Issuu on Google+

JALAN S I T E

A N A L Y S I S ,

M R

AMPANG

E M M A N U E L ’ S

M O R N I N G

G R O U P


MACRO ANALYSIS


HISTORICAL TIMELINE O F

J A L A N

A M P A N G ,

K U A L A

L U M P U R


1849-1850 | Raja Abdullah appointed as the head of Hulu Klang. 1857 | Kuala Lumpur founded. Raja Abdullah sent 87 Chinese tin prospector to Klang Valley & began prospecting in Ampang area. 1866 | Raja Abdullah leased Klang to 2 traders from the Straits Settlements for tax collection.

HISTORICAL TIMELINE O F

J A L A N

A M P A N G ,

K U A L A

L U M P U R


1867-1874 | Selangor place.

Civil

War

took

1870s | The hill was the stage for one of the fiercest battles during the civil war. During the conflict, a fortress was strategically built on the hill and pineapple trees were planted which successfully deterred the barefooted attackers from overtaking the bastion. Since that time, the hill has been known as “Bukit Nanas�

HISTORICAL TIMELINE O F

J A L A N

A M P A N G ,

K U A L A

L U M P U R


1899 | Yap Ah Loy was elected by the local clans as leader of Chinese. 1990s | Convent Bukit Nanas school was established by a group of nuns arrived from Singapore.

1899

1990s

HISTORICAL TIMELINE O F

J A L A N

A M P A N G ,

K U A L A

L U M P U R


1991 | Jalan Ampang built to connect Ampang and Kuala Lumpur. Due to oneway lane along the site, shoplots tend to be neglected due to hassle traffic & lacking of carparks.

1906 | Bukit Nanas Forest Reserve was gazetted in 1906.

HISTORICAL TIMELINE O F

J A L A N

A M P A N G ,

K U A L A

L U M P U R


distinct difference in pattern of the building blocks between the west and east side of the area, as divided by the Klang River advantageous for the proposal to utilize both built form and open public spaces in creating a more wholesome and interesting experience

FIGURE GROUND S T R E E T

E Y E

L E V E L


FIGURE GROUND 1

5

M

E

Y

E

L

E

V

E

L


quite a few existing buildings in the immediate surrounding context of the site are quite high provide easy landmarks for wayfinding to the site, the tall and large buildings may overshadow our 5-storey proposal

FIGURE GROUND 3

0

M

E

Y

E

L

E

V

E

L


ACTIVITY NODES W

E

E

K

D

A

Y


ACTIVITY NODES W

E

E

K

E

N

D


the areas around Jalan TAR, Jalan Masjid India and Jalan Munshi Abdullah also experience high intensities throughout the day what is it that is attracting people to these places?

A C T I V I T Y I N T E N S I T Y


areas along Jalan TAR and Jalan Masjid India uniquely consists of mostly Malay textile and apparel retails, and also Malay bazaars right behind the site across the river, as indicated by the residential district, residential apartments are positioned there target its programme towards the local community of Malay shopowners and consumers, acoustic considerations towards residential area

D I S T R I C T


enjoys a front row seat to one of KL’s most iconic landmarks, that is the KL Tower a major boon, not only for the first class view of KL Tower, but also for its wayfinding quality

L A N D M A R K


DISTRICT + LANDMARK


bus stop is located right in front of the site, close proximity of two major LRT stations strong connection to the wider public transportation network

PATH + NODE P E D E S T R I A N


PATH + NODE P E D E S T R I A N


PATH + NODE P E D E S T R I A N


frontage of the site along Jalan Ampang does not experience high pedestrian traffic site can become very lonely , negative social perception, does not feel safe, attracts petty crime, beggars and drug dealers

PATH + NODE P E D E S T R I A N


great opportunity to not only help itself, but to also regenerate and revitalize the immediate surrounding context to provide an interesting public realm and programme, generate more pedestrian traffic , activate, expose to public eye, increasing security

PATH + NODE P E D E S T R I A N


PATH + NODE V

E

H

I

C

U

L

A

R


most of the transit nodes are located along these major roadways, Jalan Ampang right along the frontage of the site, the road is one way determining and designing the ingress and egress for the design proposal

PATH + NODE V

E

H

I

C

U

L

A

R


major traffic junction near the site high level of exposure to the public driving by, but it also will experience a high level of sound and air pollution

