Page 1

Mbo Leisure & hospitality Mbo Frontoffice Schooljaar 2013-2014 3


Inhoud Over de methode Recreatief leisure & hospitality

4

Leisure & hospitality Assistent (niv. 2)

5

Leisure & hospitality Host (niv. 3)

6

Leisure & hospitality Executive (niv. 4)

7

Bij te boeken

8

Topografietraining

9

Maatwerk via het CDS

9

Recreatief Frontoffice

10

Taal & L&B

10

4


Nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs 2014 in het mbo: er staan weer grote veranderingen op stapel in het beroepsgericht onderwijs. Focus op vakmanschap, nieuwe kwalificatiedossiers, nieuwe financieringsstructuren en de 1000-urennorm zijn zaken die grote invloed hebben op de organisatie van het onderwijs in het mbo. Digitalisering Helaas heeft de overheid ervoor gekozen om de btw van 19% naar 21% te verhogen. Dat houdt in dat over digitale leermiddelen nu ook 21% btw wordt gerekend. Toch kan digitaal werken nog steeds een goedkoper alternatief bieden voor werken met papieren leermiddelen. Wij serveren ons digitale aanbod in diverse smaken, elk met een aantrekkelijke prijs. Of het nu gaat om een leerlijn via het Content Delivery Systeem (CDS) of via digitale/interactieve leer-/werkboeken: er is van alles mogelijk.

Doorlopende leerlijnen en nieuwe KD’s Dat deze ontwikkelingen directe invloed hebben op de leermiddelen en onze doorlopende leerlijn spreekt voor zich. Nu al, begin 2013, starten we met de vereiste aanpassingen om straks in 2014 op tijd klaar te zijn. 2013 staat voor ons in het teken van ‘in gesprek gaan’ en ‘vertrekken’ tegelijk. We gaan in gesprek met scholen, docenten, bedrijven, kenniscentra én studenten. Zo kunnen we u verzekeren dat we actuele en eigentijdse leermiddelen maken die aan de ene kant de aansluiting hebben met de doelgroepen en aan de andere kant bieden wat het bedrijfsleven vraagt. Praten is niet het enige dat we doen: we vertrekken ook al. We moeten in 2014 op onze plek van bestemming aankomen. Hoe die weg er precies gaat uitzien, is nog onzeker. Het zal een hele (fiets)tour worden. Maar we weten wel welke richting we op moeten fietsen. Spring je achterop? Dan gaan we samen!

Vasteklantenkorting In deze dure tijden is het zaak om op de kleintjes te letten. Daarom willen wij het voor onze vaste klanten mogelijk maken om tegen scherpere prijzen leermiddelen in te kopen of op de boekenlijst te zetten. Ga met ons het gesprek aan over een nader te bepalen leveringsperiode en wij zullen dan een aantrekkelijk aanbod doen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Kwaliteit en lesmateriaal op maat Wat onveranderd blijft, is de kwaliteit van de leermiddelen. Bezuinigingen of niet: de kwaliteit van leermiddelen mag daar niet onder lijden. Tegelijkertijd streven wij vanuit de uitgeverij naar een nog scherpere prijsstelling: meer voor minder. Door nieuwe productietechnieken kunnen we efficiënter ontwikkelen en produceren. Maar we kunnen ook sneller en nog beter lesmateriaal op maat maken zodat onze leerlijn nog beter op de lokale wensen van scholen en docenten kan worden afgestemd. Mede daarom hebben we ervoor gekozen om bij nagenoeg alle methodes te kiezen voor een modulaire opbouw die nog even goed de doorloop in de leerlijn garandeert, maar ook flexibiliseert. Concreet wil dat zeggen dat we alle werkmaterialen van Transfer Verkoper reizen als modules aanbieden zodat scholen zelf combinatiepakketten kunnen maken. Daarnaast blijft het vertrouwde aanbod (alles in één map) natuurlijk overeind. Zo is er voor elk wat wils.

