Page 1

Γιάννης Τσαρούχης Οµάδα Εργασίας: «Εξερευνήτριες του Αµαρουσίου»


Πρόλογος 

Γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά σε ένα τρίπατο νεοκλασικό σπίτι στην οδό Λουκά Ράλλη και Βασιλέως Γεωργίου.

Ο πατέρας του ήταν έµπορος µε καταγωγή από το Μοριά.

Ενώ η µητέρα του καταγόταν από τη γνωστή οικογένεια Μεταξά από τα Ψαρά.


Πρόλογος 

Η πρώτη του επαφή µε την τέχνη ήταν όταν είδε στο ηµερολόγιο του Σκόκου µια ζωγραφιά του Γύζη και ρώτησε τη µητέρα του: «αυτός δε βαριέται να βάφει ένα τόσο µεγάλο φόντο µε σκούρο χρώµα;»

Η πρώτη του ζωγραφία ήταν σε ηλικία 7 ετών και είχε την ονοµασία: «Καράβια στο ηλιοβασίλεµα», 1917.


Πόσο γνωρίζουµε το Γ.Τσαρούχη; 80% 60% 40% 20% 0% Γνώριζαν

Δεν γνώριζαν

Τι επάγγελµα ακούσε; Τι σχέση είχε µε το θέατρο; Πότε και που διακρίθηκε; Γνωρίζετε κάποιο έργο του; Σε ποια καλλιτεχνική σχολή εντάσσεται; Ποια θέµατα τον εµπνέουν; Πώς βιώνει την παράδοση; Σε ποιες πινακοθήκες υπάρχουν έργα του; Πού βρίσκεται το Μουσείο του Γ. Τσαρούχη & τι περιλαµβάνει; Πού έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του; Πότε πέθανε και σε ποια ηλικία


Πόσο γνωρίζουµε το Γ.Τσαρούχη; Για την ολοκλήρωση της εργασίας, δόθηκε ένα ερωτηµατολόγιο µε ερωτήσεις ανοικτού τύπου σε µαθητές Λυκείου.  Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα, οι γνώσεις που διαθέτουν για τον Γ.Τσαρούχη είναι επαρκείς.  Η πλειοψηφία γνωρίζει σε βάθος το έργο του ως ζωγράφου.  Όπως επίσης γνωστό σε όλους σχεδόν τους ερωτηθέντες είναι το έργο του στο θέατρο.  Οι διακρίσεις του στη ζωγραφική είναι άγνωστες για τους περισσότερους που απάντησαν στα ερωτηµατολόγια.  Πολύ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ονοµασία κάποιου έργου του.  Η µειοψηφία των ερωτηθέντων γνωρίζει σε ποια καλλιτεχνική σχολή εντάσσεται.


Πόσο γνωρίζουµε το Γ.Τσαρούχη; 

Το ποσοστό των µαθητών που γνωρίζουν ποια θέµατα τoν εµπνέουν είναι ισοδύναµο µε το ποσοστό των µαθητών που αγνοούν τις επιρροές του στη ζωγραφική.

Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι η παράδοση είναι ένας παράγοντας που τον έχει επηρεάσει. Σχετικά µεγάλο είναι το ποσοστό των µαθητών που ξέρουν σε ποιες πινακοθήκες υπάρχουν έργα του.

   

Πάρα πολλοί είναι αυτοί που ξέρουν στοιχεία για το Μουσείο του Γ.Τσαρούχη στο Μαρούσι. Επίσης γνωστό είναι σε µεγάλο ποσοστό ανθρώπων το µέρος που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τέλος, γνωστά σε αρκετούς είναι τα στοιχεία που αφορούν την χρονολογική περίοδο και την ηλικία που πέθανε.


Σπουδές  

Το 1927 εγγράφεται στο Πολυτεχνείο που αργότερα ονοµάστηκε Α.Σ.Κ.Τ. Δάσκαλοί του ήταν ο Δ.Μπισκίνης, ο Δ.Γερανιώτης, ο Σ.Βικάτος, ο Β.Μποκατσιάµης, ο Ιακωβίδης και αργότερα ο Κωνσταντίνος Παρθένης. Συµµαθητής του στη σχολή ήταν ο Διαµαντής Διαµαντόπουλος και στα δυο τελευταία χρόνια η Νίκη Καραγάτση. Το 1927 γνώρισε τον Κόντογλου και ενάµιση χρόνο αργότερα τον ακολούθησε ως µαθητής,µαζί µε Νίκο Εγγονόπουλο.


