__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Ilotopie ‘dRift’ | ontwerp affiche: eigenz.nl

vr 2 t/m zo 11 juli 2021


2

Met dank aan

Ilotopie ‘dRift’ | ontwerp affiche: eigenz.nl

vr 2 t/m zo 11 juli 2021

■ CENTRUMGARAGE (voorstellingssponsor Cie du Petit Monsieur) ■ DRUKWERKDEAL (voorstellingssponsor 15ft6) ■ INDITO BV (voorstellingssponsor Exoot) ■ STICHTING DEVENTER BINNENSTADSMANAGEMENT (voorstellingssponsor TAMTAM objectentheater)

■ TOPICUS (voorstellingssponsor Cie Woest) ■ WITTEVEEN+BOS (voorstellingssponsor Galapiat) ■ WOLTERS BV (voorstellingssponsor Circus Ronaldo)

■ Jb Bussink’s Deventer Koekfabriek ■ Dusseldorp ISM ■ Gasunie ■ Krehalon ■ Nikkels bouwbedrijf ■ Ovimex ■ PHB Deventer ■ Postillion Hotel Deventer ■ Twentse Weg- en Waterbouw ■ Van Lente Systeemintegratie bv ■ Vos Noodstroom Systemen bv ■ Van Wijnen Deventer

■ Trivium Packaging

■ Nefit

■ Assendorp Anno 1879

■ NV Bergkwartier

■ le Clercq Planontwikkeling bv ■ Deventer Bijzonder

■ Pillows Luxury Boutique Hotel aan de IJssel

■ DJM Bedrijfsdiensten

■ Smurfit Kappa

■ Stichting Eigen Bouw

■ Ten Hag Makelaars Deventer

■ Fraizle

■ Thoma Post Makelaars

■ Korbeld Verhuur bv

■ Deventer Markten ■ Het Antyc-Huys ■ Horeca Deventer ■ JVZ ■ Talamini ■ The Wall Street Wafle Bakery ■ Carlos in Huis ■ Beijer Hovenier ■ Speciale dank aan alle artiesten, vrijwilligers, culturele

partners, amateurspelers en festivalmedewerkers


3

Deventer Op Stelten: Binnen de Perken. Het moest dit jaar zowel letterlijk als figuurlijk binnen de

Wij serveren u:

perken blijven. Tanja Ruiter en Huub Heye van

HH Producties namen de programmering voor hun rekening. Ze zijn blij dat het doorgaat - al is het toch een beetje anders.

Raken zonder aan te raken: een intieme editie van Deventer Op Stelten “Wat maakt Deventer Op Stelten uniek? Dat zijn de locatie, de voorstellingen en het publiek”, zegt Tanja. Van de massaliteit van andere jaren blijft Deventer dit jaar verstoken. Het kon simpelweg niet. “Dus zijn we ons gaan richten op de locaties en de voorstellingen. Die zijn soms zo goed gematcht dat ze voor elkaar gemaakt lijken.”

Intiem De restricties boden ook mogelijkheden, vertelt Huub. “Zo hebben we ook kleine groepen kunnen programmeren die normaal niet goed tot hun recht komen in Deventer.” Het resultaat is een festival dat intiemer is. Waar het publiek én de artiesten mentaal geraakt worden. Met meer dan tien Nederlandse premières en zelfs een wereldpremière. “In een tijd van verstilling zijn er nieuwe creaties ontstaan. Voorstellingen die passen in het huidige tijdsbeeld.” En dat is niet alleen zwaar: er is ook ruimte voor plezier.

Artistieke zuurstof Ook inhoudelijk is er aandacht voor die verstilling. Tanja: “Op het podium is er altijd uitwisseling van energie met het publiek. Wat doet het met een artiest als die artistieke zuurstof is gestopt?” De voorstelling Applaus van Circus Ronaldo, waarin circusartiesten ‘vast zitten’ in hun woonwagen zonder te kunnen optreden, is exemplarisch. Huub: “Het spelen wordt een ontlading. Je kunt weer ademhalen.”

Niet vergeten Waar er normaal gesproken 120.000 mensen worden verwelkomd, zijn dat er nu minder. Toch zijn ze wel degelijk aanwezig, vertelt Tanja. “Met dRift van Ilotopie, de lichtgevende silhouetten van mensen in het Rijsterborgherpark, willen we een ode doen aan het publiek dat er nu niet bij kan zijn. Ze worden weerspiegeld in het water van de buitengracht. We zijn ze niet vergeten.” In deze krant lees je er alles over. ■

Colofon

foto: Frauke Verreyde

Deventer Op Stelten 2021 is een gezamenlijke uitgave van het Evenementenbureau dEVENTer en Mediaburo Schoppema te Deventer Oplage: 50.000 ex Teksten: Yoni Pasman Redactie: Evenementenbureau dEVENTer

Vormgeving: Mediaburo Schoppema Vormgeving omslag: Eigenz Deventer Foto’s: fotografen, Evenementenbureau dEVENTer

In Marathon komen gevaar en kinderlijk plezier samen (pag. 5) ■ Bij Panama Pictures wordt circus rauw en ongepolijst (pag. 5) ■ Codes, patronen en jongleren in Square Two (pag. 5) ■ Silhouetten als een negatief van een schaduw (pag. 7) ■ Theaterwandeling Een Blauwe Vogel (pag. 7) ■ Cie Pernette laat de geschiedenis kraken (pag. 9) ■ Cie Monad brengt je in een tollende trance (pag. 9) ■ Ode aan broederschap in Goodbye Persil (pag. 11) ■ Een doos met ‘Niet openmaken’: wat kan er misgaan? (pag. 11) ■ 15feet6 is creatief met tape en polsstokken (pag. 11) ■ Wandelen over de kruisweg naar het nietsdoen (pag. 13) ■ ‘Applaus is de enige voorstelling waarin er nooit wordt geapplaudisseerd’ (pag. 13) ■ Babok raakt met intieme nabijheid (pag. 16) ■ die.f laat je NIETS beleven (pag. 16) ■ Een betekenisvol kopje thee met Iris Carta (pag. 17) ■ Een fiets, een cello: een voorstelling (pag. 19) ■ Double Collective zuigt je mee in twee evenbeelden (pag. 19) ■ Parkour en hiphop op de klassieke tonen van Vivaldi (pag. 19) ■ Marta & Kim dansen over onze innerlijke strijd (pag. 21) ■ In Brace for Impact wordt de balans continu bedreigd (pag. 21) ■ Wentel je wereld en wandel over het plafond (pag. 21) ■ Een duet van klimmen en klauteren in No man is an Island (pag. 21) ■ Voor Woest telt alleen locatie, locatie, locatie (pag. 23) ■ Zwermers brengt een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens (pag. 23) ■ In Grasshoppers zie je gras zoals je het nog nooit zag (pag. 23) ■ Een selfmade marionet in het atelier (pag. 25) ■ Ga op dagdroomreis met Trip Tout Petite (pag. 25) ■ TAMTAM brengt een letterlijke kijkbuis (pag. 25) ■ Bij AnimatronieK wil je robots aaien (pag. 25) ■ In één KLAP tot stilstand (pag. 27) ■ Vergeet even al je zorgen: luister fanfare (pag. 27) ■ Verdwalen in poëzie op het dakterras (pag. 27) ■ Hoogtevrees (pag. 27)


Wij steunen kunst, cultuur en jong talent

CM2106 DOS2021.indd 3

08-06-2021 10:50

Bedrijven actie

10 #365kansen2021

SCAN vrijdag 02 juli tot en met zondag 11 juli

Indito feliciteert Evenementenbureau dEVENTer met een ongekende prestatie! Wij hebben er vertrouwen in dat Deventer Op Stelten 2021 - Binnen de Perken een succes gaat worden met deze innovatieve opzet! Als dank aan 10 dagen lang festivalplezier bieden we 10 dagen lang 10 kansen aan je IT organisatie. Scan iedere dag en innoveer met ons mee!


5

Alsof je in een runners high terecht komt: in Marathon zuigt Sebastien Wojdan je mee in zijn krankzinnige voorstelling waarin hij dans, muziek en circus combineert. In een intieme setting in de Schouwburg beleef je hoe de Fransman grenzen opzoekt. Van het individu én van zijn eigen lichaam.

In Marathon komen gevaar en kinderlijk plezier samen

Even ben je alleen met hem en het publiek. Letterlijk met je voeten op de piste. Een gordijn waar je nog doorheen kunt kijken vormt de overgang naar de buitenwereld. Te midden van de cirkelvormige tribune waarop het publiek plaatsneemt staat een artiest die angstaanjagende trucs uitvoert. Een bizar spektakel waarin kinderlijk plezier en gevaar samenkomen.

Kinderlijk De performer van Cie Galapiat neemt je mee in een voorstelling die in negen delen evolueert. “Er is een kinderlijk deel en een volwassen deel. Zonder dat het duidelijk is welk deel wat is.” Marathon is een metafoor voor de gevaren die je tegenkomt in je leven, vertelt Sebastien. De keuzes die je maakt. “Als jongere al kom je continu in aanraking met gevaar. Ga je bijvoorbeeld drugs gebruiken of niet? Het is altijd een keuze. Het stuk gaat over hoe je omgaat met zulke gevaren.”

In de stoepstenen en in het beeldhouwwerk op de hoek? Het levenspad dat

Als een wedstrijd

foto: Candice Kurtz

Patronen in een boom?

Elk deel is als een grote uitdaging. Een soort gevecht. “Het is als een spel, een wedstrijd. Ik zoek steeds grenzen op. De grenzen van het individu, maar ook de grenzen van mijn eigen lichaam. Hoe kan ik het controleren? Maar ook: hoe kwetsbaar is een mens?” In de cirkel ontstaat een intieme plek waarin emoties samen met de artiest worden beleefd. “Je ziet mij, de mensen naast je, maar ook de mensen aan de overkant.” Alle aanwezigen zijn zich van elkaar bewust. De artiest, maar ook de toeschouwer. “Ik kijk het publiek in de ogen. Die connectie moet er zijn, daar krijg ik energie van.” En die energie, die heeft Sebastien nodig. Want Marathon is ook bijna letterlijk een marathon. Hij vraagt het uiterste van zichzelf, maar moet ook alert blijven. Zo werpt hij messen terwijl hij aan het koorddansen is, komt er een pijl en boog aan te pas en loopt hij rond met een reuzenbijl.

