Eurometalli 7/2016

Page 1

LEVIKKI 40 000

www.eurometalli.com

Eurometalli METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

7

| 2016

13. vsk

Konepajavalmistuksen uusi aikakausi

3D-metallitulostuksesta kilpailuetu SLM Solutions 280HL TWIN esittelyssä Alihankinta-messuilla osastollamme C916! Liity maamme edelläkävijöiden joukkoon, jotka jo hyödyntävät radikaalisti nopeampaa tuotekehityssykliä sekä lähes rajoituksetonta muotovapautta uuden sukupolven tuotteiden kehittämisessä ja sarjavalmistamisessa.

Osastot: C916 ja A130SKANDINAVIAN

© Davidfotografie

SUUR N TEOLLISUUDEN

3D-TULOSTUS TAPAHTUMA

JUONTAJA

KEYNOTE-PUHUJAT

Olaf Diegel Lund University

Peter Sander Airbus

Alber Klein FIT AG

KÄRKITEEMAT • Metallien tulostus • Suunnittelu ja lisäävä valmistus • Rakennusten 3D-tulostus

• KOE viimeisimmät teknologiat ja käytännön esimerkit • KOHTAA alan johtavat tekijät ja suunnanäyttäjät • OIVALLA mahdollisuudet tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiseen OSALLISTUJAT: tuotesuunnittelijat, insinöörit, liiketoiminnan kehittäjät, päättäjät, tutkijat.

Alan Mucklow Sima Valizadeh Yamazaki Mazak Atlas Copco

Käytännön caseja

30+ Workshoppia

# LEARN # SHARE # INNOVATE

Moataz Attallah University of Birmingham

Paneelikeskustelu 30+ Asiantuntijaa

Verkostoitumistyökalu Kohtaa puhujat, asiakkaat ja kollegat

3DVarius

20+ Näytteilleasettajaa

1 x kahden päivän konferenssilippu koko ohjelmaan 580 € (alv 0 %), ruokailut sisältyvät hintaan 2 x kahden päivän konferenssilippu koko ohjelmaan 900 € (alv 0 %), ruokailut sisältyvät hintaan

TAPAHTUMAKUMPPANIT ideascout

4.–5.10.2016 TAMPERE-TALO | 3dstep.fi


EUROMETALLI 8/2016 AINEISTOPÄIVÄ 30.9. POSTITUS 14.10.

Eurometallilla on päättäjien nimirekisterillä varustettu, kohdennettu, 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu.

Mediamyynti:

Aineistonsiirto:

myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

http:// aineisto.eurometalli.com

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

OSOITTEENMUUTOKSET JA TILAUKSET: PUH. 0207 57 95 95 • ep@eurometalli.com

Pääkirjoitus

Vauhtia pajoilla ja messuilla KUVA: MIRA KUHLMAN

Olen erittäin onnekkaassa asemassa, kun saan työni puolesta tutustua hyvinkin erilaisiin ja erikokoisiin metallialan yrityksiin. Tämän olen jälleen todennut kesälomani jälkeen, jolloin olen kiertänyt uutishaastatteluiden puitteissa kymmenkunta konepajaa. Vaikka osa pajoista soraääniä työn vähyydestä viestittääkin, jälleen kerran ne yritykset, joissa nyt kiersin etenevät vauhdilla. Osalla näistä yrityksistä tämän hetken liikevaihtoluvut ylittävät jo huippuvuoden 2008 tason. Tämä yhtälö toistaa itseään vuodesta toiseen: joillakin pajoilla vauhtia riittää, toisilla taas on vähän nihkeämpää. Yrittämisessä tarvitaan myös onnea, mutta en millään saata uskoa, että menestyksen takana on pelkästään onni. Kaikki haastattelemani myötätuulessa purjehtivat metallialan yritykset ovat erittäin aktiivisia hankkimaan arsenaaleihinsa uusinta tekniikkaa, ne kehittävät prosessejaan ja näiden yritysten vetovastuulliset ovat poikkeuksetta hyvin ylpeitä henkilökuntansa osaamisesta. Näitä ja muita hienoja menestysyrityksiä tapaa 27.–29. syyskuuta järjestettävillä Alihankinta 2016 -messuilla. Tänä vuonna Tampereelle voi tulla keskustelemaan muun muassa siitä, mitä digitalisaatio tarkoittaa teollisuudessa ja miten leanjohtamista voi hyödyntää muun muassa ihmisten johtamisessa. Ennen Alihankintaa kannattaa ehdottomasti suunnata Stuttgartiin, jossa järjestetään 13.–17. syyskuuta AMB-messut. Tämä EMO-messujen välivuonna järjestettävä tapahtuma tarjoaa laadukkaan kattauksen työstökoneteknologiaa, jota esittelee 1 350 näytteilleasettajaa 30:stä eri maasta. Kävijöitä messuille odotetaan noin 90 000. Messuilla nähdään Petri Kuhlman, päätoimittaja

LEVIKKI 40 000

www.eurometalli.com

Eurometalli METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

7

| 2016

13. vsk

Konepajavalmistuksen uusi aikakausi

3D-metallitulostuksesta kilpailuetu

Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

SLM Solutions 280HL TWIN esittelyssä Alihankinta-messuilla osastollamme C916! Liity maamme edelläkävijöiden joukkoon, jotka jo hyödyntävät radikaalisti nopeampaa tuotekehityssykliä sekä lähes rajoituksetonta muotovapautta uuden sukupolven tuotteiden kehittämisessä ja sarjavalmistamisessa.

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Sähköposti:

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2016

Materiaali:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Puhelin:

Ilmoitukset:

Osastot: C916 ja A130

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Puh. 0207 57 95 95

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos

ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

441 619 PainotuoteSeco täydentää valikoimaansa PCBN-laaduilla kovasorvaukseen

U

usimmilla PCBN-laaduillaan Seco osoittaa huomattavaa edistystä kovasorvaussovelluksissa. Valikoimaan lisätyt kolme laatua täydentävät yrityksen nykyistä Secomax CBN060K -tarjontaa karkaistujen terästen tarkkuustyöstöön sopivilla kääntöterillä niin jatkuvaan kuin hyvinkin epäjatkuvaan sorvaukseen. Tuotevalikoiman CH0550, CBN060K, CH2540 ja CH3515 kattavat useita käyttösovelluksia ISO H05:stä H35:een. Laatujen uusi bimodaalinen perusaine sisältää karkeampia rakeita ja parantaa laadun sitkeyttä ja kulutuskestävyyttä, parantaa tuottavuutta ja pidentää työkalun kestoikää erilaisissa työstöolosuhteissa. Ne soveltuvat hyvin autoalan komponenttien, kuten moottoripyörien, autojen ja kuorma-autojen voimansiirrossa ja vaihteistossa käytettävien vaihteiden, akselien, renkaiden, CV-liitosten ja hammasrattaiden, valmistamiseen. Muita käyttökohteita ovat valu- ja laakerisovellukset. CH0550-laatu ISO H05:lle on täysin uusi alhaisen CBN-pitoisuuden laatu, joka on suunniteltu jatkuvaan työstöön sujuvilla sisäänmenoilla ja ulostuloilla. Laatu koostuu uudesta 40-prosenttisesta CBN-perusaineesta ja täysin uudesta nanolaminaattipinnoitteesta, josta on haettu patenttia ja jonka Ti-pitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin muissa TiAlN-pinnoitteissa. Tämä takaa erityisen hyvän kulutuskestävyyden kuoppakulumaa ja korkeita lämpötiloja vastaan suurissa lastuamisnopeuksissa. Lisäksi sillä saavutetaan hyvä pinnanlaatu.

6

7 • 2016

Aiempi CBN060K-laatu ISO H15:lle on sitkeä laatu, jota käytetään jatkuvaan ja kevyesti katkonaiseen työstöön alhaisilla ja keskisuurilla lastuamisnopeuksilla. Se selviytyy hyvin myös suuresta syötöstä. CBN060K sisältää 60 prosenttia CBN:ää, ja siinä on lisäksi TiCN-sideainetta ja metallisia superseoslisäaineita. Pinnoite on Secon oma ja patentoitu nanolaminaatti, joka koostuu TiAlN- ja TiSiN-aineista. Viistetyt sisäänmenot pidentävät työkalun kestoikää, joten uuden CH2540-laadun ISO H25:lle CBN-pitoisuus on 65 % ja se soveltuu katkonaiseen työstöön ja töihin, joissa tehdään sekä katkonaista että jatkuvaa lastuamista. Sen perusainekoostumus, joka perustuu uuteen laatutasoon ja bimodaaliseen raekokoon, parantaa kulutuskestävyyttä ja mahdollistaa keskisuurten ja suurten lastuamisnopeuksien käytön. Yleisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi hammasvaihteiden ja porattujen reikien ylisorvaus. CH3515-laatu ISO H35:lle on sitkein laatu uudessa PCBN-valikoimassa. Sitä suositellaan erittäin katkonaiseen karkaistun teräksen työstöön. Laadun CBN-pitoisuus on 90 prosenttia ja raekoko 2-4 µm AlN-sideaineessa, minkä lisäksi siinä on työkalun kestoikää pidentävä TiAlN-pinnoitus. Laatua voidaan käyttää myös jauhemetallurgisissa materiaaleissa, joissa tulokset ovat hyvät suuren CBN-pitoisuuden ja sitkeyden ansiosta. Kukin laatu on saatavana tavallisissa kääntöterien ISO-geometrioissa nirkon- tai wiper-särmällä.

saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä INFO Lisätietoja tai osoitteesta www.secotools.com/pcbn

www.eurometalli.com

Feon


Feon_Prometalli_3-4_A4_konv.indd 1

27/06/16 09:21


PARANNA KILPAILUKYKYÄSI! Koneet Kohtuuhintaan Koskelalta RASKAASEEN TYÖSTÖÖN

Aarporat, pitkäjyrsinkoneet, portaalit

Sorvaus- ja työstökeskukset, opetettavat sorvit, VTL

Karusellisorvit

Sorvaus-, porausja työstökeskukset

Huippunopeat 3–5-akseliset keskukset

Levyn- ja profiilinpyöristyskoneet, putkentaivutuskoneet ja palkkilinjat, ym.

Levyleikkurit ja särmärit

Kärkisorvit ja opetettavat CNC-sorvit

PY YD Ä TA RJ OU S!

35 VUOTTA LAADUKASTA HUOLTOYHTEISTYÖTÄ.

Työstökoneliike M. Koskela Oy

Machine Tools Company since 1978 Jänismaantie 28, 67800 KOKKOLA www.mkoskela.fi

KONEMYYNTI JA H U O LTO PALVE L U T Marko Koskela 040 357 1222

Optimaalisen puhdistusaineen valinta monia vaiheita, jotka ovat keskenään riippuvaisia. Eri tuotannon vaiheissa käytetään eri aineita. Aineet vaihtelevat keskenään tuotantomenetelmästä riippuen – taonnasta vetoon, työstöstä pesuun, aina puhdistukseen, ruosteensuojaukseen ja pinnoitukseen saakka. Tuotannossa käytettävien voiteluaineiden ja puhdistusaineiden yhteensopivuus on ensisijaisen tärkeää. Puhdistusaineiden merkitys kustannuksiin Kuinka monta eri puhdistusainetta ja -menetelmää tuotantolinjanne sisältävät? Tie­ sitkö, että tarkoin valittu puhdistusaine voi pienentää tuotannon läpimenoaikaa? Tai, että pesulämpötiloja voidaan alentaa huomattavasti riippuen pesuaineesta. Näin voidaan säästää aikaa, vaivaa ja energiaa, ts. selvää rahaa. Tämän lisäksi onko teillä varmistettu, että puhdistusaineet sopivat yhteen muiden tuotannon kemikaa­ lien kanssa? Voiteluaineiden ja puhdistusaineiden yhteensopivuus Teollisuuden prosessit pitävät sisällään

8

7 • 2016

Oikea puhdistusaine Asioita, joita kannattaa huomioida valittaessa puhdistusainetta: Millaiset ovat käytettävät työvälineet? Mikä on puhdistusmenetelmä, entä puhdistettava materiaali? Millaiset ovat kuivausolosuhteet? Onko aine yhteensopiva seuraavassa prosessissa käytettävien aineiden kanssa. On myös huomioitava onko kyseessä yksittäisten tuotantoerien vai toistuva kappaleiden pesu. Näitä asioita voitte pohtia yhdessä Fuchsin edustajan kanssa. FUCHS:n RENOCLEAN tuoteperhe sisältää puhdistusaineet, jotka ovat kehitelty ja testattu pienentämään tuotannon läpimenoaikaa, alentamaan pesulämpötiloja ja parantamaan operatiivista tehokkuutta. Tuotteita löytyy kaikkiin pesume-

netelmiin: ruiskutus, allaspesut, ultraäänipesukoneet jne. Tuotteet valmistetaan FUCHS:n omissa tehtaissa ja ne ovat huolellisesti kehitettyjä ja testattuja. Tuote-esimerkkejä VOC-vapaa RENOCLEAN KLV -liuotinpuhdistusaine on ideaali puhdistamaan monimutkaisia geometrisiä muotoja ja kapeita välejä. Liuotinpuhdistusaine vesipohjaisen sijaan voi olla tuottajalle optimaalisin vaihtoehto, koska pesun jälkeen kappaleet ovat puhtaita ja kuivia. Ko. pesuaineet jättävät kuivan kalvottoman pinnan ja kappaleet ovat heti valmiita jatkopintakäsittelyihin. Näin on vähennetty yksi vaihe. Jos sen sijaan vaaditaan väliaikaista suojausta, vesipohjainen RENOCLEAN MS 215 NF muodostaa ohuen korroosionsuojakalvon. Näin toimiessa erillistä suojausta ei pesun jälkeen tarvitse levittää.

INFO FUCHS Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi

www.eurometalli.com


Olet lähempänä Mazakia kuin arvaatkaan

Edulliset Mazakin sorviuutuudet - QT COMPACT ja QT PRIMOS on valmistettu totuttujen korkeiden laatuvaatimusten mukaan. Hyödyt koneen omistajana kaikista Mazakin tarjoamista eduista, kuten korkeasta suorituskyvystä, osaavasta menetelmätuesta ja tehokkaasta huolto- ja varaosapalvelusta. Lisäksi saat käyttöösi maailman nopeimman CNC-ohjauksen kohtuuhintaan! Jos edelleen ajattelet Mazakin olevan liian kaukana – harkitse vielä kerran. Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi ja www.mazakeu.com

QT PRIMOS 150 S

It’s all about y u QT COMPACT 300MY Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet +358 20 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

Wihurin osasto

E522


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA KUVAAJA HEIKKI PÄLVIÄ

Kalle Arsalo / Suomen Lean-yhdistys ry toiminnanjohtaja

Aitoa kumppanuutta etsimässä Lean-filosofian menestyksellinen käyttöönotto edellyttää vahvaa, aitoa sitoutumista muutokseen. Sitkeyttä yrittää aina uudelleen, kun asiat menivätkin toisin kuin oli suunniteltu. Johtajuuden ja yhteistyön merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kulttuurin todellinen muutos on aina vaatinut muutoksia myös tavoissa toimia. Mitä uutta lean-filosofian soveltaminen käytäntöön tarvitsee onnistuakseen?

laan. Kuitenkin hämmästelen, että varsin harva on tunnistanut toimittajaverkoston yhdeksi tärkeimmäksi sidosryhmäksi. Toimittajaverkosto pitää nähdä aivan yhtä tärkeänä voimavarana kuin oma henkilöstökin. Alihankkijoita ohjataan edelleen hinta edellä kustannuksia juurikaan pohtimatta. Kehitys­ ideoita heiltä ei kysy kukaan. Jokseenkin käsittämätöntä.

Ensimmäisinä tulevat mieleeni keskittyminen asiakkaalle tuotettuun arvoon sekä koko henkilöstön osallistaminen toiminnan kehittämiseen. Asiakkaista saatetaan puhua paljonkin, mutta käytännön toimintaa tai kehittämistä asiakasarvo harvoin ohjaa. Organisaatiot näyttävät helposti ajautuvan siiloutuneeseen, asiakkaista riippumattomaan elämään. Kärjistäen voisi sanoa, että asiakkaiden kanssa yhteyttä pidetään tarjouspyynnöillä, tilauksilla ja laskuilla. Asiakasarvon syvempi sisältö voi olla täysin tuntematon.

Lyhyen ajan sisällä olen tutustunut kahteen esimerkkiin, jossa teollista tuotantoa Suomessa harjoittava yritys on kotiuttanut kokoonpanevaa tuotantoa niinsanotuista halvemman kustannustason maista, koska kokonaiskustannustaso on ollut edullisempi Suomessa. Tähän ei ole päästy tuijottamalla työtunnin hintaa, vaan kehittämällä määrätietoisesti koko toimintaketjua lean-periaatteilla sekä ottamalla kaikki osalliset mukaan kehittämistyöhön. Erityisesti toimittajat ja alihankkijat oman henkilöstön lisäksi.

Kehittäminen on usein ulkoistettu erityiselle kehitysorganisaatiolle, joka voi olla vaikkapa toimivan johdon edustaja tai erikseen tehtävään nimitetty henkilö. Kehittäminen nähdään jonkinlaisena uuden, toimintaa ohjaavan työkalun kehittämisenä. ”Ei kuulu toimenkuvaan”, on liian tavallinen vastaus, kun kysyy henkilöstöltä kehittämisestä. Hukkaamme valtavan kehityspotentiaalin, kun emme kysy nöyrästi ideoita niiltä, jotka työn todellisuudessa tekevät. Tyhjyyttään kumiseva aloitelaatikko ei ole kysymistä. Ei myöskään hieno IT-työkalu intrassa. Johtajien ja esimiesten on uskallettava kysyä koko henkilöstöltä, miten asiat voisi tehdä paremmin. Tämä vaatii rohkeutta ja ihmisten kunnioittamista tavalla, joka ei ole ollut tavallista suomalaisessa työkulttuurissa. Onneksi edellä mainitut asiat tunnistetaan jo ilahduttavan usein tärkeiksi ja niiden eteen ponnistel-

10 7 • 2016

Meidän täytyy olla ripeitä tunnistamaan muutostarpeet ja ketteriä toteuttamaan tarpeelliset muutokset. Tämä ei onnistu yksin. Kuulostaa suorastaan hölmöläisten hommalta, jos kuvittelee luovansa huomisen tulevaisuutta eilisen työkaluilla. Mitä voisimme tehdä tänään paremmin? Aloita vaikkapa kysymällä ympärilläsi olevilta, miten voisit palvella heitä. Siitä muutos lähtee. Suomen Lean-yhdistys ry on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon henkilöjäsenyhdistys. Pyrimme parantamaan Suomen kilpailukykyä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla kansainväliselle huipputasolle lean-ajattelun avulla. Yhdistys on perustettu 2009 ja siihen kuuluu jo lähes 400 lean-ammattilaista eri aloilta.

www.eurometalli.comErlatek satsaa tosissaan tulevaisuuteen neet kopioida. SpanSet®-tuotteet ovat puolestaan saavuttaneet merkittävän markkina-aseman tekokuiturakseissa, kuormansidonnassa ja putoamissuojissa yrityksen yli 50-vuotisen uran aikana.

Erlatekin oma erikois­nosto­ väline­suunnittelu ja -tuotanto pystyy vastaamaan asiakkaan vaativiinkin tarpeisiin.

E

rlatek Oy on hyvinkääläinen, nostoapuvälineiden ja erikoisnostovälineiden suunnitteluun, valmistukseen ja maahantuontiin keskittyvä asiantuntijayritys. Yrityksen tuotteisiin lukeutuu laaja valikoima korkealaatuisia nostokettinkejä, teräsköysiä ja erikoisnostovälineitä sekä erilaisia noston, kuormansidonnan ja henkilösuojaamisen komponentteja ja tarvikkeita. Erlatekin asiantuntijat suunnittelevat ja valmistavat erikoisnostovälineitä, kouluttavat nostoapuvälineiden asianmukaista käyttöä sekä tarkastavat niiden kuntoa säännöllisesti alan vaatimusten mukaisesti. Kettinkikomponenteissa Erlatek edustaa RUD®- ja tekokuiturakseissa SpanSet®-tuoteperheitä. Saksalaiset RUD®nosto- ja kuljetinkettingit, kuormansidontaratkaisut sekä nostokorvat ja muut komponentit ovat tulleet jo yli 140 vuotta tunnetuiksi alalla innovatiivisena tuotekehityksen kärkenä, jota kilpailijat ovat yrittä-

Laatu ja turvallisuus edellä, kohtuulliset elinkaari­ kustannukset seurauksena Erlatekin käyttämät materiaalit, komponentit ja tarvikkeet ovat pääsääntöisesti korkealaatuista eurooppalaista alkuperää, näin ollen asiakkaiden nostot ovat turvallisia ja elinkaarikustannukset kohtuullisia. – Hintakilpailu on alalla kovaa, uskomme kuitenkin asiakkaiden pitkässä juoksussa arvostavan enemmän työskentelyn turvallisuutta ja koneiden ja laitteiden korkeaa käytettävyyttä, kuin halpaa hankintahintaa, toteaa toimitusjohtaja Marko Peltonen. – Ja kirstunvartioille tiedoksi, esimerkiksi RUDin ICE-luokan (12-luokka) kettingeillä on saavutettu elinkaaritestauksessa kolminkertainen käyttöikä verrattuna perinteiseen 8-luokkaan, lisää Peltonen.

Fuusion avulla nopeampaa palvelua ja kustannustehokkaampaa toimintaa Erlatek-konsernissa on vuodesta 2008 toiminut tytäryhtiö VM-Vaijeri Oy, jonka ydinbisnestä ovat olleet teräsköysiratkaisut metalli-, meri- ja rakennusteollisuuRUD-nostovälineet teen. VM-Vaijerin liedustavat alan säksi konsernin osaehdotonta na on toiminut konehuippua. paja Kajato, joka vastaa teräsrakenteiden valmistamisesta erikoisnostovälineisiin. Nyt konserni on yhdistänyt voimansa ja esiintyy yhden nimen alla. – Eri yrityksinä toimittaessa konsernissa on ollut päällekkäisiä toimintoja, nyt fuusion myötä organisaatiota on mahdol-

12 7 • 2016

lista virtaviivaistaa ja taata asiakkaalle nopeampaa ja kustannustehokkaampaa palvelua yhdeltä luukulta, taustoittaa Peltonen fuusiota. Muutto yhteisiin tiloihin luvassa ja muutoksia teräsköysituoteryhmään VM-Vaijeria pitkään vetänyt Heikki Frant jäi eläkkeelle 31.8. ja vetovastuun Erlatekin teräsköysiliiketoiminnasta ottaa DI Miika Lundin. Lisäksi teräsköysiliiketoiminta muuttaa Nurmijärveltä Hyvinkäälle Veikkarin teollisuusalueelle. Erityisenä painopisteenä teräsköysituotteissa on paras palvelu nyt ja jatkossa. – Haluamme olla alan johtaja joustavimman ja nopeimman teräsköysiin liittyvän palvelun tuottajana. Fuusion myötä meillä on entistä paremmat edellytykset panostaa parhaan palvelun tuottamiseen asiakkaille, listaa Lundin tavoitteita. – Lisäksi teemme ostossa töitä päivittäin, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kustannustehokkaampia ratkaisuja laadusta tinkimättä, Lundin lisää. Erlatek Oy numeroina: liikevaihto 4,75 milj. euroa, työntekijöitä 19, omistajat RUD Chains (51 %) ja SpanSet AG (49 %). Päätuoteryhmät: nostokorvat, kettinkiraksit, erikoisnostovälineet, teräsköydet, tekokuituraksit.

Erlatek Oy virstanpylväät: • 1991 Erlatekin perustaminen, pääosakkaana RUD Chains. • 1994 Omiin tiloihin muutto Hyvinkäällä, liikevaihto 500.000€. • 2004 Dr. Jörg Rieger hallituksen jäseneksi, liikevaihto 1.300.000€, työntekijöitä 8. • 2008 Teräsköydet: VM-Vaijeri (Nurmijärvi) tytäryhtiöksi. • 2012 Erikoisnostovälineet: kone paja Kajato tytäryhtiöksi. • 2013 Marko Peltonen aloittaa Erlatekin toimitusjohtajana. • 2016 SpanSet AG kasvattaa omistusosuuttaan 49 % kesäkuussa. • 2016 Tytäryhtiö VM-Vaijeri yhdis tyy Erlatekiin 1.7.2016 alkaen, liikevaihto 4.750.000€, työntekijöitä 19. • Tulossa 9/2016 Teräsköydet muutto Helletorpankatu 31 Hyvinkää.

INFO www.erlatek.fi www.eurometalli.com


Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy metallintyöstökoneet jo 30 vuoden kokemuksella.

vaakakaraiset työstökeskukset heti toimitukseen Toyoda FH400J

Toyoda FH630SX-i

• Fanuc 31i -ohjaus • 15 000 k/min kara, BBT40 tai HSK-A63 • 2 kpl 400 x 400 mm paletit • Liikealueet X:600, Y:560, Z:630 mm • 60-paikkainen työkalumakasiini

• Fanuc 31i -ohjaus • 6 000 tai 15 000 k/min kara, BBT50 • 2 kpl 630 x 630 mm paletit • Liikealueet X:1050, Y:900, Z:1050 mm • 60- tai 121-paikkainen työkalumakasiini

Myös muita malleja heti toimitukseen Euroopan varastosta, kysy lisää myyjiltämme. Toyodan työstökeskukset esillä ABM-messuilla: halli 5, osasto A33

Toyoda FH500J

Tervetuloa osastollemme C222

Toyoda FH800SX-i

• Fanuc 31i -ohjaus • 15 000 k/min kara, BBT40 • 2 kpl 500 x 500 mm paletit • Liikealueet X:730, Y:730, Z:850 mm • 60-paikkainen työkalumakasiini

• Fanuc 31i -ohjaus • 6 000 tai 15 000 k/min kara, BBT50 • 2 kpl 800 x 800 mm paletit • Liikealueet X:1450, Y:1250, Z:1550 mm • 121-paikkainen työkalumakasiini

www.il-machinery.com Punasillantie 4, 40950 Muurame Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 443 2101 il-sales@il-machinery.com, www.il-machinery.com

Myynti:

ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879

Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri nieminen +358 40 828 9251 HUOLtO: (014) 443 2111

Toimitko asiakkaittesi rahoittajana?

– Keskity ydinliiketoimintaasi myymällä laskusi! Myymällä laskut vahvistat kassaa ja parannat maksuvalmiutta. Finance Link ostaa laskut täydestä arvosta kantaen niistä myös luottotappioriskin. Yrityksen myyntisaatavat ovat suoritetusta työstä yritykselle kuuluvia rahoja. Myyntisaatavat eivät tuota taseessa. Siksi rahat on hyvä saada kiertoon heti! Valitse kumppaniksi Finance link - laskusaatavarahoituksen edelläkävijä Suomessa!

Finance Link – Nopean kassavirran puolesta. ◊ www.financelink.fi ◊ 09 774 4740

7 • 2016 13


Prima Powerin uusi Teknologiakeskus asiakkaiden tukena – Torinon Teknologiakeskuksen myötä meillä on yhtenä maailman johtavana levyntyöstötekniikan konevalmistajana tarjota asiakkaille mahdollisuus todeta kappale- ja tuotantodemoilla Prima Power -koneiden tuotannon kilpailukykyä parantavat ominaisuudet, kertoo myyntijohtaja Aki Ojanen Punch Genius -levytyökeskuksen äärellä, joka voidaan toimittaa lastaus- ja purkulaitteella varustettuna tai lisätä laite jälkiasennuksena.

Torinossa vietettiin toukokuussa Prima Industrie -konsernin uuden pääkonttorin ja Teknologiakeskuksen avajaisia. Tapahtumaviikolla oli nähtävissä kattava läpileikkaus kaikista Prima Powerin tarjoamista teknologioista. Koneet ovat jatkossakin nähtävillä ja asiakkaiden demokappalevalmistuksiin hyödynnettävissä upeissa 2500 m2:n esittelytiloissa.

2500 m2:n esittelytiloissa on hyödynnettävissä 11 konetta ja automaattinen järjestelmä, jossa kulminoituu Prima Powerin kokonaisosaaminen levytekniikan saralla.

14 7 • 2016

U

udet tilat ovat olleet Prima Powerin suunnitelmissa jo usean vuoden ajan. Kun lopullinen sinetti annettiin päätökselle tehdä pitkään pöydällä ollut hanke, toteutus tapahtui nopeasti, sillä Teknologiakeskuksen rakennusprojekti kesti vain vuoden. Keskuksessa on kaikkiaan 5000 m2, josta puolet on varattu toimistotiloille ja toinen puoli demotiloille. Teknologiakeskuksen kokonaisinvestoinnin arvo on 15 M€.

11+1 Näyttelytilojen koneet on valittu huolella edustamaan Prima Powerin uusinta osaamista kaikista tuoteryhmistä: kuitu- ja CO2-laser (2D ja 3D), lävistys, kulmaleikkaus, yhdistetty lävistys ja laserleikkaus, särmäys ja automatisoitu järjestelmävalmistus. Esillä on kaikkiaan 11 konetta ja järjestelmä, jolla näytetään yrityksen kokonaisosaamista levyaihion lähtiessä levyvarastosta kulkien prosessin läpi valmiiksi tuotteeksi asti – valmis tuote lävistettynä ja taivutettuna täysin automaattisesti toteutettuna. Esillä olevat koneet tullaan vaihtamaan noin parin vuoden aikajanalla. Tiloihin ei tuoda kehittelyvaiheessa olevia koneita, vaan punaisena lankana on näyttää asiakkaille mihin Prima Powerin tuotelinjassa olevat koneet kykenevät. Punch Genius – kustannustehokas uutuus Yksi esillä olevista uutuuksista Teknologiakeskuksessa on Prima Powerin uutta muotokieltä edustava Punch Genius -automaatiolla varustettu peruslävistyskone. Peruslävistyskone on edelleen edullisin tapa valmistaa tuotteita tuotannossa.

Jatkuu sivulla 16. www.eurometalli.com


LASTUAVIA TYÖKALUJA KIERRETAPEISTA KIEKKOJYRSIMIIN

Tervetuloa Tampereen alihankintamessuille 27.-29.9.2016 tutustumaan uusimpiin tuotteisiimme ja palveluihimme osastollemme D195. Tuottavuutta konepajoihin modernein työkaluin ja menetelmin.

MODERNIT TYÖKALUT LUOTETTAVA PALVELU WWW.SECOTOOLS.COM PUH. 09 - 2511 7200


Prima Powerilla on pitkä historia särmäyspuristinvalmistajana. Demotiloissa esillä on viime syksynä julkaistu eP 1336 -särmäyspuristin. Tässä servokäyttöisessä särmäyspuristimessa on panostettu energiatehokkuuteen ja käyttäjäystävällisyyteen, joita edustaa mm. hiljaisuus ja alan viimeisin turvateknologia. Koneen edistyneestä tekniikasta mainittakoon kulmanmittaustoiminta.

Laser Next 1530 3D-kuitulaser, jonka pöydän pyörähdys tapahtuu vain 2,3 sekunnissa. Prima Power valmistaa 2 ja 4 kW:n lasereiden resonaattorit itse ja ensi vuonna oman tuotannon valmistusohjelmaan liittyy myös 6 kW:n kokoluokka.

Tämä teknologia saattaa monelta unohtua tänä laserkoneiden vahvana aikakautena. Punch Genius tarjoaa laserkoneisiin verrattuna edullisemman ja kuitenkin erittäin tehokkaan vaihtoehdon automatisoituun tuotantoon. Myös käyttökustannukset ovat lävistyskoneissa edullisemmat kuin lasereissa. Punch Genius -lävistyskone on varustettu scratch free -ominaisuudella, mikä takaa levyjä naarmuttamattoman lopputuloksen. Yksi koneen vahvuuksista on myös levynkäsittelyn helppous koneen

ympärillä; siihen on helppo lastata työstettävä levyaihio vaikka käsin, kuitenkin samassa koneessa on myös automaattinen lastaus- ja purkuominaisuus. Tämä uutuusmalli on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että siinä on pyörivä puskin, eli ei ole tarvetta kiinteille työkaluille, vaan työstö hyödyntää pyörivien työkalujen ominaisuuksia. Pyörivän puskimen ansiosta minimoidaan myös työkalunvaihtoajat. Koko työkalujärjestelmän kehityksen ydin on tarjota asiakkaille suuri työkalukapasiteetti, jol-

loin koneen asetusajat voidaan minimoida. Samoin uudella järjestelmällä saadaan lisättyä pyörivien työkalujen määrää, mikä vähentää merkittävästi asetusaikoja, mutta myös helpottaa ohjelmointia. Nämä molemmat ominaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä asiakkaille, koska sarjakoot ja toimitusajat lyhenevät jatkuvasti ja kaikki sivuajat täytyy minimoida niin ohjelmoinnissa kuin koneen asetuksissakin. Laser Genius maksimoi tehokkaan lattiatilan käytön Suomalaisten mielenkiintoa demotiloissa varmasti herättää Laser Genius 2D-laser. Lineaariservokäyttöiseen koneeseen on ladattu suuri määrä ominaisuuksia, joilla saadaan maksimituottavuus koneen viemään lattiatilaan nähden. Avainasioitahan tuotannossa on saada paras mahdollinen tuottavuus koneen käyttämästä tilasta – oleellista on, paljonko kappale tuottaa kappaleita. Laser Genius omaa nopeat liikkeet mm. kevyen hiilikuitukelkan ansiosta.

Prima Power on yksi 2D-laserleikkauskoneiden pioneereista. Demotiloissa voi todeta tämän päivän laserleikkaustekniikan nopeuden: Laser Genius omaa ripeät liikkeet mm. kevyen hiilikuitukelkkansa ansiosta.

16 7 • 2016

www.eurometalli.com


RoboDrill • Kokonaisuuksien osaaja • Kattava aluehuolto palveluksessasi • Yksilöllisiä ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin

Varastokoneet jopa viikon toimitusajalla!

RoboCut RoboShot

www.mtcflextek.fi Myös suomalaisten kannattaa hyödyntää Prima Powerin myyntijohtaja Aki Ojanen näkee uuden Teknologiakeskuksen tuovan hyötyä myös suomalaiselle konepajateollisuudelle. – Demotiloissa on näytillä laajasti Prima Powerin tarjoamat teknologiat. Aikaisemmin emme kyenneet näyttämään asiakkaillemme koko osaamis­ skaalaamme saman katon alla. Tulemmekin hyödyntämään tiloja aktiivisesti ja järjestämme jatkuvasti asiakaskohtaisesti räätälöityjä käyntejä Torinon Teknologiakeskukseen. – Torinossa koneet ovat käytössä asiakkaita varten. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tätä mahdollisuutta. Käytössä on myös Prima Powerin vankka tieto-taito levytekniikan saralta. Tulevaisuudessa myös asiakkaan omat kappaleet voidaan työstää esittelytiloissa käytössä olevilla koneilla. Näin asiakas voi itse todeta miten Prima Power -teknologiat toimivat heidän tuotteidensa kohdalla. Kannattaa ottaa yhteyttä, niin järjestetään matka Torinoon ja tutkitaan yhdessä asiantuntijoidemme kanssa kustannustehokkaimmat menetelmät tuotantoanne tehostamaan, kehottaa Ojanen. – Kannattaa muistaa, että valmistusmenetelmät ja koneet kehittyvät kovaa vauhtia. Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää pitää tuotantokoneisto investointien

p. 029 030 0120

Levyntyöstöteknologia on lähivuosina kehittynyt huimasti. Teknologiakeskuksen avajaisviikolla Prima Power esitteli osaamistaan mm. tällaisen kombilaserilla valmistetun kappaleen myötä.

avulla ajan hermolla. Vanhalla tekniikalla ei yksinkertaisesti pärjää yhä kansainvälistyvässä kilpailussa, näkee Ojanen. Torino työllistää suomalaisia Ojanen näkee Torinon Teknologiakeskuksen vaikutuksen heijastavan lisää

työpaikkoja Suomeen. – Uskomme vakaasti uusien demotilojen kasvattavan Prima Power -tuotteiden menekkiä. Tämä vaikuttaa positiivisesti myös Kauhavan yksikön kuormitukseen, millä on luonnollisesti työllistävä vaikutus, arvioi Ojanen.

INFO Finn-Power Oy Aki Ojanen, myyntijohtaja, puh. 050 566 0914, www.primapower.fi

7 • 2016 17


ThyssenKrupp_A4_2016_valittu.indd 1

31/08/16 08:57


TERÄVINTÄ KÄRKEÄ AMMATTILAISELLE! Käytä alkuperäistä! A002 lyhyt yleispora TiN-pinnoitetulla kärjellä nopeaan ja tehokkaaseen poraukseen useimmille raaka-aineille. – Kauttaaltaan hiottu pora on erittäin tarkka. – TiN-pinnoitus vähentää kulumista sekä pienentää kitkaa. – Kevytleikkuinen, itsekeskittävä kärki. A002 Uutuus A147 lyhyt (6xD) kobolttiseosteinen pora. Kehitetty erityisesti ruostumattomille teräksille mutta soveltuu myös titaaniseoksille. – A147 on ristiinteroitettu, hiottu ja pinnoittamaton. – Poran kärkigeometria tekee siitä erityisen kevytleikkuisen, joten lastuamisvoimat ovat aikaisempia poramalleja pienemmät, reiän laatu parempi ja poran elinikä huomattavasti pitempi. A147

Laadukkaita tuotteitamme voit hankkia kattavan jälleenmyyntiverkoston kautta ympäri Suomea.

Tervetuloa osastollemme A1031 www.dormerpramet.com

08:57

Puh 0205 44 121 • Fax 0205 44 51 99 dormer.fi@dormerpramet.com


Jokke-Koneistus erikoistuu isompien ja monipuolisten kappaleiden koneistukseen

Hartfordin koneistuskeskus – isompi on parempi

Uusi Hartford HSA-523 EA -koneistuskeskus.

Kalle Paloneva on koneistava toimitusjohtaja.

Jokke-Koneistus Oy on Ähtärissä toimiva, vuonna 1989 perustettu alihankintakoneistukseen erikoistunut konepaja. Viime vuonna käyttöön otettiin uusi, koneellisella ilmanvaihdolla ja konekohtaisella huurteenpoistolla sekä lämmön talteenotolla varustettu hallilaajennus, josta löytyy myös viiden tonnin siltanosturi. Asiakkailleen Jokke-Koneistuksella on valmius tarjota myös kattavat jälkityöt sekä laajat varastotilat. ka. Jäljelle jäi vain yksi asiakas SKS Toijala Works Oy. Tämä asiakkuus jatkuu edelleen.

vestoinnit tasaisesti. Kuitenkin vuonna 2003 vanhat tilat olivat jääneet auttamatta pieniksi. Kun uusi tontti löytyi samana vuonna, ja kaupunki lunasti vanhan hallin, käynnistyi konepajan historian suurin 1,7 miljoonan euron investointi johon

Kasvu ja sukupolvenvaihdos Tiukassa tilanteessa Paloneva otti virkavapaata ja aloitti markkinoinnin. Pian asiakkaaksi saatiin KCI Motors Oy ja Jokke-Koneistus pääsi mukaan Koneistettavana kohtalaisen nopeaan kasvuun. Remu Oy:n kelluvan Hankittiin uusia sorveja ja pian kaivinkoneen 5 m henkilöstö oli kasvanut viiteen. puomi. Taustalla Jouko Paloneva kertoo, että kääntyvä karapää. tavoitteena on aina ollut tehdä in-

J

okke-Koneistus syntyi yrittäjähenkisyydestä ja halusta yrittää. Jouko Paloneva toimi 1980-luvun lopulla ammattikoulun opettajana. Taustalla oli eri yrityksissä hankittua koneistuskokemusta ja Tekninen koulu. Kun ammattikoululle tuli koneistuskyselyitä enemmän, mitä oppilastöinä ehdittiin tehdä, Paloneva päätti perustaa yrityksen, ostaa sorvin ja palkata sille koneistajan. Tarkoitus oli, että hän itse jatkaisi opettajana, vaan toisin kävi. Ensimmäinen CNC-sorvi ostettiin 1990 ja tuore konepaja sai heti neljä uutta asiakasta. Alku oli lupaava, mutta samaan aikaan maailma muuttui. Yhden kuukauden aikana helmi-maaliskuussa 1992 konepaja menetti kolme asiakastaan laman alettua. Se oli nuorelle yritykselle totinen paik-

20 7 • 2016

Kääntyvä karapää.

