ATMOSFÄR #13 ARBOGA

Page 1

ETT INSPIRERANDE MAGASIN FRÅN SAMUELSSONS FÄRG & DESIGNHUS

ARBOGA

HUR SKA MAN TÄNKA OCH PLANERA

Så får du hjälp av våra inredningsexperter HUS ELLER LÄGENHET?

Två ”Hemma hos” som ger dig mycket inspiration

Precis som du vill ha det HÖSTENS KULÖRER OCH TAPETKOLLEKTIONER

#13. HÖST/VINTER 2021–2022 VÄRDE 45 KR

1


Vi gör Arboga lite vackrare Hösten är här och kanske finns en tanke hos dig att måla, tapetsera, lägga golv eller på något annat sätt göra om hemma i ditt hem under höst och vinter. Det är lite därför vi gör magasinet Atmosfär. För att kunna tipsa om det senaste inom kulörer, mönster och material. I det här numret lyfter vi fram Alcros färg ”STIL” och berättar om de nya kulörerna. Dessutom har vi gjort några ”hemma hos”-artiklar för att visa hur andra har gjort i sitt hem. Vi har också fotograferat nya inspirerande rumsmiljöer under sommaren som du hittar på lite olika ställen i magasinet. Och självklart hittar du också höstens tapeter i Atmosfär. I dessa konstiga tider när inget är riktigt som vanligt får vi se till att ta hand om varandra extra mycket. Vi hoppas och tror att du vid besök till vår butik märker det. Hos oss på Samuelssons gör vi vårt bästa för att säkerställa hälsa och säkerhet för våra kunder och medarbetare. Bläddra, läs, inspireras och varmt välkommen in till vår butik. Tillsammans kan vi göra Arboga och omvärlden lite vackrare och mer hållbar. Från oss alla på Samuelssons Färg & Designhus En del av färgfackhandelkedjan Colorama. P.S. Om du inte har möjlighet att besöka oss så kan du ringa eller mejla till oss och ställa dina frågor eller göra dina inköp.


Produktion: Colorama / Chimney Omslag: Bilden på omslagets framsida är från Alcros kollektion ”Säker Stil” och visar kulören Classic Grey. Bilden på omslagets baksida är från Boråstapeters kollektion Swedish Designers, mönstret heter Floral Dream och designer är Petra Börner. Fotografer: Lisa Höök, Karl-Fredrik Von Hausswolff, Fredrik Reuterhäll, Ibeyo Studios, Jotun av Line Klein. Samt bilder från Boråstapeter, Midbec Tapeter, Sandberg Wallpaper, Duro och Designers Guild. Bildbyråer: Istock, Unsplash (Sajad Nori) och Getty Images. Vissa av reportagen i detta magasin innehåller produkter som inte helt säkert finns i vår butik eftersom bilderna är fotograferade i privata hem. Av trycktekniska orsaker kan bilder på kulörer och mönster avvika från originalkulören. Fråga alltid i din lokala Coloramabutik så får du experthjälp.


Nummer 13 # Höst/vinter 2021–2022

12 24

12 DET VAR PLATSEN VI FÖLL FÖR

Ett inredningspussel som knyter ihop tid och rum.

20 GÅR DITT GOLV ATT ÅTERVINNA?

Så tänker Tarkett om framtiden.

56


”Här kan vi bo! – Vi blev så förtjusta i allt, precis som vi ville ha det.”

42 20

32

48

24 NÄR INREDNING MÖTER MODE

Alcros nya kulörskala är som en basgarderob.

32 HÖSTENS TAPETER

Swedish Designers, Jordnära eller Doodleedo.

42 ETT HEM MED HISTORIA

Ett hem med stark historia.

50 POP-UP

Vi testar lite nya butiksidéer.

52 PRECIS SOM DU VILL HA DET

Så hjälper vi dig med dina renoveringsidéer.

62 KUNDKLUBBEN

Gå med i vår kundklubb.

50


Ditt hem serverat


Om du fick göra om hemma, hur skulle du vilja ha det? Vi hjälper dig med att förverkliga dina idéer med råd, inspiration och håll­bara material. Vad kan vi servera för dig?

7”För oss är det viktigt att både stora och små inredningsidéer förverkligas”

9


”Med färg, tapet och nya golv kan du åstadkomma ett förvandlingsnummer i den högre skolan”


Sid 6–7

Sid 8–9

Sid 10–11

Tapet HIP ROSE, Boråstapeter Väggkulör LYSSNA, ad.stil, Alcro Golv SCANDINAVIAN OAK LIGHT BEIGE, Tarkett

Tapet övre MAGIC FOREST, NEWBIE, Boråstapeter Tapet nedre OSCAR, SCANDINAVIAN DESIGNERS MINI, Boråstapeter Kulör list GARDENIA, ad.finess, Alcro Golv EK TRESTAV, Tarkett

Tapet UMBRELLA LEAVES, Boråstapeter Tak VITT S0500-N, ad.harmoni, Alcro Lister VITT S0500-N, ad.finess, Alcro Golv PRESTIGE EK WHITE SAND, Tarkett

11


HEMMA HOS

Det var platsen vi föll för Familjen Beckman/Wallström bytte en fyrarummare i stan mot en sekelskiftesvilla nära naturen. Likt arkeologer har paret Anna och Peter sedan arbetat för att hitta tillbaka till ursprunget i sitt nya hem och lagt ett inredningspussel som knyter ihop tid och rum. T E X T A N N A H E D L U N D F OTO F R E D R I K R E U T E R H Ä L L

12


13


Den fina uteverandan, är ett av villans centrum. En avkopplande miljö för umgänge av olika slag. Fasaden är målad med Alcro och färgkod S 0502-G50Y och de vackra dörrarna i kulören S 3010-G30Y.

