Page 1

Educatie in beeld Aanbod 2011 / 2012


ABEL

3 Inleiding 4 Filmhuisacademie 5 Pakket A/ Kies een film 6 Pakket B/ Film en Digital Media 8 Pakket B/Film en Muziek 9 Pakket B/ Film en Techniek 10 Pakket C / Filmlessen

12 Pakket C / Movies that Matter 14 Pakket D / Leerlijn Film- en Media-educatie 16 Bibliotheek 17 Zaal5 18 Informatie/Tarvieven 19 Filmlijst


Welkom in Filmhuis Den Haag! Het nieuwe filmseizoen is gestart en ook dit schooljaar hopen wij u weer samen met uw leerlingen in een van onze zalen te ontmoeten . Met trots presenteren we u ons educatieve aanbod voor 2011-2012. Het aanbod is uitgebreid met een aantal nieuwe lessen en workshops. Ook hebben we vanaf oktober een filmzaal op locatie in Theater Dakota ( in Escamp), een mooie nieuwe plek waar u ook voor films en filmeducatie terecht kunt.

Filmbeleving Film is een prachtig medium, een kunstvorm waarin alle disciplines samenkomen, een venster op de wereld, een spiegel voor de ziel of een ontspannende vlucht uit de werkelijkheid; kortom film is beleving en in ons educatieve programma staat die actieve filmbeleving centraal. Met digitale 3D-projectie heeft de filmbeleving een extra impuls gekregen. Speciaal voor de film ‘PINA’ van Wim Wenders heeft het Filmhuis een 3D-projector aangeschaft. ‘PINA’ is een schitterende en uiterst bijzondere dansfilm in 3D, gemaakt voor Pina Bausch, een absolute aanrader voor de leerlingen uit de hoogste klassen.

/ 3

een belangrijk onderdeel binnen het programma. Ons aanbod is ingedeeld vanuit de volgende invalshoeken:

Pakket A / Filmkijken Pakket B / Workshops Pakket C / Film + Verdieping Pakket D / Master Pakket E / Maatwerk Nieuwe workshops! In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum voor Communicatie hebben Filmhuis Den Haag en Digital Playground twee bijzondere filmworkshops ontwikkeld over ‘Social Media/ identiteit’ en ‘Privacy’. Meer informatie vindt u op pag. 7 en 8.

Film en Media-educatie

Maar we starten dit jaar met de Animatieweken van Digital Playground. Tussen 22 augustus en 2 september kunnen uw leerlingen leren over de wondere wereld van de animatiefilm, een mooi begin van een nieuw avontuur......

Film en media-educatie zijn belangrijke vakken in het huidige onderwijs, ze dragen bij aan het leren lezen en begrijpen van beelden, een onmisbaar vermogen in onze huidige beeldcultuur.

Tot ziens in Filmhuis Den Haag !

Filmh uis 20112012

2

In het Filmhuis kunnen uw leerlingen op een bijzondere manier leren over verschillende onderdelen van film en media-educatie. Hierin staan het ‘leren kijken’ en het ‘zelf maken’ centraal, liefst in combinatie met elkaar. Ook talentontwikkeling en het contact met professionals uit de filmwereld is


DE FILMHUISACADEMIE : FILMEDUCATIE OP MAAT Filmhuis Den Haag heeft een uitgebreid aanbod van lesprogramma’s. Om meer inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden en uw keuze makkelijker te maken, hebben wij ons (deels nieuwe) aanbod ondergebracht in vijf pakketten. Pakket A staat voor pure filmbeleving. U kiest een titel en komt de film in een van onze zalen bekijken. Voorafgaand aan het bezoek kunt u in de les gebruik maken van voorbereidend lesmateriaal. Pakket B staat voor zelf doen. U kiest één van de workshops en volgt deze samen met uw leerlingen in het Filmhuis, of op locatie. Pakket C staat voor verdieping. U kiest een film en volgt daarbij een verdiepingsprogramma. Dat kan bijvoorbeeld een inleiding op de film zijn, of een les over filmanalyse voorafgaand aan de filmvertoning. De lessen worden verzorgd door onze eigen medewerkers, of door externe professionals en vinden in het Filmhuis plaats. De inhoud van het programma wordt afgestemd op het niveau van de groep.

Pakket D staat voor master. Dit pakket bestaat uit een combinatie van pakket A, B en C en is een traject dat u samen met uw leerlingen volgt. Het kan betekenen dat u meerdere keren in het Filmhuis terugkomt, of een hele dag met een programma bezig bent. “Master” staat voor de externe professional die veelal aan het traject verbonden is en voor het niveau waarop de leerlingen met het medium film in aanraking komen. Pakket E staat voor maatwerk. Naast bovenstaande programma’s kunt u in het Filmhuis alle kanten op: een speciaal film- of workshopprogramma dat in overleg met u wordt samengesteld, een filmfestival dat u samen met uw klas wilt organiseren, of het ontwikkelen van een filmeducatief lesprogramma in samenwerking met het Filmhuis: wij helpen u graag verder op weg.

Pakket

Nadruk op

Aanbod

Pag.