Spring maar achterop De wegen naar 2014 zijn nog wat onduidelijk. De weg ernaartoe is wat onzeker. Maar dat maakt niet uit: wij weten ongeveer de weg. En als u mee fietst dan kunt u zelf ook mede de weg bepalen en meebeslissen over inhoud en organisatie van de leermiddelen en het onderwijs voor Reizen, Leisure & hospitality en Frontoffice. Spring maar achterop bij mij, achter op m’n fiets, En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me ook helemaal niets. En spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg, En ik weet nog niet waar naartoe, maar dat maakt niet uit want ik weet wel de weg. (© Gers Pardoel, Bagagedrager) Namens het team van Horeca, Reizen, Leisure en Facilitaire Dienstverlening, Ricardo Eshuis Uitgever

3


Over de methode Recreatief Leisure & hospitality Of het nou gaat om een vakantie, een weekendje weg of een dagje uit. Een leuke invulling geven aan vrije tijd, dat is wat werken in de recreatiebranche inhoudt. Enthousiasme en gastvriendelijkheid zijn daarvoor onmisbaar, net als goede communicatieve vaardigheden en creatief, flexibel en representatief zijn. Recreatief Leisure & hospitality biedt een doorlopende leerlijn voor Leisure & hospitality niveau 2, 3 en 4. Hiermee verwerven uw studenten op een aantrekkelijke manier de juiste competenties voor een beroep in de recreatieve sector. Combinatie met Reizen en Frontoffice De materialen van Recreatief Leisure & hospitality kunnen goed gecombineerd worden met de materialen van Transfer (Reizen) en Recreatief Frontoffice.

Uitgangspunt: beroepspraktijk De methode Recreatief Leisure & hospitality heeft de beroepspraktijk als uitgangspunt. Het gaat in op de werkvelden die er zijn in de branche. Of die nu te maken hebben met verkoop en verhuur, met sport en spel of met entertainment, alle werkvelden zijn apart beschreven.

Recreatief.eu Recreatief Leisure & hospitality biedt via www. recreatief.eu onderwijsaanvullend materiaal in de vorm van naslagwerk en trainingen, interactieve opdrachten, films, leerobjecten en topografietraining. Uw studenten krijgen via een DigiCode, meegeleverd met de werkmaterialen, toegang tot deze website.

Optimaal afgestemd De methode is op het gebied van taal, beroepsinhoud en onderwijsinhoud optimaal op de student en de actualiteit afgestemd. Zo krijgt de leisure & hospitality assistant in korte opdrachten niet alleen inzicht in de mogelijkheden, maar ook in de grenzen van zijn functie. De leisure & hospitality host gaat aan de slag met praktijkgerichte opdrachten, waar de leisure & hospitality executive zich ook mag buigen over zijn leidinggevende taken.

Docentenmaterialen De docent stapt als recreatieleider goed voorbereid in het avontuur dankzij de uitgebreide docentenwebsite www.methoderecreatief.nl. Hier vindt u onder meer docentenhandleidingen, antwoordmodellen, toetsen en verantwoordingsdocumenten.

In de praktijk getest De materialen voor de leisure & hospitality host hebben hun waarde inmiddels al bewezen. Om ook de leermiddelen van leisure & hospitality assistant op het juiste niveau qua taal en opdrachten te krijgen, hebben we het schooljaar 2010-2011 gebruikt om het materiaal in de praktijk te laten testen. Dit hebben we ook in 2011-2012 gedaan met de leermiddelen voor leisure & hospitality executive. Op deze manier is er een doorlopende lijn voor leisure & hospitality op niveau 2, 3 en 4 ontstaan die optimaal is afgestemd qua niveau en inhoud ĂŠn waarvan u de zekerheid hebt dat deze in de praktijk werkt.

