Page 1

ПРОШЕТКА десна страна на која завршува СКОПСКИОТ регион верзија 10 - 30.06.2012


Стил, удобност, задоволство...

SKOPJE Ова е модерен, луксузен и удобен хотел, на само пет минути одење од центарот на Скопје. Таму ќе најдете сè што ви е потребно за мир и релаксација за време на вашата посета на Македонија, во модерно декорирано место со одлична услуга. Хотелот е декориран во согласност со најновите светски трендови на интерен дизајн, употребувајќи префинети комбинации на мермер, стакло и кристали, кои даваат уникатен изглед, создавајќи пријатна атмосфера. Изберете што ви одговара

It is a modern, luxurious and comfortable hotel, just five minutes walking from the downtown of Skopje. There you will find all that you need for peace and relaxation during the period of your visit of Macedonia, in a modern decorated place with excellent service. The hotel is arranged according to the newest worldwide trends in the interior design, using refined combinations of marble, glass and crystals, which gives it a unique picture, making a pleasant atmosphere. Choose what suits the best for you between the 24 single and double rooms, the two charming corner rooms

најмногу помеѓу 24-те еднокреветни и двокреветни соби, двете шармантни аголни соби со поглед кон центарот на Скопје и кон врвот на планината Водно или еден од шесте апартмани. Додека престојувате во хотелот, ќе имате на дофат с што можете да очекувате од хотел со 4 ѕвезди, но и повеќе. Хотелот е дел од шопинг-центарот „Зебра", место каде можете да очекувате супермаркет, пица-ресторан, кафе-бар, менувачница, бутици и аптека. С друго е на пет минути пешачење од овде. Имајте пријатен престој!

with a view towards the centre of Skopje and the top of the mountain Vodno, or one of the six suite apartments. While you are staying at the Queen's, you will have at the reach of your hand all that you can expect from a 4 stars hotel, but even more than that. The hotel is a part of the shopping mall "Zebra", a place where you will find a super market, pizza-restaurant, coffee bar, exchange office, boutiques and pharmacy. Everything else is on a five minute walk from there.

ZEBRA Shopping Mall Vasil Gjorgov bb, Skopje phone +389 2 3253 453 fax +389 2 3253 444 info@queenshotel.com.mk

www.queenshotel.com.mk

Style, comfort, pleasure...


Хотелот Амбасадор се наоѓа во центарот на градот, меѓу Руската Амбасада и новиот православен храм, во близина на повеќето државни институции. Располага со модерни опремени соби и со две сали за пресконференции и состаноци (едната со капацитет од 50, а другата со капацитет до 35 лица), а располага и со центар за сколиози и физикална медицина, под водство на искусен докторски тим.

ул. Пиринска бр. 38

Hotel Ambassador is located in the centre of the city, between the Russian Embassy and the new Orthodox temple, near many state institutions. It has contemporary equipped rooms and two press-conference halls at disposal (one with capacity of 50, and the other up to 35 persons), as well as centre for scoliosis and physical medicine, under the head of the experienced medical team.

www.hotelambasador-mk.com.mk

str. Pirinska No. 38

t. +389 2 3121 383 f. +389 2 3215 729 info@hotelambasador-sk.com.mk

Хотелот Сонце е изграден во 2008 година, на земјиште од 2.000 м2, со одлична градина, базен, фитнес-центар и нуди можност за физиотерапија од страна на врвен медицински тим. Хотелот има 20 соби, некои од нив со камин, како и комплетно опремени соби и апартмани. Во дворот има скара, која гостите можат сами да ја користат. Прекрасен поглед на градот, планински воздух, одлични услови за бизнис во Скопје и Македонија.

2

Hotel Sonce was built on 2008, at an area of 2.000 m , including excellent garden, swimming pool, fitness centre and it offers possibility for physiotherapy by prime medical team. The hotel consists of 20 rooms some of them including fireplace, as well as completely equipped rooms and apartments. There is grill in the garden at disposal of the quests. Magnificent view of the city, mountain air, excellent conditions for business in Skopje and Macedonia.

ул. Благоја Гојан бр. 43

www.hotelsonce.com.mk

str. Blagoja Gojan No. 43

t. +389 2 2736 499 f. +389 2 2733 204 info@hotelsonce.com.mk

Hotel

HOTEL

Klan

KANET Сместен во центарот на градот, во ладовините на скопскиот градски парк, Канет е едно од најпосакуваните места за релаксација во најстарото скопско маало - Дебар Маало. Плени со својата мошне специфична, убава и натуралистичка архитектура.

Најдобриот хотел со европски стандард

THE BEST HOTEL HAVING EUROPEAN STANDARDS!

Located in the centre of the city, in the shades of Skopje city park, Kanet is one of the most wishful places for relaxing within the oldest Skopje neighbourhood - Debar Maalo. It attracts by its very specific, magnificent and naturalistic architecture.

The best hotel having European standards. The hotel is located in the heart of the Old Bazaar. It has 15 rooms at disposal, equipped under the high standards for the needs of each guest. All rooms are air-conditioned. It has TV, fridge, Jacuzzi and free internetaccess for each room.

Хотелот е лоциран во срцето на Старата скопска чаршија. Располага со 15 соби, опремени според високи стандарди за потребите на секој гостин. Сите соби се климатизирани. На располагање на гостите се Стара Чаршија бр. 76 телевизија, фрижидер, џакузи и Old Bazaar No. 76 бесплатен интернет-пристап за contact@hotelklan.com секоја соба.

+389 2 3296 093 +389 70 517 035

www.hotelklan.com

contact@hotelkanet.com.mk

www.hotelcanet.com.mk ул. Јордан Хаџи Константинов бр. 20 str. Jordan Hadzi Konstatinov No. 20

+389 2 3238 353

pizzeria Calabria

ул. Казанџиска бб, Стара Чаршија +389 2 3223 146 str. Kazandziska bb, Old Bazaar +389 70 517 035


хотел СКОПЈЕ & ресторан СКОПСКИ МЕРАК Доаѓате како странци, се збогуваме како пријатели

Хотелот Скопје и ресторанот Скопски мерак се сместени во најубавиот дел на градот, во близина на градскиот парк, на само десет минути пеш до градскиот плоштад Во трикатниот објект, на приземјето е сместен ресторанот, а на трите ката се наоѓаат 15 модерно опремени соби, до кои освен по скали се доаѓа и со лифт. Во внатрешноста на зградата се наоѓа централен ходник, кој се простира по целата висина на објектот, низ сите катови. Внатрешните страни на хотелските соби имаат поглед на ходникот, кој е естетски и топло уреден. Сите соби на хотелот се опремени со купатило со туш кабина или џакузи када, климатизер, кабелска телевизија, телефон и компјутер со ADSL.

hotelskopje.com.mk : : : skopskimerak.com.mk Hotel Skopje and restaurant Skopski merak are located in the best part of the city, near the city park, just ten minutes on foot to the city square. Within the three levels object, the restaurant is at the ground floor, and 15 contemporary equipped rooms are placed at the three other floors where all can be reached by elevator as well. In the inner part of the building there is central hall covering the hall area of the object, through entire floors. The inner sides of the hotel rooms have sights to the hall being aesthetically and decently adjusted. All rooms in the hotel are bath and shower bath equipped or jacuzzi, bath, air-conditioner, cable TV, phone and computer with ADSL.

hotel SKOPJE & restaurant

SKOPSKI MERAK You come as strangers and we say goodbye as friends

ул. Андон Дуков бр. 27 str. Andon Dukov No. 27 +389 2 3090 755 f: +389 2 3078 305

info@hotelskopje.com.mk


ПРАЗЕН ПРОСТОР 1/4

Сместен е во непосредна близина на реката Вардар, во населбата Аеродром. Располага со 20 соби, секоја опремена со плазмателевизор со кабелска ТВ програма, телефонска линија, бесплатен безжичен интернет, мини-бар, сеф. Хотелот обезбедува и две конференциски сали со целосна техничка опрема. Ресторанот е од отворен тип, со мени во кое доминира единствениот вкус на традиционалната македонска кујна.

www.hotelporta.com.mk

ул. Владимир Комаров бб str. Vladimir Komarov bb

PORTA +389 2 2400 011 +389 2 2400 021 info@hotelporta.com.mk

HOTEL

It is located in the vicinity of the river Vardar, in Aerodrom settlement. It has 20 rooms at disposal each one equipped in plasma TV and cable TV program, phone line, free wireless internet, mini-bar, safe. The hotel as well provides two conference halls including full equipment. The restaurant is of open type, having menu in which the unique taste of the traditional Macedonian cuisine dominates.

Хотелот е основан во 2004 година и изграден е во модерен стил. Друштвото под кое го раководи својот бизнис е основано во 1989 година. Хотелот е оддалечен само пет минути возење од центарот на градот, додека до Скопскиот саем и бензинската пумпа може и да се пешачи. Хотелот е на оддалеченост на 500 метри од железничка станица, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и Меѓународната автобуска станица, еден километар од Градската болница и 20 километри од аеродромот „Александар Велики“.