Programma

A Filmbeleving

Receptie

Film+ Lesmateriaal

5

-Filmvertoning -Moviezone

B Zelf doen

Productie

Workshop + lesmateriaal

6,7 8 9 9

- DP workshops - Watch that sound - Hoe werkt film? - Wat is film?

C Verdieping

Reflectie

Film + verdiepingsprogramma

10,11 12

- Div. Filmlessen - Movies that Matter

D Master

Receptie Reflectie Productie

Film + workshop + verdiepingsprogramma

14,15

Film-/workshoptraject

E Maatwerk

Voorbeeld: Filmprogramma 5 X film + inleiding

NEDS

N.B. Alle pakketten kunnen afgestemd worden op iedere doelgroep (onder- en bovenbouw) en elk gewenst niveau (VMBO-WO)

Programma zelf samen te stellen


Pakket A

Filmbeleving

Filmhuis Den Haag wil de liefde voor film en haar (levende) geschiedenis overbrengen door het vertonen van films die in de (commerciële) bioscopen niet of nauwelijks te zien zijn” FILMKIJKEN

FILMKEUZE

Een educatieve filmvertoning bestaat, behalve de film, uit een welkomswoord en een korte inleiding over het verschil tussen de commerciële bioscoop en het Filmhuis Vaak houden leerlingen van filmkijken, gaan ze veel naar de bioscoop, maar is het Filmhuis een onbekende plek voor ze. Hoe kan dat, waar ligt het aan en wat kunnen we eraan doen? In een kort gesprek voorafgaand aan de film, gaan we dieper in op deze vragen.

Gezien de vele actuele, sociale, culturele en maatschappelijke thema’s die in kwaliteitsfilms aan bod komen, kan film op allerlei manieren ingepast worden binnen ieder vak en lesprogramma. Om u op weg te helpen bij het kiezen van een film staan hieronder een aantal handige tips. Heeft u liever persoonlijk advies, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie, wij helpen u graag verder op weg.

NU TE ZIEN

TIP 1

Binnen onze reguliere programmering worden regelmatig films vertoond die zeer geschikt zijn voor uw leerlingen (al dan niet in groepsverband). U vindt ons actuele filmaanbod op onze website www.filmhuisdenhaag.nl.

Gratis voorkijken! Films uit het reguliere programma kunt u als docent gratis voorbekijken. Om een vrijkaart te reserveren stuurt u een email naar de afdeling educatie.

KIJK-GOED

TIP 3

www.kijk-goed.nl is een website die films classificeert op hun positieve kenmerken en toepassing in een educatieve context. De site is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk opgezet en helpt u bij het zoeken naar de geschikte filmtitels.

TIP 2

TIP 4

FILMLIJST

MOVIEZONE

Achterin de brochure vindt u een lijst met kwaliteitsfilms die Filmhuis Den Haag zelf voor u heeft samengesteld. De films zijn ingedeeld op leeftijdsgroep (12+, 14+ of 16+) en sluiten qua inhoud, vorm of thematiek goed aan bij een bepaald vakgebied.

MovieZone labelt maximaal drie actuele films per maand, die net in de bioscoop of het filmhuis verschijnen. De films worden door middel van acties en met behulp van mediapartner CJP onder de aandacht van jongeren gebracht. Op www.moviezone.nl kunt u zien welke films tot nu toe gelabeld zijn en wat het aanbod voor de komende periode wordt. MovieZonefilms staan garant voor bijzondere films met cinematografische kwaliteit, van eigenzinnige filmmakers. Dit kunnen ook films zijn die deels door jongeren zelf gekozen worden via de MovieSquad jury’s op alle grote filmfestivals. Hiermee zijn MovieZonefilms dé films speciaal geschikt voor individuele CKV-leerlingen. Bij iedere film wordt educatief materiaal vervaardigd dat gratis te downloaden is van de MovieZone-website. Let op: afhankelijk van de titels die MovieZone kiest, kan het voorkomen dat een film in de commerciële bioscopen te zien is en niet in het Filmhuis. Houd daarom voor actuele informatie onze website in de gaten.

4

/ 5


Pakket B Workshops

Naast filmkijken, kunnen uw leerlingen in het Filmhuis ook zelf aan de slag. Er is een breed workshopaanbod waarbij de leerlingen zich kunnen verdiepen in verschillende onderdelen van film.

Film en Digitale media DIGITAL PLAYGROUND : POPULAIRE WORKSHOPS DIGITALE MEDIA

onderdeel uit van het volledige programma. Met behulp van de Webwalk worden jongeren nog meer mediawijs!

WORKSHOP Digital Playground is hét centrum voor praktische mediaeducatie, gevestigd in Rotterdam. Sinds 2007 hebben Filmhuis Den Haag en Digital Playground een intensieve samenwerking waarbij vorm en inhoud van de workshops aansluiten bij de educatieve uitgangspunten van beide partijen. De verschillende workshops in film, fotografie en animatie, stimuleren jongeren creatief te zijn in hun mediagebruik. Tijdens de workshops krijgen jongeren nieuwe vaardigheden in filmmaken en fotografie en leren kritisch en bewust om te gaan met media.