Jatkuu sivulla 22. www.eurometalli.com

w


KONECRANES KUNNOSSAPITO PALVELUMME

KUNNOSSAPITO- JA TARKASTUSPALVELUT

Laaja valikoima kunnossapito- ja modernisointipalveluja kaiken merkkisille teollisuusnostureille ja työstökoneille. Huoltomme piirissä on KYMMENIÄ TUHANSIA LAITTEITA ja

YLIVERTAINEN ASIAKASPALVELU JA KOULUTETUT AMMATTILAISET.

KORJAUKSET JA PARANNUKSET MODERNISAATIOT, VARAOSAPALVELUT

TUHANSIA HUOLTOSOPIMUKSIA.

TYÖSTÖKONEHUOLTO

NOSTURIKUNNOSSAPITO

ETÄPALVELUT

VARAOSAT

NOSTURIMYYNTI

KEHITYS JA KONSULTOINTIPALVELUT LISÄARVOPALVELUT

EMME NOSTA VAIN TAAKKOJA, VAAN KOKONAISIA LIIKETOIMINTOJA

Puh. 020 427 11 konecranes.fi

tiivistävä tekijä

Hydrauliikka- ja pneumatiikkatiivisteet Laakerit

Me Top-Osalla maahantuomme ja valmistamme hydrauliikka- ja pneumatiikkatiivisteet kaikkiin teollisuuden toimijoiden tarpeisiin. Oma tuotantomme ja laaja raaka-ainevarastomme takaavat, että mikäli 10 000 nimikkeen valikoimastamme ei löydy mittojesi mukaista tiivistettä, me valmistamme sen. Nopeasti. Kustannustehokkaasti. Toiveidesi mukaisesti. Ja turhaan ei meitä ketteriksi kutsuta. Tiivisteet toimitamme tarvittaessa jopa samana päivänä!

www.top-osa.fi

Top-Osa. Tiivistettynä paras.

Vihiojantie 30, 33800 Tampere


Absolentit ovat pitäneet halli-ilman miellyttävänä alusta asti.

liittyi uuden, noin tuhannen neliön hallin rakentamisen lisäksi viiden uuden työstökoneen hankinta sekä ISO 9001 -sertifiointi. Kun uusi pudotus alkoi 2008, oli uudelle hallille ostaja tiedossa. Silloin Jouko kävi poikiensa kanssa keskustelun, jonka tuloksena toiminta jatkui ja sukupolvenvaihdos käynnistyi. Nyt Jouko on jo eläkkeellä, ja Kalle Paloneva koneistavana toimitusjohtajana. Myös toinen poika, Ville, tekee töitä koneella. Tällä hetkellä työntekijöitä on kahdeksan, koneita on saman verran ja asiakkaita muutama enemmän. Palonevat toteavat yhdestä suusta, että tälle porukalle töitä riittää, vaikka muutamia lomautusjaksoja on ollut. Tiiviimpi yhteistyö MTC Flextekin ja Jokke-Koneistuksen välillä alkoi viime vuonna uuden Hartford HSA-523 EA -koneistuskeskuksen myötä. Jo aiemmin hallin ilmanpuhtaudesta oli vastannut kaksi Yli kymmenen vuotta hyvin palvellut Hartford Sumo 1800.

Absolent-suodatinta, ja sellainen on hankittu myös hallilaajennukseen. – Absolentit ovat osoittautuneet hyviksi suodattimiksi. Kun ne asennettiin, halli-ilma muuttui melkein paremmaksi kuin ulkoilma. ilman niitä hallissa olisi varmaan mahdoton työskennellä, Jouko Paloneva kiittää. Asiakkaat määräävät kehityksen suunnan Jokke-Koneistuksen päätuotteina ovat erilaiset akselit ja pyörähdyskappaleet. Samalla kun pienempien kappaleiden kohdalla hintakilpailu on kiristynyt, kysyntä suuremmille kappaleille on kasvanut. Jotta kasvaneeseen isojen kappaleiden kysyntään on voitu vastata, päätettiin investoida uuteen 450 neliön hallilaajennukseen ja isoon Hartford-koneistuskeskukseen. Nämä toteutettiin viime vuonna.

– Meillä on vanhempi Hartford, josta meillä on pelkästään hyviä kokemuksia. Hartfordien hinta-laatusuhde on kohdallaan, ja ne ovat vastaavia japanilaisia tai länsikoneita reilusti halvempia. Hartford on ollut luotettava kone, kun sitä oppii käyttämään, kertoo itsekin Hartfordilla koneistava Kalle Paloneva. – Vanhempi ollut kovalla käytöllä jo kymmenkunta vuotta ja maksimitehoja on ajettu. Kone on ollut toimintavarma eikä siinä ole ollut mainittavia vikoja, Jouko Paloneva vahvistaa. – Myös vierailu Hardfordin tehtaille vahvisti, että olemme tekemässä oikeaa valintaa. Meillä on tässä uudessa koneessa automaattivaihtajalla varustettu kääntyvä karapää, samanlainen joka oli Hardfordin tehtaalla heidän jokaisessa omassa koneessaan. Karapää on erinomainen ratkaisu, kun halutaan ajaa yhdellä kiinnityksellä mahdollisimman paljon. Tulemme investoimaan vielä toiseen isompaan työstökoneeseen. ”Iso on parempi” Uusi Hartford on varustettu 90 työkalun makasiinilla, pyöröpöydällä ja sen CNC-pöytä on 5 x 2 m, joten isompien kappaleiden koneistus monelta suunnalta onnistuu aina viiteen metriin saakka. Tarkkuus pysyy korkeana, koska kappaletta ei tarvitse käännellä kesken koneistuksen. Erikoistuminen isompiin kappaleisiin vaatii muutakin kuin työhön sopivan koneen. Kiinnitykset ovat erilaisia, samoin esimerkiksi jännityksistä johtuvien muodonmuutosten hallinta varsinkin hitsatuissa teräsrakenteissa vaatii kokemusta, samoin työvaihesuunnittelu. Palonevat kertovat, että Hartfordin asennus ja käyttöönotto sujui kaikin puolin jouheasti. Osaltaan asiaa helpotti, kun iso kone voitiin tuoda juuri valmistuneeseen halliin, ja tärkeimmät asiat opittiin muutaman päivän koulutuksessa. Vaikka tulevaisuutta on vaikea arvata, tämän kokoisella yrityksellä, jossa jokainen henkilö osallistuu tuotantotyöhön, on mahdollisuus pärjätä. Varsinkin, kun koko henkilöstön ammattitaito on kohdallaan ja työntekijät sitoutuneita ja pitkäaikaisia. Jokke-Koneistuksessa uskotaan, että kilpailussa tullaan pärjäämään, kun asiakkaat keskittävät tilauksiaan. – Toimitusvarmuus on tärkeää, ja päivässä tehdään, jos asiakkaalla on hätä, Kalle päättää.

INFO Lisätietoa: Jyrki Ryymin

040 455 5587 jyrki.ryymin@mtcflextek.fi www.mtcflextek.fi

22 7 • 2016

www.eurometalli.com


Terävöitä tuotantosi.

Miksi et siirtyisi teknologian seuraavalle tasolle? Se on helppoa ratkaisuilla, jotka ovat askeleita edellä standardista. Jokainen meidän innovaatiomme edustaa kollektiivista kokemusta ja tekniikan asiantuntemusta – juuri, mitä tarvitset parantamaan tuottavuuttasi.

Walter Norden AB Eketångavägen 1 S-302 93 Halmstad walter-tools.com Walter Suomi: Kari +358 (0) 405 390 700 Aki +358 (0) 400 440 526


Mecsalo Oy investoi tulevaisuuteen

M

ecsalo Oy sai alkukesästä konekantaansa uuden vahvistuksen, kun Mak­ rum Oy toimitti yhtiön Järvenpään yksikköön YCM:n pystykaraisen NSV 156A -työstökeskuksen. Monipuolisia valmistuspalveluita tarjoavan Mecsalo Oy:n palveluihin kuuluvat tarkkuusmekaniikan, automaatiolaitteiden ja haastavien laitekokoonpanojen valmistuspalvelut sekä alumiiniprofiilien työstöpalvelut. Asiakaskunta vaihtelee muun muassa kaivos-, nano- ja terveysteknologian toimialoista tietoliikennealaan. Vuodesta 1993 asti toimineen yhtiön näkymät ovat hyvät, ja uusi konehankinta olikin investointi tulevaisuuteen. Tulevan vuoden aikana Mecsa-

lo investoi edelleen voimakkaasti tuotannon ja toimitilojen kehitykseen. Avaimet käteen -toimitus Makrumilta Makrum Oy:n toimittamaan kokonaisuuteen sisältyi NSV 156A -työstökeskus kaikkine lisävarusteineen, terineen ja kiinnittimineen. Myös koneen asennus ja koulutus hoituivat Makrumin ja tehtaan asentajan toimesta. Järvenpäähän toimitettu NSV 156A -työstökeskus on YCM:n NSV-sarjan järein konemalli. Se soveltui Mecsalo Oy:n tarpeisiin hyvin, koska koneen rakenne ja ominaisuudet mahdollistavat tehokkaan

Tuotteita ajoneuvo- ja koneenrakennusteollisuudelle

30 VUODEN KOKEMUKSELLA

LAVAVALMISTUS & PÄÄLLIRAKENTEET

HITSATAAN HITSAUSROBOTILLA

Laatu on aina huippuluokkaa. Saatavilla Laser R200 ja Laser R450. Laserleikatut osat. 3D-suunnittelu ja ohjelmointi. Valmistamme myös vaihtolavat.

PÄÄLLIRAKENTEET

Wipro, Nordhydraulics ja Parker -komponenteista. CE-merkityt tuotteemme on valmistettu autonvalmistajan päällirakenneohjeita noudattaen. Materiaalit Hardox 450 ja rakenneteräs.

Täydellinen tuotantoketju.

24 7 • 2016

www.aholaser.com

LAVAVALMISTUS LASERLEIKKAUS LEVYTYÖT ROBOTTIHITSAUS CNC-KONEISTUS MAALAUKSET

Hitsaus- ja Rakennustyö Aho Oy Yrittäjäntie 43, 03600 Karkkila Puh. 09 224 2470 Puh. 040 718 9703 / Pekka Seppä

lastuamisnopeuden Mecsalolle tärkeiden ruostumattoman ja haponkestävän teräksen työstössä. Koneen laajat liikevarat helpottavat työstä toiseen siirtymistä nopeatempoisessa piensarjatuotannossa. Myös koneen nopea toimitusaika Ranskan-varastosta painoi vaakakupissa. ”Kartoittamistamme vaihtoehdoista NSV oli selkeästi kustannustehokkain vaihtoehto koneen rakenteeseen ja ominaisuuksiin nähden,” Mecsalon toimitusjohtaja Markus Heinälä tiivistää. Mecsalon laitevalmistuksen ytimessä on vahva koneistusosaaminen yhdistettynä kellosepäntarkkaan kokoonpanoon. Uusi investointi mahdollistaa entistä monipuolisemman tarjonnan valmistettavien osien ja laitteiden koon sekä tarkkuusvaatimusten suhteen. YCM:n paluu Suomen markkinoille YCM on palkittu taiwanilainen konevalmistaja, joka teki paluun Suomen markkinoille vuodenvaihteen jälkeen, kun yhteistyö Mak­rumin kanssa käynnistyi. YCM:n paluuta olikin jo odotettu: Makrum möi ensimmäisen YCM-koneensa saman tien edustussopimuksen tehtyään, kun kaupat solmittiin Mecsalon kanssa alkuvuodesta. YCM on tullut yli 60-vuotisen historiansa aikana maailmalaajuisesti tunnetuksi tarkoista, huippuluotettavista ja vankkarakenteisista koneista. YCM valmistaa mm. vaaka- ja pystykaraisia työstökeskuksia, sorveja ja isoja portaalikoneita – aina alusta loppuun asti omilla tehtaillaan. YCM:llä noudatetaan omaa, Toyotan TPS:ään perustuvaa lean-filosofiaa, yritys panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen ja sillä on mm. oma valimo. Tämä kaikki kertoo tuotteiden laadusta. Nykyään YCM:n tuotevalikoimaan kuuluu yli 70 eri konemallia, joissa on otettu huomioon eri teollisuudenalojen erityisvaatimukset. Suomeen on toimitettu tähän mennessä jo yli sata YCM:n konetta.

INFO Makrum Oy www.makrum.fi

www.eurometalli.com


Tervetuloa! Osasto D120.

Eurooppalainen Huvema

CNC-mittakone Xtreme – vakiovarustuksella

Sorvi HU360 x1000 • Newall DRO • CE-suojat • portaaton 3000 rpm • Camlock D1–4

• ei paineilmaa • ei mittahuonetta • koneen viereen • FMS-soluun • robotin kanssa

KYSY MUUT KOOT

MVD

• särmäyspuristimet • levyleikkurit • levytyökeskukset • kuitulaserit • LUKUISIA referenssejä

19.100,alv 0%

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi, w w w. r e n s i . f i

SOLIDWORKS -RATKAISUTTERVETULOA CADWORKSILTA C 819 O

OSAST

• Aukeaako tiedosto? • Löytyykö kuvasta oikeat mitat? • Siirtyvätkö tiedot työstökeskukselle? • Mitä muutoksia asiakas teki uuteen versioon? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin CadWorks tarjoaa helppokäyttöiset sovellukset yli 15 vuoden kokemuksella. SolidWorks toimii yhdessä useimpien Suomen markkinoilla olevien CAM-ohjelmien kanssa, esimerkiksi MasterCAM, SurfCAM, EdgeCAM, AlphaCAM, EXAPT ja PowerMill. Ohutlevyosien työstöohjeet voidaan siirtää suoraan konekielisenä levytyökeskukseen, laser- tai polttoleikkaukseen.

OTA YHTEYTTÄ, NIIN KERROMME LISÄÄ. Soita 010 835 7340 tai lähetä viesti info@cadworks.fi CADWORKS OY, Helsingintie 44, 04430 Järvenpää, puh. 010 835 7300, email: info@cadworks.fi

7 • 2016 25


Väkivahva työmyyrä W

allius LMP-sarjan 452i/560 mig/mag-hitsauskoneessa on kaikki nykyaikaisen konventionaalisen koneen edut: suuri kuormitettavuus, oikein porrastettu jännitteensäätö, helppokäyttöisyys ja muuntajarakenteen ansiosta pehmeä valokaari. Lisäksi kytkinsäätöiset konventionaaliset hitsauskoneet ovat edullisia hankkia ja niillä on pitkä käyttöikä. Koneiden vuosittaiset käyttökustannukset ovat myös alhaiset. Muuntajarakenteen ansiosta paino nousee suuremmaksi kuin invertterikoneilla. Siksi LMP-sarjan raskaissa koneissa on suuret pyörät ja langansyöttöyksiköt voidaan varustaa 10, 15 tai 20 metrin välikaapelipaketilla. Lisäksi nykyisin on hyvin toimivia hitsauspolttimia 4 ja 5 metrin pituisina, joten LMP-koneet kykenevät kilpailemaan invertterikoneille myös ulottuvuudessa. LMP-sarjan hitsausvirran induktioon on kiinnitetty erityisesti huomiota. Hitsausvirran induktio viimeistelee virran ennen hitsausta eli hidastaa virran kasvunopeutta. Hyvä induktori ja oikein mitoitettu massiivinen muuntaja antaa pehmeän keskeytymättömän valokaaren. Muuntaja on rinnakkaiskäämitty. Näistä ominaisuuksista moni hitsari pitää, mutta tämä ”pehmeä valokaari” on päässyt unohtumaan invertterikoneiden tultua voimakkaasti markkinoille. Wallius Hitsauskoneet Oy on tuonut uudelleen nämä koneet markkinoille. LMP 452i paloaikasuhde on 400A/60  % ja LMP 560 560A/60 %. LMP 560:n väkivahva muuntaja riittää hyvin myös hiilikaaritalttaukseen. Langansyöttölaite LM 42 on teräskoteloitu ja varustettu neljällä syöttöpyörällä. Langansyöttöyksikössä on pikakiinnitys. Moottori on voimakas 0–24 m/min syöttönopeudella. Erikoisti­ lauksesta langansyöttönopeus on mahdollista nostaa jopa 30:een m/min. LM 42 voidaan asentaa puomiin tai varustaa keventimellä. Digitaaliset V/A- ja langansyöttönopeuden mittarit ovat vakiovaruste.

• MITTAA MISSÄ HALUAT • MITTAA MITÄ HALUAT

Markkinajohtaja FARO-mittakoneet Tervetuloa! Osasto D120.

https:// www.facebook.com/ surfcamsuomi – sorvausvideot – jyrsintävideot – 3D-videot – 5-akselivideot – FunCLub-tapahtumat

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

JetTex

Anglais

1500 mm

2000 mm

Diamond & CBN wheels for double-disc fine grinding

CBN & Diamond honing tools

Diamond Dressers

LMP-sarja on teräksen perustuotantoon korkealla paloaikasuhteella soveltuva hitsauskone. Kuvassa muuntaja ja induktori.

CBN vitrified wheels for Crankshaft grinding

CBN vitrified wheels for Camshaft grinding

CBN & Diamond vitrified wheels

CBN & Diamond sharpening wheels for tooling

CBN vitrified wheels for ball screw grinding

Grinding wheels for Rolls and cylinders

CBN vitrified wheels for Internal grinding

CBN vitrified wheels for surface grinding

Diamond wheel for carbide and steel grinding

Grinding wheels for Rolls and cylinders

Diamond metal bond wheel for Optics and glass grinding

Diamond & CBN Centerless wheels

Diamond & CBN wheels for double-disc grinding

Diamond rotary dressers for aerospace industry

Grinding wheels with sintered Ceramic abrasive

Electroplated Diamond blades for composites

Electroplated Diamond wheels

LMP-sarjan virtalähteitä.

Diprotex-tarkkuushiontatyökalut nyt meiltä!

Teknistä osaamista vuodesta 1941

75v.

Attention ! ceci est votre Bon À Tirer (BAT)

www.maantera.fi | maantera@maantera.fi signature "Bon pour accord"

Cette maquette ne reflète pas seulement le résultat attendu mais surtout elle vous permet d'identifier les éventuelles erreurs (faute d'orthographe, de grammaire ou de frappe dans le N° de Téléphone, adresse, email, prix, etc.) qui s'y seraient glissées y compris de notre fait. Aucune fabrication ne sera mise en œuvre Votre signature apposée sur ce document, qui est à renvoyer au choix par mail ou par fax, tant que ce "Bon à Tirer" n'aura pas été renvoyé avec votre accord. nous décharge entièrement de toute responsabilité.

26 7 • 2016

Z.I. Tuilerie

17, rue de la Tuilerie - 38170 SEYSSINET-PARISET

Tél. 04.76.23.00.00 - Fax. 04.76.33.32.20

"Document réalisé par DUSSERT sa dans le cadre du Code de la Propriété Intellectuelle."

le :

/

Maquette n°1 réalisée par Eric email : eric@dussert.fr

INFO Lisätietoja koneista: www.wallius.com, puh. 044 5125 735

/

www.eurometalli.com
Unohda kellokorttimentaliteetti! Työajanhallinnalla tehokkuutta ja hyötyä kaikille AitoSolutions Oyj tarjoaa työajan suunnittelu- ja hallintaratkaisuja, jotka tuovat hyötyä ja tehokkuutta niin työnantajalle kuin työntekijöille. Digitaaliset ratkaisut toimivat pilvessä, ja kirjauksia on helppo tehdä suoraan mobiililaitteilla. Uuden teknologian ansiosta järjestelmä skaalautuu kaiken kokoisille organisaatioille.

Kappaleen kiinnittämisen uusi aikakausi

T

yöajan seuraaminen on tärkeää, mutta suunnittelemalla työtehtävät tai -työvuorot saadaan vieläkin parempia tuloksia. ”Tämä tarkoittaa kokonaisvaltaisempien ratkaisujen käyttämistä vanhan kellokorttimentaliteetin sijaan”, toteaa AitoSolutionsin toimitusjohtaja Pentti Asikainen. Mobiililaitteitteilta tai tietokoneelta käytettävä järjestelmä on helppo tapa pitää yllä tietoa henkilöstön, projektien ja koko yrityksen tehokkuudesta. Nykyaikainen tapa on myös täysin paperiton, joten tieto liikkuu ja arkistoituu automaattisesti. Onko työajanseuranta velvollisuus vai mahdollisuus? Työajanseuranta on lakisääteinen vaatimus, joka koskee koko henkilökuntaa toimihenkilöt mukaan lukien. Työaikalain mukaan työaika on pystyttävä todistamaan työntekijäkohtaisesti. Tarkka ja luotettava järjestelmä antaa työntekijöille ja työnantajalle rauhan keskittyä olennaiseen, tehostaen työtä ja säästäen aikaa. AitoSolutions järjestelmän avulla mahdollistuu järjestelmällinen työajan suunnittelu, tehokas ja optimaalinen työajan käyttö ja samalla tulee täytettyä lain vaatimukset ilman lisäkustannuksia. Monipuolinen ja nykyaikainen AitoSolutionsin tarjoama AitoID-järjestelmä on erittäin monipuolinen ja se parametroidaan aina vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Järjestelmän avulla asiakasyritys voi hoitaa työajansuunnittelua, tuntikirjauksia, kulunvalvontaa ja kaikkea näiden väliltä. ”Meillä on myös omat applikaatiot Android- ja Apple-alustoille, joten kirjaukset ja muut onnistuvat myös offline-tilassa. Tästä on ollut suurta hyötyä siellä, missä ei ole verkkoja käytettävissä”, kertoo Asikainen. Järjestelmän käyttö onnistuu miltä tahansa mobiililaitteelta. Vaativiin olosuhteisiin löytyy sisaryritys Aito Hand Held Oy:ltä kestävät tabletit, www.aitohandeld.com

PIRANHA-CLAMP markkinoiden matalin, tarkin (0.02 mm) ja puristusvoimiltaan paras kiinnitin 5-akselikoneistuksiin. Kiinnittimen avoin rakenne mahdollistaa lastunpoiston helposti.

MICROLOC modulaarinen kiinnitinjärjestelmä. Mahdollistaa yksittäisten kappaleiden tai suurten sarjojen kiinnittämisen nopeasti, helposti ja tarkasti.

Pl LEHMANN -kääntöpöydät on tunnettuja laadusta, tarkkuudesta ja pitovoimastaan.

Uusi helppokäyttöinen työajanhallintaratkaisu kokeneelta alan osaajalta.

Pesonen, myyntipäällikkö, puh. 09-253 05312 INFO Henri www.aitosolutions.com

Oy Interfii Ltd Petri Aro Oy www.interfii.com www.p-aro.com Puh. +358 20 147 4500 Vähäheikkiläntie 56 B, 2 krs, 20810 Turku

7 • 2016 29


Pelaserille lisäkapasiteettia vesileikkaukseen – uusi ECKERT OPAL Opalin kahdella leikkuupäällä työstöt tarkasti ilman lämpömuutoksia moninaisille materiaaleille.

Kuorttilainen Pelaser Oy on ottanut käyttöön saksalais-puolalaisen Eckertin OPAL-vesileikkauskoneen, jonka kaksoispumppu- ja tuplaleikkuupääratkaisut ovat ensimmäiset Suomen markkinoilla Fredkon maahantuomina. Uudella koneella Pelaser kolminkertaistaa vesileikkuukapasiteettinsa ja pystyy tarjoamaan nykyisten laserkoneidensa kapasiteetin ylittävien paksuuksien leik­ kausta niin nopeasti kuin laadukkaasti sekä tuottamaan leikkuita myös muille materiaaleille, kuten kumeille, muoveille, laseille tai puumateriaaleille.

Suomen ensimmäinen Eckert OPAL -vesileikkuukone Korkeapainepumpussa on innovatiivinen kaksoissylinteriratkaisu, jonka on kehittänyt ja valmistanut saksalaiseen Thyssen Groupiin kuuluva UHDE. Yhteensä 75 kW:n kaksoispumppuratkaisu mahdollistaa käytettäessä yhtä leikkuupäätä korkeamman vesimäärän ja paineen tuoton sekä näin nopeammat leikkuuajat. Lisäksi käytettäessä kahta leikkuupäätä samanaikaisesti voidaan älykkään IGEMSin ohjelmointi- ja nestausohjelmiston kanssa leikata kahta kappaletta kerrallaan minimoiden materiaalihukka. Lisäksi toinen kaksoispumpuista voidaan sulkea esim. mää-

räaikaishuoltotoimien ajaksi, mutta toisella pumpulla voidaan edelleen leikata ja näin seisokkiajat saadaan mahdollisimman lyhyiksi. Pelaserin OPALin maksimi leikattavan arkin koko on 2000*6000 mm ja varastotoimituspaksuudet ovat 50 mm asti, tosin vesileikkauksella päästään esim. teräksen osalta aina 150 mm asti. Abrassiivin hallintajärjestelmään kuuluu myös leikkuuvesialtaan saksalainen MBM-puhdistusjärjestelmä. Pelaser tasaisella kasvu-uralla Vuonna 2007 perustettu Pelaser Oy on tasaisesti kasvava perheyritys. Kolmella laserilla leikataan nopeasti ja laadukkaasti paksujakin materiaaleja, joista uusin asennettiin vuonna 2015. Yksi lasereista on kohdennettu pelkästään ruostumattoman teräksen leikkaukseen. Laajan terävalikoiman avulla Pelaser pystyy särmäämään monimutkaisiakin kappaleita. Lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään särmäyksessä samoissa toimitiloissa sijaitsevan Pro Särmäyksen kanssa. Hitsattavat materiaalit ovat teräs, ruostumaton teräs ja alumiini. Vuoden 2014 syksystä alkaen Pelaserilla on ollut käytössä myös Eckertin COMBO-yhdistelmäkone plasma- ja vesileikkaukseen. Fredko Group on yksi Suomen johtava leikkaavien, muokkaavien ja muovaavien työstökoneratkaisujen toimittaja, jonka FredBest-asiakaspalvelu kattaa niin paikallisen huollon kuin alkuperäisvaraosat valmistajilta.

INFO Pelaser Pasi Larkala

puh. 050 501 2010 pasi.larkala@pelaser.fi tai Fredko Pasi Pitkänen puh. 0400 956 828 pasi.pitkanen@fredko.com

30 7 • 2016

UHDEn kaksoissylinteripumppu kasvattaa leikkuunopeutta sekä minimoi seisokkiajat. www.eurometalli.com

K


KONEPAJA E.VIRTANEN OY Tervetuloa osastollemme C101.

Yli 1500 toimitettua konetta!

UUSI VIRTANEN – Varma valinta!

LEVYTYÖKONEET

täysin räätälöitävissä!

KYSY MYÖS VIRTANEN-VAIHTOVARMAT

TO L A IT T E E T N A T O U T A J IS T YÖ M YÖ S E R IKO

n e n a t r i V e s t li a V – a t s i a l a Suosi suom IN TAT YÖT K N A IH L – A UT YÖ K A L KO N E E T – T

KONEPAJA E. VIRTANEN OY Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. +358 3 438 3838 | virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi


Ohutkaulaisilla kovametallisilla varsi­­jyrsimillä laajemmat käyttö­mahdollisuudet J

abro®-Solid2 JS554 -sarjan täyskovametallisten varsijyrsinten käyttömahdollisuudet lisääntyvät ohennetun varsigeometrian myötä. Uusimpien työkalujen suuresta halkaisijaerosta on hyötyä erityisesti työstettäessä monimutkaisia osia, kuten lentokoneteollisuuden, lääketeollisuuden ja yleisen koneenrakennuksen. Ohuempi kaula helpottaa monimutkaisiin kiinnittimiin kiinnitettyjen osien koneistusta. Lisäksi koneistajat voivat nyt hyödyntää neli- ja viisiakselista työstöä täydellä teholla. Kaulakoot on optimoitu niin, että työkalu pysyy tukevana ja on silti täysin yhteensopiva vakiotyökalupitimiin. Jyrsimillä pystyy koneistamaan tuottavasti ja tehokkaasti muun muassa ISO P-, M- ja S-ryhmien materiaaleja. JS554-varsijyrsimet ovat käytössä erittäin vakaita ja niiden taipuma erittäin pieni. Niillä saavutetaan erinomainen hinta-suorituskykysuhde monessa käyttötarkoituksessa, ja nämä uusimmat lisäykset laajentavat malliston ominaisuuksia edelleen. JS554-varsijyrsinvalikoima kattaa työkalun halkaisijat 3-20 mm ja tyypilliset lastuamispituudet 2xD + 2 mm. Ulottumapituus on 3xDc. Valikoimaan kuuluvat myös nurkkapyöristetyt ja 45º -viistemallit lieriö- tai Weldon-kiinnityksellä. JS554-varsijyrsimistä saat paikalliselta INFO Lisätietoja Seco-jälleenmyyjältä tai osoitteesta www.secotools.com/jabrosolid2

Toimintamme laatua mittaavat joka päivä asiakkaamme, jotka tekevät tuotteita maailman ankarimpiin olosuhteisiin. Ne on vain kestettävä. Toimimme aktiivisesti ympäristöhaittojen minimoimiseksi. Yhteiskunnan asettamat normit ovat meille vain lähtökohta, joiden täyttäminen on itsestäänselvyys.

www.johnson-metall.fi

J_Metal_ilmoitukset_a5.indd 3

2.1.2012 10.57


www.kaeser.com

Enemmän paineilmaa vähemmällä energialla Uudet öljyjäähdytteiset CSD-ruuvikompressorit säästävät moninkertaisesti energiaa: • energiaa säästävä SIGMA-profiili • tehokas IE3-moottori (Premium Efficiency) • taloudellinen 1:1-suorakäyttö • älykäs SIGMA CONTROL 2 -ohjaus Jopa 6 % parempi ominaisteho, tuotto 8,26...12,02 m³/min 7,5 barin paineessa *) Optioina integroitu kuivain ja/tai nopeussäätö

KAESER KompRESSoRit oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

FEIN esittelee uuden 12 voltin konesarjan Tehokkaat ja ergonomiset koneet ammattikäyttöön avulla sen saavuttama kierrosluku on jopa 2500 kierrosta minuutissa. Patentoitu 4-nopeuksinen vaihteisto tarjoaa jokaiselle poraushalkaisijalle ihanteelliset leikkuunopeudet. Saksassa valmistettu FEIN ASCM 12 on varustettu laadukkaalla ­Röhmin täysmetallisella 13 mm:n poranistukalla. Poraistukka voidaan kätevästi irrottaa ja ruuvauskärjet sopivat suoraan käyttöakseliin. Muotoilultaan kone on solakka ja ergonomisesti käteen istuva. Hinta n. 265,- alv 0 %.

Sähkötyökalujen asiantuntija laajentaa teräs- ja metallirakentamiseen tarkoitettua akkukonevalikoimaansa. 4-nopeuksinen akkuporakone/ ruuvinväännin ASCM ASCM 12 C on markkinoiden ainoa 4-nopeuksisella vaihteistolla varustettu 12 voltin akkuporakone. Se tarjoaa tämän luokan korkeimman moottoritehon: Harjattoman FEIN PowerDrive -moottorin

Kaksinopeuksinen akkuruuvin­ väännin ABSU ja iskevä väännin ASCD Valikoimasta löytyy myös 2-nopeuksinen perusakkuruuvinväännin tehokkaaseen poraukseen ja ruuvaukseen. DC-moottorilla ja 10 mm:n Röhm-istukalla varustettu ABSU 12C on edullinen vaihtoehto yleiskäyttöön, n. 179,-. Iskevä akkuväännin ASCD 12-100 W4C kiinnittää 100 newtonmetrin vääntömomentilla ruuvit aina M12:n kokoon asti luotettavasti ja nopeasti. Monitoimikone AkkuMultiTalent AFMT 12QSL Uudella nopealla terien Starlock-kiinnityksellä, tärinävaimennetulla runkorakenteella ja takoelektroniikalla varustettu AkkuMultiTalent täydentää 12 V:n tuotesarjaa. Saksassa valmistettu AFMT12QSL on tehokas ja ergonominen valinta monipuoliseen käyttöön. Hinta n. 255,- alv 0 %.

Innovatiivinen FEINin litium-ioni-akkuteknologia FEINin akut on varustettu FEIN SafetyCell-teknologialla. Ne vakuuttavat pitkällä käyttöiällään, 2,5 ampeeritunnin kapasiteetillaan sekä hyvällä pakkasenkestollaan (käyttö jopa –18°C:n lämpötiloissa). Erillinen tiedonsiirtojohto suojaa akkua ja ruuvinväännintä. Lataustilan näyttö sijaitsee suoraan akussa ja on jatkuvasti käyttäjän luettavissa. FEIN Combo -mallit sekä Select+-runkokoneet Uudet FEINin 12 voltin akkuruuvinvääntimet on saatavana myös sarjoina, hinnat alv 0 %: • 4-nopeuksinen akkuporakone ASCM 12 C ja FEIN Akku MultiTalent yhteensä n. 455,• 2-nopeuksinen väännin ABSU 12 C ja FEIN Akku MultiTalent yhteensä 359,- euroa • Select+ runkokoneet alkaen 109,alv 0 %.

INFO Ota-Tuote Oy Outi Iso-Ahola Hämeentie 155 B 00561 Helsinki puh. 09 5499 2400 info@otatuote.fi www.otatuote.fi

7 • 2016 33 10.57


Memar Emergency Service 24h on ainutlaatuinen kriittisten käyttökohteiden huolto-osapalvelu Memar Oy:n ammattilaiset päivystävät 24 tuntia vuorokaudessa, 365 päivää vuodessa. Yhdellä puhelinsoitolla otamme huolto-osaongelmasi välittömästi hoitaaksemme. Oman raaka-ainevarastomme ja joustavan tuotantolinjastomme ansiosta saat uuden huolto-osan jopa äärimmäisen nopealla toimitusajalla. Huolto-osat valmistetaan asiakkaan piirustusten tai mallikappaleiden mukaan. Tarpeen vaatiessa suunnittelemme kokonaan uuden osan tai osakokonaisuuden tarpeeseesi.

Memar Emergency Service 24h on kuljettanut kiirelliset varaosat asiakkaalle myös ilmateitse. 24h-numero: +358 40 680 0630 Lue lisää: www.memar.fi/24h

Takeesta valmiiksi tuotteeksi Memar jalostaa taonnan, koneistuksen, kierteiden valssauksen ja pintakäsittelyn aina valmiiksi kokonaisuuksiksi saakka. Laaja raaka-ainevarastomme takaa nopeatkin reagointiajat. Volyymiasiakkaitamme ovat suuret, kansainväliset toimijat koneenrakennus-, prosessi- ja kaivannaisteollisuudessa, sekä jalostamot ja offshore-teollisuus, joille olennaista on toimitusvarmuus ja tuotteiden laatu.

Nokka-akselitae ja koneistettu lopputuote, 100 kg

Erityisosaamistamme ovat kiinnitystarvikkeet. Kiinnitystarviketuotantomme keskittyy erikoismateriaaleista valmistettuihin vaativien käyttökohteiden erikoisruuveihin, pultteihin, muttereihin ja sankoihin.

Taeaihiosta koneistettu taottu pultti, 1800 mm.

Kilpailuetua taonnalla Taonnan kiistattomia etuja ovat materiaalisäästö, koneistusajan säästö sekä suurempi lujuus.

Taottu ruuvi M100x600

Valmis- ja tuontituotteet ovat tarjolla suoraan omasta varastostamme. Omaamme hyvät, kansainväliset yhteistyökanavat lähempänä standardia olevien tuotteiden maahantuontiin.

Kiinnostaako taonta? Opiskele Tae-Akatemiassa Tae-Akatemia on verkkokurssikokonaisuus, joka on suunnattu erityisesti konepajateollisuuden opiskelijoille, suunnittelijoille ja ostajille. Tae-Akatemiasta saat hyvät perustiedot takeiden valmistuksesta, ominaisuuksista, suunnittelusta, materiaaleista sekä jatkokäsittelyistä. Voit opiskella omaan tahtiin, sillä opintokokonaisuus on jaettu useisiin osioihin, joihin voit palata milloin haluat. Suoritettuasi koko opintokokonaisuuden saat siitä todistuksen. Lähde mukaan Tae-Akatemiaan: www.tae-akatemia.fi

Memar Oy Virrat Pirkantie 16, 34800 Virrat Vaihde +358 (0)3 475 8000 Fax +358 (0)3 475 8011 Sähköpostit: etunimi.sukunimi@memar.fi

www.memar.fiLaserpuhdistuksella uusia mahdollisuuksia Laserkonsultti Jussi Mäki puhdistaa Pyhän Henrikin katedraalin patsasta. Tätä kohdetta ei ole aiemmin voitu restauroida kunnolla, koska siihen ei voi käyttää ainetta poistavaa puhdistus­ menetelmää, jottei alku­ peräinen muoto kärsisi.

Erikoispuhdistuksien osaaja Puhdistus.fi on lisännyt palveluvalikoimiinsa ensimmäisenä toimijana Pohjoismaissa laserpuhdistuksen. Laserilla voidaan puhdistaa kohteita epäpuhtauksista alusmateriaalia sekä sen muotoja vahingoittamatta. Tämän puhdistustekniikan etuihin lukeutuu, ettei laserilla puhdistettaessa ympäristöön muodostu haitallisia käryjä eikä meluhaittoja. Laserpuhdistus on myös täysin ympäristöä likaamaton prosessi.

-M

eidän lisäksemme maailmassa on vain kuusi laserpuhdistusta tarjoavaa toimijaa. Puhdistuksiin erikoistuneena yrityksenä tutkimme jo jonkin aikaa tämän menetelmän asiakaskunnallemme tuomia mahdollisuuksia ja toukokuussa hankimme yrityksemme suurimman investoinnin vaatineen laitteen. Tämän jälkeen valikoimamme on puhdistussektoril-

la täydellinen ja voimme tarjota asiakkaillemme aina puhdistuskohteeseen sopivimman vaihtoehdon, kertoo laserkonsultti Jussi Mäki.

Asiakastarpeen kautta Mäen mukaan laserpuhdistuslaitteen hankinta lähti puhtaasti asiakastarpeen kautta. – Olimme aikanaan pioneereja kuivajääpuhdistuksen saralla, nyt olemme ensimmäinen toimija Pohjoismaissa tarjoamassa myös laserpuhdistusta vaihtoehtona puhdistuksiin. Lähestymistapamme lähtee aina asiakastarpeesta ja palvelu useassa tapauksessa suunnitellaankin asiakaskohtaiseksi. Asiakaskunnastamme löytyi selkeä tarve laserpuhdistuksiin ja halusimme antaa asiakkaillemme tämänkin vaihtoehdon puhdistuksiin. Ongelmanratkaisumyyntiä – Vaikka meillä on ainoana alan toimijana tarjota laserpuhdistusta, emme halua tarjota sitä kohteisiin, jossa sen etuja ei voida hyödyntää. Olemme ongelmanratkaisumyyjä, joka tarjoaa aina kuhunkin kohteeseen kilpailukykyisimmän vaihtoehdon. Jossain tapauksissa paras vaihtoehto saattaa olla kuivapuhallusmenetelmä tai vaikkapa kuivajääpuhallus, mutta laserpuhdistuksen erikoisominaisuus ainetta poistamattomana ja ympäristön siistinä pitävänä vaihtoehtona on monesti paras vaihtoehto. Eli laserpuhdistus on moneen kohteeseen oikea vaihtoehto, eikä asiakkaan tarvitse sijoittaa siihen enempää rahaa kuin muillakaan menetelmillä toteutettavassa vaihtoehdossa – päinvastoin. Esimerkiksi yhdessä toteutta”Kuin rikkaimurilla imuroisi”, luonnehtii Mäki laserilla tehtävää puhdistusta. Laserilla puhdistettaessa suulake pidetään 16 cm etäisyydellä materiaalista, jolloin lasersäde muodostaa plasmapurkauksen. Suulakkeeseen on integroitu kohdeimuri, jolla vanha pinta imetään pois. Laserpuhdistuksesta ei muodostu ympäristöön käryjä tai irtoavaa likaa.

