Page 1

event branche.nl

juli 2010

2

jaargang 1

platform voor live communicatie en mice

Geurmarketing

Exclusief: Joe Pine

Bedrijfseconoom

Laat uw evenement niet stinken!

Crisis maakt events alleen maar sterker

Wat te doen als de verliezen aanhouden?

Economische druk Kosten delen en cocreatie


Cases 2010

Sex and the City 2

Pathé Zaandam

Deze filmpremière was vol met glitter en glamour; een zilveren glitterloper en bij binnenkomst een strakke witte catwalk met aan beide kant ‘ moderecensenten’ !

Onder begeleiding van Event Department opende Ali B. voor de officiële genodigden en 350 Zaanse kinderen de gloednieuwe Pathé bioscoop in Zaandam.

We All Love Michael Exact een jaar na het overlijden van Michael Jackson organiseerde Event Department het tribute concert We All Love Michael. Diverse Nederlandse artiesten kwamen samen in de Heineken Music Hall voor een eenmalig muzikaal eerbetoon aan de King of Pop.

Loders Croklaan

Om de nieuwe fabriek van IOI Group Loders Croklaan te openen, werd Event Department gevraagd om drie evenementen te organiseren: een officiële opening met hoogwaardigheidsbekleders, een borrel voor de werknemers en een familiedag.

Event Department is een onafhankelijk evenementenbureau, dat u kunt inschakelen als uw eigen tijdelijke (externe) evenementenafdeling, voor de coördinatie en realisatie van o.a. uw productintroductie, brandevent, gala, bedrijfsfeest, jubileum, fusie event, relatie event, personeelsfeest, promotie event, award event, opening of première.

020 42 333 24 | info@eventdepartment.nl | www.eventdepartment.nl | 020 42 333 24 | info@eventdepart


Ervaar de toegevoegde waarde van een bureau!

GTST Speciaal voor de 4000ste aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden organiseerde Event Department i.s.m. RTL een evenement voor de fans van deze soap in Tuschinski met de aanwezigheid van de gehele cast.

Gyproc

Cinema Expo

Deze award avond voor 300 internationale gasten werd aangekleed met een bouwthema passende bij het bedrijf, subtiele Hollandse gebruiken en gewoonten, een stijlvol en uitgebreid diner en een swingende afterparty.

In opdracht van Twentieth Century Fox en in samenwerking met Marguerite Frowein organiseerde Event Department voor 800 man een diner in het thema Brazilië. Van een strand met volleybalveld tot een heus Lapa restaurant en een uitgebreide fruitmarkt!

Telegraaf Vrouw In een prachtige locatie aan het strand in Velserbroek vond deze bijzondere uitreiking door Daphne Deckers plaats. De Vrouw Awards werden uitgereikt in diverse categorieën waaronder beste beauty product, winkelketen en reclame campagne.

Amsterdam Business Award Een spetterend business gala dat plaatsvond in de wintertuin van het Krasnapolsky Hotel. Sterrenchef Ron Blaauw verzorgde een fantastisch diner waarbij iedere gang door hem persoonlijk werd aangekondigd.

De toegevoegde waarde van Event Department is reeds ontdekt door de volgende opdrachtgevers: Akzo Nobel – ABN Amro – Aveda – Danone – Endemol – Esquire Heineken – Maandag – Pathé Nederland – PCM Dagbladen – RTL Nederland – Sony Pictures Telegraaf Vrouw - TVM – Twentieth Century Fox – VNU Media – Warner Bros – Yacht

tment.nl | www.eventdepartment.nl | 020 42 333 24 | info@eventdepartment.nl | www.eventdepartment.nl


MEEVOOR R IN FO 020 616 WW W.ST 8 RAN 6 60 D-ZU ID.N L

Strandzuid, het hotste stadsstrand van Nederland, is dagelijks geopend van 10:00 tot 24:00 uur voor food, drinks, party & fun. Daarnaast is Strandzuid de ideale locatie voor borrels en bedrijfsevenementen voor groepen van 25 tot 2000 personen. Strandzuid is gelegen tussen Amsterdam RAI en het Beatrixpark, heeft ruim voldoende parkeergelegenheid en is tevens per boot bereikbaar. Plan een bezichtiging via 020 616 86 60 en laat u overtuigen van de diverse mogelijkheden.


event branche.nl

7

Voorwoord: heropvoeden?!

9

EventBranche Nieuws

11

Social Media: inspiratie

12

Interview Joe Pine

14

Ronde Tafelgesprek

17

Commissie betalen

19

Belastingwet: nuttige info

20

Wanneer de verliezen aanhouden

23

Column Thomas Wieringa

24

Event in Engeland

26

Werken met een minimaal budget

28/29

Cases

32

Evenementen stinken niet

35

Column Nauta en Schreurs

36

IDEA: onderzoek

37

PMOE: art of events

39

Genootschap: effectmeting

40/ 41

EventSociety

43

Nieuwe locaties

44

RAC Hallen

46

Column Patrick Roubroeks

48

EventTransfers

49

Nieuw in de branche

50

Achter event10

52

Column Frans Miggelbrink

53

Agenda

54

MICE Nieuws

55

Stad en Land: Leiden

56

Adam & Eve

58

Correndon

12

Exclusief: Joe Pine

14

Van cocreatie tot costsharing

17

10 procent tegen wil en dank

20

Tips voor als het minder gaat

32

Geurmarketing: sterk effect

39

Effectmetingen zijn niet eng

44

De Black Box van Den Haag

55

Stad en Land: Leiden

inhoud

i

nhoud

5


“Van Dam begon ooit als luxe slagerij en is nu al meer dan 50 jaar dé naam voor culinair genieten in Amsterdam en omstreken. We kijken de mensen recht in de ogen en bieden een topproduct. Dat is waarom zoveel mensen voor Van Dam Catering kiezen. Amsterdams, Ambachtelijk en Ambitieus. Als dat u aanspreekt, bel me dan: 06 54653005.”

Ren é van D a m

www.vandamcatering.nl


event branche.nl

v

oorwoord

BrancheGebabbel

Heropvoeden? De organisator stond bij de uitgang en zag dat het goed was. Het eten was warm, de artiest had een bekende naam en aan het eind van de avond telde hij de glimlachen bij de deur en rechtvaardigde daarmee het eventbudget voor volgend jaar…Zo simpel zit de evenementenwereld toch niet meer in elkaar? Soms wel en dat is echt niet iets om je voor te schamen. Sterker nog om een politiekorps weer een positiviteitsinjectie te geven, is het echt meer dan genoeg (zie pagina 26 en 27). Maar er zijn evenementen waar de Return on Investment essentieel is. De ROI-stroming lijkt langzaam de overhand te nemen. Accountability (zie pagina 39) krijgt steeds meer voet aan de grond bij het opdrachtgevende bedrijf. En daar zit ook de kennis. Zij berekenen al jaren de ROI bij sponsoring, reclame en PR. Die expertise, opgedaan door dezelfde communicatie- en marketingafdelingen, geeft hen de mogelijkheid om ons her op te voeden naar een hoger eventniveau. Heropvoeden? Ja, het klinkt eng, maar het is absolute noodzaak. Daar waar de organiserende pioniers jarenlang de opdrachtgevers aan de hand namen, geeft nu de corporate eventmanager een lesje keihard opvoeden. Accountability, segmentatie, eventmarketing, begrippen die u al jaren kent en misschien al wel jaren roept, maar de opdrachtgever eist nu een keiharde vertaalslag naar de praktijk. Daar gaat u niet meer aan ontkomen.Natuurlijk mag u de kop zo diep mogelijk in het zand steken. Negeer de vraag om Return on Investment. Ontwijk alles wat bijvoorbeeld met MVO te maken heeft. Blijf vies kijken bij de woorden Social Media. Ik voorspel u dat stilstand in het huidige speelveld geen achteruitgang betekent, maar keiharde faillissementen. Het is aan u om nu te beslissen waar uw kracht ligt en waar u zich mee kunt onderscheiden (zie pagina 14 en 15). Jarenlang hebben we fronsend naar het gros van de opdrachtgevers gekeken. Uw organisatiekunstje was vaak voldoende om verzekerd te zijn van business. Wij leerden de bedrijven dat er meer was dan een bitterbal en een puzzeltocht. En vaak was eenoog koning. Maar nu eisen de bedrijven eindelijk het bewijs van uw echte meerwaarde. Mocht u denken dat ieder evenement onderzocht moet worden op de Return on Investement. Of dat u altijd moet aantonen hoeveel één eventeuro aan saleseuro’s oplevert, dan zit u ernaast. Ook de glimlach is nog altijd goud waard, maar toon het aan. Enquêteer, ondervraag, bewijs. Tijd om kleur te bekennen en de juiste mensen te zoeken die u naar een hoger niveau kunnen brengen. Heropvoeding, het blijft een eng woord, maar we moeten nu mee.

Colofon Uitgever: Marion Andriessen Redactie: Sjoerd Weikamp (hoofdredacteur), Marion Andriessen (eindredactie), Marcella Brouwer (redactie MICE) , Helen Zwiers (redactie MICE), Marye Hendriks, Frans Miggelbrink, Thomas Wieringa, Patrick Roubroeks, Bram Nauta en Roger Schreurs. Met medewerking van:

Fotografie: Photonic, Punkmedia e.a. Senior Account Manager: Mark Wichmann 0314 333453 mark@eventbranche.nl Sales en traffic: Marye Hendriks 0314 333453 marye@eventbranche.nl Vormgeving: Goedkoopstevormgevers.nl, Groningen Druk: Senefelder Misset, Doetinchem Branchenieuws, tips of vragen? Neem contact op met de redactie: Postbus 500, 7000 AM Doetinchem Tel: 0314 333453 Mail: redactie@eventbranche.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door printouts, kopieën, of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De informatie in deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Uitgevers en auteurs zijn niet aansprakelijk voor mogelijke handelingen en/of beslissingen gebaseerd op deze informatie. Eventbranche Magazine is een uitgave van Proef Media BV.

Sjoerd Weikamp, hoofdredacteur / sjoerd@eventbranche.nl

7


“boordevol ideeën” ‘boordevol ideeen’ HémanJoan Verhuurservice BV - Joan34 Muyskenweg 34 - Amsterdam 1099 CK Amsterdam Muyskenweg 1099 CK 020 6686858 020 6686408 - E. info@heman.nl T. 020T. 6686858 - -F.F.020 6686408 E. info@heman.nl


event branche.nl

EventBrancheNieuws Op onze nieuwspagina en overzicht van de 3 meest gelezen berichten op EventBranche.nl. Wilt u ook op de hoogte blijven van al het nieuws in de evenementenwereld? Neem dan een abonnement op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief: www.eventbranche.nl/nieuwsbrief/

RTL Nederland neemt Wentink Events over

Wentink Events verhuist van Stage Entertainment naar RTL Nederland. De overname heeft geen gevolgen voor de medewerkers van Wentink Events. Frank Wentink blijft CEO van het evenementenbureau.

EventBranche Quotes De Uithof

Binnen de overeenkomst worden de huidige activiteiten van Wentink gecontinueerd. Beide bedrijven zullen deze activiteiten samen verder uitbouwen. Bert Habets, CEO RTL Nederland: ‘De overeenkomst betekent voor ons een grote stap in het verder uitbouwen van onze activiteiten in de event- en entertainmentbranche.’ Algemeen Directeur Stage Entertainment Nederland, Erwin van Lambaart: ‘Het nieuwe samenwerkingsverband tussen Wentink Events en Studio 21 is een bewuste en logische keuze voor de toekomst, voor zowel Wentink Events, RTL als Stage Entertainment Nederland. Stage Entertainment kan zich hierdoor nog meer focussen op haar core business, namelijk het maken van musicals en muziektheater.’ Aantal unique visitors: 3349 Aantal views: 3658

De Uithof in Den Haag failliet De Uithof in Den Haag is op 1 juni officieel failliet verklaard. Dramatisch nieuws voor de evenementenlocatie die zich de laatste jaren met bijvoorbeeld ijskarting flink roerde op zakelijk evenementengebied.

‘Helaas hebben de exploitanten van de Uithof het faillissement moeten aanvragen. Op dinsdag 1 juni is het faillissement door de rechtbank in Den Haag bekrachtigd. Na enkele jaren leek de Uithof dit jaar in de zwarte cijfers terecht te komen. Twee incidenten (scheuren van het winddoek boven de 400-meterbaan en een ammoniaklek in de koelleidingen van de 400-meterbaan) zijn ons echter teveel geworden.’ Aantal unique visitors: 2743 Aantal views: 2955)

Betasting op bedrijfsuitje is plichtsverzuim… In de categorie ‘en dan nog even dit’: de website Binnenlands Bestuur (Kluwer) bericht over een aanranding tijdens een bedrijfsuitje, waarop ontslag volgde. De rechter vindt het ontslag echter ongegrond. Tijdens een bedrijfsuitje van de gemeente Bunschoten betastte een man de borsten van zijn collega. De gemeente ging vervolgens over tot ontslag. De dader spande een rechtszaak aan om het ontslag ongedaan te maken. Hij schaarde de betasting onder de noemer ‘een dolletje tijdens het bedrijfsfeest’, zo is te lezen in het artikel op de site van Binnenlands Bestuur.nl. De rechter vindt net als de gemeente dat de man te ver is gegaan, maar ziet in het vergrijp onvoldoende reden tot ontslag. Volgens Binnenlands Bestuur. nl beoordeelde de rechter de betasting als ‘plichtsverzuim’. Aantal unique visitors: 2708 Aantal views: 3126

‘Definitief afscheid? Nee, ik verkoop mijn huis, ga op wereldreis en kom dan weer terug in de branche als spreker. Na een scheiding, een persoonlijk drama, maar ook het prachtige evenementenbureau en de bagage van een wereldreis, denk ik dat ik wel wat te vertellen heb.’ Janine Dechesne (ex-Dechesne & Boertje) tijdens D&B Rosé 2010 in Muiden.

‘Pine is altijd interessant, maar ik weet nu al zeker dat hij weer over het kopje koffie op het San Marcoplein begint. Wedden om 5 euro?’ Leon Kruitwagen, D&B Rosé 2010, net voor dat hij 5 euro ontving van EventBranche Magazine-redacteur Sjoerd Weikamp.

EventBrancheNieuws

Frank Wentink

Opvallende quotes van branchegenoten:

9


event branche.nl

EventBranche BEDANKT zijn partners!

musics, we love to make them

SH

1983

OW

25 EQ

UIPMEN

+

2010

T

www.dcrt.nl

EventBranche bedankt

50310_47.indd 1

10

6/2/10 10:46:58 AM

GameEvents

Master in

Event Management

OMNIVENTS AVONTUURLIJK EVENEMENTENBUREAU!

Media Centrum Hilversum .nl

www.storysound.nl

evenementenlocatie

OOK PARTNER WORDEN? Bel 0314-333453


event branche.nl

Social Media motivatie

Publiek is niet mee passief

inzetten zijn op één hand te tellen. EventBranche Magazine bezocht HSMAI love @ first site en Masterclass Social Media 2010 over de vertaalslag van social media naar de eventpraktijk. Om u over de streep te trekken, de meest motiverende uitspraken en handige checklisten.

Auteur Cor Hospes voor de camera van Punkmedia.nl: ‘Zorg dat je fans krijgt, ambassadeurs. Daarbij gaat het om zes punten’: 1. Geef, relevantie, deel, zorg dat je betekenis creëert. 2. Let go. Google is God. Internet kun je niet controleren, maar doe er wat aan dat ze positief over je schrijven. 3. OEI: onderzoek, experimenteer, integreer. 4. Ontleer: you must onlearn, what you have learned. Gooi alle offline marketingregels overboord. Je moet opnieuw beginnen, van zenden naar geven. 5. Wijs naar je voordeur. Als je iets te melden hebt, betekenis geeft, dan komen de mensen wel. 6. Zweet!

Paul Blok, social media-spreker: ‘Formerly known as the audience…publiek is niet meer passief. Ze maken content, publiceren, zijn actief en een onderdeel van marketingcampagnes. En dus: ga aan de slag met social media, leer, maak fouten, maar doe het! Met deze checklist social media als houvast’: Wat is het doel? Wat wil ik bereiken en dan pas kijken welke vorm van social media daar het best bij past. Ga ik het zelf doen, of via bestaande kanalen als Twitter, Facebook etc.

Actief of Passief? Luisteren en kijken of zelf creëren. Verplaats je in de klant. Denk daar bij aan nieuwe generaties. Vooroplopen of meelopen? Iets nieuws creëren, krijgt aandacht. Wil je het echt? Durf je binnen de organisatie keuzes te maken en durf je iedereen in de organisatie er bij te betrekken?

Ruud Janssen, expert op het gebied van Social Media en events. ‘De wereld van congressen en events zit vol met conventies en daar moeten we doorheen. Het gaat om het bouwen van een eventcommunity. En daarbij zijn vier zaken essentieel: content, context, connectiviteit en continuïteit. Evenementorganisatoren weten precies hoe het werkt bij een evenement: opdrachtgevers, organisatoren en leveranciers. Maar opeens komt er de social media-revolutie en gaat onze deelnemer meepraten. Vergeet niet: de bezoeker is het belangrijkste van je hele evenement. Ik vergelijk social media met een taal. Je moet het gewoon leren.’

Ron Overbeek communicatieadviseur: ‘In de top 50 van belangrijkste personen in de wereld staat niet voor niets de consument op 1. We moeten nu gaan inzien dat kennis delen uiteindelijk meer oplevert. Dare to share.

Ook bij evenementen gaat het om het delen van ervaringen. Voor alle eventorganisatoren die met Social Media willen beginnen, onthoud de hoofdregel: mensen komen in beweging door Gewin (mensen ontmoeten, kennis vergaren etc), Gemak (efficiency, snel kunnen delen) en Genot (ruiken, beleven, doen). Geef ze dat. Vooral in voor- en natraject is zo veel winst te behalen.’

EventBranche.nl duikt in de Social Media Dit artikel was puur ter inspiratie en motivatie om met Social Media aan de slag te gaan. Media augustus opent EventBranche.nl een praktijkgericht dossier Social Media. Naast handige links, tools en tips, nemen diverse experts u mee in de wereld van social media en evenementen. Dus houd onze site en nieuwsbrief in de gaten, want we gaan u op weg helpen in Social Media-land.

Social Media

o

ver social media praat iedere eventprofessional, maar zij die het op een correcte wijze

11


event branche.nl

Exclusief interview Joe Pine:

Crisis versnelt Experience Economy

i

edere branche heeft zo zijn eigen richtinggevers. Visionairs, die los van stromingen of technologische ontwikkelingen

de

grote

lijnen

uitzetten. Joe Pine met zijn boeken Experience Economy en Authenticity is dat zeker voor de eventbranche. EventBranche

Magazine

had

een exclusief interview met Pine. En stelde hem als hoofdvraag: botsen de Experience Economy en authenticiteit met enerzijds de crisis en anderzijds virtuele wereld? Absoluut niet, aldus Pine.

