Fastighetsmappen Norrbotten 2020/2021

Page 1

NORRBOTTEN 2020/2021

VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER


NORRBOTTEN | 2020/2021

Sluta leta. Vi har gjort det åt dig. Äger eller förvaltar du fastigheter? Då vet du hur svårt det kan vara att hitta leverantörer och entreprenörer. I Fastig­ hetsmappen har vi samlat företag som gärna arbetar med små och stora fastigheter så att du enkelt hittar det du behöver, när du behöver det. Ett verktyg med aktörer/ annonsörer som riktar sig till er som fövaltar eller äger fastigheter. Fastighetsmappen skickas kostnadsfritt en gång per år till fastighetsägare i ditt län. Vårt mål är att erbjuda ett komplett verktyg som ständigt utvecklas och förbättras. Därför är dina åsikter viktiga för oss. Saknar du något eller har du några tankar och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på kontakt@fastighetsmedia.se eller 0651688 75. Vi erbjuder även en onlineversion av Fastighetsmappen som skickas ut via e-post. Genom att anmäla dig via vår hemsida får du enkelt tillgång till verktyget även när du inte har den tryckta mappen nära till hands.

Vill du få mappen via e-post? Enkelt. Smidigt. Anmäl dig idag på www.fastighetsmappen.se

Postadress: Box 57, 827 22 Ljusdal Telefon: 0651-688 75

Besöksadress: Södra Järnvägsgatan 25, Ljusdal

E-post: kontakt@fastighetsmedia.se

Webb: www.fastighetsmappen.se


VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER

Innemiljö & Fastighet

Produkter

Proline Nord AB Rörrenovering

5

Balco AB

Balkong, Inglasning & Renovering

6

Pitedalens Plåtteknik AB

Byggplåt & Takrenovering

7

Härjedals Kök AB Köksinredningar

Värme & Ventilationsteknik AB

Energioptimering, Service, Luftinjustering

9

Rennit

PB Fiberteknik i Norr AB

Totalentreprenad Fibernät

10

Promectum Sweden AB LED-belysning

24

Polartak AB

Papptak, Tätskikt, Takisolering

11

Norrbottens Kyl & Maskinservice Tvättutrustning, Hushållsmaskiner

25

Bengt Johanssons Rör AB

VVS & Avloppsrensning

14

Acetec AB

Ventilationskontroll i Norrr

OVK - Ventilationsbesiktningar

15

FF - Fastighetsservice

Ekonomisk förvaltning & Fastighetsskötsel

16

Nordisk Rörservice AB

VVS, Service & Installation

17

Administrativt, Konsulter & Övrigt

Svenska Papptak & Tätskikt AB

Tak, Tätskikt & Taksäkerhet

19

Värme & Ventilationsteknik AB

Energioptimering, Service, Luftinjustering

9

20

FF - Fastighetsservice

Ekonomisk förvaltning & Fastighetsskötsel

16

Swoosh Miljöföretaget i Umeå AB Relining Andreas Samuel Bygg AB

Byggservice, Underhåll, Renovering

22

Ottos Plåt AB

Plåtarbeten, Takbyten, Takskottning

26

Skarvfria Hängrännor

Ventilation, Avfuktare, Luftrenare

Läs mer om:

Inför stämman, sid 8 • Elbilsladdning, sid 13 • Spola rent, sid 18 • Utemiljö, sid 23

www.fastighetsmedia.se

12 21

Baksidan


HITTA LEVERANTÖRER OCH ENTREPRENÖRER TILL ER FASTIGHET

UPPDATERAD! WWW.FASTIGHETSMEDIA.SE HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE. PROVA DU MED!

På www.fastighetsmedia.se hittar du allt du behöver till er fastighet. Här har vi samlat leverantörer och entreprenörer från hela landet. Filtrera enkelt på region, bransch m.m. Se företagets profil och aktuell annons från Fastighetsmappen och kontakta enkelt de leverantörer du önskar komma i kontakt med.

Leverantörer och Entreprenörer – Snabbt och smidigt på nätet


Huset byggt på 40-50-60-talet?

Avloppsrör i gjutjärn? Kanske är det på tiden att börja se över dessa och slippa vattenskador och höga kostnader. Kontakta oss så berättar vi hur man renoverar gamla rör utan att riva ut väggar och golv.

