Fendert Lokaal week 29

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 1 5 j u l i 2 0 14 | w e e k 2 9 | j a a r g a n g 1 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 4 7 9 3 H N F i j n a a r t | w w w . f e n d e r t l o k a a l . n l

Bus voor Bart en Bas

Een balletje werpen

Afscheid van juf Hanny

Buurtvereniging stopt

Robbin Pronk exposeert spraypaint-schilderijen in gemeentehuis

“Het is iets waar ik goed in blijk te zijn”

Spuitbussen Het belangrijkste materiaal zijn de spuitbussen. Robbin ontdekte al snel dat de goedkope merken onbruikbaar zijn. “Het liefst gebruik ik bussen van het merk Rust-Oleum. Die zijn in Nederland wel erg duur. Gelukkig heb ik in Roosendaal een winkel gevonden die mij als sponsoring korting geeft.” Bij het spraypainten zijn de weersomstandigheden belangrijk. Het mag niet regenen, niet waaien en niet te warm zijn. Dan droogt de verf weer te snel.

Robbin Pronk aan het werk in zijn ‘partytent-atelier’. Op een vakantie op Mallorca zag Robbin Pronk een straatkunstenaar met spuitbussen, stukken papier en een pannendeksel de meest waanzinnige schilderijen maken. Jaren later is de 24-jarige Fijnaarter zelf een spraypainter en hangen zijn werken in het gemeentehuis in Zevenbergen en staat hij op de Ladies Night in Fijnaart. De HBO-student psychologie wil graag verder met deze kunstvorm. “Het is iets waar ik goed in blijk te zijn”, merkt hij nuchter op. Als zevenjarige jongen bracht Robbin samen met zijn vader, moeder en broer de vakantie door op het Spaanse eiland Mallorca. “Net voordat we weer naar huis gingen, zat daar iemand te spraypainten. We hebben twee schilderijen van de man gekocht. Eén daarvan hangt sinds die tijd op mijn kamer. Ik vond het heel stoer en nam me voor om het zelf te gaan proberen. Maar dat duurde nog jaren”, lacht Robbin. “Ik wist niet hoe het heette en hoe je het moest doen. Op internet kon ik nergens iets

vinden. Tot ik op YouTube iemand zag die op straat net zo’n schilderij maakte. Het bleek spraypainten te heten. Toen ben ik verder gaan zoeken en stuitte op twee Amerikanen en een Mexicaan die het voor hun beroep doen. Ik ben hun goed gaan bestuderen.” Verf weghalen Spraypainten wordt soms verward met airbrush of graffiti. Het is echter totaal iets anders, stelt Robbin. “Bij airbrush nevel je met een apparaat de verf op

een ondergrond, net als met een kwast. Bij spraypainten gebruik je spuitbussen, maar in tegenstelling tot graffiti haal je steeds verf weg om je afbeelding te krijgen. Dat kan met een stuk papier, een plamuurmes of gewoon met je vingers. Ook gebruik je sjablonen of voorwerpen als pannendeksels. Je moet snel werken. Binnen tien minuten is de verf droog. Je kan het wel steeds nat maken, maar dat moet je niet te vaak doen. Dan ontstaat er een grijze gloed of het wordt waterachtig.”

Ruimtescènes Vorige zomer, eind juli, kocht Robbin enkele spuitbussen en wat gereedschap en ging aan de slag. “Eigenlijk ging het meteen vrij goed”, zegt hij nog steeds verbaasd. “Als ik het nu bekijk, dan vind ik het vreselijk. Maar voor de eerste keer was het zeker niet slecht. Alle spraypainters beginnen met ruimtescènes, omdat die het makkelijkst zijn. Ik dus ook. Gaandeweg leerde ik steeds nieuwe technieken. Op internet adviseren ze om steeds vier dezelfde schilderijen te maken, zodat je een bepaalde techniek kunt oefenen. Maar ik wil bij elk schilderij een nieuwe techniek toepassen. Wellicht dat ik daardoor zo snel vooruit ben gegaan.” Partytent Robbin had nog wel een praktisch probleem: ruimte. “Ik kan het niet in huis doen, dan zit alles onder de verf. Ik heb helaas ook geen garage of andere atelierruimte. Daarom heb ik voor mijn verjaardag een stevige partytent gevraagd. Die staat nu achter in de tuin en daar kan ik werken, ook als het waait en regent.”

Lees verder op pagina 3


WEEKEND AANBIEDINGEN vrijdag 18 juli & zaterdag 19 juli

Samen sterk...

Roomboterappelflappen per stuk € 0,79

Bladerdeeg gevuld met heerlijke zoet e appels

Stokbrood 2 stuks € 0,99

Bereid volgens Frans recept

ook bake o ff verkrij gbaar

mini gesorteerde zachte broodjes 10 stuks € 0,99 Sesam, maanzaad en meergranen

0167-561678

&

0167-769024

www.toondenridder.nl www.oerlemansmooiwonen.nl Leerlooierij 6, STEENBERGEN

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl

Kasten op maat Meubelen op maat Slaapkamers Matrassen Laminaat Tapijt PVC-vloeren Vinyl Houten vloeren Gordijnen Binnenzonwering Vitrages Shutters Horren Relaxfauteuils

...in maatwerk

SALE SALE

50% korting

Uw partner voor alle merken, nieuw en jong gebruikt en officieel KIA dealer.

op de zomercollectie

Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten

VIEZE RAMEN? WIj lAtEN ZE WEER blINkEN

blINk glAZENWAssER

www.dueren.nl Steenpad 9, 4797 SG Willemstad, tel.: 0168 47 34 35

Joyce Lodewijks 06-51534457 Fijnaart


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Vervolg voorpagina-artikel

Robbin Pronk exposeert spraypaint-schilderijen

Jan Willem van Bodegom T. 06-22011800 E. jw@uitgeverijlokaal.nl

Acquisitie

Gewapend met het oude exemplaar stapte ik het gemeentehuis binnen. Zonder de vereiste pasfoto. Maar ik wist dat er een pasfotohokje in de hal stond opgesteld. Het leek me wel zo handig om daarvan gebruik te maken. Ik had geluk, het hokje was leeg. Snel schoof ik het gordijntje opzij en nam plaats op het houten krukje.