Ζωγραφική Διαδροµή  Το 1929 πρωτοεµφανίζεται ως ζωγράφος συµµετέχοντας σε έκθεση για την παλιά Αθήνα στο «Άσυλο Τέχνης».  Το 1936 ζωγραφίζει «τους ποδηλάτες» και πορτρέτα µε καθιστές φιγούρες και γυµνά.  Το 1938 κάνει την πρώτη του ατοµική έκθεση σε ένα άδειο κατάστηµα στην οδό Νίκης.  Το 1940 δίδαξε σε ιδιωτικά µαθήµατα ζωγραφικής.  Το 1947 κάνει τη δεύτερη ατοµική του έκθεση στην αίθουσα «Πούην» οδός Κριεζώτου.  Το 1949 συµµετέχει σε έκθεση της καλλιτεχνικής οµάδας «Αρµός».


Ζωγραφική Διαδροµή  Το 1950 γνωρίζει τον Αλέξανδρο Ιόλα και δυο χρόνια µετά, υπογράφει συµβόλαιο µε την «Iolas Gallery».  Το 1951 εκθέτει στο Παρίσι στη «Galerie d’ Art du Foubourg». Η ίδια έκθεση µεταφέρεται στο Λονδίνο στην «Redfern Gallery».  Το 1952 εκθέτει στο Βρετανικό Συµβούλιο.  Το 1954 εξέθεσε έργα του στην «Πανελλήνιο Έκθεση». Έργα αυτής της περιόδου είναι οι γυναίκες σε φυσικό µέγεθος(Βλάχες),τα καφενεία, οι ναύτες και τα νεοκλασικά κτήρια.  Το 1955 ανάµεσα σε πολλά έργα δηµιουργεί και το «Ροζ Ναύτη».


Ζωγραφική Διαδροµή 

  

Το 1956 εκλέγεται µαζί µε τον Γ. Μπουζιάνη και τον Α. Κοντόπουλο, υποψήφιος για το βραβείο Guggenheim. Το 1957 φιλοτεχνεί για τον Ιόλα την «Ξεχασµένη Φρουρά». Το 1958 παίρνει µέρος στο Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1961-62 εργάστηκε στην Εµπορική Τράπεζα ως καλλιτεχνικός σύµβουλος και διδάσκει ζωγραφική στη σχολή Δοξιάδη. Το 1966 εκθέτει στην γκαλερί «Mέρλιν» και την ίδια χρονιά στην γκαλερί «Aστορ». Στο Παρίσι λαµβάνει µέρος σε οµαδική έκθεση µε θέµα το πορτρέτο, στην γκαλερί Kλοντ Mπερνάρ.


Ζωγραφική Διαδροµή 

   

Το 1969-71 συστήνει µε την Λίλα ντε Νόµπιλι, µια µικρή ακαδηµία όπου διδάσκουν το σχέδιο και τη ζωγραφική. Την εποχή αυτή ζωγράφισε τις «Εποχές» της συλλογής Τεριάντ και τις παραλλαγές µε τους «Χορούς». Το 1974 εκθέτει στη Ρώµη στην γκαλερί «Il Gabbianorr». Το 1975 παρουσιάζει την ίδια έκθεση στην Μπολώνια. Το 1978 εκθέτει στην γκαλερί «Ζυγός» σχέδια κυρίως από τη δεκαετία του ‘70.


Ζωγραφική Διαδροµή 

Το Δεκέµβριο του 1980 έργα της συλλογής Δοξιάδη όπως οι «Τέσσερις εποχές» και «Οι µήνες» εκτίθενται στην γκαλερί «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών». Το 1981 µεγάλη αναδροµική έκθεση των έργων του γίνεται από το Μακεδονικό Κέντρο σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χρόνο διδάσκει µαθήµατα ζωγραφικής στο «Ιωνικό Κέντρο» στη Χίο κάτι που θα επαναλαµβάνει κάθε χρόνο ως το 1984. Tον ίδιο επίσης χρόνο καταρτίζεται το καταστατικό του Iδρύµατος Γιάννη Tσαρούχη. Το 1982 γίνεται έκθεση µε εκθέµατα της πρώτης δωρεάς. Tον ίδιο µήνα τον Mάιο στην γκαλερί «Zουµπουλάκη» εκτίθενται τα «Zεϊµπέκικα».


Θεατρική Διαδροµή 

Το 1928 γνώρισε τον Φώτη Πολίτη που του ανέθεσε τα σκηνικά για την «Πριγκίπισσα Μαλένα» του Μόρις Μέτερλινγκ που ανέβαζε η Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1931 ο Φώτης Πολίτης του προτείνει µόνιµη συνεργασία µε το Εθνικό Θέατρο , πρόταση την οποία απέρριψε. Το 1934 µαζί µε τους Κ.Κούν και Δ.Δεβάρη ιδρύουν την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή». Ως πρώτο έργο ανεβάζουν την «Ερωφίλη» του Χορτάτση µε σκηνικά και κοστούµια που είχε φτιάξει ο ίδιος. Τον ίδιο χρόνο του προτάθηκε από τη Μαρίκα Κοτοπούλη να κάνει τα κοστούµια στην «Κυρία δε µε µέλλει» του Σαρντύ.