Daniel Löfvenmark: 076-770 80 66, daniel.lofvenmark@proline-group.se P-O Nilsson: 070-836 34 76, p-o.nilsson@proline-group.se Filip Granberg: 070-104 00 17, filip.granberg@proline-group.se

Torpslingan 25 C, Luleå | Lärlingsgatan 20, Umeå www.proline-group.se

5


Hur mår dina balkonger? Våra skräddarsydda balkongsystem minskar energiförbrukningen, vilket gynnar ekonomin och miljön – både på kort och lång sikt. De bidrar också till ökad trivsel för de boende – och håller i minst 90 år! Läs mer om den unika Balco-metoden på www.balco.se

6

Sjøsiden Boligpark, Svolvær in Norway Photo: steven@lofotenarctic.com


Det lilla plåtslageriet med fokus på kvalitet! KONTAKTA OSS FÖR RÅDGIVNING OCH OFFERT

”Vi hjälper bostadsrättsföreningar och fastighetsägare med takrenovering”

P

itedalens Plåtteknik AB är det lilla plåtslageriet med stort fokus på kvalitet, för oss är ett bra jobb en självklarhet. Vi hjälper er som företag, bostadsrättsförening eller dig som privatkund med både små och stora projekt inom byggplåt och takrenovering.

KONTAKTA OSS FÖR KOSTNADSFRI RÅDGIVNING OCH OFFERT Niklas Nygren Telefon: 070-320 74 01 E-post: niklas.nygren@pitedalensplat.se

Anton Nygren Telefon: 070-320 74 02 E-post: anton.nygren@pitedalensplat.se 7


. Inför arsmö tet

SÅ FÅR NI DET ATT STÄMMA

Det finns kanske en anledning till att det kallas stämma, det är på det årliga stormötet ni ska staka ut era gemensamma mål och fatta besluten som tar er dit. Vi frågade Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna hur man skapar det bästa årsmötet. Vilken är årsmötets funktion?

Jag ser det som styrelsens examensdag. Det är då de ska visa i siffror och ord vad de gjort under året. Dessutom är det en möjlighet att få träffa sina grannar. Många föreningar passar på att göra stämman till något extra, genom att bjuda in en föreläsare som berättar om något spännande – eller genom att avsluta kvällen med gemensamt fika eller middag.

Vilka formella krav finns för ett årsmöte?

Att kallelsen skickas inom de ramar som stadgarna föreskriver, oftast 2–4 veckor före stämman, och att den innehåller de ärenden som stämman ska fatta beslut om. De obligatoriska punkterna är bland annat fastställande av balans- och resultaträkning, resultatdisposition och frågan om styrelsens ansvarsfrihet. Dessutom är det viktigt att ta in de ärendeområden som eventuella motioner rör.

Vad innebär ansvarsfrihet?

Att medlemmarna godkänner sättet styrelsen skött föreningen på under det räkenskapsår som årsredovisningen behandlar. Om styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet finns det möjlighet för medlemmarna att driva en skadeståndsprocess om de anser att styrelsen uppsåtligen eller av oaktsamhet har skadat föreningen. I praktiken är det väldigt ovanligt att det går så långt.

Hur ska styrelsen förbereda sig för att årsmötet ska blir bra?

Det är bra att göra en tidplan och sätta upp hålltider så att allt blir gjort och i rätt tid. Utöver kallelsen så kan det handla om att boka lokal, kanske en föreläsare och en extern stämmoordförande. Många föreningar tar in en sådan, eftersom det gör styrelsen friare under mötet. En ytterligare anledning till att en förening väljer en extern stämmoordförande är att mötesordföranden inte bör hålla i klubban vid beslutet om egen ansvarsfrihet. Vi från Bostadsrätterna är ofta anlitade som stämmoordförande, men det finns även föreningar som löser frågan genom att man kommer överens med en grannförening om att man sitter stämmoordförande på varandras stämmor.

Får man ta upp nya frågor på stämman?

Nej. Allt som ska beslutas om ska stå i dagordningen i kallelsen. Den ligger till grund för vilka beslut som ska fattas på stämman. Oavsett om medlemmarna väljer att gå på stämman eller inte ska man kunna lita på att inget nytt kan uppkomma under själva stämman.

Finns det några kom ihåg som du vill skicka med alla föreningar?

Att ge stämman en trevlig inramning. Det kan handla om att välja en bra lokal, se till att det finns hörselslingor om man har många äldre medlemmar. Och en högtalaranläggning med mikrofoner så att både styrelse och medlemmar med frågor kan göra sig hörda.

