Page 1

De 4 aa--kes

L4A VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

2007—2008


De 4 aa--kes

Inhoud In dit nummer: Binnenlands nieuws

3-6

Buitenlands nieuws

7-8

Sport

9 - 19

Weetjes

20

Cultuur

21 - 22

Reizen

23

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A— L4A—22


De 4 aa--kes

Binnenlands nieuws Brand in Loppem In de nacht van 3 op 4 maart brak er een brand los in de Doolhofstraat nr5 . De zoon Jan t’Kint had zware brandwonden en werd ter plaatse verzorgd. Zijn ouders hadden alleen maar kleine brandwonden, de brand is gebeurd door een kaars die is omgevallen op zijn verjaardag . Zijn familie had niets maar zijn hond hebben ze niet kunnen redden en is levend verbrand . Iedereen legt bloemen neer voor zijn hond: Santas Little helper . De brandweer is te laat gekomen en zijn huis is helemaal afgebrand . Ze mogen nu bij hun oom logeren . En Jan t’Kint krijgt een nieuwe hond van de gemeente . (e.v.)

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A— 3


De 4 aa--kes

Binnenlands nieuws Ongeval met trein in Antwerpen Een buitenaards wezen heeft een ongeval veroorzaakt met een trein. Er zijn 20 zwaar gewonden en 10 doden. Twee ervan konden naar huis . Hoe het gebeurd is? Een groen raar wezen moest van zijn moeder flink worden. Hij wou dat niet. Hij heeft zich in België op het spoor gelegd.

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A— 4


De 4 aa--kes

Binnenlands nieuws Ongeval te Brussel met trein Gisterenavond was de Een meneer die in de machinist net voor Brus- trein zat zag plots een sel in slaap gevallen . plakkaat met einde erEen vreemd wezen van op . mars stak zomaar de sporen over. Een politieagent wou hem volgen en op dat moment kwam de trein aan. De trein plukte de politieagent mee. Door de schok werd de machinist wakker.

De politieagent was op slag dood. Nu zijn ze de zaak nog altijd aan het onderzoeken.

Natuurlijk krijgt de man Hij voelde dat de trein niet stopte. Daarom ren- die de trein kon doen stoppen een beloning. de de man naar voren. Die man kon de trein net Hij mag een heel jaar lang gratis met de trein op tijd laten remmen . reizen.(V.V.) De machinist is veilig in het ziekenhuis terecht gekomen.

Hij kon de trein niet meer besturen.

Dit is de man die de trein stopte.

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A— 5


De 4 aa--kes

Binnenlands nieuws Ruimtewezen en machinist in het ziekenhuis In Zeldegem in het station gingen 25 ruimtewezentjes met de trein mee. De kaartjesknipper stond te babbelen met de machinist. Alle reizigers stapten al in de trein met de valiezen bij.

De machinist greep zich vast en slingerde aan de trein. Hij was zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. De ruimtewezens hebben al eens een bezoekje gebracht want ze liggen ook in het ziekenhuis. (I.V.D.K)

Een ruimtewezen was nieuwsgierig en drukte op de knopjes. Hij dacht: ”Leuk is dat !”, de trein vertrok. Dat vond hij leuk en ging terug naar zijn plaats. Toen zag de machinist het en liep achter de trein aan. Toen zagen de mensen het en riepen: “Wij willen er uit!”

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A— 6


De 4 aa--kes

Buitenlands nieuws Marsmannetjes namen Frankrijk over

Op zaterdag 9 maart 2008 mannetjesstad van te maken. vielen marsmannetjes Frankrijk aan. De marsmannetjes gaan Ze hebben gevochten en hun stad Marsmannetjesde marsmannetjes hebben stad noemen. gewonnen. Maar waar moeten de Nu is Frankrijk helemaal in de handen van de marsmannetjes. De marsmannetjes zijn van plan om Frankrijk af te breken en een mars-

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

Ze zullen dat gevecht houden op maandag 11 maart ’08. Het is te hopen dat de Fransen het gevecht winnen.

mensen van Frankrijk nu Je leest er meer over volgende week maandag. naar toe? Frankrijk zal zich niet laten doen en ze zullen een zwaardgevecht houden.