Tom Aarts T. 06-14520497 E. tom@uitgeverijlokaal.nl

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Met het indrukken van de groene knop zette ik een proces in gang waar ik op voorhand geen weet van had. Eerst mocht ik een briefje van vijf euro in de daarvoor bestemde gleuf proberen te stoppen. Maar hoe ik het papiertje ook invoerde, het werd niet geslikt. Pas bij poging twaalf verdween mijn vijfje.

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan.

Snowy Moon is een van de circa zestig werken van Robbin. Zijn inspiratie haalt hij vooral door goed naar andere spraypainters te kijken. “Sinds enkele weken zit ik in een speciale Facebookgroep. Die heeft wereldwijd een paar honderd leden, maar slechts twaalf leden plaatsen foto’s van hun werken. In Europa is spraypainten nog vrij onbekend. In Mexico zie je het vrijwel in elke stad.”

Aan de wandel? Vandaag (15 juli) start de 98ste Vierdaagse van Nijmegen. Ongetwijfeld zijn er ook inwoners van Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan die de wandelschoenen aantrekken. Fendert Lokaal wil deze sportieve dorpsgenoten graag in het zonnetje zetten. Weet u iemand uit het verspreidingsgebied van Fendert Lokaal die meeloopt met de Vierdaagse? Stuur dan voor zaterdag een mailtje naar: redactie@fendertlokaal.nl.

Wekenlang hing er op een prominente plek in onze keuken een geel plakkertje met het opschrift: ‘Paspoort’, gevolgd door drie uitroeptekens. Na vijf jaar was mijn bewijs van staatsburgerschap bijna over zijn houdbaarheidsdatum heen. Zoals met alles waar ik weinig zin in heb, stelde ik het moment van afreizen naar Zevenbergen steeds verder uit, totdat ik in tijdsnood dreigde te komen.

Redactie

Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

TER INTRO

Ladies Night Spraypainten is voor het publiek een leuke kunstvorm om naar te kijken. Razendsnel ontstaat er een afbeelding en voor je het weet is het schilderij af. Robbin staat met de Fendertse Week op de Ladies Night. “Als het weer goed is, sta ik net buiten de tent te spraypainten”, kondigt hij aan. Gemeentehuis Elf van de circa zestig schilderijen die Robbin tot nu toe heeft gemaakt, zijn momenteel te

bewonderen in de hal van het gemeentehuis in Zevenbergen. “Ik ben een keer binnengestapt en heb brutaal gevraagd of ik mocht exposeren en dat mocht.” De elf werken zijn over vijf thema’s verdeeld: ruimte, zonsondergang, bos, sneeuw en fantasie. De expositie is nog tot 25 juli te zien. Trots De Fijnaartse student wil graag meer gaan doen met spraypainten. “Het is iets waar ik goed in blijk te zijn. Het is iets dat ik in mijn kinderjaren heb gezien en altijd al heb willen doen. Het is ook voor het eerst dat ik iets doe waar ik trots op ben. Ik zie echt een kans met mijn schilderen. Om ze te verkopen, te exposeren en om workshops mee te geven.”

Kijk voor meer informatie: Voidkin.deviantart.com Door Jan Willem van Bodegom

Vervolgens kreeg ik een handboek vol regels voorschoteld. Mijn hoofd moest recht worden gehouden, tussen de lijntjes passen, mijn haar mocht niet uitsteken, mijn oren moesten zichtbaar zijn, ik mocht mijn ogen niet dichtknijpen, ik moest een neutrale gezichtsuitdrukking hebben en mocht vooral niet lachen! Verstijfd in de opgedragen houding strekte ik bevend mijn hand uit om op de opgegeven knop te drukken. Geen millimeter durfde ik me te verroeren. Pas toen ik de vijf foto’s in het bakje hoorde ploffen, had ik het lef om de kruk en het hokje te verlaten. Maar zelfs bij het loket stond mijn gezicht nog strak in plooi en was het lachen me voor de rest van de dag vergaan.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal


Extra verkoopdagen

TOTALE LEEGVERKOOP

Overweldigende reacties voor Sanders

Donderdag 17 juli Vrijdag 18 juli Zaterdag 19 juli ALLES HALVE PRIJS =

50% korting!

ook op de reeds afgeprijsde artikelen

BLOKKER FIJNAART Molenstraat 16-18 Fijnaart

77 sinds 19

Voor al uw: Bedrijvenweg 5 4793 SK Fijnaart tel.: 0168-462431 www.schildersbedrijfalbers.nl

- schilderwerk, - wandafwerkingen, - beglazingen, - spuitwerken

Afgelopen week was een zeer beladen week in huize Sanders. Voorbereiden van de uitverkoop, bekendmaken van de beslissing om de deuren te gaan sluiten en vervolgens de confrontatie aangaan met de klanten. Na vele jaren een begrip te zijn geweest in Fijnaart, heeft Jan-Willem Sanders moeten besluiten om zijn Blokker-winkel aan de Molenstraat te sluiten. Begrip, ongeloof, irritatie over de ontwikkeling van het dorp etc. zijn de meest gehoorde reacties die Sanders kreeg te horen van de klanten. “Daarnaast wensen de klanten je heel veel sterkte en het allerbeste toe en hopen ze vrijwel unaniem dat er snel verandering komt in hun geliefde woonplaats Fijnaart”, aldus de ondernemer. “Bloemen, kaarten, bonbons, sms en whatsappen is waar de klanten hun dankbaarheid mee uiten en steun geven aan de ontstane situatie. Hartverwarmend en enorm lief! Heel bijzonder en wrang tegelijk is het feit dat mijn ouders ook nu weer in de winkel staan om hun steentje bij te dragen. Net als 50 jaar geleden staan ze samen weer in de winkel om mij te helpen en te ondersteunen daar waar

het kan. Tot ‘s avonds elf uur zijn die twee ‘oude bessen’ bezig met artikelen uit magazijnen te halen, te prijzen etc. 78 en 79 jaar jong, mooi he?! Ik hoop dat ik op die leeftijd ook nog steeds die kracht, spirit en instelling heb om zo te presteren.” Extra verkoopdagen Een enorme toeloop op het voordeel heeft ervoor gezorgd dat de winkel al flink leeg is verkocht. Een dag eerder als aangekondigd werd al gestart met de uitverkoop en het was meteen een drukte van jewelste! De komende week worden drie extra verkoopdagen gehouden met nog hogere kortingen. Donderdag t/m zaterdag kun je nog eenmaal extra voordelig kopen bij Blokker Fijnaart.