Vettiga vattenvanor Du som har ansvar för många hushåll kan både tjäna pengar och göra en insats för miljön om du får de boende att minska vattenförbrukningen. Här är tips om vad du kan göra och vad de kan göra.

Dusch:

SOLKLART!

81 %

av svenskarna vill att vi ska satsa mer på solenergi.

0,06 % av den energi vi förbrukar idag kommer från solen.

8

Du kan: Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden. De kan: Duscha snabbt istället för att bada.

Tvätt: Du kan: Informera om vilket vatten ni har. Är vattnet mjukt eller hårt? De kan: Om de har mjukt vatten, använda den lägsta doseringen tvätt och diskmedel för att det ska bli rent.

Handdisk: Du kan: Uppmana de boende att inte diska under rinnande vatten, att skölja i kallt vatten och använda lite diskmedel. Om det är lödder kvar när de släppt ut vattnet har de använt för mycket.

Maskindisk: Du kan: Koppla diskmaskinen till kallvattenkranen. De kan: Fylla diskmaskinen och använda ”sparprogram” så ofta som möjligt. Följa doseringsanvisningarna på diskmedelsförpackningen, alternativt använda diskmedelstabletter som är svårare att överdosera. Ibland räcker det till och med med en halv tablett. Källa: Naturskyddsföreningen


Värme & Ventilationsteknik AB arbetar med professionell drift och underhåll av energisystem i fastigheter.

VI ERBJUDER:  Serviceavtal

 Inventering och dokumentering

Dagens tekniska lösningar skapar förutsättningar att spara mycket pengar på energieffektiv drift. Det lönar sig i längden att ha smarta energilösningar och som gör kontinuerlig översyn av experter som hela tiden optimerar anläggningen.

Välkommen att höra av dig, så gör vi gemensamt en översyn av behoven i din fastighet.

ENERGIOPTIMERING

VENTILATIONSSERVICE

Björn Borgeryd, 070-535 93 36 bjorn.borgeryd@ventteknik.se

av befintliga anläggningar  Energieffektivisering i befintlig anläggningar  Planerat underhåll och felavhjälpning  Akutservice avhjälpande underhåll på er anläggning vid behov  OVK besiktningar av fastigheter

LUFTINJUSTERING

Roger Bergström, 070-535 93 40 roger.bergstrom@ventteknik.se

STYR & REGLER

Erik Wiklund, 0705359394 erik.wiklund@ventteknik.se

WWW.VENTTEKNIK.SE Värme och Ventilationsteknik AB • Tullnäsvägen 3, 945 31 Norrfjärden 9


Din totalentreprenör när det gäller fibernät • Fibersvetsning • Totalentreprenad fibernät • • • •

Fiberblåsning Projektering Dokumentation Inmätning av fibernät Egen maskinpark

PB Fiberteknik AB peter@pbfiber.se 070-5905566


11


12


Framtidssäkert med

elbilsladdning Är ni redo att erbjuda lösningar för laddning av elfordon? Vad krävs och hur stort är behovet? Idag finns modern teknik och möjlighet att bygga laddstationer nästan överallt. Även mindre föreningar och samfälligheter kan installera laddstolpar om det behövs men det finns en del att tänka på innan man sätter igång. Text: ELIN BERGSTRÖM Foto: istockphoto.com

E

lbilarna blir fler och fler i Sverige och under 2020 kommer de enligt prognosen att uppgå till ca 133 000 fordon. Det innebär att fler kommer att behöva tillgång till enkel och flexibel laddning, både hemma och på arbetsplatsen. Ett av företagen som satsar stort på elbilsladdning är Wallbe. VD Henrik Karlsson menar att resan mot en fossilfri fordonsmiljö bara har börjat. – Just nu är vi på väg mot en boom, berättar han. Om några år kommer vi att se ett riktigt stort uppsving på elbilsfronten.