Θεατρική Διαδροµή 

 

Το ίδιο διάστηµα η Κατερίνα Ανδρεάδη του πρότεινε να κάνει τα κοστούµια και τα σκηνικά για το έργο η «Κυρία µε τας Καµέλιας». Το 1937 κάνει τα σκηνικά για την Κοτοπούλη στα έργα «Ελισάβετ» του Josset, «Kάντιτα» του Shaw και «Στέλλα Bιολάντη» του Ξενόπουλου. Στο τέλος του ίδιου χρόνου κάνει το «Αφιέρωµα της Στρίγγλας» του Σαίξπηρ για την Κατερίνα Ανδρεάδη. Το 1940 εργάστηκε στο θίασο της Κατερίνας φτιάχνοντας τα σκηνικά και τα κοστούµια για τα έργα «Σουπιά» του Μπαλζάκ, «Mικρό Eϋνλ» του Ίψεν, «Ηρακλείδες» του Ευριπίδη και «Κυρία δε µε µέλλει» του Σαρντύ.


Θεατρική Διαδροµή 

   

Το 1945 δούλεψε στο Εθνικό τον «Θείο Bάνια» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Κάρολου Κούν, την «Κλυταιµνήστρα» του Αλέξανδρου Μάτσα, τον «Αλκιβιάδη» του Θεοτοκά. Το 1953 δίδαξε στη Δραµατική Σχολή Σταυράκου. Το 1954 έκανε στο Θέατρο του Κήπου τον «Ρωµαίο και Ιουλιέττα». Το 1956 κάνει τον «Διγενή» του Α. Σικελιανού σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζίσκου. Το 1958 κάνει τα σκηνικά και τα κοστούµια για τη «Μήδεια» µε τη Μαρία Kάλλας, στην όπερα του Ντάλας στο Τέξας Αµερικής.


Θεατρική Διαδροµή 

 

Το 1959 κάνει τα σκηνικά και τα κοστούµια για τις « Όρνιθες» στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία του Κ.Κούν. Το 1960 κάνει τα σκηνικά στη «Νόρµα» µε τη Μαρία Κάλλας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Και στη Βιτσέντζα της Ιταλίας στο Teatro Olympico κάνει τον «Οιδίποδα Τύραννο» σε σκηνοθεσία Μινωτή. Το 1961 ανεβάζει τη «Μήδεια» στη Σκάλα του Μιλάνου. Το 1961-1962 κάνει µε την Κατίνα Παξινού την «Επιστροφή της Γηραιάς Κυρίας» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα».


Θεατρική Διαδροµή 

 

Το 1965 σε σκηνοθεσία Μ.Κακογιάννη, και µετάφραση στα γαλλικά του Σαρτρ, κάνει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Τεν Πε της Γαλλίας. Στην Ελλάδα µε την Άννα Συνοδινού κάνει στο θέατρο του Λυκαβηττού την «Ηλέκτρα». Το 1977 ανεβάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε δική του µετάφραση,σκηνοθεσία και σκηνογραφία. Το 1982 ανεβάζει το έργο του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» στη Θήβα.


Κινηµατογραφική Διαδροµή 

 

Το 1954 εργάσθηκε στον κινηµατογράφο για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Χαρούµενο Ξύπνηµα». Το 1955 εργάσθηκε για την ταινία «Στέλλα». Το 1958 κάνει την κινηµατογραφική ταινία «Τελευταίο ψέµα».


Ίδρυµα & Μουσείο 

Το ίδρυµα ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στο Μαρούσι στο κτήριο επί της οδού Πλούταρχου 28, όπου στεγάζεται και το Μουσείο. Ο σκοπός του ιδρύµατος είναι: η συγκέντρωση µιας όσο πιο δυνατόν πληρέστερης συλλογής έργων του ιδρυτή, αντιπροσωπευτικής όλων των κατά καιρούς αναζητήσεων και τεχνοτροπιών, καθώς και η λεπτοµερής καταγραφή, διαφύλαξη και συντήρησή τους, σύµφωνα µε τις διεθνείς µουσειολογικές προδιαγραφές.


Ίδρυµα & Μουσείο 

Η φετινή έκθεση του Μουσείου Γιάννη Τσαρούχη περιγράφει τον τρόπο µε τον οποίο ο ζωγράφος προσεγγίζει την ανθρώπινη φιγούρα. Περιλαµβάνει έργα κυρίως της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70 όπως οι Πεταλούδες, η Αντιγραφή του Τισιανού, ο Άγιος Σεβαστιανός, καθώς επίσης πορτρέτα διασήµων προσώπων, σχέδια και ολοκληρωµένα έργα γνωστών µοντέλων του όπως ο Ντοµινίκ και η Δέσποινα.