+389 2 3226 022, 3296 533 3115 045, 3296 530 w i p h o t e l . c o m . m k f. 311 4658

wiptours@wiphotel.com.mk

ул. 163 бр. 117 str. 163 No. 117

СКОПЈЕ SKOPJE

The hotel has been established in 2004 and built in modern style. The company that heads the business has been established in 1989. The hotel is just at distance of only five minutes driving from the centre of the city, while one can get to Skopje fair and petrol station on foot. The hotel is 500 meters from the railway station. St. Cyril and Methodius University and the International bus station, one kilometre from the City Hospital and 20 kilometres from the Airport Alexander the Great.


HOTEL ALEKSANDAR

Се наоѓа на падините на планината Водно, опкружен со прекрасна природа, на само два километри од центарот на Скопје, со сопствен паркинг. Располага со пет соби и еден апартман, опремени според најсовремени стандарди. Секоја соба располага со клима-уред, мини-бар, телевизија, интернетпристап и телефон.

ул. Востаничка бр. 24 +389 2 3177 775 +389 2 3177 776

It is located at the slopes of Vodno Mountain, surrounded by the magnificent nature, at just two kilometres from the centre of Skopje, including its own park place. It has five rooms and one apartment at disposal, equipped with the latest standards. Each room is airconditioned, and each one has minibar, TV, internet- access and phone.

Хотелот нуди пријатен престој во целосно климатизиран објект, со професионално исполнување на барањата на гостите. Внатрешноста е луксузно опремена со мебел од кожа и дрво. Располага со 20 соби, сите со сопствена бања, сателитска телевизија, телефон.

hotel

+389 2 2044 159 +389 2 2035 013 f: 389 2 2031 120 contact@hotelbrams.com.mk

BRAMS

The hotel offers amiable stay in completely airconditioned object, including professional fulfilling of the guests' needs. The inner part is luxuriously equipped with furniture made of skin and wood. It has 20 rooms at disposal, all offering its own bath, satellite TV, phone.

str. Vostanichka No. 24

www.HOTELBRAMS.com.mk

www.hotelaleksandar.com.mk

Се наоѓа во мирен кварт, лоциран на неколку минути одење од потесното централно подрачје на градот. Елегантниот ентериер нуди пријателска и релаксирачка атмосфера. Дневниот дел и спалните на апартманите заемно се дополнуваат со класичниот стил на мебелот, различен за секој апартман.

hotel ROSE DIPLOMATIQUE Погоден за сечиј вкус и сечиј џеб, со пријателски позитивна атмосфера и уникатен уметнички стил, Арт-Хостел ви гарантира пријатно и незаборавно искуство во Скопје. Располага со добро опремена кујна, бесплатен појадок, бесплатен безжичен интернет, топла вода, библиотека и градина. Со рецепција отворена 24 часа, можете да добиете информации и препораки за посета на значајните места во градот.

Suitable for each taste and each pocket, with friendly positive atmosphere and single art style, Art-Hostel guarantees good and unforgettable experience in Skopje. Its facilities including well equipped kitchen, free breakfast, free wireless internet, hot water, library and garden. By open reception for 24 hours, you may get information and recommendation for visit of the most significant city places.

ул. Анте-Хаџи Митков бр. 5

str. Ante Hadji-Mitkov No. 5

+389 2 3223 789

bookings@ art-hostel.com.mk

ул. Роза Луксембург бр. 13 f +389 2 3109 990 str. Rosa Luxemburg No. 13 +389 2 3135 469

www.rosediplomatique.com.mk

It is located in calm quart, placed at several minute walk to the close central area of the city. The elegant interior offers friendly and relaxing atmosphere. The living rooms and the bedrooms of the apartments mutually are complemented by the classic style of the furniture, different for each apartment.

hotel

VilaSilia

ул. Востаничка бр. 30 str. Vostanichka No. 30 +389 2 2736 603 +389 72 234 072

Се наоѓа во населбата Црниче, на падините на Водно, на само 1.5 км од центарот на градот. Располага со пет комплетно опремени соби по највисоки стандарди и сопствен паркинг. Секоја соба има сопствена бања, кабелска телевизија, клима-уред , интернет, тераса со прекрасен поглед. It is located in Crniche settlement, on the slopes of Vodno, at just 1,5 km from the city centre. It has five rooms completely equipped by the highest standards and its own parking lot. All rooms have bathroom, cable TV, air-conditioner, Internet, balcony offering magnificent view. vilasilia@yahoo.com

w w w. h o te l v i l a s i l i a . co m . m k


Јавна установа - Детско одморалиште

Public Institution - Children’s Resourt

МЛАДОСТ

MLADOST

Формирана на 22 мај 1970 година, установата има над триесетгодишна традиција во дејноста на одмор и рекреација на деца и младинци. Располага со повеќе објекти и организира разни форми на работа: летувања, зимувања, мини-скијачка школа, настава во природа, научно-ученички екскурзии, еднодневни рекреативни излети, логорување.

Formed on 22nd May 1970, the institution has over thirty year tradition in the field of holiday and recreation for kids and youth. It has several objects and disposal and it organizes different forms of work: vacations, winter holiday, mini-ski school, school in nature, scientific-student excursions, one day recreational excursions, camping.

ул. Багдадска бр. 26-б, Скопје

+389 2 3066 494 +389 2 3066 543 f. +3892 3066 103 pudo_mladost@mail.net.mk

str. Bagdadska No. 26-b, Skopje

www.mladost.com.mk

објект Чичино Село, Сарај

објект object Страхил Андасаров, Strahil Andasarov, Љубанци Ljubanci +389 2 2661 183

object Chichino Selo, Saraj +389 2 2056 840 It is located on the right side of the river Treska, between the recreational centre Saraj and Treska Lake. The object is of pavilion type, having capacity of 160 beds. It has its own kitchen at disposal, dining room, swimming pool, adjusted part and terrains for small sports (handball, small football and basketball).

Лоциран е од десната страна на реката Треска, меѓу рекреативниот центар Сарај и езерото Треска. Објект од павилјонски тип, со капацитет од 160 легла. Располага со сопствена кујна и трпезарија, детски базен за пливање, уреден парк и терени за мали спортови (одбојка, мал фудбал и кошарка).

објект Горно Водно, Водно

object Gorno Vodno, Vodno

На надморска височина околу 900 метри, објектот се состои од два комплекси. Се користи за еднодневни екскурзии и излети, како и различни спортско-рекреативни активности: маршеви, планински велосипедизам, натпревари.

објект Шула Мина, Крушево +389 2 3177 037

At about 900 meters altitude, the object consists of two complexes. It is used for one day excursions and trips, as well as different sportrecreational activities, route marches, mountain biking, competitions.

објект Мите Богоевски, Претор Лоциран е крај брегот на Преспанското Езеро, во подножјето на Пелистер, на надморска височина од околу 860 метри. Околината обилува со погодни услови и терени за реализација на бројни содржини: настава, прошетки, рекреација, спортување, кајак, пливање, лов, риболов.

Лоциран е на падините на планината Скопска Црна Гора, сред дабова и букова шума и во непосредна близина на манастирот Св. Никола, на надморска височина од околу 900 метри. Располага со сопствена кујна и трпезарија, ТВ сала, амбуланта, игралиште за мали спортови. Околината обилува со лединки, полјанки и други терени погодни за прошетки, рекреација и настава.

object Shula Mina, Krushevo

Објектот е лоциран сред букова шума, над градот Крушево. Располага со кујна и трпезарија и работи во текот на целата година. Околината е богата со природни богатства и убавини, како и со културноисториски локалитети и знаменитости.

object Mite Bogoevski, Pretor

It is located on the slopes of the Mountain Skopska Crna Gora, in the middle of oak tree and beech wood and in the vicinity of St. Nikola Monastery, at about 900 meters altitude. It has at disposal its own kitchen and dining room, TV hall, ambulance, playground for small sports. The surrounding is rich of leas, lawns and other terrain suitable for walks, recreation and lecture.

+389 48 477 310

The object is located in the mid of oak tree wood, above the city of Krushevo. It has at disposal kitchen and dining room and it is open through the entire year. The surrounding is rich of natural resources and beauties, as well as cultural and historical localities and monuments.

+389 47 480 320 f. +389 47 480 211 It is located at the side of Prespa Lake, in the basin of Pelister, at around 860 meters altitude. The surrounding is rich of good conditions and terrains for realization of numerous contents: lecture, walks, recreation, sport, kayak, swimming, hunting and fishing.


+389 2 3176 905 contact@hotel7.com.mk

бул. Водњанска бр. 28 blvd. Vodnjanska No. 28

Овој новоотворен хотел се наоѓа на околу 300 метри од строгиот центар на градот. Нуди сместување во седум добро опремени и комфорни соби и еден апартман, како и бесплатен безжичен интернет и затворен паркинг.

This newly opened hotel is located at 300 meters from the centre of the city. It offers capacity of seven well equipped and comfortable rooms, as well as free wireless internet and close parking lot.