Stort behov i städer

Idag är behovet av laddstationer störst i storstäderna. Wallbes starkaste kundkrets finns i Mälarområdet men även Malmö och Göteborg är på frammarsch. Wallbe erbjuder en helhetslösning med allt från installation till rådgivning och man upplever ett stort intresse och en ny syn på elbilen och dess möjligheter. – Det finns flera sätt att göra det här på och många vill vara med, säger Henrik Karlsson. Det första man behöver göra är att bilda sig en uppfattning om hur många i fastigheten som har eller funderar på att skaffa elbil. Om det rör sig om ett fåtal så går det ofta att lösa på befintliga parkeringsplatser eller i garage, men så fort det blir fler intresserade blir kraven högre. Det gäller att se till att alla får plats, att systemen är brandsäkra och att eltillförseln räcker till. Man måste även ha genomtänkta lösningar för debitering av kostanden för laddning. Wallbes filosofi är att erbjuda ett helhetspaket som oftast börjar med rådgivning.

I takt med att elbilarna blir fler så ökar även behovet av laddstationer. Att erbjuda sina hyresgäster möjligheten att ladda bilen höjer attraktionskraften och ökar värdet på fastigheten.

Enligt Henrik Karlsson på Wallbe kan en Därefter kommer projektering, installation investering i bra elbilsladdning, eller i alla och löpande service. Något som är viktigt, både för företagen som fall goda förberedelser, vara ett stort erbjuder laddstationer steg mot ett högre och för de som får dem installerade är att tänka bostadsrättsvärde. Och en tryggare framtid i långsiktigt. Det måste fråga om klimatet. vara möjligt att ladda både el- och hybridbi– En av förutsättlar och systemen måste ningarna för att vi ska HENRIK KARLSSON, WALLBE kunna växa i takt med kunna få ett fossilfritt att vi får fler och fler Sverige inom några år är att det går lätt och smidigt att ladda sitt fordon. elfordon, säger han. Att ha en bra lösning för debitering är viktigt, inte minst i en bostadsrättsförening. Med Wallbes system betalar varje användare för sin OBS! Att ladda ett elfordon i ett vanligt uttag kan egen elanvändning och kostnaden bestäms i vara extremt farligt. Överhettning och spänningsden enskilda föreningen eller samfälligheten. problem är vanligt och kan få katastrofala följder.

”Det finns flera sätt att göra det här på och många vill vara med”

Tänk på detta när ni ska installera elbilsladdare: 1. Läs av behovet. Behövs elbilsladdning? Hur många är intresserade just nu? Vad tror vi om framtiden?

3. Ta hjälp. Elbilsladdning är ganska nytt och det kan vara lätt att gå vilse i djungeln. Fundera, låt det ta tid och budgetera långsiktigt.

5. Besluta om fastighetens/föreningens inställning till laddningskostnaden. Är det några enstaka som nyttjar laddstationen? Eller vill man ligga i 2. Förbered ytor och byggnader. Om en framkant och se till att erbjuda alla ny parkeringsplats ska anläggas eller 4. Se till att det system som installeras att på sikt ha ett elfordon? Ska var och ett nytt garage byggas upp, tänk på fungerar med fastighetens energibe- en betala för sig eller vill man ha ett lastning. gemensamt system? att elfordonen blir fler och fler, även om intresset lyser med sin frånvaro för stunden. Psst!! Glöm inte att undersöka möjligheterna till investeringsstöd! Både statliga och kommunala stöd har erbjudits under olika perioder och mest information finns för tillfället hos Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Icke-publik-laddinfrastruktur/

13


Professionella rörarbeten sedan 1952 ALLT INOM VVS Professionella rörarbeten 1952 1952 Professionella rörarbeten sedan Allt inom VVS sedan Avloppsfilmning • Avloppsrensning • Nybyggnationer • Fjärrvärme

Avloppsfilmning • Avloppsrensning • Nybyggnationer • Fjärrvärme Förenergiutgifter privatpersoner & -företag! Allt inom VVS Minska era spara pengar! Vi hjälper gärna er förening med olika energibesparingar. Avloppsfilmning • Avloppsrensning • Nybyggnationer • Fjärrvärme Till exempel byte av fjärrvärmecentraler, termostatbyten, cirkulationspumpar och energibesparande blandare. För privatpersoner & företag! Kontakta oss så berättar vi mer.