Lager för lager, bit för bit. Sakta har familjen Beckman/Wallström skalat av eror av renoveringar och tillbyggen i den gamla sekelskiftesvillan de köpte för åtta år sedan. Och bakom alla skikt av masonit, tapeter och parkett har familjen hittat åtskilliga skatter. Allt från rustika originalgrangolv till vacker pärlspont och ett trappräcke i original. – Man vet ju att bara man lyfter på saker så hittar man annat. Det var ju vanligt förr att man spikade för spegeldörrar till exempel. Sådan tur hade inte vi, men däremot hittade vi originalgolven när vi rev upp stavparketten i vardagsrummet, säger Anna. Huset ska enligt uppgift vara från omkring 1908, och det har sedan byggts till på 40-talet, 90-talet och 2010-talet. I åttarumsvillan på 185 kvadrat bor i dag Anna med sin man Peter, barnen Josephine och Filip, 9 respektive 10 år, och katten Morris. Huset, som porträtteras på Instagramkontot Mitt Junibacken med sina dryga 18 500 följare, omgärdas av en lummig och uppväxt trädgård där fruktträden har över hundra år på nacken. Invändigt är intrycket luftigt och lätt, och inredningen med sina lätta kulörer och dekorativa kakelugnar, för verkligen tankarna till huset i Astrid Lindgrens ”Madicken”-sagor. – Kontot startade jag på skoj förra sommaren, när hela världen tvärnitade och man fick lite mer tid över och jag behövde något positivt att göra, säger Anna. Ursprungligen var det faktiskt ett annat hus i området som förde familjen till grannskapet. Just det huset var inte för dem, men däremot föll de handlöst för det småstadslika området som 14

ligger alldeles intill ett naturreservat. När sedan denna villa dök upp, kändes det givet att passa på. – Man vill ju gärna säga att det var kärlek vid första ögonkastet men här var det mer potentialen vi såg. Jag har alltid drömt om ett vitt hus med gröna detaljer. Jag älskar gamla hus, så det fanns egentligen aldrig några alternativ. Från början tittade vi faktiskt på tomter i syfte att bygga nytt hus i gammal stil. Men det går ju inte att jämföra med ett hus som är gammalt på riktigt, säger Anna. – Gamla hus åldras väldigt vackert, och man byggde med ett helt annat detaljfokus än i dag. Du kan aldrig återskapa ett äkta knirrande golv, eller det naturliga slitage som uppstår genom tiderna, säger hon. Åldrade hus finns i Annas dna. Dels genom den släktgård som funnits i familjen i 140 år, dels genom hennes morföräldrars 1920-talsvilla – som det faktiskt finns spår av i det nya huset. Inomhusglasverandan som vetter mot husets utomhusveranda, byggde familjen faktiskt av antika fönster från morföräldrarnas hus. – Det var väldigt omodernt med spröjsade fönster när morfar och mormor bodde i huset, men i stället för att slänga dem så sparade morfar alla fönster och innerdörrar. En av innerdörrarna har också blivit garderobsdörr i vår hall, säger Anna. Den ljusa glasverandan har blivit ett av familjens absoluta favoritrum. Eftersom den ansluter till den spatiösa uteverandan, blir den i mångt och mycket villans centrum. Här gör familjen allt från att sitta och jobba till att ha stora fester. – Huset har verkligen fantastiska sällskapsytor, säger Anna.


HEMMA HOS

”Man vill ju gärna säga att det var kärlek vid första ögonkastet men här var det mer potentialen vi såg. Jag har alltid drömt om ett vitt hus med gröna detaljer.”


HEMMA HOS

Sobra vita kulörer i både glasveranda och vardagsrum kombineras med tapetmönster som gör det lite mer brokigt. Tapeten i bilden är Pimpernel Bayleaf från William Morris.

”Det är kul nu­ förtiden, när det ganska lätt går att få tag i gamla inredningsdetaljer via byggnadsvårds­ butiker”


HEMMA HOS

Vita väggar matchas konsekvent, i stora delar av huset, med ljust grafitgrå lister. En favoritkombination. Den grå kulören heter S 2500-N och den vita är Stockholmsvit med nummer S 0502-Y.

– Det var inte som att vi behövde fler rum än vad som redan fanns, när vi köpte huset. Men vi hade alltid velat ha en glasveranda och den sidan av huset var också rätt tråkig så vi ville lägga till något som blev fint och som tillförde något till huset, och som kändes som att det alltid funnits där, säger Anna. Och det är just den ambitionen som har genomsyrat familjens arbete med huset. Varje åtgärd och renovering har gjorts med utgångspunkten att det skulle ha kunnat finnas där från första början. Varje detalj är genomtänkt och anpassad för att passa husets själ och kärna, vare sig man hittat autentiska detaljer eller köpt nytillverkat i gammal stil. Det gäller allt från de sobra grå och vita kulörerna på väggar och lister, till valet av tapeter – William Morris dekorativa ”Pimpernel Bayleaf” pryder hallen.

– Det är kul nuförtiden, när det ganska lätt går att få tag i gamla inredningsdetaljer via byggnadsvårdsbutiker, till exempel. När vi ville ha snickarglädje, googlade jag och hittade ett företag som man kunde skicka en skiss till och som sedan skickade ett mönster som nu sitter på konsollerna till verandan. Så utvecklingen är fantastisk! På samma sätt fick hallens moderna spegelgarderober stryka på foten för en inbyggd garderob med dörr från mormors och morfars hus och en klassisk hatthylla med ankarkrokar. De antika fönstren i glasverandan är renoverade av en byggnadsvårdare och målade i linoljefärg, medan husets övriga fönster har försetts med tidstrogna, nytillverkade spröjs i plast, som sedan blivit målad i samma färg som de antika fönstren och ytterdörrarna. – Jag måste ha spröjsade fönster! Vissa grejer går det inte att vara utan, säger Anna och skrattar. 17


HEMMA HOS

På Instagramkonto ”Mittjunibacken” kan du följa Anna och Peters fortsatta pusselläggande med sitt drömhus. Snart får vi nog se hur köket med tidsenlig vedspis börjar renoveras.