PATH + NODE V

E

H

I

C

U

L

A

R


creating an appealing faรงade and built form facing into the flow of vehicular traffic to attract the attention of passer-bys finding solutions to protect the internal private spaces, e.g. performance halls and sleeping quarters, from being affected by the loud traffic noises

PATH + NODE V

E

H

I

C

U

L

A

R


MICRO

ANALYSIS


M I C R O S

I

T

E

P

S I T E L

A

N


M I C R O S

I

T

E

D

I

M

E

S I T E

N

S

I

O

N


M I C R O S

I

T

E

C

O

N

S I T E T

E

X

T


According to DBKL, any and all abandoned buildings at the site can be demolished to make way for new developments

S I T E B

U

I

L

D

E L E V A T I O N I

N

G

H

E

I

G

H

T


25 feet road reserve, 10 feet setback, new 19 storey proposal by great eastern life assurance

M I C R O S

I

T

E

I

S I T E N

F

O


site’s proximity and height relationship to the Bukit Nanas Green reserve

S I T E S

I

T

E

S E C T I O N I

N

F

O


place spaces that take in the view of the KL tower at at least 3storeys and above, at which the users field of view is not dominated by the towering green reserve like at street level but rather looking above and beyond it

S I T E

D E S I G N

C O N T E X T

C O N S I D E R A T I O N


S I T E

S E C T I O N


ELEVATION

STUDIES


S I T E

D E S I G N

C O N T E X T

C O N S I D E R A T I O N


proposals have ample opportunity here to orientate themselves towards these ‘views of interest’

VIEWS

OF

INTEREST


suprising and exciting sense of discovery, site reveals itself building by building

SERIAL VISION 1


a more immediate and direct sense, clear line of sight

SERIAL VISION 2


L I N E

O F

S I G H T


C A S E

S T U D Y


CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


HISTORICAL CONTEXT

In 1995, Faridah Merican and Joe Hasham privately owned and operated theatre, The Actors Studio@Plaza Putra. In 2003, flash floods and destroyed it. The KL Pac was born out of this tragedy.

CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


SURROUNDING CONTEXT KL Pac is located at Sentul Park which is close to the railway depot that makes the site interestingly immerse in glory history.

The districts nearby the site are majorly residential area. It strategically located at this area which it provides leisure attraction for residences and public.

CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


SPATIAL LAYOUT

Site

: Sentul Park

Built up area

: 7614 meter square

Building height

: 4 storeys

Facilities

: 504seater main theatre : 200-seater experimental theater : 10 studios : Indicine for independent film : Set Construction workshop : CafĂŠ & Bar

CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


SPATIAL LAYOUT -Surau are placed at the ground level to provide accessibility for public.

-Main production office and academic office are strategically placed at level 1 and level 2 to allow easy access for all of the users.

-Security office at the ground level that it works effectively during day time and night time.

-With removable seats for up to 100 and a built in projection and sound system.

-Different type of studio are placed at third floor for better sound insulation due to the requirement of quiet space for specific programmes.

-Aside from screenings, it has also been the venue for many highly intimate stage productions, forums, music gigs and etc.

CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


DESIGN FEATURES

Distinction between old and new According to architect’s concept, the old was to be retained in all its original glory and be testament to its time and the new must be contemporary and exhibit in its form currently available materials.

Reservation of old structure The existing colonial brick structure were retained in the new building, it acts as a testament to the original quality of the building. And interestingly the only natural timber in the new building comes from reused railway sleepers.

CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


DESIGN FEATURES

To blur the boundaries between indoor and outdoor Steel structure and transparent glasses are largely used on the façade of KL Pac that allows alternative visual linkage between indoor and outdoor. It is the architect’s intention to promote the greeneries while users stay inside the building.

Minimum decorative element The new concrete structure is left with its original texture without any finishing and decorative element. This feature is actually the architect’s intention to respond his design to present times.

CASE STUDY K L

P E R F O R M I N G

A R T

C E N T R E


“.....one can sense that every part of the house was built by musician for musicians”

CASE STUDY B U D A P E S T

M U S I C

C E N T E R


HISTORICAL CONTEXT.

SURROUNDING CONTEXT.

1890 Original one storey residential building with shops facing the street on the ground floor. 1939 During WWII, the building was converted to Russian Military quarters, later the former shops were converted to apartments. Site

1996 BMC was founded by trombone players and academy professor Laszlo Goz. 1997 Organized classical, contemporary and jazz events.