LULEÅ • 0920-22 42 00

Magasinsgatan 17A, 972 41 Luleå info.lulea@johanssonsror.se

BODEN • 0921-554 30

Maskinvägen 6, 931 37 Skellefteå info.skelleftea@johanssonsror.se

BODEN • 0921-554 30 Läs mer på vårKopplingsvägen hemsida! 1, 961 38 Boden info.boden@johanssonsror.se www.johanssonsror.se

Maskinvägen 6, 931 37 Skellefteå info.skelleftea@johanssonsror.se

LULEÅ • 0920-22 42 00

Magasinsgatan 17A, 972 41 Luleå info.lulea@johanssonsror.se

14

SKELLEFTEÅ • 0910-555 55

Kopplingsvägen 1, 961 38 Boden info.boden@johanssonsror.se

Läs mer på vår hemsida! www.johanssonsror.se

SKELLEFTEÅ • 0910-555 55

UMEÅ • 090-139 116

Storgatan 7 A, 903 20 Umeå info.umea@johanssonsror.se

UMEÅ • 090-139 116

Storgatan 7 A, 903 20 Umeå info.umea@johanssonsror.se


OVK? Lugn, vi hjälper er

Vi är ett litet lokalt företag med personlig service som är certifierade för OVK enligt Riksbehörighet K. Det vill säga alla typer av byggnader och ventilationssystem. Vi hjälper er förening med kontrollen samt ger råd och tips för en förbättrad inomhusmiljö samt en lägre energikostnad. OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska göras regelbundet, i alla byggnader med mer än 2 hushåll. Det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen, som ska se till att OVK utförs. Det ska finnas OVK-protokoll för byggnaden, hos kommunens byggnadsnämnd

Kontakta oss så berättar vi mer!

0738 - 44 77 22

alexander@ventilationskontrollinorr.com www.ventilationskontrollinorr.com

15


Gör fastighetsägandet lättare med oss

Våra engagerade och duktiga medarbetare älskar allt inom ekonomisk förvaltning och det som du kanske tycker är utmanande med allt som rör fastighetsägande. Inga fler lappar i trapphusen Med vår nya webbportal och app får du som fastighetsägare bättre kontroll över verksamheten samtidigt som du får ett smidigare och enklare arbetssätt. Vi samlar all info om era fastigheter på ett ställe och ger er ett verktyg för att möjliggöra digitala möten, dokumenthantering, uppgiftshantering, felanmälningar samt digital avtals- och kontraktsignering. Vi kommunicerar smidigt med alla boende via vår webbportal och app.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Växel: 0771 – 330 300 www.ff-fastighetsservice.se

16


Vi hjälper Fastighetsägare och Bostadsrättsföreningar med Service och Installation

Ditt VVS-företag i Norrbotten

Nordisk Rörservice AB är ett komplett VVSföretag som är verksamma i hela Norrbotten. Vi utför entreprenader och serviceuppdrag åt fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Kontakta oss för kostnadsfri offert och rådgivning. Telefon: 070-2065653 E-post: fakturanrs@gmail.com

17


På mindre än en halvtimme har rören i fastigheten rensats med hjälp av högtrycksspolning.

Spolar rent med högtryck Raka rör. Eller böjda. JRAB högtrycksspolar dem alla. Med enbart rent vatten blir ledningar och stammar fria från fett och smuts. TEXT: ELIN BERGSTRÖM

I

När en fastighet ska högtrycksspolas börjar man inne i lägenheterna. På mindre än en halvtimme har rören rensats, från köksavloppet och ut till stamledningen. Detta görs i alla lägenheter som har samma stam. Därefter spolar man själva stamtillfälle. ledningen. Vattnet för med sig allt som inte ska – Ett avloppsstopp inträffar ju alltid på fredagkväll! skämtar Richard Samuelsson på Jönköpings vara kvar ut på avloppsnätet. I samband med spolningen kan man även passa Renhållning. på att besiktiga fastigheIdag har vi nya matvanor tensrör. Äldre gjutjärnsrör i Sverige. Vi influeras av kan vara en källa till oro andra kulturer och lagar men många renhållningsmat på nya sätt. Fett som firmor har möjlighet att sköljs ner i köksavlopp kan filma ledningarna efter lätt orsaka beläggningar spolning. Då kan man lätt och proppar i rören. Därför upptäcka porer och skador bör alla ledningar spolas Richard Samielsson på ytorna och fastighetsägaregelbundet och idag kan det Jönköpings renhållning ren kan planera eventuella göras snabbt och enkelt. rörbyten i god tid. Richard Samuelsson Bara vanligt vatten rekommenderar högtrycksspolning vart femte till Vid en högtrycksspolning används inga kemikationde år för att undvika problem. Han berättar lier. Bara rent varmt vatten som spolas in med att efterfrågan har ökat markant den senaste tiden högtryck. så man får nog säga att den här branschen går för – Vattnet är 70 grader varmt och vi gör jobbet högtryck! utan att tillsätta något annat, säger Richard. ngen vill ha stopp i avloppet. Det kan innebära stora kostnader för en fastighetsägare och risk för vattenskador. Dessutom händer det alltid vid fel

