Page 1

Newsletter Europarlamentar Februarie 2012

din cuprins:

     

Publicitatea la alimentele pentru copii Tratatul ACTA Ajutoare alimentare UE Rosia Montana Extremism in Olanda Deseurile din industria extractiva

newsletter


Stop manipularii parintilor prin publicitatea la alimentele pentru copii! Parlamentul European a facut miercuri, 29 februarie, un pas important catre reglementarea mult mai ferma a alimentelor pentru copii, prin adoptarea, in Comisia de Sanatate Publica, a unui raport ce solicita standarde mai stricte pentru producerea si promovarea unor alimente esentiale, precum laptele praf, preparatele pe baza de cereale sau alimentele pentru nevoi medicale speciale. Daciana Sarbu a stabilit punctul de vedere al Grupului Socialist in acest dosar, realizand o serie de amendamente importante ce se regasesc in textul final al raportului. “Prin aceste reglementari, urmarim sa sprijinim parintii sa ia decizii corecte privind hrana copiilor, de la cele mai mici varste, fortand producatorii sa respecte atat nevoile nutritionale ale copiilor, dar si obligatia de a informa corect parintii cu privire la continutul si beneficiile reale ale alimentelor. Se intampla adesea ca alimentele pentru copiii de varste foarte mici sa le fie prezentate parintilor ca avand diverse efecte miraculoase asupra sanatatii sau cresterii celor mici, cand, de fapt, nu exista dovezi care sa demonstreze astfel de efecte.

“Urmarim sa sprijinim parintii sa ia decizii corecte privind hrana copiilor, de la cele mai mici varste, fortand producatorii sa respecte atat nevoile nutritionale ale copiilor, dar si obligatia de a

informa corect” parintii”

Consumatorii nu au de unde sa stie care este adevarul si ajung sa se ghideze dupa publicitate, care le vinde iluzii sau informatii exagerate. Vrem sa punem capat manipularii si inducerii in eroare a oamenilor prin atribuirea de proprietati sau beneficii medicale pe care aceste alimente nu le ofera de fapt”, explica Daciana Sarbu, membra in Comisia de Mediu, Sanatate publica si siguranta alimentara a PE.


Raportul adoptat contine o serie de cerinte ferme adresate producatorilor de alimente pentru copii, legate de producerea, comercializarea si promovarea publicitara a acestora. “Eu am cerut, de exemplu, ca agentiile europene specializate sa investigheze daca asa-numitul ‘lapte de crestere’ ofera cu adevarat beneficii nutritionale copilului, sau e doar o modalitate de a incuraja parintii sa cheltuie bani in plus pe un produs ce contine de fapt lapte de vaca fortificat. In plus, am propus ca promovarea acestor produse sa se bazeze exclusiv pe informatii bazate pe fapte si pe dovezi stiintifice. Documentul solicita, de asemenea, strictete maxima in privinta reziduurilor de pesticide care astazi inca pot ajunge in continutul formulelor de lapte praf”, afirma Daciana Sarbu. Dupa adoptarea sa in Comisia de Sanatate publica, raportul va fi supus votului in plen in luna aprilie si, ulterior, transmis institutiilor europene pentru a deveni reglementare comunitara.

“Eu am cerut ca agentiile europene specializate sa investigheze daca asanumitul ‘lapte de crestere’ ofera cu

adevarat beneficii nutritionale copilului, sau e doar o modalitate de a incuraja parintii sa cheltuie bani in plus pe un produs ce contine de fapt lapte de vaca fortificat”. Daciana Sarbu


