspåverknad for å sikre trygg, effektiv og miljøvenleg samferdsle. Røros, 27. april 2013


MAGASIN MAL 15

! t r a t s g n Seso Hus, h hage, grilling, bil, b båt! trenger… Mekk k har det du tren nger…

K MEK PP

KU re

va

NORGES NOR RGES RGES BILLIG GSTE? BILLIGSTE?

119, 1 19 19 9,,Bunnstoff Bunnstofff fra Bunnsto

Mekkpris

699,6 99

Barnestol Barnestol City safe Racer

399, 39 3 99 9 9 9,,Veil V e eiil 699,-

Autovest 150N 15 50N ............................................................. ................................. ............................

......................................................................... ................................................................. ........

For barn fra ca 15 til 36 kg. Sikres Sikres med bilens belter.. Ryggen kan demonteres belter demonterres og man mon-bruker da kun stolens sittepute. sittepute. Skal mon Sort/grå. teres MED kjøreretning. Sort/ /grå. (V .nr. 172514) (V.nr.

Mekk fører fører produkter prod dukter fra bla. Jotun, Hempel, Jotun n, Seajet og International Internattional

Automatisk utløsning utløsning i kontakt med vann! Oppdriftt på 150N, beregnet Justerbart for voksne. Just terbart belte. Rustfri D-ring for feste e av sikkerhetsline. Enkel repakking av vest ve est – med beskrivelse på vesten. (V.nr. (V.nr. 172740) 17 72740)

!

NYHET!

BATTERIER BA TTERIE ER til båt, hytte, bil o og camping. Pris fra 7 799,-

Sllangetrommel med hjul Slangetrommel 40m, fotinntrekk 40 0m, fotinntr ekk

MEKKPRIS M EKKPRIS 999,999,-

Priseks.

.................................................................................... .... .................................................................

Euroglobe Eur oglobe 56285 batter batteri ri

MEKKPRIS M EKKPRIS 799,799 9,-

Hos o oss får du kjøpt propa propangass fra AGA

......................................................................... ................................................................. ........

Kapasitet 62 Ah. Kaldstartstrø Kaldstartstrøm øm 103363) EN norm 550 Amp. (V.nr. (V.nr. 1033 363)

Sla Slangetrommel angetrommel med hjul, trillehåndtak trill g fotpedal. Solid utførelse i PP, PVC og og metall. m etall. 40 m slange, 2 m inntaksslange in og g 1/2” koblinger inkludert. inkluder (V V.nr. 176225) (V.nr.

IPC Foma høytrykk y y svasker PW-23 PW-23 høytrykksvasker

Bestt i te test! est! TV2 hjelper jelpe er deg

Bosch oppladbar drill 14 14,4V 4,4V med 51 delers bittsett

MEKKPRIS M EKKPRIS 1499,149 99,-

....................................................................................... ................................................................. ......................

Med 2 batteripakker og 1-times 1-tim mes hurtiglader. hurtiglader. 2 gir gir, r, selvspennende l d chuck. h k Integrert Integre I t ertt arbeidslampe. b id l 10 -Ø i dreiemoment. Skruediameterr inntil 8 mm, bor bor-Ø stål 10 mm, i tre 30 mm. Maks. Maks. 1300 o/min. (V .nr. 175461) (V.nr.

MEKKPRIS M EKK KPRIS 3499,-

.............................................................................. .......................... .....................................................

Med høytry høytrykkspistol, ykkspistol, spylelanse og turbo turbo-l/time. kW.. /time. 140 bar makstrykk. 2,3 kW lanse. 460 l/ vanninntakstemperatur Maks. vann inntakstemperatur 50 grader. grader. høytrykkslange. 12 meter hø øytrykkslange. 10A sikring. start/stopp. Auto start/s stopp. Leveres med slangerulle. ((V.nr. (V .nr. 17589 91)) 175891)

Park&Garrden Park&Garden gressklipper gr essklipp per

1999, 1 199 1999 99 9 999 99,Veil. V Ve e eil. 2799,eil

.............................................................................. .......................... .....................................................

4,5HK. 4 5HK Klip Klippebredde Klippebredde b dd 46 cm. Selvgående.. 7 trinns sentral høydeSelvgående justering og g sammenleggbart styre. (V .nr. 17645 55) (V.nr. 176455)

Stortt utvalg i hag gepeiser! hagepeiser! Uttrekkbare skjermvegger

Fra 999,-

1999, 199 1 19 999 99 9,,Veil V eil eil 2499,24

Hagepeis Etna

MEKKPRIS M EKKPRIIS 1799,-

................................................................................. ......................................... .........................................

Inkl. gnistfanger. gnistfanger. Leveres L med grillrist. grill/ildsted. Ekstra stor g grill/ild sted. Enkel montering. g (V.nr. Ø90 cm. Høyde 61 cm. (V .nr. 176135)

Alt til 17.. mai! Flagg, sløyfer sløyfer, r, horn horn og fløyter. fløyte err.

Landmann La andmann gassgrill, 3 brennere brenn nere ............................................................................................ .... ........................................................................................

Fla Flatbed atbed Eco kommer med praktisk ssidebrenner. sidebrenner. sprer varmen. Med e emaljert grillrist 3 flametamers f B53xD40 cm. og g termometer i lokket. Grillflate B Forbruk (V.nr. Fo orbruk ved full effekt: effekt: 915 gr/t. (V V.nr. 172290)

Tilbudene gjelder Knarvik, Mekk Knar rvik, Knarvik Senter / Tlf. T 56 36 25 25 Flere Fler e gode pr produkter o odukter og tilbud finner du u på www.mekk.no www.mekk.no

Lik k og følg oss på www.facebook.com www.facebook.com/ .

NAF-Magasinet 2013

15


16 MAGASIN MAL

LLAGERSALG AGERR SALG 2013 2013 MMODELLER ODELLER VVOLVO OLLV O V60 V D2 2013 20 13 MODELL MODELL

FRAA KR FR

3777 000, -* 37

VEIL. PRIS KR 418.800,4 1 8.8 00,LEASING/PRIVATLEIE LE A SING/PRIVATLEIE T

KR

2 9990,9 0, 0,-- pr mnd

Forskudd kr 39.900, Forskudd 39.900,,- / 45.000 km priser mva. Alle pr iser inkl mv a.

D2 MOMENTUM INKL.: s $IESELV $IESELVARMER ARMER MTIDSUR MTTIDSUR s6 OLVO ON CALL 6OLVO s 3KINNINTER 3KINNINTERIÂ’R IÂ’R !KTIVE s !KTIV E 8ENONLYS s "LUETOOTH (ANDS (ANDSFREE SFREE s 2YGGESENSOR LAST NED NORSK VOLVO VOL LVO V APP

s 2EGNSENSOR s #R UISE CONTROL #RUISE s !LAR !LARM M s %LVINDU OG FJERNBETJENT FJERNBETJENT SENTR SENTRALLĂŒS ALLĂŒS

s 2ADIO#$53""LUETOOTH 2ADIO#$53"" "LUETOOTH 3TREAMING s $!" $!" OPPVARMET BAKSETE s %L OPPV ARMET BA AKSETE s SONET KLIMAANL KLIMAANLEGG LEGG 3AFETY s #ITY 3AF ETY

s 6INTERHJUL PĂŒ ALU ALUFELG UFELG s -ETALLIC LAKK s v (IGH 0ERFORMANCE 0ERFORMANCE .AVIGASJON s .A VIGASJON

*V Veil. e i l. p pris ris iinkl. nkl. ffrakt-, rak t-, lleveringsev verings- o og ga adm. dm. k kostnader ostnader llevert ever t fforhandler. orhandler. G Gj.sn. j.sn. fforbruk or br uk 4 4.5 .5 – 1 10.2 0.2 ll/100 /100 k km. m. C CO O2--utslipp u t s lip p 1 119 19 – 2 237 37 g g/km. / k m. A Alle lle V Volvos olvos d dieselmodeller ie s e lmo de lle r h har ar p partikkelfilter ar tikkelfilter s som om s standard. t a n d a r d. F Forbehold or be hold o om m ttrykkfeil. r y k k fe i l. Avbildet Treff Volvo pü facebook.com/volvocarsno og volvocars.no. For merr iinfo venstre send �VOLVO� Avbildet bil bil kan kan ha ha ekstrautstyr. ekstrautst yr. T ref f Vo olvo p ü fac ebook.com /volvocar sno o gv olvocar s.no. F or me nfo skann QR-koden til venstr e eller se end SMS �VOL LVO� V til 2330.

LLAGERSALG AGERR SALG 2013 2013 MMODELLER ODELLER VVOLVO OLLV O VV7 V700 D2 2013 20 13 M MODELL ODELL

FRAA KR FR

3389 899 000,- *

VEIL. PRIS KR 4436 3 6 100LEASING/PRIVATLEIE LE A SING/PRIVATLEIE T

KR

3 2290,9 0,- pr mnd

Forskudd F orskudd kr 49.900 49 49.900,900 0 - / 45 0, 45.000 000 km priser mva. Alle pr iser inkl mv a a.