Just valet av kulörer i interiören har också en historia. Vardagsrummets, matrummets och bibliotekets vita väggar som matchats med ljust grafitgrå lister, är en gammal favorit som fått hänga med i många år, berättar Anna. – Det här är faktiskt det tredje boendet där jag har valt att ha det så. Det började med att jag testade det i en sekelskifteslägenhet jag bodde i, sedan följde det med till nästa. Den här gången övervägde vi att testa något annat. Men vi kände att vi tycker så mycket om den här kombinationen att det fick bli så igen, säger Anna Wallström. Det grå har fått hänga med även till övervåningens sovrum och barnrum, fast med varianter som drar mer åt blått respektive grönt. En grå underton präglar också exteriörens ljusgröna kulör på fönster och ytterdörrar. – Den gröna färgen heter ”Sommarnatt” och är så skir och behaglig, tycker jag. Jag provmålade mig fram länge tills jag hittade den rätta nyansen, säger Anna. Renovering och inredning är ett stort intresse och det delar 18

hon med sin man Peter. Men det handlar inte bara om estetik, utan också om ett sorts pusselläggande. Ett sätt att få något att bita i. Som när äkta ”victorian tiles” till inomhusverandan kändes lite väl dyrt och svårlagt, och Anna hittade andra plattor till en bråkdel av priset – och på kuppen skapade sig ett golv som ingen annan har. Eller de platsbyggda bokhyllorna i arbetsrummet som består av Ikeas Billyhyllor som målats grå och placerats ovanpå köksskåp från Marbodal. Nu är det i stort sett köket som väntar på att renoveras. Där ska bland annat en tidsenlig vedspis och ett platsbyggt skafferi in, är tanken. Anna Wallström: – Vi gillar att lösa problem, att hitta hur vi ska göra utan att behöva lägga en förmögenhet. Vi går igång på nya projekt som är lite svåra och man får fundera lite – och sedan blir det roligt när man ror det iland.


”Vi gillar att lösa problem, att hitta hur vi ska göra utan att behöva lägga en förmögenhet”


TARKETT OCH HÅLLBARHET

Går ditt golv

Allt fler sätter hållbarhet högt på listan när det ska renoveras och byggas nytt. Men när det kommer till golven så byts de ofta ut trots att de kan leva många år till. Den vanligaste frågan kring golv är om de innehåller farliga kemikalier.


att återvinna?

– Frågan som borde ställas är om golven är återvinningsbara. Det är den stora skillnaden när det gäller miljöpåverkan, säger Dag Duberg, hållbarhetschef på Tarkett.


Genom att ta tillvara så mycket material som möjligt, till exempel produktionsspill och gamla golv är Tarketts ambition att effektivt sänka sitt klimatavtryck.

Tarketts nya showroom på Södermalm i Stockholm är i sig en uppvisning i hur material kan användas. I stort sett allt synligt – väggar, skåpsluckor, hurtsar, lampor – är tillverkade och klädda med Tarketts olika golvmaterial. För den som trodde att Tarkett bara var ekparkett blir ett besök här en överraskning. De stora volymerna av Tarketts försäljning är vinylgolv på rulle, men man säljer även mycket textila plattor och linoleum, vilket också syns tydligt i de material som visas i lokalen. Men det som framför allt står i fokus hos Tarkett är cirkulär produktion och återvinning. – Det är väldigt få golv som rivs ut för att de är utslitna. Orsaken är oftast flytt eller ombyggnation. Eller att man har tröttnat på just det golvet, säger Dag Duberg. Därför var det logiskt för Tarkett att redan för tio år sedan satsa på cirkulär ekonomi, ett modernare begrepp för kretslopp. Genom att ta tillvara så mycket material som möjligt, till exempel produktionsspill, överblivet material från installation och gamla golv kan man effektivt sänka sitt klimatavtryck, alltså den påverkan som företagets produktion har på miljö och klimat. De ambitiösa målen kommunicerades öppet i en vision som sträckte sig tio år fram i tiden. – Det var en viktig milstolpe i vårt hållbarhetsarbete. Det tvingade oss att se framåt och att göra åtagande mot framtiden. Och vi visste inte alltid hur vi skulle ta oss dit. Väl framme vid 2020 visade det sig att några av målen inte var uppnådda. – Vi klarade mycket och överträffade även en del. Men några av målen klarade vi inte, säger Dag Duberg men konstaterar samtidigt 22

att det är viktigt att våga sätta långsiktiga mål och visioner för att skapa incitament för verklig förändring. På företagssidan har Tarkett idag effektiva processer för att ta hand om gamla golv och återanvända dem. Dag Duberg ger ett exempel från när Ikea byggde om sin stora butik i Kungens kurva utanför Stockholm. Tiotusen kvadratmeter med golv revs ut och transporterades till Tarketts återvinningsanläggning i Ronneby. – När sedan Ikea i Jönköping skulle bygga om, kunde vi erbjuda dem golv som innehöll cirka femtio procent av råvarorna från Kungens kurva, säger Dag Duberg.


TARKETT OCH HÅLLBARHET Att just det golvet hamnade hos Ikea är ingen slump. Båda företagen är medlemmar i Circular Sweden – ett svenskt nätverk för företag med tydliga cirkulära ambitioner. Det gemensamma målet är att så lite material som möjligt ska brännas och så mycket som möjligt ska återanvändas i ny produktion. – Ibland kan det innebära att vi tar hand om andras avfall. Vi har ett exempel där ett företag åkte och slängde en restprodukt av kalk, samtidigt som vi köpte kalk från annat håll. Nu använder vi istället den kalken i textilplattor, säger Dag Duberg och visar entusiastiskt upp en mönstrad golvplatta från provkollektionen. Precis som på många andra områden är konsumenternas agerande avgörande för utvecklingen inom golvbranschen. – Börjar kunder välja golv på det ena eller andra sättet, så driver det naturligtvis efterfrågan åt ett visst håll, säger Dag Duberg. Tarkett har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete och är på många sätt ledande i branschen. Ändå ser Dag Duberg många utmaningar framåt. Inte minst kommer det krävas stora investeringar i avancerad teknik för att öka förmågan att återvinna ännu mer och för att hålla jämna steg med ett växande behov från kunderna. – Jag har arbetat med golv nästan hela mitt vuxna liv. De närmaste tio åren tror jag kommer bli de mest utmanande och intressanta, säger Dag Duberg.

Frågorna du bör ställa dig inför ett golvköp: 1. Kan du inte behålla ditt gamla golv? 2. Är det nya ett golv du kan behålla länge? 3. Går det nya golvet att återvinna? Hur? Ditt gamla golv kanske kan slipas eller behandlas för att kunna behållas ytterligare några år. Många golv kan lossas och flyttas till ett annat rum när livssituationen ändras. Det kan vara bra att tänka på redan vid köptillfället. Kontrollera gärna också hur golvet kan återvinnas så att det inte bara är något man säger. Att golvet lämnas till förbränning är inte att återvinna det.