36 7 • 2016

massamme kohteessa aiemmin puhdistukseen käytetty viikon pituinen aika saatiin pudotettua laserilla kahdeksaan tuntiin, valaisee Mäki. Lähes kaikille metalleille Laserpuhdistus perustuu fysikaaliseen ilmiöön, jossa materiaali reagoi Nd:YAG-lasersäteeseen. – Olemme kolmen kuukauden aikana tehneet tällä monia töitä ja uusiakin asiakkuuksia on laserin ansiosta meille auennut. Ainoa metalli, mihin tähän asti tutkimistamme laser ei ole soveltunut on kromi. Teemme aina käyttötutkimuksen asiakkaalle ennen puhdistustyön aloittamista menetelmän sopivuudesta tarjottavaan kohteeseen. Tekemämme testaukset perustuvat asiakkaan kappaleille tehtäviin mikroskooppianalyyseihin. Tarpeen mukaan käytämme TTY:n materiaalitietämystä, mikäli asiassa tarvitsee mennä todella syvälle. Tutkimusten jälkeen annamme asiakkaalle testikappaleen takaisin sekä puolueettoman lausunnon parhaasta menetelmästä puhdistukseen. Monia sovelluskohteita Puhdistus.fi:n laserpuhdistuslaite on saksalainen Cleanlaser. Tehoa laitteesta löytyy 600 W ja 350 kg painava laite on pyörillä varustettu, joten se voidaan viedä helposti asiakkaan luo. 20 metrin kaapelit monipuolistavat laitteen käyttömahdollisuuksia hyvinkin erilaisissa tarpeissa. Mäen mukaan laitteelle on ollut ensimetreillä paljon kysyntää. – Laserpuhdistukselle sopivia kohteita ovat esimerkiksi erilaiset telat ja telastot, joista saadaan ajotelat alkuperäiseen kuntoon hartsijäämät poistamalla. Suuret säästöt voidaan saavuttaa laserilla myös pintaruosteongelmien poistossa. Hyviä kohteita sille voivat olla myös siltarakenteet, joissa on vesistöt alla. Näissä kun ei voida käyttää mitään ympäristöön jätettä päästäviä puhallusmenetelmiä alla olevan vesistön vuoksi. Myös hitsien alkuvalmisteluissa NDT-tutkimuksia varten voimalaitoksissa olemme käyttäneet laserpuhdistusta. Ja käyttökohteita tälle ilmenee koko ajan lisää. Kiteyttäen voisikin sanoa, että laserpuhdistus erinomaisena menetelmänä myy itse itseään, arvioi Mäki.

INFO Puhdistus.fi puh. 020 7689 890 Jussi Mäki laserkonsultti puh. 040 5212 368 www.lasercleaning.fi www.eurometalli.com


Tuottava koneistus on muutakin kuin leikkuuarvot ja tekemään asetuksia. Tämän vuoksi ISCAR on entistä paremman suorituskyvyn lisäksi päätynyt kehittämään helppokäyttöisempiä työkaluja kuten: Momentti-avaimet vaihtokärkien ja -palojen kiristykseen läpi koko tuotevalikoiman. Vaihtoterien ja kärkien kiristäminen oikealla momentilla estää sekä terien, että usein myös rungon rikkoutumisen kesken koneistuksen. ISCARin avaimet varmistavat työkalun toimivuuden myös käytännössä. Multi-Master-jyrsinten kärjet voidaan vaihtaa suoraan koneessa eikä esiasetusta tarvitse tehdä, vaan seuraava lastu saadaan hetkessä irti. Teräs- tai kovametallivarsiin voidaan vaihtaa satoja erilaisia kärkiä työn mukaan. ISCAR MM-vaihtopäiden valikoimaan on lisätty nyt myös pienet moduulijyrsimet. ISCARin avartimet ovat nyt saatavissa digitaalisella näytöllä, jolloin virheen mahdollisuus säätöjä tehdessä pienenee. Näytöt ovat vesitiiviitä. Yksinkertaisetkin asiat voivat helpottaa elämää. Kun palaruuvi sijoitetaan oikeaan kohtaan työkalua, niin sen voi vaihtaa irrottamatta pidintä. Mutta hyväkin työkalu toimii vain oikein käytettynä ja oikeilla arvoilla. Tämän vuoksi myös ISCARin henkilökunta antaa neuvoja koneistusmenetelmien kanssa ja oikeista arvoista.

I

SCAR tuo jatkuvasti markkinoille toinen toistaan tehokkaampia ratkaisuja koneistukseen, mutta pyrkii parantamaan tuottavuutta myös helpottamalla itse koneistajan työtä. Suurestakaan syötöstä ei ole hyötyä, jos kappale ei täytä laatuvaatimuksia tai jos kone seisoo sillä aikaa, kun työkaluja joudutaan vaihtamaan

INFO Lisää tietoja www.iscar.fi tai ISCARin henkilökunnalta

plasma- ja polttoleikkaussavujen poistoon

Alaimupöytä

– tehokkuus, säästöt, työviihtyvyys • • • • • • • •

pitkä tyhjennysväli pöytä toimii esierottimena yksinkertainen, mutta nerokas konstruktio pieni ilmamäärä (korvausilma, energia) koot sopimuksen mukaan, esim. 2,5 m x 12,5 m toimintakuntoon asennettuna savunpoisto toimii myös suurilla leikkausnopeuksilla alaimutoiminen kuivapöytä, jossa imu kohdistetaan kulloinkin leikattavaan lohkoon (ohjaus pneumaattisesti)

Syklonierotin karkeaerotteluun

Patruunasuodatin hienoerotteluun

• erottelukyky n. 55 - 85% kiintoaineksesta • erottelu perustuu keskipakovoimaan • laitteessa ei suodatinta • ei poista savukaasuja eikä erittäin hienoa ainesta

• suodatin patruuna 16 kpl á 12 m2=192 m2 • BIA suodatusluokka M • suodatinmateriaali PTFE Membraani • kapasiteetti 1,5 - 3 m3/s, (5500 - 11000 m3/h) • puhdistus pneumaattisesti • Atex varusteltu

Tuotteet valmistetaan Suomessa!

PL 11, Kukonkorventie 1, 33881 Lempäälä Puh. 03 3124 4800, faksi 03 3124 4825 turppa@turppa.fi, www.turppa.fi

7 • 2016 37


Avertas Robotics – robotiikan moniosaaja

Täyden palvelun robottitalo Avertas Robotics Oy on robottitalo, jonka erikoisalaa ovat robotiikkapalvelut. Tämä järjestelmätoimittajana Suomessa vuodesta 2010 lähtien toiminut yritys on laajentanut osaamistaan määrätietoisesti alusta lähtien.

Avertaksen koulutussolu. Kuvassa myyntipäällikkö Janne Seikola (vas.) ja projekti­päällikkö Martti Laaksonen.

V

aikka Avertas Robotics Oy on yrityksenä melko nuori, sillä on kokemusta alalta jo 28 vuoden ajalta. Yritys on erikoistunut hitsaukseen, konepalveluun ja kappaleenkäsittelyyn, mutta se toimittaa robotteja myös muuhun käyttöön. Toimituksia tehdään yksittäisestä robotista täydellisiin etäohjelmoitaviin tuotantosoluihin asti. Metalliteollisuudessa on käynnissä murrosvaihe ja siksi usean yrityksen on pistettävä tuotantoprosessinsa kuntoon. Robotiikkaan siirtyminen on usein oiva apuväline tavoitteiden saavuttamiseksi. Avertas Robotics Oy auttaakin yrityksiä löytämään oikeat ratkaisut kilpailukyvyn parantamiseksi.

Etäohjelmointi, nykyaikainen työjononlaadinta, laserhaku ja -seuranta sekä konenäkö Teollisuus-PC:den ja -robottien nopean kehityksen johdosta on avautunut uusia mahdollisuuksia saada enemmän irti automaatiosta. Robotit ovat siirtyneet PC:stä tuttuun väylätekniikkaan, joka mahdollistaa helpon keskustelun mm. teollisuusPC:den ja erilaisten älykkäiden antureiden välillä. Tämä kaikki yhdistettynä tietokoneavusteiseen suunnitteluun ja etäohjelmointiin auttaa alentamaan kustannuksia ja läpimenoaikaa merkittävästi. Loppukäyttäjän työ helpottuu ja virheet pystytään eliminoimaan jo tuotannon alkuvaiheessa. PC:ltä saadaan myös otettua lokitiedostot myöhempää tai vaikka reaaliaikaista tarkkailua varten. Tietokoneavusteista etäohjelmointia voidaan käyttää robotisoinnissa monenlaiseen käyttötarkoitukseen kuten esimerkiksi hitsaukseen. Etäohjelmointioh-

38 7 • 2016

jelmistoon voidaan tuoda 3D-muotoiset mallit suoraan suunnittelijan pöydältä. Ohjelmistossa valitaan levyjen risteyskohdat, jotka halutaan liittää toisiinsa. Ohjelmisto generoi automaattisesti robotille liikeradat, joita voidaan vielä tarvittaessa muokata. Ohjelmistosta saadaan säädettyä myös hitsausvirtalähteen arvot halutunlaiseksi. Etäohjelmointi parantaa robotin käyttöastetta, koska robotti voi työskennellä samaan aikaan, kun sitä tietokoneella ohjelmoidaan. ”Meillä on tällä hetkellä menossa projekteja, joissa robottijärjestelmä on liitettynä teollisuus-PC:hen. PC:n näytössä on kuva robottisolusta, josta voidaan kosketusnäyttöä painamalla valita haluttu työkappale, noutopaikka, tehtävä työ, jättöpaikka ja työn prioriteetti. Muitakin muuttujia voidaan tarvittaessa valita ja yhdistellä – vain mielikuvitus on rajana. PC:ltä saadaan ulos myös lokitiedosto, josta selviää halutut tiedot kuten esimerkiksi tehtävän työn aloitus- ja lopetusaika”, toteaa Avertas Robotics Oy:n myyntipäällikkö Janne Seikola. ”Hitsauksessa levyosien päittäis- ja päällekkäisliitoksissa paras haku- ja seurantatapa on käyttää laseranturia. Perinteistä langalla tehtävää jännitepohjaista hakua ja seurantaa ei pystytä käyttämään edellä mainituissa liitosmuodoissa. Seurantaa ei pystytä perinteisellä metodilla käyttämään muissakaan liitosmuodoissa, ellei vaaputus ole käytössä. Laseranturilla sekin onnistuu. Alihankinta-messuilla osastollemme voi tulla toteamaan, miten laserhaku ja seuranta toimivat.” ”Konenäkösovellukset ovat kehittyneet siinä missä robotit ja tietokoneetkin. Konenäkökameroita saa älyllä varustettu-

Laseranturi asennettuna Avertaksen koulutussoluun.

na tai ilman. Älyllä varustetulla kameralla voidaan lukea esim. viivakoodeja, tekstejä ja kappaleen geometrioita. Sillä voidaan hakea vaikka tarkka reiän paikka putkiyhteitä varten. Kamerat reagoivat millisekunneissa muuttuneisiin olosuhteisiin, jolloin tieto saadaan nopeasti robotille, joka korjaa automaattisesti olemassa olevan ohjelman koordinaatit paikkaansa pitäviksi. Konenäkösovelluksista olemme tehneet useita asiakastestejä tänäkin vuonna”, kertoo Seikola. Palvelut ”Avertas Robotics tarjoaa laitteistot, varaosat, huollot, koulutukset ja konsultoinnit vankalla kokemuksella. Valikoimastamme löytyvät perinteiset hitsauspyörittäjät, gantry-tyyliset hitsausportaalit ja suuret hitsaussolut. Emme lähde tarjoa­maan asiakkaillemme mitään, mistä ei todellisuudessa ole heille hyötyä ”, lupaa Seikola.

INFO Avertas Robotics Oy Janne Seikola myyntipäällikkö puh. 0440 156 156 janne.seikola@avertas.fi Mm. näitä tässä uutisessa mainittuja tuotteita Avertas Robotics esittelee Alihankinta-­ messuilla osastolla E1020. www.eurometalli.com


Center for lifting solutions

Erlatek Oy | 019 458 4500 | nostovalineet@erlatek.fi | www.erlatek.fi

RAVINTOLA TIILIHOLVI

Meillä syödään hyvin Tiiliholvissa tapahtuu:

LIEKITYSVIIKOT 27.9. – 8.10. Tarjolla herkullinen menu avotulen aromilla salin ja keittiön yhteisvoimin. Kysy myös ryhmätarjouksia.

Tervetuloa nautiskelemaan!

Pöytävaraukset: p. 020 766 9061 | tiiliholvi@tiiliholvi.fi | Kauppakatu 10, Tampere | www.tiiliholvi.fi


Ainutlaatuiset mittaus- ja ohjauskomponentit mahdollistavat luotettavan tuotannon lasertekniikan avulla Kuva 3: Tangonsyöttöautomaatti hydrauliikkaventtiilien osien valmistamiseksi integroituna laseroptiikkaan ja kamerapohjaiseen lämpötila-alueen mittaus- ja ohjausjärjestelmään E-MAqS (kuvassa vasem­ malla).

Kuva 2: Kamerapohjainen lämpötilan mittaus- ja ohjausjärjestelmä E-MAqS integroituna robotin yhteydessä olevaan laserpinnoitusoptiikkaan. Kuva 1: Kamerapohjainen lämpötilan mittaus- ja ­ohjausjärjestelmä integroituna lasertyöstö­optiikkaan prosessisignaalin.

F

raunhofer instituutin (myöh. FI) mate­ riaali- ja pinnoitustekniikan osasto Dres­denissä harjoittaa soveltavaa T&K-toimintaa laser- ja pinnoitustekniikan aloilla. Painopistealueita ovat laserhitsaus, -leikkaus, -pinnoitus, -karkaisu ja -puhdistus, pinta- ja ohutpinnoitustekniikka, kaasuvaiheprosessit, prosessien valvonta sekä nanohiukkasteknologia. Lämpökäsittely- ja päällystysosastolla on laajaa kokemusta ja poikkitieteellistä osaamista lukuisiin laserpohjaisiin lämpökäsittely- ja liitosprosesseihin, kuten esim. laserkarkaisu tai laserlämpökäsittely sekä laserjuottamisesta lasertuettuun telanpäällystämiseen. Yksittäistapauksen analyysistä aina optimaaliseen lasertyöstötoimeksiantojen toteutukseen tarjoaa tiimi kehitystyötä ja teknologiasiirtoa kyseisiin menetelmiin. Prosessinkehitys tukeutuu paikallisesti ohjattujen lämpövyöhykkeiden käyttöön, jotka toteutetaan korkeateholaserilla tai induktion avulla. Yhteistyön alussa käydään läpi toteutettavuustutkimukset, periaatteelliset tulokset, mitä tulee toimintatavan toteutukseen. Mikäli arviot ovat myönteisiä, seuraa yleensä yksityiskohtainen prosessinkehittäminen, kuten valmisteleva työ, ja keskustelu kone- ja laitekonseptista kyseisen prosessin toteuttamiseksi asiakkaan luona tuotannossa. Myös kehitys- ja prototyyppien valmistaminen suurempina kappalemäärinä tutkimusta varten koepenkissä ja kentällä kuuluvat tarjottuihin palveluihin. Monissa tapauksissa ovat erityiset järjestelmätekniset menetelmäkomponentit paikallisesti ohjattujen lämpötilavyöhyk-

40 7 • 2016

keiden käytössä välttämättömiä. Osaston työntekijät muodostavat monitieteellisen ryhmän ja pystyvät näin kehittämään monimutkaisia järjestelmiä koostuen mekaanisista, elektroniikka- sekä ohjelmistokomponenteista ja valmistamaan tuotantokelpoisia ratkaisuja. Yksi erikoisuus on laserprosessin yhdistäminen olemassa olevaan tuotantolaitteisiin. Prosessiosaamisen ohella hyödynnetään kokemuksia laserkoneiden teknistä tietoaineistoa. Teollisuudessa ovat erityisesti laserpohjainen muuttaminen ja päästökarkaisu kappaleen reunojen pinnoittamisessa vakiinnuttaneet asemansa työstömuotoina. FI on myötävaikuttanut keskeisesti näiden työstömuotojen käyttöönottoon ja opastaa kiinnostuneita käyttäjiä näiden teknologioiden käyttöönotossa. Fraunhofer Instituutin laser- ja pinnoitusosaston kehittämällä erityisellä järjestelmätekniikalla voidaan yksinkertaisesti valvoa, ohjata tai säätää monimutkaisia prosesseja, jotka mitoitetaan kyseisen sovelluksen tarpeiden mukaan. Fraun­ hofer-laser- ja pinnoitusosaston prosessija järjestelmätekniikka vastaa luotettavien prosessien ja niiden dokumentaation toteutuksesta. Viime vuosien kokemukset osoittavat, että myös prosessit, kuten sopimushitsausta, laservalmistusta ja telanpinnoitusta voidaan valvoa ja / tai ohjata Fraunhofer laser- ja pinnoitusosaston järjestelmätekniikan avulla. Lukuisten kehi­ tyshankkeiden sovellusten kautta voidaan käyttää yhä parempia komponentteja ja ne mukautuvat asiakkaiden esittämiin uusiin vaatimuksiin. Fraunhofer-laser- ja pintakäsittelyosaston kehittämällä mittaus- ja ohjausjärjestelmällä tarjotaan käyttäjille modulaarisia ja erikoistarkkoja työkaluja tuotannon

kehittämiseen. Yli 200 mittaus- ja säätöjärjestelmää laserkarkaisuun, lasersopimusvalmistushitsaukseen ja laserjuottamiseen on jo siirretty teolliseen valmistukseen mitä erilaisimpien teknologioiden alalla. Joitakin ydinkomponentteja esitellään seuraavassa kappaleessa. E-MAqS on kamerapohjainen lämpötilan mittaus- ja ohjausjärjestelmä, jota käytetään vaativissa mittaustoimeksiannoissa. Se on vaihtoehto perinteisille lämpökamerajärjestelmille ja sitä käytetään yleensä yhdessä Lompoc-Pro lämpötilan säätöjärjestelmän kanssa. Käyttötarkoituksen mukaan voidaan erilaisia lämmön mittaus- ja ohjausjärjestelmiä kytkeä järjestelmään. Laserin tehoa voidaan säätää riippuen mitattavasta suureesta. Tavallisia lämpötilan säätöjärjestelmän parametrejä / tunnuslukuja ovat esim. • erityisesti nopeiden prosessien säätöön sopivat • muuttuva ohjearvon esivalinta • joustavuus yksilöllisen säätömuodon asetuksen kautta • erityisehtojen huomioonottaminen prosessinkäynnistyksessä • kaiken prosessitiedon graafinen esitys prosessin aikana (heikkoresoluutioisten väärävärikuvien mittarilukema ja tallennus) • kaikkien asetettujen parametrien jatkuva varmistus • asiakaan määrittelemä tietokanta • koneohjaus väyläjärjestelmien kautta • käyttäjäkohtaiset rajapinnat lämpötilan mittauslaitteisiin Pääasiallinen käyttöalue E-MAqSja LompocPro-ohjelmille on laserkarkaisu (kuvat 1, 2, 3), mutta myös lasersopimushitsaukseen aletaan E-MAqS-mittausjärjestelmää käyttää teollisuudessa. Sen myötä mitataan vaihtoehtoisesti hitsisulan lämpötilaa tai hitsisulatilavuutta mittaussuureena. Kun signaali- ja kuva-analysointi voidaan sovittaa yksinkertaisesti ja joustavasti asiakkaan tehtävänasetteluun, ovat myös muut sovellukset, kuten esim. lämmönjohtamishitsaus tai juottaminen mahdollisia. www.eurometalli.com


VOIMANSIIRRON JA LAAKEROINNIN RATKAISUT

Yhteiset päämäärät

Kraftmek Oy on Suomen johtava voimansiirron, hydrauliikan ja laakeroinnin asiantuntija jo yli 40 vuoden kokemuksella. Mitoitamme optimaaliset komponentit vaativiinkin teollisuuden sovelluksiin. Tilaa PowerMission®-uutiskirje: www.kraftmek.com

Power Mission®

Thermcut-muotoviisteplasma nopeaan ja tarkkaan viisteiden tekoon.

Asiakkaittemme tuotannon korkea laatu, jatkuvuus ja tehokkuus ovat yhteisiä päämääriämme.

info@kraftmek.com • Puh. 010 75501 • www.kraftmek.com

KONEISTUSTA Pientä ja keskiraskasta koneistusta yksittäisosille ja sarjatuotantona, myös sopimusvalmistus.

Laadukkaat laitteet ja järjestelmät, joiden huoltoja varaosapalvelu sekä opastus ja neuvonta ovat nopeasti saatavilla, tulevat ajan mittaan taloudellisimmiksi.

Teknohaus-laatua: Thermcut- plasma- ja polttoleikkauskoneet valmistamme tilaajan toivomuksen mukaan. Hypertherm- plasmaleikkauslaitteet käsiplasmoista järeisiin konepajalaitteistoihin

Teemme myös: • Vesileikkausta • Pneumatiikkakomponentit ja kokoonpanot • Laakerimyynti

Polysoude- orbitaalihitsauslaitteiden kapasiteetit 1,6 - 275mm; kiinteät ja työmaalaitteistot Orbitalum-putkisahat Laboratorio- ja puhdasvesi / puhdaskaasujärjestelmien suunnittelu ja asennus Kulutusosat plasmaleikkaukseen Putken hitsauksen kaasutustulpat Erikoiskaasut

(09) 274 7210 www.teknohaus.fi info@teknohaus.fi 0400 814 646 | info@fckoneistus.fi | www.fckoneistus.fi

7 • 2016 41


AMB-messuilla uutta nähtävää Index-Traubilla Syksyn messukausi käynnistyy AMB-messuilla, jotka ovat tämän vuoden suurin eurooppalainen työstökone- ja työkalunäyttely. Messut järjestetään Stuttgartissa Saksassa 13.–17.9.2016.

A

MB-messut ovat muodostuneet EMOmessujen välissä vuoden tärkeimmäksi alan tapahtumaksi. Nytkin odotellaan Stuttgartiin 90 000 kävijää. Yli 1350 näytteilleasettajaa 30 eri maasta ovat esittelemässä omaa tuotetarjontaansa yhdes-

sä Euroopan konepajateknologian keskuksessa. Index-Traub keskittyy laajalla 600 m2:n osastollaan valmistuksen joustavuuteen ja nopeaan asetuksen tekoon. Kantavana ajatuksena ovat joustavuus ja lyhyet ase-

tusajat, joihin nykyaikaiset konepajat jatkuvasti törmäävät. Myös koneiden asiakaskohtainen räätälöinti on tärkeää, jolloin kone voidaan moduulirakenteen avulla tehdä juuri asiakkaan tarpeita vastaavaksi. Messujen aikana Index esittelee omalla osastollaan uuden G200-monitoimisorvin, joka on suunniteltu erityisesti pienten sarjojen nopeaan ja joustavaan valmistukseen. Nähtävillä on myös vastaava, isompi sorvaus- ja jyrsinkeskus G220. Monikarasorveista ovat esillä mallit MS16C Plus, varustettuna kahdella takatyöstön mahdollistavalla synkronikaralla sekä suurempi MS40C. Molemmat monikarasorvit soveltuvat hyvin jopa pienemmille sarjoille ja asetuksenvaihto osalta toiselle sujuu nop­ sasti. Traub esittelee entistä joustavamman ja nopeamman pitkä- ja lyhytsorvausautomaatin TNL18 Dynamicin. Optimoitu ohjaus mahdollistaa aikaisempaa lyhyemmät kappaleajat. Erittäin monipuolinen ja joustava 11-akselinen TNL32-11 on varustettu lyhyemmän kappaleajan mahdollistavalla etutyöstöyksiköllä. Ständillä on näytteillä lisäksi kaksi uutta tankomakasiinia MBL65 yksikarakoneille sekä MBL40-6 monikarakoneelle. – Messujen aikana on tilaisuus vierailla sovittaessa Index-Traubin tehtailla, jotka ovat messualueen läheisyydessä. Tehdaskäynnin aikana pääsee työstökoneisiin tutustumaan pintaa syvemmältä. Suomalainen tehtaan edustus on paikalla auttamassa työstökoneasioissa myös messuilla. Tervetuloa tutustumaan uutuuksiin hallissa 3, osasto C 52, toivottaa Index-Traub Finland Oy, myyntijohtaja Pekka Virkki.

INFO Index-Traub Finland Oy Pekka Virkki myyntijohtaja puh. 010 843 2001 pekka.virkki@index-traub.fi www.index-traub.fi

42 7 • 2016

www.eurometalli.com


eistyökump pa yht

suus Liit to lli eo

2016

Viron Ko on ne t

n viralli ssu ne Me

n

ni

Lisätiedot: Eesti Näituste AS puh. +372 613 7335 s-posti:instrutec@fair.ee Internet:www.fair.ee/instrutec

6

7 • 2016 43


Alihankinta: Innovaatioista apua viennin vetämättömään tilaan KUVAT: OTTO VAINIO

Tampereella 27.–29. syyskuuta järjestettävillä Alihankinta-messuilla viennin vetämättömään tilaan haetaan apua ja ratkaisuja uusista innovaatioista sekä kansainvälisistä vieraista. Yli 1000 näytteilleasettajan joukossa on peräti 200 uutta yritystä viime vuoteen nähden ja venäläis-suomalaiseen Partneriaattiin odotetaan sataa venäläistä yritystä luomaan pysyviä bisnessuhteita. Messujen yhteydessä toteutetaan myös innovointiin innostava AlihankintaHEAT, joka tuo yhteen teollisuusyritykset ja startupit.

-V

iennin ankeaan tilaan haetaan nyt apua ja ratkaisuja uusista innovaatioista. Uuden kehittäminen vaatii uutta ajattelua, ja aina sitä ei löydy tehtaan tai toimiston seinien sisältä. Tarvitaan kohtaamisia erilaisten ja myös eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa; messutapahtumassa näitä mahdollisuuksia tarjoutuu valtava määrä. Tänä vuonna Alihankinta uudistuu muun muassa venäläis-suomalaisella Partneriaatilla, Sandvik-yhteistyöllä, digitalisaatio- ja lean-johtamisteemoihin pureutuvalla ohjelmalla, viime vuodesta viritetyllä Brella-verkottumispalvelulla ja AlihankintaHEAT-startup-tapahtumalla. Tämä kaikki maustetaan vielä 20 eri maasta tulevalla 1000 näytteilleasettajalla, joista noin 200 on uusia yrityksiä viime vuoteen nähden, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Jani Maja Tampereen Messut Oy:stä. Digitalisaation ratkaisijat vahvistavat kilpailuetua, stagessa ytimekkäitä puheenvuoroja Alihankinta-messujen digitalisaatio-teema jalkautetaan E-halliin, jonne kootaan

44 7 • 2016

kortteli kuudesta teollisuuden digitalisaation edistäjästä. Yritysten soveltamien menetelmien ja palveluiden avulla on saavutettu muun muassa prosesseihin lyhyempiä läpimenoaikoja, mahdollistettu yritysten toimintatapojen muutoksia ja tehty merkittäviä parannuksia yritysten tuotannon optimointiin, tiedolla johtamiseen ja kilpailuedun vahvistamiseen. Messuilla on tarjolla myös uudenlaista ohjelmasisältöä, kun pääaulan Alihankinta-stagella kuullaan joka päivä lyhyitä ja ytimekkäitä puheenvuoroja sekä haastatteluita eri aiheista. Iskevää sisältöä on luvassa ainakin Toyotalta, Lean Lionilta, Jakamolta sekä vuoden pää- ja alihankkijana palkittavilta yrityksiltä. Alihankinta HEAT haluaa muuttaa suunnan – tarjoaa ratkaisuja, uusia näkökulmia ja verkostoja Uusi AlihankintaHEAT-tapahtuma kokoaa 28.9. yhteen teollisuusyritykset, ketterät startupit ja valmistavan teollisuuden positiivisesta suunnanmuutoksesta kiinnostuneet asiantuntijat ja päättäjät. – AlihankintaHEATin tavoite on yhdistää kysyntä, tarjonta, monialainen osaaminen ja oikeat tyypit sekä rakentaa yhdessä konkreettisia kasvumahdollisuuksia teollisuusyrityksille ja startupeille. Mukaan valittavat 20 startupia kokoontuvat jo 26.–27.9. HeatCampille, jossa ratkotaan tiimeissä isojen yritysten antamia haasteita ja ideoidaan uusia ratkaisuja sekä liiketoimintamalleja. Ratkaisukonseptit pitchataan keskiviikkona AlihankintaHEATissa, jossa kuullaan myös innostavia puheenvuoroja ja verkostoidutaan. Kuuma uutuus Alihankinnan yhteydessä on herättänyt hyvin kiinnostusta, joten tapahtumalle on selkeä tilaus. Ketterien teollisuuteen keskittyneiden startupien kannattaa

olla nopeasti yhteydessä, jos HEAT kiinnostaa, sillä teemme valinnat ensi viikolla, sanoo Finland Eventsin tapahtumaja viestintäpäällikkö Tanja Järvensivu. Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Tampereen Messut Oy:n tapahtumayksikkö Finland Events ja Rapid Action Group Oy (RAG). Lue lisää: www.finlandevents.fi /alihankintaheat Partneriaattiin odotetaan 100 venäläistä yritystä – tavoitteena pysyvät suhteet Tampereella Alihankinta-messujen aikaan 26.–28.9. järjestettävän Partneriaatin tavoitteena on lisätä suomalaisten ja venäläisten pienten ja keskisuurten yritysten yhteistyötä. Jo vuosien ajan Venäjällä järjestetty pk-yritysten ja elinkeinoelämän tapaamispaikka vietiin ulkomaille viime syksynä, jolloin tapahtuma järjestettiin Turussa. Nyt haluttiin Tampereelle ja tarkoituksella Alihankinnan aikaan. – Alihankinta-messut tunnetaan Venäjällä ja Partneriaatti haluttiin järjestää nimenomaan Tampereella Alihankinta-messujen yhteydessä, sillä messutapahtuma soveltuu erinomaisesti alustaksi tämän tyyliselle tapahtumalle. Vaikka digitalisaatio on messujen lisäksi myös Partneriaatin asialistalla, etenkin venäläisten kanssa kauppaa tehdessä henkilökohtaisilla tapaamisilla on ehdottoman tärkeä merkitys luottamuksellisten, hedelmällisten ja pysyvien bisnessuhteiden luomisessa, kuvailee Tampereen kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen. Lue lisää: www.partneriat.com

INFO www.alihankinta.fi www.alihankintakolumni.fi @Alihankinta #Alihankinta #AlihankintaHEAT Tampereen Messut Oy www.tampereenmessut.fi etunimi.sukunimi@ tampereenmessut.fi

www.eurometalli.com


Teknoma Oy Kiilaniityntie 1 02920 Espoo

www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit Laitteistot Tiivisteet ja tarvikkeet ®

Q U A EXCELLENCE I T Y

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies


Ita Nordic Oy kasvu-uralla

Satsaukset laadukkaaseen tuotantoon, sekä hyvään toimitusvarmuuteen jatkuvat ja ITA Nordic Oy on valmis ottamaan seuraavan askeleen eteenpäin kansainvälisillä markkinoilla. Hyvänä esimerkkinä uusin investointi, DOOSAN VFC 850 LSR 5-akselinen jyrsinkone, joka laskeutui tuotantotiloihin elokuun puolivälissä.

-Y

hteistyökumppanimme arvostavat entistä enemmän luotettavaa ja joustavaa toimittajaa, joka pysyy ” ajan hermolla ” sekä konekantansa että henkilökunnan osaamisen ja laaduntarkkailun osalta, kertoo toimitusjohtaja Tommi Matikainen Automaatio takaa kustannustehokkuuden Pienen yrityksen pääsy kasvu-uralle on paljolti kiinni rohkeudesta ja mahdollisuuksista investointeihin. Nämä asiat ovat näytelleet suurta roolia viimeisten vuosien aikana ja talouspäällikkö Mikko Matikaisen tarkat analyysit ovat osuneet kohdalleen. Tehdasautomaatio ja FM-järjestelmä yhdistettynä moderniin konekantaan ovat mahdollistaneet sen, että ITA Nordic pystyy tarjoamaan entistä vaativampia töitä hyvällä toimitusvarmuudella. – Jatkuva laadunvalvonta tuhannesosamillin tarkkuudella on tärkeä osa valmistusprosessiamme. – Nämä asiat kiinnostavat myös suurimpia asiakkaitamme ja avaavat oven uusien töiden tarjoamiseen myös uusille asiakkaille, jatkaa Tommi Matikainen. Tyytyväinen asiakas tärkein – Lyhyttä tietä kasvuun ja menestykseen ei ole: pitkäaikaiset asiakassuhteet ja luottamus ovat tärkein tekijä tulevaisuuden rakentamisessa. ITA Nordic Oy toimii joustavasti ja keskittyy jokaisen asiakkaan erityistarpeisiin, kertoo uusi myyntipäällikkö Juha Lummaa. Hän siirtyi ITA Nordicin palvelukseen elokuussa ja toimi aikaisemmin jälkimarkkinoinnin myyntipäällikkönä Sandvik Mining and Construction Oy:ssä, vastuualueena Pohjois-Eurooppa.

Tervetuloa! Osasto C 403.

INFO www.itanordic.fi Alihankinta-messut Tampereella 27.–29.9.2016, ITA Nordic Oy, osasto E 321

46 7 • 2016

www.eurometalli.com


7 • 2016 47


Energia 2016 -tapahtuma: Suomalainen energia-ala muutoksen kynnyksellä

Energiamessut ja samanaikaisesti pidettävät Energiakongressi ja WEC Finlandin Energiapäivä kokoavat yhteen suomalaisen energia-alan asiantuntijat ja tärkeimmät toimijat 25.–27.10.2016 Tampereelle. Messuilla ovat kattavasti esillä eri energiamuodot yli 350 näytteilleasettajan osastoilla ja ohjelmalavoilla.

nergiakongressin kuusi teemaa ovat läpileikkaus ajankohtaisista energia-alan puheenaiheista aina aurinkoenergiasta biotalouteen, kaupunkisuunnitteluun, teolliseen internetiin ja ympäristöasioihin, sopimuksia, kustannuksia ja energiamarkkinoiden toimivuutta unohtamatta. Energiapäivä 25.10. luotaa alan tärkeimmät puheenaiheet niin kotimaan kuin kansainvälisellä tasolla. Aiheina puheenvuoroissa ovat muun muassa Pariisin ympäristökokouksen vaikutukset energia-alaan, terveiset World Energy Congressista Istanbulista sekä keskustelua bioenergian kestävyydestä kansainvälisestä näkökulmasta. Äänessä ovat muun muassa EU:n WEC Finlandin hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen (PVO), Nathalie Hemeleers bioenergia-alan järjestö Aebiomista sekä Enviva Biomassin Ben Moxham. Energiapäivässä kuullaan myös puheenvuoroja energiankäyttäjien näkökulmasta – näkökulmia esittelee mm. vähittäiskaupan ja junaliikenteen edustajat. Energiapäivän paneelissa pääaiheena on Suomen kansallinen energia- ja ilmastostrategia, josta paikalla on keskustelemassa hallituksen ja opposition kansanedustajia. Pariisin ilmastosopimuksen ratifiointi edellyttää Suomelta merkittäviä päästövähennyksiä, joilla on vaikutuksia niin energiantuotantoon, -kulutukseen kuin keinoihin sitoa kasvihuonekaasuja. Pariisin so-

E

48 7 • 2016

pimuksen tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahteen asteeseen. Strategia painottaa biotaloutta ja puhtaita ratkaisuja Suomen kansallinen energia- ja ilmastostrategia on nyt työn alla. Sen perus­ skenaario julkistetaan kesäkuussa. Tavoitteena on saada kasvihuonepäästöt laskemaan sekä linjata suomalaista energiantuotantoa ja -kulutusta. Fossiilisten polttoaineiden käyttö tulee vähentymään ja uusiutuvien energianlähteiden lisääntymään. Hallitusohjelmassa painottuvat biotalous ja puhtaat ratkaisut tulevat näkymään strategiassa. – Energia- ja ilmastostrategia tulee muuttamaan asioita Suomessa. Muutokset eivät ole välttämättä nopeita, mutta hallitusohjelman ja EU:n energia- ja ilmastotavoitteet saavutetaan EU:n asettamassa aikataulussa vuoteen 2030 mennessä. Tuolloin meillä tulee olemaan aika erilainen energiapaletti kuin tällä hetkellä. Strategia on tämän hallituksen vahva kannanotto ja se linjaa toimenpiteitä, joita lähdetään toteuttamaan pian strategian valmistumisen jälkeen, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston neuvotteleva virkamies Markku Kinnunen. Energiakongressin aikaan 26.10. kansallinen energia- ja ilmastostrategia on jo pitkällä. Sen toimenpiteistä on todennäköisesti tehty jo päätöksiä ja vaikutus-

arviointeja täydennetään. Markku Kinnunen kertoo Energiakongressin esityksessään kuinka päätetyt tai lähiaikoina päätettäväksi tulevat asiat vaikuttavat suomalaisella energia-alalla. – Perusskenaarion julkaisun yhteydessä 15.6. avataan myös kaikille avoin kommentointimahdollisuus strategian toimista. Kesän aikana sana on vapaa ja strategiaan on mahdollisuus vielä vaikuttaa. Osallistumisen vaihe kannattaa käyttää hyväksi, kannustaa Kinnunen. Suomi kiertotalouden kärkimaaksi Kiertotalous on Energiakongressin aamupäivän teemana energiamarkkinoita ja tulevaisuuden kaupunkia käsittelevien osioiden rinnalla. Sitä pohditaan muun muassa biotalouden ja sen logistiikan sekä energian ja ravinteiden kiertotalouden näkökulmista. – Materiaali- ja energiakysymyksiä käsitellään vielä paljolti siiloissa, vaikka ne linkittyvät suoraan toisiinsa. Kun raaka-aineita käytetään uudestaan, vaikutus näkyy myös energia-alalla, toteaa Sitran johtava kiertotalouden asiantuntija Kari Herlevi. Hän on yksi Energiakongressin puhujista. Kiertotaloudessa tuotteet ja materiaalit sekä niiden arvo hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Uusiutuva ja puhtaasti tuotettu energia on yksi merkittävä näkökulma kiertotaloudessa. Yhtä lailla se koskettaa esimerkiksi konepaja-, rakennus- ja metsäteollisuutta, ruokatuotantoa ja kuluttajatuotteita. Kierrätys, sivuvirtojen hyödyntäminen, materiaalien uudelleenkäyttö ja hävikin pienentäminen ovat osa kilpailukyvyn rakentamista ja kestävää kehittämistä. Sitran laskelmien mukaan kiertotalous voi tuoda Suomelle jopa 2,5 miljardin euron vuosittaisen arvonlisäyksen. Sitran tavoitteen mukaan Suomesta tulee kiertotalouden kärkimaa vuoteen 2025 mennessä. Paraikaa eri alojen asiantuntijoiden joukko viimeistelee toimintaohjelmaa, jonka ratkaisut ja toimenpiteet mahdollistavat tuon tavoitteen saavuttamisen. Sen ohjaisi Suomea vientivetoiseksi digitaalisuuteen perustuvaksi kiertotaloudeksi. – Kiertotalouden ratkaisuja kehitetään jatkuvasti, tehdään kokeiluja ja opitaan niistä tekemisen kautta. Rinnalla tarvitaan myös systeemitason ajattelua ja muutoksia. Valtio voi toimia mahdollistajan roolissa osoittamassa, mihin suuntaan suomalaista yhteiskuntaa halutaan viedä, Herlevi sanoo. www.eurometalli.com


Pekka Pylkkänen ARROW Engineering Oy:n omistajaksi

Suorituskykyä

P

uudella tavalla.

ekka Pylkkänen on ostanut yrityksen toisen omistajan, Harri Jernbergin koko 50 %:n omistusosuuden ARROW Engineering Oy:stä. Kauppa on toteutunut 27.7.2016 ja uusi järjestely on voimassa. Järjestelyn myötä Pylkkäsestä tuli yhtiön ainut omistaja. Pylkkänen aloittaa yhtiön toimitusjohtajana, sekä jatkaa myös hallituksen puheenjohtajana. Harri Jernberg jää pois yrityksen päivittäisestä toiminnasta. Hänen tehtävistään Machine Track-liiketoiminnan osalta vastaa Juho Vuohelainen. Vuohelainen on aiemmin toiminut Machine Trackin projektin johto- ja kehitystehtävissä. ”ARROWilla on pitkä ja erittäin laaja kokemus teollisuuden palvelemisesta. Olemme tehneet työtä tiivillä fokuksella, omaan asiaan uskoen. Tällä suunnitelmalla on päästy pitkälle. Tulemme jatkamaan työtämme saman ja laajan asiakaskunnan parissa entistä intensiivisemmin”, Pylkkänen kertoo.

IoT vahvistaa kasvunäkymiä ”Tuottavuuden kehittäminen ja johtamisen järjestelmät sekä IoT-teknologiaan panostaminen on hyvin aktiivista. Uudet teknologiat avaavat kokonaan uusia tapoja ajatella myös keskeisiä järjestelmiä. Näen tässä merkittäviä mahdollisuuksia oman järjestelmä- ja palvelukonseptimme kehittämiselle. Tähän liittyviä kehityspanostuksia kasvatetaan ja tulemme olemaan entistä vahvempi järjestelmäratkaisujen tarjoaja omalla liiketoiminta- alueellamme”, Pylkkänen kertoo.