Се наоѓа во опкружување кое е изолирано од градскиот метеж и бучава. Собите се модерно опремени со висококвалитетен мебел, климатизирани, со модерни бањи и џакузи, LCD телевизори со кабелски прием, безжичен интернет. It is located in the surrounding isolated from the city crowd and noise. The rooms are contemporary equipped with high quality furniture, air-conditions, with modern baths and Jacuzzi, LCD TVs with cable access, wireless Internet.

ул. Васил Левски бр. 19б str. Vasil Levski No. 19b

+389 2 30 75 270 +389 75 204 505 eldo@t-home.mk

hotelvictoriaskopje1@yahoo.com

www.hotelvictoria.com.mk

www.hostelld.mk

Хотел Евросет има одлична локација, во близина на центарот на градот, но доволно далеку од градската врева за да обезбеди пријатен престој и релаксирани вечери. Располага со седум удобни и модерни соби, кои гарантираат пријатен престој на бизнис-гости, семејства, спортски тимови, група патници. Хотелот располага со неверојатен поглед на планината Водно и реката Вардар. Спие во мирни ноќи и се буди во неверојатни утра. Hotel Evroset has excellent location, in the vicinity of the city centre, but far enough from the city crowd to provide enjoyable stay and relaxing evenings. The hotel has 7 comfortable and modern rooms which guarantee pleasant stay to business guests, families of all sizes and ages, sport teams, single and group travellers. The hotel has incredible view to mountain of Vodno and river Vardar. It sleeps in peaceful nights, and wakes up in amazing mornings.

ул. Скупи бб str. Skupi bb

w w w. e v r o s e t . m k


Повеќе од триесет и три години „Скопско лето” претставува препознатлив белег и своевиден културен бренд на Скопје и Македонија. Овој епитет манифестацијата го градеше со децении преку реализацијата на повеќе од 1.500 програми, во чии рамки беа прикажани стотина театарски претстави, неколку стотици концерти и филмски проекции, десетици изложби. Со анимацијата на најатрактивните простори во градот, „Скопско лето” беше домаќин на неколку илјади уметници од земјата и странство, анимирајќи ја скопската и македонска публика, чиј број во изминатите години просечно се движи околу 30.000 до 50.000 посетители од сите возрасни групи и со различни уметнички и естетски афинитети. „Скопско лето” е препознатлив знак и во меѓународната културна и сеопшта комуникација на Скопје и Македонија, што го потврдува и фактот што до сега манифестацијата, а со тоа и Македонија и нејзиниот главен град биле домаќини на уметници од целиот свет, почнувајќи од Јапонија и Кина преку Индонезија, Индија, Иран, Турција и Русија, до земјите од цела Европа до САД и Канада. Традиционално, „Скопско лето“ започнува на 21 јуни - на првиот ден на летото и Светскиот ден на музиката и трае до 31 јули.

More than thirty three years Skopje Summer presents recognizable characteristic and typical cultural brand of Skopje and Macedonia. The manifestation has built its epithet by decades through realization of more than 1.500 programmes in which frames hundreds of stage plays have been shown, several hundred of concerts and film projection and about ten exhibitions. The animation of the most attractive places in the city, Skopje Summer was host of several thousand artists from the country and abroad, animating Skopje and Macedonian public, whose number approximately moves from 30.000 to 50.000 visitors of all age groups and by different artistic and aesthetic affinities. Skopje Summer is recognizable sign both in the international cultural and general communication of Skopje and Macedonia thus confirming it by the fact that till now the manifestation, as well Macedonia and its capital city have been hosts of artists from the entire world, starting from Japan and China through Indonesia, India, Iran, Turkey and Russia, to the countries from the whole Europe up to USA and Canada. Traditionally, Skopje Summer starts on 21st June - on the first day of the summer and the World Music Day and it lasts up to 31st July.


куќа-музеј заштитена од Републичкиот завод за заштита на спомениците и културата на Град Скопје

ресторан

СТАРА КУЌА

Наша лична карта и препознатлив белег е националната храна, исклучително здрава храна подготвена на традиционален начин во фурна на дрва, како и во најсовремена кујна опремена по HACCP систем

Изградена во далечната 1836 година, ова е најстарата градска куќа во Македонија, која сеуште е во функција и претставува национално богатство, кое сведочи за историјата на македонската куќа и нејзината автентичност. Изградена од дрво и камен, со оригинални резбани тавани, оваа куќа била дом на шест поколенија на семејството Јовановиќ. Денес претставува прекрасен национален ресторан со извонреден, топол и пред с , традиционален македонски амбиент. Додека се воодушевувате од убавината на амбиентот збогатен со хортикултурата во дворот и звуците на фонтаната, душата ја галат нежни звуци на националните музички инструменти кавалот и гајдата, придружувани со виолината, гитарата и хармониката. Подготвуваме најразлични коктели и шведски маси, организираме прослави и забави, како и менија за групи.


a memory house protected by the Republic Office for Protection of Monuments and Culture of the City of Skopje

restaurant

OLD HOUSE

Our identification card and recognizable feature is the national dishes, exceptionally healthy food prepared in a traditional way in a wood stove as well as the most modern kitchen equipped according to NASSR system.

It was built in 1836, therefore, this is the oldest city house in Macedonia and it is still functional representing national treasure. It witnesses the history of Macedonian house and its authenticity. Built from wood and stones, with original wood-carved ceilings, this house a home of six generations of the family Jovanovic. Nowadays, it represents a national restaurant with extraordinary, warm and above all traditional Macedonian ambient. While you are thrilled by the beauty of the ambient enriched with the horticulture in the yard sounds produced by the fountain, your soul is cuddled by tender sound of the national musical instruments such as the shepherd's pipe and bagpipe accompanied by the violin, guitar and harmonica. We prepare various cocktails and buffets, we organize celebrations and parties as well as group menus are offered.


Ексклузивен ресторан со разновидно мени, кое нуди домашни и интернационални специјалитети. Во пријатен амбиент, оплеменет со звуци на староградска македонска и популарна музика и со беспрекорна услуга, ресторанот ги задоволува и најпрефинетите вкусови на гостите.

Exclusive restaurant with various menu offers you national and international specialties. Pleasant ambient with sounds of old traditional Macedonian and international music, and perfect service the restaurant Casablanca satisfies the most sophisticated tastes of its guests.

ул. Беласица бр. 2 (Скопски саем)

str. Belasica No. 2 (Skopje Fair)

+389 2 3218

Се наоѓа во склоп на Трговскиот центар СП Планет во населбата Ѓорче Петров, на последниот (четврти) кат, што на ресторанот му овозможува прекрасен панорамски поглед на цело Скопје. Во негова непосредна близина се наоѓаат Водно и Вардар, така што на летната тераса има свежина преку целиот ден, посебно во вечерните часови. Капацитетот на летната тераса е 100 места, додека затворениот ресторански дел е 80 места. Кујната на ресторанот е фузија од интернационални и македонски специјалитети. Во ресторанот се организираат секаков вид прослави.

It is located in the frames of Trade Centre SP Planet in Gjorche Petrov settlement, at the last (fourth) floor thus providing the restaurant magnificent panoramic view of the entire Skopje. Vodno and Vardar are in its vicinity so the garden has the freshness through the whole day, in particular in night hours. The capacity of the balcony is 100 seats while the closed restaurant part is 80 seats. The kitchen of the restaurant is a fusion of international and Macedonian specialities. All kinds of celebrations are being organized in the restaurant.

ул. Ѓорче Петров бб (ТЦ СП Планет) str. Gjorche Petrov bb (TC SP Planet) +389 2 20 31 164 +389 2 20 31 224

405

kafenapoleon@gmail.com


Во средиштето на Градскиот парк во Скопје, меѓу пријатните зеленила, со модерен и елитен стил, ќе ве привлече ресторанот Маракана. Секогаш ќе бидете убаво пречекани и беспрекорно послужени со италијански специјалитети, уникатни морски плодови и риба. Ресторанот располага со две сали со 150 места за седење, а нуди можност и за коктел-забави до 500 гости.

In the centre of the City Park in Skopje, among the comfortable viridity, with contemporary and elite style, the restaurant Marakana will attract your attention. You will be always well welcomed and smoothly served by Italian specialities, single sea foods and fish. The restaurant has two halls with 150 seats at disposal, and it offers a possibility for cocktail-parties for up to 500 quests.

Градски Парк бб, Скопје

City Park bb, Skopje

r

e

s

t

a

u

r

a

n

t

MARAKANA +389 2

RESTAURANT

3221 548

Uranija

+389 2

3118 030

Уранија гордо егзистира повеќе од 18 години, вбројувајќи се во врвот на елитните ресторани во Скопје и на Балканот, каде секојдневно можат да се вкусат најубавите јадења од богатото македонско и интернационално мени, со беспрекорна услуга. Уранија има организирано голем број коктели, шведски маси, гала-вечери и кетеринг-услуги на многу познати домашни и странски компании, амбасади, стопански комори. Долгогодишната успешна работа се круниса со отворање на уште три нови објекти - домашни кујни, врз принципот на self-service. Едниот објект се наоѓа во зградата на Комерцијална банка, другиот во Народна Банка на Македонија, а најновиот во ТЦ Соравиа. Уранија располага со сопствена пекара за подготвување разни видови леб, пити, кифли, бели печива и слатки. Услугите за доставување на храната се вршат со три специјализирани комби возила со термо-кабина за одржување на температурата на храната. Од 2008 година сите ресторани на Уранија поседуваат HACCP стандард.