Staat de Experience Economy onder druk door de economische crisis? ‘De economische crisis staat de shift van Service naar Experience Economy absoluut niet in de weg. Misschien de belevenissen aan het luxe einde van het economisch spectrum, maar mensen blijven behoefte houden aan experiences. Wellicht zal het tripje naar Disneyland Parijs ingeruild worden voor een iets goedkoper weekend in de Efteling.

12

Morgen beoordelen we bedrijven of ze ons betere mensen maken of niet

Het verleden leert ons dat een crisis nooit effect heeft gehad op economische veranderingen. De Great Depression in de jaren ‘30 stond de Industriële Revolutie niet in de weg en ook de mindere tijden in de jaren ‘70 vertraagden de overgang naar de Service Economy niet. Je kunt zelfs stellen dat de huidige crisis de shift naar de Experience Economy alleen maar versnelt. Mensen gaan zich namelijk bezinnen over wat écht waarde heeft in het leven. Steeds meer mensen realiseren zich dat materiële zaken daar niet bij horen. Wie wil er nou meer spullen? Nee, wij willen meer belevenissen die we kunnen delen met familie, collega’s en vrienden.’


Vraag het Pine! Op maandelijkse basis zal Joe Pine online vragen beantwoorden van EventBranche Magazine en EventBranche.nl lezers. Dus heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Of wellicht heeft u altijd nog een vraag over gehouden na het lezen van zijn boeken? Of bent u benieuwd naar zijn deskundige mening? Schroom dan niet en mail uw vraag naar sjoerd@eventbranche.nl Pine zal op EventBranche.nl antwoord geven op uw vraag.

event branche.nl

Mensen gaan zich bezinnen over wat echt waarde heeft en dat zijn belevenissen

Maar hoe zit het dan met de roep om authenticiteit? Kijk alleen maar naar de eventbedrijven: het gaat momenteel in veel gevallen puur om sales en omzet. Money first en dan pas authenticiteit… ‘Uitverkoop, zoals ik het zou willen noemen, is inderdaad het tegenovergestelde van authenticiteit. Ik heb niet het idee dat eventbedrijven zich hier schuldig aan maken, maar als dat wel zo is, dan is dat een geval van inauthenticiteit. En dat is niet waar mensen vandaag de dag naar op zoek zijn. Het is zeker niet de tijd om authenticiteit op te geven. Authenticiteit heeft alles te maken met karakter. “Ons karakter is wat we doen en denken als niemand kijkt”. Op zakelijk gebeid kun je stellen: de authenticiteit van een bedrijf wordt pas getest als het geld kost.’

‘De discussie tussen echt en nep, is absoluut niet dezelfde als tussen echt en virtueel. Net als in de realiteit heb je virtuele belevenissen die beleefd worden als authentiek en niet authentiek. Het gaat niet om de communicatiebron. Het gaat om de twee vragen die centraal staan bij authentiek zijn: ‘Is het echt?’ en ‘Is het wat het zegt dat het is?’. Social Media staat in sterke relatie tot die laatste vraag, want het biedt een scala aan nieuwe kanalen om bedrijven of producten per direct te beoordelen. Maar zijn deze beoordelingen en comments echt of nep? Geven de comments meer openheid en transparantie over een bedrijf of zijn het juist commentaren om te verhullen wat er echt aan de hand is? Je hebt bedrijven waar de communicatieafdeling of zelfs de stagiaire ingezet worden om statements over het eigen bedrijf te plaatsen. Een reëel gevaar voor authenticiteit. Maar uiteindelijk is het belangrijkste van de virtuele mogelijkheden dat evenementen los gekoppeld kunnen worden van tijd en plaats. Daardoor verrijken de technologische mogelijkheden de belevenis.’

Uit uw boek The Experience Economy haalden wij als belangrijkste conclusie: events zijn de toekomst. Zitten we inmiddels al in die toekomst? ‘Het gaat eigenlijk om plaatsen en niet om events. Locaties waar consumenten kunnen beleven wie een bedrijf is en wat zijn producten zijn. Die plaatsen kunnen tijdelijk zijn, events, maar ook permanent. Denk maar aan hotels, restaurants, themaparken etc. Dus, ja die toekomst is er al. Kijk bijvoorbeeld in eigen land maar naar Heineken. Zij doen veel aan eventmarketing, maar hebben ook de permanente Heineken Experience en de City Store. En niet te vergeten: ook diverse virtuele belevenissen.’

Tot slot een kijkje in de toekomst: wat komt er na authenticiteit? ‘Volgens mij zijn we zelfs al beland in die volgende stap. Ik noem het zelf edification. En dat is een woord dat niet bestaat en dus ook niet makkelijk te vertalen is in het Nederlands: It comes from the Greek root edifice, meaning a building. So edification means “building up”. Mijn hypothese is dat waar we aanbod en bedrijven momenteel beoordelen op authenticiteit, vroeger op kwaliteit, kosten en beschikbaarheid, en morgen gaan beoordelen

op het feit of ze ons wel of niet opbouwen. Maakt het ons betere mensen, daar gaat het morgen om.’

Boeken en masterclasses Joseph Pine II is wereldberoemd door zijn baanbrekende boeken. The Experience Economy staat in de Top 100 van beste Business Boeken en is een bestseller onder marketeers. Ook al deed het boek Authenticity minder stof opwaaien, toch beschreef het perfect de huidige zakelijke gang van zaken. Via Pines bedrijf Strategichorizons.com zijn beide boeken eenvoudig te bestellen. Met Strategichorizons.com geeft Pine ook zeer boeiende Experience Economy Expert Certification Classes. Binnenkort komt Pine naar Europa en geeft hij een cursus in Kopenhagen. Wilt u meer weten over de masterclasses die georganiseerd worden van 30 augustus tot 3 september houdt u dan www.strategichorizons.com/ certification.html en EventBranche.nl in de gaten.

Joe Pine

Dan naar virtualiteit. Hoe valt de online wereld te combineren met belevenissen en authenticiteit?

13


event branche.nl

Wat doet de crisis met onze branche?

i

n de eerste editie van het EventBranche Magazine Ronde Tafel Gesprek kwam een select gezelschap eventprofessionals bijeen. In de showroom van Hulskamp Audiovisueel werd openlijk gesproken over de gevolgen van de economisch moeizame tijden. Opdrachtgevers die meer intern organiseren en links en rechts eventafdelingen zien slinken. Organisatoren die cocreĂŤren, kosten sharen en op zoek zijn naar hun eigen meerwaarde (zie ook pagina 36).

Van costsharing en cocreatie tot transparantie en fte-reducties

14


event branche.nl

Annemarie Wagenaar - marketing executive bij Xerox Roland Ernst - commercieel directeur Arjan van Dijk Groep Bart Smits - accountmanager zakelijke markt Libéma Bram Dingemans - eigenaar International Orange Niels Bouwman - ex-Organon, nu Niels Bouwman Event Management René Pouwelse - art director Hulskamp Audiovisueel

‘Als je in deze tijd jouw meerwaarde niet kunt aantonen, dan heb je geen bestaansrecht’, is de duidelijke stelling van Roland Ernst commercieel directeur bij de Arjan van Dijk Groep. Voor Annemarie Wagenaar van Xerox is die meerwaarde leading bij het uitbesteden. ‘In het verleden deed Xerox veel aan marketingen sales kickoffs en dat besteedden we allemaal uit. Hoe groter, hoe beter. Maar daar zijn wij nu echt wel van teruggekomen. Wij hebben zelf een groot restaurant met een beamer en een scherm, waar we dat makkelijk zelf kunnen doen. De grotere events besteden we nog wel uit. Alleen de bedrijven die we daarvoor inhuren, moeten een meerwaarde bieden. Ze moeten een toegevoegde waarde hebben anders kunnen we het net zo goed zelf. Bied iets extra’s, denk mee met de klant. En natuurlijk kijken we ook naar de prijs...’

Van over the top naar functioneel Eventmarketing vs productiehuis ‘Je moet ook zeker het verschil maken tussen het eventmarketingbureau of een productiehuis’, vult Bram Dingemans van International Orange aan. Zijn evenementenbureau maakt in het bieden van meerwaarde duidelijke keuzes. ‘Wij focussen ons op een x-aantal klanten, want wij willen heel diep de organisatie in. Daar moet je wel de mogelijkheid voor krijgen, maar het gaat om laden, lezen, verdiepen in het merk. Dat doen we ook proactief en dat valt niet altijd even goed, maar dan kun je wel zeggen: wij zijn in uw bedrijf gedoken en dit is hoe wij er als buitenstaander tegenaan kijken. De eventuele samenwerking die zo ontstaat heeft een stevige basis. Daarbij betrekken wij onze leveranciers ook in een vroegtijdig stadium om met hun expertise het merk nog beter te laden.’ Audiovisueel toeleverancier René Pouwelse is het daar als art director bij Hulskamp volledig mee eens. ‘Ga zo snel mogelijk met elkaar om tafel. Zeker ook met de toeleveranciers, want daar zit de specifieke expertise die op

jouw evenement belangrijk kan zijn. Alleen wij zitten wel in een spanningsveld, want onze klanten zijn zowel eventmanagers als bureaus. Je kunt ons prima inschakelen om te kijken of het anders of voordeliger kan op eenzelfde kwaliteitsniveau, maar dan komen bij sommige bureaus de marges onder druk te staan.’

FTE-reductie Niels Bouwman weet als voormalig eventmanager bij Organon en sinds kort als zelfstandige, dat de meerwaarde van de corporate eventmanagers een hele andere invulling heeft gekregen. ‘Als voorbeeld: een overname van een bedrijf. 1000 mensen moeten eruit, daar hoort de eventafdeling ook bij. Daar schrappen we 14 mensen en besparen we 2,5 miljoen. Dat is puur het HR-potje. Ondertussen gaan de evenementen gewoon door. Dat gaan ze doen vanuit Amerika, waar de kosten drie keer zo hoog zijn. Dat geld komt uit een heel ander potje, maar het gaat gewoon om een FTE-reductie naar de aandeelhouders. Terwijl we eigenlijk toe moeten naar de toegevoegde waarde van een eventmanager. Dat moet een accountmanager zijn voor de interne opdrachtgevers. Het productieproces en het meedenken huur je vervolgens in.’

Costsharing Bart Smits van locatiegigant Libéma over de toegevoegde waarde van een locatie: ‘Wij hebben heel bewust gekozen om zo min mogelijk met preferred suppliers te werken. Om een zo laag mogelijke drempel bij de voordeur te hebben voor iedereen die naar binnen wil. Daarbij is duidelijkheid naar de klant toe heel belangrijk. Ons voordeel is dat een opdrachtgever altijd in het traject bij ons over de vloer komt. Je zou kunnen denken dat het dan heel verleidelijk is om het evenement zelf met de eindklant neer te zetten, maar onze kracht is een multifunctionele locatie. Wij gaan dus niet op de content zitten, maar blijven bij onze leest en dat is de locatieexpertise en volledige transparantie naar de klant toe. Ook op het gebied van costsharing is transparantie essentieel. Pas dan kan een opdrachtgever profiteren van bijvoorbeeld een publieksevenement dat de dag voor het b-to-b-event in onze locatie plaatsvindt.’

Het eventpotje is er wel, maar het gaat om het sentiment Kortere leadtijd Is het evenement in crisistijd hét communicatiemiddel? ‘Voor een bedrijf is het heel handig om op een event één boodschap te verkondigen. Dat doen wij één keer per jaar, ook nu. Daarna is er tijd voor ontspanning, maar het feestje om het feestje is er wel af’, geeft Annemarie Wagenaar aan. ‘Ook als er gesneden wordt, kun je met een evenement zorgen dat je saamhorigheid creëert. Organiseer een evenement en verstuur niet de ‘mail to all employees’. Dat hoeft niet veel te kosten en kan heel basic. Daarbij is het wel opvallend dat de leadtijd steeds maar korter wordt. Daar moet je jezelf als organisatiekant op voorbereiden’, aldus Niels Bouwman. Roland Ernst ziet dat juist als kracht: ‘Met een evenement kun je heel snel schakelen. Een evenement is bij een fusie of reorganisatie verreweg het meest eerlijke en beste communicatiemiddel. Het is ook niet voor niets dat het aantal informatieve evenementen bij ons de laatste tijd fors gestegen is.’

‘Trends’ De tafel is eensgezind als het gaat om de ‘trends’ die zich nu duidelijk profileren in de eventbranche. ‘Cocreatie heeft bij ons een enorme vlucht genomen’, geeft onder meer Roland Ernst aan. ‘Echt samen met de opdrachtgever, toeleveranciers en zelfs collegabureaus het evenement neer zetten. Met als meest uitgebreide vorm evenementen waar de gast zelf invloed heeft op de inhoud. Iets van de laatste twee jaar is costsharing. We hebben wel eens meegemaakt dat we in een locatie zaten waar wij een groot evenement aan het afbouwen waren en er vervolgens tig andere eventbedrijven binnenkwamen om op te bouwen. Dat kan echt niet meer. Het mooie is dat opdrachtgevers dat ook zien. Die komen met de vraag wat wij in een bepaalde periode gaan doen om zo kosten te delen.’ De gezamenlijke conclusie aan tafel: de meeste beweging zit aan de kostenzijde. Terug naar basic, costsharing, transparantie en cocreatie. ‘Van over the top naar functioneel, als dat de invloed van de economisch mindere tijden is, dan kunnen we daar prima mee leven’, concluderen de tafelgasten. ‘En dat er geen potje is voor evenementen is achterhaald, het gaat om het sentiment’, besluit Roland Ernst.

Ronde Tafel

Wie schoven er aan?

15


NIEUW de 3 SC OCEA HIP NDIVA CLASS IC

Verleg uw grenzen met OCEANDIVA! Kom aan boord van onze unieke schepen en beleef ruimte, kwaliteit en een onvergetelijke sfeer. Diner, feest of varende roadshow; de unieke combinatie van uitstraling, capaciteit en mobiliteit maakt alles mogelijk in Nederland, België en Duitsland. Verleg uw grenzen en organiseer uw evenement op OCEANDIVA! Voor meer informatie 020 – 622 77 66 of www.oceandiva.nl.


Commissie betalen tegen wil en dank

h

event branche.nl

et is een van de publieke geheimen van de eventbranche: het commissiebedrag. Toeleveranciers geven bureaus korting voor opdrachten. Gemiddeld 10 procent, zo bleek uit een steekproef van EventBranche Magazine. In moeizame tijden lijkt de commissie terrein te winnen. Een voor- en tegenstander aan het woord.

‘Zo houden we elkaar in ieder geval in leven’

‘Dit is in de markt nu eenmaal gebruikelijk. Vorig jaar waren we hiermee gestopt onder het motto, dat een bureau zelf voor toegevoegde waarde moet zorgen en dit ook prima aan een klant mag doorberekenen. Wij gaven wel een staffelkorting op basis van aantal boekingen. Op zijn zachts gezegd waren bureaus niet blij. Maar simpelweg een bemiddelende rol tegen forse tarieven kan niet meer. De waarde van een bureau moet zitten in handelen vanuit inhoud en elke klant is bereid om hiervoor te betalen. De winst van bureaus moet dus niet langer verborgen zitten in marges op artiesten en techniek. Het commissiemodel is dood.’

Transparantie Volgens Kroon is het essentieel om duidelijkheid en transparantie te geven bij het gebruik van commissies. ‘Wij bevestigen naar onze klant, lees organisatiebureau, het volle bedrag. Zo kan het bureau een open calculatie naar de eindklant toe hanteren. Daarna kan onze opdrachtgever ons een factuur van 10 procent sturen. Mocht dan de eindklant bij SOS Events op de site komen, dan zien ze dezelfde kosten staan. Zo voorkom je misverstanden en werk je transparant.’ Blijft de vraag of de economische crisis het gebruik van hogere commissies bevordert. ‘Dat is ook afhankelijk van wat je aanbiedt. Als je een dienst hebt waar je last hebt van zware concurrentie, dan kan ik me voorstellen je commissie te verhogen om zo je relatie extra te binden, uiteraard op bepaalde voorwaarden. De organisatiebureaus die ons inhuren weten heel goed wat ze voor hun geld bij ons krijgen’, aldus de eigenaar van SOS Events. Overigens betekent het verlenen van een commissiebedrag aan het inkopende bureau volgens Kroon niet dat de toeleverancier daarmee zichzelf verkoopt aan het evenementenbureau.

Wij hebben overigens voor de organisatiebureaus wel aparte bedrijfskleding laten drukken waar alleen onze bedrijfsnaam op staat en geen overige reclame.’ Kuperus heeft in het verlengde daarvan een negatief voorbeeld: ‘Wij werden in een programma met een andere naam aangekondigd, Ermi ofzo in plaats van Mier, dan kon de eindklant ons zelf niet vinden…’

Graag dienend Maar levert een commissie nou wel of niet meer opdrachten op? ‘Ja natuurlijk! Het is belangrijk om je plek te kennen in deze markt. Wij zijn daarom graag dienend naar de organisatiebureaus en weten als geen ander dat een goede relatie hebben met elkaar het vertrouwen verhoogd’, aldus Kroon. Kuperus concludeert op zijn Cruijffs: ‘Het zorgt niet voor meer opdrachten, maar geen commissie wel voor minder.’

Commissies

Erik Kroon van SOS Events, specialist in sportieve bedrijfsuitjes, wordt regelmatig ingehuurd door evenementenbureaus. Hij merkt op dat er steeds vaker een commissie betaald wordt. ‘Ook wij hanteren 10 procent commissie. Dat percentage hanteren wij graag, immers de organisatiebureaus die ons inhuren hebben er werk aan en willen ook een boterham verdienen. Zo houden we elkaar in ieder geval in leven.’ Erik Kuperus van Mier Entertainment hanteert tegen wil en dank eveneens een percentage van 10 procent.

‘Organisatiebureaus moeten eerlijk zijn over waar zij hun diensten inkopen, cq door wie ze het laten verzorgen. Wij krijgen nog wel eens de vraag of we de bedrijfskleding van het organisatiebureau aan willen trekken tijdens het evenement. Volgens mij ben je dan niet eerlijk naar je klant geweest. Zeg gewoon: ik ben goed in organiseren en boek daarom de beste leveranciers voor uw activiteit.

17


Belastingwet roept veel vragen op over de nieuwe werkkostenregeling. Toch blijven brancheorganisaties zich grote zorgen maken. Ook u had veel praktische vragen. Daarom in samenwerking met Belastingdienst. nl een overzicht van de nieuwe werkkostenregeling, de gevolgen en antwoorden op uw vragen.

Wat houdt de nieuwe werkkostenregeling precies in? Door deze regeling kunt u maximaal 1,5%* van uw totale fiscale loon (de ‘vrije ruimte’) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Daaronder vallen ook personeelsfestiviteiten en kerstpakketten. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Dit eindheffingsloon is geen loon voor de premie volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. * in het eerste voorstel was dit nog 1,4 procent

Waarom kiezen voor de werkkostenregeling? Ook al wordt de nieuwe regeling al op 1 januari 2011 ingevoerd, u bent dan nog niet verplicht gebruik te maken van de werkkostenregeling. Tot en met 2013 mag u ook de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen blijven gebruiken. Pas op 1 januari 2014 is de wet van kracht. De voordelen volgens de Belastingdienst: - een vast percentage van de loonsom onbelast vergoeden en verstrekken. - de meeste vergoedingen en verstrekkingen hoeven niet meer op werknemersniveau in uw loonadministratie geregistreerd te worden.