D2 MOMENTUM MOMENT UMM INKL.: INKL . : s $IESELV ARMER MTIDSUR MTIDSUR $IESELVARMER s 6OLVO 6OLVO ON CALL s 3KINNINTER IÂ’R 3KINNINTERIÂ’R s !KTIV E 8ENONLYS !KTIVE s "LUETOOTH (ANDS SFREE (ANDSFREE s 2YGGESENSOR LAST NED N LAST NORSK ORSK 6 /, ,6/ !00 6/,6/

MINDE: 55 59 97 00

s 2EGNSENSOR s #RUISE #RUISE CONTROL s !LARM !LARM s %LVINDU OG FJER N NBETJENT FJERNBETJENT SENTRALLĂŒS SENTRALLĂŒS

"LUETOOTH s 2ADIO#$53" 2ADIO#$53""LUETOOTH 3TREAMING !" s$ $!" OPPVARMET B AKSETE s %L OPPVARMET BAKSETE s SONET KLIMAAN NLEGG KLIMAANLEGG

s #ITYY 3AF ETYY 3AFETY s 6INTERHJUL PĂŒ ALU UFELG ALUFELG s v (IGH 0ERFORMANCE 0ERFORMANCE M

*V Veil. e i l. p pris ris iinkl. nkl. ffrakt-, rak t-, lleveringsev verings- o og ga adm. dm. k kostnader ostnader llevert ever t fforhandler. orhandler. G Gj.sn. j.sn. fforbruk or br uk 4 4.5 .5 – 1 10.2 0.2 ll/100 /100 k km. m. C CO O2--utslipp u t s lip p 1 119 19 – 2 237 37 g g/km. / k m. A Alle lle V Volvos olvos d dieselmodeller ie s e lmo de lle r h har ar p partikkelfilter ar tikkelfilter s som om s standard. t a n d a r d. F Forbehold or be hold o om m ttrykkfeil. r y k k fe i l. Avbildet Treff Volvo pü facebook.com/volvocarsno og volvocars.no. For merr iinfo venstre �VOLVO� A vbildet bil bil kan kan ha ha ekstrautstyr. ekstrautst yr. T ref f Vo olvo p ü fac ebook.com /volvocar sno o gv olvocar s.no. F or me nfo skann QR-koden til venstr e eller s send SMS �VOL LV VO� til 2330.

Ă…SANE: 55 53 68 00

BERGEN VEST: 982 05 882

SANDANE: 57 86 84 00

SOGNDAL: 57 67 34 00

FĂ˜RDE: 57 83 72 00

VOSS: 982 05 929 www.frydenbo.no

16

NAF-Magasinet 2013


MAGASIN MAL 17

NYE VOLVO V40

FRYDENBØ EDITION

VOLVO V40 FRA KR 259 900,-

VOLVO V40 D2 /* ]" ''+ HK" C7D PRIS KR

VEIL. PRIS KR 316 740,-

KAMPANJETILBUD š š š š š š

299 900, -*

:_[i[blWhc[h c%j_Zikh L_dj[h^`kb f '+» Wbk\[b] 9_jo IW\[jo Ioij[c Leble 7bWhc Ab_cWWdb[]] ;99 9hk_i[ Yedjheb

š š š š š š

7bk\[b] CWjh[i ',» <`[hdaedjhebb hWZ_e _ hWjj[j A`ªh[aecfkj[h D[Za`ªbj ^Wdia[hec H[]di[dieh 7Yj_l[ :kWb N[ded boi

š š š š š š

LEASING/PRIVATLEIE

B;: a`ªh[boi ;b$ _dd\$ i_Z[if[_b c%X$boi B;: Xb_daboi _ i_Z[if[_b >_]^ F[h\$ Ckbj_c[Z_W -» 8bk[jeej^ ^WdZi\h[[ KI8 _dd]Wd]

Forskudd kr 39 900,–. 3 år/45 000 km.

LEIE KR

2 395,-

Alle priser inkl. mva.

PR.MND

FOR PRØVEKJØRING – SEND SMS ”V40 ” TIL 2330 LAST NED NORSK VOLVO APP

MINDE: 55 59 97 00

ÅSANE: 55 53 68 00

BERGEN VEST: 982 05 882

* Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Gj.sn. forbruk 3,6 –7,9 l /100 km, CO 2-utslipp 94-185 g /km (V40 D2 Start/Stop – V40 T5). Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com /volvocarsno og volvocars.no. For mer info skann QR-koden til venstre eller send SMS ”VOLVO” til 2330.

SANDANE: 57 86 84 00

SOGNDAL: 57 67 34 00

FØRDE: 57 83 72 00

VOSS:

982 05 982 05 944 929 www.frydenbo.no

NAF-Magasinet 2013

17


18 MAGASIN MAL

Ikkje som Bilen til Christine køyrer fletta frå dei fleste og tiltrekk seg interesse frå bilblad. Yngve Garen Svardal Yngve.svardal@nordhordland.no

Christine Nordstrand (26) frå Frekhaug er meir bilinteressert enn dei fleste av oss. Til dagen jobbar ho som alt mogleg-dame hjå Eknes karroseri.

18

NAF-Magasinet 2013

alle andre

– Gutar!

Brukt mykje pengar

– Du ser meg på kontoret, eg driv med bilpleie og mekanisk arbeid, seier ho. Det kjekkaste ho veit er bilar. – Kor kjem bilinteressa di frå? – Gutar, seier ho og smiler. – Bilinteressa har alltid vore der, men du vert jo påverka av gutar og vener. Så det er vel der det kjem frå, seier ho. Og bilen ho køyrer rundt med til kvardags er ikkje nokon tradisjonell stasjonsvogn eller ein Fiat Panda. Bilen ho har no er ein ombygd 1994 modell Nissan 200 SX med 200 hestar. Dette er den tredje bilen hennar. – Men dette er den fyrste skikkeleg, seier ho. Den fyrste bilen hennar var ein Honda Civic deretter kjøpte ho seg ein Toyota Celica T20.

Det er ein bil ho ha lagt ned mykje tid og pengar i bilen. – Interiøret er gjort noko med, utsjånad ved at fronten er skifta og sideskjørt sett på, den er lakkert motoren er bytt. – Kor mykje pengar har du brukt på bilen då? – Det treng me ikkje snakka om. Det er pengar eg aldri får igjen, seier ho. Bilar er naturleg nok vorte hobbyen hennar. Og det har vore ein dyr hobby for ho. – Eg kjøpte bilen for 95.000 kroner og eg har kanskje brukt 90.000 kroner pluss etterpå, seier ho. – Er det verdt det? – Ja … No er det det. No er han ferdig, seier ho. No er det berre kos og køyring med bilen. Å selja den kjem i alle tilfelle ikkje til å skje.


MAGASIN MAL 19

Velkommen til vår nye

BILVASKEMASKIN!

Slik er vaskeprosessen: Forvask har som hovedoppgåve å løyse skiten frå overflata slik at høgtrykk kan transportera den vekk. SOFTECS2 – ”PUSSESKINNBØRSTER” ”For fjerning av trafikkfilm” - Fremstillt av same materiale som er nytta i syntetisk pusseskinn. Dette gjer ein svært skånsom vask, fordi børstene ikkje absorberar skittpartiklar. Softecs2 unike eigenskaper gjer det beste totalresultat som er å få på markedet. UNDERSPYLAR - Understell, hjulkassar og kanalar vert spylt med rikeleg vatn. - Underspylaren vert styrt av maskina og fjernar effektivt søle og salt om vinteren. - Underspyling bør også brukast om sommaren, fordi jordrester held på fuktigheiten og fremmar rustdanning. HJULBØRSTAR - Vaskar kun hjul - Finn hjulet ved hjelp av fotoceller - Skiftar rotasjonsretning - Har høgtrykk gjennom sjølve børsten

e jenter – Eg er vorte alt for glad i bilen no trur eg, seier ho. – Korleis er det mogleg å verta glad i ein bil? – All den tida du har brukt og pengane du har lagt ned i det, seier ho.

Gatebil fatta interesse – Har du gjort all jobben sjølv og? – Både og. Eg har gjort nok, eg har kompisar som har hjelpt til, eg har hatt den på verkstad for å få gjort noko, pluss at eg har ein sambuar med den same interessa som meg, fortel ho. – Kva er det som er så fascinerande med bilar då? – Alt. Spesielt det med effekten. Det er

kjekt å køyra, særleg på bane, seier ho. – Der får du utløp for det du ikkje kan gjera langs vegen, legg ho til. – Er det frustrerande å køyra ein bil med 200 hestekrefter langs norske vegar? – Ja, veldig. Det er mange dårlege vegar rundt om. Eg skulle heller ha vore i Tyskland på autobahn med den, seier ho. Bilen hennar er såpass spesiell at bilbladet Gatebil nett har hatt ein reportasje om Christine og bilen hennar. – Er det stas? – Ja, det er jo litt stas, seier ho og smiler

Polering, ShineTec - Påfører lakken ei beskyttande hinne og gjer den ei blank overflate - Billakken er ofte full av småriper og lakken vil sprikka opp etter steinsprut. Det er viktig at lakken blir påført poleringsvoks for å hindra rustdanning. - Bilen blir blankare og ordentlig tørr. - Med dette programmet vil det bli enklare for maskina å halde bilen rein ved neste vask. TØRKING - Vatnet vert blåst vekk med opp til 240 km i timen, slik at bilen er tørr og blank .

Klipp utTIannonsen LBOD: og få

Gåve til den som har alt!

3 fåatt Kjøpra % 0 5 1 GRATbIS på vår BESTE vask!

.04.13

til 012013 fram Gjeld Gjeld t.o.m. 30.juni

YX Manger 5936 Manger Tlf. 56 34 94 45

«Meir enn berre ein bensinstasjon»

NAF-Magasinet 2013

19


20 MAGASIN MAL

Vi spand frokost/l erer u du vente nsj mens r på Mind e

Vårkampanje

Gjelder m ellom kl 0 og 13.00 9.00

hos Kverneland Bil

10% rabatt på service!

Gratis lån ebil i Åsane!