”När sedan Ikea i Jönköping skulle bygga om, kunde vi erbjuda dem golv som innehöll cirka femtio procent av råvarorna från Kungens kurva.”

Tekniken för att ta tillvara material från gamla golv har blivit allt mer utvecklat. Dag visar här råmaterial som framställts från återvunna tygmattor.


ALCRO | SÄKER STIL

NÄR INREDNING

möter mode. Att ta fram en kulörskala genom att inspireras av en klassik stilfull basgarderob är ett mycket fint sätt att skapa en helhet och en tidlös inramning till sitt hem.


Bold Black En perfekt nattsvart nyans med ett dramatiskt djup och en vackert matt känsla. Svart är kulören vi alltid faller tillbaka på i garderoben, oavsett rådande säsong och trend. Inspirationen kommer från den ikoniska svarta smokingen och den alltid lika aktuella ”lilla svarta”. I hemmet är det ett modigare val än i garderoben, men ändå ett säkert kort. Garanterat effektfullt och ett riktigt statement!

Classic Grey En klassisk stram mörkt grå ton. Sofistikerad, sober och iögonfallande. Vår mörkgrå kulör är skapad för att ta för sig. Extra vackert gör den sig i en helmatt färg och varför inte våga måla in även snickerierna, inspirerat av grått från topp till tå? Kulören är en hyllning till den stilsäkra ullkappan som alltid haft en given plats i våra garderober. Classic Grey är välkomnande i en hall och skapar värme och hemtrevnad i ett vardagsrum. Vackert att bryta av med inslag av sten i inredningen och textilier i olika texturer, gärna i olika nyanser av grått.


Perfect Pink En mjuk ljuvlig ljust rosa nyans. Att få chansen att översätta Säker stils signaturfärg i en kulör är något vi drömt om. På samma vis fortsätter vi nu drömma om att måla om ett rum hemma i den här ljuvliga kulören som skapar ”ha-begär” på samma sätt som en drömväska kan. En kulör som gör oss lite lyckligare och som skulle göra sig perfekt i ett dressing room. Eller varför inte i ett sovrum, matchat med ljusgrå heltäckningsmatta och vackra skira linnegardiner?

Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret från Säker stil.

Alcro arbetar kontinuerligt med att inspirera människor till att göra stilsäkra och personliga kulörval. Samarbetet med Säker stil där mode möter inredning, yta och kulör är ju en svårslagen kombination, säger Yvonne och fortsätter. Vår del i samarbetet fram till den här stilsäkra kollektionen har varit att tolka och överföra visioner och tankar till användbara vackra väggkulörer. Tillsammans har vi skapat den perfekta baspaletten likväl för den klassiska garderoben som för moderna rum. – När vi påbörjade vår kulörresa med Alcro hade vi en dröm om att gå tillbaka till grunden, inspireras av garderobshjältarna och översätta det i kulörer, säger Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret från Säker stil och fortsätter. – Vad händer om vi föreställer oss den vita skjortan som inspiration för väggarna i ett vardagsrum? Hur tar vi med oss en perfekt ljusgrå kashmirtröja eller en klassisk trenchcoat in i en hall, eller ett sovrum? Och visst vore det underbart 26


ALCRO | SÄKER STIL

Vi pratar ofta om klädsjälvförtroende och detsamma ville vi hitta i vår egen kulörkollektion.”

att kunna översätta den härligt slitna cognacsbruna nyansen i handväskan, som hängt med säsong efter säsong? Hur underbart effektfullt vore det inte om vi kunde måla upp en vägg i stil med den lilla svarta klänningen, i riktigt djupt, nattsvart, tvättat siden? – Säker stil handlar om att bygga upp en garderob som fungerar i livets alla lägen. Det handlar om att hitta en stil som aldrig sviker dig och att identifiera plaggen som gör dig till ditt bästa jag. Vi pratar ofta om klädsjälvförtroende och detsamma ville vi hitta i vår egen kulörkollektion: en naturlig självsäkerhet i alla kulörerna. – Vi ville skapa en tidlös färgskala med stilsäkra kulörer att älska här och nu – och många säsonger framöver. Säsongens trendplagg i all ära men vår kollektion är en hyllning till den viktiga basen. Nyckelplaggen, klassikerna i garderoben, de säkra korten vi alltid återkommer till och gång på gång blir förälskade i på nytt.

Truly Taupe En varm vacker brun kulör med tydligt grå botten. En klassisk brittisk trenchcoat var inspirationen när idén till kulören föddes, en utmaning eftersom vi ville skapa en varm kulör, som ändå var ”lättburen”. Kulören är otroligt vacker att styla med andra beige nyanser, trämöbler eller för den delen med vitaste vitt. Vi ser framför oss ett välkomnande rum med en vacker mix av texturer, träslag och mycket gröna växter.


ALCRO | SÄKER STIL

Emelia White En elegant stilfull varm vit. Ikonplagget som alltid är rätt och går att styla till precis allt – den vita skjortan – var inspiration för Emilia White. Resultatet blev en varmvit kulör som utgör en elegant bas och passar lika bra i Emilias sekelskiftesvåning som i sommarhuset på västkusten. Emilia White är den perfekta inramningen som lyfter fram vackra träslag och fungerar lika bra för en minimalistisk och luftig inredning som för ett hem med möbler och färgstark konst som tar för sig.

28


Basic Beige En finstämd lättmatchad basbeige, en ljusbeige linnekostym med härlig struktur och en krämfärgad sidenblus inspirerade idén till Basic Beige. Vi målade upp bilden av ett underbart sovrum i en tidlös beige nyans. Kanske för just dig som vill testa något annat än vitt eller grått men ändå vill satsa på en klassisk, diskret grund.

29


Ebba Grey En harmonisk ljust neutral grå. Plagget man aldrig tröttnar på – en ljusgrå kashmirtröja med ett långt liv i garderoben – var inspirationen för Ebba Grey. Utmaningen var att skapa en klassisk ljust grå nyans, mjuk och behaglig som bryter av mot kritvita stuckaturer och harmonierar snyggt med oljade parkettgolv. En perfekt bas för en skandinavisk inredning.