-

-

-

geen rekening meer houden met de voorwaarden en beperkingen van de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen: u krijgt meer vrijheid. loon waarderen in natura, tegen de factuurwaarde. U hoeft de factuur dan alleen in uw financiële administratie te boeken en niet ook in uw loonadministratie. binnen de werkkostenregeling kunt u nog steeds belast loon omzetten in een vrije vergoeding of verstrekking volgens het cafetariasysteem.

Hoe gaat de werkkostenregeling er in de praktijk uit zien? In drie stappen: Stap 1: Bepaal of de vergoeding of verstrekking loon is. De werkkostenregeling geldt alleen voor loon. Stap 2: Is de vergoeding of verstrekking loon van de werknemer, kies dan of u deze als loon behandelt of in uw vrije ruimte onderbrengt. Stap 3: Bereken het totale fiscale loon van uw bedrijf, 1,4 procent van dat bedrag is de vrije ruimte, over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u 80% eindheffing.

De Belastingdienst heeft op haar site een overzichtelijk schema geplaatst waarop werkgevers kunnen zien waar welke uitgave onder valt. Daaruit is ook op te maken dat events en incentives vallen onder de nieuwe regeling en dus binnen de vrije ruimte vallen. Maar in iedere wet zitten mazen, zo is er een speciale regeling voor als werknemers de factuurwaarde van het ‘verstrekte’ betalen: Als u een werknemer iets verstrekt (loon in natura) en hij betaalt ten minste de (factuur) waarde daarvan, dan is er geen sprake van belast loon. De verstrekking valt dan niet onder de werkkostenregeling. Cursussen, congressen, seminars en dergelijke, voor zover ze van belang zijn voor het werk van de werknemer vallen onder gerichte vrijstellingen. Deze kunnen onbelast worden vergoed en gaan dus niet ten koste van de vrije ruimte. Meer weten? Duik dan ook eens in het Belastingwet Dossier op EventBranche.nl, met veel linkjes naar informatie van de Belastingdienst. www.eventbranche.nl/dossiers/

Belastingwet

i

n het vorige EventBranche Magazine weerlegde minister De Jager veel branchekritiek

19


Kostenreductie, sanering en aanvullende financiering

Als de verliezen aanhouden

d

e financiële crisis trekt een zware wissel op exploitaties in de event- en micebranche. In 2011 zal de aangekondigde werkkostenregeling daar nog een schepje bovenop doen. Steeds meer ondernemingen zien door aanhoudende verliezen de continuïteit in gevaar komen. Banken staan niet meer te springen om extra kapitaal ter beschikking te stellen. Als verliezen langere tijd aanhouden en zelfs de liquiditeit onvoldoende blijkt, is het tijd voor maatregelen.

Gastauteur Coert Kelkes is verbonden aan Services 4: Living en begeleidt ondernemers en ondernemingen in retail, media en de reis- en eventbranche, die geconfronteerd worden met een continuïteitsvraagstuk. In het komende EventBranche Magazines gaat Kelkes verder in op de gang van zaken rondom een faillissement. Om dat laatste te voorkomen, kijken we eerst naar de mogelijkheden tot kostenreductie, sanering en aanvullende financiering.

20

Winst maken in de event- en mice branche is niet meer vanzelfsprekend. Ondernemers zijn creatief en zoeken naar nieuwe producten en diensten om de omzet en bruto winst op peil te houden.

Dat lukt vaak, maar niet altijd. Coert Kelkes (Services 4: Living) begeleidt ondernemers die zich met dergelijke problemen geconfronteerd zien. Uit zijn praktijk blijkt dat er veel praktische mogelijkheden zijn om het tij te keren.

Regeren is vooruitzien Allereerst is het voor ondernemers belangrijk een goede administratie te voeren. In de praktijk ontbreekt het nogal eens aan actuele, betrouwbare en inzichtelijke cijfers van de onderneming. Niet alleen de harde financiële informatie speelt daarin een rol, maar ook lopende offertes, geschreven orders, omzet en winst per dossier. Een goede administratie geeft inzicht in de samenstelling

van de omzet en de winstbijdrage per medewerker, activiteit en opdracht. Aan de hand van eenvoudige vragen kunnen de lopende aanvragen en opdrachten met de commercieel verantwoordelijken worden doorgenomen zoals: ”Wat was nodig geweest om de opdracht wel te kunnen krijgen?”, “Hoe lang hebben we nodig gehad om deze aanvraag te behandelen?”, “Welk alternatief en/of opties hadden we er vrijblijvend bij kunnen voegen?”. Het lijkt allemaal simpel, maar het beantwoorden van deze vragen benadrukt voor medewerkers het doel van de organisatie: omzet realiseren. Een goed hulpmiddel om de nabije toekomst in liquide zin te kunnen voorspellen is het opstellen van een gedetailleerde liquiditeitsbegroting.


event branche.nl

Kostenreducties Ook aan de kostenkant zijn maatregelen te nemen. Zowel bedrijfskosten als handelsinkopen zijn onderhandelbaar. Bekijk eens kritisch de ontvangen offertes en bespreek met de leverancier wat nodig is om de tarieven te drukken. Vaak is alleen die vraag al voldoende om de aangeboden prijs te drukken. Soms is door het maken van langlopende afspraken een bonus bespreekbaar.

Een goede administratie legt de winstbijdrage per medewerker, activiteit en opdracht bloot De personele kosten drukken doorgaans zwaar op de exploitatie. Door roosters van flex-werkers eens goed tegen het licht te houden, kunnen vaak forse besparingen worden gerealiseerd. Flex-werkers (onder een nul-uren contract) kunnen wanneer ze enige tijd een stabiel aantal uren per week werken niet zondermeer naar huis gestuurd worden. Er is dan sprake van een arbeidsovereenkomst. Ontslag van medewerkers is een verhaal apart. Sinds enige jaren dient bij de bepaling van wie voor ontslag wordt voorgedragen het afspiegelingsbeginsel te worden toegepast. Dat betekent dat binnen een groep van uitwisselbare functies de leeftijdsopbouw voor en na de reorganisatie (ongeveer) gelijk moet zijn. Binnen de zo ontstane groepen dient de laatst-ingekomen medewerker als eerste voor ontslag te worden voorgedragen. In een aantal gevallen zijn dat werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst en deze zijn niet zondermeer te ontbinden. Bij nieuwe arbeidsovereenkomsten verdient het daarom aanbeveling daarin op te nemen, dat de overeenkomst tussentijds kan worden beëindigd.

Bekijk eens kritisch de ontvangen offertes en benader leveranciers Dat klinkt raar bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur, maar kan een hoop ellende besparen. Het ontbreken van die bepaling kan een reorganisatie nagenoeg blokkeren. Bij naderende ontslagprocedures is het van belang tijdig advies van een advocaat of ontslagspecialist in te roepen.

Aankloppen bij banken en overheid Ondernemers zijn er vaak van overtuigd dat de verliezen van tijdelijke aard zijn en dat morgen weer de zon gaat schijnen. Bij liquide problemen wordt dan (te) snel naar de huisbankier gelopen om daar om krediet te vragen. Dat kan een averechts effect hebben. Banken vragen steevast om recente cijfers en kunnen op grond daarvan zelfs het huidige krediet inperken. Voor (tijdelijke) uitbreiding is weinig ruimte in het huidige financiële klimaat en vaak worden in ruil daarvoor verregaande zekerheden gevraagd. Denk hierbij aan een borgstelling in privé en/of een hypothecaire inschrijving op het woonhuis. Als de onderneming na verlening van het krediet dan niet winstgevend wordt, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn en dreigt - zelfs in een BVconstructie - een gedwongen verkoop van de woning of een faillissement in privé. Mocht een tijdelijk krediet bij een bank niet haalbaar zijn, dan biedt de overheid mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het Staatsgegarandeerd krediet. In dat geval staat de overheid borg voor vijftig procent van het krediet dat een bank of financier verstrekt. De bank kan hier in gesprekken over de financiering op gewezen worden. Hoewel voor een dergelijk krediet veel formaliteiten vervuld moeten worden, kan het de moeite waard zijn. Bovendien geven deze formaliteiten ook inzicht in de bedrijfsvoering en de overlevingskansen. Doordat de bank minder risico loopt, zal de rente ook wat lager zijn. Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een BBZ-krediet. Een dergelijk krediet kan aangevraagd worden bij de gemeente van de woonplaats van de ondernemer en beloopt maximaal (2010) €178.731,-. Voordeel van dit type lening is, dat het levensvatbaarheidsonderzoek dat door de gemeente wordt uitgevoerd, inzicht geeft

in het bestaansrecht van de onderneming. Bovendien zijn de aflossingsverplichtingen (zowel bij tegenvallende resultaten als bij beëindiging van beroep of bedrijf) mild.

Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan Wanneer maatregelen die kosten en baten in evenwicht brengen te lang op zich laten wachten, wordt de onderneming door een tekort aan werkkapitaal onbestuurbaar. Zelfs door het treffen van betalingsregelingen kan niet alles voldaan worden. Een mogelijkheid is dan met het resterende kapitaal de schuldeisers een akkoord tegen finale kwijting aan te bieden. In de praktijk betekent dit, dat schuldeisers met een deel van hun vordering genoegen moeten nemen.

Krediet aanvragen bij de huisbankier kan een averechts effect hebben Voordeel voor de schuldeisers is dat zij, door met een dergelijk voorstel in te stemmen, hun klant behouden en in de toekomst deze verliezen kunnen terugverdienen. Een dergelijke sanering is aan veel (ongeschreven) regels gebonden. Zo moeten alle schuldeisers gelijk behandeld worden en dienen banken en de Belastingdienst het dubbele percentage te ontvangen. Bovendien moet – als daarover niets wordt afgesproken – reeds in vooraftrek genomen BTW die wordt kwijtgescholden opnieuw worden afgedragen. De winst die door een sanering gerealiseerd wordt is vrijgesteld in BOX 1 of voor de VPB voor zover die in het positief eigen vermogen valt. Hoewel een dergelijke maatregel ingewikkeld is en emotioneel veel van de ondernemer vraagt, kan het de moeite waard zijn om een dergelijke sanering te proberen. Bovendien kunnen schuldeisers onder voorwaarden worden gedwongen in te stemmen met een dergelijk voorstel. In EventBranche Magazine 3, deel II van het dossier Als de verliezen aanhouden. Dan meer over faillissementen.

© Tekst en fotografie: Coert Kelkes Services 4: Living B.V. Hilversum 035-6212632 cpj.kelkes@services4living.nl

Bedrijfseconoom

Daarmee kan zo nodig vooraf met crediteuren worden overlegd wanneer rekeningen niet tijdig betaald kunnen worden. Vooraf is vaak een hoop te regelen, terwijl dat na het verstrijken van de betalingstermijn veelal lastig is.

21


Ook weten wat er speelt in uw branche? Neem dan nu een abonnement op EventBranche Magazine

Voor slechts 99 euro per jaar ontvangt u: ■ Zes keer per jaar hét vakblad EventBranche Magazine

ebrvanechne.ntl

■ Twee keer per jaar het glossy EventBranche Trendmagazine

platform voor

g Geurmarketin

nement Laat uw eve niet stinken!

juli 2010

2

jaargang 1

icatie en mice

live commun

Pine Exclusief: Joe events Crisis maakt sterker alleen maar

m Bedrijfseconoo

als de Wat te doen houden? verliezen aan

eve br nt

■ Wekelijks de online EventBranche Nieuwsbrief

platform

■ Zes keer per jaar een persoonlijke uitnodiging voor de EventBranche Borrels

Minister de Jage r Doodste

ek voor evenem enten?

druk Economischecreatie

en co Kosten delen

anche.nl

voor live

commun

icatie en

mice

Stop de no

show Branche zoekt na ar oplossin gen

Failliet en dan…

Vallen en opstaan

■ Korting op congressen, workshops, online diensten en andere initiatieven

event branche.nl

1

event maart 20 branch 10 e.nl

jaargang 1

Exclusie f onderz oek Dieptep unt voor bij?

1

platform voor live communicatie en mice

Ga naar www.eventbranche.nl/abonneren en neem vandaag nog een abonnement


event branche.nl

Ferrari met wieldoppen Een nieuwe columnist. Eigentijds, humorvol, kritisch en analyserend, dat is de insteek van de column van Thomas Wieringa. Met een rijk eventverleden, onder meer bij Degroep & Waerts, Stage Entertainment en momenteel bij Obsession Live Communication heeft Wieringa recht van spreken. De geestelijk vader van de Obsession Masterclasses, waar kennis gedeeld wordt, zal ieder nummer ingaan op een opvallend nieuwsitem uit de live communicatiewereld.

Er zijn soms bedrijven waar je echt niks van begrijpt. Er wordt aan de ene kant veel moeite, geld en werk gestoken in het opbouwen van een merk. Prachtige advertenties, mooie online campagnes en mooie merkwaarden. En dan. Dan is daar het event waar al dat werk - nog voordat de bezoeker zijn jas heeft opgehangen – volledig teniet wordt gedaan . Ongelooflijk! Maar helaas en spijtig genoeg nog steeds dagelijkse realiteit. How come?

Afbreukrisico Het besef dat dergelijke events een groot afbreukrisico hebben, komt pas achteraf. Achteraf is altijd makkelijk praten….’dan had je maar met een goed bureau moet werken’. Het ‘I told you so’ principe moet overboord gegooid worden. Persoonlijk ben ik van mening dat we vooraf meer en beter advies moeten geven. Daar toon je jouw meerwaarde mee richting je klant. En daarmee bouwen we aan de geloofwaardigheid van ons vak en het medium live communicatie. We moeten er voor waken dat we ons eigen graf niet graven. Er is ook een keerzijde die voor sommige bedrijven geldt. Voor het imago wordt er namelijk met gerenommeerde bedrijven gewerkt als het aan komt op bijvoorbeeld jaarrekeningen, juridische bijstand en reclamecampagnes. En op de een of andere manier staat in

dat rijtje ook Oeki Woeki events uit Apekutteveen. Waarom?! En wij maar vechten tegen het ‘ bier en bitterballen’ gevoel dat er rust op ons vak. Maar laat ik duidelijk zijn: er zijn positieve uitzonderingen…maar toch, het gebeurt nog steeds veel te vaak.

Mediabureaus Ik had onlangs een marketinginkoper aan de telefoon. Een erg leuk contact. Hij werkt voor een grote internationale speler in de FMCG. Prachtig bedrijf met mooie merken in hun portefeuille. Hij is oprecht geïnteresseerd in wat we doen en heeft ook het geloof dat events toegevoegde waarde hebben. De afspraak om met hem en een marketingmanager om tafel te gaan werd uitgesteld. Reden hiervoor was dat het mediabureau nog een indeling van het toegewezen budget moest maken. Aan de telefoon zei ik tegen hem dat het geen zin had om een nieuwe afspraak te maken, omdat het mediabureau toch geen budget zou vrijmaken voor events. Ze doen nog liever een rondje Boomerangkaarten. Hij was verbaasd, maar sprak met me af om me op de hoogte te houden. Gelukkig kreeg ik hem niet zo ver om een weddenschap aan te gaan, want die had hij uiteindelijk verloren. In de huidige economische omstandigheden waar live communicatie en beleving merken laden, is het nu echt tijd voor de corporates om kleur te bekennen. Het evenement is het ultieme visitekaartje naar de buitenwereld. Stop daar dan ook naar verhouding tijd, aandacht en geld in. En bovenal weet bij welke ‘dealer’ je moet zijn. Er zijn voldoende kwalitatieve bureaus die van een evenement echte meerwaarde kunnen maken. Je koopt toch ook geen Ferrari om er vervolgens een stel oude wieldoppen onder te gooien…

“En wij maar vechten tegen het ‘ bier en bitterballen’ gevoel!”

Column Thomas Wieringa

LONDEN – Novero lanceerde onlangs haar nieuwe fashion meets gadget-lijn voor vrouwen. Het bluetooth-product is zeker revolutionair te noemen, maar het lanceringsevenement was qua content bedenkelijk. Voortraject: briljant, er werd bijna niets prijsgegeven en dus enorm nieuwsgierig. Locatie: fantastisch, hartje Londen in een oude brouwerij. Catering en hostesses: Engelse perfectie. Inhoud evenement: heel matig… (zie pagina 24 en 25 van dit EventBranche Magazine)

23


event branche.nl

Slecht event. Perfecte score?

Novero kiest voor geheimzinnig launchevent

s

lechts een paar steekwoorden kregen de vele tientallen Europese journalisten aan uitleg. Victoria by novero, launch-event, Londen en persevenement. Daar moest een ieder het mee doen. Al zoekend op internet bleek Novero een management buyout van Nokia te zijn: ‘Met de introductie van Victoria by novero brengt het bedrijf fashion en mobiele telefonie samen’. Een ideale gelegenheid om eens een kijkje te nemen over de grens, bij een opdrachtgever die wars blijkt van conventies.

Dus was de spanning voelbaar toen het daadwerkelijke introductieevenement van start ging. Maar voor de redactie van EventBranche Magazine was het evenement niet te vergelijken met het hoge Nederlandse niveau.

Gezocht kunstzinnig

24

Het enorme complex van de oude Truman brouwerij in hartje Londen bleek een locatie uit duizenden. Een schot in de roos van novero. The Truman Brewery bevindt zich rondom de Bricklane, waar de Engelse tijd stil heeft gestaan. Het brouwerijcomplex, de omliggende huisjes en de aangrenzende fabrieksterreinen zijn inmiddels in beslaggenomen door eventorganisatoren, studenten, winkels en horeca-uitbaters. Maar je waant je nog altijd in de jaren ’60. Van de vele eventvenues die het complex rijk is, had novero voor de meest verborgen locatie gekozen. Een soort rauwe mix van de Westergasfabriek en DeFabrique.

Kosten noch moeite Diverse PR en communicatiebureaus zorgden voor een bonte groep journalisten uit diverse Europese landen. Fashion-, gadgeten eventjournalisten keken in de voormalige brouwerij verbaasd om zich heen, terwijl zij zich lieten fêteren door prima catering. De ruim aanwezige hostesses en cateringmedewerkers toonden maar weer eens aan dat hospitality niet voor niets een Engels woord is. Uiterst correct, oplettend en beleefd. Kosten noch moeite werden door novero gespaard om het journaille uit heel Europa naar Londen te krijgen.

Het evenement was een ietwat gezochte kunstzinnige aaneenschakeling van dans, ballet, turnen en zang. De dansers vertelden een moeilijk te verstaan verhaal en de zangen balletvoorstelling zorgden voor geroezemoes onder de journalisten. Geen goed teken, maar wat schetste de verbazing: door de matige productie was de aandacht voor het nieuwe product des te massaler. Een groot rood gordijn dat de hele avond al vanaf het plafond tot aan de vloer hing, werd plots weggetrokken. Achter het gordijn bevonden zich zes schildersezels met daarop het nieuwe novero-product.

