Eurometalli 5-6/2018

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

5–6 | 2018

15. vsk

Maksimoi aineenpoisto 88 asteen asetuskulman tasojyrsimellä. Taloudellisuutta kahdeksalla teräsärmällä.

Seco Tools tarjoaa monipuolisen työkaluvalikoiman lisäksi asiantuntemuksen, kääntöterästä karaan.

WWW.SECOTOOLS.COMKILPAILUKYVYN UUDET ULOTTUVUUDET.

6G EAGLE TASOKUITULASERIT Maailman nopeimmat kuitutasolaserit 12 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla. Maksimi leikkauskapasiteetit:

- Rosteri, alumiini ja hiiliteräs: 45 mm - Messinki: 30 mm - Kupari: 25 mm

UUSI EDUSTUS!

EMCO SORVAUS- JA TYÖSTÖKESKUKSET Itävaltalaiset huippulaadukkaat sorvaus- ja työstökeskukset erittäin laajasta tuotepaletista yhdistettynä tehtaan omalla automaatiolla sekä nopealla toimitusajalla. Suomessa jo lähes 200 referenssiä.

BOMAR VANNE- JA PYÖRÖSAHAT Suomen myydyimmät sahat! Erittäin kilpailukykyisesti

TAMPEREEN VARASTOSSAMME USEITA MALLEJA HETI TOIMITUKSEEN!

laajasta valikoimasta ratkaisut kaikkiin tarpeisiin.

AKIRA-SEIKI TYÖSTÖKESKUKSET Taiwanilaisvalmistajan laajasta tuotepaletista erittäin kilpailukykyiset työstökeskukset Fanuc, Mitsubishi ja Heidenhain -ohjauksilla.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Pääkirjoitus

EUROMETALLI 7/2018 AINEISTOPÄIVÄ 24.8. POSTITUS 6.9.

LEVIKKI 40 000 kpl

METALLITE

www.eurom

etalli.com

OLLISUUDE N ERIKO ISLEHTI

5–6 | 2018

Seco Tools tarjoaa monipuolisen työkaluva likoiman lisäksi asiantunt emuksen, kääntöterästä karaan.

WWW.SECOTOOLS.COM

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu.

Kaikki hyvin, mutta…

Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Kävin tunnustelemassa Tampereen Hämeensillalla vihdoin lämmenneen sään innoittamana kaupungin sykettä. Näissä maisemissa Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi Finlaysonin suuressa kutomosalissa Plevnassa jo vuonna 1882. Jo tuolloin kuljimme teknologian eturivissä ja myöhemmässä historiassamme tekniikan eturiviin kuuluminen, mm. prosessi- ja metalliteollisuudessa, ovat pohjustaneet Suomesta hyvinvointivaltion, jota emme välttämättä aina osaa arvostaa.

Aineistonsiirto: http:// aineisto.eurometalli.com

Arvostukselle aihetta on kuitenkin valtavasti, sillä YK:n tekemän raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa tutkittujen 156 maan joukosta. Suomessa on myös maailman terveysjärjestön WHO:n julkaiseman tilaston mukaan maailman paras ilmanlaatu, ja hiilidioksidipäästöjemme määrä pieneni Suomessa vuosia 2016 ja 2017 vertailtaessa eniten Euroopan Unionin alueella.

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

Kun vielä näihin hienoihin tilastoihin ynnää talouden hyvän vauhdin ja sen parantaman työllisyystilanteemme, voisi otaksua asioiden olevan hyvin?

Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Minua kuitenkin huolettaa nuorisomme ja koulutuksemme nykytila. Mikäli esimerkiksi metalliteollisuutemme halutaan pitää maailman eturivissä, pitää löytyä enemmän rahaa ammattioppilaitoksiemme käyttöön. Opetustasomme pitäminen korkealla tasolla edellyttää myös korkeatasoisia koneita ja laitteita. Niiden pitää olla nykyaikaisia ja vastata kehityksen edellyttämää tasoa. Näin ei valitettavasti asian laita ole jokaisessa oppilaitoksessa. Oppilaitosten uusi tekniikka houkuttelisi osaltaan nuoria metallialalle ja näin oltaisiin rakentamassa suomalaista hyvinvointivaltiota myös tuleville sukupolville. Metallialan ammattilaisista on huutava pula, joten houkuttelukeinoja ala todella kaipaa.

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

PunaMusta Oy, Tampere 2018

ISTÖME

R

I

Painopaikka:

R PÄ

KK

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

YM

Puh. 0207 57 95 95

Sähköposti:

M

ILJ

ÖMÄRK

T

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

15. vsk

Maksimoi aineenpo 88 asteen asetuskul isto man tasojyrsimellä. Taloudellisuutta kahdeksalla teräsärmä llä.

Automaattisen liikenne­ valvontalaitteiston eli uusien ”pelti­poliisien” hankintaan valtiovaltamme päätti käyttää 4,4 miljoonaa euroa. Pelkästään tällä rahamäärällä olisi modernisoitu aika monen oppilaitoksen koneita. Rahaa kyllä on. Kyse onkin valintakysymyksistä. Lämmintä kesämieltä

Petri Kuhlman, päätoimittajaIntiaan Kempin robotisoidun hitsauksen osaamiskeskus K

emppi avaa robotisoidun hitsauksen osaamiskeskuksen Intian Puneen vastatakseen automatisoidun hitsauksen kasvaviin tarpeisiin. Osaamiskeskus tarjoaa kattavia innovatiivisia ratkaisuja ja palveluita integraattoreille ja loppuasiakkaille. Kempin kokeneet hitsausneuvojat auttavat asiakkaiden hitsaussovellusten optimoinnissa ja tarjoavat kokonaisvaltaista hitsauskoulutusta. “Robotisoidun hitsauksen osaamiskeskus auttaa vauhdittamaan kasvuamme Aasiassa, joka on yksi Kempin strategisista fokusalueista. Kempin Intian tytäryhtiö aloitti toimintansa Chennaissa 2011 ja uusi osaamiskeskus on luonnollinen askel markkinoilla, joilla kiihtyvä automatisointi lisää robotisoidun hitsauksen suosiota”, sanoo Kempin toimitusjohtaja Ville Vuori. ”Osaamiskeskuksen avulla syvennämme asiakasymmärrystä ja palvelemme entistä paremmin tärkeää Intian markkina-aluetta. Paikallinen asiantuntijuus on avaintekijä Kempin liiketoiminnassa,” hän jatkaa. Osaamiskeskuksesta löytyy huippuluokan A7 MIG Welder ja KempArc-hitsausratkaisut integroituna tunnettujen robottivalmistajien robotteihin. Vierailijat pääsevät näkemään laitteet tositoimissa ja voivat tarkastella Kempin Wise-prosessien avulla saatavia tehokkuusetuja ja hitsauksen korkeaa laatua käytännössä. Heilla on myös mahdollisuus kokeilla kuinka helppoa ja aikaasäästävää A7 MIG Welder -järjestelmän käyttäminen ainutlaatuisen selainpohjaisen käyttöliittymän avulla on. Kempin robotisoidun hitsauksen osaamiskeskus sijaitsee Kempin Intian tytäryhtiön uusissa tiloissa Punessa. Vastaava osaamiskeskus avattiin Kiinassa Pekingissä joulukuussa 2017.

6

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Kemppi on hitsausalan edelläkävijä. Yritys kehittää älykkäitä laitteita, hitsaustuotannon hallintaohjelmistoja ja näitä tukevia asiantuntijapalveluja niin vaativiin teollisiin sovelluksiin kuin kuluttajantarpeisiin. Kemppi haluaa tarjota ratkaisuja, joilla asiakkaat voivat parantaa hitsaustuotantonsa arvoa merkittävästi. Kempin liikevaihto on yli 110 miljoonaa euroa ja pääkonttori sijaitsee Lahdessa. Yritys työllistää yli 600 hitsauksen asiantuntijaa 13 maassa. Lisäksi partneriverkosto tarjoaa paikallista asiantuntemusta asiakkaiden käyttöön yli 60 maassa.

INFO CEO, Kemppi Oy Ville Vuori tel. +358 400 369 438 ville.vuori@kemppi.com www.kemppi.fi


www.mitutoyo.fi

SURFTEST SJ-SARJA Monipuolinen, laadukas ja käyttäjäystävällinen: Mitutoyon kannettavat SJ-sarjan pinnankarheusmittarit sopivat erinomaisesti tuotanto-olosuhteisiin sekä laboratoriokäyttöön. Mallistosta löytyvät myös liukukengättömät (skidless) mittalaitteet aaltomaisuuden ja primääriprofiilin mittaamiseen.

Ota yhteyttä: 040-355 84 98 info@mitutoyo.fi

5 – 6 | 2018

7


Eskomaticille Nakamura Tomen huippusorvi kolmella työkalurevolverilla Nakamura Tome NTY3-150 on jauhanut vahvasti kuormitettuna Eskomatic Oy:n tuotannosta huhtikuusta asti ja kone on vastannut toimitusjohtaja Pauli Eskolan mukaan erinomaisesti siihen asetettuihin odotuksiin.

Turkulainen Eskomatic Oy on hankkinut lisää tulivoimaa sorvausarsenaaliinsa Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n toimittamalla Nakamura Tome NTY3150 CNC-sorvilla.

-S

aimme uuden Nakamura Tomen tuotantoomme huhtikuussa. Asennus hoitui todella hyvin sovitun aikataulun mukaisesti ja olen muutoinkin erittäin tyytyväinen koneen toimittajan Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n toimintaan. Paitsi myyntihenkilökunta, kaikki Lindbergin toimitusketjun palaset asennushenkilökuntaa myöten on ammattitaitoista sekä yhteistyökykyistä. Esimerkiksi meidän erityistarpeiden ja -toiveiden huomioimiset koneen asennuksen yhteydessä hoituivat moitteetta, kehuu toimitusjohtaja Pauli Eskola. – Kone on vastannut myös teknisesti täysin odotuksiamme. Japanilaista huipputekniikkaa edustava Nakamura Tome on taas yksi tärkeä osapalanen vastaamaan voimakkaasti piristyneeseen asiakaskysyntään, arvioi Eskola.

8

Nakamura Tome tekniikkaa Eskomaticin uusi Nakamura Tome NTY3150 on varustettu kahdella karalla ja kolmella työkalurevolverilla (kaksi yläpuolista ja yksi alapuolinen), joilla kaikilla on vakiona pyörivät työkalut ja Y-akselit. Lisäksi koneessa on sisäänrakennettu kappaleenpoimija ja moderni ohjausjärjestelmä Nakamuran avustavilla toiminnoilla. Japanissa Kanazawassa valmistetun Nakamura-Tome NTY3-150:n kaikilla revolvereilla on pyörivät työkalut 5,5/3,7 kW; 6000 k/min ja Y-akselit kovilla liukujohteilla värinöiden minimoimiseksi. Koneessa on runsaasti työkalupaikkoja: työkaluasemat kiinteille työkaluille 3 x 24 = 72 kpl (puoli-indeksoitavat revolverit) ja työkaluasemat pyöriville työkaluille 3 x 12 = 36 kpl. Eskomaticin Nakamura Tomessa on sisäänrakennettu käsivarsityyppinen kappaleenpoimija hihnakuljettimella. Koneen koneistuskapasiteetti on Ø 225 mm x 685 mm ja tankokapasiteettia löytyy Ø 65 mm asti. Koneessa on NT-SmartX-ohjausjärjestel-

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

mä (Fanuc 31i-B) Nakamuran vakio-ominaisuuksilla: NT Collision Guard (kolarivalvonta 3D-simuloinnilla), NT Nurse 2 (työkaluhallinta ja väännönvalvonta), NT Work Navigator (työkappaleen epäsymmetristen muotojen tunnistus ja paikoitus), NT Airbag (passiivinen kolariturvallisuusjärjestelmä), NT Manual Guide i (keskusteleva ohjelmointi simuloinnilla) ja NT 3D Smart Pro (työstöratojen luominen 3D step -kappalekuvista). Nakamura Tome NTY3-150 CNC-sorvin tukevuutta kuvaa sorvin omamassa 10.000 kg.

INFO Eskomatic Oy toimitusjohtaja Pauli Eskola puh. 040 704 7437 www.eskomatic.fi Nakamura Tome -koneista lisätietoja antaa maahantuoja Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy puh. (014) 443 2100 www.metallintyöstökoneet.fi


Mazakin laserteknologiaratkaisut Yamazaki Mazak on keskittynyt valmistamaan markkinoiden edistyksellisimpiä koneita, joilla voidaan leikata sekä ohuita että paksuja levyjä, muovattuja aihioita, putkia ja avoimia profiileja - kaikkia näitä nopeasti ja erittäin tarkasti. Mittava mallivalikoima - mukaan lukien uudenaikaisinta teknologiaa käyttävä DDL-laser (Direct Diode Laser) - on suunniteltu käytännöllisesti katsoen kaikkia tuotantovaatimuksia varten. Lisätietoa:

www.machinetools.wihuri.fi www.mazakeu.com

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi @wihurimazak


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Jari Rauhamäki / Insinööriliitto viestintäpäällikkö

Sata vuotta on pitkä aika

K

un isänmaa on sadan vuoden ikäinen, monen järjestön 100-vuotisjuhlat osuvat muutaman vuoden tarkkuudella samaan hahloon. Näin on myös akavalaisen Insinööriliiton laita. Noin 70 000 insinöörin ja tekniikan alan ammattilaisen ammattiliitto täyttää ensi vuonna sata vuotta. Juhlavuoden suunnittelu on Insinööriliitossa hyvässä vauhdissa. Pysykää kuulolla ja osallistukaa mahdollisuuksien mukaan juhlavuoden tilaisuuksiin. Insinööriliitto on koulutuspohjainen ammattiliitto. Ei siis ole sattumaa, että suomalainen insinöörikoulutus täytti sata vuotta muutama vuosi sitten. Insinöörikoulutuksen aloittamisesta oli toki puhuttu jo paljon aikaisemmin 1800-luvun puolella. Sen järkevyyttä kuitenkin epäiltiin. Muun muassa teollisuusmies J.V. Snellman kyseli vuonna 1856, mihin insinöörejä voisi käyttää: ”Voisiko tusinakaan heitä tällä hetkellä saada paikkaa, löytää työtä tai ansaita elatuksensa?”

Suomi tarvitsee insinöörejä Kaikki kunnia Snellmanille, mutta seuraavat 150 vuotta osoittivat valtiomiehen olleen epäilyksineen väärässä. He ovat paitsi elättäneet itsensä olleet myös synnyttämässä maahan tuhansia ja taas tuhansia työpaikkoja ja rakentamassa näin suomalaista hyvinvointia. Voidaan sanoa, että Suomi ei olisi Suomi ilman insinöörejä. Yli sadan vuoden ajan maa on tarvinnut suomalaista insinöörikoulutusta ja insinöörejä ja tarvitsee jatkossakin. Insinöörikoulutus käynnistyi yli sata vuotta sitten teollisuuden tarpeista. Paperi- ja kutomateollisuus tarvitsi osaajia, samoin koneenrakennus ja sähkötekniikka. Koulutus alkoi Tampereelta ja opinahjo oli kolmen vuosikymmenen ajan ainoa laatuaan Suomessa, kunnes Helsinki ja Turku saivat omat teknilliset opistonsa vuonna 1943. Insinöörit ovat olleet myös muovaamassa Suomea maatalousyhteiskunnasta eturivin tietoyhteiskun-

10

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

naksi. Koska insinööreillä ja insinöörikoulutuksella on Suomessa ollut tiivis yhteys kulloinkin vallitsevaan elinkeino- ja työelämään, insinöörit ovat vuosikymmenten varrella antaneet oman, tärkeän panoksensa yritysten menestymiseen. Ammattikunta oli mukana maatalouden koneellistamisessa, rakensivat ja kehittivät suomalaista paperi- ja konepajateollisuutta ja niin edelleen. Myöhemmin insinöörikoulutuksella oli merkittävä rooli, kun Suomessa rakennettiin Nokian johdolla modernin tietotekniikan menestystarinaa.

