Page 1

N° : 50 MAART 2014

Inhoudsopgave 1. 10 Baron Romeyer Trofee Resultaten de

2. 34de Internationale Trofee « Michel Servet » Resultaten

3. Euro Toques België was er Hotelschool « Sainte Famille » in Virton - Jumelage!

4. 4 mei 2014: een datum te onthouden! « Gala van Euro Toques België » Château du Lac Genval.

5. M6: nieuwe keukenshow Kandidatenoproep

6. Strijd tegen voedselverspilling! Deelname van Euro Toques België aan het « Feestmaal van de 5000 »

7. Een boodschap van onze partner « Rational »

UO : 14 mois


10de Baron Romeyer Trofee 25 maart 2014 Provinciale Hotelschool Pierre Romeyer in Waver

Resultaten Naar aanleiding van de 10de verjaardag van de « Trofee » heeft hotelschool « Baron Romeyer » van Waver prominenten van de restauratie- en gastronomiewereld onthaald. Onder de talrijke aanwezige keukenjury voorgezeten door Dhr. Baert van La Blommerie in Moeskroen waren er veel prominenten: de heren Thomaes van het Château du Mylord in Ellezelles, Martin van het restaurant « Lemonier » in Ellignies Sainte Anne, Marcin van het Dolce La Hulpe, Fauville, vicewereldkampioen « kaasmeester », Arguelles van Camargo in het Europees Parlement, Filot, hoteldirecteur van het R.I.S.H in Luik, Devos van La Cravache in Rekkem, Renard van La Renaissance in Dottenijs en nog vele anderen. De zaaljury bestond uit onze partners, persoonlijkheden van de gastronomische pers en vertegenwoordigers van beroepsverenigingen. Dit werd een wedstrijd van topkwaliteit met 6 aanwezige scholen die dicht bij elkaar stonden. Oordeel maar eens zelf! Tussen de 1ste en de 4de was er maar een 0,8% verschil, wat getuigenis aflegt van een kwaliteit die een ervaren beroepsjury unaniem herkende. Hier is het resultaat van de wedstrijd.

1ste plaats: Emile Gryson Instituut van Anderlecht 2de plaats: Val ITMA van Doornik 3de plaats: l.P.E.T.H, Hotelschool van Saint Ghislain 4de Ex aequo: Baron Romeyer Hotelschool van Waver « L’enfant Jésus » Instituut van Etterbeek « Saint Vincent de Paul » Instituut van Ukkel


Tussenprijzen 1. Coach van het jaar Adam Xavier, Traiteur Adam, « L’atelier gourmand » in Frameries. Val -Itma van Doornik

2. « Rougié » prijs

l.P.E.T.H:.Hotelschool van Saint Ghislain. 3. « Océan Marée » Visprijs

l.P.E.T.H:.Hotelschool van Saint Ghislain. 4. « Valrhona » chocoladedessert prijs Emile Gryson Instituut van Anderlecht 5. GERVIN « Witlooflikeur » prijs Val-Itma van Doornik 6. « Green Coock » prijs beste afvalbeheer Team van het Val-Itma van Doornik 34de « Internationale Trofee Michel Servet » 26 maart 2014 Hotelschool – Val ITMA Doornik

Resultaten Naar aanleiding van de 34ste verjaardag van de wedstrijd hebben de Directie en het personeel van het Val Itma de deelnemers vorstelijk onthaald. Deze partnerschool van Euro Toques is zijn reputatie trouw gebleven. Dit jaar heeft de Trofee 11 hotelscholen, waaronder 8 Franse en 5 Belgische, bijeengebracht. • Voor België waren de scholen het Emile Gryson Instituut van Anderlecht, de Hotelschool van Luik, de Provinciale Hotelschool van Namen, de Hotelschool « Ilon Saint Jacques » van Namen, het Val-Itma van Doornik en de IPES hotelschool van Aat. • Voor Frankrijk waren dat de hotelscholen van Rijsel, Arras, Bailleul, Trith St Léger en Avesnes-sur-Helpe.


De wedstrijd bestond uit een schriftelijke proef, de productenkennis, de voorbereiding van een geflambeerde pannenkoek, het aansnijden van een lamszadel, het serveren van een wijn, kazen, het nemen van een bestelling en een mondelinge proef over wijnen. De laureaten zijn 1ste: Hotelschool van Namen 2de: Hotelschool Val-Itma van Doornik 3de: Hotelschool « Ilon Saint Jacques » van Namen « Euro Toque was er »

