Fendert Lokaal Week 45

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 4 n o v e m b e r 2 0 14 | w e e k 4 5 | j a a r g a n g 1 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 47 9 3 H N F i j n a a r t | w w w. f e n d e r t l o k a a l . n l

Family heeft wat te 4en

Gezegende broodjes

Dansen met schapen

70 JAAR BEVRIJD (2)

Gouwe Ouwe Party verenigt Geerts & Terlinde

“Het was een hoop flauwekul op de radio” Van Inkel, al wil ik ons daar zeker niet mee vergelijken. Het was een hoop flauwekul op de radio. Maar het klikte gewoon.” Met trommels, bekkens en andere geluiden werd de boel opgevrolijkt. Voor de serieuze berichtgeving werd later Heleen Knook bij het programma betrokken. “We zijn in ‘95/’96 gestopt omdat we in ploegen gingen werken. Later zijn we nog teruggekeerd bij Moerdijk FM, maar hebben nooit meer samen een programma gemaakt”, aldus Ger.

Ger de Rooij (l) en Tom Geerts staan zaterdag 15 november weer samen achter de knoppen. In de jaren negentig waren Tom Geerts en Ger de Rooij een hecht duo op de lokale radiozender. Elke dinsdagavond zetten zij de studio van Fendert Radio op z’n kop met hun programma Geerts & Terlinde. Na bijna twintig jaar zijn de dj’s weer even verenigd. Zaterdag 15 november staan zij achter de knoppen van de Gouwe Ouwe Party in de Fendertse Hoeve. Tom en Ger kennen elkaar van kinds af aan. “We woonden bij elkaar in de straat; Ger op nummer 1 en ik op 39”, steekt Tom van wal. “De allereerste keer dat we op radiogebied elkaar tegenkwamen was in de piratentijd. In 1982 hadden we met Radio Atlantis onder de dierenspeciaalzaak van Piet van de Weijgaert onze studio. Later zijn we bij ons op zolder verder gegaan.” België Nadat steeds meer piratenzen-

ders uit de lucht werden gehaald, zochten Tom en Ger hun radioheil in België. Tom maakte programma’s bij Paloma en Ger bij Aktief en later bij Saffier. De start van Stichting Lokale Omroep Fijnaart en Heijningen (SLOFH) in 1989 betekende het begin van hun gezamenlijk programma. “Bij Saffier hadden we ook wel eens samen gedraaid”, meldt Ger. “Ik maakte een programma samen met Huub de Mooij. Als die er niet was, viel Tom in.” “Ook hebben we een paar keer op vrijdagnacht tussen

twaalf en drie uur een programma gemaakt”, herinnert Tom zich. “Koffiekan mee. Wij telkens het telefoonnummer noemen, maar er belde natuurlijk geen hond.” Dinsdagavond Op de Fijnaartse lokale zender vulde het duo de dinsdagavond als Geerts & Terlinde. “Ik noemde me Terlinde, omdat ik De Rooij niet zo mooi vond klinken op de radio”, legt Ger uit. Het programma draaide vooral om veel lol maken. Tom: “Het was een soort Curry en

Dj De twee waren inmiddels ook gewend om voor publiek te draaien. Tom was in de jaren tachtig vaste dj van eerst De Bereboot in Fijnaart en later ’t Vossenhol in Willemstad. Eind 1985 stapte Ger achter de draaitafels van de Fendertse Hoeve. “John Huijbregts stopte er mee. Hij wist dat ik dj was en vroeg of ik het over wilde nemen. Ik heb proefgedraaid en werd aangenomen. Ik ben begonnen op zondagmiddag en –avond. Ik heb het zeventien jaar lang gedaan en ben in 2002 gestopt. In het begin was het vooral top 40-muziek dat we draaiden. Met twee draaitafels, dat was het. Later kwam de cd-speler erbij. Nu is het veel computerwerk. Op een gegeven moment kwamen house en new beat op. Daardoor veranderde het. We haalden de nieuwe platen in Rotterdam en Antwerpen. Op vrijdagavond gingen we in Essen stappen in discotheek Picasso. Daar hoorden we nieuwe muziek, die we dan weer uitprobeerden in de Fendertse Hoeve.”

Lees verder op pagina 3


OPEN DAG Suikerfabriek Dinteloord Elk jaar organiseert de suikerfabriek een open dag voor de omwonenden. Dit jaar zijn de inwoners van Fijnaart aan de beurt op:

Zaterdag 22 november 2013 Inschrijving geschiedt door middel van dit formulier. Kinderen beneden de leeftijd van 16 jaar kunnen niet worden toegelaten. De rondleiding wordt te voet afgelegd en duurt ongeveer anderhalf uur. Dat vergt van onze gasten dat zij goed ter been zijn én goed schoeisel dragen. Het programma van de open dag wordt vastgesteld a.d.h.v. het aantal aanmeldingen. Aanmelden kan uiterlijk tot 14 november. U kunt uw aanmelding sturen naar: Suiker Unie Dinteloord T.a.v. mevr. E. Schijven Postbus 100 4750 AC Oud Gastel Alle aanmelders krijgen een toegangskaart thuisgestuurd

aanmeldingsformulier

De heer/mevrouw: ………………………………………. Adres: …………………………………………………….

WEEKEND SMULAANBIEDINGEN

vrijdag 7 november & zaterdag 8 november

Bossche Bollen

per stuk voor € 0,99

Caramelklinkers

per stuk voor € 0,89

Postcode + woonplaats: …………………………………. Telefoonnr.: ………………………………………………

Wil graag op 22 november a.s. met …….. personen deelnemen aan de Open Dag van Suiker Unie Dinteloord voor de inwoners van Fijnaart

Wij zijn 24/7 open!!! www.bakkerijsonneveld.nl

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Vervolg voorpagina-artikel

Gouwe Ouwe Party verenigt Geerts & Terlinde

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Jan Willem van Bodegom T. 06-22011800 E. jw@uitgeverijlokaal.nl

Acquisitie

Tom Aarts T. 06-14520497 E. tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Adverteren in Fendert Lokaal loont! Bel 06-14520497

Dé bloemist voor Fijnaart e.o Aanbieding week 45

10 rozen voor 2,95 20 rozen voor 5,00

(zolang de voorraad strekt) Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

Zolang ik me kan herinneren ben ik omringd door huisdieren. Honden, cavia’s, marmotten, konijnen, vissen, schildpadden, maar vooral katten. Opeens was dat over. Dan is het stil, te stil. Sneller dan gedacht speurden we Marktplaats af op zoek naar een nieuwe huisgenoot. Op alle foto’s keken de kittens ons aan met grote ogen om in weg te smelten. Twee stel kijkers bleven op ons netvlies gebrand staan. Eén probleem: de geboorteplaats van deze katjes was… Oss.

Redactie

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur

TER INTRO

Ger de Rooij in de toenmalige studio van Fendert Radio. Aanvoelen Een goede dj houdt volgens de twee vrienden rekening met het publiek. “Je moet aanvoelen wat het publiek wil”, stelt Ger. “Ook draai ik zoveel mogelijk wat de mensen willen horen.” “Het is ook leuk om te spelen met het publiek”, vult Tom aan. “Je moet niet als een dooie pieraas achter de schuiven gaan staan. Dat werkt niet.” Een groot voordeel van de Fendertse Hoeve was, dat je alle stijlen door elkaar kon draaien. Toch waren er platen die op sommige momenten taboe waren. “Je had de zogenaamde springnummers. Het publiek kon daar agressief op reageren. Als de sfeer niet best was, dan werden we dringend verzocht die even links te laten liggen”, lacht Ger. “Het is heel gek, maar Liefde Voor Muziek van Raymond van het Groenewoud was zo’n nummer. Dan ging de hele tent los. Maar dat kon dus ook wel eens misgaan.”

ve in 2008 de discotheek. Vanaf die tijd worden wel ouderwetse discoavonden gehouden. “De eerste paar keer hielden we dat voor het publiek van discotheek de Kopermolen, maar die zijn nu te oud geworden. Nu openen we twee keer per jaar de discotheek voor met name de dertigplussers. In het voorjaar onder de naam reünie en in het najaar Gouwe Ouwe Party”, licht eigenaar Willy van Kouteren toe.

Reünie Door een terugloop in het aantal bezoekers sloot de Fendertse Hoe-

Gouwe Ouwe Party, zaterdag 15 november, 21.00 uur, minimumleeftijd: 21 jaar, gratis entree

Volle tent Voor het eerst staan Geerts & Terlinde achter de knoppen op de Gouwe Ouwe Party. “We gaan er een leuke avond van maken met veel muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig”, beloven ze. “Je hebt altijd bepaalde platen die voorbij komen, zoals Depeche Mode met Just can’t get enough, Yazoo met Don’t Go, Simple Minds, U2. Die worden nog steeds veel aangevraagd. We hopen op een volle tent, net als toen.”

EIREEN Praktijk voor uw Welzijn

Massage Magnetiseren Reiki Kahuna healing

www.eireen.nl

Hoe we ook verder zochten, we waren al verkocht. Dus op naar Oss. In het echt waren de twee kittens nog schattiger dan op het internetplaatje. Dat gold voor allebei. Maar ja, we waren in de auto gestapt met het idee om met één katje terug te keren. Wat nu? We konden het niet over ons hart verkrijgen om het broertje en zusje uit elkaar te halen. Uiteindelijk hadden we de oplossing. Het meisje werd het nieuwe huisdier van het bazinnetje en ik kreeg het jongetje toegewezen. Bij thuiskomst ontdekten we meteen dat de tweeling twee totaal verschillende karaktertjes hebben. Het zusje ging dapper op ontdekkingstocht uit en rende al snel door de kamer achter balletjes, muisjes en ander ingeslagen speelgoed aan. Broerlief verbleef de eerste uren veilig onder de driezitter. Ook de dagen daarna was dat zijn favoriete plek, vooral bij kraamvisite. Zo vertoefden we de eerste avond op de bank. Het bazinnetje liggend met op haar buik Nala die heerlijk opgerold lag bij te komen van een actief dagje. En ik? Ik zat te genieten van mijn nieuwe huisdier. Alleen, want Zuri zat weer onder de bank. Het was opnieuw stil, maar dit keer niet té stil.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


Informatie-ochtend over nieuwste ontwikkelingen op gebied van multi-media in uw huis.

Vrijdag 7 november in De Parel in Fijnaart Zaterdag 8 november in Frascati Salon in Willemstad

Kom ook en laat u bijpraten door Overal Beeld & Geluid!

Overal praat u bij

RenĂŠ van Holten, van Overal Beeld & Geluid, praat u vrijdag 7 november en zaterdag 8 november graag bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van muziek luisteren, televisie kijken en internetten. Ăˆn over de juiste basis voor dit alles: een krachtig, betrouwbaar en volledig dekkend Wi-Fi signaal in en rondom uw woning.

Laatste ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale mogelijkheden

in huis roepen vaak veel vragen op: Wat is een NAS? En wat kan ik er mee? Waarom veroorzaakt het nieuwe 4G-telefoonnetwerk storingen op mijn tv? Welk tv-abonnement past het best bij mij en mijn Smart-tv? Hoe werkt een draadloos audio-systeem als Sonos?

Demonstraties

Tijdens demonstraties kunt u o.a. zien wat u allemaal kunt doen met een NAS en hoe een Sonos audiosysteem werkt. Vrijdag 7 november start er om 19.00 en 20.00 uur

06 14 694 694 | www.overalbeeldengeluid.nl | info@overalbeeldengeluid.nl

een demonstratie. Op zaterdag 8 november om 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Na de demonstraties is er ruim tijd voor al uw vragen.

Waar en wanneer?

Vrijdagavond 7 november vanaf 19.00 uur in De Parel, Prinses Margrietstraat 15 te Fijnaart. Zaterdagochtend 8 november vanaf 12.00 uur in Frascati Salon, Landpoortstraat 39-41 te Willemstad.


Family Fijnaart hoort opnieuw bij beste cafetaria’s van het land

“De gasten staan voor ons op nummer één”

Voor het tweede achtereenvolgende jaar hoort Family Fijnaart bij de beste cafetaria’s van Nederland. In de Cafetaria Top 100 eindigde het gezellige bedrijf van Henk en Annette van Lenten op de vierde plaats. Vorig jaar was dat een treetje hoger. De eigenaren malen daar niet om. “Het is zo lastig om in de top vijf te blijven. Dat is ons gelukt. Daar zijn we zo ontzettend blij mee”, klinkt het eensgezind. Zeven jaar geleden begon het echtpaar in Fijnaart in een horecapand dat twee jaar had leeggestaan. Naast de cafetaria is een restaurantgedeelte, dat eveneens een succes is. De grote kracht van het horecabedrijf is de gastvrijheid. Dat begint al bij binnenkomst. Iedere klant wordt als een gast verwelkomd. “Een collega zei eens: ‘Zodra je de drempel overgaat, word je gegrepen door de gastvrijheid van het hele team’. Een mooier compliment kun je niet hebben”, zegt Henk. “Voor ons staan de gasten op nummer één.” Stopkracht Het juryrapport is op veel punten lovend over het Fijnaartse bedrijf. “Helaas lopen we al vijf jaar punten mis door onze minimale stopkracht. We vallen te weinig op om voorbijgangers bij ons te laten stoppen. Zeker als je van de kant van Heijningen over de Molenstraat rijdt, zie je ons niet. We hebben wel tafeltjes en stoeltjes voor het pand gezet, maar het is niet voldoende. Meer kunnen en mogen we hier niet doen”, zucht Annette. Team Hoewel het echtpaar op de huidige locatie niet alle kritiekpunten van

de jury kan verbeteren, staat ook volgend jaar deelname aan de top honderd vast. “Van de 4500 cafetaria doen er 1600 mee. Je moet jezelf opgeven. Het kost inschrijfgeld en we gaan altijd met het hele team naar de uitreiking. Dat vergt dus een investering, maar het is leuk voor je bedrijf én voor je team”, legt Annette uit. “We hebben nu een grotendeels nieuw team. Ook dat is een uitdaging, maar wel ontzettend leuk”, vult Henk aan. Felicitaties Leuk waren ook alle felicitaties, bloemen en cadeaus die Family Fijnaart ontving voor de topnotering. “Daar willen we iedereen ontzettend voor bedanken”, aldus Annette. Zoals gebruikelijk geeft de cafetaria ook het nodige weg. “Aan Voedselbank Moerdijk schenken we zeshonderd flesjes mayonaise”, meldt Henk. “Ook hebben we onder de mensen die op ons gestemd hebben vier prijzen weggegeven, waaronder een weekendje weg. Bovendien heeft iedereen met een klantenkaart via de mail een coupon gekregen, die veertig extra punten waard is.” De gastvrijheid en de vrijgevigheid van Family Fijnaart gaan dus ook na de top 100 gewoon door!