De workshop begint met een korte introductie. Onder begeleiding van de workshopleiders maken de leerlingen in tweetallen hun eigen film- en foto-opnamen. Het tweede deel van de workshops staat in het teken van montage. Met behulp van de DPtutorial, door Digital Playground ontwikkelde software, bewerken de leerlingen zelfstandig hun eigen opnamen. De workshopleiders staan paraat voor hulp, uitleg en tips. De workshops worden afgesloten met de vertoning van de eindresultaten in een echte filmzaal.

NIEUW Naast het vaste aanbod zijn het afgelopen jaar twee gloednieuwe workshops ontwikkeld in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum voor Communicatie. De workshop hebben als thema ‘Sociale Media’ en ‘Privacy’ en vormen een interessante combinatie van filmeducatie en mediawijsheid.

PROGRAMMA

FOTO JACO KRUIDENIER

Bij Digital P/layground gaan jongeren zelf aan de slag. In één dagdeel maken leerlingen zelf een film -/of fotowerkstuk. Het programma bestaat uit drie delen; 1 voorbereidende Webwalk 2 workshop 3 Webwalk ter reflectie

WEBWALK Voor en na de workshop doen de leerlingen (op school) de Webwalk. De Webwalk is een online educatieve tool en maakt

COMPETENTIES In het programma ligt de nadruk op het ontwikkelen van de volgende competenties: Creativiteit, leerlingen worden tijdens het gehele programma gestimuleerd om creatief te werk te gaan. Digital Playground helpt jongeren zichzelf op een creatieve manier uit te drukken en wijst hen op de mogelijkheden die media biedt. Samenwerken, leerlingen werken samen in de voorbereiding en tijdens de workshop zelf. Zij bedenken samen een idee en helpen elkaar bij de uitvoering daarvan. Oordeelsvorming, leerlingen leggen verbanden, maken afwegingen en vormen standpunten. Het programma stimuleert jongeren zelf een mening over (het gebruik van) media te vormen.


Med moet ia make je n!

FOTOGRAFIE/BEELDBEWERKEN In onze mediacultuur is beeldbewerking bijna niet meer weg te denken. Ook in nieuwsfotografie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van photoshop. Hoe interpreteer je een foto en op welke manier word je als kijker gemanipuleerd? In deze workshop maken leerlingen zelf een nieuwsfoto en bewerken deze op zo’ n manier dat er een nieuw verhaal ontstaat.

ANIMATIEFILM Iedereen wil weten hoe een animatiefilm gemaakt wordt. In de voorbereidende Webwalk leren de leerlingen over de geschiedenis van de animatiefilm en het principe stop-motion. Tijdens de workshop maken zij zelf een korte animatiefilm met de animatietafels van Digital Playground. Deze workshop biedt alle ruimte voor creativiteit en samenwerking; met pen, papier, klei en ander materiaal geven de leerlingen hun eigen verhaal vorm.

Periode: 22 augustus t/m 2 september 2011 en 31 januari t/m 11 februari 2012 Duur/tijdstip: 3 uur, 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.00 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV Niveau: alle klassen PRO/VMBO/HAVO/VWO Kosten: € 295,- per workshop/ max. 30 ll.

FICTIEFILM leerlingen maken een korte speelfilm van 1 minuut in één van de volgende genres: western, action, comedy, horror of drama. Ter voorbereiding leren de leerlingen in de Webwalk over de verschillende genres en de kenmerken daarvan. Ook het gebruik van cameratechnieken, montage, geluid en muziek komen aan bod.

Duur/tijdstip: 3 uur, 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.00 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, maatschappijleer Niveau: alle klassen PRO/VMBO/HAVO/VWO Kosten: € 295,- per workshop/ max. 30 ll. 6

/ 7

Duur/tijdstip: 3 uur, 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.00 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, maatschappijleer Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: € 295,- per workshop/ max. 30 ll.

‘SOCIAL MEDIA : DIT BEN IK!’ i.s.m. Het GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG In de workshop ‘Social Media: Dit ben ik’ kijken leerlingen kritisch naar de wijze waarop zij en anderen zichzelf presenteren op het internet. Ze maken zelf een film- of fotowerkstuk dat bestemd is voor plaatsing op een van de Social Media. Leerlingen leren zo keuzes te maken in het weergeven van hun eigen identiteit: is wat je wilt overbrengen ook echt hoe mensen jou zien? Wat kun je zelf doen met beeldtaal? Ter inspiratie start de workshop met een interactieve rondleiding in het Gemeentemuseum, waar gekeken wordt hoe kunstenaars in het verleden en heden omgingen met het begrip identiteit.

Duur/tijdstip: 4 uur, 12.30 uur – 16.30 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, maatschappijleer Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: € 395,- per workshop /max. 30 ll.