Voor aan-en verkoop, taxatie en hypotheekadvies

WG Makelaars BV

Voorstraat 17 | 4793 ET Fijnaart | T. 0168-477077 E. info@wgmakelaars.nl | W. www.wgmakelaars.nl

apk ● verkoop ● reparatie

Wilhelminastraat 20 Fijnaart

Geopend: ma t/m vr 08.00-18.0 0 uur; zat. 10.0014.0 (buiten open 0 uur in den in over gstijleg)

Voor onderhoud, reparatie, service en verkoop van alle merken (zowel nieuw als gebruikt). Bij grote beurt APK gratis! En altijd gratis vervangend vervoer!!

ACTIE!!! GRATIS VAKANTIECHECK BIJ GARAGE DE WESTHOEK

De zomer nadert snel en u gaat vast meer op pad met uw auto. Richting strand, een weekendje weg en straks de zomervakantie! Pech onderweg wil je natuurlijk voorkomen, dus laat uw auto even GRATIS nakijken door onze vakmannen. U kunt uw auto elke zaterdag van 10.00 - 13.30 uur gratis laten nakijken onder het genot van een kopje koffie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. ( deze actie loopt t/m 31 augustus 2014 )

www.garagedewesthoek.nl - telefoon (0168) 462630

Voor grote en kleine verbouwingen en renovatiewerkzaamheden

www.MijnMeubelShop.nl

info@mijnmeubelshop.nl Tel.: 06-40179388


Pagina 5

Overweldigende reacties na media-aandacht voor gestolen bus

Tijdelijke bus voor Bart en Bas

nshop BloemeMarloes

Dé bloemist voor Fijnaart e.o Aanbieding week 29

Voor de thuisblijvers zijn er diversen leuke zomeraanbiedingen ! Kom kijken voor de acties met grote kortingen ! Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

Agenda Zondag 20 juli 13.00-17.00 uur: Werken uit het depot, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart Zondag 27 juli 13.00-17.00 uur: Werken uit het depot, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart

Bas (l) en Bart, spelend in de tuin, missen hun bus enorm. De massale media-aandacht die de diefstal van de aangepaste Volkswagen Transporter van het gezin Ploeg kreeg, heeft resultaat opgeleverd. De Automotionsgroep biedt tijdelijk een Mercedes Vito aan, zodat de zwaar gehandicapte broers Bas en Bart toch vervoerd kunnen worden. Een grote pleister op de wond die de diefstal heeft veroorzaakt. Vorige week maandagnacht werd de blauwe Volkswagen Transporter gestolen. Het busje stond geparkeerd voor de deur van het Fijnaartse gezin aan de Meerkoet. “Onze overbuurman heeft de bus om 01.15 uur hard zien wegrijden. Maar hij wist natuurlijk niet dat een dief ermee vandoor ging”, vertelt vader Kees Ploeg. Aangepast De gestolen bus is helemaal aangepast met speciale rolstoelen en loopwagens voor Bart en Bas, banken, vestjes om te voorkomen dat zij zich losmaken, beugels, opstapjes en extra ruimte voor speciaal materiaal. De 13-jarige tweelingbroers hebben een zogenaamde verkeerde tiende chromosoom. Daardoor hebben zij tal van fysieke beperkingen. Ze kunnen niet praten en hebben het verstandelijk niveau van een kind van achttien maanden. Het gezin bestaat naast Bart en Bas uit hun drielingzusje Anouk, oudere zus Laura, vader Kees en moeder Petra. Zonder de bus is het een bijna onmogelijke opgave om met Bart en Bas op pad te gaan. Frans Bauer De diefstal ontketende een ware mediahoos, aangezwengeld door Frans Bauer. “Frans woont bij ons in de buurt. Omdat hij allemaal

camera’s rond zijn huis heeft, hebben we gevraagd of daar iets op te zien was. Dat was niet het geval, maar hij wilde ons wel helpen door de diefstal op Facebook en Twitter te plaatsen”, vertelt Petra. De berichten werden door tal van mensen overgenomen. De lokale, regionale en landelijke media stortten zich op de diefstal en het nieuws kreeg zelfs aandacht in het tv-programma RTL Boulevard. De Automotionsgroep meldde zich ook bij het gezin. De samenwerkende autobedrijven stellen een Mercedes Vito ter beschikking. Het busje is natuurlijk niet aangepast,

maar het voldoet zeker als noodoplossing. Meeleven Van de gestolen Volkswagen Transporter met het kenteken VB-496-L ontbreekt nog ieder spoor. “De hoop dat onze bus wordt gevonden is klein”, zucht Petra. “Wel zijn we heel blij met het overweldigend aantal reacties. Van het Rode Kruis tot aan mensen die spontaan hun auto, bus of hulp aanbieden. Het is fijn om te weten dat er zoveel mensen zijn die met je meeleven.” Door Jan Willem van Bodegom

Zondag 3 augustus 13.00-17.00 uur: Werken uit het depot, Museum Van Lien, Kadedijk 2 in Fijnaart

Bridgeclub Fijnaart Uitslag Zomercompetitie maandag 7 juli A-lijn 1. Corrie Maat & Tanna Dane 60,94%; 2. Gerry v.d. Boon & Maarten Schouls 59,38%; 3. Ad v.d. Boon & Ab Bienefelt 58,33%; 4. Bets en Piet Kannekens 52,08%; 5. Tonny van Dis & Sjaan Oele 48,96%.
 B-lijn 1. Tineke Vis & Corrie Voet 60,17%; 2. Rob den Engelse & Guido Voet 59,50%; 3. Piet Breure & Bram Huitkar 59,08%; 4. Willem van Opdorp & Aagje Verhagen 53,48%; 5. Ernst Verwer & Jan Timmers 50,67%.