WE HEBBEN WAT TE VIEREN! Vanwege onze topnotering op de 4e plaats gaan we het gehele weekend knallen!! Van vrijdag 7 t/m zondag 9 november Afhaalactie Zakken vullen! 2 friet en 4 snacks naar keuze*

4 euro

* uitgezonderd van kipsaté en halve kip

Eethuisactie:

Per gezelschap 4 euro korting op de totale bestelling!! Family Fijnaart - Molenstraat 17 - Tel. 0168-462407


DOK-kappers, speciale salon voor haarwerken

DOK-kappers in Willemstad heeft een speciale salon waar mensen met tijdelijke of permanente kaalheid voor een haarwerk terecht kunnen. De haarwerkensalon is gevestigd in het souterrain van het pand aan de Raadhuisstraat 12. Hier kunnen mensen die lijden aan haarziektes als alopecia totalis of die door het gebruik van chemotherapie kaal zijn geworden terecht voor een op maat gemaakt haarwerk. Enorme impact Eigenaresse en initiatiefneemster Lenny Burgers: “ Ik ben op het idee gekomen doordat enkele van mijn klanten door een chemokuur hun haar kwijtraakten. Dat heeft

een enorme impact. Voor een haarwerk moeten ze dan ook nog ver reizen, want in de omgeving van Willemstad is dat niet te krijgen. Met mijn salon hebben zij nu de mogelijkheid om daarvoor dichter bij huis te blijven, in een vertrouwde en intieme omgeving. Samen met mijn collega Laila Martens bied ik hen persoonlijke aandacht en service in een huiselijke sfeer.” Echt haar of synthetisch DOK-haarwerken levert pruiken van echt haar en van synthe-

tisch materiaal. Voordeel van synthetisch materiaal is dat deze pruiken gemakkelijk zijn te onderhouden. Ze zijn niet van echt te onderscheiden en blijven lang in model. Lenny Burgers is in het bezit van een ANKO certificaat en aan-gesloten bij de zorgverzekeraars. Basisvergoeding Cliënten komen in aanmerking voor een basisvergoeding. Voor 2014 is deze vastgesteld op 409, euro per jaar. Belangstellenden zijn welkom

om een kijkje in het souterrain te komen nemen. Meer informatie is ook te vinden op de website: www.dokkappers.nl/haarwerken.

Service, persoonlijke aandacht en goede nazorg staan bij DOK-kappers/haarwerken voorop.

NOTE BORN

20t% ing

hele maand november geldig

ko rle kasten

op al deuren en

Het mooiste maatwerk voor uw interieur Zoekt U een kast die écht bij u past? Dan komt u vanzelf uit bij NOTEBORN. Hier vindt u een ongekend ruime collectie schuifdeuren, kastwanden en inloopkasten. En het mooie is: elke kast is maatwerk. U bepaalt dus helemaal zelf de stijl, de kleuren en de indeling. Profiteer de hele maand november van onze unieke korting van 20% op al onze NOTEBORN kasten en deuren. Deze actie geldt van 1 november t/m 30 november 2014. Vraag naar de actievoorwaarden bij onze dealer:

(onderdeel van Toon den Ridder Woon -en Slaapadvies) Leerlooierij 6 | STEENBERGEN | telefoon 0167-541344 info@amkasten.nl | www.amkasten.nl


Pagina 7

Oranjevaan presenteert in jubileumjaar de musical Beauty and the Beast

Op zoek naar Belle… en andere musicalsterren Orange in Concert en Turn on the Music gaan de spotlights nu op de Disneyklassieker Beauty and the Beast. “In 2015 bestaan we 125 jaar. Dat gaan we het hele jaar door vieren, onder andere met een lustrumconcert van ons koor MOVE op 21 maart, een jubileumboek en een expositie”, meldt voorzitter Jan Willem van Bodegom. “We zochten een spectaculair slot waar iedereen veel plezier aan beleeft. Een voorstelling die leuk is om te maken, die geschikt is voor jong en oud en die een echte publiekstrekker is. Na enig zoekwerk is de keuze gevallen op Beauty and the Beast.” Sprookje De musical beleefde een kleine tien jaar geleden haar Nederlandse première bij Joop van den Ende Theaterproducties. “Iedereen kent wel het prachtige sprookje over de mooie Belle die terecht komt in het duistere kasteel van de prins die in een verschrikkelijk beest is veranderd. Door deze vloek gaat ook het personeel als huisraad

door het leven. Langzaam maar zeker valt Belle voor de innerlijke schoonheid van het beest”, vertelt Jan Willem. “Het is een leuke musical met veel grappige momenten en prachtige muziek. De ensemblenummers worden gezongen door ons koor MOVE, de slagwerkgroep krijgt ook een belangrijk aandeel in het stuk en de volledige muziek wordt gespeeld door het harmonieorkest.” Rollen De rollen worden vertolkt door twaalf castleden. “Hiervoor zijn we op zoek naar enthousiaste, getalenteerde mensen. Niet alleen jongeren, maar iedereen is van harte welkom om zich aan te melden. Daarvoor zijn we op zoek naar geschikte kandidaten. Kun je zingen en acteren, ben je 16 jaar of ouder en lijkt het je leuk om mee te doen? Stuur dan vóór 1 december een e-mail naar info@oranjevaan.nl Het liefst met een filmpje. En wie weet sta jij volgend jaar in de hoofdrol van Beauty and the Beast.”

Het 125-jarig bestaan van Muziekvereniging Oranjevaan uit Fijnaart krijgt volgend jaar een sprookjesachtig slot. In het weekend van 19 en 20 december 2015 wordt de Disneymusical Beauty and the Beast opgevoerd. De jubilerende vereniging is daarvoor op zoek naar castleden. Alle musicaltalenten uit de regio worden opgeroepen zich te melden. Muziekvereniging Oranjevaan heeft een traditie opgebouwd

met het verzorgen van grote producties. Na Sister Act de Musical,

Oliebollen Oranjevaan Concert als cadeau voor vakantiebijbelclubgangers supersnel uitverkocht Het nieuwe bakseizoen van Muziekvereniging Oranjevaan uit Fijnaart ging afgelopen zaterdag met hoogte- en dieptepunten van start. Door een probleem bij het voorbereiden van het beslag, konden de eerste oliebollen pas na een uur het vet in. Daardoor kon de verkoop ook pas na een uur opgestart worden. Uitverkocht Desondanks gingen de oliebollen weer als ‘warme broodjes’ over

de toonbank en was om 11.00 uur alles uitverkocht. Helaas moesten sommige potentiële kopers teleur worden gesteld. Zaterdag 13 december Zaterdag 13 december staat Oranjevaan weer op de Voorstraat met oliebollen. Zorg dat u op tijd bent, want elke keer geldt: op is op. De verkoop in december staat zoals gebruikelijk in het teken van kerst en wordt omlijst met sfeervolle kerstmuziek.

Op zaterdag 15 november komen Marcel en Lydia Zimmer naar Klundert voor het vakantiebijbelclubconcert 2014. Zij zijn bekend van een groot aantal kinderliedjes, zoals ‘Ja is ja’, ‘Groot en geweldig’ en ‘Kom aan boord’ en van door hen gemaakte opwekkingsliederen.

welkom.

Het concert is een cadeau voor alle kinderen en hun familie die in de herfstvakantie naar de vakantiebijbelclub kwamen in Zevenbergen, Fijnaart en Klundert. Gelukkig is er plek genoeg dus zijn ook alle andere kinderen in de leeftijd van ongeveer 4 tot 12 jaar

Zaterdag 15 november Het concert vindt plaats op zaterdag 15 november in de kerk aan het Von Kropffplein 1 in Klundert. Het begint om 15.30 uur en is om 17.00 uur afgelopen.

Gratis reserveren De kaartjes voor het concert zijn gratis. Reserveren is niet verplicht, maar wel aanbevolen (kaartje = voorrang). Voor meer informatie en voor het reserveren van kaartjes, kijk op www.pknklundert.nl.


massage

massage

&Tuina &Tuina Ed van Wijk Ed van Wijk www.edvanwijk.nl

www.edvanwijk.nl

Heshof Hesh o Hesho off

* *

06-14811732

06-14811732

Voor aan-en verkoop, taxatie en hypotheekadvies

WG Makelaars BV

Voorstraat 17 | 4793 ET Fijnaart | T. 0168-477077 E. info@wgmakelaars.nl | W. www.wgmakelaars.nl

per 100 st.

Voor grote en kleine verbouwingen en renovatiewerkzaamheden

www.MijnMeubelShop.nl

info@mijnmeubelshop.nl Tel.: 06-40179388

*Bij aankoop van 3 producten,

het 4e GRATIS! Combineren uit verschillende Ten Cate collecties is mogelijk m.u.v. de multipacks en bepaalde seizoencollecties. Het laagstgeprijsde product is GRATIS

Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten

www.ellenbmode.nl

Bundelbandjes per 100 st nu v.a. € 1,15

Rolmaat nu

€ 3,79

Fisher Plug 5x25mm € 4,52 Spanningzoeker v.a. € 1,99


Pagina 9

Praat mee met Ondernemersvereniging Fijnaart

Wat verwacht u van de ondernemers? In veel Nederlandse dorpen staat de leefbaarheid onder druk. In Fijnaart is dat helaas niet anders. Bestaande ondernemingen gaan en er komen weinig nieuwe voor terug. Voorzieningen en accommodaties zijn steeds moeilijker in stand te houden. Jongeren besluiten vaker om naar elders te verhuizen. De plaatselijke ondernemers willen niet lijdzaam toezien, maar houden vrijdagavond 14 november een forumdiscussie om dit tij te keren.

in ons dorp? Allemaal vragen waar de ondernemersvereniging antwoord op hoopt te krijgen.

De ondernemers van Fijnaart (verenigd in O.V.F.) willen graag weten hoe u over dit onderwerp denkt en wat zij kunnen doen om Fijnaart aantrekkelijk te houden om te wonen, te winkelen, te recreëren, te werken en te ondernemen. Wat verwacht u van de ondernemers in uw dorp? Wat voor winkels ziet u graag? Waarom winkelt u wel of niet in Fijnaart? Wat mist u

Chris Verschuuren overleden

In de nacht van vrijdag 31 oktober op zaterdag 1 november is Chris Verschuuren uit Fijnaart overleden. in West-Brabant. Al deze activiteiChris streed zijn hele leven tegen ten moest hij een paar jaar terug sociaal onrecht en kwam op voor noodgedwongen staken toen zode mensen. Eerst onder andere wel hij als zijn vrouw ernstig ziek bij de vakbond. Op latere leeftijd werden. Eerder dit jaar overleed richtte hij de SP-afdeling Moerdijk zijn vrouw Nel. Nu neemt Fijnaart op. Bij de politieke partij was hij ook afscheid van Chris, een man zeer succesvol als voorzitter en die zei waar het op stond, een in zijn werk voor de hulpdienst. tomeloze energie had, maar boDaarnaast was hij ook nog een venal een groot sociaal hart. Hij is aantal jaren regio-vertegenwoor74 jaar geworden. diger voor de lokale SP-afdelingen

Kom dan ook vrijdag 14 november naar de spraakmakende forumdiscussie in het grandcafé van Zalencentrum De Parel. De bijeenkomst

begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aan de forumdiscussie nemen deel: wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk, directeur Ruud van den Boom van woningcorporatie Brabantse Waard, Cor Nieuwkerk van Dorpsraad Fijnaart en voorzitter Ton Haverkamp van Ondernemersvereniging Fijnaart. De discussie wordt gepresenteerd en geleid door Jan Willem van Bodegom en is ook thuis live te volgen via de lokale radiozender Moerdijk FM. De eerste consumptie wordt u aangeboden door O.V.F. Vragenbox Alle aanwezigen kunnen actief meediscussiëren. Daarnaast is het ook mogelijk om anoniem vragen te stellen aan de panelleden. Daarvoor staat een ‘vragenbox’ in het café opgesteld. Kom vrijdag 14 november naar De Parel en praat mee over de toekomst van uw dorp. Houd de Fendert levend, onderneem het samen!