Stiati ca in laptele praf cu care va hraniti copilul pot exista reziduuri de pesticide? Vi s-a intamplat sa cumparati cereale care va promit ca vor imbunatati vederea, inteligenta sau rezistenta oaselor celor mici? Ei bine, va numarati printre victimele companiilor producatoare de alimente pentru copii. Nu sunteti singuri, si nu sunteti putini. Saptamana aceasta insa, Parlamentul European a facut un pas important pentru a restrange spatiul de manevra al producatorilor, cand vine vorba de continutul, dar si de promovarea acestor alimente. Niciun parinte nu s-a nascut invatat, iar a hrani un copil de cateva luni poate fi o provocare uriasa. Optiuni, etichete, sfaturi contradictorii si multe promisiuni, pe care parintii tind sa le creada, fiindca ele sunt “ambalate” intr-un limbaj semi-medical si vin atasate unor sigle reputate. In plus, decizia cumpararii vine intr-un context emotional foarte complicat: grija pentru o fiinta foarte fragila, care depinde cu totul de tine si de hotararile pe care le iei. Presiunea e uriasa, nu-i asa? Orice parinte vrea sa-i dea bebelusului tot ce e mai bun, iar daca un lapte praf promite ca, pe langa substantele nutritive firesti, mai contine si compusi cu nume complicate, care promit o minte sclipitoare, muschi de viitor atlet, gratie de balerina sau auz fin de dirijor, cine e pregatit sa spuna nu?! Discutiile din Comisia de Sanatate publica a PE au avut in centru o singura intrebare: cum ajutam parintii sa ia decizii corecte? Propunerile mele de amendamente s-au indreptat mai ales spre limitarea drastica a posibilitatii de manipulare prin publicitate a deciziilor de cumparare. Exista o singura cale de a impiedica acest santaj emotional asupra parintilor: reguli mult mai stricte. “Laptele de crestere” poate fi un produs cu adevarat util, sau o pacaleala cu efecte asupra buzunarului parintilor – lapte de vaca fortificat, caruia i se aplica o eticheta pretentioasa de produs benefic si miraculos, care, sorbit cu sfintenie, va feri copilul de toate bolile pamantului si il va face invincibil, cam ca potiunea magica din Harry Potter. Nu stim in acest moment adevarul, asa ca am cerut ca EFSA – agentia specializata de siguranta alimentara – sa cerceteze si sa ne prezinte o concluzie argumentata. E doar un exemplu – dintr-o serie lunga – de artificiu care trebuie reglat pentru a nu lasa nicio portita minciunilor publicitare pe cheltuiala consumatorilor. (text aparut pe blogul Dacianei Sarbu, www.dacianasarbu.wordpress.com)


Programul UE de ajutoare alimentare trebuie mentinut si dupa 2013! Daciana Sarbu a solicitat pe 14 februarie statelor membre UE sa mentina si dupa 2013 finantarea programului prin care se distribuie ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate. Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg cu privire la bugetul si forma acestui program, eurodeputata PSD fiind raportor al grupului socialist din PE in acest dosar. “Vreau sa imi exprim ingrijorarea fata de declaratiile Germaniei si Frantei legate de eliminarea acestui program dupa 2013. Intr-o perioada dificila, de criza economica profunda, avem o datorie uriasa fata de categoriile cele mai vulnerabile de cetateni; asa cum statele sunt datoare sa-i ajute pe cei care nu se pot ajuta singuri, la fel si Uniunea Europeana trebuie sa arate ca solidaritatea nu este doar un principiu pe hartie. Avem sansa de a demonstra, atunci cand oamenilor le e cu adevarat greu, ca le suntem alaturi�, a afirmat Daciana Sarbu in plenul PE.


“Consider obligatorie pastrarea acestui program cu finantare din bugetul Politicii Agricole Comune si dupa anul 2013” a subliniat eurodeputata, atragand atentia ca reducerea fondurilor alocate acestuia, mai ales intr-o perioada de criza economica, ar fi fost o decizie „catastrofala”. In 2011, viitorul acestui program de care beneficiaza peste 18 milioane de europeni a fost pus sub semnul indoielii la initiativa Germaniei, care a solicitat ca programul “alimente pentru persoanele cele mai defavorizate” sa fie finantat din fonduri sociale (la nivelul fiecarui stat) si nu prin Politica Agricola Comuna. Mai multe state membre (Cehia, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Suedia) sau alaturat propunerii Germaniei, formand o minoritate de blocaj care a solicitat ca bugetul programului sa se reduca de la 500 la 113 milioane de euro. Dupa preluarea puterii de catre un guvern de stanga, Danemarca si-a schimbat pozitia, ceea ce a dus la blocarea acestei propuneri in Consiliul UE. In luna decembrie 2011, in urma negocierilor dintre Parlamentul European, Consiliu si Comisie s-a ajuns la acordul privind mentinerea programului pentru anii 2012 si 2013, din fonduri PAC si fara scaderea bugetului. Parlamentul European a consfintit acest fapt prin votul de miercuri, 15 februarie.