Runners high Daarvoor brengt hij zichzelf in een staat van bewustzijn die te vergelijken is met een runners high: een soort trance die je kunt bereiken tijdens het hardlopen. “Het is het moment dat je verbonden bent met je lichaam. Wanneer je lichaam zich reinigt.” Ook in Marathon komt deze trance terug, wanneer hij afrekent met het monster dat binnenin hem leeft. Sebastien speelt Marathon nu al acht jaar. Binnenkort gaat hij ermee stoppen. “Dus wie het nog wil zien, nu is waarschijnlijk de laatste kans in Nederland.” ■ ‘Marathon’ van Galapiat Cirque duurt 75 minuten en is te zien van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli in de grote zaal van de Schouwburg. Leeftijd: volwassenen en 6+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Circus en dans met een rauw randje: dat ervaar je met Panama Pictures. Op Deventer Op Stelten kun je maar liefst twee voorstellingen van ze zien: Stripped en Sometimes it’s not your fault.

we leiden? Tall Tales Company laat in Square Two met jongleren en beeldende kunst zien dat er overal codes en patronen te vinden zijn.

Codes, patronen en jongleren in Square Two Die patronen vínden ze niet alleen, ze vormen ook een grote inspiratiebron voor de groep. Ze vertalen ze naar jongleerpatronen. De mathematische kunstobjecten van Rotterdamse kunstenaar Don Satijn zijn geïntrigeerd in de voorstelling. Zo doen ze precies het omgekeerde van wat de wetenschap doet: in plaats van het leven terug te brengen tot algoritmes en codes, vormen die de inspiratie voor nieuw bewegingsmateriaal. Het resultaat? Een route door het film- en theatergebouw MIMIK waarin statische kunst tot leven komt en waarbij je alle hoeken van het nieuwe gebouw zal zien. Ze vormen levende jongleersculpturen en -patronen die je met een frisse blik naar je omgeving laat kijken. ■ ‘Square Two’ van Tall Tales Company duurt ca. 50-65 minuten en is van 2 t/m 4 juli te zien in Mimik. Tijdens de voorstelling draagt u een koptelefoon. De voorstelling is niet rolstoeltoegankelijk. Leeftijd: volwassenen en 6+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Bij Panama Pictures wordt circus en dans rauw en ongepolijst Altijd met een nieuw en authentiek signatuur, dat is het doel van choreograaf Pia Meuthen. In twee voorstellingen laat het Nederlandse gezelschap Panama Pictures met acrobatiek zien hoe circus en dans elkaar ontmoeten. En hoe dat spectaculair, maar ook kwetsbaar en intiem kan zijn. De rope-act Sometimes it’s not your fault zien we twee artiesten een spannende krachtmeting aangaan. Balancerend aan touwen dagen ze elkaar uit, tergen ze elkaars vertrouwen, vinden ze elkaar in de uitdaging. Van verstild naar explosief, van alleen naar samen.

In Stripped spelen aerial straps een belangrijke bijrol. De voorstelling is een intiem portret van een man die probeert te achterhalen wie hij in wezen is. In gesprek met zichzelf en het publiek onthult hij laag voor laag een andere kant van zijn karakter. De aerial straps

foto: Michel Groen

dienen daarbij als verlenging van zijn lichaam, als beperking van zijn bewegingsvrijheid maar ook als opstap tot een andere werkelijkheid. Bijzonder aan deze voorstelling is dat het ontwikkeld is voor de artiest die hem uitvoert: Tarek Rammo. Zijn per-

foto: Jostijn Ligtvoet

soonlijkheid, achtergrond en relatie met zijn discipline waren het vertrekpunt van deze creatie. Twee performances, beide te zien in theater MIMIK. Beide ongepolijst en rauw, maar met een natuurlijke souplesse waarbij dans en circus naadloos in elkaar overvloeien. ■ ‘Stripped’ van Panama Pictures duurt 25 minuten en is te zien van 2 t/m 4 juli in Mimik (theaterzaal). Voor ticketinformatie, zie pagina 15. ‘Sometimes it’s not your fault’ van Panama Pictures duurt 20 minuten en is te zien op 3 en 4 juli in Mimik (theaterzaal). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.


Ook binnen de perken steunt Smurfit Kappa Zedek in 2021 kunst en cultuur

Smurfit Kappa Zedek Maagdenburgstraat 9 7400 ZA Deventer Tel. +31 (0)570 698911 www.smurfitkappa.com


7

Een mensenmassa van licht, weerkaatst in het water. Samen vormen de silhouetten het werk dRift van het Franse Ilotopie. Elk licht een individu, of eigenlijk: een verouderde vorm van een individu. Een schim van wie we zijn, of juist de ziel die ons maakt tot wie we zijn?

Silhouetten als een negatief van een schaduw Overdag weerkaatst het zonlicht tegen het transparante plastic van de honderd silhouetten in het Rijsterborgherpark. Een interessant spektakel, dat niet alleen mooi, maar ook nuttig is. De energie hebben ze nodig om in het donker licht te geven. Daarmee ontstaat zowel overdag als ’s avonds een opvallende installatie in het water, dat ’s nachts zo glad is als een spiegel. In het water zie je de gebouwen

waar de silhouetten met elk briesje zachtjes langs bewegen. Groepjes mensen klonteren samen, maar ze doen dat op een ongebruikelijk oppervlak: het water. Het effect is even herkenbaar als vervreemdend. “De silhouetten brengen de individuen van de samenleving tot leven. We veranderen en verliezen onze oude vorm. Wat doen we daarmee?” Dominique Noel, de bedenker van het werk, liet zich inspireren door de

snel veranderende maatschappij. “Het gaat verder dan verandering. Het is eerder een omwenteling.” Een actueel thema, dat in het licht van de pandemie nog relevanter werd. “De pandemie geeft dRift een speciale betekenis. De silhouetten echoën de mensen die dit jaar niet hun normale leven konden leiden.” In dat licht kreeg het werk voor Deventer Op Stelten ook een symbolische betekenis, vertelt Dominique. Waar de organisatie gewend is om 125.000 bezoekers te verwelkomen, is het nu slechts een fractie. “De figuren staan dan ook symbool voor de mensen die er dit jaar niet bij konden zijn vanwege de beperkingen.” Je kunt de silhouetten zien als negatieven van een schaduw. “Als je door de zon loopt, loopt er altijd een zwart silhouet met je mee. Hier zijn ze niet zwart, maar geven ze licht.” Dat geeft het werk een positieve boodschap. We veranderen, we doen onze huid uit als een jas en laten hem achter, maar dat proces is ook iets goeds. We ontwikkelen. Dominique houdt er niet van om een specifieke ​​ betekenis aan haar werk te geven. “Het is aan de toeschouwer om zijn interpretatie eraan te geven en zijn eigen verhaal te vertellen.” Daarom loopt ze tijdens het festival ook enkele dagen rond om te proeven hoe haar werk wordt ontvangen en welke verhalen er loskomen. “Er zit voor iedereen iets poëtisch in de manier waarop men verandert. Daarover in gesprek gaan, met elkaar of met jezelf, dat is het doel.” ■ ‘dRift’ van Ilotopie is doorlopend te zien in de Buitengracht (Rijsterborgherpark/Singel) van 2 t/m 11 juli. Hier zijn geen tickets voor nodig.

TIP

Theaterwandeling Een Blauwe Vogel In de hal staat een lege kooi. Het deurtje staat open. Blauwe pluimpjes dwarrelen in het rond. De straten hangen vol met affiches: ‘Gezocht: Blauwe Vogel’. Met je mobiel in de aanslag haast je je naar het vertrekpunt van deze theaterwandeling.

Ook te zien op het Vogeleiland: De kunstwandeling Eilandje, te herkennen aan blauwe vogelmuntjes en gaat langs nieuwe kunstwerken van vijf Deventer kunstenaars. Het thema van Eilandje is dit jaar hoe wij ons tot de natuur verhouden. ■

‘Een Blauwe Vogel’ is een theatrale wandeling vol figuren, vertellingen en liedjes. Je wandelt van nest naar nest en ontdekt via filmpjes het verhaal van kleine Mo, een hek en een tuin en natuurlijk… Een blauwe vogel.

De Eilandje-trommel met meer informatie en minikunstobjecten te koop bij Parkcafé Mees en het VVV op Brink 89 voor € 4,95.

Het verhaal is geïnspireerd op het wereldberoemde sprookje van de enige Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck en op de vele legendes over blauwe vogels als brengers van geluk. Een wandeling voor het gezin en zelfs meerdere keren te doen, want het verhaal loopt langs verschillende sporen. En wie weet vinden de kinderen aan het einde wel echt een blauwe vogel? ■

Ook te zien in de Buitengracht: kunstproject ‘WHY?’ van Karin ter Waarbeek als onderdeel van de IJsselbiënnale 2021. Op het water staan 8 stoelen in een kaarsrechte lijn op een vloer van gras. De stoelen vormen een gemêleerd publiek, dat stilzwijgend, strak voor zich uitkijkt naar hetgeen zich voor haar ogen afspeelt. ■ Meer informatie: www.ijsselbiennale.nl

foto: Jana Roos

De wandeling ‘Een Blauwe Vogel’ is doorlopend te wandelen van 2 t/m 11 juli, start bij de Schouwburg en loopt door het Rijsterborgherpark. Hier zijn geen tickets voor nodig.


Deventer op Stelten Dit geweldige cultuurevenement zet Overijssel op de kaart!


9

Beelden vertellen een verhaal. En dat is meestal geen mooi of vrolijk verhaal. Nathalie Pernette choreografeerde La Figure de l’Érosion met die verdrietige verhalen in haar achterhoofd. “Het gaat om het monument en de herinnering.”

Cie Pernette laat de geschiedenis kraken Nathalie is gefascineerd door onbeweeglijkheid. Niet voor niets maakte ze een trilogie genaamd Une Pierre presque Immobile (vertaling: ‘Een bijna onbeweeglijke steen’). “Ik ben een danser en kan alleen maar dromen over onbeweeglijkheid. Misschien komt daar de fascinatie wel vandaan.” La Figure de l’Èrosion is het sluitstuk van het drieluik, waarin kleine bewegingen grote verhalen vertellen. “Ik wil dat het publiek ook even kan dromen. Alsof ze naar een boom of een prachtige bloem hebben zitten staren.”

Onbeweeglijk steen De dans, de bewegingen, ze gaan twee richtingen op. De eerste is het steen. Want hoe onbeweeglijk ook, het blijft een dynamisch materiaal. Steen vergaat. “Steen kan exploderen. Letterlijk kraken.” Exploderen? Nathalie lacht. “We vroegen het aan wetenschappers: wat gebeurt er met steen na duizenden jaren? Alle vormen komen terug in de dans.” De andere richting is het menselijke. Daarvoor bestudeerden Nathalie en haar gevolg talloze standbeelden uit alle hoeken van Europa. “Ook veel communistische beelden. Ik reisde af naar Hongarije om daar werken te fotograferen. We leenden beelden. En we combineerden alles tot een dans die past bij Europa’s moderne geschiedenis.”