Belgisch blond bier

La Chouffe La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst in 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Het begon als een hobby, die geleidelijk uitgroeide tot de brouwerij/ stokerij en taverne Brasserie d’Achouffe. Sedert 2006 is deze volledig in handen van de brouwerij Duvel Moortgat uit Puurs. La Chouffe was behalve op vat lange tijd alleen in grote flessen van 75 centiliter en 1,5 liter verkrijgbaar, maar sinds mei 2009 wordt het bier ook in flesjes van 33 centiliter gebotteld. De brouwer beveelt aan La Chouffe bij een temperatuur van 4 tot 10°C te drinken

La Chouffe is één van de vele speciaalbieren die u kunt degusteren in De Parel. Doordeweeks van 16.00 tot 19.00 uur biedt De Parel u gratis hét bijpassende hapje. www.deparel.org/cafe/speciaal-bieren


Pagina 10

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Donderdag 6 november Geen ochtendviering in verband met de verbouwing. Zondag 9 november In verband met de verbouwing van onze kerk is de viering in de Ontmoetingskerk aan de Wilhelminastraat. 09.30 uur: Ontmoetingskerk Eucharistieviering

Celebrant: G. Dirven Diaken: M. Bastiaansen Zang: Jacobuskoor Misdienaars: Manon en Ineke Lector: Elly Koster: P. Volders Collectanten: Y. Reuvers R. van Mourik Gebedsintenties: Jrgt. Anna van de Heijden van Jo Frijters en overleden familie Frijters-Veeken. Overleden familie Thijs-Vergouwen. Familie van Kaam-van der Horst. Anna-Maria de Meijer e.v. Willem van Hooijdonk. Jan Mangelaars e.v. Wihelmina Deijkers. Uit dankbaarheid bij een 45-jarig huwelijk. Collecte: voor eigen kerk. Na afloop receptie jubilarissen Jacobuskoor Trefpunt!

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: mevrouw W. OostdijckVogelaar, T. 0168-462693

Collecte rondgang: Zendingscollecte Collecte uitgang: Kerk Maandag 10 november 15.00 uur: Fendertshofdienst Voorganger: Ds. J.H. van der Sterre

Zondag 9 november 10.00 uur: De Dorpskerk Bijzonderheden: Flame en Meetingpoint. Na afloop koffie drinken Voorganger: Ds. F.C. de Ronde 19.00 uur: De Ontmoetingskerk Specialdienst met Wim Bevelander Ambtsdrager van dienst: P. de Lange Gastheer/gastvrouw: W. Oostdijck

Z!N met Wim Bevelander Zondag 9 november:

Flame en Meetingpoint Zondag 9 november is er weer Flame en Meetingpoint in de Protestantse Kerk in Fijnaart. Elke 2e zondag van de maand is er tijdens de kerkdienst Flame voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De enthousiaste leiding heet jullie van harte welkom. Er wordt een Bijbelverhaal verteld en daarna

gaan de kinderen creatief aan de slag met allerlei knutselprojecten. Kom erbij! Van 10.00 tot circa 11.00 uur in de Vijverhof, Kerkring 1. Voor tieners vanaf 11 jaar is er Meetingpoint, deze keer gaat het over de gelijkenis die Jezus vertelt over de talenten. Wat is jouw talent? Aanvang eveneens 10.00 uur.

Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen Zondagavond 9 november komt oud-Fijnaarter Wim Bevelander naar Fijnaart om een specialdienst rondom het thema ‘Z!N’ te verzorgen. Begin 2014 stond de nieuwe cd Z!N van Wim Bevelander wekenlang in de Nederlandse gospeltop 10 van GrootNieuws radio. Wim is een veel gevraagd spreker in allerlei kerken in Nederland. Dit spreken combineert hij vrijwel altijd met het zingen van zijn eigen nummers. Deze liederen spreken veel mensen aan, vooral in combinatie met de introducties of korte Bijbelstudie die Wim daarbij geeft. Liedjes Een deel van de geheimen van Prediker is samengevat in 13 liedjes. Vrolijke, diepzinnige, grappige, filosofische en wijze woorden zijn op originele melodieën in diverse stijlen gearrangeerd. Met thema’s als zingeving, de kunst van het genieten, vriendschap en rijkdom. Laat je verrassen door deze uni-

versele, boeiende en richtinggevende wijsheden die de schrijver van het boek Prediker door schade en schande heeft ontdekt. Literaire hoogstandjes, eerlijke vragen en interessante overwegingen. Troostvolle gedachten, nuttige overdenkingen en zinvolle relativeringen. Onderwerpen die elk mens aangaan. Toegankelijke muziek, liedjes die je kijk op het leven en je toekomst kunnen verbreden, die je moed geven en helpen om hoofd- en bijzaken in deze ingewikkelde wereld te onderscheiden. Om over na te denken en over door te praten.

De specialdienst begint om 19.00 uur in De Ontmoetingskerk aan de Wilhelminastraat 66, maar de kerkdeuren zijn vanaf 18.30 uur al open. De toegang is gratis.

Expositie over bezetting en bevrijding De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen houdt komende vrijdag en zaterdag een expositie over de bezetting en de bevrijding van deze regio. Nooit eerder getoonde foto’s en nieuwsfeiten worden tentoongesteld int ’t Trefpunt in de Wilhelminastraat in Fijnaart. Op vrijdag 7 november is de tentoonstelling vanaf 11.00 uur geopend. Tot 20.30 uur kunt u alles komen bekijken. Zaterdag 8 november is de deur van ‘tTrefpunt open vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Publicatie Op beide dagen kunt u hier de nieuwste publicatie van de Heemkundige Kring kopen en dat is een boek van 152 pagina’s vol met verslagen en waargebeurde verhalen en de dagboeken van personen die in het verzet zaten. Hier staat zoveel in wat nooit eerder verteld is! Dankzij sponsoring kunnen wij u het boek voor de prijs van € 10,aanbieden. Vanaf 10 november is het boek te koop in het documentatiecentrum in Heijningen tijdens de openingsuren en bij de boekwinkel op de Voorstraat in Fijnaart.


In Fendert Lokaal levert Johan van Doorn een bijdrage over de bevrijding van Fijnaart en Heijningen in november 1944. Deze week is dat precies zeventig jaar geleden. In zijn tweede aflevering vertelt hij onder andere over de pogingen om Fijnaart te bevrijden.

Het 2e bataljon Essex steekt de Dintel over In late namiddag verzamelden zich de compagnieën van het 2e Essex in het buurtschap Meer en Stoof, nabij Oud Gastel. De A-Compagnie was aangewezen om alle nodige voorbereidingen te treffen voor de oversteek en vertrok als eerste ‘s avond over de Barlaqueweg in de richting van de Dintel. De manschappen van de A-compagnie zorgden onder meer voor het vervoer van de boten en het uitzetten van de juiste route naar de plaats van de oversteek. Tegen 21.00 uur waren zij gereed met de geplande voorbereidingen en het was nu aan de C-Compagnie om de feitelijke oversteek in te zetten. Er volgde nog een kort overleg tussen de compagniescommandant majoor Peter. J. Wilkins en zijn pelotonscommandanten. Om precies 21.00 uur maakte de C-Compagnie als eerste in het volkomen donker de oversteek over de Dintel. Peloton voor peloton stak de rivier over. Steeds gingen twee boten tegelijk heen en weer. In elke boot bevond zich een tiental soldaten. Ondanks alle pogingen om te voldoen aan het bevel tot absolute stilte, ontdekten de Duitsers dat Britse militairen met een oversteek bezig waren. Nog voor de volledige compagnie de overzijde veilig en wel had bereikt, werden de Essex soldaten vanaf de Fijnaartse Kade en vanuit de richting van Standdaarbuiten onder vuur genomen. Gelijk vielen de eerste gewonden onder de militairen uit Essex. Direct nadat de Britten voet op Fijnaarts grondgebied hadden gezet verkenden zij in het donker de omgeving van het buurtschap Barlaque. Tot hun verrassing bleek dat de Duitsers zich reeds uit de directe omgeving van de oversteek hadden teruggetrokken. Daarom werd het buurtschap geheel verlaten aangetroffen. Het voor een verdere opmars belangrijke bruggetje bij het gemaal over de Mooye Keene werd door enkele genisten gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van explosieven. Deze waren inderdaad aanwezig en kon men ondanks de donkerte onschadelijk maken. Zo kon dit belangrijke bruggetje veilig gesteld worden. Kort na middernacht werd in de kelder van een van de weinige woningen van het buurtschap een noodverbandpost ingericht, waar

vervolgens de eerste gewonden konden worden verzorgd. Met tussenpozen vuurden de Duitsers granaten op het kleine bruggenhoofd af. De Britse artillerie ging zich nu met de oversteek bemoeien en beschoot vermoedelijke Duitse posities. Ondanks het Duitse storingsvuur ondernam de B-Compagnie van majoor D.W. Browne ook de overtocht over de Dintel. De compagnie bereikte zonder grote problemen voltallig de overzijde. Een patrouille van deze compagnie voerde vervolgens verkenningen uit langs de Torenpolder in de richting van Stampersgat. Een andere patrouille ontdekte dat de sluis nabij het al eerder genoemde

hevig geweer- en mitrailleurvuur terecht. Hierdoor stokte hun opmars. Ook werden zij hevig met mortieren bestookt. Men besloot zich in te graven. Op vrijdag 3 november om circa 8.00 uur kwamen de militairen van de D-Compagnie, zwaar in de moeilijkheden. Vanaf de Fijnaartse Kade voerden de Duitsers op rechtstreeks bevel van de commandant van de 346e infanterie divisie, Walter Steinmüller, een tegenaanval uit. De Britse aanval kwam toch kennelijk niet geheel als een verrassing voor de Duitsers. Mogelijk dat ook de ontruiming van de omgeving van de Britse oversteek opzet was. In de

Duitse Sturmgeschutz Brigade de aanval ondersteunen. Kapitein Erwin Jaschke, commandant van deze eenheid, had hiervoor enkele stukken gemechaniseerd ter beschikking gesteld. Tevens waren de nodige mortieren voorhanden. Reeds een uur voordat de tegenaanval werd ingezet, begonnen de Duitsers het Britse bruggenhoofd onder vuur te nemen. Om precies 8.08 uur kwam een verontrustend bericht binnen op het brigadehoofdkwartier in Oud Gastel dat een Duitse tegenaanval van start was gegaan. Onder intens dekkingsvuur van granaten en mortieren rukte de gevechtsgroep Bieg langs beide zijden van de Blaaksedijk op. In de boomgaarden

De steun van het Britse veldgeschut was in de strijd om Fijnaart onmisbaar. stoomgemaal van het waterschap nog intact was. Kort na middernacht kwam de derde eenheid van het bataljon, de D-Compagnie van kapitein William F. McMichael, het bruggenhoofd versterken. Deze compagnie was erin geslaagd met behulp van de manschappen van de A-Compagnie, twee anti-tankkanonnen en een jeep het water over te krijgen. Geheel volgens plan trok de D-Compagnie in de vroege vrijdagmorgen over de Blaaksedijk in de richting van het buurtschap Kade. Halverwege de Blaaksedijk kwamen de militairen van deze compagnie echter in

nacht van 2 op 3 november hadden de Duitsers namelijk versterkingen aangevoerd. Uit Klundert arriveerde te voet het Feld-Ersatz bataljon van de opgeheven 331e infanterie divisie onder leiding van majoor Bieg. Dit bataljon had in de weken daarvoor onder meer de Moerdijkbrug bewaakt. Deze ongeveer tweehonderd man tellende eenheid was verder nog aangevuld met de restanten van het 772e Sicherungs Bataljon, waarvan de commandant ten zuiden van Roosendaal was gesneuveld. Waar mogelijk zouden stukken gemechaniseerd geschut van de 244e

langs deze dijk ontstonden gevechten van man tegen man. Luitenant Wagner, commandant van de 2e compagnie van het Feld Ersats bataljon, voerde zijn mannen persoonlijk aan. De B-Compagnie van het 2e Essex Regiment kwam haar collega’s van de in het nauw gedreven D-Compagnie snel te hulp. Verwarde berichten bereikten het bataljonshoofdkwartier in Meer en Stoof. Een van de berichten luidde dat een tweetal Sturmgeschutze zich in de Nieuwlandsedijk had laten ingegraven en de militairen van het 2e Essex Regiment met grote regelmaat onder vuur nam.