Meer details over het recreatieprogramma van Recreatief vindt u verderop in onze brochure. Wij voegen regelmatig nieuwe onderdelen aan ons aanbod toe zodat wij u kunnen blijven verrassen met bijzondere arrangementen. Heeft u speciale wensen? Wij bieden ook mogelijkheden voor maatwerk.

4


Leisure & hospitality assistant (niveau 2) Met Recreatief Leisure & hospitality assistant wordt de niveau 2-student op maat bediend tijdens zijn opleiding voor de recreatiebranche. Uitgangspunt is de beroepspraktijk en daarmee de inzetbaarheid van de assistant in het werkveld. De methode heeft een heldere opbouw waarbij ook aandacht is voor oefeningen in sociale vaardigheden. De methode is op het gebied van taal, beroepsinhoud en onderwijsinhoud optimaal op de leisure & hospitality assistant afgestemd. Via korte opdrachten krijgt de student inzicht in (de onderdelen van) het werkveld en de mogelijkheden, taken en verantwoordelijkheden van zijn functie. Ook worden duidelijk de grenzen aangegeven waarbinnen de assistant mag werken. Een oriëntatie op branche en beroep is ontwikkeld om de student inzicht te geven in de recreatiesector. In de daaropvolgende onderdelen, zoals frontoffice, entertainment en sport en spel, komen alle benodigde kennis, vaardigheden en attitudes aan de orde.

Inbegrepen bij Leisure & hospitality assistant

Recreatief Leisure & hospitality assistant ISBN: 978 90 3720 316 5 Prijs: € 124,50

De student die de opleiding voor Leisure & hospitality assistant volgt, hoeft alleen maar één map aan te schaffen. Deze bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Oriëntatie op branche en beroep 2. Aan de slag in de frontoffice 3. Sport en spel 4. Creativiteit 5. Entertainment 6. Schoonmaken en onderhouden.

toegang tot www.recreatief.eu met: • films • naslagwerk en trainingen • interactieve opdrachten • weblinks. materiaal voor de docent op www.methoderecreatief.nl.

Niet inbegrepen bij een verblijf met Recreatief Voor informatie over methodes voor Taal en L&B kijkt u op pagina 10.

De materialen worden ondersteund via de bronnenwebsite www.recreatief.eu waarop onder meer films, interactieve opdrachten, naslagwerken en weblinks te vinden zijn. De theorie is in de map opgenomen. Bij de vragen en opdrachten staan korte stukjes theorie waar de student mee aan de slag gaat.

Speciale wensen? Wij bieden ook maatwerk aan. Kijk voor meer informatie over maatwerkmogelijkheden op pagina 9.

5


Leisure & hospitality host (niveau 3) De leisure & hospitality host wordt opgeleid tot allround medewerker van een recreatiebedrijf. Of het nou gaat om werkzaamheden aan de balie en receptie, in entertainment, sport en spel, creativiteit, gebouwenbeheer of educatieve activiteiten: met Recreatief Leisure & hospitality host biedt u de student een goede basis voor een succesvolle carrière in de recreatiebranche. Recreatief Leisure & hospitality host bestaat uit vier mappen.

Balie en receptie ISBN: 978 90 6053 878 4 Prijs: € 49,00

Sport en spel ISBN: 978 90 6053 879 1 Prijs: € 47,50

In deze map krijgt de student opdrachten en activiteiten aangereikt om zich het werk in de frontoffice eigen te maken, op een camping of bungalowpark, bij een groepsaccommodatie of een outdoorbedrijf. Hij krijgt onder meer te maken met reserveringen, inchecken en uitchecken van gasten, verkoop en verhuur en de backofficewerkzaamheden.

In de map Sport en spel gaat de student praktijkgericht aan de slag met het organiseren, uitvoeren en begeleiden van uiteenlopende sport- en spelactiviteiten. Er is aandacht voor spelregelkennis, eigen vaardigheid, veiligheid en blessures, presentatie en instructies aan gasten en sport- en speldifferentiatie. Ook werkt de student aan de eigen gezondheid en uithoudingsvermogen.

