Page 1

YOU

NEED A

VISION TO

SEE

LIFESTYLE

DESIGN

WILLEM DE KOONING ACADEMIE HOGESCHOOL ROTTERDAM


YOU NEED A

VISION

TO SEE

Lifestyle & Designers zijn beeldmakers. Deze beelden creĂŤren we vanuit onze eigen visie, ons fundament. Een visie die zich gaandeweg ontwikkelt. Als we kijken en werken vanuit een visie, zullen we ontdekken dat we inzicht krijgen op de wereld, op de toekomst en op onszelf.


SY MB OL EN


vertalen verzamelen

ART DIRECTION STYLING

verruimen

INTERIEUR

verkennen

IDENTITEIT

veranderen

MODE

voorspellen

FORECASTING

vertellen verrassen

FOTOGRAFIE TEXTIEL


Je groeit, in vaardigheid en persoonlijkheid. Je creĂŤert karakter en ontwikkelt een eigen stijl. Je begint ingetogen, kwetsbaar en dankzij je vooruitstrevende stappen en confrontaties durf je steeds meer jezelf te laten zien en voor jezelf op te komen. Dankzij deze zelfverzekerdheid verrijk je jezelf en ben je constant in beweging.


LIFE STYLE

DESIGN Lifestyle & design is een vier-jarige bachelor opleiding aan de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam (WdKA). De opleiding biedt facetten uit verschillende vakgebieden aan. Hierdoor is er een groot aanbod aan beroepsmogelijkheden. Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf tot een zelfstandig vormgever. Zo kan je uitgroeien tot artdirector, fotograaf, stylist, forecaster en meer. Dit maakt de opleiding uniek in zijn soort. Het eerste jaar is er vooral op gericht je te laten ontdekken waar jouw voorkeur naar uit gaat, een persoonlijke ontwikkeling. In het tweede jaar ga je jezelf meer oriënteren op de buitenwereld, wat wordt er al gedaan en hoe kan jij hier inspiratie uithalen? Hierdoor leer je je eigen stijl te ontwikkelen. Het derde jaar draait om profilering, wie ben jij en waar sta je voor? Je leert dat visie het belangrijkste is wat een Lifestyler moet hebben. Het is wat jou onderscheidt van de rest. Het vierde jaar is het afstudeerjaar, waarin je al je kennis van de afgelopen jaren toepast om als professional af te studeren. ‘You need a vision to see’

Kijken is iets anders dan zien. Kijken doet iedereen, maar zie je daadwerkelijk wat er om je heen gebeurt? Bij Lifestyle & Design leer je een visie creëren, waardoor je dingen in een andere context kan zien. Je ontwikkelt je om vanuit deze visie een concept op te stellen die visueel en of tastbaar kan worden gemaakt voor een specifieke doelgroep. Je houd je bezig met de presentatie en de vormgeving (styling) zodat je op de juiste manier de boodschap weet te communiceren. In dit magazine laten we drie belangrijke thema’s rondom Lifestyle & Design zien: progressie, strijd en onbegrensd. Anders dan op een normale opleiding waar je uit een boek leert, is een studie aan de kunstacademie meer een ontwikkeling in jezelf. Je maakt een persoonlijke groei door, progressie, wat een heel bijzondere ervaring is. Daarnaast is er veel strijd, vooral met jezelf. De mogelijkheden van de studie zijn onbegrensd. Als je een grens over wilt, zul je daar voor moeten strijden. Dat is wat je sterker maakt. ‘No challange, no glory’. In dit magazine maken we duidelijk waar Lifestyle & Design voor staat. Of je nu aankomend student bent of iemand uit het beroepsveld.


Je daagt de gerechtigde orde uit. Je wilt verandering stimuleren, wat gepaard gaat met strijdlustige moed.

‘no

challenge, no glory’


ART DIRECTION

STYLING

Artdirection bestaat uit verschillende onderdelen die moeten worden vertaald naar een kloppend beeld. Een artdirector is kort gezegd de artistieke leider over de visuele zaken op een set. Een fotoshoot bijvoorbeeld, kan je ontleden naar verschillende onderdelen als belichting, decor, casting, emotie van het model en de manier waarop de make-up is gedaan. Een artdirector is iemand die dit alles in elkaar puzzelt. Het is de bedoeling dat je deze verschillende facetten weet te vertalen naar verschillende onderwerpen. Als artdirector ben je een druk bezet persoon en daarbij heel de dag actief bezig. Een gezonde dosis kennis uit verschillende kunstdisciplines is daarbij een groot voordeel, want de artdirector moet als vertaler een goed overzicht houden op het totale plaatje.

Styling is een veelzijdige discipline, het is toepasbaar op vele vlakken binnen de opleiding. Styling heeft alles te maken met vormgeven. Het vormgeven binnen mode, interieur of identiteit . Als stylist moet je trends kunnen vertalen naar een beeld en een concept. Je houd je bezig met vorm, kleur, materiaal, en props. Daarnaast ben je op de hoogte van de nieuwste trends en weet je deze om te zetten naar een outfit of setting. Styling is een manier van communiceren. Het is de taak van de stylist om het verhaal dat verteld moet worden, duidelijk over te kunnen brengen. Je werkt vaak samen met een fotograaf of bent onderdeel van een heel team, het is dus belangrijk om goed te functioneren in groepsverband.