Bovendien viel regelmatig de verbinding uit doordat Duitse granaten de telefoonkabels beschadigden. De commandant van het 2e Essex Regiment, luitenant-kolonel Nigel W. Finlinson, overwoog op een gegeven moment zijn eenheid terug te trekken. De druk op zijn mannen was enorm groot. Hij zag nog maar een uitweg om zijn in het nauw gedreven mannen te hulp te komen en dat was aan de divisieartillerie te verzoeken massaal vuur uit te brengen op de eigen linies. Een dergelijk verzoek wordt slechts zelden gedaan en geeft aan hoe groot de Duitse druk was op de Essex militairen. Snel werden zij zo goed mogelijk gewaarschuwd voor het komende artillerievuur. Rond 08.45 uur begonnen ongeveer 100 kanonnen vuur uit te brengen op de posities van het Essex regiment. Het regende gedurende tien minuten onophoudelijk granaten op het buurtschap en omgeving. De ultieme poging van de bataljonscommandant bleek succes te hebben want de ‘Pompadours’ konden zich handhaven dankzij deze massale artilleriesteun. De opluchting was groot binnen de Britse gelederen toen om 8.58 uur het bericht binnenkwam van de C-Compagnie dat zij vanuit haar posities rond het gemaal van Barlaque kon waarnemen dat de Duitsers zich op het buurtschap Kade terugtrokken. Tijdens dit bijzonder hevige gevecht sneuvelden of overleden aan hun verwondingen tenminste vijfentwintig militairen: ruim vijftien doden aan Duitse en acht aan Britse zijde. Beide partijen zaten zo dicht op elkaar dat ze gebruik maakten van de bajonet op het geweer. Er zijn in West-Brabant weinig andere plaatsen te noemen waar in een dergelijke korte tijd als tijdens deze vrijdagmorgen, zoveel soldaten het leven verloren. Het hele gevecht had immers maar een goed uur geduurd. Na afloop van de strijd vond men de lichamen van de gesneuvelde militairen door elkaar heen. De meeste gesneuvelde Britten en Duitsers werden enige dagen later op de protestantse begraafplaats aan de huidige Wilhelminastraat begraven. Het aantal gewonden aan beide zijden liep in de tientallen. Bovendien namen de soldaten van het Essex Regiment achttien man van de groep van majoor Bieg gevangen. De gehele vrijdag zou het 2e Essex Regiment nog onder vrij intensief granaatvuur blijven liggen. Ook verdragend Duits geschut beschoot vanaf de Zuidhollandse kant van het Hollandsch Diep het Britse bruggenhoofd met enige regelmaat. Vanwege hun bijdrage in het behoud van het bruggenhoofd kregen de compagniescommandanten majoor Michael W. Holme en majoor

Percy J. Wilkins het Military Cross (een dapperheidsonderscheiding voor officieren) uitgereikt. Het zal duidelijk zijn dat van de geplande aanval op Fijnaart en omgeving die vrijdag niets meer terecht zou komen. De Pompadours waren aan het eind van hun krachten en wachtten met smart op aflossing. In hun oorlogsdagboek omschreven zij de laatste 48 uur als ‘gruelling’, wat zoveel betekent als afmattend en hard. Veteranen van het Essex Regiment beschreven jaren later de gevechten om het behoud van hun bruggenhoofd als een de zwaarste die ze ooit hadden meegemaakt. De gewenste aflossing zou echter pas na het vallen van de avond van deze vrijdag plaatsvinden. De offensieve acties van de Polar Bears waren bepaald niet volgens plan verlopen. Vrijwel geen enkel doel werd deze vrijdag gehaald. Hierdoor moest de Fijnaartse dorpsbevolking nog één vreselijk nacht meemaken. Het intensieve granaatvuur van zowel Britse als Duitse zijde kostte op 2 en 3 november maar liefst twaalf inwoners van Fijnaart het leven. Nog eens bijna twintig inwoners raakten zwaar gewond en een veelvoud daarvan licht gewond. De gewonden werden zo goed als mogelijk verzorgd in een noodhospitaal in het gebouw ‘De Schakel’ aan de Voorstraat in Fijnaart. De bewoners van de omliggende dijken hadden op diverse andere plaatsen veiligheid gezocht. Veel bewoners van Oude Molen waren naar Willemstad gevlucht. Het merendeel van de inwoners van Heijningen hadden hun toevlucht

Luitenant-kolonel F. Barlow. gezocht op Fort Sabina. Het fort met zijn dikke muren kon zeker een goede bescherming bieden tegen het granaatvuur. Ook de opmars van de Glosters bij Stampersgat verliep bepaald niet naar wens. Een pelotonscommandant en korporaal Dennis Lee waren bij de opmars gesneuveld. De Duitsers hadden de suikerfabriek nog altijd stevig in handen. Wel waren de Glosters er in de loop van de vrijdag in geslaagd het overgrote gedeelte van het dorp Stampersgat te bevrijden. In verband met de geringe voortgang van het offensief zag divisiecommandant generaal-majoor Barker zich genoodzaakt de plannen van operatie ‘Humid’ te wijzigen. Op vrijdag 3 november om 14.00 uur hield hij in zijn hoofdkwartier in Roosendaal een bijeenkomst met zijn belangrijkste officieren. Hij drong er op aan dat opmars vanaf

nu met ‘the utmost vigour’ (met uiterste krachtsinspanning) moest worden voortgezet. Het gewijzigde divisiebevel voorzag in de aflossing van het 2e Essex Regiment door het derde en laatst beschikbare bataljon van de 56e infanterie brigade: de 2e South Wales Borderers. Bataljonscommandant luitenant-kolonel Ferdinand F. Barlow kreeg het bevel de omgeving van het buurtschap Kade stevig in handen te krijgen en over de Boerendijk door te stoten naar het volgende buurtschap: Oude Stoof. Twee bataljons van de 146e infanterie brigade zouden door de 56e infanterie brigade heentrekken om respectievelijk Fijnaart en Klundert in te nemen. De bataljons voor de uitvoering van dit plan waren het 1/4 King’s Own Yorkshire Light Infantry (KOYLI) en het Hallamshire bataljon van het York and Lancaster Regiment. Omdat de divisie er nog niet in was geslaagd zelf een brug aan te leggen op de oversteekplaats van het Essex Regiment, moest al het vervoer plaatsvinden over de Amerikaanse baileybrug bij Standdaarbuiten. Dat dit tot vertragingen zou leiden, ligt voor de hand. Evenals de Amerikanen èn de Polen ondervonden ook de Britten dat het onmogelijk was zonder hoge eigen verliezen bij daglicht over de polderdijken op te rukken. Een opmars dwars door de polder, zoals de Amerikanen dat wel deden bij Standdaarbuiten, was voor de Britten onmogelijk omdat de polders in de omgeving van Fijnaart nog grotendeels onder water stonden.

Standdaarbuiten kreeg het bijzonder zwaar te verduren (op de foto de totaal verwoeste Havenstraat).


Geallieerde luchtaanvallen op Duitse stellingen Bij de aanvang van operatie ‘Humid’ had divisiecommandant generaal-majoor Barker reeds uitgebreide luchtsteun aangevraagd bij de 84e Fighter Group van de al eerder genoemde 2e Tactische Luchtmacht. In verband met de slechte weersomstandigheden konden donderdag 2 november echter weinig van de geplande missies worden uitgevoerd. Toch waren deze luchtaanvallen van essentieel belang. De luchtsteun zorgde ervoor dat de aan- en afvoer van troepen en materieel aan Duitse zijde ernstig belemmerd werd. In de loop van de volgende dag, vrijdag 3 november, verbeterde het weer aanzienlijk en kon er opnieuw gevlogen worden. Squadrons van 84e Fighter Group gingen over tot ondersteuning van de 49e infanterie divisie. Een buitengewoon vervelende bijkomstigheid was wel, dat de burgerbevolking, in met name de omliggende plaatsen als Dinteloord en Klundert, erg zwaar te lijden zouden krijgen van deze luchtaanvallen. In Dinteloord vielen vele tientallen doden en gewonden toen jachtvliegtuigen de al daar aanwezige Duitsers aanvielen. Daarnaast slaagden de piloten van de jachtvliegtuigen er niet altijd hun bommen die zich onder hun toestel bevonden, precies daar te krijgen waar zij gepland waren. Zo kwam in Zwingelspaan de familie Hollemans om het leven doordat een bom op hun schuilplaats viel. De bom van 50 kilo was bedoeld voor een Duits voertuig dat aldaar geparkeerd stond. Omdat de ‘Polar Bears’ deze vrijdag niet in staat waren verdere terreinwinst te boeken, vroeg de staf van de commandant van de 56e brigade opnieuw luchtsteun aan. De inlichtingendienst had vastgesteld dat Klundert het centrum was van waaruit de Duitse verdediging werd gecoördineerd. Bovendien stond in en buiten deze plaats ook Duitse artillerie opgesteld. Redenen waarom Klundert op 3 november meerdere keren zware luchtaanvallen te verduren kreeg. Al snel brak er brand uit in het stadje. De jachtvliegers wierpen nog eens tientallen bommen af op deze op dat moment al brandende plaats. Ook Fijnaarts grondgebied kreeg een luchtaanval te verduren. Enkele piloten van het 127e Squadron ontdekten de Duitse mitrailleurpost in het buurtschap Oude Stoof. Op het moment dat de toestellen een duikvlucht gingen inzetten, namen de Duitsers de formatie met luchtafweergeschut hevig onder vuur. De Spitfire van de 21-jarige Australische piloot Richard Lloyd

De Geallieerde vliegvelden hadden veel last van de overvloedige neerslag; hier wordt een Spitfire bijgetankt op het Belgische Grimbergen. loopt flinke schade hierbij op, maar de jonge vlieger wist zijn toestel nog in de lucht te houden. Alleen slaagt hij er niet meer in om veilig zijn basis te bereiken; in de omgeving van Tilburg moet hij een noodlanding maken omdat het toestel niet meer verder kan. Lloyd raakte hierbij zwaar gewond en hoewel hij nog naar een militair hospitaal in Antwerpen werd vervoerd, overleed hij nog dezelfde dag aan zijn verwondingen. In de namiddag wierpen enkele squadrons boven Klundert nog voor een vierde keer bommen af. Dat deze dag veel doden onder de burgerbevolking te betreuren waren, zal geen verrassing zijn.

De ‘Polar Bears’ lopen weer vast Op grond van het eerder genoemde bevel van generaal Barker zou de twee aangewezen bataljons van de 146e Infanterie Brigade aan hun opmars beginnen. Het Gloucestershire Regiment had bevel gekregen deze zaterdag de suikerfabriek in Stampersgat te zuiveren van Duitse troepen. Alle (bij)gestelde doelen dienden op een zo kort mogelijke termijn te worden bereikt. Barker wilde haast maken met het verdrijven van de 346e duitse infanterie Divisie uit zijn sector. Het had allemaal al veel te lang geduurd. Vanaf het moment dat de Duitsers zich op 29 oktober op de Mark-Dintellinie hadden teruggetrokken, waren de ‘Polar Bears’ nauwelijks meer in noordelijke richting opgerukt. Met de inzet van meer infanterie hoopte Barker meer succes te hebben. Na de aflossing van het Essex Regiment door de South Wales Borderers op vrijdag 3 november,

ging de A-Compagnie, onder bevel van majoor MacIlvenna, op weg in de richting van de Kade. Dit gebeurde in een soort omtrekkende beweging. Via het Boerengors had men de Boerendijk weten te bereiken en vandaar uit liep men terug in de richting van het buurtschap. De troepen uit Wales ondervonden hierbij geen tegenstand meer. Dit was begrijpelijk omdat de Duitsers het buurtschap hadden opgegeven. Wel werd men zeer regelmatig vanuit de richting van Klundert beschoten. Dit granaatvuur eiste het leven van de Welsh soldaten Ralph Ridley en Harry Packer. De South Wales Borderers trokken niet meer verder in afwachting van de komst van de King’s Own Yorkshire Light Infantry, ook wel aangeduid als de Koyli’s. De commandant van dit verse bataljon, overste T.W. ‘Mouse’ Harrison Topham, had de opdracht om zo snel mogelijk via de Boerendijk op te rukken en Klundert te bereiken. Alleen was de realiteit opnieuw allemaal weer anders. De opmars van de KOYLI verliep zeer langzaam. Pas in de loop van de avond passeerde men de pas aangelegde baileybrug bij Standdaarbuiten en trokken de Koyli’s in de richting van Barlaque. Overste Harrison-Topham vestigde zijn bataljonshoofdkwartier in de woning ‘Barlaque’. De B-Compagnie van majoor Rawlins passeerde de Welshmen bij de Kade rond 21.30 uur en nam aan het begin van de Boerendijk positie in. Ter hoogte van de Martenskreek werd men opnieuw opgehouden. Op de plaats waar dit kreekje de Boerendijk kruist, hadden de Duitsers de duiker opgeblazen, zodat een gat in de dijk was ontstaan. Vanuit de Maria Hoeve, gelegen langs de

Boerendijk, werden de troepen uit Yorkshire met een mitrailleur onder vuur genomen. Er gingen wederom uren voorbij voordat de artillerie dit vuur had laten zwijgen. Majoor George Singleton en zijn C-Compagnie losten de militairen van de B-Compagnie af en trokken voorbij de Maria Hoeve. Hier werden en passant nog negen Duitse militairen gevangen genomen. Het is dan inmiddels middernacht geworden. Nog altijd was Oude Stoof niet bereikt! In dit buurtschap hadden de Duitsers een vrij sterke verdediging opgebouwd. Naast een zware mitrailleur had men tevens de beschikking over minimaal één Sturmgeschutz van de al eerder genoemde 244e Sturmgeschutz Brigade. Het mitrailleursnest zelf werd bemand door de gevechtsgroep Bieg. Bieg was inmiddels een bekende voor de ‘Polar Bears’. Zijn eenheid had het de vorige dag het 2e bataljon Essex erg moeilijk gemaakt. Hoewel de Koyli’s numeriek in de meerderheid waren, beheersten de grenadiers met hun machinegeweer de toegang tot het buurtschap. Op vrijdag 3 november had de Royal Air Force dit steunpunt nog wel aangevallen, echter zonder voldoende resultaat. Op nog geen kilometer afstand stokte de opmars opnieuw. Behalve van mitrailleurvuur ondervonden de Koyli’s eveneens hinder van het Sturmgeschutz dat de Britten vanuit een polder bij Klundert onder vuur nam. In antwoord op de Duitse tegenstand volgde een regen van granaten op het buurtschap Oude Stoof. Vervolgens konden Koyli soldaten weer proberen wat verder op te rukken.