‘Succes met een noviteit kan alleen met events’


event branche.nl

Niet te vergelijken met het hoge Nederlandse evenementenniveau We zoeken nog bureaus die voor ons in Nederland events neer kunnen zetten.’ Kemppi krijgt bijval van zijn marketingmanager Katrin Graul, die naast productambassadeurs heilig gelooft in de kracht van evenementen: ‘De Victoria-producten van novero zijn baanbrekend en nieuw. Dan zijn evenementen heel belangrijk. Je hebt ze nodig om jouw doelgroep aan de producten te laten wennen. Dat betekent voor ons bedrijf een hele duidelijke keuze: minder klassieke advertenties en meer events.’

Kemppi een pionier, die zich erg bewust is van de kracht van live communicatie bij de introductie van een dergelijke noviteit. ‘Break the conventions’, was zijn glimlachende reactie op de kritische noot over de magere inhoud van het evenement. ‘Dit launch event is volledig geheimzinnig gebleven. We wilden een avant garde-sfeer bereiken. Hebben vooraf geen informatie gegeven en gekozen voor een unieke locatie. In het hart van het creatieve centrum van Europa hebben we heel bewust gezocht naar een contrastlocatie. Ver van de wereld van fashion en future. In mijn ogen heeft het evenement bijgedragen aan dat avant garde-gevoel.’

De witte parels flonkerden in het licht van de spotlights en de mediacollega’s waren niet meer weg te slaan van het nieuwe product. Dus waar het evenement zelf eigenlijk niet aan de verwachting kon voldoen, werd de aandacht voor de nieuwe Victoria-lijn alleen maar versterkt. De Victoria juwelen (enkele van meer dan een ton) zijn het product van twee jaar intensieve research en ontwikkeling door novero. De techniek die het Duitse bedrijf heeft ontwikkeld, maakt het mogelijk om bluetooth volledig te integreren in juwelen. Met een basislijn van juwelen die ergens tussen de 200 en 500 euro moet gaan kosten en uitschieters naar exclusieve high-end juwelen, lijkt novero een pionier te zijn op het gebied van gadgets en fashion.

Events zijn hét middel

De ochtend na het evenement was de board van novero beschikbaar voor interviews. ‘We want to adapt technology to humans’, liet CEO Razvan Olosu optekenen. ‘De wereld veranderen met echt iets nieuws. En dat alles vanuit de gedachte: falen is niet erg, maar als we dan falen, laten we het dan in stijl doen met een product dat de wereld nog niet kent.’ De uitspraken bleken kenmerkend voor het open en vernieuwende bedrijf.EventBranche Magazine vond in de Finse vice president Yrjö

Na de launch in Londen zal Novero met de nieuwe Victoria-collectie ook neerstrijken in Dusseldorf en New York. ‘Na die drie launchevents, komen we zeker met evenementen in de lokale markten, waaronder ook Nederland. Het is niet zo dat we nu al een compleet marketingplan hebben liggen, maar we zijn ons zeer bewust dat het bij een nieuw product gaat om pure emoties. Om succesvol te zijn met een noviteit heb je een netwerk nodig dat jouw product verspreidt. Dan zijn events hét middel.

Novero bouwde de spanning rond het nieuwe product goed op door juist in het voortraject zo goed als niets prijs te geven. Het wekte blijkbaar de aandacht van zo’n 50 journalisten. Een dure exercitie om het goed uitgezochte journalistenkorps naar Londen te verschepen. Een perfect gekozen locatie, maar een evenement dat voor Nederlandse begrippen van amateurniveau was. Vreemd genoeg, ook gelet op de uiteindelijke media-aandacht voor het nieuwe product, leek dat alleen maar positief uit te pakken.

Victoria by novero (persbericht HarverPro) De Victoria collectie van novero is het voorbeeld dat mode uitstekend te combineren is met functionaliteit; met de creatieve designs biedt deze collectie een blik in de toekomst. Victoria combineert de schoonheid van handgemaakte juwelen, het gemak van hands-free communicatie en de ambitie van novero om als eerste met communicatie accessoires op de markt te komen. Op het event in Londen werden de juwelen gepresenteerd voor de retailers, waar ze later dit jaar verkrijgbaar zijn. Ook ‘la premiere edition’, een serie van vijf stukken in opdracht vervaardigd uit edelmetalen en zeldzame juwelen ter waarde van meer dan 120.000 dollar per stuk, waren te bezichtigen. De launchtour zal vervolgd worden in Berlijn en New York. www.novero.com

Case novero Engeland

Beoordeling

25


event branche.nl

Veel besproken politiefeest ondanks bezuiniging groot succes

Werken met een minimaal budget

z

26

elden was er een politiekorps zo prominent in het nieuws, als het korps van Rotterdam Rijnmond. Met de strandrellen bij Hoek van Holland als tragisch dieptepunt. ‘We hebben als korps veel voor de kiezen gehad, juist in dat soort tijden moet je de medewerkers kunnen belonen met een feest.’

Het politie-evenement deed veel stof opwaaien in de eventbranche. Het budget voor het bedrijfsfeest werd namelijk in verband met bezuinigingen verlaagd. ‘Kun je voor een budget van 550.000 euro (inclusief BTW) wel een goed feest neerzetten voor ruim 5000 gasten?’, was de vraag van veel branchegenoten.

Ja, zeiden de mensen achter La Vie Catering, organisatiebureau Ten Events en Dekker Hospitality Support, die voor het evenement de handen ineen sloegen. Zo fungeerde La Vie als hoofdaannemer voor de Europese aanbesteding, terwijl het concept bedacht werd door Ten Events. Over creatief omgaan met

een gekrompen budget en het blije gezicht als ultieme graadmeter.

Lastig pakket Communicatieman Henk van der Velde en teammanager Remco Spaninxs van het politiekorps Rotterdam Rijnmond lijken qua


event branche.nl

evenementen in een lastig pakket te zitten. De Rotterdamse bevolking zal kritisch meekijken naar de besteedde euro’s voor een bedrijfsfeestje, maar ook de gemeentelijke bezuinigingen worden direct gevoeld. ‘In overleg met de korpsleiding hebben we besloten toch een korpsfeest te organiseren. Door een bezuinigingsronde moest het budget nog wel met een halve ton naar beneden, waardoor het evenement enkele maanden werd verschoven. Overigens voelen we die argusogen van de burgers niet zo. Wij vinden gewoon dat ook onze medewerkers recht hebben op een beloning.’

Zij gingen zelfstandig mee in de aanbesteding. Via Martijn Dekker kwam ik in contact met La Vie Catering en zij zagen ook de kansen’, aldus bureaueigenaar Marco ten Berge.

Gerard Kerkhoff (La Vie Catering), Martijn Dekker (Dekker Hospitality Support) en Marco ten Berge (Ten Events) steunen hun opdrachtgevers in die visie. ‘Het korpsfeest wordt eens per twee jaar georganiseerd, als je dan uitrekent wat dat per persoon kost, dan gaat die discussie werkelijk nergens over.’ Toch erkennen Van der Velde en Spaninxs dat er wel degelijk een soort van verantwoording afgelegd moet worden voor het eventbudget. ‘Het gaat natuurlijk niet om peanuts, het blijft veel geld. Uiteindelijk beslissen wij ook niet over het project, maar brengen slechts ons advies uit aan de korpsleiding.’

Andere locatie

Zowel Van der Velde en Spaninxs als de drie eventcollega’s zien voor- en nadelen als het gaat om aanbesteden. ‘De criteria voor de punten die je kunt verdienen in een aanbesteding zijn vrij strak omschreven, waarbij je jezelf echt kunt onderscheiden op het conceptdeel. Aan de andere kant: het persoonlijke contact blijft uit. Je levert een dikke ordner in zonder dat je gevoel kunt overbrengen.’

Na afloop hebben we zelf de tevredenheid van de gasten gepeild. Alle reacties waren positief. Het is een typische ontwikkeling dat evenementen een groter doel moeten dienen dan alleen waardering. Bij ons was dat in dit geval gewoon niet zo. Het evenement had met de bijzondere aanloop heel wat hobbels, maar het kleinere budget is zeker niet ten koste gegaan van de kwaliteit’, aldus Van der Velde en Spaninxs. ‘Met een kleiner budget de verwachtingen overtroffen en een groot aantal eventcollega’s dat in het begin op no cure no pay-basis meeging met ons concept. Het organiseren van een evenement kan zo mooi zijn, ook met een kleiner budget’, besluiten de drie organisatoren.

Het politiekorps zat al enkele jaren in Ahoy, waar het kon profiteren van de jaarlijkse Arjan van Dijk eindejaarssetting. Ten Events en co kozen echter voor de Maassilo. ‘Wij zagen die locatie helemaal zitten, maar in het beslissende eindtraject zit ook de afdeling inkoop om de tafel. Die houden je scherp, waarbij je wordt verplicht om jouw keus voor een bepaald bureau zowel financieel als conceptueel grondig te onderbouwen. Dat bleek in dit geval de basis voor een perfecte samenwerking met de organisatoren’, aldus de opdrachtgevers van de Politie Rotterdam Rijnmond.

Aanbesteden lastig?

Het relatief kleine en jonge bureau Ten Events wilde meepitchen in de aanbesteding, maar kwam al snel verstrikt te zitten in de regelbrij rondom een aanbesteding. ‘Ten Events kon niet aan de eisen van aanbesteding voldoen. We hebben daarom contact gezocht met een collega bureau om het gezamenlijk op te pakken, maar die hebben we blijkbaar op een idee gebracht.

Het evenement (zie kader) slaagde in haar opzet. ‘Het enige kritiekpunt is wellicht dat we ons net iets te veel op de overwegend jonge doelgroep hebben gericht. Voor de ouderen was het even zoeken naar een rustig plekje, maar ja dat valt of staat met een groter budget.

Het evenement zelf… Wat? Korpsfeest Locatie? Maassilo Rotterdam Aantal gasten? 5000 Doelgroep? Alle medewerkers van de politie Rotterdam Rijnmond met introducé

De opdracht: Het feest moest de personeelsleden het gevoel geven dat de korpsleiding hen waardeert en dankt voor de inzet van het afgelopen jaar. De invulling: ‘Ten Events schreef een concept voor de politie met als thema ‘Right Here Right Now’. De visie van het korps, daadkrachtig, professioneel, waakzaam en dienstbaar werd vertaald in het evenement. Er werd een persoonlijke website ontwikkeld, een kick off film op maat gemaakt met een achtervolgingsscène door het hart van Rotterdam, een museum ingericht en activiteiten voor iedereen gecreëerd in de vorm van theater, dans, illusie, lounge, pop en dance. Het eerste deel van de avond kon iedereen in een paradesfeer genieten van heerlijk eten, drinken en rustig vermaak en na de kick off kon er gefeest worden. Met burgemeester Aboutaleb als prominente gast en een fles prosecco voor alle collega’s die tijdens het event moesten werken, klopten zelfs de kleinste details’, aldus Ten Berge.

Case Politie

Het budget oversteeg met gemak de wettelijke grens van 193.000 euro en dus moest er worden aanbesteed. Dat het korpsfeest van Rotterdam Rijnmond een begrip is geworden binnen de evenementenbranche bleek wel uit het enorme aantal inschrijvingen. Gerard Kerkhoff: ‘De openlijke kritiek die veel eventcollega’s hadden over het te krappe budget en dat je voor dat geld geen goed evenement neer zou kunnen zetten, vind ik hypocriet. Het is ten eerste een stuk prestige, want het Korpsfeest van de Politie Rotterdam Rijnmond staat heel goed op je CV. Maar je moet jezelf ook aanpassen aan de tijd waar je in leeft. Ik wil graag mijn toko laten draaien.’ Martijn Dekker en Marco ten Berge vullen aan: ‘Creatief zijn en afstappen van de marges die je gewend bent. En verder heeft Gerard gelijk, het is hypocriet, want er waren bureaus die kritiek hadden, maar ondertussen wel mee pitchten.’

27


Case: UPC komt tot leven ultimediabedrijf UPC kreeg in haar opstartjaren nog wel eens de wind van voren.

Case UPC

m 28

Consumentenprogramma’s smulden bijvoorbeeld van de lange wachttijden bij de telefonische helpdesk. Toch ontwikkelde het bedrijf zich stormachtig én bleef het ondanks enkele tegenslagen geloven in de kracht van evenementen. Nu UPC 35 procent van de Nederlandse huishoudens bedient, sleepte organisatiebureau Levensgenieters de opdracht voor het jaarlijkse interne evenement binnen. Opdracht? Breng het merk en de kernwaarden van UPC tot leven. Het resulteerde in UPC on demand Live.

Met de on demand knop van zijn UPCafstandsbediening creëerde Arjen Lemstra van Levensgenieters interactiviteit en legde hij de regie voor een deel in handen van de bezoekers. ‘Het is ons gelukt om de werknemers van UPC volledig bij het evenement te betrekken. Met on demand als thema hebben wij de medewerkers interactief betrokken bij de invulling van hun eigen evenement.’

Met kantoren door heel Nederland was het nog wel zaak voor Levensgenieters om alle werknemers op het evenement samen te laten smelten. Dat lukte met een openingsact waarbij op een enorm videoscherm UPC’ers uit den lande mee trommelden met een percussieshow. ‘Verder konden de gasten live hun gerechten samen stellen en tijdens de slotact kwamen alle gekozen artiesten nog een keer samen terug’, aldus Lemstra.

Zo kozen zij via online polls in het voortraject zelf de artiesten en bijvoorbeeld de soorten catering. De laatste jaren had Dechesne & Boertje het UPC-evenement voor haar rekening genomen. Toch won Levensgenieters de pitch met het bureau uit Muiden en Toine Dorpmans. Dat moet een trots gevoel geven?

Klinkt als een lofzang, maar wat zou je de volgende keer anders doen of weglaten? Lemstra: ‘Wij dachten: jonge technische medewerkers, dus geven wij hen de mogelijkheid op het evenement live te twitteren. Een leuke toevoeging om het evenement nog interactiever te maken. Dat bleek echter een stapje te ver. Daarnaast is het grote gevaar bij dit soort complexe evenementen het verkijken op al die verschillende zaken die geregeld moeten worden. Om dat te ondervangen hebben we al in het beginstadium de handen ineen geslagen met Chapman Events. Met een collega bureau dat de logistiek en productie tot in de puntjes verzorgt, kun je jezelf volledig storten op content en regie.’ En zo bleek UPC on demand Live een geslaagde interactieve vertaling van het beproefde voor ieder wat wils-concept.

‘Dat is zeker zo. Met Levensgenieters hebben we best een aardige naamsbekendheid opgebouwd. Maar het lijkt wel alsof opdrachtgevers denken: oh, dat is dat bureau van de wat ‘ludiekere’ evenementen. Dan moet je wel met een heel goed concept komen om een pitch als deze te winnen, want je moet een extra drempel overwinnen. Met een strakke pitchfilm, het tastbaar maken van de on demand functie en een goed creatief concept hebben we ons bewezen.’

Facts & Figures Bureau: Levensgenieters Locatie: Airbase71 Katwijk Thema: UPC on demand Live Aantal gasten: 1100 Meest opvallende toeleverancier: Chapman Events


event branche.nl

Case: Joffi en TCN/ The Food Spot

m

et een spectaculaire openingsdag en guerrilla acties organiseerde Joffi de opening van The Food Spot; een vernieuwende horecaformule met 9 restaurant onder één dak aan de afslag 6 Maarssen langs de A2. De combinatie van een evenement met een vorm van guerillamarketing, maakt nog maar weer eens duidelijk dat veel bureaus verder kijken dan de wereld van eventmarketing.

Politici, BN’ers, top-koks, omwonenden en automobilisten vanaf de A2 bezochten The Food Spot op zaterdag 29 mei. Vanaf 50 meter hoog spotten zij het nieuwe horeca-aanbod vanuit de Bite in the Sky. ‘Hoog en droog werden lekkere drankjes en hapjes geserveerd door de koks van de restaurants’, kijkt organisatiebureau Joffi tevreden terug. ‘Restaurant Vandaag organiseerde een symphatieke rit omhoog met bekende Nederlanders in het kader van een actie voor de Voedselbank. Op grote hoogte zong Antonie Kamerling de sterren van de hemel.’

Vanaf de openingsdag organiseert Joffi een guerrilla-actieperiode van twee weken met reclameborden langs de A2, hongerige lifters bij benzinepompen, op- en afritten en mooie motorbabes. ‘De motorbabes trotseren de files op de A2 aan twee zijden van de weg en spotten kentekens. Een lust voor het oog maar ook voor de maag. Filerijders checken hun kenteken op foodspotting.nl. Gelukkige winnaars ontvangen een bijzondere prijs van The Food Spot. De file wordt er niet korter door maar menig automobilist krijgt wel lekkere trek’, aldus Joffi, dat de opdracht uitvoerde voor projectontwikkelaar TCN.

Case: aRTi en Deutsche Bank delen van de zakenbank van ABN AMRO en IFN Finance BV. aRTi Producties koos het World Forum voor een fusie-evenement. Met behulp van een live communicatie productie, werden 1300 medewerkers in Den Haag getransformeerd tot nieuwe collega’s.

In een paneldiscussie spraken zij over belangrijke momenten in het overnameproces en hun dromen voor de toekomst. Trijntje Oosterhuis en DJ Dennis van der Geest verzorgden het muzikale gedeelte en verder konden de nieuwe collega’s zich vermaken in een loungeruimte met poolbiljart, Wii en tafelvoetbal’, kijkt organisator aRTi Producties tevreden terug. ‘Het bijzondere van dit evenement zat hem niet in de afzonderlijke ingrediënten, maar in de optelsom en uitvoering, tot in de details. Alles in het World Forum ademde de kernwaarden van Deutsche Bank uit’, kijkt Robbert Trimbos, algemeen directeur van aRTi Producties, tevreden terug. ‘Het effect was dan ook grandioos. De betrokken medewerkers van ABN Amro die ruim 2 jaar in onzekerheid hebben gezeten, hebben binnen een paar uur een nieuw thuis gekregen.

‘Het World Forum was letterlijk en figuurlijk het decor van Deutsche Bank. De gehele aankleding in de corporate style van Deutsche Bank, gekoppeld aan een vlekkeloze, strakke organisatie. De 1300 genodigden werden met bussen van en naar hun vestigingen in het hele land vervoerd. Charles Groenhuijsen stelde als moderator de directeuren voor aan de nieuwe medewerkers.

Vaak kun je bij bijeenkomsten verschillende groepen herkennen. Hier was dat in de loop van de avond niet meer het geval. De nieuwe medewerkers kwamen als ABN Amro mensen binnen en gingen als trots Deutsche Bank personeel weer naar buiten.’

Cases

n

a een lange voorbereidingstijd, maakte Deutsche Bank in april de overname bekend van

29


uw eVenement in de spotLights! Leidsche Rijn Vredenburg Leidsche Rijn is een multifunctionele locatie voor congressen, symposia, bedrijfsfeesten, beurzen, kick-off events, festivals, shows of concerten en product-presentaties tot 1520 personen seated. In popopstelling kan de locatie zelfs 2100 personen herbergen (1100 personen staand en 1000 seated). Vredenburg heeft extra accommodaties bijgebouwd d.m.v. gestoffeerde paviljoens van partner De Boer Structures die aan het gebouw vast staan. De publieksfoyers van Leidsche Rijn zijn ook separaat te huur. Er zijn (inclusief de tent) 3 publieksfoyers; de benedenfoyer 580m2, de bovenfoyer 300m2 en de tentfoyer 485m2.

