Issuu on Google+

federico cosimo

BIANCULLO work samples


VARIOUS WORKS FOR

SCHMIDT HAMMER LASSEN ARCHITECTS

schmidt hammer lassen is a worldwide famous Scandinavian architectural practice, with built projects all over the globe. As a member of the Concept Development Department I was involved in several competitions and studies in Europe, America and Asia: among these I curated the prequalification entry for the New York Public Library Renovation. I was also entrusted to enhance the communication of the design idea by creating striking diagrams and visualizations for the Singapore Outram Hospital and Oslo Lilletorget competition. Department:

Rasmus Kierkegaard, Helle Hjelmborg, Jacob Ulvsrod Sørensen, Mads Rudi Lassen, Marco Maycotte, Mark Yu-Chen Lien, Rene Arvad Bach Andersson, Thomas Bossel.


Diagrams for the Singapore Outram Hospital competition entry, a mixed-use hospital with office space and garden areas.


ZAANS MEDICAL CENTRE

Zaans Medical Center (ZMC) is a welcoming and innovative hospital focused on fostering the needs of all user categories in a balanced way. Expected to be completed in 2016, the new hospital will replace the old hospital building on the same site. ZMC provides a pleasant environment in which patients can recover comfortably, staff can work as most effectively as possible, and visitors can navigate amenities with ease. My main role in the team was to enhance communication with the client through design proposals, diagrams, visualization and schemes. I also gave a strong technical support, by taking on BIM-related tasks. Project leaders: Francine Houben, Ellen van der Wal, Willeke Smit, Jasper Tonk Team members: Tim van Beurden, Nicolet Bekker, Ryan van Kanten, Jarno Koenen, Rick de Lange, Michelle Zwiers.


long stay patient bedroom

lounges / waiting areas

special treatment unit / intensive care room


The focus of the building is a two storey pedestrian alley. The generous circulation space allows to include in the program “positive distractions� , in order to ehnance and make the hospital experience as less traumatic as possible. The bright colour palette, the warm wooden accent and the captivating graphic elements are used to tell a tale, to give a common theme to the user experience. Every ward has its own orientation system, where different shapes and surface treatment describe what is going on around the user.


bamboo wood

durabella terrazzo floor

wood pattern

colour palette

light fittings


RECTORAT DE L´ACADEMIE DE LILLE

postproduction by bloomimages. © sauerbruch hutton

Lying at the southern corner of the Euralille 2 area, Sauerbruch Hutton’s concept for the Rectorship of the Lille Academy embraces the new key priorities of the French Ministry of Education: transparency, quality education for all and efficiency. The competition brief required us to design a building that would reflect these values while hosting two distinct institution: the Rectorship itself and the regional education services (DSDEN). As a design team member, I was fully responsible for 3D modeling, production of test visualizations and design of facade options. Project leaders: Matthias Sauerbruch, Louisa Hutton, Juan Lucas Young, Isabelle McKinnon. Team members: Remi Jalade, Christian Seidel, Juan Alonso, Liwei Wang, Duarte Vieira.


VENTILATION/HEATING The glazed roof ehnances natural air flow and cooling/heating by convection.

1. LANDING

ONE BUILDING, TWO ENTITIES The Rectorship and the DSDEN buildings have distinct identities defined by size and colour.

2. CUTTING EMPLOYEES CANTEEN A poetic object to ehnance communication and socialization between employees.

ATRIUM This common space, open to the public,and connects the two entities as a whole.

3. OPENING


01 - 05

00

-01

RECTORSHIP

DSDEN

SERVICE AND PARKING

MEETING

Reception Offices Pantry Meeting rooms Circulation

Reception Offices Pantry Meeting rooms Circulation

Servers Waste disposal Storage Electricity Bike and car parking

Auditorium Meeting halls Board room Workshop rooms

Level 00 to 05

Level 00 to 05

Level -01

Level 00

CANTEEN Level 00


postproduction by bloomimages. Š sauerbruch hutton

The concept translates these values into architecture by offering a generous public space to reflect the social mission of the institution: the new Rectorat will showcase and encourage interaction and collaboration between users and visitors. The atrium in particular is a methaporical image of the heart of the Rectorship, and the place acts as catalyst, convergence point and showcase for the social activities. All the main public and communication spaces are arranged and punctuated according to a spatial sequence, revolving around the reception areas and the access points.