Työelämän muutokset ovat nopeita Sadan vuoden aikana valmistuvien insinöörien määrä on räjähtänyt kasvuun. Kun insinöörikoulutuksen aloittamista seuranneiden 40 vuoden aikana Suomessa valmistui yhteensä noin 1000 insinööriä, nyt maassa on jo yli satatuhatta työikäistä insinööriä. Ja lisää tulee: vuosittain valmistuu noin 5000 uutta insinööriä. Tämä tarkoittaa, että Suomessa työikäisestä väestöstä noin joka kolmaskymmenes on insinööri. Insinöörikoulutuksen määrän kasvu ja työelämän muutokset aiheuttavat pientä huolta ammattikunnan edunvalvojissa. Olemme tulleet tilanteeseen, jossa joudumme Insinööriliitossa J.V. Snellmania mukaillen vakavasti miettimään, riittääkö kaikille valmistuville insinööreille jatkossa työtä ja toimeentuloa? Insinöörien työttömyys on toki ollut laskussa, mutta työelämässä muutokset ovat suuntaan jos toiseenkin nopeita. Siihen on työelämässä kuitenkin syytä varautua, että työuran aikana syntyy tarvetta kouluttautumiselle. Se voi olla tietojen ja taitojen täydentämistä, muuntokoulutusta tai jopa kokonaan uuden ammatin opettelemista. Muutoksessa menestyminen edellyttää, että koulutusjärjestelmiä kehitetään riittävän ketteriksi vastaamaan elinkeinoelämän ja yksilön tarpeita.


OLE DYNAAMINEN!

KIERRETULKIT KAIKILLE KIERREMUODOILLE TAPPITULKIT / RENGASTULKIT Myös harvinaisemmat heti toimitukseen MYÖS ASETUS RENK A AT

TAPPITULKKISARJA 21-OSAINEN M2–M30–6H HINTA 490 e alv 0% KIERREJYRSIMET JA KIERTEIDENSORVAUSTYÖKALUT

TEHOKKAAT JA NOPEAT RADAT OVAT TÄÄLLÄ - MASTERCAMIN DYNAAMISEN LIIKKEEN TEKNOLOGIA

www.vargus.com

Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi Puh. 045 891 5810 • info@xalaxion.fi • www.xalaxion.fi

Energiatehokkaat kompressorit Taajuusmuuttajaohjatut (VSD) ruuvikompressorit ovat kompressoriteknologian uusi standardi. • VSD-teknologia vähentää energiankulutusta keskimäärin 50 % verrattuna tyhjäkäynti- ja ulospuhalluskompressoreihin. • Ei turhaa tyhjäkäyntiä, ulospuhalluksia tai painehäviöitä käytön aikana. • Poistaa käynnistyksessä tarvittavan virtapiikin aiheuttamat lisäkustannukset.

www.atlascopco.fi |

kompressori.fi@fi.atlascopco.com


Pohjoismaiden suurimmat turvallisuusalan ja riskienhallinnan messut 2018 Työhyvinvoinnin ammattilaisten kohtauspaikka: Työhyvinvointi ja Työterveyspäivät kimpassa Työhyvinvointi-messut yhdessä Työterveyspäivien kanssa tarjoavat työhyvinvoinnin ammattilaisille monipuolisen kattauksen ajankohtaisasiaa. Esimerkiksi messuilla Suomen Työterveyshoitajaliiton seminaarissa teemoina ovat muun muassa työsuojeluorganisaation vastuuhenkilöiden merkitys ja vastuut, pienten yritysten työterveys ja -turvallisuus ja psykososiaalisen riskin arviointi sekä työn väkivallan uhkan arviointi. Työterveyspäivät sisältää monipuolisten asiantuntijaseminaarien lisäksi alan näyttelyn.

Työturvallisuus keskiössä myös sisälogistiikassa – Samaan aikaan toteutetaan Logistiikkamessut

Syyskuussa järjestettävä turvallisuusalan ykköstapahtuma kokoaa saman katon alle Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen tuhansittain alan ammattilaisia, vapaaehtoistoimijoita sekä tulevaisuuden osaajia verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Kokonaisuuteen kuuluvat EuroSafety-, Turvallisuus- ja Työhyvinvointi-messut sekä kaksipäiväiset Logistiikka-messut ja toista kertaa Tampereella toteutettavat Työterveyspäivät. Luvassa on toiminnallista nähtävää ja koettavaa, kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja sekä alan palvelu- ja tuoteuutuuksien esittelyjä.

Sisälogistiikan ja materiaalinkäsittelyn ammattilaiset kokoontuvat Logistiikka-messuille 12.–13.9.2018 Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Suomen merkittävin alan messutapahtuma esittelee sisälogistiikkaa ja materiaalinkäsittelyä sekä logistiikkaja varastointipalveluja. – Logistiikka-messujen sisällön lisäksi sisälogistiikan ammattilaisille, jotka vastaavat usein organisaationsa työturvallisuudesta ja -hyvinvoinnista, Turvallisuus-, EuroSafety- ja Työhyvinvointi-messut tarjoavat paljon kiinnostavaa nähtävää. Messuilla pääsee jututtamaan satoja asiantuntijoita, jotka esittelevät monipuolisesti turvallisuustuotteita aina henkilönsuojamista ensiaputarvikkeisiin, summaa projektipäällikkö Veli-Pekka Rouvali.

INFO LISÄTIEDOT: www.turvallisuusalatampereella.fi Some: #TurvallisuusalaTampere2018, #EuroSafety, #Turvallisuus, #Työhyvinvointi, #ttpaivat, #Logistiikka

T

apahtuman ohjelmassa on lukuisia koulutuksia, seminaareja sekä tietoiskuja ja työnäytöksiä toiminnallista osastoilla tapahtuvaa actionia unohtamatta. Suomen Palopäällystöliitto järjestää messuilla esimerkiksi Sosiaali- ja terveysalan turvallisuusfoorumin, jossa käsitellään toimialan turvallisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä Suomessa ensimmäistä kertaa toteutettavan tieliikennepelastamisen Road Rescue 2018 -koulutustapahtuman työnäytöksineen. − Suomalaisia pelastustoiminnan osaajia on aikaisemmin osallistunut kansain12

välisiin tieliikennepelastamisen koulutustapahtumiin. Nyt tapahtuma järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Koulutustapahtuma koostuu alustuksista ja käytännön harjoituksista. Tavoitteena on esitellä työturvallisuuteen liittyviä riskejä ja uuden autoteknologian mukanaan tuomia haasteita pelastajille. Harjoitukseen kuuluu myös potilaan turvallinen siirtäminen pois ajoneuvosta. Messuyleisön on mahdollista seurata harjoituksia, kertoo koulutuspäällikkö Pasi Uurasmaa Suomen Palopäällystöliitosta.

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Twitter: @TampereenMessut, @ttpaivat / Facebook: facebook.com/ tampereenmessut, facebook.com/ tyoterveyslaitos Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi Veli-Pekka Rouvali, projektipäällikkö puh. 050 516 4005, @VelluRouvali1 Meri Mattila, tiedottaja puh. 0400 914 877 @MeriTMattila Tanja Järvensivu tapahtuma- ja viestintäpäällikkö puh. 050 536 8133, @TanjaJarvensivu


WORLD’S #1 COLLABORATIVE ROBOT. SOON CELEBRATING #25000 COBOTS SOLD.

Lucky winner will get special gold* edition cobot free of charge.

We invented the first collaborative robot in 2008. Today, we are market leaders with the world’s largest installed base of cobots. We are just about to ship our collaborative robot #25000 in a unique anniversary gold edition. Check your shipment, you might have struck gold. *Painted in gold color (not metal)

GO FOR THE COBOT #25000 AT UNIVERSAL-ROBOTS.COM/ONE

Etteplan laajentaa Kiinassa ja avaa uuden toimiston E

tteplan Oyj laajentaa toimintaansa Kiinassa edelleen ja avaa kuudennen toimiston Kiinaan. Toimiston avaaminen Qingdaoon, Shandongin maankuntaan liittyy merkittävän kiinalaisen valtio-omisteisen yhtiön kanssa solmittuun kauppaan. Sopimuksen mukaan kiinalaisyhtiö ostaa ­Etteplanilta teknisen dokumentoinnin palveluja. Teollisten koneiden ja laitteiden suunnittelupalveluita, sulautettujen järjestelmien ja IoT:n (esineiden internet) sekä teknisen dokumentoinnin ratkaisuja tarjoa­ va Etteplan toimii viidessä eri kaupungissa Kiinassa. Toimistot sijaitsevat Pekingissä, Shanghaissa, Kunshanissa, Suzhoussa ja Xiánissa ja niissä on yhteensä yli 300 työntekijää.

Kiinan valtion viisivuotissuunnitelman mukaisesti kiinalaiset yhtiöt pyrkivät aiempaa vahvemmin globaaleille markkinoille. Kiinassa työvoiman hinta on kallistunut ja samaan aikaan kiinalaiset yhtiöt ovat muuttamassa toimintatapaansa, minkä johdosta ne ovat alkaneet ostaa asiantuntijapalveluita. Tämä tarkoittaa palvelumarkkinan avautumista ja automatisaatiota sekä tuotannon syklisyyttä puskuroivien ulkoistus- ja palvelumallien kysynnänkasvua. ”Etteplanin palvelutarjonta osuu hyvin Kiinan palvelumarkkinan avautumiseen ja se tukee kiinalaisten yhtiöiden kansainvälistymiskehitystä. Kiinassa yritykset alkavat yhä vahvemmin keskittyä ydinliiketoimintaansa ja ostaa asiantuntijapalveluita. Mark-

Etteplan Oyj:n palvelut kattavat teollisuuden laite- ja laitossuunnittelun, sulautettujen järjestelmien ja IoT:n (esineiden internet) sekä teknisen dokumentoinnin ratkaisut. Yrityksen asiak­kaita ovat maailman johtavat valmistavan teollisuuden yritykset. Etteplanin palvelut parantavat asiakkaiden tuotteiden ja suunnitteluprosessien kilpailukykyä tuotteen koko elinkaaren ajan. Etteplanin innovatiivisen suunnittelukyvyn tuloksia on nähtävissä lukuisissa teollisuuden ratkaisuissa ja arjen tuotteissa. Vuonna 2017 Etteplanin liikevaihto oli noin 215 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on yli 2 800 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Alankomaissa, Saksassa, Puolassa ja Kiinassa. Etteplan on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä tunnuksella ETTE.

kinan potentiaali on valtava ja tämä tarkoittaa merkittäviä mahdollisuuksia Etteplanin kaltaiselle, suunnittelupalveluja tarjoavalle asiantuntijaorganisaatiolle. Etteplan on toiminut Kiinassa vuodesta 2004 lähtien ja aiomme investoida markkinaan myös jatkossa”, Etteplan Oyj:n toimitusjohtaja Juha Näkki kertoo.

INFO Etteplan Oyj Juha Näkki toimitusjohtaja puh. 010 307 2077 Outi Torniainen viestintä- ja markkinointijohtaja puh. 010 307 3302 www.etteplan.com

5 – 6 | 2018

13


Prima Power julkisti uuden sukupolven 3D-lasertyöstökeskuksensa Torinossa Laser Next -perheen uusin ja kookkain yksilö on numeroltaan 2141. Sen monipuolisuus, mittasuhteet ja työstöarvot ovat Prima Powerin mukaan uusi tavoite muille markkinoilla toimiville valmistajille.

Prima Powerin ajatus laserleikkauskoneiden seuraavasta sukupolvesta suurille kappaleille on saatu fyysiseen muotoon Laser Next -sarjan kookkaimman mallin, 2141:n kehittämisen myötä. Prima Power mainitsee uutuuden asettavan vertailukohdan koko alan tuotteille markkinasegmentissään työstöalueen, tuottavuuden ja tarkkuuden osalta. Koneen muunneltavuus antaa mahdollisuuden monipuoliseen teknologioiden hyödyntämiseen.

P

rima Power on vuosien varrella vienyt asioita eteenpäin varsin sopivan mittaisilla, mutta tehokkailla harppauksilla. Tämänkertainen harppaus 2D/3D-laserkoneiden kohdalla tuo markkinoille monipuoli-

sen koneen, jonka turvallisuusratkaisut ovat myös pitkälle harkittuja. Nopeat ja yksinkertaiset toimenpiteet luovat monia mahdollisuuksia koneen monipuoliseen ja tuotantotehokkaaseen käyttöön.

Kaikki valmista julkistuksen alla. Italialainen huomaavaisuus korostui kaikissa yksityiskohdissa.

Tarkkuus ja tuottavuus Koneen työstöalue ylittää selvästi markkinoiden vertailuarvot, mutta kone on silti pienempi ulkomitoiltaan. Työstöalueella on tilavuutta 8,8 m3, kun vertailuarvo on 6 m3. Vastaavasti lattiapinta-alaa kone vie vain 35 m3, kun vertailuarvoksi tulee 42 m3. Laitteen tarkkuuden varmistaa integroitu mittajärjestelmä, joka kolmen pisteen mittauksella tarkistaa työstökappaleen asennon ja säätää työstöarvot sen mukaisesti. Oikein säädetty työstö antaa aina parhaan mahdollisen lopputuloksen ja tarkkuuden. Koneen työstöalue voidaan jakaa kahteen osaan liikuteltavalla väliseinällä, joka mahdollistaa työstökoneen käyttäjän liikkumisen koneen sisällä, vaikka laserleikkaus on käynnissä toisella puolella.

Nopeat liikkeet ja monipuolisuus Väliseinällä jaettuun tilaan saadaan tarpeen mukaan pöydät tai telineet 2D- tai 3D-työstöön tai vaikka laserhitsausjigit. Kun työstö seinän toisella puolella tulee valmiiksi, jatkuu työ toisella puolella alle kuudessa sekunnissa uuden kappaleen kanssa. Nopeat siirtymiset onnistuvat älykkäiden väliseinän ja sisäkaton liikkuvien elementtien ansiosta. Sen lisäksi, että alue saadaan käyttöön ko-

Jatkuu sivulla 16. 14

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Sales Engineer - Indexable Tools METAL WORKING INDUSTRY – FINLAND KYOCERA UNIMERCO produce and sell cutting tools, measuring tools and tools for Fastening. Our quality products and consultancy optimize the production of our customers and thereby reduces their costs. KYOCERA UNIMERCO Tooling OY is already successfully operating in Finland providing tool solutions to the wood and furniture industry. We are now looking for the pioneer sales engineer, who can maintain and develop our distribution network in Finland and assist our distributors with technical and sales support to end users in the metal working industry. Your focus will be Kyocera manufactured indexable tools. Technical Sales Engineer As a technical Sales Engineer you will have the opportunity to use your knowledge of the customer’s finished parts and machining processes to develop the sales area and growing profitable business from existing and new accounts in Finland, identifying and targeting new business opportunities for KYOCERA UNIMERCO tooling solutions, by offering an extensive range of tools from KYOCERA based on Carbide, Ceramic, Cermet, PCD, CBN etc. You will report to the Sales Manager in Finland and be supported by our product specialists and Tech Centre in Germany as well. You will on a daily basis work primarily on your own, managing your own working day and appointments, maintaining regular contacts with customers, preparing quotes and efficiently resolving tooling application queries. You will furthermore have the support of our internal customer service team, who share your enthusiasm for the KYOCERA brand and excellent customer service. Skills, Experience, Attitude You will have a history of working within the cutting tool industry with a solid background in technical sales managing a successful sales territory. It will be an advantage to have experience from the industry either from a sales position or alternatively from a position in a manufacturing company where you have acquired technical experience and have the drive and personality to make a move into a sales position.

We expect you to demonstrate excellent negotiation abilities and commercial awareness with the enthusiasm to strive for better results and achieve new sales. As a person, you are self-motivated with strong communication skills. You will have the full sales and market responsibility within your own sales territory and must be able to create lasting relationships with distributors and within purchasing, production and management departments of the end users. Ability to interpret sales reports and spreadsheets, a reasonably high level of English language skills as well as possessing a full driving license are all essential requirements of the role. Your place of living is not important, but you will visit customers all over Finland, and some travel activities will also be required in connection with education and sales meetings in Finland and abroad. Upon arrival, you will receive comprehensive education in the full product range and you will obtain additional education in selected products on a running basis during your employment. If you are ready for a demanding role with a fast-growing company, have a positive outlook and a good attitude - then apply for the job. For more information Should you have any questions or would like more information about the position, please do not hesitate to contact National Sales Manager Jukka Hara at phone +358 447776071 or email: juh@kyocera-unimerco.com Read more about the products and the company on www.kyocera-unimerco.com. We look forward to hear from you and receive your application and CV in English soonest possible via our website www.kyocera-unimerco.fi We have no application deadline for this position but will process applications on a regular basis and invite for interviews.

w w w. k y o c e r a - u n i m e r c o . f i

© KYOCERA UNIMERCO 05.18 012_1911_FI

Quality products with expert solutions


le poistaa ja uusi asettaa paikoilleen joko manuaalisesti tai robotilla.