Geschiedenis als leidraad Die geschiedenis en de verhalen, dat is de leidraad. Want het baarde Nathalie zorgen dat die vergeten wordt. “Ik werk met jonge mensen en het viel me op dat ze belangrijke dingen niet wisten. Over de bommen in Hiroshima en Nagasaki. Of Auschwitz in de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn ontzettend belangrijke gebeurtenissen.” Het staat haar na aan het hart. “Vergeten dat het heeft bestaan is één ding, maar we moeten ons beseffen dat zulke dingen opnieuw kunnen gebeuren. Ik zie het nu zelf in Frankrijk, verschillende regio’s die elkaar de tent uit jagen. Bourgondië versus Normandië. Maar ook zwart tegen wit, oud tegen jong.”

Bergkerk als setting Het resultaat is een intrigerende dans die beweeglijkheid met onbeweeglijkheid combineert. Met een passende setting: de Bergkerk. Waar het collectieve geheugen en spiritualiteit samenkomen, zegt Nathalie. “Niet voor niets werd de show ontworpen voor het Pantheon, een ruimte vol karakter en ongelofelijke persoonlijkheden. Een kerk past hier perfect bij.” ■ ‘La Figure de l'Érosion’ van Cie Pernette duurt 50 minuten en is van 9 t/m 11 juli te zien in de Bergkerk. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

foto: Emmanuelle Tricoire

Laat je hoofd tollen bij Yin Zéro. Twee dansers brengen het publiek volledig in trance door ballen over hun tollende lichamen te rollen. Ze wervelen symbiotisch om elkaar en om zichzelf, waardoor je de kans krijgt de mannen uitgebreid te bestuderen.

Cie Monad brengt je in een tollende trance Bijna een half uur lang draaien de dansers van Cie Monad om hun as. Daarmee maken ze zichtbaar wat normaal onzichtbaar is: hun flanken, hun achterkant. Steeds draaien de lichamen. Hun rokken zwieren. En toch zullen ze soms ook stilstaan. Er is geen voor, achter, links of rechts meer, alleen de as. Bereid je voor op een hypnotische voorstelling. ■

foto: Michel Petit

‘Yin Zéro’ van Cie Mondad duurt 25 minuten en is te zien van 2 t/m 4 juli in de Bergkerk. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.


jij Voor elke boodschap die wil verspreiden, vind je bij te Drukwerkdeal.nl het perfec tot drukwerk. Van SPANDOEKEN T-SHIRTS, van BEACHFLAGS tot BEDRUKTE TENTEN en nog 12.397 ANDERE PRODUCTEN: als je het kunt bedrukken, kunnen wij het maken!

Altijd de beste deal Snel, sneller, snelst! Gewoon goed gedrukt Geen gedoe Al meer dan 15 jaar superbetrouwbaar

#laatzienwiejebent


11

Twee mannen in een grijze Twingo gedragen zich opvallend verdacht. Ze zijn op een missie, gaan ze het redden? In de woordeloze voorstelling Goodbye Persil zingt l’Arbre à Vache een lofzang op broederschap, verhalen die we verzinnen en op het leven.

Ode aan broederschap in Goodbye Persil In deze grappige en verrassende show werken twee broers samen aan een missie. Daarvoor hebben ze discretie, kundigheid en een uitstekende samenwerking nodig. Het resultaat is Goodbye Persil: een ontroerend verhaal waar geen woord aan te pas komt. ■ ‘Goodbye Persil’ van Cie L'Arbre à Vache duurt 45 minuten en is van 9 t/m 11 juli te zien op het parkeerterrein aan de Sluisstraat. Leeftijd: volwassenen en 8+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

foto: Rue Viencent Vanhecke

Wie kijkt er niet graag naar een onhandige monsieur foto: Ras Prod

die in driedelig pak het onmogelijke voor elkaar probeert te krijgen? In de

15ft6 laat zien wat je allemaal kunt met wat oude

voorstelling Deux secondes!

sportmaterialen en een beetje tape. In hun acrobatische

zien we hoe onze protagonist

spektakel brengen ze een absurde reflectie op de sportwereld.

hilarische avonturen beleeft

15feet6 is creatief met tape en polsstokken In League & Legend vecht 15feet6 het uit op de grasmat. Het begon met aan elkaar getapete polsstokken, maar dat liep een beetje uit de hand. Steeds vond het trio weer nieuwe sportmaterialen die met behulp van tape, polsstokken, bascule, Chinese mast en Russian bar getransformeerd konden worden tot een circusact.

Het resultaat? Een acrobatische show die bestaat uit bewegingen uit de sportwereld. Zo breken ze elk record op weg naar de top. ■ ‘League en Legend’ van 15ft6 duurt 40 minuten en is van 9 t/m 11 juli te zien in Burgerhaven. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

met een bekend object uit de moderne tijd.

Een doos met ‘Niet openmaken’: wat kan er misgaan? De kleine meneer, oftewel Le Petit Monsieur, beleeft al jaren vele avonturen met moderne voorwerpen. Hij stuit op zijn doos van Pandora: wat zou er nu weer in zitten? ‘Niet openmaken’, staat er nog op. Eén ding is zeker: het is een object dat nog maar kort ons dagelijks leven is binnengedrongen. Technologisch briljant, ongelofelijk comfortabel en toch zo sluw. Met Le Petit Monsieur beleef je straattheater voor alle leeftijden. ■ ‘Deux secondes!’ van Cie du Petit Monsieur duurt 30 minuten en is te zien van 2 t/m 4 juli op het Boreeltuin. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.


DEVENTER OP STELTEN

Authentiek ingerichte koffie- en theeschenkerij. Met verse koek uit de oven en verkoop van alle soorten Deventer Koek en leuke, originele cadeauartikelen!

www.deventerkoekwinkel.nl

Bij inlevering van deze bon ontvangt u tijdens Deventer op Stelten een doos Geschenk Bijtjes voor €2,50 ipv €3,25

Actie:

Actie:

Brink 84 7411 BX Deventer Tel.: +31 570 614246 info@deventerkoekwinkel.nl

Wonen in de historische binnenstad van Deventer? SCHRIJFT U ZICH IN ALS WONINGZOEKENDE: WWW.NVBERGKWARTIER.NL/INSCHRIJVEN B E R G S T R A AT 5 3 | 7 4 1 1 E S D E V E N T E R | T: 0 5 7 0 - 6 0 0 2 8 2 I N F O @ N V B E R G K WA R T I E R . N L | W W W. N V B E R G K WA R T I E R . N L

Petraum

Veelzijdig in techniek elektra gas Water VerWarming sanitair dak-

en

zinkWerk

Assendorp

Menstraat 24-28 7411 EZ Deventer T 0570 613 001

A s s e n d o r p installateurs werken voor overheden - particulieren en bedrijven maar vooral met energie!


13

Gemis: nooit eerder werd een en dezelfde emotie zo massaal gevoeld. Circus Ronaldo creëerde met Applaus een indrukwekkende voorstelling waarin dat gevoel er mag zijn. Het publiek ervaart wat de pandemie met circusartiesten doet. En voelt het zelf ook. We moeten écht wat meer luieren. Niets doen. Of nee, dat móeten we vooral niet, maar theatermaker Pieter Post wil het je wel graag meegeven. In de wandeling die hij ontwikkelde voor Deventer Op Stelten neemt hij je mee op een kruisweg: langs alle dingen die móeten en je niet meer zou moeten.

Wandelen over de kruisweg naar het nietsdoen Het maakte hem soms wel een beetje boos. Of beter gezegd, verontwaardigd, over de manier waarop we leven. “Zijn we nou helemaal gek?” Pieter las het boek Recht op Luiheid van de Fransman Paul Lafargue voor zijn voorstelling De Schildpad – Niets doen is hard werken. Een boek dat zo actueel was, dat het zo op de bestsellerlijst kan van 2021. Het werd alleen gepubliceerd in 1848. “Er is dus helemaal niets veranderd.”

Absurd Het begon allemaal met die bewuste voorstelling. “Daarvoor deed ik een studie naar niets doen en lui zijn. Dat is helemaal uit de hand gelopen.” Het bleek zo’n actueel thema, dat hij de boeken die erover verschenen bijna niet bij kon houden. “We waren onszelf al compleet voorbij aan het lopen. Er bleven maar boeken over verschijnen. En toen kwam corona en toen werd het helemaal absurd.” Het medicijn tegen al die stress? “In bijna alle boeken stond op nummer één: wandelen. Het is hét medicijn tegen verveling, het helpt je onthaasten.” En omdat hij zelf een fervent wandelaar is, leek het ontwikkelen van een anti-stresswandeling meer dan logisch.

Kruisweg “Wat ontstond is een rare, vreemde kruisweg. Een soort lijdensweg. Je loopt langs 15 staties en bij elke statie lees je een stuk uit het boekje. Daarin stel ik vragen. Die gaan over reizen, smartphones, wandelen, lui zijn, Wabi-Sabi, flaneren en ook burgerlijke

ongehoorzaamheid.” Zo zal Pieter je op enig moment vragen om even op een bankje te gaan zitten. Of de tijd te nemen om dingen te zien die je normaal niet ziet. Na de wandeling van 10 kilometer – Pieter verwacht dat je er zo’n tweeëneenhalf à drie uur mee bezig bent, het mag ook langer – mag je je eigen ‘zondes’ vergeven. Dingen die je doet waarover je je schuldig voelt.

Schuldgevoel Want inherent aan al dat moeten is het schuldgevoel. “We zijn een heel calvinistisch volkje. Niets doen hoort niet. Dat is al sinds de invoering van de werkdag en de werkweek. We werken heel hard en we hebben moeite met onthaasten, met niets doen. Er bestaat zelfs een vrijetijdsindustrie. Dus zelfs onze vrije tijd moeten we nuttig besteden.” Natuurlijk móet je helemaal niets van Pieter. “Ik wil mensen er alleen op attenderen. Het medicijn is wandelen en relativeren, lachen. Dus lach er ook vooral om.” ■ De wandeling ‘Wandelen met een Schildpad’ van Pieter Post Productions van ca. 10 km is aan de hand van een boekje doorlopend te wandelen van 2 t/m 11 juli. Voor het reserveren van tijdsblok, zie pagina 15. De voorstelling ‘De Schildpad – Niets doen is hard werken’ duurt 35 minuten en is van 8 t/m 11 juli te zien in de tuin van Beijer Hovenier (Rozergaarderweg). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

‘Applaus is de enige voorstelling waarin er nooit wordt geapplaudisseerd’ Danny Ronaldo, een zevende generatie circusartiest, had er nooit over nagedacht dat zoiets zou kunnen gebeuren. “Ik heb weleens wakker gelegen. Zal mijn smaak altijd blijven bestaan? Zal ik ooit stoppen met mezelf te zijn? Maar ik heb er geen seconde over nagedacht dat we ooit verboden zouden worden om te spelen. Dat we geen tickets meer mógen verkopen. Niet in België of in Nederland, maar over de hele wereld.”