ALCRO | AD.FAMILJEN

Nya burkar med stil, harmoni och finess Alcros inomhusprodukter ad.stil, ad.harmoni och ad.finess lanseras nu i konceptet Alcro designers och i helt ny miljöanpassad förpackning (90% återvunnen plast). En färg för dig som ställer allra högsta krav på produkterna du målar ditt hem med.

ad.stil

ad.harmoni

ad.finess

ad.stil är vår vackraste färg för väggar inomhus som ger en supermatt och slitstark slutyta. Färgen går att torka av och är lätt att hålla ren. ad.stil ger en yta med djup kulöråtergivning, särskilt i mörka kulörer.

ad.harmoni är en färg av högsta kvalitet för de flesta takytor vid både ny- och ommålning. Färgens unika formulering ger en reflexfri yta och gör färgen mer lättarbetad utan att droppa och stänka. Färgens extremt låga glans hjälper även till att dölja mindre ojämnheter för ett perfekt slutresultat.

ad.finess är en täckfärg av högsta kvalitet som passar för t ex snickerier, dörrar, luckor och metallytor inomhus. Färgen är extremt tålig och har utmärkta appliceringsegenskaper samt ger en hård och vacker yta.

31


HÖSTENS TAPETER

Swedish Designers, Jordnära eller kanske lite Doodleedo? Vi älskar att packa upp höstens och vinterns nya tapetrullar och sen rulla ut dem för att se hur alla tapetdesigners har tänkt. Att se det på skärmen är inte ens halva upplevelsen, tycker vi. Välkommen in till oss och smaka på alla nya mönster, stilar, kulörer och fundera på hur favoriterna kan tänkas bli i just ditt sovrum eller vardagsrum. På följande sidor presenteras ett urval av höstens och vinterns nyheter. Tapetkollektioner som skapar en varm känsla till ditt hem oavsett om du väljer enfärgat, mönster, starka kulörer eller dämpande och mjuka nyanser. Inspireras!


BORÅSTAPETER

Floral Dream

Figs

Swedish Designers Boråstapeter bad tre av vår tids främsta, svenska formgivare skapa tapetkollektioner med en historia – eller kanske fantasi – att berätta. Det blev en samling med ren mönsterglädje och hantverkskänsla. Modiga, lekfulla, grafiska och organiska. Petra Börner skapar mönster genom kollage i skuret papper eller handmålar fritt. Vi älskar också Hanna Wernings glada, fantasi­ eggande formspråk. Linnea Andersson arbetar i gränslandet mellan konst och design, precist och handmålat. Vi valde dessa tre med stor omsorg och gav dem sedan fria händer. Det blev unika uttryck för personliga hem – tapet­design i världsklass.

Petra Börner

Hypnotic Safari

33


Friviva Kvackstepp

Hanna Werning Zingkorre

My secret garden grand

My Secret Garden Linnea Andersson

34


BORÅSTAPETER

HÖSTENS TAPETER

Travertine

Poppy Flow Thistle

Treasured Treasured från Boråstapeter handlar om kärleken till tapet, i hem där väggarna tillåts ta plats. Ibland i samklang med inredningen, ibland i ostyrig krock. Alltid lika vackert, såsom det blir när man väljer med hjärtat. Personliga tapeter där en 500 år gammal gobeläng inspirerade till ett helt nytt mönster. Skattjakten ledde sedan vidare till fler nya motiv, men också till handplockade pärlor från Boråstapeters arkiv. Allt för dig som vågar ta ut svängarna och låta väggarna tala för sig själva.

Melodi Melodi är harmoniska tapeter i mjuka mönster och toner, lätta att ta till sig. Finstämt och vackert, likt en lättsjungen melodi som ljuder lika fint oavsett rum och hem. Den behagligt dämpade färgskalan går i naturliga nyanser, från cremevitt och blekrosa till dova toner av antracitgrått och midnattsblått. Här finns mjuka, organiska former som bladverk och blommor, men också enfärgade tapeter och inslag av folklore och geometri. Mångsidiga tapeter för en lugnare, skönare vardag. Leverantör är Boråstapeter.

Bo

Liv

Alfred


MIDBEC TAPETER Lizette

Florian

Florian

Skogsgläntan Kollektionen är skapad av Hanna Wendelbo som beskriver sina tankar om kollektionen så här: ”Att sitta i en skogsglänta på en mossbeklädd stubbe och se solen vandra mellan trädstammarna. I fjärran hörs en fågel sjunga sin stillsamma sång. Det luktar skog och jag andas djupt. Andetaget fyller mig med skogens energi och ger mig kraft och återhämtning. Min blick förundras över den skönhet naturen skapat runt omkring mig.” Det blev en noggrant utvald skatt av expressiva mönster i härliga färger, från klassiskt elegant till modernt och lekfullt. Leverantör: Midbec Tapeter.

Betula

Athena

Betula


HÖSTENS TAPETER

Hjärterum

83113

Hjärterum är en resa genom Sverige med landskapsfloran som utgångspunkt. Här samsas Bohusläns granitklippor och vildvuxna kaprifoler med Härjedalens fjäll och stolta mosippa. Öländska stränder trängs med djupaste urskog och prunkande ängar. Tapetdesigner Lina Schnaufer har tolkat floran och skapat en tapetkollektion med både ett historiskt och nutida uttryck. Hjärterum är en kollektion om gemenskap och värme och om att skapa plats för det i hemmet. Leverantör är Midbec Tapeter.

83114

83133

83127

220740

Doodleedo

300442

Doodleedo är en tapetkollektion som ger barnrummet mycket av färgrika mönster, lekfulla motiv och skapar en härlig glädjefylld känsla. Djuriska mönster som rävar, elefanter och dinosaurier kombineras med underbara färgkombinationer och ger kollektionen en energirik och lekfull look. Leverantör är Midbec Tapeter.

220703

220780

37


SANDBERG WALLPAPER

Morangen Hazel

Jordnära I en tid då vi spenderar mer tid hemma är vår egen fristad viktigare än någonsin. Vi behöver rum som andas, platser där vi kan återfå ro och balans. Tapetkollektionen Jordnära omfamnar begreppet ”slow living” med mönster i mjuk estetik och vilsam framtoning. Här ska man känna närheten till naturen, skönheten i det avskalade och enkla. Sandberg Wallpapers kärlek till hantverket har fått ta stor plats genom omsorgsfulla penseldrag där transparens möter mjuka texturer och moderna grafiska linjer.