Gjelder i perioden 8. april - 30. juni

Minde: Fjøsangerveien 68 B Åsane: Litleåsveien 79 A Tlf: 55 98 43 00 www.kvernelandbil.no

KVERNELAND BIL

BERGEN

Vi tar ansvar!

Topp moderne lakk- og karosseriverksted i Åsane!

? n e l i b å p e d Ska

med alt Vi hjelper deg dlaakltke grim ee g d o r e lp s je s h ro i a V k innen kekr.gela o i r e s k s r o r a m il k b n e e rbneid på alllle bilmerker. ain åa arbeid pte Kort ventetitiddog gode priser. Kort ven r. og gode prise sosm om lt lt r raa re e k re k e la k i k V la : i S V P PS: nken kek kjø gsgåskåjøk , ,oo ss kkee lak n la kaan k smkå båter. og og små båter. Feel the difference

Bergen Bilskadesenter Litleåsveien 79, Nyborg • Tlf. 55 19 72 40 • frode.linde@bergenbilskadesenter.no • www.kvernelandbil.no

20

NAF-Magasinet 2013


MAGASIN MAL 21

Trygt og sikkert bruktbilkjøp Toyota Corolla 1,6 Sol

Toyota Avensis 1,6

Årsmodell 2007 Km.stand 63 000 Pris kr. 129 074,inkl omreg (kr 4 074,-) 12 mnd garanti. To sett hjul

Årsmodell 2009 Km.stand 33 471 Pris kr 195 664,inkl omreg (kr 5 664,-) 12 mnd garanti To sett hjul

Årsmodell 2008 Km.stand 96 458 Pris kr 187 664,inkl omreg (kr 5 664,-) 12 mnd garanti To sett hjul

Subaru Forester 4 wd

Skoda Fabia

Årsmodell 2003 Km.stand 113 000 Pris kr 145 664,inkl omreg (kr 5 664,-) To sett hjul

Årsmodell 2007 Km.stand 66 700 Pris kr 149 074,inkl omreg (kr 4 074,-) 3 mnd garanti To sett hjul

Toyota Auris Sol

Skoda Octavia 1,9

Toyota Corolla

Årsmodell 2009 Km.stand 59 500 Pris kr 175 664,inkl omreg (kr 5 664,-) 6 mnd garanti. To sett hjul

Årsmodell 2005 Km.stand 148 500 Pris kr 115 664,inkl omreg (kr 5 664,-) 3 mnd garanti To sett hjul

Årsmodell 2008 Km.stand 109 300 Pris kr 226 152,inkl omreg (kr 5 664,-) 6 mnd garanti

Toyota Urban

Toyota Auris

Toyota Corolla Sol 1,6 automat Årsmodell 2004 Km.stand 98 000 Pris kr 97 664,inkl omreg (kr 5 664,-) 6 mnd garanti To sett hjul

Cruiser Dynamic

Årsmodell 2010 Km.stand 26 000 Pris kr 238 594,inkl omreg (kr 1 530,-) 12 mnd garanti. To sett hjul

Toyota Avensis Navi tech

Advance

Ambiente

Verso 7 seter Sol

Årsmodell 2007 Km.stand 180 000 Pris kr 125 664,inkl omreg (kr 5 664,-) 3 mnd garanti To sett hjul

www.ekneskarosseri.no

5915 Hjelmås • Tlf. 56 35 55 30 Ved E39, ca 7 km fra Knarvik Senter Åpningstider: Verksted: man.-fred.07.30-15.30 Bilsalg:man-fre 07.30-16.30 • Torsdag 9.30-19.00

KNUST FRONTRUTE/REPARASJON AV BILGLASS

Bilglassverksted midt i Knarvik Spar 1000-vis av kroner Dersom du kjører rundt med en steinsprut i frontruta, kan den kanskje repareres, dette er gratis for deg dersom du har forsikring, ingen bonustap eller egenandel. Venter du til ruta sprekker må den skiftes og du må ut med egenandel! Vi har 25 års erfaring i faget, og kan bilglass på alle biler. Personbil/veteran, bobil osv.

Vi tilbyr: • • • • •

Knarvik v/Shell Select og ny avd. Mongstadkrysset

Tlf. 56 35 10 60 - Mob. 93 43 26 45

Fagmessig montering Reparasjon av steinsprut. 0,- egenandel Sliping av slitte frontruter Ingen ventetid/kort levering Brukes av forsikringsselskap og bilverksteder

www.abilglass.no NAF-Magasinet 2013

21


22 MAGASIN MAL

Neste Veibok i 2014

Skrapte ikkje ruta – mista førarkortet

NAF Veibok vert gitt ut til medlemane kvart tredje år. Siste utgåve er frå 2010. Neste bok vert sendt ut til medlemane i januar 2014 – og ikkje denne våren. NAF har vald å bruka eitt år ekstra for å laga ei betre og meir interessant vegbok, med betre kart og meir inspirerande tekst. Og dette tar naturleg nok ekstra tid. Dermed må medlemmane bruka boka som det står 2010-2012 på endå eit drøyt halvår.

Under ein trafikkontroll i Bodø-området ein morgon, hadde politiet spesielt fokus på kva sikt bilførarane hadde. Bakgrunnen var eit relativt stort snøfall dei siste dagane. Ein kar i slutten av 30 åra hadda alt anna enn tilstrekkeleg utsikt. Han fekk førarkortet beslaglagt på staden på grunn av dårleg skrapa frontrute. Han er ikkje den første som må klara seg utan førarrett i nokre månadar, i tillegg til eit førelegg på nokre tusenlappar – grunna manglande sikt frå førarsetet.

Vil ha ulik fartsgrense

MINDRE UTSLEPP: For å redusera utsleppet av svevestøv, vil NAF ha lågare fartsgrense for tunge kjøretøy enn for personbilar. (Illustrasjonsfoto: Randi Bjørlo)

NAF foreslår å innføra lågare fartsgrense for tunge kjøretøy enn for personbilar. Bilane slepp ut meir av det farlege svevestøvet i 60 enn i 80 kilometer i timen. Årsaka er at dagens bilpark har eit høgare drivstofforbruk ved 60 kilometer i timen enn i 80 kilometer i timen. NAF meiner i tillegg at effekten av ei miljøgrense for personbilar er vil vera «liten og neglisjerbar». Det er tungtransport i høg hastigheit som virvlar opp svevestøv, ikkje personbilar, ifølgje NAF. I ei høringsuttale til Samferdselsdepartementet om nye reglar for miljøfartsgrensa foreslår difor NAF at tunge kjøretøy bør ha ei lågare fartsgrense enn personbilar på dagar med høg konsentrasjon av svevestøv. «De aktuelle veiene for miljøfartsgrense i Oslo har alle fire felt, det vil si at tungtransporten kan pålegges å bruke høyre felt med nedsatt hastighet. Slik vil ikke tungtransporten hindre annen person- og næringstransport i vesentlig grad», heiter det mellom anna i høyringsuttalen. (ANB-NTB)

22

NAF-Magasinet 2013

BESTE BILANE: Eigarane sjølv har sagt si meining. (Foto: Broom.no/ANB)

Dei beste 46.000 bileigarar har talt - her er det overraskingar. Engelske Auto Express (bilmagasin) legg bileigarar sine eigne meininger til grunn når dei presenterer 2013-tala frå deira årlege undersøking. Der har 46 000 bileigarar gitt ei grundig evaluering av sine bilar, og snittkarakteren hamnar på 74,7. I denne typen undersøkingar er det meir rom for personlege og subjektive meiningar, enn i ei meir teknisk undersøking. Sjølv om bilen ikkje er feilfri, har eigaren likevel stor sans for den. Skoda er merket som har aller størst grunn til å vera fornøgd her, med hele tre modellar inne på topp 10. Helt til topps går Yeti, etterfølgd av storebror Superb. Octavia er på sjetteplass. Det er og interessant å merka seg tre merke her som ein ofte finn i heilt andre enden i tradisjonelle kvalitetsundersøkingar. Renault er representert med Scenic, heilt oppe på femteplass. Her vil vi tru at eigarane er spesielt fornøgd med praktiske brukseigenskapar, samtidig som dette er

bilane

ein ny indikator på at Renault-kvaliteten har betra seg kraftig dei siste åra. Alfa Romeo er inne med sin Giulietta, på sjuandeplass. Og på plassen bak finn vi Land Rover Discovery, heller ikkje det ein bil vi er vand til at scorer altfor høgt i slike undersøkingar.

Topp

1. Skoda Yeti 2. Skoda Superb 3. Jaguar XF 4. Renault Scenic 5. Mazda CX-5 6. Skoda Octavia 7. Alfa Romeo Giulietta 8. Land Rover Discovery 9. BMW 3-serie 10. Mercedes E-klasse

10-lista (ANB)


MAGASIN MAL 23

Prøv vår Essoburger

Vi har Softis, milkshake og snurreis

365 Direkte

Coopmedlem

÷81 øre

÷35 øre

pr. liter drivstoff v/en pris på 14,-

pr. liter drivstoff

No 1 Skinke & kjøttdeig . . . . . . . . .199,Skinke, kjøttdeig, champignon, løk, tomat

Skitten bil? Bilvask med shineTecs polering

Biffkjøtt, paprika, løk, champignon

Hver Billvaskemas

6. vask

GRATIS kin med asfalt fj

erner!

