Page 1


Iluzii optice curs 11 Iluzia optică (sau iluzia vizuală) reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realității. Iluziile optice sunt studiate de psihologia percepției. Sunt valabile pentru orice persoană, fiind datorate modului de construcţie şi funcţionare a sistemului vizual ce poate fi inselat foarte usor. Iluzii fiziologice Acestea sunt un fel de imagini remanente datorate unor puternice, contrastante alternanțe de luminozitate, de culoare, de mișcare etc. care produc o puternică stimulare a zonei optice cerebrale. Iluzia lui Ernst Mach:


Iluzii optice curs 11 Iluzii cognitive Aceste iluzii apar la interacțiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioară și care conduc la așa-numita "deducție inconștientă". Sunt cele mai interesante și mai bine cunoscute. Nu au o cauză fiziologică, acționează la nivelul interpretării vizuale, al ipotezelor preconcepute. Au fost studiate în secolul al XIX-lea de către Hermann Helmholtz. Iluziile cognitive se împart în: Iluzii de ambiguitate: Imaginile obiectelor suferă schimbări semnificative de aspect. Putem admite mai multe interpretări ale imaginii: "cubul lui Necker", "vaza lui Rubin" Iluzii de distorsionare: "peretele de cafenea", "iluzia Müller-Lyer". Iluzii paradoxale: "triunghiul Penrose", "scările imposibile", "cascada". Iluzii fictive: produse de halucinații. Iluzia grilajului sau a lui Hermann: La intersecţii parcă apar pete negre


Iluzii optice curs 11 Iluzia Orbison a fost descrisa pentru prima data de psihologul William Orbison 1939. Patratul rosu din imagine, pare a fi distorsionat in prezenta liniilor oblice de culoare albastra. Fundalul imaginii creeaza impresia unei perspective, de aceea, ca rezultat, creierul nostru vede forma din imagine distorsionata. Iluzia Hering a fost descoperita de psihologul german Ewald Hering in 1861. Cele doua linii verticale sunt perfect drepte insa par arcuite spre exterior datorita liniilor ce pornesc din centrul imaginii. Aceasta iluzie optica este exact opusul iluziei Wundt unde liniile par a se arcui spre interior. Iluzia Wundt a fost descrisa pentru prima data de catre psihologul german Wilhem Wundt pe la inceputul secolului 19. Pentru unele persoane, cele doua linii veticale nu par a fi drepte ci arcuite spre interior. Distorsiunea este provocata de liniile ce pornesc din punctele laterale.


Iluzii optice curs 11 Iluzia Zollner este o iluzie clasica numita dupa descoperitorul acesteia, astrofizicianul german Johann Karl Friedrich Zollner. In 1860, Zollner trimite descoperirea intr-o scrisoare fizicianului Johann Christian Poggendorff care la randul lui descopera iluzia Poggendorff ce deriva din aceasta. In ce consta iluzia: in figura de mai sus liniile negre nu par paralele datorita liniilor mai mici care se suprapun. Acesta este un exemplu clar a felului cum liniile oblice modifica perceptia umana, facand-o sa perceapa o iluzie in loc de adevar. Iluzia Poggendorff este o iluzie optica ce implica felul cum creierul uman percepe interactiunea dintre liniile oblice si obiectele ce se suprapun acestora. A fost numita dupa Poggendorff deoarece acesta a descoperit-o intr-un desen de-al lui Johann Karl Friedrich Zollner. In imaginea din dreapta (figura din stanga) o linie jumatate neagra, jumatate rosie este acoperita partial de un dreptunghi gri ceea ce face ca linia albastra sa para ca este in continuarea liniei negre, nu cea rosie cum este de fapt in realitate (vedeti figura din dreapta). Care linie se conecteaza cu C? A sau B?


Iluzii optice curs 11 Balansoarul inclinat: tindem sa credem ca acest balansoar este inclinat in dreapta datorita acelui triunghi care "apasa" pe el. Insa nu triunghiul este cauza, liniile oblice prezente atat pe el cat si pe suport creeaza acest efect. De fapt acest balansoar este perfect echilibrat, nu este inclinat in nici o directie. Daca nu ma credeti, masurati.