Sara Sage Green

Irene Indigo Blue

Jon Burgundy

Rost Gold


HÖSTENS TAPETER

Axel svart

Arvid blågrön

Qvintus saffran

DURO Bred rand grå

Enfärgad och randig Det sägs att färger berör oss på olika sätt. Precis som naturen. Kanske är det just naturens rikedom av färger som skapar det där lugnet. Granskogens tonade nyanser av grönt och skägglavens varierade nyanser av grått och beige. I kollektionen ”Enfärgad & Randig” ger Duro dig närheten till det skandinaviska landskapets natur med deras klassiska enfärgade och randiga tapeter. ”Enfärgad & Randig” samarbetar och kompletterar kollektionen ”Blommor & Blad”. Färgerna går igen i båda kollektionerna och matchar varandra perfekt. Tillsammans ger de en heltäckande kollektion till husets alla rum, oavsett inredningsstil. Leverantör är Duro.

Qvintus grönlav


DESIGNERS GUILD

Madhya i färgen Moss. Ett underbart frodigt bladverk.

Scenes & Murals Efter succén med Scenes & Murals kommer i höst edition nummer 2 som en efterlängtad fortsättning. För alla som letar efter något utöver det vanliga så är det denna kollektion som gäller. Tapetkollektionen innehåller spektakulära paneler från Designers Guild men även från John Derian och Christian Lacroix. Från underbart målande blommor och landskap till geometriska mönster, dekorativa marmorerade tryck till tartanruta. Denna kollektion har verkligen en utsökt konstnärlig och handmålad känsla. Leverantör är Designers Guild.

Chettinad i färgen Shell. Kommer i totalt 4 färger.

Achara i färgen Shell. En grafisk återgivning av texturerade kvadratblock. Skuggade och målade i ett geometriskt mönster av starkare färger och gradvis skuggor.

40


HÖSTENS TAPETER

Bandipur Grasscloth Sky. En fantastisk landskapsmålning med en grön dal och bäck. Många träd och flygande fåglar i den grumliga himmelen.

Assam Blossom i färgen Platinum. En romantisk tapetpanel med underbart handmålade blommor som hänger från taket tillsammans med en detaljerad äng med prästkragar.

Palm Tree Scene Sepia. En underbar tapetpanel från John Derian med en exotisk scen av botaniska palmer. Kan kombineras med eller utan elefanter och tigrar.


Ett hem med

42


HEMMA HOS

historia

När barnen flyttade hemifrån blev villan för stor för Lotta och Mikael. I stället föll valet på en topp­renoverad sekel­skifteslägenhet i stan, i en fastighet med både historia och imponerande takhöjd. T E X T A N N A H E D L U N D F OTO F R E D R I K R E U T E R H Ä L L


HEMMA HOS

Ljus och rymd på 97 kvadrat som i slutet av 1800-talet var tre separata enrummare.

– ”Här kan vi bo”. Så ville vi att det skulle kännas. Vi blev så förtjusta i att här var allt redan gjort, och så smakfullt genomfört. De hade också lyckats bibehålla det gamla samtidigt som det kändes genuint nytt och fräscht, säger Lotta Thunved som bor i lägenheten med sin man Mikael. Lägenheten på 97 kvadratmeter med massor av ljus och rymd, renoverades av de förra ägarna under 2019–2020, strax innan Lotta och Mikael flyttade in. Så när paret steg över tröskeln möttes de av ett i stort sett splitternytt hem. – Det var så oanvänt att när vi drog upp spisfläkten, så satt plasten kvar, skrattar Lotta. Men kontrasten mellan gammalt och nytt är stor. Parets nya hem var ursprungligen tre separata enrummare, och var del av ett bostadsprojekt för mindre bemedlade i slutet av 1800-talet. Projektet startades för att erbjuda lättnad med den trångboddhet i dåliga och ohygienska hus som var vanligt i Stockholm vid den tiden. Första året beboddes fastigheten av nära 300 personer.

44

Lägenheterna blev snabbt omoderna och renoverades på 1930-talet, och sedan början av 1950-talet ägs fastigheten privat. Men Thunveds moderna lägenhet bär fortfarande spår av det förflutna. Stuckatur pryder taken, i rummen står flera av de vackra gamla kakelugnarna kvar, och ytterdörren till respektive ursprunglägenhet finns där också, som ett minne, även om de inte längre är i bruk. En vägg skilde tidigare köksdelen från matrumsdelen. – Det är spännande med historien bakom. Man har också sparat en liten fyrkant vid ett av fönstren, där någon skrivit gatans namn med sin handstil, säger Lotta Thunved. – Jag och min man älskar historia och bara vetskapen att denna lägenhet har varit bostad till så många människor är fascinerande. Vi brukar prata om att det är så märkligt att så många generationer har suttit och värmt sig framför våra kakelugnar. Man skulle vilja få möjligheten att ta sig tillbaka 100 år för att se hur det såg ut då. Vi hade aldrig valt ett modernt hus, säger hon. Inredningsstilen har de tagit med från villan. Dock har flytten från en villa på 280 kvadrat till en lägenhet på 97, förstås medfört en hel del rensning och stor del av möblemanget och inredningen har de sålt eller gett bort i processen. Kvar är de absoluta favoriterna, som mattor de fyndat på auktioner eller små föremål de köpt på resor. – Jag och Mikael är rätt samstämmiga när det gäller inredning. Jag är kanske mer för att man inte ska ha för mycket saker framme, medan han plötsligt kan ställa fram något. Jag tenderar att möblera om ibland. Vi gillar också att gå in i märkliga affärer och hitta saker som sticker ut, säger Lotta.


HEMMA HOS

”Bara vetskapen att denna lägenhet har varit bostad till så många människor är fascinerande.”

Lägenheten har en härlig inbodd känslan. Egentligen passar den här lägenheten bäst på hösten och vintern, när man kurar ihop sig och vill mysa hemma.


Inredningen bygger på dova jordnära väggar som framhäver stuckatur och kakelugn från vårt förra sekelskifte. Som sedan kompletteras med filtar, mattor, kuddar och konst som får stå för kulör och den mjuka och ombonade känslan.


HEMMA HOS

Väggar är målat med en kulör snarlika Silverpil från Alcro. Lister i vitt med NCS S0500-N.