INFO Pekka Pylkkänen Juho Vuohelainen CEO Director, Industrial Solutions puh. 0400 546 141 puh. 040 674 0148 pekka.pylkkanen@arroweng.fi juho.vuohelainen@arroweng.fi

Energia 2016 pidetään 25.–27.10.2016 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kokonaisuuteen kuuluvat Energiamessut, WEC Finlandin Energiapäivä 25.10. ja Energiakongressi 26.10. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Bioenergia ry:n Bioenergiapäivä 24.10. sekä Tuulivoimaseminaari 26.10. Energia 2016 -tapahtuman järjestää Expomark Oy, yhteistyössä WEC Finland, Bioenergia ry ja Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.

INFO www.energiamessut.fi Lisätietoja Energiamessuista: Expomark Oy, Nina Nurminen, myyntipäällikkö puh. 040 701 4183, nina.nurminen@expomark.fi Lisätietoja Energiapäivästä: WEC Finland, Lauri Muranen, toiminnanjohtaja p. 040 707 6637, lauri.muranen@energia.fi

KUKA muokkaa kevyttä painoluokkaa uudella sarjalla KR CYBERTECH nano. 9 täydellisesti koordinoitua robottimallia. Maksimaaliseen suorituskykyyn pienillä investoinneilla ja energiakustannuksilla, robottimalleilla, jotka soveltuvat täydellisesti tarpeisiisi. Lue lisää roboteistamme: kuka-robotics.com

Lisätietoja Energiakongressista: Kunnossapitoyhdistys Promaint ry, Jaakko Tennilä, toiminnanjohtaja puh. 050 384 4545, jaakko.tennila@kunnossapito.fi

7 • 2016 49


2016 uudet ominaisuudet esittelyssä Alihankinta-messuilla GibbsCAM 2016 UKM.

ToolSpace-robottivarastoa voidaan käyttää pienten tarvikkeiden automaattiseen varastointiin kaikilla toimialoilla, kuten valmistus, lääketiede, vähittäiskauppa, rakentaminen ja muut toimialat. ToolSpace on helppokäyttöinen ja helposti asennettava ”Plug and Play” tarvitsee vain kytkeä pistorasiaan (220 v) ja aloittaa käyttö. ToolSpace konepajaympäristössä Mikäli työn aloituksessa, asetuksen teossa huomataan, että tarvittavaa työkalua ei

G

ibbsCAM 2016 jatkaa Universal Kinematic Machine kehitystä. UKM mahdollistaa haastavien MTM-koneiden tehokkaan ja turvallisen ohjelmoinnin. Uusi ominaisuus Oriented Turning mahdollistaa saman työkalun käytön eri asennoissa ilman työkalun vaihtoa. Monitoimisorveilla työkalu voidaan indeksoida eri asentoihin, jolloin sama työkalu voi työstää molemmilla karoilla ja kääntö tapahtuu siirtymän aikana. Mukana myös täysi tuki Flash Tooling -teknologialle, eli työkaluille, jossa on monta indeksoimalla käännettävää yksikköä. GibbsCAM 2016 tukee nykyisin monien teollisuusalojen vaatimaa PMI-dataa. Product Manufacturing Information PMI

-datan mukana kulkee kaikki suunnitteluvaiheessa tallennettu tieto. Tietoa ja työkappaleen vaatimuksia voidaan hyödyntää CAM-ohjelmoinnissa. Dynaamista suurnopeusjyrsintä VoluMill on kehittynyt entisestään. Radat ovat nyt entistä tehokkaammat verrattuna ­aiem­piin versioihin. Jyrsinnän aloitus ja nurkat työstetään spiraaliliikettä käyttäen tehokkaasti, tietyntyyppisissä töissä läpimenoaika lyhenee huomattavasti.

ToolSpace-automaattivarasto ensiesittelyssä Suomessa ToolSpace on kompakti ”Plug and Play” -varasto työkaluille ja pienille tarvikkeille. Automaattivaraston tietokanta on hallinnoitavissa kaikkialta verkossa, myös älypuhelimilla ja tableteilla. ToolSpace tarvitsee vain noin neliömetrin lattiapinta-alaa ja mahdollistaa 200–2000 lokeroa riippuen kuinka laatikoiden tila on jaettu. ToolSpace huolehtii, että varastosaldo on aina ajan tasalla, jolloin vähemmän pääomaa sitoutuu tuotannon kannalta kriittisiin tarProduct Manufacturing Information (PMI) -data. vikkeisiin.

VoluMill-suurnopeusjyrsintäradat ovat entistä tehokkaammat GibbsCAM 2016 -versiossa.

50 7 • 2016

GibbsCAMin 5-akselinen työstö on todistettu lukuisissa haastavissa kohteissa toimivaksi ja tehokkaaksi tavaksi valmistaa moniakselisuutta vaativat osat. GibbsCAM 2016 -version myötä 5-axis-ominaisuudet on saanut monia parannuksia ja uusia strategioita 5-akselisen työstön toteutukseen.

Joustava ja kustannustehokas ­automaattivarasto pienille tarvikkeille. ­Valmistettu Ruotsissa. www.eurometalli.com


löydykään varastosta, tilanne aiheuttaa kalliin tuotantoseisokin. Kun työn ohjelmointi tapahtuu CAM-ohjelmalla, jo ohjelmointivaiheessa voidaan automaattisesti tarkistaa, onko tarvittavat työkalut käytettävissä. ToolSpace ja GibbsCAMiin integroidun Toolmanagerin ansiosta saadaan reaaliaikainen informaatio työkalujen saatavuudesta. Hyvissä ajoin saatava info takaa, ettei tuotannossa tule turhia seisokkeja ja työkalujen etsimisiä. Edes sähkökatko ei pysäytä ToolSpacen Ei tuotantoseisokkeja. käyttöä, sivuovet voidaan avata ja hyllystöä voidaan käyttää manuaalisesti. Jokaisella laatikolla on oma ID, varastotilanteen ja sijainnin lokitiedosto on aina saatavissa sisäiseltä USB-levyltä tai miltä tahansa verkon PC:ltä. Mikäli laatikko on jaettu pienempiin lokeroihin, robottihyllystö tietää, mikä lokero tulee avata, näin käyttäjä ei voi vahingossa ottaa väärää tarviketta. Paljon mahdollisuuksia ToolSpace-robottivaraston edut ovat lukuisat. Tarvikkeiden lisäyksessä järjestelmä ehdottaa automaattisesti tarvittavan tilan. Järjestelmälle kerrotaan varastoitavan tarvikkeen pituus, leveys, korkeus ja määrä, ToolSpace laskee ja jakaa tarvittavan lokerotilan. Manuaalinen lokerotilan asettaminen on myös mahdollinen. Joka kerta tarvikkeita ladattaessa ja poimittaessa varastosta tietokanta päivitetään.

Palvelumme kattaa joustavasti metalliteollisuuden tarpeet yhdestä varaosasta koko tehtaan koneistukseen.

Älykästä taivuttamista

Salvagninin oppiva P4Lean taivutusautomaatti

Patentoitu MAC 2.0 ominaisuus mittaa ja korjaa taivutuskulman materiaalin takaisinjouston mukaisesti ilman viivettä. Näin eri materiaaleista tai paksuuksista taivutettu yksittäiskappaleita on mittatarkka kerta-ajolla.

Durman mittaava särmäri

Älykäs lokerohallinta.

Hinta-laatu suhteeltaan parhaat Durman särmärit voidaan varustaa myös kulmanmittauslaitteistolla, joka varmistaa tasalaadun taivutuksessa.

Biegemaster kanttikoneet

GibbsCAMin uusia ominaisuuksia esittelyssa INFO Lisää Alihankinta-messuilla Cenicin osastolla D199.

Ensiesittelyssä myös automaattivarasto ToolSpace. ToolSpace esillä Alihankinta-messuilla 27.–29.9.2016 Cenic Finland Oy:n osastolla D199.

Aina kuuteen metriin asti taivutetaan molempiin suuntiin.

www.fredko.com 7 • 2016 51


Mazak laajentaa sorvivalikoimaansa kahdella edullisella uutuudella

Mazakin uusi QT COMPACT -sorvauskeskus on kehitetty erityisesti alihankkijoiden moninaisiin tarpeisiin.

Y

amazaki Mazak on lanseerannut kaksi uutta ”lähtötason” sorvimallistoa, joissa yhdistyvät totutun korkea Mazak-laatu, erinomainen suorituskyky ja edullinen hintataso. Uudet QUICK TURN COMPACT (QTC) ja QUICK TURN PRIMOS (QTP) -sorvit on tarkoitettu erityisesti pienten ja keskikokoisten alihankintakonepajojen ensimmäisiksi työstökoneiksi. Molemmissa mallisarjoissa on runsaasti erilaisia variaatioita: jokaiselle asiakkaalle löytyy sopiva kone kooltaan ja tekniikaltaan.

Monipuolinen sorvauskeskus erityisesti alihankkijoille QT COMPACT -malleja on näin aluksi kaksi kokoluokkaa: QTC 200, jossa istukkakoko on kahdeksan tuumaa (karan pyörimisnopeus 5  000 k/min ja vääntömomentti 167 Nm) ja QTC 300, jossa istukkakoko on kymmenen tuumaa (karan pyörimisnopeus 4  000 k/min ja vääntömomentti 356 Nm). Tankokapasiteetti on ko-

Uusi QT PRIMOS on korkean suorituskyvyn 2-akselisorvi, jonka hyötyjä ovat suuri tuottavuus ja pieni tilantarve.

52 7 • 2016

neen koon mukaan joko 65 tai 80 mm. Molempia malleja valmistetaan 500 ja 1 000 millimetrin sorvauspituudella. Tukevilla lineaarirullajohteilla varustettujen sorvauskeskusten pikaliikenopeus on X- ja Y-akseleilla 30 m/min. QT COMPACT -sorvauskeskuksissa on Mazakin valmistama työkalurevolveri 5,5 kilowatin pyörivillä työkaluilla. C-akselin lisäksi on mahdollisuus Y-akseliin ja toiseen karaan tai tarvittaessa omalla ruuvilla liikkuvaan CNC-kärkipylkkään. Koneita ohjelmoidaan Mazakin uusimmalla Mazatrol SmoothC -ohjauksella, jossa yhdistyvät täysin uudenlainen käyttäjäystävällinen käyttöliittymä sekä uusi servomoottorijärjestelmä. Koneiden lisävarustelua varten on saatavilla edullinen tuotantopaketti, johon kuuluvat esimerkiksi tankolaitevalmius, kappaleenkerääjä sekä tehokkaampi jäähdytysnestejärjestelmä. Tehokas sorvi yksinkertaisten kappaleiden suursarjatuotantoon QT PRIMOS on 2-akselinen tehokas sorvi, joka vaatii erittäin pienen lattiatilan ja soveltuu hyvin yksinkertaisten osien sorvaamiseen suurempina sarjoina. PRIMOS-sarjaan kuuluu kolme mallia: pienimmässä PRIMOS 50 S -sorvissa on 32 millimetrin tankokapasiteetti ja sen kara pyörii 5 000 k/min (karateho 7,5 kW ja vääntömomentti 48 Nm). Keskikokoisessa PRIMOS 100 S -koneessa on 36 millimetrin tankokapasiteetti ja karano­ peus 5 000 k/min (karateho 9 kW ja vääntömomentti 75 Nm). Sarjan suurin sorvi on PRIMOS 150 S, jossa tankokapasiteetti on 51 mm ja karanopeus on 4 000 k/min (karateho 11 kW ja vääntömomentti 131 tai 236 Nm). Koneita ohjataan helppokäyttöisellä Mazatrol Smart -ohjauksella joko vuorovaikutteisella tai EIA/ISO- (G-koodi) ohjelmointitavalla.

Uusissa PRIMOS-sorveissa on Mazakin valmistama työkalurevolveri ja niiden pikaliikenopeus on 30 m/min molemmilla akseleilla. Koneen kokoon nähden laaja lastuamisnestesäiliö auttaa vähentämään lastuamisnesteen lämpötilan nousua ja sen aiheuttamaa työstöepätarkkuutta. Kaikki koneet on varustettu automaattisella työkalun mittalaitteella, jolla voidaan valvoa työkalujen kulumista ja rikkoutumista. Lastunkuljettimen ulostulo voidaan laittaa koneen taakse, jolloin useita koneita pystytään sijoittamaan kylki kylkeen tuotantolinjalle. PRIMOS-koneet ovat helposti automatisoitavissa joko tankomakasiinilla tai Mazakin omalla kompaktilla portaalipanostajalla. Huipputekniikkaa edullisesti laadusta tinkimättä Molemmissa uutuussorveissa on hihnaton (built-in) karakäyttö ja kehäjarru, jotka takaavat Mazak-sorvien ylivoimaisen suorituskyvyn perinteisiin hihnavälityksellisiin ja levyjarruilla varustettuihin karoihin verrattuna. Modernin hihnattoman karakäytön etuihin kuuluvat nopea kiihdytys ja hidastus, värinätön käyttö ja koneen pienempi tilantarve. Vaikka COMPACTja PRIMOS-mallit ovatkin huomattavasti edullisempia aiempiin malleihin verrattuna, niiden valmistamisessa ei ole sallittu mitään kompromisseja. Uutuudet valmistetaan Mazakin omilla tehtailla eripuolilla maailmaa samojen tiukkojen laatuvaatimusten mukaan kuin kalliimmatkin koneet Japanissa. Lisäksi näiden ”lähtötason” koneiden uudet omistajat hyötyvät Mazakin kattavista ja luotettavista jälkimarkkinointipalveluista ympäri maailmaa. Edullisten peruskoneiden valmistus on Mazakille sydämen asia, koska valmistaja haluaa tarjota koneita myös pienille ja aloitteleville yrityksille. Mazak haluaa olla mukana jokaisen yrittäjän arjessa ja tuotannon kehityksessä aina perussorvauksesta monimutkaisempien kappaleiden työstämiseen. QUICK TURN COMPACT ja QUICK TURN PRIMOS ovat Mazakin ajatusmaailmassa yhtä tärkeitä tuotteita kuin monitoimikoneet, 5-akseliset ja vaakakaraiset koneistuskeskukset.

INFO Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi www.mazakeu.com www.eurometalli.com


www.forssanlevy.fi info@forssanlevy.fi puh. 0207 431 431

Osasto C101

6000 m2 tuotantotilat mahdollistavat entistä suurempien kokonaisuuksien toteutuksen Osavalmistus ja järjestelmätoimitukset suunnitteluineen

TULEVAISUUS ON JO TÄÄLLÄ HAVAITSE GIBBSCAM VOIMA JA HELPPOKÄYTTÖISYYS GibbsCAM-ominaisuudet tekevät CNC-ohjelmoinnista helpomman, nopeamman ja entistä turvallisemman.

Tervetuloa! Osasto D199.

ULOA!

TERVET

O A342

OSAST

7 • 2016 53


T E R VE T U LO A ALIHAN K IN TAM E SS U ILL E O S A STO A 83 0 Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 myynti • huolto • vuokraus • varaosat

G

2016 KN

OLO

www.lehtiluukku.fi

VIIM

E

Eurometalli on luettavissa myös älypuhelimilla ja tableteilla osoitteessa

N

SIN T

Tampere, 020 755 1991, www.trukkitimlin.fi Trukki Timlin Oy Asentajankatu 3 33840 Tampere puh. 020 755 1991 www.trukkitimlin.fi

A

EI

Kokoluokat 1–25 tonnia Kalmar DCE160-12, 16,0t dsl, ohj -08 -09 Kalmar DCE12-6, 12,0t dsl, ohj -09 Kalmar DCE90-6L, 9t dsl, ohj -11 Kalmar DCE60-6, 6,0t dsl, ohj -08 Toyota 8FD35n, 4,0t dsl, ohj, pp uusi Hyundai, 4,5t dsl, ohj uusi Linde H35D, 3,5t, 2kpl dsl, ohj -08 Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 -07-14 Toyota, 3,0t, 2kpl dsl, ohj myynti • huolto • vuokraus Toyota, 2,5t, 4kpl dsl,• varaosat ohj -04-08 Yale, 2,5t dsl, ohj -07 Toyota, 2,0t dsl, ohj -11 Toyota, 1,5t, 2kpl dsl ohj -02-10 Nestekaasut Toyota, 3,0t kaasu -09 Toyota, 2,5t, 2kpl kaasu, ohj, al -11-13 Nissan, 1,8t, 2kpl kaasu -04 Toyota, 1,8t kaasu, ohj -11 Toyota, 1,5t kaasu -10 Sähköt Still R60-4, 4,0t sähkö, ohj -02 Toyota 7FBMF35, 3,5t sähkö, ohj -09 Still R60-25, 2,5t -02 Toyota, 2,0t, 2kpl sähkö -11-12 Toyota, 1,8t, 2kpl sähkö -14 BT pinoamisvaunu, 0,8t sähkö -11 BT Pinoamisvaunu, 1,35t sähkö Still lavansiisrtovaunu, 2,0t sähkö -02 BT lavansiirtovaunu, 1,5t sähkö -08 Silverstone pinoamisvaunu, 1,6t sähkö -16 Silverstone pinoamisvaunu, 1,0t sähkö -16

IA- AL

Uudet Huyndai-trukit nyt meiltä!

Sorvatut ja koneistetut osat mm. rakennus-, auto-, elektroniikka- ja lääketeollisuudelle. Kustannustehokkaasti. Meiltä myös TYÖK ALUVALMISTUSTA

AUTOMAATTISORVAAMO

R-SARKON OY Koillisväylä 9, Rauma FINLAND Puh. +358 2 822 2455 r-sarkon@r-sarkon.fi

www.r-sarkon.fi

Boehlerit BCS10T ja BCS20T-teräpalalaadut titaanin ja superseosten onnistuneeseen työstöön johtava kovametallityökaros vähentää irtosärmän muodostumista, lujen valmistaja Boehlerit on kehittätakaa korkean lämmönkestävyyden ja piInyttävaltalainen titaanin työstämiseen BCS10T-kovadentää käyttöikää jopa 30–50 %. metallilaadun, joka ei ole herkkä plastiselle muodonmuutokselle tehden siitä erinomaisen valinnan vaikeasti työstettävälle titaanille. Kovametallilaatu takaa korkean luotettavuuden Ti – 6Al – 4V tai Ti – Al – Sn -materiaalien työstössä. Hapettumisenkestävän plasma CVD TiBN- kerroksen ansiosta lastuamisnopeus kasvaa BCS 10T -sorvauslaadulla 40 % samalla kun käyttö­ ikä pitenee. Uusi BCS20T-sorvauslaatu on kehitetty superseoksille kuten Inconel, Hastelloy ja Waspaloy. Hienojyväinen, karbidisubs­ traatilla ja alumiinilla rikastettu PVD-ker-

54 7 • 2016

Titaanin työstöön tarkoitettu BCS10Tlaatu ja superseoksien työstöön tarkoitettu BCS20T-laatu ovat saatavilla MT-lastunmurtajan kanssa yleisimmissä ISO-standardin mukaisissa paloissa viimeistely- ja välirouhintatyöstöä varten.

INFO Oy Maanterä Ab puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi www.eurometalli.com


LASTUAVAN KONEISTUKSEN EDELLÄKÄVIJÄ

• CNC-sorvaus

• Pitkäsorvaus

• CNC-koneistus

• Koordinaattimittaus

Ø3-280mm

maksimi 700x500

Ø1-32mm

Alihankintakoneistus kokonaistoimitukset kokoonpanot

Monipuoliset koneistukset kone- ja laitevalmistajien tarpeisiin, sekä erityisosaamista vaativien hienomekaanisten osien sarjavalmistukseen.

Eskomatic Oy

Pyöräkatu 2, 20380 Turku

Puh. (02) 278 9999

www.eskomatic.fi

eskomatic@eskomatic.fi


Fagorille vahva edustus Suomeen Mondragon kaupunki vuoristossa.

CNC ja servojärjestelmistään tunnettu espanjalaisvalmistaja FAGOR Automation S.coop. on vahvistanut edustustaan Pohjois-Euroopassa. Suomessa FAGOR ohjauksia ja laitteita edustaa nyt Hyvinkäällä toimiva ARIMAC OY.

A

rimac Oy:n toimialana on yleisesti määriteltynä teollisuuden sähköautomaatio. Joulukuussa yritys teki ratkaisevan sopimuksen Fagorin kanssa, joka merkitsee omistautumista ja erikoistumista CNC ohjattujen työstökoneiden sekä servojärjestelmien ja paikoituslaitteiden tuntemukselle. Tätä tietämystä Arimacilta löytyy. Yrityksellä on pitkä kokemus työstökoneiden huolloista, asennuksista ja käyttöönottamisesta. Yrittäjä Ari Väisänen on työs-

Holetecin 5 akselinen työstökeskus 8065 ohjauksella.

56 7 • 2016

kennellyt mm. Saksassa ja Englannissa työstökoneiden huollossa, josta kokemusta on kertynyt muutaman vuosikymmenen ajalta. Suomessa Väisänen aloitti yritystoiminnan 2008 ja toiminta vakiintui joksikin aikaa sähkö- ja automaatiosuunnitteluun ja asennuksiin. 2015 Arimacilla työsuhteen aloittanut Tero Salminen vastaa Fagor tuotteista, PLC logiikoista ja automaation suunnittelusta. Koska Salmisella oli myös pitkä työkokemus työstökoneiden huolloista sekä Fagor ohjauksista, oli luonnollista yhdessä vahvistaa tämän puolen tarjontaa yrityksessä. Jo heinäkuussa 2015 sovittiin Helsingissä tapaamisessa Fagorin Xabier Hernandezin kanssa tulevasta koulutuksesta Mondragonissa Espanjassa. Koulutusviikko pidettiin joulukuussa. Koulutuksen tärkein tekninen anti oli ehdottomasti perehdyttäminen uusimpaan ja tehokkaimpaan FAGOR 8065 ohjaukseen. Fagor 8065 8065 ohjaus on kehitetty erityisesti isojen koneiden ohjaukseksi. Moniakseliset aarporat, koneistuskeskukset, sorvauskeskukset ja portaalikoneet, joissa on paljon oheis- ja aputoimintoja, sekä erikoiset koneet kuten 3D vesileikkauskoneet ja routerit. Tätä kirjoittaessa valmistuu Orivedellä Holetec Industrial Oy:n SCHARMANN koneistuskeskus, joka modernisoidaan 8065 ohjauksella. Maailmalla 8065 ohjaus on tunnettu isojen konevalmistajien ykkösvalintana jo pitkään. Eräs näistä on amerikkalainen Diversified Machine Systems. Valmistaja tekee työstökoneita ja router koneita FAGOR ohjauksella yksinkertaisesti siitäkin syystä, että Fagorin tarjoamia ominaisuuksia sekä laatua ei saa muilta valmistajilta tähän hintaluokkaan. ARIMAC OY hoitaa Suomessa ja Virossa Fagorin CNC laitteiden, servojärjestelmien ja mittalaitteiden myynnin, huollot ja niihin liittyvän teknisen tuen. Tämä vahvistettiin sopimuksella Mondragonissa joulukuussa 2015. Yritys tarjoaa suunnittelun, toteutuksen ja teknisen tuen automatisointi- ja modernisointiprojekteihin. CNC ohjaukset tarjotaan ja myydään asiakkaalle räätälöitynä pakettina, jonka voi myös asen-

5 akselinen DMS keskus, vakiona Fagor 8055, optiona tehokas Fagor 8065 sekä ­Fagorin digitaaliservot.

Herrat Ari Väisänen ja Xabier Hernandez.

taa itse tai asennuttaa alihankkijalla. Asennus ja PLC ohjelmointi tarjotaan aina tarvittaessa. Myös pelkän CNC:n vaihtaminen on mahdollista. Fagorin korkealaatuiseen tuoteperheeseen kuuluvat CNC ohjaukset, servomoottorit ja servojärjestelmät, mittasauvat ja enkoderit kaikilla tunnetuilla protokollilla sekä digitaalimitta- ja näyttölaitteet.

INFO info@arimac.fi puh. 046 9233 476 www.arimac.fi

www.fagorautomation.com

www.dmscncrouters.com / BOberg@dmscncrouters.com

www.holetecindustrial.fi

www.eurometalli.com


Av

Et

Keyway Oy

u al

a ll a s a h a u k s e s

Alihankinta-messut Tampereella 27.–29.9.2016

sa

MebaEcoline 335 DGA – 600 CNC-ohjattu täysautomaattinen kahteen suuntaan kääntyvä metallivannesaha

Nährään messuilla jos ei mee lastu silmään! palvelu@keyway.fi puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi

Rocol teollisuusvoiteluaineet TACAB

en

Rullaratoja Mittavasteita Syöttölaitteita

YTM-Industrial

ANNO 1978

otta v u u t e

Keyway Oy

Osastomme: C 947

Tronzadoras MG – Sahoja ja prässejä alumiinille

ain tu

Teollisuuden kunnossapitotuotteet

Petrofer konepajakemikaalit ja teollisuuspesuaineet Tervetuloa tutustumaan osastollemme C1200

OSASTO C1200

YTM-Industrial Oy | Tiilenlyöjänkuja 9 B, 01720 Vantaa | Puh. +358 29 006 230 | e-mail ytm.info@ytm.fi | www.ytm.fi

7 • 2016 57


NUCOS OY

KONEPAJA-AUTOMAATION AMMATTILAINEN ROBOJOB kappaleen vaihtoon • Valmis robottipaketti sorveille, työstökeskuksille ja hiomakoneille • 10–70 kg painaville kappaleille • Robottina Fanuc • Kaikki mukana, säädettävät tarttujat, automaattinen syöttöpöytä, älykäs ohjain ja laser-turvavalvonta • Oma helppokäyttöinen käyttöliittymä • Asetusaika robotille alle 5 minuutin • Valmiit työstetyt kappaleet tarvittaessa suoraan lavalle • Tätä osaa jokainen käyttää, robotin ohjelmointia ei tarvita • Täydellisen Robojob-varustuksen ansiosta helppo liittää erilaisiin työstökoneisiin, uusiin tai vanhoihin

ROBOJOB HOITAA KAPPALEEN VAIHDOT JA TEET ITSE SAMALLA MUUTA HYÖDYLLISTÄ TAI RELAAT!

FANUC-ROBOTIT erilaisiin tehtäviin konepajoissa ja muussa teollisuudessa • Teemme asennukset ja liitynnät sekä koulutuksen

SCHUNCK-TARTTUJAT roboteille BALANCE SYSTEMS hiontaan • Absoluuttinen kappaleen mittaus jopa hionnan aikana • Automaattinen hiomakiven tasapainotus • Kosketus ja törmäyksen tunnistus

RENISHAW ja HEIDENHAIN mittaukseen • Työstettävän kappaleen automaattinen mittaus • Nollapisteiden automaattinen asetus • Sorveille, työstökeskuksille ja hiomakoneille • Kosketustieto radiosignaalilla mittaus kappaleen sisällä • Lähes 40 asennettua sovellusta tehty • Vakio- tai erikoismittauksien makro-ohjelmat • Myös asiakaskohtaiset makro-ohjelmat ja mittaustyökierrot

OMATIVE ACM järjestelmä jatkuvaan työstön optimointiin • Tehokkuutta työstöön ja työkalujen kestoon sekä koneen suojaukseen • Jyrsintä, sorvaus, poraus, hionta, avarrus ja vierintäjyrsintä

OHEIS- ja APULAITTEET cnc-koneille

WINDNC-tiedonsiirtojärjestelmät

VALTUUTETTU MAAHANTUOJA MODERNISOINNIT • VARAOSAT • KORJAUKSET • KOULUTUS • ERIKOISOSAAMINEN

VIRALLINEN MAAHANTUOJA YKSINOIKEUDELLA MODERNISOINNIT • VARAOSAT • KORJAUKSET • KOULUTUS • ERIKOISOSAAMINEN

TYÖSTÖKONEIDEN MODERNISOINNIN MARKKINAJOHTAJA SORVIT • JYRSINKONEET • HIOMAKONEET • HAMMASTUSKONEET • PUUNTYÖSTÖKONEET ERIKOISKONEET • ROBOTIT ! LÄHES SATA TOTEUTETTUA MODERNISOINTIPROJEKTIA ! MYÖS YKSITTÄISET KARA- JA AKSELIKÄYTTÖJEN UUSIMISET

Maahantuonti, myynti, asennus, koulutus, huoltokorjaus ja varaosat

Nucos Oy

Keisarinviitta 15, 33960 PIRKKALA Puh. (03) 342 7100 nucos@nucos.fi www.nucos.fi

NUCOS

YOUJI • TOPPER • L&L • JAGUAR • QUICKTECH

JRYHDESSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI

TEKNINEN TUKI JA VARAOSAT • MAAHANTUONTI JA MYYNTI


KTECH

L&L-VAAKASORVI Sorvaushalkaisijat 300–2 000 mm Sorvauspituudet 1 000–15 000 mm C-akseli + Y-akseli + pyörivät työkalut

Pöytä 600 x 400 X = 510 Y = 400 Z = 350 Max. kappaleenpaino 250 kg Työkalu BBT30 / 20 kpl Pikaliikkeet 48M

HEDELIUS 3-, 4- ja 5-akseliset työstökeskukset saksalaista laatua

TILTENTA T6 Samassa koneessa yhdistyy vaakakaraisen ja pystykaraisen, sekä täyden viisiakselisen koneen ominaisuudet Kone on varustetty tilttaavalla karapäällä (täysiakseli) Pöytään integroidulla pyöröpöydällä (täysi akseli) Heidenhain-ohjaus X = 2300 Y = 600 Z = 800 Kara 35 kW / 18 000 rpm Pikaliike 40 m / min Työkalut 26 / 40 / 190 kpl

JR-MACHINES OY AKSI

YNTI

TONGTAI VU-5 -ULTRAÄÄNITYÖSTÖKESKUS

YOUJI-KARUSELLISORVIT Sorvaushalkaisijat 8 000 mm asti Pyörivät työkalut C-akseli Työkalumakasiini 16 / 24 / 32 / 60 kpl

www.jr-machines.fi

Maahantuonti ja myynti: JR-Machines Oy Vesalantie 1, 24910 Halikko As. Juri Virkki, puh. 040 572 6614, juri.virkki@jr-machines.fi Ari Prittinen, puh. 050 525 8406, ari.prittinen@jr-machines.fi


RENSI Alihankinta 2016 -messuilla

Rensi on taas tutulla paikallaan osastolla D120. Osaston rajatusta tilasta johtuen Rensi esittelee osastollaan vain pienempiä laitteita ja mittakoneita ja tietenkin ohjelmistoja. Koneistus- ja levypuolen koneista ovat kertomassa lisää alan asiantuntijat, Rensin tuotepäälliköt ja lisätietoja voi kysellä myös referenssikäyttäjiltä. Ohjelmistot Standilla on voimakkaasti esillä uusi SURF­CAM sekä Surfcam Traditional, josta tuli uusin versio juuri messuille. Rensin asiantuntijat ovat valmiina esittelemään Surfcamin sorvaus- ja koneistusominaisuuksia. Esillä on myös kaikille valmistusta tekeville tarpeellinen Spaceclaim-ohjelma. SpaceClaim on erikoistunut 3D-printtaukseen ja käänteiseen suunnitteluun. Viallisten kappaleiden korjaamisessa ja 2D DXF -kuvien muuttamisessa 3D-malleiksi SpaceClaim on erittäin hyvä. Asiantuntijat ovat normaaliin tapaan paikalla antamassa tuote-esittelyn.

Lineaarimoottorikäyttöinen Xtreme ei tarvitse paineilmaa ja se sopii konepajaan suoraan työstökoneen viereen tärinänvaimennuksensa ja lämpötilakompensoinnin johdosta – ei tarvitse vakiolämpötilamittahuonetta.

Mittauskoneet Rensi esittelee uuden joka konepajan CNC-mittakoneen Aberlink XTREMEn, joka tekee työntömitasta tarpeettoman. ”Tönäri roskiin ja Xtreme tilalle” onkin messuslogan.

Tervetuloa osastollemme C 221.

Xtreme on edistyksellinen CNC CMM -mittakone. Se on suunniteltu siten, ettei se käytä lineaarikoordinaatistoja vaan ”roikkuvaksi hämähäkiksi” käyttäen lineaarimoottoreita ja mekaanisia laakereita perinteisten ilmalaakeroitujen suorien johteiden ja anturien sijasta. Xtreme on rakenteensa johdosta äärimmäisen tukeva stand alone -mittausyksikkö, joka myydään hinnalla, jolla tarkkuusmittauksia voidaan nyt tehdä kaikkialla missä halutaan. Koneen rakenne takaa, että se säilyttää tarkkuutensa hyvinkin taajaan ja nopeasti tapahtuvassa mittauksessa eikä se kärsi kasaantuvasta mittausepätarkkuudesta, jota tapahtuu perinteisessä 3-akseliseen rakenteeseen perustuvassa rakenteessa. Itsenäinen yksikkö pajan lattialle – myös robottisoluun Xtreme on itsenäinen omin voimin toimiva laaduntarkistusyksikkö. Siinä ei ole ilmalaakereita, joten se ei tarvitse puhdistettua paineilmaa, vain kytketään virtapistoke sähkörasiaan ja ”menoksi”. Sisäänrakennettu lämpötilan kontrollointi ja kompakti lattiatilan tarve sallivat Xtremen sijoitettavaksi konepajassa mihin tahansa, missä sitä tarvitaan laadunvarmistukseen. Robottikäyttöä varten Xtremeen voi asentaa Profibus-väyläkortin, jolloin tarvittavat signaalit saadaan robotilta ja takaisin. Käytettäessä ns. hidasta, alle 10 m/min robottia, ei suoja-aitoja tarvita ja mittakone on helpommin lähestyttävissä. Kannattaa muistaa, että Xtreme on CNC-kone, joten siinä voi olla valittavissa useita solun mittausohjelmia. Innovatiivinen Xtreme on asennettavissa FMS-soluihin perinteisten kiinteiden mittausasemien sijaan. Kappaleesta toi-

Kotimainen kulutusteräs Miilux®-kulutusterästuotteet myy:

60 7 • 2016

www.eurometalli.com


Xalaxion Oy:lta uutuus – kierretappien poistotyökalu

Mittapään vaihtaja ja lähikuvia rakenteesta.

seen vaihtaminen käy nopeasti ohjelmaa vaihtamalla, ja tarvittaessa voidaan myös mittausjigi vaihtaa. XTREME ”pukkaa pihalle” Excel-muotoisen raportin, josta tiedot ovat lähetettävissä suoraan työstökoneiden kompensointirekistereihin kuin myös nollapisteasetuksiin. Luonnollisesti mittausdatan voi siirtää yhtiön mittaustietokantaan SPC-käsittelyyn ja vastaavaan kappaleiden tuotantoanalyysiä varten. ”Seuraava kehitysaskel – koneiden evoluutio” – Innovatiivinen Xtreme on CMM-teknologian evoluutio – seuraava kehitysaste. Kuitenkin hinta on se, jolla Xtreme CMM myydään, koska se on kenties tärkein syy miksi uudella Xtremellä tulee olemaan niin merkittävä vaikutus markkinoilla. Hinta antaa potentiaalin korvata usealla Xtremella yksi perinteinen tarkistushuoneessa oleva CMM, ja samalla varmistetaan, että mittaukset tehdään siellä missä tietoja tarvitaan, kerrotaan Rensiltä. 3D-skannerit Esillä on luonnollisesti myös Artec 3D -skanneri. Eva-skanneri on kuin 3D-videokamera, se ottaa 16 framea sekun-

nissa. Framet suunnataan automaattisesti reaaliaikaisena. Käyttökohteita ovat lääketieteelliset skannaukset, rikostutkimus ja animaatioiden tekijät. Uusi Spider-malli on tarkoitettu pienten kappaleiden skannaukseen. Rensin osastolla on näytillä myös koko ympäristöä skannaava pyörivä peilinen skanneri, jolla voi minuutissa skannata huoneen tai teollisuushallin aina useamman kymmenen metrin matkaan asti. Laserseurain eli trackeri Rensin osastolla on myös näytillä laserseurain eli trackeri. Tällä pystytään tarkastamaan kappaleiden mittatarkkuus aina 80 metrin pituuksiin saakka. Nivelvarsimittakoneet Rensi kuuluu Suomen johtaviin nivelvarsimittakoneiden myyjiin, joten luonnollisesti Rensillä on uusia malleja näytillä messuosastollaan. Lastuavat koneet ja levykoneet Tänä vuonna Rensi esittelee lastuavan puolen ja levypuolen koneet omissa tiloissan Klaukkalassa tai niitä käyttävillä asiakkailla.

INFO Alihankinta messut, osasto D120, www.rensi.fi

T

yökalulla porataan katkennut kierretappi pois reiästä. Poistotyökalu on kol­ mion mallinen, jolloin katkenneen kierretapin murunat tulevat hyvin pois eivätkä ne riko poistotyökalua. Työkalulla voi porata useampia kertoja. Poistotyökalu on pinnoitettu uudella blue cut -pinnoituksella.Työkalu löytyy kätevässä sarjassa, jossa on M3, M4, M5, M6, M8, M10 ja M12. Työkalut ovat kätevässä suojatussa muovilaatikossa. Erikseen niitä saa myös tilata maahantuojalta sekä myös M16-, M18- ja M20-kokoisina.

INFO Xalaxion Oy Sampsa Manner puh. 045 891 5810 info@xalaxion.fi www.xalaxion.fi

Koko metalliala yhdellä medialla! Hitsaajien pätevyyskokeet, menetelmäkokeet, WPS-hitsausohjeet, koordinointipalvelua. Hitsauskurssit: Puikko.Mag ja Tig-hitsaus. Hitsausstudio Järvenpäässä Pajalantie 21–23. Kokeet joko Järvenpäässä tai teidän hitsaamossa.

www.eurometalli.com

SOITA JA VARAA AIKA 0500 453 084 hannu.kemppinen@suomenhitsaus.com

7 • 2016 61


Kokkolan Laser Steel investoi Pohjoismaiden suurimpaan laseriin

Tuorein osoitus tästä on vastahankittu työjuhta, Bystronicin uusinta teknologiaa edustava 6 kW:n kuitulaser 2000x6500-millisellä pöydällä. Kone otettiin käyttöön tämän vuoden kesäkuussa. Laite on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja Pohjoismaissa. ”Laser tuli uuteen yksikköömme vanhan vastaavan koneen tilalle. Vanha, 15 vuotta sitten hankittu Bystronicin kone oli aikanaan varmasti myös Pohjoismaiden suurin laser. Se edusti silloin alansa huippua”, kertoo Jussi Tuominen.

A

lihankintakonepaja Kokkolan Laser Steel Oy aloitti toimintansa maaliskuussa 2013 ja asemoi itsensä saman tien kasvu-uralle. Kun ensimmäisen toimintavuoden liikevaihto oli noin 2 miljoonaa euroa, tänä vuonna vaihtoa kertyy jo noin 9 miljoonaa euroa. Kasvu on ollut tasaista, mutta vauhdikasta. Osaksi vauhtia selittää vuoden 2015 lokakuussa tehty kauppa: Laser Steel osti rinnalleen ruotsalaisomisteisen Hanza Finland Kokkolan liiketoiminnan. Kaupan kohde on osa seitsemässä maassa toimivaa pörssiyhtiötä, Hanza-konsernia. Kun Jussi Tuomisen perustama ja luotsaama Laser Steel vielä viime vuonna työllisti 20 henkilöä, nyt väkeä on tuplasti enemmän. Kokkolan Laser Steelin liiketoiminta perustuu levynosien ja osakokonaisuuksien laserleikkaukseen ja särmäämiseen. Sillä on käytössään modernia, alansa huippua edustavaa tekniikkaa.