Fotografie: Frank Emous en Irene Vijfvinkel Met dank aan: L’orÊal, Sodexo, Adriaanse / Van Kuyk Brandevents en BelCompany

De locatie, gelegen langs de snelweg A2, is zowel met de auto als met het OV uitstekend bereikbaar. Tevens beschikt de Leidsche Rijn over een eigen parkeerterrein met 750 parkeerplaatsen, dat eventueel nog is uit te breiden. Indien gewenst zetten we extra pendelbussen in voor vervoer van en naar het Centraal Station van Utrecht.

Postbus 550 3500 AN Utrecht

Tot en met 2012 heeft Vredenburg vanwege de verbouwing van haar oorspronkelijke pand in de binnenstad twee locaties in Utrecht; Vredenburg Leidsche Rijn als grote zaal en Vredenburg Leeuwenbergh heeft de functie van kleine zaal. De Leeuwenbergh (het oude zgn. Pesthuis van Utrecht) is geschikt voor o.a. kleine congressen (tot 250 personen), symposia, borrels, diners en bruiloften. Het is gelegen in het centrum van Utrecht aan de binnenkant van de Singel, bij stadspark Lepelenburg. Beide zalen voldoen aan de meest actuele eisen op het gebied van akoestiek en comfort voor artiesten en publiek. Vredenburg heeft een zeer ervaren salesafdeling die u graag verder helpt en adviseert in de aanloop naar, en de uitvoering van uw evenement. Wij hebben een groot netwerk van gespecialiseerde partners die op alle vlakken helpen om uw evenement tot een succes te maken! Vredenburg is vrij met betrekking tot (food-) catering.

Vredenburg

030 286 22 02 www.vredenburg.nl/zakelijk sales@vredenburg.nl


De jarenlange onderschatting van geur

Evenementen stinken niet

z

elf wil ze zich niet de geurmarketinggoeroe van Nederland noemen. Toch is Tanja Deurloo met haar bedrijf Annindriya één van de weinige professionals in Nederland die zich bezighoudt met de combinatie van geur, psychologie en marketing. Speciaal voor EventBranche Magazine vraagt ze zich openlijk af, waarom een branche die beleving verkoopt, jarenlang dat ene zintuig links heeft laten liggen.

32

Deurloo beweegt zich sinds kort nadrukkelijk binnen de hospitality en eventbranche. Zo gaf ze onlangs een lezing op de SS Rotterdam voor een groot aantal hoteleigenaren. Daar bleek de hotelwereld al aardig ver te zijn met de implementatie van geur, maar Deurloo wil verder. Als een tolk vertaalt ze merken naar geur. En dan gaat het niet om het plaatsen van een enkele geurmachine op een evenement of in de lobby van een hotel, maar om

het vertalen van een brand naar een eigen geur. ‘Net als dat een bedrijf een huisstijl, kleur en logo ontwerpt, zo vertalen wij merken naar geur.’

Geur bepalend voor emotie In een ideale geurwereld denkt ieder bedrijf na over een eigen huisgeur. Tijdens live communicatiemomenten zal die geur herkenbaar te ruiken zijn in de locatie. Zo ver is het nog lang niet. In het boek Brand Sense van Martin Lindstrom wordt gesteld dat slechts 3 procent van de Fortune 500-bedrijven met geurmarketing bezig is. ‘Daar moet wel bij gezegd worden dat veel bedrijven geur wel implementeren, maar dit niet openbaar maken. Het gaat mij er vooral om het belang van geur duidelijk te maken. Je kunt je neus namelijk niet uitzetten. Liefst 75 procent van je emotie wordt mede bepaald door geur. De geurprikkel gaat als enige zintuiglijke prikkel direct naar het oerdeel van je hersenen. Hoe meer zintuigen je aanspreekt, des te beter komt de boodschap aan’, somt Deurloo de kracht van geur op.

‘Een merk krijgt een sterkere emotionele verankering als het een herkenbare geur heeft. Geur maakt mensen loyaal.’ Maar hoe kan het nou dat er binnen de evenementenbranche zo weinig bureaus en locaties bezig zijn met geur? Uit het betoog van Deurloo blijkt dat er nog maar weinig opdrachtgevende bedrijven geurmarketing in hun marketingmix hebben opgenomen. Dus is de vertaling op zakelijke evenementen lastig te maken. Dat het opdrachtgevende bedrijf geen geuridentiteit heeft, wil niet zeggen dat goed geurgebruik op events overbodig is. In tegendeel. ‘Als het in de evenementenlocatie niet goed ruikt, dan wordt de hele sfeer verpest. Sterker nog, als het stinkt dan ben ik meteen weer weg.’


event branche.nl

Deurloo noemt drie doeleinden van geur op evenementen:

- Functioneel Locaties begeuren is essentieel als de locatie van zichzelf niet goed ruikt. Zorg voor een aangename en passende geur, anders verliest het evenement haar kracht. Een eenvoudig voorbeeld: een grote A-artiest in een locatie waar de dieselgeur van het tractorevenement van de dag er voor nog hangt. Wat is dan uw herinnering: de artiest of de geur?

- Sfeer en ambiance Het creëren van de juiste sfeer en ambiance op een evenement is door middel van geur even simpel als gevaarlijk. Verkeerd inzetten van geurversterkers of geurmachines kan desastreuze gevolgen hebben. De geur moet passend zijn en wellicht even belangrijk: niet te sterk. Dus als er begeurd wordt, doe het goed en laat een professional tijdig meedenken.

Daarnaast zijn er ook in de geurmarketingwereld cowboys. Dus wilt u een geurprofessional betrekken bij de organisatie van uw evenement, zorg dan dat u een goed bedrijf in de arm neemt’, benadrukt Deurloo. Ze sluit af met een vierstappenplan om geur op een correcte wijze in te zetten op een evenement: 1. Begin bij de doelstelling. Wat is het doel van het evenement en welke rol kan geur daarbij spelen?

3.

De geurimplementatie moet kwalitatief goed zijn. Geen geld, of geen tijd, doe het dan niet. Slecht gebruik van geur kan tot een extreem negatief effect leiden. 4. Bij het succesvol volgen van de drie vorige punten wordt geur op een juiste wijze ingezet. Het zal de emotionele verankering van de boodschap op het evenement duidelijk versterken.

2. Zorg voor consistentie. Het gaat om de totale beleving. Alle zintuigen moeten op elkaar aansluiten. Echter verwarring kan ook een positief effect hebben.

- Effect

Toch zijn nog maar weinig marketeers bezig met geur als marketingtool. Volgens de geurmarketingbijbel Brand Sense van Lindstrom besteden de Fortune 500 bedrijven nog geen 2 procent van hun marketingbudget aan geurmarketing. De uitgaven aan marketing gericht op het audiovisuele beeld van een merk of bedrijf is daarentegen meer dan 95 procent. Opvallend, want in hetzelfde onderzoek geven respondenten aan dat geur ongeveer net zo belangrijk is als zicht en geluid. Deurloo: ‘Het nadeel van geur is dat het niet tastbaar is. Daar komt nog eens bij dat in de westerse cultuur niet bewust met het reukvermogen wordt omgegaan. Bij ons is reuk niet een verheven zintuig. Geur is een beetje dierlijk gebleven.’

Waarschuwingen en stappenplan De lans die Deurloo breekt voor het inzetten van geur op evenementen, gaat gepaard met twee waarschuwingen. ‘Als je het niet goed doet, doe het dan niet. Geur gebruikt als sluitpost, of als een leuk extraatje, werkt niet. Dan is geur al snel als te harde muziek: storend. Net als muziek en belichting moet ook de geur in samenhang zijn met het gehele plaatje.

Voorbeelden van het correct inzetten van geur tijdens evenementen: Westergasfabriek – tijdens een vastgoed evenement in de locatie werd geur op een slimme manier gebruikt om kopers te prikkelen. Omdat het om de ver- en nieuwbouw van dure appartementen ging, werd in de industriële locatie een geur neergezet van hoogwaardigheid. Robijn / Odo7 – Een fieldmarketingactie waarbij Robijn de slogan ‘Een feest van geuren in één dopje’ vertaalde naar een geurenshow. Geur-DJ Odo7 leidde bezoekers van winkelcentra met geuren naar de Robijn-geur toe. Automotive – De automotive industrie ligt redelijk voor als het gaat om de implementatie van geur. BMW begeurde op een autoshow de groene stand met ‘schone lucht’. Automerk Maybach heeft zelfs een geurmenu in de auto zitten.

Geur op evenementen

Uitgaande van het feit dat emotie een zeer grote rol speelt in boodschapopname, kan geur een evidente rol spelen in het bereiken van een evenementdoelstelling. Een fusieevenement, waar de gasten van beide bedrijven op hun gemak gesteld worden door een voor hen herkenbare geur, heeft een positief startpunt.

33


Hét evenementenbureau dat van Genieten een Kunst heeft gemaakt! Westerweg 270 • 1815 JK Alkmaar

T (072) 581 40 45 • F (072) 581 41 67

E info@levensgenieters.nl • I www.levensgenieters.nl

15 februari 2011

Eén dag, één beurs, één doel: No Nonsense Zakendoen! De MICE- Evenementen en Entertainmentbranche onder één dak. *Profiteer nu van de Early Bird aanbieding tot 1 augustus, slecht  1.095,00 per stand. Ga snel naar www.evenementcontact.nl. Vol = Vol. Tel: (072) 520 79 22 Email: info@vakbeurscontact.nl Locatie: Amsterdam, Amstelhal

www.evenement contact.nl

• Uniek concept • Uniforme standbouw • Één beursdag • € 1.295 All-in* • • Gratis entree • No-nonsense zakendoen •


event branche.nl

De buik van Swinkels Enzo) mailen met elkaar over hete hangijzers in de branche. Beide evenementmannen steken hun mening en humor niet onder stoelen of banken.

Van: Loco Enzo info@loco-enzo.nl Aan: Bram Nauta bram@yourevent.nl

3.

Van: Loco Enzo info@loco-enzo.nl Aan: Bram Nauta bram@yourevent.nl

In 3 lettergrepen (of in 1 woord): GE – WEL –DIG. Geweldig, die Bavaria acties. Waar zo’n klein brouwerijtje toch groot in kan zijn hè! Niet eens zozeer het verzinnen van de actie, maar vooral het uitvoeren van de jurkjescampagne. Beter kan bijna niet!! Buiten het feit dat er tot 2022 over deze actie geluld wordt, vind ik het vooral mooi dat Bavaria het gewoon doet!! Weet niet hoe dat bij jou werkt maar ik zit maar al te vaak met hele wilde, spannende en spraakmakende ideeën bij een (potentiële) klant, en vaak durft de klant een idee van mij niet uit te voeren. Veel gehoord: ‘Dit vinden we iets tè’, ‘dit kunnen onze klanten denk ik niet waarderen’ of een laatste dooddoener ‘hier zijn we nog niet aan toe’. Bij Bavaria zeggen ze gewoon JA tegen het reclameburo, de marketingchef of de andere creatieveling die dit verzint. Heb jij ook vaak van die wilde ideeën met dansende dames?

Nuchtere Friezen, dat fenomeen kennen wij hier niet in Brabant. Wij doen alles vanuit de onderbuik. Voorstellen die het niet gehaald hebben? Tsja, ….. wat te denken van een makelaars-tuinset die hij mee kon nemen naar elke oplevering. Als er een huis verkocht is (wat een particulier doorgaans in zijn leven niet zo vaak doet), maak dan van de oplevering een feestje. We bedachten een tuinset met ingebouwde cooler waarin een fles Sjampoepel en kristallen glazen zaten om in de lege woning vast het eerste glas te heffen. De makelaar vond het allemaal veel te vrolijk en veel te bont. Zijn steekhoudende argument; ‘Dat doen we nooit zo’. Sowieso vind ik dat mensen die zeggen: ‘Dat doen we al jaren zo’ direct ontslagen moeten worden. Daarmee winnen we de oorlog niet. Bij Bavaria zul je dat soort mensen niet zien rondlopen. Hoop dat jullie in Friesland ook niet op de automatische piloot varen??

2.

4.

Van: Bram Nauta bram@yourevent.nl Aan: Loco Enzo info@loco-enzo.nl

Concept goed, uitvoering goed. Compliment aan de familie Swinkels! Even dacht ik dat het mis zou gaan. De wijze waarop Swinkels werd geïnterviewd op een landelijke nieuwszender was redelijk vijandig. De bierkoning redde zich er redelijk uit. Zijn juridisch adviseur heeft het aantal declarabele uren vast gehaald! Het schijnt trouwens dat deze vorm van ‘live-communiatie’ niet helemaal ’original Bavaria’ is, een lingeriemerk heeft het al eerder gedaan. Kijk maar op Les Filles Dim op Youtube. Wat is jouw beste idee geweest dat het niet gehaald heeft? Ben je overigens graag van dienst, jouw wilde ideeën kun je bij mij tegen het licht houden, kijk veelal redelijk nuchter tegen de dingen aan.

Van: Bram Nauta bram@yourevent.nl Aan: Loco Enzo info@loco-enzo.nl

Eindelijk! Na al die jaren van heen en weer schrijven vind ik eindelijk een overeenkomst met je…het onderbuik gevoel. Ik moet toegeven dat ik er voor op cursus ben geweest in Frankrijk, maar daar heb ik het definitief ontdekt: je eigen gevoel volgen. Als het niet goed voelt, niet doen. Wat dat betreft volg ik die makelaar wel. Denk je trouwens dat die kerel – met deze actie – meer woningen zou gaan verkopen? En dat moet je meneer Swinkels dan weer nageven, hij is er wel meer bier door gaan verkopen. Sprak verschillende personen die nooit Bavaria drinken, maar het nu wel in de koelkast hebben staan. Alleen voor ’t jurkje… Zag er gisteren een aantal dames mee in de stad lopen, het tekent wel fraai de vormen van het lichaam. Het jurkje maakt het onderbuik gevoel bij sommige vrouwen goed zichtbaar. Of zou het toch van het bier komen?

Column Nauta en Schreurs

1.

c

olumnisten Bram Nauta (Nauta Evenementencommunicatie) en Roger Schreurs (Loco

35


event branche.nl

Onderzoek:

63% eventmanagers noemt MVO als hoofdtrend

b

ranchevereniging IDEA deed onlangs onderzoek naar de toegevoegde waarde van bureaus. EventBranche Magazine kreeg een exclusieve voorpublicatie van de resultaten. De ondervraagde eventmanagers bestempelen de toegevoegde waarde van bureaus vooral als creatief en als aanvulling op intern capaciteitsgebrek.

De bestuursleden van IDEA hebben sinds vorig jaar hun eigen portefeuille. Maurice Hartog is verantwoordelijk voor communicatie en onderzoek. ‘Het onderzoek naar toegevoegde waarde van bureaus hebben we gedaan onder zowel de leden van het Genootschap voor Eventmanagers als onder de bureaus zelf. Zo kunnen we zowel imago als identiteit meten.’ Met de onderzoeksgegevens vers van de pers, somt Hartog een aantal interessante uitkomsten op.

Meerwaarde

Crisis?

De eventmanagers zijn dus erg tevreden over de meerwaarde van bureaus. Slechte ervaringen zijn er bijna niet. Maar waar zit volgens de opdrachtgevers dan de meerwaarde van de evenementenbureaus? De onderzoeksresultaten vormen een duidelijk antwoord. ‘Verreweg de meeste eventmanagers noemen behoefte aan creativiteit en gebrek aan capaciteit en mankracht als belangrijkste redenen om een bureau in te huren.

Wat is uw algemene ervaring met evenementenbureaus?

Daarbij moet je wel opmerken dat het hier volgens mijn mening om twee verschillende bureaus gaat: de eventmarketingbureaus en de productiehuizen’, analyseert Maurice Hartog. In het verlengde daarvan werd zowel aan bureaus als aan eventmanagers gevraagd of bureaus, om hun toegevoegde waarde te onderstrepen, zich niet duidelijker moeten segmenteren in de markt:

Dat de huidige economische omstandigheden, reorganisaties en kleinere budgetten een rol spelen in de antwoorden van de eventmanagers mag duidelijk zijn. Niet voor niets noemt de helft van de opdrachtgevers de kosten als belangrijkste drempel om een bureau in te schakelen. Onder het kopje kredietcrisis nog een aantal glasheldere onderzoeksresultaten: - 70% van de opdrachtgevers geeft aan dat het evenementenbeleid door de kredietcrisis aangrijpend is veranderd. 89% geeft aan dat het budget is afgenomen. 63% zegt dat de uitstraling van de evenement van over the top naar basic is gegaan. - Daarvan denkt 37% dat dit zo zal blijven. 58% verwacht dat het evenementenbeleid weer terugkomt op het niveau van de jaren voor de crisis.

Neutraal: 26 procent

Goed tot zeer goed: 71 procent

Eventmanagers Eens tot zeer eens: 64 % Oneens: 8 %

In hoeverre bent u tevreden over aan bureaus uitbestede producties?

Eens tot zeer eens: 71% Oneens: 24%

IDEA

Neutraal: 35 procent

36

Bureaus

Tevreden tot zeer tevreden: 65 procent

Op de vraag welke trend de meeste invloed heeft op de organisatie van evenementen, zijn de eventmanagers opvallend eensgezind: MVO, zegt 63 procent. Ver daar achter volgen onder meer cocreatie en transparantie. ‘Waarbij de keus voor transparantie sterk onderhevig is aan de reorganisaties bij opdrachtgevers. Inkoopbeleid en procurement spelen een grotere rol en dan moeten alle kosten verantwoord worden.’

Hoe zoeken eventmanagers en wat zijn de criteria voor bureaukeuze? Met enige trots meldt Hartog dat uit het onderzoek onder de Genootschap voor Eventmanagersleden blijkt dat IDEA goed scoort. Als het gaat om welke bronnen een eventmanager raadpleegt om de keus voor een bureau te bepalen, noemt 67% collega-eventmanagers en netwerkorganisaties als IDEA. Op een tweede plaats met 44 procent komt het internet. 41 procent noemt de vakbladen als inspiratiebron. In die categorie worden slechts twee titels spontaan genoemd door de respondenten: Events (van HighProfile) en EventBranche Magazine. ‘Daar zijn we erg trots op. Na een paar maanden al top of mind. Prachtig’, aldus hoofdredacteur Sjoerd Weikamp.


Engelse musea geven les in the

art of events om museale locaties op te stoten in de vaart der evenementen. Belangrijkste missie van het platform is kennisoverdracht voor haar leden. De platformleden togen onlangs naar Engeland om eens een kijkje te nemen bij de collegamusea in Londen. Voor de Engelse collega´s blijkt de organisatie van een evenement een koud kunstje.