No 2 Kyllingsnadder . . . . . . . . . . . .199,Kylling, tomat, rødløk, purreløk

Esso mastercard

÷20% rabatt

No 3 Biff & paprika . . . . . . . . . . . . .199,No 4 Pepperoni . . . . . . . . . . . . . . . .199,Pepperonipølse, ananas, løk

No 5 Bacon & kjøttdeig . . . . . . . . . .199,Kjøttdeig, bacon, rødløk, paprika

No 6 Taco . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .199,Tacokjøttdeig, jalapenos, rødløk, paprika, nachos

No 7 Lørdagspizza - «norsk pizza» 199,Kjøttdeig, løk i tomatsaus

No 8 Kebabpizza . . . . . . . . . . . . . . .199,-

Tilhenger for utleie

Kebabkjøtt, rødløk, mais

Varehenger, båthenger, bilhenger, skaphenger og grindhenger.

No 9 Mix din egen pizza . . . . . . . . . .209,Tilbehør Ekstra ost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15,Ekstra kjøtt/bacon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20,Rømmedressing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15,Salsasaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15,-

For priser se www.essofrekhaug.no eller ring 56 17 79 00

FILMLDBREUSA• 1LLEIEFILM

1 STOR PIZZA • 1,5

KR 249,-

av pizza no 1-9 Gjelder ved kjøp

Frekhaug Bilsenter AS

Tjenester: • Stort utvalg av varm mat • Ferske baguetter • Dagligvarer

• Rekvisita • Olje • Dvd utleie • Tipping

• Gass • Hengerutleie • Vaskehall • Farget diesel

Mjåtveitflaten 1, 5918 FREKHAUG Tlf 56177900 • Faks 56177840 • jim@essofrekhaug.no Åpningstider: Mandag-Fredag 06.30-23.00 Lørdag 08.30-2300 • Søndag 09.00-2300

NAF-Magasinet 2013

23


24 MAGASIN MAL

-kryssord

Premiar 1. Premie 1/1 års ab. Avisa Nordhordland 2. Premie bilstøvsuger 3. Premie bilstøvsuger

Løysinga på kryssordet er sendt inn av: Namn: .......................................................................................... Adresse:

Innleveringsfrist for kryssord: 31. mai 2013 Send løysinga til: NAF avd. Nordhordland v/Per Heggernes, 5915 Hjelmås

.......................................................................................... .........................................................................................


MAGASIN MAL 25

Noe for enhver smak

CitroĂŤn Berlingo Multispace

CitroĂŤn C4 Aircross

CitroĂŤn C-Zero

CitroĂŤn Berlingo varebil

CitroĂŤn C1

CitroĂŤn DS4

CitroĂŤn C5

CitroĂŤn C4

www.aasane-auto.no

CitroĂŤn C3 Picasso

CitroĂŤn DS5

CitroĂŤn DS3 Cabrio

Ă&#x2026;sane Auto sponser med en CitroĂŤn C3

Vi har 10 Ă&#x2026;rs jubileum for førstepremie til Knarvikmila  #   Ĺ? Ĺ&#x152; ÄĽ Ĺ&#x152; Ĺ&#x2C6; Ĺ&#x160; Ĺ&#x2030;    ÄĽ  Ĺ&#x152; Ĺ&#x152; Ĺ&#x160; Ĺ? Ĺ&#x160; Ĺ&#x2021; Ĺ&#x160; Ĺ&#x2021; ÄĽ  Ä?    Ä&#x2019;   Ä? 

NAF-Magasinet 2013

25


26 MAGASIN MAL

Blii NAF-medlem u ogsĂĽ! du I fjor hadde NAF Nordhordland ein auke i medlemsmassen pĂĽ heile 18%! SvĂŚrt mange strilar har meldt seg inn i NAF og har fĂĽtt stor nytte og glede av sitt medlemsskap! Men me har plass til fleire! Bli medlem du ogsĂĽ! Under finn du ein oversikt over fordelar du som kunde fĂĽr gjennom ĂĽ verta NAF-medlem. Legg spesielt merke til dei gode tilboda som du fĂĽr lokalt her hjĂĽ oss i NAF Nordhordland. Velkomen som medlem!

NAF helsing frĂĽ styreleiar Per Onar Heggernes

KĂ&#x2DC;YRE TRYGT

KJĂ&#x2DC;PA BIL TRYGT

,/)(4,(3$..( ;4(%9**-$1'( 8('/,.(+$/' NAF SENTERET $4$16,76/;356(56 8(*%2. *-(4 674(1 (1./$4(

NAF SENTERET >!(56$4 74,',5. +(/3 6 24%47.(48(,/('1,1* , %/$'(6 <2624= ()6(6 <47.6%,/+$1'(/(1= Knarvik

Knarvik

FERIERE BILLEGARE

KĂ&#x2DC;YRE VIDARE "(*+-(/3 , +(,/( 7423$ 76$1 (,*(1$1'(/ /$405(164$/ 6,0$4 , ';*1(6

KĂ&#x2DC;YRE BILLEGARE

$%$66 $%$66 $%$66 $%$66

3: )/(,4( )(4-(4 3:&$03,1*3/$55$4 3: +26(// 3: /(,*(%,/

BILLEGARE BILFORSIKRING

 %76,..(1 $%$66 3: '4,8562)) +-: 6$62,/ /:1(6

NAF SENTERET Knarvik

# )245,.4,1* 1*(1 (,*(1$1'(/ 8(' 8(,+-(/3

GODE LOKALE MEDLEMSTILBOD

VIKTIGE TELEFONNUMMER

NAF SENTERET (4,2',5. .21642// NAF SENTERET 95 53(('20(6(4.21642// (4,(/(,/,*+(6(4 , 624'$/(1 33'$6(4,1*5.745 , 64$),..7115.$3 >./7%% 262453246./7%% Knarvik

Knarvik

694(/(,$4 $8' 24'+24'/$1' (4 1$4 (**(41(5 34,8 02%   216$.63(4521 0262453246 !(4-( ",//$1*(4 34,8 

 $4%  216$.6(34521 >>24'+24'/$1' Frode Kvinge mob 958 ,/5 24*( !/)  50 948

Norges Automobil Forbund Avd. Nordhordland - Tlf. 45 22 62 00

Bli medlem du ogsĂĽ

NAF Alarmsentral 08505 - NAF medlemsinfo 080505 NAF test 08505 NAF Alarmsentral 08505 - NAF medlemsinfo 08505 NAF test 08505 www.naf.no NAF Avd. Nordhordland ønskjer Strilen tillukke med 50 ürs jubileet!

26

NAF-Magasinet 2013


MAGASIN MAL 27

Mail:Firma@nhbilpleie.no Vi utfører: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Understellsbehandling alle kjøretøy /bobiler med max Høyde 3,35m Sandblåsing og rustsveising Vask/Rens og Polering innv ʹ utv Tefcar Lakkbehandling m/Teflon 5års Garanti Mindre Karoseriarbeid/små skader osv Salg av bildeler

NY NETTBU

TIKK!

-DIN CAMPINGSPESIALIST I vår nettbutikk tilbyr vi mer enn 10.000 høykvalitetsartikler som omfatter det meste av campingutstyr, tilbehør og reservedeler. Vi har også bobiler og campingvogner for salg. I vårt verksted på Manger i Radøy kommune (samme lokalene som NH Bilpleie) utfører vi montering av utstyr, reparasjoner og andre serviceoppdrag.

VÅREN ER HER! Gode priser på alle typer telt Fra kun kr

300,-

Du finner mange andre gode vårtilbud i nettbutikken.

Besøk oss i dag! www.profi-camper.no

Tlf: +47 99 57 10 11 post@profi-camper.no Besøksadresse: Solendmyra 2, 5936 Manger

NAF-Magasinet 2013

27


28 MAGASIN MAL

Vi har BESTselgerne!

Salg

Kr.

Kr.

Kr.

13.990,- inkl.mva

89.900,- inkl.mva

105.900,- inkl.mva

Kr.

Kr.

9.990,- inkl.mva

Fra

av ATV (både traktor reg., MC reg. og for barn). Scooters, mopeder og lett MC.

Motor-Sport as, 5293 Lonevåg • www.motor-sport.as

Her er noe av det vi kan tilby:

• EUKONTROLL PÅ ALLE BILMERKER • AIR CONDITION SERVICE • SERVICE OG REPARASJON AV ALLE BILMERKER, OGSÅ PÅ NYERE MERKER Prøv oss! Vi er til for deg i lokalmiljøet.

RADØY AUTO AS

MELAND AUTO AS

Radøyvn. 1607, 5936 Manger

Mjåtveitflaten 17, 5918 Frekhaug

Tlf. 56 34 94 40

Tlf. 56 17 09 76

firmapost@radoy-auto.no Man-tors: 07.30 - 16.00 • Fre: 07.30 - 14.00

post@melandauto.no Man-tors: 07.00 - 16.30 • Fre: 07.00 - 16.00 www.melandauto.no

NAF-Magasinet 2013

26.990,- inkl.mva

Tlf. 480 51 599

MECA Car Service er et trygt valg av bilverksted. Vi står for riktig utført og prisgunstig verkstedsarbeid. Alt arbeid utføres med reservedeler av orginalkvalitet, og selvfølgelig gjelder alle bilens garantier fortsatt når bilen har vært hos oss.

28

19.990,- inkl.mva

as

TID FOR EU-KONTROLL, SERVICE ELLER OLJESKIFT?

meca.no

Kr.


MAGASIN MAL 29

Reisen starter på kartet...

Stort utvalg i kart og reiseguider!

Ta med gode kart på ferie! Cappelen Damm kart gir deg alle informasjoner du trenger for en spennende og vellykket ferietur i Norge!