Sedan Lotta och Mikael flyttade in i början av 2020, har de fyllt sitt nya hem med mjuka textilier, rundade möbler och inredningsdetaljer med mycket färg. Sovrummets milda rosa och blå toner, vardagsrummets färgklickar i orange och grönt och brunt läder, och kökets inslag av piggt turkos mitt i det strama vita, lyser upp den annars neutrala färgskalan. Väggar och lister har fått fungera som en kanvas att fylla med vad man vill. – Vi tycker om dova, jordnära väggar som inte säger så mycket i sig, och så omger vi oss med filtar, mattor, kuddar och andra utbytbara grejer som får sätta prägel och stå för kulören. Vi tycker om den här inbodda känslan. Egentligen passar den här lägenheten väldigt bra på hösten och vintern, när man kurar ihop sig och vill mysa hemma, säger Lotta. Den väl tilltagna takhöjden, 3,40 meter, och det generösa ljusinsläppet höjer också lägenhetens ljusa grundkulörer. De genomgående ljusgrå väggarna med sina kontrasterande vita lister var redan på plats efter de förra ägarnas renovering, när paret flyttade in. – Men vi hade antagligen valt samma färg om vi hade målat själva. Vi tycker att det blir väldigt fint med väggfärgen och sen låta snickerierna stå ut i vitt. – Vi har faktiskt prövat att ha färg på ett kök en gång, som var tabascofärgat. Och det var ju kul en stund! Men vi har lärt känna oss själva och att vi helst håller oss till något lite lugnare kulörer, säger Lotta. Kärleken till historia återfinns också i parets egen inredning. I inredningen återfinns många föremål som de ärvt av släktingar, och är extra förtjusta i de som sticker ut. Som den lilla krigaren 47


”Vi tycker om dova, jordnära väggar som inte säger så mycket i sig, och så omger vi oss med filtar, mattor, kuddar och andra utbytbara grejer som får sätta prägel och stå för kulören.”


HEMMA HOS som står på köksbordet, eller bysten av Mikaels morfar, som står placerad ovanpå kylskåpet. Ovanpå köksskåpen står också en liten figurin av en kvinna som stadigt blickar ut över köksregionerna och som var Lottas farmors ögonsten. – Min farmor och farfar reste jättemycket genom farfars arbete över hela världen. Och min morfar jobbade på Ericsson, så hela familjen flyttade till Mexiko där de bodde i flera år. Från resorna fick de med sig många fina saker, berättar Lotta. – Dessvärre vet vi inte så mycket om föremålen. Farmor och farfar berättade, men det var så länge sedan och man var ung och lyssnade inte så noga. Men alla föremål är inte uppseendeväckande. Intill kakelugnen i sovrummet står en liten oansenlig träpall, som vid närmare efterforskning bär spännande historia. – Pallen är från 1884 och är ett arvegods från min mans sida som har varit i familjens ägo i generationer. Alla som har haft den, har ristat in sitt namn och årtal i sitsen, säger Lotta. Lotta och Mikael må vara intresserade av det förflutna, men de är också förtjusta i de möjligheter som digital teknik kan tillföra ett modernt hem. De har därför satsat på ett smart hem där de genom appar kan reglera ljus och ljud i hemmet efter ändamål och stämning. Något som dock retar gallfeber på parets tre utflugna barn, i dag 21, 26 och 27 år gamla. Lotta skrattar. – Trots att de tillhör den digitala generationen, är barnen rätt förtretade över att allt styrs med appar: ”Hur höjer man volymen på tv:n??”.

Lotta med hela familjens favorit Elton.

49


POP-UP

Up Pop Ibland vill vi göra det där som är lite annorlunda. Något som sticker ut. Därför bestämde vi oss för att testa att göra en pop-up butik. En specialbutik som öppnade under september i centrala Stockholm – ett showroom, en butik och en utställning.

50

I butiken hade våra butikers inredningsexperter fritt fram att skapa en butik utifrån lokalens helt vita betongväggar och vinylgolv med hjälp av produkter från Alcro, Boråstapeter och Tarkett. Designer Bea Szenfeld fick helt fritt skapa en kreation av tapeter från Boråstapeter, det blev en tapetklänning. Inredningsduon Esteriör gestaltade olika rumsmiljöer och influencer Melina Criborn

visade upp en helt egen palett av kulörer. Dessutom anordnades ”Talks” om nya tapetkollektioner, trägolvsdesign, höstens kulörer samt ett med Bea som pratade om hur man arbetar i papper. Coloramas experter fanns på plats hela tiden för rådgivning, tips och inspiration. Vi ser fram emot fler pop-up:er.

Butiken på Grev Turegatan 1 i Stockholm.

Kulörväggen skapade nyfikenhet om kulörer.


POP-UP

Bea Szenfeld, känd för konstnärliga och experimentella kreationer i ovanliga material, till bland annat Lady Gaga och Laleh, skapade en tapetklänning åt oss. Med hjälp av Boråstapeters och Gocken Jobs mönster ”Granatäpple” från kollektionen Scandinavian Designers III.

Vackert rum med Boråstapeters mönster Memphis på väggarna.

En inspirerande skyltdocka i vår inredningsvärld.

Den rosa kulören på väggen är ”Hannas Änglarosa”.DU FÅR DET, PRECIS SOM DU VILL HA DET. Går du i renoveringstankar eller drömmer du om en ny stil och önskar nya inredningsidéer och inspiration? Vi har kunnig personal som brinner för färg, tapeter och interiör. Vi utbildar oss kontinuerligt, uppdaterar oss på de senaste trenderna och väljer noga ut våra leverantörer och samarbetspartners för att kunna ge dig allra bästa service. Inget projekt är för stort eller för litet, vare sig du är ute efter en stram eller ombonad känsla har våra inredare lång erfarenhet att kombinera material och kulörer för att få till den rätta känslan. Vi kan hjälpa dig med att hitta rätt kulörer, tapeter och mycket annat till ditt hem. Du ska självklart få det precis som du vill ha det. På följande fyra sidor berättar vi mer om vad vi kan hjälpa dig med. 53


Få råd i butik...