(JV)

L4A— 7


De 4 aa--kes

Buitenlands nieuws Amerikaanse tiener geraakt onder een trein ontvoerd, daarna heeft hij de man aan een treinspoor vastgebonden en net toen de man het touw loskreeg De politie wilde de chauf- kwam de trein aan. De ziekenwagen kwam er feur ondervragen maar aan, na een kwartiertje dat ging niet want de overleed hij aan zijn verchauffeur was spoorloos. wondingen. De politie is volop bezig De chauffeur belde met het onderzoek. meteen de politie op. De tiener was 18. De meeste beweerden dat de chauffeur het met opzet gedaan had..

De chauffeur is ondertussen al gevonden. Het lijkt erop dat de chauffeur het niet gedaan heeft.

Zo zit Bingo weer in de gevangenis. Bingo moet 10 jaar in de gevangenis.

te herdenken. Er werd veel geweend op het crematorium. Daarna gingen ze naar het kerkhof en gingen naar de plaats waar zijn vader begraven was en gingen het cremeer van de zoon over het graf van de vader doen. Nu blijven de moeder en de zus alleen achter. (n.c.) (a.d.)

Op 21 juni was de begrafenis. Heel de familie Het lijkt erop dat Bingo kwam en ook zijn beste het weer gedaan heeft. vriend, priester Luc, was Hij heeft al een paar keer aanwezig. Hij was speciiets gedaan. aal overgevlogen naar Amerika om zijn vriend Hij heeft de man eerst

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A— 8


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Cercle wint! Cercle Brugge tegen An- was heel tevreden. derlecht, wat was dat een Er waren 40 000 mensen. match! Frutos heeft een rode Gisterenavond was het kaart gekregen, omdat spannend maar de besten hij Viane getackeld hebben gewonnen. heeft. Voor de rust was Viane is zwaar gebleshet 2-1 en het eindresul- seerd. taat was 4-1. De match van standard tegen Liverpool was niet 2 De Smet , 1 Gombaspannend. mie, 1Boi . Trainer Glen De Boek

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

vreden! Want de trainer heeft nog wel getrakteerd . De eindstand is 0-6 voor Liverpool. Zo dat was het sport met Tom tot de volgende keer. (TC)

Wat was die trainer te-

L4A— 9


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Sportbeker van België

Gisteren 19/03/2008 speelde Anderlecht tegen Germinal Beerschot. De goeie doelman Schollen houdt een paar mooie ballen tegen van de ex-speler van Anderlecht. Maar gisteren speelde Anderlecht sterk.

Het is helft, er is een kwartier pauze. Dan begint de tweede helft .

helemaal uit hun dak, nog een kwartier geven alle twee de ploegen alles op alles om door te gaan in de beker van In de tweede helft België. Een paar minumaakte Malki een paar ten later krijgt vuile tackels en daarom Anderlecht nog een hele kreeg Malki een rode grote kans maar de stand kaart. Dus vliegt Malki blijft 1-0 en de wedstrijd van het veld. Germinal is gedaan, De supporBeerschot moet met tien ters zijn heel blij en spelers verder en de Het is 1-0, de supporters feesten. scheidsrechter fluit af. van Anderlecht gaan

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

Anderlecht speelt nog sterker dan de eerste helft en Mbark Boussofa schiet van ver op de daklat, dat was bijna de 1-0 maar een kwartier voor het einde scoort Anderlecht.