2011

2012

2012

129,-

129,-

129,,-

Møre og Trøndelag: Dekker Trøndelagsfylkene og det meste av Møre og Romsdal, fra Nordlands grense i nord til Ålesund og Røros i sør.

2013

139,Hele Norge: Hele Norge er ideelt til å planlegge reisen med. Har register med 8000 navn og kart over Svalbard.

Sør Norge Sør: Dekker hele det sørligste Norge nord til Bergen og Gol. Oppdatert med de siste veiprosjektene, severdighetene og overnattingstilbudene.

Sør Norge Nord: Dekker hele nordlige del av Sør-Norge, fra Oslo og Stord i sør til Ålesund og Røros i nord.

2013

2013

139,-

139,-

Nord -Troms og Finnmark: Det meste av Troms og hele Finnmark. Bykart over Kirkenes, Alta, Hammerfest og Tromsø.

Nordland og Sør Troms: Dekker hele Nordland og sørvestlige Troms til Senja og Bardufoss. Inneholder nå også inndeling for den topografiske hovedkartserien "Norge 1: 50 000".

Knarvik Senter • 5914 Isdalstø • Tlf. 56 35 01 15 • knarvik@norli.no

NAF-Magasinet 2013

29


30 MAGASIN MAL

”Sigøynar-liv”

for Torill og Sve

Ein sommar utan campingbil-ferie er nesten utenkjeleg for Torill og Svein Bjerke. Dei har lagt sin elsk på Danmark, og Fyn er favoritten. Arthur Kleiveland Om vinteren står vogna på NAF-plassen i Stordalen, og blir brukt i helger og fritid der. -Vi har snakka om å vera i Stordalen også om sommaren, men når det nærmar seg må vi berre ut på tur. Vi elskar å leva litt ”sigøynarliv” om sommaren, seier Torill, som er med i styret i NAF Nordhordland. Torill fortel at familien i mange år hadde snakka om å investera i campingvogn, men var lenge ein smule skeptiske til om dette var noko for dei. -Så leigde vi vogn ein sommar, og dermed var det gjort.

Fridomsfølelse Dei har så langt ikkje fasttømra årets sommartur, men på tur skal dei. – Det er blitt slik at sommar og camping er to sider av same sak for oss. Det er ein fridomsfølelse når vi set oss i bilen med hytta på slep. Sjølv om vi har planlagt kvar vi skal, kan vi snu oss om på kort varsel og kjøra i retning sol og finver, seier Torill. Familien Bjerke trivst godt med campingvogn-ferie i Skandinavia – også på grunn av språket. Som oftast slår dei leir på ein campingplass, der straum, vatn, og andre fasilitetar er på plass.

Blide danskar – misunnelege svenskar Dei har feriert meir med campingvogn i nabolanda enn i Norge. Turen austover er nesten som ein transportetappe å rekna før dei set kursen mot Sverige og Danmark. -Spesielt danskane er eit koseleg folkeferd – alltid blide. Dei får oss til å kjenna oss velkomen. Vi reiser stadig tilbake til nydelege Fyn, som er blitt vår favorittplass. Det er veldig kjekke folk som driv campingen der, og her har vi ei super badestrand. Danmark er også eit ideelt sykkelland, og Bjerke har alltid med seg syklane på tur. – Det er på alle måtar ”deilig” å vera norsk i Danmark. Svenskane står ikkje fullt så høgt i kurs. - For all del; det er mange hyggelege svenskar, og vi har gjort mange feriestopp hjå ”søta bror”. Vi har jo også ein son som bur her, og dessutan er det jo relativt rimeleg å feriera her. Men dei har ein tendens til stadig å koma trekkjande med oljerikdomen vår, og er nok litt misunnelege.

Kjører du Stordalen – taklar du det meste Torill (55) og Svein (snart 60) er ikkje skeptiske til å ta seg fram med campingvogn på utanlandske vegar. -Er du van med å kjøra Stordalssvingane, så taklar du det meste. Eg har ein god sjåfør, smiler Torill, som

MÅ PÅ TUR: Når sommaren kjem må Torill og Svein Bjerke på overlet kjøringa til mannen. Når dei gjer strandhogg over fleire dagar synest dei det er alle tiders å kopla vogna frå og ta seg ei utflukt med bilen. – Det har sine fordelar med campingvogn samanlikna med bubil. Campingvogna er super som hytte i Stordalen om vinteren. KOS MED BARNEBARNA: Torill og Svein synest det er stas å ha med barnebarna på campingbil-tur. Her er bestefar og Eiril i vogna i Stordalen.

30

NAF-Magasinet 2013

Kulturelt møte i Mosel I fjor var ekteparet Bjerke i tyske Mosel. Dei synest absolutt ikkje det er for langt å reisa så langt med


MAGASIN MAL 31

ein

FYN ER FAVORITTEN: - Herleg å vera norsk i Danmark. Og Fyn er favoritten vår, seier Torill Bjerke.

TRITTENHEIMN: Torill Bjerne nyter utsikten til Mosel og kilometervis med vinrankar.

Det er ein fridomsfølelse når vi

set oss i bilen med hytta på slep. campingvogn-ferie. Sommar og campingvogn er to sider av same sak for oss, seier dei. campingvogn. Faktisk hadde eg innbilt meg at det skulle vera endå meir kjøring for å koma dit. Vi tar jo pause ein dag eller to nokre stader på vegen nedover. Ekteparet sit att med mange flotte inntrykk etter Mosel-turen. – Det er fantastisk fint her, og mykje å oppleva – temmeleg annleis enn på heimlege trakter, fortel ho. Campingvogn-folket er ein sosial rase som likar å møta likesinna. Bjerke reiser lite på felles vogntreff,

men synest det er veldig moro å bli kjend med andre campingvogn-reisande når dei er på tur. I Mosel kom dei i god kontakt med folk frå ulike stader i Europa, Russland og Australia. -På den måten får du innblikk i korleis folk frå ulike nasjonar og kontinent lever, og vi får høyra historie og gode tips om reisemål, seier Torill.

LMC Scandia – som dei er kjempefornøgde med. -Kall det gjerne ei egotrip-vogn for to. Vi har god plass, flirer Torill. Den gong ungane var med på tur måtte dei ha ei vogn med fleire soveplassar. Vi har plass til å ta med oss barnebarn på tur. Det er grådig kjekt, synest besteforeldre med stor sans for campingvogn-livet.

Egotrip-vogn I dag kjører Lindås-paret rundt med ei vogn av typen

NAF-Magasinet 2013

31


32 MAGASIN MAL

kene k e d v a s s o r Vi ta n! e r u t il b e t y n - sĂĽ kan du Somm dekk erfra

Komplette elg dekk- og f ra pakker f

399,-

3.998,-

Budge t Tra 155/8 cmax 102 0R13 79T

79T 155/80R13 cmax 102, Budget Tra Rotera felg med Mega

Det b e ikke a ste dekke t lltid d et dy er reste

Testvinneren som er utviklet for raske biler og europeiske kjøreforhold

Seson utvalggens te!

Hv dekk er sesong som gir m velger vi u peng est veigrep t ene. for

16â&#x20AC;? FRA KR.

979,- 16â&#x20AC;? FRA KR.

Sammen med MEGA STANDARD FELG

pr. dekk

16â&#x20AC;&#x153;

17â&#x20AC;&#x153;

Test rating Edition 04/2012

Highly recommended

6.699,-

pr. sett

205/55R16 XL 94W LS 979,- QS EFLL N.FHB TUBOEBSE GFMH LS 6.699,- QS TFUU

225/45R17 XL 94Y LS 1.295,- QS EFLL N.FHB 4UBOEBSE GFMH LS 8.499,- QS TFUU

Fra 699,-

Fra 895,-

Toyo Proxes T1-Sport 235/35 R19

 EFLL GFMHFS

18â&#x20AC;&#x153;

Fra 1.345,-

225/40R18 XL 92Y LS 1.490,- QS EFLL N.FHB 1SFTUJHF GFMH LS 9.499,- QS TFUU

Fra 1.190,-

Fra 1.345,-

NYr peBngILer?og

Spa kk- og kjøp de ken felgpak ! hos oss

Fra 1.595,-

passe de ďŹ&#x201A;e r bilme ste rker!

MEGA VEXERA

MEGA FERRERA 6

MEGA TURNERA

MEGA RIVIERA

SP24

SPATH SP29

w w w t Sølv

w w t )ZQFS 4JMWFS

w w w w w t 4Â&#x201C;MW

w w w t .BUU CMBDLQPMJTIFE MJQ

w w w w t "OUSBTJUQPMFSU

w w w t #MBDLQPMJTIFE

Meland Auto AS Tlf 56 17 09 76

Radøy Auto AS Tlf 56 34 94 40 www.superdekk.no

32

NAF-Magasinet 2013


MAGASIN MAL 33

Kvalitet trenger ikke ĂĽ vĂŚre dyrt!

NORDEXX COMUS

13â&#x20AC;&#x153;

4.199,-

205/55R16 91V

med Mega Standard felg

699,- pr. dekk

5.999,-

799,- pr. dekk

14â&#x20AC;&#x153;

pr. sett

6.999,-

899,- pr. dekk

7.899,-

pr. sett

185/65R14 86T

549,- pr. dekk med Mega Standard felg

4.799,- pr. sett

pr. sett

225/40R18 XL 92W med Mega Prestige felg

18â&#x20AC;&#x153;

pr. sett

NORDEXX CIRRUS

225/45R17 XL 94W med Mega Standard felg

17â&#x20AC;&#x153;

499,- pr. dekk med Mega Standard felg

NORDEXX STRATUS

16â&#x20AC;&#x153;

175/70R13 82T

Be om ĂĽ tilbud p g! in monter

15â&#x20AC;&#x153;

195/65R15 91 H

599,- pr. dekk med Mega Standard felg

4.999,- pr. sett

VAREBILDEKKET CP321 979,195/70R15 C 104S

pr. dekk med Mega Ferrera felg

Start- og fritidsbatterier - ferdig syrefylt og klar til bruk!