Corvinus University

Arts Museum

National Archives

Biblio Museum

Industrial zoning Education zoning Administrative zoning

1998 BMC Records was founded and its catalogue has by now surpassed 200 releases. 2000 Building was such in a bad condition that main structural elements were maintained. 2003 BMC Music Flash Classic & Jazz staged in Ferencvaros district over five days each Year

2008 BMC launched the competition New Music Forum for young composers.

CASE STUDY B U D A P E S T

M U S I C

C E N T E R


SPATIAL LAYOUT

Site 1093 Budapest, Mรกtyรกs Street 8, Hungary Facilities Rehearsal Room, Jazz Club, Stage Depot, Workshop, Concert Hall, Recording Room, Studio, Library. Dressing Room, Artist Designer Room, Rooms

Rehearsal Room and Jazz Club are The main space, the concert hall isolated as they are located on the is located on the ground floor basement to provide more privacy as it eases users accessibility and less distraction

Library and the guest rooms are located on this floor with intention to give calmer environment and privacy for users

Offices are located on this level are very strategic as it is easier for them to monitor activities in the building

Upper attic is left special for rooftop lounge and rooftop terrace as they take advantage of the height of the building, thus, promising a great view

CASE STUDY B U D A P E S T

M U S I C

C E N T E R


Warm and down to earth The inner surfaces are natural materials. The colours of black, grey, and oak are accompanied in several places by the warm surface of masonry wall.

Practicality The library has Original 7m height and thewall studios in the masonry rear are connected to rooms onprovide severalthe Thewing exposed original masonry walls floors. This way music can be recorded Concert Hall with a unique character not only multaneously from up acoustically to 7 differentdue locations visually, but also to theirin the building with highest quality irregular surfaces and acoustic mass.

Natural Institution in the midstlight of an economic crisis Natural light enters the Hall through a double row of Design solutions are straightforward and functional skylights, thus reducing use of artificial lighting while maintaining the the handcrafted detail. It made and evoking the atmosphere of the former the house likeable, welcoming and comfortable despite itscourtyard. scale and functionality

User friendly and informative material The Highly library available is open to local general public and its In order nature90 of freetoofemphasize charge. It the has distorted approximately the space, all surfaces covered with the thousand books,are notes, and record. same material: oak

CASE STUDY B U D A P E S T

M U S I C

C E N T E R


“you will only understand it when you have seen it…”

CASE STUDY TAIPEI PERFORMING ARTS CENTER


HISTORICAL CONTEXT

 On January 2009, OMA won a design competition for performing arts centre.  In 2012, they begin to construct TPAC. TPAC main construction is scheduled for completion on 2015

 Previously it was a space for a very popular night market in the area, Shilin Market.  Part of the land was taken over by the client, Department of Cultural Affairs, Taipei City Government. SURROUNDING CONTEXT

Site Industrial Zone

Religious Zone Education Zone

Jiantan MRT Station

Temple

Bailing High School

Shilin Night Market

CASE STUDY TAIPEI PERFORMING ARTS CENTER


SPATIAL CONTEXT

Combination of two cubic and spherical, consists of three types of theatres, for variety of performances.

Site Taipei City, Taiwan. Main spaces are proscenium playhouse, multiform theatre, grand theatre, public loop Total 50,000m2. One 1,500-seat theatre and two 800-seat theatres

Each of which can function autonomously. They are flexible auditorium that can be combined.

Theatres that are plugged into a central cube, consolidate the stages, backstage and support spaces as single and a whole. It allows stages to be modified or merged for scenarios and uses and gives advantage of specificity with the freedoms of the undefined.

Circulation from the public loop entrance that give out sense of circular and concentric

Arrangement of connector that connects all three main theatres

Grand Theatre

Multiform Theatre

Super Theatre

Proscenium Playhouse

CASE STUDY TAIPEI PERFORMING ARTS CENTER


Flexibility Its a factory-like environment formed by combining Grand Theatre and Multiform Theatre providing a 100-metre-long stage and able to deliver performance that is impossible in any other theatre.

To engage a broader public Public infrastructure that serves equally impressive as the “visible� performance. It enables audience to experience theatre production, and allows the theatre to connect with public.

Preserving the culture Channel energy of the informal public life of the surroundings into the site and to bring the future building, intensifying their vitality.

Diagrammatical and conceptual Basic shape that needs as diagram and sometimes diagrams become the building and suddenly become diagram again.

CASE STUDY TAIPEI PERFORMING ARTS CENTER


Site analysis presentation slides