Cubul Necker: Aceasta iluzie consta in faptul ca fata mai apropiata poate fi cea colorata,cat si cea necolorata.


Iluzii optice curs 11 Patratele Sunt patratelele din imagine incadrate corect? Laturile lor sunt paralele intre ele, doua cate doua? Patratul din cerc Figura din interiorul cercului este un patrat sau are laturile curbate? Cerc perfect rotund Este cercul din mijlocul figurii de mai sus perfect rotund? Capatul cilindrului Capatul cilindrului situat mai aproape de tine este in partea stanga sau in partea dreapta?


Iluzii optice curs 11 Peretele Cafenelei Chiar daca nu pare liniile orizontale sunt perfect paralele Linii orizontale Totul se datoreaza diferentelor de culoare si pozitie a patratelor dintre linii. Patrate sau romburi Ce vezi in imaginea de mai sus? Patrate sau romburi?


Iluzii optice curs 11 Uzumaki ampan In figura din dreapta nu sunt spirale. In imagine sunt cercuri concentrice independente. Cercuri sau spirala Acesta iluzie optica (jos, mijloc) este similara cu Spirala lui Frazer. Din ce se compune aceasta imagine? O sfera sau o multime de cercuri concentrice?


Iluzii optice curs 11 Spirala lui Frazer Priveste atent imaginea si incearca sa-ti dai seama daca e vorba de o spirala sau o grupare de cercuri Linii rosii Uita-te atent la liniile rosii? Sunt drepte sau sunt distorsionate? Life: la prima vedere, cuvantul "LIFE" pare distorsionat iar literele par a fi inclinate spre stanga, respectiv dreapta. Insa, literele sunt pe cat se poate de drepte.


Iluzii optice curs 11


Iluzii optice curs 11 Cuburi Cate cuburi complete sunt in imaginea de mai sus? 6 sau 7? Iluzia umbrelor Denumita si Bila lui Kersten, iluzia umbrelor este uneori intalnita si in viata de zi cu zi. La prima vedere, par sa se ridice un pic deasupra acelei table de sah insa este doar o iluzie optica deoarece bilele se afla exact in aceeasi pozitie in care sunt si in prima imagine . Trepte In ce directie se indreapta treptele? In sus sau in jos?


Iluzii optice curs 11 Chipuri sau pahare Ce vezi in imaginea de mai sus? 8 chipuri sau 6 pahare? Balustrada Beckoning Puteti descoperi siluetele ce se ascund intre coloanele balustradei? Aceasta ilustratie este realizata de Roger Shepard si este o variatie a iluziei cu chipuri si pahare. Muzician sau femeie Ce vedeti in imaginea de mai sus? Un muzician sau o femeie? Ii puteti vedea pe amandoi? Vaza alba sau doua chipuri negre Ce vezi in imaginea asta? O vaza alba sau doua chipuri negre?


Iluzii optice curs 11 Pittsburgh Zoo Aceasta iluzie este logo-ul unei gradini zoologice din Pittsburgh. In afara de copac si pasari ce animale mai vedeti? Fluturele si floarea Cu putina imaginatie se poate observa chipul unei femei realizat din conturul florii si al fluturelui. O remarcati? Eschimos Priveste imaginea de mai sus cu atentie. Ce vezi? Fata unui om sau un eschimos? B13 Ce vezi in centrul imaginii? Litera "B" sau numarul 13?


Iluzii optice curs 11 Culoare si contrast Acestea sunt realizate folosind contraste de lumina si culoare sau prin folosirea umbrelor. Creierul nostru interpreteaza culoarea unui obiect raportata la obiectele din jur. 3 culori Pare imposibil insa in imaginea de mai sus sunt doar 3 culori: violet, verde si portocaliu. Acea nuanta de albastru (un fel de cyan) pe care voi aveti impresia ca o vedeti, nu este reala. Acuarela Imaginea de mai sus este un exemplu al iluziei "Acuarela" (the Watercolor Optical Illusion). Acest efect a fost demonstrat de Baingio Pinna ĂŽn 1987. Iluzia acuarela apare atunci cand un contur inchis la culoare (exemplu violet) delimiteaza o culoare mai deschisa din punct de vedere cromatic (exemplu portocaliu). In aceste conditii, culoarea mai deschisa va domina pe intreaga suprafata inchisa. Ce inseamna asta? Sa luam exemplul de mai sus: observati cele 9 patrate distincte mari ce inconjoara alte 9 patrate mici? Spatiul dintre patratul mare si patratul mic este dominat de culoarea mai deschisa ce este folosita ca margina. Astfel, avem senzatia ca aceste spatii intermediare sunt nuante deschise de verde, portocaliu, rosu, albastru etc. cand de fapt ele sunt 100% albe.