Maart 2014 « Sainte famille » Hotelschool in Virton De « Sainte famille » hotelschool van Virton (partner van Euro Toques België) heeft in de loop van maart een jumelage met een Poolse hotelschool georganiseerd. Naar aanleiding van die jumelage hebben de heren Adam Xavier (L’atelier gourmand van Frameries en Euro Toques bestuurder) en Dewalque (L’auberge du Sabotier in Awenne en Euro Toques lid ) verschillende demonstraties van snijden van groenten en chocoladebewerking voorgesteld. Deze dag heeft niet alleen veel succes geboekt maar ook veel belang bij de vergaderde jongeren gewekt. Euro Toques zet zich in voor de toekomst van ons beroep en zal altijd dit type evenementen bij onze toekomstige “chefs” bevorderen. « Datums te onthouden »

op zondag 4 mei 2014 Gala-avond « Euro Toques België »

Een uitzonderlijke avond met ENORME VERRASSINGEN! In het Château du Lac in Genval! Reserveer die datum nu al vast in uw agenda!


Kandidatenoproep in samenwerking met Euro Toques BelgiĂŤ!

M6 Nieuwe show U bent tussen 18 en 25 U denkt het nieuwe culinaire talent van morgen te zijn? Neem snel contact met ons op! Emilie op 01.41.92.78.19

Hier zijn de verschillende etappes van deze nieuwe wedstrijd: 1. Een chef zal door Frankrijk reizen om het nieuwe jonge culinaire talent te ontdekken. Die laatste gaat op bezoek bij de kandidaten en proeft een schotel die ze hebben voorbereid. 2. Battle tussen de door de chef geselecteerde kandidaten. Het product wordt opgelegd en begeleid door een gevulde mand die door de chef wordt samengesteld. De kandidaten zullen creatief moeten zijn. 3. Halve finale.


4. Finale met de beste kandidaten om ten slotte HET nieuwe culinaire talent te selecteren. Die laatste wordt opgenomen in het nieuwe seizoen van Top Chef. De kandidaten moeten tussen 18 en 25 zijn. De profielen richten zich op leerlingen en commiezen. Deelname van Euro Toques België aan het « Feestmaal van de 5.000 » op 1 april 2014 Grasmarkt in Brussel

Het doel van de campagne, « Feestmaal van de 5000 », (www.feeding5k.org), is het publiek te sensibiliseren aan de strijd tegen voedselverspilling. • Op 2 april worden 5000 maaltijden geserveerd volledig samengesteld uit vers voedsel dat anders verloren zou gaan (niet gekalibreerde groenten of bijzondere slachtresten. • De heren Fauville, vicewereldkampioen « kaasmeester », Baert, chef-eigenaar van La « Blommerie » in Moeskroen en Santangelo, chef-eigenaar van het restaurant « Pouic Pouic » in Chapelle-lez-Herlaimont, allemaal leden van Euro Toques, zullen naast de initiatiefnemer, Tristram Stuart, 3 of 4 keukendemo’s van ongeveer 20 minuten uitvoeren. Keukendemo’s 12 uur 20 - Mario Holsen 13 uur 00 - Gérald Watelet 13 uur 30 - Christophe Baert + Tristram Stuart 14 uur 30 - Pascal Fauville + Philippo Santangelo • Wat die aanpak origineel maakt, is de natuur van de te bewerken producten. - Groenten en fruit komen van veilinghuizen, landbouwers en van de voedselbank. - De bijzondere slachtresten komen van het slachthuis van Anderlecht. • Euro Toques zet zich regelmatig bij « Green Coock » in voor de problematiek van de strijd tegen voedselverspilling en blijft zo trouw aan zijn engagementen. Zo bewijzen we in onze acties de vastberadenheid van onze leden. Een boodschap van onze partner Rational Beste leden, Beste Koks, • De raad van bestuur heeft het genoegen U mee te delen dat vanaf heden Rational opnieuw onze geprivilegieerde partner is van Euro-Toques. • Deze dynamische onderneming stelt hoogstaande technologie in dienst van culinaire traditie en vernieuwing.


• Naast een eigen service team van 15 techniekers kan U bij rational daarenboven ook rekenen op levenslange kooktechnische ondersteuning . • Thomas Fontaine en Glenn Mahieu zijn 2 uitstekende chefs van Rational België. • U kan vrijblijvend deze technologie verder verkennen op www.rational.be waarop U ook alle data en plaatsen van onze demonstraties kan vinden. • Als lid van Euro-Toques kan U op een geprivilegieerde aanpak rekenen.

Contact persoon : Fabian Fremout f.fremout@rational.be 0498/162046

Met vriendelijke groet, Castadot Jean Voorzitter

Redactie Votquenne Philippe Secretaris-generaal

Lay-out Patigny Eric Vicevoorzitter


Contact : Olivia Dolle Tel +33 6 32 64 94 24

Maart 14 newsletter nl  

Keuken, gastronomie, Euro-Toques, ambachtsman

Maart 14 newsletter nl  

Keuken, gastronomie, Euro-Toques, ambachtsman

Advertisement