Kinderlijke trots De pandemie heeft Danny diep geraakt. “Mijn kinderlijke trots, ik heb het gevoel dat die weg is. Het circus, dat maakt dat ik iemand ben. Ik heb een flinke deuk opgelopen. Zo breekbaar ben ik dan.” Het publiek voelt die fragiliteit in Applaus. De voorstelling voert langs een sfeervolle ruimte van zeven woonwagens waar circusartiesten hun tijd verdoen. Ze zitten vast, mogen nergens heen. Ze kunnen niet spelen. Worden niet gezien. En iedere artiest uit die emotie anders. “Het voelt op momenten zelfs gênant”, vertelt Danny. “Je staat oog in oog met het personage, je bent in zijn huis. Je voelt die kwetsbaarheid.”

Geen piste Het publiek, dat elke acht minuten in zogenaamde bubbels langs het traject gaat, ziet circus zoals het dat nog nooit

zag. De ingang van de circustent, die zul je nooit betreden. Geen piste, geen schwungs. “We konden niet een voorstelling maken met de oh’s en ah’s. Dan zouden we liegen. We konden niet doen alsof alles is zoals vroeger. Dat zal het nooit meer zijn.” De personages zijn gebaseerd op echte verhalen van circusartiesten. Danny sprak talloze collega’s en volgde de reacties op social media. “Er was een grote verscheidenheid aan hoe mensen met het virus omgaan. Van verslagenheid tot strijdbaarheid en alle variaties daartussen.”

Gemis Applaus gaat dan ook over emotie. Emotie van de artiest, emotie van de toeschouwer. “Het is ons doel om het publiek die emotie zelf te laten beleven. En deze voorstelling gaat over gemis. We wilden dat toestaan, dat het publiek ook iets mist.” Wat rest is een ontroerende voorstelling zonder climax. “De titel is dan ook heel paradoxaal. Het is onze enige voorstelling waarin er nooit wordt geapplaudisseerd.” ■ ‘Applaus’ van Circus Ronaldo duurt 48 minuten en is van dinsdag 6 t/m zondag 11 juli te zien in het Worpplantsoen. De voorstelling is niet rolstoeltoegankelijk. Leeftijd: volwassenen en 5+.

foto: Frauke Verreyde


14

PROGRAMMA ‘Deventer Op Stelten’ 2021 – Binnen de Perken

ra at st ol en

u br s yn

lindenplein

17

ge

rti

m

g ee st

r te os klo

18

in ple

n ge

t gs er nb de or no

g mu

r ke e st

an

ha

r ba

e te

tr

17 T he Double Collective – One of Each Dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli: 16.00 en 19.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 7 Z wermers - Pan~//Catwalk Donderdag 8 juli: 16.30, 19.00 en 21.00 (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 5 W ordbites silent poetry disco Dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli: 15, 16, 17, 18 en 19 uur Tickets: € 3.50 per persoon (max. 16 personen per voorstelling)

s papen

dRift van Ilotopie

bu

r

e n de

lin

6 B abok – ReFlex Woensdag 7 en donderdag 8 juli: 15.00-17.00 en 20.00-22.00 uur (start om de 15 minuten) (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 17 C ie 3.6/3.4 – L’Homme V Maandag 5 t/m woensdag 7 juli: 17.30 en 20.30 uur Tickets: € 3.50 per persoon ... Cie Woest – Lucky Shots Woensdag 7 en donderdag 8 juli: 17.00 en 20.00 uur (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon (locatie volgt op ticket) 19 C ircus Ronaldo – Applaus Dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli: 17.00–22.00 uur (start om de 8 minuten) (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets per ‘bubbel’ van max. 6 personen á € 14,-. 4 d ie.f – NIETS Maandag 5 t/m donderdag 8 juli: 15.30-17.00 en 19.30-21.00 uur (start om de 10 minuten) (zie ook 2 t/m 4 en 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon of duo 14 D ie Verdammte Spielerei – Herneming Dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli: 17.00, 19.30 en 21.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 22 E xoot – AnimatronieK Dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli: 15.30-17.30 en 20.00-22.00 uur (doorlopend) (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 13 Iris Carta – a Tea Ritual Dinsdag 6 juli: 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 en 18 uur Woensdag 7 juli: 10, 11, 12, 14, 15, 16 en 17 uur Donderdag 8 juli: 11, 12, 14, 15, 16 en 17 uur (zie ook 2 t/m 4 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 10 P ieter Post Productions – De Schilpad Donderdag 8 juli: 19.30 en 21.30 uur (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon

aa gr

t aa tr

ns re

d er

(ticketverkoop start 21 juni)

an fv

t aa tr

MA 5 T/M DO 8

el ng si g er at ra nb st de o r l o ke no ic tw n va

d on

20 M uziektheater BOT – KLAP Vrijdag 2 juli: 19.30 (voorpremière) Zaterdag 3 (première) en zondag 4 juli: 19.30 en 21.30 uur Tickets: € 3.50 per persoon 11 C ie du Petit Monsieur Deux Secondes! Vrijdag 2 juli: 17.00 en 20.00 uur Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 14.00 en 17.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 12 C ie Monad - Yin Zéro Vrijdag 2 t/m zondag 4 juli: 19.30 en 21.30 uur Tickets: € 3.50 per persoon 4 d ie.f – NIETS vrijdag 2 t/m zondag 4 juli: 15.30-17.00 en 19.30-21.00 uur (start om de 10 minuten) (zie ook 5 t/m 8 en 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon of duo 13 Iris Carta – a Tea Ritual Vrijdag 2 juli: 11, 12, 14, 15, 16 en 17 uur Zaterdag 3 juli: 10, 11, 12, 14, 15, 16 en 17 uur Zondag 4 juli: 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 en 18 uur (zie ook 6 t/m 8 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 8 K not on Hands - Brace for Impact Vrijdag 2 juli: 17.00 en 19.00 uur Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 15.00 en 17.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 8 M arta & Kim – Engel Vrijdag 2 t/m zondag 4 juli: 20.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 3 P anama Pictures – Stripped Vrijdag 2 juli: 21.00 uur Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 20.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 3 P anama Pictures – Sometimes it’s not your fault Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 14.00 en 16.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 8 S onja Volmer – WENTEL Vrijdag 2 juli: 15.00-21.00 uur (doorlopend) Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 12.00-18.00 uur (doorlopend) (zie ook 9 t/m 11 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 3 Tall Tales Company – Square Two Vrijdag 2 juli: 15.30, 17.30 en 21.00 uur Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 13.00, 15.00 en 17.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon (max. 15 personen per voorstelling)

16 TOF Théâtre - Dans l'atelier Vrijdag 2 juli: 16.00 en 17.00 uur Zaterdag 3 en zondag 4 juli: 14.00, 15.00 en 16.00 uur

P4

ns so ib

(ticketverkoop start 18 juni)

Voor de installatie dRift van Ilotopie, de wandeling ‘Een Blauwe Vogel’ en de voorstelling The Tube van TAMTAM objectentheater zijn géén tickets nodig.

n bi

.g

VR 2 T/M ZO 4

l ge sin n ne

De tickets werken in combinatie met de app Close, om zo te kunnen voorzien in specifieke informatie per voorstelling en het ticket vooraf te bevestigen n.a.v. de gezondheidscheck/vragen rondom corona.

lle we jes kap

Tickets kunnen besteld worden via www.deventeropstelten.nl. Omdat er slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar is gaat de verkoop in delen in: ■ ti cketverkoop voor 2 t/m 4 juli start op vrijdag 18 juni ■ ti cketverkoop voor 5 t/m 8 juli start op maandag 21 juni ■ ti cketverkoop voor 9 t/m 11 juli start op woensdag 23 juni

singel

t.g

Voor de meeste voorstellingen tijdens Deventer Op Stelten 2021 – Binnen de Perken dient vooraf een ticket gekocht te worden. Tickets kosten € 3,50, bij aanvang van de voorstelling ontvangt u hiervoor een consumptiemunt te besteden bij de horeca in de Deventer binnenstad (incl. IJsselhotel, DAVO, Burgerhaven).

2

m

Toegang en tickets

1

VR 9 T/M ZO 11 (ticketverkoop start 23 juni)

20 1 5ft6 - League & Legend Vrijdag 9 juli: 19.00 en 21.30 uur Zaterdag 10 en zondag 11 juli: 12.30 en 15.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon 16 A drey et moi - Trip Tout Petit Zaterdag 10 en zondag 11 juli: 12.00-14.00 en 15.00-17.00 uur (start om de 15 minuten) Tickets: € 3.50, geldig voor maximaal 4 personen (per ‘bubbel’) 18 A rch8 - No man is an island Vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 16.00, 17.30 en 19.30 uur Zondag 11 juli: 12.30, 14.00 en 15.30 uur Tickets: € 3.50 per persoon 12 C ie Pernette - La Figure de l'Érosion Vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 16.00 en 20.00 uur Zondag 11 juli: 14.00 uur Tickets: € 3.50 per persoon ... C ie Woest – Lucky Shots vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 17.00 en 20.00 uur zondag 11 juli: 13.00 en 16.00 uur (zie ook 7 en 8 juli) Tickets: € 3.50 per persoon (locatie volgt op ticket) 17 C ie Yann Lheureux Vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 19.30 en 21.30 uur Zondag 11 juli: 13.30 en 15.30 uur Tickets: € 3.50 per persoon 19 C ircus Ronaldo – Applaus vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 17.00–22.00 uur (start om de 8 minuten) zondag 11 juli: 12.00-17.00 uur (start om de 8 minuten) (zie ook 5 t/m 8 juli) Tickets per ‘bubbel’ van max. 6 personen á € 14,-.