Merkel si Sarkozy isi imagineaza, probabil, ca nu va mai exista saracie dupa 2013!

Noi am reusit sa oprim taierile

din fondurile programului de ajutoare alimentare UE pentru 2012 si 2013.

Continuam sa ne luptam

pentru mentinerea programului si dupa 2013.


Daciana Sarbu catre UE: Cetatenii europeni sunt ingrijorati de efectele ACTA! Februarie a fost luna in care miscarile de protest impotriva ACTA s-au intensificat in toata Europa. Daciana Sarbu a interpelat Comisia Europeana cu privire la ACTA, atragand atentia ca utilizatorii de internet sunt preocupati de impactul acestui acord – in forma sa actuala – asupra unor drepturi fundamentale. “ACTA provoaca ingrijorari reale unui numar foarte mare de cetateni. Este nevoie de o dezbatere publica ampla pe marginea acestui acord, in interesul cetatenilor care sunt in mod clar preocupati de impactul prevederilor sale”, afirma eurodeputata in textul interpelarii. Daciana Sarbu cere Comisiei Europene sa explice cum isi justifica afirmatia potrivit careia ACTA nu ar determina limitarea unor drepturi fundamentale, in conditiile in care numeroase analize ridica semne de intrebare cu privire la posibilitatea aparitiei de abuzuri in aplicarea acordului. “Guvernul Romaniei a semnat pe ascuns, fara niciun fel de consultare publica, un acord care provoaca temeri in randul romanilor. In capitolul privitor la internet, el contine prevederi care pot genera uriase abuzuri, prin incalcarea unor drepturi fundamentale. Specialistii au adus deja o serie de critici argumentate impotriva ACTA, care merg de la problema transformarii furnizorilor de internet intr-o forta de tip politienesc si pana la posibilitatea cenzurarii unor site-uri sau bloguri sub pretextul incalcarii acestor reguli”, spune Daciana Sarbu. “Comisia este obligata sa ne ofere o serie de explicatii”, subliniaza eurodeputata.

“Comisia este obligata sa ne ofere o serie de explicatii in privinta ACTA”

Grupul socialist din Parlamentul European ridica, la randul sau, obiectii importante impotriva textului ACTA. Hannes Swoboda, liderul Grupului socialist, a sintetizat la Bruxelles principalele critici fata de forma actuala a acestui acord: ele sunt legate de aplicarea copyright-ului pe internet si de definirea si monitorizarea activitatilor online. Textul ACTA este prea vag si e obligatoriu sa clarificam rolul de ‘politie’ acordat furnizorilor de internet. Intelegem preocuparea cetatenilor si vom organiza dezbateri pentru a discuta in detaliu impactul acestui acord si compatibilitatea sa cu legile comunitare.