“Ett avloppsstopp inträffar ju alltid på fredagkväll”

18

TA HAND OM AVLOPPET  UNDVIK STOPP! 1. Undvik fett i avloppet. 2. Inga matrester i avloppet. 3. Spola rören rikligt med vatten och diskmedel. 5. Spola inte ner något som inte kan lösas upp. 6. Håll rent golvbrunn och vattenlås ofta. 7. Underhållsspola och kontrollera rören.

KÄLLA: hd.se/native/avloppsjouren


SVENSKA PAPPTAK

www.svenskapapptak.se

& TÄTSKIKT AB

Din takläggare i Norrbotten DET SJÄLVKLARA VALET FÖR FASTIGHETSÄGARE OCH BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

S

venska Papptak & Tätskikt AB är ett norrbottniskt takföretag med bas i Luleå. Vi har hög expertis inom papptak och inbyggda tätskikt. Vi erbjuder till största del ny- och omläggning av papptak och tätskikt. Vi riktar oss till fastighetsägare, byggentreprenörer och privatpersoner. Det viktigaste för oss är att du som kund blir nöjd, för att vi vet att nöjda kunder skapar oss fler arbeten i framtiden.

Inbyggda tätskikt

Takbesiktning

Taksäkerhet

Papptak

Service/Underhåll

Rådgivning och offert

Svenska Papptak & Tätskikt AB

Telefon: 070-259 26 59

Snövägen 271, Luleå

E-post: joakim@svenskapapptak.se

Du kan alltid känna dig trygg när du anlitar oss för ditt inbyggda tätskikt då våra montörer är tätskiktscertifierade och aldrig lämnar ett projekt utan att de vet att det är 100% vattentätt.

Att använda sig av papptak är ett bra alternativ om man vill ha ett hållbart tak till ett rimligt pris.

Vi erbjuder fri takbesiktning och takkonsultation. Vi går igenom taket med er och behöver taket läggas om så lämnar vi sedan en kostnadsfri offert till er.

Vi utför både service och underhåll på tak och ger dig goda råd och tips för just ditt tak.

Vi hjälper dig att montera alla typ av taksäkerhet som t.ex. snörasskydd, takstegar, gångbryggor, väggstegar och mycket mer.

Vi erbjuder alltid kostnadsfri konsultation och offert. Tveka inte att kontakta oss om du har om din fastighet.

SVENSKA PAPPTAK & TÄTSKIKT AB 19


20


Nya hängrännor utan skarvar och utan krångel! Hängrännorna tillverkas på plats. Vi gör hela jobbet om ni vill. Nedmontering, bortforsling, tillverkning och montering. Kontakta oss för ett samarbete. Enkel och fast prissättning samt korta leveranstider. Ring oss idag!

Problem med läckande hängrännor? - Kontakta Rennit så hjälper vi er. Vi har erfarenhet att jobba mot fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.

010-221 69 77 www.rennit.com

Rennit – den skarvfria hängrännan tillverkas och monteras utan skarvar. Hängrännor, stuprör och tillbehör är tillverkade av målad stålplåt från SSAB med 15 års färggaranti. Rennit Sverige - Kyrkogatan 5a - 972 32 Luleå Epost: info@rennit.com - Web: www.rennit.com 21


”Gör man ett bra jobb sprider sig ryktet snabbt, det märker vi tydligt” Under de femton åren som vi jobbat med byggservice, underhåll, renovering och tillbyggnader har vi fått genomföra en mängd utmanande uppdrag och fått massor av spännande kunder. Vi hjälper våra kunder med allt från att justera dörrar och göra stambyten till att genomföra större om- och tillbyggnader. Våra hantverkare är engagerade, ansvarstagande, serviceinriktade, kunniga och vana att arbeta i hem och miljöer där annan verksamhet pågår samtidigt. Som kund får du hög servicegrad med en dedikerad kontaktperson. Antalet kunder ökar hela tiden. Men det är väl så att gör man ett bra jobb, så sprider sig ryktet snabbt.