Uranija exists for more than 18 years, entering the top of the elite restaurants in Skopje and in the Balkan where every day one can taste the most beautiful meals from the rich Macedonian and international menu, including premium service. Uranija has organized major number of cocktails, smorgasbord, gala-dinners and catering services of many famous national and foreign companies, embassies, chamber of commerce. The long successful work is crowned by opening three more new objects - national cuisine, based on the principle of self-service. One object is located in the building of Komercijalna Banka, other in the National Bank of Macedonia, and the latest one in TC Soravia. Uranija has at disposal its own bakery for preparation of different types of bread, pies, rolls, pastries and sweets. The food delivery service is performed by three specialized van vehicles by thermo cab for maintenance of the food temperature. Since 2008 all restaurants of Uranija own HACCP standard.


r e s t a u r a n t

Во самиот центар на градот, дојдете и вкусете ги најдобрите специјалитети на нашата кујна. Утрата нека започнат со петнаесетте видови свежо подготвени салати, а во попладневните и вечерните часови продолжете со познатите жабји поховани и на жар батаци, салстал ќуфтиња од наут, полнети тиквички, грне тава и уште многу други специјалитети. За десерт не го пропуштајте топло-ладниот колач.

In the very centre of the city, come and taste the best specialities of our cuisine. Let the mornings start with fifteen types of fresh prepared salads, and continue the afternoon and evening hours with famous frog's drumsticks, salstal ground meat from naut, filled zucchini, pot casserole and many other specialities. Do not miss the hot-cold pudding for dessert.

ул. Даме Груев бр. 16 ТЦ Палома Бјанка +389 2 3133 535 str. Dame Gruev No. 16 TC Paloma Bianka

прв вински бар во Македонија од 2008 година the first wine bar in Macedonia from 2008 Пивницата СТАР ГРАД се наоѓа веднаш до црквата Св. Спас. Во автентичен и пријатен амбиент, со понуда од околу 20 видови пива и богато мени, нуди забавни моменти со жива забавна и рок музика секоја вечер од 22.30 часот.

Винотеката ТЕМОВ е сместена во интересно катче од Чаршијата, блиску до центарот на Скопје. Располага со голема селекција на македонски и увозни вина, во релаксирачка атмосфера со акустични звуци од бендовите кои се менуваат секојдневно.

The Beer House STAR GRAD is located next to the church St. Spas. In an authentic and pleasant ambient, by offer of around 20 wines and rich menu, it offers funny moments with live rock music every night from half past ten.

The Winery TEMOV is located in interesting nook in the Bazaar, close to the centre of Skopje. it has huge selection of Macedonian and imported wines, in relaxing atmosphere and acoustic sounds of the bands that change continuously.

+389 75 235 780 ул. Градиште 1, Стара чаршија str. Gradishte 1, Old Bazaar

ул. Градиште 1а, Стара чаршија str. Gradishte 1, Old Bazaar +389 2 3212 779 vinotekatemov@gmail.com

+389 75 235 782 stargrad2009@gmail.com


Лоцирана во главниот град, со убав амбиент и во согласност со кулинарските стандарди, Винарската визба Сковин Ви нуди единствена можност за пријатни мигови со Вашите блиски, организирање деловни средби и свечени прослави, надополнети со можност за прошетка низ Винарската визба и запознавање со процесот производство на врвни вина. Доколку сте љубители на добрата капка вино, Винарската визба Сковин е одличен избор за дегустација на врвни и квалитетни вина со помош и совети од професионални сомелиери.

БАРИК-ПОДРУМ

Located in the capital, in a nice ambience and following the culinary standards, the wine cellar Skovin offers a unique opportunity for spending pleasant moments with your loved ones, arranging business meetings and celebrations, complemented with the opportunity to take a tour through the winery and observe the process of producing premium wines. If you enjoy a good wine drop, the wine cellar Skovin is an excellent choice for tasting top quality wines with the assistance and advice from professional sommeliers.

Од 2011 година во состав на Сковин почна да функционира и барик-подрумот, со што Сковин ќе ја прошири својата палета и со вина одлежани во дабови буриња. Барик-подрумот е опремен со буриња од разни производители од Франција, Хрватска, Италија и Македонија и со различен капацитет од 5.000 литри до класичните 225 литри. Во моментов во нив зреат вина од сортите шардоне, мерло, каберне совињон и вранец, како и нашите врвни вина Марков Манастир и Скупи куве.

BARRIQUE-CELLAR

Вековната македонска традиција во производство на квалитетни вина и богатството на македонската кујна НА ЕДНО МЕСТО

Since 2011 a barrique cellar has become a part of Skovin by which the range of Skovin wines has been expanded with wines aging in oak barrels. The barrique cellar has been equipped with barrels of various producers from France, Croatia, Italy and Macedonia and of diverse capacities, from 5.000 litres up to conventional 225 litres. The varieties Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon and Vranec are left now to age in these barrels as well as our premium wines Markov Manastir and Scupi Cuvee.

Centuries-old Macedonian tradition in producing quality wines and the richness of the Macedonian cuisine ALL IN ONE PLACE

ул. 15 Корпус бр. 3, Скопје str. 15th Korpus No. 3, Skopje

t: +389 2 3175 107 f: +389 2 3175 207 info@skovin.com.mk

w w w. s k o v i n . c o m . m k


ресторан

Беровец Како во царство на добра храна, ресторанот нуди специјалитети од Источна Македонија. Се наоѓа во трговскиот центар Три Бисери во населбата Аеродром.

restaurant

Berovec As in the kingdom of good food, the restaurant offers specialties of East Macedonia. It is located in the Trade Centre Tri Biseri in Aerodrom settlement. бул. Јане Сандански бр. 7 blvd. Jane Sandanski No. 7

+389 2 2451 135 +389 70 213 452

ул. 31 бр. 8 str. 31 No. 8

ресторан

Градска Кула Се наоѓа во центарот на градот, во најстарото Маџар маало. Лоциран спроти паркингот на хотелот Холидеј Ин,во автентичен староградски стил, ресторанот нуди прекрасна атмосфера со вкусно подготвени специјалитети од старата македонска кујна.

restaurant

Gradska Kula It is located in the centre of the city, in the oldest Madzar maalo. Located opposite to the parking lot of the Hotel Holiday Inn, in authentic old city style, the restaurant offers beautiful atmosphere with tasteful prepared specialities of the old Macedonian cuisine.

+389 70 366 897


р е с т о р а н

i r e s i B Tri restaurant

Tri Biseri Во прекрасен амбиент со традиционална македонска гостољубивост ќе ја пробате највкусната приготвена храна залиена со традиционалните врвни македонски вина.

In beautiful ambient with traditional Macedonian welcome you will taste the most delicious prepared food watered by the traditional prime Macedonian wines.

бул. Јане Сандански бр. 7 (населба Аеродром) blvd. Jane Sandanski No. 7 (Aerodrom settlement)

+389 2 461 171 +389 2 461 566

www.unet.com.mk/tribiseri

Ресторанот е основан 1990 година. Располага со капацитет од 120 седишта. Нуди интернационална и македонска кујна, со голем избор на врвни вина од најдобрите винарии. Организира приватни веселби, свечености и коктели за различни настани. Располага со кетеринг-служба според НАССР стандарди. Долгогодишната работа во угостителството, како и листата на нашите клиенти, н прави еден од најдобрите ресторани со гарантирано квалитетна услуга.

The restaurant is established in 1990. It has at disposal capacity of 120 seats. It offers international and Macedonian cuisine, including major selection of prime wines by the best wineries. It organizes private celebrations and cocktails for different events. It has at disposal catering service under HACCP standards. The long-time work in the tourism, as well as the list of our clients makes us one of the best restaurant with guaranteed quality service.


ресторан

ДОЈРАНА

Dvazlatnika

Ресторан со долга традиција, во кој се служи вкусна национална храна, разни специјалитети на скара, прасешко и јагнешко печење, свежа риба. Посебно препорака во утринските часови има највкусната телешка и шкембе чорба во градот.

ресторан

restaurant

Dva zlatnika

restaurant

DOJRANA ул. 513 бр. 22-б str. 513 No. 22-b

+389 2 3175 037

Restaurant with long traditions where tasteful national food is serviced, different grill specialities, port and lamb, fresh fish. Special recommendation in the morning hours is veal's and potbelly's soup in the city.

Ресторанот организира секаков вид прослави, во убав и пријатен амбиент со првокласна храна и врвна услуга.

The restaurant organizes all types of celebrations, in nice pleasant ambient with first class and prime service.