6.999,1.298,-

g Ferdi ylte syref er, ri batte ruk! il b klar t

pr. sett

215/65R16 C 109T

pr. dekk

5ZTLF 1SPNPCJM FS FO EFM BW "VUP .PUPS 4QPSU PH GPLVTFSFS QĂ&#x152; EFLL UJM WBSFCJM PH MFUU MBTUFCJM

med Mega Ferrera felg

Mark beste edets p Topp riser? - hvo kvalitet rfor b e mer? tale

8.799,pr. sett

KĂĽret til

STARTBATTERI TIL PERSONBIL

P BEStyTskEdekkKteJstĂ&#x2DC; !

60Ah kun

i

Usikker pü hva som passer til din bil? ü Prøv skiltnummersøk p www.superdekk.no

Meland Auto AS Tlf 56 17 09 76

Be om ĂĽ tilbud p g! in monter

Radøy Auto AS Tlf 56 34 94 40

FRITIDSBATTERI

699,1.095,1.299,100Ah kun

100Ah kun

www.superdekk.no

Vi har testvinnerne NAF-Magasinet 2013

33


34 MAGASIN MAL

Tasteforbod i bil Frå 2. mai er det forbode å fikla med mobiltelefonen medan du kjører bil. Vert du tatt, må du ut med 1300 kroner. Randi Bjørlo randi@nordhordland.no

Reglane vert no innskjerpa og all bruk av tastaturet under kjøring vert ulovleg. Med andre ord inga tekstmelding, oppdatering av Facebook-status eller knipsing av bilde medan du kjører, noko som faktisk er ganske utbreidd. - Bilkjøring krev di fulle merksemd. Forsking syner at tasting av til dømes SMS-melding aukar ulukkesrisikoen fordi sjåføren si merksemd vert trekkt vekk frå trafikkbildet, seier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet. Dei nye reglane tillet berre å bruka tastaturet på mobilen til å starta og avslutta ein samtale – føresett at sjåføren brukar handfri mobil eller mobil med fastmontert haldar. Du kan altså ikkje tasta og surfa om mobilen sit fast i haldaren. Årleg vert rundt 20.000 sjåførar bøtelagt for ulovleg mobilbruk.

FORBOD: Frå 2. mai er det forbode å tasta medan du kjører. (Foto: Terje Pedersen, ANB-illustrasjonsfoto)

Knarvik - berre 22 min fr a Bergen sentrum

KnarvikMila 24. august - 1. september

2013

Bergen Fjord Tour - turmarsj

24. AUGUST:

1. SEPTEMBER:

31. AUGUST: • Fjord Norway Half Marathon med innlagt NM i halv maraton • Knøttemila/Minimila

• Knarvikmila 5 km • Knarvikmila 10 km • Naturløyper

Nærare opplysningar - sjå www.knarvikmila.no Gratis buss Bergen - Knarvik t/r. Overnatting:www.thonhotels.no Verdi ca. 189.000,-

”Det var ei fantastisk oppleving å vera i Knarvik. Eg kjem tilbake!» Haile Gebreselassie

Verdi ca. 30.000,-

Verdi ca. 24.000,-

- avisa for distriktet

1. PREMIE

2. PREMIE

Elvecruise for 2 til Rhinen eller Donau

Citroën C3

3. PREMIE

Tur til New York marathon i 2014 for 1 person.

GENERALSPONSOR:

- avisa for distriktet

34

NAF-Magasinet 2013

Lindås kommune

Idrett utan alkohol


MAGASIN MAL 35

NAF Vegteneste

Vi hjelper alle! Som leiande i distriktet innan bilberging gjer vi vårt ytterste for at våre kundar skal få så god hjelp som mogleg. Har du kasko eller delkasko i bilforsikringa di, uansett forsikringsselskap, er bilredning stort sett inkludert. Er du usikker på kva slags dekning du har så ring vår døgnbemanna vakttelefon 08 505.

NAF Veghjelp: 08 505 NAF vegteneste lokalt: GT Bil & Berging: 95 17 16 16

Bergen Bilhjelp AS (Bergen og Osterøy):

Nordhordland Bilberging AS 95 19 30 90

93 00 61 58

NAF-Magasinet 2013

35


36 MAGASIN MAL

Fekk russisk klem

som takk for hjelpa Han har hjelpt tusenvis av frustrerte bileigarar. Geir Taule har jobba med bilberging i snart 20 år. Arthur Kleiveland Han gjekk på teknisk fagskule i Gjøvik då han berre 22 år gamal bestemte seg for å reisa heim til Radøy og starta si eiga billakkerings-verksemd. Først som einaste tilsett, i dag har GT lakk & Karosseri AS 11 tilsette, og driv med både karosseri og lakkering. I tillegg driv Geir Taule GT Bil & Berging som i hovudsak kjører bergingsoppdrag for NAF.

Biten av basillen Geir Taule starta sin karriere som hjelpearbeidar på Radøy Auto i 1981, etter dette jobba han deltid på eit lakkeringsverkstad medan han gjekk på teknisk fagskule i Gjøvik. -Då var løpet kjørt, eg vart så biten av basillen at eg

36

NAF-Magasinet 2013

slutta på studiane for å driva med det eg hadde aller mest lyst til. Det har eg ikkje angra på, seier 49-åringen.

700-800 oppdrag i året GT Bil & Berging var ute på mellom 700 og 800 redningsoppdrag i løpet av 2012, dei aller fleste i NAFregi. Dei fleste oppdraga handlar om utelåsing, og motorstopp og punktering, men sjølvsagt også oppdrag av meir alvorleg karakter. Geir Taule har vore reddande engel i mange samanhengar. Som for den nyrike russaren som hadde vore på hytteferie på Toska og oppdaga då han skulle heim igjen at han hadde låst nøkkelen til bilen inne i bagasjerommet.

”I love you” med russisk aksent Med litt teip festa til ei lang stang fekk Taule etter kvart tak i nøkkelen, til stor glede for russaren, som alternativt måtte ha utvida norgesferien i vente på ny nøkkel frå heimlandet. Han kasta seg om halsen på ”bergingsmannen” og utbraut ”I love you” på ikkje altfor god engelsk. Ungar som er innelåst i bilen er ikkje noko ukjend fenomen for Geir Taule. Enkelte gonger kjem han i

siste liten. -Ein gong stod mor klar med murstein for å knusa seg inn til barnet som skreik hysterisk inne i bilen, fortel Geir.

Ein gong stod mor klar med murstein for å knusa seg inn til barnet som skreik hysterisk inne i bilen. -Det gjer inntrykk Når han er på veg til ein ulukkesstad tenkjer Taule på kva som møter han. –Klart det går nokre tankar gjennom hovudet når du høyrer på radioen at luftambulanse er på veg og vegen er stengd. – Det gjer inntrykk å koma til ein skadestad der folk har mista livet eller er hardt skadd, seier Taule, som er glad for at han framleis har til gode å koma til ein ulukkesstad med omkomne. Han var på veg, men då stod ulukkesbilen så vanskeleg til at det måtte kranebil til for å få den opp.


MAGASIN MAL 37

Remy Adrian

Rafal Jostein

Krzysztof Solveig

Grethe

Joachim

Jazek

Geir

Vi er god på det vi driv med! - Lakkering/Oppretting - Taksering - Veghjelp/Bilberging Velkommen til oss!

GT Lakk & Karosseri AS

Døgnvakt veghjelp/ bilberging: 951 71 616

Radøyvegen 2805 • 5937 Bøvågen • Tlf. 56 37 03 47 www.gtlakk.no • Følg oss på Facebook

Reddar liv På sine mange utrykningar har Taule ei rekkje eksempel på kor avgjerande airbag-en er for å redda liv og helse. – Eg har sett kor livreddande airbagen er når den fungerar som den skal, sjølv kor ille det kan sjå ut på ulukkesstaden. Geir Taule kjører hovudsakleg bergingsoppdrag i nordre delen av Nordhordland. GT Lakk-sjefen gir ros til dei lokale brannmannskapa for jobben dei gjer i samband med trafikkulukker. – Dei er proffe og har ei flott innstilling.

Eit kvalitetsstempel GT Bil & Berging er klar for oppdrag 24 timar i døgnet, og opererer med fire bergingsbilar til ulike oppdrag. Taule slår fast NAF har eit godt rykte mellom bilfolket i Nordhordland. -For oss er det eit kvalitetsstempel å ha vegteneste for NAF. Det er ein organisasjon som alle kjenner. Utrykningane i NAF-regi omfattar

bilar opptil 3,5 tonn. Dei fleste utrykningane handlar ikkje om personskade. -Mykje kan ordnast på staden. Men bilane i dag er blitt så avanserte at i ein god del tilfelle må bilen på verkstad for å få ”stilt diagnose”, forklarar Taule.

Absolutt eit yrke å satsa på GT Lakk & Karosseri AS tok i bruk nybygg då verksemda runda 25 år i 2011. Med nybygget har bedrifta også fått plass til å ta imot trailarar, lastebilar og bussar. Geir Taule legg også vekt på å ha sikra rekruttering til karosseri- og lakkeringsverksemda på Bø. GT Lakk har for tida inne tre lærlingar, i eit godt samarbeid med Opplæringskontoret for Nordhordland. Taule vil sterkt oppfordra dei unge til å satsa på ein jobb i denne bransjen. – Om du likar å bruka hendene og få ting til, kan dette vera noko for deg, seier han.