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Standaard wint tegen FC de dikgatters

Het was een voorbeeldige match. Standaard wint met 40 voor Standaard en 0 voor de anderen. De verdediging van FC de dikgatters was niets. Standaard kon met gemak door de verdediging van FC de dg breken. Met deze match heeft Standaard de Uefa cup gewonnen. In 1939 heeft Standaard ook de Uefa cup gewonnen. Alleen zijn er enkele spelers van tegenstander doodgeschoten door een Duitse oorlogs messerchmits M E

inzet. In die tijd heeft Standaard gewonnen met 789 voor Standaard en 0 voor de vijand. 10 Spelers van de vijand doodgeschoten en daarmee is Standaard de beste van de wereld. (SDM)

schwalbe operationele

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Club Brugge - Anderlecht Club Brugge heeft gewonnen tegen Anderlecht met 6-0. Achter 14 seconden was het 1-0 door Sterchelee. Dan Boesoefa met een trap. Stijnen redt hem uit. Dan Stijnen met een trap naar Sven Vermant de 2-0. Dan 2de helft. Sterchelee met de 3-0. 4 Minuten later Sonk met de 4-0. Een kwartier later de 5-0. Op de 88ste minuut 6-0. Hasan komt op met een mooie dribbeling. Maar jammer voor Anderlecht, het is naast. (cv.)

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Club Brugge Club Brugge heeft 0-10 gewonnen tegen Lierse . En Wesly Sonk heeft er 5 gemaakt en Sterkele 3. 2 Voor Prieske maar Club had 1 gele kaart . Maar Lierse had 1 rode kaart en 3 gele . Aan de rust was het 0-0 en Club was niet zo blij . Maar het is nog niet gedaan en zo werd het in de 70 minuut 0-10 en Club is kampioen. En de trainer van Lierse ziet eruit als een citroen . Tot de volgende keer met (DVR).

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Voetbal Cercle—Anderlecht

En Cercle Brugge wint In de tweede helft scoort met 7-0 tegen Anderlecht. weer De Smet met de 5de goal. De eerste goal was van Tom De Sutter. En de 2de goal was van Stijn De Smet. En dan Gombame scoort de 3de goal in 34sec. De Sutter komt in aanval en scoort de 4de goal

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

te goal. (ym)

Hier gaat Bosoefa in aanval maar hij mist. Nioni scoort de 6de goal. Hasan gaat en shoot op de paal. In de laatste minuut gaat De Sutter in de aanval en maakt de laats-

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Voetbal Wesley Sonck krijgt 2x geel dus rood na 14 minuten. Daar Bousofa gaat op Verbauwheden en Verbauwheden trapt naast de bal en Bousofa trapt hem met gemak binnen. In de rust is het al lang gedaan 9-0.

Ik ga heel graag voetballen. Dat is mijn hobby.

rood.

De club heeft nu al rood, buiten Verbauwheden en hij heeft al geel.

Zitka moet gewisseld wor- In de 91ste minuut scoorIedereen pest mij omdat ik den. de Frutos. voor Anderlecht ben. 1 Minuut nadat Sterchele De 17-0 Verbauwheden In de beker van BelgiĂŤ zit rood heeft, scoorde de eni- trapt expres tegen Hassan ge echte Ahmed Kamel Anderlecht in de halve en krijgt zijn 2de keer Hassan 1-0 door de benen geel dus rood. finale. van Stijnen. Mijn vrienden en ik voetDaar gaat Stijnen en slaat ballen in Veldegem. met zijn vuist in Serhat Maar nog een andere Akin zijn gezicht. Stijnen vriend voetbalt in Zedelkrijgt rood. gem. Anderlecht Club Brugge 17-0.

Hassan trapt de penalty mooi tussen de paal binnen.

Daar gaat Sterchele op Zitka en Sterchele tackelt Zitka en Sterchele krijgt

2-0 is de stand na 8 minuten.

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - voetbal Het sport van Sam Dag allemaal, welkom bij het sport van Sam. Cercle Brugge won weer tegen Westerlo met 1 - 0. Dat was dolle pret voor Cercle Brugge . Ze spelen ook zonder De Sutter. Hij mag een half jaar niet meer voetballen.

