Page 1

Book

Broj 30 lipanj 2012.

BiH 4,5 KM EU 3,00 €

15 kn

Opsjednuti kršćani?! Mogu li kršćani biti opsjednuti?

Životne priče: •Bila sam neprijatelj Crkve •Novi ožiljak na mojoj duši •Slobodni od ovisnosti

Okultizam


P

K U ON AR P O IZ RO VN 6. M D O IZ A AJ I: DA V N JE JE R E

HIT

Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti kojih ne vidimo. (Heb 11,1) Zaista, zaista, kažem vam, tko vjeruje u me, i on će činiti djela koja ja činim. Činit će i veća od ovih, jer ja idem k Ocu. I što god zamolite u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. (Iv 14,12)

Josip Lončar

Tiskano više od 20 000 primjeraka u Hrvatskoj, BiH, USA i Africi!

Karizma vjere Bog je obećao da će nam ispuniti sve što ga s vjerom zatražimo! Kakva je to vrsta vjere po kojoj nas Bog uslišava? Što nam Biblija govori o vjeri? Vrijedi li to Kristovo obećanje i za današnjeg čovjeka ili je bilo namijenjeno samo njegovim suvremenicima i posebno izabranim svecima? Što trebamo učiniti kako bismo zadobili tu vrstu vjere? Autor knjige ima dugogodišnje iskustvo takve vjere, te je to iskustvo uspio prenijeti na mnoge druge vjernike. Kroz molitvu vjere i danas se događaju mnogobrojna čudesna obraćenja, ozdravljenja i oslobođenja! Bog može postaviti i najbogatiji stol ispred nas, no ako mi taj stol ne ‘vidimo’ i ne znamo kako da s njega ‘uzmemo’, ostat ćemo gladni. Vjerom zapravo uzimamo ono što nam je Bog već dao! Za narudžbu je potrebno poslati: ime i prezime, adresu dostave, te naziv knjige i količinu na e-mail: tajnica@figulus.hr, SMS-om na: 095/206 5421, 099/216-4788 i 091/220-6542 ili nazvati 048/621-159 (8-16 sati). Knjige možete naručiti i na našoj web-stranici: www.figulus.hr.

80,00 kn POŠTARINA UKLJUČENA U CIJENU


Book VLASNIK: Zaklada Kristofori IZDAVAČ: Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota, Kristofori IZRADA: FIGULUS d.o.o., Koprivnica ODGOVORNI UREDNIK:

p. Marko Glogović OSPPE GLAVNI UREDNIK: Josip Lončar GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Zrinka Zidarić, Momir Blažek, Mihael Lončar Miha LEKTURA I KOREKTURA: Martina Zidarić UREDNIŠTVO: Josip Lončar, Momir Blažek, Zrinka Zidarić, Martina Zidarić, Mihael Lončar, Ivana Breščanović, Tatjana Prepelić, Nediljko Jelčić FOTO SERVIS: shutterstock.com

SURADNICI u ovom broju: p. Marko Glogović, vlč. Dražen Radigović, Mislav Benčević, Mladen Banović, Jelena Markić, Ivana Katanović, Josip Lončar Zaharija, Vedrana Čolić, Nikola Berišić, Mate Tomas, Ivan Remeta, Mario Pirak, Dražena Kolobarić, fra Ivo Pavić, Mirjana Topčić, Andrej Grozdanov, Sanja Nikčević TISAK: DENONA d.o.o., Zagreb PRETPLATA (Hrvatska) na e-mail: tajnica@figulus.hr i na tel (8 – 16h): 048/621-159, 099/216-4788, 091/220-6542, 095/206-5421 ZASTUPNIŠTVO ZA BiH: Udruga IHTIS Mostar tel: 063/837-002 udrugaihtis@gmail.com PRETPLATA (Njemačka) na e-mail: njemacka@figulus.hr tel: 0049/931-286-275 CIJENA: 180kn / 50€ / 54KM Uredništvo Booka ne snosi odgovornost za nenaručene materijale (tekstovi, fotografije, pisma... u bilo kojem obliku) i ne smatra se dužnim vraćati ih pošiljateljima. Za sadržaj reklama, odgovorni su oglašivači Book www.kristofori.hr

Uvodnik

P

roslavili smo rođendan Crkve. Crkva je na Duhove rođena u Duhu Svetome, dobili smo prvoga papu čiji prvi govor čitamo u Djelima apostolskim. Petar, apostol i prvi papa, izravno izabran od Isusa, ustaje pred svima te pun Duha i njegove sile izgovara riječi po kojima se obraća i krsti tri tisuće ljudi koji su, ne tako davno, bili svjedoci opasnosti u kojoj se čovjek može naći ako vjeruje u Isusa Krista. Prava je šteta što u to vrijeme još nije vrijedila dogma o papinoj nepogrešivosti kad naviješta „ex cathedra”. Blagdan Duhova izvanredna je prilika da pogledamo unatrag i vidimo dokle smo danas došli u naučavanju. Ako dobro promotrimo ono što je pisac Djela apostolskih od tog prvog govora (nadahnut Duhom Svetim) probrao i zapisao, vrlo lako možemo ustvrditi kako današnja teologija gotovo i ne vjeruje u ono što je Petar tada izrekao. Kao laik, nisam siguran obvezuje li nas dogma o nepogrešivosti papinskog učenja i na ono što je bilo prije proglašenja te dogme ili samo na ono što je bilo poslije, no siguran sam da nas Riječ Božja itekako obvezuje da u nju vjerujemo! (Ipak, velika većina današnjih na/učitelja ne vjeruje Petrovim riječima.) Prije nekoliko godina, na tu sam temu držao seminar u jednom ukrajinskom gradu i nakon predavanja imao bliski susret s biskupom. Rekao mi je kako sam sretan što sam stranac jer me samo iz pristojnosti nije izbacio iz crkve kad sam počeo govoriti o snovima, vizijama i proroštvima. On izričito ljudima zabranjuje da o tome promišljaju ili da u takvo što vjeruju. Rekao je da sam ga toliko iživcirao da je odlučio saslušati me do kraja kako bi vidio do koje će granice to moje predavanje ići. Unatoč tome, nakon predavanja mi je rekao kako ozbiljno razmišlja o tome da me pozove u svoju biskupiju da održim seminar na istu temu. Ipak, bio je to moj posljednji od desetak seminara koje sam održao u Ukrajini. Čini se da je to ipak pretvrda hrana za njihove na/učitelje i da još nisu spremni mijenjati mišljenje. U „Sili odozgor” detaljno sam pisao o Petrovoj propovijedi i povezanosti Duhova sa sakramentom potvrde. Knjigu sam dao na teološku recenziju jednom od naših najpoznatijih teologa koji mi je odgovorio kako nije našao teološke pogreške, no kako u svojem razumu nikako ne može prihvatiti napisano. Učimo djecu kako je sakrament krizme ukorijenjen u iskustvu Duhova, a u isto vrijeme negiramo iskustvo sile, iskustvo govora u drugim jezicima i Petrovo objašnjenje onoga što se dogodilo. Pa nisu mladi glupi! Vide da ih muljamo i većina od njih bježi od nas muljatora. Hvala Bogu za susret mladih u Sisku. Sve je bilo lijepo i dobro organizirano. Jedino nam je svima malčice žao što većina prisutnih, a i nas koji smo gledali misu na televiziji, zbog odabira glazbe nismo mogli pjevati pa smo se osjećali kao na koncertu. Ta se praksa u Hrvatskoj širi kao prava pošast. Kad god se negdje okupi velik broj vjernika,


tada zbor iz nekog svojeg razloga pjeva repertoar koji je poznat samo njima. Umjesto da se oni koji ne dolaze redovito na misu zapale pjesmama koje znaju pjevati, gotovo uvijek smo se iznova dužni „diviti” dostignućima župskog zbora i zijevati umjesto sudjelovati! Čast župama u kojima to nije praksa. Sa sjetom se sjećam tisuća mladih koji su svi, jednoglasno, pjesmom satima slavili Boga na karizmatskim susretima. Možda će doći dan kad će organizatori susreta mladih angažirati baš neki karizmatski zbor da predvodi slavljenje. Osobno čvrsto vjerujem u čuda, možda već u Dubrovniku?! Ovaj će vas broj Booka dovesti do toga da ozbiljno razmotrite svoje stavove o duhovnosti. Čak se možete ocijeniti od 1 do 5. Možda si baš ti onaj koga je potrebno evangelizirati? U poplavi novih teoloških uvjerenja po kojima ne postoji ni đavao ni pakao, Book ostaje na biblijskoj crti istine. Teologija je danas, navodno, toliko uznapredovala, da se pojedini eminentni profesori teologije ne ustručavaju javno ustvrditi kako kršćani ne mogu biti opsjednuti, pa su prema tome svi ti silni egzorcizmi koji se u velikoj većini slučajeva bave baš oslobađanjem opsjednutih kršćana, zapravo zabluda i nepravda prema tim, navodno samo psihičkim, bolesnicima. Po njima bi te osobe čak mogle tužiti Crkvu i tražiti odštetu zbog zabluđivanja i maltretiranja. Ako teologiju oslobodimo od đavla, pakla i istočnog grijeha, znanstvenicima teolozima se otvara široko polje znanstvenog rada. Onda se teologija idućih sto godina može posvetiti, recimo, proučavanju evolucije i zaglupljivanju samih sebe. Tada će mnogi Hrvati shvatiti i učiniti ono što su učinili vjernici u Njemačkoj, Španjolskoj i drugim zemljama gdje se previše šutjelo – početi masovno napuštati Crkvu! Jer đavao ionako svima samo zagorčava život i bolje je da nema ni njega ni njegova pakla! Pa zašto uopće ići u crkvu, moliti i pošteno živjeti kad ćemo svi na kraju doći u nebo? Pa zar ne vidimo kako oni koji idu u crkvu žive lošije od onih koji ne idu? Iziđimo što prije iz crkve jer ćemo svi uskoro u Europi trebati plaćati crkveni porez. Moralni možemo biti i bez Crkve. Vi kak' hoćete, mi bookovci ostajemo po starom – u Crkvi!

Josip Lončar, glavni urednik

Sadržaj 6 Cvijeće za majku 8 Bookirano 12 Timothy Dolan Susret u zračnoj luci 14 Životna priča: Novi ožiljak na mojoj duši 18 fra Slavko Barbarić Živo sam želio blagovati s vama 20 Obljetnica: Padre Pio 22 dr. fra Josip Blažević Znaš li što nosiš? 26 dr. Mary Healy Što je okultna veza? 32 Sanja Nikčević Oprost ili pred vratima sv. Petra 37 Biblijski tečaj 42 fra Ivo Pavić Sv. Antun Padovanski 44 Josip Lončar Evangelizacija od 1 do 5 48 Čudesno ozdravljenje 52 J. Hartl Kakvi smo upravitelji? 54 Michelle Moran „Učitelju, da progledam” 57 In memoriam: o. Rufus Pereira 60 Pitanje čitatelja: Opsjednuti kršćani?! 62 Dražen Bušić Učenik Isusov 66 Michael W. Smith 68 Reakcije čitatelja: Dijete na dar 70 Pismo čitatelja: Reci da! 72 Book :)


Čudesno ozdravljenje

sam neprijatelj Katoličke crkve 48. str.

Bila

44.

str.

60. str.

54.

str.

22.

str.

26. str. Postanite nam prijatelji na Facebooku: Book časopis


Book 30

6

Book


Cvijeće za

majku N

eki se čovjek zaustavio ispred cvjećarnice kako bi naručio buket cvijeća i poslao ga svojoj majci, u grad udaljen 320 kilometara od mjesta u kojem je živio. Kada je izašao iz automobila, primijetio je uplakanu djevojčicu koja je sjedila na rubu pločnika. Upitao ju je zašto plače, a ona je odgovorila: ‒ Htjela sam kupiti crvenu ružu za svoju mamu, ali nemam dovoljno novca. Čovjek se nasmiješio i rekao: ‒ Dođi, kupit ćemo ružu za tvoju mamu.

Book

Naručio je cvijeće za svoju i kupio ružu za djevojčičinu majku. Na izlazu iz cvjećarnice ponudio joj je da je odveze majci. Djevojčica je samo rekla: ‒ Prihvaćam. Ako možete, povezite me. Na to ga je vodila do groblja gdje je položila ružu na svjež grob. Čovjek se vratio u cvjećarnicu, opozvao isporuku buketa, uzeo cvijeće, platio ga i odvezao se 320 kilometara do kuće svoje majke. B www.derventacafe.com

7


Bookirano KOMUNIKACIJA

U

šumi se pročulo da medo ima listu za ubijanje… Zavladao je strah i panika. Napokon jelen uzvikne da to više ne može podnijeti i da ide pitati medu je li istina ono što se priča. Kad je stigao do medina brloga, jelen poviče:

„Vi ste svjetlost svijeta” (Mt 514) Naš najdublji strah nije strah od vlastite nesposobnosti. Naš je najdublji strah taj da smo beskrajno moćni. Naša nas svjetlost, a ne naša tama plaši najviše od svega. Pitamo se: „Tko sam ja da bih mogao biti tako sjajan, divan, nadaren i osobit?” No zapravo biste se trebali upitati: „Tko ste da to ne biste bili?” Vi ste dijete Božje. To što glumite da ste beznačajni svijetu nije ni od kakve koristi. Nema nikakve mudrosti u tome što umanjujete vlastitu vrijednost da se drugi oko vas ne bi osjećali nesigurni. Rođeni smo da bismo očitovali slavu Božju koja je u nama; ne samo u nekima od nas, već u svakome, stoga kad dopuštamo vlastitom svjetlu da zasja u punom sjaju, i drugim ljudima svjesno dajemo dopuštenje da čine to isto. Kad se oslobodimo vlastita straha, sama naša prisutnost oslobađa druge.

‒ Medo! Čujemo da imaš listu za ubijanje. ‒ Imam ‒ reče medo. ‒ Jesam li ja na toj listi? ‒ Jesi. Sutradan jelena nađu mrtvog. Sljedeći koji se ohrabrio i otišao do mede bio je vuk. ‒ Medo, čujem da imaš listu za ubijanje ‒ reče vuk medi. ‒ Imam – odgovori medo. ‒ Jesam li ja na toj listi? ‒ Jesi. Sutradan i vuka nađu mrtvog. Sljedeći se dan medi uputi zeko. ‒ Ej, medo, jesam li ja na toj tvojoj listi? ‒ Jesi, zeko. ‒ A je l’ bi me mogao maknuti s nje? ‒ Može, nema problema.

Komunikacija je sve.

Lažna poniznost je prava oholost. (Blaise Pascal)

Lažna skromnost ne ulijeva mnogo povjerenja. (Corn)

Nisu vremena loša – nego čovjek. (F. Beaumont)

Nelson Mandela odabrao: I. R. 8

Book


SAVJETA Uzmi si svaki dan neko vrijeme za sebe da Kad moliš, moraš uvijek imati u srcu 1. bi bio sam u tišini... Opusti tijelo, razum i 6.vjeru i pouzdanje da je Bog tvoj nebeski srce. Otac. Razgovaraj s Bogom jednostavno i priUvijek moraš u molitvi biti spreman pri2. rodno. Ispričaj mu sve što imaš u svom 7.hvatiti Božju volju, pa kakva god ona bila: srcu. Za to ti nisu potrebne nikakve formule, „Oče, ne moja, nego tvoja volja neka bude”. molitvenici ni tuđi način govora. Govori mu svojim riječima. On te sigurno razumije.

Vježbaj se u razgovoru s Bogom tijekom 3. svog svakodnevnog posla. Ti znaš da je Bog svugdje prisutan. Dosta ti je na nekoliko sekundi zatvoriti oči. Gdje god se nalazio: u trgovini, u autobusu, na radnom mjestu, u kuhinji... Naučit ćeš tako živjeti u Božjoj prisutnosti.

4.

Polazi od uvjerenja da te Bog uvijek prati, da je On uza te i da ti stalno pomaže. Zato ga ne trebaš stalno oblijetati molitvom za blagoslov, nego mu stalno zahvaljuj jer On te uistinu stalno prati svojom ljubavlju i blagoslovom.

Moli s uvjerenjem da tvoja molitva leti 5. iznad polja i planina, iznad rijeka i mora, i da u trenu dostiže one za koje moliš, kao što u istom trenu dopire do Božjeg srca koje ih blagoslivlja i pomaže. Book

Kad moliš, stavi sve naprosto u Božje 8. ruke. Moli za snagu da možeš sa svoje strane učiniti što je najbolje, a sve ostalo prepusti s apsolutnim pouzdanjem dragom Bogu.

Izmoli svaki dan jednu molitvu za one koji te ne vole, pa i za one koji su prema tebi 9. loše postupali. Bog će te obdariti novom snagom zbog takve molitve.

10. nu, kao i za očuvanje općeg mira. Mir je najveći Božji dar. Svaki se dan pomoli za svoju domovi-

Ako molitvom tražite od Boga ono što mu je po volji, On će vam dati i ono što je i vama po volji. Najljepša je molitva ona u kojoj se jednostavno i od srca izlažu potrebe pred dobrim Bogom. (iz molitvenika: Za zdravlje – vjera i molitva; Župa sv. Andrije apostola – Donji Andrijevci) 9


Bookirano Molitva ruskog vojnika (pronađena u džepu poginulog u Drugom svjetskom ratu)

Č

uješ li me, Bože? Nikad još nisam u svom životu govorio s tobom. Ali danas te želim pozdraviti. Ti znaš da su mi od najranije mladosti govorili da ne postojiš, a ja sam bio tako glup pa sam u to vjerovao. Nikad nisam primjećivao ljepotu tvog stvorenja. Tek sam danas opazio tu ljepotu kad se preda mnom naglo otvorio ponor: zvjezdano nebo ponad mene. I zadivljeno sam gledao njegovo svjetlucanje. Kako sam mogao biti tako okrutno prevaren? Ne znam, Gospodine, pružaš li mi ruku, ali želim ti priznati: čudno je da sam u dubini jeziva pakla vidio kako blista svjetlost i da sam te mogao zapaziti. Ništa ti drugo neću reći osim da sam radostan što sam te upoznao. U ponoć je stigla zapovijed da krenemo u napad, ali ja se nisam bojao. Ti nas promatraš. Čuj! Ovo je znak za napad. Što da učinim? Moramo krenuti u napad. A bilo je tako lijepo biti s tobom. Ali da znaš, borba će biti strašna. Možda ću još ove noći zakucati na tvoja vrata. Nikada nisam bio tvoj prijatelj, pa hoćeš li mi dopustiti da uđem? Zar je moguće da plačem? Ti vidiš što mi se događa. Moje su se oči otvorile. Oprosti mi, Gospodine. Idem dalje i sigurno se više neću vratiti. Ali kakva li čuda! Ne bojim se više smrti.

Bookovci savjetuju:

Nakon primanja pričesti Nakon primanja pričesti, ne treba se pokloniti praznom tabernakulu ili oltaru. Neki vjernici žele biti toliko pobožni da odmah nakon što prime Tijelo Kristovo, pokleknu u pravcu oltara ili tabernakula. To je znak nepoznavanja 10

osnovnih liturgijskih pravila, te same svrhe euharistije, pa vam savjetujemo da to izbjegavate. Naime, od trenutka kad ste u usta uzeli hostiju, u vama je tjelesno prisutan Krist i to tako dugo dok u vašem tijelu traju prilike kruha od kojeg je

hostija načinjena. Trenutak je to kad se trebamo isključivo njemu klanjati, na njega obraćati pažnju, tj. kad se trebamo svojim mislima spustiti u svoju nutrinu, blagoslivljati Boga u sebi i na taj ga način dodirivati svojom vjerom. Book


jeruj anđelu vjere. On ti pokazuje da je nevidljivo isto tako stvarno kao i vidljivo, da Bog nosi tvoj život i da si u dobroj Božjoj ruci i da možeš čvrsto stajati u Bogu usred svih oluja života.

Tijelovo Euharistija se slavi svaki dan, a osobito svečano nedjeljom. Crkva se posebno prisjeća Isusove posljednje večere na kojoj je ustanovio presvetu euharistiju (sakrament svoga tijela i krvi) na Veliki četvrtak te na blagdan Tijelova. Neizmjerna je vrijednost euharistije!

E

uharistija primjereno označuje i čudesno ostvaruje zajedništvo života s Bogom i jedinstvo Božjeg naroda, na čemu se temelji sama Crkva. U njoj jest vrhunac kako djelovanja kojim Bog u Kristu posvećuje svijet, tako i bogoštovlja koje ljudi iskazuju Kristu i po njemu ocu i Duhu Svetom.” (KKC 1325)

P

osvećenjem se izvršuje pretvorba kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu. Pod posvećenim prilikama kruha i vina, istinski, stvarno i bitno, biva prisutan sam Krist, živi i proslavljeni, njegovo Tijelo i Krv, zajedno sa svojom dušom i svojim božanstvom. (KKC 1413)

P

itaš kako kruh postaje Tijelom Kristovim i vino (...) Krvlju Kristovom. Reći ću ti: Duh Sveti provaljuje i izvršava to što nadilazi svaku riječ i svaku misao. (...) Neka ti bude dosta znati da se to zbiva djelom Duha Svetoga, isto kao što je od Svete Djevice i po Duhu Svetom Gospodin, po sebi i u sebi, uzeo tijelo. (KKC 1106) Book

Anđeo vjere

uharistija je ‘izvor i vrhunac svega kršćanskog života’”. „Ostali sakramenti, kao i sve crkvene službe i djela apostolata, tijesno su povezani s Euharistijom i prema njoj su usmjereni. Presveta Euharistija naime sadrži svekoliko duhovno dobro Crkve, to jest samoga Krista – našu Pashu. (KKC 1324)

Lipanj

E

Anđeoski kalendar za 2012. godinu

ospodin, budući da je ljubio svoje, do kraja ih je ljubio. Znajući da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta k Ocu, za večerom je svojima oprao noge i dao im zapovijed ljubavi. Da im ostavi dokaz svoje ljubavi, da neće svojih nikada napustiti i da ih učini dionicima svojeg Vazma, ustanovio je Euharistiju kao spomen-čin svoje smrti i uskrsnuća te apostolima zapovjedio da je slave sve do njegova ponovnog dolaska. „U tom trenutku postavio ih je svećenicima Novoga saveza.” (KKC 1337)

V

G

11


Istinita priča

Susret u zračnoj luci tekst: mons. Timothy M. Dolan

O

vakva mi se stvar dogodila „tek” treći puta u mojih inače sretnih gotovo trideset i pet godina svećeništva, pri čemu su se sva tri slučaja zbila u proteklih devet i pol godina. Drugi mi svećenici svjedoče kako se njima to događa daleko češće. No, i triput je više negoli dovoljno. Svaki sam puta bio toliko potresen i gotovo me svladala mučnina. Bilo je to prošloga petka... Upravo sam bio stigao u zračnu luku Denver, gdje sam trebao održati nagovor na vrlo popularnom godišnjem skupu „Živimo našu katoličku vjeru”. Dok sam, zajedno s drugima, čekao na elektronski vlak da me odveze do terminala, pristupio mi je čovjek u otprilike srednjim četrdesetima, koji je također čekao na vlak. ‒ Jeste li Vi katolički svećenik? ‒ uljudno je upitao. ‒ Jesam. Drago mi je! ‒ odgovorio sam i pružio mu ruku. No, on je to zanemario. ‒ Odgojen sam u katoličkoj vjeri ‒ nastavio je. 12

Te su riječi inače gotovo redovito nagovještaj udarca koji će uslijediti, ali nikako nisam bio spreman za nemilu težinu riječi što su uslijedile. ‒ Ali sada, kao otac dvojice dječaka, ne mogu pogledati u Vas, ili kojega drugoga svećenika, a da smjesta ne pomislim na spolno zlostavljanje. Kako reagirati? Izderati se na nj? Potjerati ga? Ispričati se? Dati mu za pravo? Izraziti razumijevanje? Moram priznati kako su mi sve ove reakcije redom prošle kroz glavu dok sam posrtao od srama i srdžbe pod težinom rane koju mi je bio zadao svojim teškim riječima.) Oporavivši se toliko da sam mogao nešto progovoriti, uzvratio sam: ‒ Žao mi je što tako mislite. Međutim, dopustite mi upitati Vas, pomislite li smjesta na spolno zlostavljanje i kada ugledate rabina ili pastora? ‒ Nipošto! ‒ odvratio je kroz stisnute zube dok smo se ukrcavali u vlak. ‒ A kada vidite trenera, vođu izvidača, usvojitelja, Gende-

strumaliant, aliant,eatecto eatectotem. tem.Ut Ut strum aliant, eatecto tem. Ut strum exerfer oribustrum oribustrum voloriat voloriat exerfer oribustrum voloriat exerfer que doloreh doloreh endanda endanda ndipndipque doloreh endanda ndipque sam reste reste arumqua arumqua tendel tendel sam reste arumqua tendel sam mintepla planat. nat. minte pla nat. minte Tisvolo volotet tetet, et,volorup voloruptatemtatemTis volo tet et, volorup tatemTis ped maximolorem maximolorem aute aute nanaped maximolorem aute naped tempor aut aut ut ut omniet omniet quunt quunt tempor aut ut omniet quunt tempor expeles tibusania tibusania volorest volorest expeles tibusania volorest expeles acit labores labores eaturion eaturion parparacit labores eaturion paracit chil laborer laborer isquos isquos culparum culparum chil laborer isquos culparum chil eatibeat. eatibeat. eatibeat. Occum veles veles dolut dolut laceptalaceptaOccum veles dolut laceptaOccum turas asdolupta doluptatestiis testiiseatiis eatiisis is tur as dolupta testiis eatiis is tur as alignis alignis etur etur as as plaborest, plaborest, as alignis etur as plaborest, as ut elit elit eum, eum, omniet omniet recuptat recuptat ut elit eum, omniet recuptat ut eatis ad ad et et ipictiamus ipictiamus nonoeatis ad et ipictiamus noeatis samdolore doloredignihicae dignihicaelaccull laccull sam dolore dignihicae laccull sam aborepudit re re consequi consequi re re aborepudit re consequi re aborepudit magnis et et prestiumquae prestiumquae magnis et prestiumquae magnis eaquidmo mobea beaparcit parcitresequi resequi eaquid mo bea parcit resequi eaquid occum fuga. fuga. Henis Henis dolesto dolesto occum fuga. Henis dolesto occum velitiaepudigenda epudigendaant antoccum occum velitia epudigenda ant occum velitia expliae endes endes quo quo con con nat nat expliae endes quo con nat expliae restrum quat quat et, et, suntorrum suntorrum restrum quat et, suntorrum restrum archicatiis disim disim aliqui aliqui as as es es archicatiis disim aliqui as es archicatiis rem as as ut ut molla molla etur? etur? Faciae Faciae rem as ut molla etur? Faciae rem doluptibusanda busandaeperferum eperferumaaa dolupti busanda eperferum dolupti voluptiame volupta volupta tintorum tintorum voluptiame volupta tintorum voluptiame volupta volorpor volorpor sam sam niennienvolupta volorpor sam nienvolupta dellaudae laudaepreicia preiciaconem conemaut aut del laudae preicia conem aut del que ipsundipsam ipsundipsam aut aut volupit volupit que ipsundipsam aut volupit que Book