Pakket B

Workshops

‘DIAL M VOOR MOVIE’ i.s.m. Het MUSEUM VOOR COMMUNICATIE

DIGITAL PLAYGROUND FILMFESTIVAL

Privacy, je identiteit online, hoe ver ga je? In deze workshop onderzoeken de leerlingen waar hun eigen grenzen liggen wat betreft privacy. Wat laten ze wel achter op internet en wat niet? En is die mobiele telefoon wel zo veilig? Leerlingen bezoeken een aantal tentoonstellingen in het Museum voor Communicatie en maken daarna hun eigen film. Tentoonstelligen: W.E. Blog, over bloggende gezinnen Briefgeheimen, waarin mensen anoniem hun grootste geheimen achterlaten Star/Ring, over het telefoongebruik in de film.

Het Digital Playground Filmfestival is inmiddels een traditie van Filmhuis Den Haag. Het festival stimuleert talentontwikkeling op verschillende niveaus en brengt jongeren via masterclasses in contact met professionals uit de filmwereld. Ook komend schooljaar wordt dit succesvolle evenement weer georganiseerd en wel op:

ROUTE De leerlingen kiezen een filmgenre en gaan met een script en een camera de straat op. Er is een route uitgestippeld via vijf vaste locaties waar gefilmd kan worden. De route loopt van het museum naar het filmhuis, daar monteren ze hun eigen film.

donderdagmiddag 12 januari 2012 vrijdagmiddag 22 juni 2012 Uit alle films die tijdens het voorgaande halfjaar zijn gemaakt, kiest een deskundige jury winnaars in verschillende categorieën. Eye Filminstituut Nederland levert een structurele bijdrage aan de prijzen die uw leerlingen kunnen winnen. Tijdens het festival worden de films vertoond en worden de prijzen uitgereikt. Daar moet uw klas bij zijn! U ontvangt meer informatie over het festival bij het voorbereidend lesmateriaal van de DP workshops.

Duur/tijdstip: 4 uur, 12.30 uur – 16.30 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, maatschappijleer Niveau: VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: € 395,- per workshop /max. 30 ll.

Film en Muziek WORKSHOP WATCH THAT SOUND Watch that Sound (WTS) is een educatief filmmuziekproject, waarbij uw leerlingen op een originele en aansprekende manier kennismaken met de wereld van muziek en (film)beeld. De workshopzaal wordt omgebouwd tot een echte geluidsstudio met veel instrumenten en geluidmakers. Aan de hand van een filmfragment of korte film maken leerlingen hun eigen geluidsopnames en soundtrack. Met behulp van een speciale softwaretool zetten ze hun opnames onder de beelden en creëren zo een eigen film. De workshops staan onder leiding van een muziekdocent en een geluidstechnicus.

Duur/tijdstip: 3 uur, 9.30 – 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur Periode: 5 t/m 16 maart 2012 Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, Muziek Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: € 295,- per groep/ max. 25 ll.


Film en Techniek WORKSHOPS FILMTECHNIEK Uw leerlingen denken bij film waarschijnlijk aan een glimmend schijfje of digitaal bestand. In onderstaande workshops maken ze kennis met de oorsprong van de film, een ervaring die hun filmbeleving voorgoed verandert! Film is een relatief jong medium, vanaf de analoge films aan het eind van de 19e eeuw tot de huidige digitale cinema bestrijkt slechts een periode van ruim 100 jaar. In die korte tijd is er ontzettend veel veranderd, met name op het gebied van de filmtechniek, de technische mogelijkheden van het maakproces, de drager en de vertoningswijze.

HOE WERKT FILM? WORKSHOP OVER DE WERKING VAN BEWEGEND BEELD Een kijkje achter de schermen van Filmhuis Den Haag, in de filmcabine. Tijdens het bezoek leren de leerlingen onder de bezielende leiding van een van de filmhuisoperateurs over het ontstaan van film en de werking van bewgend beeld. Van celluloid tot 3D, alles komt voorbij, de leerlingen maken hun eigen flipboekje en tekenen op een echte 35 mm filmstrook. Tot slot wordt de zelfgemaakte film bekeken in een echte filmzaal. Duur/tijdstip: 75 minuten Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, Natuurkunde Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: â‚Ź 75,- p/ws / Max. 25 ll.

8

/ 9

WAT IS FILM? WORKSHOP OVER HET BEHOUD VAN FILM In haar eigen filmatelier in het centrum van Den Haag vertelt en toont filmdocent Elisa Mutsaers wat celluloidfilm is en waarom het zo belangrijk is dat sommige oude films bewaard worden. Leerlingen krijgen een klein inkijkje in het werk van een filmconservator. Met handschoenen, film, plakpersen, schoon blik, scharen, mesjes, lijm, tape en doekjes gaan ze zelf aan de slag en bekijken de verschillende filmbeelden als professionele filmexperts. Ze leren wat een inspectietafel is en hoe je een film kan repareren. Beschimmelde films, tot poeder vergane films: alles komt voorbij. Tussendoor krijgen ze ook leuke filmfragmenten te zien van bijzondere films uit de filmgeschiedenis. Een spannende workshop vol technische snufjes waardoor de leerlingen film op een andere manier gaan beleven. Voor meer informatie over het filmatelier, zie www.filmatelierdenhaag.nl Duur/tijdstip: 1,5 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, Natuurkunde Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Max. 12 ll. Kosten: â‚Ź 75,- p/ws

TIP: O ok te boek en in combinat ie me t een fi lmvo o rstelli ng


Pakket C Film + Verdieping

THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED

Lessen in film In ons educatieve programma staat film als kunstvorm centraal waarbij het medium vanuit verschillende invalshoeken onderzocht wordt. Er valt veel te leren voor leerlingen over cinematografische onderwerpen, zoals montage, camerastandpunt, muziek, art direction, betekenis, filmstromingen, etcetera. Welke keuzes heeft de regisseur gemaakt om het verhaal te vertellen en welke middelen zijn ingezet? In onze lessen over filmanalyse en ‘leren filmkijken’ komen al deze vragen aan bod.