‘Polar Bears’ marcheren langs het gemaal Barlaque. Het was inmiddels zaterdag 4 november 6.00 uur in de ochtend geworden. Mede onder zware druk van het divisiehoofdkwartier beval de commandant van de 146e infanterie brigade, brigadegeneraal John F. Walker, de Koyli’s Oude Stoof in te nemen. Als het in de nachtelijke uren niet meer zou lukken, dan moest men maar overdag tot de aanval overgaan! Over het tot nu bereikte resultaat van operatie ‘Humid’ werd men op het divisiehoofdkwartier in Roosendaal steeds ontevredener. Ruim twaalf uur geleden was de bijgestelde operatie van start gegaan en Oude Stoof was nog steeds niet bereikt. Vanuit het bataljonshoofdkwartier van de King’s Own Yorkshire Light Infantry in Barlaque werden de voorste compagnieën onder druk gezet. Een derde compagnie onder bevel van majoor Derrick H. Dunnill werd vanuit de achterhoede aangevoerd. Deze D-Compagnie kreeg de simpele opdracht het buurtschap in handen te krijgen. Het bevel luidde heel eenvoudig: ‘val aan bij daglicht en neem Oude Stoof in bezit’. Uitvoering van dit bevel zou vrijwel gelijk staan aan zelfmoord. Dit gezien het werkelijk volledige gebrek aan dekking

op dit gedeelte van de Boerendijk. Toch gaf de jonge plichtsgetrouwe officier uitvoering aan het bevel van zijn bataljonshoofdkwartier. Het 16e Peloton onder commando van sergeant George Heatley ging voorop. Gedurende de uren voorafgaand aan de aanval op zaterdag 4 november nam de divisieartillerie, ondersteund door zware houwitsers van drie zogenaamde mediumregimenten, Oude Stoof intensief onder vuur. Dit zware artilleriebombardement van ruim 100 (!) kanonnen kostte twee bewoners van de Boerendijk het leven. De aanval zou om 10.00 uur van start gaan, onder dekking van een zwaar rookgordijn, zodat de Duitsers het zicht op de oprukkende Koyli’s zou worden ontnomen. De beide andere pelotons sloten achter het 16e Peloton aan. Toen de rook enigszins optrok, kwam de groep van sergeant Heatley vol onder Duits machinegeweervuur te liggen. Hierbij sneuvelden de pelotonssergeant en soldaat Ronald Hill. Na dit incident probeerde majoor Dunnill het voorste peloton te bereiken om de aanval persoonlijk te gaan leiden. Hierbij maakte hij de fout om de weg over de Boerendijk dwars over te steken. De Duitsers gaven met hun mitrailleur direct een vuurstoot

af, waardoor de dappere majoor Dunnill om het leven kwam (Dunnill had juist twee weken daarvoor nog persoonlijk uit handen van veldmaarschalk Montgomery een hoge onderscheiding wegens dapperheid uitgereikt gekregen). Vervolgens brak paniek uit onder de militairen van de D-Compagnie en er werd om hospikken geschreeuwd. De snel naar voren gekomen commandant van de C-Compagnie majoor Singleton wist verdere onrust onder de zwaar aangeslagen militairen te voorkomen. Nadat alle gewonden waren geteld en afgevoerd, bleek dat ongeveer twintig militairen van de voorste pelotons licht tot zwaar gewond waren geraakt. Zij werden allen afgevoerd naar Charitas aan de Bredaseweg in Roosendaal, wat ingericht was als militair hospitaal. Twee van hen, de soldaten William Harman en Harold Hodgson, zouden aan de

Stoof en omgeving. Ook Klundert kreeg hierbij weer de volle laag. De inlichtingenofficieren van de divisie zagen deze plaats nog steeds als het centrum van waaruit de Duitse verdediging werd geleid. Duizenden en nog eens duizenden granaten werden weer door de artillerie afgeschoten. Er vielen zoveel granaten dat je ze niet meer kon tellen. Tevens werd via het divisiehoofdkwartier met klem verzocht Oude Stoof en Klundert nogmaals vanuit de lucht aan te vallen. Ondanks de regen van Britse granaten en onophoudelijke luchtaanvallen slaagden de Duitsers er nog steeds in weerstand te bieden. De voorste troepen van de King’s Own Yorkshire Light Infantry bleven de hele verdere zaterdag onder Duits vuur liggen. De bataljonscommandant kreeg toestemming de aanval te staken en te wachten op het invallen van de duisternis. Mogelijk dat dit

Op het verdragende middelzware geschut (140 mm) werd vaak een beroep gedaan. gevolgen van hun verwondingen overlijden, wat het totaal aantal doden van deze zinloze aanval op vijf bracht. Nu majoor Dunnill was gesneuveld, kwam van enig oprukken van de voorste compagnie niets meer terecht. De overlevenden trokken zich achter de C-Compagnie terug. Opnieuw werd een beroep gedaan op de artillerie, die vervolgens overging tot het nog zwaarder beschieten van Oude

meer mogelijkheden zou bieden op een succesvolle aanval op Oude Stoof. Brigadecommandant Walker overwoog zelfs even zijn reservebataljon, het 4e Lincolnshire Regimen, in te zetten op de Boerendijk. Zo verliep zaterdagmiddag 4 november in dit gedeelte van de voormalige gemeente Fijnaart en Heijningen. Klundert en zijn inwoners moesten nog een dag langer wachten op de bevrijding.


Pagina 15

Hubkes gezegend Ieder jaar op 3 november krijgt Bakkerij Sonneveld in Fijnaart bezoek van diaken M. Bastiaansen. Op de feestdag van de Heilige Hubertus zegent hij de Hubertusbroodjes, beter bekend als Hubkes. Afgelopen maandagmorgen was Bastiaansen er vroeg bij om de Hubkes te zegenen. Het nuttigen van de kleine broodjes met een anijssmaak zou bescherming bieden tegen hondsdolheid. Veel mensen hechten aan deze traditie, want de Hubkes gingen letterlijk als warme broodjes over de toonbank.

Black Sheep meets Truckersdag

Als er één schaap op de dansvloer is...

over de dam is, of in dit geval op de dansvloer staat, er meer volgen. Daarom hebben we gekozen voor een dansschool. Niet alleen nodigt de locatie al uit om te dansen, ook wordt elke set geopend met een demo van een danspaar van Tien Koevoet Dance Masters. Daarna kan het publiek de dansvloer op.”

De Black Sheep Swing Band uit Fijnaart is een unieke bigband. Niet alleen door de gevarieerde muziek die op hoog niveau wordt gespeeld, maar vooral om de benefietconcerten die elk jaar worden gehouden. De opbrengst daarvan wordt geschonken aan een goed doel uit de regio. In de afgelopen jaren is zo al meer dan 15.000 euro uitgedeeld. Het idee om jaarlijks een concert voor een goed doel te houden is spontaan bij de musici ontstaan. “Het is heel leuk om iets te doen voor anderen met wat je zelf het liefste doet, muziek maken”, vertelt secretaris Corry-Anne de Geus. Via haar schoonvader kwam Truckersdag Moerdijk in beeld. “Hij is een van de circa honderd chauffeurs. Die vinden het evenement net zo leuk als hun verstan-

delijk beperkte bijrijders. Met een glimlach van oor tot oor zitten ze in de cabine. Ze vinden het vooral fantastisch dat ze mogen toeteren. De stichting draait volledig op vrijwilligers. Ze moeten voldoen aan steeds meer wetten en regels. Daardoor nemen de kosten toe. Ook wordt gezorgd voor eten en het optreden van een artiest. Allemaal kosten die gedekt moeten worden.”

Dansschool Telkens probeert de bigband een leuke locatie te vinden voor het benefietconcert. Op zaterdag 8 november is dat de dansschool van Tien Koevoets Dance Masters. “We zijn een swingband, maar helaas wordt er tijdens de optredens maar weinig gedanst. Het publiek durft niet echt in actie te komen. We weten dat als er één schaap

Aangepast repertoire De Black Sheep Swing Band heeft haar repertoire aangepast. “We spelen vier blokken. Eerst muziek uit de jaren veertig en vijftig. Daarna Latin, swing en rock”, legt Corry-Anne uit. De bigband bestaat uit circa twintig muzikanten. De nummers worden gezongen door de zangeressen Brigit Segers en Kim de Jong. “We zijn alleen nog dringend op zoek naar een vaste toetsenist”, maakt de secretaris gelijk van de gelegenheid gebruik. “We treden zes à zeven keer per jaar op. Dat varieert van een benefietconcert tot een commercieel optreden. Eind dit jaar spelen we op Klundert bij Kaarslicht en in januari verzorgen we de afterparty bij de Oudenbossche Harmonie. We zouden wel graag meer op festivals optreden. Wie weet organiseren we zelf nog eens een bigbandfestival.”

Dancing with the sheep, zaterdag 8 november om 20.00 uur, Tien Koevoet Dance Masters, Van Aerschotstraat 56 in Zevenbergen. Entree: € 12,50 (inclusief hapjes). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via tel. 0168-464782 en aan de zaal. www.blacksheepswingband.nl


Eet jij Zwarte Piet dit jaar? Over 10 dagen is het weer zo ver, de goedheiligman en zijn pieten komen aan in ons land! Zij stuurden al in augustus hele vrachtwagens vol met snoep onze kant uit, zeg eens eerlijk heeft u er al iets van op? Ik kan u eerlijk zeggen dat ik dit jaar nog geen enkel Sinterklaas gerelateerd snoepje, koekje of pepernootje op heb. Moet ik meteen eerlijk bekennen dat toen ik gisteren zelf gevulde koeken maakte ik nog even twijfelde om er gevulde speculaas van te maken, echter moet je dat niet pas bedenken als het deeg al gekneed is, haha. Mij viel vorige week een advertentie op in een krantje van Kruidvat, Trekpleister o.i.d. Daar stond zo’n chocolade-Sint in met de vermelding dat hij er ook als Piet was, die stond echter niet op het plaatje... Ik word een beetje moe van deze pietendiscussie maar direct verschenen er allerlei berichten in de sociale media die in navolging van de Hema en de AH ook deze keten wilde gaan negeren..... Pffff wat een gedoe... Tot zover de pietendiscussie. Waar ik me wel schuldig aan maak.... Als het bijna 5 december is, of de dag erna, die luxe van goede (evt. eerlijk geproduceerde) pure chocolade gemaakte letters inslaan met een fijne korting. De soort letter is dan ondergeschikt, ik eet gerust in januari of februari nog een heerlijk stukje K of een P of een L. Uiteraard geen hele letter, maar gewoon een stukje bij de koffie. Dus denk aan mij als je op 6 december een afgeprijsde (maar o zo lekkere) letter ziet van een goed merk, kijken wie het langst met zijn letters doet! Tip: houdt wel de houdbaarheidsdatum in de gaten en... dit kan ook met paaseieren, geniet volop en snoep met mate! Wie mij mijn naam bezorgt in afgeprijsde letters krijg een boek kado!

Etten-Leur - Fijnaart info@dietistmiranda.nl

t: 06-2152 5832

55+ bridge Uitslag 28 oktober

Private Lease

Picanto Vanaf € 219,-­‐ p.m.

Rio Vanaf €299,-­‐ p.m. Onbezorgd auto rijden voor een vast bedrag per maand. Het enige wat u moet doen is tanken. Autobedrijf van Dueren

Uw Kia dealer voor de gemeente Moerdijk. Steenpad 9 4797 SG Willemstad 0168-473435 www.dueren.nl info@dueren.nl

groot assortiment speelgoed en games Oktober = Lego Duplo maand op alle duplo

20% kassa korting

Wij hebben een ruim assortiment aan huishoudelijke artikelen, speelgoed en tuinaccessoires.

Rode lijn 1. Ger Laheij & Graeme Reijnders 70,31% (2.) Jeanne van Putten & Cobi Verhoeven 60,42% (2.) Tineke Vis & Corra Winkelhof 60,42% 4. Corry de Krey & Yvonne Vogel 55,21% 5. Paula Reuvers & Gerard Reuvers 52,60%

Bridgeclub Fijnaart Uitslag maandag 27 oktober A-lijn 1. Gerry v.d. Boon & Maarten Schouls 64,17%; 2. Addie Schouls & Johan Schouls 64,00%; 3. Martha en Piet Berghout 53,75%; 4. Bets en Piet Kannekens 52,92%; 5. Bert de Kok & Bert de Lint 52,50% B-lijn 1. Els Kamp & Chiel Kamp 56,25%; 2 ged.: Arie v.d. Linden & Corrie Maat / Corrie en Jan Nieuwenhuizen 55,42%; 4. Graeme Reijnders & Tineke Vis 54,17% ; 5. Nettie Donders & Jo van Sprundel 53,75% C-lijn 1. Adje Knook & Kors van Beem 65,83%; 2. Jeanne Post & Erna van Gils 61,67%; 3. Cees Vrolijk & Klaas van Exel 55,42%; 4. Riet Neelen & Annie Reijnders 52,92%; 5. Toon Reijnders & Piet Vermunt 52,08%.