TA HJÄLP AV VÅRA INREDARE I en värld full av intryck runt varje hörn, i sociala media och hos vänner och bekanta är det lätt att bli vilsen i inredningsvärlden. Att ta hjälp av en inredare sparar inte bara tid utan förhindrar eventuella ”felköp” och, vi lovar, skapar ett hem som är välplanerat och inspirerande. Hur går det till? Det börjar med en idé att göra om. Vi träffas i butiken eller gör ett hembesök. Då kikar vi på vad just du vill ha hjälp med och går igenom eventuella ritningar, befintliga kulörer och era egna inspirationsbilder. Efter några veckor ses vi igen och vi presenterar ett förslag med väl kombinerade material, kulörer och hur man kan göra. Vi diskuterar förslaget och eventuellt justerar så att du känner dig nöjd. Du får tid att i lugn och ro titta på förslaget vi tagit fram, känna på materialen och kanske komma med önskemål om ändringar. När du är nöjd är vi nöjda och det roliga, att göra om, kan på allvar börja ta form i ditt hem. Testa oss oavsett om det är privat eller gäller företagslokaler.

...eller hemma

55


TESTA DINA IDÉER. På vår hemsida hittar du ett ”digitalt showroom”. En funktion där du enkelt kan testa allt från nya kulörer på husfasader till tapet, golv och kulör i inomhusmiljöer. Ett verktyg som ger dig möjlighet att sitta hemma i lugn och ro och testa din familjs alla inredningsidéer. På colorama.se, vårt Instagram, Facebook och Pinterest finns också mycket inspiration i form av nya tapetkollektioner, kulörkartor från våra färgleverantörer, det senaste inom golv och en mängd praktiska råd. Välkommen att surfa runt och inspireras.

1 56

START Börja med att välja om ditt projekt handlar om utomhus eller inomhus. Klickar du på inomhus hittar du fyra olika rum att välja på. Klickar du på utomhus hittar du tre olika typer av villor att välja på.

2

INOMHUS Här kan du välja rum utifrån från vad du planerar att göra om. Sovrum, vardagsrum, kök och hall. Väljer du något av rummen får du upp fyra alternativ som utgår från olika stilar. Välj ett av dem genom att klicka på bilden.


3

GÖR OM INOMHUS Klicka på den yta du vill förändra så visas en meny med aktuellt sortiment. Byt exempelvis kulör på väggen genom att klicka på en av alla kulörer som visas i menyn. Tips: Använd knappen ”Filtrera produkter” för att snabbare hitta de produkter du vill titta på.

4

UTOMHUS Här kan du välja en villa som påminner mest om just ditt hus. 1,5 plansvilla, klassisk husstil eller modernt funkishus. Välj ett av husen och därefter kan du välja på liggande träpanel, stående träpanel eller ett hus med putsad fasad.

5 GÖR OM UTOMHUS Under huvudbilden finns fem alternativ för det hus du valt. Det är fem olika färgställningar för fasaden. Klicka på den som är mest intressant och du får fram en huvudbild. Klicka på bilden så visas en meny med aktuella kulörer. Sen kan du testa kulör på väggen genom att klicka på kulörerna som visas i menyn. Du kan göra samma sak med fönster, foder, entré, takpannor och plåtdetaljer.

6

SAMMANSTÄLLNING Oavsett om du valt inomhus eller utomhus kan du sammanfatta dina val genom att välja ”Sammanställning” längst ned till höger. Då får du fram en lista på rekommenderade produkter. Du kan också spara ett eller flera val i ”Lägg till i favoriter” och ”Mina Favoriter”. Slå dig ned i favoritsoffan och planera lite hur ni vill ha det interiört och exteriört. Skriv ut er sammanställning och besök oss i butiken så hjälps vi åt med att titta på kulörprover, tapeter, verktyg och allt annat du behöver.

57


Helt utan bekymmer


Bilden visar ett rum med kombinationer av moderna kulörer efter rådgivning av våra inredningsexperter. Kulör vägg NALA, ad.stil från Alcro Kulör tak VÅRIS, ad.harmoni från Alcro Kulör snickeri PINJE, ad.finess från Alcro Golv BRANTEVIK, Tarkett

När du besöker oss vill vi göra allt för att underlätta för dig. Vi har utbildad personal för både estetisk och teknisk rådgivning, vi hjälper dig att välja stil, produkter och ger dig tips och råd. Allt för att göra det enklare och mer inspirerande för dig att göra dina val. Att förnya sitt hem innebär alltid en del fråge­ställningar. Då gäller det att välja en butik som har personal att fråga och kunskapen att ge rätt svar. Hur väljer man en kulör? Vilket under­arbete måste göras? Hur väljer man en tapet som passar min stil? Vilka verktyg behöver jag? Men oavsett vad du behöver hjälp med; val av tapeter, kulörer till enstaka rum, kompletta förslag till utformning och inredning av hela hem eller hur du färgsätter vackert är du alltid välkommen till oss i butiken. Vill du hellre ha hjälp på plats hemma hos dig så löser vi det också. Vi vill göra allt vi kan för att du ska lyckas med att skapa en trivsam miljö. Med inspiration och rådgivning gör vi det enklare för dig att göra ett tryggt val utan några som helst bekymmer. Precis som du vill ha det.

59


Bilden visar ett rum med kombinationer av tapet, golv och kulör som tagits fram efter rådgivning av våra inredningsexperter. Tapet TREASURE, Boråstapeter Kulör tak APRICOT NUDE, ad.harmoni från Alcro Kulör snickeri OLD ROSE, ad.finess från Alcro Golv HERITAGE EK OLD BROWN, Tarkett


”Med inspiration och rådgivning skapar vi din miljö i ditt eget hem.”

61


BLI MEDLEM I VÅR KUNDKLUBB. Medlemskapet är helt kostnadsfritt och du blir enkelt medlem på vår hemsida eller direkt i vår butik. Som medlem får du nyheter, inspiration, erbjudanden och praktiska råd i form av nyhetsbrev ungefär en gång i månaden samt personliga och lokala erbjudanden. Välkommen till oss i Colorama. 62


Välkommen till vår butik.

Tapetkollektionen Jordnära från Sandberg Wallpaper. Mönstret heter Lo och kulören är Indigo Blue.

För aktuella öppettider se vår hemsida.

0589-857 60 fargbutiken@samuelssonsmaleri.se samuelssonsfargdesignhus.se

Strängen 9 732 31 ArbogaIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.