19

P6 6 B abok – ReFlex vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 15.00-17.00 en 20.00-22.00 uur zondag 11 juli: 12.00-14.00 en 15.00-17.00 uur (start om de 15 minuten) (zie ook 7 en 8 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 4 d ie.f – NIETS vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 15.30-17.00 en 19.30-21.00 uur zondag 11 juli: 12.30-14.00 uur en 15.00-16.30 uur (start om de 10 minuten) (zie ook 2 t/m 4 en 5 t/m 8 juli) Tickets: € 3.50 per persoon of duo 22 E xoot – AnimatronieK vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 16.00-18.00 en 21.00-23.00 uur zondag 11 juli: 12.00-14.00 en 15.00-17.00 uur (doorlopend) (zie ook 6 en 7 juli) Tickets: € 3.50 per persoon 8 G alapiat Cirque – Marathon Vrijdag 9 en zaterdag 10 juli: 21.00 uur Zondag 11 juli: 14.30 uur Tickets: € 3.50 per persoon

21 L 'Arb Vrijdag 9 19.30 en Zondag 11 Tickets: € 10 Piete De Schilp Vrijdag 9 19.30 en Zondag 11 (zie ook d Tickets: € 8 Sonj Vrijdag 9 (doorlope Zaterdag (doorlope zondag 11 (doorlope (zie ook 2 Tickets: € 7 Z wer Vrijdag 9 16.30, 19 Zondag 10 en 16.00 (zie ook 8 Tickets: €


15

P T @MBS

vogeleiland beestenmarkt

t

i

13

grote poot

br in

ra at

tr dam s

n boreelplei

T

kt houtmar

tra at

gol stra at

boreelplein

11

bergkerk plein

kazernestraat

12

t

men

stra at

hild gsc ber

rijkmanstraat ort dpo ang zan n gsh e ur kin F6 chter de m bok a a

m em

wel le

P2

g

u br

na mi lhe

wi

t aa str

at ra

21 ui ss t

oof d

20

st

am ra

sl pot h

22

t aa tr

s

ij er et gi

ra at

+

F

P3

bo te st r ra at za nd po ort

raat polst

laan

at tra

8 juli) € 3.50 per persoon

6

P

ns lle

le el w

bre à Vache – Goodbye Persil en zaterdag 10 juli: 21.30 uur 1 juli: 13.00 en 15.30 uur € 3.50 per persoon er Post Productions – pad juli en zaterdag 10 juli: 21.30 uur 1 juli: 13.00 en 16.00 uur donderdag 8 juli) € 3.50 per persoon ja Volmer – WENTEL juli: 15.00-21.00 uur end) 10 juli: 12.00-18.00 uur end) 1 juli: 12.00-17.00 uur end) 2 t/m 4 juli) € 3.50 per persoon rmers - Pan~//Catwalk en zaterdag 10 juli: 9.00 en 21.00 0 juli: 13.00, 14.30

ra at

roggestraa t

bergs traa

F5

rse str aa t

plaats

F3

Parkeren P1 Centrumgarage (Op de Keizer 1), centraal gelegen achter de HEMA (24 uur per dag open, T dus ook tijdens het festival) P2 Parkeergarage Brink P3 Parkeergarage De Boreel P4 Parkeergarage Stadspoort P5 Parkeergarage Stationsplein P6 Parkeerterrein De Worp P7 Parkeerterrein Handelskade P8 Parkeergarage Beestenmarkt

verze ts

prinse n

brink

tra at

bu

po lst

rsba an

ra at

eo ve rs

as se ns

pike u

ov er st

kle in

tr aa t

3

i

els ka de

ha

4

grote kerkhof

15 T

gr ot e

sp ijk er

ot po

ra at

as k se or ns te tra a

st

ra at

ra at op st bi ss ch ra at

ov er st

straat

wa ls

ng iv en ga

du

st ee g

tib be n

gr av en

e

P7

nd

P2 Openbaar vervoer Station (NS en bus) Vanaf het NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar het centrum. P4 Voetveer De worp is voor voetgangers teFbereiken 4 P5 via het pontje op: ma- vr: 8.00-23.00 uur P6 za: 9.00-23.00 uur zo: 10.00-23.00 uur Retour: € 1,70 (voetgangers), enkel: € 1,10, t/m 3 jaar gratis

n aa

e

eg te

as dr

n ei

7

ei n

ha

walstraat

14

we g

sl et rz ve

n sa

5

kl

m de ge

rote geert g

9 ov er st

te

ht ac gr

an ba rs

gr ot e

F2

T

rde r

leeuwenbrug

8

u ke pi

16

kl

at ra nieuwe markt

tr aa t

P1 T F3

at ra st op ch ss bi

at ra st e g en

F4 lamme van dieseplein pa ss ag e

aat str hof

er

ed en s

rte ko

stromarkt tr aa t

8

t eg aa tr tste ns re pon de oe br

pa pe ns

at ra

at tra ws eu ni

g ee

st

eg

r

23

sm de n er re ht de c a roe b

en

i

ku

ijn

g ba

at ra

tr rs pe

broederenplein

10

Ro zer gaa

k w gre eg v er -

ion s

h

t ws

eu ni

te eg

tr aa t

sin ge l

tr br n ink e z po sij an or a ts b tra op at op de ke de i ze ke r iz

do el en

la ng e

us en s

si jze nb aa n

P8 F 7

P5

keiz erst raa t

eg te ns e ag

at tra

le

de

kp oo rts

keiz erst raa t

s en

ijn

ed en s

bri n

sin ge lst

g ba

sm

st at

st nt so en pl a

at tra

s en ed sm

singe l

r

ng el

bo or st ee g

en si

s gamid ng s

bin n

sin ge l

F1

T

Vervoer en verblijf F1

el ng

si rg be

Fietsenstallingen F1 NS-station (gratis en bewaakt) F2 Keizerstraat (onbewaakt) F3 Op de Keizer (onbewaakt): F4 Lamme van Dieseplein (onbewaakt) F5 Brink (onbewaakt) F6 Zandpoort (onbewaakt) F7 Beestenmarkt (onbewaakt)

Eten en drinken Bij de VVV Deventer (Brink 89) is de gratis folder ‘Uit eten …inDeventer’ verkrijgbaar. Tijdens het festival zijn er tal van eetgelegenheden open, o.a. op en rondom de Brink en het Grote Kerkhof.

Meer informatie www.deventeropstelten.nl www.deventer.info

Toiletten T Zonder tickets

2 Ilotopie – dRift Doorlopend te zien in de Buitengracht (Rijsterborgherpark/ Singel) van 2 t/m 11 juli. 15 Piet Post Productions Wandelen met een Schildpad Van 2 t/m 11 juli. Reserveer gratis een boekje via www.deventeropstelten.nl. Het boekje is vervolgens op te halen bij de VVV Winkel of de infokiosk op het Grote Kerkhof. 9 T AMTAM objectentheater The Tube Vrijdag 2 t/m zaterdag 10 juli: 15.00-17.00 en 19.30-21.30 uur (doorlopend) Zondag 11 juli: 12.00-14.00 en 15.00-17.00 uur 8 W andeling Een Blauwe Vogel Van vrijdag 2 t/m zondag 11 juli tussen 12.00 – 21.00 uur Hier zijn geen tickets voor nodig. Deze wandeling werkt met QR-codes waar u een smartphone voor nodig heeft.

Speellocaties 1 Rijsterborgherpark 2 Buitengracht (Rijsterborgherpark/Singel) 3 Mimik (Achter de Muren Vispoort 8-10) 4 Stadhuistuin (via Grote Poot) 5 Carlos in Huis, dakterras (Hofstraat 13-15) 6 Van Marlehuis, tuin (ingang tussen Welle 20 en Welle 22) 7 Grote of Lebuinuskerk 8 Schouwburg (Leeuwenbrug 2) 9 Lange Bisschopstraat 50 10 Beijer Hovenier (Rozergaarderweg 4D) 11 Boreeltuin 12 Bergkerk (Bergkerkplein 1) 13 Kleine Overstraat, tuin (adres volgt op ticket) 14 Penninckshuis, kerkzaal (ingang via Spijkerboorsteeg) 15 Wandeling – start VVV Deventer (Brink 89) 16 Bibliotheek (Stromarkt 18) 17 Molenstraat (parkeerterrein) 18 ‘t Klooster 19 Worpplantsoen 20 Burgerhaven (St. Olafstraat 5) 21 Sluisstraathof (parkeerterrein) 22 Bergpoortstraat/Bergsingel 23 Burgerweeshuis, tuin (Bagijnenstraat 9)

Reguliere openbare toiletten zijn beschikbaar. Er zijn mindervalidentoiletten aanwezig bij: T VVV Winkel T Centrumgarage T HEMA

Weer ‘Deventer Op Stelten’ vindt grotendeels plaats in de openlucht. Bij regen verzoeken wij u vriendelijk om geen paraplu mee te nemen, maar een poncho. Bij slecht weer kan het zijn dat voorstellingen moeten worden geannuleerd. Als het heel warm is, raden wij u aan uw hoofd te bedekken en een flesje water mee te nemen.

Rolstoelgebruikers De meeste locaties zijn bereikbaar voor rolstoelgebruikers, met uitzondering van de voorstelling van Babok, Circus Ronaldo, Wordbites, Tall Tales Company en Iris Carta.

Informatie

i

i

 VV Deventer (Brink 89) V di t/m za 10.00-17.00, zo en ma 11.00-16.00 uur Infokiosk Grote Kerkhof tijdens festivaluren

Alarmnummer 112 Politie tel. 0900 8844


16

Wat doet de nabijheid van een ander met ons, nu we afstand gewend zijn? Babok onderzoekt het met de installatieperformance ReFlex. De ontmoeting in deze één-op-éénvoorstelling raakt en ontroert.

Babok raakt met intieme nabijheid Even ben je helemaal weg. Stap voor stap word je afgezonderd van de buitenwereld. Letterlijk. Zodat je helemaal gefocust bent op de doos waarin je zit. Er is donker, er is licht, er is spiegeling, je wordt teruggeworpen op jezelf en er is een korte ontmoeting met de ander. En die is heel dichtbij.

Direct contact In het straattheater van Babok, bestaande uit Guido Bevers en Carina de Wit, is nabijheid altijd essentieel, vertelt Guido. “Ons werk bestaat uit direct contact tussen spelers en publiek. Maar toen kwam corona en ging het over afstand en mondkapjes. Hoe gingen we dat in godsnaam doen?” Een hoofdbreken. “Maar wat nou als we een plastic bak over iemands hoofd zetten?” Iemand

riep het als grap, vertelt Guido, maar ze gingen erop door. “Het is een vrij directe manier om een coronabesmetting te voorkomen. Maar die plastic bak biedt ons ook mogelijkheden. We kunnen zo ineens heel dichtbij komen.”

Theatrale streling Tijdens het proces kreeg de vorm ook steeds meer inhoud. “Het raakt aan wat corona met ons doet. We willen allemaal dichtbij zijn. We willen wat nu niet meer kan”, legt Guido uit. Babok legt dat gemis bloot met ReFlex. Eén bezoeker omschreef de ervaring als een ‘theatrale streling’. “Het is zo’n simpele opzet, bijna abstract. Het is klein en dichtbij.” Eenmaal aan het repeteren voelden Guido en Carina het zelf ook. “We werden erdoor geraakt. We hebben een relatie, maar in deze setting word je toch op een andere manier

met elkaar geconfronteerd. We hebben nog nooit op deze manier elkaars gezicht ervaren, of een hand of zo.”