Ξενάγηση στο µουσείο Τσαρούχη


Μια επίσκεψη-Ένα µάθηµα…


Μια επίσκεψη-Ένα µάθηµα…


«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» 

Όπως είπε ο Γ.Τσαρούχης: το «είσαι ό,τι δηλώσεις» είναι µια φράση που δεν ανήκει σε µένα. Εγώ τη διέδωσα όπως ο Απόστολος Παύλος τον Χριστιανισµό. Η φράση ανήκει στον ηθοποιό Τζαβαλά Καρούσο, που είχε πολύ δηκτικό πνεύµα. Κάποτε ήρθε ένας σκηνοθέτης απ’το Παρίσι και διορίστηκε στο «Εθνικό». Ο Καρούσος µόλις το έµαθε είπε: «Δες πώς γίνονται οι σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Δηλώνουν καταρχήν ότι είναι σκηνοθέτες, γνωρίζουν κατόπιν το θέατρο από τις κουίντες στην Ευρώπη και µετά διορίζονται…». Πάντως, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Αν εγώ το 1935 δήλωνα ποιητής, σήµερα θα γιορτάζονταν τα πενήντα χρόνια µου. Όταν εγώ είχα προβλήµατα και προσπαθούσα µε κάθε τρόπο να τα λύσω, οι άλλοι παρακολουθούσαν τη ζωή µου σα να παρακολουθούσαν αυτοκινητιστικό δυστύχηµα.


Τι λένε γνωστοί καλλιτέχνες για το 

Νίκος Στεφάνου: «Ο Τσαρούχης είχε δύο όψεις σ ’ένα πρόσωπο. Αυτό µε τον ακατάπαυστο έρωτα για τη ζωή και εκείνο που µε ρωµαλέες αλλά ταυτόχρονα τρυφερές κινήσεις συνοψίζει την Ιστορία του ελληνισµού στη ζωγραφική του . Στα έργα του Τσαρούχη υπάρχει ένας κόσµος που συναρπάζει, µας µαγεύει και µας ευφραίνει αλλά συγχρόνως µας πείθει πως αυτό που επιζητεί η ψυχή και ελπίζει, αυτό που ονειρεύεται είναι υπαρκτό».


Τι λένε γνωστοί καλλιτέχνες για το Γ. Τσαρούχη 

Οδυσσέας Ελύτης: «Ένας επαναστάτης δεν γίνεται να’ναι συνάµα και κλασικός. Αλλά µε τον Τσαρούχη γίνεται. Την ηµέρα που ο ζωγράφος αυτός τόλµησε να αναζητήσει τον Ερµή όχι στο όρος Όλυµπος αλλά στο «καφενείον ο Όλυµπος», ένας µύθος κατέβηκε από τα βιβλία στη ζωή, ενώ το µάτι του καλλιτέχνη υποχρεώθηκε να ατενίσει αλλιώς τον κόσµο. Με άλλα λόγια, η νεοελληνική πραγµατικότητα, παραµορφωµένη ως τότε από µια ψεύτικη φιλολογία, ερχόταν να πάρει τη φυσική της θέση µέσα στα πλαστικά ενδιαφέροντα του καιρού µας. Και ο ζωγράφος, εντοπισµένος µέσα στο χώρο που του όριζε αυτή, επωµιζόταν τις ευθύνες να βρει τη µοναδική έκφραση που άρµοζε στην ιδιοτυπία της. Στο µέτρο που ο Τσαρούχης φάνηκε άξιος να καθαρίσει το εικόνισµα του Ελληνισµού από τα περίσσια µαλάµατα, είναι ένας επαναστάτης που δεν πήγε να καταλύσει αλλά να ανακαλύψει µια παράδοση. Στο µέτρο όµως που πέτυχε να αξιοποιήσει τα κρυφά της διδάγµατα είναι ένας κλασικός».


Έργα του.....


Έργα του.....


Ο Γιάννης Τσαρούχης µέσα από µια δική του φράση: Ό, τι έκανα στη ζωή µου είναι µια σειρά από πειραµατισµούς και αναζητήσεις. Κάθε τόσο µου δίνουν κι έναν τίτλο επαινετικό ή υβριστικό. Προσπαθώ να καταλάβω στ’ αλήθεια τι είναι ζωγραφική. Προσπαθώ να µάθω πράγµατα που θα ήθελα να ξέρω και δεν µου τα δίδαξε κανείς...

Ευχαριστούµε!! http://www.os3.gr/arhive_afieromata/ gr_afieromata_giannis_tsaroyhis.html http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/ 1993/12/05121993.pdf http://www.tsarouchis.gr/gr/main.htm

Γιάννης τσαρούχης 2  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you