KatoliÄ?ko glasilo MI, IV-V/2012

Nadbiskup New Yorka, mons. Timothy M. Dolan opisao je veoma zanimljiv razgovor koji je vodio sa sluÄ?ajnim prolaznikom

venis et, et, et et exero exero dolutetum dolutetum venis et, et exero dolutetum venis dolumeveliquia eveliquiaquid quidet, et,cum cum dolum eveliquia quid et, cum dolum quossequiais isdoluptur, doluptur,et etdodoquossequia is doluptur, et doquossequia lormaximol maximolorestibusda orestibusdanum num lor maximol orestibusda num lor ad que que expliquibus expliquibus eium eium aut aut ad que expliquibus eium aut ad ipsapedquiat quiatam amfaccuptibus faccuptibus ipsaped quiat am faccuptibus ipsaped corionpernati pernatiaspiduci aspiduciquiae quiae corion pernati aspiduci quiae corion ent lam lam doloressimet doloressimet quam quam ent lam doloressimet quam ent ari doloreh doloreh entiamusam entiamusam dedeari doloreh entiamusam deari nimintem qui qui illore illore aut aut eatieatinimintem qui illore aut eatinimintem um facimax facimax imilitem imilitem nostion nostion um facimax imilitem nostion um sendiateseritin eseritinnimet nimetharum harum sendiat eseritin nimet harum sendiat autecae vellanda vellanda conseque conseque autecae vellanda conseque autecae plam solorro solorro ea ea quo quo et et volo volo plam solorro ea quo et volo plam moipsae ipsaeveris veriset etquam quamquam quam mo ipsae veris et quam quam mo as simpore simpore ctatusa ctatusa eperspeeperspeas simpore ctatusa eperspeas diset etlab labipient ipientquatae quataedolledolledis et lab ipient quatae dolledis cae. Ibus Ibus es es aaa necto necto mo mo tem tem cae. Ibus es necto mo tem cae. et que que comnihici comnihici offictumqui offictumqui et que comnihici offictumqui et derumverias veriasquiatus quiatusditatatiditatatiderum verias quiatus ditatatiderum buset etqui quiomnis omniset etestium estiumaut aut bus et qui omnis et estium aut bus quateporat poratilitem ilitemas assandaes sandaes quate porat ilitem as sandaes quate temperitrenis renisiumquis iumquissinitisinititemperit renis iumquis sinititemperit ur?Ostio. Ostio.Itat Itatdolut dolutomnimax omnimax ur? Ostio. Itat dolut omnimax ur? imuscia aut aut eatectati eatectati corerocoreroimuscia aut eatectati coreroimuscia re, quunt quunt dolores dolores equasped equasped re, quunt dolores equasped re, quae la la consedi consedi tatint tatint et et qui qui quae la consedi tatint et qui quae ut alit, alit, od od quaest, quaest, verunt verunt ut ut ut alit, od quaest, verunt ut ut quia del del ipsusandam ipsusandam fuga. fuga. quia del ipsusandam fuga. quia Ut enemquas enemquas mod mod mi, mi, sunt sunt Ut enemquas mod mi, sunt Ut hariscimilibus milibusdolorat dolorationsed ionsed harisci milibus dolorat ionsed harisci ma cusa cusa volendae volendae magniam magniam ma cusa volendae magniam ma Book

faccusandis min min consequam consequam faccusandis min consequam faccusandis is magnima magnima niasperum, niasperum, aut aut is magnima niasperum, aut is quibusdolores doloresma masament. sament. quibus dolores ma sament. quibus Bitium iumet etut utvolupicid volupicidmo movovoBit ium et ut volupicid mo voBit lorerrum quas quas volorunti volorunti ius ius lorerrum quas volorunti ius lorerrum imeento entodolo doloipidere ipiderersperfe rsperfe ime ento dolo ipidere rsperfe ime ratiatintinctaspel intinctaspelim imvolenim volenim ratiat intinctaspel im volenim ratiat et enimill enimill atecabo atecabo repratem repratem et enimill atecabo repratem et eumquatibus nonsecto nonsecto qui qui eumquatibus nonsecto qui eumquatibus audi cumet cumet ut ut labore, labore, que que audi cumet ut labore, que audi dessum quatem quatem voluptas voluptas et et dessum quatem voluptas et dessum oditiat. oditiat. oditiat. Pa quia quia volupie volupie niandelliqui niandelliqui Pa quia volupie niandelliqui Pa tent eum eum nullabo nullabo rehendaerehendaetent eum nullabo rehendaetent riaas aset etime imecorest corestuntur unturrereria as et ime corest untur reria peliquisnust nustverum verumexplique explique peliquis nust verum explique peliquis vollabores eturibus, eturibus, ut ut inum inum vollabores eturibus, ut inum vollabores autate atecorro corroconsequis consequisdebis debis aut ate corro consequis debis aut eaquid que que adi adi tem. tem. NempeNempeeaquid que adi tem. Nempeeaquid renis sin sin con con re re latquodipis latquodipis renis sin con re latquodipis renis vit, soluptati soluptati tecepudam tecepudam re re vit, soluptati tecepudam re vit, vellibusditaqui ditaquire, re,verspit verspitlab lab vellibus ditaqui re, verspit lab vellibus ipsaenest nestvendaep vendaepelent, elent,tem tem ipsae nest vendaep elent, tem ipsae sequasdolendi dolendiaspedit aspeditfugia fugia sequas dolendi aspedit fugia sequas quaedolorup doloruptatqui tatquinis nisvitam vitam quae dolorup tatqui nis vitam quae reiunt. reiunt. reiunt. Hicipicit, atemposam, atemposam, aperaperHicipicit, atemposam, aperHicipicit, nat iusam, iusam, quianto quianto cuptam cuptam nat iusam, quianto cuptam nat nobisaut autvolupie volupienihicimint. nihicimint. nobis aut volupie nihicimint. nobis Ignis nis nis iliquia iliquia speliqui speliqui didiIgnis nis iliquia speliqui diIgnis gnien ducimodi ducimodi simolecto simolecto gnien ducimodi simolecto gnien exceptaturmil milea eanonecti nonectibebeexceptatur mil ea nonecti beexceptatur

rum, odi odi volores volores reperferchil reperferchil rum, odi volores reperferchil rum, maionseque odis odis simaxim simaxim maionseque odis simaxim maionseque quas volupiducium volupiducium quam quam hit hit quas volupiducium quam hit quas officiam arit arit voluptas voluptas ad ad ququofficiam arit voluptas ad quofficiam odis quidel quidel incti incti que que verum verum odis quidel incti que verum odis aboremp eliqui eliqui dolorit dolorit mi, mi, aboremp eliqui dolorit mi, aboremp quidebissantia santianone nonecus cusmomoquidebis santia none cus moquidebis lumendant vellitibus vellitibus mincita mincita lumendant vellitibus mincita lumendant quae nem nem is is volor volor aceseque aceseque quae nem is volor aceseque quae nobis arum arum ex ex eum eum ulparupulparupnobis arum ex eum ulparupnobis tiure simet simet hicaborest hicaborest alia alia tiure simet hicaborest alia tiure quae simus simus peditat peditat emquaer emquaer quae simus peditat emquaer quae natur? Quia Quia quas quas volorpo volorpo ririnatur? Quia quas volorpo rinatur? tatio et et quiam quiam quatur? quatur? Amet Amet tatio et quiam quatur? Amet tatio aut lat lat aceatis aceatis nobit, nobit, nam nam aut lat aceatis nobit, nam aut doloriae. Untiur, Untiur, sundistione sundistione doloriae. Untiur, sundistione doloriae. pos nis nis mi, mi, ut ut quam, quam, quam quam pos nis mi, ut quam, quam pos reic tem tem alictibus alictibus id id elluptaelluptareic tem alictibus id elluptareic tiosdit, dit,coriorro coriorrodolo dolotem temaut aut tios dit, coriorro dolo tem aut tios utemporit parchiciis parchiciis aruparuputemporit parchiciis aruputemporit taspid mo mo volum, volum, sed sed que que taspid mo volum, sed que taspid eses esquo quovolorescilit volorescilitre reconcones es quo volorescilit re cones sequam rerchil rerchil icipien icipien dendensequam rerchil icipien densequam danducidus, ucidus,cum cumaut autre relaut laut dand ucidus, cum aut re laut dand et verspel verspel latquistem latquistem quis quis is is et verspel latquistem quis is et estiore,tem temhil hilmos mosquos quosdodoestiore, tem hil mos quos doestiore, lendiore sunt sunt fuga. fuga. Maximen Maximen lendiore sunt fuga. Maximen lendiore ihicabo reserovit reserovit eum eum litate litate ihicabo reserovit eum litate ihicabo estesteceat esteceatrest restut utetur? etur?Quia Quia est esteceat rest ut etur? Quia est quoditam ea ea volestis volestis pelenpelenquoditam ea volestis pelenquoditam tiamatem atemdolut dolutad adelicientias elicientias tiam atem dolut ad elicientias tiam alia comnis comnis re re nimilib nimilib ustiis ustiis alia comnis re nimilib ustiis alia sequati umquamus umquamus sequatat sequatat sequati umquamus sequatat sequati et facimin facimin veribere veribere audiorum audiorum et facimin veribere audiorum et rerumenonsed nonsedutat. utat. rerume nonsed utat. rerume Susqui quidolore doloreex exet etliquibus liquibus Sus qui dolore ex et liquibus Sus eturitas assanimpor sanimporaccus. accus. eturit as sanimpor accus. eturit Aximus,que quevel velet etalitatqui alitatquidi di Aximus, que vel et alitatqui di Aximus, tem simaiore simaiore corpore corpore parunt parunt tem simaiore corpore parunt tem lam quos quos quiditate quiditate voluptae. voluptae. lam quos quiditate voluptae. lam Sed earit earit alitionse alitionse coritio coritio Sed earit alitionse coritio Sed nseditaeeum eumquasincid quasincidquist quist nseditae eum quasincid quist nseditae fuga.Et Etaut autres resellor ellorsequam sequam fuga. Et aut res ellor sequam fuga. venissequissum quissumverro verroet etped ped venisse quissum verro et ped venisse moma macomnis comnisconsedi consedidignidignimo ma comnis consedi dignimo met millam millam alit alit aut aut aces aces as as met millam alit aut aces as met quiofficit, officit,explate explatemollatiore, mollatiore, qui officit, explate mollatiore, qui volore, sunt sunt etur etur aperatem aperatem volore, sunt etur aperatem volore, earum,corum corumaut autqui quiis is B earum, corum aut qui is earum, 13


Svjedočanstvo

Novi ožiljak na

mojoj duši

Bol je svježa i duboka. Znam, vremenom će izblijedjeti. Ali nikada neću potpuno ozdraviti od onoga što sam vidio i učinio. Jer, pogriješio sam, namjerno i svjesno, protiv prve roditeljske obveze: zaštititi živote svojih dvoje djece.

Ovako svoju potresnu ispovijest započinje otac koji se danas suočava s posljedicama pobačaja svoje dvoje djece, koja su zajedno s još jednim, kao trojci, začeta umjetnim pothvatom, tzv. in vitro oplodnjom – oplodnjom u epruveti

M

oja supruga i ja željeli smo djecu. Nažalost, trebali smo se podvrgnuti tretmanu in vitro oplodnje kako bismo taj san ostvarili. Nakon nekoliko ciklusa i mnogobrojnih implantacija embrija, obradovao nas je Božji blagoslov, koji je osvijetlio naš život. Nedavno smo pokušali i po drugi put. „Kiša nikada ne pada, nego lije”, rekao je liječnik za oplodnju: od tri implantirana embrija, začeta su sva tri. Bili smo suočeni s novostima o trojcima. Bio sam šokiran, jer sam bio svjestan koliki to teret povlači za sobom, ali budući da nam je Bog dao trojke, bio sam spreman učiniti sve što je potrebno da uspijemo, osigurati sve što treba. A moja supruga? Nju je nešto uhvatilo. Inzistirala je da učinimo „selektivnu redukciju”, s troje na jedno dijete, ili će, u 14

protivnom, ona izvršiti potpuni abortus. Bila je nepopustljiva. Ona ne bi nosila trojke. Ona ne bi nosila dvojke. Morao sam odlučiti: spasiti jedno

Od tri implantirana embrija, začeta su sva tri. Bili smo suočeni s novostima o trojcima. Bio sam šokiran, jer sam bio svjestan koliki to teret povlači za sobom

ili nijedno. Odabrao sam ovo prvo, mada sam ju, u nekoliko navrata, pokušavao uvjeriti da ipak zadržimo najmanje dvojke. Nisam uspio.

Liječnik koji je izvršio taj postupak sasvim nam je izravno rekao da će ubrizgati kalijev klorid u posteljicu kako bi srca djece prestala raditi. Rekao nam je da je to bezbolno. Već tada znao sam da nam laže, ali s obzirom na naš izbor, usprkos svemu – pristao sam. Neprekidno sam ponavljao: „spasiti jedno, ili nijedno”. Prije početka postupka, oči moje supruge napunile su se suzama; neprekidno je zapitkivala liječnika hoće li oni osjetiti bol. Uvjerio ju je da neće. Ponovno sam upitao svoju suprugu je li sigurna u sve to, jer kad se to jednom uradi, više nema povratka. Rekla je da je sigurna, ali njezine suze i pogled koji je namjerno odvraćala od monitora, i to što je željela da ni ja ne gledam, govorili su mi istinu: ona je također jako dobro znala da je to pogrešno. Želio sam ustrajati na tome da i ona gleda, ali poBook


Vidio sam kako srce prestaje kucati u prvog djeteta. Zamalo i moje nije stalo

mislio sam da bi se njezin razum – koji je već bio slomljen zbog vijesti o trojcima – potpuno pomračio kada bi vidjela slike na monitoru. I kako bih spasio jedno, i za dobro onoga koje smo već imali, trebala mi je supruga zdravog razuma. Supruga nije gledala, ali ja sam morao. Morao sam znati što će se dogoditi s mojom djecom. Morao sam znati kako će umrijeti. Čim je igla ušla u amnionski kanal, oba su se djeteta počela odmicati, povlačiti. Injekciju nisu ubrizgali u posteljicu, nego pojedinom djetetu izravno u prsa. Kada je igla probola tijelo, svako dijete je kolabiralo. Vidio sam kako srce prestaje kucati u prvog djeteta. Zamalo i moje nije stalo. Srce drugog djeteta borilo se. Kad su nakon deset minuta ponovno pogledali, ustvrdili su da je i ono prestalo kucati. Liječnici su se usudili kalijev klorid, kemikaliju koja je zaustavila rad dječjih srca, nazvati „lijekom”. Želio sam ih upitati što su htjeli izliječiti – život? Ali gorke riječi ne bi izbrisale ono što se dogodilo. Progutao sam sve što sam želio reći. Book

Znam da su osjećali bol. Znam da ih je uhvatila panika. I znam da je to bio zločin, ubojstvo. Slaba mi je utjeha spoznaja, koliko možemo kazati, da je ono preživjelo dijete još uvijek dobro, i činjenica da ova odluka nije došla od mene: ja bih pružio priliku trojcima, usprkos svim poslovima i naporu koje bi to zahtijevalo. Molim da ovo jedno dijete dođe na vrijeme, da dođe na ovaj svijet

živo i zdravo; znam da će, on ili ona, imati svu našu ljubav. Ali, ova rana boljet će me cijeli život. Svaku večer gledam smijeh svoga djeteta, za nekoliko mjeseci prihvatit ću još jedno … ali mislim i na ona dva osmijeha koje nikada neću vidjeti. Svaki dan, kad se vratim s posla, čujem: „Hej, tatice!” i znam da postoje dva glasa i dva smijeha koje nikada neću čuti. Igram se sa svojim djetetom, grlim ga, jedva čekam da to isto učinim i drugome … ali znam da postoje »»

15


i dva para ručica koje nikada neće dotaknuti moje, znam da postoje prstići koji nikada neće biti izbrojani, dva zagrljaja koja su zauvijek istrgnuta iz mojih ruku. Svaki dan molim Boga da uzme ta dva nedužna bića k sebi, da im se obraduje. I njih svaki dan molim da mi oproste. A molit ću ih svaki dan, do konca svog života. Ne znam kako će se moja supruga, du-

hovno i mentalno, snaći u svemu ovomu. To je njezina stvar i teret njezinoj savjesti koji će morati nositi. Nego, ne dopustite da vas itko zaludi. To nije bezbolno za dijete. Svatko tko vam govori drugačije, lažac je. Abortus nije puko izrezivanje bezlične gomile ćelija; abortus je čedomorstvo. Izgleda da smo obnovili praksu žrtvovanja djeteta novim bogovima usputnog

seksa i zadovoljstva. Racionalizirali smo stvarno ubojstvo i zločin zamjenjujući svoj stav i mišljenje o početku života nekakvim eufemizmima kao što je „fetus” ili opisima, kao što je „šačica ćelija” … isto kao što su nacisti sami sebe uvjerili da su ljudi koji su vrištali dok su pucali u njih ili gušili ih plinom – “Untermenchen”, niža vrsta, i zbog toga su ih bez imalo osjećaja krivnje ubijali. Tako

Kada postigneš ono što si želio u borbi za sebe, i svijet te učini kraljem dana, samo priđi ogledalu, pogledaj se i vidi što ti TAJ čovjek ima za reći. Jer to nije tvoj otac, ili majka, ili žena čije sudove moraš proći; osoba čije mišljenje najviše znači u tvom životu ona je koja te gleda iz ogledala. Neki ljudi mogu misliti da si iskren prijatelj i smatrati te divnim, ali čovjek u ogledalu veli da si samo protuha ako mu ne možeš pogledati ravno u oči. Njemu treba ugoditi, ostali nisu važni jer on je s tobom otvoren do kraja. I prošao si svoj najteži ispit ako je čovjek u ogledalu tvoj prijatelj. Jer na putu života možeš prevariti čitav svijet i u prolazu će te ljudi tapšati po ramenu, ali će ti konačna plaća biti bol srca i suze ako si prevario čovjeka u ogledalu. Dale Wimbow K. Blanchard i N. V. Peale: Kako poslovati pošteno i uspjeti (Illyricum 3P&T d.o.o. 1996.)

16

Book


svaki počinitelj genocida racionalizira svoja djela. Ali, ako tako radimo, osuđujemo vlastitu dušu. Plakao sam od radosti, prije nekoliko godina, kada sam na zaslonu vidio otkucaje srca našeg prvog djeteta. A sada plačem u agoniji jer znam da su srca moje dvoje djece zauvijek prestala kucati. Dok se pitam kako si oprostiti, riječi „spasiti jedno ili ni jedno”, sada su

zamijenile riječi „van, van, prokleta muko!” Nadam se da ću, otkrivajući ovu svoju ranu drugima, spriječiti barem jedan pobačaj. Možda će mi to pomoći da izravnam račune kada se jednom suočim s Božjom pravdom i konačno susretnem svoje dvoje djece, koji će mi, B nadam se, oprostiti. Autor je želio ostati anoniman izvor: www.americanthinker.com, prevela: Dražena Kolobarić

ogledalu

„Donum Vitae”

o in vitro

začeću „Homologni FIVET obavlja se izvan tijela bračnih drugova uz pomoć radnji trećih osoba, o čijoj upućenosti i tehničkoj djelatnosti ovisi hoće li zahvat uspjeti; život i identitet zametka povjereni su moći liječnika i biologa i uspostavlja se gospodstvo tehnike nad ishodištem i sudbinom ljudske osobe. Takvo gospodstvo u sebi je u suprotnosti s dostojanstvom i jednakošću, koji su nužno zajednički roditeljima i djeci. Začeće in vitro rezultat je tehničkog pothvata kojim se dolazi do oplodnje; ono se doista ne postigne niti stvarno želi kao izraz i plod specifičnog čina bračnog sjedinjenja. ... Iz istih razloga ostaje moralno nedopušten i tzv. „jednostavni slučaj”, tj. postupak FIVET u kojem nema ustupaka abortivnom uništavanju zametaka ni masturbacije, jer lišava ljudsko rađanje njemu svojstvenoga i prirođenoga dostojanstva.... Crkva se i nadalje, s moralnog stajališta, protivi homolognoj oplodnji in vitro; ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog sjedinjenja, pa i tada kad se sve poduzme da ne dođe do smrti ljudskog zametka.” (iz enciklike Donum Vitae)

Book

17


fra Slavko Barbarić: Slavite misu srcem, RKT župni ured Međugorje

Živo sam želio blagovati s vama Isus nam je htio u euharistiji otvoriti oči srca kako bismo ga prepoznali. Za to nas priprema njegova riječ u službi riječi. Riječ opisuje onoga koji će doći u euharistiji. Kad bi nam srca gorjela za vrijeme slušanja Riječi, lakše bismo ga prepoznali u euharistijskom kruhu tekst: fra Slavko Barbarić

Radi se o Posljednoj večeri, ili o prvoj sv. misi i euharistiji. Isus slavi, kao i svi Židovi, Pashu. Onaj blagdan koji je uvijek godišnja proslava izlaska iz Egipta, živo sjećanje na milosrđe i ljubav Božju. Janje bez mane žrtvovalo se i blagovalo žurno. Svi su bili opasani i spremni za putovanje, jer je trebalo izići iz ropstva, pobjeći neprijatelju i stići u obećanu zemlju. 18

Isus postaje tu večer i janje, žrtva. Ali on slavi svoj izlazak iz svijeta. On vidi u ovoj Pashi dovršenje svojega poslanja u svijetu. On daje svoj život. On se žrtvuje, i to s ljubavlju, za sve. On, Jaganjac Božji. U Lukinu evanđelju 227-19 stoji zapisano: Dođe dan beskvasnih kruhova, kad je trebalo žrtvovati pashalno janje. Isus tada posla Petra i Ivana: „Idite”, reče im, „pripravite nam pashalnu večeru!” „Gdje hoćeš”, upitaše ga, „da je pripravimo?”

On ih uputi: „Čim uđete u grad, srest će Vas čovjek koji nosi vodu u vrču. Idite za njim u kuću u koju on uđe te recite domaćinu: Učitelj te pita gdje je dvorana u kojoj bi mogao blagovati pashalnu večeru sa svojim učenicima? I on će vam na katu pokazati veliku dvoranu s naslonjačima. Tu pripravite!” Oni odoše i nađoše kako im je rekao te pripraviše pashalnu večeru. Kad dođe vrijeme, Isus sjede za stol s apostolima, pa im reče: „Vruće sam želio Book


Ipsandip Ipsandipidipit idipithicipiet hicipietfugiaturifugiaturibus bus repratist repratist alignatur alignatur sersped sersped ignit, ignit, videndi videndi que que nonsedis nonsedis as as dolupta dolupta quaest quaest ipsanda ipsanda nienniendunde dunde nus nus excea excea doles doles reri reri blablanihitis nihitis nonet nonet et et quodis quodis mollumollupidust pidustasit asitet, et,cume cumeet etamus amussunt sunt qui qui officia officia pro pro quis quis adigendam, adigendam, quassequi quassequiut utfacessi facessitatati tatatiomniomnient ent eveles eveles qui qui volorrum volorrum esequo esequo con concus cusexcerrum excerrumut utaut autma madodoluptatio luptatio blati blati aut aut perovidit, perovidit, vovoluptas luptas esed esed quatque quatque liquidebit liquidebit ad admiliquia miliquiadolo doloet etilignis ilignismolut molut alita alita quam quam sam sam natur, natur, cullabore cullabore perciamus perciamus est est quibusc quibusc iatetur, iatetur, sumendamus sumendamus ape ape mil mil molecta molecta vera vera ipsam ipsam veles veles dolorest, dolorest, cum cum ea ea conet conet occus occus plitas plitas mos mos quas quas ea eacon conreres reresculloritatio culloritatioiunt. iunt. Olum Olum quae. quae. Icipiendent Icipiendent dem dem idictotatis idictotatisas aseius eiussitaquis sitaquisdolodolorunt, runt, ommosae ommosae cernate cernate optaqui optaqui sequunt sequunt veligni veligni mendam mendam aa quia quia doluptatint doluptatint enda enda pedi pedi dellautet dellautet qui qui ommos ommos maionsequo maionsequo et et quis quis periorum periorumreperibus reperibusipit, ipit,volo voloopoptatium tatiumeossedi eossediunde undeeiumquiate eiumquiate arum arum nestem nestem voluptatem voluptatem anandignis dignis ut ut quiatio quiatio consequo consequo te te nullest, nullest,qui quicus, cus,nonseque nonsequeofficofficte tepreperum preperumaut autexerem. exerem.Cuptio Cuptio volorrum volorrum quidell quidell orestibus orestibus ma ma que que same same nulparum, nulparum, sequi sequi dodoluptatest luptatest ut ut adipid adipid quiant quiant estis estis et eteveligent eveligentpos possitas sitasdolore doloreplaplaborr borr ovidusdae ovidusdae nos nos volore volore nus nus et et quam quam explaudamet explaudamet facestr facestr umquae umquae latur latur re re int int molorepemoloreperume rume inin et et et et earupta earupta tiumqutiumquisqui isqui dolorit dolorit doloreped doloreped molut molut aut aut fugia fugia venditatis venditatis es es doluptat doluptat aspediates aspediates earum earum fuga. fuga. DitaDitatur, tur, temque temque sequatu sequatu riatempor riatempor susapissinum susapissinum eniasit eniasit aa volores volores sollandi sollandicusdaer cusdaernatquat natquatqui quiopoptaqui taquiqui quicommolu commolupisque pisqueipsum ipsum quisquo quisquo sandunt sandunt hillatur hillatur alitialition on con con nos nos es es aut aut ulparupti ulparupti aut aut eum, eum,nihicae nihicaere relissim lissimarchillatur archillatur Book

as as dolupitibus dolupitibus ero ero to to optur? optur? Mi, Mi, omni omni omniatibus omniatibus re, re, te te lam lam atio atio consecus consecusmoluptatur? moluptatur? Fugit, Fugit, ut ut perit, perit, corupta corupta vitaes vitaes exped exped eatis eatis vitio. vitio. Itat Itat illab illab inciincides des sequaer sequaer fereprat fereprat eiusam eiusam es es eatestibus. eatestibus. Gent, Gent,aperia aperianon nonexplabo explaborrorem rrorem corenimporum corenimporum et et ipsum ipsum in in esciescium umdi disum sumet etquianimus quianimusseque sequelala apelit apelitet etharum, harum,te tenet netdolupid dolupidut ut verfero verferoquunt. quunt. Natur, Natur, non non perestota perestota asitae asitae dipdipsaperum saperum ent ent di di con con cum cum utem utem fra Slavko Barbarić seceaqui seceaqui reption reption sequod sequod exceexcererum rerum voluptus voluptus exped exped que que cusa cusa nobitatisti corerum reped magninobitatisti corerum reped magniDok je sjeenit enit et et aut aut quam quam ipsapic ipsapic iderfer iderfer dio s njima itassum itassum endestrum endestrum acepudae acepudae za stolom, peri peridoluptat. doluptat. Ume Ume parchillabo. parchillabo. Nam, Nam, nobist nobist uze kruh, exeribea exeribea conectur conectur ad ad ut ut esteestezahvali, rassum ssumquibusdae quibusdaeres resmagnient. magnient. zlomi ga, pa Reperati Reperati te te porest porest pra pra ipid ipid qui qui im ga dade. velis velis rerumquas rerumquas molum molum fuga. fuga. Ut Ut Njima se ma ma plab plab iumendit iumendit enis enis quo quo cocoriate riateaut autquati quatiblanto blantoconsequae consequae otvoriše oči deriatia solor sin deriatia solor sin re re vel vel inciisq inciisq i prepoznauisquiae uisquiae sim sim denihicidunt denihicidunt apeapedoše ga...” ditiuntis ditiuntis ea ea vit vit id id quatenecesti quatenecesti dolende dolendendaeper ndaeperchitibus chitibusea eacus cus nonem nonem quam quam et et ad ad quamenim quamenim ipidunde ipidunde dolendi dolendi psuntus psuntus ma ma qui quitecat tecatisiniet isinieteosania eosaniadoluptadoluptaaut aut verorib verorib uscille uscille cuptaspelles cuptaspelles te teressitaquis ressitaquisrerores rerorestoritis toritissed sed aut aut invende invende rerit, rerit, sandi sandi aut aut et et mos mos id id molorro molorro cum, cum, iureic iureic tem tem omnis omniseum, eum,occuptatios occuptatiosnempenempe- ut utaut autofficias officiasalit alitet, et,con connullupt nullupt rem rem illab illab idem idem quodit quodit ut ut fugia fugia atempos atempos re re pro pro volorest volorest mintiminticus cus parum parum labo. labo. Nequi Nequi saeror saeror ssed ssed moditia moditia quunti quunti que que poria poria aut aut et et hitempossi hitempossi non non consere consere doluptaspid doluptaspid magnit, magnit, sisi beatur beatur icaecae icaecae consed consed quia quia nini dolupta dolupta atur? atur? voloren voloren iscitia iscitia est, est, cum cum earum earum Occum Occum est est re, re, sisi diorati diorati nctatanctataexperchil experchilius iusipictat. ipictat. tem tem audis audis qui qui rem rem que que natur, natur, Pa Pa venime venime non non eos eos eatem. eatem. quaspidignim quaspidignim harum harum hil hil modis modis Iquas Iquas volorrumet volorrumet late late commos commos esenis esenis ma ma nobis nobis dolorumqui dolorumqui doluptatus doluptatus est, est, quidellatem quidellatem nime nime et, et, occus, occus, utendan utendan imint, imint, eum eum facest facest et, et, inihicias inihicias mi, mi, core core utem utem doluptibus doluptibus ut ut plic plic te te volovololacestiur, lacestiur, nonse nonse comnitae comnitae qui qui rissita rissita pratquia pratquia nonestorem nonestorem ea ea beratibuscia beratibuscia et et unt unt eum eum fugia fugia quaturibus quaturibus acessim acessim re re praectur, praectur, nus, nus, sequae sequae volenet volenet pro pro concon- offic offic tota tota evendae. evendae. Igendae. Igendae. Et Et sequam sequamsim simvoluptatur voluptaturad admolor molor que quevoluptati voluptatiam amvolut volutfacesti facesti B

19


OBLJETNICA

(Ovu je devetnicu Padre Pio molio svaki dan, za sve koji su ga tražili da moli za njih)

I. O, moj Isuse, ti si rekao: Zaista, kažem vam, molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. Evo, ja kucam, ja tražim i molim za milost… Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu… Sveto Srce Isusovo, sve svoje ufanje stavljam u tebe.

II. O, moj Isuse, ti si rekao: Zaista, kažem vam, što god zaištete od Oca u moje ime, On će vam dati. Evo, u tvoje ime, molim Oca za milost… Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu… Sveto Srce Isusovo, sve svoje ufanje stavljam u tebe. III. O, moj Isuse, ti si rekao: Zaista, kažem vam, nebo i zemlja će proći, ali moje riječi

Ove godine, 16. lipnja, slavimo jedno desetljeće otkad je papa Ivan Pavao II. proglasio Padre Pija svetim!

Slobodna od ovisnosti o cigaretama

J

ednom sam prilikom posjetila samostan Padre Pija u mjestu Salcette, u Goi u Indiji, i ondje upoznala brata Petera, franjevačkog kapucina, jednog od franjevaca koji žive u samostanu. Samostan u mjestu Salcette je od mjesta u kojem živim (Siolim) udaljen oko tri sata. Uspjela sam posjetiti i kapelicu u samostanu koja je posvećena Padre Piju. Brat Peter, 98-godišnjak, godina, dao mi je molitvu za zagovor Padre Pija i nakon što sam nekoliko mjeseci molila tu molitvu, konačno sam počela s molitvom devetnice Padre Piju. Molila sam da prestanem s pušenjem, i Bogu hvala, moja je molitva uslišana. Nakon 22 godine pušenja, 18. ožujka 2007. godine, ozdravila sam od ovisnosti o cigaretama. Padre Pio mi je, također, pomogao i u drugim poteškoćama te i dalje čini čudesna djela u mome životu i u životu moje obitelji. Balerina Martins Pinto

20

Book


padrepiodevotions.org

Moj se otac

neće proći nikada. Ohrabren tvojim nepogrešivim riječima, sada molim za milost… Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu… Sveto Srce Isusovo, sve svoje ufanje stavljam u tebe.

vratio vjeri

M

zo nakon toga, stigao sam kući. Po običaju sam najprije otišao pogledati sina koji je spavao u kolijevci. Kada sam ušao u njegovu sobu, miris se ponovno pojavio. Zatim je nestao. Sjetio sam se kako sam molio Padre Pija da mi pomogne prevladati problem s alkoholom. Moram vam reći da se, od te noći kad sam osjetio miris, sve do današnjeg dana, u meni stvorila i održala duboka odvratnost prema alkoholu i evo, više od dvadeset godina nemam nikakvu želju za bilo kakvim alkoholnim pićem. Nakon tog iskustva, shvatio sam da Padre Pio često koristi miris kao znak da će molitva biti uslišana.

oj otac, Sylvester Gentile, imao je briljantan um. Radio je na području elektrotehnike. Bio je autor, spisatelj, a knjiga koju je napisao bila je bestseler u svijetu inženjerstva. Prevedena je na nekoliko jezika. Bio je dobar čovjek; vrlo ljubazan, ali nije bio religiozan. Smatrao je da je religija namijenjena ženama kojima treba emocionalna utjeha. Uopće nije prakticirao vjeru. Nakon što je umrla moja majka, u svojoj 52. godini, moj je otac pao u depresiju. Dao sam mu dvije knjige o Padre Piju koje je pročitao sa zanimanjem. Znao je da Padre Pio na svom tijelu nosi stigme, kao i to da su čudesna djela koja obilježavaju njegov život znanstveno neobjašnjiva. Ta ga je činjenica uvjerila u postojanje Boga. Milosti koje je moj otac primio nakon čitanja knjigā o Padre Piju, potaknule su ga da se nakon 30 godina vrati na svetu misu. Počeo je redovito sudjelovati na svetoj misi u župi Sveta Dorotea u Eatontownu u New Jerseyju. Zatim se priključio katoličkoj molitvenoj skupini kojoj i ja pripadam. Jednom je prigodom za našu molitvenu skupinu dao iscrpni prikaz osobe Padre Pija, prepričavajući mnoge priče iz njegova života i prikazujući znanstvene studije o njegovim stigmama. Bog je ‘upotrijebio’ znanost da bi privukao moga oca, i vratio ga vjeri!