Confronterend en waardevol Kleinschalig zijn hun voorstellingen altijd, maar ook de één-op-éénsetting is nieuw voor ze. Met ReFlex ontstaat er een confronterende en waardevolle ervaring, precies wat bij Babok past. En wat in deze tijd past – het coronatijdperk. “Zonder corona hadden we dit nooit zo ontwikkeld.” ■ De 1-op-1 voorstelling ‘ReFlex’ van Babok duurt 12 minuten en is te zien van woensdag 7 t/m zondag 11 juli in de tuin van het Van Marlehuis. De voorstelling is niet rolstoeltoegankelijk. Leeftijd: 16+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

De pandemie werd hun muze. Doordat er ineens niets was – geen theater, geen voorstelling - ontstond er iets: die.f. Een samenwerking tussen ief Gilis en Dieter Missiaen. Samen bedachten ze de installatie ‘NIETS’, waarin ze spelen met afstand, nabijheid en tijd.

die.f laat je NIETS beleven


17

Onverdeelde aandacht geven en krijgen: we lijken het allemaal verleerd te zijn. In Het theeritueel van Iris Carta krijg je één op één haar volledige aandacht. Wat je ermee doet is aan jou. Een intense en ontroerende ervaring die je verbinding laat voelen te midden van een pandemie.

Een betekenisvol kopje thee met Iris Carta Pionierswerk, zo noemt Iris haar werk als ritueelontwerper en -begeleider. Haar halfSardijnse achtergrond leidde de acrobate en danser naar een compleet andere kunstvorm: het ritueel. “Ik houd er niet van om mijn werk te labelen, maar dat blijkt soms een uitdaging in de kunstsector. Is het dans, theater, een installatie? Een ritueel? Mag het ook allemaal zijn?”

Moed

Dieter onderzocht al jaren hoe hij dichter bij zijn publiek kon komen. Dat onderzoek kreeg in maart 2020 ineens een geheel nieuwe lading. Nabijheid werd taboe. En alles viel stil.

Bioboer Dieter vond werk bij een bioboer, maar ging ook verder in gesprek met ief over deze bijzondere periode. Daarin raakten de twee geïnspireerd: wat als we deze pandemie eens als inspiratie gebruiken voor een installatie? Ze spraken iedere dag, soms wel uren. “Die lelijke plexiplaten, kunnen we daar iets mee?” Nee, was het antwoord. Echt te lelijk. Op sociale media zetten ze een oproep: of iemand nog glazen binnendeuren had? Ja, klonk het massaal. En ze waren vijftig glazen binnendeuren rijker.

Ongemakkelijk dichtbij De deuren hebben een belangrijke functie: ze brengen toeschouwer en artiest dicht bij elkaar. Ongemakkelijk dichtbij, misschien wel. Dichterbij dan we gewend zijn. “Je zit bijna met je neus tegen het glas.” Ook speelt tijd een belangrijke rol in de installatie, vertelt Dieter. “De coronatijd heeft ons verder doen nadenken. We waren vaak aan het wachten. Wachten tot dingen weer opengaan, wachten in de rij.” Dat wachten komt terug in de voorstelling. Alles gaat langzaam.

Eigen bubbel In NIETS ga je zitten, iedereen in zijn eigen bubbel. De doeken achter je gaan langzaam dicht, de doeken voor je langzaam omhoog. Dan sta je oog in oog met de artiest en de medetoeschouwers. In een korte performance ervaar je NIETS. En dat niets, dat is ook iets, zegt Dieter. “Het is meer dan niks. We spelen met die verwachting.” Veel wil hij er niet over uitweiden, behalve dat er verbinding ontstaat. “Het is heel subtiel. Iets kleins, iets poëtisch. En je gaat ook niet met niets weg.” ■ De voorstelling ‘NIETS’ van die.f duurt 7 minuten en is te zien van vrijdag 2 t/m zondag 11 juli in de tuin naast het Stadhuis (ingang via Grote Poot). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Spannend, dat is het zeker. Want nog nooit eerder stond er zo’n project op het programma van Deventer Op Stelten. Iris is dankbaar. “Het vergt moed om zoiets te programmeren, maar ook om er naartoe te gaan. Ik wil graag zeggen: je gaat wel alleen, maar je bent nooit alleen. Je hoeft je niet eenzaam te voelen.” De notie van eenzaamheid wordt niet gemeden in het ritueel. “Het is een steeds actueler thema en megamenselijk. Als persoon weet ik wat eenzaamheid is. Je hoeft niet bang te zijn, ik neem de tijd om onverdeelde aandacht te geven. Aandacht die in deze tijd heel kostbaar is. We staan op gelijke hoogte en zitten aan een theetafel.”

Klei Het is dan ook niet verrassend dat ook de pandemie een inspiratiebron is voor het werk. Vanuit haar zoektocht naar verbinding en het gevoel van thuiskomen ontstond vorig jaar een driedelig, coronaproof project: To Mould A Better Future Together, waarin klei een centrale rol speelt. Het

theeritueel is daarvan het derde en laatste deel. De kopjes waaruit de thee wordt gedronken, zijn namelijk gemaakt van klei met een verhaal. Toen die nog uit één stuk bestond, lag het in het midden van een labyrint in de Gentse Floraliënhal, in de zomer van 2020. “We stopten er een microfoontje in en vroegen mensen om hun gemis en hun wensen uit te spreken. Zo werd aanraking genoemd, en van daaruit de wens om iedere dag betekenisvolle aanraking te ervaren.”

Deelritueeltjes De klei werd vervolgens in bolletjes gesneden en verdeeld over Gentse gezinnen, die er theekopjes van maakten. “Kinderen konden samen met hun ouders met hun handjes in de klei praten over de pandemie. Over hun eigen wensen en angsten. Eigenlijk kleine deelritueeltjes.” Iris glazuurde de theekopjes en neemt ze nu mee naar Deventer. “De kopjes zitten vol wensen en met de thee die je drinkt belichaam je die wensen. In het theeritueel bespreken we die wensen opnieuw en komen er weer nieuwe verhalen los. Zo blijft het project maar draaien, zoals een perpetuum mobile.” ■ De 1-op-1 voorstelling ‘a Tea Ritual’ van Iris Carta duurt ca. 40 minuten en is te beleven van 2 t/m 4 juli en 6 t/m 8 juli. De voorstelling is niet rolstoeltoegankelijk. Leeftijd: 18+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.


!

INSPIRERENDE

PROJECTEN in Deventer

Thijs Steenbrugge

Vakman GWW

Steenbrugge

WIJ ZETTEN DEVENTER GRAAG Vestingkwartier

Spijkvoorderenk

OP STELTEN! Onderhoud of (her)inrichten van de openbare ruimte? Met het grootste gemak zetten we alles op zijn kop. Met respect voor de omgeving en zonder ‘theater’ resulteert dit altijd in iets moois!

dusseldorp.nu

Mr. H.F. de Boerlaan 30 | 7417 DA Deventer | T (0570) 504250 | E info@le-clercq.nl | www.le-clercq.nl

WIJ MAKEN VOOR U DEVENTER NOG KNAPPER. uw Aangenaam. Wij zijn asfaltploeg van het Rijsterborgerpark.

Eindelijk, het mag weer! Wij hebben hier extra t duurzaam asfalt toegepas met lijnzaadolie.

We wensen je veel plezier bij Deventer op Stelten! Prettig huren in Deventer

eigenbouw.nl


19

Liefdevol en beheerst zien we een BMX’er zijn fiets bespelen. Hij zoekt de grenzen van de mechanica, een spel dat lijkt op een solo. Maar dan zwelt de muziek aan. Een cello maakt van deze dans een duet. Een sensueel en intiem samenspel waarbij een nieuwe entiteit ontstaat: L’Homme V.

Een fiets, een cello: een voorstelling

foto: Aristos Iatrou

Toen de Nederlandse choreograaf Dalton Jansen danser Gihan Koster tegenkwam, viel de treffende gelijkenis met oud-collega

In de dansvoorstelling L’Homme V. ontstaat een verhouding tussen melodie en mechanica. Vincent Warin op de BMX, Matthieu Buchaniek op de cello. Eerst energiek en opzwepend, daarna kalm en sensueel.

Terencio Douw hem meteen op. Getriggerd door hun bijna identieke uiterlijk en expliciete bewegingstaal,

In de dans van choreograaf Cyrille Musy vinden de twee poëzie tussen absurditeiten en realiteiten. Een memorabel duet. ■ De voorstelling ‘L'Homme V’ van Cie 3.6/3.4 duurt 30 minuten en is te zien van 5 t/m 7 juli op het parkeerterrein aan de Molenstraat (ingang via Muggeplein). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

besloot hij een stuk te maken voor deze twee dansers genaamd The Double.

foto: Studiomarks

Waar klassieke en moderne dans de straat ontmoeten: dat is waar de dansvoorstelling Flagrant Délire zich begeeft. In een solovoorstelling van danser Louis Davion zien we een spannende interpretatie van de mythe van Icarus.

Parkour en hiphop op de klassieke tonen van Vivaldi Op de klassieke tonen van Vivaldi laat Davion zien dat parkour en urban hiphop prima samengaan met klassieke en moderne dans. Een choreografie van de Fransman Yann Lheureux, die zich veelal laat leiden door het doorbreken van grenzen en het zoeken naar identiteit.

Double Collective zuigt je mee in twee evenbeelden Na dit prijswinnende symbiotisch duet geeft The Double Collective vervolg aan hun choreografisch onderzoek naar evenbeelden. One of each is een uitnodiging om de subtiele verschillen te ontdekken die specifiek zijn voor elke danser. Niet één, maar twee lichamen, met ieder een eigen identiteit. Is het voor de twee mannen, na zo lang samen gedanst te hebben, nog mogelijk om van elkaar los te komen? Naast choreograaf is Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) zelf ook danser. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hiphop en contemporary dance. One of each is een mix van urban contemporary, breakdance en martial arts. ■ ‘One of Each’ van The Double Collective duurt 25 minuten en is van 6 t/m 8 juli te zien op het parkeerterrein aan de Molenstraat (ingang via Muggeplein). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Het resultaat is een woordeloze en muzikale voorstelling waarin de hoofdrolspeler een repetitieve zoektocht aangaat naar zijn identiteit. ■

foto: Guillaume Bonnefont

‘Flagrant Délire’ van Cie Yann Lheureux duurt 25 minuten en is van 9 t/m 11 juli op het parkeerterrein aan de Molenstraat (ingang via Muggeplein). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

foto: Lotte Schrander


Ken jij een makelaar die de verkoop van jouw huis op stelten zet?