Laserhitsaus luo monipuolisuutta

Työstön liikkeet ja muunneltavuus ovat uuden koneen valtteja.

konaisena tai jaettua kahteen rinnakkaiseen sektoriin, voidaan koneeseen asentaa kääntyvä jigipöytä. Työstön ollessa käynnissä koneen sisäpuolella, voidaan edellinen kappa-

Alle 15 minuutissa 2D/ 3D-laserleikkauskoneesta 3D-laserhitsauskoneeksi muutettava työstöpää kertoo Prima Powerin käytännönläheisestä innovaatiokyvystä. Laserleikkauksen kaverina laserhitsaus on erinomainen lisäarvon tuoja monella eri teollisuuden alalla. Sen lisäksi, että laserhitsaus on äärimmäisen nopeaa ja tarkkaa, se antaa esimerkiksi autoteollisuudelle mahdollisuuksia valmistaa kevyempiä ja mittatarkempia kappaleita sekä rakenteita nopeasti ja tuottavasti. Kotelomaisia rakenteita saadaan aikaiseksi ilman normaalista hitsauksesta ja lämpötilanmuutoksista aiheutuvia mittaepätarkkuuksia. Kaikki valmistusvaiheet vaikuttavat aina loppukokoonpanoon, oli tuote mikä tahansa.

Laser Next 2141 numeroina Kyseessä on monitoimikone, jonka sisään mahtuu periaatteessa vaikka henkilöauto. Koneen työstöliikkeet ovat X = 4140 mm, Y = 2100 mm ja Z = 1020 mm. Työstöpään liikkeet akseleittain A = 360° jatkuvana, B = ± 135° ja C = ± 12 mm. Liikenopeudet (ja kiihtyvyydet) X, Y ja Z = 120 m/min (1 G), A ja B = 540° /s (9.5 kierr. / s2) ja C = 50 m/ min (4 G). VDI/DGQ 3441 -standardin mukaiset, koko työiskun pituudelta mitatut työstötarkkuudet ovat X, Y ja Z = 0,03 mm sekä A ja B = 0,005°. Varustelemattoman koneen maksimimitat: pituus 4650 mm, leveys 7400 mm ja korkeus 4450 mm. Kone painaa 22 tonnia ja se voidaan varustaa joko 3 kW:n tai 4 kW:n kuidulla.

Jatkuvaa tuotekehitystä ja innovointia Prima Power kertoo investoivansa 5–6 % tuloksestaan tuotekehitykseen. Noin 15 % ­Prima Powerin omasta henkilöstöstä työskentelee R&D:n parissa varmistaen jatkuvan kehityksen. Yritys osallistuu aktiivisesti kansainvälisiin tuotekehitysprojekteihin, joissa se toimii myös asiantuntijan roolissa. Esimerkiksi laserlähteiden kehitys ja ainetta lisäävät teknologiat ovat tällä hetkellä tärkeitä osa-alueita. Ainesta lisäävien teknologioiden mahdollisuudet ovat Prima Powerin mukaan tärkeässä osassa tulevaisuuden työstöteknologioiden muutoksessa.

Erilaiset konfiguraatiot antavat teollisuuden toimijoille varsin vapaat kädet löytää tuotteilleen tehokkain mahdollinen kokoonpano, joka on nopeasti muutettavissa toiseksi, tuotannon vaatimusten mukaan.

INFO Prima Power www.primapower.com

16

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Kilpailukykyä robotiikalla Lähes minkä tahansa teollisen prosessin tehokkuutta voi parantaa robottien avulla – ei vain sellaisen tuotannon, missä volyymit ovat korkeat tai työ kuormittavaa.

Varmista kilpailukykysi piensarjatuotannon robotisoinnilla • • • •

Sarjakoot yksi tai enemmän Automaattinen asetusten vaihto Prosessin aikainen mittaus Lyhyt takaisinmaksuaika miehittämättömällä tuotannolla • HMI-käyttöliittymä

Meillä on kokemus sadoista asiakkaan kilpailukykyä kasvattaneista robottiratkaisuista. Soita! Robotiikan myyntipäällikkö Simo Kiviniemi / 050 384 3028 www.mtcflextek.fi


Stauff laajentaa valmistuskapasiteettejaan Werdohlissa Investointi tehokkaisiin pyöröpöytäkoneisiin

maltaan 6,2 miljoonan euron investointia. Suhdanteesta johtuen yritys kirjaa huomattavaa kasvua kaikissa kymmenessä tuoteryhmässään, suurin kasvu odotusten mukaisesti Stauff Connectilla. Liitinvalik oima on suunUudella pyöröpöytäkoneella Stauff reagoi vuonna 2015 markkinoille niteltu halkaituodun oman putkiliitinvalikoimansa ”Stauff Connectin” suureen kysyntään. sijaltaan 6– 42 mm:n mettauff on ottanut yrityksen päätoimipairisten putkien kassa Werdohlissa käyttöön pyöröpöy- liitoksiin ja liitäntöihin standardien DIN täkoneen, jolla voidaan valmistaa vuosittain 2353 ja ISO 8434-1 -mukaisesti. noin 1,5 miljoonaa kulma-, T-kierreliitosta ja Pyöröpöytäkoneiden yksilöllisesti ohristikappaletta takoaihioiden pohjalta. jelmoitavan CNC-ohjauksen, aihioiden täyNäin hydraulijohtojen kaikkien kompo- sautomaattisen kiinnityksen ja helpon työsnenttien kokonaistarjoaja reagoi vuonna töasemille pääsyn sekä lyhyiden varuste2015 Saksan markkinoille tuotuun, yrityksen luaikojen ja nopean työkalunvaihdon anomaan putkiliitinohjelmaan ”Stauff Connect” siosta tuotantoprosessit voidaan optimoikohdistuvaan suureen kysyntään. Tankoma- da ja tuotteiden vakaa korkea laatu taata. Literiaalista suoraliitosten valmistamiseen tar- säksi Werdohlin sijaintipaikassa käytettäviskoitettu, tuotantomäärältään kaksi kertaa sä on pienten ja keskikokoisten sarjojen sesuurempi toinen pyöröpöytäkone otetaan kä asiakaskohtaisten versioiden lyhytaikaisalustavasti käyttöön huhtikuussa. ta valmistusta varten erittäin moderneja ”Näiden tehokkaiden laitteistojen avul- työstökeskuksia. la lisäämme tänä vuonna valmistuskapasiteettiamme 10 miljoonasta 15 miljoonaan Kaikkien johtokomponenttien osaan ja takaamme asiakkaillemme myös lisääntyvä kysyntä parhaillaan jatkuvasti lisääntyvä kysyntä ”Olemme valmistautuneet edelleen kasvahuomioon ottaen entistä paremman saata- vaan kysyntään ajoissa kaikissa vaiheissa, vuuden”, selittää toimitusjohtajana Stauffil- jotka takaavat asiakkaillemme lyhyet toimila muun muassa lastuavasta valmistukses- tusajat”, sanoo Oberbossel. Johdonmukaita vastaava Ralf Oberbossel kokonaissum- sesti tuotantokapasiteetin lisääntyminen

S

kulkee käsi kädessä varastoalan ja logistiikan laajenemisen myötä. Kuluneena vuonna Neuenraden automatisoidussa logistiikkakeskuksessa, Werdohlin tuotantolaitoksen välittömässä läheisyydessä, säiliöpaikkojen määrää lisättiin yli 55 000 paikkaan, kuormalavapaikkojen yli 10 500 paikkaan. Neuenradessa sijaitsee myös yksi yrityksen kokeneista galvanointipalvelujen tarjoajista. Näin komponenttien pinnoittamiseen laadukkaalla sinkki/nikkeli-pinnoitteella sekä niiden sitä seuraavaan asennukseen on taatusti lyhyet matkat ja nopea toimitus. Stauff-yhtymä otti vuonna 2015 haltuunsa Voswinkel GmbH:n ja siitä lähtien se on yksi pikaliitinten ja letkuarmatuurien johtavista valmistajista. Jo vuoden 2017 lopulla investointiin Voswinkel-tuotteiden tuotantoon ja vanhempia monikara-automaatteja vaihdettiin siirtokoneeseen. Myös tässä otetaan tämän vuoden kuluessa toinen kone käyttöön. Jörg Deutz, Stauff-konsernin CEO: ”Tällä hetkellä markkinat vahvistavat strategiamme tarjota yhdessä Voswinkel-tuotteiden kanssa kaikki hydraulisten johtojen komponentit yhdestä lähteestä. Myös kansainvälisessä kilpailussa saavutamme vain muutamia vuosia Stauff Connectin markkinoille tuonnin ja Voswinkelin haltuunoton jälkeen yhden etummaisista sijoista kaikki tuotteet itse kehittävien ja valmistavien kokonaistarjoajien joukossa.” Myynnin ja logistiikan yhdistämisen jälkeen tammikuussa 2018 kummankin yrityksen asiakkaat voivat ostaa kaikki tuotteet Walter Stauffenberg GmbH & Co. KG:n kautta yhdestä lähteestä.

INFO www.stauff.com

ALIKO-modernisointituotteet särmäystyökaluihin

Takaamme laadun ja kulutuskestävyyden! Työkalut läpikarkaistua 42CrMo4-terästä. YLÄTYÖKALUT • Yksi runko ja useita vaihdettavia kärkiä eri kärjensäteellä • Suora tai joutsenkaula • Palasarjana tai kokomittaisena

ALATYÖKALUT • Yksi- tai moniaukkoinen • Rullat v-aukon kulmissa (optio)

RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT • Asiakkaan toiveiden mukaan • Työkalun kiinnitys ja pituus tarpeeseen sopivasti

Offi -Re

ALIKO -Suomalaista levyntyöstökoneosaamista vuodesta 1978. 18

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

trof

cial

it 2

018

-

Aliko Oy Ltd Yrittäjänkulma 5 33710 Tampere huolto@aliko.fi www.aliko.fi p. 020 728 0370


Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing Clamp modules Stop modules Riser blocks Side guides

Hydraulic Clamping

Sales: www.ok-vise.com/distributors

Yksi järjestelmä – se riittää Lemonsoft on joustava kokonaisratkaisu, jolla pystyt hoitamaan yrityksesi koko toiminnanohjauksen. - Toimitusketjun hallinta - Yrityksen sisälogistiikan ohjaus - Tuotannon ohjaaminen - Talous- ja henkilöstöhallinto - Sähköiset yhteydet

w w w. l e m o n s o f t . f i

www.ok-vise.com


Ermaksan-levykoneet varmistamassa Pansion Peltinurkan laatua män Naantalissa toimivan yrityksen tuotantomenetelmiin kuuluvat myös hitsaukset sekä pienimuotoisesti putkityöt ja yritys tähtää aina parhaaseen laatuun sekä toimitusvarmuuteen. Näiden kriteereiden täyttä­miseksi yritys vaihtoi kertarysäyksellä tuotantonsa ydinkoneet Ermaksan HVR 3100x6 CNC -levyleikkuriin sekä Ermaksan PowerBend Falcon 3100x175 -särmäyskoneeseen.

Laivateollisuuden erikoisosia

– Uudet Ermaksanimme ovat osoittautuneet hyviksi koneiksi, eikä konemyyjänkään kanssa ole vielä ajauduttu riitoihin, naurahtaa toimitusjohtaja Peter Österberg (oik.) koneen Pansion Peltinurkalle myyneen Machinery Oy:n Sami Vornasen vieressä. Kone saapui yrityksen tuotantoon heti Konepaja 2018 -messujen jälkeen, jossa se oli Machineryn osastolla esillä.

Pansion Peltinurkka uusi kertaheitolla tuotantonsa ydinkoneet Ermaksan-levyleikkurilla ja -särmäyspuristimella. Erityisesti yrittäjä Peter Österberg arvostaa uusien koneiden mukanaan tuomaa laadunvarmistusta.

P

ansion Peltinurkka on 21 vuoden ajan toiminut alihankintayrityksenä valmistaen vaativia ohutlevyosia ja osakokoon-

panoja, erikoisalanaan ohutlevyn lävistys- muovaus ja taivutus, myös hienosädeplasmaosat leikattuna ja särmättynä. Tä-

Pansion Peltinurkka toimii omissa reilun 1000 m2:n toimitiloissaan, josta yrityksen omassa käytössä on noin 500 m2. Näissä tiloissa yritys on erikoistunut palvelemaan lähinnä laivateollisuuden ohutlevytarpeita. – Toki erittäin laajaan asiakaskuntaamme mahtuu asiakkaita muiltakin toimialoilta, mutta valtaosa valmistamistamme osista ja osakokoonpanoista päätyy laivoihin, kertoo Österberg. – Pääsääntöisesti käsittelemme tuotannossamme alle 6 mm ainevahvuuksia ja yleisimmät materiaalit ovat alumiinia ja kirkasta. Teemme lähinnä asiakkaidemme tarvitsemia vaativia erikoisosia, joiden sarjakoot ovat yleisimmin 1–3 kpl. 100 kappaleen erä on meille jo suursarja. Erikoisosat ovat monesti melko vaativia valmistaa ja ne vaativat usein meiltä myös suunnittelua. Näihin haasteisiin meillä on vuosikymmenten kokemus ja tämän takia pystymme vastaamaan monimuotoistenkin kappaleiden toteutukseen nopealla aikavasteella.

Ermaksaneilla laatua ja nopeutta Ydinkoneina Pansion Peltinurkalla ovat levyleikkuri ja särmäyspuristin, joten niiden toiminnan pitää olla luotettavaa ja niiden tuottama jälki laadukasta. – Parikymmentä vuotta vanhat levykoneemme olivat tulleet tiensä päähän ja niistä loppui puhti. Tuotantomme kuormitus on melko aaltomaista ja meidän pitää pystyä reagoimaan nopeasti

Pansion Peltinurkka laittoi uusien levykoneidensa myötä myös layoutin uusiksi, jolloin kuorma-auto mahtuu ajamaan vaivattomasti sisään koneiden viereen lastausta ja purkua varten. 20

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


TUOTTAVUUTTA TUOTANTOON

Etsitkö ratkaisua tuotannon automatisointiin robottien avulla? Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi.

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan! 1.800 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

YASKAWA Finland Oy info.fi@yaskawa.eu.com 040 3000 600 www.yaskawa.fi

asiakkaiden tarpeisiin, mm. laivojen korjausremontit vaativat erittäin nopeat toimitusajat. Kun uudet Ermaksanit saapuivat maaliskuussa tuotantoomme, parani tuotantonopeus niiden myötä välittömästi. Saavutamme niiden ansiosta myös vaadittavat mittatarkkuudet ja laatutason vaivattomammin. Kun tehdään laadukkaita tuotteita, pitää myös koneiden olla hyviä, arvioi Österberg. – Kun vanha kone on loppu, se on loppu. Aihioita meni vanhojen levykoneidemme tuottaman riittämättömän laadun takia roskiin, jolloin pilalle menneen materiaalin lisäksi meni työaikaa hukkaan. Ermaksaneilla pääsimme näistä huolista eroon. Ermaksan HVR 3100x6 CNC -levyleikkurin kaikki toiminnot tapahtuvat ohjelmallisesti. – Uusi leikkuri on huomattavasti nopeampi verrattuna vanhaan. Myös sen tuottama mittatarkkuus on parempi. Ermaksan myös helpottaa työntekoa, kun siinä on levynkannattimet koneen takana, sanoo Österberg.