Vorig jaar nam het platform een kijkje in Antwerpen en herkende daar veel van de problemen die de Nederlandse musea ook tegenkomen bij de organisatie van evenementen. Ook al blijft er een soort van spanningsveld tussen collectie en commerciële exploitatie, toch zijn diverse musea in ons land al erg ver op evenementengebied. De collega´s in Londen blijken echter nog weer mijlen ver voor te liggen. ´Het aantal events per locatie was echt enorm groot´, aldus PMOE-directeur Leon Kruitwagen.

Londen is geen Amsterdam Tijdens de studiereis werden de PMOE-leden met open armen ontvangen door de collega´s van Banqueting House Whitehall, The Wallace Collection en het Victoria and Albert Museum. De eventmanagers van de diverse museumlocaties lieten hun Nederlandse collega´s precies zien wat wel en niet mogelijk is. De openheid van de Engelse musea maakte direct duidelijk dat het evenement al veel meer in de museumorganisatie is ingebed. ´Nou is Londen natuurlijk net even iets anders dan Nederland en bijvoorbeeld Amsterdam. Er is zo ontzettend veel business in die stad, dan is het ook logisch dat er meer events zijn.

Maar onderschat Nederland niet. Ik durf wel te stellen dat ons land, in verhouding, op een tweede plaats in Europa komt als het om museumlocaties gaat´, vindt Kruitwagen.

No red wine please Opvallend was dat de diverse Londense musea zich verenigd hebben in de Unique Venues of London. Waarbij de 70 aangesloten locaties een gezamenlijke preferred supplierlijst hanteren. Met daarop bijvoorbeeld een lijst van 12 cateraars. Ook beschikten de bezochte musea over een glasheldere checklist met wat wel en niet mag in het museum. ´Zo is het in het Banqueting House mogelijk om evenementen te organiseren in de zalen waar de klassieke top kunstenwerken hangen. Met als duidelijke restrictie: No red wine, please. The Wallace beschikt over een overdekte patio waar bijvoorbeeld de rigging en andere faciliteiten al aanwezig zijn. Tijdens een netwerkborrel hebben onze leden intensief contact gehad met hun Engelse evenknie. Daar zijn duurzame contacten uit ontstaan, zo kun je van elkaar leren. Dan blijkt ook dat de Engelse musea uiteindelijk ook te maken hebben met hetzelfde spanningsveld als in Nederland.´

Kruitwagen haalt desgevraagd de volgende les uit de studiereis Londen: ´Het belangrijkste is dat de Engelse musea op het gebied van evenementen een veel betere afstemming hebben. Het eventbeleid is echt geïntegreerd in het museum. Voor de bezochte musea in Londen is een event a piece of cake. In Nederland is die cake nog altijd volop in ontwikkeling.´

PMOE heet 50e lid welkom Het gaat hard met het Platform voor Museale Ontvangsten en Evenementen. 3,5 jaar geleden werd het platform opgericht en inmiddels kent het PMOE meer dan 50 leden. Daaronder bevinden zich veel grote musea. In de laatste weken begroette het PMOE onder meer Kasteel Amerongen, Museum Van Bommel Van Dam, het Rijksmuseum Twenthe en officieel als 50e lid De Hermitage in Amsterdam. www.museumevents.nl

PMOE

h

et Platform voor Museale Ontvangsten en Evenementen (PMOE) is opgericht

37


WHAT THE RAC! 5.500 m2 EVENT SPACE!

1e V/D KUNSTRAAT 282-284 2521 AV - DEN HAAG T. 070 - 330 10 65 F. 070 - 345 10 34 E. info@rac.nu WWW.RAC.NU


Effectmeting

et Genootschap voor Eventmanagers organiseerde onlangs een informatieve middag met de veelzeggende titel Return on Events. Steeds meer opdrachtgevers eisen een effectmeting van hun evenement.

De tientallen aanwezige eventmanagers luisterden in Madurodam zeer aandachtig naar onder meer Hans van Linschoten. ‘Het begint allemaal met het evalueren onder de eindbezoekers. Neem je gasten serieus. Het is eigenlijk onbegrijpelijk wanneer je dat niet doet.’ Met zijn bedrijf NarrowMinds is Van Linschoten al vijf jaar actief als effectmeter binnen de eventbranche. De roepende in de woestijn lijkt nu gehoor te krijgen. ‘Waar we vijf jaar geleden bijna geen werk hadden, neemt de vraag onder corporates en bureaus nu toe.’ TNT stapte als één van de eerste in het effectmetingsbootje van NarrowMinds. ‘Zij laten alle relatiemarketingactiviteiten structureel meten. Na vijf jaar weten zij heel goed wat wel en niet scoort.’

Maar alleen evalueren is toch nog geen effectmeting?

Bestaat er bij eventprofessionals niet een soort van angst wat betreft effectmeting?

Zijn de eventmanagers niet veel verder als het om meten gaat?

Waar moet ik beginnen, zullen velen zich afvragen. ‘Dat is een misvatting, want de drempel voor effectmeting is heel laag. Begin gewoon met een evaluatie onder de bezoekers, zo krijg je een prima basis databestand. Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Het is toch ook redelijk respectloos wanneer je de bezoekers van jouw evenement niet vraagt wat ze er van vonden. Er gaat zo veel geld in een evenement, dan móet je wel evalueren. Anders ben je puur aan het organiseren om het organiseren.’

‘Het is de basis. Je kunt ook geen huis bouwen op drijfzand. Bij het meten van het effect van een evenement, moet je jezelf realiseren dat iets pas waarde heeft als je het ergens mee kunt vergelijken. Effectmeting kan alleen als je het evenement ziet als onderdeel van je communicatiemix. Dan kun je het relateren aan andere uitgaven binnen het marketingbudget. Een ‘los event’ is slechts een momentopname met afnemende meeropbrengst. Voorbeeld? Als je thuis een leuk feestje geeft voor je vrienden, maar ze verder onbeschoft behandeld, dan heeft dat feestje geen effect. Je moet beleidsmatig denken voor je aan effectmeting kunt gaan doen.’

‘De leden van het Genootschap hebben meteen een vervolgbijeenkomst gepland. Om maar aan te geven dat de vraag aan corporatekant zeker groeiende is. De opdrachtgever wordt van bovenaf gedwongen om te onderbouwen dat de kosten voor een evenement ook een bepaald rendement hebben opgeleverd. Als bedrijf X wil ik toch weten welke van mijn 1100 relaties aanwezig zijn geweest en wat zij er van vonden. Die basismeting hoeft niet veel geld, tijd en inspanning te kosten.’

De drempel voor effectmeting is heel laag Effectmeting lijkt de toekomst, maar hoe krijgen we de branche zo ver? ‘De vraag aan opdrachtgeverszijde neemt toe. Het is aan bedrijven zoals NarrowMinds, maar ook de vakmedia en brancheverenigingen, om te laten zien dat de drempel laag is. Het wordt echt tijd dat we het evenement, haar kracht en haar bezoekers serieus gaan nemen. Daarbij hoeven we niet moeilijker te doen dan noodzakelijk. Dus begin met het definiëren van een goede SMART-doelstelling en implementeer vervolgens een evaluatie voor al je bezoekers. Ik ben er van overtuigd dat effectmeting steeds maar aan belang zal toenemen’, is de motiverende slotconclusie van Hans van Linschoten.

Genootschap

h

is een must

39


event branche.nl

EventSociety: Fotografie: Photonic Wie: ruim 400 branchegenoten Waar: Amstelhal Bijzonderheid: de eerste brancheborrel onder de EventBranche.nl-vlag

TenderOne met zijn cocktailmachine

Het was ouderwets gezellig

EventBrancheborrel

Amstelhal

Nog steeds Blond en Blauw‌

Event Society

Jonas and Friends bij de ingang

Onder Spant! en Drums and Barrels

40 Even poseren voor Photonic.nl

Thema van de avond: under Construction


event branche.nl

EventSociety: Fotografie: Master in EventManagement.nl Wie: cursisten van Advanced en Basic Waar: Kameryck, ArenA, Mรถvenpick, Dorint, Okura, Hulskamp, NBC, HMH, Van Nelle Bijzonderheid: Slechts 1 cursist zakte voor de cursus

Een trotse UWV-eventmanager Ron van Steenis scoorde een 8 en kreeg de complimenten van docent Iris Eshel.

Master in Alle deelnemers aan de advanced cursus bij Kameryck.

EventManagement

Annemarie van Hest-Heuvelmans (Raad van State) bleek de beste van de advanced groep.

Het hele team van International Orange kwam in Dorint Hotel Amsterdam Airport cursist en collega Mieke Captijn feliciteren met haar 9.

Event Society

In Mรถvenpick Amsterdam reikte salesdirector Tessa de Jong certificaten uit aan Saskia van Hilten (HKU), Adje Deinum (Partner in Events), Esther Schwarze (RAI) en Annemarie van Hest-Heuvelmans (RvS)

41 De cursisten van de Basic opleiding in de ArenA.

Harry de Winter erg tevreden met slechts 1 gezakte cursist.


event branche.nl

Brancheborrel 6 september 2010 wordt de tweede EventBranche brancheborrel

op

evenementenlocatie

de

nieuwe

Watergoed!

Strand Maaslanden georganiseerd!

Meld u nu aan www.eventbranche.nl een

EventBranche

op voor

abonnement

en krijg gratis toegang tot de EventBranche brancheborrels.

42

OMNIVENTS AVONTUURLIJK EVENEMENTENBUREAU!


event branche.nl

Nieuwe Locaties:

WaterGoed! opent strand Maaslanden

Strand Maaslanden ligt in het recreatiegebied de Gouden Ham, centraal in Nederland in het waterrijke Land van Maas en Waal, tussen Tiel en Oss. De locaties is geschikt voor evenementen, groepsactiviteiten en bedrijfsuitjes voor groepen van 25 tot 10.000 personen. Op de diverse stranden is ruimte genoeg voor diverse activiteiten. Hier vindt u 101 mogelijkheden voor sportieve en avontuurlijke evenementen, alsmede bijzondere feesten en partijen. Strand Maaslanden ligt op de kop van één van de schiereilanden van de Gouden Ham. De locatie beschikt naast het buitensportterrein over een strandpaviljoen voor ontvangsten.

Sportpaleis Ahoy biedt straks plek aan 15.000 gasten Ahoy is bezig met de ingrijpende verbouwing van het Sportpaleis. Het vernieuwde Sportpaleis biedt straks plek aan meer dan 15.000

gasten. Eén van Nederlands bekendste evenementenlocaties heropent in januari 2011. Jos van der Vegt CEO van Ahoy Rotterdam: ‘Het definitieve ontwerp is inmiddels gerealiseerd en we weten nu zeker dat de capaciteit naar 15.818 gaat. Hier zijn we uiteraard erg gelukkig mee.’ Het Sportpaleis van Ahoy zal weer grotendeels in gebruik genomen worden vanaf eind september. Het volledig gemoderniseerde Sportpaleis wordt in januari 2011 officieel geopend. De Beurs- & Evenementenhallen en het Congres- & Vergadercentrum blijven tijdens de verbouwing gewoon in gebruik. Grote evenementen worden verplaatst van het Sportpaleis naar de 10.000 m2 tellende Hal 1 van Ahoy.

Van der Most opent derde Evenementenhal Naast de Evenementenhallen in Hardenberg en Gorinchem opent Evenementenhal nog dit jaar haar derde locatie in Nederland: Venray. Gelegen aan de A73 zal het door Harry Maessen nieuw gebouwde, imposante complex nog dit jaar worden verbouwd en ingericht om te kunnen voldoen aan de eisen die eigenaar Herman van der Most stelt aan de Evenementenhal. Van der Most reageert: ‘Een derde Evenementenhal past precies in de ambitie van ons bedrijf. Nu zijn we in staat landelijk vakbeurzen aan te bieden. Natuurlijk op basis van ons bekende concept. We zullen er voor zorgen dat ook in Venray iedere gast

persoonlijk en gastvrij wordt ontvangen.’ Evenementenhal Venray ligt aan de A73 en kent een inpandige oppervlakte van 28.000 m2 en 12.000 m2. Eind 2010 zal de eerste vakbeurs plaatsvinden.

Creatieve Fabriek in Hengelo De oude fabriekshallen en diverse kantoren hebben een bijzondere lichtinval en industriele entourage . Samen dragen zij bij tot het unieke karakter van het terrein. De Creatieve Fabriek is goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid op het eigen terrein beschikbaar. ‘Een professioneel symposium? Dat kan. Een onvergetelijk bedrijfsfeest? Geen probleem. Een intieme workshop? Ook dat is mogelijk. De Creatieve Fabriek is de perfecte locatie voor uw meetings & events. Industrieel erfgoed gecombineerd met de modernste faciliteiten en voortreffelijke catering. Ruimte voor 4 tot 4000 personen, helemaal in te vullen naar uw wensen. In de Creatieve Fabriek wordt uw meeting of event gegarandeerd een succes’, positioneert de locatie zichzelf.

Nieuwe Locaties

w

WaterGoed! heeft een tweede evenementenlocatie geopend. De locatie die lange tijd onder de naam Gouden Ham bekend stond, werd eind april officieel omgedoopt tot WaterGoed! strand Maaslanden.

43


event branche.nl

RAC Hallen vult groot gat

Eindelijk een Black Box in Den Haag e kunt bijna niet meer om Den Haag heen als het om evenementen gaat. De stad werd onlangs uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar. Belangrijker nog, de hofstad kent de kracht van gebundelde marketing. Den Haag Marketing werd in no time een begrip en The Hague Industrials is hard op weg er eentje te worden. Met de RAC Hallen als misschien wel de grootste kans.

44 44


event branche.nl

We zien de RAC Hallen als een grote kans   Voor Het Boekingsburo.nl moet het, net als voor de andere entertainmentbedrijven, een moeilijke tijd zijn. Is de exploitatie van deze locatie een noodsprong?

The Hague Industrials is het antwoord van Den Haag op locaties als de Westergasfabriek, de Van Nelle Ontwerpfabriek en De Fabrique. Naast de RAC Hallen bundelen nog vier andere industriële locaties onder deze vlag hun kracht. De Fokker Terminal, Norfolk, De Remise en  Het Ketelhuis zijn allemaal rauwe eventlocaties met verschillende capaciteiten en uitstralingen, met legio mogelijkheden. Alle locaties zijn aangekocht door de gemeente om het industriële erfgoed te behouden, maar zeker ook als oplossing voor het tekort aan evenementenlocaties in de stad. www.theindustrials.nl / www.rac.nu

De gemeente Den Haag kocht al in 2000 de leeggekomen hallen van de RijksAutomobielCentrale op. Nu, bijna 10 jaar later, vond het via een pitch de ideale commercieel exploitant van de grote industriële locatie: Het Boekingsburo.nl. Het entertainmentbedrijf, onder de AT Productions-vlag, kent de evenementenwereld als geen ander. ‘We zien de RAC Hallen als een hele grote kans’, aldus Bjorn Pinas van Het Boekingsburo.nl. Pinas kon wel eens gelijk krijgen. Met het wegvallen van de Statenhallen en onlangs nog De Uithof, is er in Den Haag een gat ontstaan als het gaat om grote ‘kale’ evenementenlocaties. De RAC Hallen biedt met drie verschillende hallen, goede bereikbaarheid, meer dan voldoende parkeergelegenheid en een capaciteit tot 3000 personen, een voor Haagse begrippen ongekend scala aan mogelijkheden. ‘We gaan ook echt een Black Box-principe hanteren.

Alles moet hier, natuurlijk binnen de vergunningen, mogelijk zijn. Met de A12, station HollandSpoor en het centrum van Den Haag op steenworpafstand is het bijzonder te noemen dat we eigenlijk geen buren hebben. En dus is veel mogelijk. Wij willen de drempel zo laag mogelijk maken. Dat houdt onder meer in dat we wel met preferred suppliers werken, maar dat de opdrachtgever vrij is om iedere toeleverancier mee te nemen. De preferred partners versterken alleen maar de toegankelijkheid, want de opdrachtgever weet dat het met deze bedrijven de locatie-expertise binnenhaalt.’

Maar in deze moeizame eventtijd is de markt voor  grote Black Boxen toch volledig stil komen te staan? Het is toch veel te duur om een lege hal helemaal te vullen voor een evenement? ‘De RAC Hallen kiest daarom voor een lage vierkantemeterprijs. Daarbij is het een  gefaciliteerde  Black Box, de randvoorwaarden voor een evenement zijn aanwezig in de hallen. Daardoor is de locatie ook prima betaalbaar voor ´kleinere partijen´. Met de ervaring, kennis en mankracht van Het Boekingsburo. nl en de eventdivisie van AT Productions, AT Events, kunnen we zelf complete producties neerzetten en dus voordelige oplossingen bieden.´ 

De RAC Hallen maakt deel uit van The Hague Industrials (zie kader). Concurreren die elkaar niet kapot? ´Het zijn allemaal locaties die door de gemeente zijn aangekocht en Den Haag definitief op de evenementenkaart moeten zetten. Qua congressen en meetings is Den Haag al een topspeler, maar ook op evenementengebied moet de stad zich profileren. Naast een aantal gezamenlijke marketingmomenten spelen we elkaar passende opdrachten toe. Samen zorgen dat opdrachtgevende bedrijven voor Den Haag kiezen, daar gaat het om.´

En dat is het ook: middenin Den Haag; de beschikking over 5.500 vierkante meter; verdeeld over 3 verschillende ruimtes en daardoor ook zeer aantrekkelijk voor kleinere evenementen met bijvoorbeeld 200 gasten. Het is een grote kans!´

RAC Hallen

The Hague Industrials

´Absoluut niet. Als entertainmentbedrijf hebben wij een enrom breed aanbod, we hebben ons nooit op een bepaald segment toegespitst. Dat is nu onze redding. Waar misschien de grote artiesten en met name de boekingen voor bedrijfsevenementen achter blijven, vangen wij dat op met coverbands en bijvoorbeeld bandartiesten, tot zelfs complete kinderproducties. Daar is momenteel wel veel vraag naar. Het is zeker niet zo dat we ons nu opeens op locaties gaan storten. AT en Het Boekingsburo.nl zijn en blijven entertainmentbedrijven. Met onze eventervaring en uitgebreide netwerk zien wij de RAC Hallen als een grote prachtige uitdaging.

45


event branche.nl

What’s going on?

Column Patrick Roubroeks

i

46

n mijn strandhuisje in IJmuiden (waar ik deze bijdrage schrijf) hangt een foto. De foto is gemaakt in Westkapelle, Zeeland. Wij zien een aantal houten huisjes door zon en regen aangetast en daarmee helemaal Piet Hein Eek. De zon, die opkomt in het oosten, heeft zijn hoogste punt al gehad en heeft de daling naar het westen inmiddels ingezet. De schaduwen, landinwaarts, zullen snel langer worden.

Ik was erbij toen de foto werd gemaakt. Er stond een lekker windje. Zo’n stevige bries waarvoor je naar het strand gaat. Dat zie je aan het helmgras dat stoer weerstand biedt maar je ziet het vooral aan de vrolijke vlieger. Die met zijn uitgestreken smoel brutaal de aandacht opeist. Toen ik de foto nogmaals zag dacht ik aan een film “ Le Ballon Rouge’. Zwart-wit en Frans met in de hoofdrol een rode ballon. Ik had hem lang niet meer zo sterk op het netvlies gehad. Maar bij het zien van de foto, was het beeld weer helemaal terug van -eigenlijk nooit- weggeweest. Jaren geleden zag ik nogmaals een fragment van deze bijzondere film. Bij Zomergasten.... hoe kan het anders? Wie er met de vlieger speelt weet ik niet en hoef ik eigenlijk ook niet te weten. De vlieger toont zijn eigen karakter en danst zijn hoekige ritme op de maat van de natuur. Ook ik ben daar, als onderdeel van het geheel, maar alleen met mijn gedachten. Ik heb wat met het strand en met strandhuisjes.