Wij wel

Blik. Met 95e%recyclede de meest g van verpakking. Nederland

is beter voor het milieu

015_Adv_Deventer evenementen_2021_127X195.indd 1

10-06-21 16:31

IJssel Restaurant In ons sfeervolle restaurant laten onze chefs u kennis maken met lokale specialiteiten en ingrediënten die een moderne draai hebben gekregen, geïnspireerd door ‘Dutch Cuisine’. Ontspan en geniet van een culinair avontuur, geserveerd met een prachtig uitzicht. Wij raden u aan om van te voren te reserveren, zodat u verzekerd bent van een plek. Reserveer via www.ijsselrestaurant.com of telefonisch via +31 570 66 70 80.

www.ijsselrestaurant.com


21

Wat is bewustzijn? Waar komen onze gedachten vandaan? Er zijn zo veel manieren om de wereld waar te nemen. De dingen die we niet kunnen verwoorden, die vinden we het moeilijkst. Marta en Kim vertalen deze strijd in hun voorstelling Engel.

Marta & Kim dansen over onze innerlijke strijd

foto: Kolja Huneck

Je moet het maar durven: jezelf volledig In ENGEL zien we een circusacrobate en een danser werken met lichaamsgewicht, momentum en richting. Ze ontmoeten elkaar tussen hun genres in een duet dat gaat over onze innerlijke strijd. Zijn we bang voor de chaos van het ongrijpbare? Ze stellen vragen zonder ze te beantwoorden. Zo nodigen ze je uit om berusting

te vinden in de dingen die moeilijk uit te leggen zijn. En de vele kanten van het menszijn te omarmen. ■ ‘Engel’ van Marta & Kim duurt 50 minuten en is van 2 t/m 4 juli te zien in de kleine zaal van de Schouwburg. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

in handen van een ander leggen. Het acrobatentrio Knot on Hands speelt met dit idee in Brace for Impact. Ze zoeken samen naar balans, zowel letterlijk als figuurlijk.

In Brace for Impact wordt de balans continu bedreigd Hoe vind je houvast in een ander? De drie jonge acrobaten uit Nederland, Duitsland en België moeten elkaar volledig vertrouwen. In hun zoektocht naar balans ontdekken ze elkaar mogelijkheden en beperkingen. Er ontstaat een fysiek gesprek.

foto: Alexander van der Linden

hun balans continu bedreigd – maar ook weer hersteld. Dat zorgt voor spanning en beperking in hun communicatie. ■

We zien een trio dat zoekt naar evenwicht en nieuwe manieren vindt om zich voort te bewegen. Daarin wordt

De voorstelling ‘Brace for Impact’ van Knot on Hands duurt 25 minuten en is te zien van 2 t/m 4 juli in de grote zaal van de Schouwburg (360o rondom op podium). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Kun je op iemand klimmen zonder de grond Een moment staat je wereld op z’n

te raken? Arch8 bewijst met de korte

kop. Je ervaart hoe het écht is om in

dansvoorstelling No man is an Island

de wolken te lopen. En dat leidt tot

van wel. Hierin zoeken twee dansers de

hilarische situaties.

grenzen van hun fysieke mogelijkheden.

Wentel je wereld en wandel over het plafond Sonja Volmer heeft met Wentel iets gecreëerd wat voor iedereen een ongekende belevenis is. Eén voor één stap je door de poort naar een nieuwe wereld, waarin je je als kind kunt verwonderen. Want wie kan er nou zeggen dat hij werkelijk over het plafond heeft gelopen? Hoe dat precies werkt, kun je het beste zelf ervaren… ■ 1-op-1 beleving ‘WENTEL’ van Sonja Volmer duurt 5-10 minuten en is van 2 t/m 4 en 9 t/m 11 juli te beleven in de Schouwburg. Leeftijd: volwassenen en 10+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Een duet van klimmen en klauteren in No man is an Island Daarin zijn connectie, samenwerking, communicatie en creativiteit onontbeerlijk. Er ontstaat een duet waarbij twee mensen op elkaar klimmen en klauteren zonder ooit de grond te raken. Een spannende zoektocht naar balans. ■ ‘No man is an island’ van Arch8 duurt 15 minuten en is van 9 t/m 11 juli te zien op ‘t Klooster. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

foto: Declerck Tine


22

De plek om te douchen is al geregeld. Want de locatie, die kent Woest al goed: voor geen andere compagnie is die immers zó belangrijk. Met Lucky Shots vormen ze de voorstelling steeds weer naar de plek, zodat elke uitvoering anders is. En de locatie deze keer? Een verrassing.

Voor Woest telt alleen locatie, locatie, locatie Ze mogen het nog een keer doen. Lucky Shots beleefde zijn première op Deventer Op Stelten op de Nieuwe Markt in 2017. Nu, in 2021 doet de Vlaams-Nederlandse compagnie Lucky Shots versie 2.0. Absoluut anders dan die eerste keer. “We nemen bagage mee”, vertelt Manon Avermaete, artistiek leider van Woest. “We hebben door de jaren heen ontdekt wat wel werkt en wat niet.”

Kruiden Al is het maar omdat de locatie anders is. Want hoewel de voorstelling uit vaste ingrediënten bestaat, is het de locatie die de voorstelling kruidt. Volgens Paulien Truijen, danseres, is de locatie zelfs even belangrijk als de voorstelling zelf. “We horen vaak dat de voorstelling wel voor de locatie gemáákt lijkt.” En in zekere zin is dat ook zo. De groep moet altijd één of twee dagen van tevoren op locatie repeteren. “Eigenlijk beleven we steeds weer een première”, zegt Manon. “Elke keer ontstaat er een nieuw soort energie. We zoeken al vroeg verbinding met de buurtbewoners, zodat het stuk telkens anders tot z’n recht

komt.” Dat maakt het ook leuk voor de performers, zegt Paulien.

Falen en vallen In Lucky Shots staat falen centraal. In letterlijke zin, want de artiesten vallen. Continu. Paulien: “Alledaagse ongelukjes vormen het vertrekpunt van het stuk. Dat je van de trap sukkelt, of een zak eieren op de grond laat vallen. Zulke ongelukjes deconstrueren we en reconstrueren we dan.” Het resultaat is een fragmentarische performance die het midden houdt tussen dans, mime, bewegingstheater en circus. De vijf vrouwen van Woest laten bovendien zien dat ze alle rollen aankunnen. In het liften en opvangen zijn zowel base als vlieger vrouw, vertelt Manon. “We vinden het leuk om te laten zien dat we de kracht hebben om dat allemaal op te vangen. Daar zijn mensen weleens verbaasd over.” ■ ‘Lucky Shots’ van Cie Woest duurt 35 minuten en is te zien van 7 t/m 11 juli (locatie volgt op ticket). Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

In Grasshopp zoals je het Het manipuleren van de natuur is iets dat wij mensen al heel lang doen. Maar gaan we niet te ver? Het is het uitgangspunt van de voorstelling

Grasshoppers, waarin Circus Katoen een stukje gras op een speelse en verrassende manier manipuleert totdat het uit elkaar valt. “En toch behoudt het zijn levenskracht.”


23

Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. Kleding is een uitdrukking van wie we zijn, willen zijn en soms moeten zijn. Met twee performers, een violist en een onophoudelijke rij outfits, brengt Zwermers een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens. Wat zegt de ‘tweede huid’ over jou en mij? Draagt de mens kleding of wordt de mens door kleding gedragen?

Zwermers brengt een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens foto: Michiel Devijver

pers zie je gras nog nooit zag Wat kun je allemaal doen met een grasmat? Ontzettend veel, bewijzen Willem Balduyk en Sophie van der Vuurst de Vries van Circus Katoen in hun voorstelling. “Je kunt het onder andere dragen, voelen, scheuren, rondslingeren, opknopen, gooien...” Met dat kleine stukje gras zorgen ze voor grappige situaties. Tegelijkertijd laten ze zien dat de natuur veel moet doorstaan. En heel weerbaar is.

Letterlijk cultiveren De natuur vormt een leidraad door het werk van het duo. Eerder werkten ze met hout en jute. Ook natuurlijke materialen, maar nog nooit eerder werkten ze met een materiaal dat leeft. “We houden ons bezig met het cultiveren van natuur. Letterlijk: we maken cultuur van natuur”, zegt Sophie. Er is een steeds groter bewustzijn over hoe we onze natuur gebruiken. “Of eigenlijk vérbruiken”, zegt Willem. Om dat over te brengen, is circus een geschikt medium, legt Sophie uit. “Je traint iets zo lang tot je het kunt. Je pusht het tot het uiterste. Dat zie je ook terug in wat we met de natuur doen.”

In een constante stroom kledingwissels onderzoekt Zwermers de fluïditeit van onze identiteit. Het liefst willen we alles wat we zien labelen. Pan~// Catwalk stimuleert én ondermijnt die menselijke neiging. Dompel je onder in een repetitieve flow, ondersteund door een eenmansorkest van viool en loopstation.

schap doorlopend artistiek onderzoek naar het thema gender en identiteit en de gewoontes, stereotypen en vooroordelen die onlosmakelijk met deze thema’s verbonden zijn. Hun performances bevinden zich tussen fysiek theater, kostuumontwerp, live muziek en installatiekunst. ■

Zwermers is een Tilburgs gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte, interdisciplinaire performances maakt. Onder de noemer Pan~ (Oudgrieks voor ‘alles’) doet het gezel-

De voorstelling ‘Pan~//Catwalk’ van Zwermers duurt 40 minuten en is van 8 t/m 11 juli te zien en de Grote of Lebuinuskerk. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Ecologisch verantwoord Belerend zijn ze nooit, maar ze kiezen wel bewust voor ecologisch verantwoord optreden, vertelt Sophie. “We gebruiken dusdanig weinig materialen dat het in één auto past. Nu hebben we alleen een stukje gras nodig en enkele houten objecten.” Groeien, in letterlijke zin, willen ze pertinent niet. “We willen geen aanhanger of vrachtwagen. Zo proberen we het klein te houden”, zegt Willem. Natuurlijk zit er een boodschap in de voorstelling, vertelt Sophie. “We werken met levend materiaal, we hopen dat mensen dat zien.” Maar zo niet, dan is dat ook goed. Willem: “Als je wegloopt met het idee: die doen leuke dingen met gras, dan is dat ook prima.” De voorstelling blijft luchtig, met een subtiele laag humor. Je mag alles even vergeten, zegt Sophie. “En hopelijk ga je glimlachend naar buiten.” ■ ‘Grasshoppers’ van Circus Katoen duurt 40 minuten en is van 5 t/m 8 juli te zien op het parkeerterrein aan de Sluisstraat.

foto: Jostijn Ligtvoet fotografie


Samenwerken aan een duurzame energievoorziening!