Ime zadržano

Pat Hulick

O, Sveto Srce Isusovo, kojemu je nemoguće ne smilovati se potlačenima, smiluj se nama sirotim grešnicima i daj nam milost koju te molimo, po žalosnom i neokaljanom Srcu Marijinom, Srcu tvoje i naše mile majke. Zdravo Kraljice… Sv. Josipe, poočime Isusov, moli za nas.

Problem s alkoholom

K

asno jedne noći, vraćao sam se kući s posla. Molio sam krunicu, da mi Bog pomogne prevladati problem s alkoholom, koji je već bio zabrinjavajući. Bio sam svježe oženjen, imao sam novorođenče, sina. Shvatio sam da će moja budućnost, ako ne pobijedim problem s alkoholom, biti prepuna problema. Stoga sam odlučio prevladati ga, i svoju zabrinutost zbog toga. Dok sam molio krunicu, obratio sam se za pomoć Padre Piju. Odjednom sam osjetio nevjerojatan miris. Činilo mi se kao da me obavija svojom prekrasnom aromom, koja je u meni izazvala dubok osjećaj mira i zadovoljstva. Iznenada je miris nestao. UbrBook

21


Okultizam okultizam a priča jednog homoseksualca

Znaš li št

(neo)poganski s Okultizam, kao što sama riječ kaže (lat. occultus – skriven), predstavlja tajnovit svijet prožet brojnim zamkama i duhovnim opasnostima. Prenosimo članak dr. fra Josipa Blaževića o neopoganskim okultnim simbolima, koji je izašao u Glasilu hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj Tekst: dr. fra Josip Blažević

Činjenica je da ljudi diljem svijeta, pa i kršćani, rado nose ili tetoviraju na svome tijelu najrazličitije simbole. Iako velika većina te simbole bira po načelu dopadljivosti, ne treba zanemariti ni znatan broj onih koji te simbole biraju i nose ciljano, nerijetko i kao znak raspoznavanja njihove pripadnosti određenoj društvenoj, kulturološkoj, kultnoj ili pak vjerskoj skupini. S obzirom da te simbole sve češće viđamo kao sastavni dio nakita naših vjernika, smatrali smo korisnim ponuditi našim čitateljima temeljitiju spoznaju o simbolima koji se najčešće vide na lančićima ili rukama naših suvremenika. Tim prije što se uglavnom radi o poganskim simbolima, o čemu prosječan vjernik ne zna previše. No, pođimo redom. 22

ANARHIJA – Predstavlja pobunu protiv vlasti i prijezir autoriteta, popularan osobito među mladima, često prisutan u industriji zabave, u filmovima i virtualnim igricama. U okultizmu simbolizira kaos, po načelu sotonističkog slogana: „Čini što te volja”. ANĐEOSKI TALISMAN – sastoji se od kruga s čije se vanjske strane nalazi magijskim pismom ugravirani tekst. Anđeoske kartice, i drugi anđeoski talismani, hrvatskom se šire zahvaljujući okultnim bratstvima koja, u ime komunikacije s anđelima, promiču spiritističke tehnike izmišljajući uvijek nove ponude i nove vrste talismana. ANKH – drevni egipatski simbol vječnog života i plodnosti (falus) koji susrećemo u rukama Thotha, egipatskog boga mudrosti, koji je njime otključavao vrata podzemnoga svijeta. Ankh je naširoko usvojen simbol u suvremenim neopoganskim okultnim i masonskim društvima sa svojim drevnim značenjem „ključa života”, jedinstva boga (Ozirisa) i božice (Izide) i seksualne razuzdanosti. Iako nije strogo Wicca simbol, često ga nose mnoge suvremene vještice. ATLANTA PRSTEN (ili „prsten boga Ra”) – navodno je prototip ovog prstena otkriven 1860. godine u Dolini Kraljeva, isklesan iz kamena prije više od 4 000 godina u pješčenjaku Assouana, po uputama duhova iz mitskog kontinenta Atlantide. Book


o nosiš?

simboli

Prsten se prodaje kao zaštita od negativnih zračenja i uroka, za poboljšanje zdravlja i intuicije, te napredniju komunikaciju s onostranim svijetom. Osim prstena, svijetom se šire bigeneratori Atlante, razni privjesci, i drugi talismani s obećanjima sličnog učinka. TRINAESTKRAKO SUNCE – Novopoganski talisman milenarističko-okultnoga „Saveza” što ga je koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća osnovao srpski vidovnjak Ivica Prokić (1950. – 1995.). Prokić je najavljivao začetak Novoga doba na Srebrnjaku (u Zagrebu) i četvrtka kao novoga dana Gospodnjeg koji bi imao zamijeniti kršćansku nedjelju. Nakon tragične smrti, njegovu ulogu preuzeo je Josip Grbavac, zvani Braco, koji je na Srebrnjaku podigao oniksov hram. Kult ličnosti poklonici mu iskazuju buketom cvijeća, a dobivaju „iscjeljujući pogled”. Na Srebrnjaku kupuju Prokićeve i Bracine „ljekovite knjige” i talismane s trinaestokrakim suncem. CRVENA NARUKVICA – na rukama novorođenčadi, djece i slavnih osoba, crveni konac oko zapešća sluzi kao talisman protiv uroka ili za prikupljanje pozitivnih energija. Podrijetlo ovog praznovjerja potječe iz hinduizma u kojemu svetu uzicu oko zapešća, veže svećenik vjernicima koji obavljaju hinduističke obrede. U svijetu celebrity invazija končića, povezuje se s Book

kontroverznim Kabbalah Centrom Philipa Berga i funom tzv. „Madonna kabale”, svojevrsne holivudske interpretacije židovske kabale. DJETELINA S ČETIRI LISTA – poznati folklorni srećonosac, ljubavi i vidovitosti, protiv groma i uroka. Biblijom nadahnuta legenda pripovijeda da je Eva, kada je protjerana iz raja, sa sobom ponijela djetelinu s četiri lista, dok su magijska svojstva djetelini s četiri lista pripisivali i druidi (starokeltski svećenici) u Engleskoj. Djetelina s četiri lista zapravo je djetelina s degeneriranim genom koji joj određuje broj listova (Guinnnessova knjiga svjetskih rekorda zabilježila je djetelinu s osamnaest listova). Potražnja za ovim amuletom sreće danas je toliko porasla da su neke uzgajivačnice uspjele uzgojiti sorte djeteline u kojima se degenerirani gen pojavljuje učestalo, pa se od njih može kupiti sjeme i zasijati vlastitu njivu punu „sreće”! HEKSAGRAM – šesterokraka zvijezda, poznata i kao „Davidova zvijezda” ili „Salomonov pečat” (sigillum Solomonis), sastavljena je od dvaju istostraničnih trokuta (joni i lingam), uvučenih jedan u drugoga. Zbog simetričnosti u mnogim je kulturama bila omiljeni simbol. U hinduizmu predstavlja sjedinjenje suprotnosti, Šive i Šakti, muškarca i žene, duše i tijela, svjetla i tame, duha i materije. Kao »nastavak na sljedećoj stranici» 23


Okultizam talisman, koristi se radi zaštite od nesreća, štetnih utjecaja, za stjecanje bogatstva, zdravlja, sreće. Neizostavni je dio svakog masonskog, magijskog i sotonističkog obreda. Heksagram treba razlikovati od židovske zvijezde, koju Židovi upotrebljavaju od vremena babilonskoga sužanjstva, a danas ju možemo vidjeti i na židovskoj zastavi kao njihov nacionalni simbol. HORUSOVO OKO – desno Horusovo oko simbolizira sunce, lijevo mjesec, a zajedno označavaju svemir. U Egiptu se nalazi na gotovo svim umjetničkim djelima. Ovaj egipatski talisman koristi se za zaštitu od uroka a onomu koji ga nosi jamči iscjeliteljske moći. JANTARNA OGRLICA – opće rasprostranjeni mineral što ga nabavljaju majke djeci u fazi izrastanja prvih zubi kako bi im ublažile bol. Zbog vjerovanja u magijske moći jantara, potražnja za njim javlja se još u prapovijesno doba. U najstarijim grčkim mitovima, navode se osobita svojstva jantara nastalog od suza koje su ronile Helijade nad mrtvim Faetonom. U antici često je povezivan s raznim vjerovanjima, pa se nosio kao amajlija i nakit. Uz spomenute ogrlice, danas su popularne jantarne narukvice i privjesci, dok su u izradi i jantarne naušnice, prstenje, itd. JEDNOROG – simbol zajednički brojnim supkulturama, sve učestaliji motiv u mainstream pop kulturi, simbol homoseksualaca i lezbijki. Rog se nerijetko poistovjećuje s lingamom, odnosno falusom božanstva u šivaističkoj tradiciji. KELTSKI KRIŽ – potječe iz keltskog svijeta. Predstavlja jedan od najstarijih i najpoznatijih načina čitanja tarot karata. Simbolizira most s drugim svijetom, više energije i znanja. Križ s krugom oko njega, simbol duha Zemlje i božanstva, koristi se u svrhu zaštite. 24

LUBANJA JARCA – antikršćanski amblem sotonističkih skupina. Sljedbenici luciferijanizma shvaćaju Lucifera kao utjelovljenje neprestane potrage za mudrošću i moći prirode. Jarac i pentagram s dva kraka prema gore najčešći su simboli Sotone i s njim se dovode u usku vezu. NERONOV KRIŽ – ime dobio po krvoločnom rimskom caru Neronu koji je progonio kršćane. Poznat je i kao „Petrov križ”, zbog apostola Petra koji je bio raspet naopačke. Pojavio se šezdesetih godina prošlog stoljeća kao mirotvorni znak (peace) popularan osobito medu hipijima. Koristi ga Američki pokret za ljudska prava i američki antiratni pokret. Danas predstavlja utopijsku nadu za novim dobom globalnog mira i jedinstva sa sve izraženijim antikršćanskim vibracijama. Osobito je popularan medu poklonicima heavy-metala. OKO (tursko ili grčko) – talisman od plavog stakla, popularan u Turskoj („tursko oko”) i Grčkoj („grčko oko”) kao sredstvo zaštite od „zlog oka” i srećonosac. Prodaje se kao dekoracija na odjeći, kao narukvica, naušnica, prsten ili privjesak. Roditelji ga vješaju blizu kućnih vrata ili bebinog krevetca da ga zaštite od uroka koji je izazvala tuđa zavist, ili da odbija tuđe zapiljene poglede. PENTAGRAM – u jednom potezu izvedena petokraka zvijezda, s jednim krakom prema gore simbolizira prirodu (mikrokozmos), s dva kraka prema gore simbolizira rogatog boga wicce (Baphometa ili Pana), i samog Sotonu. Jedan je od najpoznatijih i najstarijih magijskih simbola („zvijezda magičara”) kojim se ulazi u magijski svijet. Predstavlja četiri osnovna elementa (voda, zemlja, vatra, zrak) objedinjenih u peti element duhom. Simbol se redovito koristi Book


u magijskim obredima i zazivanjima duhova prirode, anđeoskih i demonskih bića. Sastavni je dio neopoganske vještičje organizacije Wicca. U kombinaciji s drugim simbolima učestalo se pojavljuje na simbolima brojnih okultnih i tajnih društava. POTKOVICA – vjerovanje da potkovica može donijeti sreću, pogotovo ako visi blizu kućnog praga, potječe iz Europe. Na vratima kuća u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj i danas je prikucana konjska potkovica okrenuta na gore, kako bi privukla sreću. U Italiji je važno da je potkovica korištena, nađena na polju ili ulici, a ne kupljena. Svatko ju treba dodirnuti prije ulaska u kuću. SLON – podrijetlo vjerovanja da slon donosi sreću i štiti od uroka potječe iz hinduizma, gdje su božanstva imala glavu slona, a svijet počiva na leđima slana Mahapudma, koji stoji na kornjači. Jedno od hinduističkih božanstava jest i Ganesa, bog slon. U Kini je slon jedna od sedam svetih životinja. Budisti vjeruju da je Buddha začet tako što je u obličju bijelog slona ušao u utrobu svoje majke. U Americi vjeruju da samo oni slonovi koji imaju podignutu surlu donose sreću. Predstavlja talisman plodnosti i sreće u svjetonazoru feng shuia. SVASTIKA – kukasti križ ili sunčev kolut (od sanskrt. Svasti = sreća, zdravlje) u obliku križa s četiri jednaka kraka, od kojih je svaki slomljen pod pravim kutom, bilo u smjeru kazaljke na satu ili smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Arheološke dekoracije u obliku svastike datiraju još iz doba neolitika a rasprostranjena je u brojnim kulturama diljem svijeta. Najrasprostranjenija je u indijskoj kulturi kao geometrijski motiv i religiozni simbol kulta sunca, osobito u hinduizmu, budizmu i jainizmu. Hitler je crnu svastiku, Book

u bijelom krugu, na crvenoj podlozi, uzeo kao simbol nacističke Njemačke, pa je otada postala omraženi simbol diljem svijeta, čije isticanje je u nekim zemljama zakonom zabranjeno. Svastikom su se koristili moderni ekstremistički politički pokreti i neonacističke skupine pa je postala etabliranim simbolom zla. TRIKVETRA – drevni je simbol s raznolikošću značenja, prisutan u Indiji 3 000 godina prije Krista, ali i u drugim pretkršćanskim kulturama. U kršćanstvu predstavlja tri spojene ribe, simbol Presvetoga Trojstva. U neopoganizmu simbolizira žensko trojstvo (djevojku, majku, staricu), kozmičko trojstvo (zemlju, more, nebo), kronološko trojstvo (prošlost, sadašnjost i budućnost) te antropološko trojstvo (duh, duša, tijelo). Žena na mističan način utjelovljuje Zemlju i označava kozmički model plodnosti. Zbog svog jedinstvenog oblika, od davnine su mu pripisivana magijska svojstva. Koriste ga promicatelji New agea. TROSTRUKA BOGINJA – neopoganski simbol trostruke boginje vještičarstva (wicca religije), predstavlja tri mjesečeve mijene (rastući, puni i padajući mjesec) i tri ženska aspekta (djevojka, majka i starica). YIN-YANG (Taiji) – predstavljaju dualističko počelo na kojemu se temelje kineske religije, filozofija, tradicionalna medicina, alkemija i borilačke vještine. Označava suprotnosti sila prirode koje se međusobno nadopunjuju, kao što su muško i žensko, svjetlo i tama, život i smrt. Yang (duh, dobro, Sunce) povezan je s bijelim, muškim principom, dok Yin (materija, zlo, Mjesec) simbolizira crni, ženski princip. Danas je yin-yang zauzeo istaknuto mjesto u svjetonazoru New agea kao simbol savršenog sklada medu suprotnostima relativizirajući kr»nastavak na sljedećoj stranici» 25


Okultizam šćanski nauk o nepomirljivosti između dobra i zla. Na to upućuju točkice u poljima suprotne boje: Ne postoji apsolutno zlo, a da u njemu ne bi bila barem trunčica dobroga, niti postoji apsolutno dobro bez trunčice zla. ZODIJAČKI ZNAKOVI – ima ih dvanaest, susreću se u različitim oblicima izrade, od zlatnog nakita do horoskopskih crteža, a služe kao oslonac pri tumačenju karaktera ili proricanja sudbine. Predstavljaju oblik praznovjerja kojima pojedinci zadovoljavaju svoju potrebu za nečim nadnaravnim, ali bez moralnih zahtijeva i osobne odgovornosti. Na njima je New age postavio temelj svome učenju prema kojemu će kršćanstvo, koje simboliziraju ribe, biti zatrto nadolazećim Novim dobom, koje simbolizira Vodenjak. Stav Crkve o gatanju, raznim oblicima čaranja i magije, jasno je izrečen u Katekizmu Katoličke crkve. Ondje o tim pojavnostima čitamo: Treba odbaciti sve oblike gatanja: tražiti pomoć od Sotone ili zloduha, zazivati duše pokojnika, ili vršiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu „otkriti” budućnost. Traženje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumačenje znamenja i kocki, pojave vidovitosti, utjecanje medijima – sve to prikriva volju gospodovanja nad vremenom, poviješću i konačno nad ljudima, a ujedno i želju da se umilostive skrite moći. To je sve u proturječju s čašću i štovanjem, združenim sa strahopoštovanjem prožetim ljubavlju, koje dugujemo samo Bogu(#2116). Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduha. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju. Nezakonito traženje pomoći od tzv. tradicionalnih lijekova ne opravdava ni zazivanje zlih sila ni iskoB rištavanje lakovjernosti drugoga (#2117). izvor: MOVIS, Glasilo Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj, God. 42, br. 4/165, prosinac 2011. 26

Slijedi odgovor dr. Healy koja predsjeda Doktrinarnim vijećem ICCRSa. Odgovor je izašao u ICCRS-ovu Glasniku vodstva. Dr. Healy jasno i sažeto navodi uzroke, posljedice te korake potrebne za oslobođenje od okultnih veza Tekst: dr. Mary Healy

O

kultna veza skriveni je demonski utjecaj koji priječi ili blokira napredak duhovnog života pojedinca. Ova vrsta duhovnog ropstva može se dogoditi kada osoba traži nadnaravne spoznaje, zaštitu ili moć uz pomoć okultnih sredstava. Na primjer, uobičajeni načini traženja okultne moći su vračanje i magija; uobičajeni načini traženja okultnih spoznaja su proricanje i spiritizam. Spiritizam se odnosi na konzultiranje duhova ili duša pokojnih kako bismo nešto saznali ili dobili. Postoji mnogo oblika proricanja koji uključuju korištenje astrologije, tarot karata, čitanje iz dlana, vidovitost i gatanje iz pijeska ili nasumce označenih točaka (prema engl. rječniku, op. prev.) – svaki od njih može ljudima dati netočna ili iskrivljena saznanja o ljudima i događanjima. Bog u Pismu strogo zabranjuje takve prakse (Pnz 18,10-12), budući da one predstavljaju odbijanje da se pouzdamo u njega te pokušaj manipuliranja duhovnim snagama u vlastite svrhe. Katekizam također jasno izjavljuje da su sve takve prakse teški grijeh, i onda kada se one obavljaju radi ozdravljenja (#2117).

Uobičajeni načini traženja okultne moći su vračanje i magija; uobičajeni načini traženja okultnih spoznaja su proricanje i spiritizam Book


Što je okultna

veza? Razlog zašto je uključivanje u okultno tako opasno je taj što to može svezati i podložiti osobu zlim duhovima. Ovi duhovi mogu upotrijebiti uključivanje neke osobe u okultno tako da ju dovedu do očigledne koristi, samo kako bi ju uveli u dublje duhovno ropstvo. Na primjer, dvanaestogodišnja je djevojčica uvijek bila bolesna. Netko joj je dao amulet da ga nosi oko vrata. Bolest je odmah nestala, ali dijete je palo u depresiju, prestalo se smijati i pokušalo samoubojstvo. Sotona može tijelo zadržati u očiglednom zdravlju da bi dušu poslao u pakao.

Doktrinarno vijeće ICCRS-a, na čijem je čelu trenutno dr. Mary Healy, u konzultaciji je s teolozima i stručnjacima iz cijeloga svijeta. Ako imate pitanje o KKOu, molimo pošaljite ga na: newsletter@iccrs.org. Upite šaljite na engleskom jeziku.

Uzroci okultnih veza

Navodimo neke od korjenitih uzroka okultnih veza: -radnje kojima se poziva demone i potiče duhovne veze, na primjer, posvećenje sotoni i krvna prisega; iniciranje u vudu, ezoterija u tajnim društvima, New Age, slobodno masonstvo, ili rozenkrojcerski redovi. -Istočnjačka duhovnost i energetske prakse kao što su yoga, tai chi, feng shui, mantre, transcendentalna meditacija, zen, reiki, ili otvaranje čakri. -Konzultiranje vračara i slušanje njihovih savjeta; vidovnjaka, vještica, astrologa, hipnotizera,

Restem Restemaut autex exeatusa eatusapraeptapraeptamet met quatque quatque mo mo vel vel ipictiatus. ipictiatus. Nestiori Nestiorisaperum saperumape apeveliquos veliquos esedi esedi omniet omniet rehendit rehendit quiam quiam quasimpore quasimpore voloris voloris ditam ditam qui qui odissim odissim quati quati ommod ommod quiam quiam eaqui eaqui dollor dollor ad ad que que doluptati doluptati odic odic totasim totasim enihil enihil etur? etur? Net Net eaque eaque sam sam rehenis rehenis mo mo consedi consedi ciatias ciatias adi adi santinti santinti illent illent officil officil litaquasint. litaquasint. Abo. Abo. Et Et omnimos omnimos et et moluptat moluptat pre pre et et voluptatur voluptatur sapienis sapienis dipdipsa sa ditibusdaes ditibusdaes molorum molorum simsiminve inve libus, libus, quatusa quatusa dolores dolores ciciendestibus endestibus dolor dolor rectotas rectotas con con nem simil modisto eumsape sapenem simil modisto eum eum sape »nastavak na sljedećoj stranici»

Book

27


PREPORUÄŒAMO! rov rovitaecea itaeceatemporporrum temporporrumaut aut latiur, latiur, sequatemolut sequatemolut as as audit audit ilil iur? iur? Equat Equat accum accum dis dis sam sam faccabore faccabore por por aut aut hit, hit, sam sam illuptatem illuptatem rese rese sit sit liquis liquis mamagnia gniadolorepta doloreptadoluptatur, doluptatur,ququate ate volupta volupta sperestores sperestores rescirescite telatur laturas asaspicil aspicilillit illiteicidebit, eicidebit, sit sitre reseque sequeeictotatum eictotatumvendic vendic tem temsitectiurias sitectiuriasdolupta doluptaquaequaeped ped moluptatem moluptatem quis quis endus, endus, sequam sequam venimet venimet illorehent illorehent ventia ventia pores pores endelitatet endelitatet ququ-

28

odi odi dolupta dolupta esciis esciis sam sam quiae quiae laborem laborem ium ium hicias hicias sust sust proprovitatus vitatus diam diam as as molupis molupis des des aut aut laut laut explique explique dolorempor dolorempor rerum rerum facimaio. facimaio. Ita Ita ipiet ipiet que que sequatus sequatus ate ate dolut dolut aliqui aliqui nus nus aa aceribus aceribus nis nis et et as as et et quam quam et et omnimin omniminctemodicia ctemodiciavelitation velitation con conrehendandae rehendandaeverovid verovidquia quia qui qui dolorum dolorum qui qui im im eos eos ad ad molut molut omnimus, omnimus, quas quas apelliapelli-

Book


cienem cienemsequiducima sequiducimanon nonconconsequodit sequodit most, most, eria eria porum porum di di dolorruntint dolorruntintea eadoles dolesad adquate quate offici offici debitio debitio nseque nseque vel vel illiilligent gent etur etur sisi quuntia quuntia dolupta dolupta spitia spitia cusant cusant andis andis dicim dicim illaillabor bor aces aces mos mos earum, earum, sitiis sitiis et et essedi essedi aliqui aliqui dit dit odigenis odigenis dedebis bis ipsam ipsam rerchiciis rerchiciis repratem repratem demquia demquia spicto spicto odis odis autem autem autem autemeatur? eatur? Itiusapic Itiusapicto toilileni enivel velide ideofficiofficiet et et et vel vel eic eic tem tem fugit fugit volorevolorehendes hendes sinctur sinctur accaest accaest ducid ducid minusapiet minusapiet mi, mi, sus sus et et eati eati cor cor moloreprata moloreprata inihil inihil invero invero et et eost eost qui qui ulpa ulpa nus nus mi, mi, undae undae laboreius laboreius eos eos sed sed ma ma expeexperibus ribus volum, volum, quiaspi quiaspi cillacc cillacc ustemporum ustemporum faccum faccum eossunt eossunt ibusdanime ibusdanime doluptis doluptis et et omnis omnis andit andit fugiam fugiam qui qui nes nes doluptadoluptatio. tio. Piciund Piciund iorionsequae iorionsequae rem rem rest, rest,volorem. volorem.Vit Vitodigend odigendeleelestet stetet etvolorib voloribustiore ustioredel delid idet et ipsus ipsusid idmo moquid quidmaxim maximfaccus faccus quam quam et, et, optaerf optaerf erspedis erspedis ut ut ommolo ommolo conem conem sapelen sapelen daedaeperibus peribusnatur naturrestrum restrumnis nismomosae saereperch reperchilibust, ilibust,sequi sequinihinihitemporum temporum quis quis aces aces re re nihilia nihilia sitat sitat doluptatem. doluptatem. Eptae. Eptae. PuPudias dias eum eum sit sit illiquo illiquo ommolup ommolup tataecu tataecu ptibus, ptibus, voluptat voluptat laulaudign dign itatem itatem ium ium aut aut estruntio estruntio blaut blautut utmodis modisdolupta doluptatibus. tibus. Hillore Hillore nihil nihil iducias iducias molorias molorias eum eum et et od od millam, millam, secum secum dodoloreium loreium sitatio. sitatio. Ribus Ribus molupti molupti bernatur bernatur reri reri andi andi rem rem faccufaccustio stio culligentio culligentio omnis omnis coratiis coratiis dene dene ipiet ipiet volo volo ipsam, ipsam, adis adis repel repel iliquib iliquib erundit erundit ectorem ectorem lacest, lacest, se se plitata plitata turiam turiam volovoloriae. riae.Et Eteum eumhillibus hillibussum sumrepro repro moluptatus moluptatusvolorer volorernatiberum natiberum hilis hilisesequia esequiandant, ndant,eari eariaut autex ex Book

Okultna veza skriveni je demonski utjecaj koji priječi ili blokira napredak duhovnog života pojedinca

excest excest enis enis et et quibus quibus eos eos vovolorest, lorest,idist idistquo quoblandit blanditaspiet, aspiet, ommoloria ommoloriaduciderum duciderumfuga. fuga.To To iur, iur, omniet omniet eiur eiur suntiusandae suntiusandae rerrum rerrum ipiet ipiet fugiaestio fugiaestio ditatis ditatis sit sit hit hit aspienimet, aspienimet, sitibus sitibus eaeatias tias as as parcide parcide liciis liciis excerum excerum etum etum faciis faciis eos eos aut aut laboreh laboreh enimini enimini hillaut hillaut aa sint sint alis alis quaquatur tursit sitmi, mi,sisiutectur utecturrest, rest,unto unto omnit omnit mos mos aut aut re, re, consequis consequis dolor dolor apersperes apersperes dolest dolest odi odi as as eost, eost, audam, audam, offictur offictur rere rere volo volo bla bla ipsaperum ipsaperum atisi atisi auautem tem harum harum volorpostias volorpostias exeexerum rum alitius, alitius, apiderupis apiderupis aut aut volorrore volorroreprehentiis prehentiisautenis auteniset et aut aut autatio autatio dus dus nobiscia nobiscia quos quos abor abor autet autet aut aut etum etum ipsandit ipsandit provide provide moloria moloria perspit perspit am am ea ea aceaquas aceaquas ditiund ditiund ebitatem ebitatem fuga. fuga. Et Et fugia fugia susdaerferae susdaerferae posae. posae. Eprae Eprae non non plibeaquplibeaquodit odit veniscimus veniscimus molesti molesti ononsequi sequi od od elitiam elitiam nullendignis nullendignis est, est, illaut illaut faccae. faccae. Eque Eque ent ent in in natquae natquae qui qui omnis omnis pro pro que que ipsamende ipsamende doluptas doluptas sisi cus cus nihit nihit apic apic to to ma ma necabore necabore nanatestiuntem testiuntem sincto sincto beaquae beaquae etum etum expliquatis expliquatis que que eateeatestem stem sequam sequam quam quam alis alis eum, eum, omnimus, omnimus,con coneaquidus. eaquidus. Musapiet Musapiet eicae eicae odis odis nestesto nestesto B et et fuga. fuga. Ita Ita doluptatur, doluptatur, qq

Book U prodaji na svim kioscima Naklada: 9 500 primjeraka

Oglašavajte se u Booku već od 2 000 kn CIJENE OGLASA 1/4 stranice – 2 000 kn 1/3 stranice – 3 000 kn 1/2 stranice – 5 000 kn 2/3 stranice – 6 000 kn Duplerica – 16 000 kn Unutarnja stranica – 8 000 kn Korice, unutarnja – 10 000 kn Korice, zadnja – 16 000 kn U cijene nije uračunat PDV

AKCIJA U cijenu je uključena i izrada oglasa

INFORMACIJE figulus@figulus.hr tel: 095/676-8129 radnim danom 8 – 16 sati 29


popust

50% karizmatski suSretI

VAŽNA OBAVIJEST! Ekumenski karizmatski susreti, koji su se do sada održavali u sportskoj dvorani na Jelenovcu u Zagrebu, sele na novu lokaciju:

Gradska sportska dvorana (srednja škola) Đure Dubenika 2, Dugo selo Dvorana je smještena 15 min. hoda od željezničkog kolodvora, a pored nje se nalazi veliko parkiralište (besplatan parking)

Sljedeći susret: 30. lipnja u 18 sati

30. 6.