Entertainment ISBN: 978 90 6053 876 0 Prijs: € 47,50

Creativiteit, gebouwenbeheer en educatie ISBN: 978 90 6053 877 7 Prijs: € 47,50

De map Entertainment biedt alle ins en outs om gasten te leren vermaken. Met aandacht voor presentatievaardigheden, expressie en het opstellen van een licht- en geluidsplan werkt de student toe naar onder meer het bedenken van een typetje voor meeleeftheater, het ontwikkelen van een spelshow, het opzetten van een theatershow en het inzetten van soft entertainment.

De map Creativiteit, gebouwenbeheer en educatie is een bundeling van deze drie werkvelden. Bij het onderdeel Creativiteit gaat de student aan de slag met creatieve activiteiten. Bij Gebouwenbeheer is veel aandacht voor veiligheid, schoonmaak en onderhoud. Educatie omvat onderdelen waarin studenten educatieve en informatieve activiteiten organiseren.

Inbegrepen bij Leisure & hospitality host •

toegang tot www.recreatief.eu met: • films • naslagwerk en trainingen • interactieve opdrachten • leerobjecten • weblinks • bij Balie en receptie topografietraining met Nederland 2011 van Global Visuals. materiaal voor de docent op www.methoderecreatief.eu.

6


Leisure & hospitality executive (niveau 4) Voor de leisure & hospitality executive zijn er werkmaterialen beschikbaar en een boek dat de werkmaterialen ondersteunt, maar ook los kan worden ingezet. De materialen zijn in het schooljaar 2011-2012 getest, zodat u er zeker van kunt zijn dat het in de praktijk werkt!

Even voorstellen: Leisure & hospitality executive ISBN: 978 90 3720 505 3 Prijs: € 60,00 Het boek Leisure & hospitality executive beschrijft op praktijkgerichte wijze de recreatiebranche inclusief trends en alle facetten van de functie leisure & hospitality executive. Topmanagers uit de branche geven in interviews hun visie op het vak. Het boek geeft handvatten om succesvol te zijn op het gebied van operationeel leidinggeven en personeelsplanning en -ontwikkeling. Het geeft duidelijk weer hoe de leisure & hospitality executive de regie in handen kan nemen om de koers van zijn team te bepalen en resultaat neer te zetten. Een boek voor mbostudenten Leisure & hospitality executive niveau 4, maar ook voor de toekomstige en zittende managers in de recreatiebranche.

Inbegrepen bij Leisure & hospitality executive werkmaterialen • Toegang tot www.leisure-executive.nl met onder andere: • films • naslagwerk • weblinks • antwoordmodellen en handleidingen voor de docent op www.methoderecreatief.nl.

Leisure & hospitality executive werkmaterialen ISBN: 978 90 3720 664 7 Prijs: € 39,50 Het werkmateriaal voor Leisure & hospitality executive (niveau 4) sluit aan bij het bronnenboek Leisure & hospitality executive. Het bevat afwisselende opdrachten die volgens de methodiek van Ruim Baan voor Recreatie ingedeeld zijn op een basis-, gevorderd en competent niveau. De student maakt niet alleen kennis met de recreatiebranche, zijn functie en taken en verantwoordelijkheden, maar leert ook alle facetten van het operationeel leidinggeven en personeelsplanning en -ontwikkeling.

7


Bij te boeken Aanbevolen literatuur bij de leermiddelen van Recreatief Toerisme in Nederland: achtergronden en informatie op = op ISBN: 978 90 7517 401 4 Prijs: € 34,00 Een boek waarin Nederland per toeristisch onderwerp wordt behandeld.