INFO Pansion Peltinurkka Oy Peter Österberg toimitusjohtaja puh. 040 595 9990 www.peltinurkka.com

Ermaksan PowerBend Falcon 3100x175 -särmäyskone yltää nimensä mukaisesti 175 tonnin puristustehoon, jonka ansiosta s = 6 mm ja l = 3100 mm levy taipuu koneella vaivattomasti. Falcon-mallin myötä Ermaksaniin tulee mukana turvalaitteet vakiona: edessä laser ja takana valoverho. Vakiona koneessa on myös R-liike eli takavasteen ylös-alas-liike sekä myös Y1-, Y2- ja X-liike. Falconiin kuuluu niin ikään parempi takavastetekniikka, jolloin takavasteesta pystyy valitsemaan 4 eri pistettä.

on nyt hyvä. – Tämä vuosi on jatkunut viime vuoden tapaan varsin vilkkaana ja nyt pystymme uusien Ermaksan-levykoneiden ansiosta vastaamaan kilpailuun entistä paremmin, näkee Österberg.

Hyvä tilanne Alihankkijana Pansion Peltinurkka on muiden toimijoiden tapaan riippuvainen yleisen talouden heilahteluista ja päämiestensä tilauskannasta. Hiljaisiakin aikoja yrityksen historiasta löytyy, mutta Österbergin mukaan työtilanne

Monipuolisesta Gekasta on muodostunut tärkeä palanen Pansion Peltinurkan tuotantokoneistoa. – Gekasta on tullut oikeastaan riippuvaiseksi. Erikoisosien valmistuksessa on paljon haasteita, joiden ratkaisemiseksi pystymme Gekan monipuolisia ominaisuuksia usein hyödyntämään, kertoo Österberg. 5 – 6 | 2018

21


Jungheinrich WMS on vuoden 2018 paras teollisuusohjelmisto laarisen rakenteen ja moniulotteisen konfiguraatioperiaatteen ansiosta Jungheinrich WMS mukautuu joustavasti varaston muutoksiin. Kun liiketoiminta kasvaa, Jungheinrichin ohjelmisto kasvaa vaivatta sen mukana. Monipuolisten rajapintojen ansiosta tiedonsiirto kaikkien tavanomaisten isäntä- ja tuotannonohjausjärjestelmien kanssa on helppoa ja luotettavaa. Periaatteena on, että Jungheinrich WMS mukautuu asiakkaan tarpeisiin eikä päinvastoin. Eteenpäin yhteensopivaan Jungheinrich WMS:ään on aina saatavana korjaus- ja versiopäivityksiä. Jungheinrich takaa, että asiakkaat voivat aina siirtyä käyttämään viimeisintä ohjelmistoversiota.

Jungheinrich WMS:n tekninen myyntijohtaja Sabine Manrique, Jungheinrichin järjestelmä­ ratkaisujen tuotepäällikkö Christiane Pilz ja Potsdamin yliopiston tietojärjestelmätieteen­ ­(erikoisalana prosessit ja järjestelmät) professori Prof. Dr. Norbert Gronau.

• Erityisen suuri asiakashyöty sai ­raadilta kiitosta • Yksinkertainen ja varmatoiminen • Helppo tiedonsiirto tavallisten isäntä- ja ERP-järjestelmien kanssa

S

aksalaisen Potsdamin yliopiston teollisuus 4.0:aan erikoistunut tutkimus- ja kehityskeskus valitsi Jungheinrichin Warehouse Management Systemin (WMS) vuoden 2018 parhaaksi teollisuusohjelmistoksi. Tiedemaailman ja logistiikkateollisuuden edustajista koostunut raati nimesi Jungheinrichin varastonhallintaohjelmiston parhaaksi 30:n logistiikka-kategorioissa ehdolla olleen järjestelmän joukosta. Jungheinrich WMS vakuutti raadin jäsenet ennen kaikkea asiakkaille tuomallaan merkittävällä hyödyllä ja helpolla yhdistettävyydellään aiempiin ohjelmistoratkaisuihin. ”Digitalisaatio ja verkottuminen ovat avainasemassa logistiikkaprosessien tehostamisessa”, Jungheinrichin varastonhallintaratkaisuista vastaava johtaja Markus Skof sanoo. ”Jungheinrich on sekä logistiikkajärjestelmien valmistaja että ohjelmistotalo. Jungheinrich WMS -varastonhallintajärjestelmä tuo asiakkaidemme ulottuville digitalisoidun varaston ’4.0-version’. Kaikki yritykset maailmanlaajuisista jäteistä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin voivat verkottaa sen avulla prosessinsa tuottavasti ja hallita niitä täydellisesti. Tämä edistää nii22

den kannattavuutta ja elinkelpoisuutta pitkälle tulevaisuuteen. Ratkaisumme ovat kuitenkin aina yksilöllisiä ja kunkin varaston erityistarpeisiin sovitettuja, olipa varasto sitten manuaalinen tai osittain tai täysin automatisoitu. Jungheinrich WMS on edistyksellinen alusta, jota kehitetään jatkuvasti edelleen. Sen yhteensopivuus eteenpäin on aina taattu, ja se kasvaa markkinavaatimusten mukana. Modulaarisen ratkaisun voi toteuttaa täysin yksilöllisten vaatimusten mukaisesti, ja yhtä joustavasti se mukautuu myös tuleviin muutoksiin. Meille etusijalla on aina, että asiakkaalla on käytettävissään tehokkaasti ja luotettavasti toimiva ohjelmisto. Sitä on voitava oppia nopeasti käyttämään, ja käytön on oltava helppoa. Sen vuoksi Jungheinrich WMS:llä voi toteuttaa monimutkaisen järjestelmän, joka on samalla kuitenkin yksinkertainen.”

Jungheinrich yrityksenä Vuonna 1953 perustettu saksalainen Jungheinrich on maailman johtavia sisälogistiikan alan ratkaisutoimittajia. Jungheinrichilla on kattava valikoima trukkeja, logistiikkajärjestelmiä ja palveluja, ja yritys tarjoaa asiakkailleen räätälöityjä ratkaisuja teollisuus 4.0:n haasteista selviämiseen. Hampurissa pääkonttoriaan pitävällä konsernilla on maayhtiöt 39 maassa ja kumppanien kautta hoidettava edustus yli 80 muussa maassa eri puolilla maailmaa. Jungheinrichin palveluksessa on kaikkiaan yli 16 000 henkilöä, ja konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli 3,1 miljardia euroa. Jungheinrichin osake on mukana saksalaisessa MDAX-indeksissä.

Jungheinrich WMS:n ominaisuuksia Jungheinrich Warehouse Management System hallitsee, ohjaa ja optimoi yrityksen varaston koko materiaalivirtaa ja varmistaa prosessien kestävyyden ja tehokkuuden alalla kuin alalla. Jungheinrichin ohjelmisto- ja logistiikka-asiantuntijat ovat kehittäneet varastonhallintaohjelmistoa jo yli 20 vuotta ja pitäneet sen aina sisälogistiikan uusimpien suuntausten tasalla. Modu-

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO www.jungheinrich.fi


Vaativat levy- ja hitsaustyöt Laivanrakennus – Konepajat – Offshore

Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi www.ablemans.fi | (02) 439 6500

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN!

Uusia turvallisuuden osaajia prosessiteollisuuteen Prosessiteollisuudessa työskennellään vaarallisten aineiden ja monimutkaisten prosessien parissa, usein vaikeissa olosuhteissa. Työntekijöiltä vaaditaankin erinomaista turvallisuusosaamista. NuPro-hankkeessa etsitään uusia ratkaisuja nuorten ammattilaisten osaamisen kehittämiseen.

A

mmatillinen koulutus on parhaillaan uudistumassa. Muutoksen tueksi tarvitaan uusia, turvallisuusosaamisen varmistamiseen tähtääviä toimintamalleja prosessiteollisuuden työpaikoille. – Ammatillisen koulutuksen reformin myötä ammattiin opiskelu on siirtymässä yhä enemmän työpaikoille. Toimintamalleja opiskelijoiden uudenlaiseen ohjaukseen ei kuitenkaan ole riittävästi tarjolla, kertoo tutkijatohtori Sari Tappura Tampereen teknilliseltä yliopistolta (TTY). TTY:n teollisuustalouden ja tietojohtamisen laboratoriossa on alkanut NuPro-tutkimushanke, jonka tavoitteena on edistää nuorten työntekijöiden valmiuksia työskennellä turvallisesti prosessiteollisuudessa. Tutkijat etsivät turvallisuuden edistämistä tukevia ratkaisuja uusien prosessiteollisuuden ammattilaisten työelämävalmiuksien, turvallisuusosaamisen ja ohjaustoiminnan kehittämiseen. – Turvallisuusosaamisen kehittäminen on työpaikkojen, oppilaitosten ja opiskelijoiden yhteinen asia. Hankkeen aikana päästään pohtimaan hyviä käytäntöjä opiskelijoiden ohjaukseen ja yhteistyön kehittämiseen yhdessä eri osapuolten kanssa, hankkeen projektipäällikkönä toimiva Tappura sanoo.

NuPro-hankkeen aikana tutkijat pääsevät seuraamaan, miten turvallisuusosaamista käytännössä edistetään työpaikoilla ja oppilaitoksissa sekä millaisia kehittämistarpeita näissä nousee esiin. Tämä yrityksiin ja oppilaitoksiin jalkautuminen mahdollistuu monipuolisen kumppaniverkoston avulla. Hankkeen verkostossa on mukana seitsemän prosessiteollisuuden yritystä. – Turvallisuusosaaminen on olennainen osa työntekijöidemme ammattitaitoa. Haluammekin aktiivisesti edistää nuorten työntekijöiden turvallisuusosaamisen kehittymistä yhteistyössä oppilaitosten kanssa, Boliden Harjavalta Oy:n henkilöstön kehittämispäällikkö Eeva Lindgren sanoo. Yhteisten käytäntöjen luomiseksi hankkeeseen mukana on myös viisi yhteistyöoppilaitosta. – Prosessiteollisuudessa on fysikaalisten riskien ohella kemiallisia riskejä, joita on tärkeä hallita opetuksessa. Haluamme lisätä turvallisuutta niin, että kaikki toimijatasot ovat mukana, kertoo prosessialan koulutuspäällikkö Ari Holsti Tredusta. Hankkeen lopputuloksena julkaistaan elinikäistä oppimista ja turvallisuusosaamisen kehittämistä sekä yritysten ja oppilaitosten yhteistyön edistämistä tukeva ratkaisuvalikoima. Tulokset ovat julkisesti saatavilla hankkeen päättyessä lokakuussa 2019. Hankkeen etenemisestä tiedotetaan kuitenkin jo hankkeen aikana, joten maistiaisia hankkeen tuottamista ratkaisuista tarjoillaan jo tämän vuoden puolella. – Laajan verkoston ansiosta hankkeen tulokset saadaan tehokkaasti käyttöön, Sari Tappura kertoo. Hankkeen etenemistä voi seurata TTY:n Turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun

tutkimusryhmän verkkosivuilla ja hanketta rahoittavan Työsuojelurahaston sivuilla (hankeno 117303).

NuPro-hanke • Kesto 2/2018–10/2019 • Koordinointivastuu TTY, turvallisuuden johtamisen ja suunnittelun tutkimusryhmä (CSME) • Verkostossa seitsemän prosessi­ teollisuuden yritystä: Boliden Harjavalta, CP Kelco Oy, Finex Oy, Freeport Cobalt Oy, Kiilto Family Oy, Neste Oyj ja Nornickel Harjavalta. • Yhteistyöoppilaitoksina KeskiPohjan­maan koulutusyhtymä Kpedu, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä EKAMI, Pohjoisen Keski-Suomen ammatti­ opisto Poke, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Länsi­ rannikon Koulutus Oy WinNova. • Hankkeen verkostoon kuuluvat myös AMKE ry, Ammattiliitto Pro, Kemianteollisuus ry, Opetushallitus, STM, Teollisuusliitto, Tukes ja Työturvallisuuskeskus. • Hanketta rahoittavat Työsuojelu­ rahasto, TTY ja kumppaniyritykset

INFO Hankkeesta antaa lisätietoja Sari Tappura, TkT projektipäällikkö puh. 040 849 0365 sari.tappura@tut.fi

5 – 6 | 2018

23


Amak Oy:n neliöt tehokäyttöön DMG Morilla

– Vaakakarainen DMG Morin NHX 4000 -koneistuskeskuksemme on varustettu 7:llä paletilla ja kun makasiini on pystyssä, kone vie lattiapinta-alaa mahdollisimman vähän 240 työkalulla. Tekninen johtaja Mika Parkkonen nostaa esiin myös DMG Morin on riittävät tehot ja kierrokset sekä alumiini- että HST-materiaalien työstöön.

Amakin operaattorit mieltyneet DMG Morin CELOS-käyttöliittymään.

Amak Oy on terästänyt tuotantoaan vaakakaraisella DMG Morin NHX 4000 -koneistuskeskuksella, joka on varustettu 7:llä paletilla ja 240 työkalun makasiinilla. Kompaktin kokonsa ja tiettyjen osien kohdalla tapahtuneen jopa 50 % ajansäästön ansiosta DMG Morin vaatima pieni lattiapinta-ala on todellisessa tehokäytössä.

nina Amak Oy tekee asiakkailleen myös valmiiksi kokoonpantuja osakokonaisuuksia, joihin kuuluvat myös yrityksen laajan verkoston kautta toteutettavat levy- ja hitsaustyöt pintakäsittelyineen.

A

Laaja asiakaskunta

mak Oy on vaativaan alihankintakoneistukseen erikoistunut yritys. Tämän Helsingin Malmilla toimivan yrityksen konekanta koostuu pääsääntöisesti CNC-sorveista ja -jyrsimistä. Konekanta on ajanmukai-

nen ja monipuolinen soveltuen niin yksittäiskappaleiden kuin isompienkin sarjojen valmistukseen. Toimintansa monipuolisuutta yritys tehostaa edelleen laajentaen toimintaansa myös toisella noin 600 m2:n yksiköllä, johon sijoitetaan sorvit. Malmin 1250 m2:n toimitiloissa tuotanto keskittyy jyrsinkoneiden ympärille. Amakin koneistusmateriaalivalikoimaan kuuluu alumiiniseoksia, haponkestävää- ja ruostumatonta terästä, muoveja sekä messinkiä. Näiden lisäksi yritys työstää erilaisia erikoisteräksiä, esimerkiksi tulenkestäviä teräksiä, titaania ja hastelloyta. Nykyaikaisena yhteistyökumppaDMG Morin karat ovat Amak Oy:llä tehokkaassa käytössä ja parhaimmillaan HST-kappaleissa yritys on saavuttanut 50 % ajansäästön.

24

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Amak Oy:n tekeminen sai alkunsa postituskoneiden valmistuksella. Tämä toiminta kulki tiensä päähän 1980-luvulla. – Pikkuhiljaa 1980-luvulla aloimme keskittyä enemmän koneistukseen, jolloin saimme tuotantoomme myös ensimmäiset CNC-koneemme. 1980-luvun lopussa luovuimme kokonaan levytyökoneista. Alihankintakoneistamoksi muuttuessamme meillä oli selkeä suunnitelma rakentaa laaja-alainen, eri sektoreista muodostuva asiakaskunta. Laaja asiakaskuntamme onkin pitänyt meidät mukavasti työssä kiinni yleisen talouden heilahteluidenkin aikana, kertoo tekninen johtaja Mika Parkkonen. Parkkosen näkemyksen painoarvoa nostaa miehen pitkä kokemus alalta ja Amak Oy:ssä, jossa hän on työskennellyt jo neljännesvuosisadan ajan. Kotimaan lisäksi Amakilla on myös suoraa vientiä mm. Viroon, Ruotsiin, Puolaan, Sloveniaan, Unkariin ja joku vuosi taaksepäin myös Kiinaan. – Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä. Kasvua tulemme saavuttamaan huhtikuussa päättyneellä tilikaudella noin 15 % ja saavutamme ennätysliikevaihtomme noin 3 M€ ja vauhti tuntuu jatkuvan samansuuntaisena, iloitsee Parkkonen.