ул. Метрополит Теодосиј Гологанов бр. 28

str. Metropolit Teodosij Gologanov No. 28

+389 2

restaurant

Balkanika

ADHERENT TO THE TRADITIONS we wish you great welcome

+389 2 3073 ул. Октомвриска Револуција бр. 24

+389 78

str. October Revolution No. 24

256 920

+389 70

256 920

TOSCANA TAVERN

For the centuries many people lived in the Balkan and different cultures met. Some of them passed, some of them went and some of them left: Turks, Serbians, Albanians, Bulgarians, Vlahs, Greeks, Romas, Bosnians, Croatians, and Slovenians. Macedonian has always been good host. All of those beautiful, good, cheerful persons met at places as current restaurant Balkanika.

713

Со векови на Балканот живееле многу народи и се среќавале многу култури. Некои поминувале, некои заминувале, некои останувале: Турци, Срби, Албанци, Бугари, Власи, Грци, Роми, Бошњаци, Хрвати, Словенци. Македонците отсекогаш биле добри домаќини. Сите тие убави, добри, весели луѓе се собирале на места како што е денес ресторанoт Балканика.

ВЕРНИ НА ТРАДИЦИЈАТА Ви посакуваме големо добредојде

3220 076

ул. Иво Рибар Лола бр. 72 str. Ivo Ribar Lola No. 72

+389 2

3079 994

+389 70

581 019


МЕРАК ЗА СЕКОЈ ШТО ИМА ЖЕЛБА да проба нешто автентично за македонското поднебје. IT IS EAGER FOR EVERYONE WHO WANTS to taste something authentic for Macedonian climate.

MATKA HOTEL is located above the restaurant and it is inspirational place for visitors that want to retain longer and to spend the night in nature, in clean air, far from the crowd and city noise. The object has at disposal with five comfort rooms categorized in high A-category, equipped in shower bath, LCD, satellite TV, fast wireless, as well as one king's apartments with open Jacuzzi and mini-bar.

MATKA RESTAURANT is located at the lake side. It is made in rustique style with 80 seats in the inner part, having beautiful ambient and smell of home cuisine. In summer days, enjoy on the balcony and the part by which it enters the beautiful lake is real experience. The capacity of the restaurant is 400 seats and it is excellent place for private and business meetings.

+389 70 271 900 +389 70 385 375

ЗАСПИВАЊЕ И БУДЕЊЕ со звукот на езерото кое претекува преку карпите. FALLING ASLEEP AND WAKING-UP by lake sound that prevails over the rocks.

phone: +389 2 2052 655

РЕСТОРАНОТ МАТКА е сместен на самиот брег на езерото. Уреден е во рустикален стил, со 80 места во внатрешниот дел, со прекрасен амбиент и мирис на домашна кујна. Во летните денови, уживањето на терасата и делот со кој таа влегува во прекрасното езеро е вистинско доживување. Капацитетот на терасата е 400 места и претставува одлично место за приватни и деловни собирања.

ХОТЕЛОТ МАТКА е сместен над ресторанот и претставува инспиративно место за посетителите кои сакаат да се задржат подолго и ноќта да ја поминат во природа, на чист воздух, далеку од метежот и градската врева. Објектот располага со пет комфорни соби категоризирани во висока А-категорија, опремени со туш-кабина, LCD, сателитска телевизија, брз безжичен интернет, како и со еден кралски апартман со отворено џакузи и мини-бар.

fax: +389 2 2052 662

хотел и ресторан hotel & restaurant


Bravos r e s t a u r a n t

ул. Мајка Тереза бр. 4 str. Majka Teresa No. 4

+389 2 3212 813 БРАВОС КЕТЕРИНГ е посветен на комплетно планирање на коктели и веселби. Тим професионалци се грижи за секој детаљ од настанот. Најголемо внимание добива храната, сервирана на начин кој секој гостин го остава без здив и со вкус кој ќе ги задоволи и најпребирливите гастрономи. БРАВОС ги нуди своите услуги во Вашиот дом или работно место и бесплатно ја доставува нарачката секаде во градот.

Во срцето на градот, но далеку од градскиот метеж, БРАВОС е место каде може да се опуштите и да уживате во прекрасната староградска музика и уникатната мешавина на вкусови од целиот Медитеран. Со прекрасниот амбиент и вкусната храна ќе заборавите на секојдневните проблеми, а пријатниот персонал ќе се погрижи Вашето искуство во БРАВОС да биде незаборавно.

In the heart of the city, but far from the city crowd, BRAVOS is place where you may relax and enjoy the beautiful old city music and unique mix of tastes from the whole Mediterranean. By the beautiful ambient and the tasteful food you will forget the everyday problems, and the pleasant staff will make your experience in BRAVOS unforgettable.

BRAVOS CATERING is devoted to complete planning of cocktails and celebrations. Team of professionals takes care for every detail from the event. The biggest attention is at food, served in a way that each guest is left breathless and with taste that will satisfy the most selective gastronomes. BRAVOS offers its services in your home or work place and delivers the order for free through the whole city.


Во недопрената природа на СКОПСКА ЦРНА ГОРА, во рамките на манастирскиот комплекс Св. Илија, ќе најдете идеално прибежиште, каде ќе бидете љубезно пречекани и послужени со изворниот вкус на домашно приготвената храна, залеана со чаша македонско вино.

+389 70 410 919 +389 71 329 098

^ardak

RESTORAN

RESTAURANT

CHARDAK

In the untouched nature of SKOPSKA CRNA GORA, within the monastery complex St. Ilija, you will fill shelter where you will be amiably welcomed and served by the source taste of homemade food, watered with glass of Macedonian wine.


ресторан ул. Стив Наумов бр. 1, Стара Чаршија

Spinoff r e s t a u r a n t

Во Старата скопска чаршија, после стоковната куќа Илинден, се наоѓа еден од најпрестижните ресторани во Скопје. Во ултрамодерен стил, тука може да се вкуси најдобрата италијанска кујна, нови видови паста и скара по избор.

MAKEDONIJA KVIN

The restaurant has the capacity of 250 seats. All types of celebrations are organized here. In beautiful ambient and prime service, your celebrations will stay unforgettable.

str. Stiv Naumov No. 1, Old Bazaar

One of the most prestigious restaurants in Skopje is located in the Old Bazaar, after the department store Ilinden. In ultra-modern style, here one may taste the best Italian cuisine, new types of pasta and grill by your choice.

+389 2 223

Прекрасен амбиент, камин за во зимскиот период, фонтана и покрив кој се отвора во текот на летниот период - сето тоа збогатено со звуците на македонската староградска песна.

Ресторанот располага со капацитет од 250 места. Се организираат секаков вид прослави. Во прекрасен амбиент и со врвна услуга, Вашите свечености ќе останат незаборавни.

restaurant

MAKEDONIJA KVIN

705

+389 78

Dva elena ресторан

267 795

HARMONIJA

ул. Загребска бр. 31, Козле (под црквата Св. Јован Крстител)

Ресторан за вегетаријанска, макробиотичка, диетална и здрава храна и сендвичара во ТЦ Буњаковец, во близина на грчкиот конзулат

Restaurant for vegetarian food, macrobiotic, dietetic and healthy food in TC Bunjakovec, near the Greek Consulate.

+389 2 3060 900

Beautiful ambient, fireplace for the winter period, the fountains and roof that opens in summer period - all that enriched by the sounds of Macedonian old-city songs.

restaurant

Two deer

str. Zagrebska No. 31, Kozle (under the church St. Jovan Krstitel)

+389 2 460 985

+389 2 5213 466


ПРАЗЕН ПРОСТОР


Bisera

GOCE 2000 r e s t a u r a n t

restaurant

ул. Ангел Димов бр. 4 str. Angel Dimov No. 4

Се наоѓа во стариот дел на Аеродром, во близина на Воениот музеј на Македонија. Десетгодишното постоење е доказ за квалитетната услуга. Ресторанот располага со 350 седишта за гости, како и организација за кетеринг-служба.

goce2000.com.mk

It is located in the old part of Aerodrom, near the Military Museum of Macedonia. The ten years existence is proof for quality service. The restaurant has at disposal 350 seats for guests as well as organization for catering service. +389 2

468 787

+389 2

462 784

Ресторанот воодушевува со ексклузивно дизајнираниот ентериер. Богатото мени изобилува со раскошни вкусови од националната и интернационалната кујна, проследено со извонреден избор на квалитетни видови вина. Се организираат приватни вечери, свадби, бизнис-средби, родендени, приеми, коктел-забави, промотивни активности и презентации. Ресторантот стои на располагање при планирање на прославите и дополнителните барања: аранжмани со цвеќе, балони, свеќи, специјални светлосни ефекти, различен тип музика, фотограф, снимател.

2 2527 346 2 2527 019 70 221 280 +389 75 221 280

The restaurant thrills with exclusively designed interior. The rich menu abounds superb taste of national and international cuisine, accompanied by the excellent selections of quality types of wine. Private dinners, weddings, business-meetings, birthday parties, acceptance, cocktail-parties, promotional activities and presentations. The restaurant is at disposal while planning the celebrations and additional requirements: flower arrangements, balloons, candles, special light effects, different type of music, photographer, cameraman.