Activiteiten Pestalozzihuis Woensdag Biljarten: vanaf 13.00 uur Bingo: start om 14.00 uur, daarna kaarten, sjoelen of Rummikub

Oostvoorstraat 19 4671 CA Dinteloord Tel: 0167-523909 Fax: 0167-521428 E-mail: info@hblok.nl

Donderdag Biljarten: van 13.00 uur tot 16.30 uur Koersbal: van 14.00 uur tot 16.30 uur

www.dietistmiranda.nl

ETTEN-LEUR FIJNAART KLUNDERT RIJSBERGEN

Gele lijn 1. Martha Berghout & Piet Berghout 61,25% 2. Corry Nieuwenhuizen & Jan Nieuwenhuizen 59,90% 3. Anke Rijnberk & Pex Rijnberk 54,69% 4. Christine Huistede & Piet Vermunt 53,13% 5. Marcia Erkamps & Nel Keuter 50,00% 6. Ella van de Gijp & Veronica van Nieuwenhuyzen 49,95%

www.hblok.nl

Vrijdag Biljarten: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur


Pagina 17

Drukbezochte dorpsavond

Nog veel werk aan de winkel

Ondanks de goede opkomst kreeg de gemeente weinig ideeën te horen voor het centrum van Fijnaart. Een dorp of stad leefbaar houden kost veel tijd en vergt een lange adem. Dat bleek vorige week maandag tijdens de drukbezochte dorpsavond in De Parel. Ruim honderd inwoners van Fijnaart hoorden wat zes werkgroepen tot nu toe hebben gedaan met de onderdelen van het Gebiedsplan Fijnaart, waar aan gewerkt wordt en welke wensen er nog zijn. Het Gebiedsplan Fijnaart is anderhalf jaar geleden vastgesteld. In het boekwerk staan acties die de leefbaarheid in het dorp moeten vergroten. Verdeeld over zes werkgroepen zijn de zogenaamde sleutelfiguren daarmee aan de slag gegaan. Vorige week maandag vertelden zij tijdens de dorpsavond wat ze tot nu hebben gedaan.

In gang gezet Veel concrete zaken zijn nog niet gerealiseerd, maar er is al wel veel in gang gezet. De basisscholen hebben de eerste stappen gezet op weg naar een brede school. De werkgroep Blijvend en actief verenigingsleven heeft een plek voor het mini-voetbalveld gevonden aan de Westkreekweg. Wethouder Jaap Kamp beloofde dat de

jeugd daar komende zomer kan voetballen. ‘Prettig oud worden in Fijnaart’ is bezig een vrijwilligersnetwerk op te zetten en wil van het Fendertshof een ontmoetingsplek maken. Ook is een werkgroep bezig om de fietsroute van Fijnaart naar het Markland College in Zevenbergen veiliger te maken. Er leven ook veel wensen. De werkgroep voor verenigingen wil graag

Divina viert jubileum met Voice Over Ter ere van haar 20-jarig bestaan reist Divina Close Harmony op 23 november naar het Brabantse Zevenbergen om op te treden met Voice-Over uit Fijnaart. Het Utrechtse vrouwenkoor viert haar jubileum groots met vier concerten in de vier windstreken van Nederland. Zowel Voice Over als Divina behoren tot de nationale top van Close Harmonykoren in Nederland. Voice Over is een gemengd ensemble met roots in de popkorenwereld. Ze zingen a capella pop en jazz, liefst in een ongewoon jasje en originele muziek van de hand van hun muzikaal leider, Annalisa Schmad. Divina Close Harmony uit Utrecht bestaat uit zestien jonge, ambitieuze zangeressen die met hun creatieve podiumpresentatie en een vleugje theater een uitda-

gend en afwisselend repertoire ten gehore brengen. Voice-Over zal het publiek tijdens dit dubbelconcert verrassen met vocale versies van nummers van onder andere Maroon 5, Paul McCartney en The Jacksons. Divina, onder leiding van Pepijn Lagerweij, heeft speciaal voor haar jubileumconcerten enkele feestelijke nummers ingestudeerd, waaronder een 90’s medley. Ook zingen ze twee gezamenlijke nummers. Het belooft een bijzonder optreden te worden! Locatie en kaarten Het concert vindt plaats om 15.00 uur in Theater De Borgh, IJshof 1 te Zevenbergen. De toegangsprijs, inclusief consumptie, bedraagt €12,50 en voor kinderen t/m 12 jaar €10,-. Kaarten zijn te bestellen via www.eduvox.nl/divina.

uitbreiden met leden van culturele en binnensportverenigingen en de jongerenwerkgroep zit nog zonder jongeren. Wel is meteen na de dorpsavond een Facebookpagina in het leven geroepen voor de plaatselijke jongeren. Op Hangout Fijnaart kunnen zij aangeven wat hun wensen zijn. Centrum Een groot deel van de aanwezigen was naar de dorpsavond te komen om mee te discussiëren over het centrum. Helaas kwam deze discussie niet echt los en werden er nog weinig concrete, direct uitbare ideeën gelanceerd. Er werd zelfs geopperd om niets aan het centrum te veranderen, terwijl op de voorgaande dorpsavonden juist massaal gestemd werd voor een aanpak van het Fijnaartse hart. Ook kreeg wethouder Thomas Zwiers de boodschap mee wat flexibeler te zijn ten opzichte van de ondernemers. Aan de slag De zes werkgroepen gaan nu aan de slag met alle input van de dorpsavond. Dat gebeurde al snel gebeuren, want maandag 3 november kwam de Dorpstafel alweer bijeen. Inwoners van Fijnaart die actief bij de plannen betrokken willen zijn, kunnen zich aanmelden via info@gebiedsplannen.nl Door Jan Willem van Bodegom


Pagina 18

Nieuwe bus voor buurtbus

Agenda Donderdag 6 november 19.00 uur: Gezondheidscheck en lezing Fini Art Health & Beauty, Zalencentrum De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Vrijdag 7 november 11.00-20.30 uur: Tentoonstelling over Tweede Wereldoorlog, ’t Trefpunt, Wilhelminastraat 66 in Fijnaart 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 19.00 uur: Informatie-avond multi-media in huis, Zaal A1, Zalencentrum De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Zaterdag 8 november 10.00-17.00 uur: Tentoonstelling over Tweede Wereldoorlog, ’t Trefpunt, Wilhelminastraat 66 in Fijnaart 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 20.00 uur: De Draad en de Maagd, Fort Sabina, Fortweg 1 in Heijningen

Het bestuur van Buurtbusvereniging Heijningen is afgelopen week geinformeerd over de nieuwe Arriva-bus, die vanaf maandag 14 december gaat rijden als lijn 200 tussen Fijnaart en Dinteloord. Vanaf deze datum neemt Arriva, een dochter van de Deutsche Bundesbahn, het vervoer de komende 8 jaar in Noord-Brabant over van Veolia. De kleuren van de Mercedesbus-sprinter blijven rood en wit van de provincie Noord-Brabant, die opdrachtgever is, maar voor de rest verandert er nogal wat. Er komt een invalideplaats achterin de bus. Als men deze gebruikt, dan dient de 8e standaard zit-

plaats opgeklapt te worden, waardoor het maximaal aantal passagiers van acht in stand blijft. Via de achterdeuren komt de invalidelift naar buiten en kan men comfortabel in de bus gebracht worden. Ook de lichtbalk met de eindbestemming komt dit keer aan de onderkant van de voorruit, waardoor het voor de chauffeurs nog overzichtelijker wordt.

Hoeveel buikvet heb jij? Wil jij er óók van af? * Ik heb last van vage gezondheidsklachten en zou daar wel iets aan willen doen… * Ik zou graag beter in mijn vel willen zitten…

Is dít jóuw situatie? 
 * Wat ik ook doe, ik raak mijn buikvet en lovehandles maar niet kwijt…
 * Ik heb moeite om gewicht te verliezen of op gewicht te blijven…
 * Ik heb regelmatig zoetbehoefte en als ik iets zoets gegeten heb, krijg ik zin in nog méér zoet…
 * Zodra ik maar één boterham teveel pak, kom ik al weer aan… 
* Als ik een appel gegeten heb, wil ik er nóg één. Ik krijg er alléén maar méér honger van…
 * Als ik niets gegeten heb, word ik moe en trillerig… * Ik zou graag beter willen slapen en méér energie willen hebben…

Lezing Wil je een strakkere buik? Een slanker lichaam? Méér energie? Een betere gezondheid? Meld je dan aan voor de lezing van Fini Art Health & Beauty op donderdag 6 november. Van 19.00 tot 19.45 uur: gezondheidschecks. Aanvang lezing: 20.00 uur. Na afloop een tapasbuffetje van gerechtjes die passen in een gezonde leefstijl. Locatie De Parel, Prinses Margrietstraat 15, zaal A1, de trap op, om de trap heen achterin de gang. Entree € 3,00. Code Als je de code ‘Fendert lokaal’ noemt, mag je gratis naar binnen. Je bent dan onze gast.

Zondag 9 november 09.30 uur: Viering met jubilarissen Jacobuskoor, H. Jacobus de Meerderekerk, Molenstraat 26 in Fijnaart 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 19.00 uur: Specialdienst Z!N met Wim Bevelander, De Ontmoetingskerk aan de Wilhelminastraat 66 in Fijnaart Vrijdag 14 november 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 19.00-20.30 uur: Instuif Heijningen, muzikale avond, Pestalozzihuis, Hoge Heijningsedijk 4a in Heijningen KiKa Polderbingo, Eethuis De Polder, Oude Heijningsedijk 229 in Heijningen 20.00 uur: Forumdiscussie Ondernemersvereniging Fijnaart, Grand café De Parel, Prinses Margrietstraat 15 in Fijnaart Zaterdag 15 november 13.00 uur: Intocht Sinterklaas, Voorstraat en De Parel in Fijnaart 13.00-18.00 uur: Expositie Verrassende VISIEte…, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart 14.00 uur: Fendertse Bridgedrive, Het Trefpunt, Wilhelminastraat 62 in Fijnaart 21.00 uur: Gouwe Ouwe Party, De Fendertse Hoeve, Kadedijk 3 in Fijnaart

KijkOp lanceert eigen foto-platform Op zaterdag 1 november opende KijkOp zijn eigen foto-platform openen voor het publiek: http://www.kijkop.net. KijkOp is hét fotoplatform voor woonplaatsen in Nederland. De woonplaatsen die actief zijn bij KijkOp worden door middel van foto’s uitgelicht. Op dit moment is KijkOp actief in vijf woonplaatsen: Roosendaal, Nispen, Fijnaart, Breda en Oosterhout. Per woonplaats vertegenwoordigt een persoon zijn/haar woonplaats. Hij/zij zorgt voor de foto’s en de sociale media. Daarnaast is het voor bezoekers aan de website ook mogelijk zelf foto’s op te stu-

ren, mits zijn woonplaats actief is @ KijkOp. Initiatiefnemer Marco Schillemans begon dit concept in Nispen en breidde langzaam uit naar Oosterhout. Samen met een aantal andere enthousiastelingen is Marco rond de tafel gaan zitten en is het concept langzaam uitgebreid naar andere woonplaatsen zoals Roosendaal en Breda. Ook wordt het concept bijgestaan door professionele fotografen Christian Traets en Marco Verhage uit Fijnaart. In de toekomst hoopt KijkOp met meerdere (opkomende) fotografen samen te kunnen werken om hun eigen woonplaatsen uit te lichten.


Eerste Halloween Fijnaart Oost een succes

De pas opgerichte Buurtvereniging Fijnaart Oost hield met Halloween haar eerste activiteit. Ruim twintig kinderen deden mee met het knutselen en de smokkeltocht langs de huizen in de buurt. Woensdagmiddag 29 oktober knutselden de kinderen bij De Bereboot of hun leven er vanaf hing. Dat was niet het geval. Wel werden onder de werkjes een leuke prijs verloot. Tussen 19.00 en 19.30 uur gingen de kinderen zo eng mogelijk verkleed langs

de huizen, die zich hadden aangemeld. Dat waren er zo’n 25. Op elk adres werd snoep uitgedeeld. Sommige bewoners hadden hun huis – en soms zichzelf – helemaal in Halloweenstijl uitgedost. Dat maakte de tocht voor de kinderen dubbel zo leuk.

Top Halloween in de Reigerstraat

Tijdens het Halloweenfeest in de Reigerstraat in Fijnaart konden vrijdagavond ongeveer veertig blije kinderen spelletjes doen, op de springkussens springen en kleuren. Vele vrijwilligers hebben er op toe kunnen zien dat de avond werd afgesloten met heel veel kinderen die konden aanbellen bij de 17 huizen die meededen en in een zelf gekleurde tas gevuld met snoep, speelgoed en een ijsje weer voldaan op huis aan konden. De organisatie spreekt van een

zeer geslaagde avond, die voor herhaling vatbaar is dankzij Van der Maas Slijterijen, Van der Horst, Winatys Steigerhouten Meubels, Jumbo Driesen, bakkerij Nagelkerke, Partner Logistics en Streekwinkel Roks die door hun bijdrage ervoor gezorgd hebben dat alles voor de kinderen kosteloos was.

Geslaagd Halloween Avontuur in Heijningen

Afgelopen vrijdag stond Fort Sabina weer in het teken van een spannend Halloweenavontuur. Instuif en Oranjecomité uit Heijningen bundelen ieder jaar hun krachten en werkten ook dit jaar weer samen met de beheerder van Fort Sabina om een groots Halloween Avontuur neer te kunnen zetten. Meer dan 20 vrijwilligers werden ingezet tijdens de voorbereiding, het opzetten en de uitvoering van dit spektakel. De entourage van het fort, de duisternis en een halve maan zorgden verder voor de juiste sfeer. Bijna 50 kinderen en 30 begeleiders werden in groepen verdeeld en kregen de opdracht mee om een moord op te lossen. Als echte CSIagenten moesten zij op zoek naar aanwijzingen en bewijzen om erachter te komen wie het slachtoffer was, wie hem vermoord had, waar hij dat gedaan had en met welk wapen. Ook de plaats delict, het motief en de opdrachtgever moesten opgespoord worden.

Mummies Aanwijzingen werden druk genoteerd en punten werden veilig bewaard in de kistjes die de groepjes mee hadden gekregen. Maar waar zij niet op gerekend hadden: er liepen verschillende mummies en andere creeps rond, die de kinderen hun punten konden afpakken! Dat zorgde voor enkele spannende momenten tijdens deze speurtocht over het eeuwenoude fort. De ijzingwekkende kreten konden tot ver in de omtrek gehoord worden.