Bij Recreatief bieden we naslagwerk aan via www.recreatief.eu. Hebt u toch nog behoefte aan los naslagwerk? We doen u een aantal suggesties:

Activiteitenbegeleiding: basiskennis ISBN: 978 90 5844 061 7 Prijs: € 16,75 Een inleidend boek op het gebied van animatie en activiteitenbegeleiding voor de leisure & hospitality assistant (niveau 2).

Effectief personeelsbeleid in de toeristischrecreatieve organisatie ISBN: 978 90 5844 091 4 Prijs: € 34,50 Stap voor stap wordt het traject van in dienst nemen en begeleiden van een (nieuwe) werknemer besproken vanuit de optiek van een leidinggevende.

Animatie: activiteitenbegeleiding in toerisme en recreatie ISBN: 978 90 7517 488 5 Prijs: € 41,75 Een praktisch boek waarin vaardigheden worden aangeleerd voor het opzetten en begeleiden van activiteiten, het samenstellen van animatieprogramma’s en het leidinggeven aan animatieteams.

Mondelinge communicatie aan de balie ISBN: 978 90 5844 071 6 Prijs: € 39,50 Diverse technieken worden behandeld, zoals telefoontechniek, verkooptechniek en presenteren. Schriftelijke communicatie rond de balie ISBN: 978 90 5844 072 3 Prijs: € 41,25 Onderwerpen als (zakelijke) correspondentie, tekstopbouw en folderteksten schrijven komen aan de orde. Ook is er aandacht voor spelling en grammatica.

Evenementenorganisatie ISBN: 978 90 5844 121 8 Prijs: € 34,50 In dit boek wordt de organisatie van een evenement vanaf de voorbereidingsfase tot en met de uiteindelijke eindevaluatie besproken. Recreatie: eerste kennismaking ISBN: 978 90 7517 463 2 Prijs: € 28,75 De lezer maakt kennis met basisbegrippen zoals die in de recreatiesector worden gebruikt.

Wet en recht in toerisme en recreatie ISBN: 978 90 5844 112 6 Prijs: € 37,00 Alle begrippen op het gebied van recht en wetskennis uit de kwalificatiedossiers Reizen en Leisure & hospitality komen in dit boek aan de orde.

Toeristische kennis van de lage landen ISBN: 978 90 5844 123 2 Prijs: € 34,00 Dit boek geeft een beeld van het toeristischrecreatieve aanbod in Nederland en de grensgebieden in België en Duitsland.

8


Topografietraining Global Visuals – Nederland 2011 Digitale topografietraining: het kan met de programma’s van Global Visuals. Het betekent een tijdsbesparing voor de docent en een prettige leerwijze voor de student. Dat vindt Edu’Actief ook. Daarom bieden wij scholen die gebruikmaken van de map Balie en receptie van Recreatief Leisure & hospitality host het programma Nederland 2011 aan. De student heeft toegang tot de topografiekaarten via www.recreatief.eu, de bronnenwebsite bij de map. Global Visuals is een educatieve uitgever van digitale media en heeft diverse producten ontwikkeld: - Nederland 2011 – topografietraining van Nederland - Wereld 2011 – topografietraining van de wereld - Airport 2011 – IATA-luchtvaarttraining en -toetsing - C-Test – programma voor scholen om digitaal toetsen af te nemen. De digitale trainings- en toetsingsprogramma’s van Global Visuals zijn zowel bedoeld voor individuele gebruikers als voor het toeristisch onderwijs en bedrijfsleven. Global Visuals levert maatwerk en ondersteuning per school. Edu’Actief werkt met Global Visuals samen voor de methodes voor mbo Reizen (Transfer) en Leisure & hospitality (Recreatief ). Kijk voor meer informatie op www.globalvisuals.nl.