Jana restaurant

Ресторанот постои веќе 20 години. Се приготвуваат македонски специјалитети, пити, жабји батаци, сите видови јагнешко, јарешко и прасешко, како и разновидни свежи салати. Специјалитет на ресторанот е шарската плескавица.

с. Шишево, Скопје v. Shishevo, Skopje

+389 2 3067 +389 70 257

585 800

jana@restorani.com.mk ул. 505 бр. 1 str. 505 No. 1

restaurant

Можат да се вкусат разновидни јадења и специјалитети од богато мени. Се организираат бројни коктели, приеми, гала вечери и кетеринг-услуги.

OAZA

Arapski restoran GTC, 1 kat GTC, 1 floor

Arabian restaurant

The restaurant has been working 20 years. Macedonian specialities, pies, frog's drumsticks, all types of lamb, goat meat and pork as well as different fresh salads are prepared. The speciality of the restaurant is Shara's burger.

+389 2 2052 322 +389 71 711 777

Во традиционален арапски ентериер и со звуци на арапска музика, можат да ги вкусите најубавите специјалитети на арапската кујна и да се напиете прекрасен салеп. In the traditional Arabic interior and the sounds of Arabic music, you may taste the most beautiful specialities of the Arabic cuisine and to drink beautiful salep. +389 2 3232 002 +389 75 246 977

You may taste the different meals and specialities from the rich menu. Numerous cocktails, acceptances, gala dinners and catering services are organized.


r e s t a u r a n t

ROGER

PIANO Ресторанот организира свадби, крштевки, матурски и дипломски прослави, настани од дипломатски карактер, бизнис-ручеци и вечери, коктели, кетерингуслуги, прес-конференции, прием на делегации и разни други прослави. ул. Трница населба Илинден (до хотел Белви)

+389

2 5217 777 75 222 522 75 444 744 75 205 141 roger.pijano@gmail.com

The restaurant organizes weddings, sacraments, graduation celebrations, events of diplomatic character, business-dinners, cocktails, catering services, press-conferences, acceptance of delegations and many different celebrations. str. Trnica Ilinden settlement, (next to Hotel Bellevue)


Fast Food 7 е најпознатиот бренд за брза храна во Скопје, кој на македонскиот пазар опстојува повеќе од 23 години. Во 1987 година Fast Food 7 започна со работа во добро познатиот објект во центарот на градот спроти грчката амбасада. Во 2005 година е отворен вториот Fast Food 7 до ТЦ Три бисери во Аеродром. Во 2008 година се имплементираше HACCP. Во 2009 година го прошируваме асортиманот со нашиот прв скара-ресторан 7, кој се наоѓа во центарот на градот (Градски Ѕид). Нашиот принцип на работа е постојан и со врвен квалитет, препознатлив вкус и квалитетна услуга. Fast Food 7 спроти грчка амбасада / opposite to Greek Embassy

+389 2 3211 914 Fast Food 7 до ТЦ Три бисери / next to TC Tri Biseri

+389 2 2447 774 restaurant 7 кај Градски ѕид / at the City Wall

+389 2 3224 000

Fast Food 7 is the most famous brand for fast food in Skopje, working in the Macedonian market for more than 23 years. In 1987 Fast Food 7 started its work in well-known object in the centre of the city opposite to the Greek embassy. In 2005 the second Fast Food 7 is opened next to TC Tri Biseri in Aerodrom. In 2998 HACCP was implemented. In 2009 we extended the assortment with our first grillrestaurant 7 located in the city (City Wall). Our principle of work is permanent and with prime quality, recognizable taste and quality service.

PIZZA RESTAURANT

B alilla

Пицеријата Balilla е една од најстарите и најпознатите пицерии во градот, отворена е во 1988 година и претставува место каде има убава атмосфера, прекрасна храна и одлична услуга. Од вештите раце на нашите пица-мајстори може да ги вкусите најубавите пици, тестенини и други специјалитети од богатото мени. Наш приоритет е да го подобруваме и прошируваме асортиманот и да имаме задоволни гости, кои секогаш ќе можат да уживаат во нашите специјалитети и амбиент. ул. Васил Ѓоргов бр. 29

+389 2

3163 313

It is one of the oldest and most famous pizzarestaurant in the city, opened in 1988 and it is place with good atmosphere, beautiful food and excellent service. By the skilled hands of our pizzamasters you may taste the best pizzas, pastas and other specialities from the rich menu. Our priority is to improve and extent the assortment as well as to satisfy the guests that will always enjoy our specialities and the ambient.

Пица-ресторанот 511 се наоѓа во прекрасен амбиент недалеку од центарот на градот, веднаш зад трговскиот центар Беверли Хилс. Познат е по вкусните пици, лазањи и домашно произведените њоки. Изобилува со многу специјалитети, од кои задолжително треба да се пробаат фиорентинските лазањи со спанаќ, сирење и кашкавал. Капацитетот е вкупно 110 седишта, од кои 60 надвор на прекрасно уредената тераса и 50 внатре.

pizza restaurant

511 ул. Васил Ѓоргов бр. 29 str. Vasil Gjorgov No. 29

str. Vasil Gjorgov No. 29

info@balilla2.com

www.balilla2.com

+389 2

3213 735

Pizza - restaurant 511 is located in good ambient not far from the centre of the city, immediately behind the Trade Centre Beverli Hills. It is famous for tasteful pizzas, lasagnes and homemade njoki. It abound many specialities from which one should obligatory try the Fiorentina's lasagnes with spinach and cheese. The capacity is 110 seats in total, 60 outside at the beautifully adjusted balcony and 50 inside.


Fast Food & Restaurant

LAP-LAP Покрај квалитетната услуга, ресторанот нуди и комплетна организација на семинари, предавања, промоции, собири (изнајмување сала со разглас), кетеринг-достава за секакви пригоди (роденденски забави, венчавки, крштевки, матурски). Менито на ресторанот е разновидно и се состои од предјадење, топли предјадења, аперитиви, главни јадења, десерти, апетисани, овошје и овошни салати, алкохолни и безалкохолни пијалаци, пиво на точење и филтер-кафе. Професионалниот персонал ќе ги задоволи и најпрефинетите вкусови на секој консумент.

Фантастична понуда за сите љубители на пријатен и услужлив амбиент. Познат по својата традиција, ресторанот секоја година ги надополнува своите врвни кулинарски рецепти. Освен познатите вкусни пици, овде можат да се најдат и други интересни јадења: сите видови паста, од кои доста познати се потпечените тривезе и варизе шпагети, лазањи и други тестенини, како и секаков вид чорби и супи, скара на жар, морски плодови, пастрамајлии. Ресторанот располага со 260 места, од кои 110 во внатрешниот дел и 150 на прекрасната зелена тераса, а организира и крштевки, родендени, слави, како и кетеринг-служба.

Besides the quality service, the restaurant offers complete organization of seminars, lectures, promotions, meetings (renting conference hall including public-address systems), catering delivery for any events (birthday parties, weddings, sacraments, graduations). The menu of the restaurant is different and it consists of starter, hot starters, aperitifs, main meals, desserts, appetisers, fruit and fruit salads, alcohol and soft drinks, bear whetting beer and filter coffee. The professional staff will satisfy the most prestigious taste of each consumer.

ул. Лондонска бр. 19 (ТЦ Олимпико) str. Londonska No. 19 (TC Olimpiko)

+389 2 3069 900

pizzeria

SMOK

Fantastic offer for all fans in good and serviceable ambient. Famous for its tradition, each year the restaurant complements its prime culinary recipes. Except for the famous tasteful pizzas, here you may find other interesting meals: all types of pasta, the most famous of which is the roasted triveze and varies spaghetti, lasagnes and other pastries, as well any types of soups, grill, sea foods, pastrmalijas. The restaurant has at disposal 260 seats, 110 in the inner part and 150 at the beautiful green balcony. It as well organizes birthdays, celebrations, as well as catering service.

t. 389 2 3115 155

f. 389 2 3115 113

бул. Александар Македонски бб (близу студентскиот дом Стив Наумов)

fish reastaurant

Frutti Di Mare Свежината и врвниот квалитет на рибата и морските плодови се апсолутен императив за с што се подготвува во кујната на Frutti di Mare. Во менито ќе наидете и на богат избор на салати, тестенини и разни специјалитети од месо и, за првпат во Македонија, како специјалитет на куќата се подготвуваат оригинални виенски ребра.

blvd. Alexander of Macedonia bb (near the student house Stiv Naumov)

The freshness and the prime quality of the fish and sea fruits are absolute imperative for all prepared in the kitchen of Frutti di Mare. In the menu you will find rich selection of salads, pastries and different specialities of meat, and for the first time in Macedonia, as house speciality the original Wien' slats are prepared. ул. Раде Кончар бр. 5 str. Rade Konchar No. 5

+389 2 3132 145 www.fruttidimare.com.mk


GANZA

AN

pivnica Во духот на староградската македонска култура, Ganza овозможува пријатен амбиент исполнет со врвни македонски кулинарски специјалитети.