22

0911-22 10 44 • byggservice@ansabygg.se • www.ansabygg.se


•••

TA HAND OM ER UTEMILJÖ • • •

Smarta tips om...

23


Ledande inom LED sedan 2003

Anpassade produkter till Er Brf Från kvicksilver till LED Lysrör & Plafonder LED-armaturer Fasadarmaturer Garage- & Trapphusbelysning Downlights & LED-lampor

Referenser BRF Trastbacken Piteå BRF Glädjen Vilunda BRF Sjötungan mfl.

”Allt byte till LED ger en energibesparing på minst 65% samt en betydligt mindre miljöpåverkan”

www.promectum.se Promectum Sweden Light 24 Storgatan 35, 941 32 Piteå

Promectum Sweden Light AB har sen 2003 levererat klimatsmarta, miljövänliga och energibesparande kvalitetsprodukter, vi har under åren tillsammans med de främsta tillverkarna utvecklat produktserien proLED1 som är vårt signum att till våra kunder kunna leverera de allra bästa LED- produkterna. Våra produktgrupper är Allmänbelysning-Fordonsbelysning-Marinbelysning & Industribelysning som levereras till Privata konsumenter, Kommuner, Landsting, Företag och Industrin.

Telefon: 0911-211 514 eller 070-550 20 96 E-post: info@promectum.se


Nå miljömålen och sänk era driftskostnader med 60% Med lågenergiteknik från Electrolux Professional sänks drifstkostnaderna drastiskt jämfört med utrustning utan LE-teknik. Det gör investeringen mycket lönsam och hjälper er att nå miljömålen.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com

Vi hjälper er med allt som gäller tvätt & tork - både i flerbostads- och privatbostäder Vi är specialiserade på försäljning, service och montering av tvättutrustning samt hushållsmaskiner till flerfamiljshus, företag och privatpersoner. Vi utför garantiservice av tvättutrustning i tvättstugor till fastighetsägare. Vi har en fullständig försäljning, installation samt service på Electrolux Professionals tvättutrustning. Vi planerar ditt klädvårdsrum efter ditt önskemål och vårt kunnande. Vi levererar, packar upp och ställer allt på plats. Vi ansluter el, vatten och avlopp samt ventilation som en helhetslösning. Vi har en mångårig och bred kompetens inom vårt branschområde.

NORRBOTTENS KYL & MASKINTEKNIK AB

LULEÅ: Torpslingan 11A | 0920-22 13 10 | lulea@nkmt.se | www.nkmt.se BODEN: Killingholmsvägen 1 | 0921-103 10 | Jour 070-515 11 81 | boden@nkmt.se | www.nkmt.se 25


Vi hjälper er med

PLÅTARBETEN • TAKBYTEN Reparationer och takavvattning samt rensning av hängrännor.

Taket är husets sköld mot väder och vind. Det skyddar din fastighet från nederbörd år efter år. Därför är det extra viktigt att se till så att ert tak är i toppskick. Vi hjälper ert tak att må bra.

SNART ÄR VINTERN HÄR Snöskottning av tak

Vi erbjuder även hjälp med snöskottning av ert tak under vinterhalvåret.

26

073-059 77 13 • JOHANNES.OPAB@GMAIL.COM


HÅLL DIG UPPDATERAD MED DE SENASTE BRF-NYHETERNA DIREKT TILL DIN E-POSTLÅDA Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan det vara bra att ha koll på vad som händer. Vi har samlat intressanta artiklar, nyheter och erbjudanden på vår nyhetssida www.brf-nytt.se. Varje vecka skickar vi dessutom ut ett nyhetsbrev direkt till din e-post där du kan läsa veckans mest intressanta nyheter och artiklar.

Anmäl dig till BRF- Nytt Besök www.brf-nytt.se eller skicka ett mail till nyhetsbrev@fastighetsmedia.se för att anmäla dig. Vi behöver ditt namn, ev. bostadsrättsförening/ företag, E-postadress samt vilken region du är mest intresserad av (Mälardalen, Västra Götaland, Skåne eller övriga landet.)

BRF-Nytt skickas ut veckovis till över 8.000 mottagare runt om i hela landet. Nyehtsbrevet är kostnadsfritt och du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration eller få nyhetsbrevet skickat till en annan adress. Vid frågor, kontakta oss på nyhetsbrev@fastighetsmedia.se så hjälper vi er.

www.brf-nytt.se 27


acetec.se 28