Iluzii optice curs 11 Nuanta de gri Desi nu pare, in poza de mai sus, linia orizontala isi pastreaza culoarea pe toata imaginea. Gradientul gri folosit pentru imaginea de pe fundal creeaza iluzia ca si linia respectiva isi schimba nuanta. Capatul din stanga al liniei este identic cu cel din dreapta. Care doreste sa verifice, este invitatul meu sa descarce imaginea si sa probeze.

Rosu si verde Ce-ar fi daca v-as spune ca cele doua spirale de mai sus au aceeasi culoare? Ati zice ca sunt nebun, nu? Chiar daca una pare verde iar cealalta pare un pic albastra culorile sunt identice (pentru cei care stiu, RGB=0, 255, 150).


Iluzii optice curs 11 Test daltonism Orbul culorilor, sau daltonismul a fost numit dupa fizicianul John Dalton (care suferea si el de aceasta problema de vedere). Daltonistii pot detecta culorile insa cu anumite limitari pentru rosu si verde. Aproximativ 8% din po****tia lumii sufera de daltonism iar din acestia, 7% sunt barbati. Pentru a vedea daca suferiti de daltonism, verificati imaginile de mai sus si incercati sa identificati numerele din cercuri. Daca ceea ce vedeti corespunde cu numarul din dreapta, totul e in regula, daca nu, faceti o vizita la un oftalmolog pentru a face o consultatie la ochi.


Iluzii optice curs 11 Umbre verzi Observi cele doua umbre de culoare verde din imaginea de mai sus? Ma crezi daca-ti spun ca sunt de aceeasi culoare? Patratul gri sau tabla de sah a lui Adelson Patratele A si B au aceeasi culoare chiar daca par diferite. Ca sa intelegeti ce zic copiati imaginea in calculator si deschideti-o cu un editor si mutati unul din patrate deasupra celuilalt. Creatorul acestei iluzii optice este Edward H Adelson profesor de Stiinte Vizuale la MIT. Dungi Oblice Priviti cu atentie cele doua dungi oblice. Sunt sau nu de aceeasi nuanta de rosu?


Iluzii optice curs 11 No sex Cisteste cuvintele dintre blocurile negre din imagine. Daca nu reusesti incearca sa citesti de la 1-2 metri Lift Priveste imaginea cu atentie. Ce vezi? La prima impresie nu pare a fi nimic deosebit insa daca privesti atent poti "descifra" cuvantul Lift.


Iluzii optice curs 11 Paradoxale O alta forma de iluzie optica survine la perceperea unui obiect care, desi pare rational, este imposibil de construit. Explicatia iluziilor optice paradoxale se bazeaza pe faptul ca ochiul uman percepe un obiect numai pe bucati. Bivet sau poiuyt Un blivet, de asemenea, cunoscut ca un poiuyt, este un obiect imposibil. Pare ca are 3 trei cilindre la un capat, care apoi misterios se transforma ?n două dreptunghiuri la celalalt capat. Rafturi interesante Aceasta iluzie paradoxala este similara cu Bivetul. Cum ati mai folosi rafturile dumneavoastra daca ar fi construite dupa modelul acesta? Elefantul Cate picioare are acest elefant? Logic ar fi sa aiba 4 picioare insa in imaginea de mai sus nu sunt chiar asa de sigur. Or fi 4, 6 sau 8?


Iluzii optice curs 11 Triunghiul Penrose A fost creeat pentru prima data de artistul suedez Oscar Reutersverd in 1934. Matematicianul Roger Penrose la facut public in 1950, descriindu-l "impossibility in its purest form" (imposibilul in cea mai pura forma). Acesta mai poate fi gasit si sub numele de Tribar. Tribar O alta varianta a triunghiului Penrose sau tribar de data aceasta construi din bucati. Triunghiul imposibil O alta reprezentare a Triunghiului Penrose sau Tribar insa de data acesta nu ca imagine realizata pe calculator ci ca obiect real. Deduceti felul cum a fost realizat?