Mijn eerste kocht ik tien jaar geleden. Een zogenaamd bouwhuisje bij kampeervereniging De Zeemeeuwen in IJmuiden. Mijn kinderen groeiden hier tijdens zorgeloze zomers op en beleefden hun eerste speelse avonturen ergens op de grens van duin en zee. Zelf ben ik er ook graag. Ook als het weer wat minder is en het strand op het oog uitgestorven lijkt. Juist dan heb je oog voor wat anders uiterlijk verscholen blijft. Je bewondert het luchtgevecht van een meeuw die mij vergeefs de wetten van de thermiek poogt bij te brengen. Je ziet een verdwaalde vos die, op zoek naar iets eetbaars, de bewoonde wereld heeft opgezocht. Juist dan toont het strand zijn ware schoonheid. De kleuren verschieten -heel literair‘eerst grijs dan wit dan blauw’. De regen tikt met dikke zoute druppels tegen het raam. De huisjes blijven gesloten. En tonen hun prachtige vorm. Een vorm die mij doet denken aan mijn eerste kindertekeningen, primitieve weergaven van geborgenheid.

Je treft dit soort huisjes overal langs de kust. Ze zijn inmiddels een gewild soort hebbeding voor mensen met wensen en centen. Oude generaties verdwijnen of worden uitgekocht. Nieuwe nemen het over. Kinderen worden geboren, groeien er op, worden verliefd, trouwen en nemen verdrietig afscheid van elkaar en van hun kinderdromen. Er wordt geleefd volgens eigen wetten van het kamp en de traditie. Elk huisje schrijft zo zijn eigen geschiedenis bij eb en bij vloed. Patrick Roubroeks www.xsaga.nl

Patrick Roubroeks is creatief directeur bij Xsaga. Hij laat zich in zijn dagelijkse werk vaak inspireren door bijzondere foto’s die hem iets proberen te vertellen. In zijn vaste column gunt hij ons een intiem kijkje in zijn voortdurende zoektocht op het antwoord achter de vraag ; “What’s going on ?” foto: Annemiek den Uil


event branche.nl

EventTransfers

d

e zakelijke evenementenbranche is volop in beweging. Op EventBranche.nl en in onze wekelijkse nieuwsbrief vindt u regelmatig berichten over personeelsmutaties. In EventBranche Magazine een selectie van de meest opvallende transfers.

Van Veen vestigingsmanager ACS Nieuwe commercieel manager Oseven Miranda Hesselmans is de nieuwe commercieel manager van cateraar Oseven. Hesselmans moet de merknaam van Oseven verder uitbouwen. Hesselmans heeft onder meer enige jaren gewerkt als Commercieel Manager bij Jaarbeurs Utrecht. De laatste jaren was zij als adviseur werkzaam in Londen.

Jouw foto hier

EventTransfers

binnenkort?

48

MOVE zoekt Senior Projectmanager

Om de ambities van één van onze grootste klanten waar te kunnen maken, zijn wij op zoek naar een topper die mee wil bouwen aan de gemeenschappelijke groei. Als senior projectmanager ben je verantwoordelijk voor alle facetten bij de ontwikkeling en organisatie van hoogwaardige fieldmarketingactiviteiten. Je denkt mee op strategieniveau, analyseert tussentijdse ontwikkelingen, stuurt de voorbereidingsprocessen aan en geeft leiding aan de uiteindelijke productie. Je bent bekend met de kneepjes van het live communicatievak en weet hoe je een project tot een doorslaand succes kan maken. Wie weet sta jij de volgende editie op deze plaats! Kijk op www.howtomove.nl voor de uitgebreide vacature.

Bij ACS audiovisual solutions is Bertil van Veen in dienst getreden als vestigingsmanager. Van Veen volgt Saskia Peters op, die na ruim 12 jaar ACS het bedrijf gaat verlaten. Bertil van Veen heeft veel ervaring in de AV- en evenementenbranche en werkte eerder onder meer bij Ahoy, XL Video en Hulskamp Audiovisueel. Bij ACS audiovisual wordt hij verantwoordelijk voor de vestigingen in het centrum van Amsterdam (ACS Avisco), Utrecht en Rotterdam.

Laura Vlasblom stapt in Vak 5 Vak 5 Artists and Events, zo heet het organisatiebureau waar Laura Vlasblom haar krachten bundelt met haar broer Marco Vlasblom. Naast haar theaterproducties, studiowerk en optredens is de voormalig Frizzle Sizzlezangeres met haar broer Marco bezig om met Vak 5 een plekje te veroveren in de evenementenbranche. Samen met Linda Vons ontwikkelen broer en zus Vlasblom entertainmentprogramma’s en –producties. Daarnaast is het bureau uit Hilversum gespecialiseerd in artiestenbookings, artiestenmanagement en events.

Den Broerder terug bij WorldEvents WorldEvents heeft Annemarie den Broeder aangesteld als Senior Account Manager bij de Nederlandse vestiging in Amsterdam. Den Broeder heeft als Account Manager elf jaar ervaring in de eventbranche. Ze werkte hiervoor voor Talking Point (nu BCD), THA en Banks Sadler, en eerder twee jaar voor WorldEvents. Den Broeder hoopt met WorldEvents te groeien op de Nederlandse markt.

Pijnappels stopt met Music Events Na een periode van ruim 5 jaar samen aan het ‘roer’ te hebben gestaan van hun bedrijf Music Events, hebben partners en compagnons Frits Kuijper en Dagmar Pijnappels besloten om hun zakelijke wegen te scheiden. ‘Binnenkort ga ik een nieuwe uitdaging aan in de evenementenbranche. De nieuwe uitdaging behoeft nog wat meer planning en voorbereiding en zal naar verwachting na de zomer in zijn geheel operationeel zijn.’ Naast deze uitdaging is Pijnappels een partnership aangegaan met het evenementenbureau van Kim Kötter. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de Miss Nederland Organisatie.


event branche.nl

Nieuw in de branche

o

ndanks de economisch moeizame tijden, komen er gelukkig nog altijd nieuwe initiateiven, bedrijven en producten op de markt. Via EventBranche.nl en onze wekelijkse nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle noviteiten in de branche. In EventBranche Magazine vindt u de meest bijzondere primeurs.

Event Sites nieuwe registratiepartner

Bewegende DJ show op halve vierkante meter De kleinste DJ show ter wereld: licht, geluid en mp-3 spelers op nog geen halve vierkante meter. Intiem en kleinschalig met toch een groot bereik door de mobiliteit. Dat is de Spinkit van Michiel de Jong. Het blijkt een schot in de roos, want de eerste Spinkit is verkocht. Super flexibel, sfeervol en veelzijdig. Zelfs stroom is niet nodig. Deze show kan overal draaien tussen de aanwezigen. De Mobiele DJ is bij uitstek geschikt voor uw bedrijfsfeest, receptie of congres.

Neptunus introduceert Alure Globe Neptunus introduceert binnenkort haar nieuwste concept voor de evenementenmarkt: Alure Globe. Het nieuwe tenttype Alure Globe is een doorontwikkeling op de in 2007 geïntroduceerde ‘Alure’. ‘Door het toepassen van horizontale wanden, een strakke vormgeving én het gebruik van hoogwaardige, ‘groene’ materialen, zette Neptunus een nieuwe trend op tentengebied.’ Dorrie Eilers, directeur van Neptunus: “We begeven ons in een marktsegment waarin onze klanten naar vernieuwing blijven zoeken. De Alure had al een zeer vernieuwend design en vernieuwende technische eigenschappen, maar door het toepassen van het ronde dak, wordt dit nog eens versterkt.”

Zwartkruis start eigen bureau

Mobiele Wavesurfer als activiteit

Ruim 23 jaar was Hans Zwartkruis actief voor Organisatieburo Time Out tot hij dit jaar te horen kreeg dat er voor hem geen plek meer was bij het evenementenbureau uit Arnhem.

Een spectaculaire nieuwe activiteit voor op uw evenement of bedrijfsfeest: De Wavesurfer. Deze ‘mobiele watergolf’ is een kunstmatige golf van ongeveer twee meter hoog. Op de Wavesurfer is het mogelijk om te bodyboarden en te wavesurfen. Wavesurfen is een combinatie tussen skateboarden, golfsurfen en snowboarden, maar dan een stuk toegankelijker dan de voorgenoemde sporten. ‘De mobiele Wavesurfer kan achter een truck gekoppeld worden en geplaatst worden op verschillende locaties in Nederland’, aldus sales, marketing en event directeur Jeroen Siep.

Zwartkruis start nu met een eigen bureau. ‘Inmiddels heb ik mijn eigen organisatiebureau onder de naam inventives opgericht en heb de eerste opdrachten mogen boeken. U kunt zowel de volledige organisatie van uw evenement bij mij neerleggen, maar u kunt mij ook betrekken bij de productie van de door u zelf georganiseerde evenementen.’

Nieuw in de branche

´Een goed doordacht communicatietraject is meer dan het automatiseren van een uitnodigingstraject’, laat het nieuwe registratiebedrijf Event Sites weten. Mels Praat, directeur van Event Sites: ‘Door de inhoud van het communicatietraject af te stemmen op het event en de bijbehorende thematiek, wordt de boodschap van het evenement versterkt. Het creëren van logistieke oplossingen, het vergroten van het gebruiksgemak en de betrokkenheid van de doelgroep én het communiceren van een boodschap zouden centraal moeten staan tijdens een goed doordacht uitnodigingstraject. ‘

49


event branche.nl

‘Superbrainstorm met branchegenoten tijdens event 10, in samenwerking met aaaha! the Actor Factory.”

50

‘De P van Profit: aanbiedingen van de beursdeelnemers.’


event branche.nl

Event 10:

Branche denkt mee! indruk dat de totale organisatie van een beurs niet meer dan een aantal maanden in beslag kan nemen. Voor de beurs event is dat zeker niet het geval.” Aan het woord is Baja Hoedt salesmanager bij Eventex in Oosterbeek.

Het is de dag van de 1/8 finale van Nederland tegen Slowakije en in Oosterbeek is het team van Eventex bij tropische temperaturen volop bezig met de volgende editie van event. Voor het organisatiebureau achter de vakbeurs event, een gebruikelijke gang van zaken. “Net als modeontwerpers kijken we minimaal een jaar vooruit om de trends en ontwikkelingen voor de komende periode te spotten en beoordelen. Een maand nadat de laatste stands op trailers de hallen van de Jaarbeurs uit worden gereden, zitten wij al weer rond de tafel voor de eerste brainstorm voor de volgende editie.”  Branche denkt mee “We willen de actualiteiten, trends, ontwikkelingen en nieuwe ideeën en concepten zo veel mogelijk aan bod laten komen en hebben daar de input van branchegenoten uiteraard hard voor nodig. Hiervoor maken we onder andere gebruik van de evaluaties van standhouders en de enquêtes onder de bezoekers van de beurs. Dit is een waardevolle bron van informatie over de behoefte van de doelgroep. Deze input gebruiken we voornamelijk voor het aanscherpen van het concept. Op basis van de respons hebben we bijvoorbeeld in 2009 voor het eerst het themaplein Digital ingericht. Informatie en concrete concepten op gebied van online media en tools voorziet ook in de eventbranche in een grote behoefte.”   Waar Eventex in het verleden naast de enquêtes uitsluitend afhankelijk was van incidentele bijeenkomsten met een beperkte groep maakt Eventex nu vooral gebruik van internet.

“Het heeft natuurlijk voordelen als je over een langere periode met een grote groep van gedachten kan wisselen en tussentijds de ideeën weer aan de doelgroep kan voorleggen. Dat doen we onder andere door middel van LinkedIn. Het voordeel van de discussies op internet is dat je niet uitsluitend vanuit de organisatie stuurt. Ieder groepslid kan een discussie starten.“  

LinkedIn ‘event’ De LinkedIn-group ‘event’ is in december 2008 opgericht voor nieuws en discussies over de eventbranche in het algemeen en de beurs event in het bijzonder. Inmiddels kent de groep circa 1.700 leden die dagelijks nieuws en vacatures uitwisselen en actuele onderwerpen ter discussie stellen. “Door de laagdrempeligheid van het medium zie je dat er een bredere groep is van branchegenoten die met suggesties en ideeën komen. De oproep tot suggesties voor het thema voor event 10 heeft tot enkele tientallen reacties geleid. Uiteindelijk hebben we het overgrote deel van de reacties samengevat met het thema ‘Lean & Mean’. Vanwege de aandacht in de vakbladen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kregen de 3 pijlers People, Planet, Profit een belangrijke rol als subthema.“ “Niet alleen voor het thema maar ook voor diverse andere facetten van de beurs willen we graag input van mensen uit de branche. Wat we daarbij regelmatig merken is dat de stroom met suggesties en ideeën pas enkele weken voor de beurs op gang komt.

Voor ons een tijdstip dat het grootste deel van het concept, de programmering en de inrichting al vaststaat. Een mooi idee kan dan soms niet doorgaan omdat er de fysieke ruimte niet meer voor is. De inrichting van de entreehal, die bij uitstek geschikt is om verrassende primeurs aan de bezoekers te laten zien, moet een aantal maanden voor de beurs toch wel definitief worden bepaald. “ “We roepen de eventbranche hierbij dan ook op om de komende tijd voorbeelden van goede concepten te mailen naar Eventex of te posten in onze LinkedIn-group. Dat kan een onderdeel van een evenement zijn maar ook een mooie inrichting van een openbare ruimte, een fantastisch restaurantconcept, een geweldige artiest op YouTube of een bijzondere website. Het mooie is dat ook onhaalbare ideeën in een aangepaste versie met tips van anderen tot een geweldig concept kunnen leiden.”   “Houd er wel rekening mee dat de LinkedIngroup niet een advertentiemedium is ter meerdere eer en glorie van jezelf. Ik begrijp best dat iedereen is overtuigd van de kwaliteit van de eigen producten en diensten. Wat wij graag willen weten is door welke indrukken van buitenaf je wordt geprikkeld en geïnspireerd. Filmpjes, foto’s, teksten, geluidsfragmenten maar ook links kunnen worden gemaild naar info@eventex.nl of gepost onder ‘discussions’ in de LinkedIn-group ‘event’.”

Event 10

w

at doen jullie de rest van het jaar?, is een regelmatig gehoorde vraag. Soms bestaat de

51


We hebben het intern opgelost…

Column Frans Miggelbrink

m

52 52

inder. Veel minder dan anders. Zuchten en kreunen. Alles moet minder. Met zijn allen in een lekke economische roeiboot. De roeispanen slaan paniekerig alle kanten op om ook maar iets vooruit te komen. Een dure buitenboordmotor is economisch te onvoorzichtig en daarom zitten relaties niet meer in congreszalen met outillage maar achteraf in het zaaltje van partycentrum ”De vrolijke hansworst” treurig in een omgeving van verschaald bier. Geen events met cachet maar hulpeloze pogingen om maar niet vergeten te worden. Technische ondersteuning met naoorlogse diaschermen. Badges met viltstift in de bedrijfskantine en de geluidsinstallatie van de buurjongen: “Hallo hallo…..doet ie het??? Hallo…..test test…..”, want de gespreksleider komt budgettair uit de eigen gelederen maar echt wel een plaatselijke kei in Warmond en bloednerveus op zoek naar zijn leesbril. Natuurlijk is hij de voorzitter van de Avondvierdaagse Warmond Vooruit (A.W.V.), maar dat hij ook een goede bedrijfsmatige voorzitter is komt bij hem nog niet echt binnen. Gelukkig kent hij de hoofdspreker van vandaag persoonlijk, want dat is de directeur vestiging Ammerzoden die in zijn vrije tijd ook voorzitter is van de compuclub A.D.V. (Ammerzoden.Digitaal.Vooruit) en mooi kan vertellen over “social media” want zijn dochter heeft hem helemaal bijgepraat over Hyves. Dus gaan de toehoorders een inspirerend uurtje in en wordt het accent van de lezing iets verschoven richting de mogelijkheden van de plastic floppy. Al decennia het stokpaardje van de voorzitter van A.D.V. Natuurlijk liever niet het jaarlijkse bedrijfsuitje voor de tegen de recessie ploeterende werknemers. Daarom een kleine BBQ met afgepaste vleespakketten op de binnenplaats.

Budgettair handig om gelijk afscheid te nemen van de overtalligen. Na dertig jaar trouwe dienst een ferme handdruk met vleespakket. En om niet teveel in de mineur te schieten komen Annie en Joop van de plaatselijke toneelvereniging en daar kun je mee lachen. Dus doet Joop weer gezellig zijn gebit uit en gaat iedereen in polonaise voor een goedkoop:”Mwondje van de mwaak” en zitten ondertussen de overtalligen met een genegeerde bevende bovenlip zich te verbijten over hun weggegooide jaren bij het verkeerde bedrijf. Vrouwen van de inpakafdeling worden hostessen. Aria’s door de nieuwe vriendin van de directeur. Feestjes in een kaal magazijn met drie slingers. Gemobiliseerde familie voor de catering. Oma doet de soep en opa rijdt het transferbusje voor de internationale gasten en roept bij elk viaduct:”Bukkeeeh”. Tja, het wordt allemaal gewoon iets minder he, maar gelukkig hebben we het intern opgelost… Frans Miggelbrink Presentator / Dagvoorzitter / Ceremoniemeester www.miggelbrink.nl

Foto: Frans Miggelbrink


event branche.nl

Event en MICE Agenda ■ Event – maandag 6 september EventBrancheBorrel Het netwerkevenement van de eventbranche. Dit keer op de nieuwe locatie van WaterGoed! Strand Maaslanden tussen Maasbommel en Appeltern. Abonnees van EventBranche Magazine krijgen een persoonlijke uitnodiging. Mocht de borrel dan nog niet volgeboekt zijn, dan verloopt de open inschrijving via EventBranche.nl. Dus houd de nieuwsbrief en de site in de gaten. www.eventbranche.nl

■ Event/ MICE – 2010 EventBranche Agenda Zowel on- als offline wil EventBranche graag een up to date agenda aan u aanbieden. Heeft u zelf een evenement of bezoekt u een beurs die niet in de agenda staat? Houd ons dan op de hoogte. Uw inbreng wordt zeer op prijs gesteld. info@eventbranche.nl

■ Event/ MICE – vakanties ■ Event – 19 t/m 23 augustus SAIL Amsterdam SAIL Amsterdam is het grootste, gratis toegankelijke publieksevenement van Nederland. In 2005 trok het evenement 1,8 miljoen bezoekers. Zij gaven SAIL Amsterdam 2005 een dikke acht. Het hart van SAIL wordt gevormd door de indrukwekkende vloot van Tall Ships, varend erfgoed, moderne schepen, marineschepen en replica’s. Daarnaast vindt er een dagelijks wisselend programma plaats van allerlei culturele en sportieve activiteiten. SAIL Amsterdam 2010 vindt plaats van donderdag 19 tot en met maandag 23 augustus 2010 op en rond het IJ. www.sail2010.nl

Altijd handig voor uw evenementenagenda. Houd rekening met de zomervakanties: Midden Basisonderwijs: 03-07-2010 t/m 15-08-2010 Voortgezet onderwijs: 03-07-2010 t/m 22-08-2010 Noord: Basisonderwijs: 10-07-2010 t/m 22-08-2010 Voorgezet onderwijs: 10-07-2010 t/m 29-08-2010 Zuid: Voortgezet onderwijs: 17-07-2010 t/m 05-09-2010 Basisonderwijs: 24-07-2010 t/m 05-09-2010

■ Event/ MICE – november

Agenda

EIBTM/ Festivak Alvast voor in de lange termijn agenda: de beurzen komen er weer aan. De wereldwijde meeting- en incentivevakbeurs EIBTM 2010 is dit jaar weer in Barcelona en wel van 30 november tot en met 2 december. In België kunt u op 17 en 18 november terecht op Festivak België 2010 in Hangar 29. www.eibtm.com / www.festivak.be

53


event branche.nl

Brussel congresstad nr. 1

b

russel is de nummer één congresstad van Europa. Dat blijkt uit de cijfers van de Union of International Associations (UIA) over 2009. Volgens het onlangs verschenen onderzoek was Brussel de thuishaven voor 402 grote internationale meetings.