62 7 • 2016

Ympyrä sulkeutui Vanha, purettu kone lähti kierrätysmetalliksi, eli sitä ei myyty eteenpäin. Tavallaan ympyrä sulkeutui, sillä Tuominen oli se, joka 15 vuotta sitten osti kyseisen laserin. Koneen alkuperäinen omistaja oli Tuomisen silloinen yritys Mac Steel, joka monien liiketoimintakauppojen jälkeen tuli osaksi Hanza-konsernia ja joka nyt palautui Tuomiselle. Vanhan laserin purkaminen ja uuden asentaminen oli Tuomisen mukaan nopea projekti: purkaminen kesti viikon ja uuden asennus kaksi viikkoa, jolloin tuotantoon tuli vain kolmen viikon tauko. Ennen sitä ja sen jälkeen molemmissa Kokkolan Laser Steelin yksiköissä on painettu töitä kahdessa tai kolmessa­ vuorossa. Tuominen näkee markkinoilla paljon piristymisen merkkejä. Kun yritys 2013 starttasi, tilanne oli kaikin puolin haastava. ”Se oli hyvä aika investoida. On asioita, joille ei mahda miwww.eurometalli.com


tään, joten on paras keskittyä niihin asioihin, joille pystyy tekemään”, yrittäjä kiteyttää. Pitkä yhteistyö Tuominen aloitti yhteistyön Bystronicin kanssa 2000-luvun alussa, ja nyt ”koneiden taivaaseen” siirtynyt laser oli yrittäjän ensimmäinen laitehankinta. Tuominen on alusta saakka luottanut sveitsiläiseen laatuun. Hän on verrannut Bystronicin koneita suomenhevoseen, joka tiedetään maailman nopeimmaksi, luotettavimmaksi ja toimintavarmimmaksi kylmäverihevoseksi. ”Kyllä luotettavuus ja toimintavarmuus ovat koneen ja yhteistyökumppanin valinnassa tärkeimpiä tekijöitä. Luotettavuus tarkoittaa hyvin järjestettyä, suomalaista huoltoa, luotettavaa konetta ja luotettavaa taloa, jolta toimitukset ovat aina onnistuneet.” Kokkolan Laser Steel Oy:n ensimmäinen hankinta oli Bystronic ByStar L -laserleikkauskone, jonka pöytäkoko on 2,5x8 metriä. Heti perään yritys tilasi toisen samanlaisen, jossa pöydän pituus on 6,5 metriä ”Meillä on nyt kaksi kahden laserin yksikköä Kokkolassa: tämä Kälviällä sijaitseva tehdas on erikoistunut alumiiniin, rosteriin ja kirkkaaseen teräkseen, ja toinen, Jänismaan yksikkö mustaan rautaan. Uusimme nyt näitä Kälviän yksikön vanhoja koneita.” Tuomien on hankkinut vajaassa neljässä vuodessa kolme konetta. ”Puolentoista vuoden välein on investoitu uuteen koneeseen, ja se on meidän investointitahti edelleenkin.” Laser Steelin asiakkaat ovat veneteollisuuden, sellu- ja paperiteollisuuden sekä kuorma-auto- ja kuljetusvälineteollisuuden yrityksiä.

INFO Bystronic Scandinavia

Kokkolan Laser Steel Oy

Petteri Perälä Jussi Tuominen puh. +358 400 887 558 puh. +358 40 550 4144 www.bystronic.fi www.lasersteel.fi

Kuitulaserleikkausta ilman kompromisseja. ByStar Fiber – kaikki mitä tarvitset.

Bystronic Scandinavia Petteri Perälä Tel. 0400 887 558 petteri.perala@bystronic.com Laser | Vesileikkaus | Särmäys www.bystronic.fi

7 • 2016 63


Hajosiko monosi? Mitkä ovat seuraavat askeleesi? Y

ritysten hyllyisssä makaa valtava määrä varaosia, joita ei kenties koskaan tarvita, tai tarve ilmenee vasta vuosien kuluttua. Maailmanlaajuisesti kyseessä on käsittämättömän suuri määrä materiaaleja, osia ja työkaluja. Esimerkiksi lentokonevalmistaja Airbus:in varastosta löytyy yli 3,5 miljoonaa erilaista lentokoneiden varaosaa. Myös kotimaisissa yrityksissä varastoihin sitoutunut pääoma voi olla jopa satoja miljoonia euroja, per yritys. Varaosat ovat useissa tapauksissa ikävä kuluerä ja huono bisnes, joka on välttämätöntä esimerkiksi takuuja ylläpitolupausten täyttämiseksi. Aalto-yliopiston ja VTT:n käynnistämässä digitaalisiin varaosiin keskittyvässä tutkimushankkeessa selvitetään uusia varaosiin liittyviä toiminta- ja ansainta3D-tulostettu metallikappale, jonka rakenne optimoitu. malleja. Tavoitteena on edisLähde: Davidfotografie tää muutosta, jossa perinteisestä varaosien valmisKone hajosi ja taas tuhraantuu kaltusketjusta ja varastoinnista siirrytään dilista aikaa varaosaa odotellessa. gitalisoitumisen avulla uusiin toimintataVai tuhraantuuko? Metallien 3D-tupoihin. Samanlaisella kehityspolulla ovat lostuksen eräs suurista lupauksismuutkin. Deutsche Bahn selvittää parta on ketterä varaosien valmistus. ­Mitä tällä rintamalla on tapahtumas- haillaan, kuinka junien ylläpitoon liittyvät varaosa- ja logistiikkatarpeet täytetään sa juuri nyt? 3D-tulostuksen avulla, hyödyntäen digitaalisia mallikirjastoja ja uusia palveluketjuja. Junaliikenteen varaosissa on kuitenkin erityispiirre, joka näkyy myös esimerkiksi VR:n kalustossa: jotkin osat ovat jopa 40 vuotta vanhoja ja näihin harvoin löytyy alkuperäisiä piirustuksia, saati sitten digitaalisia malleja. Tarvitaan siis ketteriä mallinnusratkaisuja, kuten 3D-skannaus, hyviä suunnitteluohjelmistoja ja valmistusmenetelmiä, joiden avulla monimutkaisetkin varaosat voidaan valmistaa kustannustehokkaasti yksittäiskappaleina. Autonvalmistajat ovat myös aktiivisia 3D-tulostettujen varaosien hyödyntäjiä. Mercedes Benzin rekkoihin saa syyskuusta 2016 alkaen alkuperäisiä muovisia SLS-menetelmällä 3D-tulostettuja on-demand-varaosia. Myös muut autoval3D-tulostettu varaosa. mistajat, kuten Rolls-Royce, BMW ja DaiLähde: SLM Solutions GmbH

64 7 • 2016

hatsu kehittävät vastaavia ratkaisuja. Alkuperäisiä sekä tuunattuja 3D CAD -malleja on laajasti tarjolla Internetissä, tuoden varaosatoiminnan periaatteessa kaikkien saataville. On-demand-varaosiin liittyvät arvolupaukset ovat erityisen houkuttelevia lentokoneiden ylläpidossa. Lentokoneiden osiin liittyvät tarkat turvallisuusmääräykset ja varaosien on täytettävä standardeissa asetetut vaatimukset ja hyväksyntäprosessit. 3D-tulostettujen varaosien hyödyntämiseksi lentokonevalmistajat ovat liittoutuneet RepAIR-konsortiumiksi, joka kehittää yhteisiä prosesseja mm. reaa­liaikaisen varaosatuotannon mahdollistamiseksi. Miten yrityksesi voi hyötyä 3D-tulostetuista varaosista? Tarjoaako se aivan uuden liiketoimintamahdollisuuden vai kenties ratkaisun, jolla varaosiin liittyvät kustannukset saadaan minimoitua? Kannattaa ottaa selvää, loikata eteenpäin ja tehdä yhä parempaa bisnestä. Suomalainen 3DSTEP Oy tarjoaa metallien lisäävän valmistuksen kattavat ja luotettavat palvelut mm. Suomen järeimmällä metallitulostimella. 3DSTEP Oy:n kanssa pääset konkreettisesti tutustumaan metallien 3D-tulostukseen, oivaltamaan mahdollisuudet, kokeilemaan käytännössä ja hyödyntämään tuotannossa.

3DSTEP-tapahtuma 4.–5.10. Tampere-talo www.3dstep.fi

INFO 3DSTEP Oy Pekka Ketola toimitusjohtaja www.3dstep.fi https://www.facebook.com/3DStepEvent/ @3dstepevent www.eurometalli.com


TNC 640 – high-end -ohjaus jyrsintä- ja sorvaustoiminnoilla TNC 640 HEIDENHAINilta: ensimmäistä kertaa jyrsintä ja sorvaus on yhdistetty samaan ohjaukseen. Nyt käyttäjä voi halutessaan vaihtaa jyrsinnän ja sorvauksen välillä – samassa NC-ohjelmassa. Vaihto on riippumaton koneen kinematiikasta; ohjaus ottaa automaattisesti käyttötavan huomioon ilman mitään lisätoimenpiteitä. Tätä helppoutta täydentävät dialogiohjattu KLARTEXT-ohjelmointi, optimoitu käyttöliittymä, tehokkaat ohjelmointityökalut sekä kattavat työkierrot, jotka on otettu käytössä erinomaisiksi osoittautuneista HEIDENHAIN-ohjauksista TNC 640:een. HEIDENHAIN Scandinavia AB kulma-anturit

mittasauvat

01740 Vantaa, Finland NC-ohjaukset

puh. 09 – 8676 476 näyttölaitteet

mitta-anturit

www.heidenhain.fi pulssianturit


Uusi suorituskykyinen sorvauskeskus suurten työkappaleiden koneistukseen

I

tävaltalainen Emco on kehittänyt uuden Hyperturn Powermill 200 -sorvimallin käyttäen hyväkseen samaan yritysryppääseen kuuluvan EMCO MECOFIN pitkäaikaista kokemusta jyrsinkoneiden valmistuksesta. Koneen suuri työala mahdollistaa jopa sorvaushalkaisijaltaan 1000 mm ja pituudeltaan 6000 mm kokoisten kappaleiden työstön. Pääkaran teho yltää 84 kW ja vääntö 6410 Nm tasolle. Poikittaisliike (X) on 915 mm ja Y-akselin + – 300 mm, - Vahva 4-nurkkainen pala. kaikkien akseleiden - Vahva 4-nurkkainen pala. - Positiivinen pala, alhaiset työstövoimat. pikaliikenopeuden - Positiivinen pala, alhaiset työstövoimat. ollessa 30 m/min. Koneen liikkuva pylväs on tehty raTerärungot varsi- ja kenteeltaan “puootsatuurnamalleina Terärungon valmistusnesteenläpisyötöllä. mi kotelo kotelostarkkuus takaa raputtoman työstöjäljen. sa”, kuten EMCO MECOFin jyrsinkoneet. Näin saavutetaan optimaalinen tukevuus ja tarkkuus. B-akselin liike toteutetaan vääntömoottorin avulla Teräpaloissa ja se on intergroitu laaja valikoima eri nirkonsäteitä puomiin. Poikittaisja laatuja. luisti on vääntöjäykkää hitsattua teräsLastuamissyvyys aina 15,5 mm:n asti. rakennetta. Edellä mainiInnovatiivinen leikkuugeometria yhdessä rungon valmistustarkkuuden kanssa tun rakenteen avulvarmistaa alhaiset työstövoimat, loistavan la on saatu aikaan Teräpalan wiper-muoto pinnanlaadun ja ennen kokemattoman otsapinnassa tuottaa teränkeston. suuri kantavuus loistavan pinnanlaadun. ja työkappale voi painaa istukan ja kärkipylkän välissä www.hertek.fi www.hertek.fi 6000 kg ja istukassa1500 kg. www.hertek.fi Emcon kehitys-

MILL-4 MILL-4Tehoa Tehoajyrsintään. jyrsintään.

66 7 • 2016

osasto on onnistunut luomaan varsin kunnioitettavat suoritusarvot; paitsi pääkaran 84 kW/6400 Nm, myös jyrsinkaran 80 kW/630 Nm edustavat alan ehdotonta huippua. Jyrsinkaraksi on valittavissa perusmallin korkeavääntöisen (630 Nm–6500 1/ min) vaihtoehtona 340 Nm–10 000 1/min kara esimerkiksio kevytmetallien koneistukseen. Kärkipylkän tilalle on saatavissa täsmälleen samoilla suoritusarvoilla varustettu vastakara. Koneen modulaarinen rakenne koskee myös työkalujärjestelmää ja saatavissa on 50, 100 ja 200 työkalun makasiinit. Työkalunpitimet ovat joko HSK 100 tai Capto C8 -tyyppiä. CNC-ohjatut tukilaakerit kuuluvat myös varustelistalle ja saatavilla ovat erilaiset työkalun sekä työkappaleen mittausjärjestelmät. Raskaat työkalut voidaan vaihtaa pick-up-tyylillä. AMB Stuttgartissa esiteltävässä HT 200 PM -koneessa on Sinumerik 840D sl -CNC-ohjaus, minkä lisäksi on saatavilla virtuaalinen EMCO CPS Pilot -simulointiohjelma. Simulointiohjelman avulla voidaan varmistaa ohjelman oikeellisuus ja välttää mahdollisia törmäyksiä. Hyperturn 200 Powermill on suunniteltu hyvin monenlaisten koneenrakennuksessa tarvittavien osien valmistukseen.

Trade Oy INFO Confite puh. 03-359 5000 HT 200 Powermill esitellään AMB Stuttgartissa 13.–17.9.2016 hallissa 5 osastolla B75.

www.eurometalli.com


Tehosta tuotantoa Renishaw:n ratkaisuilla

Postprocess monitoring In-process control Process setting Process foundation

Poista prosessin vaihtelut ja nauti tuloksista • Lisää tehoa tuotantoon • Parempaa laatua • Enemmän tulosta

Lisätietoja saat puhelimitse tai vierailemalla www.renishaw.com/processcontrol

Renishaw OY M +358 50 568 5073 T +46 8 584 908 80 E finland@renishaw.com

www.renishaw.com

Renishaw PPP advert Eurometalli half page 0816_FI.indd 1

22/08/2016 10:03:19

50 % SÄÄSTÖT PAINEILMAN TUOTANNOSSA Energiatehokkuuden uusi aikakausi, VSD+ taajuusmuuttajaohjatut kompressorit. Tiedätkö mitä paineilman tuotantosi maksaa? Autamme sinua selvittämään nykyiset paineilmakustannuksesi ja mahdolliset säästöt.

Oy Atlas Copco Kompressorit Ab www. atlascopco.fi puh. 020 718 9200


Pyöriikö tuotantosi täydellä tarkkuuskapasiteetilla? Pyöriikö tuotantosi epätarkoilla koneilla vai maksoitko koneistustarkkuudesta, jota et saanut? NAS-kappale koneistuskeskuksessa työstettävänä Kotka Power Techin tehtaalla.

dettyä huippukuntoon, lastuamiskokeet ISO-standardin mukaisilla testikappaleilla tai yrityksen omilla kappaleilla ovat tarpeen”, muistuttaa koordinaattimittauksista vastaava erikoisasiantuntija Veli-Pekka Esala VTT:ltä. ”NAS-testi sopii myös säännölliseen, työstökoneen vuosittaiseen kunnonseurantaan. Se on paikallaan myös aina epäiltäessä koneen vahingoittuneen”, Esala huomauttaa.

Erilaiset työstökoneet ovat yritykselle kallis investointi, jonka tuotantokyvyn tarkkuudesta ja kunnosta kannattaa pitää huolta.

N

C-ohjattujen työstökoneiden, kuten koneistuskeskusten, jyrsin- tai avarruskoneiden, tarkoituksena on tuottaa vuodesta toiseen tasalaatuisia kappaleita asiakkaiden tiukkojen vaatimusten mukaan.

Siksi koneen laaduntuottokykyä on seurattava säännöllisesti ja konkreettisesti. Työstökoneen tuottamien kappaleiden tarkkuustesti perustuu alun perin lentokoneteollisuuden kehittämään testiin, jolla selvitetään laaduntuottoa. VTT:n Mikes tekee työstökoneiden testikappalemittauksia mm. NAS-kappaleille. Säännöllisesti tehtävällä NAS-testillä pystytään selvittämään koneen paras tarkkuus ja tutkimaan työstövoimien vaikutusta koneen todelliseen tuotanto- ja laadunt u o tt o k y k y y n . Vastaanottotarkastuksessa käytettynä sillä varmistetaan, pystyykö ostettu kon e i s tu s ke s k u s tarkkuuteen, jolla se myytiin. ”Kun kone on asennettu ja saatu sää-

NAS-kappale VTT:n koordinaattimittauskoneella Veli-Pekka Esalan käsittelyssä.

68 7 • 2016

Osaksi laadunvarmistusta Työstökoneen rungon kunto ja siitä johtuvat värinät ja virheet nähdään tositilanteessa karkeassa rouhinnassa. Liikeasteikkojen tarkkuus ja kohtisuoruusvirheet samoin kuin mahdolliset kuormituksen aiheuttamat lämpötilaefektit tulevat esiin. Testissä työstökoneella koneistetaan yhdellä kiinnityksellä määrätyn muotoinen toleroitu testikappale niillä lastuamisarvoilla, syötöllä ja terillä, mitä varsinaisessa tuotannossa käytetäisiin. Toisaalta pienemmillä lastuamisarvoilla samaa kappaletta voidaan käyttää monta kertaa, jos viimeistelyssä pinnoilta koneistetaan vain esimerkiksi 0,2 mm. VTT mittaa työstökoneiden NAS-testikappaleita tarkalla koordinaattimittauskoneella ja ISO-kappaleita lieriömäisyyskoneella. VTT:n käytössä oleva koordinaattimittakone on noin kymmenen kertaa tarkempi kuin tavallinen teollisuuden käytössä oleva kone. VTT toimittaa tarvittaessa myös NAS- ja ISO-koekappaleiden piirustukset ja ohjeet kappaleen lastuamiseen. Muun muassa Kotka Power Tech Oy käyttää VTT:tä ja NAS-testiä uusien koneiden vastaanottotarkastuksessa, kunnonseurannassa ja tilanteissa, joissa koneen geometrian tai tarkkuuden epäillään muuttuneen esimerkiksi törmäyksen seurauksena. ”Testien avulla voidaan luotettavasti varmistaa koneiden tarkkuus käyttöönoton tai säädön jälkeen”, toteaa tuotantoinsinööri Henri Tötterman. ”Tuotantomme muodostuessa pääosin yksittäisistä suuremmista kappaleista ja pienistä koneistussarjoista laaduntarkkailuun kiinnitetään enemmän huomioita kaikissa koneistusvaiheissa sen siwww.eurometalli.com


www.mitutoyo.fi • 040-355 84 98 CRYSTA-APEX S

TEEMME MAAILMASTA TARKEMMAN. Missiomme: Suurin tarkkuus menestyksenne takaamiseksi. Tuotantoon integroidut mittausjärjestelmät ovat sinun ratkaisusi, joilla varmistat suurimman mahdollisimman tarkkuuden. Mitutoyo tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja, jotka vastaavat korkeimmankin tason suorituskyky- ja laatuvaatimuksiin. Löydä CRYSTA-APEX S ja koe tarkkuuden, nopeuden ja joustavuuden maailma.

LÖYDÄT MEIDÄT: ALIHANKINTAMESSUILTA, 27.–29.9.2016, D –HALLI, OSASTO D 382

Standardin ISO 10791-7:2014 Part 7 NAS-kappaleiden mitoitus.

Mitatun kappaleen ympyrämäisyyskuvaaja. Kuvassa näkyy johteiden välyksistä johtuva piikki.

jaan, että tarkastukset painottuisivat pelkästään valmiisiin kappaleisiin ja suurien sarjojen mittausdatan tilastolliseen käsittelyyn. Tämän lisäksi useista kappaleista saadaan välitöntä laatupalautetta sekä yleensä myös mittausraportit asiakkaiden tekemistä mittauksista. Siten mahdolliset ongelmat koneiden tarkkuudessa tulevat esille nopeasti.” Vakioitujen tuotteiden sekä suurem-

pien sarjojen koneistuksessa NAS-testillä voi olla Töttermanin mukaan huomattavasti suurempi rooli taloudellisesta näkökulmasta, jos ehditään koneistamaan suuria määriä tuotteita viallisella koneella. ”Viimeisimmän koneinvestoinnin yhteydessä valvoimme myös itse NAS-testauksen sekä mittauksen konevalmistajan tehtaalla. Koneen kokoonpanon valmistuttua testi tehtiin uudelleen.”

Testikappalemittaukset ovat edullinen ja nopea tapa varmistaa työstökoneiden laaduntuottokyky ja sen säilyminen vuosien kuluessa.

INFO www.mikes.fi 7 • 2016 69


DAVID SLS-3 HD Stereo 3D-skanneri – uudet ominaisuudet

D

AVID 5 ei ainoastaan tue kahta kameraa, vaan sisältää myös seuraavia parannuksia:

DAVID 3D -skanneri uudet ominaisuudet: • tuki kahdelle kameralle 2 moduulilla – Stereo (parannettu tarkkuus) – Extended (isompi skannaus alue) – kahdella kameralla parempi projektorin kalibrointi

UUDET VARASTOKONEET • CNC sorvi SPINNER TC-42 Siemens 810 D VDI 20

VANNESAHAT • Pilous ARG 220 Plus • Pilous ARG 300 Plus SAF

PORAKONEET • HELTOS VS 40 Sprint MK 4 • HELTOS VS 32 B-CE1 MK 4 • Teroituskone Spinner

KÄYTETYT KONEET SORViT • TOS SN 50C x 1500, vm. -05 • CNC-sorvi Hunor EEN 400, vm. -84

jyRSiNKONEET • Kiilaurajyrsinkone Huort V10. X-liike 400, 2-akselin näytöt

SÄTEiSPORAKONEET • MAS VO 50/1600 MK5, vm. -98 • MAS VO 50/1600 MK5, vm. -91 • Csepel PF 50/1600 MK4, vm. -91

SAHAT • CNC-vannesaha TMJ PP 362 Ø 360 mm, vm. -07, hyvät varusteet • Automaatti vannesaha Bomar 250, vm. -05 • Kaarisaha KASTO 220 x 250 • Puoliautomaattinen pyörösaha MEP Tiger 325 SX, vm. -07, uutta vastaava

LEVyKONEET • Muotorautaleikkuri Kingsland 40 XM, vm. -97 • Muotorautaleikkuri Sahinler HXM 60, vm. -12

MUUT • Ultraääni pesukone FinnSonic CR-210/II, vm. -05

Välitysmyynnissämme useita koneita. Kannattaa kysäistä. Tarkemmin kotisivuillamme www.maketek.fi/Tuotteet/käytetyt työstökoneet

Niittyhaankatu 8 • 33720 Tampere • puh. (03) 358 2700 • fax (03) 358 2740 maketek@maketek.fi • www.maketek.fi Markku Tavasti 0400 232 310 • Kaskenmaa 0500 842 120

70 7 • 2016

• parannettu skannauksen tarkkuus ja nopeus • yksinkertaistettu käyttöliittymä. DAVID:lla softa on jo ennestään ollut selkeäkäyttöinen ja nyt menty siitäkin pidemmälle, tehostaa työskentelyä. • uudet patentoidut SL-skannauskuviot parantaa heijastavien pintojen skannausta • skannusten yhdistämisessä tunnistaa pinnan ominaisuuksia. Helpottaa yhdistämään pintoja, joissa isoja säännöllisiä muotoja. • mittaus: DAVID 5 sisältää mittaus- ja mesh-vertailutyökalut (ollut ennen DAVID 4 Enterprise -ohjelmassa) Helppo käyttää • Automaattisesti valitsee kameran ja projektorin • Scan Sequences, AutoNextScan-toiminto. Yksinkertaisempaa skannausta ja pintojen yhdistämistä, kun käytössä ei ole automaattista kääntöpöytää. Tämä on erittäin kätevä, kun ei ole automaattista pyörityspöytää; käännä tuotetta käsin ja skanneri aloittaa uuden skannauksen automaattisesti. Helpottaa suunnattomasti skannausta ja skannausten yhdistämisiä skannauksen jälkeen. Miksi 2 kameraa? Projektorin heikkouksia • lämpötilavaihtelut, kahden kameran järjestelmässä ei haittaa • epäsuora kalibrolinti • edulliset linssit aiheuttaa vääristymiä • ei suunniteltu 3D-skannaukseen Edut • Enemmän dataa • Tarkempi • Nopeampi • Itsenäinen projektorin kalibroinnista • Kattaa myös isompia tuotteita (Stereo + Extended View) Tekniset tiedot • Skannauskoko: 60–500 mm • Tarkkuus: 0,05 % kappaleen koosta (0,05 mm) • Skannausaika: yksittäinen 2s (tai ~ 10s, riippuen asetuksista ja tietokoneen nopeudesta) • Mesh-tiheys: 2,300,000 vertices per scan • Vientiformaatit: OBJ, STL, PLY – Tule tutustumaan DAVID 5 -skannausohjelmistoon sekä DAVID SLS-3 HD Stereo 3D-skanneriin kahdella kameralla varustettuna sekä automaattisella pyörityspödällä. Tällä setillä tarjoamme myös 3D-skannauspalvelua, kerrotaan AN-Cadsolutionsista. – Ostamalla meiltä DAVID 3D -skannerin, tarjoamme tiloissamme 1h koulutuksen veloituksetta. AN-Cadsolutions on prossitason DAVID-edustaja. DAVID 3D -skanneri SLS-3 HD Stereo esillä myös näissä tapahtumissa syksyn aikana: OpenHouse, 15.9. Alihankinta, osasto C124, 27.–29.9., Tampere STEP3D, osasto 14, 4.–5.10. Tampere-talo 3D-tulostusseminaari, 12.10., KYAMK Kouvola Tekniikka 2016, osasto B530, 1.–3.11., Jyväskylä

www.eurometalli.com www.eurometalli.com


K AT TAVAA PA LVE LUA KONEPA JO JOIL IL L E Magneetti-istukat - työstökoneiden myynti, huolto ja varaosat

Työkappaleen magneettikiinnitys pehmeiden induktio-palojen päälle mahdollistaa viiden pinnan koneistuksen yhdellä kiinnityksellä sekä poraukset ja jyrsinnät kappaleen läpi vahingoittamatta magneettipöytää.

Huoltopalvelumme – myös muille konemerkeille - Kone-ja laitesiirrot - Kunnossapito - Asennukset - Huollot - Peruskunnostukset - Modernisoinnit - Varaosat

Malli 1350XP

Ota yhteyttä ja pyydä lisätietoja! Huolto: Juha Keskinen +358 50 599 2426 juha@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Myynti: Jukka Rantala +358 400 643 416 jukka.t.rantala@hotmail.com Keskuskatu 8, 37830 Akaa

www.asennuspalvelujuhakeskinen.fi

7 • 2016 71


Uutuuksia Matsuuralta

Matsuura on tuonut markkinoille uuden 5-akselisen pystykaraisen MX-330-työstökeskusmallin, joka on tarkoitettu pienikokoisten osien valmistukseen. Matsuura on lanseerannut myös uuden 3D-tulostus-/ suur­nopeustyöstöhybridin, Lumex ­Avance-60:n.

U

usi MX-330 kehitettiin vastaamaan markkinoiden kysyntään, kun asiakkaat toivoivat pienten osien koneistami-

seen soveltuvaa, kompaktimpaa MX-sarjan mallia. Koneen runko on kompaktin kokoinen, mutta sen työstöalue riittää jopa halkaisijaltaan 420 mm:n ja korkeudeltaan 320 mm:n suuruisten kappaleiden työstämiseen. Vuonna 2010 lanseerattuun MX-sarjaan kuuluvat myös suuremman kokoluokan mallit MX-520 ja MX-850. Nämä aiemmin markkinoille tuodut konemallit ovat saaneet asiakkailta erinomaisen vastaanoton – niitä on toimitettu yhteensä jo yli 650 kappaletta. MX-sarjan tunnuslauseet ”turvallisuus” ja ”helppous” kuvastavat yksinkertaista ja luotettavaa 5-akselista työstöä. Sarjan koneet tarjoavat loistavaa käytettävyyttä, tehokkaita työstöominaisuuksia sekä kustannustehokkuutta. Edellä mainitut MX-sarjan perusominaisuudet löytyvät myös uusimmasta mallista, lisäksi MX-330:n myötä lanseerattiin uusi konsepti: yksinkertainen automaatio. Yleensä mitä pienempi työstettävän kappaleen koko on, sitä lyhyempi aika kuluu koneistukseen. Tämän seurauksena tarvitaan laajempi miehittämätön tuotantojärjestelmä, jotta tuottavuus paranisi. Kyseiset järjestelmät ovat yleensä monimutkaisia ja kalliita. MX-330:sta on kuitenkin tarjolla kohtuuhintainen paketti, johon sisältyy lattiatyyppinen PC10-palettijärjestelmä sekä 90 työkalun makasiini. Lisäksi koneeseen on mahdollista saada optiona robottiliitäntä. MX-330 onkin ihanteellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat 5-akselisen työstön yhdistettynä helppoon automaatioon. 000 rpm:n Suorituskykyinen 15  MAXIA-kara on MX-330:ssä vakiona. Työstettävän kappaleen tyypistä riippuen saatavilla on myös tehokkaampi 15 000 rpm:n (119,3 Nm) kara sekä suurnopeuskara (20 000 rpm). MX-330 esitellään syyskuun puolivälissä Stuttgartin AMB-messuilla Saksassa ja marraskuussa JIMTOF-messuilla Japanissa. Lumex Avance-60 suurikokoisten kappaleiden 3D-tulostukseen/ suurnopeustyöstöön Matsuura on lanseerannut markkinoille uuden 3D-tulostus-/suurnopeustyöstöhybridin, Lumex Avance-60:n. Lumex on Matsuuran kehittämä, metallien 3D-tulostukseen tarkoitettu hybridikonesarja: koneissa yhdistyy

72 7 • 2016

metallien lasersintraus kuitulaserilla sekä suurnopeustyöstö. Matsuura toi markkinoille ensimmäisen metallien 3D-tulostus-/hybridikoneen jo vuonna 2002, ja tähän mennessä yhtiölle on ehtinyt karttua vankka kokemus edeltävän konemallin (Lumex Avance-25:n) toimituksista pääasiassa muotti- ja työkaluteollisuuteen. Viime vuosina markkinoilta on tullut paineita kasvattaa kappalekokoja korkean lisäarvon tuotteissa. Lumex Avance-60 on Matsuuran vastaus näihin vaatimuksiin: se on pikkuveljeään, Lumex Avance-25:ttä, suuremman kokoluokan kone. Siinä missä Lumex Avance-25:n suurin mahdollinen kappalekoko on 250 x 250 x 185 mm ja valmiin kappaleen maksimipaino on 90 kg, uudessa Lumex Avance-60:ssä vastaavat mitat ovat 600 x 600 x 500 mm ja 1 300 kg. Aiempaa selvästi suuremman kappalekoon ansiosta Matsuuran kehittämää, 3D-tulostuksen ja suurnopeustyöstön yhdistävää teknologiaa voidaankin tästedes hyödyntää yhä laajemmin eri teollisuudenaloilla. Lumex Avance-60 on varustettu tehokkaalla 1 kW:n kuitulaserilla, mikä lyhentää sintraukseen kuluvaa aikaa. Lisäksi Matsuura on kasvattanut metallijauheen annostelunopeutta työpöydälle. Näiden parannusten ansiosta koneen maksimivalmistusnopeus on jopa 35 cm³/t, mikä on lähes viisinkertainen verrattuna Lumex Avance-25:een. Lumex Avance-60:ssä on täysin automaattinen metallijauheen annostelu-, keräys- ja kierrätysjärjestelmä. Metallijauheet syötetään automaattisesti sintrauskammioon ilman, että koneen käyttäjä on kosketuksissa niihin. Työvaiheen jälkeen käyttämätön jauhe kerätään ja suodatetaan automaattisesti valmiiksi uutta käyttökertaa varten. Tämän pitkälle automatisoidun järjestelmän ansiosta jauhetta ei leviä lainkaan työskentelyalueelle, mikä edelleen parantaa työturvallisuutta. Lumex Avance-60:n lanseerauksen myötä Matsuura pystyy tarjoamaan 3D-tulostimen, joka vastaa yhä laajemman asiakaskunnan vaatimuksiin sekä raivaa tietä uudelle valmistusteknologialle metallien 3D-tulostinmarkkinoilla. Euroopan ensiesittelyssä kone nähdään marraskuun Formnext-messuilla Frankfurtissa.

INFO Makrum Oy puh. 010 239 3388 www.makrum.fi www.eurometalli.com


VAIHTOEHTONA VAIHTOKONE JOS OLET MYYMÄSSÄ, NIIN SOITA 0400 510 736 NOPEASTI TUOTANTOON SEURAAVAT KONEET LASTUAVAT KONEET

PITKÄJYRSINKONE Zayer 30KMU 12 000, X-10400, Z-1500, Y-1250, Heidenhain TNC-415

CNC-SORVI Vaakajohteinen NC-sorvi Jaguar 1550ENC, sorvaushalkaisija 390, sorvauspituus 975, Anilam 4200T

LEVYTYÖKONEET

LEVYLEIKKURI Aliko AK 3012 CNC, 3100 X 12

MUOTORAUTALEIKKURI RGS 45M, lävistysvoima 45 t

AVARRUSKONEET Union BFT90-5, X-1600, Z-1475, Y-1200, Heidenhain TNC-135-ohjaus PITKÄJYRSINKONEET Soraluce TA-20, X-2000, Z-800, Y-800, Heidenhain TNC-426 Zayer 20KMU 10 000, X-8400, Z-1500, Y-1200, Heidenhain TNC-415 CNC-SORVIT Hyundai Kia SKT100M, tankokapasiteetti 44, sorvaushalkaisija 290, pyörivät työkalut, Fanuc 0iTC

MUUT KONEET

PYSTYKESKUS Deckel Maho MH600W, X-600, Y-400, Z-400, työkalunvaihtaja 16 kpl, Maho CNC-425

SÄRMÄYSPURISTIN Amada HFE 130-3, 3000 x 130 t, ohjattu takavaste X, R ja Z1, Z2 LEVYLEIKKURIT Ermak CNC HVR, 3100 x 6, Cybelec DNC60

SÄTEISPORAKONEET Mas VO 50, karalaatikonliike 1250, porausteho 50, kuutiopöytä Poly Top, PTR G50x20, karalaatikonliike 1650, porausteho 50, kuutiopöytä TASOHIOMAKONE Proth PSGC 50100 AHR, hionta-ala 500 x 1000, magneettipöytä

SÄRMÄYSPURISTIMET Promecam RG-65-25, 2500 x 65 t, ohjattu takavaste X, Hurgo Autobend Finn-Power CNCJ 50-2550, 2500 x 50 t, ohjattu takavaste X ja R, Cybelec DNC 90 Ermak CNC HAP, 3100 x 160 t, ohjattu takavaste X, Cybelec DNC 60 Jaromet CNCJ, 3000 x 160 t, ohjattu takavaste X ja R, Cybelec DNC 70

Poikkea ostoksilla!

KULMINTAKONE FIM GOAL 20, terien pituus 205, leikkuuteho 6, säädettävä kulma MUOTORAUTALEIKKURI Geka Hydracrop 55, lävistysvoima 55 t ROBOTTI Fanuc S-12, kappaleen käsittelykyky 12 kg ROBOTTI ABB IRB 6400, kappaleen käsittelykyky 75 kg

www.machinet.fi

Päivitä koneidesi iskukyky hankinnalla tai huollolla! Ota yhteyttä Machinery-myyjään!

• Kari Raivonen • Jarmo Viitala • Kalle Fontell • Kari Pirttilä

p. 040 840 0062 p. 0400 740 267 p. 040 779 2717 p. 0400 510 736

Sähköpostimme toimii etunimi.sukunimi@machinery.fi Machinery Oy, Etu-Hankkion katu 18, 33700 Tampere

TUTUSTU TARJONTAAMME: www.machinery.fi

moottorit ja varavoima | metallintyöstökoneet | rakennuskalusto


Pikakiinnittimet pikatoimituksella

Standardit mukana teollisuuden digitalisaatiossa

Kiinnostaako 3D-tulostus? Käyttämällä standardien mukaisia ratkaisuja varmistat hyödykkeen yhteensopivuuden ja vaatimustenmukaisuuden. Lisäksi standardeissa esitetään usein ohjeita työturvallisuuden varmistamiseen. METSTA ja SFS ovat mukana Alihankintamessuilla. Osastomme painopistealueina ovat materiaalia lisäävä valmistus (3D-tulostus) sekä 3D-perustainen MBD-suunnittelu (Model Based Definition).

Tervetuloa keskustelemaan standardeista ja standardisoinnista osastollemme A815.

Sorvipakat, avarruspäät, aihiot Hinnat: alk. 155,50 € alv 0%

TARJOUS: kiinnittimet optiseen mittaukseen tavallisen hinnoilla. Tehdastoimitukset.

ECO.100 / 4D on tehokas nelivaiheinen MK3 monitoimilaite kääntöalustalla. Mahdollistaa kierteityksen M30-kokoon asti, keernaporauksen halkaisijaltaan Ø100 mm ja syvyydeltään 50 TARJOUS: Kaupan päälle 100 mm terä! (Etu 399 ,00€)

www.sfs.fi www.metsta.fi

Hinta: 2770 € alv 0% Kauppa Osakeyhtiö, Valuraudankuja 6, 00700 Helsinki | Puh. 09-774 3460 | www.kauppa-oy.fi

Tervetuloa. Osasto A 602.

Rakennatko tuotantotiloja, varastoa tai konehallia? Meiltä huippulaadukkaat seinä- ja kattoelementit uretaanista, villasta ja styroksista. Kysy myös tarjousta ovista ja ikkunoista.

www.izopanel.fi

74 7 • 2016

Izopanel Pirkkala Lasikaari 10, 33960 Pirkkala

Izopanel Raahe Jokiniitty 19, 92140 Raahe

Lukasz Mierzynski puh. 040 962 1746

Antti Paananen puh. 050 396 1756

Antti Summala puh. 045 857 3039

www.eurometalli.com


MOTOMANROBOTTIJÄRJESTELMIEN KOKONAISTOIMITUKSIA YLI 30 VUODEN KOKEMUKSELLA

Olemme mukana Alihankinta-messuilla osastolla A99.

YASKAWA on maailman johtava teollisuusrobottien toimittaja yli 330 000 toimitetulla teollisuusrobotilla. Suomessa olemme vuodesta 1983 alkaen toimittaneet yli 1 500 robottijärjestelmää. Ammattitaidolla ja kokemuksella automatisoimme myös teidän tuotantonne avaimet käteen -periaatteella. • Järjestelmät kaikkiin sovelluksiin • Täydellinen valikoima MOTOMAN-teollisuusrobotteja erilaisiin tarpeisiin • Yaskawan valmiit ohjelmistot helppoon käyttöönottoon • Ammattitaitoinen tekninen tuki, huolto ja varaosapalvelu

Aku Laakso Teemu Kiiski Rauno Eränen

Ota yhteyttä myyntiimme: Puh. 040 3000 631 Hitsaussovellukset Puh. 040 3000 624 Konepalvelu- ja kappaleenkäsittelysovellukset Puh. 040 3000 632 Pakkaus- ja lavaussovellukset

YASKAWA Finland Oy Robotics Division puh. +358-(0)-403 000 600 • info.fi@yaskawa.eu.com • www.motoman.fi


Nakamura-Tome AS-200L

Nakamuran työstöteho vakuutti Mikar Koneistus Oy:n Pitkänlinjan työstöosaaja Tuomo Honkala varmistusmittaa uusimman Nakamuran valmistamaa kappaletta. – Nakamuraan sain ensimmäisen kosketuksen vasta reilu vuosi sitten, kun ensimmäinen kone meille tuli. Se tuntui heti tutulta ja etenkin valmistajan omat ohjelmat ovat ensiluokkaisen helppoja käyttää, asetusten tekeminen on suoraviivaista ja vaivatonta ja koneen tarkkuus on erinomainen, Honkala kehuu käyttämiään Nakamuria.

Mikar Koneistu Oy:n veturit Mika Polvinen (vas.) ja Kari Willem ovat olleet erittäin tyytyväisiä hankintoihinsa. – Tämä ensimmäisenä saapunut Nakamura vakuutti meidät tuotantokäytössä ja toinenkin vastaava kone on jo saatu käyttöön vanhan tankosorvin tilalle. Näillä on helppoa ja tehokasta vastata asiakkaiden huutoon.

Tuusulan Jokelassa sijaitsevissa toimitiloissa tehdään tänä päivänä työstöä jo kahden Nakamuran voimin. Ensimmäinen tuli tuotantoon kesällä 2015 ja työstökoneeseen tyytyväiset yrittäjät, Kari Willem ja Mika Polvinen, päätyivät hankkimaan toisen lähes samanlaisen korvaamaan vanhan tankosorvin.