Се наоѓа во срцето на Старата скопска чаршија, како единствен ресторан сместен во еден од најстарите историски локалитети, Капан Ан. Тука можат да се почувствуваат македонската традиција и дух и да се вкусат старите македонски специјалитети.

beer house

AN

It is located in the heart of Old Bazaar, as unique restaurant located in one of the oldest historical localities, Kapan An. Here one may feel the Macedonian tradition and spirit as well as to taste the old Macedonian specialities.

In the spirit of old city Macedonian culture, Ganza provides good ambient filled in by the prime Macedonian culinary specialities.

ул. Градиште бр. 14 str. Gradishte No. 14

+389 2 3212111

ул. Ѓорѓи Пешков бр. 4

+389 2 3111 876 +389 70 596 125

str. Gjorgji Peshkov No. 4

www.pivnicaan.com.mk

Во оваа ќебапчилница во Старата скопска чаршија, во автентичен чаршиски стил, освен популарните ќебапи, можете да пробате вкусна традиционална храна, тавче-гравче и свежо приготвено месо и колбаси од сопствено производство. Ќебапчилницата располага со вкупно 65 столчиња, од кои 35 во надворешниот и 30 во внатрешниот дел.

ќебапчилница

СНОШТИ МИНАВ

Roast restaurant

SNOSTI MINAV

In this restaurant in the Old Bazaar, in authentic bazaar style, except the famous kebabs, you may taste the tasteful traditional food, tavchegravche and fresh prepared meat and sausages by its own production. The restaurant has at disposal 65 seats in total, 35 outside and 30 inside.

+389 2 3223 520

LA BODEGUITA DEL MEDIO Во ресторанот се подготвува традиционална кубанска храна и најразлични коктели. Ова е 14-ти кубанско-музички барресторан во Европа. Повелете и уживајте во кубанската музика и во специјалитетите на кубанскиот ресторан заедно со егзотичните коктели.

Traditional Cuban food and different cocktails are prepared in the restaurant. This is 14th Cuban music bar-restaurant in Europe. Come and enjoy the Cuban music and the specialities of the Cuban restaurant accompanied by exotic cocktails.

Кеј 13 Ноември бр. 180 ГТЦ quay 13 November No. 180 GTC

ул. Казанџиска бр. 14 str. Kazandziska No. 14

+389 2 3122 305

www.bodeguita.com.mk

+389 2 3122 309


Irish Pub & Restaurant

dubliner Се наоѓа на кејот на реката Вардар. Во топол и пријатен амбиент со убава музика, ќе уживате во вкусните специјалитети на француската, италијанската и ирската кујна, подготвена од врвни кулинари. Послугата во ресторанот е срдечна и комуникативна, а атмосферата е жива, весела и пријателска.

а бр. 14 (ГТЦ) ул. Казанџиск ber (GTC) quay 13 Novem

It is located on the riverside of Vardar. In worm and pleasant ambient with beautiful music, you will enjoy the tasteful specialities of French, Italian and Irish cuisine, prepared by prime culinars. The service of the restaurant is amiable and communicative, and the atmosphere is live, cheerful and friendly.

+389 2 3211 467


10 years your favourite place

Gran Club

str. 9 No. 43 Ilinden settlement

+389 75

456 598

k +389 2 3177 317 nklub.m +389 72 216 517

a www.gr

Café Bar ul. 9 br. 43 naselba Ilinden

+389 2 3239 539

10 години ваше омилено место

MARTINI

www.martinicaffe.mk бул. Партизански Одреди бб blvd. Partizanski odredi bb

+389 2 3061 127


Чајџилницата е лоцирана во Старата скопска чаршија. Покрај различните видови чаеви, можете да се забавувате и во многубројните друштвени игри: карти, домино, табла и хокеј.

teashop NASER The teashop is located in the Old Bazaar. Besides the different types of tea, you may enjoy many social games: cards, domino, draught board and hockey.

NASER ул. 108 бр. 1 str. 108 No. 1

+389 70 4546 45

Туристички сојуз на Скопје е автономно здружение на граѓани од 1996 година. Тоа е годината од кога нашето здружение започна со реализација на своите активности и проекти со самофинансирање. Мисијата на Туристичкиот сојуз на Скопје отсекогаш била да пружа информации за градот и скопската околија преку рекламни материјали и туристичко-информативни центри, медиуми, водички услуги, сувенири, туристичка настани (Туристичкиот сојуз на Скопје организира бесплатна туристичка тура на 13 ноември, присуствува на саеми и др.). Во своето 57-годишно постоење, Туристичкиот сојуз на Скопје имал учество во организирање активности за подобрување на квалитетот на туристичките услуги, проекти и работилници со една цел, поддршка и организација на услуги на своите членови на сите кои придонесуваат со активно и посветено подобрување во својата презентација, своето работење и неговото опстојување на подобро Скопје.

The Tourist Association of Skopje is an autonomous, non-governmental organization since 1996. That is the year when our association of citizens started functioning i.e. realizing its activities and projects by self-financing. The mission of TAS has always been to inform about the city and Skopje surrounding and wider with advertising material, tourist and information centres, media, guiding service, with souvenirs, touristic events (Tourist Association of Skopje organizes free touristic sightseeing for 13th of November, presence on fairs etc.) All along the 57 years of its existence, the Tourist Association of Skopje kept organizing activities for upgrading the quality of the touristic services offered, provided expertise for projects and operated as support for its members - all those that contributed actively and with dedication in its work, its operations, its subsistence.

ул. Даме Груев блок 3 п. фах 399

str. Dame Gruev block 3 p. fah 399

www.turistickisojuznaskopje.com


Јасен меѓу мистиката и реалноста. Јасен не е национален парк, ниту шумски резерват. Не е забранета зона, ниту мистичен предел од некои минати времиња. Јасен не е тајна, иако токму неговата тајновитост најчесто н фаќа за рака и н води натаму - кон недоволно познатото, недореченото, сомнежливото. Јасен е реална географија, скапоцен релјеф на Македонија и конкретна стварност во речиси нестварно опкружување. Заради заштита на природните реткости на овој предел, во 2005 година е основано Јавното претпријатие за управување и заштита на повеќенаменското подрачје Јасен. На фактите им претстои вистински натпревар со гласините, напукнатите сеќавања, маалските шепоти и озборувања. Најдобро е овој „натпревар“ да започне со патување во прво лице. Два пата, стотици приказни. До Јасен може да се стаса преку патот Скопје - Глумово - Матка - Преслап Ивање - Козјак, како и преку Скопје - Нова Брезница - Кула - Здуње. Кој пат и да го изберете, ќе ве однесе на 80 километри долгите шумски патчиња и патеки испреплетени низ пределот како недовршена шара на безброј можности: велосипедизам, планинарење, лов. Теренот со вкупна површина од 32.000 хектари има повеќе димензии и лица, главно поради огромната висинска разлика меѓу најниската и највисоката надморска височина, која изнесува дури 2.154 метри. Пејзажот и видливото се устроени според режимот на вертикалата од, според повеќето, два потенцијални километри во височина. Затоа, од место до место глетката се менува, природата ве изненадува и чуди, ве начекува неподготвени. Ексклузивноста на чувството дека сте таму каде се зборува оти не можело да се биде и дека газите по таинствен предел обвиен со секакви приказни, создава дополнителна димензија која бие во дамарите.

Jasen between the mystique and reality. Jasen is not national park, nor wood sanctuary. It is not forbidden zone, nor mystique area from some past times. Jasen is not a secret, even though its secrecy most often catches us for the hand and leads us further - towards not enough famous, understated, doubtless. Jasen is regional geography, valuable relief of Macedonia and concrete reality in almost unreal surrounding. Due to the protection of the national rarities in this area, The Public Enterprise for Managing and Protection of the Multipurpose Area Jasen was established in 2005. Real competition rumors, crackled memories, neighbourhood whispering and rumors are in front of the facts. The best way to start this 'competition' is by one person travel. Two roads, hundreds of stories. You may reach Jasen through the road Skopje-Glumovo-Matka-Preslap Ivanje-Kozjak as well as through SkopjeNova Breznica-Kula-Zdunje. Whichever road you chose, it will lead you to 80 kilometres long wood paths and roads honeycombed through the area as unfinished design of countless opportunities: biking, mountaineering and hunting, The terrains having total area of 32.000 hectares has several dimensions and faces, mainly due to the enormous altitude difference between the lowest and the highest altitude being even 2.154 m. The scene and the visible area are made under the regime of vertical from, according to many, two potential kilometres in height. That is why, the vies is changing from one to other side, the nature surprises you and it make you astonished and it waits you unprepared. The exclusivity of the feeling that you are at the place where you could not have been and that you walk into secret terrain covered by many stories, created additional dimension that whips in the veins.

w w w. j a s e n . c o m . m k

Јавно претпријатие за управување и заштита на повеќенаменското подрачје

JASEN


Ендемични цвеќиња, ендемични чувства. Вообичаено натоварени со факти и предзнаења, посетителите бавно се движат низ убавината. Се спровираат низ прочитаното за раскошниот број растителни видови во овој предел (дури 843), постојано барајќи дрво или цвет какви што не виделе. Во Јасен виреат 190 ендемични видови растенија, од кои четири се типични македонски ендеми: кошаниновата темјанушка, наталиевата рамонда, емовата мајчина душица и македонската саса, т.н. велигденче. И, како што обично бива, токму кога ќе помислите да се откажете од потрагата и од очекувањата, обземени со нешто ново, да речеме со жолтата пеперутка која по којзнае кој пат ја забележувате дека ве надлетува, еве срамежлив цвет пред вас, во полн сјај, со чудесна боја. Никнат на најнеобичното место, на работ од бездна, сред голотија и камење или затскриен во дебелата сенка на некое дрво. Набрзо сфаќате дека и ова е дел од Јасен - да се наоѓа не тогаш кога се бара, туку да се наоѓа според сопствениот ритам на бараното. Треба да се влезе во пределот и да се биде стрплив - така ќе добиете најмногу, зашто самиот најдобро знае како да ве почести.