>! nm_vkm =M¦dhgmkhee^g hos Bosch Car Service <^m ^k `k^bm ! obm^ Zm mbg` ^k b hk]^g’ <n ^k b mkr``^ a^g]^k ahl :hl\a ;Zk K^kob\^’ Kivk hll g^lm^ `Zg`’

>bkfZgZog ?Zm^gZog^m ˆˆ Tlf. 56 35 63 50 qqqqqqqqqqqqqqq Osterfjordvegen 1220, 5913 Eikangervåg - Langs E39 Le_’“ ˆˆ ˆˆ ˆˆ ˆˆ Propan•Selvvask•Storkiosk•24 t. kortautomat :hl\a ;Zk K^kob\^ –o^k]^gldc^gm doZebm^m `bk `h] vdhghfb ¨ _hk Zee^ [be^k’

ppp’[hl\a\Zkl^kob\^’gh

NAF-Magasinet 2013

37


38 MAGASIN MAL

TYSSETILHENGAR Salg - Utleige - Delesalg

ALVERSUND AUTO - løser dine problemer

- Service og reprasjon på alle bilmerker - Pkk (eu) kontroll - AC service - Flushing av automatgearkasser - Diagnose BESTILL time - Kort ventetid her & nå!

Hordasmia, Isdalstø • tlf. 56 35 00 15 • mob. 976 78 000

www.alversundauto.no Åpningstider: Mandag - fredag kl. 08.00 - 16.00

VETÅS SERVICE AS Mangersnesvegen 49 • 5936 Manger

Tlf 56 34 96 90

NY AVDELING SELVVASK ER ÅPNET PÅ NYBORG INNENDØRS SELVVASK MED VARMT VANN OG OPPVARMEDE LOKALER. REN BIL ER PEN BIL I BYENS ENKLESTE OG MEST KOMFORTABLE VASKEANLEGG. Myrdalsvegen 20 Åsane (betjent vask) Litlåsvegen 2 Nyborg (selvvask)

Nå 20% RABATTKORT PÅ SELVVASK, SELGES I MYRDALSVEIEN 20 (BETJENT VASK)

38

NAF-Magasinet 2013


MAGASIN MAL 39

“Bilhuset på Mongstad” Vaskehaller til personbiler, varebiler, lastebiler og busser

BILUTLEIE

Nå endelig med oppdatert styring som g jør anlegget enda mer komplett!

Vi har nå utvidet bilparken. Utleie både for korte og lengre perioder.

Selv vask 4,3m fri innkjøring

Inntil 2,4m bredde Inntil 2,95m høyde

Kjøp VERDIKORT som kan brukes i BEGGE HALLENE, nå trenger du IKKE vente på 6. vasken for å få rabatt! Alle bile r kan bru ke alle pro gram! Inn til 2,95 m Trolig den mest avanserte vaskemaskinen i mils omkrets! vas kehøyde. Åpe nt Maskinen scanner bilen, og vasker alle typer biler 24 timer i døg net. ved alle typer program. Bet alingsterm ina l! Takboks, Pick Up, takstativ, varebil, personbil.

VÅRE KVALITETSLEVERANDØRER PÅ DEKK:

“VI HAR TESTVINNEREN”

SENTRALT BELIGGENDE I MONGSTADKRYSSET

Dekkleveranser hver dag – Skaffer det meste – Topp moderne utstyr Man-Fred: 8-17 eller etter avtale. Tlf. 56 36 22 00 dekk@rv-service.no

Vi gjør bilen din sommerklar Innvendig og utvendig rens, vi henter frem det optimale i din bil.

KAMPANJEPRIS ved bestilling i mai!

HENGERSALG/UTLEIE Vi satser på TREDAL-hengere som har meget gode kjøreegenskaper.

Effektiv lakkbeskyttelse! Besøk vårt Tefcar-senter Et panser til lakken! Lakkbeskyttelse med hele 12% PTFE og 5 års garanti! Ønsker du en speilblank, glatt og lettstelt lakk som samtidig er maksimalt beskyttet, tåler avfettingsbruk og hvor voksing og polering blir unødvendig? Da skal du velge Tefcar 12%.

Mongstadkrysset, 5954 Mongstad Telefon 56 36 22 00, post@rv-service.no, rv-service.no NAF-Magasinet 2013

39


40 MAGASIN MAL

RUST: Heile området rundt støtdemparen er rusta slik at støtdemparen har brote seg laus.

UTAN KONTAKT: Bildet viser ei bremseskive der bremseklossen tydeleg nok ikkje har kontakt i det heile tatt. Heile anleggsflaten er rusta over lengre tid

VENTILERTE BREMSER: Bildet viser ei ventilert bremseskive som er så slite at den har delt seg og berre halve skiva er igjen. Eigaren har likevel skifta bremseklossar så han har tydelegvis ikkje sett kor gale det sto til.

BROTE SAMAN: Bildet viser ei bakstilling der bærearmen var rusta tvert av og berre så vidt heldt hjulet på plass. Ei litt kraftig oppbremsing eller litt for stor fart i ein sving hadde ført til at bakstillinga hadde brote saman.

Altfor mange kjører rundt med meir eller mindre graverande feil på bilen, som dei veit om, men har unnlate å gjera noko med før dei kjem til NAF sin teststasjon. - Dei er ein fare på vegen, seier Dag Kvammen ved NAF testsenter i Knarvik.

Dag sine

typisk

SJEKK: - Sjekk bilen og unngå å vera ein fare på vegen, seie Arthur Kleiveland -Eg er jo glad for at dei endeleg kjem hit og får det sparket dei treng for å få gjort noko med feilen, men lei meg fordi dei ikkje innser at dei er ein fare på vegen både for seg sjølv og for andre medtrafikantar.

Synderegisteret Dag Kvammen tar oss med på ein gjennomgang av dei typiske gjengangarfeila på bilane som han får inn på testsenteret. "Synderegisteret" er størst når det gjeld lys, bremser - og rust på bremserør, slakk i forstillinga - evt. bakstillinga, og støtdemparfeil. Manglande lys eller feilmonterte lyspærer er også fast innslag for Kvammen.

Lommelykt og teleskopspeil Hovudlyspærene er eigentleg laga slik at dei ikkje skal kunne monterast feil, men det skjer. -Dei som sjølv set inn pærene, bør samanlikna lysbildet frå dei to lyktene og sjå om det ser riktig ut. Eit godt tips er å skaffa seg eit lite teleskopspeil som ein

40

NAF-Magasinet 2013

kan bruka saman med ei lommelykt for å sjå korleis pæra skal stå før ein tar ut den gamle. Eit slikt speil kostar under hundrelappen hjå f.eks. Biltema. -Ein skal heller ikkje vera sikker på at det er montert riktig om ein får jobben gjort på verkstad eller bensinstasjon. Kanskje den ikkje er heilt på plass, då blir lysbildet feil. Men ein liten sjekk med måleutstyret avslører fort at pæra står feil og dermed kan korrigerast.

Feil og ulovleg ekstralys Kvammen opplever også at kundane har montert for mykje ekstralys eller ulovlege pærer. Når reflektorar blir svekka eller lykteglaset blir ugjennomsiktig, er det mange som monterer ekstra lys. -Desse ekstralysa er jo langlys, så du får ikke betre nærlys, og dermed er du ikkje kome særleg mykje betre ut av det. Skifting av hovudlyskastarar, evt. polering av lykteglasa hadde i dei fleste tilfelle vore ei betre løysing. Kvammen slår fast at ettermontering av Xenonlys ikkje er lovleg, ettersom slik montering også omfattar

montering av automatisk høgderegulering og lyktespyling. -Når folk klagar over at eit frontlys er blitt så svakt, viser det seg i enkelte tilfelle at hovudlyspæra er utbrent og at det er parkeringslyset som lyser. Parkeringslysa skal vera på medan du står parkert langs vegen, for ikkje å blenda motgåande trafikk og for å vera lettare synleg. Mange her ute i distriktet set på parkeringslysa når dei stoppar i mørket for å sleppa andre fram der det er smalt. Det gjer det enklare å sjå vegen for dei som kjem kjørande. -Ein annan viktig grunn til at du skal sørga for at parkeringslysa virkar, er at det skal vera lettare for møtande trafikk å sjå at det er ein bil som kjem kjørande om eit av hovudlysa er slokna.

Bakbremsene har det verst - All saltinga om vinteren gjer at bremsene er svært utsette - bremseskivene rustar mykje og bremsekaliparar set seg fast, spesielt på bilar som blir lite brukt. Bakbremsene har det verst, seier Kvammen. Han ser også at parkeringsbremsene har mange feil,


MAGASIN MAL 41

ke gjengangar-feil

r Dag Kvammen ved NAF testsenter i Knarvik. (Illustrasjonsfoto: Atle Vaage) kanskje spesielt på bilar med automatgir. Mange av dei som har slike bilar brukar ikkje parkeringsbremsa, og då set det seg fast. Mange bilar har også ein ventil bak som regulerer bremsekrafta - avhengig av kor mykje last det er i bilen. Den såkalla lastavhengige ventilen set seg ofte fast slik at du risikerer å få alt for svake eller alt for sterke bremser bak. Begge deler kan vera like farleg.