Europarlamentarii PSD catre premier: Retrageti sprijinul Romaniei pentru ACTA! Pe 10 februarie, delegatia europarlamentarilor PSD i-a transmis premierului Ungureanu o scrisoare prin care si-au exprimat ingrijorarea profunda cu privire la acordul ACTA. “Maniera total netransparenta, cu ignorarea totala a societatii civile, in care Executivul a inteles sa adopte astfel de masuri importante trebuie sa inceteze! Semnarea, pe ascuns ai in lipsa oricarei dezbateri publice prealabile, a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), este un gest iresponsabil. Prevederile ambigue ale acestui Acord starnesc numeroase suspiciuni cu privire la efectele implementarii sale, cele mai multe suspiciuni referindu-se la modul in care ACTA ar putea duce la cenzurarea Internetului, la incalcarea drepturilor ce garanteaza confidentialitatea datelor personale si libera exprimare. Atata vreme cat exista chiar si cea mai mica suspiciune ca ACTA ar putea deschide drumul catre incalcarea drepturilor fundamentale cetatenesti, Acordul trebuie sistat si regandit. Domnule Prim-ministru, retrageti fara intarziere sprijinul Romaniei pentru ACTA! Tari precum Polonia, Cehia si Slovenia au constientizat pericolul semnarii acestui acord in forma actuala si au retras sprijinul pe care il acordasera. Va solicitam introducerea proiectului intr-o dezbatere publica reala, in cadrul careia sa fie auzite si luate in considerare parerile intregii societati. Atat europarlamentarii PSD si USL, care au cerut deja in Parlamentul European o mai ampla si transparenta dezbatere pe marginea ACTA, cat si romanii in ansamblu,


aateapta o decizie ferma din partea dumneavoastra. Aveti obligatia sa va asigurati ca aceasta decizie va fi in conformitate cu cerintele societatii civile�.

O saptamana mai tarziu, eurodeputatii social-democrati i-au transmis un nou mesaj premierului, atragandu-i din nou atentia ca "se impune introducerea ACTA intr-o dezbatere publica reala, care sa asigure transparenta necesara unui acord international de impact, unde parerile oamenilor sa fie auzite". Aleaii PSD au reamintit ca "mii de romani au manifestat impotriva acestui acord care ar putea duce la incalcarea dreptului la libera exprimare si la cenzurarea internetului". "Avand in vedere toate aceste schimbari, sunteti obligat, domnule prim-ministru, sa renuntati la pasivitate si sa retrageti sprijinul Romaniei pentru ACTA. Trebuie sa va alaturati celor care au constientizat pericolul semnarii acestui acord in forma actuala", se arata in scrisoarea deschisa adresata sefului guvernului.

Daciana Sarbu a lansat pagina de Facebook Adevarul despre ACTA, un spatiu al dezbaterilor libere cu privire la ACTA www.facebook.com/AdevarulDespreACTA


Mai mulĹŁi europarlamentari i-au cerut lui Ungureanu blocarea de urgenta a proiectului minier de la Rosia Montana Daciana Sarbu, alaturi de alti cinci europarlamentari, i-a solicitat premierului Mihai-Razvan Ungureanu blocarea de urgenta a proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana, prin suspendarea procesului de avizare pana la pronuntarea unei comisii de experti independenti, departe de influentele banilor companiilor direct interesate de inceperea acestui proiect. 'Singurele principii care trebuie sa conteze in luarea deciziei privind Rosia Montana trebuie sa fie adevarul, interesul national si dezvoltarea durabila a regiunii. In acest moment, ne aflam foarte departe de intrunirea acestor conditii si le datorati romanilor stoparea acestui proces profund nociv', scriu europarlamentarii in scrisoarea deschisa. In opinia semnatarilor scrisorii, se impune constituirea unui grup de lucru cu adevarat independent si obiectiv care sa analizeze proiectul in toata complexitatea sa. Acest grup trebuie sa tina cont de opiniile oamenilor de stiinta romani care si-au exprimat legitime si repetate ingrijorari. De asemenea, acest grup trebuie sa aiba in vedere proiectele de exploatare miniera similare din Europa, cu scopul indeplinirii unor conditii esentiale in ceea ce priveste utilizarea celei mai bune solutii tehnice, a beneficiilor statului roman dar si a solutiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu. Problemele proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana sunt multiple si ele tin de protectia mediului, de nevoia folosirii resurselor in scop national, precum si de coruptia politica si sponsorizarea politicienilor aflati in inalte functii publice de catre companii private, au precizat eurodeputatii. Scrisoarea este semnata de sase eurodeputati - trei romani si trei straini: Daciana Sarbu, Marita Ulvskog (Suedia), Ines Ayala Sender (Spania), Victor Bostinaru, Gerald Hafner (Germania), Renate Weber. 'Am apelat la formula unei scrisori deschise deoarece, la toate demersurile de pana acum, fie ca ele apartineau Academiei Romane, Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Universitatii BabesBolyai sau unor remarcabili oameni de stiinta, guvernul anterior s-a aratat orb si surd', au explicat semnatarii.