Dat zou wel tof zijn voor hun en de suporters maar Club is ook heel sterk.

Tot de volgende keer, dan ben ik er weer!

Want ze wonnen tegen Anderlecht met 3 - 1. Zo dat was het sport met Sam.

Dat is jamer voor Cercle, maar ze kunnen het ook zonder De Sutter. De volgende wedstrijd is tegen Club Brugge . Dus Cercle hoopt weer naar een over winning tegen de Brugse buren.

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - paardensport Hoera voor Ludo!

Hallo, ik ben Bent Van Eeghem. Ik ben fan van paarden. Ludo Filipaarts haalt goud op de Olympische Spelen over de muur 2m25.

mee aan wedstrijd, dressure en springen. En ik rij 3 à 4 keer per week .

Zijn zoon haalt brons op de Olympische Spelen in België parcours. Zijn andere zoon haalt zilver op de jumping in Mechelen. Ik ben al gaan kijken naar paardenkeuring van Arabieren . Eén van de Arabieren doet mee in een film .

Ik rij op grote en op kleine paarden in stoeterij Deloof en ik doe al

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - tennis Henin wint! Sharapova is verdrietig. Henin viert groot feest !

En de zus van Henin is juist zwanger

Henin heeft de wedstrijd tegen Sharapova met 30 punten gewonnen! En daardoor staat ze 1ste met 22 punten voor Sharapova. Haar man, waarmee Maar zal ze de wedze net getrouwd is, is strijd ook winnen tesuper trots. gen Kim Clijsters? De papa van Henin Dat zullen we en de mama vieren volgende week groot feest . woensdag wel zien. En heel de familie vierde feest en heel het land vierde mee. Sharapova is heel teleurgesteld met haar verlies tegen Henin.

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

(NN)

L4A—


De 4 aa--kes

Sport - tennis Spannende match tussen Henin en Sharapova! Justine Henin tegen Maria Sharapova. Het was een spannende wedstrijd. De eerste set was meer aan de kant van Maria, daarom won ze de eerste set met 6-3. De tweede set speelde Justine een knalset. Ze won hem met 6-0.

dat gaf haar weer hoop, haar coach sprong ook recht want hij was ook blij. De derde set ging gelijk op en op het einde was het 7-5 voor Justine.

Dat was nu haar derde overwinning in dit seizoen, dat is haar vierde jaar na elkaar dat ze de Davis cup wint. (tg)

Ze was heel blij want ze had juist de finale gewonnen tegen Maria Sharapova in de Davis cup.

Daar was ze heel tevreden mee want

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—


De 4 aa--kes

Weetjes Leuk om te weten! Hieronder staan een paar namen en de betekenis ervan. Leuk hé!

Amy : Afgeleid van het Latijnse ‘amatus’. De naam betekent ‘de beminde’. Bent : Afgeleid van het Germaanse ‘bern’ wat ‘beer’ betekent. Céderick : Het is een Nederlandse jongensnaam. Het betekent ‘voorbeeld van vriendelijkheid’. Christine : Afgeleid van het Griekse ‘christos’ wat gezalfde betekent.

Tsjechisch meisjesnaam met de bete- Is een naam met de betekenis kenis ‘Gods genadig geschenk. ‘krijger’. Lucas : Afgeleid van het Latijn met de betekenis ‘de lichtende’. Nina : Hoofdzakelijk een koosvorm van verschillende namen in verscheidene talen.

Wil je ook jouw naambetekenis weten? Ga dan naar google. (F.G.)

Nigel : Is een Engelse jongensnaam met de betekenis ‘kampioen’. Quindy : Naambetekenis niet gevonden. Sofie : Afgeleid van het Griekse ‘sophio’ met de betekenis ‘de wijze’.