Iluzii optice curs 11 Cubul imposibil 3d O alta varianta a cubului imposibil de asta data "realizat" in realitate.Desigur e doar o iluzie optica.


Iluzii optice curs 11 Irealizabil As vrea sa ma contraziceti de aceasta data si sa-mi spuneti "Nu este adevarat, asa ceva se poate realiza!" , desi nu cred ca o sa se intample. Stalpi de sustinere pornesc de jos, si anjung tot jos, scara pare ca e suspendata insa nu sunt sigur, iar structura acestui schelet este .... irealizabila.


Iluzii optice curs 11 Iluzii optice 3D Denumita si trompe l'oeil, aceasta tehnica artistica este utilizată in pictură de obicei, in scopul creării de imagini tridimensionale. Aceste imagini sunt, de obicei, susceptibile unghiului din care le privesti. Parcarea Eureka Interesanta iluzie a literelor de pe pereti desenate in parcarea Eureka Tower din Melbourne. Acestea pot fi citite perfect doar din anumite unghiuri. Privite de oriunde altundeva, acestea sunt iligibile sau distorsionate. Cladirea care se topeste Acest mural se afla pe o cladire de pe Georges V Ave. din Paris, Franta. Este atat de bine realizat incat ai impresia ca acea cladire se topeste sub razele soarelui desi e doar o iluzie optica.


Iluzii optice curs 11 Quebec mural Acest mural este realizat pe o cladire din Quebec si este cunoscut sub numele de "Petit-Champlain Mural" sau "Fresque du Petit-Champlain". Aceasta ilustreaza originea imprejurimilor din Cap-Blanc, de la bombardamentele din 1759, la alunecarile de teren, incendii si alte dezastre ce s-au abatut asupra cartierului Petit Champlain dealungul anilor si deasemenea curajul si puterea celor ce au trait si au construit aceasta parte a orasului Quebec. Trotuar de gheata Inca o iluzie creata de Edgar Mueller. De data aceasta artistul alege o tema total diferita de cea cu lava si apa si anume gheata. Autorului i-au trebuit 5 zile, in care a pictat non-stop impreuna cu inca 5 asistenti de-ai sai, pentru a termina aceasta iluzie uimitoare care are peste 250 de metri patrati. Alee distrusa Autorul acesteia este Edgar Mueller. Acesta transforma o alee linistita din Germania intrun adevarat dezastru, strada este rupta in doua, lava curge de o parte si de cealalta intrun rau a carei apa fierbe iar lumea din jur este uluita.


Iluzii optice curs 11 Lift in lucru Folosirea acestui lift sigur va creea disconfort. Un semn la intrare atentioneaza oamenii ca acest lift este in lucru iar podeaua acestuia a fost vopsita in asa fel incat chiar ai impresia ca liftul nu e venit si e doar golul pe unde circula ascensorul. Muzele Iluzie optica realizata prin anamorphism. Autor: Kurt Weener Gears of war Desen realizat pentru Microsoft, X-Games. Autor: Kurt Wenner


Iluzii optice curs 11 Broasca Inca o iluzie optica desenata cu creta pe asfalt. De data aceasta cu o broasca. Autor: Julian Beever Salvarea Aceasta reprezentare a unei interventii de salvare trebuie privita cu ajutorul unei oglinzi pentru inversarea imaginii. Autor: Julian Beever Spiderman O alta iluzie desenata pe strazile Londrei. De data aceasta protagonistul principal este "Spiderman". Autor:Julian Beever


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is one of the world's most famous graphic artists. His art is enjoyed by millions of people all over the world, as can be seen on the many web sites on the internet. He is most famous for his so-called impossible structures, such as Ascending and Descending, Relativity, his Transformation Prints, such as Metamorphosis I, Metamorphosis II and Metamorphosis III, Sky & Water I or Reptiles.


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher


Iluzii optice curs 11 Maurits Cornelis Escher

Compozitie an 1 sem 1 mai p 2 compressed  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you