De gestolen Volkswagen Transporter.

C-lijn 1. Jeanne Post & Adri de Vrij 64,38%; 2. Corrie en Jan Nieuwenhuizen 58,85%; 3. Willy Timmers & Nelleke van Zuilichem 55,00%; 4. Jeanne van Putten & Annie van Gils 54,38%; 5. Geertje en Kors van Beem 53,13%.


Pagina 6

slag het leven toch nog positief kunnen bekijken Mijn grootste blunder is... Sta ik niet bij stil. Heb er ongetwijfeld veel gemaakt, maar lach erom en leer ervan. Life goes on! Op televisie kijk ik graag naar... Voetbal International en crime series

Peter Leijten

Mijn favoriete vak op school was… Rekenen Ik ben bang voor... Wespen

Fijnaart vind ik... Een mooie herinnering aan mijn jeugd Wat ik mis in Fijnaart is... Een bruisend centrum Het mooiste plekje in Fijnaart is… ‘De dijkjes’. Daar speelden we vroeger vaak Het minst mooie plekje in Fijnaart is… Al veel genoemd: de oude supermarkt. Als ik nog in Fijnaart zou wonen, zou ik hem hoogstpersoonlijk afbreken.

Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Autoinbraak Tussen zaterdag 5 en maandag 7 juli werd de autoruit ingeslagen van een VW Golf die geparkeerd stond op de carpoolplaats aan de Parallelweg in Fijnaart. Uit de auto werden een TomTom en de hoedenplank met boxen ontvreemd.

FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met oud-dorpsgenoot Peter Leijten. Mijn naam is... Peter Leijten Ik woonde in Fijnaart sinds... Ik ben in 1972 geboren in Fijnaart en in 2000 verhuisd naar Zevenbergen Het liefst eet ik… Macaroni Deze film moet iedereen zeker zien… Lastig kiezen, dus ik noem er drie: Pulp Fiction, The Shawshank Redemption en The Green Mile

Suiker en melk, maar na een korte nacht is zwart ook een mogelijkheid Mijn lijfspreuk is… Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd Ik heb een grote hekel aan… Leugens Mijn favoriete vakantieland is… Canada Mijn sterrenbeeld is… Kreeft In mijn vrije tijd doe ik… Ik werk in het onderwijs, dus vrije tijd heb ik bijna niet. In de spaarzame vrije tijd probeer ik sportief bezig te zijn met hardlopen, zaalvoetbal in De Parel en korfbal

Het boek waarvan ik erg genoot was... Gijp (over René van der Gijp) van Michel van Egmond

Als ik 10 miljoen euro zou winnen, dan… Zou ik een paar maanden heel goed na gaan denken wat ik ermee zou gaan doen, maar reizen is vast één ding

De mooiste kleur vind ik… Kan iedere dag anders zijn, ligt aan het seizoen en aan m’n stemming

De beste voetbalclub van de wereld is… Er is maar één club en dat is Ajax!

Ik luister graag naar… Bruce Springsteen & The E Street Band. The Dutch Springsteen Band (met zanger Berry den Hollander) klinkt ook goed, dus hierbij de vraag wanneer zij weer gaan optreden

Mijn lievelingsspel is... Monopoly, maar WordFeud speel ik vaker

Zo drink ik mijn koffie…

Mijn lievelingssport is... Passief: voetbal, actief: korfbal Ik heb bewondering voor… Mensen die ondanks veel tegen-

Geluidsoverlast Maandag 7 juli vond om 20.35 uur geluidsoverlast plaats op de Molenstraat in Fijnaart. Vanuit een voertuig was het geluid zodanig, dat men in de woonomgeving hier last van had. Diefstal busje In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 juli is vanaf de Meerkoet in Fijnaart een VW Transporter (bus) ontvreemd. Diefstal vanuit woning Op woensdag 9 juli vond rond 20.00 uur diefstal plaats vanuit een woning aan de Appelaarseweg in Fijnaart. Hierbij is mogelijk een persoon betrokken die zich verplaatste met een kleine personenauto van het merk Daihatsu. De auto is rood van kleur. Woninginbraak Tussen woensdag 9 juli 09.30 uur en donderdag 10 juli 18.00 uur vond diefstal plaats vanuit een woning aan de Oude Heijningsedijk in Heijningen. Om toegang tot de woning te verkrijgen werden het raam en de rolluik aan de achterzijde van de woning geforceerd. Forensisch technisch onderzoek is ingesteld en braaksporen zijn veiliggesteld.

Arno Melis Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan


Pagina 7

Jeu de Boules Club Fijnaart verwelkomt graag nieuwe leden

Gezellig en goed voor lijf en leden Op deze eerste julidag wandel ik achter cafetaria-eethuis Family door de poort van sportpark Oude Appelaar. Meteen waan ik me in een knus Frans dorpje. Op strak aangelegde banen staan ruim twintig mannen en vrouwen met metalen ballen in de hand. Als het hun beurt is, zakken ze licht door de knieën om de bal richting een klein, rood exemplaar te werpen. Bij elke geslaagde poging, stijgt een bescheiden gejuich op. Een mislukte worp wordt ontvangen met een bemoedigend ‘volgende keer beter’.