Aktiivisuutta investointirintamalla Yli 50-vuotias Amak toimii nyt jo kolmannessa polvessa Teemu ja Santtu Vaistilan jatkaessa perheyrityksen menestystarinaa. Viime aikoina Amak on varsin aktiivisesti uudistanut tuotantokoneistoaan – viimeisen viiden vuoden aikana laitteistoa on uusittu kuudella uudella työstökoneella. – Meillä on modernit koneet ja asiantuntevat työntekijät. Nämä asiat yhdistettynä asiakaslähtöiseen toimintaan, jossa annamme asiakkaillemme valmistusteknillisiä mahdollisuuksia heidän tuotteidensa tuotekehitykseen, ovat toimintamme teräsjalkoja, kertoo Parkkonen.

Paletit tehokkaassa käytössä Amakin viimeisin investointi vaakakarainen DMG Morin NHX 4000 -koneistuskeskus on varustettu paletinvaihtajalla ja 240-paikkaisella työkalumakasiinilla. – Saimme koneen täysin sovitun aikataulun mukaan tuotantoon ja niin ikään koulutus sujui DMG Morin osalta hyvin, muistelee Parkkonen. – NHX4000 on varustettu 7:llä paletilla ja koska makasiini on pystyssä, kone vie lattiapinta-alaa kilpailijoitaan vähemmän. Tämä oli yksi teknisistä asioista, jonka takia valitsimme DMG Morin uudeksi vaakakaraiseksi koneeksemme. Muita mainitsemisen arvoisia asioita on mm. se, että koneessa on riittävästi tehoa ja kierroksia sekä alumiiniettä HST-materiaalien työstöön. Totta kai myös hinta on yksi tärkeä tekijä, mutta nimenomaan teknisiltä ominaisuuksiltaan DMG ­Mori erosi kuudesta muusta puntaroimastamme vaihtoehdosta edukseen, arvioi Parkkonen. – Meillä on DMG Morin paletit tehokkaassa käytössä, sillä koneessa on neljässä paletissa kerralla 48 alumiinikoteloa työstettävänä. NHX:llä näitä koteloita työstettäessä kara pyörii ahkerasti käyttösuhteen ollessa 98 %. Vastaava luku oli ennen 65 %. Viikkotasolla olemme yltäneet NHX:llä 17 h/vrk karan pyörimiseen ja parhaimmillaan HST-kappaleissa olemme saavuttaneet 50 % ajansäästön. – Karojen korkea käyttöaste on meillä tärkeää. Tämän vuoksi meillä on sorvipuolella käytössä miehittämättömän ajon seurantajärjestelmä IGU-Systems, jolla koneistajamme näkevät päivystysluonteisesti älypuhelimillaan mikä on kulloinkin oman koneen tilanne. Järjestelmän avulla voimme seurata myös mm. jokaisen koneen käyttöastetta eri vuorojen välillä, kertoo Parkkonen.

CELOS miellyttää DMG NHX 4000 -koneistuskeskusta ohjataan CELOS-käyttöliittymällä. – CELOS-käyttöliittymän taustalla voi olla mikä tahansa ohjaus. On taustalla Fanuc, Mitsubishi tms., CELOS-käyttöliittymän ansiosta se on käyttäjälle aina saman näköinen. CELOS on selkeä ja helppokäyttöinen. Siinä on osioita, joiden ansiosta tietyt toiminnot ovat ns. oikoteitä pitkin helpommin toteutettavissa. Operaattorimme ovat kaiken kaikkiaan CELOS-käyttöliittymään tyytyväisiä, sanoo Parkkonen.

Uusia mahdollisuuksia Amak Oy ei Parkkosen mukaan ole aggressiivisesti hakemassa uutta asiakaskuntaa, mutta uusia potentiaalisia tuotantoon sopivia asiakkaita aina kartoitetaan. – DMG Mori toi monipuolisena, tarkkana ja tehokkaana koneena lisää ulottuvuuksia tuotantoomme, jonka ansiosta voimme tarjota uudentyyppisiä töitä nykyisille asiakkaillemme ja pystymme myös kartoittamaan uusia asiakkuuksia. DMG ­Morin ansiosta olemme jo pystyneet tekemään töitä, jotka eivät olisi olleet aikaisemmalla kalustollamme järkevää toteuttaa, sanoo ­Parkkonen.

INFO Amak Oy Mika Parkkonen tekninen johtaja puh. 040 502 4852 www.amak.fi

DMG-työstökoneista: DMG Mori Finland Lauri Erkkola puh. 050 566 8779, https://fi.dmgmori.com

PKY Travel® on mukana Suomalaisen Työn Liiton ja Avainlippuyritysten Onhan siinä Avainlippu -kampanjassa -K

ampanjan myötä haluamme muistuttaa kotimaisen työn merkityksestä palvelumme taustalla. Lähdimme mukaan kampanjaan, koska pidämme tärkeänä korostaa suomalaisuutta yrityksemme palvelussa. Yrityksellemme tämä merkitsee sitä, että jäsenet tietävät verkostoon liittyessään, että yritys verkoston takana on 100 %:sti suomalainen. Palvelullemme PKY Travel® matkailu- ja palveluverkosto on myönnetty Avainlippu osoituksena Suomessa tuotetusta ja Suomessa työllistävästä palvelusta 6.2.2018, toimitusjohtaja Petri Makkonen kommentoi. Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkki voidaan myöntää palvelulle, joka on tuotettu Suomessa. Lisäksi suomalaisten kustannusten osuus palvelun omakustannusarvosta, eli kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki palveluun kohdistuvat kustannukset. Palvelu-Avainlippua hakevalla yrityksellä on myös oltava merkittävä kotimainen omistusosuus, Suomessa toimiva johto ja yrityksen pääkonttorin tulee sijaita Suomessa. – Tutkimustulokset kertovat, että suomalaiset haluavat tehdä arvopohjaisia valintoja. Tämä usein unohtuu ostopäätöshetkellä. Kampanjan avulla pysäytämme asiakkaan ostopäätöksen äärelle. Opetamme tarkastamaan ostotilanteessa, onko tuotteessa tai palvelussa Avainlippu. Näin autamme asiakkaita tekemään omien arvojensa mukaisia valintoja, kertoo kampanjan projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta. Avainlippu-merkki tunnetaan varsin hyvin. Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan 79 prosenttia suomalaisista kuluttajista tuntee Avainlipun erittäin hyvin tai melko hyvin. Tunnettuus yrityspäättäjien keskuudessa on 92 prosenttia. Suomalaisista suurin osa (71 %) on myös sitä mieltä, että Avainlippu vaikuttaa ostopäätöksiin positiivisesti. Kampanja tulee pitämään sisällään muun muassa tv-filmejä, radiomainontaa, tutkimusta, viestintää sekä tapahtumia, kuten Suomen suurimmat avoimet ovet Tervetuloa meille -viikolla syksyllä. Onhan siinä Avainlippu -kampanja on Suomalaisen Työn Liiton ja Avainlippu-yritysten yhteinen kolmivuotinen kampanja. Kampanjan tehtävänä on lisätä Avainlippu-alkuperämerkin tunnettuutta ja vaikutusta ostopäätöksiin.

INFO Suomalaisen Työn Liitto Petri Makkonen, toimitusjohtaja puh. 0400 550 944, petri@pkytravel.fi Merja Mantila, projektipäällikkö puh. 050 330 3640, merja.mantila@suomalainentyo.fi www.avainlippu.fi www.pktravel.fi

5 – 6 | 2018

25


Kreon-mittakone- ja 3D-skanneriuutuudet

Stuttgartissa pidettyjen Control 2018 -messujen aikana 24.–27.4. Kreon esitteli 3D-mittausratkaisujen monipuolisuutta ja joustavuutta. Kreonilla on valmius integroitua erilaisten laitteiden kanssa ja olla osa manuaalista tai automaattista laaduntarkkailuprosessia.

Robotoitu tarkistus: CMR (Coordinate Measuring Robot) – enää ei tarvita laserseurainta seuraamaan robottia

K

reon esitteli messuilla Zephyr II Blue -skannerin uudessa koordinaattimittausrobotissa. CMR-ratkaisussa (Coordinate Measuring Robot) mittausrobottia voidaan käyttää automaattiseen online-kontrolliin ilman laserseurainta. CMR on helppo ratkaisu asettaa, käyttää ja huoltaa. Kustannukset vähenevät, kun ei tarvitse investoida optiseen tai laserseurainjärjestelmään ja samalla ohitetaan seurainten tekniset rajoitukset kuten varjoalueet. Robottiratkaisu on kehitetty yhteistyössä Kreon Technologies, Metrologic Group ja Stäubli Roboticsin kanssa. Esittelylaitteistossa oli Kreon Zephyr II Blue, jota liikutti TX60 Stäubli -robotti ja tätä taas ohjasi Metrolog X4 Robot -ohjelmisto.

Track Ace: nopea ratkaisu isojen kappaleiden skannaavaan tarkistukseen Miten yhdistetään mittausvarren tarkkuus ja laserseuraimen pitkä ulottuvuus, jotta saataisiin nopeasti skannattua ja tarkistettua isoja kappaleita? Track Ace, uusi ratkaisu Kreonilta yhdistää nämä kahden 3D-mittausteknologian pääedut ACE-mittausvartensa ympärille. Track Ace liikkuu vapaasti ympäri huonetta ilman mitään rajoituksia ja laser tracker seuraa sitä 160 metrin halkaisijalla. Tracker yhdistää varren eri paikat yhteiseen referenssiin, josta rakennetaan mitatut kappaleet.

Tämä ratkaisu soveltuu erityisen hyvin kulkuneuvojen osien tarkistukseen. Kappaleissa ei tarvitse käyttää targetteja eikä pukkihyppelyä. Kreon Skyline Wide -skanneri 200 mm pitkällä laseriviivalla on täydellinen lisä ACE-mittausvarren kanssa haluttaessa nopeaa isojen alueiden skannausta.

3D-skannerit koordinaattimittauskoneisiin: täysi pakettiratkaisu Kreon näytti messuilla kaksi toimivaa koordinaattimittauskonejärjestelmää sekä Polyworks- että Metrolog-ohjelmistoilla: Kreon Zephyr II Blue -skanneri ja Polyworks yhdessä MORA CMM ja Pantecc-ohjaimen kanssa sekä Kreon Zephyr II Blue -skanneri ja Metrolog yhdessä EROWA CMM ja Metrolog-ohjaimen kanssa.

Eyes Wide Open – uusi SkyLine 3D -skanneriperhe Skyline-skannereista voi valita tarkoitukseen sopivimman. Kaikki ovat tarkkoja, mutta Eyes on tarkin 9 µm tarkkuudella ja 25 µm resoluutiolla. Skyline-skannerit ovat nopeita, mutta Wide on nopein 200 mm pitkällä laserviivalla ja 600 000 pistettä/sekunti poimintavauhdilla. Skyline-skannerit ovat edullisia, mutta Open on taloudellisin vaihtoehto.

INFO Rensi Oy vesa.siren@rensi.fi www.rensi.fi

26

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


www.fennosteel.com

Hetkinen

ja leikkaan putkosen Uudella 3D-putkilaserilla pystymme leikkaamaan mm. pyöreää, kulmikasta ja ovaalia putkea. Viisteleikkaamiseen kehitetyssä leikkuupäässä on mukana patentoitu Active Scan -laitteisto, joka takaa, että reikien sijainti aihiossa on aina kohdallaan. Laserilla leikkaamme halkaisijaltaan jopa 240 mm putkia.

Kaiken lisäksi olemme ripeitä ja joustavia oman teräsputkivalmistuksen ansiosta. Paras ominaisuus on se, että tarjoamme Sinulle korkealaatuista palvelua entistä kustannus­ tehokkaammin. Soita ja kysy lisää: 0500 768 631 / Juha Leppänen

Adige LT8.10

FennoSteel Oy • Fennokatu 1, 39700 Parkano • Puh. 03 441 00 • www.fennosteel.com TERÄSPUTKET • PUTKILASER • SAHAUSPALVELU JA MUUT JATKOJALOSTUKSET


Honeywell lanseraa uuden verkkopohjaisen kaasunilmaisimen, joka tarjoaa turvallisuutta teollisuustoimintoihin sekä helpon käyttöönoton, huollon ja raportoinnin Uusi Sensepoint XRL -ilmaisin on sertifioitu räjähdysvaarallisille sovelluksille ja sen asennus, kalibrointi, huolto sekä raportointi suoritetaan nopeasti ja yksinkertaisesti älypuhelimella

H

oneywell (NYSE: HON) julkisti uuden verkkopohjaisen kaasunilmaisimen, joka on suunniteltu turvaamaan teollisuuden toimintoja ja tekemään käyttöönoton, huollon ja vaatimustenmukaisuuden edellyttämän raportoinnin nopeammaksi ja helpommaksi Bluetooth®-yhteyttä hyödyntämällä. Uusi kiinteä Sensepoint XRL -kaasunilmaisin valvoo määritettyjä teollisuustoiminnan haitallisia kaasuja, kuten hiilimonoksidia tai metaania. Toisin kuin muissa kaasunilmaisimissa, Sensepoint XRL:ssä on Bluetooth-ominaisuudet, joten se voidaan ottaa käyttöön ja huoltaa etäyhteydellä älypuhelinsovellusta käyttäen. “Kiinteän kaasunilmaisimen käyttöönotto, huolto ja vaatimustenmukainen raportointi on yleensä aikaa vievää ja edellyttää tikapuiden tai hissien käyttöä, paljon henkilökuntaa ja jopa väliaikaisia laitteistojen tai tuotannon käyttökatkoksia,” kertoi kaasunilmaisinryhmän tuotepäällikkö Duncan Gooch Honeywell Industrial Safetystä, joka on johtava teollisuuden turvallisuustuotteiden toimittaja aina kaasunilmaisimista henkilösuojaimiin. “Uusien Bluetooth-ominaisuuksien ansiosta yksi ainoa työntekijä voi suorittaa useita tehtäviä nopeasti – käyttöönotosta huoltoon ja raportointiin – vaarallisilla alueilla pysymällä kuitenkin turvassa maan tasalla.” Kun laite yhdistetään Honeywelliltä saatavissa olevaan, sisäisesti turvalliseen älypuhelimeen, yksittäinen työntekijä voi suo-

rittaa monet tavalliset huoltotoimet, kuten määrittämisen, käyttöönoton ja kalibroinnin langattomasti jopa 10 metrin etäisyydeltä. Sensepoint XRL:n ja sovelluksen avulla voi myös luoda turvallisuus- ja ympäristövaatimusten mukaiset järjestelmäraportit nopeasti. Sensepoint XRL on sertifioitu räjähdysvaarallisille sovelluksille ja sitä voi hyödyntää jätevesien käsittelyssä, yleishyödyllisten palveluiden sekä energian tuotannossa, laboratorioissa ja loppuvaiheen öljyn sekä kaasun käsittelyssä, kuten myös sovelluksissa aina laboratorioista kattilahuoneisiin ja huoltoasemista varastoihin. Ilmaisin seuraa yhden valitun kaasun haitallisia pitoisuuksia. Valittavissa on 23 myrkyllistä ja palavaa kaasua mukaan lukien metaani, hiilimonoksidi ja rikkivety. Sen kotelointiluokka on IP 66 ja sen metallikotelo kestää kovaa käyttöä, kuten vesipesuja letkulla. Sensepoint XRL kuuluu Honeywellin toukokuussa julkaistuun verkkopohjaisten kaasunilmaisinten valikoimaan, joka sisältää myös kaupallisiin ja kevyen teollisuuden sovelluksiin tarkoitetun Sensepoint XCL:n. Honeywellin kaasunilmaisimet ovat osa yrityksen laajaa teollisuuden turvallisuustuotteiden ja -ratkaisujen valikoimaa, johon kuuluu työntekijöitä päästä varpaisiin suojaavia välineitä aina kypäristä saappaisiin, kuulonsuojaukseen, turvavaljaisiin, hengityssuojaimiin, sähköturvallisuustuot-

teisiin, pelastustyöntekijöiden suojavaatetukseen sekä suojalaseihin, suojakäsineisiin ja suojajalkineisiin. Honeywell (www.honeywell.com) on Fortune 100 -yritys, joka toimittaa maailmanlaajuisesti erikoisratkaisuja, kuten ilmailu- ja autoalan tuotteita ja palveluja, rakennusten, kotien ja teollisuuden valvontateknologioita sekä suorituskykyisiä materiaaleja. Teknologiat auttavat lentokoneita, autoja, koteja ja rakennuksia, tuotantolaitoksia, toimitusketjuja ja työntekijöitä olemaan entistä paremmin yhteydessä toisiinsa tehden maailmasta fiksumman, turvallisemman ja kestävämmän kehityksen mukaisen. Lisätietoja Honeywellista ja yhtiön tuotteista on osoitteessa www.honeywell.com/ newsroom. Honeywell Safety and Productivity Solutions (SPS) tarjoaa tuotteita, ohjelmistoja ja yhdistettyjä ratkaisuja, jotka parantavat tuottavuutta, työpaikan turvallisuutta ja asiakkaiden suorituskykyä kaikkialla maailmassa. Yritys pitää tämän lupauksen toimittamalla alan johtavia mobiililaitteita, ohjelmistoja, pilviteknologioita ja automaattisia ratkaisuja sekä markkinoiden laajimman valikoiman henkilökohtaisia suojavarusteita, kaasumittausteknologioita sekä asiakkaiden tarpeisiin suunniteltuja antureita, kytkimiä ja ohjaimia. Honeywell valmistaa ja myy myös monenlaisia työjalkineita, leikkiin ja ulkoiluun liittyviä varusteita mukaan lukien XtraTufTM- ja Muck BootTM -merkin jalkineet.

INFO Lisätietoja Honeywell Industrial Safety -yhtiöstä, sen tuotteista ja palveluista on osoitteessa www.honeywellsafety.com

28

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Nachreinerilta uusia työkaluja Palvelumme kattaa joustavasti metalliteollisuuden tarpeet yhdestä varaosasta koko tehtaan koneistukseen.

N

achreiner Werkzeuge Gmbh on Etelä-Saksassa Balingenissa toimiva työkalujen valmistaja. Vuodesta 1980 lähtien toiminut Nachreiner valmistaa kierretapit, kierrejyrsimet, kierreleuat, täyskovametalliporanterät (tasapääporanterät, porakalvaimet), täyskovametallivarsijyrsimet, sahajyrsimet, tulkit ja pikateräs ja täyskovametallikalvaimet.

Uusi kierretappi Nachreiner Werkzeuge Gmbh on kehittänyt usean vuoden ajan kierretappia, joka nostaa lastut hyvin ylös jopa 3xd syvistä kierteistä. Kierretapissa on kevennetty takapäästö, se on valmistettu pulveripikateräksestä ja on ticn-pinnoitettu. Kierretappi soveltuu kaikille teräksille aina 1400 n/nm asti, ruostumattolle ja haponkestävälle teräkselle sekä myös valuille ja alumiinille.

Uutta: Hintatakuulupaus Maahantuomme monijakelukanavia käyttävien tai niihin siirtyneiden päämiestemme, kuten Durman, koneet vähintään samaan hintaan kuin muut toimijat. Lisäksi tarjoamme paikallista FredBest- asiakaspalvelua ja tukea vuosikymmenten osaamisella yhdistettynä FredCarehuolto-ohjelman etuihin, kuten alhaisemmat tuntiveloitushinnat sekä -10 % alennus alkuperäisistä tehdasvaraosista.

Durman Smart kuitulaser

Uusi varsijyrsin dynaamiseen jyrsintään Nachreiner on kehittänyt 6-leikkuisen Trochoidal-jyrsimen, jolla voi käyttää suurempia syöttöarvoja kuin perinteisissä 5-leikkuisissa Trochoidal-jyrsimissä. Jyrsimessä on lastunkatkaisu-urat hiottu. Varsijyrsimiä on saatavana 6 mm–20 mm ja kolmea eri pituutta. Jyrsimet ovat saatavana myös nurkkapyörityksellä. Toimitusaika on 1–2 työpäivää tilauksesta.

Markkinoiden edullisin aito kuitulaser vaihtoleikkuupöydälla, jossa IPG:n resonaattori, Precitecin leikkuupää ja Siemensin ohjaus. Saatavilla 0,5, 1, 2 tai 3 kW versioina.

Durman mittaava särmäri

INFO Xalaxion Oy Sampsa Manner, puh. 045 891 5810 www.nachreiner-werkzeuge.de

Hinta-laatu suhteeltaan parhaat Durman särmärit voidaan varustaa myös kulmanmittauslaitteistolla, joka varmistaa tasalaadun taivutuksessa myös tandemratkaisuissa.

www.fredko.com 5 – 6 | 2018

29


VTT 3D-tulosti älykkään metalliosan: mahdollistaa kehitysaskeleen kohti tekoälyä

Anturoitu ja johdotettu 3D-tulostettu akseli. Kuva: Antti Vaajoki, VTT

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittää tulevaisuuden valmistuskonsepteja ja onnistui 3D-tulostamaan älykkään akselin. Uutta on erityisesti koko prosessin hallintaketju: 3D-tulostus, sensoriteknologia, langaton datansiirto ja kunnonvalvonta samassa kokonaisuudessa. Uudet valmistusmenetelmät mahdollistavat yrityksille uudet liiketoimintamallit ja kilpailuedun kohti tekoälyä.

V

almistustekniikan digitaalinen vallankumous on materiaalia lisäävä valmistus eli kappaleiden 3D-tulostus digitaalisten mallien pohjalta. Tämä mahdollistaa osien räätälöinnin sekä nopean ja tarpeen mukaisen valmistuksen. Alan teknologiakehityksen kovinta kilpajuoksua käydään parhaillaan älykkäistä ratkaisuista. Tutkimukseen ja kehitykseen panostetaan nyt laajasti, mutta harva on onnistunut kehittämään toimivan kokonaisuuden, jossa anturit ovat toiminnallisena osana 3D-tulostettua metallirakennetta.

VTT:n tekemä proof of concept -demo osoitti, että 3D-tulostettuihin metalliosiin voidaan jo valmistusvaiheessa lisätä erilaisia älykkäitä tunnisteita tai antureita, joiden avulla seurataan koneiden tai laitteiden toimintaa ja kuntoa tai todennetaan osien aitous. ”Teimme onnistuneen älykkään komponentin demon, jossa selvitimme potentiaalisia teknologioita. Upotimme valmistusvaiheessa kiihtyvyysanturin ja tarvittavat johdotukset vierintälaakerin 3D-tulostetulle metalliakselille. Lisäksi laakeriin asennettiin langattoman tiedonsiirron mahdollistava elektroniikka. Pystyimme osoittamaan akselin, mittausteknologian ja datansiirron luotettavuuden laakeritestipenkissä. Erityisesti tarkan datan nopea kerääminen ja käyttömahdollisuudet lisääntyvät nyt merkittävästi, kun tieto siirtyy komponentista suoraan pilveen langattomasti. Tämä mahdollistaa seuraavan, ison kehitysaskeleen tekoälyn suuntaan”, kertoo tiimipäällikkö Pasi Puukko. Menetelmä antaa perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna suunnittelijalle huomattavasti suuremmat vapausasteet. Laitteesta, johon on asennettu esimerkiksi kulumista mittaava anturi, saadaan ajantasaista tietoa, jonka perustella tarvittava huolto voi käynnistyä automaattisesti ilman tuotantokatkoksia. Kehitetyn menetelmän sovellusmahdollisuudet ovat laajat: teollisuuden koneiden valmistuksesta energia-, kaivos- ja kuljetusteollisuuteen. Upotettu anturointi soveltuu erityisesti vaativiin käyttöolosuhteisiin, koska anturit ja johdotukset ovat suojassa komponentin sisällä ja ylimääräiset johdotukset rakenteiden pinnalla eivät häiritse normaalia toimintaa. Yritykset ovat tervetulleita mukaan kehittämään älykkäitä komponentteja VTT:n kanssa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on yksi Euroopan johtavista tutkimus- ja teknologiaorganisaatioista. VTT tuottaa teknologiseen ja tieteelliseen osaamiseensa pohjautuvia innovaatiopalveluja asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. VTT käyttää vuosittain 4 000 000 tuntia aivovoimaa uusien älykkäiden teknologioiden, kilpailukykyä tehostavien ratkaisujen sekä innovatiivisten palvelujen tuottamiseen.

INFO VTT Pasi Puukko tiimipäällikkö puh. 040 525 1684 Pasi.Puukko@vtt.fi

Pyörivä akseli testipenkissä, etualalla langattoman tiedonsiirron mahdollistava elektroniikka. Kuva: Jari Halme, VTT 30

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Lue lisää: www.vtt.fi Twitter @VTTFinland Facebook LinkedIn YouTube ja Instagram

Kuvat ja videot löydät VTT:n kuvapankista.


Täydellinen valikoima kiinnittimiä

Esiasetuslaitteet kaikkiin tarpeisiin

Suuri valikoima pyöriviä Tja kiinteitä työkalupitimiä sorveille

Tarkkuusvoimaistukat

Nollapistekiinnitin ratkaisut

Johtavat merkit mittaukseen

Partnerisi työkaluissa ja mittauksessa www.ravema.fi


Index-Traub Avoimien Ovien Päivien teema:

”Digitalisaatio – uudet mahdollisuudet”

Tehdashalli oli laitettu siistiin Open House -kuntoon. Kaikki koneet olivat myös työstövalmiina.

Index-Traub järjesti Avoimien Ovien Päivät 24.–27.4. tehtaillaan keväisessä Reichenbachissa Stuttgartin lähellä. Paikalla kävi n. 1400 vierailijaa yli 350 yrityksestä. Ulkomaalaisia vieraita oli yli 90 yrityksestä ja 15 maasta. Avointen Ovien Päivillä tunnelma oli hyvin positiivinen: Euroopassa on vahva vire jatkunut. Hybriditeknologia lisää entisestään työstökoneinvestointeja erityisesti autoteollisuudessa.

I

ndex-Traubin esittelytiloissa oli kaikkiaan esillä 20 työstökonetta, joista 12 kpl Indexin ja 8 Traubin puolelta. Kaikki koneet oli varustettu työstövalmiudella, jotta asiakas näki koneen aidossa ympäristössä ja olosuhteissa. Index ja Traub panostavat vahvasti omaan komponenttivalmistukseen ja tärkeimmät komponentit suunnitellaan, valmistetaan ja kokoonpannaan itse. Uusien työstökoneiden lisäksi päivien aikana pääsi tutustumaan Index Traubin omiin työkalupitimien kattavaan valikoimaan sekä erillisiin työstösovelluksiin, jota

oli toteutettu demo-osien valmistuksessa. Lisäksi paikalla oli Index-Traubin yhteistyökumppanien osastoja, jotka liittyvät läheisesti konepajatoimintaan. Työstökoneiden ohjauspuoli kehittyy koko ajan kovalla nopeudella ja koneiden laskentaprosessorien tehot paranevat jatkuvasti. Tästä hyvänä esimerkkinä oli Indexin puolelta 19 tuuman kosketusnäytöllä varustettu iXpanel®, johon voidaan valita asiakkaalle sopivia erilaisia optioita, kuten Virtual Machine, jolla asia­ kas voi esimerkiksi suorittaa työstötapahtuman simuloinnin ennen varsinaista työstöä. Tällöin voidaan varmistua muun muassa siitä, ettei kolareita tapahdu työstön aikana. Traubin uudessa ohjauksessa on 19” kosketusnäyttö ja iXpanel myös vakiona.

Monipuolisuutta ja uusia ominaisuuksia Traubilta TNL20-pitkäsorvaus/-CNC-sorvi esiteltiin päivien aikana, joka edelleen herättää runsaasti kiinnostusta. TNL20 voidaan varustaa 9 tai 11 akselilla. Lisäksi joustavuutta tuotantoon tuo mahdollisuus liittää koneeseen kompakti robottisolu, joka on asennettu koneen etuosaan. Se voidaan siirtää sivuun,

Indexin puolelta suurin kiinnostus kohdistui Index MS22-L -monikarasorviin, joka on varustettu pitkäsorvausmahdollisuudella. 32

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


kun tarvitaan pääsy työstötilaan. Mekaanisesti suurin muutos on koneen hydrauliikan korvaaminen pneumatiikalla, jolloin päästään muun muassa erittäin nopeaan työkappaleen kiinnitykseen. Kiinnitys tapahtuu jopa 0,2 sekunnissa. Samalla on päästy eroon hydrauliikan aiheuttamista lämpöongelmista. Kätevästi suunniteltu etutyöstöyksikkö luo uusia työstömahdollisuuksia ja lyhentää kappaleaikaa. Siinä on X-, Z- ja Y-akselit samanaikaiseen ja entistä tehokkaampaan koneistamiseen sorvissa. Etutyöstöyksikössä voi käyttää mm. yli 200 mm poraa, joka muuten revolverikoneessa olisi mahdotonta. Työstöalue on miellyttävä käyttäjälle, koska asetukset ja teränvaihdot voi suorittaa mukavasti avarassa tilassa. Etutyöstöyksikössä on 6 työkalupidinpaikkaa ja 3 kpl pyöriville työkaluille saa jopa 12.000 1/r, 2,0 kW teholla. Kappaleenpoisto käy koneessa joko erillisellä tarttujalla kappaleenkuljettimelle tai lastuamisnesteen avulla vastakaran läpi. Erikoisuutena TNL20 takatyöstöyksikkö on sijoitettu näppärästi alarevolverin otsapintaan. Tähän yksikköön on mahdollista asentaa 4 kiinteää työkalua. Esillä oli myös TNL32-11-malli, jossa vastakara toimii erillisenä sekä itsenäisenä yksikkönä. Monimuotoisten ja pitkienkin kappaleiden valmistus onnistuu näissä malleissa kätevästi ja uusi laskentaprosessori lyhentää kappaleaikoja jopa 3–8 % aikaisempaan verrattuna. Erillisen vastakaran avulla voidaan työstää samanaikaisesti parhaimmillaan kolmessa eri kohdassa. Lisäksi koneet ovat muunneltavissa kätevästi pitkäsor­ vaus­ automaateista normaaliksi tankosorveiksi 15–30 minuutissa.

nitetty kuusi CNC-ohjattua ohjausholkkia, jotka suorittavat varsinaisen pitkäsorvaustoiminnon. Kararummussa on edelleen Indexille tuttu rakenne, eli kuusi ilmajäähdytettyä kolmiosaisella Hirt-hammastuksella varustettua erillistä karayksikköä, mikä takaa erittäin tarkan karan paikoituksen. Kone voidaan varustaa kääntyvällä synkronikaralla, joka mahdollistaa katkaisupuolen työstön. Takatyöstössä voidaan käyttää kolmea eri työkalua. Kun ajetaan koneella 12 työstöä kerrallaan, tuottavuus saadaan aivan uudelle tasolle. Monimutkaisia kappaleita varten on 62 NC-akselia käytössä. Pyörivät työkalut, C- ja Y-akseli lisäävät paljon erilaisia koneistuksia kuten epäkeskeiset reiät, kierteitykset, erilaiset tasot sekä monikulmasorvauksen. Etu monikaraisessa pitkäsorvissa on kiistaton: asiakas tarvitsee vähemmän koneita ja lattiapinta-alaa, vähemmän energiaa sekä käyttäjiä. Suomessa keskustellaan edelleen siitä, että onko monikarasorvi todellinen vaihtoehto tehokkaaseen ja taloudelliseen sarjavalmistukseen. Esimerkiksi Ruotsissa myydään 3–5 Index-monikarasorvia vuosittain. ”Nykyisin ei enää vaadita suursarjatuotantoa, koska asetuksen teko on tehty monikarasorvissa helpoksi ja vähän aikaa vieväksi”, toteaa Anssi Laurila, Index-Traub Ruotsista. ”Esimerkiksi ensiesitelty MS22-L on erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto korvaamaan muutama pitkäsorvausautomaatti”, opastaa myyntijohtaja Sakari Palho, Index-Traub Finland Oy. Monipuolinen Index G200 -sorvausjyrsinkeskus oli myös Avoimien Ovien Päivillä yksi keskeisiä mielenkiinnon kohteita. Sorvi soveltuu erityisen hyvin esim. jous-

tavaan valmistukseen, jossa sarjakoot jäävät pieneksi, mutta eri asetuksia on paljon ja työkappaleen tarkkuusvaatimukset ovat tiukat. Asetusajat osalta toiselle jäävät minimiin, koska kaikissa kolmessa revolverissa on 14 työkalunpidinpaikkaa ja Y-akselit. Ylärevolverissa on lisäksi jyrsinkara, jota palvelee 6-paikkainen työkalumakasiini. Tarvitaan vain uuden ohjelman vaihto iXpanel:sta, niin uutta osaa ajetaan ilman suurempaa taukoa. Koneen seisonta-aika jää tällöin minimiin. Ensimmäinen Index G200 on tulossa Suomeen tulevana kesänä.

Investoinnit jatkavat kasvuaan Avoimien Ovien Päivillä Indexin johto olettaa, että investoinnit jatkavat kasvuaan ja noususuhdanteen jatkuvan aina vuoteen 2022 saakka. Yleinen suuntaus on, että eräkoot pienenevät ja tarkkuusvaatimukset tiukkenevat, jolloin asetusaikojen merkitys kasvaa entisestään. Euroopassa meidän on pysyttävä tekniikassa kärjessä ja pidettävä konekantamme huippukunnossa, jotta kilpailuetumme säilyy verrattuna Kaukoidän massavalmistajiin. Tämän vuoksi Index-Traubin tuotteiden suunnittelun kantavana ajatuksena on koneiden joustava käytettävyys ja lyhyet asetusajat.

Digitalisaatio on konepajoissa nykyään arkipäivää Indexin lanseeraama ”iXworld” on pilvipalveluun perustuva alusta. Tämä palvelu auttaa käyttäjiä monissa eri työstökoneen elinkaaren vaiheissa kuten varaosien hankinnassa, työkalupitimien valinnassa sekä huollossa. Digitalisaatio konepajaympäristössä on jo nykypäivää – ei tulevaisuutta.

Indexiltä uutta tekniikkaa laajalla rintamalla Ensiesittelyssä oli Index MS22-L -monikarakone, joka on varustettu pitkäsorvaustoiminnolla ja iXPanelilla. Tämä tarkoittaa monikarakonetta, jossa on 6 pitkäsorvia yhdistettynä yhteen koneeseen. Maksimi työkappaleen pituus on 200 mm ja tankohalkaisija-alue 5–20 mm. Koneen perustana on ”perinteinen” monikarasorvi MS22, joka muutetaan pitkäsorviksi pyörivän kararummun otsapinnan keskelle asennettavalle pinolille, johon on kiin-

INFO Index-Traub Finland Oy Sakari Palho myyntijohtaja puh. 010 843 2005 sakari.palho@index-traub.fi www.index-traub.fi

Indexin lanseeraama iXworld vastaa digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin uusien ominaisuuksiensa myötä. Kuva iXLens-lasien läpi, jonka avulla lasien käyttäjä pystyy lähettämään esim. videokuvaa reaaliaikaisesti tehtaalle vianetsinnässä. 5 – 6 | 2018

33


Samalla työkalulla monipuolisuutta ja parasta laatua Kustannustehokas Econ LN -jyrsinvalikoima.

N

ykyaikaiselta lastuavalta työkalulta vaaditaan monipuolisuutta, mutta voidaanko se saavuttaa tekemättä kompromisseja lopputuotteen mittatarkkuuden ja pinnanlaadun suhteen? Dormer Pramet on maailmanlaajuinen lastuavien työkalujen valmistaja ja toimittaja, jonka mittava tuotevalikoima sisältää sekä pyörivät, että kääntöterätyökalut poraukseen, jyrsintään, kierteitykseen ja sorvaukseen laajalle tuotantoalueelle. Omat toimipisteet, joita on 30, antavat teknistä tukea ja myyntipalvelua asiak­kaille yli 100 markkina-alueella ympäri maailman ja niitä tukee Euroopassa ja Etelä-Amerikassa sijaitsevat uudenaikaiset tuotantolaitokset, viisi strategisesti sijoitettua tuotevarastoa ja erittäin kehittynyt jälleenmyyjä- ja jakeluverkosto.

Jyrsimiä, joilla voidaan koneistaa menestyksellisesti rouhinnasta viimeistelyyn laajalla raaka-ainealueella, on markkinoilla jo useita vaihtoehtoja. On kuitenkin ollut haasteellista kehittää laaja-alueisia jyrsimiä, joilla voidaan saavuttaa myös sellainen mittatarkkuus ja pinnan laatu, joihin aikaisemmin pystyivät vain tarkasti määritetyille toiminnoille ja raaka-aineille kehitetyt työkalut. Dormer Prametin Econ LN -jyrsimet (SLN12 ja SLN16) ovat erittäin kustannustehokkaita ja monipuolisia vaihtoehtoja, joita voidaan käyttää lukuisissa toiminnoissa laajalla raaka-ainealueella ja saavuttaa myös erinomainen mittatarkkuus ja pinnanlaatu. Econ LN 90° -yleisjyrsimessä on positiivinen aksiaalinen geometria, joka pienentää tarvittavia lastuavia voimia ja pehmentää koneistustapahtumaa teräksissä, valuraudoissa, ruostumattomissa teräksissä, raudattomissa metalleissa ja karkaistuissa raaka-aineissa. Jyrsimessä on jäähdytyskanavat, jotka johtavat nesteen lähelle lastuavia särmiä, Wiper-kääntöterät, luotettava terien kiinnitys ja alennettu tehon tarve. Tämä yhdis-

telmä tehostaa lastujen poistumista ja varmistaa tasaisen korkealuokkaisen mittatarkkuuden ja työstetyn pinnan. Econ LN -jyrsimiin sopivat nelisärmäiset LNGX 12 ja LNMU 16 -kääntöterät. LNGX 12 -terät soveltuvat kulmaja tasojyrsinnän lisäksi upotuksiin nousuinterpolaatiolla, rampilla ja progressiivisella pistolla. Vahvat, tukevat ja pitkäikäiset LNMU 16 -terät soveltuvat teräksien ja valurautojen jyrsintään. Tuorein käyttöesimerkki on Pohjois-Amerikasta. Asiakas koneistaa tasojyrsimällä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kaasuturbiinin päätylevyjä suurella vaakakaraisella jyrsinkoneella. Prametin Econ LN 80 mm jyrsimellä ja LNGX 120508ER-MF M6330 -terillä voitiin syöttönopeutta nostaa 44 % aikaisempaan verrattuna. Kolmen koneistetun kappaleen jälkeen särmässä havaittiin vain vähäisiä kulumisen jälkiä. Työstön laatu on tärkeätä ja sen varmistamiseksi päätettiin särmän vaihtoväliksi viisi työkappaletta, joka on viisi kertaa enemmän kuin aikaisemmin käytetyllä vaihtoehdolla. Econ LN -jyrsimen käyttö, jo tässä yhdessä työvaiheessa, lyhensi työkappaleen kiertoaikaa 18 minuuttia.

INFO Lisätietoja Econ LN -valikoimasta, kuten myös LNGX- ja LNMU-teristä saa Dormer Prametin kotisivuilta www.dormerpramet.com tai paikallisilta jälleenmyyjiltä.

Nimitys

MEP:n maahantuonti Prodmacille – Petri Ravanne siirtyy mukana Italialaisten MEP-vanne- ja pyörösahojen maahantuonti siirtyi Prodmac Oy:lle 1.5.2018 alkaen. Tuoteperheen mukana Prodmacin kasvavaan joukkoon liittyi Petri Ravanne, joka on myynyt MEP:n sahoja jo 12 vuotta. ”Olen erittäin tyytyväinen saadessani meille MEP:n edustuksen ja tuotteet erinomaisesti tuntevan Petrin tiimiämme vahvistamaan. Tämä yhteistyö täydentää jo entuudestaan monipuolista tuoteportfoliotamme”, Prodmacin toimitusjohtaja Mika Koivuniemi toteaa. ”MEP ja päätuotteemme Behringer sopivat hyvin saman katon alle, sillä ne palvelevat eri kohderyhmiä.”

34

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Petri Ravanne on kokenut konkari MEP:n sahojen myyjänä ja Suomi markkina-alueena on hänelle entuudestaan tuttu. ”Olen erittäin innoissani päästessäni työskentelemään sekä tutun MEP:n että Prodmacin laajan tuoterepertuaarin parissa. Olen iloinen saadessani olla osa Prodmacin asiantuntevaa porukkaa.” Vappuna MEP:iin puhallettiin uutta puhtia ja jatkossa italialaismerkki tullaan nostamaan Suomen markkinoilla sen ansaitsemalle paikalle. Ensimmäiset laitteet saapuivat Vantaalle jo toukokuun puolivälissä, jolloin niihin pääsi tutustumaan. Lisätietoa Mika Koivuniemi puh. 040 741 99 91 mika.koivuniemi@prodmac.fi

Petri Ravanne puh. 040 59 09 571 petri.ravanne@prodmac.fi


Käyttökouluttaja Mazak-työstökoneille Haemme Wihurin Tekniseen Kauppaan käyttökouluttajaa Mazak-työstökoneille. Tehtäviisi kuuluu Mazak-työstökoneiden sekä Mazatrol-ohjausten koulutus Wihurilla ja asiakasyrityksissämme koko Suomen alueella. Matkustusvalmius onkin tehtävässä välttämätön. Tärkeä osa työtäsi on myös työstökonemyyntimme ja -huoltomme tukitoimintoihin osallistuminen ja menetelmäsuunnittelu: mm. käyttöönotot, esittelyt, simulaatiot ja työaikalaskelmat.

Edellytämme sinulta tehtävään soveltuvaa koulutusta, vahvaa lastuavien työstömenetelmien tuntemusta, koulutuskokemusta, kykyä itsenäiseen ja oma-aloitteiseen työhön sekä asiakaspalveluhenkisyyttä. Sinulla on myös hyvä osaaminen lastuavien CNC-työstökoneiden käytöstä ja ohjelmoinnista. Vuorovaikutustaitosi sekä suomen ja englannin kielen suullinen ja kirjallinen taitosi ovat hyvät, ja sinulla on ajan tasalla olevat IT-taidot. Katsomme eduksi CAD/CAM-osaamisen. Tarjoamme sinulle vaihtelevan ja mielenkiintoisen tehtävän vakaassa suomalaisessa perheyhtiössä ja maailman johtavan työstökonevalmistajan Mazakin tuotteiden parissa. Saat meiltä kattavan perehdytyksen työhösi sekä mukavat ja motivoituneet ammattilaiset kollegoiksi. Lisätietoja tehtävästä antaa osastojohtaja Jani Pulkkinen, p. 040 164 6344. Lähetä hakemus ja CV 8.6.2018 mennessä osoitteeseen jani.pulkkinen@wihuri.fi Katso lisää meistä: machinetools.wihuri.fi | tekninenkauppa.fi

Löydät meidät myös Facebookista

@wihurimazak

Teollisuuden murros kokoaa asiantuntijat Jyväskylään J

yväskylän Messut tarjoaa marraskuussa puitteet täysin uudelle tapahtumalle, joka keskittyy neljänteen teolliseen vallankumoukseen. Smart Factory 2018 kokoaa yhteen ajankohtaiset teemat ja niihin liittyvän teknologia-, palvelu- ja asiantuntijatarjonnan. Tapahtuman yhteydessä järjestetään asiantuntijaseminaari, jonka teema on Smart & Secure Manufacturing. Se lähestyy valmistavan teollisuuden murrosta muun muassa tekoälyn, robotiikan sekä kyberturvallisen valmistuksen näkökulmista. Asiantuntijaesitykset tarjoavat näkymän uuteen valmistavaan teollisuuteen ja sen virtuaalisiin työympäristöihin. – Yritysten tulee kehittyä yhä nopeammin pysyäkseen mukana digitaalisuuden kiihdyttämässä muutoksessa, tai pikemminkin hyötyäkseen siitä, sanoo tilaisuuden järjestäjiin kuuluvan Business Jyväskylän projektipäällikkö Mika Kataikko. – Asiantuntijaseminaarilla vastaamme tarpeeseen ymmärtää, kuinka uutta teknologiaa ja toimintatapoja voi soveltaa omaan toimintaan. Mukana on huipputason alustajia avainalueilta kuten robotiikka, tekoäly ja kyberturvallisuus.

Kataikko haluaa tarjota uudenlaista lähestymistä työhön ja teknologioihin. Vain tätä kautta voidaan löytää uusia tapoja ratkaista yritysten kasvun haasteita.

Smart & Secure Manufacturing -asiantuntijaseminaari pidetään 21.11. Jyväskylän Paviljongissa osana Smart Factory 2018 - messutapahtumaa.

INFO Lisätiedot Smart & Secure Manufacturing -asiantuntijaseminaari: Business Jyväskylä, Mika Kataikko, puh. 050 526 8622, mika.kataikko@jkl.fi Lisätiedot Smart Factory 2018 -messutapahtuma: Jyväskylän Messut Oy, Raimo Pylvänäinen, puh. 0400 671 923, raimo.pylvanainen@jklmessut.fi www.smart-factory.fi

5 – 6 | 2018

35


FennoSteeliltä 3D-kuitulaserilla teräsputkia entistä jatkojalostetuimpina ja räätälöidymmin 3D-leikkuupäällä varustettu BLM Groupin Adige LT8.10 3 kW:n kuituputkilaser parantaa FennoSteelin omaa pakoputkituotantoa ja nostaa yrityksen jatkojalostusastetta vaativiin käyttökohteisiin tarkoitettujen ohutseinämäputkien toimittajana. Yritys pystyy uudella koneellaan palvelemaan myös alihankkijana asiakkaiden järeämpiä putkityöstötarpeita.

Parkanolainen FennoSteel Oy tarjoaa Skandinavian ensimmäisellä 3 kW:n LT8.10-kuituputkilaserilla 3D-leikkuupalvelua 12 millimetristä 240 mm halkaisijaan asti. Koneella yritys paitsi parantaa pakoputkituotantonsa tehokkuutta, myös nostaa teräsputkitoimittajana tuotteidensa jatkojalostusastetta, että laajentaa alihankintana tehtäviä putkien työstöpalveluita.

P

arkanolainen FennoSteel on tunnettu kuluttajasektorilla lähinnä pakoputkistaan, joita yritys valmistaa erittäin laajalla rintamalla henkilö- ja pakettiautoihin. Pakoputkivalikoima kattaa putkien lisäksi pakojärjestelmään liittyvät katalysaattorit, lambda-anturit yms. ja noin 50 % pakoputkituotelinjasta päätyy vientiin. FennoSteel valmistaa pakoputkia myös työkoneisiin se-

INFO FennoSteel Oy Miiro Kuusikko tuotanto- ja laatupäällikkö puh. 040 509 3809 www.fennosteel.com

36

kä alkuperäisasennuksina että räätälöityihin projekteihin. Uuden kuituputkilaserin myötä laajentaa FennoSteel tämän kevään aikana pakoputkivalikoimansa ulottumaan myös raskaaseen kuljetuskalustoon. Pakoputket muodostavat noin 70  % FennoSteelin liikevaihdosta, loppuosa 14 M€ liikevaihdosta tulee ohutseinäputkien valmistuksesta. Tiukassa teräsputkitoimittajien kisassa vuonna 1985 perustettu Ollilan perheyritys menestyy erityisesti pinnoituksia vaativissa kohteissa. Pinnoituksena putkissa voi olla mm. alusinkki, aluminoin-

FennoSteelin uudella putkilaserilla työstettyjä osia. Kuusikon mukaan kuituputkilaserin ominaisuuksia hyödyntämällä pystytään kehittämään tuotevalmistuksen nopeutta ja kone tuo myös uusia mahdollisuuksia tuotteiden suunnitteluun.

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

ti, sinkki ja magnelis (sinkki + magnesium), jolla saavutetaan jopa kolminkertainen korroosionkesto perinteiseen sinkittyyn verrattuna. Teräsputkia FennoSteel valmistaa omassa tuotannossaan kokoluokkaan 89 mm / s = 4 mm asti ja putkia yritys toimittaa laajasti erilaisiin käyttökohteisiin mm. te-


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

TNL20-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX MS22-L

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

lakoille, kattoturvatuotteisiin, liikennemerkin pylväiksi, lämmitysputkiksi jne.