INTERIEUR Het vormgeven van een ruimte. Het gaat hierbij om de styling en het creĂŤren van een totaalbeeld. Je kunt hierbij denken aan het inrichten van een etalage. Je werkt meestal met een bepaald thema en het doel is om deze visie zo goed mogelijk na te jagen, maar daarnaast is het belangrijk ook je eigen stijl erin verwerken. Er is altijd een bepaalde doelgroep voor de ruimte waar je rekening mee moet houden. Je werkt dus vrijwel altijd voor een opdrachtgever. Je begint met een abstract concept, wat je vervolgens vertaald naar een ruimte. Het is belangrijk kennis te hebben over vormen, kleuren, materialen en trends. Zodat deze op een optimale manier benut kunnen worden, en dat je weet waar je het over hebt.

IDENTITEIT Alles wat je om je heen ziet, draagt een eigen identiteit met zich mee, elk persoon of object. Door je te verdiepen in de verschillende karakters van elke identiteit verbreed je je horizon op het gebied van herkennen en omschrijven. Je leert dat elk willekeurig iets op deze wereld een boodschap of een betekenis met zich mee draagt en je leert hier naar te kijken, te analyseren, visualiseren en tot slot toe te passen. Het uiteindelijke doel is om een met een bepaalde identiteit de doelgroep weten te bereiken. Daar is onderzoek onmisbaar bij. Het is dus belangrijk om hier dagelijks mee bezig te zijn, je leert hierdoor ook verschillende doelgroepen kennen wat essentieel is voor je onderzoek.


MODE Mode is overal aanwezig. Het is het omhulsel van jezelf. Een manier om jezelf te identificeren en zo aan te tonen wie jij bent. Mode binnen Lifestyle en Design hangt samen met de styling hier van. Je leert de basiskennis door middel van patroon tekenen, naaitechnieken en materiaalleer. Deze kunnen van toepassing zijn bij andere vakken, naarmate je meer in mode specialiseert. Ook bij mode moet je op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen. Waar zijn ontwerpers mee bezig en wat zijn nieuwe innovatieve manieren om hier op in te spelen. Het is belangrijk om kennis te hebben van kleur, vorm en materiaal om het juiste concept te kunnen communiceren.

FORECASTING Forecasting draait om het analyseren en het voorspellen van trends. Je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en weet deze te vertalen binnen je vakgebied. Deze trends worden vanuit je eigen innoverende gedachte vertaald naar beeld en concept. Deze prognose bestaat uit een visuele vorm waarin je de trends uitwerkt door middel van beeld. Je moet jezelf continue op de hoogte stellen, zodat je voldoende bagage hebt om op de trends in te spelen. Je werkt als forecaster meestal vanuit je gevoel of intu誰tie. De uiteindelijke taak als forecaster is om bedrijven of kunstenaars weer te geven, wat zich op dit moment en later af speelt.


FOTOGRAFIE Fotografie is een veelzijdige discipline die op vele manieren is toe te passen, Het vormt een belangrijk aspect binnen de opleiding. Bij fotografie leer je al snel de basis over de technische aspecten van een digitale camera, het werken in een studio en de belichting. Door deze basiskennis is het mogelijk om fotografie naar eigen hand te zetten. Doordat de opleiding zo veelzijdig is, is het mogelijk om jouw interessegebied binnen de fotografie op te zoeken. Het is mogelijk om je zowel op digitaal als analoog vlak met fotografie bezig te houden. In de Doka kun je je terug trekken om je eigen foto’s te ontwikkelen.

TEXTIEL Textiel heeft alles te maken met materiaal in verschillende vormen. Je leert de basis kennis van textiel en de theorie hier van. Je leert verschillende technieken om textiel te bewerken en er is vrijheid om te experimenteren. Het is aan ieder om deze basis kennis verder uit te breiden. Deze kennis geeft je de ruimte om groter te denken in vormgeving en presentatie in welke vorm dan ook.


Je bent vrij om je eigen grenzen op te zoeken en deze juist te overschrijden. Durf je eigen ruimte in te nemen om op zoek te gaan naar hoe jij wilt zijn. Ontwikkel jezelf en laat je daarbij niet tegenhouden. Natuur is ons voorbeeld Zij is onbegrensd, oneindig. We verliezen onszelf om op te gaan in deze grenzeloosheid.


you need a vision to see


Femke Poort www.femkepoort.com Wilsun Cheung www.wilsuncheung.com Kijken vanuit een visie betekent dat je een persoonlijk kompas hebt: zicht hebben op je eigen leven. Dit vormt als het ware een fundament voor jouw identiteit en stijl wat je onderscheid van de rest. Mijn kompas als Art irector is ontstaan uit ontevredenheid voor de snelle consumptiemaatschappij. Ik daag de ‘status-quo’ uit door advertising en design in te zetten en op deze manier mijn ideale wereld te laten zien. Regels moeten veranderen, grenzen moeten worden verlegd.