De banen zijn het domein van Jeu de Boules Club Fijnaart. “We zijn ooit ontstaan als onderdeel van de Seniorenraad”, vertelt penningmeester Ger Lips. “Sinds elf jaar zijn we een zelfstandige vereniging. We zijn gestart met zo’n vijftien leden en twee zandbaantjes. Daar hebben we meteen acht banen van gemaakt met een harde ondergrond en met een hekwerk er omheen.” De leden van het eerste uur leenden geld uit om de aanleg te bekostigen. “Na een jaar was alles al terugbetaald, zo goed liep het”, merkt Ger op. “Niet alleen liep het ledental snel op, ook van de baromzet hadden en hebben we veel profijt.” Vier jaar geleden zijn vier binnenbanen gerealiseerd door een braakliggend stuk grond naast de kantine te overkappen. “We maken daar

gebruik van in de winter en als het regent. Ideaal”, constateert Ger. Prima De kantine wordt gehuurd van de Evenementen Stichting Fijnaart. “We zitten hier prima”, aldus voorzitter Jan Kannekens. “We hopen dan ook dat we hier kunnen blijven. Als we naar Sportpark De Fendert zouden moeten, betekent dat het einde van de vereniging. Daarom zijn we blij dat de tennisvelden voorlopig nog hier blijven.” Ledental Het ledental staat momenteel op 34. “We hebben bijna aan de vijftig gezeten”, merkt Jan op. “Door ouderdom moeten soms leden stoppen. Ons jongste lid is rond de zestig en de oudste 84 jaar.” Er zijn verschillende redenen om lid te worden van Jeu de Boules Club Fijnaart. “De leden vinden het spelletje leuk en zijn een middagje van huis”, constateert Jan. “Naast de sociale contacten blijven ze ook in beweging. Het is lopen, gooien, oprapen. Niet enorm inspannend, maar je beweegt wel.” IJsjes De clubleden kunnen drie middagen terecht op de jeu-de-boulesbanen. “Op dinsdag, donderdag en zaterdag van half twee tot ongeveer vijf uur”, meldt Ger. “We hebben fanatieke leden die alle drie de middagen komen, maar dat hoeft niet. We spelen meestal

drie rondes met tussendoor een pauze. Daarin drinken we een kopje koffie, iets fris of een biertje of wijntje. De leden maken het altijd gezellig. Is er iemand jarig, dan worden er koeken meegebracht en nu in de zomer liggen er ijsjes in de vriezer.” Doublette Bij voorkeur wordt twee tegen twee (doublette) gespeeld. “Maar als het met de aantallen niet uitkomt, kan het ook drie tegen drie (triplette) zijn”, legt de voorzitter uit. “Want iedereen die komt kan meedoen.” De club houdt tevens

onderlinge competities. De wintercompetitie begint op 4 oktober en telt zevenwedstrijden die op zaterdag worden gespeeld. De doublettecompetitie bestaat uit vijf wedstrijden en wordt vanaf 17 oktober op vrijdagavond gespeeld. Daarnaast houdt de Fijnaartse vereniging uitwisselingswedstrijden met de jeu-de-boulesclubs van Zevenbergen en Noordhoek. Jongeren Hoewel de gemiddelde leeftijd rond de zeventig ligt, is jeu de boules zeker geen seniorensport. “Kijk bijvoorbeeld naar de verenigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom. Daar spelen zelfs jongeren”, werpt Ger op. “We zouden dan ook best wat jonge leden erbij willen hebben. Maar iedereen is welkom om te komen gooien. De contributie bedraagt slechts 60 euro per jaar. Daarvoor kan men drie keer in de week gooien. Bovendien mag iedereen een maand lang gratis proefgooien om te zien of het iets voor hem of haar is. Dat kan men toch niet laten lopen?”

Wie meer informatie wil kan contact opnemen met Ger Lips (0168463788) of met Jan Kannekens (0168-463606). Belangstellenden zijn ook welkom op dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddag op sportpark Oude Appelaar aan de Molenstraat. Door Jan Willem van Bodegom


Pagina 8

Een Bijzondere School van Hooger Onderwijs in Fijnaart (3)

Weggebleven en weggestuurd

Op 1 november 1908 werd op het adres Voorstraat 6 te Fijnaart een Bijzondere School van Hooger Onderwijs geopend. Deze Bijzondere Hoge School was de 338ste school van de Internationale Vereeniging van het Duitse Groot Loge (I.V.G.F.) Afdeling III.

In het eerste en tweede deel van deze serie hebben wij u verteld over het ontstaan van de school en het reilen en zeilen. Vandaag gaan we verder met het verslag van rector Van Oosterbosch. Met vrucht Hij schrijft: ‘Zoo kwam het dat

in den laatsten tijd het aantal leerlingen door tegenwerkingen der Prot. Geestelijkheid, sterk afnam. Na de vacantie op 4 Januari 1909 waren er nog 9 leerlingen, van wie 2 uit Willemstad, 1 uit

De organisatie heeft hiervoor de vertrouwde locatie aan de Boerendijk weer kunnen regelen. Het zal plaatsvinden op 6 en 7 september. Het zou superleuk zijn als alle oud-kamp-konijnen weer van de partij zijn! Dus help het bestuur om alle konijnen van toen weer te vinden en laten we er met elkaar

g.v.g.u. van Oosterbosch, Rector

Aan het Achtb. Gemeentebestuur te Fijnaart

Strafboekje Volgende week komen het strafboekje, de bijzondere aantekeningen van de leerlingen en de sluiting van de school nog aan de orde.

Weggebleven Jongeman W.O. uit Willemstad is weggebleven ‘zonder bepaalden grond aan te geven’. Hij had wel boeken van de school mee naar huis genomen zonder iemand hierover in kennis te stellen.

Veelbelovend Ook had het Curatorium 3 extra leerkrachten aangenomen, die door de rector benoemd waren. Het nieuwe schooljaar zag er dus veelbelovend uit. Maar dan komen we in het verslag van 19 februari 1909 het volgende tegen: “Het Curatorium zal op den 15e Maart ’09 vergaderen om te besluiten of deze school in deze gemeente blijven zal of niet.”

Brutaliteit P. v.d. B. uit Fijnaart werd van de school ‘weggestuurd wegens brutaliteit’. Ondanks het lage aantal leerlingen werd brutaliteit niet getolereerd. Rector Van Oosterbosch raadde A. v. D. uit Dinteloord aan om de school te verlaten, wat geschiedde. Een bijzondere vermelding bij het verlaten van de school was er voor T. v.d. H. uit Fijnaart. Over hem schrijft Van Oosterbosch:

‘Van school afgegaan omdat de rector de R.K. Kerk bezocht had’.

Alle delen van de wereld In zijn rapport noteert de onderwijzer de namen van de leerlingen, die zich voor het nieuwe schooljaar hadden aangemeld. Het waren er voorlopig 21 en ze

Konijntjes, kom uit jullie holletje…. Na een kampstilte van 5 jaar is het dit jaar zover. Bij gebrek aan jonge konijnen leek het buurtvereniging Konijnenberg wel erg leuk om met de ‘oude’ konijnen een kamp te organiseren.

Düsseldorf, den 30.III ‘09

kwamen uit alle delen van de wereld: uit Ierland, Engeland, Duitsland, Polen, Rusland, Noord-Amerika, België en Nederland. Er stonden verder nog 5 leerlingen uit Breda en Groningen op de lijst,

(met dank aan de familie) blijkt dat hij inderdaad ‘met vrucht’ de militaire dienst is ingeslagen. Uit de stamboom blijkt dat hij Kapitein der genie (bouwkundige) is geworden en werkzaam was als opzichter van fortificatiën.

Toon van den Hout verliet de school omdat de rector de R.K. Kerk had bezocht. Toon werd later employé op het gemeentehuis.

Brief Op 30 maart 1909 schrijft rector Van Oosterbosch vanuit Düsseldorf de volgende brief naar het Gemeentebestuur van Fijnaart en Heijningen:

school van H.O. openen. − De rooster is overeenkomstig de wet van H.O. − Er wordt geen L. of M.O. onderwezen − Ondergetekende mag aan het hoofd dier school staan − Z.Excl. de Minister heeft ons niet geschreven, bijgevolg kunnen wij niet in hooger beroep gaan en zullen voorlopig uitsluitend Latijn en Grieksch onderwijzen. De rooster, gemaakt door deskundigen en door twee advocaten met de wet vergeleken, zal nog eenmaal nagezien worden. De veranderingen (die wel niet voorkomen worden) zullen het Achtb. Gemeentebestuur medegedeeld worden. Zou de rooster niet veranderd worden, zal ondergetekende het Achtb. Gemeentebestuur eerbiedig kennis geven op welken dag en ter welker ure hij weer, in zijn geheel gevolgd wordt. Tot daartoe valt de rooster weg en wordt slechts in twee vakken, Latijn en Grieksch, onderwijs gegeven.’

Dinteloord en 6 uit Fijnaart. In de maanden Januari en Februari hebben 5 leerlingen de school verlaten t.w. J. O. uit Willemstad, die met vrucht de militaire dienst ingeslagen is.’ Uit naspeuringen

een onvergetelijk weekend van maken. De bedoeling is: * muziekje * kampvuurtje * hapje en een drankje En al dat wat konijnen nog meer doen… (worteltjes eten enzo) Aanmelden graag zo snel mogelijk (uiterlijk 31 juli) bij de Fendertse Hoeve. Geef je naam, adres, e-mail, telefoonnummer en leeftijd door. Verdere informatie volgt.

‘doch hiervan waren nadere bepalingen nog niet bekend’.

Mij is opgedragen, het Achtb. Gemeentebestuur van Fijnaart met gepasten eerbied mede te deelen dat de Bijzondere school van Hooger onderwijs, aldaar voorlopig niet gesloten wordt. Gronden: − Aan de wet van H.O. is voldaan − Elke Nederlander mag eene

Bent u geïnteresseerd in het verleden van Fijnaart en Heijningen, kom dan eens op een dinsdag- of donderdagmiddag naar Veluwestraat 2 in Heijningen. Tot ziens.

Heilig Vormsel Kinderen uit de Immanuelparochie die volgend jaar in groep 8 zitten, kunnen het Heilig Vormsel ontvangen op vrijdag 21 november 2014. Rond de voorbereiding en viering van het Vormsel wordt gewerkt met één project voor de hele parochie: ‘In vuur en vlam’. Dit project legt het accent op de opdracht die we bij onze doop hebben gekregen: Om als leerlingen van Jezus ons geloof uit te dragen. Het project is erop gericht de jongeren hiervan bewust te maken. De Vormselviering is gepland op vrijdag 21 november 2014. Voorafgaand aan het Vormsel zullen

er vier bijeenkomsten met de kinderen zijn, op woensdagmiddagen vanaf september 2014. Deze bijeenkomsten worden gehouden in de Jacobushof en duren ongeveer anderhalf uur. Ook zullen er twee bijeenkomsten op zondag zijn voor de kinderen én de ouders. Deze ‘zinnige zondagen’ worden gehouden in de Bartholomeuskerk in Zevenbergen. Via de basisscholen hebben de kinderen die volgend jaar in groep 8 zitten een inschrijfformulier ontvangen. Mocht dit niet gebeurd zijn, dan kunt u contact opnemen met Jacqueline de Regt (0168403356) of Bernard Kannekens (0168-464536).


Pagina 9

Liefdevolle herinnering aan

Piet Magielse Echtgenoot van Joke Machielse Geboren op 20 augustus 1940 Overleden op 2 juli 2014 Op 5 juli hebben wij afscheid van hem genomen in het crematorium te Roosendaal. Het verdriet was er al voor het afscheid kwam toen Alzheimer bezit van je nam. Beetje bij beetje moest je ons verlaten, we konden niet meer met je praten. Maar jouw hart groot van liefde en sterk van kracht, had jou tot het laatst toe in z’n macht. Het heeft jou nu bevrijd, dank je voor de mooie tijd.

PIET MAGIELSE

Voor uw vriendschap tijdens zijn leven en voor uw medeleven bij zijn overlijden danken wij u hartelijk.

1940 - 2014

Joke Arjan en Hélène Evy, Mart Petra en Eric Tygo

KERKBERICHTEN H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie.eu I. www.immanuel-parochie.eu

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Donderdag 17 juli 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Getijdengebed Voorganger: Bart Mudde Aansluitend samenzijn met koffie Vrijdag 18 juli 19.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Avondgebed Voorganger: G. Dirven Aansluitend samenzijn met koffie Zondag 20 juli 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere

Eucharistieviering Celebrant: P. de Rooij Pastoraal werker: P. de Meijer Misdienaars: Manon en MerelMinou Lector: Toos Koster: W. Schrauwen Collectanten: P. Berghout en Y. Reuvers Gebedsintenties: Lies van Merienboer- Korst. Antonius van Kaam e.v. Cor Jochems. Jrgt. Giel Martens e.v. Corrie v/d Broek Collecte: voor eigen kerk Maandag 21 juli 15.00 uur: Fendertshofviering Voorganger: Diaken M. Bastiaansen Gebedsintentie: Jacobus Schouwenaars e.v. Ding Heijnen

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: mevrouw W. OostdijckVogelaar, T. 0168-462693 Zondag 20 juli 10.00 uur: De Ontmoetingskerk Bijzonderheden: Na afloop koffie drinken Voorganger: Ds. J.H. van der Sterre Ambtsdrager van dienst: D. Konings Gastheer/gastvrouw: W. Oostdijck Koster: B. de Lint Collecte rondgang: Onderhoudsfonds Collecte uitgang: Kindernevendienst

Openluchtdienst Zondag 24 augustus wordt voor de vierde keer een openluchtdienst gehouden aan de vooravond van de Fendertse Week. Het thema van de dienst is deze keer ‘Waar drempels wegvallen’. Net als de drie afgelopen jaren wordt die weer gevierd op het plein voor de Rooms Katholieke kerk. De Opendeur Commissie heeft deze dienst samen met Jack Vermeulen voorbereid en naast enkele voor te dragen gedichten worden er veel bekende liederen gezongen uit de diverse bundels. Jack dirigeert ook dit jaar weer de gezamenlijke koren uit Fijnaart en diaken Bastiaansen gaat deze dienst voor. De begeleiding op de piano is van Dick van der Giesen. De Opendeur Commissie nodigt iedereen, groot en klein, oud en jong, uit voor deze dienst. Mocht het weer niet meewerken, zullen we uitwijken naar binnen, waar we op voorhand natuurlijk niet vanuit gaan. Na de dienst is er gelegenheid om koffie of thee te drinken in de Jacobushof.


Pagina 10

‘t Kompas in Heijningen

Groots afscheid van juf Hanny twee kleindochters op ’t Kompas ontvangen door alle kinderen die haar in de hal toezongen en mocht directeur Werner Buurma het gezamenlijke cadeau aanbieden.

Parijs Daarna kon het animatieteam, onder leiding van Corrie Nieuwkoop en Marjolein de Baat, de kinderen meenemen voor diverse workshops met als thema Parijs. Tijdens de workshops kregen de kinderen opdrachten om de school en de aula om te toveren tot een heus Parijs met dito plein, tafeltjes met ‘wijn’ en stokbrood. Kinderen werden verkleed als clochards, obers, schilders enz. De ouderraad verzorgde tussendoor de koffie, het gebak en het stokbrood met kruidenboter. Om 12.00 uur was er een optreden met een ‘Frans’ lied voor de afscheidnemende juf, maar ook voor de inmiddels toegestroomde ouders en dat allemaal in Franse stijl.

Bij een afscheid horen cadeaus, dus ook voor juf Hanny. Na meer dan 20 jaar verbonden te zijn geweest als kleuterjuf aan de Christelijke Basisschool ’t Kompas te Heijningen besloot juf Hanny dat het mooi was geweest en de hoogste tijd om van haar pensioen te gaan genieten. Maar dat zou niet stilletjes aan haar voorbijgaan! Woensdag 9 juli

werden juf Hanny, haar man, beide zoons met schoondochters en

Afscheidsfeest Daarna was het afscheidsfeest ten einde en werden ouders en collega’s in de gelegenheid gesteld om juf Hanny nog de hand te schudden. Juf Hanny meldde later dat zij uitermate geroerd was door het mooie afscheid van een “warme school”.

Jeugd- en Sportvereniging De Kieviten

Kinderen nemen afscheid van José Buckens

José Buckens (met zonnebloemen) werd overladen met cadeaus. Maandag 7 juli was de laatste gymles voor de kleutergroep en de 6/7-jarigen van De Kieviten uit Fijnaart. Net als vorig jaar gingen ze naar de speeltuin in Klundert. Het was heerlijk weer, dus de kinderen hebben zich prima vermaakt.

José Buckens, die al jarenlang geheel vrijwillig bij deze groepen helpt, was hier uiteraard ook bij aanwezig. Helaas heeft zij aangegeven dat ze na de zomervakantie niet meer komt helpen. Natuurlijk vinden de kinderen dat ontzettend jammer. Ook de ouders en het bestuur betreuren het dat zij na jarenlange trouwe dienst stopt. Ze was absoluut een vertrouwd gezicht en een gezellige en lieve juf voor de kinderen. Gelukkig blijft ze nog wel op een andere wijze betrokken bij de vereniging; ze blijft helpen op donderdagmiddag bij de springgroep, sport zelf op donderdagavond en verleent hand-en-spandiensten waar ze maar kan. Om José te bedanken werd ze deze middag nog eens goed in het zonnetje gezet. Uit alle mooie tekeningen en cadeautjes die ze van de kinderen kreeg bleek wel hoe blij ze met haar zijn en dat ze haar gaan missen.

Zullen we de koolhydraten dan maar laten staan? Wat mij betreft niet! Maar ik ben wel voorstander van een koolhydraatbeperkte leefstijl, niet altijd en niet voor iedereen, maar heel wat groepen mensen kunnen flinke winst boeken voor hun gezondheid door bewuster om te gaan met de inname van Koolhydraten. Allereerst, waar zitten ze in? Zetmeel: brood, aardappelen, rijst, pasta e.d. Melksuiker: melk, pap, vla, yoghurt e.d. Vruchtensuiker: fruit, moes, sap e.d. Suiker uit de suikerpot: snoep, koek, gebak, zoet beleg e.d. Topsporters hebben de koolhydraten hard nodig, maar een diabeet die steeds meer insuline moet spuiten of weer een pilletje bij krijgt, kan absoluut afvallen en betere suikerwaarden krijgen door slim om te gaan met koolhydraten. Alle diëten geprobeerd en alleen Atkins hielp, wellicht is het dan ook iets voor u, letten op de koolhydraten! Het nieuwe koolhydraatbeperken is op maat, passend bij de cliënt, bestaat niet alleen maar uit eieren en is vooral ook lekker en goed vol te houden. Laten we vanaf vandaag eens bewust zijn van alles waar extra suiker in zit. Dat hebben we echt niet zoveel nodig. Een advies voor iedereen dus. Voor het overige geen gekke diëten zelf verzinnen, maar vraag advies en lees gerust eens het boek van Harriet Verkoelen: ‘Echt Afvallen doe je zo’. Via internet en ook via mij verkrijgbaar à € 17,95.

Etten-Leur - Fijnaart info@dietistmiranda.nl

t: 06-2152 5832 www.dietistmiranda.nl

ETTEN-LEUR FIJNAART KLUNDERT RIJSBERGEN


Pagina 11

Bewonersvereniging Oudemolen na 20 jaar opgeheven

“Het wordt zeker geen dooie boel”

de redactie over het bewonersblad dat elke drie maanden verscheen. “Maar bewoners verhuisden, kinderen werden groter en kregen andere interesses of leden haakten om een andere reden af. Uiteindelijk zijn we met 69 leden geëindigd.” Sinterklaas De hoofdreden om de vereniging op te heffen was echter de teruglopende interesse voor de activiteiten. “Neem Sinterklaas”, noemt Christine als voorbeeld. “Dat vierden we voor kinderen tot en met 8 jaar. Vorig jaar hadden we nog maar vijf kinderen van die leeftijd. Dit jaar zouden we geen enkel kind meer hebben onder de 8 jaar. Maar ook het animo voor andere activiteiten liep sterk terug. Als we er niet achteraan gingen, kwam er geen enkele aanmelding.”

De bewonersvereniging zet geen activiteiten meer op touw, zoals hier een wandeling op Tiengemeten. Café Oude Molen is al maanden dicht, Voetbalvereniging Oudemolen is verhuisd naar Heijningen en nu heeft de buurt ook geen bewonersvereniging meer. Het aantal leden en het animo voor de activiteiten nam zo sterk af, dat besloten werd om na 20 jaar de stekker eruit te trekken. “Het is mooi geweest”, zegt de laatste voorzitter Oscar Docter. “Maar we verwachten dat er spontaan toch nog activiteiten ontstaan. Het wordt zeker geen dooie boel op de Oudemolen.” Zaterdag 5 juli werd met een barbecue afscheid genomen van de bewonersvereniging en de inhoud van de kas opgemaakt. Zo’n veertig bewoners kwamen naar de slotactiviteit. “De saamhorigheid is er zeker nog, alleen niet meer in verenigingsverband”, stelt Docter.

tussen de inwoners. Uiteindelijk is het kruispunt aangepast, zijn er verkeersdrempels gelegd en werd Oudemolen een 30-km-zône. Maar ook vond iedereen het een leuk idee om samen regelmatig activiteiten te organiseren”, blikt Arno Fens terug.

Verkeer Op 31 oktober 1994 werd de vereniging opgericht met Arno Fens als voorzitter. Aanleiding waren de acties voor verkeersremmende maatregelen in Oudemolen. “Die werden gevoerd door Peter Beerendonk en Christa Tak. Zij hielden bewonersavonden. Daardoor ontstond er veel contact

Activiteiten Net als nu telde Oudemolen indertijd zo’n driehonderd inwoners. De bewonersvereniging ging voortvarend van start en organiseerde boottochten, wandeltochten, fietstochten, workshops met kerst, Sinterklaasvieringen, zoektochten naar paaseieren en huifkartochten. Ook werd de eerste jaren met

twee à drie teams deelgenomen aan voetbaltoernooien. “Vanaf het begin organiseerden we ook een rommelmarkt op Koninginnedag. Eerst met steigerplanken en schragen, later met echte kramen. Een soort vrijmarkt. We liggen op de route van fietsers. Het was dus altijd heel druk en gezellig”, meldt Arno. 69 leden De vereniging begon met zo’n 120 leden. Leden vanaf 18 jaar betaalden contributie. Kinderen waren gratis lid. “Iedereen deed de eerste jaren mee”, vertelt Christine van Huisstede-Hunt. Zij was niet alleen penningmeester, maar voerde ook

Barbecue Op 20 januari stemden de leden in met het opheffen van de vereniging. De twintig jaar werden afgesloten met een barbecue bij de familie Den Boer. “Die vonden het zo leuk, dat ze het volgend jaar weer willen houden”, vertelt Oscar. “Zo ontstaan er hopelijk nieuwe activiteiten. De saamhorigheid is niet weg.” “Er is ook veel gebeurd in de afgelopen 20 jaar”, stelt Arno. “De molen is in ere hersteld en we hebben gelukkig nieuwe ondernemers gekregen, zoals Schoenmakerij Paul de Wit, Aquastore XL en de Prullenkast.” Art Festival Vijf jaar geleden ontstond tevens het Art Festival The Old Mill. “Dat wordt nu een eigen vereniging”, meldt Christine. “Het evenement vindt altijd plaats in het laatste weekend van mei. Wie zich al wil opgeven kan mailen naar artfestivaltheoldmill@gmail.com.” Zo blijft er wat te beleven op de Oudemolen, alleen in het vervolg zonder bewonersvereniging. Door Jan Willem van Bodegom


facebook.com/jumbosupermarkten

0a4a0842-2195-43ba-a105-642677610ce3.indd 1

Jumbo, Fijnaart, Kadedijk 120

14-7-2014 10:01:34