-U

usi Nakamura saatiin käyttökuntoon ennätysajassa tämän vuoden huhtikuussa. Käyttöönotto oli todella joutuisaa, kun kone on jo entuudestaan tuttu. Molempien koneiden tilaus-toimitus-ketju toimi erittäin sujuvasti ja kaikki meni aivan kuin Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n Jarno Vauhkonen lupasi. Itseasiassa tämän uusimman koneen kanssa jopa paremmin, koska asentajat tekivät työnsä kelloon katsomatta ja olivat valmiita päiviä etuajassa, toimitusjohtaja Kari Willem kertoo. Tunnettua teknologiaa – Nakamura on ollut Suomessa jo kauan ja osoittautunut hyväksi merkiksi. Myös omakohtainen kokemuksemme puoltaa sitä faktaa, että laadusta kannattaa maksaa hieman enemmän. Näissä koneissa on hinta-laatusuhde erittäin hyvin kohdillaan. Kun yhtälöön lisätään vielä asiantunteva myyjä sekä erinomaisesti toimiva jälkimarkkinointi, niin ei jää juuri sijaa valitukselle. – Tässä uusimmassa koneessa ainoa ero edelliseen verrattuna on vierintäjyrsinominaisuus. Se laajentaa entisestään työstömahdollisuuksia yhden ajon aikana, Willem miettii. Huippupalvelua Mikar Koneistus Oy kehuu myös koneen myynyttä Insinööritoimisto Ismo Lindgren

76 7 • 2016

Oy:tä siitä, että he ottivat vanhan koneen vaihdossa: vanha vietiin pois samalla autolla, jolla uusi tuotiin hallille. Asiakkaan näkökulmasta tämä palvelu on todella vaivatonta ja helppoa. Positiivisesti erilaista on myös 3 kuukautta käyttöönotosta koneelle tehtävä laadunvarmistus, koneen tarkistus sekä kysymyksiin vastauspäivä asiak­kaan luona. Tällä varmistetaan, että kone on ­asiallisesti lähtenyt toimimaan ja käyttöönotto on mennyt suunnitelmien mukaan. ”Emme tilaa autotalliyrityksiltä” – Aloitimme toiminnan vuonna 1999 Kellokosken Ruukissa vuokratiloissa. Huutokaupasta saimme CNC-sorvin ja pylväsporakoneen, joille aloimme etsiä töitä. Mika teki töitä täysipäiväisesti ja minä aluksi osapäiväisesti. Alku aina hankalaa, kuten sanotaan ja yhdestä yrityksestä sain kuulla, että eivät osta alihankintaa autotallifirmoista, kun kerroin, että konekantamme koostuu yhdestä sorvista, automaattisahasta ja pylväsporakoneesta, Kari nauraa. Yrityksen kasvu lähti kuitenkin mukavaan nousuun ja vuonna 2001 otettiin tärkeä ratkaiseva askel, kun ensimmäinen ulkopuolinen henkilö palkattiin yritykseen. Vain pari vuotta myöhemmin kasvu lähti tosissaan liikkeelle, kun Mikar Koneistus Oy muutti vuokralle nykyiselle pai-

kalleen hallin puolikkaaseen. Tällä hetkellä kiinteistö on kokonaisuudessaan yrityksen omistuksessa ja vuosi sitten tehtiin ensimmäinen hallilaajennus. Laajennuksessa toimii materiaalivarasto, sekä syöttö CNC-sahalle. Yhteensä toimitiloja on 700 m2 tuotantokäytössä ja noin 100 m2 toimistotiloina. Mikar Koneistus on myös vuokrannut viereiseltä tontilta 200 m2 hallitilan robottisoluja varten. Investointi on elintärkeää – Hallimme lay-out on suunniteltu siten, että koneet ja varastot ovat mahdollisimman kompaktissa muodossa. Kappaleiden liikuttelu on helppoa ja matkat lyhyitä. Kovin montaa hukkaneliötä ei tiloistamme löydy ja lähiaikojen investoinnit tulevatkin olemaan korvaavia koneita, tuotantopäällikkö Mika Polvinen summaa tuotannon nykytilaa. – Investoiminen uusiin oikeanlaisiin koneisiin on ehdoton edellytys kilpailukyvyn säilyttämiselle ja tuotannon tehokkuudelle. Meillä on myös kaksi robottisolua, joilla saavutamme etua tuotannon pidemmän pään sarjoissa. Työstämme materiaaleja aina muovista todella koviin duplex-teräksiin saakka. Jatkuu sivulla 78. www.eurometalli.com


ERIKOISPUHDISTUKSEN EDELLÄKÄVIJÄ Pintaa kuluttamatta. Jätteettömästi.

Lisätietoa: www.lasercleaning.fi

UUTUUS! 1/2” Akkumutteriväännin W5152

TERVETULOA TAMPEREELLE KONENÄYTTELYYMME Esittelyssä yli 20 konetta

- Esillä runsaasti erilaisia varusteita - Alihankintamessujen aikaan avoinna klo 7-17 • • • •

ään messupäiv ! k in autta Maketek

750Nm Max. avausmomentti. 4-asentoinen tehonsäätö. Paino akulla 2,0kg Pituus vain 170mm

TAR JOLL A KLO 7-10 U AAM PALA -KULJETUS NON STOP MESSUILLE

p. 03-358 2700 maketek@maketek.fi

Niittyhaankatu 8 33720 Tampere

www.koneboss.fi 7 • 2016 77


Tasaisesti eteenpäin – Olemme pyrkineet tekemään kasvua tasaisella tahdilla ja investoineet järkevästi, koska töitä on ollut talouden tilanteisiin katsottuna varsin mukavasti tekemämme reilun yhden vuoron osalle. Toivomme aikojen muuttuvan vielä parempaan suuntaan ja saavamme kasvatettua tuotannon kahteen vuoroon, joka tarkoittaa kasvattamamme konekapasiteetin hyödyntämistä paremmin ja uusien ammattilaisten palkkaamista. – Tähän myös vahvasti uskomme ja olemme tehneet uusia investointeja silmällä pitäen sitä, että kapasiteettia riittää sitten kun kysyntä lähtee nousuun, Willem painottaa. Kasvu voi tapahtua vain ammattitaitoisella henkilöstöllä – Tällä hetkellä palkkalistoilla olevien 13 henkilön keski-ikä on noin 40 vuotta ja ikähaitari on vastavalmistuneesta yli viisikymppiseen. Olemme löytäneet loistavia tekijöitä oppilaitosten kanssa tekemämme yhteistyön kautta. Meillä on tasaiseen tahtiin harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä niin ammattikouluista kuin aikuiskoulutuskeskuksista. Hyville tyypeille on aina yritetty löytää paikka tuotannosta, Polvinen toteaa.

• Hydrauli- ja krymppi-istukat

M

Pidempien sarjojen teossa käytetään robottisoluja, jolloin koneenkäyttäjälle jää vain laadunvarmistus ja lopputyöt. Tässä valmistuu vitriinien tukitankoja, joiden sarja­koko on muutama tuhat ­kerralla.

– Tällä hetkellä en luopuisi yhdestäkään miehestä, koska kaikki ovat todellisia ammattilaisia ja erittäin joustavia ja itseohjautuvia tekijöitä. Alihankintarinki tärkeä – Nykyisten toimitilojen puitteissa ei ole mahdollista tehdä ihan kaikkea itse. Se on kyllä myös tietoinen ratkaisu, koska haluamme ainakin toistaiseksi keskittyä ydinosaamisalueellemme, eli lastuavaan työstöön. Tästä syystä kaikki pintakäsittelyt, hitsaukset, ohutlevyaihiot sekä levyleikkeet tilaamme yhteistyökumppaneiltamme. Suurin osa toimijoista sijaitsee varsin lähellä, joka on logistisesti erittäin hyvä asia.

• Kalvaimet ja upottimet 0,06 mm – 200,59 mm • High Performance -kalvaimet • Modular-irtokärkikalvaimet • High Tech -upottimet

Koneistus Oy INFO Mikar Urakkakuja 2, 05400 Jokela

Kari Willem, toimitusjohtaja puh. 0500 847 956 Mika Polvinen, tuotantopäällikkö puh. 0400 894 551 www.mikar.fi Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy Jarno Vauhkonen puh. 040 501 3399 www.il-machinery.com

• Täyskovametalliporanterät ja porakaivaimet • High Performance -porat • Modular-irtokärkiporanterät • HPC-varsijyrsimet

Puh. 045 891 5810 info@xalaxion.fi www.xalaxion.fi 78 7 • 2016

www.eurometalli.comToyodan työstökoneet Lindbergin edustukseen

Toyoda FH630SX-i vaakakarainen työstökeskus.

I

nsinööritoimisto Ismo Lindberg Oy on solminut yhteistyösopimuksen perinteikkään japanilaisen työstökonevalmistajan Toyodan kanssa. Yhtiön perustamisvuodeksi on kirjattu 1941, jolloin se eriytettiin emoyhtiönsä Toyota Motor Corporationin työstökonejaostosta. Yhtiön perustajana toimi Kiichiro Toyoda, joka aikaisemmin oli päättänyt vaihtaa perheyrityksen toimialan tekstiiliteollisuudesta autonvalmistukseen. Kiichiron serkku Eiji Toyoda jatkoi toimintaa ajoneuvojen parissa ja Kiichiro keskittyi ajoneuvoteollisuutta palvelevien työstökoneiden valmistukseen. Sittemmin toiminta on laajentunut palvelemaan metalliteollisuutta kokonaisvaltaisemmin ja nykyisin esim. Euroopan toiminnoista vastaa paikallisesti Toyoda Europe GmbH, jonka päätoimipaikka sijaitsee Krefeldissä Saksassa, jossa palvelee myynnin ohella tekninen tuki, varaosavarasto ja karahuolto. Lisäksi Saksassa on kymmeniä koneita käsittävä tuontivarasto, jolla peruskoneiden toimitusaika saadaan pidettyä varsin kilpailukykyisenä. Toyoda työllistää maailmanlaajuisesti noin

Toyoda FH1600SW5i vaakakarainen työstökeskus.

2500 työntekijää ja tehdas valmistaa noin 600 konetta vuodessa. Kaikki Toyodan vaakakaraiset keskukset valmistetaan Japanissa. Konevalikoima kattaa palettikoot välillä 400 x 400 mm – 1600 x 1250 mm. Kaikissa koneissa on vakiona Fanuc 31i -ohjaus, 2-paikkainen paletinvaihtaja ja 60-paikkainen työkalumakasiini, jotka molemmat ovat luonnollisesti laajennettavissa. Johteet ovat mallista riippuen joko kovat lattajohteet tai lineaarirullajohteet ja karavaihtoehtoja on useita, myös pinolilla varustettuna. Erikoisuutena Toyodalla on vaihdettava karan kartio, joka suojaa itse karaa kolaritilanteissa ja ehkäisee pitkiä tuotantoseisokkeja. Tehdas valmistaa omat karansa itse ja yli 15.000 k/min kiertävissä suurno­ peuskaroissa on laakerinsiirtotoiminto, jolla korvataan tarve lämmitysajolle. Sorvaus, hammastus, viisteytys, jyrsintä – kaikki kerralla Vaakakaraisten keskusten lisäksi Lind­ bergin tarjontaan on tullut Toyodan ”Gear Skiving” -hammastuskoneet. Toyoda on

tuonut markkinoille ensimmäisenä maailmassa power skiving -menetelmällä hammastavat vaakakaraiset työstökeskukset. Keskuksilla voidaan koneistaa hammastuskappaleet kokonaisvaltaisesti, käsittäen sorvauksen, hammastuksen, viistey­ tyksen, sekä mahdolliset poraukset, kiilaurat ja muut jyrsinnät. Mallisarjoista pienempi käsittelee työkappaleita, joiden mitat ovat Ø 30– Ø 220 mm x 100 mm ja maksimimoduuli 2,5. Suuremman mallisarjan vastaavat työkappaleen mitat ovat Ø 250–Ø 700 mm x 500 mm ja maksimimoduuli 6. Ohjauksena näissä koneissa toimii tehtaan oma Toyopuc-GC70, joka on toimintatavaltaan keskusteleva ja koneilla voidaan tehdä niin sisä- kuin ulkopuolistakin hammastusta toleranssiin JIS N7. Gear Skiving -koneiden merkittävin referenssiyritys on belgialainen Torsen, joka on tunnettu mm. Audin nelivetojärjestelmästä. Torsenin tiloista löytyy myös testi- ja demokone, jota voidaan tarvittaessa käyttää koekoneis­tuksiin.

Gear Skiving -prosessi.

K Toyodan koneista: INFO Lisätietoja Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy

Toyoda GS700H ”Gear Skiving” -keskus.

80 7 • 2016

Punasillantie 4, 40950 Muurame puh. 014 443 2100 www.il-machinery.com www.facebook.com/ILMachinery

D v s m t

L

www.eurometalli.com

Valvo


ANNA MOOTTORISI KOKEA 150 VUODEN KEHITYKSEN TULOS POLTTOAINEJÄRJESTELMÄN PUHDISTUSAINEET

TECTYL™ KORROOSIONSUOJAUS

MOOTTORIÖLJYT DIESELJA KAASUMOOTTOREILLE HUOLTOKEMIKAALIT JÄÄHDYTYSNESTEET

KEEPING THE WORLD MOVING SINCE 1866 Dr. John Ellis kehitti öljyteollisuuden ensimmäisen brändin vuonna 1866, kun hän kaatoi öljyä suureen höyrykoneen jumissa olevaan venttiilikoneistoon, vapauttaen venttiilit liikkumaan helpommin. Tänä päivänä Valvoline tarjoaa täydellisen valikoiman luotettavia korkean suorituskyvyn omaavia moottoriöljyjä, rasvoja, hydraulinesteitä, kemikaaleja ja vaihteistoöljyjä sekä on-road että off -road käyttöön. Käyttökohteita mm. kuorma-autot, kaivos-, rakennus- ja teollisuusmoottorit sekä muut raskaat sovellukset, mukaan lukien sähköntuotanto. Valvoline testaa tuotteitaan ja testeissä on todettu, että Valvoline-öljyt parantavat moottorin tehokkuutta ja kestävyyttä myös erittäin vaikeissa toimintaolosuhteissa.

TM

1866

2016

Lisätietoja osoitteista www.valvolinefinland.fi ja www.valvolineeurope.com

Maahantuoja yksinoikeudella: Motoral Oy Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Asiakaspalvelu p. 010 5507 100

Valvoline metallitekniikka A4 06.2016.indd 1

myynti@motoral.fi www.motoral.fi webshop.motoral.fi

26.8.2016 11:26:35


Mekelexille Suomen ensimmäinen Makino U6 H.E.A.T -lankasaha me myös artikkelisuunnittelussa, esimerkiksi kiinnikesuunnitelusta meiltä löytyy paljon referenssejä. – Pystymme valmistamaan vaativiin NDT-tarkastuksiin tarvittavia näyttämiä. Tarkastusten pätevöinnissä ja laitteiden kalibroinnissa tarvittavien urien geometriaa, leveyttä ja syvyyttä pystymme varioimaan aina 0,1 mm leveydestä alkaen. Valmistamiamme uria on käytetty mm. hitsien ja perusaineiden tarkastusten tarpeisiin erilaisille metallisille materiaaleille. Tätä työtä varten meillä on kiinteiden koneiden lisäksi kehittämämme asennuskohteisiin siirrettävät laitteet. Olemme tällä saralla yksi uranuurtajia Suomessa, kertoo Pirttilahti. – Tämä uusi Makino-lankasaha nosti meidät uuteen suurempaan kokoluokkaan ja toi lisää nopeutta ja toimintavarmuutta toimintaamme. Mielestäni Makino on tämän hetken markkinoilla olevista koneista laadukkain ja kehittynein. Käytössä on miellyttänyt erityisesti koneen kehittynyt ohjauspuoli, kertoo toimitusjohtaja Reijo Pirttilahti.

Leikkaintyökalujen suunnitteluun ja valmistukseen erikoistunut Mekelex Oy on terästänyt tuotantoaan uudella Makino U6 H.E.A.T (S.E) -lankasahalla. Toimitusjohtaja Reijo Pirttilahden mukaan uuden koneen myötä yritys astuu lankasahauksessa uuteen koko- ja laatuluokkaan.

R

eijo Pirttilahdella on pitkä tie kuljettuna erikoisosaamisalueellaan, sillä hänellä on työkalukokemusta yli 30 vuotta. – Olen myös toiminut puristintyökalujen

käyttäjänä. Tämä kokemus tuo tärkeää tietoa työkaluvalmistukseen, kun ymmärtää loppukäyttäjien tarpeet, kertoo Pirttilahti. Myös artikkelisuunnittelua Vuonna 1999 perustettu Mekelex ei ole lähtenyt paisuttamaan toimintaansa, vaan Pirttilahti on pitänyt tiukasti kiinni visiostaan pienenä joustavana leikkaintyökalujen suunnittelijana ja valmistajana. – Konekantamme ja osaamisemme on viritetty palvelemaan pääosin alle sadan kappaleen piensarjatuotantoa. Valmistuksen lisäksi kannattaa huomioida kokemuksem-

Kuvassa muutama esimerkki Mekelexin valmistamista tuotteista. Yrityksellä on myös osaamista artikkelisuunnittelusta, esimerkiksi kiinnikesuunnittelusta löytyy paljon referenssejä.

82 7 • 2016

Laadukkaalla konekannalla laaja asiakaskunta Vaikka Mekelex on suhteellisen pieni toimija, Somerniemellä toimiva yritys on panostanut korkean laatutason koneisiin. – Kaikki pääkoneemme, kolme työstökeskusta, kaksi lankasahaa ja kolme uppokipinäkonetta, edustavat sektoreillaan korkeaa laatuluokkaa. Olemme aikanaan kokeilleet myös hieman halvempia koneita, mutta ne eivät vastanneet meidän tarpeitamme. Pyrimme valitsemaan tuotantoomme kilpailukykyisimmät koneet, jolloin pystymme pitämään kiinni tärkeimmästä asiasta, eli toimitusvarmuudesta. Toimitusvarmuutemme yhdistettynä joustavuuteemme on kantanut vaikeidenkin talousaikojen yli. Laadukkaan konekannan mahdollistama korkea toimitusvarmuus on ollut osaltaan tukemassa Mekelexin laajan asiakaskunnan muodostamista. – Asiakasrekisteristämme löytyy satakunta asiakasta, jotka edustavat montaa eri teollisuuden haaraa. Myös asiakasyritystemme koot vaihtelevat pienyrityksistä aina isoihin konserneihin. Makinon laatu ja tekniikka vakuuttivat Mekelexin viimeisin koneinvestointi on viime kevään Konepaja-messuilla esillä ollut Makino U6 H.E.A.T (S.E) -lankasaha. Kone on ensimmäinen Makinon tätä tyyppiä oleva kone Suomessa. – Etsimme vuosivolyymiltaan 10 000–15 000 kappaleen määrättyyn sarjatyöhön nopeampaa ja laadukkaampaa konetta. Valintaprosessissa pyörittelimme kolmea konetta, joista Makinon laatu vakuutti meidät. Makino on mielestäni kilpailijoitaan teknisesti ja laadullisesti korkeatasoisempi. Suuri merkitys oli myös koneen toimittaneen Cronwww.eurometalli.com


UUSIMMAT KONEUUTUUDET ESILLÄ AMB-MESSUILLA PAREMPAA SUORITUSKYKYÄ ENERGIATEHOKKAILLA TYÖSTÖKONEILLA TNL 32-11

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky

- nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila - paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - energiatehokkuus

Tervetuloa AMB:ssä osastollemme Halli 3 C 52

Tek Oy:n vahvalla tuoteosaamisella sekä heidän toimivalla jälkimarkkinointitoiminnallaan, josta meillä on hyviä kokemuksia, perustelee Pirttilahti konevalintaansa. – Saimme uuden Makinon myötä lisää kapasiteettia ja toimintavarmuutemme parani edelleen. Uusi kone madaltaa luonnollisesti myös konerikon mahdollisuutta vanhoihin verrattuna. Hyppäsimme nyt myös uuteen kokoluokkaan. Makinon pöydälle voidaan laittaa 1500 kg kappale, työstöalueen ollessa 650 x 450 x 400. Kovin montaa tämän kokoluokan konetta Suomesta ei löydy, joten erotumme jatkossa kilpailijoistamme eduksemme nyt myös isomman kokoluokkamme an­siosta. – Käyttökokemustemme perusteella Makinon ohjauspuoli ansaitsee kiitosta, joka on kehittyneempi kuin aikaisemmassa koneessamme on, sanoo Pirttilahti. Tuotannossa tilaa uusille asiakkaille Kuten jo aiemmin tekstissä mainittiin, Mekelex on edennyt melko mukavasti vaikeimpienkin aikojen läpi. Tällä hetkellä tilauskanta näyttää hieman normaalia lyhyemmältä. – Normaalisti näkymää on kolmisen kuukautta, mutta tämän hetken kuormitusta on vain noin kuukausi, joten kapasiteettia uusille asiakkaille tällä hetkellä on. Pystymme lupaamaan vakaata toimitusvarmuutta joustavasti. Pitkä kokemuksemme näkyy mm. tekemissämme työkaluissa, jotka valmistamme mahdollisimman huolto- ja käyttäjäystävällisiksi, valaisee Pirttilahti.

INFO Mekelex Oy

G220

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä

Sarjatuotannon mestarit Tervetuloa Alihankinta-messuille osastollemme A602 www.milltamo.fi

Reijo Pirttilahti toimitusjohtaja puh. 040 708 4251 www.mekelex.fi

7 • 2016 83


Luennoista ja verkostoitumisesta uusia ideoita

Reset on uudenlainen kohtaamisfoorumi teollisuuden päättäjille KUVALÄHDE: MESSUKESKUS

Suomalainen teollisuus tarvitsee uudenlaista ajattelua ja ideoita. Teollisuuden päättäjille suunnattu automaatioalan kohtaamistapahtuma ­Reset törmäyttää valmistavan teollisuuden päättäjät ja digiosaajat. Se tuo automaation mahdollisuudet selkeästi ja helposti teollisuuden päättäjien ulottuville sekä tarjoaa ideoita tuottavuuden kehittämiseen ja uusien liiketoimintamallien luomiseen.

R

eset järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 17.1.2017. Tapahtuman järjestäjinä ovat Messukeskus, yhteistyökumppaneina Teknisen Kaupan Liitto ja Robotiikkayhdistys.

84 7 • 2016

– Nyt tarvitaan uudenlaista ajattelua, uskallusta sukeltaa uusille alueille ja avoimuutta vaihtaa ideoita positiivisessa hengessä. Automaatio tuo teollisuuteen paljon uudenlaisia mahdollisuuksia ja sille on niin tuotannossa kuin tuotteissa uusia käyttökohteita, joita ei perinteisesti ole osattu ajatella. Resetin kaltainen tapaamisformaatti herättää ajatuksia ja tuo myös uusia ihmisiä mukaan keskusteluun, arvioi asiamies Jan Sucksdorff Teknisen Kaupan Liitosta. – Niin Teknisen Kaupan kuin muutkin tilastot kertovat, että teollisuus junnaa lähes paikoillaan. Oleellista olisi uudistua ja investoida, ei vain tyytyä tuotannon tehostamiseen. Pitää panostaa joustavuuteen, laadun kehittämiseen ja asiakkaan kuuntelemiseen, Sucksdorff jatkaa. Internet of Things muuttaa automaatioalaa voimakkaasti ja uuden liiketoiminnan luomi-

nen on pian helpompaa kuin koskaan ennen. Mutta miten IoT:lla voi tehdä tulosta? – IoT:n tuomia mahdollisuuksia hyödynnetään yrityksissä vielä vähän. Siksi maassamme tarvitaan nyt uutta ajattelua ja luovia näkökulmia. Haluamme tarjota konkreettisia työkaluja tuottavuuden, uuden liiketoiminnan ja tuloksen kehittämiseen, toteaa tapahtumasta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Marcus Bergström Messukeskuksesta. Resetissä kuullaan ajankohtaisia asiantuntijaluentoja mm. robotiikan ja terveysteknologian alueilta. – Strategisissa keskusteluissa kollegoiden kanssa voi sparrata esimerkiksi sitä, miten yrityksen kilpailukyky varmistetaan teollisuuden muutoksessa. Uudet kohtaamiset ja laaja-alainen verkottuminen ovat tärkeitä innovaatioiden synnylle, kertoo Bergström. Reset koostuu huippupuhujien esityksistä ja kumppaniyritysten näkyvyyspaikoista. Yrityksille osallistuminen on tehty mahdollisimman helpoksi, sillä tapahtuman kumppanipakettiin sisältyy kaikki tarvittava. Yritys voi keskittyä asiakkaiden tapaamiseen ja unohtaa osaston rakentamishuolet. Tapahtumassa esittäytyy myös Automaatio luo huomisen työpaikat -hanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta automaatiosta ja merkityksestä Suomen kilpailukyvylle sekä turvata alan opiskelun edellytykset. Teknisen Kaupan ja Palveluiden Yhdistyksen Sähkö- ja koneautomaatiojaoston käynnistämään hankkeeseen osallistuvat yritykset tarjoavat opiskelijoille sekä opettajille osaamista, opiskelua tukevia materiaaleja ja tuotteita sekä tilaisuuksia konkreettiseen työhön tutustumiseen.

17.1.2017 INFO Reset Messukeskuksessa, Helsingissä. www.reset.fi

www.eurometalli.com


Kaipaavatko levyt, putket ja hitsausrakenteet puhdistusta?

Tehosta prosessiasi Röslersinkopuhalluslaitteilla!

Rösler RRB -Rullaratasinko

• Teräslevyille, profiileille ja rakenteille • Tehokas, pitkälle automatisoitu ja paljon muuta

Pyydä tuote-esittely!

Rösler RDR -Putkisinko

• Teräsputkille ja -tangoille • Tehokas, taloudellinen ja paljon muuta WWW.PR ODMAC.FI

Kelatie 8 C 4 • 01450 Vantaa • p. 010 666 3140 • mika.koivuniemi@prodmac.fi


Investoinnit poikivat hedelmää

Salon Konepaja laajentaa asiakaspohjaa viennillä Uusia tuotteita ulkoistuksen myötä Viimeisen vuoden aikana on nostettu ylös yli 200 uutta valmistettavaa nimikettä, mikä tarkoittaa vajaata 30 %:n kasvua toimitettavien nimikkeiden määrässä. ”Ponnistelu on ollut kova ja vaatinut koko henkilöstöltä uuden opettelua. Tuotannossa on opeteltu hyödyntämään uusia koneita, tuotannon suunnittelussa on ollut jatkuvasti uusia piirustuksia esivalmisteltavana ja tuotannon ohjauksessa on välillä tuskailtu uusien töiden toimitusaikahaasteita.” Halonen kiittelee myös erityisesti oman henkilöstön joustavuutta ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin.

Monitoimikoneistussolu max. 400 kg:n kappaleille 3D-mittakoneella.

Vuonna 2015 toteutettujen vajaan 2 miljoonan euron investointien myötä Salon Konepaja tavoittelee myynnin kasvua kotimarkkinoiden lisäksi kansainvälisiltä markkinoilta. ­Viimeisen vuoden aikana suorat toimitukset ovat laajentuneet Euroopan ja Aasian lisäksi myös USA:han.

V

iennin ja kasvun vauhdittamiseksi yritys on lisännyt myynnin resursseja merkittävästi myyntipäällikön rekrytoinnin myötä. Uusien resurssien myötä tavoitellaan laajentumista uusille toimialoille sekä haetaan uusia asiakkaita Euroopasta. Varsinaisesti Salon Konepajan vienti on alkanut 2000-luvun puolivälissä nykyisten ­asiak­kaiden kansainvälistymisen myötä. Tällä hetkellä noin 60 % liikevaihdosta tulee suorasta viennistä. Tärkeimmät vientimaat ovat Italia, Hollanti, Saksa, Ruotsi, Viro, Etelä-Korea, Kiina ja USA. Vaativia koneistettuja komponentteja toimitetaan

muun muassa meriteollisuudelle, ener­ giantuotantoon sekä kaivos- ja maanrakennusalalle. ”Me Salon Konepajassa olemme erittäin kiitollisia asiakkaillemme tarjotuista mahdollisuuksista ja luottamuksesta meidän toimintaamme kohtaan. Olemme yhdessä koko organisaation kanssa onnistuneet tekemään asioita oikein ja tämä kannustaa meitä edelleen jatkuvaan parantamiseen, kehittämiseen ja uudistamiseen”, sanoo toimitusjohtaja Simo Halonen. Yrityksen vuoden 2015 investoinneista merkittävin keihäänkärki on valmistussolu, joka sisältää Gildemeister CTX 2000 Gamma -monitoimisorvin, Fanuc M-900IA/700 -robotin, Zeiss Contura 3D 9/12/8 -mittakoneen ja IM-pesukoneen. Solu on parhaimmillaan vaativilla isoilla monitoimisorvauskappaleilla aina 400 kg:aan ja 700 millin halkaisijaan saakka. Salon Konepajalla uskotaan tämän solun vauhdittavan uusien asiakkaiden saamista esim. Keski-Euroopan markkinoilta.

Toimitusjohtaja Simo Halonen ja myyntipäällikkö Heikki Rouru kiittävät nykyisiä asiakkaita viennin ulottumisesta uusille mantereille.

86 7 • 2016

Rohkeasti Keski-Euroopan markkinoille Kevään mittaan käynnistettiin ELY-keskuksen tukema hanke Keski-Euroopan ja erityisesti saksankielisten markkinoiden kartoittamiseksi sekä uusien asiakkaiden hankkimiseksi niiltä alueilta. Hanketta on viety määrätietoisesti eteenpäin valitun yhteistyökumppanin kanssa ja sen tiimoilta on vierailtu messuilla sekä tunnistettu ja tavattu potentiaalisia asiakkaita. Myyntipäällikkö Heikki Rourun mukaan uusasiakashankinnassa erityisen tärkeitä tavoitteita ovat laajentuminen uusille toimialoille, uusiin maihin ja viennin osuuden kasvattaminen 70 % tuntumaan. Näiden tavoitteiden takana ovat luonnollisesti kasvun ja kannattavuuden mahdollistaminen sekä maantieteellisen ja asiakkaiden suhdannevaihteluista johtuvan riskin minimoiminen. ”Miksi sitten olemme valinneet saksankieliset maat kohdemarkkinoiksemme? Saksalaisethan ovat erittäin hintaja laatutietoisia, Itä-Euroopan konepajat ovat heitä lähellä, eikä markkina ole missään tapauksessa helppo. Lisäksi olemme jo tähän mennessä huomanneet, miten uusia hankkeita ja toimittajia mietitään pitkään ja perusteellisesti eikä kuukaudessa tapahdu vielä paljoakaan. Luotamme kuitenkin siihen, että laadukkaat tuotteemme sekä avoin ja täsmällinen toimintatapamme sopivat erinomaisesti saksalaiseen kulttuuriin. Kun ovet aukeavat, saamme itsellemme luotettavia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan.” ”Kulttuurin suhteen saksalaiset yritykset sopivat hyvin yhteen suomalaisten kanssa. Vaikkakin suomalaisilta löytyy jossain määrin enemmän joustavuutta ja väwww.eurometalli.com


Laaja valikoima laadukkaita

lastuavia työkaluja ulanteeseen kuin lanteeseen

Meiltä saat lisenssit ja koulutukset

uuteen Mastercam-versioon Löydät meidät alihankintamessuilta Zenex Compuung Oy:n messuosastolta Tutustu tuotelueeeloomme osoiieessa

www.camcut.fi hemmän taipumusta noudattaa muodollisia toimintatapoja”, toteaa Heikki. ”Nykyisiä asiakkaitamme emme ole myöskään unohtaneet, vaan kuuntelemme heitä jatkuvasti herkällä korvalla ja etsimme yhdessä heidän kanssaan uusia tuotteita sekä olemassa olevien tuotteiden ja toimintatapojen jatkuvaa parantamista”, muistuttaa Heikki. Lisäarvot asiakkaalle Uusien tuotteiden myötä yritys on entistä tiiviimmässä yhteistyössä asiakkaiden suunnitteluorganisaation kanssa. Yhteistyöllä löydetään asiakkaan tuotteille paras mahdollisen valmistustapa ja kilpailukykyinen hinta. Kun ollaan mukana asiakkaan prosessissa heti alusta asti, pystytään yhdessä miettimään esim. piirustusten valmistustoleranssit kohdalleen. Uusilla monitoimityöstökoneilla koneistetaan tuote kerralla valmiiksi ja näin läpimenoaika saadaan lyhyeksi. Myyntipäällikkö Heikki Rouru toteaa innostuneesti päässeensä heti alussa ratkomaan uusien tuotteiden valmistusta asiakkaiden yhteyshenkilöiden kanssa. Asiakkaan tilaamien tuotteiden suunnittelua on tuettu jopa USA:ta ja Austra­ liaa myöden. Sopimusvalmistuksen lisäksi yritys on nostanut varaosavalmistuksen keskeiseksi palveluksi. Noin 20 % liikevaihdos-

ta kertyy varaosatoimituksista. Salon Konepaja on rakentanut yhdessä asiakkaiden kanssa toimintamalleja, joilla taataan lyhyet toimitusajat, vaikka toimituksiin sisältyisi esim. valuja ja takeita. Pitkäjänteinen yhteistyö ja kehittäminen asiakkaiden kanssa ovat mahdollistaneet voluumituotteille jopa kymmenien prosenttien kustannussäästöjä vuosien mittaan. Edellytyksenä tähän on ollut avoin tuotehinnoittelu sekä molemminpuolinen käyttökohteiden ja valmistusmenetelmien syvällinen tuntemus. Erinomaista apua on saatu myös materiaalipuolelta. Salon Konepajalla on yhteistyökumppaneina mm. terästoimittajia, joiden asiantuntijat ovat olleet mukana yhdessä etsimässä ja kehittämässä kustannustehokkaita materiaaliratkaisuja. Salon Konepajan toimittajaverkosto täydentää yrityksen kilpailukykyä ja toimituskokonaisuuksia. Suurimpaan osaan tuotteista sisältyy lämpökäsittelyjä, maalauksia ja erilaisia erikoispinnoitteita. Salon Konepajan toimittajat ovat monesti erikoistuneita työvaiheisiin, joita yritys ei tee itse. Osa toimittajista auttaa myös kuormituspiikkien hallinnassa. ”Asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen, korkealuokkainen tekninen ammattitaito, innovatiiviset tuotannolliset ratkaisut, erinomainen yhteistyöverkosto sekä asiakkaille todellisen lisäarvon tuottami-

C921

3D-mittakone Zeiss 12/24/10.

nen ovat Salon Konepajan toiminnan keskeisiä kulmakiviä ja niihin panostamme määrätietoisesti myös tulevaisuudessa,” toteaa Simo Halonen lopuksi.

INFO Salon Konepaja Oy Simo Halonen puh. 0400 180 797 www.salonkonepaja.fi

7 • 2016 87


Laserkeskus Oy siirtyi robottiaikaan Yaskawa Finland Oy:n myyntipäällikkö Teemu Kiiski (vas.) ja Laserkeskus Oy:n toimitusjohtaja Sami Mäki tämän vuoden alussa tuotantoon saadun poiminta- ja lavausrobotin äärellä. – Yhteistyössä saimme tämän prosessin toimimaan tehokkaasti. Uutta on tässä se, että tuotteiden paikkatiedot saadaan suoraan nestausohjelmasta robotille, kertovat miehet.

Voimakkaasti tuotannon automatisointiin panostaneen Laserkeskus Oy:n tuotannon levynkäsittely tehostui entisestään tämän vuoden alkupuolella tehdyn Yaskawa Finland Oy:n toimittaman poiminta- ja lavaus­robotti-investoinnin myötä.

L

aserkeskuksen toiminta nojautuu kuuteen laserleikkauskoneeseen ja yhteen levytyökeskukseen sekä 3D-hienosädeplasmaan, joiden työstämiä kappaleita jatkojalostetaan omassa tuotannossa särmäämällä, kierteyttämällä, koneistamalla, hiomalla ja hitsaamalla aina valmiiksi maalatuiksi kokonaisuuksiksi asti. Kilpailijoistaan, tämä vuonna 2003 perustettu yritys erottuu edukseen korkean automaatioasteensa ansiosta, joka mahdollistaa tehokkaan osin miehittämättömästi toimivan kolmivuorotuotannon. – 2000-luvun lopun talouskuopan jälkeen toimintamme lähti nopeasti voimakkaaseen kasvuun. Yhtenä merkittävimpänä tekijänä mahdollistamassa kasvuamme näkisin tuotantomme automatisoinnin, kiteyttää toimitusjohtaja Sami Mäki.

Panostusta Keski-Suomeen Orgaanisen kasvun lisäksi Laitilassa toimivan Laserkeskuksen toiminta laajeni noin vuosi sitten, kun yritys hankki Saarijärveltä liiketoimintakaupalla Ariterm Oy:n kymmenen henkilön metallin esikäsittelytuotantoyksikön. – Otimme pitkällä sopimuksella haltuun Ariterm Oy:n esikäsittelyn, jossa kaupan myötä meille siirtyi 10 henkilöä, jotka jatkavat työskentelyä 1500 m2:n tuotantotiloissa. Viime vuoden

88 7 • 2016

Motoman poimii tuotteet käyttäen sekä magneetti- että alipainetarraimia, kun leikatut osat ovat tulleet pois työalueelta vaihtopöydällä ja käyttäjä on tehnyt lavausohjelman raahaa-pudota-tyyppisesti soluohjaimen näytöllä. Lopuksi robotti siirtää vielä leikkauspöydälle jääneen jäterangan pois ja harjaa leikkauspöydän puhtaaksi.

vaihteessa tehostimme tämän uuden yksikkömme toimintaa uudella kuitulaserilla, kertoo Mäki. – Saarijärven yksikön myötä olemme entistä kustannustehokkaampi kumppani palvelemaan myös Keski-Suomen teollisuutta ja etsimmekin tältä alueelta uutta asiakaskuntaa, jotka voisivat hyötyä kustannustehokkaasta levymäisten kappaleiden osaamisestamme. – Toimintamme lähti liikkeelle Lounais-Suomen alueen asiakkaille tehtävillä töillä. Tänä päivänä asiakaskuntamme kattaa koko Suomen ja asiakkaita meillä on myös Virossa. Kaksi tuotantolaitostamme parantavat näin laajalla alueella sijaitsevien asiakkaidemme töistä muodostuvien kuormituspiikkien hallittavuutta, näkee Mäki.

reita on kuusi kappaletta, joista kaksi on kuitulaseria. Särmäyspuristimia on kymmenkunta, joista kolmea palvelee Motoman-robotti. Myös yksi iso hitsausasema on Motoman-robotilla automatisoitu. Tällä monipuolisella konekannalla Laserkeskus palvelee poikkeuksellisen laajaa 250 asiakkaan asiakaskuntaa, joka muodostuu monen eri toimialan asiakkaista. – Suurimmat meitä työllistävät toimialat ovat offroad-tyyppiset kuljetusvälineet, maa- ja metsätalous sekä prosessija kuljetinteollisuus. Kausivaihteluita tulee eri toimialojen välillä, siksi on tärkeää pitää asiakaspiiri laajana niin asiakkaiden koon kuin toimialojen suhteen. Esimerkiksi tällä hetkellä päätään on nostanut toimialoista telakkateollisuus, joka on poikinut meillekin projektikauppoja lähialueilta.

Piensarjatuotantoa laajalle asiakaskunnalle Tyypillisimmillään Laserkeskuksen tuotanto muodostuu piensarjatuotannosta, suurimpien sarjojen ollessa noin 1000 kappaleen eriä. Kappaleita yritys tekee kämmenen kokoisista aina 6 metriä pitkiin ja 60 mm ainevahvuuksiin saakka. Levylase-

Poimintatiedot robotille suoraan nestausohjelmasta Laserkeskus investoi tuotantonsa kehittämiseen vuositasolla noin 10 % liikevaihdostaan. Yrityksen viimeisin investointi Jatkuu sivulla 90. www.eurometalli.com


Messukutsu Leikkuuala 1600x3200 Cnc ohjaus 15" Tft Cnc Thc kuularuuvilla VesipÜytä 5x80 latat Cebora Proff 163 Kuularuuviveto X Y Z Omalla koneella levyosat kuvista jopa 15 minuutissa

C1128


mat ovat tuttuja ja tunnemme tämän merkin. Yaskawa Motoman on myös aina reagoinut nopeasti tarpeisiimme jälkimarkkinointitoimissa. Kun tahti on tiivis, välillä sattuu ja tapahtuu ja apu on saatu aina ripeästi paikalla Yaskawa Motomanilta, valaisee Mäki hankinnan taustoja. – Automatisoimalla tuotantoamme tähtäämme aina kustannustehokkuuden nousuun. Tämän viimeisimmän poiminta- ja lavausrobotin ansiosta saimme noin puolet laseroperaattorin työpanoksesta muihin tehtäviin. Yksitoikkoinen työvaihe siirtyi robotin tehtäväksi ja myös työergonomia parani, listaa Mäki uuden Motoman-robotin tuomia hyötyjä. Ilmakuva Laserkeskus Oy Laitilan yksiköstä, jossa 5 000 m2:n tuotantotiloissa työskentelee 50 ammattilaista. Noin vuosi sitten yrityksen toiminta laajeni myös Saarijärvelle, jossa niin ikään automatisoitua levyvalmistusta tehdään 10 henkilön voimin 1 500 m2:n tuotantotiloissa.

on vuoden alussa tuotantoon saatu Motoman-robotti, joka palvelee yhtä Laserkeskuksen CO2-laseria. Hienoa uudessa ratkaisussa on se, että tuotteiden paikkatiedot saadaan suoraan nestausohjelmasta robotille (tuotannonsuunnittelun tai käyttäjän tekemä leikattavien tuotteiden sijoittelu levylle), joiden perusteella laserin pöydältä yksittäisten kappaleiden poiminta ja lavaus tapahtuu asiakaskohtai-

sille lavoille. Yaskawa Motomainin yhteistyökumppanin tekemä soluohjain kääntää tiedon robotille, jolloin siitä saadaan poimintatiedot. Tuotteet poimitaan vaihtopöydältä käyttäen sekä magneetti- että alipainetarraimia, johon käyttäjä on tehnyt lavausohjelman raahaa-pudota-tyyppisesti soluohjaimen näytöllä. Lopuksi robotti siirtää vielä leikkauspöydälle jääneen jäterangan pois ja harjaa leikkauspöydän puhtaaksi. Poiminta- ja lavausrobottia voidaan soveltaa alkaen kappalekoosta 100 x 100 mm ja maksimissaan 70 kg:n kappaleille.