CHECKPOINT TUFF

This guardhouse project is part of an extensive restoration proposal for the former Sacchi barracks in Caserta (IT), originally built in the early 17th century over a previous Aragonese building. The municipality of Caserta purchased the area, seeking to refurbish the buildings which are in an advanced disrepair state. The public examination announcement also required the teams to provide the complex with a guardhouse. In particular, the building had to be redesigned over an existing volume, a neglected and weed-infested, tuff barn. While housing the security operations centre, the guardhouse should be the future access checkpoint to a adjacent, currently off limits area. Team members: Luigi Guerriero (creative director), Saverio d’Auria (construction design)


HEB 140 steel beam, reinforced on base

box-like shape beam, welded to column (100x40x3)

corrugated galvanized steel sheet

brushed aluminium panel

10 mm steel ring beam

Due to its conservative nature, the design concept fully implements the theories of contemporary architectural restoration. The principles of authenticity, compatibility, distinguishability, minimal intervention and reversibility inspire the whole project idea, which aims to preserve as much as possible of the existing volume. However, part of the southern wall had to be removed in favour of a windowpane for access check.


In order to achieve a box shape while preserving the existing volume, a steel structure will be fastened on a metallic ringbeam and then fixed on the top of the walls. The anchoring will be possible through steel bars embedded in newly perforated holes in the stone and glued with epoxy resin. This frame will hold the brushed alumin ium plates array, fastened to the structure by screwing the panels on a corrugated metal sheet fixed on the beams.


THE SKYLINE BEYOND THE WALL

“The skyline beyond the Wall� is a multidisciplinary, experimental work in history of architecture, conservation and restoration studies and urban design. Object of the thesis is the district of Halle-Neustadt in Halle (Saale), built from 1963 by the GDR government as a living manifesto of Socialism. The 1989 events, and the reunification, marked for the district the beginning of outmigration, shrinkage and perforation phenomena. The main goal of the project is to stabilize the existing urban and demographic structure, by working with existing resources. Having acknowledged significant architectural and historical values in the original project, an approach based on the current architectural restoration theories was adopted during the design stage, in order to preserve Halle-Neustadt as an evidence of factual history.


¯ Ÿ ­

¯

?

¯

­Ÿ ä

Since the ‘90s, Halle has been losing population in favour of the west. The government is fighting shrinkage by encorauging demolition of empty buildings, resulting in social disgregation.

Demolition sites are being reconverted to greenfield, with no specific destination. Due to the poor economic and demographc condition of the area, no future development is on sight.

Our proposal is to work with local resources. Greenfields will accommodate ephemeral, reversible structures, with flexible program to meet the needs of the population and attract users.


outer shell, glass partitions and salvaged prefab panels

horizontal platform with flexible partitioning system

The original spatial values of the plan are reinstated through the installation of ephemeral architectures, where the Plattenbauten (prefabricated residential blocks) once stood. However, these tubular structures, made of simple boxed steel frames, are meant to provide the population of Halle-Neustadt with flexible and multipurpose spaces. Through the use of glass panels, wooden platform and prefabricated stairs we mean to create spaces for socialization, work and cultural activities. Prefabricated panels salvaged from previous demolitions are also used as partitions, through a reassembly process typical of architectural restoration. The concrete elements are also creatively reinterpreted as decoration patterns or even fully rebuilt as facades for free-climbing and bungee jumping.

steel supporting beams

steel frame structure, bearing beams and platforms

steel frame structure, bearing outer shell


¯

­Ÿ


THE STONES OF NAPLES

In 2009, ongoing works for the Chiaia subway stop in Naples revealed precious evidence of Parthenope, the ancient Greek settlement which was thought to be founded during VII b.C.. After these findings, archaeologists shifted the presumed foundation date one century earlier. The goal of the workshop was to design spaces that could interact with the newly found evidence, while still providing subway access. A strong limitation was the almost complete ban of any other angle than the right angle, as statement of the design workshop. The workshop guidelines also allowed the demolition of a neglected school building on the upper level square, while calling for the defacement and change of use for the building below Piazza S. Maria degli Angeli.


ramp to and from street level

archeological excavation

wc

access from above

wc

museum foyer archeological excavation

museum subway station

museum visitors commuting


wc

wc

Due to the presence of the nearby archeological findings, we decided to focus the site program on cultural activities, with the inclusion of an underground museum. However, the museum is not built around the digsites, as the findings proved to be too modest for such a large space. Yet, they are an integral part of the visitor experience, which starts and ends respectively at the upper and lover excavation sites, passing through a stunning panoramic view of Via Chiaia, one of the most famous streets in Naples.


Through addition and subtraction of volumes, the design activates new aggregation spaces and points of interest. The covered piazza of the new museum is a sort of hub, a cavity in the solid street front, connecting the two active levels. It also has a symbolic meaning, as it could be experienced by the user as a ‘descent’ (or, vice-versa, a ‘climb’, in Naples’ past and future.


thank you. federico.biancullo@gmail.com


Federico Cosimo Biancullo - Selected works