De volgende leerdoelen staan centraal: • De leerling leert beelden op een nieuwe manier te lezen en te begrijpen • De leerling leert kijken op verschillende niveaus (ontwikkelt een gedifferentieerde blik) • De leerling krijgt inzicht in filmgeschiedenis en het ontstaan van film

PROGRAMMA I KIJK!

PROGRAMMA II INLEIDING OP DE FILM

Een les over filmanalyse waarbij aan de hand van verschillende fragmenten wordt ingegaan op de manier waarop filmbeelden geïnterpreteerd kunnen worden en hoe onze blik door de jaren heen veranderd is. Hoe word je als kijker gemanipuleerd in het kijken, camerastandpunt, kadrering en geluid: elke keuze van een regisseur is van invloed op onze filmbeleving.

FOTO JAN ZWEERTS

Duur/tijdstip: va. 1 uur Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, Mediawijsheid, Maatschappijleer Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: va. € 150,- per groep / max. 30 ll.

De leerlingen krijgen een uitgebreide inleiding op de film die ze gaan zien. Er wordt ingegaan op de achtergrond van de filmmaker en de context waarin de film gemaakt is. Met korte fragmenten worden de cinematografische keuzes van de regisseur besproken. Deze inleiding geeft leerlingen de mogelijkheid om de film op meerdere niveaus te kunnen begrijpen en kan als goed voorprogramma dienen voor een wat ‘moeilijkere’ film. Duur/tijdstip: va. 30 minuten/ in overleg Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, Mediawijsheid, Maatschappijleer Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: va. € 75,- per groep / max. 30 ll.


' Voor d kritis e c filmk he ijker ' PROGRAMMA III FILM EN WORKSHOP De combinatie van filmkijken en zelf filmmaken brengt op een leuke manier verdieping in de filmbeleving. Of de leerlingen nou starten met een workshop, of met een film, de koppeling van beide onderdelen stimuleert een actieve blik en geeft inzicht in de gereedschappen en keuzes van de regisseur. Aan de hand van een universeel thema, passend bij de doelgroep is de inhoud op elkaar afgestemd. Klas

Niveau

Thema

Film*

Workshop*

Prijs

1,2

Alle

Identiteit/ Blik op jezelf

Les Barons

Filmmaken of ‘Social media : Dit ben ik’

Va. E495,max. 30 ll.

1,2

Alle

Identiteit/ Blik op jezelf

Africa united

Filmmaken of ‘Social media : Dit ben ik’

Va. E495,max. 30 ll.

3,4

Alle

Identiteit/ Blik op de ander

Die welle

Filmmaken of ‘Social media : Dit ben ik’

Va. E495,max. 30 ll.

3,4

Alle

Identiteit/ Blik op de ander

Simon werner a disparu

Filmmaken of ‘Social media : Dit ben ik’

Va. E495,max. 30 ll.

4,5

Havo/ Vwo

Identiteit/ Blik op de wereld

Linha de passe

Fotografie / beeldbewerken Nieuws wordt gemaakt!

Va. E495,max. 30 ll.

4,5

Havo/ Vwo

Identiteit/ Blik op de wereld

Incendies

Fotografie / beeldbewerken Nieuws wordt gemaakt!

Va. E495,max. 30 ll.

* U kunt naar wens een andere film/workshop combineren

10

De volgende leerdoelen staan centraal: • De leerling leert kritisch kijken naar film • De leerling krijgt kennis en leert vaardigheden om een eigen film te maken • De leerling verdiept zich in de keuzes van de regisseur en kan de filmtaal beter ‘lezen’

/ 11


Pakket C

Film + Verdieping

Movies that Matter

ILLÉGAL

Van 22 t/m 28 maart 2012 vindt in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui de vierde editie plaats van het Movies that Matter Festival. Het Movies that Matter Festival vertoont mensenrechtenfilms van bevlogen filmmakers: films die ogen openen, informeren en inspireren. Tijdens het festival vindt op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 maart een educatieprogramma plaats met indrukwekkende films en bijzondere ontmoetingen. Zo keken leerlingen in voorgaande jaren naar een film over kindsoldaten en konden ze na afloop zelf met een voormalig kindsoldaat uit Sudan spreken. Ook waren diverse filmmakers en acteurs zoals Frank Lammers en Thekla Reuten na afloop van een vertoning aanwezig om vragen van leerlingen te beantwoorden.

LESMATERIAAL EN ONTMOETING MET BIJZONDERE GASTEN MTM organiseert voor alle leerjaren en schoolniveaus van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs speciale films en interessante nagesprekken. Bij iedere vertoning is tevens uitgebreid lesmateriaal beschikbaar waarmee u de film kunt voor- en nabespreken. Het lesmateriaal bestaat uit een reader met achtergrondinformatie over de thematiek in de film en een opdrachtenblad waarin zowel vragen op het gebied van mensenrechteneducatie als cultuureducatie zijn opgenomen.

Hoewel filmtitels ten tijde van het drukken van deze brochure nog niet bekend zijn, kunnen scholen vanaf heden op dit programma intekenen. Houd de educatiepagina op de website www.moviesthatmatterfestival.nl in de gaten voor meer nieuws.

MOVIES THAT MATTER DOOR HET JAAR HEEN Naast het festival bieden Movies that Matter en Filmhuis Den Haag u de mogelijkheid ook gedurende andere momenten in het schooljaar met uw leerlingen mensenrechtenfilms te bekijken. Wij adviseren u graag over films met specifieke onderwerpen, thema’s en landen, aansluitend op ieder gewenste niveau of schoolvak. In overleg met u kunnen educatieve programma’s samengesteld worden die bestaan uit een eenmalige vertoning of, een meerdaags All Rights Film Festival. Ook bij deze filmvertoningen organiseert MtM verdiepingsprogramma’s en workshops. Bent u hierin geïnteresseerd, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van Filmhuis Den Haag of met Movies that Matter.


Periode: speciaal programma tijdens festival op 26,27, 28 maart, verder gedurende het hele schooljaar Vak: Basisvorming beeldende vakken, CKV, Mediawijsheid, Maatschappijleer Niveau: alle klassen en niveau VO + MBO/HBO/WO Kosten: E 3,75 p/ll (geldt alleen tijdens festival), buiten het festival gelden reguliere educatieve tarieven Aanmelden/ informatie : educatie@filmhuisdenhaag.nl of via educatie@moviesthatmatter.nl

12

/ 13

' Film die e s rt doen oe '


THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER

Pakket D

Master


LEERLIJN FILM- / MEDIA-EDUCATIE i.s.m. DIGITAL PLAYGROUND Filmtraject op maat In deze cursus volgen uw leerlingen een volledige leerlijn filmeducatie, waarbij zowel het filmkijken als het filmmaken uitgebreid aan bod komen. Tevens is er aandacht voor filmgeschiedenis en filmanalyse. Het programma is in nauwe samenwerking met Digital Playground en de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag tot stand gekomen. De inhoud kan naar wens uitgebreid of ingekort worden. De cursus geeft inzicht in alle aspecten van filmmaken, waarbij de eigen creativiteit van de leerling centraal staat. Door de programma-onderdelen met elkaar te combineren, ontwikkelen de leerlingen een beter begrip van film als medium. In de workshops van Digital Playground wordt extra aandact besteed aan scriptontwikkeling en ideevorming. Het is tevens mogelijk om de cursus af te sluiten met een beoordeling zodat het als offic誰eel onderdeel van het (kunst)vak kan worden ingezet. Voor meer informatie over inhoud en programma, kunt u contact opnemen met de afdeling educatie van Filmhuis Den Haag Duur/tijdstip: in overleg Niveau: alle klassen VMBO/ MBO/HAVO/VWO Kosten: afhankelijk van programma

TIP Het project kan gecomprimeerd worden binnen een projectweek of als filmblok verspreid worden over een aantal weken. Tevens kan het op maat aangepast worden als onderdeel van het curriculum.

Programma

Inhoud

Duur

Prijs

Filmanalyse

Aan de hand van korte fragmenten wordt ingegaan op de manier waarop filmbeelden ge誰nterpreteerd kunnen worden

2 Uur

E 295,-

Workshop filmmaken

Fictiefilm maken

3 Uur

E 295,-

Workshop animatiefilm

Titelsequentie maken voor eigen film

3 Uur

E 295,-

Workshop fotografie/ Beeldbewerken

Filmaffiche maken voor eigen film

3 Uur

E 295,-

Workshop filmmaken

Filmtrailer maken voor eigen film + Afsluitende vertoning van de films + (cijfer)beoordeling door filmprofessionals uit het vak.

4 Uur

E 395,-

Filmkijken*

Filmvoorstelling naar keuze + inleiding op film

3 Uur

N.T.B.

* Optioneel 14

/ 15


Filmhuisbibliotheek HET VERHAAL ACHTER DE FILM Dat vindt u in onze bibliotheek. Wij hebben een stortvloed aan informatie over werkelijk alles op filmgebied: ruim 5.000 boeken over afzonderlijke films, genres, landen, stromingen, filmsterren, regisseurs, techniek, festivals, waardering, publiek en nog veel meer. Verder zijn er honderden hangmappen met knipsels uit dagbladen en tijdschriften, zo’n 75.000 recensies over films uit de afgelopen 70 (!) jaar, kasten vol oude en nieuwe filmtijdschriften, foto’s en een snel groeiende verzameling dvd’s.

FILMHUIS VOOR JONGEREN SNEAK PREVIEW Om de week op maandagavond - 22.00 uur, presenteert Filmhuis Den Haag de Sneak preview: een film waarvan de Nederlandse première nog geruime tijd op zich kan laten wachten. Soms zijn het gegarandeerde publiekssuccessen in bioscoop of filmhuis waar iedereen op zit te wachten, soms debuten van nog onbekende regisseurs. De Sneak is populair onder jongeren en studenten. De toegang bedraagt € 7,-.

FILMHUISCAFÉ EN -RESTAURANT De bibliotheekmedewerkers geven u alle informatie die u nodig heeft en helpen u graag lessen voor te bereiden. Op aanvraag stellen zij dossiers samen over allerlei filmonderwerpen. Natuurlijk kunt u ook zelf rondsnuffelen, of juist gericht zoeken. Er is ruimte om rustig te lezen en te werken. Op de aanwezige computers kunt u filmwebsites raadplegen en de aanwezige films op dvd zien. Nieuwsgierig geworden? Via de website kunt u alvast onze boekendatabase raadplegen of de lijst inzien van aanwezige speelfilms en documentaires op dvd. U vindt de bibliotheek op de bovenste etage van Filmhuis Den Haag, naast zaal 6. Tijdens openingsuren is er altijd iemand aanwezig die u van informatie kan voorzien. Uiteraard kunt u ook bellen of e-mailen voor informatie: 070 3459900 (vraag naar Denise Mooyman) of denise@ filmhuisdenhaag.nl Openingstijden: woensdag 14.00 - 21.30 uur donderdag 16.30 - 21.30 uur zondag 14.00 - 18.00 uur Buiten de openingstijden is de bibliotheek te bezoeken op afspraak.

Het café en restaurant van Filmhuis Den Haag is de perfecte plek om af te spreken met collega’ s of vrienden om een drankje te drinken, een hapje te eten en daarna een filmpje te pakken. (Reserveren voor het restaurant wordt aanbevolen.)

FILMHUIS TWITTER EN FACEBOOK Filmhuis Den Haag is ook te vinden op Twitter en Facebook! Bezoek de Filmhuispagina en like ‘m om, mee te kunnen praten, andere filmhuisfans te ontmoeten en info te krijgen over films en aanbiedingen. http://twitter.com/filmhuisdenhaag www.facebook.com/filmhuisdenhaag


BEZOEK ZAAL5 IN FILMHUIS DEN HAAG ZAAL5 is de projectruimte van Filmhuis Den Haag. Het programma van ZAAL5 gaat over de relatie tussen film en andere kunstvormen, zoals beeldende kunst, design, muziek en videokunst. Alles wat met bewegend beeld te maken heeft maar geen speelfilm is, krijgt bij ZAAL5 een podium: denk aan video installaties, interactieve kunst, games, videoclips, korte films en optredens.

CROSSOVER Ieder jaar organiseert ZAAL5 een themaprogramma over de overlap tussen film en een andere discipline. In mei 2011 was dat Belgisch Beeld, over de levendige film- en muziekscene uit België: twee dagen lang live muziek, videoclips, kortfilm en optredens die de invloed en samenwerking tussen filmmakers en muziekanten lieten zien. Het programma van 2012 is nog niet bekend, houd de website in de gaten......

INTERACTIEF WORKSPACE ZAAL5 ondersteunt talentvolle makers uit Den Haag en daarbuiten door hen een podium te bieden en de mogelijkheid te geven nieuw werk te maken. In het programma UITGELICHT krijgen studenten van de KABK tweemaal per jaar de gelegenheid om hun eigen korte films op een professionele maniet te laten zien. De jaarlijkse Workspace projectprijsvraag is bedoeld voor zowel jonge als meer gevestigde kunstenaars. Zij kunnen voor Workspace een plan indienen voor een nieuwe installatie met bewegend beeld. De twee winnende projecten worden uitgevoerd en in ZAAL5 tentoongesteld, in september/oktober en in november/december.

16

/ 17

In ZAAL5 wordt het publiek betrokken bij het programma. Niet achterover leunen in een donkere filmzaal, maar interactieve kunst bekijken, games spelen, workshops volgen bij de kunstenaars en vragen stellen bij lezingen. ZAAL5 is een laboratorium en ontmoetingsplek voor makers en publiek die de grenzen van de film willen onderzoeken. ZAAL5 werkt voor het interdiciplinaire programma samen met andere organisaties in Den Haag zoals Todaysart, Danslab, Zeebelt en de KABK. Op de website www.zaal5.nl vindt u een actueel overzicht van het programma. ZAAL5 is ook op Facebook te vinden: www.facebook.com/zaal5.

FOTO WORKSPACE CHRISTIAN VAN DER KOOY

FOTO’S ‘SUPERHERO’ PETER TIJHUIS

Zaal 5


Informatie Filmhuis Den Daag EDUCATIEVE TARIEVEN

FILMHUISWEBSITE

De educatieve tarieven gelden voor groepsvertoningen tussen 10.00 - 16.00 uur, gepland in samenspraak met de afdeling Educatie. De prijzen zijn afhankelijk van het gekozen programma en of de film in huis is of niet. Een overzicht van de tarieven vindt u hieronder:

Op de educatiepagina van onze website staat ons educatieve aanbod beschreven. Actuele aanvullingen en wijzigingen worden hier aangekondigd. Ook kunt u hier verschillende documenten downloaden.