TUOTANNOSTAMME POISTETTAVAT TYÖSTÖKONEET

CNC-sorvi SMT 300, ohjaus SMT/CNC 302, modernisoitu 2004, 44/35 kW, max. sorvaus ø 500 mm, kärkiväli 1300 mm, paino 8000 kg. CNC-sorvi SMT ST12, ohjaus CC 4200, vm. 1995, 44/35 kW, max. sorvaus ø 500 mm, kärkiväli 1300 mm, 2 revolveria, paino 8000 kg. Yhteydenotot: Kimmo Hyvärinen, puh. 040 502 5004 kimmo.hyvarinen@tasowheel.fi TASOWHEEL GEARS Oy Hepolamminkatu 27 A, 33720 TAMPERE www.tasowheel.fi

90 7 • 2016

Tehokkuus ja työergonomia paranivat Laserkeskus puntaroi poiminta- ja lavausrobotin valintaa viiden eri toimittajan kesken. – Yaskawa Motomanin organisaatiolla oli selkeä halu kehittää tällaista toteutusta yhdessä meidän kanssamme. Tämä seikka ja myyjän vahva osaaminen vakuuttivat meidät jälleen kallistumaan Motomaniin. Totta kai merkitystä oli myös sillä, että meillä oli jo aiemmin neljä Motomania tuotannossa; ohjel-

Kymppikerhoon – Olemme tehokas ja ketterä toimija, joka tekee alihankinta- ja sopimusvalmistusta monipuolisella ja modernilla konekannalla. Yksi voimavaramme on nuorehko ammattitaitoinen henkilökuntamme. Nämä nuoret ovat syntyneet tietokoneaikaan ja heille automatisointiin liittyvä tekeminen on helppoa sisäistää. Teknologiapainotteisena osaajana työvaiheista valtaosa tehdään ilman ihmisvoimia, mutta toisaalta ilman osaavaa henkilökuntaa tämä prosessi ei toimi. Eli tekemisemme perustuu ihmisten ja automatosoidun tuotannon saumattomaan yhteistyöhön. – Näillä eväin olemme kasvaneet ja tänä vuonna yllettäneen yrityksemme historiassa ensimmäistä kertaa yli 10 miljoonan euron liikevaihtoon. Kasvua haemme myös jatkossa ja vuoden 2019 liikevaihtotavoitteemme on 16 M€. Tuota lukua ei saavuteta pelkästään orgaanisella kasvulla ja se vaatinee myös voimakkaampia vientiponnisteluja nykyisen Viron viennin lisäksi. Mutta selvää joka tapauksessa on, että kone- ja laitekanta edellä kasvuun tähtäämme. – Alihankinta-messuilla olemme tällä kertaa uudessa paikassa aivan pääsisäänkäynnin vieressä osastolla U05. Siellä on hyvä mahdollisuus tulla juttelemaan mitä tarjottavaa meillä voisi olla teidän tuotteiden valmistusketjuun, toivottaa toimitusjohtaja Sami Mäki asiakkaat tervetulleiksi vierailemaan Laserkeskuksen osastolla.

INFO Laserkeskus Oy Sami Mäki toimitusjohtaja puh. 0440 223 201 www.laserkeskus.fi Alihankinta-messut, osasto U05 Motoman-roboteista antaa lisätietoa Yaskawa Finland Oy puh. 040 3000 600 www.motoman.fi Alihankinta-messut, osasto A99 www.eurometalli.com


www.itanordic.fi puh. +358 20 155 1400

Tervetuloa osastolle E 321.

www.yellowservice.fi Tampere: Hatanpään valtatie 26, avoinna ma-pe 08-17 Hämeenlinna: Saaristenkatu 16, avoinna ma-pe 08-16

Yellow Service Myynti: 03 2344 600 Huolto: 0440 2344 10

@

Myynti: info@yellowservice.fi Huolto: huolto@yellowservice.fi

7 • 2016 91


Iso investointi pyöräytti Enteen vauhtiin Pekka Enne (kuvassa vas.) ja Markku Salomäki peukuttavat tänä kesänä tuotantoon saadun Rafamet KCH 400/550 -karusellisorvin puolesta. Tämän koneen pöydällä pyörii Ø 5 500 mm ja 3 200 mm korkea kappale 70 r/min nopeudella. – Kone paalutettiin peruskallioon saakka, joten pöydälle voidaan nostaa 70 tonnia painava kappale, kertoo toimitusjohtaja Pekka Enne.

Konepaja Enne otti viime vuonna ison askeleen hankkiessaan Rafamet KCH 400/550 -karusellisorvin. Nyt tämä iso modernisointiprojekti on saatu päätökseen ja miljoona euroa myöhemmin kone jauhaa tuotannossa. Huipputukevan koneen 5 500 mm:n pyörähdyshalkaisija on herättänyt poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa markkinoilla.

-K

un päätimme hankkia Rafametin, mielessä kävi, että kone taitaa olla hieman liian iso tuotantoomme. Ensimmäinen tilaus tälle koneelle oli kuitenkin halkaisijaltaan lähes koneen maksimi, 5 450 mm, kertoo toimitusjohtaja Pekka Enne. Rafamet hankittiin täydentämään Konepaja Enteen isojen lieriöiden valmistusskaalaa. – Teemme isot lieriöt manklaamalla ja särmäämällä. Olemme taivuttaneet levyä 1 500 tonnin Alikollamme ainevahvuuteen 180 mm asti. Aiemmin karusellisorvauksemme ylsi 2 500 mm asti, nyt saatiin halkaisijamittaan konekapasi-

teettia kolme metriä lisää! Enää ei tarvitse myydä ei oota tälläkään sektorilla. Rafametin mielenkiintoinen matka – Tämä Rafamet oli jo matkalla tuosta naapurista Messukylästä Andritz Hydrolle Ruotsin yksikköön, kun kuulin autonkuljettajalta, että koneen matka tyssäsi satamaan. Kun investointilupaa ei pääkonttorista koneelle saatukaan, otin heti puhelimen käteeni ja väänsimme kaupat koneesta, kertoo Enne koneen mielenkiintoisesta matkasta kohti Konepaja Enteen tuotantoa. Kaikki uusiksi Rafamet KCH 400/550 -karusellisorvin tekniikka uudistettiin täysin, ennen kuin se alkoi palvella Enteen asiakaskuntaa. – Kaikki johteet kaavattiin, sähköt ja moottorit laitettiin uusiksi. Kun vielä muistetaan, että kun koneen pöydälle nostetaan maksimissaan 70 000 kg:n kappale, se vaatii melko järeät pohjat. Paalutus onkin tehty peruskallioon asti, valaisee Enne ison projektin modernisointivaiheista. Yli 60-vuotias Konepaja Enne on puolet tuosta ajasta edennyt tänä vuonna edesmenneen Erkki Enteen pojan, Pekka Enteen johdossa. Tänä ajanjaksona yritys on muuttunut levytyötä tekevästä verstaasta kokonaisuuksia valmistavaan toimijaan, jonka tuotannosta noin puolet muodostuu koneistustöistä. Kuvassa Onni Riitijoki.

Jatkuu sivulla 94.

92 7 • 2016

www.eurometalli.com


Uutuuksia CEBOTEC Oy:ltä vaativaan ammattikäyttöön

CEBOTEC Oy

on tuonut myös markkinoille AUTO.TEC ITALIA:n valmistaman pienen ja edullisen

UNI-CUT 1x1 CNC -plasmaleikkauspöydän joka voidaan varustaa erimerkkisillä plasmaleikkureilla. Laite on valmis paketti joka sisältää valmiin leikkauspöydän, vesialtaan ja tietokoneen.

Tietokoneessa on valmiina CNC-leikkausohjelma. Leikkausohjelmalla voi piirtää 2D kuvia (CAD) tuoda käyttöön uusia kuvia USB-puikolta, generoida G-koodia (CAM) ja leikata. Leikkauspöytä tarvitsee toimiakseen vain 220V/ 50Hz sähköliitännän, sekä erillisen plasmaleikkauskoneen, omine sähkö- ja paineilma liitäntöineen. MAKS. leikkaus-ala 1000 x 1000 mm. Edullinen ratkaisu tilapäiseen- taikka nopeasti tarvittavien lisäpalojen leikkaamiseen, minkä ansiosta voidaan välttää lisäpalojen toimitusajoista johtuvat tuotannon keskeytykset.

Tervetuloa • Osasto C 1128

UNI-CUT 1x1 CNC-plasmaleikkauspöytä • Säästää aikaa • säästää rahaa Toiminnassa olevaan UNI-CUT 1x1 plasmaleikkauspöytään on mahdollisuus tutustua esittely kohteessamme TEUVALLA. Varaa esittelyaika ja tule tutustumaan UNI-CUT 1x1 plasmaleikkauspöytään ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

TECNA® KUN LAATU RATKAISEE Pistehitsaukseen TECNAN koneet TECNAN laajasta ja kattavasta tuotevalikoimasta löytyy helposti tehokas ja taloudellinen ratkaisu kaikkiin tilanteisiin, joissa edellytetään luotettavaa ja tehokasta pistehitsausta. TECNAN valikoimiin kuuluu mm. – Pistehitsauspihdit 2,5–38 kVA – Kenuvipuvarsikoneet 16–50 kVA – Lineaarikoneet 35–315 kVA – Penkkikoneet 16–150 kVA – Universaalikoneet – Spotterit – Autojen korikorjauskoneet

Kaikki yleis im kokoluokis mät konetyypit suoraan va sa 2,5–50 kVA rastostamm e.

Lisäksi laaja valikoima erilaisia pistehitsauksen ohjausyksiköitä, lisälaitteita ja varusteita.

* TECNA – kaikki mitä tarvitset pistehitsauksessa *

CEBOTEC OY

Koskelanjokitie 60

Puh. +358-(0)6-266 9426

64720 TEUVA

Fax +358-(0)6-266 9113

FINLAND

www.cebora.fi

sähköposti: cebotec@mail.tawi.fi


Vaikka Konepaja Enne hallitsee tällaiset suuremman kokoluokan kappaleet, yrityksen konekanta ja osaaminen kattavat myös pienempien kappaleiden valmistuksen.

kä ja 11,2 tn painava kone kykenee käsittelemään maksimissaan 2 000 kg kappaleiden syvänreiänporaustarpeita. Seuraavaksi uusi hitsausasema Vaikka Enne on investoinut viimeiset vuodet poikkeuksellisen voimakkaasti tehokkaampaan ja järeämpään konekantaan, ei tamperelaisyrityksen investointijuna pysähdy vieläkään, sillä työn alla on 12 metrinen MIG-jauhekaarella varustettu hitsausasema, toista jo tällaista tuotannossa olevaa samanlaista asemaa täydentämään. Uutena hankintana on tuotantoon saatu myös 15 tonnin käsittelypöytä.

Tuotannosta valmistuneen pyörähdyskappaleen äärellä Enne ja Mantonen.

Enteen vahvaa osaamista ovat myös pitkät vaativat palkit. Kuvassa Reijo Salminen.

Rafametin isoa pyörähdyshalkaisijaa tukee maksimi kappalekorkeus 3 200 mm. Koneessa on pyörivät työkalut ja indeksoitu pöytä, C-akseli sekä kulmapää. Kappaleet pyörähtävät tässä karusellissa melko reippaasti: 70 r/min. Muista koneen ominaisuuksista kerrottakoon, että siitä löytyy sorvaus- ja porausrammi erikseen. – Rafamet oli edellisessä paikassaan hyvän sekä tukevan koneen maineessa ja täydessä kuormassa. Myös meillä kone on täydessä kuormassa, eikä yksikään investointimme ole herättänyt aiemmin näin paljon mielenkiintoa kuin tämä tukeva karusellisorvi.

dä, jos meinaa löytää uusia asiakkaita ja menestyä, toteaa Enne. Vuoden 2009 ja 2016 välillä Enne on investoinut 5 M€. Summa on todella suuri, etenkin jos mittariksi ottaa yrityksen liikevaihdon, joka vuonna 2009 oli vajaa 3 M€. Kovat panostukset ovat johdattaneet tämän perheyrityksen hyvään kasvuun. – Nyt on täysi tohina päällä. Tuotantomme pyörii kahdessa vuorossa ja isot koneet kolmessa. Olemme työllistäneet uusia ihmisiä ja lisää ammattilaisia haetaan edelleen. Mikäli haluat liittyä 40 henkilön menestysjoukkueeseemme, kannattaa ottaa yhteyttä. Meillä voit olla osana jokapäiväistä kehitystarinaamme, sillä johtamisfilosofiaamme kuuluu, että useampi pää on nokkelampi kuin yksi. Enteen mukaan erikoiskoneisiin panostaminen on mahdollistanut hyvän vauhdin. – Pitää pystyä tarjoamaan erikoisosaamista. Jättiläistemme Alikon ja Rafametin lisäksi esimerkiksi kanuunapora on sellainen laite, jota monella muulla toimijalla ei ole tarjota. Kanuunapora Apslundsverken Typ 180-360 yltää poraussyvyyteen 2 500 mm, Ø 22,5–50 mm, työkappaleen Ø 50–550 mm. 12 metriä pit-

5 M€ investoinneilla uuteen kasvuun Edellisvuonna 60 vuotta täyttänyt Konepaja Enne juoksi monen muun toimijan tavoin täydellä vauhdilla kuin seinää päin vuonna 2009. – Pudotus oli silloin raju, muistelee Enne. Monesta muusta yrityksestä poiketen Enne ei sulkenut tuolloin investointihanojaan, vaan yritys teki hallilaajennuksen ja lähti määrätietoisesti hankkimaan uutta konekantaa. – Investointeja on pakko teh-

94 7 • 2016

Liian hintakeskeistä Vaikkei Enteen tilauskanta ole pitkä, Pekan mukaan monilla Konepaja Enteen asiakkailla on hyvät näkymät. – Vaikka työkantaa on mukavasti, hinnoittelu on edelleen liian tiukkaa. Tämän hetken hintatasolla ei päästä sellaiseen kannattavuuteen kuin pitäisi. Hyvä kannattavuus on kuitenkin ainoa mahdollisuus panostaa jatkuvuuden mahdollistamiin investoin­ teihin. – Tekemisestä on tullut liian hintakeskeistä. Internetin kautta tarjouskyselyjä lähetetään jopa 50 taloon. Tarjousrumba on liian kovaa, eikä kaikkia tarjouspyyntöjä ole järkevää, eikä edes mahdollista ­tarjota. Vakavarainen kumppani – Liikevaihtomme on tällä hetkellä 5 M€. Hallitsemme yksittäis- ja piensarjat ja tarjoamme poikkeuksellisen laajan kappalekoon hallinnan aina järkälemäiseen kokoluokkaan saakka. Näillä eväin tähtäimessämme on huippuvuoden 2008 liikevaihtolukemamme 6 M€. – Meillä on hyvä konekanta, huippu henkilökunta sekä kokemuksen tuomaa osaamista ja vakavaraisena toimijana olemme turvallinen kumppani. Asiat jatkuvat ja kehittyvät, vaikka välissä on aina huonojakin aikoja, filosofoi Enne.

INFO Konepaja Enne Oy puh. 0400 304 222 www.konepajaenne.fi Alihankinta-messut osasto C502.

www.eurometalli.comPTV-abrasiivin kierrätysjärjestelmä K

PTV:n abrasiivin kierrätysjärjestelmä käsittelee n. 100 kg abrasiivia tunnissa. PTV:n kehittämässä kierrätysjärjestelmässä prosessi toimii automaattisesti, joten se vapauttaa kierrätysprosessin ajaksi käyttäjän muihin tehtäviin, tai laitteiston voi jättää huoletta käyntiin työvuoron loputtua. Kierrätysjärjestelmä voidaan asentaa kaikkiin vesileikkauskoneisiin merkistä riippumatta. Lajitteluyksikköön voidaan lisätä tyhjennysyksikkö, joka imee käytetyn abrasiivin leikkauspöydästä, jolloin koneen käyttäjän ei tarvitse erikseen huolehtia pöydän tyhjennyksestä käsivoimin tai erillisellä imurilla. PTV on perustettu Tsekissä vuonna 1991 aluksi toimittamaan vesileikkauksessa tarvittavia komponentteja ja kulutusosia teollisuudelle. Jo alusta alkaen yrityksessä aloitettiin kehittämään omia tuotteita, joiden valmistus alkoi vuonna 1996. PTV:n valmistamia vesileikkauskoneita on tällä hetkellä ympäri maailmaa käytössä yli 800 kpl. ^

Merkittävää säästöä vesileikkaukseen tsekkiläisen PTV:n kehittämällä abrasiivin kierrätysjärjestelmällä. Jopa 60 % abrasiivista uudelleen käyttöön.

ovempien materiaalien vesileikkauksessa käytettävä hiova-aine, abrasiivi, muodostaa merkittävän osan vesileikkauksen kokonaiskustannuksista. Uuden abrasiivin hankintakustannusten lisäksi jo käytetyn abrasiivin poisviennistä ja jätemaksusta syntyy kustannuksia. Tsekkiläinen vesileikkausjärjestelmien valmistaja PTV on kehittänyt patentoidun järjestelmän abrasiivin uudelleen käyttöä varten. Järjestelmällä voidaan käyttää uudelleen jopa 60% leikkauksessa käytetystä abrasiivista, joka tuo merkittävän säästön vesileikkauksen kokonaiskustannuksiin, unohtamatta aiempaa pienempää rasitetta ympäristölle. Abrasiivin kierrätysjärjestelmä koostuu kahdesta yksiköstä: lajitteluasemasta ja abrasiivin kuivaimesta. Lajitteluyksikkö erottelee uudelleen käytettävän abrasiivin jo käytetystä abrasiivista, josta abrasiivi syötetään kuivaimeen. Kuivaus tapahtuu sähkövastusten ja kuumailmapuhaltimen avulla. Kuivauksen jälkeen abrasiivi kulkee vielä vibralajittelijan läpi, joka poistaa abrasiivista vielä mahdolliset siihen jääneet leikattavan materiaalin jäänteet. Järjestelmässä on myös pölynpoisto, joka kerää abrasiivin, joka ei ole mennyt lajittelijan läpi. Uudelleen käytettäväksi kelpaava abrasiivi syötetään omaan säkkiin ja jäte omaan astiaan.

^

INFO Machinery Oy Kalle Fontell puh. 040 779 2717 kalle.fontell@machinery.fi

96 7 • 2016

www.eurometalli.com


© VASTAVALO.FI

Pidennämme käyttöikää ja huoltoväliä Tervetuloa! Osasto T14.

MAKSIMOI MAKSIMOI TUOTANTOSI TUOTANTOSI OSASTO C1019

Sumitomo on on tuonut tuonut markkinoille markkinoille uuden uuden sorvaussorvausSumitomo Sumitomo tuonut markkinoille uuden yleiskäytsorvauspalalaadunon teräksille. AC8025P soveltuu soveltuu palalaadun teräksille. AC8025P yleiskäytpalalaadun teräksille. AC8025P soveltuu yleiskäyttöön, myös hakkaavaan työstöön. Palavalikoima töön, myös hakkaavaan työstöön. Palavalikoima töön, myös hakkaavaan työstöön. Palavalikoima on laaja laaja ja murtajia murtajia löytyy todella kattavasti. kattavasti. Uusi on ja löytyy todella Uusi on laaja ja murtajia löytyy todellaPlatinum kattavasti. Uusi Sumitomon kehittämä Absotech Sumitomon kehittämä Absotech Platinum -pinnoite -pinnoite Sumitomon kehittämä Absotech Platinum -pinnoite lisää käyttöikää ja vähentää irtosärmän muodoslisää käyttöikää ja vähentää irtosärmän muodoslisää ja vähentää irtosärmän muodostusta käyttöikää huomattavasti. tusta huomattavasti. tusta huomattavasti. Testaa nyt tutustumishintaan. Testaa nyt tutustumishintaan. Testaa nyt tutustumishintaan. Annamme Annamme lisätietoja lisätietoja mielellämme. mielellämme. Tilaa Tilaa ja ja testaa testaa nyt. nyt. Annamme lisätietoja mielellämme. Tilaa ja testaa nyt.

A /Ota-Tuote Oy AVANS VANS /Ota-Tuote puh. (09) (09) 612 612 9230 avans@avans.fi avans@avans.fi Oy puh. 9230 • •

• •

• puh. (09) 612 9230 • avans@avans.fi www.avans.fi • www.avans.fi • www.sumitomotool.com www.sumitomotool.com www.avans.fi • www.sumitomotool.com

Teolliset pintakäsittely- ja lisäarvopalvelumme ovat arvostettuja sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Pintakäsittelemme koneet, laitteet, laivat, sillat, varastosäiliöt, teräsrakenteet ja porauslautat avaimet käteen -periaatteella. Säästät aikaa ja keskityt omaan ydinosaamiseen sekä sen kehittämiseen. Käytämme saasteettomia työmenetelmiä, kierrätämme ja varastoimme turvallisesti. Noudatamme tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuusja terveysstandardeja ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001.

FSP FINNISH STEEL PAINTING OY | KALLIOSOLANTIE 3 | 01740 VANTAA P 09 278 6270 | WWW.FSPCORP.COM

7 • 2016 97


Pro Estore tarjoaa 5-akselista koneistusta sorvausominaisuuksilla Kolmannes ei saa ylittää puolta Pro Estoren toinen teräsjalka huippuluokan koneteknologian lisäksi on laaja asiakaskunta. Aktiivisia asiakkaita yrityksellä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä. – Meillä ei noudateta monessa yrityksessä vallalla olevaa 80/20-sääntöä, vaan alusta asti punaisena lankanamme on ollut, ettei kolmasosa asiakkaistamme saa muodostaa yli puolta liikevaihdostamme Kuormituksen pitää muodostua laajemmasta asiakaspohjasta, linjaa Löytynoja.

Mazak Variaxis i-700T 5-akselikoneen myötä Pro Estore nousi uuteen koko- ja tarkkuusluokkaan. Koneen sorvausominaisuus antaa uusia ulottuvuuksia kappalevalmistukseen.

Pro Estore Oy:n toiminta perustuu määrätietoiseen aina uusimpaan koneteknologiaan nojaavaan jatkuvaan kehitykseen. Strategia on osoittautunut oikeaksi, sillä yritys on kasvanut kahden sorvin yrityksestä 5,2 miljoonan euron liikevaihdon toimijaksi. Yrityksen viimeisin panostus on sorvausominaisuudella varustettu 5-akselinen Mazak Variaxis i-700T, jota palvelee Palletech FMS -järjestelmä.

-P

erustamisvuotemme 2000 ajoittui haastavaan ajanjaksoon, kun elek­ troniikkateollisuuden työt alkoivat valua Kiinaan. Saimme kuitenkin heti alusta alkaen mukavasti jalansijaa markkinoilla ja etenemisemme on ollut tasaisen kasvuvoittoista. Edes vaikeana vuonna 2009 liikevaihtomme ei juurikaan pudonnut ja tänä päivänä olemme ylittäneet kirkkaasti Suomen huippuvuoden 2008 liikevaihtolukumme, kertoo toimitusjohtaja Tommi Löytynoja. Löytynojan sanojen painoarvoa nostaa yrityksen tämän hetken eteneminen, sillä viime tilikaudella liikevaihto nousi peräti 13,5 % ja mikä tärkeintä, kaikki tämä on tehty kannattavalla taloudenhoidolla – Pro Estore Oy:n omavaraisuusaste on huimat 84 %.

Haastavaa hienomekaniikkaa Milleniumin aikoihin perustettu Pro Estore lähti liikkeelle kolmen nuoren miehen voimin. Tänä päivänä omistus on kahdella noista perustajista, Tommi Löytynojalla ja Vesa Konttilalla. Kaksikon opeilla yritys on saavuttanut asiakkaidensa arvostuksen hienomekaanisen työstön erikoisosaajana kaikille materiaaleille. – Yksinkertaiset työt tehdään halvemman kustannustason maissa, emmekä lähde tappelemaan noista töistä. Me hallitsemme hienomekaanisten haastavien kappaleiden valmistamiseen. Tämän sektorin osaamisen kehittämiseen panostamme jatkossakin, valaisee Löytynoja. Nivalan teollisuuskylässä 3 200 m2:n tiloissa palveleva Pro Estore valmistaa kappaleita protokappaleista aina 50 000– 120 000 kappaleen sarjoihin. – Isot sarjat valmistetaan puskurivarastoinneilla pienemmissä, esimerkiksi 5 000 kappaleen, erissä. Näin kappaleita on mahdollisuus kehitellä erien välissä. Tämä kehitystyö on mahdollista, kun teemme töitä pitkiin asiakassuhteisiin perustuvilla yhteistyösopimuksilla. On myös tärkeää, että saa toimia suoraan tilaajan kanssa. Näin ei tarvitse roikkua pitkien alihankintaketjujen päissä, joissa tarjoamamme kappalevalmistuksen kehitystyö on vaikeampaa, kun välikäsiä on liikaa. Esimerkiksi yhden kappaleen osalta olemme saaneet kiristettyä valmistusaikaa 17 minuutista 11 minuuttiin. Tämä näkyy kappaleen hinnassa ja näin asiakkaamme kilpailukyky nousee. Mazakilla työt takaisin Suomeen Viime vuosina Pro Estoren valmistamien kappaleiden jalostusarvo on noussut ja ne ovat muuttuneet haastavammiksi.

Koneistaja Antti Tölli (vas.) ja toimitusjohtaja Tommi Löytynoja kehuvat uuden Mazakin Smooth-ohjausta. Erityisesti ohjauksen nopeus on vakuuttanut.

98 7 • 2016

Jatkuu sivulla 100. www.eurometalli.com


Esittelemme varmaa ja toimivaa osaamistamme Alihankintamessuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

27.–29. syyskuuta 2016 Karkkilan osastolla A 742

Karkkilan kaupunki

www.karkkila.fi > Yrittäminen

7 • 2016 99


Uutta Mazakia palvelee 6-paikkainen Palletech FMS -järjestelmä, joka mahdollistaa automatisoidun, osittain miehittämättömän kolmivuorotyön.

– Yhä enemmän suuntana on ollut avaimet käteen toimitus -tyyppiset kokoonpanotyöt sisältävät kokonaisuudet, kertoo Löytyn­oja. Entistä haastavammat kappaleet vaativat huippuluokan konekantaa ja sen jatkuvaa kehittämistä. Pro Estoren arsenaalin viimeisin vahvistus on Wihuri Oy Teknisen Kaupan toimittama Palletech FMS-järjestelmällä varustettu Mazak Variaxis i-700T. – Tämän uuden Mazakin myötä nousemme uuteen kokoluokkaan. Pystymme nyt tekemään huipputarkkaa 5-ak-

Kovan kasvun myötä organisaatiota on kasvatettu, myös toimihenkilöpuolella. Juha Rauhala on palvellut reilun vuoden Pro Estore Oy:n myynti- ja markkinointitehtävissä. Juhan tavoittaa numerosta 040 728 4970.

100 7 • 2016

selista koneistusta Ø 700 mm asti aiemman Ø 300 mm sijaan. Koneen sorvausominaisuus tuo myös paljon uusia mahdollisuuksia ja kustannustehokkuutta, näkee Löytynoja. Koneessa oleva uusi Smooth-ohjaus on osoittautunut nopeaksi. – Uuteen ohjaukseen ja koneeseen sisään pääsemisen kynnystä alensi mahdollisuus esikoulutukseen Mazakin Euroopan toimipisteessä Englannissa. Tehtaan ja Wihurin yhdessä antamasta koulutuksesta jäi niin hyvä maku, että tulemme jatkossakin käyttämään vastaavia esikoulutuksia koneinvestointiemme yhteydessä. – Tällaisen 5-akselikoneen ominaisuuksille on ollut jo jonkin aikaa kysyntää. Kone on jo osoittanut tuotannossamme vahvuutensa, sillä olemme saaneet sen ansiosta uusia entistä haastavampia töitä tuotantoomme ja mikä parasta, monet näistä töistä palautui takaisin Kiinasta Suomeen. Vaikka investointi tähän koneeseen oli rahallisesti suuri, on se osoittautunut oikeaksi liikkeeksi. Saimme mm. yhdet isot kaupat juuri tämän uuden Mazakin ansiosta. – Väänsimme koneesta kauppaa kolmen merkin kesken. Yhteen merkkiin keskittyminen ja Wihurin vakaa ja osaava organisaatio vakuuttivat meidät, Mazakin teknisten ominaisuuksien lisäksi. Näin jälkeenpäin arvioiden valintamme on osoittautunut oikeaksi. Olemme todella tyytyväisiä koneeseen ja sen toimittajan Wihurin toimintaan, kertoo Löytynoja. Taas uusi kone haussa Pro Estoren konelista on vakuuttava. Sorvauspuolelta Nivalasta löytyy tangonsyöttölaitteella varustettuna 8 konetta, pystykaraisia työstökeskuksia on 5 ja vaakakarai-

sia kolme, jotka kaikki on varustettu palettijärjestelmällä ja nyt uusimpana koneena siis 5-akselinen Mazak FMS-järjestelmällä varustettuna. Kaikki tuotannossa olevat merkit edustavat alansa parhaimmistoa. – Olemme hukanneet vanhoja pois aina kun uusia koneita on hankittu. On aivan turhaa jättää vanhaa tekniikkaa edustavia koneita viemään lattiapinta-alaa, vaikka ne toimisivatkin. Juuri kun alkuvuodesta tuotantoon saatu Mazak on korkattu, Löytynojalla on jo seuraava koneinvestointi kiikarissa. – Vuorotellen täytyy muutella investointien painotuksia. Seuraavaksi vahvistetaan taas sorvipuolta. Täytyy löytää mahdollisimman tehokas ratkaisu, jossa robotti palvelee alkuvaiheessa yhtä sorvia, jatkossa ehkä kahden sorvin sorvaussolua, katselee Löytynoja tulevaa. – Olemme aina halukkaita etsimään uusia teknologioita tuotantoon. Tällä hetkellä olemme esimerkiksi mukana alueellisessa 3D-tulostinhankkeessa. Pro Estoren panostus huippukonekantaan ja automaatioon näkyy paitsi kasvaneena liikevaihtolukuna myös ihmisiä työllistävänä asiana. 30 hengen nuorekasta tiimiä kasvatetaan tällä hetkellä käynnissä olevalla neljän ihmisen oppisopimuksella toteutettavalla täsmäkoulutuksella. – Kasvumme on aiheuttanut pientä henkilövajautta, jota nyt tällä koulutushankkeella paikataan.

INFO Pro Estore Oy Tommi Löytynoja toimitusjohtaja puh. 040 731 1537 tommi.loytynoja@proestore.com www.proestore.com www.eurometalli.com


Haluatko töihin kasvavaan toimijaan?

Camcut hakee

työntekijää

KUTSU DMG MORI Tech Days Ajankohta: Tiistai 27.9.2016

Etelä- ja Lounais-Suomen alueelle DMG MORI TEKNOLOGIAPÄIVÄ

OHJELMA

DMG MORI Finland järjestää teknologia­ päivän Alihankintamessujen yhteydessä 27.9. Tule tutustumaan maailman johtavan työstökone­valmistajan laadukkaisiin ja innovatiivisiin tuotteisiin. Esittelemme teille seuraavat tuotteet: • DMU 60 eVo (5­akselinen työstökeskus) • ecoMill 800 V (pystykarainen työstökeskus) • NLX 2000/500 (vastakaralla ja y­akselilla varustettu sorvi) • UNO 20/70 (esiasetuslaite) Tutustu myös käytettyjen koneiden osto­ ja myyntimahdollisuuteen. Paikalla asiantuntija Harald Hochwald (DMG MORI Used Machines) Mukana myös Heidenhain esittelemässä tuotteitaan. Nähdään Pirkkalassa!

Tiistai 27.9. 10:00 – 16:00

Juha Pihlajamaa Managing Director DMG MORI Finland Oy Ab

Find more news and information on www.dmgmori.com

– Kone­esittelyjä – Demokoneistuksia – Ohjelmistoesittelyjä – Asiantuntijatapaamisia Tarjolla virvokkeita ja pikkusuolaista. Lisätietoja: Aki Mäki +358 50 4342 880 sales.finland@dmgmori.com Osoite: Jasperintie 310 33960 Pirkkala Finland

Camcut Oy on vuonna 2014 perusteeu yritys. Toiminta-ajatuksemme kiteytyy kokonaispalveluun, jonka avulla parannamme asiakkaidemme kilpailukykyä ja tuooavuuua. Tuomme maahan ja myymme laadukkaita työkaluja sekä CAM-ohjelmistoja. Olemme teknisenä tukena kaikissa edustamissamme tuotemerkeissä sekä koulutamme niiden käyyöä. Tehtävät: Toimenkuvaan kuuluvat asiakastapaamiset sekä myynn-, koulutus- ja konsultoinntehtävät. Vaaamukset: Edellytämme ymmärrystä koneistustyökaluista, menetelmistä ja CAM-ohjelmistoista. Eduksi katsotaan myös aikaisempi kokemus teknisestä tukkukaupasta sekä teknisestä koulutuksesta. Hakemus: Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään läheeämään 30.9.2016 mennessä osoiieeseen mikko.vepsalainen@camcut.fi Lisääetoja: Mikko Vepsäläinen, puh. 0451872211

w

w

w

.

c

a

m

c

u

t

.

f

i

Huipputarkat kOOrdinaattimittaukset - alle tuhannesosamillimetrin tarkkuudella

Koordinaattimittauskoneella proto- ja tuotantokappaleiden mittaus sekä työstökoneiden tuotantokykymittaukset mm. NAS-kappalemittaukset. Testi- ja vertailukappaleet 3D-koneen kalibrointiin. Koordinaattimittauskoneiden kalibrointi, koulutus ja opastus sekä mittausepävarmuuslaskelmat. ISO 10360-2 -mukainen tarkkuus, MPEe = (0,35 + L/1000) μm, L = m, mittausalue: X = 910 mm, Y = 1010 mm, Z = 610 mm. Pehmeät ja hennot sekä pienet kappaleet optisesti. Mittausalue: X = 350mm, Y = 350 mm, Z = 150 mm.

Muut kalibrointipalvelut: Pituus • Massa • Paine • Lämpötila • Kosteus • Sähkö • Aika • Akustiikka • Optiikka • Voima • Momentti • Virtaus

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Veli-Pekka Esala Puh. 040 866 7636 veli-pekka.esala@vtt.fi www.mikes.fi


Fincumet Container Oy jatkaa nousukiitoaan

Parkanolainen Fincumet Oy on erikoistunut kierrätysmetallin ja -kaapelin prosessointiin sekä vaihtolavojen myyntiin. Konsernin vahva eteneminen alan markkinoilla on jatkunut jo kolmatta vuosikymmentä. Yritysryppääseemme kuuluvat Fincumet Container Oy, Fincumet Oy ja västikään hankittu Niemen Romukauppa Oy. – Asiakaskunta muodostuu monenkirjavista pienasiakkaista, kuten maanviljelijöistä aina suuryrityksiin asti, toimitusjohtaja Samuli Järvensivu kertoo. Lavamiehet saaneet hyvän vastaanoton Yhteyspäällikkö Joonas Järvensivu on ollut tyytyväinen vaihtolavojen menekkiin. – ”Lavamiehet”-konsepti on ollut meidän valttimme. Lavakauppa on ollut hyvin nousujohteista jo useamman vuoden ajan. Vuositasolla myynti on noin 2000

kappaletta. Se kertoo, että hinta-laatusuhde on oikea ja erikoistarpeetkin pystymme täyttämään, Järvensivu tiivistää. Fincumet Container Oy:n varastopihalla tavaraa riittää. Varaston valikoima on laaja ja määrä pidetään vähintään 300 kappaleen tasolla. Saatavuus on yksi tärkeimmistä yrityksen prioriteeteistä.

Lavaleasing kasvattanut suosiotaan huomattavasti – Viime vuosina asiakkaamme ovat enenevässä määrin valinneet leasingin. He saavat täsmälleen haluamansa tuotteet kevyemmällä kustannuksella. Leasing-sopimuksen lopussa asiakkaat lunastavat lavat edullisesti omakseen, kertoo lavamyynnistä vastaava yhteyspäällikkö Joonas Järvensivu. Lavabisneksessä kehitystyö kuuluu vahvasti Fincumet Container Oy:n yritysstrategiaan. – Kehitämme jatkuvasti uusia tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kierrätysalalle, Joonas kertoo. Yhteyspäällikkö on samaa mieltä setänsä Samuli Järvensivun kanssa markkinatilanteesta. – Hyvin on pärjätty myös laskusuhdanteen aikana. Kiitos asiakkaille menneistä vuosista. Aiomme jatkossakin olla luottamuksen arvoisia.

INFO Fincumet Oy, PL 7, 39701 Parkano Jos tästä valikoimasta ei sattumalta löydy sopivaa lavaa, sitten se tehdään!

102 7 • 2016

Joonas Järvensivu yhteyspäällikkö GSM +358 400 222 162 joonas.jarvensivu@fincumet.fi Samuli Järvensivu toimitusjohtaja samuli.jarvensivu@fincumet.fi

www.eurometalli.com40-vuotiaan Eskomatic Oy:n teräsjalkana Lean Management E

skomatic Oy:n tarina sai alkunsa, kun Tuomo Eskola alkoi palkkatyönsä ohella yrittäjäksi hankkimallaan kärkisorvilla Turun Portsan puutaloalueella rivitalon kellarissa. Anekdoottina esiin voisi nostaa ensimmäisen käyräohjatun sorvin, jonka tangonsyöttölaitteen pää läpäisi ulkoseinän tilanpuutteen vuoksi ulos. Työtiloista kylmä pidettiin ulkopuolella räsyillä tilkiten.

– Nykyisissä asiakkaissamme on paljon kasvupotentiaalia, mutta pidämme aina silmät auki uusille pitkäaikaisille laatua arvostaville asiakkuuksille. Lean Management -johtamistapaan nojaavalla toiminnallamme tavoittelemme 6 M€ liikevaihtoa sekä hyvää kannattavuutta, kertoo Eskomatic Oy:n 40-vuotisjuhlien alla toimitusjohtaja Pauli Eskola.

Turkulainen Eskomatic Oy saavutti tänä vuonna kunnioitettavan 40 vuoden ­rajapyykin. Vuosien saatossa yrityksestä on kasvanut yksi arvostetuimmista hienomekaanista ja tarkkuutta vaativista työstön erikoisosaajista Suomessa. ­Asemaansa vankistaakseen tämä perheyritys panostaa edelleen vahvasti kehitykseen, jossa suurimpana tavoitteena on Lean Management -yrityskulttuuri.

Orikedolle CNC-tekniikkaa Eskolan perheyrityksen yksi merkkipaalu asettuu vuoteen 1982, jolloin rakennettiin nykyaikainen halli nykyiselle paikalle Orikedolle. Tällöin yritys hankki myös ensimmäisen CNC-sorvinsa. Noin kolme vuotta tämän jälkeen kesätöiden merkeissä arsenaaliin liittyi mukaan toista polvea edustava Pauli Eskola, joka hankki CNC-koulutuksen 80-luvun lopulla ja vuonna 1995 syvensi osaamistaan valmistuen Turun Teknillisestä Oppilaitoksesta. Vuonna 2000 Pauli otti harteilleen Eskomatic Oy:n toimitusjohtajan vastuut ja on siitä lähtien vastannut yrityksen vetämisestä. – Valmistustekniikan kehittäminen on meille yksi tärkeimmistä asioista. Jatkuvasti täytyy uusiutua. Ei voi tyytyä hyväksikään havaittuihin teknologioihin, vaan koko ajan pitää etsiä uusia kehitysmahdollisuuksia. Tästä esimerkkinä yrityksen alussa hankitut kymmenkunta kasvumme mahdollistanutta erittäin tehokasta käyräohjattua tankoautomaattisorvia, joista viimeisinkin romutettiin vuonna 2008 vanhojen työntekijöiden eläköitymisen myötä.