Aplicarea legislatiei privind deseurile este deficitara In cadrul dezbaterii din parlamentul European pe marginea implementarii directivei privind deseurile, Daciana Sarbu a punctat in legatura cu faptul ca nu textul legislatiei europene, ci modul de aplicare al acesteia trebuie verificat atunci cand se pune problema eficientei legilor comunitare. Eurodeputata a lansat acest semnal in legatura cu proiectele miniere care teoretic respecta legislatia, insa practic o pot ignora sau aplica gresit. Discutia a pornit de la un proiect de rezolutie bazat pe o serie de petitii primite din toata Uniunea, pe marginea implementarii directivei privind deseurile: “Aceasta rezolutie enumera 115 cazuri de cetateni din 14 state membre, care reclama incalcari ale directivei privind gestionarea deseurilor. Stim insa ca astfel de cazuri sunt mult mai multe, chiar daca nu toate au fost aduse in atentia comisiei PETI – eu cunosc cel putin unul in Romania, unde cazul este investigat la nivel regional.


Aceasta situatie este un semnal grav al esecului multor guverne nationale de a aplica aceasta legislatie vitala pentru protejarea mediului si a sanatatii cetatenilor nostri. Insa la fel de ingrijoratoare este si situatia deseurilor provenite din activitatile miniere. Mi-am exprimat in mod repetat preocuparea in legatura cu acest subiect atat in cadrul Parlamentului European, cat si in mod direct catre Comisia Europeana. Comisia ne asigura ca directiva privind deseurile din minerit contine suficiente prevederi de protejare a mediului, inclusiv privitoare la mineritul cu cianuri. Invit insa Comisia sa raspunda la urmatoarea intrebare: ce se va intampla daca directiva privind deseurile din minerit va avea acelasi grad de aplicare precum directiva privind gestionarea deseurilor? Nu trebuie sa ai prea multa imaginatie ca sa intelegi ca urmarile unei astfel de situatii ar fi cu adevarat catastrofale�.

“Invit insa Comisia sa raspunda la urmatoarea intrebare: ce se va intampla daca directiva privind deseurile din minerit va avea

acelasi grad de aplicare

precum directiva privind gestionarea deseurilor?�


USL: MAE trebuie sa reactioneze ferm la noua campanie discriminatorie indreptata impotriva romanilor Avand in vedere aparitia unei noi campanii defaimatoare la adresa muncitorilor romani din Olanda, USL a cerut o reactie imediata din partea Ministerului Afacerilor Externe si o pozitie a ambasadorului Olandei de la Bucuresti. USL a atras atentia asupra faptului ca initiativa partidului olandez condus de Geert Wilders (PVV) de a lansa o campanie impotriva muncitorilor romani, bulgari si polonezi este absolut inadmisibila si reprezinta un primejdios act de discriminare. USL a solicitat Ministerului Afacerilor Externe din Romania sa aiba o reactie ferma si imediata cu privire la aceasta campanie indreptata impotriva cetatenilor romani. De asemenea, USL a cerut ambasadorului Olandei de la Bucuresti, domnul Matthijs van Bonzel, sa precizeze daca punctul de vedere al PVV este asumat si de Guvernul Olandei, avand in vedere faptul ca partidul care a initiat aceasta actiune sustine actuala coalitie de guvernare din Olanda. Recent, gruparea politica olandeza Partij voor de Vrijheid (Partidul pentru Libertate), sustinatoare a coalitiei de guvernare din Olanda, a lansat o platforma online prin intermediul careia cetatenii pot depune plangeri impotriva imigrantilor romani, bulgari si polonezi. Totodata, site-ul de internet contine o serie de afirmatii discriminatorii si defaimatoare la adresa muncitorilor straini.


Februarie 2012  

Stop manipularii parintilor prin publicitatea la alimentele pentru copii!