Maatwerk van het CDS Elke school zijn eigen op maat gemaakte leerlijn? Dat kan met Edu’Actief. Via het Content Delivery Systeem (CDS) kan elke school naar eigen inzicht de door ons ontwikkelde leerlijn voor Reizen afstemmen op de eigen organisatie. De leerlijn kan worden ingericht naar de wensen van de school. De werkmaterialen van Recreatief kunnen naar eigen inzicht in een volgorde worden geplaatst en eigen projecten van de school kunnen in de leerlijn worden opgenomen. Maar ook verwijzingen naar andere bronnen dan Recreatief kunnen gebruikt worden. Denk aan theorieboeken van andere aanbieders die op deze manier gekoppeld kunnen worden aan de leerlijn van Recreatief. Nadat de leerlijn is vastgesteld door het docententeam kan Edu’Actief de materialen naar behoefte leveren. Digitaal via het CDS dat gekoppeld kan worden in nagenoeg alle elektronische leeromgevingen zoals N@tschool. Maar de materialen kunnen ook via printing-on-demand op papier geleverd worden. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: € 94,- (inclusief 21% btw) per jaar per student, ongeacht de richting of het aantal studenten. Kijk op www.methoderecreatief.nl voor een uitgebreide toelichting bij CDS: Maatwerk voor iedere school of neem contact met ons op via marketing@edu-actief.nl of 0522 235 235.

9


Recreatief Frontoffice Inbegrepen bij Recreatief Frontoffice

Nieuw lesmateriaal voor Frontoffice niveau 3 Vanaf schooljaar 2013-2014 komt Edu’Actief met een lespakket voor Frontofficemedewerker niveau 3: Recreatief Frontoffice. Dit pakket is geschikt voor de frontofficemedewerker, receptionist en informatiemedewerker.

Werkmateriaal en theorieboeken Het materiaal bestaat uit werkmateriaal en theorieboeken. Het werkmateriaal bestaat uit geïntegreerde onderwijseenheden (GOE’s). Elke GOE is als losse module verkrijgbaar. In een GOE staat de dagelijkse beroepspraktijk centraal. De student werkt aan een beroepssituatie zoals het verhuren van standplaatsen op een camping, het verhuren en verkopen van recreatieve producten en diensten en het werken als frontofficemedewerker bij een hotelreceptie. De student leert zich staande te houden in deze beroepssituaties met de opdrachten en activiteiten in de GOE. Uitgebreide aandacht is er in elke GOE voor de vaktheorie die gevraagd wordt in de specifieke beroepssituatie.

toegang tot studentenwebsite met: – interactieve opdrachten – films – weblinks – aanvullende materialen. docentenmaterialen op docentenwebsite.

Arrangement op maat Wij bieden een logische leerlijn aan, maar u kunt als school ook zelf een arrangement maken uit de beschikbare GOE’s. Op deze manier kunt u de leerlijn inrichten volgens de visie van de school en kunt u inspelen op de vraag van het bedrijfsleven in uw regio.

Meer informatie? Wilt u meer informatie over het complete aanbod van Recreatief Frontoffice? Geef dit dan aan op de antwoordbon achter in deze fondslijst en stuur de bon naar ons op.

Taal en L&B Taal en Burgerschap (L&B) zijn niet in de methode Recreatief geïntegreerd. Hiervoor bieden andere methodes van Edu’Actief uitkomst.

Taal op niveau voor Nederlands

daarbij is het brondocument ‘Loopbaan en burgerschap in het mbo’. De methode bestaat uit een map en een ondersteunende methodesite www. methodecontext.nl. Context! voldoet aan de resultaatverplichting voor het onderwijsaanbod op het gebied van Loopbaan en burgerschap. Er is specifiek lesmateriaal ontwikkeld voor niveau 1. Niveau 2 t/m 4 werken met dezelfde map. In deze map is uiteraard wel rekening gehouden met niveaudifferentiatie en worden activiteiten uitgesplitst naar de verschillende niveaus. Daarom is binnen Context! doorstroming makkelijk en kostenbesparend te realiseren, de cursisten blijven immers met dezelfde map werken. Context! stimuleert door het aanbieden van een grote diversiteit aan activiteiten dat je respectvol moet omgaan met jezelf, de ander en de omgeving. De cursist leert een mening te vormen en keuzes te maken.