Kan få alvorlege konsekvensar Rust på bremserøra kan få svært dramatiske konsekvensar. Heldigvis har dei fleste bilane i dag fleirkrets bremsesystem, slik at om eit bremserør ryk, så har du likevel tilstrekkeleg brems igjen til å få stoppa. - Sjansen for at eit bremserør skal sprikka er størst når du treng det mest, dvs i ein panikksituasjon der du trampar ekstra hardt på pedalen. Då er det du treng minst at pedalen går rett til botn. Får du gravrust på dei svært tynne bremserøra, må dei skiftast. Det er ikkje nok å smørja rustbeskyttelse på

for å unngå at kontrolløren ikkje skal sjå rusten.

Når nokon buklandar Enkelte gonger oppdagar Kvammen at ein bil står på skeive på vegskuldra. Den ligg på buken framfor framme på den eine sida. -Då er det ofte ei berekule som har vore utslite ei stund og som har gitt seg. Slitasje på berekuler framme, endeledd i styringa og foringar både framme og bak, er gjengangarar. Det kan skuldast at vegane her ute er ekstra utfordrande for slike deler, men eg har også ofte lurt på om kvaliteten på delane er varierande.

Då blir livet lettare Andre feil er slite frontrute, som ofte med godt resultat kan slipast. -Då blir livet lettare, spesielt i motlys. -Dårlege dekk, oljelekkasje på motor er heller ikkje så uvanleg. Rust i kanalar og andre berande konstruksjonar har vi framleis tilfelle av, sjølv om det er blitt betre med åra, seier Dag Kvammen.

Nytt NAF-senter avlastar Dag Etableringa av NAF-senteret i Åsane avlastar Dag Kvammen ved NAF Testsenter i Knarvik. - Det har vore eit luksusproblem for meg, men sikkert skapt ein viss frustrasjon for kundane, at eg her i Knarvik har hatt lang ventetid - opp mot tre-fire veker på Periodisk kjøretøykontroll, seier Kvammen. Han er veldig glad for det nye tilbodet i Industrihuset i Åsane. Andre testar som Garantiutløpstest, Kjøpsråd og Salgstest har Kvammen kortare ventetid på. -Heldigvis har eg gode og trufaste kundar som har vore villige til å venta lenge for å kunna koma til meg med bilane sine, seier Kvammen, som ønskjer å få ventetid for periodisk kjøretøykontroll ned til ei veke. I Åsane har dei kapasitet for bilar opp til 7500 kg og høgde nok for å ta inn bubilar. - Vi er veldig fornøgd med at vi no kan tilby teneste ved NAF-senteret i Åsane til det stadig aukande talet på bubilar i Nordhordland, seier Dag Kvammen.

NAF-Magasinet 2013

41


42 MAGASIN MAL

NM-siger i Knarvik Terje Villanger tok sin første NM-siger i bilslalom i Bergen i 1987. - Det er eitt av høgdepunkta i karrieren, seier Terje, som kort tid etter flytta til Nordhordland. Han synest også det var stas å vinna NM på heimebane i Knarvik to år seinare. Då vart meisterskapet avvikla på parkeringsplassen under Haglsundbrua..Terje har i alt sju NM-titlar og eit solid knippe meisterskapsmedaljar i anna valør. Terje har også sterke plasseringar i rally, med Sveinung Tofting som kartlesar. Mellom anna har han 2.plass i sin klasse både frå Snøfresern og den nasjonale delen av Finnskog-rally. Han fekk også oppleva å vera kartlesar i rally-EM i Tsjekkia før jernteppet fall.

Kaotisk og komisk - Det oppstår svært sjeldan personskade i rally, og nesten aldri i autoslalom. Men særleg i rally kan det gå hardt utover kjøretøyet, fortel Terje Villanger, som fortel følgjande historie frå den gongen han var med i eit serviceteam under eit løp i Sverige. - Bilen vi skulle hjelpa hadde hamna nedst i ei skråning, etter først å ha kjørt over fem andre bilar som hadde kjørt ut i same svingen. Tre av bilane låg over kvarandre, det same gjorde dei to andre. Det såg kaotisk ut, men når ingen var skadd kunne eg sjå det komiske i situasjonen.

Sikrare bil – sløvare sjåfør - Dagens bilar er blitt så komfortable at det er lett for å bli ein litt sløvare sjåfør, seier Terje Villanger. - Det er flott at bilane har fått mange gode hjelpemidlar, som skal gjera det sikrare å kjøra bil og samtidig bidra til at vanskelege situasjonar får eit godt utfall. Ikkje minst har nye stabiliseringsprogram ført til at det skjer færre ulukker.

Mr

Må på elgjakt I tillegg til interessa for bil og båt, er elgjakta også eit must for Terje Villanger. - Nokre dagar til elgjakta er høgt prioritert. Det har også ført til nokre gode middagar. Betre kan det ikkje bli, seier Terje fornøgd, og legg til at ein god fiskemiddag også står høgt i kurs.

Han har lang fartstid i bilsportmiljøet, og kan sjå tilbake på ei drøss med NM-sigrar i bil- og autoslalåm. Terje Villanger har også ei stødig hand på rattet på arrangørsida. Mr Motorsport er krona med Bilsportforbundet sitt prestisjetunge Gullrattet. Arhur Kleiveland

eldsjel i motorsportmiljøet.

Han er ein sindig austlending som for lengst er akklimatisert på Strilelandet, og som jobbar som ingeniør i Lindås kommune. Men gir du han eit ratt mellom hendene, så går det verkeleg unna. Terje Villanger har vore engasjert i NAF Nordhordland i over 25 år. I desse åra har han vore samanhengande med i styret i lokalavdelinga og er ei

No er Terje for opptatt med å vera speaker og løpsleiar til at han kan satsa på konkurransekjøring. Men han utelukkar slett ikkje at han tar opp igjen gamle kunstar bak rattet og mellom kjeglene. – Vi får sjå kva det blir til, seier den ferske 50-åringen. Han er tildelt Norges Bilsportforbundet si pres-

42

NAF-Magasinet 2013

Fekk Gullrattet

tisjetunge utmerking, Gullrattet, først og fremst for sine sterke sportslege resultat gjennom mange år. Han er ein ressursperson i bilsportmiljøet langt utover Bergensområdet, og han var lenge med i Bilsportforbundet sin komite for bil- og autoslalom. Forbundet nyttar seg framleis av kompetansen hans.

NM-speaker, løpsleiar og løypeleggar Terje blir gjerne henta inn som ekspert i NM-


MAGASIN MAL 43

motorsport samanheng. Ein gong han hadde sagt ja til å vera NM-speaker på Gol, vart han berre eit par dagar før meisterskapet også spurd om å vera løpsleiar. Vel framme spurde arrangøren om Terje også kunne setja løypa. Og det fiksa han sjølvsagt. Bilsport-aktiviteten fekk ei kraftig oppblomstring då anlegget på Eikås såg dagens lys. -Dette anlegget betyr svært mykje for bilsportmiljøet både i Nordhordland og i heile bergensområdet. Anlegget har betydd mest for bilcross, rallycross og go´cart, samtidig som det har resultert i at fleire har prøvd seg i autoslalåm og gatebilar. - Eikås er ein flott arena, seier Villanger. - Kvifor bør ungdom vera med i eit bilsportmiljø? - Om du har interesse for bil og bilkjøring, og jaktar adrenalinkick, er ei eller anna form for bilsport midt i blinken. I trafikken kan det få svært alvorlege kon-

sekvensar dersom du er for tung på gassen, men inne på ei bane kan du trakka til i kontrollerte og trygge omgivelsar, og med gode sikkerheitsmarginar. Villanger framhevar autoslalåm som den enklaste inngangsbilletten til bilsport. - Bilsportmiljøet er også veldig sosialt. Sjølv om det går fort ute på bana, så har folk tid til kvarandre og kjem med gode råd.

-Gutane har forstått at pappa er veldig opptatt av bil. Eg prøver å få inn korleis dei må oppføra seg på ordinær veg og om å følgja trafikkreglane. Sjølv om dei berre er 12 og 10 år, er det viktig å vera eit godt eksempel for når eg sjølv kjører bil. Det handlar om å konsentrera seg om bilkjøringa, og ikkje vera opptatt med andre ting. Om du rotar med andre ting kan det fort gå gale, seier Terje Villanger.

Olabil-løp

Sin barndoms båt

Terje Villanger er sentral også i det årlege olabil-løpet på Frekhaug jonsokafta, der den unge garde kjører med alt dei har av ”trillekrefter”. Terje er både EUkontrollør og speaker under løpet, som har blitt veldig populært. - Kva legg du vekt på å læra barna dine om bil og trafikk?

Akkurat no brukar han faktisk meir tid på båt enn på bil. På tunet står nemleg ein 18 fots Linge-båt, og på sjøen har han ein 16 fots av same typen. Terje røpar at han har hatt eit forhold til denne båttypen heilt frå unge dagar. -Sjølvsagt handlar det om mange hestekrefter også her, smiler Terje.

NAF-Magasinet 2013

43


44 MAGASIN MAL

Bruk medlemskortet og få 30 øre rabatt per liter drivstoff!

Rabatten trekkes fra der og da, før du betaler. Du får medlemsfordelen på Statoil, Best og 1-2-3 automater i Norge. Rabatten gjelder fra første liter og har ingen begrensning. For å få 30 øre rabatt per liter bensin eller diesel må du benytte NAF-medlemskort eller NAF Xtra. Benytter du medlemskort kan du betale med kontanter eller bankkort (ikke rene kredittkort).

Rabatten gjelder ikke på Statoils Trucknettverk.

www.naf.no w ww.n . af.no

Naf magasin 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you