Nienke Hoogvliet www.nienkehoogvliet.nl Ik heb de minor Textiel gevolgd, mijn focus ligt dan ook voornamelijk op ontwerpen van en met textiel. Daarnaast houd ik mij ook graag bezig met experimenteren met andere materialen. Juist ook als ontwerper is je visie heel belangrijk, door je visie ontwikkel je eigenheid en kan je vernieuwend zijn. Ik heb zelf een idealistische visie, ik hoop dat ik met mijn ontwerpen kan bijdragen aan een socialere en milieuvriendelijkere samenleving.

Zonder visie valt er geen uitspraak te doen. Een visie is een houvast, waardoor je grip houdt op wat je wilt uitdragen. Een ongeromantiseerde werkelijkheid dat is waar ik naar streef. Als stylist ga ik op zoek naar de puurheid van dingen. Door de dingen juist te laten zoals het is, kun je je concentreren op hetgeen wat belangrijk is. Door te ontdoen aan overdaad, laat je de daadwerkelijke kracht zien.

Renee Robin van den Bosch www.reneerobin.nl Ik heb geleerd mijn eigen visie en stijl te ontwikkelen. Door de jaren heen is het steeds duidelijker geworden waar mijn persoonlijke interesses en kwaliteiten liggen. Het is belangrijk te weten waar je voor staat en wat je wilt bereiken. Ik hou me op dit moment vooral bezig met mode design en styling. Mijn liefde voor beelden creëren is terug te refereren naar mijn liefde voor mensen. Je kleden is jezelf vormgeven, je tonen aan de wereld. Het is een uiting van persoonlijkheid. Ik zie mijzelf in de loop der jaren werken als creative director van een mode merk of blad.

Malou Amber Strikwerda www.malou-amber.com Milou van Mook www.milouvanmook.tumblr.com Het creëren van een eigen visie geldt als een belangrijke basis binnen elk vakgebied. Ik als stylist kijk zo veel mogelijk om me heen en de informatie die ik in me opneem, vorm ik tot een bepaalde visie. Ik ben er elke dag mee bezig. Het lezen van magazines, blogs of het zien van reclames spelen hier allemaal een belangrijke rol bij voor mij. Ik gebruik mijn visie voor al het werk dat ik maak. het is dus een zeer belangrijk aspect. Als je eenmaal een visie hebt gecreëerd, kun je deze weer overal op toepassen. Dagelijks gebeuren er nieuwe dingen in de wereld. De maatschappij veranderd, net als mijn visie.

Mijn concepten berusten op persoonlijke ervaringen, waarnemingen en intuitie. Het hebben van een visie, jouw basis, is de kern van wat je wilt uitdragen. Ik reflecteer geen harde realistische werkelijkheid, maar creëer een verheerlijking van de dagelijkse roes. Als Conceptual Visual Creator probeer ik mijzelf zoveel mogelijk uit te dagen, maar daarbij mijn identiteit niet te verliezen. Met mijn werk wil ik positieve, serene energie meegeven waarbij niets is wat het lijkt.


deze publicatie is mede mogelijke gemaakt door

Strijd Concept: Femke Poort en Wilsun Cheung Styling: Femke Poort Fotografie: Femke Poort Directions: Karlijn Goudriaan Visagie: Nynke van der Hoek Modellen: Kjeld Slingerland en Virgilmoreno Venchino Onbegrensd Concept: Malou Strikwerda en Nienke Hoogvliet Styling: Malou Strikwerda en Nienke Hoogvliet Fotografie: Femke Poort en Malou Strikwerda Visagie: Femke Poort Model: Carlijn van Leeuwen Progressie Concept: Milou van Mook, Renee van den Bosch en Nienke Hoogvliet Styling: Renee van den Bosch, Milou van Mook en Nienke Hoogvliet Fotografie: Femke Poort Haarstyling: Valeria Albo Visagie: Femke Poort en Renee van den Bosch Model: Fleur d’Hondt

Algemeen Executive Producer: Wilsun Cheung Grafisch Ontwerp: Malou Strikwerda en Femke Poort Teksten: Renee van den Bosch, Milou van Mook en Nienke Hoogvliet Symbolen: Wilsun Cheung en Renee van den Bosch Fotobewerking: Femke Poort Prop Fotografie: Milou van Mook


Belangrijke Adressen Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam Media Art Design Education Bezoekadressen Blaak 10 en Wijnhaven 61, Rotterdam Postadres: Postbus 1272, 3000 PG Rotterdam t. 010 794 4750 i. www.wdka.nl Bureau Externe Betrekkingen Portal_ Door to the River t. 010 794 4786 f. 010 794 4766 e. wdka.projects@hr.nl


ontworpen door malou strikwerda renee van den bosch

/

/

nienke hoogvliet

milou van mook

/

/

femke poort

wilsun cheung

Lifestyle & Design Magazine  
Advertisement