Extra punten De jeugdige speurneuzen konden onderweg extra punten verdienen door laboratoriumproeven met succes uit te voeren of stoer genoeg te zijn om hun hand in een gat te steken en daar iets te voelen. Verder moest er geluisterd worden naar aanwijzingen uit een oude telefoon, moesten codes gekraakt worden, gekeken worden naar beelden op een scherm en kon de geschiedenis nog eens nagelezen worden in de bibliotheek. Via een touwdropping door het enge Kruithuis werd ook nog een aanwijzing gevonden. Bij de plaats delict waren nog enkele forensische deskundigen aan het werk, die het niet leuk vonden dat de kinderen hun crime scene kwamen ‘bevuilen’. Daarom werden bij verschilende kinderen hun vingerafdrukken afgenomen, waarna zij aangewezen konden worden als verdachte. Zij werden vastgelegd voor het politiedossier door ze op de foto te zetten.

Speurtocht Na een speurtocht van tweeëneenhalf uur konden de groepjes hun aanwijzingen en bewijzen op een rijtje zetten om zodoende de moord op te kunnen lossen. Toen werden ook de overgebleven punten geteld. Gezamenlijk werd plaatsgenomen in de Tour Modéle alwaar de spelleider naar de oplossing kon vragen. De kinderen reageerden heel enthousiast, maar ook gedisciplineerd, zodat binnen korte tijd duidelijk werd wie er nu precies vermoord was, door wie en waarom. Het groepje dat het beste de mummies en creeps had weten te omzeilen en dus de meeste punten had overgehouden werd tot winnaar uitgeroepen. Zij verdienden eeuwige roem en een heel hard applaus van de deelnemers en de vrijwilligers. De organisatie kreeg van veel deelnemers complimenten over dit groots opgezet spektakel en men kijkt al weer uit naar de editie van volgend jaar.


Pagina 20

Sjaan Kannekens

Het boek waarvan ik erg genoot was... Het meisje met de blauwe fiets. Een verhaal over een meisje van 17 jaar welke verschillende boodschappen voor het Franse verzet wegbracht

Mijn lievelingsspel is... Quizzen

De mooiste kleur vind ik… Oranje

Ik heb bewondering voor… Een ieder die iets tot een goed einde brengt en een prestatie levert voor zich zelf, hoe klein ook

Ik luister graag naar… Orkest- en countrymuziek Zo drink ik mijn koffie… Zo duur mogelijk zeggen ze bij ons. Dus met suiker en melk Mijn lijfspreuk is… Doe een ander niet aan wat je zelf niet aangedaan wil worden

FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met Sjaan Kannekens. Mijn naam is... Sjaan Kannekens

Het liefst eet ik… Pittig Indonesisch

Ik woon in Fijnaart sinds… Mijn geboorte in 1945 en dit op 5 jaar na, waar ik in Oudenbosch woonde

Deze film moet iedereen zien… De rampfilm over de watersnood. Die gaf herinneringen aan die tijd

• • • •

Gym op dinsdag vanaf 19.30 uur Biljarten op donderdag vanaf 18.30 uur Rikken op vrijdag (in de oneven weken) vanaf 19.30 uur. Dansen op vrijdag (in de even weken) vanaf 20.00 uur

Activiteiten Sinterklaas, 29 november Ook dit jaar stuurt Sinterklaas weer een aantal pieten naar Buurtvereniging De Driehoek. Wil je ook dit jaar weer een leuke Sinterklaasmiddag hebben, geef je dan voor 15 november 2014 op. Voor wie is deze middag? Voor leden met kinderen tot 9 jaar. Niet opgeven is geen kadootje.

Mijn grootste blunder: Ja, ja, wist ik het maar Op televisie kijk ik graag naar... Sport Mijn favoriete vak op school was… Rekenen

Ik heb een grote hekel aan… Mensen die een ander mens bewust kwetsen

Mijn beste vriend/vriendin is… Dat zijn mijn vrouw, dochter en kleindochters

Mijn bijnaam is... Onbekend

Ik ben bang voor... Extreem harde wind

Mijn favoriete vakantieland is… Indonesië en Thailand

Fijnaart vind ik... Groots, ondanks dat het klein is

Mijn sterrenbeeld is… Weegschaal

Wat ik mis in Fijnaart is... Een leuk terrasje op de Voorstraat

In mijn vrije tijd doe ik… Onderhoud en reparaties bij de Heemkundige Kring en het Watersnoodhuis

Het mooiste plekje in Fijnaart is… Dat zijn de Buitengorzen van Maltha. Een perfecte rust en een mooie natuur

Als ik 10 miljoen euro zou winnen, dan… Blijf ik gewoon doen en laat mijn familie er van mee genieten

Het minst mooie plekje in Fijnaart is… wie zegt het niet, de oude super. Gewoon compleet overschilderen of plat slaan

De beste voetbalclub van de wereld is… Ajax. Ik was jaren trouwe bezoeker van thuiswedstrijden. Wat een sfeer!

Activiteiten De Driehoek Er worden verschillende activiteiten binnen buurtvereniging De Driehoek georganiseerd. Neem je nog geen deel aan een activiteit, kom eens kijken.

Mijn lievelingssport is... Wandelen, met de familie trainen voor de 4 daagse van Nijmegen

Opgeven kan bij 1 van de bestuurleden of via email: secretariaat.dedriehoek@home.nl Kerstbingo, 13 december 70+ kerstbrunch, 20 december

Gezocht

Toneelspelers Heeft u toneelambities, wilt u een keer in de spotlight staan of wilt u het gewoon een keer proberen. We zoeken toneelspelers van alle leeftijden. Lijkt u het toneelspelen wat, laat het ons dan zo snel mogelijk weten en misschien staat u volgend jaar ook op het podium. Overige activiteiten Naast dat de Buurtvereniging toneelspelers zoeken, zijn we ook voor de andere activiteiten (dansen, rikken, gym, biljart) op zoek naar leden. Wilt u met één van de activiteiten meedoen. Laat het ons dan weten.

Het mooiste plekje in de Gemeente Moerdijk is… Het buitengebied van Willemstad langs het Hollands Diep

Jeu de Boules Club Fijnaart Op zaterdagmiddag 1 november 2014 werd de tweede ronde van de Wintercompetitie gespeeld van de Jeu de boules club Fijnaart. De einduitslag is als volgt: 1. Piet van Pelt 3+19 2. Ger Lips 3+16 3. Gerrit Blokland 3+15 De aanmoedigingsprijs ging naar Mart Noordijk De tussenstand na 2 wedstrijden: 1. Corrie Vriens 5 +27 2. Ger Lips 5 +16 3. Gerrit Blokland 5 +15 De volgende wedstrijd is op zaterdag 29 november 2014.


Pagina 21

77 sinds 19

Voor al uw:

Het aangrijpende verhaal van slager Jules Frank Het slagersechtpaar begon met succes een slagerswinkel in het centrum van die stad. Als hobby had Jules de Oranjevereniging in Amersfoort en hij had zo een grote Oranjecollectie opgebouwd.

Deze dagen herdenkt Brabant de bevrijding door de geallieerden van de Duitse bezetting. De vreugde om de vrijheid wordt echter overschaduwd door het gruwelijk lijden en de ontberingen die veel mensen tijdens die oorlog moesten ondergaan. Een schrijnend voorbeeld daarvan is te vinden in het verhaal over de in Fijnaart geboren Jules Frank. Jules Frank werd geboren op 11 april 1886 in Fijnaart in een huis aan de Boerendijk, dat later nummer 6 kreeg, maar toen nog B 190 was. Hij was de zoon van Marcus Frank en Maria Perexempel. Het paar had twee zonen, Jules en Henri. De twee dochtertjes, die allebei Sophia heetten, overleden al als baby. In 1864 werd hij ingeschreven in Fijnaart als koopman, wonend op B 190. Koopman betekende voor joden meestal handelaar in lompen en oud ijzer of venten met garen en band. Later werkte hij als brievengaarder op het hulppostkantoor in Fijnaart. De familie Frank heeft vele jaren in ons dorp gewoond en postbeambte Marcus Frank moet een heel bekende figuur geweest zijn binnen het toen kleine Fijnaart waar iedereen elkaar kende. Slager Al heel jong, 12 jaar oud, verliet Jules zijn ouderlijk huis om het vak van slager te leren. Slager was een van de weinige beroepen die joden mochten uitoefenen in die tijd. Op 29-jarige leeftijd trouwde Jules in Amersfoort met Flora van Beek.

Dagelijks leven Met inkt schreef de joodse slager in de jaren 1942 en 1943 in een schoolschrift over het dagelijks leven in Amersfoort en in het bijzonder over de gebeurtenissen binnen de joodse gemeenschap. In zijn dagboeken hield hij zorgvuldig de kleine ‘burgerlijke stand’ zoals geboorten, tot en met begrafenis van slachtoffers van concentratiekamp Amersfoort bij; van de scholen die steeds minder leerlingen kregen tot de vernieling van het interieur van de synagoge. En van de mensen om hem heen die weggevoerd werden door de Duitsers, tot aan zijn eigen vertrek. “Morgen moeten wij naar Amsterdam….” Zijn godsvertrouwen en geloof in de goede afloop spatten van elke pagina van het dagboek af. Veel buurtgenoten bieden hem en zijn vrouw Flora een onderduikadres aan, maar hij wijst alles af. Het echtpaar wil niemand tot last zijn.

Bedrijvenweg 5 4793 SK Fijnaart tel.: 0168-462431 www.schildersbedrijfalbers.nl

- schilderwerk, - wandafwerkingen, - beglazingen, - spuitwerken

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Diefstal damesfiets Vrijdag 24 oktober is om 19.10 uur aan de Molenstraat in Fijnaart een damesfiets gestolen. Het rijwiel is van het merk Sparta Country tour-e. Woninginbraak In een woning aan de Kreekweg in Heijningen is maandag 27 oktober tussen 07.45 en 17.45 uur een inbraak gepleegd. De woning is geheel doorzocht. Er zijn geld, sieraden, horloges en cosmetica ontvreemd. Van de dader(s) ontbreekt elk spoor. Diefstal damesfiets Vanaf de Molenstraat in Fijnaart is dinsdag 28 oktober om 23.30 uur een damesfiets gestolen. Het merk is Sparta RXS+ en de kleur is grijs.

Arno Melis Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan

Najaarsmarkt in Fendertshof

God geve het Aan het einde van het dagboek 14 april 1943 schrijft hij: “Zullen wij nog terugkeeren naar ons geliefd en gezegend Vaderland waar wij zoo veel liefs en goeds hebben ontvangen. God geve het.” Sobibor Op 15 april ’s morgens om 9 uur nemen Jules en Flora met hun koffertje gedwongen de trein naar Amsterdam. Op 8 mei 1943 gaat de reis verder van Vught naar Westerbork, waar zij bij Zwolle een postkaart uit de trein gooien voor hun vrienden. Op vrijdag 14 mei 1943 eindigde het leven van deze innig vrome mensen in de gaskamers van Sobibor. Zij wilden niemand tot last zijn. Museum Flehite Het dagboek, de postkaart en de Oranjecollectie zijn overgedragen aan het Museum Flehite in Amersfoort.

Zaterdag 29 november vindt van 10.00 tot 16.00 uur een najaarsmarkt plaats in Woonzorgcentrum Fendertshof. Op de markt zijn diverse ondernemers en instanties met een kraam aanwezig. Bloemenshop Marloes verkoopt boeketten, losse bloemen en bloemstukken. A’s Creatief is aanwezig met wandborden en tekstborden met servettentechniek. Release Brabant verkoopt producten op aromatische basis en geeft massages. De dagverzorging verkoopt producten die door de bewoners zijn gemaakt, zoals vogelhuisjes, versierde

voorraadbussen en theelichtjes, kerstkistjes, sjaaltjes etc. Tevens is er apfelstrudel en warme chocolademelk verkrijgbaar. Verder draait het Rad van Fortuin. Loten kosten € 1,00. Voor € 0,50 kan men enveloppe trekken. Kinderen kunnen pepernoten raden à € 0,50 per keer. De opbrengst komt ten goede aan de braintrainer en aan activiteiten voor de bewoners van Fendertshof. Iedereen is meer dan welkom.


Pagina 22

Tiffany jeugdkampioen met dwerghoender Afgelopen weekend stonden 638 dieren op hun paasbest te pronken in de sporthal. De eigenaren waren van heinde en verre naar De Parel in Fijnaart gekomen om hun bezit tentoon te stellen en te laten keuren. Onder hen ook de 11-jarige Tiffany Eerkes uit Terneuzen. Dit jaar is zij begonnen met het houden van dwerghoenders, aangestoken door haar opa Van Dierendonck. Met succes, want in Fijnaart behaalde ze al haar tweede overwinning. Een van haar zwarte Java krielkippen werd uitgeroepen tot algemeen jeugdkampioen bij de dwerghoenders. Dolblij en met drie bekers reden Tiffany en haar vader zaterdagmiddag terug naar Zeeuws-Vlaanderen. Algemeen kampioen Dwerghoenders: Liesbeth van Vugt-van Geloof (Made) Cavia’s: R.M. Streefkerk (Numansdorp) Sierduiven: P. Koppenaal (Steenbergen) Hoenders: J. Bals (Heerle) Konijnen: A. Huizer Jzn (Hendrik Ido Ambacht)

Tiffany met haar kampioensdier: een zwarte Java krielkip. Lange rijen met kooien staan op de plek waar anders turn- en gymtoestellen zijn opgesteld. De gebruikelijke sportgeluiden hebben plaatsgemaakt voor het gekraai van hanen, het getok van kippen, het koeren van duiven, het gepiep van cavia’s en het gesnuffel van konijnen. Het is duidelijk, kleindierensportvereniging De Brabantse Westhoek houdt haar jaarlijkse open tentoonstelling.