MiceNieuws

De survey van UIA richtte zich alleen op meetings met meer dan 300 deelnemers. Daarnaast moest de bijeenkomst langer dan vijf dagen duren, met minimaal vijf verschillende nationaliteiten en minimaal 40 procent van de gasten moest uit het buitenland komen. Brussel stond vorige keer nog net buiten de top 3, maar liet in 2009 bijvoorbeeld een groei van 30 procent zien met betrekking tot het aantal MICE-overnachtingen. Volgens UIA is het succes van Brussel te danken aan de centrale ligging en de aanwezigheid van veel internationale organisaties. Mondiaal was Singapore de nummer 1 met liefst 746 meetings.

54

Internationale MICE branche geschokt Op de jaarlijkse ANTOR MICE Fair in kasteel Vanenburg in Putten bleken de diverse verkeersbureaus volledig verrast door de nieuwe loonkostenregeling van minister De Jager: ‘This is a disaster for our business.’ In het eerste EventBranche Magazine luidden diverse organisaties al de noodklok over de nieuwe belastingwet van De Jager. De demissionair minister weerlegde grotendeels de kritiek, maar tijdens de ANTOR MICE Fair in Kasteel Vanenburg zaten de verkeersbureaus met veel angstige vraagtekens.

‘Will this new law make incentives and meetings abroad almost impossible for Dutch corporates?’, vroegen enkele verkeersbureaus zich openlijk af. Vanaf 2011 mogen bedrijven 1,5 procent van hun fiscale loonsom onbelast besteden aan zaken als personeelsfestiviteiten, kerstpakketten, fietsen en andere zaken. Dit percentage is gelijk aan het gemiddelde dat nu aan deze posten door werkgevers wordt uitgegeven. Uitgaven boven dit percentage vallen onder een eindheffing van 80 procent.

Gevolgen aswolk enorm Het Genootschap voor Eventmanagers deed onderzoek naar de gevolgen van de vulkanische aswolk voor eventmanagers. Liefst 30 procent van de ondervraagden heeft reizen en/ of events moeten annuleren. De belangrijkste uitkomsten:

Zijn door jou georganiseerde reizen/ meetings/events niet doorgegaan? Ja: 29 procent Nee: 71 procent Onder meer een sales event in Praag, een bijeenkomst van een bankfonds, maar ook een verplaatsing van een bijeenkomst in New York naar Den Haag, waar door middel van video conference de meeting alsnog doorgang kon vinden.

De top 3 Europese Congressteden (met tussenhaakjes het aantal grote meetings in 2009)

1. Brussel (402) 2. Parijs (386) 3. Wenen (331) -. Singapore (746)

Liefst 17 procent gaf aan dat het geplande event als gevolg van de aswolk volledig geannuleerd werd. 15 procent van de ondervraagde eventmanagers moest naar oplossingen zoeken omdat personen vast kwamen te zitten in het buitenland.

Zijn er verdere (indirecte) consequenties voor de eventmanager? Ja: 25 procent Nee: 75 procent Het kwart van de eventmanagers dat nog verdere consequenties ondervond had onder meer te maken met sprekers die niet ingevlogen konden worden, het regelen van vervangend vervoer, producten als gadgets en banieren die niet tijdig aanwezig konden zijn, hotelcontracten die geannuleerd moesten worden en gestrande collega’s.


Stad en Land: Leiden Marketing

Wat is het doel van Leiden Marketing? Marketeer voor de zakelijke markt Yvonnen Kret: ‘De Stichting Stadspartners Leiden Stad van ontdekkingen, Leiden Marketing, is eind 2007 opgericht. Via de Stichting worden door een aantal partners in de stad Leiden de inspanningen gericht op de promotie van Leiden gebundeld en gefocust. Doel van de samenwerking van de partners is om meer toeristische en zakelijke bezoekers en ook kenniswerkers naar Leiden te trekken. De eerste uitgave van onze zakelijke brochure is eind maart geweest en we hebben deelgenomen aan event10. Dit zijn eigenlijk de eerste momenten dat we actief de markt zijn opgegaan.’

Hoeveel eventbedrijven hebben zich aangesloten? ‘Leiden Marketing doet promotie voor de gehele stad, dus in die zin moet iedereen er van kunnen profiteren.

Daarnaast biedt Leiden Marketing de mogelijkheid voor organisaties om op verschillende activiteiten in te haken zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke beursdeelname, participatie in de zakelijke brochure etc.’

Wat onderscheidt Leiden van andere steden/regio’s als het om evenementen/MICE gaat? ‘Leiden ligt heel centraal, ook internationaal gezien is Leiden prima bereikbaar: van Schiphol naar Leiden ben je in 20 minuten. De stad beschikt over een enorme diversiteit aan locaties gelegen in een prachtige historische binnenstad en de meeste locaties zijn op loopafstand van elkaar gelegen. Ook voor social programma’s is voldoende invulling te vinden. Leiden is vanaf het water of te voet te bezichtigen. Geen andere stad in Nederland heeft zoveel fantastische musea op loopafstand van elkaar en 2900 monumenten.’

Hoe proberen jullie bedrijven warm te krijgen voor Leiden als MICEbestemming? ‘Leiden Marketing probeert dit vooral in samenwerking met haar partners te doen. De gezamenlijke deelname aan event10 is daar een goed voorbeeld van, maar ook de relatiedag op 17 juni. Deze dag hebben we een groep eventprofessionals meegenomen op ontdekkingsreis door Leiden. Dit is tot stand gekomen door samenwerking tussen verschillende partijen in Leiden.

Dergelijke site inspections gaan we meer organiseren, want het werkt toch altijd het beste wanneer mensen zelf ervaren hoe leuk en bijzonder Leiden is.’

De harde cijfers: hoeveel zakelijke evenementen worden op jaarbasis georganiseerd in Leiden? En zit dit in de lift? ‘Vooralsnog was het aanbod in Leiden zeer versnipperd. Momenteel wordt in kaart gebracht hoeveel zakelijke evenementen er op jaarbasis georganiseerd worden. Als dat allemaal in kaart is gebracht kunnen we ook verder kijken waar we naar toe willen. We hebben als Leiden heel wat te winnen.’

Wat zijn de vijf toplocaties voor evenementen? ‘Pieterskerk en de Hooglandse Kerk (zie foto), Stadsgehoorzaal, Holiday Inn en één van de vele Leidse musea.’

Welke collega regio- of stadsmarketingorganisatie is volgens jullie de beste op het gebied van MICE-marketing en waarom? ‘Noordwijk. Zij laten zien hoe je met samenwerken heel ver kunt komen. Noordwijk is zowel nationaal als internationaal zeer bekend op het gebied van congressen en zakelijke evenementen. Noordwijk Marketing is een zeer professionele organisatie die Noordwijk bijzonder goed op de kaart heeft gezet.’

Leiden Marketing

i

n de rubriek Stad en Land neemt EventBranche Magazine iedere uitgave een stad- of regiomarketing onder de loep. Hoe onderscheiden zij zich op de zakelijke markt en wat zijn de toplocaties? In de eerste editie een relatief nieuwe speler: Leiden Marketing.

event branche.nl

55


event branche.nl

SITEJOURNAAL Site ( Society of Incentive Travel Executives) . Ruim 2000 professionals uit de incentive-industrie hebben zich verenigd in deze wereldwijde vereniging.

■ Nieuwe Convention Centre Dublin

SiteJournaal

2010 Is een belangrijk jaar voor Dublin en Ierland, het jaar waarin het Convention Centre Dublin zijn deuren opent. Dit nieuwe, moderne congrescentrum biedt ruimte aan 8.000 deelnemers en zet Dublin echt op de kaart als locatie voor grotere conferenties en evenementen. Wilt u het CCD bezoeken tijdens de opening in september? Neem dan contact op met Jackie Keogh van Ierland Toerisme op 020- 530 6053

56

■ Gouden standaard World Forum Den Haag Het World Forum in Den Haag heeft de gouden kwalificatie van het AIPC Quality Standards programma behaald. Het congrescentrum is daarmee het eerste in de Benelux dat deze kwalificatie krijgt.

■ Registratie EIBTM open Van 30 november tot 2 december wordt in Barcelona de EIBTM gehouden. Inschrijven kan via www.eitbm.com

■ Hoteliers en congrescentra Rotterdam tekenen voor duurzaamheid

■ Bijzondere locatie Site BBQ 4-5 September

29 Hotels en congreslocaties tekenden onlangs het convenant ‘Duurzame Hotels en Congreslocaties Rotterdam’. De deelnemende hotels en congreslocaties willen binnen anderhalf jaar een Green Key-certificaat behalen. Met een Green Key-certificering tonen organisaties hun gasten, overheden en zakenrelaties dat milieu en natuur voor hen erg belangrijk zijn. Dit moet zich uiten in concrete maatregelen voor het verminderen van gas-, water- en elektraverbruik en door minder afval te produceren.

■ Internationaal Incentive Congres Kaapstad Van 4-7 december wordt in Kaapstad het wereldcongres van Site gehouden. De gehele wereldwijde Incentive industrie komt bij elkaar om met elkaar te discussiëren over de ontwikkelingen in de markt en om workshops te volgen gerelateerd aan de Incentive industrie. Ook niet Site leden kunnen zich inschrijven: www.siteglobal.com

Site Nederland houdt haar jaarlijkse BBQ dit jaar Ameland! En omdat het eiland veel te bieden heeft, blijven we gewoon twee dagen! Geïnteresseerde nieuwe leden kunnen zich aanmelden via info@sitenederland.nl

■ Contact gegevens : Site Nederland ; info@sitenederland.nl


event branche.nl

Actief en zorgeloos zakendoen

In ‘de grootste sportschool ter wereld’ Club Med nog steeds dé voorloper op dit gebied, met meer dan tachtig clubdorpen over de hele wereld. Minder bekend is de zakelijke tak: Club Med Business. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen, als het aan Algemeen Directeur Nederland JeanFrançois Defour ligt.

Een seminar in de woestijn, vergaderen op een tropisch eiland, golfen met zakenrelaties op spectaculaire golfbanen of uitdagende pistes trotseren. Club Med lijkt er altijd in te slagen de mooiste locaties te vinden. Iets waar niet alleen miljoenen toeristen, maar ook veel zakelijke bezoekers van profiteren. Het feit dat alle clubdorpen hun eigen karakter hebben, vrijwel altijd in de stijl van de bestemming, en zijn ingericht door bekende designers, maakt elk clubdorp tot een uniek decor voor elk event. En is er naast het zakelijke programma nog tijd voor plezier? Ook dat kan. Zo heeft elk clubdorp naast het uitgebreide activiteitenaanbod (inclusief) ook zijn eigen excursiemogelijkheden om de bestemming te ontdekken. Niet voor niets wordt Club Med ook wel de ‘grootste sportschool ter wereld genoemd’. “Ondanks het feit dat MICE niet ons grootste product is, is het zeker belangrijk.” aldus Algemeen Directeur Nederland Jean-François Defour. “Club Med bestaat al meer dan twintig jaar. Jaarlijks hebben we 3.500 Nederlandse zakenreizigers, tien procent van het totale aantal gasten uit Nederland.”

Alles inclusief Incentives zijn mogelijk in tachtig clubdorpen over de hele wereld en op de luxe vijfmaster, de Club Med 2. Meer dan dertig clubdorpen beschikken naast restaurants, sportfaciliteiten, theaterzalen en ontspanningsruimtes over uitgebreide zakelijke faciliteiten. “Alle benodigdheden voor een geslaagd event liggen binnen handbereik.

We hebben voorzieningen voor allerlei soorten groepen”, zegt Defour. “Zo zijn er faciliteiten voor kleine seminars en zakelijke bijeenkomsten, maar ook congrescentra en vergaderzalen met een capaciteit tot vierhonderd personen. Het is zelfs mogelijk om een clubdorp volledig af te huren voor grote events of bijvoorbeeld een productpresentatie. Op deze manier kunnen bedrijven en eventplanners hun event tot in de kleinste details bepalen en hun eigen sfeer creëren.” Net als de vakantieganger, geniet ook de zakelijke reiziger bij Club Med van de totale all-inclusive formule. Alles is inclusief; de zakelijke service, het drankje aan de bar en de diners, maar ook alle sport en ontspanning. Op deze manier staat het totale kostenplaatje vooraf vast en komt niemand voor onverwachte uitgaven te staan. Stressvrij zakendoen is het motto.

“De MICE markt is zeker belangrijk voor Club Med. We hebben alles in huis voor een zorgeloos event en bieden de mogelijkheid om zaken te doen op de mooiste locaties ter wereld. En wat is er nu fijner dan na een meeting een balletje te slaan op de golfbaan?” Algemeen Directeur Henri Giscard d’Estaign

Zakelijke clubtips van Club Med Marrakech la Palmeraie in Marokko magisch clubdorp, waar het sprookje van duizend-en-één-nacht tot leven komt. Met uitstekende vergadermogelijkheden. Da Balaia in Portugal Prachtig clubdorp aan de Atlantische Oceaan op slechts drie uur vliegen vanaf Amsterdam. Net gerenoveerd! Vittel le Parc in Frankrijk Het Franse joie-de-vivre-gevoel niet te ver van huis, uitstekende sportfaciliteiten, een uitgebreid wellnesscentrum en goed uitgeruste vergadermogelijkheden.

Club Med

i

n 1950 bedachten twee pioniers het concept ‘all-inclusive’ vakantie. Zestig jaar later is

57


event branche.nl

Analyse:

Corendon vult eigen gat in de markt

o

p het kantoor van Corendon in Lijnden hangt de alleszeggende slogan aan het prikbord: Zonnig Zakendoen. Het is de payoff van Corendon Events, dat zichzelf vorig jaar lanceerde. Met het eventlabel lijkt Corendon een gat in de markt te vullen waar niemand anders in kon springen.

Met eigen vliegtuigen, een omzet van ruim 90 miljoen, jaarlijkse 300.000 Nederlandse en Belgische reizigers heeft de eventtak een voorsprong om jaloers van te worden. Een incentive met je eigen vliegtuig? Zonder alle bijkomende problemen van de grotere vliegmaatschappijen? Het kan allemaal bij Corendon Events. Sales- en marketingmanager Dick Gussen, die samen met bekende uit de eventbranche Ben Gosman het nieuwe label in de markt zet, is overtuigd van de kracht van Corendon Events. ‘Wij bieden betaalbare kwaliteit.’

Correndon Events

Platte feesten?

58

Toch heeft Corendon een merkimago dat vooral gelinkt wordt met goedkope vluchten en vakanties. Gussen erkent dat, maar ziet hier voor het eventlabel alleen maar een mooie uitdaging. ‘Wij willen dat imago voorbij gaan met het eventlabel. ‘Veel mensen zullen bij de Turkse Riviera inderdaad denken aan platte feestjes en polsbandjes voor de all-in gasten. Met Corendon Events bieden we echter topkwaliteit, want ook dat is zeker aanwezig aan de Turkse kust. Die bestemmingen zijn compleet anders dan de voordeelreizen.’ En dat is absoluut geen understatement. Met hotels als Mardan Palace (zie foto), Hillside Su en Titanic Beach Resort heeft Correndon Events prachtige hotels met meer dan voldoende congres- en meetingmogelijkheden.

In eigen huis Het grote voordeel en de kracht van Corendon Events zit in de prijs-kwaliteitverhouding. Juist nu de budgetten voor events en incentives minder zijn, spring Corendon in een gat waar goedkope en toch exclusieve incentives de toekomst lijken te hebben.

‘Prijstechnisch kunnen wij door ons volume superscherp inkopen. Wij zijn niet alleen DMC, de kracht van Corendon Events zit hem in de combinatie van eigen vliegtuigen, bussen, reisleiders en tourleaders (Nederlands, Duits, Engels en Franstalig) die vanuit ons Turkse hoofdkantoor opereren. Ons kantoor in Antalya herbergt ruim 100 medewerkers op afdelingen als golf, transfer, reisbegeleiding en excursies. Wij zijn dus een partner met korte lijnen en wij spreken uw taal en de lokale taal. Vanuit ons kantoor in Lijnden werken wij met een team van 4 personen aan alle denkbare personeelsuitjes, groeps-, incentive- en congresreizen.’

Volgens hem heeft de Turkse Riviera naast een echt vakantiegevoel nog zo veel meer te bieden. Hij somt de USP’s van de Turkse kust in no time op: 1. Ruime keuze uit 5-sterren congreshotels 2. Bijzonder 5-sterren thema- en design hotels 3. Dagelijks bereikbaar vanaf Amsterdam 4. Een bruisend nachtleven 5. Een wereldberoemde keuken 6. Legio excursiemogelijkheden; van raften, jeepsafari tot skiën 7. Belek, Golf Mekka van Turkije met ruim 15 banen 8. Een unieke prijs/kwaliteit verhouding

Meetingplanners zullen, als ze al voor Turkije kiezen, snel voor het gebruikelijke Istanbul gaan. Gussen weet zeker dat het dan om onwetendheid gaat.

www.corendonevents.nl


WAT U OOK VERZINT WIJ MAKEN HET MOGELIJK

www.amsterdamarena.nl


meeting, teambuilding, kick off, congres of feest?

BEACHH

IN

9

USE

S

’S

O

PA P A

BUSINESS OR PLEASURE DS 19

8

claus Hotel & event center | bosweg 15 | 2131 lX Hoofddorp | t 023 556 0065 | www.claus.nl

Eventbranche Magazine 2-2010  

Bedrijfseconoom Geurmarketing Laat uw evenement niet stinken! Exclusief: Joe Pine Wat te doen als de verliezen aanhouden? Crisis maakt event...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you