V

Viimeisin koneinvestointi Star SR-38 type B CNC-pitkäsorvi. Eskolan yrityksen tehokkaalla konekannalla palvellaan laajaa, monella eri teollisuuden haaralla toimivaa asiakaskuntaa. Eskomatic pärjää hyvin globaalissa kilpailussa ja suoran viennin osuus on kasvanut jo viidennekseen liikevaihdosta.

104 7 • 2016

Pauli Eskolan mukaan Eskomatic tarjoaa maailman parasta pitkäsorvaustehokkuutta, jos tarvitaan voimaa ja nopeutta alle 10 mm kappaleiden valmistukseen. Korkea laatu on Eskomatic Oy:n toiminnassa itsestäänselvyys, niin kuin toimitusvarmuuskin. – Valmistamme kappaleita Ø 2 – 300 mm, noin 20 kg:n painoluokkaan asti sarjakokojen ollessa sadasta kymmeniin tuhansiin. Toimitusvarmuutemme kaikkien asiakkaidemme osalta on yli 98 %, parhaimpien kohdalla hyvin lähellä 100 %.

Jatkuu sivulla 106. www.eurometalli.com

konep


Teräksen ammattilainen kehityksen kärjessä. UUTUUS

Rafamet KCH 400/550 karusellisorvi - Max sorvaus Ø 5 500 mm - Max kappalekorkeus 3 200 mm - Max kuorma 70 tonnia - Pyörivät työkalut, C-akseli ja kulmapää - Indeksoitu pöytä - Pöytä 4 000/5 500 mm - Tuotannossa kesä 2016

- CNC-särmäyskone Aliko 1 500 tonnia - Runkojen väliin mahtuu L=7 100 - 6-akselin takavaste - Aihion syöttölaitteet - Putkentaivutusvarusteet

- Pyörähdyskappaleiden manklaus - Levytyöt + karusellisorvaus + pyörivät työkalut + tasapainotus - Köysipyöriä CNC-karusellit 2300, 1500, 1000 + kulmapäät - kiilauran veto max 100, L=750 - CNC-kärkisorvaus, 5-aks., Lmax=3000

- Isojen vaativien runkojen hitsaus ja koneistus - Pitkäjyrsinkone, vapaastiohjelmoitavalla päällä Zayer 30kCU 14 000; x=14 000, z=3 000, y=1 500

CNC-avarrus x=5000 z=2000 y=3000 max 20 ton

Doosan Puma 700 LY CNC - Monitoimisorvi - L=3 000 - ø=710 - Y-akseli + syvänreiänporauslaitteisto

Pitkien vaativien kappaleiden levytyö + koneistus

UUTUUS

Kanuunapora Apslundsverken Typ 180–360 - Poraus Ø 20–50 mm - Työkappaleen Ø 100–550 mm - Poraussyvyys 2 500 mm - Kappalepituus 2 500 mm - Max kappalepaino 2 000 kg

Vaativat raskaat ja keskiraskaat levy- ja teräsrakenteet koneistettuna; särmäys, mekaaninen leikkaus, manklaus, hitsaus ja koneistus. Panostamme myös pyörähdyskappaleisiin, raskaampaan särmäykseen ja robottitekniikkaan.

Konepaja

rvetuloa! Osasto C502. Te

Enne Oy Konepaja Enne Oy, Hyllilänkuja 8, 33730 Tampere, puh. 0400 304 222, fax (03) 364 6222, www.konepajaenne.fi

konepaja_enne_0712.indd 2

TULENKESTÄVÄT OSAT

leikattuna, särmättynä, hitsattuna, koneistettuna S=3-20. Levyt, tangot, putket ym.

HETI VARASTOSTAMME TAMPEREELTA. Jousiteräkset S=0,3-3 valmiina osina.

MATERIAALIT HETI VARASTOSTA.

23.8.2012 12.36


Eskomatic on kustannustehokas yritys; 45:stä työntekijästä 7 on toimihenkilöitä. Kuvassa tuotantopäällikkö Reino Lönnroth Motoman-Doosan-sorvaussolun äärellä. Teollisuusrobotteja yrityksellä on kaikkiaan kolme kappaletta.

Teimme aikoinaan käyräohjatuilla tankoautomaateilla todella paljon messinkisiä tuotteita hanateollisuudelle. Mutta niiden aika on ohi ja nyt työt tehdään CNC-koneilla, taustoittaa toimitusjohtaja Pauli Eskola menestyskonseptiaan. – Etsimme jatkuvasti myös työkalurintamalla uusia ratkaisuja. Ajoin aikanaan nuorena miehenä esimerkiksi U-poran käytön sisään tuotantoomme isäni kauhisteluista huolimatta. Noin 1000 markan U-porahankinta herätti paljon tuotannon vanhoissa työntekijöissä vastustusta, olihan aikaisemman saman työvaiheen pikateräksisen kierukkaporan saanut 20–30 markalla. Ensimmäinen kokeilu U-poralla meni pieleen, koska nostin pelkästään leikkuunopeuden, mutta syöttö jäi liian kovaksi ja siten kallis pora suli reikään. Mutta kun syöttöarvot saatiin kohdalleen,

U-pora osoittautui huomattavasti tehokkaammaksi, kuin vanha työkalu. Laajennus mahdollistaa kasvun Vuonna 2014 Eskomatic teki merkittävän tilalaajennuksen tuplaten tuotantotilojensa koon 3 000 m2:iin. Laajennusosa räätälöitiin tarkasti Eskomaticin tarpeita vastaavaksi ja mm. LED-valaistukseen panostettiin, jotta tuotantoedellytykset olisivat myös valaistuksen osalta parhaalla mahdollisella tasolla. Laajennuksen myötä saimme lisätilaa alati kasvavalle kokoonpanotyölle sekä varastolle. Uudet tilat mahdollistivat myös konekapasiteetin lisäämisen. Hallilaajennuksen jälkeen tehokkuutemme onkin parantunut usean uuden koneen myötä; kaksi Indexin sorvia, Mazakin vaaka-karainen keskus, Starin pieni pitkäsorvi ja viimeisimpänä hankintana tangonsyöttölaitteella va-

VESILEIKKAUS, LASERMERKKAUS, LASERKAIVERRUS JA LASERLEIKKAUS OMAX ja Maxiem -vesileikkausjärjestelmät maailman johtavalta vesileikkauslaitteiden valmistajalta:  Leikkaa lähes kaikki materiaalit jopa yli 200 mm ainevahvuuteen asti  Erittäin laaja mallisto sekä 3- että 5-akselisena  Helppokäyttöinen IntelliMax-ohjelmisto, myös suomenkielisenä  Hiljaiset ja taloudelliset suoravetokorkeapainepumput

GCC-laserit:  Monipuolinen mallisto tarkkaan merkkaukseen, kaiverrukseen sekä leikkaamiseen  LaserPro CO2-laserit soveltuvat mm. muovin, puun, lasin yms. materiaalien kaiverrukseen sekä leikkaamiseen  LaserPro kuitulasereilla myös metallien merkkaus sekä ohutlevyleikkaus  StellarMark-peililaserit ultranopeaan merkkaukseen, CO2- sekä kuitumallit

Veneentekijäntie 12, 00210 Helsinki E-mail: info@acgnystrom.fi www.omax.com

106 7 • 2016

www.acgnystrom.fi

Puh.: 0400-452266, 040-8313980 www.gccworld.com

Tervetuloa Alihankintamessuille osastollemme

D 338

rustettu Star SR-38 type B CNC-pitkäsorvi. Olemme myös investoineet kahteen Matrix-työkalujärjestelmään. Hiljattain hankittu 2-vaiheinen Aquaclean-pesukone parantaa myös palvelutasoamme, kertoo Eskola. – Tavoitteenamme on edetä vähintään 10  % vuotuisella kasvulla. Laajennus oli tehtävä, jotta tämä tavoite oli toteutettavissa. Tällä hetkellä liikumme noin 5,5 M€ liikevaihtotasolla ja mikäli etenemme suunnitelmiemme mukaisesti, viiden vuoden sisällä tulee eteen seuraava laajennus. Tontilla on vielä 2000 m2 rakennusoikeutta. Kehitystyö jatkuu – Vaikka paljon on investoitu ja kehitetty, kehitystyö jatkuu. Lähiaikojen suurin kehitysaskeleemme Lean Management on osana yrityskulttuuria, mikä tarkoittaa virtausajattelua, työn tekemisen häiriöiden vähentämistä, työn prosessien vakioimista ja hukan vähentämistä, valaisee Eskola. – Häiriöitä eliminoi meillä mm. Matrix-työkalujärjestelmä, joka antaa automaattisen ostoehdotuksen työkalusta. Tällä varmistetaan, ettei työ keskeydy työkalujen tai teräpalojen loppuessa kesken valmistuksen. – Osana kehityspäällikkömme Hannu Ruotsalaisen Lean Six Sigma Green Belt -koulutusta panostamme mm. mittaustekniikkaan ja mittausepävarmuuksien pienentämiseen. Elokuussa saimme käyttöömme Mitutoyon Quick Vision -videomittauslaitteen. Laitteen myötä mahdollistuu pienten kappaleiden nopea automaattinen mittaus. Eskomaticin konekapasiteetti vahvistuu myös lähitulevaisuudessa. Tällä kertaa tuotanto tehostuu Mazakin Hyper Quadrex -monitoimisorvilla. Haasteena osaajien löytäminen Eskolan mukaan tulevaisuuteen liittyy paljon haasteita. – Suurimman haasteen näkisin kuitenkin, että miten meillä Suomessa riittää työvoima. Meidän esimerkiksi täytyy löytää joka vuosi uusia työntekijöitä. Kun moni valittaa pakolaisvirtaa, se täytyisi ennemminkin käyttää voimavarana, koska tuntuu siltä, että Suomesta ei löydy riittävästi työntekijöitä. Annetaan pakolaisille mahdollisuus, jyrähtää Eskola.

INFO

Eskomatic Oy

Pauli Eskola, toimitusjohtaja puh. 040 704 7437 www.eskomatic.fi Alihankinta-messuilla osasto C649. www.eurometalli.com


Räätälöidyt metallipuristeet Jouka tuottaa 80 tuotantokoneen voimalla erilaisia puristeita, räätälöidysti asiakkaan toiveiden mukaan. Tarjoamme käyttöösi kokonaisvaltaisen suunnittelu- ja toimitusprosessimme. • •

Metallipuristeiden suunnittelu, lujuuslaskenta ja valmistus, myös syväveto Työkalujen suunnittelu ja valmistus

Täysin räätälöity!

Myös pienet erät!

Nopea toimitus!

Autamme löytämään parhaan ratkaisun juuri sinun kokoonpanosi tarpeisiin.

Sovimme kunkin toimituserän koon toivomustesi ja valmistuksen edullisuuden mukaan.

Olemme hyvin tavoitettavissa suunnitteluvaiheesta alkaen ja meillä on nopeat toimitusajat.

Kysy meiltä, mikä puristeratkaisu toisi sinun kokoonpanollesi lisää kilpailukykyä: Pertti Tuominen, +358 40 587 1730, Hannu Lautamäki, +358 40 701 8012

Valves you can trust

Somerotie 4, FIN-33470 YLÖJÄRVI | Puh. 03 359 7500 | info@jouka.fi


Uutta valoa konepajarintamalle Käsityökalujen, paineilmakoneiden, kompressorien sekä näiden tarvikkeiden maahantuonti- ja tukkuliike Linnax Oy on lisännyt maahantuontituotevalikoimiinsa vaativaan teollisuuskäyttöön tarkoitetut LED-valaisimet, joiden tuoma valoteho parantaa huomattavasti esimerkiksi konepajojen valaistusta. Kuvassa valmistajan 240 W -tehoinen malli, jota on saatavissa 60, 90 ja 120 asteen valokeilalla. Valaisin antaa 30 000 lumenin valotehon. Mallistosta löytyy myös 300 W -mallista jopa 30 asteen valokeila, jolloin valo saadaan tarkasti kohdennettua korkeissakin kohteissa.

Valaisinvalmistaja High Bay tekee DIALux -ohjelmalla kokonaisvaltaisen suunnittelun tapauskohtaisesti, josta asiakas näkee valaisinsijoittelun ja mikä valaistusteho niillä kussakin kohdassa tilaa saavutetaan.

-L

ED-valaisimien kohdalla puhutaan monesti niiden tuomasta energiasäästöstä. Ne toki tuovat kevennystä sähProject 1 Project 1 kölaskuihin, mutta konepajaympäristössä, jossa on moninkertaisesti valaistusta enemmän sähköä kuluttavia koneita, niiden osuus ei välttämättä näyttele isointa

Room 1 / Summary Room 1 / Summary

Height of Room: 9.500 m, Mounting Height: 9.000 m, Light loss factor: Values in Lux, Scale 1:715 Height Values in Lux, Scale 1:715 0.85 of Room: 9.500 m, Mounting Height: 9.000 m, Light loss factor: 0.85 Surface Eav [lx] Emin [lx] Emax [lx] u0  [%] Surface Eav [lx] Emin [lx] Emax [lx] u0  [%] Workplane / 916 462 1078 0.504 Workplane / 916 462 1078 0.504 Floor 20 896 470 1052 0.524 Floor 20 896 470 1052 0.524 Ceiling 70 192 145 577 0.753 Ceiling 70 192 145 577 0.753 Walls (4) 50 380 159 587 / Walls (4) 50 380 159 587 / Workplane: Workplane: Height: 0.850 m Height: 0.850 m Points Grid: 128 x 64 Grid: 128 x 64 Boundary Zone: 0.000 m Points Boundary Zone: 0.000 m Luminaire Parts List Luminaire Parts List No. Pieces Designation (Correction Factor) P [W]  (Luminaire) [lm]  (Lamps) [lm] No. Pieces Designation (Correction Factor) P [W]  (Luminaire) [lm]  (Lamps) [lm] 76 HB01-240 90DEG 5000K Ra70 (1.000) 32187 32189 237.3 1 76 HB01-240 90DEG 5000K Ra70 (1.000) 32187 32189 237.3 1 Total: 2446196 Total: 2446364 18034.8 Total: 2446196 Total: 2446364 18034.8

Tehokas työajanhallinta Moduulit: • tuntikirjaukset • kulunvalvonta • työajanseuranta • tehtävienhallinta • työajan suunnittelu • Erp- ja palkan laskentarajapinnat

osuutta sähkölaskuista. Sen sijaan huomattavasti isompi merkitys on LED-valaisimien valoteholla. Konepajoissa pitäisi olla valaistuksen tasaisesti 500 – 18.05.2016 600 lu18.05.2016 xin tasolla, hitsaavissa konepajoissa mieOperator Operator Telephone lellään 700 – 800 luxia. Valon värilämpötila Telephone Fax Fax on e-Mail myös tärkeä suunnittelussa. Valaisimiin e-Mail

IoT

TAIDEKAUPUNKI MÄNTTÄ-VILPPULAN

TEKNOLOGIATEOLLISUUS JA ALIHANKINTAOSAAMINEN

Specific connected load: 8.59 W/m² = 0.94 W/m²/100 lx (Ground area: 2100.00 m²) Specific connected load: 8.59 W/m² = 0.94 W/m²/100 lx (Ground area: 2100.00 m²)

ESILLÄ OSASTOLLA D250 • mobiili • luotettava • tietoturvallinen • helppokäyttöinen

Tuottaa työaikalain vaatimat raportit

ALIHANKINTA 2016

Page 2 Page 2

Puh. 09 2530 5300 AitoSolutions.com

108 7 • 2016

www.eurometalli.com


voi valita joko 3000, 4000 tai 5000 kelvinin sävyn. Nyt meillä on hanke käynnissä, jossa hitsaavaa konepajateollisuutta edustavan asiakkaan tuotantotiloihin suunnitellaan 1 000 luxin valotehoa. Tämä kohde toteutetaan 240 W LED-valoilla, jotka antavat yli 30 000 lumenin valotehon, kertoo tuotepäällikkö Juha-Anssi Ylikoski, Linnax Oy.

tuksen, jossa teemme kaikki mittaukset paikan päällä kohteessa, kohteen valaistussuunnittelun, joka sisältää valaisinvalmistajan tekemän DIALux -ohjelmalla tehdyn kokonaisvalt aiLinnax Oy:n toteuttama teollisuushallin LED-valaistus. – LEDien hinnat sen suunnitteovat lähivuosina pudonneet mukavasti. Kuitenkin niillä saa pajoihin ailun, tarjouksen van uuden ilmeen, jossa valoteholla parannetaan oleellisesti työtehoa, tekemisen, tar-tarkkuutta sekä -turvallisuutta, opastaa Ylikoski. vittaessa kaikki sähköasennustyöt sekä joustavan rahoivän edullisia. Kuitenkin niillä voidaan saatuksen, avaa Ylikoski kokonaisuutta. vuttaa huomattava parannus työtehoon ja – Proled High Bay -valaisimet edusta-tarkkuuteen sekä -turvallisuuteen, päätvat tämänhetkistä alan parasta tietämystää Ylikoski. tä ja laajasta mallistosta 50 – 300 W väliltä löytyy varmasti joka kohteeseen oikea vaihtoehto. Kohteen vaatimusten mukaan Linnax Oy voimme toteuttaa yhdestä valosta lähtien erityyppisiä moduuliratkaisuja. Kaiken liJuha-Anssi Ylikoski säksi valaisimet on hinnoiteltu erittäin tuotepäällikkö kilpailukykyisesti. LED-valaistuksen hinpuh. 020 785 1415, 040 675 8944 nat ovat yleisestikin tulleet viime vuosiwww.linnax.fi na alaspäin ja ne ovat tänä päivänä yllättä-

Laatukomponentit Linnax Oy:n edustamat Proled High Bay LED-valaisimet on tehty laatukomponenteista. Niissä on mm. japanilaiset Nichia SMD -suurteholedit, karkaistu suojalasi sekä Zeiss-linssi. Proled High Bay -valaisimien virtalähteenä on alan huippuihin lukeutuva Meanwell. LED-valaisimet on IP 65 suojattu ja niille myönnetään kattava viiden vuoden tehdastakuu. Valaisimien runkomateriaalina on polttomaalattu alumiini, joka tehokkaasti jäähdyttää virtalähteestä kehittyvän lämmön. Proled High Bay LED-valaisimien käyttöalue on –30…+45˚C, eli varsin laaja ilman tehohäviöitä.

INFO

Avaimet käteen -toimitukset Linnax tarjoaa valaisinprojektit avaimet käteen -periaatteella. – Palvelukokonaisuutemme käsittää ilmaisen alkukartoi-

LISÄVARUSTEET METALLINTYÖSTÖKONEISIIN

TERVETULOA TUTUSTUMAAN NÄIHIN TUOTTEISIIN OSASTOLLEMME

D181

x x x

Parantaaksemme palvelujamme ja kehittyäksemme joustavaksi toimittajaksi, tulkaa keskustelemaan tarpeistanne.

MIcRONfILTER KUBE, ENERgIATEHOKAS ÖLJYSUMUIMURI varustettuna sisäänrakennetulla labyrinttiesisuodattimella.

UUTUUS

x x

VARASTOSSAMME MYÖS SEURAAVIA TUOTTEITA: • 40 eri kokoa/mallia muljupumpuista • levy-, nauha- ja putkiskimmerit

SARIGÖLLASTUNKULJETTIMET • lamelli-, hihna- ja magneettilastunkuljettimet sekä lastunkäsittelyjärjestelmät

t ssu -me A90 6 o 201 sast O nta nki ella: a h i e r Al e p Tam

• Sarigölin lastunkuljettimet alkuperäisasennuksena mm. saksalaisissa Spinnerin sorveissa Kauttamme myös huolloissa tarvittavat keskusvoitelujärjestelmien annostelijat ja muut tarvikkeet.

TEKUPIT OY www.tekupit.fi

Jari Vainio, puh. 040 7090 509 jari.vainio@tekupit.fi

x

MYYNTI • MAAHANTUONTI • HUOLTO • VARAOSAT • ASENNUKSET

7 • 2016 109


Tyytyväiset asiakkaat DMG Morin tavaramerkki Kahdelta erilaiselta konepajatoimijalta löytyy myös jotain yhteistä: molemmat ovat erittäin tyytyväisiä hankkimiinsa työstökoneisiin sekä saamaansa palveluun. – Kyllä DMG Mori oli lopulta meille ainoa oikea vaihtoehto. Hinta-laatusuhde sekä erinomainen leasing-sopimus ratkaisivat hankinnan, summaa Laitila Coating Oy:n toimitusjohtaja Kai Salo. Heikki Kalpio tekee parhaillaan asetuksia seuraavaa työstöä varten. – Uusin hankintamme sijoittuu aiempien investointien väliin kokonsa puolesta ja on tuonut tarpeellisen lisän konekapasiteettiimme, kertoo M. Hakala Oy:n toimitusjohtaja SannaTiitinen.

A

inoa kasvun varmistava tie on investoida omaan tekemiseen sopivaan nykyaikaiseen työstökoneteknologiaan ajoissa. Tätä ovat tehneet niin Laitila Coating Oy, kuin kouvolalainen Metallisorvaamo M. Hakala Oy ja molemmilla on omilla erityisosaamisalueillaan vankka asema suomalaisessa konepajakentässä. DMG Mori maailman suurimpana työstökonevalmistajana pystyy tarjoamaan asiakkailleen juuri sopivan koneen oikeilla varusteilla, oikeaan hintaan.

Metallisorvaamo M. Hakala Oy: Konepajaosaamista perheenvoimin Kouvolassa toimiva perheyritys on alusta alkaen ollut kauaskatseinen tuotantonsa kehittäjä. Yrityksen vuonna 1974 perustanut Matti Hakala on edelleen mukana toiminnassa hallituksen puheenjohtajana sekä hoitaa esimerkiksi konehankintojen suunnittelut. Yrityksessä toimii Matin lapset: toimitusjohtajana Sanna Tiitinen, työnjohtajana Vesa-Matti sekä koneistajana Miika. Pitkän linjan DMG Morilaisia – Aivan ensimmäisestä uudesta koneistuskeskuksestamme alkaen olemme

110 7 • 2016

Pitkäaikaisia asiakkuuksia – Toimintamme perustana on pitkäaikaisten asiakkaidemme laadukas palveleminen. Olemme ylpeitä siitä, että pystymme tuottamaan laadukkaita tuotteita sellaisella aikataululla, jonka olemme luvanneet. 20 % asiakkaistamme tuo 80 % liikevaihdostamme. Tämän vakiasiakaskunnan ansiosta investoinnit tulevaisuuteen ovat tukevalla pohjalla.

Laitila Coating Oy:

luottaneet DMG Morin tuotteisiin. Koneiden hankinta on tehty aina kysynnän mukaan ja tällä hetkellä järein keskuksemme on vuonna 2011 hankittu DMU 210 FD, jolla voidaan koneistaa maksimissaan 2 500 mm halkaisijaista ja 7 000 kg painavaa kappaletta. Tätä ennen meille tuli kolme DMC 80 FD duoBLOCKia. Uusin hankintamme on näiden välimaastoon kooltaan sijoittuva DMC 125 FD duoBLOCK, luettelee toimitusjohtaja Sanna Tiitinen. – Yrityksemme on kasvanut melko tasaista tahtia alusta alkaen. Tällä hetkellä työllistämme 32 henkilöä ja liikevaihtomme on 6 M€. Huolletut koneet tuottavat – Luotamme DMG Morin palveluihin myös ylläpidon puolella ja meillä on kaikille koneille olemassa vuosihuoltosopimukset. Kaikki koneet ovat olleet erittäin varmatoimisia ja normaalien huoltojen ulkopuolella ei paljoa ole miestä kaivattu. – Ilman asiantuntevaa ylläpitoa ei voi luottaa siihen, että pystyy 100  % pitämään lupaukset omille asiakkailleen. Koneiden pitää toimia luotettavasti vaikka 24/7, kun tarve tulee.

”Panostamme monipuolisuuteen” Vaikka yrityksen nimi viittaa vahvasti pinnoitukseen, niin totuus valmistuksesta on paljon monialaisempi. – Olemme ennen kaikkea konepaja, joka pystyy valmistamaan asiakkaalle erittäin pitkälle vietyjä tuotteita, aina pintakäsittelyihin asti. Konekantamme on monipuolinen ja tarjoamamme menetelmät edustavat alan huippua. Pystymme valmistamaan yksinkertaisesta sorvatusta komponenteista aina valmiiksi integroituihin kokonaisuuksiin saakka. Meillä on valmistusmenetelminä CNC-ohutlevy- ja kiskomekaniikkaan, CNC-vesileikkausta, NC 3D -taivutukset, CNC-koneistukset ja -sorvaukset sekä erilaiset NC-taivutusmenetelmät, Kai Salo kertoo. – Tarjoamme asiakkaillemme myös kokonaispalvelut, joka voi sisältää hitsauksia ja muita liittämismenetelmiä sekä luonnollisesti pintakäsittelyt. Valmistamme tuotteita kuparista, alumiinista ja messingistä sekä jonkin verran erilaisista teräksistä. Normaalien työstöjen jälkeen tuotteet pinnoitetaan asiakkaan kohteen vaatimusten mukaisesti. Pintakäsittelyt voivat olla tinaus, niklaus, nikkeli-kromi, hopeointi, Al-passivoinnit ja pulverimaalaus sekä vielä merkinnät tuotteille. DMG Mori Sprint 20-5 sorvi lunastanut lupauksensa – Noin 1,5 vuotta käytössämme ollut sorvi on ollut juuri sellainen, kuin olimme toivoneet. Se on monipuolisena koneena ollut täydellinen palvelemaan tarpeitamme. Tähän saakka olemme saaneet kaikki tarvittavat sarjakoneistettavat nippelit valmistettua itse, kun aiemmin teetimme osan alihankintana. Seuraava hankintamme on varmasti myös sorvi, mutta kokoluokkaa isompi, Salo miettii hankintaa.

Video Laitila Coating Oy:n kattavasta palvelutarjonnasta.

www.eurometalli.com


€ ‚ ƒ „…†‡ˆ „„‰Šˆ ‹ˆ­ÂŠÂŒÂŽ­Â‘„’’‘

€  Â?Â

� � �  ­

 Â‘††‡ “‘Š”•…––‘ †‹ˆ­ÂŠÂŒÂŽ Â†Â’  Â—†Â?

€

 Â?Â

† ‡

ˆƒ � � � „ ‰  � ‡ Š … ‹� € † ‡ƒ

‚ŒŽ ƒ ‡ ‘ ƒ ��

� �  ­

™Â

ƒ ˜˜˜Â? Â&#x;ÂĄÂ?šŠ ƒ ž Â?

ƒ ž �

’—‹‰Ž

Œ„…

›

Š ˜Šˆ ‚

 �

� “

… †„…

–  † � ‡ — ˜ƒ ƒ � � ‚“ ƒ

‡ ƒ ‘ •ƒ ƒ ‘ ™ �— �  ƒ ‡ ƒ ƒ ˜˜˜�‰‘œœ—�šŠ

Šˆš…  Âƒ ƒ „Œ Â’  Âˆ Â? Â?Â? ƒ ‡ ƒ Â?ƒ ƒ ƒ“ ”  Â?Â…  Â… ˆƒ Â…  Â‰Â‰ Â… Â? Â… Â?Â? ƒ ƒ Â? ‘ ‡ Â? Â? ƒ Â’  Âˆ ƒ Â?Â? Â‘Â? Â? ƒ Â?   Â‘ ‡ ƒ ƒ  ÂƒÂ?Â? Â‘ Â?ƒ Â… ƒ • ‡ Â? ƒ  Âƒ Â?Â? Â‘

Â?Â? Â?Â? Â?  ­ € ‚  ÂƒÂ

�  �  ­

 Â?Â

‚ „…

ƒ † Š ‚†‚™… Â?Â?Â? Â? š Â… › ƒ Â? ƒ  Âœ ˜ž Â&#x;   Âƒ  Âƒ „… ‚„‚ Â

… ’’’ ‰¥ š

Ota kaikki hyĂśty irti ilmoittelusta! www.eurometalli.com

– Meillä on vielä kapasiteettia tuotannossa ja toiveena on lĂśytää uusia asiakkaita etenkin koneistuspuolen tuotteille. Tällä hetkellä melko suuri prosentti volyymi­ asiakkaistamme toimii tehosähkĂśteollisuuden parissa. Laitila Coating Oy:n toimitusjohtaja Kai Salo sorvin ääressä. – Olemme viimeisten 1,5 vuoden aikana vakuuttuneet hankin­ tamme onnistu­ misesta. Kun koneessa yhdistyy laatu, hinta, monipuolisuus ja rahoitus, niin se on erittäin houkutteleva kokonaisuus. Seuraava hankintamme on kokoluokkaa isompi sorvi ja se tulee myĂśs leasing-rahoituksella.

Deutsche Leasing hankinnan tukena – Lopullinen päätĂśs tapahtui DMG Morin hyväksi, kun tutustuimme heillä tarjolla olevaan leasing-rahoitukseen. Kun teemme seuraavan koneinvestoinnin, niin se tulee myĂśs leasing-koneena. Mielestäm-

me tämä on meille paras vaihtoehto uuden koneen hankintaan, Kai Salo päättää. Vuonna 2002 perustettu yritys laajensi konepajateollisuuden pariin 2005. Yritys tyĂśllistää 50 alan ammattilaista ja tekee yli 8 Mâ‚Ź liikevaihtoa. M. Hakala Oy INFO Metallisorvaamo Sanna Tiitinen toimitusjohtaja puh. 040 843 9263 www.mhakala.fi

Laitila Coating Oy Kai Salo toimitusjohtaja puh. 0400 765 568 www.laitilacoating.fi DMG Mori Finland fi.dmgmori.com/ Yritykset mukana myĂśs Alihankinta 2016 -messuilla.

7 • 2016 111


TEOLLISUUDEN PALVELUT • KONEET JA LAITTEET t a v a u last

KoKonaisvaltainen Kunnossapidon ammattilainen

mÄÄRÄaiKaisHuollot Ja viKaKoRJauKset

paremmat koneistustyökalut • Työstökoneet • Konesiirrot ym. • Nosturit ja nostolaitteet • Siemens CNC ja logiikat • Hitsauskoneet • Konemodernisoinnit

OTA YHTEYTTÄ // puh. 020 486 5900 simsotec@simsotec.fi // www.simsotec.fi TAMPERE // TURKU // PORI // PARKANO // RAUMA

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

Yk s i n k e r t a i s e s t i p a re m p i

UUDET JA KÄYTETYT

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu

Levytyökeskukset • Robotit Särmäyspuristimet • Työkalut • Taivutuskoneet • Levynleikkaus • •

HUOLLOT JA VARAOSAT KONEIDEN SIIRROT Kari Riihimäki +358 50 4066 404 Mika Marttila +358 50 4066 050 Vesa Kivekäs +358 50 349 0067 www.fms-service.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi Yhdessä rakennamme tulevaisuuden.

www.teotek.fi Metalliteollisuuden työstökone­ kauppaan erikoistunut yritys

FredServe

• Sorvaus ja jyrsintä • Hammaspyörien valmistus • Hionta ja muut pintakäsittelyt

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön Pakettihinnat alkaen 290€

www.fredko.com

Teotek Oy Muuntotie 3, 01510 Vantaa Vaihde 010 219 2170 info@teotek.fi

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ • Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille • Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

w w w.eurometalli.com 112 7 • 2016

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy metallintyöstökoneet jo 30 vuoden kokemuksella.

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, Fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.il-machinery.com

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi


TEOLLISUUDEN PALVELUT • KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja.

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

robotics oy Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

Pyydä tarjous: 050 910 5220 tai 0400 531 741

www.vsa-service.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

www.reicap.fi Metalliteollisuuden työkalut: lastuavat työkalut, mittavälineet, kiinnittimet, hiomatarvikkeet Pienkoneet ja muut konepajojen työkalut Muuntotie 3, 01510 Vantaa Puh. 010 219 2200, fax 010 219 2245 info@teraskonttori.fi, www.teraskonttori.fi

www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua • valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot

Adiatek Coral 70 S lakaisu/pesu yhdellä ajokerralla, työleveys 70–85 cm. 1700 W

Myös! Käytetyt vaihtokoneet edullisesti.

Vuokra 24 kk – 60 kk. Kysy tarjous!

REICAP OY reicap@reicap.fi tyokalumyynti@wihuri.fi www.metabo.fi | www.tekninenkauppa.fi

Työstökoneiden huollot ja korjaukset! - meiltä myös asennukset ja varaosat

Soita myynti 0400 410 842/Jyrki, 040 723 1916/Jarkko.

AN-CADSOLUTIONS – 3D CAD/CAM

NC-ohjelmoinnin Expertti.

– 3D CNC – 3D-skannerit – 3D-tulostimet – 3D-mittausvarret

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

PAJASERVICE OY Puh. 020 7438 660 www.pajaservice.com

www.an-cadsolutions.fi puh. 0400 945 457

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

w w w.eurometalli.com 7 • 2016 113


TEOLLISUUDEN PALVELUT • KONEET JA LAITTEET YTM-Industrial INDUTRADE GROUP

Varustelee konepajasi laadulla

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi

Siltanosturiaukot Konepajakemikaalit Kunnossapitokemikaalit Erikoisvoiteluaineet Imeytysaineet Peittausaineet Työturvallisuustuotteet

Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Lue lisää osoitteesta www.ytm.fi/eurometalli/

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Pyörösahat ja linjastot Vannesahat ja vanneterät Materiaalin siirtomakasiinit Rullaradat sekä mittavasteet Kiilauranpistokoneet -ja alihankinta Palkki/Levyntyöstö monitoimikoneet Ja paljon muuta!

PALVELUT LEVIKKI

On-site-koneistus ja -pinnoitus, koneiden ja laitteiden suunnittelu sekä valmistus, kokonaistoimitukset, kunnossapitosopimukset, CHP-voimalaitos.

Eurom etalli 40 000

www .eurome

talli.c

om

MET ALLITEO LLIS

UUD EN ERI KOISLE

Konepa uusi aik javalmistukse akausi n

HTI

7

|

2016

13. vsk

3D-me ta kilpailu llitulostuks esta etu SLM So lutions esittelyss 280HL osasto ä Alihankin TWIN llamme ta-mess C9 uilla

16! Liity maa jotka jo mme edelläkä hyödyntä vijöiden tuotekeh joukkoon vät ityssykliä radikaalisti , muotova nopeam sekä lähe pautta paa s rajo kehittäm uuden sukupolv itukseton isessä ta ja sarja valmistamen tuotteide n isessa.

Osastot: C916 ja A130

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

Is-Technics Oy Louhimontie 12, 35800 MÄNTTÄ www-is-technics.fi

Työkalujen suunnittelua ja valmistusta ammattitaidolla vuodesta 1999.

www.mekelex.fi

Eurometalli on luettavissa myös älypuhelimilla ja tableteilla osoitteessa www.lehtiluukku.fi

Tutustu tarjontaamme: www.keyway.fi palvelu@keyway.fi p. 010 420 7272

CHE L B o r Eu myö s ume r o n

Eurometalli 8

MUKANA ENERGIA 2016 -MESSUILLA 25.–27.10.2016 Varaa ilmoitustilasi ajoissa! Aineistopäivä 30.9.

puh. 0400 376 536, pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

w w w.eurometalli.com 114 7 • 2016


LEADWELL V42

2015

LEADWELL LTC25IL

2015

LEADWELL LTC25I

2013

LEADWELL LTC-20

1989

Kuvaus: X=1000mm, Y=520mm, Z=610mm, kara 10000 rpm/18,5 kW. Arm type 24 työkalua. Pyöröpöytä GS CNC-251R

Kuvaus: maxpyörintä 670, maxsorvaus 450, sorvauspituus 1020mm, vaihdelaatikko, toolsetter, lastunkuljetin

Kuvaus: työstökeskus, maksimipyörintä 680, maksimisorvaus 426, X=230, Z=1050, lastunkuljetin, Fanuc 0-ohjaus

Kuvaus: CNC-sorvi, Fanuc 0T-ohjaus, maksimipyörintä 400, X=172, Z=600, toolsetter, uusi lastunkuljetin

LEADWELL MVC-610

COSEN G320NC

COSEN C420N

COSEN C260NC

1988

2016

2016

2013

Kuvaus: työstökeskus, Fanuc 0-ohjaus, X=610, Y=410, Z=510, kara 6000rpm, 20 työkalupaikkaa

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä,rullarata,katkaisu paineen tunnistus,lastunkuljetin

Kuvaus: Automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkasupaineen tunnistus

COSEN 320

COSEN 320

PINNACLE PK 3

KITAMURA MH 400

2007

2005

2013

1997

Manuaalijyrsinkone Kuvaus: pöytä 1520*300 40 kartio, 3,7 kW invertterikara, sähköiset syöttömoottorit.

Kuvaus: 2-palettinen koko 400*400, NC- pöytä, x=610mm, y=510mm, z=510mm, kara 40, nopeus 10000 rpm/11/15kW, ohjaus Fanuc 15M, työkalumakasiini 100 paikkaa

PEGAS 350*400 CNC

GILDEMEISTER NEF 710

Kuvaus: Automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkaisupaineen tunnistin, nippusahauslaite.

Kuvaus: Automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata.

KITAMURA MYCENTER 3 1992

EEN-400 CNC-SORVI

Kuvaus: X=760 mm, Y=455 mm, Z=460 , Paletinvaihtajalla,lastunkuljetin, makasiini 30 paikkaa arm tyyppinen, varusteineen

Kuvaus: maksimisorvaus 400, Z=1250, kara 40-2800 rpm

Saha Kuvaus: lastunkuljetin, nippusahauslaite, rullarata

Sorvi Kuvaus: max pyörintä 710 mm, sorvauspituus 3000mm, kara 22Kw, Baruffaldi 6 paikkainen reukku. Ohjaus uusittu 2016.

BLOHM HFS 12 V

CORREA F2U-E

KRUTZPE

BEHRINGER 340

Kuvaus: Pysty/vaakakara, X=950mm, Y=290mm, Z=475mm Kara 40/ 1800 rpm, Heihenhain cnc ohjaus

Kuvaus: Manuaalisorvi, Maksimipyörintä 1150, johteen päällä 550, Z=745, Kara 9-500rpm, Heidenhain näyttölaitteet

Vannesaha Kuvaus: Automaattivannesaha, Lastunkuljetin, Pyörösahaus 340 mm

NILES DFS4

CHEVALIER FSG 1228AD 1996

1982

Tasohiomakone Kuvaus: Pöytä 1800mm x 300mm, Magneettipöytä 1200mm x 300mm

HURON MU 6

Kuvaus: Jyrsinkone, modernisoitu, Heidenhain 155 ohjaus

1987

1985

Kuvaus: Ohjaus Siemens 3T, Z=2550, maksimipyörintä 640, karaporaus 105, pinoli 12 työkalupaikkainen työkalureukku, kara 50 kW, nelivaihteinen, lastunkuljetin

2011

Kuvaus: Hiomakone, Magneettipöydän koko 300*700mm, hiomakara 1450 rpm, hiomalaikka 355mm

Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 fax (019) 766 981 myynti@adene.fi www.adene.fi


Palautus os. OTS PL 8888 33801 Tre

5-AKSELISTA KONEISTUSTA

CNC-KARUSELLISORVAUS TARJOAMME

OSASTO A816

• YKSITTÄISKAPPALEET • SARJATUOTANTO

• SETTIPALVELU • HYLLYPALVELU

LAATUA

• FARO-MITTALAITTEET • CAD / CAM -OHJELMAT • ISO9001, ISO14001, ISO3834-2, PED 97/23/EC

KONEISTUSTA

• HANKOOK VTC160, dia 2000 mm • DMG 5-AKSELINEN KONEISTUS 1800 x 2000 mm • DMG MICROSET TYÖKALUJEN ESIASETUS • CNC-SORVAUS, SAHAUS • ROBOTTIHITSAUS, MOTOMAN • TYÖSTÖKONEKESKUKSET max. 2000 x 8000 mm

Nordic Flanges Oy

Ferralintie 1, 68500 KRUUNUPYY Puh. +358-6-8238 750, www.nordicflanges.com inquiries: finland@nordicflanges.com

Ferral Components Oy

Valulantie 1, 85100 KALAJOKI Puh. +358-8-4640 200, www.ferral.fi sales@ferral.fi

OSASTO A816

NYT MYÖS KUITULASER Leikkausta Haaparannalla ja Luleåssa. Katso uudet kotisivumme, nyt laajempi konekanta. NORRMALMSVÄGEN 1, 95334 HAPARANDA ilkka@lasercom.se • +46 (0)70-20 21 325 040 416 2360


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.