Op het hoogste niveau... Van Lente Systeemintegratie B.V. biedt haar klanten in de procestechniek innovatieve totaaloplossingen voor het gehele productieproces. Onze principes: Respect, ambitie en betrouwbaarheid zijn stevig verankerd in onze bedrijfsprocessen. Wij denken met onze relaties mee en ondersteunen van ideevorming tot en met nazorg. VAN LENTE Systeemintegratie B.V. Herfordstraat 5, 7418 EX Deventer tel. 0570-63 12 18, fax 0570-63 68 25

Al jaren thuis in Deventer

Technische Automatisering Technische Installaties Technisch Beheer

www.vanlente.nl

geluid- en lichtverhuur • flightcases in- en verkoop • evenementenadvies podiaverhuur www.fraizle.com Osnabrückstraat 24, 7418 BN Deventer tel. 0570-532079 e-mail info@fraizle.com

www.nikkels.nl


25

Een worsteling met piepschuim, schroevendraaiers, een kwast en een zaag: in de poppenkastshow Dans

l’Atelier zien we hoe een marionet zichzelf probeert te maken. Met wat knip- en plakwerk, wat vormen en scheuren en… moorden.

Een selfmade marionet in het atelier In deze korte poppenkastthriller zien we hoe een marionet tot existentiële vragen komt terwijl hij klungelt met de materialen. En hoe het uiteindelijk uitloopt op complete tirannie. Allemaal op het geluid van goedgekozen radiohits. ■ ‘Dans l'atelier’ van TOF Théâtre duurt 18 minuten en is van 2 t/m 4 juli in de theaterzaal van de Bibliotheek. Leeftijd: volwassenen en 8+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

dag-droomreisjes. Twee meisjes voeren je mee naar een zelfgekozen bestemming.

Ga op dagdroomreis met Trip Tout Petite Een intieme en visuele reis in een notendop die steeds vertrekt vanuit de aanwezige kantoorartikelen. Via inventief papiertheater, pop-upsystemen, objectentheater en zelfs verrassingen in de uniformpjes van de dames krijgen deze mini-ontdekkingsreisjes vorm. Deze intieme installatie is toegankelijk

voor één tot drie personen per keer. Een reisje duurt tien minuten per vier personen. ■ ‘Trip Tout Petit’ van Audrey et moi duurt 15 minuten en is op 10 en 11 juli te zien in de Bibliotheek. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

foto: Melisa Stein

Je kunt pas out of the box denken als er een box is. De beperkingen die werden opgelegd om de coronapandemie te beteugelen raakten bij TAMTAM Objektentheater uit Deventer een gevoelige snaar. En het kwam met een regelrechte theaterhit: The Tube.

TAMTAM brengt een letterlijke kijkbuis Intens miniatuurtheater: dat is The Tube. Je kijkt – letterlijk – door een kijkbuis naar de andere kant. Een theaterervaring in gecondenseerde vorm, die juist kon ontstaan door de corona-beperkingen. Aan de ene kant wordt live gespeeld. Aan de andere kant, 2.6 meter verderop, ervaar je, helemaal in je eentje, visuele verhalen met een eigen soundtrack en een verrassende wending. Na twee minu-

Een boekingskantoor voor kleine intieme

ten van deze intieme en intense voorstelling ga je weer over tot de orde van de dag. Met dit bijzondere avontuur zo, hup, in je broekzak. ■

Wie aan een robot denkt, denkt niet direct aan iets schattigs. In AnimatronieK nodigt Tristan Kruithof je uit om kennis te maken met zijn aaibare mechanica. Een ontmoeting met een wezen met emoties en een eigen persoonlijkheid.

Bij AnimatronieK wil je robots aaien zowel fysiek als psychologisch. Wat als dit uit de hand loopt en niet meer te controleren is? Zou een kunstmatig dierenrijk het dan uiteindelijk over kunnen nemen?

‘The Tube’ van TAMTAM objectentheater duurt 2 minuten en is doorlopend te zien van 2 t/m 11 juli in Lange Bisschopstraat 50. Voor speeltijden, zie pagina 15.

De ervaring is vervreemdend én heeft een boodschap. Want robotica ontwikkelt zich exponentieel. Overal wordt artificiële intelligentie gebruikt, ook waar je het niet verwacht. Steeds vaker worden grenzen opgezocht in het nabootsen van mens en dier,

De installatie die Kruithof creëerde laat je op een interactieve manier kennismaken met deze experimentele ontwikkelingen. De samensmelting tussen robotica, mechanica en elektronica laat je dingen voelen. Je gaat erom lachen. Je wil zijn installatie aaien. ■ ‘AnimatronieK’ van Exoot is in tijdsblokken van 10 minuten te zien van 6 t/m 11 juli aan de Bergpoortstraal/Bergsingel. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.


Nieuwbouw Renovatie Restauratie Service & Onderhoud Facility

Maagdenburgstraat 20a, 7421 ZC Deventer Postbus 2038, 7420 AA Deventer 0570 - 63 44 55

Let’s meet again! WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR. JIJ OOK?

info@phbdeventer.nl

POSTILLION HOTEL DEVENTER

PHB_Adv_127x99_DeventerStelten.indd 1

Wij zijn Van Wijnen En samen bouwen we aan ruimte voor een beter leven

Wat brengt een gebouw tot leven? In de afgelopen honderd jaar hebben wij geleerd dat het niet in de stenen zit, maar in de mensen. Want door erin te wonen, werken, leren, zorgen en recreëren krijgt een ruimte of plek pas écht betekenis. Als betrokken vakliefhebbers kijken we voorbij de techniek. We zoeken in elke opgave de verbinding met bewoners, klanten, de directe omgeving en vakgenoten. Zo staat ons werk nooit op zichzelf, maar houdt het voor zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk zijn waarde. Dat noemen we meer dan bouwen.

thinking about the next step Of u nu kiest voor traditioneel en digitaal drukwerk of voor

Ovimex b.v.

slimme online services: Ovimex heeft altijd de juiste oplossing.

Herfordstraat 3

Als flexible Crossmedia specialist denken we met u mee.

7418 EX Deventer

En altijd een stap vooruit!

Tel: [0570] 67 42 40

16-05-18 12:10


27

In KLAP biedt de verbeelding een welkome quarantaineplek. De vertwijfeling die de coronacrisis oproept vangt muziektheatergroep BOT in theatrale machines, pakkende composities en sprekende beelden. Hoe nu verder?

In één KLAP tot stilstand Op het moment dat alle zekerheden plots relatief worden, maakt BOT KLAP. Waar we net nog allemaal in een steeds hogere snelheid voortjakkerden, komt alles in één keer tot stilstand. Niets is meer wat het was. KLAP biedt een beeldend, visueel en muzikaal avontuur met bedrieglijk eenvoudige trucage en fysiek spel. In de hoop dat verandering ons troost of perspectief kan bieden. ■ De voorstelling ‘KLAP’ van muziektheater BOT duurt 60 minuten en is te zien op vrijdag 2 juli (voorpremière), zaterdag 3 juli (première) en zondag 4 juli in Burgerhaven. Leeftijd: volwassenen en 10+. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

foto: Nick Proot

Fanfare revisited. De nieuwe generatie fanfarespelers van Die Verdammte Spielerij neemt een loopje met de klassieke fanfare uit Vlaanderen.

Performance-poëzie die kraakt, bijt of

In Herneming (van wat er nog komen

streelt. Laat je innerlijk aanraken door

moest) vergeet je gegarandeerd even

het zwart, het wit en alles wat er tussen

al je zorgen.

zit. Verhaal. Verdwaal. Sluit je ogen, open je oren en verbeeld je vooral van alles.

Verdwalen in poëzie op het dak De Silent Poetry Disco van Wordbites is een intieme, radio-achtige performance poetry-ervaring waarbij de live muziek en de live gesproken woorden direct je ziel instromen via je hoofdtelefoon. Een collectieve bubbel. Dicht op de huid, dicht op je ziel. Wordbites maakt woordkunst en laat die horen met een silent disco. Noem het een live podcast. Noem het whatever. Zweven is leven. ■ ‘Wordbites silent poetry disco’ duurt 20 minuten en is te zien van dinsdag 6 t/m donderdag 8 juli op het dakterras van Carlos in Huis. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

In het hart van Deventer, in de tuin van het Burgerweeshuis vindt van 9 t/m 11 juli het avontuurlijk muziekfestival ‘Hoogtevrees’ plaats. Lekker op een stoeltje in de bijzondere binnentuin genieten van heel veel bands, een hapje en een drankje.

Vergeet even al je zorgen: luister fanfare De heren weten zichzelf treffend te omschrijven: ‘De tamboer-majoor verruilde het vaandel voor de megafoon en de muzikanten hun das voor een hemd. De doorzopen grijsaards van de fanfare maken plaats voor zes dronken adonissen met kathedralen van lichamen, spitsbogen en rondbuiken.’ Je begrijpt het al: wie een opkikker nodig heeft, doet er goed aan een bezoekje aan Herneming (van wat er nog komen moest) van Die Verdammte Spielerei te boeken. Ze noemen zichzelf niet voor niets het zotste

orkest van het westelijk halfrond. Ze marcheren fier als een fanfare en zorgen voor topmuziek in combinatie met volksverlakkerij. Maak je borst nat voor typische fanfaremuziek, een polka, een radiomelodie, een vleugje klassiek of een andere geestige verrassing. ■ ‘Herneming (van wat nog komen moest)’ van Die Verdammte Spielerei duurt 30 minuten en is van 6 t/m 8 juli te zien in de kerkzaal van het Penninckshuis. Voor ticketinformatie, zie pagina 15.

Hoogtevrees Op het programma staan onder andere Las Medicinas, Tim Knol (solo), OOOSTBLOK, Black Sea Dahu en De Niemanders Om verzekerd te zijn van een plekje koop je vooraf een ticket dat inwisselbaar is voor drankjes. Zo voorkom je dat je voor

een dichte deur staat, want vol=vol. ■ Meer info: www.burgerweeshuis.nl. Net als elk jaar wordt Hoogtevrees in combinatie met Deventer op Stelten georganiseerd.


PROEF

KARAKTER

PROEF GROLSCH PREMIUM PILSNER

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. Grolsch Standaard_adv_260x395 Deventer Stelten.indd 1

20-05-19 12:36

Profile for Evenementenbureau

Festivalkrant 'Deventer Op Stelten 2021 - Binnen de Perken'  

Festivalkrant 'Deventer Op Stelten 2021 - Binnen de Perken' Uitgave door: Mediaburo Schoppema Teksten door: Yoni Pasman Redactie: Evenemente...

Festivalkrant 'Deventer Op Stelten 2021 - Binnen de Perken'  

Festivalkrant 'Deventer Op Stelten 2021 - Binnen de Perken' Uitgave door: Mediaburo Schoppema Teksten door: Yoni Pasman Redactie: Evenemente...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded