Fendert Lokaal 2016 week 10

Page 1

weekblad voor Fijnaart & Heijningen D i n s d a g 8 m a a r t 2 0 16 | w e e k 10 | j a a r g a n g 3 | U i t g e v e r i j L o k a a l | S p e c h t 17 | 4 7 9 3 H N F i j n a a r t | w w w . f e n d e r t l o k a a l . n l

Heel ‘t Kompas bakt

Help de windhonden

Interview met Erwin

Weekend vol turnen

Fendertse Errepels in schappen van Jumbo

“Fijnaartse klei is het beste voor aardappelen” de aardappels van AWF Kwaliteitsvoeders ook verkrijgbaar bij Jumbo Fijnaart. Dat contact is in de zomer van vorig jaar tot stand gekomen. “De supermarkt had bonen in de aanbieding, waar was er op een gegeven moment doorheen. Jumbo-medewerkster Betsy Strootman zei tegen eigenaar Gert Driesen dat hij mij moest bellen. Dat heeft hij gedaan en ik kon hem aan bonen helpen. Gert is ze zelf komen halen. Hij wist niet wat hij zag. Hij vertelde dat hij al een tijd bezig was om Fendertse producten in zijn schappen te krijgen, maar dat dat niet meeviel. Zo hebben we afspraken gemaakt over de Fendertse Errepel.”

Ad van de Weijgaert (r) en Rob van der Giesen sorteren zelf de Fendertse Errepels.

Fijnaart en klei zijn een hechte twee-eenheid. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zien we goed terug in carnavalstijd als het dorp door het leven gaat als ’t Kleigat. De Fendertse klei heeft veel te bieden. “Het is de beste grond die je kunt hebben voor aardappelen”, meldt teler Ad van de Weijgaert. “De klei is niet te zwaar en niet te licht. Daarom is de Fendertse Errepel van zo’n hoge kwaliteit en zeer geliefd.” Sinds kort ligt de Fijnaartse pieper ook in de schappen van de plaatselijke Jumbo supermarkt. pen, bakken en voor friet gebrui- voor de consument. “Sinds een De Fendertse Errepel bestaat ken. Het Bintje vraagt alleen heel jaar of 15 à 16 verkopen we dertig jaar. “Mijn ouders zijn in veel aandacht bij het telen. Zo is puur aan particulieren. We zijn 1986 begonnen met het telen het bijvoorbeeld belangrijk om begonnen met een hoekje in de van aardappelen”, vertelt Ad. ze op tijd water te geven. Hoeschuur. Dat is steeds meer een “Ze hadden in de zomer aardwel het Bintje een heel goed ras winkel geworden met groente, beien. In de winter kwam de is, zie je deze aardappel steeds fruit, aardappelen, uien, diervoer vraag naar aardappelen. Die zijn minder. De industrie wil andere en dierbenodigdheden. Mijn ze op kleine schaal gaan telen. soorten en dat is jammer.” moeder was de grote drijfveer Van lieverlee is dat uitgebreid.” achter de winkel die tegenwoorMomenteel heeft de landbouwer Consument dig zo’n veertig uur in de week 5 hectare aardappelen staan. Ad van de Weijgaert en Rob van open is”, vertelt Ad. Dat zijn vrijwel allemaal Bintjes. der Giesen telen met hun bedrijf “Dat zijn de meest ideale aardAWF Kwaliteitsvoeders niet voor Jumbo appelen. Je kunt ze koken, stamde industrie, maar uitsluitend Sinds maandag 28 februari zijn

“Het Bintje kun je koken, stampen, bakken en voor friet gebruiken” Natuurproduct Het heeft nog een half jaar geduurd voordat de aardappelen in de supermarkt lagen. “We hebben zakjes laten ontwerpen, ze laten bedrukken, de barcodes moeten regel etc.”, licht Ad toe. “Bovendien moet je voldoende aardappels hebben om te kunnen blijven leveren. We willen geen ‘nee’ verkopen. Het blijft een natuurproduct en dan kan er wat mis gaan. De consument moet dat niet merken.”

Lees verder op pagina 3


SMULTOPPERS

Van woensdag 9 t/m zaterdag 12 maart

1/2 Zonnepittenbrood € 0,99

Tompoucen met slagroom per stuk € 0,99

Appeltjesbrood € 1,99

Korte Kerkstraat 6, Fijnaart - Tel. (0168) 462487 Kroevenlaan 84, Roosendaal - Tel. (0165) 534741

www.bakkerijsonneveld.nl

Gezellig avondje uit eten met vrienden,familie

Houtskool Grill

of collega's

tafel bbq

5 soorten vlees/vis

www.depolder.eu 0168 46 2228

Adverteren in Fendert Lokaal Bel 06-14520497

lekkere ijscoupe € 24.50 p.p.


Pagina 3

Colofon Fendert Lokaal is een uitgave van

Uitgeverij Lokaal

Specht 17, 4793 HN Fijnaart E. info@uitgeverijlokaal.nl I. www.uitgeverijlokaal.nl

Redactie

Jan Willem van Bodegom T. 06-22011800 E. jw@uitgeverijlokaal.nl Hilde Roemers

Acquisitie

Tom Aarts T. 06-14520497 E. tom@uitgeverijlokaal.nl

Vervolg voorpagina-artikel

Fendertse Errepels in schappen van Jumbo Kwaliteit Het Fijnaartse bedrijf teelt zo’n 250 tot 300 ton aardappelen. “Daar sorteren we zeker een derde uit”, meldt Rob. “Die zijn te klein of niet mooi genoeg. Hoewel de kwaliteit goed is, wordt er toch veevoer van gemaakt. De aardappelen die bij de Jumbo liggen zijn van dezelfde kwaliteit als de aardappelen in onze eigen winkel. We zorgen voor een mooie mix. Dat betekent dat ook de grote maten in de zakken zitten. Zo kun je er alle kanten mee op.”

Druk

Janssen/Pers - Gennep

Aanleveren

Advertenties: advertentie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur

Door Jan Willem van Bodegom

NLdoet bij De Driehoek een om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken en laat zien hoe leuk vrijwilligerswerk is.

Redactionele berichten redactie@fendertlokaal.nl voor: vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen voor: zondag 18.00 uur

Fendert Lokaal wordt elke week op dinsdag/woensdag huis aan huis bezorgd in de kernen Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan. Uitgeverij Lokaal behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Wekelijkse activiteiten Pestalozzihuis Woensdag Biljarten: vanaf 13.00 uur Bingo: start om 14.00 uur, daarna kaarten, sjoelen of Rummikub Donderdag Biljarten: van 13.00 uur tot 16.30 uur Koersbal: van 14.00 uur tot 16.30 uur Vrijdag Biljarten: vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur

Mooi begin De klanten van de supermarkt hebben de Fendertse Errepel meteen omarmd. “De eerste week hebben we drie keer kunnen leveren. Dat zijn zo’n 150 zakken. Dat is een heel mooi begin”, zegt Ad knikkend. “We leveren het hele jaar rond. In juni/juli hebben we de nieuwe, vroege aardappelen. In oktober komen de laatste aardappelen van het land. Daar kunnen we dan de winter en het voorjaar mee vooruit. We zorgen ervoor dat er steeds voldoende Fendertse Errepels zijn.”

Het Oranje Fonds houdt op 11 en 12 maart 2016 de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet stimuleert ieder-

Ook buurtvereniging De Driehoek doet mee aan deze actie en zoekt voor zaterdag 12 maart vrijwilligers die mee willen helpen snoeiafval opruimen. De Driehoek begint om 9.00 uur en hoopt op uw medewerking Vele handen maken licht werk. U kunt zich hiervoor opgeven op telefoonnummer 463616. Graag handschoenen meebrengen!

TER INTRO Vol passie vertellen Ad van de Weijgaert en Rob van der Giesen over hun ‘errepels’. Mijn relatie met de pieper is wat minder hartstochtelijk. Mogelijk heeft dat te maken met een ervaring van pakweg dertig jaar geleden. Tegenwoordig rijd ik voor een frietje naar de plaatselijke cafetaria. Indertijd mikten we de voorgebakken patat en ingevroren snacks in de elektrische frietpan. Behalve als we aanschoven bij mijn toenmalige schoonfamilie. Daar werden de frieten nog op de ouderwetse manier gesneden en in twee keer gefrituurd. Voor dat gedoe dacht ik de ideale oplossing te hebben gevonden toen ik een standwerker aan het werk zag. Onder een parasol demonstreerde het kleine mannetje met pet de ultieme frietensnijder. Het product leek niet meer dan een plastic plankje met een mesje in het midden. De pet toverde met dit kleinood in een handomdraai elke aardappel om tot een portie identieke frietpinnen. Het moest wel een fluitje van een cent zijn, want ondertussen stond zijn mond geen seconde stil.

In het voorjaar 2015 verrichtte Brabantse Waard, in samenwerking met de gemeente Moerdijk en Bernardus Wonen, al het woningbehoefteonderzoek. De vragen bedoeld voor de doelgroep ‘jongeren’ zijn (na toestemming van Brabantse Waard) ook in het onderzoek van de Dorpsraad Fijnaart gebruikt.

Bij de schoonfamilie kon ik meteen aan de slag met mijn jongste aanwinst. Precies zoals ik de verkoper had zien doen, haalde ik de pieper over het plankje. Het vlijmscherpe mes vloog door de aardappel en… door mijn rechterduim. “Vinger eraf, vinger eraf!”, schreeuwde ik uit. De aanblik van mijn hevig bloedende duim maakte me draaierig. Terwijl ik met een natte handdoek bij werd gebracht, zochten de anderen tussen de aardappelschillen naar het topje van mijn duim. Wat zij vonden was niet meer dan een velletje met een stukje nagel. Jarenlang werd dan ook op elke kleine verwonding gereageerd met de kreet: ‘Vinger eraf, vinger eraf!’

Er heeft echter geen overleg plaatsgevonden over de vragenlijst van dit onderzoek tussen Brabantse Waard en de Dorpsraad Fijnaart, zoals staat beschreven in de aankondiging.

Jan Willem van Bodegom Hoofdredacteur Fendert Lokaal

Brabantse Waard distantieert zich van enquête

“Geen overleg over vragenlijst Dorpsraad” De Dorpsraad in Fijnaart onderzoekt de woningbehoefte van jongeren binnen Fijnaart. Daarvoor is onlangs huis aan huis een vragenlijst verspreid. Brabantse Waard waardeert deze inzet, maar heeft niets met deze enquête te maken, zo laat de wonincorporatie weten.


Dé bloemist voor Fijnaart e.o

Tijd voor tulpen Vaste lage prijs: €2,95 per bos 2 bossen voor €5,00 Voorstraat 23, Fijnaart Tel. (0168) 464061 www.bloemenshopmarloes.nl

Fashion week

Win deze week een modecheque t.w.v. € 50 bij Ellen B Mode A fish named Fred ♦ Geisha ♦ Esprit ♦ Poools ♦ Le Comte Sandwich ♦ Mac ♦ Rabe Toni Dress ♦ Zerres

e.com

www.ellenbmod

Voor aan-en verkoop, taxatie en hypotheekadvies

WG Makelaars BV

Voorstraat 17 | 4793 ET Fijnaart | T. 0168-477077 E. info@wgmakelaars.nl | W. www.wgmakelaars.nl

Molenstraat 9, 4793 ED Fijnaart Tel (0168) 462684 Maandagochtend gesloten

Garage Hollander

Garage Hollander

APK - Onderhoud - Reparatie - Verkoop 1e Kruisweg 8a Fijnaart - Tel. 0168 - 465030 - www.garage-hollander.nl

Berghout Onderhoud Groep

ScheepS -en interieurBOuw Voor nieuw of reparatie • Interieur • Teak dek • Meubels op maat • Winkel interieur • Lijsten maken

wOninGBOuw Verbouwen of reparatie van • Keukens • Badkamers • Pannendak • Bitumen dakbedekking • kozijnen repareren of nieuw

vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan! Lonneke de Vrij 06 - 23 42 79 30 www.omzienuitvaart.nl lonneke@omzienuitvaart.nl

Voor meer informatie over woningbouw neemt u contact op met Hans Berghout t: 0168-462489 M: 06-20441189 W: www.berghoutonderhoud.nl E: berghoutonderhoud@gmail.com Voor meer informatie over scheepsbouw neemt u contact op met Robert Berghout M: 06-23752805

• Tijdschriften • Wenskaarten • Kantoorartikelen • Cartridges • Hobbywinkel Voorstraat 8a, Fijnaart


Pagina 5

Spullen gezocht voor Heel ’t Kompas bakt Spaanse windhonden Pannenkoekdag viert jubileum

Lenny Burgers (l) zet zich met Ingeborg Sinke in voor de Spaanse galgo’s.

Lenny Burgers organiseert opnieuw een groot transport met goederen voor de Spaanse windhonden van Galgos del Sol. De oud-Fijnaartse doet hiervoor een beroep op de lezers van Fendert Lokaal.

Pannenkoeken is smullen geblazen!

Voor het tiende jaar wordt op vrijdag 18 maart de Nationale Pannenkoekdag gehouden. Wat in 2007 begon met 60 scholen is uitgegroeid tot een landelijk feest waar meer dan 850 scholen aan meedoen. Een van die scholen is cbs ’t Kompas in Heijningen. De leerlingen slaan vrijdag 18 maart tussen 12.00 en 13.00 uur aan het bakken. Pannenkoeken bak je voor elkaar. Daar draait het om op Nationale Pannenkoekdag, ook bij de tiende editie. Een verjaardag die culinair wordt opgeluisterd met een recept voor een feestelijke jubileumtaart van Siemon de Jong van De taart van mijn tante. Ook sterrenchef Niven Kunz van het Rijkswijkse restaurant

Niven tekent voor een spannend pannenkoekrecept. Hij geeft er zijn eigen draai aan met rode bietenpakkenhoeken met geitenkaascrème. Zo inspireert de tiende verjaardag van Nationale Pannenkoekdag heel Nederland om op 18 maart aan de slag te gaan en pannenkoeken te bakken voor elkaar.

In Fendert Lokaal van 28 juli 2015 stond een uitgebreid artikel over de acties van Lenny Burgers uit Helwijk en Ingeborg Sinke uit Spijkenisse voor de windhonden. In Spanje worden deze dieren gefokt voor jachtwedstrijden. De honden van het ras Galgo speuren hun prooi niet alleen op. Zij zijn ook getraind om ze te doden. Ze zijn ontzettend snel. Na drie à vier jaar neemt die snelheid af. Dan worden de honden door de jagers gedood, maar meestal ergens gedumpt. Jaarlijks gaat het om 50.000 Galgo’s, waarvan de meeste het niet overleven. Sinds 2007 worden de honden opgevangen door de Britse Tina Wales-Solera in Galgos del Sol.

Sinds enkele jaren helpt Lenny Burgers haar. Binnenkort wil Lenny weer een transport naar Spanje sturen. Daarvoor is zij op zoek naar kunststof hondenmanden (middelgroot en groot), dekens (geen dekbedden), lakens, hondenbrokken, hondensnoep, hondenspeelgoed, schoonmaakmiddelen, rvs voerbakken, badlakens, ontsmettingsmiddelen, anti-vlo, ontwormingsmiddelen, blikvoer en een bakfiets. Lenny haalt de spullen op na een telefoontje via 06-16318917. U kunt de goederen ook afgeven bij haar moeder aan de Eksterstraat 33 in Fijnaart. Namens de honden, bedankt.

Alleen nog kaarten voor vrijdagavond

Ciske de Rat bijna volledig uitverkocht Fijnaart en wijde omgeving lopen warm voor Ciske de Rat De Musical van Muziekvereniging Oranjevaan. Een kleine twee weken voor de première zijn de drie voorstellingen bijna uitverkocht. Alleen voor vrijdagavond zijn nog enkele tientallen kaarten beschikbaar.

De musical wordt opgevoerd in de tot theaterzaal omgebouwde sporthal van De Parel in Fijnaart. Deze biedt plaats aan 750 mensen per uitvoering. Alle beschikbare kaarten voor zaterdagavond waren ruim drie weken van te

voren verkocht. Niet veel later gebeurde hetzelfde met de zondagmiddag. Wie nog geen kaarten heeft moet snel zijn, want ook de kaartverkoop voor vrijdagavond gaat hard. Het is dan ook zo goed als zeker dat de jubilerende Oranjevaan voor drie uitverkochte zalen Ciske de Rat De Musical opvoert.

www.oranjevaan.nl/ciske

Het ensemble van Ciske de Rat De Musical. FOTO WEN’S FOTOGRAFIE


Bericht Bericht van van de de wijkagent wijkagent Overlast door jeugd Jongeren veroorzaakten zaterdag 27 februari rond 20.30 uur overlast bij de Fendertstaete in Fijnaart door met hun zaklamp of laserpen de appartementen in te schijnen. Het voorjaar staat voor de deur. De avonden worden langer en de jeugd is weer meer op straat. Jammer dat dit ook overlast met zich meebrengt. Misschien iets voor de ouders om hun kinderen er op aan te spreken. Daar is de politie niet altijd voor nodig. Dergelijk gedrag wordt niet op prijs gesteld. Man wandelt over A59 Zondag 28 februari liep er rond 12.20 uur wederom een man over de A59 bij Heijningen. De politie trof de persoon niet meer aan. Het is levensgevaarlijk. De rijkswegen zijn niet om over te wandelen. Geluidsoverlast Vanuit de Dauwdruppelhof in Fijnaart kwam zondag 28 februari om 15.16 uur de melding van geluidsoverlast. Buren brachten erg harde muziek ten gehore. Deze overlast vindt al jaren plaats. Er zijn meerdere bewoners die het meer dan zat zijn. Besloten is om voortaan verbaliserend op te treden. De boete bedraagt 140 euro. Tevens zal bij blijvende overlastproblemen de muziekinstallatie in beslag worden genomen. Vernielingen/inbraakpoging Op het Evenemententerrein aan de Kadedijk in Fijnaart zijn maandag 29 februari vernielingen ontdekt aan de containers van ijsvereniging ‘t Griegje. Lieden hebben geprobeerd in te breken. Dit is niet de eerste keer. Er worden regelmatig vernielingen gepleegd en/of

wordt getracht in te breken in de containers. Bestelauto in de berm Maandag 29 februari kwam rond 17.20 uur een bestelauto met aanhangwagen in de middenberm van de A59 bij Heijningen terecht. Het ongeval gebeurde in de richting van Willemstad. Er waren geen gewonden. De auto is onder begeleiding uit de middenberm gehaald. De schade is gering. Zeven autoinbraken Tussen dinsdag 1 maart 23.00 uur en woensdag 2 maart 07.00 uur werden in Fijnaart uit zeven voertuigen navigatiesystemen en/of airbags gestolen. De inbrekers sloegen toe aan de Karmijn, Beukenlaan, Specht, Koolmees en Dennenlaan. Helaas was Fijnaart weer eens aan de beurt. Inbraken worden in de regel gepleegd door landelijk opererende bendes die dagelijks op pad zijn. Vaak gaan zij te voet de wijk in met een rugzakje om. Zo vallen ze weinig of niet op. De auto van de dader(s) staat in de regel ergens geparkeerd. Dat kan op een parkeerplaats zijn of bij u in de straat. Heeft u mogelijk iets gehoord of gezien of iemand zien lopen? Bel dan even naar 0900-8844. Gestolen aanhangwagen Aan de Volkerakweg in Heijningen stond ter hoogte van het industrieterrein al enige dagen een aanhangwagen. Deze bleek in januari 2015 te zijn gestolen. De aanhangwagen is donderdag 3 maart teruggeven aan de eigenaar. Busje in de berm Ter hoogte van de carpoolplaarts aan de Parallelweg in Fijnaart raakte donderdag 3

Onlangs kreeg ik de vraag van een moeder dat ze niet wist wat ze haar kinderen te drinken moest geven. Ze wilde hen grootbrengen zónder frisdrank vanwege alle suikers en was daarom maar overgestapt op vruchtendrank.. maart rond 17.30 uur een busje met een aanhangwagen in de berm. De bestuurder was met zijn auto in de berm terecht gekomen. Vervolgens is de aanhanger geschaard. De auto heeft mogelijk met hoge snelheid gereden. Pitbulss vallen honden aan Donderdag 3 maart werden rond 18.50 uur aan de Nieuwe Dorpsweg in Fijnaart twee aangelijnde Bordercollies aangevallen door drie Pitbulls. De Pitbulls waren thuis ontsnapt. De eigenaar van de Bordercollies heeft geprobeerd de honden uit elkaar te halen. Daarbij is hij gebeten door een van de Pitbulls. De eigenaar van de Pitbulls heeft zijn honden gevangen en naar huis gebracht. De schade zal door hem worden vergoed. Ierse Travellers In de regio zijn weer zogenaamde ‘Ierse Travellers’ gesignaleerd. Kenmerkend voor deze groepering is dat men (soms op intimiderende wijze) burgers benaderen om werkzaamheden rond de woning uit te voeren. Denk daarbij aan oprit verharden, goten en daken reinigen etc. De verrichte werkzaamheden zijn vaak van slechte kwaliteit en hiervoor worden achteraf torenhoge rekeningen gepresenteerd. Wees alert, trap er niet in. Vraag beter naar een bekend bedrijf. Hou ze buiten de deur en ver van je erf. Indien u deze ‘travellers’ ziet rijden of staan (Iers of Engels kenteken), meestal met een busje, laat het de politie dan weten via 09008844.

Arno Melis Wijkagent Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan

Vrouwen van Nu brengen de lente naar De Zeven Schakels met NLdoet Vrouwen van Nu uit Fijnaart en Noordhoek gaan vrijdag 11 maart aan de slag voor NLdoet. De handen worden uit de mouwen gestoken bij De Zeven Schakels in Zevenbergen.

Jannie Meeuwisse, lid van Vrouwen van Nu Fijnaart en voorzitter van Vrouwen van Nu Noordhoek, heeft de actie geregeld. De leden beginnen met gezamenlijk koffiedrinken met de bewoners.

Daarna worden 36 plantenbakken gevuld en balkons en tuintjes opgevrolijkt bij de bewoners. De bloemen en potgrond zijn deels gesponsord door Bloemenshop Marloes uit Fijnaart.

Het zijn lastige dilemma’s. Ik wil nooit onaardig zijn, zeker niet tegen deze moeder die zó haar best deed. Maar eerlijk is eerlijk, toen ik de fles zag, wist ik het al. Wat dáár in zat, was niet meer dan VLOEIBAAR SNOEPGOED. Hoe zit dat dan? Het is toch vruchtensap? Klopt, maar óók fruit is suiker! Eén glas sap geeft al een enorme zwieper aan de bloedsuikerspiegel en dat veroorzaakt moeheid, trek in méér en vetopslag. Dit is nou één van die grote instinkers waar we allemaal mee te kampen hebben. Het lijkt gezond maar het is in feite nog erger dan limonade…. Want omdat we dénken dat we goed bezig zijn, geven we vaak nog een glaasje, en nóg één. Het drinkt ook zo gemakkelijk weg. Wist je dat 1 glaasje vruchtensap veel méér calorieën bevat dan 1 flinke appel? En moet je eens zien hoe snel een glas sap is weggedronken. Daarnaast zit een appel boordevol met vezels en die zijn in de fles met sap heel ver te zoeken waardoor dát wat er overblijft één grote suikerbom is. Rijst de vraag: Wat geef ik hen dán te drinken. Alléén maar water? Daar hoef je niet mee aan te komen. En begrijpelijk. Kamp jij ook met dit probleem? Ik heb een idee. Ik heb in de praktijk een fantastisch product: Sticks met perzikpoeder. Het suikergehalte is bijna nihil en je kunt er 1½ liter limonade mee maken. Ideaal voor kinderen en volwassenen en zéker met (dreigende) diabetes.

De eerste 10 personen die n.a.v. dit artikel mailen naar nettie@jouwlijflijn.nl mogen 2 proefstickjes af komen halen in de praktijk aan de Kadedijk 79 op vrijdag 11 maart van 19.00 tot 19.30 uur.


Pagina 7

Geschenkwoningen

klimaat waren deze woningen uitstekend geschikt.

Via de haven van Brouwershaven werden de woningen verdeeld over de eilanden en West-Brabant.

Na de Tweede Wereldoorlog had Nederland te kampen met een heel grote woningnood. In veel huizen woonden twee gezinnen. De woningen waren vaak ook niet erg deugdelijk, maar men deed het met wat er was. Het duurde een tijd voor er geld en materialen waren voor verbetering van woningen. Toen het zuidwesten van het land in 1953 overvallen werd door het water, gingen er bijna 5000 huizen verloren. Dit gebied werd geholpen met geschenkwoningen uit Scandinavië, Oostenrijk en een uit Frankrijk. We zullen de Oostenrijkse en Franse huizen even buiten beschouwing laten, want die zijn anders van opzet dan de Scandinavische. Prefabwoningen De meeste geschenkwoningen

zijn afkomstig uit Noorwegen en Zweden. De delen van de woning worden los van elkaar gemaakt en in elkaar gezet op de bouwplaats. Dit is het systeem van prefabricage. In het noorden van Zweden en Noorwegen zijn in de Tweede Wereldoorlog veel woningen platgebrand en de bevolking had zijn toevlucht gezocht in het zuiden. Door op grote schaal prefabwoningen te produceren en op te bouwen, zouden de geëvacueerden sneller naar hun eigen regio kunnen terugkeren. Het klimaat in het Noordpoolgebied verschilt echter duidelijk van dat in Zuid-Zweden en de isolatiewaarde van de prefabwoningen voldeed daar niet. Het bouwmateriaal werd opgeslagen en het kwam nu uitstekend van pas. Voor het Nederlands

Nadat de stormramp zich voltrokken had, werd geld bijeengebracht door de bevolking van Noorwegen en Zweden. Het Noorse en Zweedse Rode Kruis kochten van dit geld een groot aantal van deze prefab woningen en droegen die over aan het Nederlandse Rode Kruis. Deze organisatie zorgde samen met de gemeenten voor een goede verdeling over de plaatsen waar de nood het grootst was. De regeringen van Scandinavië droegen de woningen over onder de voorwaarde dat ze allemaal ten goede kwamen aan hen die door de ramp dakloos geworden waren. Zoals in de grondbeginselen van het Rode Kruis is vastgelegd, mochten geloofs- of politieke overtuiging geen argument zijn bij het toewijzen van een houten woning. Wel werd bepaald dat ‘asociale mensen, indien mogelijk, niet in aanmerking kwamen’ voor een geschenkwoning. Uitdrukkelijk werd gesteld dat een bewoner minstens drie jaar moest blijven wonen voor er een bouwvergunning of huurovereenkomst voor een ander huis gegeven kon worden en dat was voor sommigen een drempel om een geschenkwoning te accepteren. Die mensen hadden geen hoge verwachtingen van een houten huis. Bij de toewijzing werd rekening gehouden met de gezinsgrootte. Er zijn verschillende types woningen geleverd, bedoeld voor bewoning door 5, 7 of 9 personen. Meestal werden de huizen bewoond door meer dan een gezin. Ouders, oom en tante, broer of zus, woonden bij een

echtpaar in. Je afvragen of je dat wel wilde, was niet aan de orde. Men was ook min of meer verplicht om iemand die aan de wederopbouw werkte, in huis te nemen wanneer er ruimte voor was. Dat vond men geen prettige gedachte. De huurders (of eigenaren) kregen hier wel een financiële vergoeding voor, dus degenen die hier mee te maken kregen, hadden niet het gevoel dat ze er slechter van werden. Het heeft in veel gevallen maanden geduurd voor de woningen opgezet werden. Er moest een eerlijke verdeling gemaakt worden. Vervolgens moest er in sommige plaatsen grond aangekocht worden voor de bouw. Daar werden rioleringen en nutsvoorzieningen in aangebracht voordat de bouw kon beginnen. Geen houten huis Gemeenten vonden nogal eens dat ze een groter aantal woningen hadden moeten krijgen. Aan de andere kant waren er veel mensen die er niets in zagen om een houten keet te wonen. Via de haven van Brouwershaven werden de woningen verdeeld over de eilanden en West-Brabant. Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant ontvingen in totaal 225 Noorse huizen, 237 uit Zweden, 13 Finse en 64 uit Denemarken. Het zal u niet verwonderen dat veel geschenkwoningen adressen hebben gekregen met een verwijzing naar de landen van herkomst, zoals Olavstraat en Finlandplein. Waar ze gebouwd zijn tussen de bestaande bebouwing, is dat natuurlijk niet het geval.


Pagina 8

Reis naar de Oorsprong verschijnt 12 maart

Collectanten gezocht!

Van 4 tot en met 10 april houdt Stichting Hangout Fijnaart een collecte ten bate van activiteiten en evenementen voor de Fendertse jeugd. Hiervoor is de stichting op zoek naar mensen die willen mee helpen om samen met hen langs de deur te gaan. Meer informatie over Stichting Hangout Fijnaart kunt u vinden op www.hangout-fijnaart.nl Aanmelden graag bij de penningmeester: lindadenbrouwer@hangout-fijnaart.nl

Zaterdag in De Graanbeurs

BRUTAAL doet er weer een schepje bovenop BRUTAAL strijkt 12 maart voor de derde keer neer in de Graanbeurs in Fijnaart. De eerste editie was speciaal omdat de organistoren met een toffe (en overigens zelfgemaakte) decoratie kwamen. Dit gold ook voor de tweede editie maar ze deden er nog een schepje bovenop. Voor het eerst in de geschiedenis kwam er een dame draaien in De Graanbeurs. Nu maken Brutaal Events het met de derde editie nog gekker. Met een ijzersterke line-up worden de afgelopen twee edities overtroffen. Is dat het enige?

Nee zeker niet! Deze editie komt er niet één, maar komen er twee knappe dames draaien. Ook wordt er met het podium écht iets speciaals gedaan, maar dat gaan ze van te voren niet verklappen. De laatste editie van BRUTAAL had een vette aftermovie, ook dat wordt deze keer helemaal anders aangepakt! Kortom, zorg dat je er bij bent. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Graanbeurs en zijn in de voorverkoop maar € 5,-. Line-up De line-up bestaat uit: Coen Dacosa, DJ Tjex, Rotyoung, Dani en Beats for Breakfast.

Twee vriendinnen gaan op reis. Naar Mexico. Ze trekken langs de ruïnes van de Maya’s. Maar ze hebben niet hetzelfde plan. De een gaat voor de herkenning van haar oude omgeving, voor haar familie en de spullen die ze zo goed kent uit haar jeugd. De ander heeft een missie: via een gechanneld reisschema wil ze achterhalen wat de Maya’s aan boodschappen in de gesteenten van de oude piramides hebben achtergelaten over het ontstaan van intelligente levensvormen op Aarde. De dames belanden in een wereld van miscommunicatie. Linda van den Boogert uit Fijnaart beschrijft haar spirituele reis naar de bron, die werd ingeleid door een droom. Door wat op haar pad komt te aanvaarden belandde ze tussen eeuwenoude ruïnes, een Mexicaanse familie en boodschappen uit andere

sferen. Het boek laat zich niet alleen lezen als een reisverslag, het geeft een andere kijk op de wereld van de Maya’s en de ideeën rond het gedachtegoed dat zij ooit achterlieten in hun bouwwerken.

www.uitgeverijspiritonpaper.nl

Buurtvereniging De Driehoek Wekelijkse activiteiten Dinsdag 19.30 uur: damesgym. Donderdag vanaf 18.30 uur: biljarten. Vrijdag vanaf 20.00 uur: dansen en rikken (om de week)


Pagina 9

Erwin van der Woerdt FendertInterview is een samenwerkingsverband tussen Fendert Lokaal en de Facebookpagina FijnaartNieuws. Bekende en minder bekende (oud)inwoners van Fijnaart krijgen een vaste vragenlijst voorgelegd. Deze week een interview met Erwin van der Woerdt. pings met glijbanen voor de kinderen gaan we dit jaar weer naar Frankrijk. Ook prima hoor Mijn sterrenbeeld is... Schorpioen Mijn vrije tijd breng ik door met... Ik ben voetbaltrainer en daar gaat redelijk wat vrije tijd in zitten. De tijd die over is, besteed ik aan het gezin Als ik 10 miljoen euro win... Zou het leven een stuk makkelijker worden, maar zou er niet heel veel veranderen De beste voetbalclub van de wereld is... Barcelona Mijn lievelingssport... Dat is voetbal, maar nu ik zelf niet meer speel doe ik 2x per jaar mee met een obstacle run. Lekker afzien door het water, modder en de natuur Mijn naam is... Erwin van der Woerdt Ik woon in Fijnaart sinds... Mijn geboorte op 25 oktober 1976 Men zou mij kunnen kennen van... Ik ben hier natuurlijk geboren en opgegroeid, maar op mijn 12e ben ik gaan voetballen bij RBC in Roosendaal en daar heb ik 12 jaar gezeten: van de jeugd tot aan het 1e Het liefst eet ik… In de zomer alles van de BBQ en in de winter stamppotten en hachee De mooiste gebeurtenis in mijn leven was... De geboorte van mijn dochters Loïs en Isis

Deze film moet iedereen zeker zien... The lone survivor, Fury, en Taken 1, 2, 3 Het boek waarvan ik erg genoot was... Ik lees alleen boeken als ik in het vliegtuig zit. Het laatste boek was van Andy van der Meijden Men kan mij ‘s nachts wakker maken voor... Het koffertje van de postcodeloterij, waarbij Nicolette van Dam aanbelt. Maar als het Gaston is doe ik ook open hoor De mooiste kleur vind ik… Blauw Ik luister graag naar… Edwin Evers als ik naar mijn werk rij. Heerlijke humor Het liefst drink ik... Meestal Spa blauw en als ik op

stap ga een wodka Red Bull Mijn lijfspreuk is… Work hard in silence. Let the succes make the noise Ik heb een grote hekel aan... Onrecht Over 10 jaar wil ik het volgende bereikt hebben... Ik hoop dan mijn TC1 diploma te hebben behaald en trainer te zijn van een club die speelt in de hoofklasse Mijn bijnaam is... Vroeger was dat Witte. Nu is dat Woerdtje Ik ben trots op... Mijn vrouw Debby en mijn 2 kids Mijn favoriete vakantieland is… Spanje, maar vanwege de cam-

Op televisie kijk ik graag naar... Penoza en Flikken Maastricht Fijnaart vind ik... Een prettig dorp om te wonen Het mooiste plekje in Fijnaart is... De sloot bij het bruggetje bij het Esdoornpad/Langs de Kreek. Puur uit nostalgie: schaatsen rond het eilandje en in de zomer vissen en bootje varen met vriendjes uit de buurt Het minst mooie plekje in Fijnaart is… Uiteraard de oude Super. Ik ben blij dat het opgeknapt gaat worden Het mooiste plekje in de gemeente Moerdijk is... Absoluut Willemstad


Pagina 10

Meervoudig concourswinnaar komt naar Fijnaart

Pianist Erwin Rommert Weerstra geeft concert in d’Engelenburgh Met de komst van Weerstra (Leiden 1987) halen Ellen en Marcel Deelen een jong talent in huis. Reeds op zijn zevende werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium. Datzelfde jaar was hij één van de winnaars van een door de VPRO uitgeschreven compositiewedstrijd. In 2001 volgde de eerste prijs bij de landelijke finale van het Prinses Christina Compositie Concours met ‘Een verkeerd walsje’. In 2011 rondde hij zijn Masterstudie solo-pianospel cum laude af. Tijdens zijn conservatoriumtijd werd hij tweemaal winnaar van het Steinway Piano Concours. Eerste prijs Eind 2014 haalde hij in Warschau de eerste prijs bij het internationale Leopold Godowsky ‘Young Virtuoso’ Pianoconcours. In mei 2015 won Erwin de ‘Prix Neuburger’. Op 15 november jongstleden nog de eerste prijs tijdens het concours van Rivierenland Klassiek. Onlangs ontving Erwin uitnodiging van professor Mikhail Petukhov van het Tsjaikovski Staats Conservatorium voor een solo-recital in Moskou.

Het pianotalent Erwin Rommert Weerstra geeft in Fijnaart een gala-concert.

Het belooft een bijzonder concert te worden dat de jonge pianist Erwin Rommert Weerstra op zondag 13 maart geeft in d’Engelenburgh. De met prijzen overladen musicus speelt, in door kaarslicht sfeervol verlichte kamers, werken van Sweelinck, Schubert, Liszt, Beethoven, Debussy, Messiaen en Ravel.

Gala-concert Op 13 maart echter speelt hij eerst in Fijnaart tijdens een ‘gala-concert’. De avond begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt € 12,50. Reserveren is noodzakelijk: 06-8357 2448 of via e-mail: engelenburgh@live.nl Reserveer bijtijds, het aantal plaatsen is beperkt!

Herinneringsbijeenkomst in Fendertshof Op donderdag 17 maart wordt in Woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart stilgestaan bij de bewoners die zijn overleden in het afgelopen half jaar en woonachtig waren in het Fendertshof, Het Kompas en aanleunwoningen in Fijnaart. Familieleden van deze bewoners en medewerkers van

de woonzorgcentra wonen de bijeenkomst bij. Via deze weg is eenieder die zich betrokken voelt, van harte welkom om ook bij de herinneringsbijeenkomst aanwezig te zijn. Aanmelding is niet nodig. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 17 maart om 19.30

uur in de Theaterzaal van het Fendertshof, Kerkring 21 4793 ES in Fijnaart. De deuren zijn vanaf 19.00 uur open. Aansluitend bestaat de mogelijkheid om onder het genot van een kopje thee of koffie nog even na te praten in het Grand-Café.

Belevenissen Door Piet Hendrikx

Militaire dienst 4 In Donge moes ik mijne diensttijd verder uitdiene. Regelmaotig bonnekes type, dan wir kleine materiaole wegbrenge in ut gebouw. Toch moese die apparaote goed teege un stwootje kunne wor. Daor wier meej gegwooid jong. En mar betaole van de belastingcèènte. Ut kantoorke van mijne chef war van lieverlee meej plaante vol gezet. Die ar ik allemaol gestekt en geplant. Wij, de soldaote die daor ingedjeeld ware vroege om un schietoefening. We ware tenslotte soldaote hé. Neje jong, krege we op de schietbaon jirst un show van un ouwe militair, uit Indië, meej zijn piestool. Die knakker, toen bijna zestig jaor, zo we zaage, maokte un koprol en schoot daornao op un schijf. Wij kijke en nie klappe wor. Jil zijn aande zaate onder ut bloed van da piestool. Hij wies nie oe gauw tie weg moes komme. Sjonge jonge. Afijn we hebben eeve meej nu uzi geschoote, mar de leut war teraf. Daor ware ok vaste chauffeurs in dienst en af en toe moog ik ok meej zoon volkswaoge buske rijje, as de partij grwoot war. Ik brocht dan ouwe koptelefoone naor Waolwijk, naor gehandicapten, waant die mense moese die koptelefoone uit mekaore aole. Wa bleek nou, ik zaag die vaste chauffeur in zijn waoge drienke. Hij war ne alcoholist jong en ik moes meneige nog stilouwe ok. Sjonge jonge Ik moes ok ne kjeer un adjudant meej elpe. Ik war daor al om aacht uure en ik moes de kraant maor leeze of un boekske of zo, waant die man moes jeerst op zijn gemak de kraant leeze en zijn koffie uitdrienke. Ik moes wel bij em blijve. Dan duur et lang wor. Sjonge jonge. Ut wier zo erg dak ooverplaotsing aongevraogd heb, terug naor de kazerne, ondanks dak iedere aovond naor uis moog in Ette meej mun eige autooke. Wa bleek nou, mijn diensttijd war al te ver verstreeke, dus ik moes in Donge blijve. Sjonge jonge. Ikke mar solliciteere vur un baon, waant ik ar gewoord dagge dan eerder uit dienst moog. Ik kroop weg in da magazijn en mar schrijve jong. Ik kreeg op un gegeve moment un brief terug dat ik jeen van de vierhonderdentien sollicitaanten war. Da schoot nie op!!


Pagina 11

K E R K B E R I C H T E N H. Jacobus de Meerdere Molenstraat 26 Fijnaart T. 0168-462345 E. pkwest@immanuel-parochie. eu I. www.immanuel-parochie.eu

Pastor: diaken Michael Bastiaansen, T. 06-46341138 Woensdag 9 maart 18.00 uur: H. Jacobus de Meerdere Sobere maaltijd in 40-dagentijd Donderdag 10 maart 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Gebedsviering Na afloop samenzijn met koffie

Zondag 13 maart 09.30 uur: H. Jacobus de Meerdere Eucharistieviering Celebrant: P. de Rooij Zang: Jacobuskoor Misdienaars: Amy en Illa Lector: Toos Koster: W. Schrauwen Collectanten: R. v/d Ham en R. v Mourik Gebedsintenties: Uit dankbaarheid ter ere van Sint Jozef en Antonius. Anna Hamers-van Osta (2) Collecte: voor eigen kerk Na afloop samenzijn met koffie

De Dorpskerk Kerkring 1 Fijnaart De Ontmoetingskerk Wilhelminastraat 64 Fijnaart E. info@pknfijnaart.nl I. www.pknfijnaart.nl

Scriba: Susanne Baan-Slager E. scriba@pknfijnaart.nl T. 0168-320491

Collecte rondgang: Binnenlands diaconaat Collecte uitgang: Kerk Maandag 14 maart 15.00 uur: Fendertshofdienst Voorganger: Ds. F.C. de Ronde

Zondag 13 maart 10.00 uur: De Dorpskerk 5e zondag Passietijd; Meetingpoint Voorganger: Ds. F.C. de Ronde Ambtsdrager van dienst: Adri de Vrij Gastheer/gastvrouw: Peter van der Eijk

Sobere maaltijd in Studieavond met dominee Glashouwer 40-dagentijd Dit jaar nodigt het oecumenische beraad van de gezamenlijke kerken in Fijnaart u weer uit voor een sobere maaltijd in de 40-dagentijd om tijdens deze maaltijd stil te staan bij een eenvoudiger manier van leven en ons dagelijkse omgang met soberheid en solidariteit. De maaltijd wordt bereid met eerlijke producten en is eenvoudig maar voedzaam. Elk jaar gaat de opbrengst van de maaltijd naar een project van één van onze kerken. Ook dit jaar is gekozen voor: Zweers Hoortoestellen CHairman at Uganda Hears Foundation Molenstraat 4 4761 CK Zevenbergen. Op de avond wordt daar extra aandacht aan besteed. Datum: woensdag 9 maart Tijd: 18.00 tot 19.30 uur Plaats: RK Kerk H. Jacobus de Meerdere Fijnaart

Hoofdvestiging Bergen op Zoom Heiningen 115 4623 TN Bergen op Zoom T 0164 - 23 34 73 F 0164 - 23 88 78 info@uitvaartbrabant.nl

Vestiging Roosendaal Bachlaan 3 4702 KD Roosendaal T 0165 - 53 37 85 F 0164 - 23 88 78

Sint Willebrord Den Elshout 7 0165-533785 Breda 076-5416906

De uitvaartverzorging waar u alles mag verwachten! www.uitvaartbrabant.nl

Op woensdag 13 april is er in Fijnaart een studieavond met ds. Willem J.J. Glashouwer, voorzitter van Christenen voor Israël Internationaal. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Waarom Israël? De bijeenkomst vindt plaats in De Vijverhof, Kerkring 1. Aanvang is om 19.30 uur, toegang is gratis. Het huidige Israël is geworden tot een volk als alle andere. Maar is dat wel écht zo? En wat is de oorzaak van het telkens opvlammende antisemitisme, van de Jodenhaat? Dagelijks wordt de wereld geconfronteerd met de twisten tussen de twee zonen van Abraham: Isaak, voorvader van Israël, en Ismaël, voorvader van de Arabische volken. Wat is de Bijbelse achtergrond van actueel-politieke vragen rond de spanningen in het Midden-Oosten? Is er ook zegen voor de Arabieren en Palestijnen en welke rol speelt de islam in dit conflict?

Ds. Willem Glashouwer was voorheen werkzaam voor de EO. Bekende programmaseries uit die tijd waren: ‘Het Ontstaan van de Bijbel’ en ‘Het Ontstaan van Israël’. Hij is tevens medeoprichter van de Evangelische Hogeschool en de Christelijke School voor Journalistiek. Ds. Glashouwer was vervolgens tien jaar voorzitter van Christenen voor Israël. Nu is hij voorzitter van Christians for Israel International’ en betrokken bij het werk in tientallen landen. Hij is auteur van veelgelezen boeken als: ‘Waarom Israël?’, ‘Waarom Jeruzalem?’ en ‘Waarom Eindtijd?’


Pagina 12

Agenda

Arme-luis-kinderen

Woensdag 9 maart 14.00-16.00 uur: Bingo, Pluspunt Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Donderdag 10 maart 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen 14.00-16.30 uur: Rummikub, Pluspunt Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart 14.30-16.30 uur: Knutselclub, Pluspunt Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Vrijdag 11 maart 16.30 uur: Frietavond, Pluspunt Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Zaterdag 12 maart 09.00 uur: NLdoet, buurthuis De Driehoek, Kwartiersedijk 1a in Fijnaart 22.00 uur: BRUTAAL, De Graanbeurs, Kadedijk 6 in Fijnaart Zondag 13 maart 10.00-16.00 uur: Koopgoeddag, Kadedijk 120 in Fijnaart 20.00 uur: Gala-concert Erwin Rommert Weerstra, d’Engelenburgh, Molenstraat 24 in Fijnaart Maandag 14 maart 14.30-16.30 uur: Breicafé en rikken, Pluspunt Fendertshof, Kerkring 21 in Fijnaart Dinsdag 15 maart 14.00-16.00 uur: Watersnoodhuis geopend, Veluwestraat 2 in Heijningen

Op 13 en 20 maart

Laatste Koopgoeddagen Zoals u eerder in Fendert Lokaal hebt kunnen lezen, komt er een eind aan de Koopgoeddagen in Fijnaart. De laatste twee verkoopdagen worden gehouden op de zondagen 13 en 20 maart. Op zondag 13 maart kunt u aan de Kadedijk 120 in Fijnaart terecht van 10.00 tot 16.00 uur voor leuke tweedehands heren-,

dames-, kinder- en babykleding. De kleding is gratis of wordt voor 50 cent of 1 euro per kledingstuk verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel. Leegverkoop Zondag 20 maart wordt van 10.00 tot 14.00 uur een totale leegverkoop gehouden. Alles móet weg! Ook deze verkoopdag is aan de Kadedijk 120 in Fijnaart.

Bridgeclub Fijnaart Uitslag dinsdag 1 maart Lijn A 1. Nel Jonkers & Schalk v.d. Vorm 55,90% 2. Willem Opdorp & Ernst Verwer 54,86% 3. Gerry v.d. Boon & Maarten Schouls 53,47% 4. Pex Rijnberk & Henk Stam 52,78% 5. Ella Huybregts & Hannie van Tilborgh 52,78% Lijn B 1. Joke Machielse & Lia Maat 67,08% 2. Willy Timmers & Nelleke van

Zuilichem 57,92% 3. Tonny van Dis & Jacques Bogerd 57,50% 4. Teunie Boelhouwers & Wim Boelhouwers 57,50% 5. Rob den Engelse & Guido Voet 51,25% Lijn C 1. Yvonne de Buck & Els Saarloos 63,02% 2. Hedy Groeneveld & Jan Hamers 55,00% 3. Nel Magielse & Jeanne van Putten 52,08% 4. Piet Bom & Piet Vermunt 50,63% 5. Els Kamp & Bert Maat 50,00%

KLIEKJES

Het leven kan nog zo eenvoudig zijn en in die dagen ‘mijner jongelingschap’ verstoken van hedendaagse luxer voorzieningen, hygiëne nam toch een voorname plaats in. Zo zal menigeen zich tijdens de oorlogsjaren toen veel artikelen schaars waren, bij hopelijk regelmatig toiletbezoek zich hebben moeten behelpen met redelijk op maat gescheurde krantenpagina’s of gedrukte exemplaren van ‘De Westhoek’. Twee- of drie-laags toiletpapier was een luxe. Misschien, en indien voorradig, wanneer er gasten waren. De wekelijkse wasbeurten vonden plaats in de keuken. Meestal op zaterdag. Het leek water naar de zee dragen, want er waren meer dan voldoende mogelijkheden om daarna weer smerig te worden. Maar mijn moeder had de tegenwoordigheid van geest om ons pas na het avondeten te ‘badderen’. Net als de meeste inwoners van Fijnaart, enkele vooraanstaande medeburgers uitgezonderd, hadden mijn ouders geen douche, geen bad. Ik kan me tenminste niet herinneren dat dergelijke voorzieningen tot de uitrusting van ons huis aan de Molenstraat, pal tegenover de Roomse kerk ‘Heilige Johannes de Meerdere’. Net als bij de meeste gezinnen deden wij het met een zinken teil. Eén of als het meeviel twee ketels kokend water er in en dan met koud water bijvullen opdat wij ons, niet als de drie jeugdige maagden in het verhaal over, Sint Nicolaas, de Bisschop van Myra, zouden verbranden aan kokend heet water. Er was nog geen brandwondencentrum en ‘Tschamba Fii’ was nog niet op de markt om blaarvorming, ook door zonnebrand, tegen te gaan. Met washand en borstel werden onze lichamen gesopt, daarna de haren gewassen, uitlekken op het koude zeil en afdrogen. En aankleden natuurlijk. Meestal in pyjama en dan, nadat ook de nagels waren geknipt, nog even in de woonkamer wat lezen, maar meestal … ‘rap naar bed’. Tegelijkertijd met de wekelijkse wasbeurten thuis en ook op de scholen werd onze hoofden regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van hoofdluis. Soms via de ‘uitpluis-methode’ die men vermoedelijk bij een bezoek aan Blijdorp had afgekeken van de apen, vaak met een speciaal daarvoor ontworpen fijn getande luizenkam. Nee, de hygiëne, zeker in die eerste oorlogsjaren, was niet optimaal. Vooral de gezinnen met een lager inkomen en vaak groot van omvang, hiertoe in een aantal gevallen aangespoord door ‘mijnheer pastoor’, hadden het niet breed. Het begrip ‘armelui’s kinderen’ werd vaak in drie lettergrepen verdeeld tot ‘arme-luis-kinderen’. Tot een volgende keer. Houdoe.

Cees van der Mast

55+ bridge Uitslag dinsdag 1 maart Gele lijn 1. Martha & Piet Berghout 68,75% 2. Nel Keuter & Cobi Verhoeven 56,94% 3. Dit Konings & Jan Hamers 52,78% 4. Corrie & Jan Nieuwenhuizen 51,39% 5. Bets & Piet Kannekens 50,69%

6. Nettie Donders & Jo Sprundel 50,00% Rode lijn 1. Inge & Toon Reijnders 61,98% 2. Corrie van de Berg & Pia Kok 55,21% 3. Anke & Pex Rijnberk 54,69% 4. Tineke Vis & Cora Winkelhof 53,13% 5. Hedy & Barjo Groeneveld 51,04%


Pagina 13

Uitslagen

de Fendert E1 – Seolto E1 4-2 de Fendert E2 – TPO/VOV E1 2-2 de Fendert E4 – Meto O-10 2-1 de Fendert F1 – RSV F1 2-4 de Fendert F4 – Boeimeer F4 0-3 de Fendert C1 – Meto C1 0-3 de Fendert MP1 – DSE MP1 15-2 de Fendert B1 – Moerse boys B1 4-3 de Fendert 3 – EBOH 4 1-3 de Fendert 4 – VVC’68 4 8-4 de Fendert A2 – Internos A2 1-1 de Fendert VR1 – Pelikaan VR1 3-2 VVC’68 F2 – de Fendert F3 1-4 Virtus E4 – de Fendert E5 5-0 Virtus D3 – de Fendert D1 0-3 Seolto D2 – de Fendert D3 1-3 Meto E3 – de Fendert E3 4-1 Internos C4 – de Fendert C2 2-2 Unitas’30 MC1 – de Fendert MC1 0-2 The Gunners 2 – de Fendert 2 0-1 Rood Wit B2 – de Fendert B2 11-1 Stellendam 1 – de Fendert 1 2-1 DSE A1 – de Fendert A1 1-1 de Fendert 2(zo) – Rood Wit 5 2-1

Programma

Zaterdag 12 maart de Fendert D3 – BSC D4 08.45 de Fendert E3 – MOC’17 E8 08.45 de Fendert E5 – Victoria’03 E6 08.45

de Fendert F2 – Kogelvangers F4 08.45 de Fendert F5 – Hoeven F4 08.45 de Fendert MC1 – Cluzona MC1 09.30 de Fendert C1 – Kloetinge C2 10.00 de Fendert C2 – Noordhoek C1 10.00 de Fendert F3 – TPO/VOV F1 10.15 de Fendert A1 – SVC A1 11.00 de Fendert MB1 – S.c. Gastel MB1 11.30 de Fendert 2 – DFS 2 12.00 de Fendert 5 – VVC’68 6 12.30 de Fendert 1 – The Gunners 1 14.30 de Fendert VE1 – Vosmeer VE1 14.30 de Fendert B2 – Roosendaal B5 14.30 Prinsenland F1 – de Fendert F1 09.00 Roosendaal MP1 – de Fendert MP1 09.00 Hoeven E4 – de Fendert E4 09.45 Kloetinge D2 – de Fendert D1 10.00 Hardinxveld D3 – de Fendert D2 10.30 S.c. Gastel E3 – de Fendert E2 10.30 Baronie F3 – de Fendert F4 10.30 Achtmaal E1 – de Fendert E1 11.00 Unitas’30 2 – de Fendert 4 13.00 Zundert B1 – de Fendert B1 13.15 Roosendaal A4 – de Fendert A2 15.00 Zondag 13 maart de Fendert 3 – TPO 3 10.00 de Fendert 2 – Dosko 5 11.00 Donderdag 17 maart MOC’17 VE2 – de Fendert VE1 20.00

Oranje Blauw’14 B1 - Achtmaal B1 3-3 DIOZ D1 - Oranje Blauw’14 D1 1-2 Oranje Blauw’14 F1 - Seolto F1 3-2 Oranje Blauw’14 MP1 - Prinsenland MP2 10-0

vv Oranje-Blauw ‘14 Voetbalquiz Op zaterdag 19 maart 2016 is het weer zover, dan organiseren we de jaarlijkse Voetbalquiz! Net als vorig keer zullen we vanaf 19.30 uur weer een stortvloed aan vragen in verschillende categorieën op jullie afvuren, variërend van redelijk eenvoudig tot zeer lastig. Hoewel het natuurlijk vooral weer een gezellige avond gaat worden, hebben we ook dit jaar weer mooie prijzen voor de echte voetbalkenners. De afgelopen jaren was de kantine tot de laatste plaats bezet met voetballiefhebbers, dus enige spoed met aanmelden is geboden. We spelen met teams, van minimaal 3 en maximaal 5 personen, geef bij het aanmelden wel gelijk de naam van je team op.

Uitslagen

Oranje Blauw’14 1 - SAB 1 0-1 Oranje Blauw’14 za2 - De Fendert 5 afgelast Oranje Blauw’14 2 - Roosendaal 12 2-4 Oranje Blauw’14 3 - FC Moerstraten 3 5-0 Oranje Blauw’14 VE1 - DOSKO VE1 4-2

Programma

Maandag 7 maart VVR B2 – Oranje Blauw ’14 B1 19.30 Donderdag 10 maart Halsteren VE1 - Oranje Blauw’14 VE1 20.30 Zaterdag 12 maart WFB VR1 - Oranje Blauw’14 VR1 12.30 Beek Vooruit B4 - Oranje Blauw’14 B1 13.00 Oranje Blauw’14 D1 - Internos D3 09.30 Kogelvangers F1 - Oranje Blauw’14 F1 09.00 Zondag 13 maart Raamsdonk 1 - Oranje Blauw’14 14.30 BVV’63 5 - Oranje Blauw’14 2 10.00 Virtus 5 - Oranje Blauw’14 3 10.00

Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws altijd even op de website www.oranjeblauw14.nl

Sport

Inschrijving Magielse-toernooi 2016 Zondag 22 mei 2016 staat het 29e Magielse-mini-toernooi weer op het programma.

gespeeld op het sportcomplex de Fendert aan de Parallelweg te Fijnaart.

Een toernooi waar wederom, zoals de laatste jaren, de baten gaan naar de Zonnebloem, afdeling Fijnaart, Heijningen en Willemstad. De Zonnebloem organiseert mede door de opbrengst van dit toernooi ieder jaar vele middagen en avonden voor bejaarden en hulpbehoevende mensen in Fijnaart, Heijningen en Willemstad.

Inschrijfgeld Het inschrijfgeld per team bedraagt € 20,-. Ook betalen alle medewerkers, kader en deelnemers bij binnenkomst op het sportpark € 1,50, dit natuurlijk ter ondersteuning van de opbrengst voor de Zonnebloem. Tevens wordt er een huisaan-huisverloting gehouden, waarvan de uitslag op 22 mei bekend wordt gemaakt. De uitslag wordt tevens via de plaatselijke kranten en op de website van v.v. de Fendert gepubliceerd. Ook wordt er op de toernooidag een kleine dagverloting gehouden,met een aantal mooie prijzen en ook zijn er activiteiten

Half veld Er wordt weer gespeeld op een half veld, met de doelen aan de beide zijlijnen (mini- of zaalvoetbal). Er is een dames- (bij voldoende deelname) en er zijn herenpoules. Het toernooi wordt

voor de jeugd. Opbrengst De opbrengst van het Magielse toernooi bedroeg tot nu toe: Vanaf 1988 tot en met 2015 in totaal circa € 88.000,-. Voor de Zonnebloem, afdeling Fijnaart, Heijningen en Willemstad (2000 t/m 2015), Blauw-wit Roosendaal en de Mytylschool(1988 t/m 1997) en het Gehandicapten Platform de Kernen(1998 en 1999). Team Vieze In 2015 won Team Vieze bij de heren de finale van het 2e van vv de Fendert. De sportiviteitsprijs was in 2015 voor het veteranenteam van vv de Fendert.

Verzamelen Om 09.45 uur verzamelen de teams zich op het hoofdveld voor het voorstellen van de ploegen en is de opening van het toernooi door een van de leden van B&W van de gemeente Moerdijk en bestuursleden van de Zonnebloem. Om 10.00 uur starten de poulewedstrijden. De finale is gepland om 15.00 uur. Inschrijven Mochten er nog dames- of herenteams zijn die hieraan willen deelnemen, dan is een inschrijfformulier op te vragen bij J. v.d. Baard, Van Eijckstraat 11 te Fijnaart, tel. 0168-462906 of 06-53917721 of per e-mail: jvdbaard@home.nl Inschrijven voor 1 mei 2016.


Pagina 14

De Kieviten en HMS organiseren voorwedstrijd turnen Regio Zuid

Sporthal De Parel even een turnpaleis Afgelopen weekend werd door Jeugd en Sportvereniging De Kieviten in samenwerking met HMS Dinteloord de 2e regionale voorwedstrijd 4e, 5e 6e divisie d1 d2 d3 van de KNGU Zuid West in De Parel georganiseerd. Ongeveer 400 turnsters namen het tegen elkaar op in de verschillende niveaus en leeftijdsklasse. Na weken van voorbereiding in de vorm van vrijwilligers zoeken (ehbo, opbouw, afbouw, muziek, telcommissie, jurymeisjes, bedieners voor de scoreborden enz.), medailles bestellen, wedstrijdindeling maken, diploma’s voorbereiden konden de vrijwilligers onder leiding van Marjolein Frijters voor De Kieviten en Conny van de Ree namens HMS beginnen met het opbouwen van de zaal. Twee zeecontainers Vrijdagavond kon men om 20 uur starten met het opbouwen van de zaal. Twee zeecontainers

en een vrachtwagen met materialen van de KNGU werden leeggehaald en in de zaal in de juiste formatie uitgestald. Jurytafels op hun plaats gezet. Muziek en techniek werden in gereedheid gebracht. Om 23.30 uur was de klus geklaard. Druppelden Zaterdagmorgen begon de dag al vroeg. Om 07.30 uur druppelden de eerste vrijwilligers, begeleiders en sporters binnen. Voor De Kieviten mochten dit weekend 10 deelnemers hun oefeningen op balk, vloer, sprong en brug laten zien aan het thuispubliek. Helaas moest Jessy Riedijk zich afmelden vanwege ziekte. Mooie scores Tijdens de eerste voorwedstrijd die in december plaatsvond was er erg goed gepresteerd met hele mooie scores en zelfs een paar welverdiende medailles. Goud voor Noortje Den Hollander, Kim Reuvers en Kaylee Endepoel. En brons voor Summer Heasakkers.

Voor hen is een finaleplaats dan ook al binnen. Dit weekend waren er wat meer zenuwen te bespeuren bij de deelnemers. Wellicht door de eigen zaal en de vele toeschouwers. De sfeer in de zaal was goed en na twee wedstrijdrondes zonder turnsters van de Kieviten mochten op zaterdagavond de eerste twee deelnemers van start. Kim Reuvers viel helaas niet in de prijzen, maar Kaylee Endepoel wist een mooie zilveren medaille te behalen. Zondagmorgen Zondagmorgen was het de beurt aan Summer Haesakkers, Noortje den Hollander, Brechtje Maat en Brechtje Sterre van de Reijt. Ondanks een erg goede wedstrijd met mooie punten konden Noortje en Brechtje niet tot een podiumplaats komen. Summer turnde een erg stabiele wedstrijd en wist hiermee een 6e plaats te behalen. Dankzij een hele goede wedstrijd en veel doorzettingsvermogen wist ook

Brechtje Sterre een mooie zilveren medaille binnen te halen. In de middag was het de beurt aan Mieke de Wit, Naomi Grizell, Kim Leijten en Malou Elenbaas. Ook voor deze turnsters was er geen eremetaal, maar zijn er wel mooie prestaties neer gezet met persoonlijke overwinningen. Vlekkeloos Al met al een erg geslaagd turnweekend die dankzij de goede organisatie vlekkeloos is verlopen. De vele toegestroomde supporters hebben kunnen genieten van mooie oefeningen. Het hele weekend zijn er foto’s gemaakt door Wen’s Fotografie. Deze foto’s zijn vanaf volgende week te bestellen via www. wensfotografie.nl. Alle uitslagen van deze wedstrijd zijn terug te vinden op de website van de KNGU district zuid. HMS en De Kieviten danken de vrijwilligers die hebben bijgedragen om dit weekend mogelijk te maken!

Een turnster van AZTV Zevenbergen in actie.


Pagina 15

Resultaten turnsters De Kieviten Jeugd 1 D2

14. Kim Reuvers

Divisie 6 senior F

2. Kayleen Endepoel

Instap D1

7. Noortje den Hollander 9. Brechtje Maat

Instap D2

2. Brechtje Sterre van de Reijt

Pupil 1 D2

6. Summer Haesakkers

Pupil 2 D2

9. Mieke de Wit 14. Naomi Grizell

Divisie 5 Junior F

10. Kim Leijten 11. Malou Elenbaas

Van de organiserende vereniging De Kieviten namen tien turnsters deel aan de wedstrijden. FOTO’S WEN’S FOTOGRAFIE

Teamkampioenschap voor pony’s

Yan Yan Moorman en Lizette Kamper winnen Brabantse titel In Schijndel vond afgelopen zondag het Brabants teamkampioenschap voor pony’s plaats. Yan Yan Moorman uit Fijnaart en Lizette Kamper uit Heijningen veroverden met hun team van de Oranje Ruiters de Brabantse titel.

Het team reed een viertalproef, die bestond uit twee individuele dressuurproeven en twee springparcoursen. Dit deden de meisjes met hun andere teamleden zo goed dat ze Brabants kampioen werden. Gefeliciteerd dames!

Brandpreventie KBO afdeling Fijnaart houdt op donderdagmiddag 17 maart een informatiemiddag die in het teken staat van Brandpreventie. Een lid van de brandweer komt uitleg geven wat we kunnen doen om brand te voorkomen in huis. Na de pauze worden er nog vijf ronden bingo gespeeld.Deze middag word gehouden In De Graanbeurs en de aanvang is 13.30 uur. Deze middag is toegankelijk voor leden en ook voor introducees. Opgeven kan tot 14 maart bij Piet Frijters, Kon. Julianastraat 12.


Boodschappen doen bij Jumbo Driesen te Fijnaart? Dat kan vanaf nu altijd en overal. Via Jumbo.com bestelt u eenvoudig alles wat u nodig heeft. Wanneer u uw boodschappen ophaalt, kiest u helemaal zelf. Wij zorgen ervoor dat ze voor u klaarstaan in onze winkel. Dat het ophalen snel gaat, beloven we u alvast.

.com Jumbo Driesen 0168-463763 Kadedijk 120b Fijnaart

Uw KIA dealer voor gemeente Moerdijk e.o.

www.dueren.nl Steenpad 9, 4797 SG Willemstad, Tel.: 0168 47 34 35