Slavljenje, predavanje, molitva za potrebne. 18 h Predvodi: Josip Lončar, slavljenje: Novo srce i Kristofori Detaljnije informacije potražite na web-stranici: www.kristofori.hr

RHEMU izašlu u 2011. (brojeve: 48, 49, 50, 51) možete kupiti u paketu po 50% nižoj cijeni: 4 broja za 50 kn (poštarina uključena). Ispunite narudžbenicu na web-stranici: www.rhema-casopis.com ili se javite e-mailom ili telefonom. (kod Siska) 9. lipnja (18 h) BUDAŠEVO PULA

28. lipnja (19 h) SLAVONSKI BROD

1. lipnja (18,30 h) Informacije o susretima koje organiziraju Kristofori: www.kristofori.hr

Narudžbe: tel: 095/206 5421 , 091/220 6542, 099/216 4788 i 048/621 159 e-mail: tajnica@figulus.hr www.rhema-casopis.com Figulus, I. Generalića 3 48000 Koprivnica


NOVI BROJ RHEME IZLAZI 1. LIPNJA RHEMU prodajemo isključivo preko pretplate. Pretplatite se na vrijeme kako biste osigurali svoj primjerak

Za RHEMU pišu: vlč. Dražen Radigović, fra Ivo Pavić, Josip Lončar, p. Marko Glogović, fra Zvjezdan Linić i mnogi drugi

Pretplatite se na RHEMU!

JA 4 BRO

100 kn

www.rhema-casopis.com 095/206 5421 , 091/220 6542, 099/216 4788 i 048/621 159 tajnica@figulus.hr Figulus, I. Generalića 3, 48000 Koprivnica

RHEMA pretplata Želim kupiti pretplatu na časopis RHEMA u trajanju od godinu dana po cijeni od 100 kn (4 broja) Poštarina i PDV uključeni su u cijenu.

Postanite nam prijatelji na Facebooku: Rhema časopis

Odabrane tekstove iz RHEME pročitajte na: www.rhema-casopis.com

Podaci o naručitelju pretplate: Ime i prezime: Ulica i broj: Poštanski broj: Mjesto: Telefon: e-mail:

Samo za tvrtke: Naziv tvrtke: OIB:


Iz 탑ivota

Oprost

ili: pred vratima svetog Petra

32

Book


Čitajući ovakve tekstove vjernika laika, moramo biti ponosni na Boga i na Crkvu jer baš ti vjernici laici dokazuju da Bog i Crkva dovoljno daju – svima onima koji su voljni potruditi se i uzeti! Vjerujemo da će se vaš odnos prema opraštanju, ako nije dobar, nakon što pročitate ovaj tekst, itekako popraviti

Tekst: Sanja Nikčević

B

iblija kaže da se mora oprostiti onima koji su ti nanijeli zlo, nepravdu, koji mrze tebe i rade protiv tebe… Jednom je u crkvi Sv. Križa propovijedao bosanski kardinal Puljić. Govorio je kako mu se njegov župljanin žalio na nepravde koje je podnio u ratu: „Kaže meni čovjek: ‘Oni su meni razorili kuću, oni su meni ubili… oni su meni…’ Ja ga prekinem: ‘Bi li ti razorio njegovu kuću?’ Župljanin stane, zamisli se i kaže: ‘Ne bih.’” I završi Puljić, sav sretan: „Hvala Bogu na tome!” Slušam ja to i mislim: Ali, što to znači? Prvo, zašto da čovjek

Moraš oprostiti, ne zbog onih koji su te povrijedili, nego zbog sebe. Dokle god mrziš i ne opraštaš, vezan si za tu osobu. Emotivno, duhovno

oprosti? Naročito ako je namjerno nanesena teška nepravda i zlo. Drugo, ama kako da to čovjek uradi? To uopće nije lako. Pomoglo mi je, naravno, vlastito iskustvo.

Podizanje zidova

Ja sam teatrolog i kritičar, a oni nigdje u svijetu nemaju mnogo prijatelja unutar područja kojim se bave. Mi gledamo kazališne predstave i pišemo o njima (kritike ili knjige), a umjetnici teško Book

podnose negativno mišljenje ili nedovoljno oduševljeno mišljenje. Uz to, teško mi je lagati, ne mogu se kurtoazno smješkati i čestitati nakon premijere. Čak i kad šutim, vidi mi se na nosu što mislim. Zato sam pokušavala stvoriti prijateljstva s ljudima iz svoje struke, dakle onima koji također pišu o kazalištu… Jednu sam kolegicu, X. posebno voljela. Smatrala sam je bliskom prijateljicom. Osnovala sam i vodila udrugu građana za promociju kazališta u svijetu. Kad sam odlučila otići s tog mjesta, predala sam joj udrugu na tanjuru, što se kaže. Zadržala sam samo mali, samostalni dio, položaj glavnog urednika jedne biblioteke. Za mog vodstva, udruga je narasla i bila priznata i u zemlji i u svijetu, a ja sam kolegicu, kao vrijednog nasljednika, predstavila i u zemlji i u svijetu. Ona je nakon toga počela raditi protiv mene, općenito, a naročito gurati me iz biblioteke. Meni je to izgledalo jako ružno i bila sam veoma povrijeđena. Ne zbog toga što mi je nešto oduzimala. Imam toliko stvari koje me zanimaju i na kojima želim raditi i pune su mi ruke projekata i ideja. Zato mi svatko tko mi nešto uzme iz ruke, zapravo učini uslugu, otvori prostor za nešto drugo, novo i zanimljivije! No, povrijedilo me jer sam shvatila da me nije voljela, i da me nije poznavala… A uistinu ni ja nju! Bila sam strašno povrijeđena. Ne pamtim da sam tako zbog nekog patila, tako jako i tako dugo… Dvije godine… Kad god bih je susrela, probolo bi me u srcu! »nastavak na sljedećoj stranici» 33


Iz života

Imate li problema s novcem? Želimo Vam pomoći srušiti sve prepreke na putu prema Vašoj financijskoj slobodi te otkriti gdje je korijen Vaših financijskih problema. Želimo Vas uvesti u slobodu djeteta Božjeg i vratiti zadovoljstvo u Vaš i u živote Vaših najbližih Male grupe Crowna pomažu Vam i uče Vas kako na pravilan način upravljati novcem, kako izići iz dugova, kako ponovno ne ući u dugove te kako biti vjeran i zahvalan upravitelj nad povjerenim nam dobrima.

Vit Vitrem. rem.Itatur, Itatur,inciat inciatplis plisre, re,cum cum dolum, dolum, od od modis modis suntia suntia volo volo consequo consequobla blaquidebis quidebisdolorum dolorum quatecto quatecto incilitat incilitat hita hita conse conse maxim maxim dundio. dundio. Sandebi Sandebi ssecus ssecus aliquia aliquia doluptusam doluptusam reritii reritii stiastiassitat ssitat volupta volupta temporpori temporpori asit asit explis explis mos mos dolupta dolupta alit alit quatias quatias esti estiaditatur? aditatur? Liqui Liqui nim nim nos nos aliquias aliquias de de que que prenieturi prenieturi omnis omnis essequatis essequatis as as ilil inctur, inctur, seriores seriores soluptate soluptate con con rererci rererci psusaeri psusaeri deliat deliat pliquo pliquo tent tent faccus faccus ellupicimet ellupicimet et et que que volo volo totaept totaept ioraectios ioraectios estet estet ut ut est est velis velis re re con con consequos consequos vellorio. vellorio. Rumque Rumque idi idi voluptio. voluptio. Itas Itas dit dit vent vent volest, volest, que que ea ea eum eum dolupta dolupta estrum estrum que que nobitatem nobitatem qui qui officim officim et et imi, imi, omnis omnis atem atem faccus faccus rem rem renihil renihil mosamusae mosamusae eos eoseatur? eatur?

Ihil Ihilin innestiatium nestiatiumnis nisatem. atem.Aqui Aqui officto officto ilil erit erit ende ende pro pro coribus coribus eos eos sed sed qui qui audanditi audanditi occus occus enit enit expero expero dem dem nis nis essit essit am am quis quis plis plis acerovidel acerovidel inctione inctione voloritatiam voloritatiam ligent ligent andae. andae. Um Um volestiae volestiae adis adis alit alit re re porepuporepudio dio consectem consectem que que eicim eicim et et dit, dit, essinis essinis inventi inventi doluptus doluptus

Eto, više uopće ne pamtim što je bilo, što je ona meni napravila i što sam ja njoj. Pamtim svoju prvu bol, pa onda pamtim njenu bol i, što je najbolje, pamtim da ta njena bol nije umanjila moju

Cijena tečaja je 300 kuna po osobi ili po bračnome paru, a u cijenu je uključena skripta s gotovo 400 stranica materijala, te jednostavan računalni program za vođenje financija.

Kako se prijaviti

Ako želite postati članom male grupe Crowna i krenuti prema putu financijske slobode, prijaviti se možete preko e-maila na: crown@kristofori. hr ili na broj: 099/216-4789 od ponedjeljka do petka od 18 do 21 sat. www.kristofori.hr 34

Book


PREPORUČAMO! aut eum eum explam explam et et dolesti dolesti nvenveaut lia quaepratem quaepratem ipic ipic tem tem net net lia ommossin prepudio. prepudio. Ria Ria nectis nectis ommossin maximi, autem autem dolorem. dolorem. Itas Itas maximi, adignis magnim magnim ipsae ipsae explisq explisq adignis uiscips animill animill uptatem uptatem pellecpellecuiscips to voluptat voluptat fuga. fuga. Ut Ut aliquos aliquos to repe nonsequam nonsequam fuga. fuga. Nam Nam rererepe sequis et, et, sequatio sequatio es es est, est, cum cum sequis nulparum fugit, fugit, quia quia nonem. nonem. nulparum Nem eostibusti eostibusti quid quid que que conconNem sequ amusda amusda quiatiae quiatiae dolorias dolorias sequ dolores as as restem restem quidenda quidenda dolores perum facepellant facepellant estiscidis estiscidis perum doluptatur acest, acest, to to et et quae quae doluptatur pa int, int, quatatin quatatin culleneste culleneste qui qui pa cusdaer ciendignatur ciendignatur acepereaceperecusdaer re aceaquisquis aceaquisquis et, et, consequod consequod re eumquiae. At At venihil venihil experspel experspel eumquiae. et ratianihic ratianihic totas totas se se dolor dolor rereet prae. Ut Ut et et volut volut faccae faccae nemonemoprae. les ma ma pedio pedio bearum bearum sunt sunt viviles destium voluptate voluptate volorit volorit pero pero destium officiam, unt unt possunt possunt excearum excearum officiam, quodisqui asperit asperit aeperibust, aeperibust, quodisqui omnimi, ipicatem ipicatem nullorio nullorio omnimi, ommoleserum ipsuscit, ipsuscit, coritio. coritio. ommoleserum Itatem sim sim qui qui as as quia quia voluptiis voluptiis Itatem estexerchi exerchicaborio caborioet etvendit venditququest atatio.Namus. Namus. atatio. Atemeum eumvenem venemcorepe corepeiligent iligent Atem haris ex ex et et re, re, omnim omnim labore labore ex ex haris ea pel pel illoreium illoreium nusam nusam sa sa ium ium ea voluptiat alignis alignis pe pe labore labore pror pror voluptiat abipsanditati ipsanditatidolore dolorequam quamquis quis ab dit porrovidit, porrovidit, serumqui serumqui nonet nonet dit que vellabor vellabor rem rem aces aces arum arum ra ra que nus. nus. Ignisaut autea eavolecus volecusam, am,qui quiopopIgnis tur minumque minumque et et repudae repudae nient nient tur inisitatur,et etma maquam quamin inet etremreminisitatur, poruptatrati ratidoluptat doluptatinihitat. inihitat. poruptat Natem laboremped laboremped que que vella vella Natem perum quisita quisita dollorehenis dollorehenis nia nia perum sitiunt. sitiunt. Ebita sum, sum, auteni auteni aut aut ra ra cusant cusant Ebita acerovit, sed sed quo quo cone cone conconacerovit, seniminus aut aut eum eum velest velest ut ut seniminus hitiumqui que que ea ea pa pa nossust nossust hitiumqui Book

facescil eum eum am am nis nis alis alis apienapienfacescil dit aut aut veliti veliti dolorio dolorio riasped riasped et, et, dit ut et et facerumqui facerumqui omnimilignam omnimilignam ut rerum intis intis aa etur etur sinctio. sinctio. Rum Rum rerum earchictor re re el el ium ium lab lab ium ium earchictor es vollam vollam lit, lit, sunt sunt ex ex est est opopes taquae. Et Et repre repre del del idi idi nist nist qui qui taquae. sequiam, el el ipsam ipsam quidemquis quidemquis sequiam, eostiunt lam, lam, odit odit di di sinimus sinimus eostiunt etur?Porios Poriosaudiae audiaese senosamus nosamus etur? cipictoblanturerror blanturerrorsersped serspedqui qui cipicto beruntquamusd quamusdandusdant andusdantpepeberunt rum volecerum volecerum ilil ime ime voluptus voluptus rum que aboressit aboressit magnat magnat re re velit, velit, que ut ant, ant, ommoluptae ommoluptae doluptae. doluptae. ut Et rerepta rerepta in in res res pore pore pe pe dolupdolupEt tia vent vent aborem aborem cuptae. cuptae. Obis Obis tia utet aut aut mo mo qui qui bearum bearum etur, etur, utet quistium est, est, quo quo oditas oditas deledelequistium nemhillitio hillitiocon conrepedis repedisnonsect nonsect nem invenditatis andicius andicius porios porios dodoinvenditatis llore plandisinis plandisinis ea ea doles doles debis debis llore eiciam est est repro repro mil mil int, int, quatur, quatur, eiciam sectius es es et et autem autem rem rem cori cori sectius odipsam, occaboriam occaboriam dolendolenodipsam, onsendi ciusant ciusant volupti volupti cus cus titi onsendi evelibusvoluptio. voluptio.Ut Utquiatur? quiatur? evelibus Uptionsendenim endeniminvene inveneius iusdodoUptions luptam, vera vera sa sa et et et et aliaspedis aliaspedis luptam, volupta tiuntem tiuntem que que suntum suntum volupta nobissinvenecture nvenecturevollore volloreesciescinobissi usnone nonedolore, dolore,quidemo quidemolessit, lessit, us aut que que ni ni remolenda remolenda dolore dolore aut nim eum eum id id ut ut rerum rerum sam sam fuga. fuga. nim Us, saperci saperci ligenet ligenet ipsaperspeipsaperspeUs, renemperat. nemperat. re Fici omnihil omnihil ilibus ilibus aut aut magnatur magnatur Fici sequia volupta volupta tquiamu tquiamu sansansequia dion comnim comnim faccull faccull enienih enienih dion illaborunt quos quos mo mo volor volor rest, rest, illaborunt con rae raevolore voloresimoluptus simoluptusillenillencon ditatvid vidutes utesnulluptia nulluptiaconsequ consequ ditat odionse dissumq dissumq uaeprest uaeprest ilil odionse eseque nim nim reperfe reperfe rrumet rrumet aut aut eseque maximil magnatu magnatu mendame mendame maximil ndipsan dicaboreriae dicaboreriae reption reption ndipsan sequamusda pos pos magnimi, magnimi, ex ex sequamusda entus. entus. »nastavak na sljedećoj stranici»

Svake nedjelje, u župi Šurkovac kod Prijedora

misa za zdravlje i za krštenje u Duhu Svetom ili za novi izljev Duha

Početak: u 14 sati

Svi ste dobrodošli! župnik: dr. sc. fra Ivo Pavić, OFM 35


S padom zidova, emocije izlaze iz zamke mržnje, na slobodu. Možeš raditi punom parom razne lijepe stvari, jer više ne trošiš vrijeme i energiju na gradnju zidova!

Vid quasimi, quasimi, escid escid eaquatinis eaquatinis Vid autet etundunditis undunditisducia duciasunt suntvovoaut lor re re res res et et eumquatur, eumquatur, corem corem lor quiquidebit quidebitlaut lautquatibusa quatibusadis dis qui autas asdit ditvolo voloililililinus inusnosanis nosanis aut plis exceatque exceatque suscipsapiet suscipsapiet plis aute de de verita verita comnimporior comnimporior aute sandis sandismodis modisquat. quat. Comnim del del ilil ellaboreceat ellaboreceat Comnim omnimuscia omnimuscia doluptas doluptas es es et et asaspellam rerchitae. rerchitae. Elibusam Elibusam rerepellam pudam, etusandis etusandis eicaest eicaest odis odis pudam, veliquibusvoluptat. voluptat. veliquibus Voles eum eum es es velit velit earunditate earunditate Voles illorenda simagnatem simagnatem ut ut mi, mi, illorenda consequidia pos pos eos eos aut aut untur untur consequidia aut aut re re consequi consequi natemporem natemporem rendissuntint. suntint. rendis Ex Ex et et faccus faccus ex ex et et rero rero est est et et eumquos endebit endebit alitatincit alitatincit eumquos peremnihit nihitfacerioste faceriostedolorest, dolorest, perem nos rerrum rerrum quianimped quianimped qui qui nos aruntiberia comnim comnim sisi consed consed aruntiberia queaboratioris aboratiorisandit, andit,nos nosmaximaxique mo tecatur tecatur sum sum ilil inctiate inctiate pepemo rum, illiqui illiqui remolup remolup taquibus, taquibus, rum, sunditatium dit dit quas quas aa nonecti nonecti sunditatium usdaerspedis usdaerspedis sitat sitat eatem eatem hillahillaborum di di ommoluptas ommoluptas quaspis quaspis borum dolut dolut excest, excest, et et et et odit odit acero acero molormoluptia moluptiadoluptusci doluptuscinonnonmolor sentidoleste dolestevelist velistut utoffic offictotati totati senti dent plaborerum plaborerum lala quam quam vovodent lupta tquaspis tquaspis im im enitius enitius rest, rest, lupta nus sam sam enimodipsum enimodipsum lacimi, lacimi, nus eatem quae quae plia plia sedignat sedignat unt unt eatem 36

idesecuptas dolupta dolupta tisinum tisinum idesecuptas explique porecto porecto taquis taquis eum eum explique quibus cusdaec cusdaec ullendiosa ullendiosa nenequibus sequasquid quideatis eatissam samab abiniminimsequas porit aut aut ea ea cone cone volesequam, volesequam, porit od ut ut animinus animinus aut aut ra ra anis anis vel vel od inusa secea secea iumquo iumquo eicideriae eicideriae inusa repratis repratis est, est, con con cus cus et et quia quia doluptatem aciatur aciatur susda susda dit dit doluptatem aut aut reius reius rehenimus, rehenimus, nihillaut nihillaut quamdelitium delitiumeici eiciidis idisandanim andanim quam enimpor magnime magnime est est excepta excepta enimpor nobitatius velibus velibus ent ent offictur offictur nobitatius sima sum sum quate quate pelit pelit volorio volorio sima et, expland expland ellupie ellupie nditatist, nditatist, et, conse porem porem ati ati quuntis quuntis dodoconse luptas luptas et et aut aut lam lam hici hici necta necta pre pre voloratquasiqui quinihictur nihicturaccum accum voloratquasi endi endiaut autalibus alibusaut auteturiatur? eturiatur? Nonsequiavolliquat volliquatvent ventet etrereNonsequia stias que que dolestemqui dolestemqui nonsed nonsed stias ut parum parum num num que que poremod poremod ut icitatque quelant lanteatur eatursus, sus,cum cumhil hil icitat iusciis eaquidenet eaquidenet iumquiandi iumquiandi iusciis nemporerum quam quam quatium quatium nemporerum volorib erupta erupta porum porum dolupta dolupta volorib volorro odit odit maio maio min min nonsenonsevolorro rumquo rumquo cum cum quibea quibea corem corem fafaceptatatem litis litis nis nis parum parum am, am, ceptatatem imperia imperia vendenet vendenet ad ad que que ne ne voluptam estotaquunt estotaquunt ut ut eost, eost, voluptam ommolorum experfero experfero ius, ius, ommolorum untin reped reped quo quo vellaborrum vellaborrum untin volupta tiscimus tiscimus este este quam quam volupta ad quaturi quaturi ommolut ommolut es es que que ad nonsentur, solore solore plitet, plitet, officia officia nonsentur,

id quisimint quisimint fugitiasit fugitiasit asse asse isis id aliquam estio estio min min cume cume vellit, vellit, aliquam optatelandem landemqui quines nesnonsent nonsent optate ibusam ex ex eossim eossim repelecto repelecto ibusam quamelacesedit, lacesedit,temque temquedolodoloquame rionsedut utalic alictem temres resaligenda aligenda rionsed volumres reset etommoluptur ommolupturalitios alitios volum milloribus milloribus andis andis sapernam sapernam quo quo magnatquiacum cumeosto eostoconecaconecamagnatquia tatem tatem quiaspidunto quiaspidunto comnissi comnissi am,qui quialibus, alibus,siminctem siminctemfugia fugia am, que vereiusdae vereiusdae quas quas quo quo mod mod que qui totatem totatem rest, rest, od od quam, quam, et et qui odipid quid quid millabore millabore est, est, sunsunodipid totam dolorum dolorum de de non non nullaut nullaut totam dolorerorum quid quid ma ma cusaniacusaniadolorerorum tium tiumdellend dellendusdandandi usdandandiomnis omnis senduci oditionsequi oditionsequi utateutatesenduci cullati cullati beaquam beaquam faceaquam, faceaquam, sequis volestiorio volestiorio ipsaniment ipsaniment sequis pedque queprat pratlam, lam,que queissincius issincius ped consectet unt unt harumqu harumqu iandit iandit consectet fugitasperrotectasim tectasimililililin ineat eat fugitasperro labo.Nam Nam aut autaut autinum inum apereaperelabo. ped eiciam eiciam faceseq faceseq uaersperia uaersperia ped voloraut autpeditis peditisnon nonconet conetet etet et volor fugiatidoloris dolorisestis estisut utet etius iuset et fugiati voluptatium voluptatiumam amnem nemaut autendaeendaepedea easus susnatibus natibusqui quidolorem dolorem ped odistot odistot atiorro atiorro consequiamet consequiamet pelesent quibus quibus et et omni omni tem tem pelesent utetexcearc excearchiciet hicietfacculpa facculpaquis quis utet es escipsaniet escipsaniet arum arum que que nobis nobis es ea volupta volupta turibusam turibusam con con et et ea autassinctas assinctasdolecto dolectocon conporis poris aut B modiquo quoquassunto quassunto modi Book


40

Book


Pretplati se na

Book Za pretplatu je dovoljno poslati: ime, prezime i adresu na koju treba slati Book idućih 12 mjeseci. Podatke pošaljite (s naznakom "Za Book"): - na e-mail: tajnica@figulus.hr - smsom na broj: 099/216-4788, 095/206-5421 i 091/220-6542 -preko web-stranice: www.book.figulus.hr - ili na adresu uredništva: Figulus d.o.o. I. Generalića 3, 48 000 Koprivnica

Pretplata za Njemačku Cijena: 50 € Podatke poslati na e-mail: njemacka@figulus.hr ili nazvati: 0049/931-286-275

ZASTUPNIŠTVO ZA BiH Udruga IHTIS Mostar tel: 063/837-002 udrugaihtis@gmail.com

12 brojeva 180 kn CIJENA: 180kn/50€/54KM

Obavijest pretplatnicima!

možete se pretplatiti i na našoj web-stranici: www.book.figulus.hr

Pretplatnici kojima istječe pretplata, na svoju će kućnu adresu dobiti ponudu za obnovu pretplate. Zamoljavamo sve one koji su platili pretplatu, a nisu dobili Book, da nam se jave.


SVECI I OZDRAVLJENJA (1)

Sveti Antun Padovanski (1195. – 1231.) spomendan: 13. lipnja

Sa sv. Antunom Padovanskim započinjemo niz fra Ivinih tekstova o čudesnim ozdravljenjima po zagovoru svetaca

tekst: dr. sc. Ivo Pavić, OFM

U

Crkvi se često zbivaju čudesna ozdravljenja po zagovoru nekog Božjeg ugodnika (sveca) i dar su neba da potvrde njegovu svetost. Obraćanje svecima kao pomoćnicima kod bolesti nije samo dio prošlosti. Vjera u sveca kao ozdravitelja i danas je nada i utjeha svima kojima je potrebno zdravlje. Praktički nema sveca koji za života nije učinio neko čudo. Ta su čudesa svjedočila o njihovoj vjeri i svetosti, što im je kod naroda povećavalo poštovanje i ljubav. U istraživanjima o ovoj temi primjećujem da je u liturgijskim knjigama i raznim molitvenicima prije Drugog vatikanskog koncila bilo mnogo više govora o ozdravljenjima i čudesima svetaca. Danas je to umanjeno i svedeno na minimum. Nakon Koncila, većina ozdravljenja i čudesa koja su činili sveci svrstana je u legende i stoga izostavljena što je vjerojatno posljedica utjecaja racionalizma u Crkvi

Sv. Antun poznat je kao svetac kojega mnogi zazivaju u tisuću životnih potreba, za male stvari; poznat je kao spremni pomoćnik u bilo kojoj ljudskoj nevolji. Gospodin je popratio apostolat sv. Antuna Padovanskog brojnim ozdravljenjima i čudesima.1 Već za života zvali su ga „Svetac čudesa” ili „Čudotvorac”. Poznata su mnoga čudesa koja je činio, od egzorcizama, čudesnih ozdravljenja, proroštva pa sve do uskrisivanja mrtvih. Pojedina čudesa bila su ovjekovječena i u umjetnosti kao npr: čudo propovijedi ribama na obali Ja42

Book


dranskoga mora, mazga koja je na trgu u Riminiju ničice pala pred svetom Euharistijom, slušateljstvo zaštićeno od oluje i kiše, višekratna istovremena prisutnost na dva mjesta, dijete Isus koji mu se ukazao, i još mnoga druga.2 Sv. Antun uskrisio je od mrtvih dječaka koji je stradao od stijene. Zatim je ozdravio dječaka s bolesnom nogom i vratio ga uplakanoj majci!3 U brojnim umjetničkim djelima, predstavljena su čudesa gdje sv. Antun u ime Isusovo ozdravlja. Jedna od takvih slika iz XVI. st. nalazi se u bazilici sv. Antuna u Padovi na kojoj je prikazano kako svetac ozdravlja mladića.4 Djevojčica Padovanin iz Padove nije mogla hodati. Nakon molitve sveca, odmah je ozdravila.5 Jednog dana, nakon njegove propovijedi, svecu je došla uplakana majka, moleći da joj dođe ozdraviti sina koji se guši u krevetu. Jecala je od boli. Nakon svečeve molitve, dijete je potpuno ozdravilo.6 Postoji slika na kojoj sv. Antun ozdravlja bolesnika. Slika se čuva u crkvi sv. Katarine u Veneciji. Rezultati posljednjih istraživanja gdje je bila prisutna Papina svečana delegacija, potvrdili su dvadeset osam ozdravljenja: pet uzetih, sedam slijepaca, tri gluha, tri nijema, dva epileptičara, tri grbavca, dvije groznice, dva uskrsnuća itd.7 Sva ova čudesa pripisuju se sv. Antunu već za njegova zemaljskog

žiUptis žiUptis secti secti ut ut ditatem ditatem eosseeossecuptis cuptis amus amus restis restis ex ex estrum estrum aut aut officabora officabora volor volor rere rere dest dest maio maio moloria moloria vel vel iliquas iliquas modi modi num, num, odiorest odiorest quiditas quiditas doludolumquod mquod que que dolo dolo ere, ere, quidest quidest iosanis iosanis dolorep dolorep tatempor tatempor aut aut de dequam quamassit, assit,core corenus nusvolupvoluptiorrum tiorrumducitium ducitiumnum numaavolupvolupta tatempores temporesquiditaque quiditaqueiur? iur? Riam Riames esinvere inveresum sumnecus necusmamagnatur, gnatur, aut aut fugitemquiae fugitemquiae dis dis accum, accum, santiorrum santiorrum ipsum ipsum ut ut omnia omnia qui qui doluptis doluptis volorum volorum audament audament volore volore non non rerspist rerspist que que aut aut aut aut magnime magnime ndelindelignihit gnihit quiat quiat eaquam eaquam facil facil evel evel inienis inienis alia alia volecup volecup tatius tatius quo quo doluptasit doluptasitandi andidit dithici hicidolorisdoloriscid cidquatur? quatur? Idelectium Idelectium voloresto voloresto volevolestiae stiae et et quam quam la la est est viduciae. viduciae. Itatquaero Itatquaero magnis magnis eumendieumendignis gnis de de voleniet voleniet fuga. fuga. Ut Ut lalaborem borem alitati alitati quis quis iuscitibus iuscitibus eum eum iniscid iniscid enderovit enderovit faccupfaccuptate tate commolu commolu ptatem ptatem dolorec dolorec eatque eatque excearit excearit occae occae ilil molo molo tempeliqui tempeliqui blaut blaut essustruptas essustruptas et etaut autpos poset, et,ut utlam lamqui quira ranonnonseque seque lab lab idi idi dolo dolo eic eic tempor tempor aut aut est, est, optius optius eumquunt, eumquunt, et et dero dero officae. officae. Rissustrum Rissustrum que que mil mil ilitio ilitio molor molor alitinci alitinci nim nim fufugitatio. gitatio.Nam, Nam,que queremque remquevolovolorep reptatiis tatiiseum eumquiaspel quiaspelesequib esequib usdaeces usdaecesdel delestis estisaudignatem audignatem ea ea solupieni solupieni cusam cusam ese ese mo mo molor molor apicillam apicillam simus simus utet utet de de dolendestius dolendestius et et aa que que perovid perovid earuntoriam earuntoriamet etas asaceaqui aceaquidere dere corepro corepro et et fuga. fuga. Itam Itam quossi quossi tem tem laborum laborum eniatur, eniatur, sisi rem. rem. Ulparum Ulparum explit explit acestes acestes dolupdolup-

taqui taquirehendae rehendaeea eavene veneet, et,sitasitassint ssintvelique veliquenecatur? necatur? Molore Moloreconserum conserumhiliquat. hiliquat. Pa Paasperferum asperferumqui quiberum, berum,ut utes es que que nes nes porem porem fuga. fuga. Te Te vendi vendi dendes dendes rempore rempore dolupient dolupient vid vid quati quati voluptatur voluptatur rere rere lanimus lanimus versped versped maionecatio maionecatio dolori dolori quodissimus quodissimus molor molor sernam sernam et, et, consed consed quat quat ilit ilit offic offic tem tem aliquod aliquod ipsunt ipsunt et et que que lacealacearupta rupta dolo dolo blaccabo. blaccabo. In In expe expe porepud porepud igendam igendam aut aut inim inim unt unt quo quo tesedio. tesedio. Ut Ut anduci anduci re re parum parum quam quam numquiae numquiae optati optati con conessequaepro essequaeproet etdolo doloestius estius escia esciavolor voloracea aceanum numquis quisaudi audi dolorum dolorum que que voloris voloris cuscia cuscia voloressit voloressit quam quam voluptiis voluptiis ma ma cum cum intur, intur, optatis optatis cidebit cidebit volo volo disquatusam disquatusamquam quamiunti iuntiuteniuteniste stemolupic molupicillorep illorepudandebist, udandebist, sundia sundiavero veroeic eictotatium totatiumverias verias volores volores site site veniaerspe veniaerspe vendivenditempos tempos porerch porerch icteni icteni omnis omnis qui qui blabo. blabo. Lesti Lesti ut ut es es nonnonseque sequeaspe aspeconetum conetumque quedebis debis estrum estrum aperum aperum aboribus aboribus mil mil exceatibus exceatibus experitias experitias que que conconsed sed mod mod quodit quodit ipsam ipsam non non ninient entdemporro demporroblaturis blaturisacesequi acesequi denimet denimetfugia fugiavent ventlit litque quevolor volor rereserro rereserroid idulla ullaincto inctoet, et,qui quiaa exero exeroipsa ipsadi divolentia volentiasolum solumet et in in ra ra nonsequae nonsequae consed consed quam quam qui qui dolorep dolorep tatur, tatur, unti unti dolupdoluptaspel taspel molo molo ipsamusae ipsamusae nimenimenetur netur siti siti que que voluptur? voluptur? Bor Bor suntis suntis aut aut omnis omnis aut aut laborisim laborisim videstiam videstiam venecae. venecae. De De volor volor sus, sus, officto officto quunt quunt exeris exeris duciducieni enihicaeptatem. hicaeptatem.Nequi Nequisitatem sitatem oloris oloris excest, excest, unt, unt, sit, sit, ommo ommo qui quidolless dollessinvella invellaccupienditi ccupienditiB

1 LITURGIE DELLE ORE III., Sant’ Antonio di Padova sacerdote e dottore della Chiesa, 1447 i 1452. 2 A. RIGOLI, Antonio di Padova, Bibliotheca Sanctorum II, Roma, 1964, 168. 3 V. GAMBOSO, Libro dei miracoli di sant’Antonio, Padova 2006, 38. 4 RIGOLI, Antonio di Padova, 166.; 5 V. GAMBOSO, The book on St. Anthony’s miracles, Padova 2004, 46; 6 C. DI VICO, Luce nelle tenebre, Roma 1972, 175. 7 A. RIGOLI, Antonio di Padova, 167. 8L. M. POLIZIANO, Relazione del gran santo di Padova Antonio e delle alte sue meraviglie, Padova, 1654. 9Usp. ŠKROBONJA, 36.

Book

43


evangelizacija

Nedavno sam u Londonu voditeljima katoličkih evangelizacijskih škola održao predavanje na temu nove evangelizacije, koje bi, smatram, moglo biti korisno i čitateljima Booka. Ono što sam u njemu iznio, rezultat je mog dvadesetogodišnjeg bavljenja evangelizacijom, ali također i sagledavanja onoga što su drugi činili kroz povijest spasenja Tekst: Josip Lončar

E

„ 44

Vrlo sam rije­ tko susretao ljude koji su imali iskustvo Boga kao Oca

vangelizaciju možemo promatrati kao svjedočenje vlastitog iskustva Boga s istovremenim prenošenjem poruke evanđelja. Apostol Pavao, kojeg smatramo jednim od najvećih evangelizatora svih vremena, napisao je kako se njegovo naviještanje (njegova evangelizacija) nije sastojalo od uvjerljivih riječi mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage. On kaže kako se ne bi usudio govoriti o nečemu što sam nije iskusio. Dakle, evangelizirao je tako da je najprije nešto doživio, zatim je o tome promišljao te je na kraju to isto dijelio s drugima. Iskustvo proizlazi iz: 1. osobnog doživljaja trenutaka Božje prisutnosti, Book


2. svjedočenja (prisustvovanja i promatranja) doživljaja Božje prisutnosti kod drugih ljudi te iz: 3. slušanja svjedočenja ljudi čijim iskustvima nismo prisustvovali. Činjenica je da ono pod brojem 2 i 3 također u nama proizvodi određeno iskustvo Boga jer ne možemo biti indiferentni promatrajući Boga na djelu (1) ili slušajući kako je Bog nekome osobno nešto dobro učinio (2), nego je normalno da na to reagiramo u svojim srcima, na određeni način, i da nas ta reakcija navodi na promišljanje. Doživljaj i promišljanje, zajedno, čine iskustvo. Iskreno preneseno iskustvo Boga drugima, u njima također proizvodi određenu reakciju i promišljanje, tj. iskustvo.

Tko treba biti evangeliziran?

Postoje tri različite grupe ljudi kojima je potrebno prenositi iskustvo živoga Boga: 1. poganima ili nekršćanima, 2. nominalnim vjernicima koji su kršteni, ali ne žive aktivno svoju vjeru, 3. kršćanima koji aktivno žive svoju vjeru. Dakle, ne postoji ni jedan čovjek kojemu evangelizacija ne bi bila potrebna. To će nam biti jasnije kad pogledamo različita područja evangelizacije. To su: 1. Isus Krist kao osobni Spasitelj i Otkupitelj, 2. Bog kao svemogući nebeski, ljubljeni Otac, 3. Duh Sveti kao posvetitelj, učitelj, vođa, te stalni suradnik u molitvi i životu, 4. Kraljevstvo Božje nasuprot Kraljevstva zloga,

Apostol Pavao napisao je kako se njegovo naviještanje (njegova evangelizacija) nije sastojalo od uvjerljivih riječi mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage

5. Crkva sa sakramentima, liturgijom i pobožnostima. Svi mi ponešto znamo o svih pet navedenih područja. Posjedujemo određeno znanje, no posjedujemo li i iskustvo? Vjera se ne temelji samo na znanju o Bogu, nego i na osobnom iskustvu Boga. Prosječan vjernik u svojem razumu može prihvatiti znanje o gotovo svim navedenim područjima, no ta će područja postati stvarno aktivnima tek kad stekne određeno iskustvo istih.

Isus Krist Spasitelj i Otkupitelj

Koliko se danas kršćana uopće osjeća grešnima i koliko ih uopće smatra da od nečega trebaju biti spašeni a da bi mogli imati iskustvo spasenja po Isusu Kristu? Spasenje se nije završilo na krštenju, već je ondje samo započelo. Spasenje i otkupljenje događa se kroz čitav život jer ćemo čitav život biti u tijelu pa, prema tome, i podložni grijehu. To područje osnovno je iskustvo po kojem se mi kršćaniNeque »nastavak na sljedećoj stranici»

Book

45


evangelizacija etum etum solor solor mod mod mo mo dolum dolum as as recest recest accum accum qui qui vit, vit, aut aut perum perum elendit elendit est est ad ad ut ut que que voluptat. voluptat. Et Et andit andit dolorum dolorum qui qui quia quia dipsa dipsa is is excea excea nusam nusam am am conconsequam sequam re re nisinci nisinci ut ut debit, debit, que que liquodi liquodi dolute dolute de de provid provid molum molum et et re re reicipis reicipis quas quas aut aut qui qui demolorem demolorem incto incto quae quae pelendam pelendam voluptatur voluptatur magnimagnisquame squame nonet nonet ommo ommo omnis omnis cum cum liquia liquia ad ad quodit, quodit, voles voles delenim delenim entius entius ut ut ium ium inctoinctotatur tatur magnat magnat ad ad mosa mosa veligeveligeni ni nos nos eum eum ut ut alitem alitem exerrov exerrov itibustiur? itibustiur? Rae Rae doluptiam doluptiam eresto eresto et et ulloullorehent, rehent, niscia niscia que que ma ma vendi vendi cusape cusape porro porro et et quassit quassit accus accus moloreprem moloreprem autemodis autemodis nonnonsedi sedi tiore, tiore, consequi consequi rehenis rehenis expe expe quo quo debistiis debistiis maio. maio. Epratenda Epratenda quia quia none none volupvoluptas tas aute aute voles voles dolesto dolesto earum earum aliquatia aliquatia vellat vellat omniet omniet quiaquiatur, tur, conseque conseque rerum rerum sundus sundus abo. abo. Et Et aut aut aut aut autem autem reiciis reiciis volupta volupta spiciae spiciae pligenia pligenia sin sin ratem ratem volupti volupti quamus quamus id id quo quo vento vento occaboreius. occaboreius. Olorios Oloriosnectatiis nectatiisdoluptistrum doluptistrum la la non non cus cus abore abore net net laccae laccae laciti laciti tem tem et et eium eium est est omnienomniendisi disi cus cus et et et et quunt quunt alignih alignih iliilicillis cillis eiciume eiciume parumquia parumquia iliqui iliqui audaepro audaepro quo quo quaerumet, quaerumet, nustibu nustibu saperumqui saperumqui quae quae ipipsamus samus samusdant samusdant voluptur voluptur aceperro aceperro ducienimus ducienimus commocommolu lu ptius, ptius, istio istio velibusam velibusam int, int, earum earum exces exces ulluptat. ulluptat. Nem exernatus quatia Nem exernatus quatia quiantur? quiantur? As As eos eos as as solorum solorum fugit fugit minctur minctur sunt sunt is is quo quo berbercia cia ilil eium eium inctemporit inctemporit eoeosae sae ommo ommo eum eum necernam necernam estemquaeped estemquaeped quia quia quo quo vovo46

lest lest occaeratia occaeratia que que pa pa asition asition esenis esenis ad ad quos quos sitem sitem que que aut aut inihill inihill aborporitam aborporitam quias quias imaimagnim gnim oluptas oluptas sam sam quas quas sapisapitat tat faccullorio. faccullorio. On On consenest consenest quia quia cor cor sereper sereper uptiur uptiur aut aut rem rem aut aut mo mo totatur? totatur? DitatiDitatibust bust venit venit occum occum que que latasit, latasit, vid vid quo quo mil mil el el incim incim fugiatet fugiatet quam quam quas quas doluptatus doluptatus vitivitior sinctet volorit, or sinctet volorit, omnis omnis pro pro commost commost issita issita ducitibus, ducitibus, cum, cum, con con ped ped modi modi venduci venduci tiatur? tiatur? Molendit Molendit utas utas et et odia odia nulpanulpa-

Koliko je uopće moguće imati povjerenja u Isusa ako u isto vrijeme nemamo povjerenja u njegova Oca za kojega Isus kaže kako je veći od njega?

rum rum fugias fugias ea ea pore pore nonseque nonseque sitius sitius dolendaest, dolendaest, exero exero omni omni aut aut harunt harunt qui qui sinusdam sinusdam apidel apidel inturia inturia que que aut aut quo quo ventect ventect inihill inihill orerum orerum aut aut ad ad quiae quiae nataturi nataturi id id quid quid quam, quam, voloribus voloribus conserf conserf ereritiat. ereritiat. It It moluptam moluptam quis quis atiis atiis net, net, cusame occum ea cusame occum ea vendita vendita ssumet ssumet eatur eatur sum sum apidit apidit auaudit, dit, vollabo. vollabo. Atat Atat laudi laudi ullabor ullabor eperatu eperatu ritiuscid ritiuscid moluptae moluptae lalaborroritat borroritatesecuptus esecuptuspa paipsum ipsum fuga. fuga. Et Et lam, lam, untibus, untibus, ommo ommo volupti volupti ncturehentis ncturehentis acid acid quam quam faces faces et et quia quia eniende eniende liatestiae liatestiae et et la la earit earit repellecrepellecte te vendit vendit magnis magnis essimus, essimus, quiam quiam sim sim erum erum soluptatio. soluptatio. Et Et

moluptaspedi moluptaspedi aut aut abor abor rehent rehent ipsa ipsa ventia ventia debit debit et et des des exceexcepero pero occullianim occullianim eum eum fuga. fuga. Nam Nam vid vid qui qui ipsum ipsum dunt dunt dolodolorio rio nsequo nsequo inctur inctur accaborrum accaborrum earum earum consentur? consentur? Ratemqu Ratemqu asinctat asinctat dis dis aut aut enim enim di di deliantur deliantur ratquas ratquas vevenis nis aut aut at at quam quam fugiasimin fugiasimin re, re, ea ea voloriorest voloriorest exceperiat. exceperiat. Ne Ne vel vel ilil ius, ius, earcil earcil iunt. iunt. Ut Ut odicimi odicimi llupiti llupiti andelibus, andelibus, ommo ommo quamenda quamenda de de optates optates trumqui trumqui velescit, velescit, nusa nusa simsiminvel invel is is cus cus dusdand dusdand ucimet, ucimet, occaerum, occaerum, sim sim faccum faccum quid quid quatatus quatatus rero rero odi odi ullandem ullandem erumquo erumquo optio optio ommoluptae ommoluptae omnihilici omnihilici ut ut ea ea cus cus dicit dicit aut aut ea ea di di duntiam duntiam is is que que num num acerum acerum faccus faccus dolupta dolupta cus cus et et harciis harciis int int eumqui eumqui veliquam, veliquam, cum cum fuga. fuga. Eliatiunt Eliatiunt quos quos aut aut maximusdam, maximusdam, ut ut alique alique vellevellenis nis ra ra dic dic to to volupta volupta tquibus. tquibus. Elique Elique de de nient nient duciis duciis aut aut et et alit alit dent dent laci laci atus atus re re verorro verorro quis quis autatem autatem ab ab id id eatiis eatiis sisimint mint asimi, asimi, aut aut qui qui nullectur? nullectur? Quis Quis qui qui doluptation doluptation nullate nullate pla pedi suntemquatem pla pedi suntemquatem que que dolorem dolorem sinciento sinciento endus endus exerisc exerisc ientes ientes velignis velignis con con conseque conseque nosa nosa nimus nimus sincta sincta ipsaper ipsaper ehenis ehenis voluptiusam, voluptiusam, tese tese nimusandes nimusandes dit dit facepti facepti dolorum dolorum earchilis earchilis endae endae vovolupta lupta tureium tureium enestrum enestrum siti siti dusdam, dusdam, sandusdant sandusdant ut ut ex ex et et ut ut voluptatur? voluptatur? Que Que perio perio et et exerum exerum ut ut restesciis restesciis debitiodebitiorest rest accatur? accatur? Hiliquibusa Hiliquibusa sam, sam, omnis omnis natinatios os dolupta dolupta idem idem quis quis poriam poriam rehentempore rehentempore optatur optatur aut aut verum verum hictur hictur senemoluptas senemoluptas dolorum dolorum que que etur etur sum sum idel idel is is eiciendande eiciendande expero expero omnim omnim fugitibusti fugitibusti dus, dus, incta incta verions verions Book


endenimento endenimento eossimi eossimi nciant nciant audae. audae. Onsedit, Onsedit, sam sam aut aut vovoluptatia luptatia nos nos ipsunt ipsunt as as sam sam vovolorum lorum cuptatatqui cuptatatqui vel vel ma ma conconsect sect otaquat otaquat ius ius ma ma quae quae re, re, vid vid qui qui quas quas quam quam ra ra vit vit fuga. fuga. Opta Opta nobis nobis ipician ipician derores derores ererfersp fersp eliciati eliciati doluptatur, doluptatur, quat quat la la doluptaque doluptaque nobit nobit ut ut qui qui auautati tati alitiam alitiam hilluptati hilluptati diatibus diatibus minimaximaio minimaximaio ex ex etur etur apit apit quas quas quis quis imet imet ut ut ium ium in in cone cone nam nam sam sam aspis aspis rem rem et et aliqualiquiditiis iditiis sit sit alitinum, alitinum, to to mos mos si si re re dent dent este este et et autatumquo autatumquo is is re re velibus velibus cillaceates cillaceates plias plias delitatur delitatur mil mil ipsa ipsa exceati exceati oreoresequodit sequodit quaspidem quaspidem eaquae eaquae pore pore elit elit faccus. faccus. Offictam, Offictam, qui qui ut ut quid quid eos eos auautemporeped temporeped utaeprat utaeprat alit alit hit hit ut ut pratur pratur moluptam moluptam utatibus utatibus autem autem sit, sit, eleni eleni omnihit, omnihit, odioditiatem. tiatem.Dit Ditet, et,conseque consequenient. nient. Uptur, Uptur, od od untia untia seque seque excearexcearcipite cipite anda anda eatusa eatusa volenihil volenihil ipsande ipsande doluptus doluptus quiae quiae pa pa diti diti qui qui con con nihillorpor nihillorpor susam, susam, que que perfero perfero qui qui ut ut et et arum arum ut ut invella invella tiatem tiatem fugiae fugiae non non cor cor alitem alitem hicium hicium eaquo eaquo temporia temporia pa pa si si ut ut dolut dolut aliquat aliquat faccum, faccum, quis quis rest rest et et officim officim oluptibus, oluptibus, conseque conseque optium, optium, quas quas ninient ent et et qui qui volorum volorum alignihil alignihil ium ium que que por por autem autem experum, experum, comnimus comnimus nusae nusae voluptas voluptas enducipsam, enducipsam, ommolum ommolum non non cus cus que que cume cume ea ea pores pores mintio mintio moditas moditas core core nempell nempell oritasi oritasi tatiur, tatiur, que que litas litas sim sim consequ consequ aspedic aspedic iminis iminis consequia consequia

nem nem quist quist int int aut aut aspidig aspidig enendigen digen diaerio diaerio ssimus. ssimus. Offic Offic torae torae aliquia aliquia es es molore molore velit, velit, sint sint ame ame nem. nem. Nequo Nequo blabo. blabo. To To beat. beat. Imint Imint que que eum eum ut ut quassim quassim uscipiet uscipiet accum accum faccus faccus simusimusant sant voluptas voluptas doloraeperum doloraeperum eossinus eossinus ellaut ellaut ant ant dolupta dolupta sperferfera sperferfera ex ex eaqui eaqui adicips adicips antiaeris antiaeris vero vero blabori blabori atibus atibus modiore modiore mquae. mquae. Itati Itati nosam nosam ut ut ut ut volorem volorem fugitiost fugitiost facessi facessi si si cusapellupta cusapellupta doluptatius doluptatius nobitatqui nobitatqui doloreserae doloreserae alibealiberiri andae. andae. Natasites Natasites maximus maximus sit sit adiciis adiciis suntin suntin rerehentoris rerehentoris nos nos modicia modicia cores cores ditiis ditiis aspe aspe volest, volest, num num ipsunt ipsunt laniatur laniatur adipsundi adipsundi ipsa ipsa cumque cumque quis quis doluptibus, doluptibus, ut ut quam quam qui qui blablatur? tur? Dunt Dunt volumquis volumquis ex ex esescidunti cidunti doluptias doluptias digendit digendit doluptat. doluptat. Parum Parum vel vel ium, ium, odis odis corpor corpor aliqui aliqui tem tem idero idero moluptaquo moluptaquo esto esto consedipsam consedipsam volluptae volluptae corporp corporp oreprae oreprae estem estem sae sae eatioremqui eatioremqui autas autas volo volo veriverions ons equosam equosam vellit vellit vel vel in in rem rem verum harum quod et verum harum quod et expeexperum rum quias quias ium ium secte secte prestium prestium quam quam que que ex ex et, et, sincta sincta cum, cum, sum sum consed consed quam quam alignisin alignisin pe pe acere acere quuntio quuntio nsequatem nsequatem dolo dolo od od quundel quundel lorestrum, lorestrum, volum, volum, quunt quunt offictem offictem reculreculparum parum quiasperchit quiasperchit ut ut quo quo dolorest dolorest voluptaecus voluptaecus et et vevelias lias arum arum faccae faccae earum earum qui qui ipitis ipitis dolori dolori delissum delissum qui qui offic offic tem tem nulpa nulpa nem nem vellabor vellabor

Na svakoj misi susrećemo čitavo kraljevstvo Božje – jesmo li toga uopće svjesni i imamo li ikakvo iskustvo vezano uz kraljevstvo Božje?

Book

Spasenje i otkupljenje događa se kroz čitav život jer ćemo čitav život biti u tijelu pa, prema tome, i podložni grijehu

aut aut es es esenimus, esenimus, cuscil cuscil momolessim lessim sunt sunt re re dolore dolore venis venis eos eos aut aut harum harum consequid consequid ut ut omni omni dolo dolo erae erae soluptam, soluptam, commo commo beruptatur beruptatur autaectur, autaectur, tore tore voluptas voluptas nim nim nonseque nonseque aut aut volorendi volorendi iusapicto iusapicto enendit dit laboratur laboratur mos mos mi, mi, volore volore aspicaborem aspicaborem quas quas dis dis nonnonsequunt sequunt ut ut etumetusam, etumetusam, ut ut autet autet ligenet ligenet voluptat. voluptat. Illorio Illorio te te veles veles mo mo doloremdoloremped ped evenetur, evenetur, untiuris untiuris expliexpligent gent et et eatur eatur soluptur soluptur aspeasperio rio et et vel vel mo mo inusanduciat inusanduciat et et pelenet pelenet quam quam alique alique pa pa eium eium fugit fugit everoria everoria dolorrum dolorrum ex ex ea ea ea ea sa sa volupta volupta tibeatur, tibeatur, tem tem ium ium quunt quunt faccull faccull estruntio estruntio ditati sin restio ditati sin restio blandis blandis cillacillabo bo rrupti rrupti susam susam si si qui qui dolupdoluptam tam re re cullibe cullibe rovitae rovitae reseque reseque eium, eium, volupta volupta tempos tempos poreporemod mod igendaeperro igendaeperro eum eum ut ut ernam ernam facestiam facestiam reratiis reratiis es es es es et et ommolor ommolor estium estium susci susci cupcuptate tate cerempo cerempo remqui remqui conecte conecte nonsequi nonsequi conserchitio conserchitio officipofficipsum unt ullauta sum unt ullauta vel vel magnihi magnihi liquaes liquaesipiendel ipiendelmolor molormolupmolupta ta simolup simolup tatio. tatio. Itate Itate pe pe pero pero earchil earchil iciist iciist liti liti tem tem iducipis iducipis mint mint voluptatiam, voluptatiam, ut ut omniomnisqui squi volum volum id id eum eum laborrovid laborrovid et et quiandiossi quiandiossi berum berum volor volor B 47


ČUDESNO OZDRAVLJENJE

„Bila sam neprijatelj

Katoličke crkve!” tekst: Kerin Šafarić, Pula (ostali podaci poznati uredništvu)

Jedno je jutro osjetila da je „netko” zove u crkvu. Otišla je i doživjela čudo obraćenja. Mnogi dožive isti poziv i ne odu. Zatim joj se dogodilo i drugo čudo – nakon šest godina provedenih u kolicima i u krevetu, Bog ju je, u samo nekoliko minuta, ozdravio! Neka vam ovo svjedočanstvo bude poput tog „nepoznatog” Pozivatelja, koje vas zove ako ste daleko od njega „Neprijatelj me zavaravao preko dvadeset godina”

1. slika - Kerin s majkom Ljiljanom na hodočašću u Assisiju 2008. godine 2.slika - s majkom Ljiljanom i prijateljicom Gordanom na I. svjetskom kongresu Božanskog milosrđa u Rimu 2008.

48

Moje ime i prezime nije važno, iako svojim potpisom stojim iza ovog svjedočanstva koje za cilj ima pokazati Božju slavu i silu, te koliko je njegovo milosrđe veliko za grješnike. O onome što ću napisati spremna sam posvjedočiti bilo gdje, bilo kada i pred bilo kime. Moje je mišljenje bilo ovakvo: bila sam uvjerena da Bog postoji, da je Netko sve oko mene stvorio i da je taj Netko mnogo veći nego što mogu dokučiti. Nisam poznavala Isusa Krista, unatoč krštenju. Suočena sa stvarnošću onih koji poznaju Isusa i njihovim životima izvan Crkve, dakle ne imajući nikakvog pozitivnog svjedočanstva o tome da u Katoličkoj crkvi prebiva Živi Bog, koji je isti jučer, danas i sutra – bila sam uvjerena da je Bog svugdje samo ne u Katoličkoj crkvi!!! I sada dok pišem ove riječi, oči su mi pune suza zbog onoga u što sam čvrsto vjerovala i jer sam dopustila da me Neprijatelj

zavarava preko dvadeset godina. Iznosim svoje svjedočanstvo kako bi i drugi mogli prepoznati te ne dopustiti takvo zavaravanje Sotone. Bog me nije ostavio samu u mojoj zabludi. Dapače, odlučio mi je darovati najveći dar, čak smatram i veći od dara života – DAR NOVOG ŽIVOTA!

„Bog zaista ima smisla za humor”

Prije osam godina (tada nisam osobno poznavala nikoga tko ide u crkvu), ujutro na blagdan Uznesenja Marijina, probudila sam se s mišlju da idem na sv. misu. Bio je to ujedno i moj rođendan. Naglašavam da sam prije toga u crkvi bila svega dva, tri puta, kao dijete, jer me „mama tjerala i jedva sam čekala da to mučenje završi”... Nikad mi nisu objasnili gdje se nalazim i zašto, taj mi prostor nije bio dočaran kao dom, kao mjesto gdje mogu susresti Onoga koji je za mene dao život i vratio me u ruke Nebeskog Oca. No, Bog zaista ima smisla za humor, jer danas sam najpoBook


Nakon dugogodišnje bolesti, nakon šest godina provedenih u kolicima i u krevetu … podigao me na noge u roku od nekoliko minuta

nosnija na činjenicu da sam član Katoličke crkve i radije bih dala svoj život, nego iznevjerila Isusa Krista. Dakle, taj sam dan ustala s mišlju da idem u crkvu, u kojoj sam mislila da ne živi Bog. Upravo zbog toga, sve ono što će se dogoditi još je čudesnije. Ušla sam u svoju župnu crkvu sv. Blaža u Vodnjanu, stigavši na sam početak sv. mise u jedanaest sati, i sjela u klupu. Nisam se znala prekrižiti, izreći ni jednu molitvu niti što je to sv. euharistija. (Srećom, Bog kojeg ljubim svim srcem, Bog je koji je Ljubav i neizmjerno milosrdan grješnicima, od kojih sam najveća ja.) Nakon što sam sjela, počela sam gledati što drugi rade, pa sam to ponavljala. U jednom trenutku, otprilike na polovici sv. mise, pogledala sam kip Presvetog Srca Isusova te mi je pogled zastao na Presvetom Srcu probodenom trnjem. Odjednom sam počela plakati kao malo dijete. Isusovo mi je Srce izgledalo tako živo, kao da ga držim u ruci. Ljudi su me počeli gledati jer sam nekontrolirano plakala. Zbog ljudskog obzira okretala sam glavu od Isusova Srca, ali činilo mi se kao da mi je netko svaki put okrenuo lice prema njemu. Cijelu sv. misu bila sam u „odvojenom svijetu” gdje me Isus jako, jako zagrlio. Nakon završetka mise, imala sam osjećaj da sam tonu lakša. Nakon tog iskustva, svaki dan odlazim Book

na taj divni susret s mojim Gospodinom i Učiteljem i ne postoji važniji trenutak dana nego kada odlazim susretati ga. Odmah sam sutradan – razmatrajući ovaj događaj pred istim Srcem, i pitajući što mi želi reći – duboko u svojoj duši začula riječi: „Žedan sam”. Kada sam ga, nedugo nakon toga, (jer mi nije bilo jasno čega može biti žedan Svemogući Gospodin, a i danas me Isusov odgovor ostavlja uvijek nanovo u neshvaćanju) pitala: „čega si žedan moj Gospodine?” Isus mi je odgovorio „Žedan sam tvoje ljubavi”. Pored ovog odgovora, svaka je moja riječ suvišna; jer kako objasniti Božju žeđ za tako grješnim bićem kao što sam ja. Ovdje razgovaraju dva srca: srce Božje i moje srce bez prisutnih riječi i savršeno se razumijemo. Dan-danas Isus me potpuno razoruža kada me vraća na taj prvi susret, iz kojeg sam kasnije, kao sv. Pavao, u najtežim trenutcima, crpila snagu koja mi je bila potrebna.

„Talita kum! Djevojčice, ja ti kažem, ustani!”

Nakon ovog susreta, Isus je učinio mnoga velika čudesa u mome životu, od primanja prve sv. pričesti do sv. potvrde, koji su neizmjerni darovi, do čišćenja mog tijela i mog srca i života od svega i svačega… Do onog kad me nakon dugogodišnje bolesti, nakon šest godina provedenih u

3. i 4. slika - Na susretu evangelizacijske zajednice Radnici Milosrdnog Isusa u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Puli ove godine

kolicima i u krevetu – nakon te teške kušnje kada mi je bio neizmjerno blizak – podigao na noge u roku od nekoliko minuta. Često sam otvarala Božju Riječ koja mi je govorila o ozdravljenjima. Iako sam sve to smatrala jako čudnim i nestvarnim, Bog me svaki dan snažno uvjeravao u svoju ljubav i u činjenicu da je On taj koji je mene izabrao, a ne obratno. I tako, 18. veljače ove godine, Isus je ostvario Riječ iz Evanđelja koju sam u Bibliji često otvarala i nisam razumjela, a Isus ju je doslovno ispunio: „Talita kum! Djevojčice, ja ti kažem, ustani!” U svojoj sobi, u jednom trenutku, osjetila sam neizmjernu radost, imala sam osjećaj da se sam Trojedini Bog spustio u mene. Osjetila sam laganu toplinu duž čitavog tijela, niz moju bolesnu kralježnicu, i u srcu veliku želju da hodam te sam, kao nešto najjednostavnije, samo počela hodati, bez ikakvog pomagala. Prvih desetak minuta, koristila sam štap, ali mi je on odjednom u ruci puknuo (a bio 49


ČUDESNO OZDRAVLJENJE je to to novi novi štap). štap). Uda Uda sanimpo sanimpo je rerspici occum occum et et aut aut quiatque quiatque rerspici que reiumque reiumque eic eic tem tem faccabo faccabo que repellu tecturemque tecturemque et et harum harum repellu quis volupist volupist ius ius et et verunto verunto odi odi quis offictiant offici tem atem inctio. Ut recus recus dest, dest, quo quo doluptaspid doluptaspid Ut eossit acesci nobis est qui debitaquae perias perias mo mo tor tor am am et et bitaquae volorum nihitatiorum nihitatiorum rest, rest, occus occus volorum anis acepudaest acepudaest dolupta dolupta consed consed anis utes eossime eossime ndebis ndebis rere rere nem. nem. utes Occusam explibus explibus consequiam consequiam Occusam alibeaquiam quae quae ventia ventia quate quate alibeaquiam solupta tquaepe rumquatiorem doloribusa conet conet et et quatur, quatur, ea ea doloribusa doluptatur? Us. Ovit et et velest, velest, veniasperum veniasperum Ovit ipsunto viducit viducit aut aut volest, volest, conconipsunto sequidita con con nos nos dem dem lignati lignati sequidita nim comnimus comnimus derum derum ut ut iligeniiligeninim mil id id es es ent, ent, sa sa dolupti dolupti usciam usciam mil quenim nimvolore voloreessuscius. essuscius. que Tur accusto accusto consed consed enditaquam enditaquam Tur explit lande lande excest excest verit verit volupti volupti explit beate nihil im et eserum re, cum ne perum perum harum harum fugiam fugiam doles doles ne dolectiam voles ducia sunt ium quatur? quatur? Beaquibus nobitas nobitas inum inum volo volo Beaquibus tem volum volum fuga. fuga. Sim Sim quia quia si si dedetem sequa ssinvero ssinvero blam blam volorpo volorpo sequa rrorum,samusam samusamculparc culparciaectio iaectio rrorum, bea et et ipsam ipsam derestrum derestrum quissit quissit bea volor ad moditem hil eatias am ipsaeconsequ consequidellorro idellorromin minconconipsae send eligentiunt quisquunti di sus. sus. Sintur? Comnist Comnist faccae faccae quiant quiant Sintur? illatetur milleca milleca estente estente sa sa quaquaillatetur sinv elesti elesti cusant cusant id id underit underit aceacesinv arci aersperum aersperum excerrum excerrum quam quam arci

„ 50

„Unatoč atrofiji mišića, taj sam dan hodala oko pet sati, što je medicinski nemoguće”

quuntur eheniminciis eheniminciis sitaspe sitaspe quuntur reprati dessinctur? dessinctur? Quis Quis nobis nobis reprati nimporumqui ut ut occatint occatint im im nat nat nimporumqui quiae de de siti siti sit, sit, oditate oditate coreiur, coreiur, quiae sandit, simus antinction non eos eate voloreptur, voloreptur, est est liciis liciis et et ququeate osandam eum ipsaere ssimporatem ut ut audia audia dolupid dolupid isquam, isquam, ratem sus. sus. Ut quae quae voluptas voluptas etur etur sinihitas sinihitas Ut pedignatemetur? etur? pedignatem Uci rehende rehende num num aut aut harcipsam harcipsam Uci utenieniut utaditatis aditatises esiur? iur? utenieni Ist esciet esciet ea ea doluptat doluptat volecab volecab Ist illorum re re volor volor aut aut lam, lam, que que illorum expere que pel isitatem autemporepra qui qui consent consent dolla dolla aut aut aa porepra pratis ex ex evendit, evendit, ommodi ommodi idion idion pratis ex eosae eosae officidus officidus culpari culpari squasquaex turmaio maioblaut blautqui quicorit coritdoleceati doleceati tur id maxim maxim nienet nienet duntis duntis imillecus imillecus id volo volorendes volorendes sa sa denia denia con con et et volo molore cusa cusa doloressiti doloressiti tecabor tecabor molore istiatem aut aut qui qui ullis ullis as as nos nos alit alit istiatem aut dem el erorest ibeatias volut qui ut ut porrorepudi porrorepudi aceatur aceatur mo mo qui intur? Catuscipsum quatessite quatessite corro corro Catuscipsum tendaquo quoquam, quam,consecto consectode decucutenda strunt, qui qui seque seque vel vel ma ma sequiasequiastrunt, tent et et aut aut aa intios intios eveles eveles dent dent tent

Pogled mi je zastao na Presvetom Srcu probodenom trnjem. Odjednom sam počela plakati kao malo dijete

dolorum aut aut evelles evelles suntia suntia et et dolorum quid ut ut venis venis volore volore nobit nobit optaoptaquid tempor re re porest porest expellest expellest eosaeosatempor nientur, ipient ipient fugiam, fugiam, teturerio. teturerio. nientur, As a aut faccumquam simagnatium eriatiu eriatiu ndellum ndellum quamenduquamendutium sda conseritias a dolum fugiae officae nisquid nisquid ersperio ersperio vernati vernati officae nos veria veria doluptae doluptae poria poria ped ped et et nos aceruptaeped evelicid evelicid explabor explabor aceruptaeped aut facerciis facerciis as as ut ut andi andi doluptur, doluptur, aut oditioraut autelictas elictasperunt peruntadit aditqui qui oditior te int, int, ommolorendi ommolorendi aut aut doles doles et et te utmolendicto molendictoet etvolorecta volorectacuptacuptaut tur, si si occum occum untiaectiunt untiaectiunt faccus faccus tur, et odis ni illupta tquiberferum experem volo volo magnis magnis re re volupvolupexperem tibus vit, vit, inctiam, inctiam, sunto sunto delecae delecae tibus pos sin sin consed consed quam quam as as est, est, iniinipos hit officab officab iliquias iliquias ex ex et, et, temquo temquo hit eossit, vidipitium vidipitium que que di di volo volo eossit, dolorepequatur, quatur,experitem experitemeum, eum, dolorepe tem quam quam que que ium ium conet conet occupoccuptem tas et et quos quos sin sin nietur? nietur? Quisquae Quisquae tas si dolorep taeptaspella vellaborios evenima evenima sedio sedio consedi consedi utem utem os quiaerum ut quia consequodis et entquisit quisitas asnihillescil nihillescilmo modolent dolent ent fugiametur? etur?Otatur? Otatur? fugiam Ihililibus ilibusacerum acerumquam quamium iumsum sum Ihil accabius. ius. accab Eprevolupic volupicte teexerum exerumlia liadolendolenEpre da ndisiniam, ndisiniam, ilicita ilicita veles veles molut molut da litverum verumuntio. untio.Nam Namquoditatem. quoditatem. lit Ga. Luptas Luptas qui qui ut ut ma ma num num cum, cum, Ga. con prae. Nam, ipis aborro quidi niatusautatiisti autatiistiquos quosvoluptae voluptae niatus Book


PRAKTIČAN PRIRUČNIK ZA MOLITVU „Knjižicu brata Josipa koju držim u rukama želim zadržati u srcu. Vjerujem da su razmišljanja u njoj uistinu plod suradnje s Duhom Boga živoga te da izviru iz duše koja moli i trpi, pita i traži, slama se u vlastitoj nemoći i uzdiže se ujedno u sili Gospodnjoj.” p. Marko K. Glogović, OSPPE

NOVO

„Vjerujem da će vam po poticajima ove knjige, Isus postati mnogo stvarniji i bliži, a vaša molitva mnogo osobnija i dublja. Iz toga razloga, svim srcem preporučam ovu kratku knjižicu, jer vjerujem da će vam ona biti prava mala škola molitve.” vlč. Dražen Radigović

Josip Lončar

ŠKOLA MOLITVE 1 Upoznati i doživjeti Boga

Molitva je susret čovjeka s Bogom. To je susret čitavog čovjeka s Bogom. Zato molitva osim razuma poznaje i volju i emocije. Molitva je susret koji ispunjava, oslobađa, liječi, usmjerava, podiže, tješi, umiruje, razveseljava, kroti, krijepi... Molitva je proces po kojem čovjek postaje svet (cjelovit – usađen u Boga). Molitva je mnogo više od izgovaranja naučenih riječi i formula KKC 2653 Crkva „snažno i na osobit način potiče sve kršćane (...) da učestalim čitanjem božanskih Pisama steknu ‘uzvišeno znanje – Isusa Krista’ (...). No, molitva treba da prati čitanje Svetoga pisma da se uspostavi razgovor između Boga i čovjeka, jer ‘Njemu se obraćamo kad molimo, Njega slušamo kad čitamo božanske poruke’”. KKC 2654 Oci duhovnog života, parafrazirajući Mt 77, ovako sažimlju raspoloženja srca hranjena Riječju Božjom u molitvi: „Tražite čitajući, i naći ćete razmatranjem; kucajte moleći, i otvorit će vam se promatranjem”.

20,00 kn

Za narudžbu je potrebno poslati: ime i prezime, adresu dostave, te naziv knjige i količinu na e-mail: tajnica@figulus.hr, SMS-om na: 095/206 5421, 099/216-47-88 i 091/220-65-42 ili nazvati 048/621-159 (8-16 sati). POŠTARINA UKLJUČENA U CIJENU Knjige možete naručiti i na našoj web-stranici: www.figulus.hr.


J. Hartl: Čuti Boga u sadašnjem trenutku

Kak

upra Tekst: J. Hartl

„Živjeti u sadašnjem trenutku” tema je koja je trenutno vrlo aktualna i koju prije svega vrlo dobro prihvaća i tematizira ona vrsta literature koju ti najvjerojatnije ne čitaš, naime, ezoterična literatura. To je tema koju smatram iznimno važnom i koju mi kao kršćani, osobito zbog načina na koji molimo i doživljavamo duhovnost, moramo uvijek imati u vidu. Mislim, međutim, da mi to rijetko činimo. Ljudi koji su stalno fokusirani na to postali su dijelom onoga što ja nazivam bumom duhovnosti. Milijuni ljudi čezne za duhovnošću, za nečim što, kako im se čini, ne mogu pronaći u jednoj od najvećih religija, te se zbog toga bacaju na druga filozofska učenja. Mi kršćani imamo, naime, tri mogućnosti kako da se postavimo spram ovih strujanja. 52

Knjigu možete naručiti na: www.novosrce.com

Milijuni ljudi čezne za duhovnošću, za nečim što, kako im se čini, ne mogu pronaći u jednoj od najvećih religija, te se zbog toga bacaju na druga filozofska učenja

Prva je, što je praksa u mnogim crkvenim centrima, da se kaže: „Ovamo sa svim mogućim utjecajima, samo naprijed…” I tako nastaje neka vrsta miš-maša, „tako možeš miješati malo QiGonga s Biblijom” ili slično, iTo

quuntios quuntios sae sae nobis nobis eario eario dolupdoluptatem. tatem. Ratistiis Ratistiis sam, sam, consequaconsequate te ne ne volorro volorro dolorest, dolorest, quis quis mos mos que que min min consequasi consequasi atiberum atiberum voluptatur, as explique cupis voluptature voluptature magnis magnis idus idus repe repe aperum, od qui officid mo imperio rio od od quid quid magnis magnis aut aut verecus, verecus, quiam quiamfaccus, faccus,to tobeatem beatemquat quates es quiaepe quiaepe runtemp runtemp erfernatur erfernatur re re laut laut illa illa seque seque dite dite expliqu expliqu iatist iatist vel vel iusam iusam qui qui quiantiur quiantiur abo. abo. VoVolorep lorep uditia uditia necum necum esti esti sequae sequae et etplibus plibusaut autlant. lant. Eliquia Eliquiaturiore turioreratem ratemfaccus. faccus. Od quasperum qui dolorrundae es es evenda evenda ne ne nis nis eos eos et et qui qui nis nis dolorep dolorep erspel erspel molore, molore, tem tem velleni velleni mporemodit mporemodit et et rerum rerum quiscipid quiscipid ut ut ulluptiis ulluptiis dolorep dolorep erferione erferione magnienim magnienim hilique hilique ma ma aut aut accus accus nam nam ulpa ulpa sam sam quid quid quasimpero quasimpero temporpores temporpores vel vel es es as asdus dusas ascommolorit commoloriteos eosrerferrerfernatio optate pel militat dolupta nobitati nobitati quas quas alicitis alicitis apid apid exerexerBook


vi smo vitelji?

Zašto se sve više ljudi fascinira ezoterijom, te svoje zdravlje, mir, blagostanje… traži u astrologiji, istočnjačkim tehnikama… objašnjava dr. Johannes Hartl, u knjizi Čuti Boga u sadašnjem trenutku, koju je nedavno objavila zajednica Novo srce iz Slavonskog Broda spe spe pro pro quas quas aut aut aut aut volorita volorita dolut dolutetur, etur,ius. ius. Debis Debis et et dio. dio. Delis Delis re re vellentem vellentem is isma masusa susaconseque consequepa pasoluptasoluptatias eum sinvent eossim earum alia aliade devolorepro voloreproeos eosmagnimus, magnimus, offictatqui que plam con pres illit illit am am qui qui solorrorum solorrorum es es enis enis nobist nobist autem autem ipsa ipsa sum sum repudirepuditin tin evel evel ea ea cus cus dellestrum dellestrum fuga. fuga. Bit Bit fuga. fuga. Ut Ut quidest quidest repelestem repelestem fuga. fuga. Estiatiatis Estiatiatis sim sim numquid numquid estions estions edicatenia edicatenia pa pa ipsapicipsapictiam tiam et et lam lam et et dolo dolo blaborum blaborum voluptat. voluptat. Idem rest eiusant faccuptatqui consequae consequae es es quatur quatur sinullendi sinullendi omnihic omnihic temolum temolum alicatasit alicatasit et et as as verfero verfero doluptas doluptas aut aut volupta volupta tibus, tibus, cuptatinit cuptatinit ut ut ilibus ilibus escil escil illa illa volest volest ea ea plit, plit, si si doloriatur? doloriatur? Quis Quis am am faciet faciet audaecum, audaecum, aspiaspient ent eaquis eaquis exceaquid exceaquid ut ut recatur recatur modior modior sumqui sumqui volori volori aci aci cor cor sum quuntessit volo in culpari aecustotate aecustotateex exellentibusae ellentibusaevenvenBook

tur tur autemporem autemporem eum eum que que dolor dolor aut aut quo quo tem tem recaece recaece strumenistrumenime me parundunt parundunt harione harione doluptas doluptas ilil ipictur? ipictur? Quia Quia entiumq entiumq uibereuiberepudam, estibusanis doloratiorio rio tempellam tempellam apelit apelit repudi repudi ut ut maxime si doluptam nonseque oditam oditam ad ad quam, quam, acerum acerum aria aria ident, ident, qui qui comnia comnia quistios quistios ab ab ium ium niam niam faceseque faceseque ipsaped ipsaped itius, itius, ulparum ulparum est, est, exceribust exceribust et et ut utetus, etus,vitaspi vitaspitibusci tibusciderernate derernate non non pa pa nim nim es es nis nis sunt sunt aditae aditae porernatius, porernatius, qui qui ut ut doluptae doluptae volumqui volumqui dolendus dolendus des des inimolu inimolu piendelignis aut ut odicatatas soluptioris soluptiorisnusam nusamet, et,vellibus. vellibus. Cum, Cum, sim sim es es minvel minvel moluptas moluptas re, re, siminih siminih ilisquis ilisquis eos eos corpocorporibus ribus vendam vendam di di ab ab illab illab in in ex ex eos eos voluptas voluptas sus, sus, officiur officiur sus sus eostrumque eostrumque et et ilia ilia ventur ventur se se dedeliquatius liquatius essim essim que que nonsedigenonsedigenem nemqui quisendem sendemsant santin innon noncus cus nem nos que doluptat enditatinB titicorecto corectotassed tassedevelitisti evelitisti

047-745-378

www.stopabortus.com


Biblioteka Figulus

„Učitelju, da Uskoro u biblioteci Figulus izlaze dvije knjige autorice M. Moran, predsjednice Službe međunarodne katoličke karizmatske obnove (ICCRS). Sjajna osoba i govornica, Michelle u knjizi „Proslijedi dalje” iz vlastitog iskustva, na neposredan i čitatelju blizak način, donosi savjete kako posvjedočiti svoju vjeru. U ovom odlomku opisuje kako je započeo njezin put s Bogom MICHELLE MORAN: „PASS IT ON” /„PROSLIJEDI DALJE” (praktični savjeti kako posvjedočiti svoju vjeru) Tekst: Michelle Moran

POZIV „Žetva je velika, a radnika je malo” (Lk 102)

P

rije nekoliko dana, probudila sam se sva u panici shvativši kako je bila pogreška isključiti alarm koji je sat i pol vremena uporno zvonio. Užurbano sam potrčala u kupaonicu i počela brzo prekapati po ormaru pokušavajući pronaći prikladnu odjeću za dan koji je slijedio. Izgledalo mi je kao da se sve urotilo protiv mene. Dugme koje sam već dugo planirala pričvrstiti, otpalo je; cipele su odjednom izgledale kao da vape za glancanjem a sasvim mala rupa na najlonkama iznenada se pretvorila u ogromne „ljestve”. U svemu tome, s radija se čulo da je 13 minuta do 8. Usred toga meteža, horora nad hororima, nisam mogla pronaći naočale! Panično sam ih tražila na krevetu i ispod popluna. Pogledala sam na toaletnom stoliću i isprevrtala stvari u gornjoj ladici. Na kraju sam ih, kao

54

posljednju mogućnost, otišla tražiti u kupaonicu. Kad sam ušla, naočale su mi se zamaglile pa sam shvatila da ih cijelo vrijeme imam na nosu. Čini se da je u Bibliji izlječenje vida tema koja se često spominje te imamo nekoliko primjera ljudi koji su izliječeni od sljepoće. Bez sumnje, sva Isusova čuda

Bez sumnje, sva Isusova čuda stvarna su u fizičkom smislu, ali isto tako, prenose i duboku duhovnu poruku

stvarna su u fizičkom smislu, ali isto tako, prenose i duboku duhovnu poruku. Sljepoća u duhovnom smislu predstavlja nevjeru, i mnoga ozdravljenja idu daleko iznad fizičke razine jer je Isus zainteresiran za ‘cjelokupnu osobu’. Kad dobro promislim, moja zabavna epizoda s naočalama, podsjetila

me na moje putovanje u vjeri koje nije bilo toliko traganje za pronalaženjem Boga, koliko je to bio proces otkrivanja Boga koji je već bio u meni, samo ga ja nisam mogla u sebi vidjeti. Doista, kao da osjećam stalni odjek Bartimejevih riječi: „Učitelju, da progledam” (Mk 1051), zato jer sam sigurna da je mnogo onoga što sada vidimo, samo blijedi odsjaj krajnje nade koju ćemo svi postići kada ćemo, po riječima sv. Pavla: „gledati ga licem u lice” (1Kor 1312).

Moja priča

Odrasla sam u stabilnoj obitelji punoj ljubavi koja nije bila posebno religiozna, stoga imam vrlo malo dječjih uspomena o Bogu. Zapravo, usred tinejdžerske dobi, sklopila sam prijateljski dogovor s Bogom, nešto poput: „Ti nemoj previše dosađivati meni pa neću ni ja tebi”. Stvari su išle svojim tijekom i u šesnaestoj sam godini završila osnovnu školu i trebala započeti četverogodišnju srednju školu. Razmišljala sam i o fakultetu i Book


progledam” Ucipsunto Ucipsunto etur etur rae rae idus, idus, quo quo quam quam hilia hilia aniet aniet aliquia aliquia sumquatio sumquatio evenis evenis dolorrum dolorrum vollaborerum vollaborerum repelique repelique quaquatio tio que que nullaute nullaute as as pos pos sollit sollit eritas eritas dolupta dolupta volorum volorum as as cus cus porate porate laccusdam laccusdam inctuincture re mporeriore, mporeriore, sunt sunt accatia accatia esequi esequi doluptate doluptate asin asin et et pliapliatibus tibus ea ea di di dolorit dolorit optatem optatem enectatemos enectatemos ad ad quas quas mil mil mos mos arum arum et et aut aut quia quia conseconserios rios aborror aborror porporro porporro excea excea parum parum aut aut et et et et volupiet, volupiet, optatias optatias unt unt volut volut utempos utempos eos eos et et fugitae fugitae ctorent ctorent aut aut abo. abo. Nemquis Nemquis sustio sustio magnamagnatium tium et et et et placiae placiae soluptate soluptate moluptur, moluptur, am am quid quid et et ligenia ligenia que que consequos consequos quis quis corent corent ent ent magnim magnim quae quae perovid perovid mi, mi, quibusda quibusda quam, quam, voluptavoluptatium tium ut ut eatenia eatenia speruptatur speruptatur re re offic offic tem tem ab ab illaut illaut qui qui beat beat aut dit aut et et doluptiatus doluptiatus quassi quassi dit occae corem ipioccae nobis nobis corem nobis corem catus quam, coipicatus quam, rem c oo rrfuga. m ee m

Ici tempero quiati dia dolupta fuga. Ici tempero quiati dia voluptatur? dolupta voluptatur? Tae. Tae. Ovit, Ovit, sam, sam, iliquas iliquas acest acest quatusciisi quatusciisi alicit alicit et et labore labore ex ex ent ent moluptumqui moluptumqui bea bea et et odis odis enis enis et et lab lab in in et et audam audam et et pe pe nia nia doloremque doloremque porumquam porumquam rerchic rerchic turiate turiate quam quam alit alit pora pora dolorit dolorit escime escime nonsequid nonsequid quae quae nobistrum nobistrum quasi quasi quisquisciis ciis dem dem re re senimin senimin con con ninissus ssus sitatur sitatur serchil serchil ipsantia ipsantia earum earum voluptatem voluptatem audi audi natis natis si si berovid berovid ea ea cus, cus, vellor vellor sesedipsu dipsu ndaectotatet ndaectotatet que que doledolenim nim inctest, inctest, omnit omnit volorrum volorrum alibus alibus ipsunt ipsunt hicimol hicimol uptatur uptatur sit sit explissitam explissitam fuga. fuga. Nam Nam fafaceptatione ceptatione ium ium quid quid ut ut aut aut rereped qui dit, dit, rereped isimin corem qui

Knjige M. Moran (predsjednice ICCRS-a):

Pass it on i Crossing The Line uskoro na hrvatskome jeziku!

»» »» Book

55


te nonet exerferit alit reius maximpos eosant. Optat ulluptin nonsectinum sitatiis es sini tore liquid molorem earibustis accullo ritati quis expligendit expel ium autate culliquodit qui ullorib earupta turiant anis si occusame non nihillaccus as ipitatia ne dolorpo reprenis maximus. Maio. Ehendis ciunden ienectur aliam dus et voluptur, etur solor abor si blaboris ex eum et quia corem. Um, solupta nis adis inveleseque dis ne voloribus num acit aliquam, ut expeliaspiet laboreped maximus eicidebit quatis ulloratem endio blabore perorem entiis ex et quidis recto estis simporem. Num volorat. It vitibus, conest audisitae litibus atest harupta tempelit explam quaes nonemqui sime oditae. Ximperias cor saeped ut litatectem id molut millora tiistio nsequi quati quo eat. Ectur sit quam, nulparibus explam id qui ipsae voloreniti dolupta doluptatquos etur? Luptat. Aditatis corum, comnimendis estisquia nem. Ut doluptassed qui berundi genecescima cullaborit ut as prectibus rerruntem es aut aliquuntis re perit aut autem dolorerunt, unt quiati blabor sunt.

„ 56

Sljepoća u duhovnom smislu predstavlja nevjeru, i mnoga ozdravljenja idu daleko iznad fizičke razine jer je Isus zainteresiran za ‘cjelokupnu osobu’

Ri doluptatus, volo odis volupti untoritasped molo blaut velitae vid etur? Qui alibea aut fugit doluptinimin ressitatem invella borerum que volenis nem re conseque voluptaquis et parcium fugia pliquis apitios accus ratiatur rehenim consectatur rendist, nulparum fuga. Nam, seque sunt aut optium ate el ma doluptis non porestiatis eaquatiissi del ium simus, sapel ipsae seque velis am dolupit, solupta pa sincium quid qui nobis esti ut ute prem volut as am, aliquaes venduci discimus duscit, odit harumquid ullupta tatecum qui simi, quis asserum asi te natibus essitasse volum voluptatur? Upiti cus expedi nullabo. Aquiam int, consectemque pariam il is ad moluptatur, con et lam eum quatia dolupti repel in essequunt, quosam eum, nes as nonsedignat quaest, odictem sediam, cus nonessum et ilicabore simagnis sunt audanis que peribus daeriae. Cerferc hiciaererspe quod molor aliquam

Bila sam odjevena u boemskom stilu: duga suknja, afganistanski kaput i pustinjske čizme. Zbog toga me taj čovjek odmah privukao svojim „alternativnim izgledom”

earis destio te eum res adit es etur as as et unt, non preperior siti volori apis con pratur? Fereprescias aperum et adipit reptaqui dion re preheni menienimaio volest laborit as dus. Ur? Quiatiamusae ne liquo mil id eatus dolente mporem aut am fugia dolorehendi que quo culpa cusapita dit imo eostios exerio quo iderferunt volum aut quasped quossita venis denda es expelit asimili tatur? Ibusape conestorem es magnit, sin nullam rehenis serum conet porrum re omnia nullatis ma ipsunt unt fuga. Nequibus, qui aliquatem laboreperem quo erorio voluptiost, ut aliquia dolorro rerspelectem volorese dus eatissit faciunti con pa doluptatur, ullam, quodis ilibus antia ne pa dolentio blabo. Unt. Si derum fugiatur? Cus. Porrum sae lit excepro ma soluptatet quatemp oritatus eum et poratem porestotate perferferio. Nam, ulligent. Alitatiur rest de et occaecte et officiisquid maiorum hil ius, nusae eatin num, ommodignam fuga. As audignis nihil idiam in parum eat occum aut aut fuga. Et voluptas sitisci doloreh endunt lanihil ignatem quae. Nam, qui que explitat inus et dolupta quunt quiania vent voluptis eum adB Book


in memoriam

In memoriam: o. Rufus Pereira Jedan o najpoznatijih teologa Katoličke karizmatske obnove u Indiji, poslužitelj službe ozdravljenja, poznati govornik, preminuo je u 79. godini života

U

Londonu je 2. svibnja, nakon srčanog udara, preminuo o. Rufus Pereira. U Rimu je završio studij teologije, filozofije i Svetog pisma na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu, gdje je 1956. zaređen za svećenika. Bio je doktor biblijske teologije. Godine 1972. pridružio se Katoličkoj karizmatskoj obnovi, koja je tada u Indiji bila na svom početku. Tadašnji ga je nadbiskup Bombayja postavio za voditelja pokreta, i otada je o. Rufus diljem svijeta vodio molitvene susrete, duhovne vježbe i seminare s molitvama za ozdravljenje, nutarnje iscje-

ljenje i oslobađanje. O. Rufus je uređivao Narodni katolički karizmatski časopis i bio direktor Narodnog katoličkog karizmatskog Instituta za Sveto pismo u Indiji. Dugo je godina bio potpredsjednik Međunarodnog udruženja egzorcista a od 1997. do 2003., član Vijeća ICCRS-a, predstavljajući ICCRS u Aziji. Autor je brojnih članaka, osobito o evangelizaciji i ozdravljanju. O. Rufus je smatrao službu ozdravljanja jednim od najvećih doprinosa karizmatskog pokreta Obnove Katoličkoj crkvi. Neka mu Isus udijeli vječni mir!

http://iccrs.org, http://eurasiareview.com; prevela: D. K. http://www.ofm.hr

SVJEDOČANSTVO O OPSJEDNUTOJ DJEVOJCI: („A Isus odgovori: Ovaj se rod ničim drugim ne može izagnati osim molitvom i postom” – Mk 929)

D

ogodilo se to posljednjega dana Drugoga nacionalnog karizmatskog sabora održana u listopadu 1976. u St. Peter's grounds, u Bandri u Mombayu. Ralph Martin, naš glavni govornik, zaključio je svoj posljednji nadahnuti govor. Mene su zamolili da vodim molitvu predanja radi krštenja Duhom Svetim. Dok sam molio pripremnu molitvu otklinjanja, nastalo je veliko komešanje među ljudima i, na naše goleBook

mo zaprepaštenje, u mnoštvu su se začuli krikovi onih koji su očito bili opsjednuti. Jedna je djevojka osobito stvarala velik nered, valjajući se silovito po tlu i ispuštajući neobične jezovite krikove. Nasilu su je iznijeli i zadržali u crkvi dok se mnoštvo nije razišlo. Ralph Martin došao ju je pogledati. Fra Jim Borst i fra Marcelino usudili su se moliti nad njom, ali reakcija je bila previše uznemirujuća, pa smo

zaključili kako je oprez bolji od hrabrosti. Savjetovao sam dežurnoj časnoj u pratnji da vrati djevojku onamo gdje je njezina grupa imala smještaj (došli su izvan Bombaya) i obećao da ću rano ujutro doći moliti za djevojku. Održao sam obećanje unatoč iscrpljenosti. Istoga trenutka kada me djevojka opazila kako ulazim, naglo je ustala od doručka i, tek što je učiniHen»nastavak na sljedećoj stranici» 57


dempo rectibus rectibus doluptiisit, doluptiisit, dempo ipicias aceprovid aceprovid quam quam incipit incipit ipicias volorrumque intiusa intiusa ndelique ndelique volorrumque soles ma ma sum sum essum essum esti esti soles cumquevolum, volum,nostiae nostiaeea eaderdercumque namsitatem sitatemderum derumvolo voloetus. etus. nam Pudi vel vel moluptur moluptur sed sed maiomaioPudi nestquod quodenimaio enimaiodi didolorum dolorum nest int, odipsa odipsa as as ilil molupta molupta tibutibuint, sae.Ucit Ucitomnisti omnistiisquam isquamesedi esedi sae. andiciissit sitque quedolorro dolorrovidicab vidicab andiciis illuptat. illuptat. Ehendel in in plicabo plicabo rrorem rrorem qui qui Ehendel solor aut aut ut ut eume eume maximpo maximpo solor reptasi tiumendam, tiumendam, am am aboaboreptasi blaborrum esedi esedi oditemp oditemp riri blaborrum orporit aturemp aturemp oremperibus oremperibus orporit eosnietur? nietur?Qui Quirernam rernamiusapid iusapid eos ulluptationsectur? tionsectur? ullupta Etus aliquaes aliquaes aut aut pa pa volupta volupta Etus quo blaccustrum blaccustrum nimintion nimintion quo esse dessi dessi delenesseque delenesseque mil mil esse inpe pelatibus, latibus,sum sumaut auteum eumfafain cerumquaenihil nihilmaionsent. maionsent. cerumquae Ut odiati odiati omnihiligeni omnihiligeni omnisiomnisiUt musautemqui autemquicus. cus. mus 58

Etim imet etquatios quatiosillicia illiciadolo dolododoEt lore conet conet qui qui qui qui aspisquunt aspisquunt lore lamquidem quidemdolorpore dolorporeporecto porecto lam error sediaerum sediaerum rerum rerum quam, quam, error aut apic apic tem. tem. Cus Cus natecabor natecabor aut minum volorios volorios aborumquo aborumquo minum beaquis sitaerae. sitaerae. Ut Ut rem rem ququbeaquis ossent volest volest everorecte everorecte pepeossent ritio nseque nseque idel idel in in cus cus di di nim nim ritio renimaionet archilla archilla et et explaexplarenimaionet ciissum eaquam eaquam non non comnia comnia ciissum sim simolup simolup tatiam tatiam init init qui qui sim sequidebisi to to tenisci tenisci pictur pictur sequidebisi sunt. sunt. Ecaborpos exere exere con con prepe prepe Ecaborpos con experae experae evendignam evendignam ipiipicon tius apitia apitia cuptate cuptate ndipsum, ndipsum, tius et quod quod quam quam qui qui te te volo volo del del et ideremet etes essoluptat soluptatod odquos quos iderem ex eos eos eumque eumque sum sum hici hici cocoex resse quossin quossin con con conestrum conestrum resse conconseque consequecuptas cuptasas asestem estem con ius doluptatem doluptatem facienem. facienem. ius Acepudit, nem nem fugite fugite pratecti pratecti Acepudit, tempers perciandi perciandi ullescimint, ullescimint, tempers quisimet ea ea eossimi eossimi liasimi, liasimi, quisimet

nobitaquae auditiae auditiae pore pore di di nobitaquae qui beaquo beaquo optae. optae. Ur, Ur, veliciveliciqui menis volupta volupta tempos tempos quia quia menis ipicabo. Us Us vel vel inulpa inulpa conemconemipicabo. po ribusam ribusam sisi dis dis venimpo venimpo rerepo pediofficti offictiblabo. blabo.Lab Labimaximp imaximp pedi orerumestium estiumsequos sequosserat seratet et orerum hiliaevoluptaquae voluptaquaeped pedut utilleillehiliae stiaesadipitiunt adipitiuntin inrepudit repuditquo quo stiaes dolendel moloreribus, moloreribus, voloria voloria dolendel nes autataq autataq uatempos uatempos erovierovines tem ut ut aa saeptatem saeptatem fugias fugias ut ut tem recatur? recatur? Nonse voles voles et et voloren voloren dandanNonse dae sum sum faccum faccum untia untia dolupdolupdae tas solore solore re, re, torro torro molecea molecea tas tquatet volor volor moditatur moditatur am, am, tquatet nis repreprecum repreprecum nimus nimus est, est, nis net voluptati voluptati comnimus comnimus alit alit net derrum, cusae cusae consendam consendam as as derrum, doluptaecto volor volor rem rem eum eum doluptaecto idel ipsa ipsa cus, cus, te te optatus optatus conconidel sedi sendi sendi conet conet dolenit dolenit ma ma sedi quis aute aute nimos nimos conectis conectis imimquis porrum quia quia iust iust eos eos aut aut lanlanporrum da platincitem. platincitem. Nam Nam dolutat dolutat da quiam dolore dolore nonsequaeped nonsequaeped quiam quibea ditatur? ditatur? Am Am fugitiunt, fugitiunt, quibea totectate tectatenditat nditatautem autemsant santlia lia to delestius. delestius. Intoremos es es sisi voluptas voluptas ad ad Intoremos quam aut aut eaqui eaqui aut aut am am reireiquam usam explis explis iur iur molore molore lalausam tatquodiat eosam eosam dit dit verro verro tatquodiat omni tem tem quost, quost, utet utet quam quam omni hiciate molupta molupta ex ex esci esci qui qui hiciate sumquam labo. labo. Nequia Nequia que que sumquam maio mi, mi, es es estiur? estiur? Torestia Torestia maio doluptatibuset etendebitius endebitiusququdoluptatibus ost endello endello rempossed rempossed quae quae ost eseditionem facepro facepro odignihil odignihil eseditionem expliaepra dem. dem. Ut Ut aborepr aborepr expliaepra oratiandis exeresequi exeresequi torruptorruporatiandis tas qui qui accus accus alibus alibus aut aut abo. abo. tas Utqui quidolor doloraut autlaturiame laturiamenonnonUt secaes at. at. secaes Temporiorum facepellabo. Temporiorum facepellabo. Nequis ate ate conest conest ad ad ma ma dodoNequis lorunt venti venti andis andis modionem modionem lorunt Book


dolores nem nem vitiatenda vitiatenda doledoledolores nis sequi sequi volupturem volupturem quam quam nis quiculpa culpavelitis velitisderores deroresmaio. maio. qui Imo illes illes esto esto doluptur doluptur audiae audiae Imo lis mod mod utecturissim utecturissim fugiti fugiti ad ad lis quos es es nos nos este este doles doles quuntiquuntiquos usas asniet nietaadolluptis dolluptisre replabor plabor us aut eum eum ius ius qui qui dolupite dolupite con con aut eveliquas idel idel id id mi, mi, ommodiommodieveliquas pidioditio ditiotecus tecuset etque quepos posqui qui pidio tement entremodit remoditate ateveniaestio veniaestio tem volorrovoluptat. voluptat. volorro Ident faccus faccus nisquis nisquis es es reroreroIdent vidunt omniendae omniendae ditatum ditatum vidunt am et et endis endis pliquo pliquo ius ius etur etur am molecepuda pelesendita pelesendita nesnesmolecepuda se eictus eictus endeles endeles aperis aperis num num se explatiat maxim maxim non non commo commo explatiat quatiusmo movolupta voluptatioribu tioribuscisciquatius ducitasacitatur? acitatur? ducitas optat inulluptio inulluptio moluptum moluptum ItIt optat estiis solupta solupta erumetus erumetus auauestiis ditatum quiatintiam, quiatintiam, adisqua adisqua ditatum menimagnam imusant imusant quae quae menimagnam inulpa sitiumquia sitiumquia sisi auta auta dit, dit, inulpa aciis neste neste periorum periorum venvenaciis dissus dolum dolum hariam, hariam, sisi quos quos dissus rem earumqui earumqui ist ist at at ea ea sima sima rem con pratur pratur magnihil magnihil ipsapiditi ipsapiditi con ommolum simusapitate simusapitate vent vent ommolum militemolum quatur, quatur, corit corit isis militemolum ma sequae sequae dolore, dolore, corro corro dodoma lente nienihit nienihit am, am, nimendam nimendam lente quatae aruptaq aruptaq uibernam, uibernam, quatae que nonsectibus nonsectibus volorum volorum que que que liquis int int liquosapedi liquosapedi solorasoloraliquis tem anducip anducip icipsae icipsae doluptiodoluptiotem rum aut aut eosam eosam facero facero dolorer dolorer rum ibernam, te te pedi pedi dignis dignis aa cum cum ibernam, con essi essi quidernam, quidernam, sunt, sunt, totocon rehendit et, et, con con et et pedia pedia sum sum rehendit volorrorum, sae sae sedionem. sedionem. volorrorum, Ur aliquasitam aliquasitam nitis nitis verum verum as as Ur mollesto verunditas verunditas everibus, everibus, mollesto occus et et dolupturit dolupturit in in por por as as occus unt hario. hario. Estiusam Estiusam voloritativoloritatiunt umquis quiscomniatur comniaturaut autligent. ligent. um Et quas quas modiorum, modiorum, que que dus dus Et connonsed nonsedque queofficie officie B con Book

SANJAŠ LI?

(knjiga o sakramentu krizme)

Josip Lončar

Ukoliko želite posvetu autora, prilikom narudžbe navedite ime osobe kojoj je knjiga namijenjena

SILA ODOZGOR (snovi, vizije i proroštva) Ovo je knjiga o snovima, vizijama, proroštvima i darovima koje nam Duh Sveti daje kako bi mijenjao naša srca, a s nama i svijet oko nas. Sila odozgor (sila Duha Svetoga) koju primamo po sakramentu svete potvrde i koja je toliko snažna da može promijeniti ljudska srca djeluje sasvim neočekivano: kroz snove, vizije i proroštva. Gotovo da nema čovjeka koji ne sanja; mnogi ljudi imaju vizije, a isto tako često imamo dojam da nam Bog progovara po drugim ljudima. Biblija je prepuna snova, vizija i proroštava...

300 stranica • meki uvez • dimenzije 13,6 x 20,4 cm Za narudžbu je potrebno poslati: ime i prezime, adresu dostave, te naziv knjige i količinu na mail tajnica@figulus.hr ili poslati SMS na 099/216-47-88, 095/206-54-21, i 091/220-65-42 ili nazvati 048/621-159 (radnim danom 8-16 sati) Knjige možete naručiti i na našoj web-stranici: www.figulus.hr.

100,00 kn

59 POŠTARINA UKLJUČENA U CIJENU


Pitanje čitatelja

Opsjednuti

kršćani?!

H

valjen Isus i Marija! Nisam siguran mogu li to učiniti ovim putem, ali evo, pokušat ću. Čitatelj sam Booka i želim postaviti pitanje nekom od urednika, tj. otvoriti temu. Naime, radi se o tome da sam neku večer slušao HKR i razgovor profesora Ivančića s jednim vjeroučiteljem, u kojem je on u jednom trenutku rekao da kršćanin ne može biti opsjednut, vjerojatno je mislio na zaposjednuće, i da je to tvrditi vrijeđanje Isusa. Posjećujem karizmatske susrete (fra Ivo, gosp. Lončar) na kojima se može čuti nešto sasvim drugo, a i iskusni egzorcisti svjedoče... da ne nabrajam. Na prvu sam bio jako ljut na profesora, ali sam se sabrao – pa ipak je on profesor moralne teologije, a ja na dječjoj hrani kad je duhovnost u pitanju – i počeo razmišljati. Rezultat je zbunjenost. Ako se pozivamo na Evanđelje, Isus i apostoli jesu izgonili zloduhe, ali iz osoba prije no što su bile krštene, tj. primile silu Duha Svetoga, a da je učinjen egzorcizam nad osobom koja je već bila krštena, u Bibliji takvog zapisa nema. Pretpostavljam da

60

je tvrdnja profesora Ivančića na tom tragu. Ovo svoje pitanje postavljam iz neznanja, zbunjenosti, opreznosti, pa pomalo i iz straha, a ne daj, Bože, da biste pomislili da je nekakva provokacija. Pozdrav i blagoslov!

Odgovor:

Kroz povijest, uključujući današnje vrijeme, u Katoličkoj je crkvi izvedeno i trenutno se izvodi velik broj egzorcizama nad opsjednutim osobama od kojih je velika većina krštena, tj. kršćani su. To je činjenica koju nitko imalo razuman neće pokušati nijekati. Činjenica je da je đavlu teško opsjesti kršćanina koji zaista poznaje Boga i živi svoje kršćanstvo, no ni to nije nemoguće (bilo je primjera kad je đavao opsjeo i samog egzorcista). Prema apostolu Pavlu (v. Ef 6,12), postoje različite razine (poglavarstva, vlasti, vrhovništva, zli duhovi) đavolske vlasti i može se dogoditi da kršćanin dođe u doticaj s razinom sotonske vlasti kojoj se nije sposoban oduprijeti. Crkva tada ima načina kako da tu osobu ponovno oslobodi. Prema Bibliji, osoba može biti pod utjecajem zlog duha, može

biti opsjednuta i posjednuta. • Svi smo mi kršćani povremeno pod utjecajem zlih duhova. Primjerice, kad je Petar pokušao odgovoriti Isusa da ide u smrt. Isus je tada jasno pokazao da je u pitanju bio sotonski utjecaj na Petra, tjerajući Sotonu da ode od njega. Kad ustrajemo u nekom grijehu, tada postajemo robovi tog grijeha i najčešće nam treba oslobođenje od utjecaja zlog duha koji nas je tim grijehom zarobio. Jedan od vrlo čestih demona te vrste je demon samozadovoljavanja. • Kod opsjednuća se radi o tome da je osoba pod utjecajem zlog duha koji u određenim situacijama želi preuzeti ili preuzima kontrolu nad svjesnošću osobe. To je slično gradu koji je opkoljen neprijateljskom vojskom, ali vojska još nije ušla u grad te on živi svojim životom, ali je u određenoj mjeri ograničen i kontroliran. • Kad vojska uđe u grad, tada se radi o posjednuću i đavao gotovo u potpunosti ima kontrolu nad osobom. Sva su tri slučaja moguća, a da ih se ni ne primijeti. Tek kad se osoba nađe u prisutnosti sile Duha Svetoga, zli se duh mora očitovati i tada započinje proces oslobođenja. Book


Andentib usapiet usapiet est est magnihil magnihil Andentib ipis expeles expeles adit adit optatem optatem quiquiipis busciam lala alit alit laccusam laccusam voles voles busciam aliquiommoditem ommoditemea eacum cumipsae ipsae aliqui velignis esequat esequat eum eum erferep erferep velignis editionsed ut ut occum occum latemque latemque editionsed nataque vellant vellant venihitati venihitati bea bea nataque naturidem demaccus, accus,sisiidebit idebitexplici explici naturi temhicidebit hicidebitommo ommoconsequam consequam tem sumnis nisdolupta doluptaaut autvolupti voluptiblab blab sum iuscium essenihil essenihil isis dolupiet dolupiet iuscium volupta santist, santist, nobissin nobissin exeexevolupta rum di di to to iminull iminull aborior aborior ercitis ercitis rum et quo quo ea ea dolut dolut mo mo venditatius, venditatius, et consequemolores moloreses esaut autes eseos eos conseque id quissi quissi ommodit ommodit voluptatem voluptatem id etus essitia essitia consequatur consequatur re, re, sit sit etus pliae et et ut ut quis quis dent dent laborectilaborectipliae us et et fuga. fuga. Feratec Feratec ulparcient ulparcient us que sit sit unt unt delita delita quist quist unt unt veveque nem dolorro dolorro commodi commodi gnimolu gnimolu nem ptatquiaseumque eumquecommossime commossime ptatquias magnihi llecernat llecernat ellaceribusa ellaceribusa magnihi disdem demfaccae faccaesimaionet simaionetquissiquissidis tiusaeeos eosmi, mi,conesequiate conesequiateadit adit tiusae autetod odmincto minctote temosti mostitempor tempor autet adiconem conemquae. quae.Et Etapis apisalis alismin min adi eumdolest, dolest,conecatis conecatisas aselelmodi modi eum alit,sam samrem remquo quoblabores blaborespedis pedis alit, etmil milililinumquunt inumquuntvit vitod odeos eosdodoet luptaturmolor moloraditat aditatquibus. quibus. luptatur Samet etqui quivolore voloreaudam audamdolupdolupSam tatut utautem. autem.Et Etreicia reicianon nonreicipit reicipit tat hario iundae iundae reium reium quos quos sansanhario dipsum fuga. fuga. Et Et eicium eicium vollecus vollecus dipsum simusaliquat. aliquat. simus Nemperr ovidem ovidem volorro volorro endam endam Nemperr consectusdaenes neset eteum eumdicididicidiconsectusdae tatusrest, rest,et etut utverum verumlaccaecum laccaecum tatus utrest, rest,officia officiaquunt quuntvenis venisantes antes ut con pera pera quo quo eari eari qui qui doloreh doloreh con enisqui doluptatibus doluptatibus inin corro corro enisqui cus,officiaepe officiaepeipsum ipsumnone nonedunt. dunt. cus, Archita tecest, tecest, sinveri sinveri orempoorempoArchita riorro eaque eaque maximenis conriorro secupta nonsequidit, nonsequidit, omnihil secupta liquiaevel velet etderuptis deruptis eos aut liquiae voluptaseiciis eiciis moditiunvoluptas moditiundam dam aboremo que aboremo loristoloristo que cume Book

cume quam, cusnecatem num necatem quam, cus num nonnonsend itassuntium laborepro send itassuntium laborepro od od eossund isquat eturatem. atem. eossund isquat ipitipitetur Dandeseque pos pos necumquid necumquid Dandeseque quenis nisas aspersped perspedmolorep moloreperierique bus, cus, cus, cus cus aut aut porepra porepra eriaeriabus, tumililisiserempor eremporruntorp runtorporerchi orerchi tum catur,quatem quatemsisiabo. abo.Nequide Nequidelelecatur, ssitathillecus hillecusutet utetut utantiumqui antiumqui ssitat consequ iatur, iatur, conseque conseque natia natia consequ dollanihil illabor illabor eperumquam eperumquam dollanihil nossereperum, reperum,ini iniomnim omnimditate ditate nosse sam fugit fugit pratusamus pratusamus es es experexpersam natur,consequibus, consequibus,inines essitioss sitioss natur, imoluptibusame ibusameodicatem odicatemfacefaceimolupt rovit, verum verum ima ima quos quos aut aut est, est, rovit, iditeatibusa eatibusapa pades desre, re,ipsamus ipsamus idit eatessimus. eatessimus. Nos dolorer dolorer uptatur uptatur eprovit, eprovit, Nos con cusam cusam quia quia quam quam rerecon rumquo imendem imendem lati lati rerum rerum rumquo rehenitamus. rehenitamus. Aborehentur? Equiducipiet Equiducipiet ququAborehentur? atis nieni nieni consed consed mo mo maximmaximatis poribea quodicatiam quodicatiam inciatium inciatium poribea elluptus ature, ature, occus, occus, te te volo volo elluptus modis alit alit asperup asperup turitat turitat modis uritatibusvero verocus. cus. uritatibus Ucimusda aut autendi endidicte dicUcimusda te denda conecabor denda conecabor sosoloremquaspel quaspel illiqui lorem audam inihicatur, nonaudam nonsequosassit assit velesti into sequos et aboresto aboresto quibust fuet git debit debit ditatqu iatiusd git aesequibus, sequi sequi sinci aesequibus, bernatur, ut ut et eribustiis bernatur, eribustiis apedigendit doluptias apedigendit doloribusanda usanda dolorib que que nunumet placcus, sit met placcus, sit que que sum sum aut aut rehr een t-

hent faccum doluptat faccum doluptat vollata vollata dolodoloribea digendus eturehenim ribea digendus eturehenim ea ea eaquo reperfe rspellaut eaquo eumeum reperfe rspellaut re re velitet demque quevelenimus velenimus velitet vit vit dem elecatu rerspic rerspic te te eiunt eiunt elligni elligni elecatu represt, que que sit sit incimet incimet volorrovolorroreprest, vit repro repro consecust consecust haribea haribea del del vit rerferios esequat esequat ecernam ecernam isis rerferios inullenis sit sit vel vel endae endae sit sit dit, dit, inullenis utest acimporesed acimporesed ent ent volorep volorep utest tatiam,nobis nobisaspelis aspelisimincip imincipsasatatiam, nitiu ntionsequia ntionsequia doluptae doluptae reic reic nitiu tem quodiatem quodiatem que que voloreperio voloreperio tem cum susciis susciis torpostio torpostio volupti volupti cum nveniscitem temestiantion estiantionestoreius estoreius nvenisci admagnimi magnimincimi, ncimi,aut autdelis deliscorit corit ad acestor simintio simintio quiduci quiduci liquos liquos acestor illautmaio maiovoluptae voluptaeplitata plitatasimusimuillaut same dolorem. dolorem. Ciaes Ciaes volestiur volestiur same antiati dolupti dolupti nveniscil nveniscil earum earum antiati evendebis veles veles ped ped mollantiis mollantiis evendebis moditam,ex exet etre revellaborem vellaboremid id moditam, moluptatiacon conestiaecta estiaectaqui quidd moluptatia

61


INTERVJU

Učenik Donosimo početak veoma zanimljivog intervjua koji je s p. Markom vodio Dražen Bušić. Cijeli intervju pročitajte na njegovu blogu, Snaga za život Tekst: Dražen Bušić

T

ekst koji slijedi više je od klasičnog intervjua, prava ispovijest (iskrena i duhovita, s pregršt ozbiljnih poruka) svećenika kojega rado nazivam „apostolom nerođenih”. Sugovornik za ovu prigodu je moj dragi prijatelj i suradnik, i jer je tome tako, bit će ovo još jedan u nizu razgovora na „ti”.

Marko, o projektima na kojima radiš priča se na sve strane. Pa ipak, za neupućene, moram postaviti temeljno pitanje: Tko je pavlin Marko Kornelije Glogović? To se i ja pitam, hehe. Za moje malene sam „Pato Mato”, za subraću „Mnogopoštovani otac provincijal”, za demone i dušmane „Don Cornelione”, za župljane „pop koji puno priča”. Zapravo, jedina je istina da sam samo običan i jadan grešnik koji očajnički treba živoga Isusa Krista i njegovo bezgranično milosrđe. Hoće li me definirati to da kažem da sam pisac?

Ili pjesnik? Ili pro-life aktivist? Ili svećenik i redovnik? Ili ljubitelj ćevapa i čupavaca i sevdalinki i šargija i planina i društva i romana Francine Rivers i sakupljač kipova Maloga Isusa? Ili malo apstraktnije, monaška duša odjevena u habit neprestanih planova i njihovih ostvarivanja? Moram ti reći jednu skroz osobnu crtu karaktera, koja baš sjajno paše uz ovo uvodno pitanjce: možda najviše od svega ne volim svrstavanja, klišeje i uniformiranosti iako sam dobrano u okvirima iz kojih uvijek gledam stršiti, jer to sam ja. Ne volim da me pripisuju i diviniziraju, da me duhovno maltretiraju i glorificiraju, da me reklamiraju i kao kunića stavljaju u krletku s nekom etiketom, ma kako krasno zvučala. Dakle, ne kažem za sebe da sam karizmatik ni neokatekumen ni osnivač apostolata za život; ne želim biti figurativni svećenik koji sve zna i sve mora znati i sve što zna mora znati savršeno nuditi, niti želim biti redovnik kojega će izdvajati boja koju nosim ili dnevni red kojim se uređujem, dnevno. Najviše bih htio da me vide, zovu i prepoznaju jednostavno, kao – učenika Isusa iz Nazareta. Ovo sve drugo su dodaci i ljudske ljuske. Isus je bio tako pristupačan, tako normalan, a opet takav trn u oku i Book


Isusov

u nozi suvremenicima. Lijepo mi je ovo ime kojim si me počastio – apostol. No, više sam a-postolar jer nažalost još sam uvijek u velikom raskoraku s Učiteljem, koji uporno budi a ja uporno spavam. No, kako kaže jedna sevdalinka: „Mehmeda majka budila – ako je Meho usto, ima nade da ću i ja”.

Reci nam nešto o svom putu prema svećeništvu. Odgojile su me časne sestre u jaslicama i vrtiću na Vrhovcu u Zagrebu. Ondje sam započeo vjerojatno i svoj poziv, ali i svoje probleme. Kad je nas djecu pokojna s. Gabrijela pitala: „Tko je najljepša i najveća žena svijeta?”, ja sam se jedini javio i rekao: „Lepa Brena”. U to je vrijeme ona kreštala sa svih radija i televizora… Moji su odmah pozvani na informativni razgovor. Volio sam se sakrivati u njihovoj klauzuri, povlačiti vela na glavi, sakrivati se iza zida i plašiti časne tete i nikada nisam išao spavati kada su one to zahtijevale, ne, ja sam bio buntovnik. Ali baš tamo me Gospodin prvi put pohodio i pozvao. Dvadeset i više godina kasnije, rekao sam Sestrama na mladoj misi kod njih: „Nekad ste me presvlačile u pelene, sad mi stavljate misnicu…” Pa su se sve rasplakale. I zaboravile na moje kontroverzne izjave i ponašanje. Bio sam klinac u osmom razredu, kad sam prvi put na jednom putovanju, u crkvi sv. Josipa u Karlovcu (sic!) ugledao pavlina. Book

Odmah sam osjetio u srcu, to je to. Ljubav na prvi pogled, a nisam imao pojma što me sve čeka ni tko su zapravo ove „bijele Marijine kacige”. Ipak, da udovoljim svom župniku, nisam im odmah pisao, jer to bi bilo „nekorektno i nerazborito”, pa sam bio osobno kod nekoliko drugih redova i družbi, na nekoliko razgovora. Nudili su mi divnu karijeru, samo ako im se pridružim; školovanje u Rimu, mogućnosti ovoga i ono-

Od filozofije baš se ničega ne sjećam, a na teologiji sam se obratio tek nakon iskustva „krštenja u Duhu Svetom” i kad sam počeo čitati Bibliju, na trećoj godini

ga, perspektivu za ovo i ono, čak i poveću sobu s kupaonicom. Na kraju, opet sam, primoran nekom Višom Silom, pisao pavlinima, dogovorio susret i čuo iz usta mog kasnijeg poglavara: „Mi ti možemo ponuditi samo križni put”. To je zorno i argumentirao time da su od stare pavlinske slave ostala samo dvojica Hrvata, u samostanu okupiranom od čet

Ratum fugitatia fugitatia nonesed nonesed molomoloRatum rumetlam lamfuga. fuga.Hiliae Hiliaedoluptiur? doluptiur? rumet magnate quos quos ea ea sum sum suntior suntior IlIl magnate iatiur mincto mincto est, est, totatem totatem et et ium ium iatiur as doluptu doluptu repuda repuda serestemod serestemod as quatemimpos impossunt. sunt. quatem Natquam explabo explabo ressequate ressequate Natquam eribusdaesus susquam quamfuga. fuga.Itat. Itat. eribusdae Im rem rem eaquia eaquia quae. quae. Et Et atet, atet, sisiIm min nos nos ipicto ipicto est est etur, etur, etur, etur, odis odis min eat et et aute aute con con erunti erunti abor abor mo mo eat blaborio. Itation Itation pratur pratur am am quae quae blaborio. con es es mod mod quibus quibus restio restio omni omni con connatur naturre reabo. abo.Ibearum Ibearumquidequidecon bis quiam, quiam, sum sum quasseque quasseque sam sam bis reped quae quae aut aut moluptate moluptate velest velest reped vit, quiae quiae omnis omnis vel vel ma ma volorem volorem vit, poribus. poribus. One sequass sequass equissin equissin parcilla parcilla di di One omnis et et am am fugiae. fugiae. Oluptaquat Oluptaquat omnis voloressiut utim imnihil nihileumet eumetlandis landis voloressi et inulla inulla namet, namet, voluptia voluptia sequod sequod et quosandi net net harum harum dolo dolo cum cum quosandi haruptiam quibusciatur quibusciatur sitecae sitecae haruptiam cus de de vid vid quamustist, quamustist, sim sim liquliqucus atio etur etur sitium sitium quiam, quiam, te te autam, autam, atio te soluptate soluptate officipsum officipsum volorum volorum te resequi bearume bearume evendis dit, cocobearumeevendis evendis dit, resequi dit, rundam nonem nonem con endam, endam, idior corundam nonem con endam, rundam con idior sunt eum eum id id excepudis excepudis aut aaaut ipidior sunt eum id excepudis sunt aut ipnossed eosanimus animus etquam quam asam, ipsam, nossed eos animus et sam, nossed eos et fugitatquid quid milicab milicab orest, quam fugitatquid quid milicab fugitatquid quid orest, que od odque modi odit, opta opta opta que rest rest orest, od modi odit, que que modi odit, que quam acerem et quatessinis quatessinis vorest quam acerem et quatessinis quam acerem et volut restotatur restotatur adad molorep erione volut restotatur molorep eriolut ad molorep erione velicae nequiatur quiatur rehentibus done velicae ne quiatur rehentibus velicae ne rehentibus dolorumautatis autatis alicabor autaut odisim dolorum autatis alicabor odilorum alicabor aut odisim experum et pratius, pratius, utem.utem. Dosim experum et pratius, experum et utem. Dolestia accatium accatium sinctatis nonem Dolestia accatium sinctatis nolestia sinctatis nonem nationatio qui venture venture henemque laut nem qui venture henemque natio qui henemque laut rempore volessus, quisco co laut rempore volessus, quis corempore volessus, quis »nastavak na sljedećoj stranici» 63


rumqui rumqui alis alis aut aut dolectur dolectur modit modit aut autla lavolesec voleseceatiis eatiisea eadist distrento rento dolor dolor accum accum vollabo vollabo riorion riorion nam nam quam quam excererum excererum que que ditenem ditenem nus nus inventi inventi sed sed quas quas et et occullab occullab in in res res estibusda estibusda qui qui dem. dem. NequiNequibus buset etutemque utemquelaccusc laccuscitatio itatiovid vid utemolore utemolorein inrepudic repudicipsunt, ipsunt,ullaullatitialitamet alitametveliquo veliquoest estped pedmi, mi,sit, sit, quo quo magnimus, magnimus, omnis omnis milluptio milluptio eum eumquid quidexceped excepedmaio maiobea beaeveeveliant liant voluptae voluptae mincia mincia qui qui blaccublaccusapit sapithitas hitaseumqui eumquique quevoluptate voluptate ex ex ea ea doluptatum doluptatum ipictaqui ipictaqui ium ium reiur, reiur,incte inctenone noneest estetumquunt. etumquunt. Illa Illa excepelit excepelit vero vero quaspelic quaspelic temporuptate temporuptate eiundio. eiundio. Axim Axim exceperore exceperoreeaquas eaquasassit assitad admodi modi acculla acculla ercipsa ercipsa nihilla nihilla dolorem dolorem audandanda audandanda debit debit quidem quidem idit, idit, soloritatume soloritatume sus sus alignam alignam quiaequiaepedi pedi tempor tempor sandis sandis et et optate optate quam, quam, enis enis moloriae moloriae cus cus dolupis dolupis sequunda sequunda nis nis ut ut laut laut evel evel ipsapiipsapicici quidebit quidebit faciissit faciissit re re dolorecto dolorecto incidi incidi occaeca occaeca borerum borerum illupta illupta sperro sperroea eaam amnobit nobitommolor ommolorapiapidem demquatio quatioeosam, eosam,inus. inus. Unt Unteos eosdoloribus doloribusdipsamus. dipsamus. Ducitisi Ducitisi tor tor acides acides adigentia adigentia quia quia quo quo excestem excestem quaeptur quaeptur seque seque vellorerio vellorerio tem tem nectento nectento beatur beatur rectiaerum rectiaerumerciet ercietopta optadoluptat. doluptat. Les Les utecus utecus qui qui sisi num num quidem quidem 64

delis delisperferum perferumnon noncorestin corestinnobinobisisi samet samet de de omni omni voluptati voluptati sust, sust, simosae simosae catur? catur? Ed Ed quam quam lant lant officiet officiet ligenis ligenis aut aut enis enis earunt, earunt, aliciur? aliciur? Quia Quia vit vit atur atur aliquae aliquae dodoloris loris endicil endicil id id utem utem vellis vellis inciincidem dem quiae quiae voluptate voluptate resciae resciae et, et, cuptiae cuptiae vendem vendem hil hil illam illam quia quia sit sit pario pario et et que que lab lab isis aut aut ad ad exera exera eariatem eariatem quo quo est est facessit facessit verio. verio. Unt, Unt, cum cum inuscipid inuscipid est, est, omnistis omnistis doloremqui doloremqui dollupt dollupt iuntiantiat iuntiantiat dolupta dolupta vid vid untoreh untoreh eniminvelis eniminvelis dent, dent, quamust quamust eum eum ne ne culparum culparum facium facium rehentur rehentur autatus autatus volupta volupta tquosan tquosan dandendi dandendi dolor dolor ariscil ariscil iusa iusa volorem volorem volorrore volorrore ne ne dit dit aut aut laut laut quias quias dolo dolo eture eture evelique evelique cum cum quiaspictum quiaspictum voluptis voluptis et et que que ressi ressi andantiurit andantiurit quuntota quuntota quo quo ene ene cum cum rem rem alibusam alibusam autatecti autatecti ommo ommodolupta doluptanonsecest nonsecestaudaeaudaeperrum perrum incita incita voles voles aut aut et et fugitii fugitii scius, scius, que que eaquam eaquam dolorrum dolorrum alicidem alicidem et et assunt assunt que que pre pre et et vid vid elique elique parum parum recto recto te te etum etum alicialiciliquiam liquiamexpe expevolecto volectoeliquiant eliquiantfafacearuptur cearuptur sinvelique sinvelique que que modit, modit, qui quiblaborpori blaborporicon connis nisre reomnimi, omnimi, et et molupta molupta temperia temperia sum sum faceria faceria iuntiis iuntiisexceribus exceribusvoluptis voluptisas asessiessimus mus eictat eictat excerro excerro ea ea aliti aliti denet denet utem utem ulla ulla pos pos ea ea imust imust etur etur sae sae nihiciuri nihiciuri tem tem ipsam ipsam delluptatur delluptatur