Estrella Wierikx wint in Roosendaal Na jaren keerde Estrella Wierikx (Heijningen) terug in het zwembad van de club (Hieronymus-Roosendaal) waar zij als 10-jarige begon met wedstrijdzwemmen. Met uitstapjes naar clubs als ZPC-Numansdorp, MNC-Dordrecht en nu PSV-Eindhoven, kwam zij in wedstrijdverband niet meer terug in Roosendaal. Dit weekend kwam daar een einde aan en stond zij, als 20-jarige, eindelijk eens aan de start in Roosendaal. Als zwemster van Nederlandse topcub PSV zwemt Estrella alleen maar tussen de toppers in grote nationale en internationale wedstrijden, zowel in binnen- en buitenland. Om hier klinkende uitslagen te boeken is niet zo eenvoudig. Met het oog op de Nederlandse (korte baan) kampioenschappen volgende week in Tilburg en haar vertrek naar Australië eind november, kreeg zij toestemming van PSV om in het West-Brabantse Roosendaal ‘acte de precence’ te geven. De Heijningse startte op vier van de vijf afstanden. Op haar specialiteit, de 50 meter schoolslag, won Estrella met zeer ruime voorsprong. Bij de 100 meter wisselslag was zij eveneens iedereen de baas,t erwijl zij op de 50 meter vlinderslag nipt geklopt werd en tevreden moest zijn met de 2e plaats. De 50 meter vrije slag leverde haar een 3e plaats op. Persoonlijke records werden er niet verbeterd, maar op alle vier de slagen wist Estrella Wierikx knap in de buurt van de tijden uit haar topjaar te komen.

Algemeen jeugdkampioen Hoenders: Anne Nollen (Moerdijk) Sierduiven: Bas Romein (Rotterdam) Dwerghoenders: Tiffany Eerkes (Terneuzen) Konijnen: A.M.Y Visser (Dinteloord) Algemeen kampioen, na 1 april Konijnen: R.W.J. Remmerde (Nederhemert)

Programma

vv Oranje-Blauw ‘14 Uitslagen

Oranje Blauw’14 1 – SPS 1 3-2 De Schutters 2 – Oranje Blauw’14 zo2 0-5 BSC 2 - Oranje Blauw’14 za2 3-1 De Schutters 3 – Oranje Blauw’14 zo3 4-5 Oranje Blauw’14 VE1 – Halsteren VE1 uitgesteld MVV ’27 VR3 - Oranje Blauw’14 VR1 2-3 Oranje Blauw’14 C1 – Noordhoek C1 7-2 De Fendert D3 – Oranje Blauw’14 D1 3-6 SC Welberg F1 – Oranje Blauw’14 F1 4-1

Donderdag 6 november DOSKO VE1- Oranje Blauw’14 VE1 20.00 Zaterdag 8 november DVO ’60 1 - Oranje Blauw’14 1 14.30 Oranje Blauw’14 za2 – Tholense Boys 3 14.30 Oranje Blauw’14 VR1 – DVC VR1 12.00 Hoeven C2 - Oranje Blauw’14 C1 13.00 Oranje Blauw’14 D1 – FC Moerstraten D1G 10.00 Oranje Blauw’14 F1 – MOC ’17 F5 09.00 Zondag 9 november DOSKO 9 - Oranje Blauw’14 zo2 10.00 Unitas ’30 4 - Oranje Blauw’14 zo3 12.00 LET OP: uiterste inleverdatum voor de Grote Club Actie-boekjes is vrijdag 7 november!

Kijk voor het laatste nieuws altijd even op www.oranjeblauw14.nl


Pagina 23

De Fendert haalt uit bij Smerdiek 1-5 (1-1) Hoewel de uitslag anders doet vermoeden heeft de Fendert bij hekkesluiter Smerdiek de overwinning niet cadeau gekregen. De Fendert nam weliswaar het initiatief, maar scoren is toch altijd het moelijke punt bij het team van trainer Paul van Buuren. Al in de 2e minuut schoot Nick Krijnen net naast. Toch kwam de Fendert op een vroege voorsprong. In de 8e minuut stuurde Nick Janko Raaijmakers de diepte in, die alleen op keeper Alex Stoutjesdijk van Smerdiek af ging. Zijn schot werd nog gekeerd, maar de rebound werd door Janko feilloos ingeschoten. Na een half uur moest Wouter de Visser er met hoofdpijn af nadat hij in botsing was gekomen met een tegenstander. Jaro Agterdenbosch viel voor hem in. Hierna kwamen er legio kansen voor de Fendert, maar de Smerdiek-goallie wist tot de rust met veel geluk, vaak geholpen door zijn verdedigers zijn doel schoon te houden. Toch kwam er onverwacht voor de rust, in de 36e minuut de gelijkmaker. Perry Bierkens kopte

een voorzet terug op zijn keeper Serge Palings. Deze had daar niet op gerekend en via binnenkant paal was de gelijkmaker een feit. De Fendert bleef drukken op het doel van Smerdiek, maar tot de rust kwam er geen verandering meer in de stand ondanks enkel goede mogelijkheden. Na de thee ging de Fendert volop in de aanval en al in de eerste minuut kregen ze na een schot van Nick een hoekschop van rechts te nemen. Koen Palings met zijn linker schoot de bal exact op het hoofd van Perry Bierkens, wat opnieuw een voorsprong voor de Fendert betekende 1-2. Hierna bleef de Fendert het beste van het spel hebben, al moesten ze wel oppassen voor de uitvallen van mn. Leroy Pors en Hilbert Brinkman van Smerdiek. In de 79e minuut krijgt de Fendert een penalty voor het neerhalen van Perry Bierkens binnen de 16. Nick Krijnen maakt geen fout en brengt de Fendert op een 1-3 voorsprong. Hierna was de Fendert helemaal los en kwamen er in de 84e minuut uit een voorzet van Noel Ploeg op Robert Remijn en in de 88e minuut door Nick Krijnen nog 2 doelpunten bij. Een goede overwinning, die de Fendert op een 4e plaats op de ranglijst brengt. Komende zaterdag 8 november is er de thuiswedstrijd tegen Duiveland, aanvang 14.30 uur

Uitslagen

S.c Gastel E1 – de Fendert E1 4-0 de Fendert C2 – Steenbergen C3 0-3

de Fendert D3 – Oranje Blauw’14 D1 3-6 de Fendert E3 – Noordhoek E1 0-5 de Fendert E4 – S.c. Gastel E4 7-3 de Fendert B2 – MOC’17 B3 1-8 de Fendert C1 – Baronie C3 2-1 de Fendert MP1 – Unitas’30 MP2 6-8 de Fendert MB1 – Victoria’03 MB1 2-2 de Fendert C2 – BSC C2 2-3 de Fendert 3 – Kruiningen 3 5-1 de Fendert 4 – Zwaluwe 5 2-4 de Fendert B1 – Roosendaal B3 4-1 DVO’60 MD1 – de Fendert MD1 1-6 MZC’11 E3 – de Fendert E2 1-7 Hoeven F2 – de Fendert F2 1-6 MOC’17 F11 – de Fendert F3 4-1 HZ’75 MP1 – de Fendert MP2 7-3 Alliance E1 – de Fendert E1 7-3 BSC E5 – de Fendert E5 3-1 Kogelvangers MP2 – de Fendert MP3 6-0 WHS 2 – de Fendert 2 0-2 VVC’68 VR1 – de Fendert VR1 0-1 Alliance B3 – de Fendert B3 1-0 Cluzona D1 – de Fendert D1 2-3 Grenswachters A1 – de Fendert A1 1-0 Smerdiek 1 – de Fendert 1 1-5 de Fendert 3 (zo) – Sprundel 6 0-3 de Fendert 2 (zo) – DEVO 2 2-2 de Fendert VR1 (zo) – Sc ’t Zand VR2 1-2

Programma

Donderdag 6 november MOC’17 VE1 – de Fendert VE1 20.00 Zaterdag 8 november de Fendert D3 – TPO D1 08.45 de Fendert E3 – Virtus E4 08.45

de Fendert E4 – Prinsenland E3 08.45 de Fendert F2 – S.c. Gastel F2 08.45 de Fendert D1 – Steenbergen D2 10.00 de Fendert MP2 – Noorhoek MP1 10.15 de Fendert MD1 – Cluzona MD1 10.15 de Fendert A1 – FC Axel A1 11.00 de Fendert D2 – Kogelvangers D2 11.30 de Fendert 2 – Duiveland 2 12.00 de Fendert 1 – Duiveland 1 14.30 de Fendert B3 – MOC’17 B6 14.30 de Fendert VR1 – WHS VR1 14.30 Unitas MP1 – de Fendert MP1 08.30 Halsteren E3 – de Fendert E2 09.00 Kogelvangers F3 – de Fendert F3 09.00 Vivoo C1 – de Fendert C2 09.30 Zwaluwe MP2 – de Fendert MP3 09.30 Hoeven E5 – de Fendert E5 10.15 Roosendaal F4 – de Fendert F1 10.15 S.c. Gastel E1 – de Fendert E1 10.30 Rillandia 2 – de Fendert 3 12.30 Nw. Borgvliet B1 – de Fendert B2 12.30 Victoria’03 B2 – de Fendert B1 13.00 Moerse boys C1 – de Fendert C1 11.00 DHV 2 – de Fendert 4 14.30 S.c. Stavenisse 2 – de Fendert 5 14.30 DIOZ MB1 – de Fendert MB114.30 Zondag 9 november de Fendert 3 (zo) – Hoeven 6 10.00 de Fendert 2 (zo) – Internos 4 11.00 de Fendert VR1 (zo) – Vivoo VR1 11.00

Eindelijk beloning voor vv de Fendert MB1

Dit seizoen speelt er bij de Fendert een M(eisjes)B1 team, met voor de helft B-speelsters en de andere helft talenten die nog in de C-jeugd mogen spelen. De 1e 5 competitiewedstrijden gingen verloren, waarbij het kwartje telkens net de verkeerde kant op viel. Voetballend waren we vaak gelijk of beter, alleen kregen we de doelpunten te gemakkelijk tegen en scoorden we te moeilijk. Op een prachtige zaterdag 1 november stond de thuiswedstrijd tegen Victoria MB1 op het programma. Een team waarbij alle tegenstanders gemiddeld zeker 1 jaar ouder zijn dan onze talenten. Uit hadden we ongelukkig met 2–0 verloren, waarbij we zeker 4 goede kansen hadden laten liggen.

De Oudenbosche meiden stonden op de 2e plaats, met 1 verliespartij en 4 overwinningen. En wij stonden puntloos 6e. Van de 20 talenten waren er 6 (!) geblesseerd, 1 ziek en 1 naar een open-school-dag. Een talent was te laat, de bus naar het sportpark had vertraging . . . Met de vori-

ge wedstrijd in het achterhoofd hadden we onze opstelling aangepast op de kracht en zwakte van de tegenstander. Van kiet af aan zetten de Fendertse talenten de tegenstander onder druk en na zo’n 10 minuten scoorde Hannah prachtig 1-0 met een boogbal over de keeper heen. Victoria ging het leeftijd- en fysieke verschil in de strijd gooien en kwamen via hun sterke spits via een mooie bal onderkant lat op 1–1. De Oudenbosche meiden bleven stevig duelleren en onze talenten konden het op kracht niet winnen. Na weer een krachtige actie van de spits van de tegenpartij kwamen we op achterstand 1-2. Zo’n 10 minuten voor rust ging Yasmina fanatiek achter een diepe bal aan, de keepster van de tegenpartij was eerder bij de bal en onze linkermiddenvelder maakte onnodig een trappende beweging zonder de bal en de keepster te raken. De scheidsrechter was zeer streng en stuurde haar met rood naar de kant . . . Zwaar gestraft volgens zowel de coaches van Victoria als ons. Gelukkig konden we met deze stand gaan rusten.

In de rust hebben we onze talenten opgepept en verteld dat er nog niets verloren was. Alleen dat ze met z’n 10-en keihard moesten gaan werken voor 11. En dit hebben ze gedaan de 2e helft. Bijna de hele 2e helft speelde zich af op de helft van de Oudenbosche meiden. Het (Fendertse) publiek ging steeds fanatieker achter onze meiden staan en na 2 gemiste kansen werd Hannah omver gekegeld in het 16 meter gebied, met een penalty als gevolg. Jara is onze vaste 11 meter schutter. Haar broertje voetbalt bij NAC en helaas schoot ze de penalty op z’n NAC’s over. Even later kregen we een vrije trap, net buiten de 16. Jara stond verbeten achter de bal en zag een mooi gaatje in de muur. Precies langs de muur schoot ze prachtig de meer dan verdiende gelijkmaker binnen 2–2. Dit was ook gelijk de eindstand, waarbij we dus het 1e punt van de najaarscompetitie binnen hebben gehaald. Het mooiste compliment kregen we van de coaches van de tegenstanders, ze vroegen zich af of wij met 11 en zij met 10 speelden.


facebook.com/jumbosupermarkten

c6f7b08d-b822-4025-aa07-18adc1bff9f6.indd 1

Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120

3-11-2014 10:52:29