Taal op niveau biedt structuur en houvast door taalopdrachten per taalvaardigheid aan te bieden op het eigen niveau van uw studenten. Het startassessment is beschikbaar via de methodewebsite www.taalopniveau.info. Op basis van de resultaten van het startassessment weet u welke katernen uw studenten nodig hebben. Uw studenten werken zelfstandig en maken een eindtoets om het vereiste taalniveau aan te tonen. Deze eindtoetsen zijn gemaakt door expertisecentrum ITTA volgens de richtlijnen van de onderwijsinspectie en zijn aan te vragen op de website.

Context! voor Loopbaan en burgerschap Context! is de mbo-methode voor Loopbaan en burgerschap voor niveau 1, 2, 3 en 4. Uitgangspunt

10


Hebben wij u geïnspireerd om te ‘boeken’? Naam school/onderwijsinstelling: Contactpersoon:

M/V

Schooladres: Postcode + plaats: Telefoonnummer: E-mailadres:

Ik wil graag een beoordelingsexemplaar aanvragen van de titel(s)*: ISBN 978 90 3720 316 5 978 90 6053 878 4 978 90 6053 876 0 978 90 6053 879 1 978 90 6053 877 7

Titel Recreatief Leisure & hospitality assistant Recreatief Leisure & hospitality host Balie en receptie Recreatief Leisure & hospitality host Entertainment Recreatief Leisure & hospitality host Sport en spel Recreatief Leisure & hospitality host Creativiteit, gebouwenbeheer en educatie 978 90 3720 505 3 Recreatief Leisure & hospitality executive 978 90 3720 664 7 Recreatief Leisure & hospitality executive: vragen en opdrachten in printuitgave 978 90 5844 061 7 Activiteitenbegeleiding: basiskennis 978 90 7517 488 5 Animatie: activiteitenbegeleiding in toerisme en recreatie 978 90 5844 121 8 Evenementenorganisatie 978 90 7517 463 2 Recreatie: eerste kennismaking 978 90 5844 123 2 Toeristische kennis van de lage landen 978 90 7517 401 4 Toerisme in Nederland: achtergronden en informatie 978 90 5844 091 4 Effectief personeelsbeleid in de toeristisch-recreatieve organisatie 978 90 5844 071 6 Mondelinge communicatie aan de balie 978 90 5844 072 3 Schriftelijke communicatie rond de balie 978 90 5844 112 6 Wet en recht in toerisme en recreatie *Geef uw wens aan door middel van aanvinken. U kunt maximaal vier beoordelingsexemplaren aanvragen. Wilt u meer informatie over deze titels? Neem dan contact met ons op. Ik wil graag een presentatie ontvangen over de methode Recreatief Leisure & hospitality! Ik wil graag meer informatie over Recreatief Frontoffice. Voorkeur dag/datum:

Aantal personen:

Stuur de bon naar: Edu’Actief b.v. T.a.v.: afdeling Marketing & Communicatie Antwoordnummer 74 7940 VB MEPPEL U kunt ook een e-mail met uw aanvraag en gegevens sturen naar service@edu-actief.nl 9 onder vermelding van ‘Recreatief’ of u kunt de bon faxen naar 0522 235 222.

√        

                 


Kijk voor meer informatie over ReCREATIEf op

www.methoderecreatief.nl. REcREATIEf is een uitgave van:

T 0522 235 235 service@edu-actief.nl www.edu-actief.nl

2

Fondslijst van ReCREATIEf 2013-2014  

De nieuwe fondslijst van ReCREATIEf voor het schooljaar 2013-2014 is verschenen. In deze fondslijst vindt u alle informatie over de leermidd...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you