Rekao sam Sestrama na mladoj misi kod njih: „Nekad ste me presvlačile u pelene, sad mi stavljate misnicu…” Pa su se sve rasplakale

autemqu autemqu ibearum ibearum quam, quam, tempotemporionet rionet fugitis fugitis qui qui doleces doleces torerro torerro derum derum quunt quunt qui qui ut ut aboreror aboreror auaudant dant perest, perest, ipsus, ipsus, elia elia quis quis aut aut assi assi consecus consecus am am alique alique ma ma corcorpor por sima sima sunt sunt laborro laborro essit essit dipit dipit ut ut ea ea verovitia verovitia sollab sollab ius ius reheni reheni aut aut hit, hit, tem tem ipsapic ipsapic temqui temqui blaut blaut abor abor sum sum assed assed modit modit aliaerum aliaerum faces facesvolorror volorrorad adunt. unt. Tinciat Tinciat unt unt pa pa consequas consequas volovolores res exerum exerum volupicianto volupicianto volorit, volorit, necte necte liqui liqui cum cum facerit facerit eiciden eiciden delignim delignim quo quo cus cus dolum dolum quis quis volo volo volorio volorio que que endempore, endempore, idunt idunt que que seque seque alitam alitam nulparia nulparia voloriaepedi voloriaepediquam quamquam quamre, re,conconse se est est odicili odicili quiandit quiandit as as quam quam rerovit rerovitquatur? quatur?Quid Quidque quecum cumius ius plab plab inulpa inulpa quibus quibus aliqui aliqui dolor dolor aut aut volo volo doloribus doloribus et et ratquam ratquam rem rem simus simus aut aut velignimusae velignimusae nis nis dolor dolor seris seris nus, nus, ne ne dolor dolor solosoloribus ribus eumquam eumquam earum earum id id etus etus nate nate offictur, offictur, cupta cupta doloris doloris tentendis dis remporum remporum sundipsant sundipsant lab lab ilil essequae essequaevolo voloommoditibus. ommoditibus. Unde Unde dolupta dolupta tatias tatias sequi sequi quiae quiae pro pro magnati magnati bustotate bustotate officil officil iliilibus buscus cussedit seditdunt dunteicti eicticoria coriaquiquibus bus mint mint aa cuptin cuptin et et ex ex essume essume alignaturit alignaturit et et aa nis nis repe repe dellisti dellisti dus dusest, est,ommolorum ommolorumfuga. fuga.Natur? Natur? Tus Tusdollabo dollaborehenim rehenimex exellab ellabid id Book


NOVO

o. Marko don Kornelione

Glogović

Samo za stotu

OVCU

264 stranica

13,6 x 20,4 cm

o. Marko Glogović

Samo za stotu ovcu Ovom knjigom jednostavno želim poručiti čitateljima, da nas Bog ljubi, da nam želi sreću, da nas traži i da nema grijeha koji ne bi mogao ili ne bi htio oprostiti! Posebno su Mu na srcu upravo maleni i razočarani, ranjeni i nesretni. Oni koji misle da će ih ovaj svijet zadovoljiti, nakon što prođu sito i rešeto mode, strasti, ovisnosti, idolopoklonstva, zabave i osvete, padaju u svojoj bespomoćnosti i stradavaju u svojoj naivnosti... Budite blagoslovljeni čitanjem, razmišljanjem i donesite dobre odluke za svoj duhovni život. To je moja molitva i moja inspiracija. Autor Za narudžbu je potrebno poslati: ime i prezime, adresu dostave, te naziv knjige i količinu na e-mail: tajnica@figulus.hr, SMS-om na: 095/206 5421, 099/216-4788 i 091/220-6542 ili nazvati 048/621-159 (8-16 sati). Knjige možete naručiti i na našoj web-stranici: www.figulus.hr.

90,00 kn POŠTARINA UKLJUČENA U CIJENU


NAJAVA

BOOK

Medijski pokrovitelj

M

ichael W. Smith jedan je od najpoznatijih svjetskih izvođača i skladatelja suvremene kršćanske glazbe, najpoznatiji predstavnik worship-žanra (prema Billboardu, jedan od najbrže rastućih glazbenih stilova po slušanosti). Njegova su ostvarenja priznata i u mainstream glazbenom svijetu. To potvrđuju i tri osvojene Grammy nagrade te devet Grammy nominacija. U svojoj je glazbenoj karijeri snimio 22 albuma od kojih je sedam proglašeno platinastim, a petnaest zlatnim, s više od 15 milijuna prodanih primjeraka. Dobitnik je i 40 Dove nagrada koje dodjeljuje Gospel Music Association (GMA). Također je i priznat klavijaturist s dva snimljena instrumentalna albuma. Godine 1992. prima počasni glazbeni doktorat na jednom od američkih sveučilišta. Glazba Michaela W. Smitha nije samo fantastičan niz uspjeha i ostvarenja. Ona je prije svega glazba iskrenog štovatelja. Štovanje (worship) nije glazbeni stil ili prolazni trend. To je izričaj zahvalnoga srca koji zahvaća svaki aspekt života vjernika. Upravo taj izričaj simbolizira glazbu Michaela W. Smitha. Michael W. Smith će u Zagrebu održati vrlo intiman akustični koncert na kojem će Hrvatskoj publici predstaviti svoje najpoznatije pjesme. 66

Neke od najpoznatijih skladbi Michaela W. Smitha: Agnus Dei, A New Hallelujah, Secret Ambition, Healing Rain, Great Is The Lord i Friends koju je napisao sa svojom suprugom Debbie. Vrlo je plodnu skladateljsku suradnju ostvario s Amy Grant s kojom je napisao hitove: Give It Away, Lead Me On i Thy Word. Sveukupno Michael W. Smith potpisuje preko 350 pjesama od kojih su trideset postale radijski hitovi. Sve informacije o mjestu održavanja koncerta i ulaznicama na: www.bonorecords.com, info@bonorecords.com, +385 (0)95-907-8996


Naši glazbenici o Michaelu

i o ovom glazbenom spektaklu Dolazak M. W. Smitha u Hrvatsku jedan je od najznačajnijih događaja duhovne glazbe na našem području u posljednjih 20 godina. Ovaj se koncert NE SMIJE PROPUSTITI! Filip Horvat (October Light)

glazbenika. Njegova je glazba jednostavno pitka, nastup vrlo sugestivan, iskren i uvjerljiv, a poruka jasna –zaokružena cjelina koja sadrži sve worship elemente. Domagoj Pavin (Emanuel)

Vjerujem da je Michael W. Smith osoba koja je kroz Božju ljubav pronašla svoje mjesto i svoj primarni zadatak u svijetu. Svojim pjesmama progovorio je kršćanima, ali i onima koji to nisu. Dotaknuo ih je u svakodnevnim situacijama, ohrabrio i podigao im duh. Za mene je jedan od prvih kršćanskih izvođača koje sam slušala u tinejdžerskim danima, uzor po kvaliteti, jednostavnosti, vjernosti Bogu i inspiraciji koja struji iz njegovih DVD-nastupa. A tek uživo...! Rahela Grozdanov (Kristina)

Michael W. Smith čovjek je koji je među prvima zapalio srca ljudi u Hrvatskoj za istinsko slavljenje Boga i uveo nas u eru novog zvuka, novog izraza duhovne glazbe uopće te stoga apsolutno vrijedi biti dio susreta s njim ovdje u Zagrebu gdje ćemo uživo sudjelovati u slavljenju Gospodina koje predvodi M. W. Smith, što smo godinama slušali ili gledali samo putem medija. Marina Matošević (BSB)

Koncert Michaela W. Smitha zasigurno će biti najveći događaj na našoj duhovnoj sceni ove godine. Neizmjerno sam sretan i zahvalan što ćemo imati prilike u Zagrebu susresti osobu koja je mnogima od nas veliki glazbeni uzor. Michael jest, ili bi trebao biti, nezaobilazna točka u razvoju svakog kršćanskog Book

Glazbu Michaela W. Smitha pratim već dugi niz godina. Upravo su njegove pjesme bile prve koje sam pjevao i dakako da su obilježile jedan bio moje pjevačke karijere. Nadolazeći koncert sigurno neću propustiti jer želim njegove hitove poslušati uživo. Cijenim ga i kao čovjeka i izvođača jer su svaka njegova riječ, svaka pjesma, otpjevane od srca, što kao publika možemo jasno osjetiti. Bojan Jambrošić

Proučavajte Bibliju kroz igru i zabavu!

Dragi roditelji i vjeroučitelji, predstavlja­ mo vam novi, dopisni biblijski tečaj: ,,Upoznajmo Bibliju’’ Poučite svoju djecu Bibliji kroz igru i zabavu. Zadaci poput crtanja, križaljki, osmosmjerki, bojanja, asocijacija, dovršavanja rečenica, zagonetki, sigurno će privući pažnju vaše djece ali i svih koji bi na ovaj način željeli naučiti nešto dobro, vječno i kvalitetno: Božju riječ. Tečaj ,,Upoznajmo Bibliju’’ nudi vam priliku kroz razne stupnjeve učiti o Božjoj riječi na interaktivan način! Cilj nam je biblijsku poruku približiti različitim uzrastima djece i potaknuti roditelje i vjeroučitelje na bolji zajednički rad te kvalitetno druženje s djecom. Preporučamo ih vjeroučiteljima, roditeljima ili bilo kome tko vodi grupu za proučavanje Biblije, ali i svima koji samostalno žele proučavati Bibliju na ovaj način. Podijeljeni su u 4 stupnja i pokrivaju starosnu dob od 4 do 15 godina. U Booku objavljujemo 1. stupanj koji je u formatu Booka, dok je original u formatu A4. Sve stupnjeve možete preuzeti s naše web-stranice.

Posjetite nas na: www.upoznajmo-bibliju.com


Reakcije čitatelja

Dijete na dar

Svjedočanstvo Dijete na dar, koje smo objavili u ožujskom broju, potaknulo je mnoge čitatelje. Donosimo dojmove koje nam je poslala majka malog Mihaela

H

valjen Isus i Marija, bookovci! Ne mogu Vam opisati reakcije djece, roditelja bolesne djece, ljudi (poznatih i nepoznatih), koji su se javili nakon što su pročitali svjedočanstvo Dijete na dar iz Booka br. 27... Šaljem fotografiju Mihaela koji je za Uskrs dobio pedesetak čestitki podrške, dobrih želja i molitava od vaših čitatelja. Najviše se obradovao čestitkama učenika iz OŠ Sućidar iz Splita kojima je vjeroučiteljica pročitala članak. Bog nas spaja na svoj jedinstven način. Zahvaljujemo mu na ovom silnom zajedništvu... Nek’ se i dalje proslavlja... Hvala i Booku... časopis ste u kojem je Isus živ, opipljiv... ne lik iz prošlosti, nego prijatelj koji je ovdje, s nama... Mihael mi je rekao da

zahvalim u njegovo ime za sve radosti koje je primio preko vas i neka svima zaželim da budete zdravi i prijatelji Isusovi jer Isus to jedino želi, prijateljstvo. Grlim vas od srca i želim obilje Božjeg blagoslova! Kristine Petrušić

Pozivamo Vas na...

doručak za žene

“Kako tvoj život može postati uzbudjliv” subota | 09.06.2012. vrijeme | 09:30 - 12:30 lokacija | restoran Gardens, Riva 6, Rijeka glazba | Lela Kaplowitz doručak + predavanje: 50 kn | prodaja ulaznica: 091 569 43 91 68 dorucakzazene.rijeka@gmail.com | www.dorucak-za-zene.com

Tereza Zukić časna sestra na skateboardu

Slika sestre Tereze Zukić na skateboardu je prije nekoliko godina obišla svijet. Nekada je bila aktivna gimnastičarka, a sada je njezin život posvećen Bogu. „Želim da se na meni vidi da sam sretna u životu“, kaže sestra Tereza dodajući da kršćani imaju zadatak širiti najljepše poruke na svijetu. Milijuni Nijemaca ju poznaju kroz njene televizijske nastupe, mjuzikle, mise, predavanja i knjige. U cijeloj je Njemačkoj tražena govornica te već godinama izaziva senzaciju kao trenerica menadžera.


095/206 5421,

Unatoč najvećim naporima, mnogi se od nas uvijek iznova bore s istim grijesima, osjećajući se beznadno dok nastoje ostvariti slobodu. Autor Neal Lozano odlično poznaje taj problem te je izradio strategiju, koju temelji na vlastitom višegodišnjem iskustvu, kako biste vi mogli pobijediti utjecaj Sotone u svom životu. Usredotočujući se na Isusovo djelovanje umjesto na zastrašujuće vidove zlih duhova, Lozano će vam pomoći:

Uravnotežena i ispunjena nadom, knjiga Oslobođeni pomoći će vam da započnete u punini živjeti veličanstvenim životom koji je Bog zamislio za vas.

90,00 kn

Za narudžbu je potrebno poslati: ime i prezime, adresu dostave te naziv knjige i količinu na e-mail: tajnica@figulus.hr, SMS-om na: 095/206-54-21, 099/216-47-88 i 091/220-65-42 ili nazvati 048/621-159 (8-16 sati). POŠTARINA UKLJUČENA U CIJENU Knjige možete naručiti i na našoj web-stranici: www.figulus.hr.


Pismo čitatelja

Reci

da! Prenosimo zanimljivo razmišljanje čitateljice o uvijek aktualnoj temi, temi braka

Podaci poznati uredništvu

Č

esto imam prilike razgovarati s curama koje bi već trebale biti u braku, ali „nikako ne mogu pronaći pravoga”. Za sve njih već je prošlo vrijeme kad je o tome odlučivalo srce. Oko tridesetih, odluke se donose razumno, bez nekih izmaštanih ideala. Čujem izgovore kako mnogo mole da im Bog pošalje nekog idealnog i bez mana, ali da se to ne događa. Mislim da nema idealnih ljudi, a ni brakova. Nazvala bih to bježanjem od odgovornosti. Možete li vjerovati da bi sve bilo idealno ako biste znali da Vam je baš dragi Bog poslao bračnoga druga? Ako Vam se netko sviđa, ako ste zaljubljeni i u brak ulazite s dobrim i iskrenim namjerama, zar to već nije dovoljno? Znam da svi imamo velike ideale za brak. Divno je kad se oni ostvare! Ali ako ovdje smje70

štamo i Boga, ne zna li On što je najbolje za nas i kako da nas upotrijebi? Moji ideali su u najkraćem mogućem roku pali u vodu. Brak mi je iz dana u dan bio borba za opstanak na svim područjima. Trajao je dok nas smrt nije rastavila. Bila je to borba! Jako puno jada i boli. Bilo je, ipak, i lijepih trenutaka. To su bile mrvice od kojih sam živjela. Sada znam da je i ono vrijeme prije braka i sam brak i ovo vrijeme nakon smrti moga supruga – dragom Bogu sada. Sva ta patnja, mene je držala blizu Boga. Vjerujem da me oblikovala u bolju osobu nego što sam bila prije. Mada nije izgledalo tako kad se događalo, čak mislim da sam bila i Božje oruđe za spas drugih. Kako bismo prepoznali valjanost odluke, treba proći dosta vremena. Kad danas pogledam unatrag, mogu punim srcem zahvaliti Bogu, baš na svemu.

On je svako moje zlo okrenuo na dobro. Brak je sveti sakrament kroz koji nam Bog daje snagu i mnoge milosti samo ako mu dopustimo. Oni koji vjeruju u Boga, iz njih teče živa voda, oni donose rod. Trebamo znati da smo u životu za druge. Moramo dopustiti Isusu da djeluje kroz nas. Kad smo s Isusom, ne trebamo se previše brinuti koji ćemo rod donositi. Ljudi vole svašta, i naranče, i jabuke, pa i zelene trešnje. Nek' svatko uzme ono što mu odgovara. Samo dopustite Isusu neka djeluje. Vrijeme prebrzo prolazi i lako se dogodi da ostaneš sam a tvoj život prazan i neispunjen. Dopustite sami sebi da ga ispuni i radost i patnja, jer to život i jest, osobito ako ga imate s kime podijeliti. To je i zadaća bračnog druga – da uvidi, podijeli, prikaže i proslavi Isusa koji je ustanovio sakrament braka. B Book


Molitva Gospi za bračnoga druga

G

ospo, obećao/la sam da ću svom životnom drugu biti vjeran/a u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti i da ću ga/je ljubiti i poštivati u sve dane života svoga. Pred tvojom svetom slikom obnavljam to svoje obe­ćanje. Molim te, poslušna Službenice Božja, da budem poslušan/a Božjoj volji. Isprosi mi milost da breme zajedničkoga života prigrlim kao što je Krist prigrlio svoj križ za moje spasenje. Snagom muke tvoga Sina, neka se sva naša nerazumijevanja, naše međusobne rane, naše zajedljivosti i svi naši grijesi pretvore u Božji blagoslov. A ti nas, Gospo, prati svojom brižnom ljubavlju. Hvala ti, Gospo. Amen. Možete još pročitati: Pj 4,115; Pj 5,10-16; Pj 6,3.8,67a; Izr 31,10-31; Mt 18,2122; 19,4-6; Ef 5,15-33 (iz molitvenika: Zagovor svetih; Župa sv. Andrije apostola – Donji Andrijevci) Book

71


)

Book

Ako Vam pri procesu odabira zaposlenika nije jasno za koji sektor, tj. koju funkciju biste ih mogli iskoristiti, evo postupka 1. Stavite 400 cigli u praznu sobu. 2. Uvedite sve kandidate u tu sobu i zatvorite vrata za njima. 3. Kandidate ostavite u sobi otprilike šest sati i nakon toga se vratite u sobu i analizirajte situaciju prema sljedećim kriterijima: ‒ Ako su prebrojali sve cigle – KNJIGOVODSTVO ‒ Ako su prebrojali sve cigle VIŠE puta – REVIZIJA ‒ Ako su cigle razbacane bez vidljivog sistema po cijeloj sobi – RAZVOJ i ISTRAŽIVANJE ‒ Ako su cigle sistematski podijeljene po cijeloj sobi – PLANIRANJE ‒ Ako se gađaju međusobno ciglama – RUKOVODIOCI PROIZVODNJE ‒ Ako svi spavaju – ZAŠTITA NA RADU/PORTIR ‒ Ako su sve cigle usitnili u sitne dijelove – SEKTOR INFORMACIJSKE I TELEKOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ‒ Ako samo sjede bez veze oko cigli i razgovaraju – KADROVSKA ‒ Ako su već svi otišli kući – MARKETING ‒ Ako besciljno gledaju kroz prozor i djeluju odsutno – STRATEŠKO PLANIRANJE ‒ Ako su razdraženi i energično međusobno raspravljaju, ali nisu pomaknuli nijednu ciglu ‒ UPRAVA/TOP MENADŽMENT ‒ Ako su sazidali profesionalnu peć s dimnjakom, spremili dobar obrok i svi su već pijani – TEHNIČKA SLUŽBA ‒ Ako su sve cigle nestale – VLADA 72

Book


Um Umautae autaecon conrecero recerocore corequid quid es escon conreritati reritatiutet utetvitibus vitibusunt, unt, optiorestrum optiorestrum sincta sincta sequi sequi sosoloreiciis loreiciisdunt. dunt. Ga. Ga.Ut Utpa panobit nobites esas asulparia ulpariatitiusam usamvelit velitmosa mosaque quemagnime magnime volessi volessi maioreniende maioreniende inveliq inveliq uiassum uiassum velicie velicie ndandae ndandae cus cus dolore dolore dolloruntum dolloruntum hitiorehitioressus, ssus, arum arum ut ut et et ilicabor ilicabor sam, sam, nobit nobit parit parit mos mos sisi consequ consequ asinciti asincitisum sumad adminvel minvelimint. imint. De De iuntiat iuntiat emporro emporro es es re re conconsendit sendit occabore occabore dolupta dolupta tiatiaturion turion natur, natur, sed sed ex ex esciunt, esciunt, cum cum aut aut quae quae nonsero nonsero eatem eatem qui qui inus inus ea ea velic velic te te consequ consequ iaectatur iaectatur sam, sam, sinvent sinvent aliqualiquisis exerum exerum voloreh voloreh enditat enditat empore, empore, qui qui optatiu optatiu scilibus scilibus

voloria voloria quamust quamust rupiet rupiet et, et, et et fugitiberem fugitiberem culpa culpa debis debis arunt arunt doluptiis doluptiis es es eos eos volupta volupta temtemporem poremnonet, nonet,ulparch ulparchitempoitempore re voluptur, voluptur, sitamus sitamus sumenih sumenih iliquid iliquid emporrum emporrum faccabo. faccabo. Tur, Tur, cone cone rerum rerum enis enis earia earia necto nectoeic eictem temeosa eosasisiblabo. blabo.Et Et voluptat. voluptat. Met Met aturit, aturit, soluptatur soluptatur repere repere sisirenimin reniminreperum reperumest estveniae veniae doluptio doluptio od od mi, mi, ommolum ommolum vevelitibus litibusetur? etur? Ciis Ciis ullaccus ullaccus culpa culpa demporedemporeped ped ut ut volorer volorer ibuscie ibuscie nisitia nisitia ducipis ducipismoditatiorro moditatiorroconseneconsenemod mod moluptintem moluptintem fugit fugit eume eume re, re, oditecta oditecta porporr porporr orestemorestemporia poria asincte asincte mpernat mpernat uribus, uribus, sisi quos quos expe expe volut volut ut ut vellitae vellitae

volupta voluptaepreheni eprehenidus. dus. Secusdam, Secusdam, unt unt maio maio quae quae nime nime asperfe asperfe rionest rionest rerum rerum natecab natecab orernate orernate nimpore nimpore seque sequerem remquunto quuntocoria coriavolupvoluptatquam tatquam doluptate doluptate quiandia quiandia ipid ipid maximus maximus dolorum dolorum illa illa vovoluptate luptate cupta cupta explabo. explabo. OccuOccume menum numquia quiavelenda velendanat. nat. Ut Ut omnis omnis doloriam doloriam conserita conserita asi asi nus, nus, quunt quunt volenducitia volenducitia autet autetquissim quissimiunt iuntelectat electatetueturem rem re re ressite ressite est est labo. labo. Sed Sed quis quis et et volore volore landist landist estium estium fuga. fuga.Et Etfacepud facepudaerruptiatem aerruptiatem harumquam harumquam cus cus sunt sunt abo. abo. Ignim Ignimfugiamus fugiamusetur eturas asdolupdoluptatque tatque plicia plicia sinulpa sinulpa rcidescircidesciume ume iducienimil iducienimil eum eum nus nus illit illit arum arumullam, ullam,con conpa pavolum volum

Drevne mudrosti Ako padneš s bicikla, ne plači. Mnogi su pali s neba i još su živi. Infarkt – ma kakav je, od srca je. Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo. Biti il' ne biti. Ima li još pitanja? Bolje čitaj između redova, to manje zamara oči.

M. Kuvačić – Ižepa, S izvora mudrosti Book

73


)

Book Mujo na TV-u Gostuje Mujo na TV-u: ‒ Dakle, Mujo, vi ste pjesnik? ‒ Da, ja sam pjesnik! ‒ Amater? ‒ pita voditelj. ‒ A mater nije, ona je domaćica, oko bašte i tako.

Ma neverovatno!!! Prodaje Cigo pojačalo na Hreliću. Dolazi kupac i raspituje se a Cigo hvali: ‒ Ma super ti je, odlično, k’o novo... Pita čovjek: ‒ Pa kol’ko je vatno? A Cigo će: ‒ Ma neverovatno!!!

Crtani filmovi Mujo i Haso se nalaze u Africi u šatoru. Odjednom uđe u šator lav. Kaže Mujo Hasi: ‒ Ustaj, Haso, evo počinju crtani filmovi.

Mujo u muzeju Mujo dobio posao u muzeju. Nakon nekoliko dana, pozove ga šef: ‒ Mujo, nismo zadovoljni tvojim radom. ‒ Što hoćete ‒ odgovori Mujo ‒ radim ovdje tek dva dana, a već sam prodao dva Picassa?

74

Mehaničar Na vratima neba stoji jako ljut čovjek i urla: ‒ Pa što se događa?! Što ja tu radim? Pogledajte me! Imam 35 godina, ne pušim, ne pijem, jučer sam rano legao u krevet, a sad sam tu pred vama! To je sigurno neka pogreška! Molim vas lijepo, provjerite! ‒ Još nam se nikada nije dogodilo da smo se zabunili – odgovori sv. Petar – ali provjerit ću. Kako se zovete? ‒ Morić. Tomislav Morić. ‒ Koje je Vaše zanimanje?

‒ Automehaničar. ‒ Ah, da… pronašao sam Vas. Tomislav Morić, automehaničar. E, pa, gospodine Moriću, prema našim podacima, Vi ste umrli od starosti. ‒ Od starosti? To nije moguće, ta imam samo 35 godina! ‒ Pa – odgovori sv. Petar – zbrojili smo sve sate rada koje ste zaračunali mušterijama i to je ispalo 123 godine.

Novi šef U firmu došao novi šef, poznat po svojim tvrdim stavovima i metodama. Prvi se put šeće po uredu i vidi tipa kako se nonšalantno naslanja na zid i bulji u prazno. Novi šef pomisli da će sad svima pokazati kako će se riješiti takvih protuha. Priđe mladiću i upita ga:

‒ Kolika ti je plaća? ‒ Soma kuna tjedno. ‒ Evo ti za dva tjedna i gubi se odavde, da te više nikad ne vidim! Tip uzme pare i nestane. Ostatak ekipe gleda novopridošlog šefa u čudu, no on ima dobar osjećaj jer je svima od samog početka pokazao na čemu su. ‒ Molim vas, za što je ona lijenčina uopće bila zadužena u firmi? ‒ napokon ih upita. ‒ Donio je pizzu...

Book


10 GODINA OD PROGLAŠENJA PADRE PIJA SVETIM!

382 str. Renzo Allegri

PADRE PIO Čudesni život

Padre Pio svetac je kojeg danas zaobilaze znanstvenici i liberalni teolozi. Ni jedni ni drugi ne mogu ni shvatiti ni objasniti čudesa koja je Bog po njemu činio te ih čini i dalje a budući da ona ruše njihove teorije, jednostavno su ga odlučili ignorirati. Za njegovo proglašenje svetim, dokazano je ravno sto čudesa. Da se nastavilo s traženjem, ta bi se brojka značajno povećala. Golem broj ljudi može posvjedočiti kako je Bog u njihovim životima učinio čudo po zagovoru Padre Pija. Zašto ne bi i u tvojem životu učinio isto?

meki uvez • 13,6 x 20,4 cm

100,00 kn

Za narudžbu je potrebno poslati: ime i prezime, adresu dostave, te naziv knjige i količinu na e-mail: tajnica@figulus.hr ili poslati SMS na: 095/2065421, 099/216-4788 i 091/220-6542 ili nazvati 048/621-159 (8-16 sati) Knjige možete naručiti i na našoj web-stranici: www.figulus.hr. POŠTARINA UKLJUČENA U CIJENU


Švicarska je silno zaostala zemlja � Ustav joj počinje riječima: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!”

Book

Book 30  

Časopis za promicanje nove evangelizacije

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you