Daan : Sam : afgeleid van het Hebreeuwse ’God is Afgeleid van het Hebreeuwse mijn rechter of de rechter van God’. ‘sjemoeel’ wat ‘door God verhoord’ betekent. Djordy : Naambetekenis niet bekend. Sebastian : Nederlandse jongensnaam met de Emiel : betekenis ‘aanbeden’. afgeleid van het Griekse ‘haimulos’ Dat betekent ‘zacht en vriendelijk. Tom : Afgeleid van het Griekse ‘Didymus’ Febe : met de betekenis ‘tweeling’. Afgeleid van het Griekse ‘phoibos’ met de betekenis ‘rein en helde’. Thybo : Afgeleid van het Germaanse ‘diet’ Francis : wat ‘dappere onder het volk’ beteAfgeleid van het Italiaanse kent. ‘Franseco’ wat ‘Fransman’ betekent. Véronique : Ginette : Afgeleid van het Griekse ‘pherenike’ Is een Engelse meisjesnaam met de wat betekenis ‘zilveren’. ‘de zegebrengende’ betekent. Inga : Wesley : is een Zweedse meisjesnaam met de Nederlandse jongensnaam wat betekenis ‘dochter van een held’. ‘Westerlijke wijde’ betekent. Jana : Jary :

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—20


De 4 aa--kes

Cultuur Valse componist!

Je hebt vast wel eens gehoord van Mozart , Bach , Beethoven . Maar vast nog niet van Luc sony! Hij werd geboren in 1807 en stierf in 1887. Hij schreef veel composities zoals potskoets, Meisje, het glanzende zwaard. Hij had geen vrouw en ook geen kinderen. Toen hij begraven werd was er niemand. Hij had Waar hij woonde? toch geen familie meer. Geen idee! Hij werd begraven in de grond zoals een varken. Waardoor hij stierf? Geen idee! Waar hij is begraven en geboren? Geen idee!

Of hij heeft bestaan? Wie zal het zeggen? (L.M.)

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—21


De 4 aa--kes

Cultuur Maarten Jaegermeester kwam op bezoek. Maarten Jagermeester is op bezoek geweest in onze school. Hij heeft over zijn boeken verteld.

Heb ik je al verteld dat hij dierenarts is en zijn dochters dat ook wilden worden? Zo dit waren de nieuwtjes. (QB)

Ik vind Kattenkop het leukste boek. En er zijn nog andere boeken zoals: Slenter, Lowa, Fattie, Oscar. Met de dierenarts op stap is een reeks van 4 boeken. Hij heeft een stukje verteld over zijn dochters die heten: Yasmine en DaphnĂŠ. Hij heeft verteld dat ze allebei een boek gevraagd hebben.

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

L4A—22


De 4 aa--kes

Reizen Kroatië naar Croatië gaat kan je In het nieuw gedeelte is altijd terecht op een cam- alles heel druk . ping voor caravans en mobilhomes . Er zijn veel mooie winkels In het oud gedeelte is er en huizen . De katten zie je veel meer te doen. Daar daar overal: op straat, bij kun je op de muur stappen Er is een grote stad gehet water. naamd Dubrovnik. Die is maar neem dan wel drinken mee . bereikbaar met een brug of een boot. Er is een oud In het oud gedeelte is er Als je veel wil wandelen en nieuw gedeelte. een stad waar je veel menmoet je daar zijn . De culsen ziet met de kleren van tuur is heel mooi en de vroeger en het muskietenschilderijen zien er mooi pak is het mooist. uit . In Kroatië zijn er veel steden.De boten zijn er heel mooi versierd .

Als je

VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

(DC)

L4A—23


De 4 aa--kes

Deze schoolkrant werd gemaakt door de leerlingen van het vierde leerjaar A in het schooljaar 2007—2008.

L4A VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM VBS DE STAPSTEEN - VELDEGEM

2007—2008 L4A— 24

Klaskrant L4a  

VBS De Stapsteen Veldegem Klas L4a klaskrant

Klaskrant L4a  

VBS De Stapsteen Veldegem Klas L4a klaskrant

Advertisement