Endemic flowers, endemic feelings. Normally loaded with facts and knowledge, the visitors slowly go through the future. They squeeze through the read one for the ample umber of plant types in this area (even 843), constantly looking for tree or flower as you have never seen before. 190 endemic types of plants grow in Jasen, and four of the most typical Macedonian endemic are: koshaninova violet, Nataly's ramonda, Emma's thyme and Macedonian sasa so called veligdenche. And, as usually happens, just when you decide to withdraw from the search and the expectances, obsessed by something new, for example by the yellow butterfly flying around you for several times, timid flower appears in front of you, I its full shine and magnificent colour. Germinated at the most unusual place, on the edge of ambys, in the middle of bareness and stone or hidden in the deep shadow of some tree. You soon understand that this is as well part of Jasen - to find not when you seek but to find it under your own rhythm of the sought-after. You should enter the area and to be patient - and you will get the best as it knows how to give the best honour to you.

Ловот и ловното стопанисување во Јасен. Овој заштитен предел носи неисцрпно богатство од животински видови: обични и елени-лопатари, срни, дивокози, муфлони, диви свињи, зајаци, мечки. За обичниот посетител, љубопитен и настојчив да види нешто ретко и необично, заградените размножувалишта се одлична можност да се соочи „лице в лице“ со животните. Навикнати на звукот на возилата, елените и муфлоните лесно можете да ги „уловите“ со својот фотоапарат, но само доколку не излезете од возилото, зашто вашето присуство, чекорот, дури и најмалото движење со рака ги распрснува животните во бег, а фотографијата би ја „уловила“ празнината и евентуално само жолтата пеперутка што постојано е тука некаде. Можеби не истата, но бездруго секогаш жолта, таинствена и интригантна. На целата површина на Јасен постојат повеќе од 130 ловно-технички објекти: чеки, набљудувачници, хранилишта, солишта. Тие на пејзажот му даваат напнатост, затоа што секој миг ве потсетуваат на можното присуство на дивите животни: тишината станува демнење, а глетката се полни со адреналин. Hunting and hunting management in Jasen. This protected area bears unfailing welfare of animal types: usual and fallow-deer, roes, chamoises, mouflons, wild boars, rabbits, bears. For normal visitor, whimsical and inflexive to see something rare and usual, enclosure growing place are excellent possibility to face 'face to face' with the animals. Attuned to the sound of vehicles, you may catch by your camera the deer and mouflons, but only if you not leave your vehicle, because your presence, the steps and even the slimmest hand movements scatters the animals in escape, and the photo would 'catch' the emptiness and eventually the yellow butterfly being always there. Maybe it is not the same one, by again always yellow, mystique and intrigant. More than 130 hunting-technical facilities exist in the entire area of Jasen: waiting places, observatories, feeding grounds, solishta. Those give to the scene harassment, as at any moment they remind you for the possible presence of wild animals: the silence becomes watching, and the view feels in with adrenalin.

Public Enterprise for Managing and Protection of the Multipurpose Area

ул. 11 Октомври бр. 23а, Скопје п. фах 443 str. 11th October No. 23a, Skopje p.fax 443

JASEN

t +389 2 3115 016, 3239 019 f +389 2 3115 016, 3239 019 +389 71 310 303 tourisam@jasen.com.mk info@jasen.com.mk hunting@jasen.com.mk


DOLLAR TOURS

t. +389 2 2464 440 f. +389 2 2400 520

Our aim is to please you by obtaining low prices and good connections every time you book. We have a strong reputation among our repeat customer base for personal service and invite you to let us know your travel needs.

Naum Naumovski Borce 7 t. +389 2 3228 880 f. +389 2 3228 588 contact@dollarcwt.com.mk

www.dollarcwt.com.mk

w w w . a u r o r a . c o m . m k

www.skopje-3d.mk

ваш постојан семеен пријател, зашто се грижи за убавата страна на животот your permanent family friend taking care for the beautiful side of the life Use the possibility that is miracle of the satisfaction at first, Искористете ја можноста што на почетокот е чудо од задоволство, and at the next moment reality you will infinitely enjoy in. а следниот миг е реалност во која бескрајно ќе уживате.

ул. Мито Хаџивасилев - Јасмин, бр. 48 str. Mito Hadzhivasilev - Jasmin No. 48

т: +389 02/ 3109 448 т/ф: +389 02/ 3132 312 info@magelantravel.com.mk magelanclub@magelantravel.com.mk


air tickets for all destinations hotel reservations summer vacations str. Makedonija winter vacations No. 21\01\02 Centar fairs-congresses travel insurance student tours tel: +389 2 312 16 81 formula 1 fax: +389 2 312 16 83 rent a car representative

bademtour@hotmail.com

w w w. b a d e m t o u r. c o m

Меѓуградската автобуска станица во Скопје е изградена според високи европски стандарди и во целост одговара на потребите не само на 700.000 жители на Скопје, туку и на целата земја, регионот и пошироко. За ова придонесува модерниот стилски изглед споен со мултифункционалноста на објектот и квалитетната услуга. Од 2005 година со новата автобуска станица стопанисува компанијата RULE TOURS, која ја доби под десетгодишна концесија.

The intercity bus station in Skopje was built under the high European standards and it responds the needs not only of 700.000 inhabitants of Skopje, but of the whole country, the region and wider. The modern style performance contributes it connected with the multifunctionality of the object and the quality service. From 2005 the company RULE TOURS manages the new bus station having ten years concession.

Автобуска станица Bus Station +389 2 2466 313 +389 2 2466 011

hotel

CITY PARK Хотелот е лоциран во најубавиот дел на градот Скопје, спроти градскиот парк. Одлична локација која овозможува да бидете во центарот на сите случувања. Во близина на хотелот има многу кафулиња и градски кафеани, каде можете да ги вкусите домашните и странски специјалитети, вистински начин да го доживеете секојдневието на нашиот град. The hotel is located in the most beautiful part of the City of Skopje, opposite to the city park. Excellent location providing place in the centre of all events. Many parlours and city restaurants are in the vicinity of the hotel where you may taste the national and international specialities, real way to experience the triviality of our city. ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 78А str. Gjuro Gjakovikj No. 78A t: +389 2 3290 860 contact@hotelcitypark.com.mk +389 2 3290 861 f: +389 2 3226 455 www.hotelcitypark.com.mk

t/f: +389 2 3121 551 +389 2 3118 911 +389 2 3118 910 contact@ intravel.com.mk

IN TRAVEL AGENCY


ТЦ Палома Бјанка, кат 2, локал 1 TC Paloma Bjanka, floor 2, loc. 1 ул. 27-ми Март, бр. 14 str. 27th March No. 14

info@travelcenter.com.mk travelcenter@t-home.mk

+389 2 3232 130 +389 2 3232 131 contact@iguana.com.mk www.iguana.com.mk

w w w. t r a v e l c e n t e r. c o m . m k

ул. Подграде бр. 76 str. Podgrade No. 76

+ 389 2 3216 665 + 389 2 3216 664 f + 389 2 3216 663

локација: хотел Континентал ул. Александар Македонски бб +389 2 3298 392 +389 2 3298 393 +389 2 3298 394

+389 2 5511 366 +389 2 5511 367 contact@simoniumtravel.com.mk www.simoniumtravel.com.mk

location: Hotel Continental str. Aleksandar Makedonski bb

1990@t-home.mk

www.macedoniacorner.mk

+389 2 3238 530 +389 2 322 2981 +389 71 236 242 ул. Дебарца бр. 29 (во близина на Грчкиот конзулат) str. Debarca no. 29 (nearby Greek Consulate) contact@dalasunion.com.mk info@dalasunion.com.mk

ПРАЗЕН ПРОСТОР

dalasunion.com.mk


ЛИСТА НА ОБЈЕКТИ Министерство за економија


НОВ РЕГИОН лева страна на која почнува следниот регион

Skopski - REKLAMI 10 (30.06.2012)  

Macedonia, tourism

Skopski - REKLAMI 10 (30.06.2012)  

Macedonia, tourism

Advertisement