ADRES Vertoningen van films die in huis aanwezig zijn: voor groepen van minimaal 35 *en maximaal 102 personen: E 5,00 p.p Vertoningen van films die niet in huis aanwezig zijn: voor groepen van minimaal 35* en maximaal 102 personen: E 6,50 p.p. NB: voor 3D projectie geldt een meerprijs van E 2,00 p.p

Filmhuis Den Haag Spui 191 2511 BN DEN HAAG www.filmhuisdenhaag.nl

TELEFOON EN FAX Telefoon kantoor: 070 345 9900 Telefoon kassa en reserveringen reguliere programma: 070 365 6030 Fax: 070 365 7666

AFDELING EDUCATIE *) Bij minder personen kan een vertoning wel plaatsvinden, maar zal het genoemde minimum aantal personen berekend worden.

EDUCATIE-MAIL

MELANCHOLIA

Filmhuis Den Haag verstuurt vier keer per jaar een e-mailing aan docenten en andere geĂŻnteresseerden, met onder meer onze educatieve agenda en actueel educatief aanbod. U kunt zich voor de educatie-mail aanmelden op de educatiepagina op onze website www.filmhuisdenhaag.nl.

Renske Gasper (coĂśrdinator educatie/kennisoverdracht) Denise Mooyman (medewerker educatie) Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 070 345 9900 e-mail:educatie@filmhuisdenhaag.nl


Kwaliteitfilms Film

Regisseur

Genre/ Thema

Jaar

Lft.

Niveau

Vak Ckv+

AFRICA UNITED

Debs Patterson

Identiteit

2010

12+

alle

MIJ

WHERE THE WILD THINGS ARE

Spike Jonze

Identiteit

2009

12+

HAVO/ VWO

MIJ

STARRING MAJA

Teresa Fabik

Identiteit

2009

12+

alle

MIJ

SOULBOY

Hawa Essuman

Zuid Afrika Voodoo

2010

12+

HAVO/ VWO

MIJ/AK

*

LES BARONS

Nabil Ben Yadir

Multiculturele samenleving

2009

12+

alle

MIJ/FA

*

FIGHTER

Natasha Arty

Culturele verschillen jongen/meisje

2007

12+

alle

MIJ

*

A BOY CALLED TWIST

Tim Greene

Oliver Twist

2005

12+

alle

ENG

*

DESERT FLOWER

Sherry Horman

Vluchtelingen

2009

14+

alle

MIJ

*

BEAUTIFUL BITCH

Martin Theo Krieger

Identiteit

2007

14+

alle

DU/MIJ

*

DIE WELLE

Dennis Gansel

Nazisme/ School

2008

14+

alle

DUI/GS/ MIJ

SUBMARINE

Richard Ayoade

Coming of age

2011

14+

HAVO/ VWO

MIJ/FA

PRECIOUS

Lee Daniels

Familiedrama/ Identiteit

2009

16

alle

MIJ/ KUNST

IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE

Florin Serban

Gevangenisdrama

2010

16+

HAVO/ VWO

MIJ/ KUNST

SIMON WERNER A DISPARU

Fabrice Gobert

Mysterie/ School

2010

16+

HAVO/ VWO

MIJ/FA

*

LES AMOURS IMAGINAIRES*

Xavier Dolan

Liefde/ Identiteit

2010

16+

HAVO/ VWO

MIJ/FA

*

CATFISH

Ariel Schulman

Social media

2010

16+

HAVO/ VWO

MIJ/ KUNST

*

INCENDIES

Denis Villeneuve

Vluchteling/ Familiedrama

2010

16+

VWO

FA/ KUNST

*

ILLÉGAL

Olivier Masset-Depasse

Vluchteling/ Familiedrama

2010

16+

HAVO/ VWO

MIJ

*

LINHA DE PASSE

Walter Salles En Daniela Thomas

Familie/ Coming of age

2008

16+

HAVO/ VWO

MIJ

THE HURT LOCKER

Kathryn Bigelow

Oorlog

2008

16+

alle

MIJ

KLASS

Ilmar Raag

Pesten/ School

2007

16+

alle

MIJ

DAS WEISSE BAND

Michael Haneke

Dorpsdrama/ Fascisme

2009

16+

HAVO/ VWO

DUI/GS/ MIJ

PINA (3D)

Wim Wenders

Pina Bausch

2011

16+

HAVO/ VWO

KUNST

*

*

*

* BIJ DEZE FILMS ZIT UITGEBREID LESMATERIAAL

18

/ 19


Filmhuis Den Haag Spui 191 2511 BN DEN HAAG www.filmhuisdenhaag.nl

' film sd blijve ie kleve n n'

Educatiebrochure Filmhuis Den Haag schooljaar 2011-2012  
Educatiebrochure Filmhuis Den Haag schooljaar 2011-2012  

Educatief aanbod van Filmhuis Den Haag voor het schooljaar 2011-2012

Advertisement