Myös järeään putkentyöstöön 3D-leikkuupäällä varustettu BLM Groupin Adige LT8.10 -kuituputkilaser saatiin tehtaan Suomen edustajan Oy Fredko Ab:n toimittamana FennoSteelin tuotantoon viime joulukuussa. – Halusimme nostaa putkituotantomme jatkojalostusastetta ja tätä tehtävää valitsimme suorittamaan Adige LT8.10 -kuituputkilaserin. Adigen luotettavuus, toimintavarmuus, suunnittelu sekä käytettävyys vakuuttivat meidät. Saimme koneen vaivattomasti tuotantokäyttöön ja Adige on vastannut odotuksiamme, kertoo laatu- ja tuotantopäällikkö Miiro Kuusikko. – Aluksi puntaroimme hieman pienemmän kokoluokan putkilaseria, mutta tässä Adigen LT8.10-mallissa oli muita haluamiamme ominaisuuksia ja näin valinnaksemme haarukoitui suunniteltua suurempi malli, jolla saimme lisäkapasiteettia myös isompaan päähän aina halkaisijaan 240 mm ja s = 12 mm saakka, max syöttöpituuden ollessa 8,5 m ja ulosotto 6,5 m. Koneen 3D-leikkuupään ansiosta saamme tehtyä myös viisteitä ja erilaisia vaativia rei´ityksiä erittäin laadukkaasti, lupaa Kuusikko. Pakoputkituotantoon kuituputkilaserilla tehtävät osat valmistettiin aiemmin mm. plasmalla, tarkkuussahalla ja porakoneel-

20.9.2016 9:01:49

– Uudella kuituputkilaserillamme on vielä vapaata kapasiteettia pyöreille putkille 12–240 mm, sekä neliöputkille 12–200 mm että erilaisille muotoprofiileille, s = 12 mm asti. Leikattavat materiaalit: teräs, ruostumaton teräs, alumiini, kupari ja messinki, valistaa tuotanto- ja laatupäällikkö Miiro Kuusikko.

la, joten uusi kone eliminoi Fenno­ Steelin tuotannossa monta työvaihetta. – 90 henkilön ammattitaitoinen tiimimme on ollut lähiaikoina hyvin työllistetty 1–3-vuorossa ja erityisesti teräsputkituotanto on ollut kasvu-urilla. Tähän kasvavaan kysyntään pystymme vastaamaan kuituputkilaserilla entistä pidemmälle jatkojalostetuilla tuotteilla ja uuden koneen myötä myös tuotantomme reagointiaika parani, kuten myös asiakkaidemme tuotteiden räätälöitävyys on entistä joustavampaa. Joustavuus ja nopeat vasteajat ovatkin yksi toimintamme teräsjalkoja. Kuituputkilaserimme mahdollisuudet on markkinoilla jo koneen alkumetreillä huomattu, sillä olemme saaneet koneen ansiosta uusia töitä ja asiakkuuksia. Kone on osoittautunut erittäin hyväksi ja te-

hokkuutensa ansiosta sillä on vielä runsaasti vapaata kapasiteettia myös uusille töille, joten kannattaa ottaa yhteyttä meihin erilaisissa teräsputkien työstötarpeissa, kehottaa Kuusikko. 5 – 6 | 2018

37


Kohti älykästä ja vihreää merenkulkua VTT:n koordinoiman suomalaisen INTENS-tutkimusyhteistyökonsortion jäsenet ovat yhdessä päättäneet panostaa seuraavien kolmen vuoden aikana yli 13 miljoonaa euroa suomalaisen meriteollisuuden kehittämiseen ja digitalisoinnin edistämiseen. Tähän sisältyy Business Finlandin myöntämä 5,6 miljoonan euron rahoitus. Hankkeessa keskitytään erityisesti parantamaan alusten energiatehokkuutta ja vähentämään niiden aiheuttamia päästöjä.

Business Finlandin Arktiset meret -ohjelman antaman sekä tutkimuskonsortion jäseniltä saamamme tuen ansiosta muodostamme kunnianhimoisen koko alan kattavan ja asialleen omistautuneen konsortion. Konsortion tavoitteena on lisätä suomalaisen meriteknisen alan digitalisointia ja edistää huipputason merialan asiantuntemustamme maailmanlaajuisesti”, toteaa VTT:n Digital Engineering -tutkimusalueen johtaja Johannes Hyrynen. Suomi kuuluu maailman johtaviin maihin meriteollisuuden digitalisoimisessa ja automatisoinnissa. INTENS-hankkeen tavoitteena on entisestään vahvistaa digitaalista muutosta ja integroida se ainutlaatuisella tavalla osaksi koko meriklusterin arvoketjua tutkimus- ja kehitystyöstä, suunnittelusta ja tuotannosta aina alusten käyttöön asti. Hankkeessa kehitettävät uudet ratkaisut ja innovaatiot voivat onnistuessaan parantaa merkittävästi alusten energiatehokkuutta ja vähentää syntyviä päästöjä. Samalla muodostuu uusia alaa mullistavia toimintatapoja ja liiketoimintamahdollisuuksia. “Odotamme paljon tältä yhteistyöhankkeelta, joka kokoaa merkittävät osaajaorganisaatiot yhteen”, sanoo Business Finlandin johtava asiantuntija Matti Säynätjoki. “Konsortio on tunnistanut merkittäviä mahdollisuuksia kehittää kestävää meriliikennettä. Suomalaiset yritykset ovat luomassa itselleen uutta kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla yhdistämällä uudella tavalla kaksi tunnettua suomalaista osaamisaluetta: meritekniikka ja digitalisaatio. INTENS-hankkeessa hankittavan tiedon ja osaamisen pohjalta yritykset kehittävät uusia, korkean lisäarvon komponentteja, järjestelmiä, ohjelmistoja sekä palveluita”, Säynätjoki jatkaa. “Wärtsilä uskoo, että INTENS-hanke on merkittävä askel kohti älykästä merenkulkualan ekosysteemiä. Me odotamme sen parantavan järjestelmien tehokkuutta, luotettavuutta ja käyttövarmuutta”, sanoo Wärtsilä Marine Solutionsin kehityspäällikkö Sebastiaan Bleuanus. ”Vastauksena IMO:n päätökseen edellyttää merenkulun hiilidioksidipäästöjen vähentämistä 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, on löydettävä uusia ratkaisuja, joilla asetettuihin tavoitteisiin päästään nopeasti. Olemassa olevien alusten toiminnan optimointi tarjoaa suurimmat mahdollisuudet vähentää merenkulun päästöjä lyhyellä 38

aikavälillä,” kertoo NAPA Shipping Solutions -yksikön kehitysjohtaja Pekka Pakkanen. ”Tutkimusyhteistyöhankkeen ja Business Finlandin rahoituksen puitteissa, NAPA kehittää edistyksellisiä reittisuunnittelu- ja optimointiratkaisuja, joiden avulla on mahdollista vähentää vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa 30 prosentilla”. “Haluamme varmistaa ja edelleen kohentaa asemaamme maailman energiatehokkaimpien ja ympäristöystävällisimpien alusten suunnittelijana ja rakentajana”, kertoo Meyer Turku Oy:n kehityspäällikkö Kari Sillanpää. “INTENS-hankkeessa kehitämme yhdessä kumppaneidemme kanssa tehokkaita ja luotettavia tapoja hyödyntää virtuaalimalleja laivojen koko elinkaari huomioiden. Näin pystymme paremmin vastaamaan haasteisiin, joita suurten risteilyalusten yhä enenevä monimutkaisuus aiheuttaa.” “Deltamarin on ylpeä INTENS-konsortion jäsenyydestään. Sen kautta voimme laajentaa osaamistamme mm. optimointimenetelmien sekä alusten operatiivisen tiedon käsittelyn saralla, ja siten kehittää uuden sukupolven laivansuunnitteluprosessiamme”, kehuu Deltamarin Oy:n kehitysjohtaja Mia Elg. “Yhteistyö, jota teemme tutkimusverkostomme ja yrityskumppaneidemme kanssa, on meille erittäin arvokasta. Sen myötä voimme yhdistää tieteen edistysaskeleet käytännön työhön energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisien alusten suunnittelussa.”

INFO Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Zou Guangrong INTENS-hankkeen koordinaattori erikoistutkija puh. 040 766 8565 guangrong.zou@vtt.fi Business Finland Matti Säynätjoki johtava asiantuntija puh. 050 5577 899 matti.saynatjoki@businessfinland.fi

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

“Yhteistyö ja jakaminen edustavat tulevaisuutta. INTENS on avoin yhteistyökonsortio ja toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet osapuolet maailmanlaajuisesti tervetulleiksi tekemään yhteistyötä kanssamme älykkäämmän ja vihreämmän merialan tulevaisuuden hyväksi”, sanoo ­INTENS-hankkeen koordinaattori Zou Guangrong VTT:ltä. INTENS-konsortioon (Integrated Energy Solutions to Smart and Green Shipping) kuuluu 14 Suomen johtavaa merenkulkualan yritystä (Wärtsilä Finland Oy, ­NAPA Oy, Meyer Turku Oy, Dinex Ecocat Oy, Deltamarin Oy, Vahterus Oy, Protacon ­ ­Technologies Oy, Parker Hannifin Oy, JTK Power Oy, 3D Studio Blomberg Ab, Jeppo Biogas Ab, Visorc Oy, Tallink Silja Oy ja NLC Ferry Ab Oy) sekä viisi tutkimusorganisaa­ tiota (Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy).

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on yksi Euroopan johtavista tutkimus- ja teknologiaorganisaatioista. VTT tuottaa teknologiseen ja tieteelliseen osaamiseen pohjautuvia innovaatiopalveluja asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. VTT käyttää vuosittain 4 000 000 tuntia aivovoimaa uusien älykkäiden teknologioiden, kilpailukykyä tehostavien ratkaisujen sekä innovatiivisten palvelujen tuottamiseen. Lue lisää: www.vtt.fi, twitter @VTTFinland, Facebook, LinkedIn, YouTube ja Instagram. Kuvat ja videot löydät VTT:n kuvapankista.


Teollinen teknologiakärki esittelyssä Advanced Engineering -tapahtumassa

Kattava valikoima uutuuksia

Advanced Engineering Helsinki 2018 Suomessa toista kertaa järjestettävä Advanced Engineering –ammattilaistapahtuma antaa vierailijoilleen mahdollisuuden nähdä ja kokea 4. teollisen vallankumouksen aina suunnittelusta prototyyppien valmistukseen, automaatioon, sekä uusimpiin materiaaleihin. Tänäkin vuonna kaksipäiväinen tapahtuma on saanut alan täyden tuen ja sitä on rakennettu yhteistyökumppaneiden Cad/Cam Ry:n (tutummin CCY), FIIF:n, Muoviteollisuuden Komposiittijaoston, VTT:n, KPMG:n ja Insinööriliiton kanssa varmistaen, että osallistujat pääsevät kokemaan alan etujoukoissa Suomen teollisuuden tulevaisuudennäkymät. Tapahtuma antaa vierailijoille ainutkertaisen mahdollisuuden uusiin kohtaamisiin, asiakkuuksien hoitoon ja verkostoitumiseen, unohtamatta asiantuntijoiden puheenvuoroja tapahtuman kahdella lavalla. Samaan aikaan järjestettävät PulPaper ja PacTec –tapahtumat ovat myös avoinna kaikille vierailijoille. Tapahtuman keskiössä ovat alalta tutut yritykset näytteilleasettajina sekä korkealaatuinen seminaari-ohjelma, joka koostuu niin kansainvälisten, kuin kotimaistenkin asiantuntijoiden puheenvuoroista. Poimintoina ohjelmasta esimerkiksi: ”Cyber Security Threats in Modern Manufacturing Environments” Antti Alestalo, KPMG “Blockchains in business” Timo Koskinen, IBM Finland “Future travel in an advanced material world” Dr Ian Pearson, Futurologi Advanced Engineering Helsinki -tapahtuma juontaa juurensa Birminghamissa järjestettävään Advanced Engineering -tapahtumaan, joka on yksi Euroopan vauhdikkaimmin kasvavista teollisuustapahtumista. Tänä vuonna tapahtuma juhliikin UK:ssa 10-vuotistaivaltaan.

INFO Anu Haapamäki, Event Producer, Easyfairs puh. 050 317 4348 Easyfairs Easyfairs järjestää messuja, tapahtumia ja konferensseja monilla eri toimialoilla rajattujen kohderyhmien ammattitapahtumista aina suuriin yleisötapahtumiin. Suomessa yritys työllistään noin 20 tapahtuma-alan ammattilaista. www.easyfairs.com

Työkalu- ja kovametallivalikoimastamme huippu-uutuuksia käyttöönne. Boehlerit GmbH & Co.KG, Werk VI-Straße 100, 8605 Kapfenberg, phone +43 (0)3862 300-0, info@boehlerit.com, www.boehlerit.com Oy Maanterä Ab, Keinumäenkuja 2, 01510 Vantaa Puhelin +358 (29) 006 130 www.maantera.fi

UUSI GIBBSCAM v12 – HYPERNOPEAAN NC-OHJELMOINTIIN

TSEKKAA UUSI GIBBSCAM 12 CAM-ohjelmointi ei ole koskaan ollut näin nopeaa ja tuottavaa. GibbsCAM’in tunnettu käyttäjäystävällisyys on v12version myötä noussut vielä korkeammalle tasolle. Uusilla tehokkailla työstömenetelmillä säästät aikaa ja pienennät työkalukustannuksia.

Onko CNC-ohjelmointi liian hidasta ja pitkästyttävää? Ota yhteyttä, niin esittelemme GibbsCAM WarpSpeed -ohjelmointia!

SOITA 040 591 3395

040 591 3395 – info@cenic.fi – www.cenic.fi

5 – 6 | 2018

39


Uusia tuulia lentokoneiden titaanisten runko-osien koneistuksessa

kertaistumaan nykytasoltaan seuraavan 15 vuoden aikana.

Titaanin suosio ilmailuteollisuuden materiaalina on ollut vime vuosina selvässä nousussa. Ei siis ihme, että titaanin tehokas, tuottava ja laadukas koneistus on myös ollut yhä enemmän keskustelun ja tarkastelun kohteena. Kaikki titaanista valmistettuja osia koneistavat konepajat haluavat varmasti optimoida titaanin jyrsintäprosessinsa, mutta ilman oikeaa teknologiaa ja osaamista se voi olla kaikkea muuta kuin helppoa. Tällä saralla tehdyn teknisen läpimurron ansiosta muutos on kuitenkin käynnistynyt.

I

lmailuteollisuuden ennakoidaan kasvavan vahvasti tulevina vuosina kuluttajien vaatiessa uusia lentoreittejä ja tiheämpiä yhteyksiä. Myös väestörakenteen muutokset kaikkialla maailmassa sekä elintason nousu Aasiassa ja Lähi-idässä tukevat kasvua. Airbusin mukaan lentoliikenne tulee kaksin-

Lisää koneita taivaalle Kaikki näkymät viittaavat samaan: tarvitaan uusia lentokoneita. Lentokonevalmistajien haasteena on tuotannon nopeuttaminen. Vaikutukset näkyvät luonnollisesti myös ilmailuteollisuuden alihankintaketjussa. Ilmailuteollisuuden alihankintaa tekevien konepajojen on pystyttävä vastaamaan kapasiteettia, tuotantoa, laatua, toimitusaikoja ja hintoja koskeviin vaatimuksiin. Deloitten äskettäisen tutkimuksen mukaan ilmailuteollisuuden toimitusketjun odotetaan jatkavan kustannusleikkauksia, reagointiaikojen nopeuttamista ja merkittäviä investointeja. Lentokoneen rakenteissa titaanin käyttö lisääntyy, lähinnä erinomaisen lujuuden ja painon välisen suhteen ansiosta. Rakenneosat ovat usein kuitenkin isokokoisia, ja siksi niistä on poistettava suuria materiaalimääriä ennen kuin ne voidaan toimittaa kokoonpanolinjalle. Siksi lastuavien työkalujen valmistajien on tarjottava tuottavia ratkaisuja, joilla saadaan työkaluille pitkä ja hyvin ennakoitava kestoikä. Työkaluinnovaatiot eivät kuitenkaan yksinään riitä lentokoneiden titaanisten runko-osien tuotannon optimointiin. Toisinaan vaaditaan täysin uutta koneistusstrategiaa.

Uusi lähestymismalli Yksi uusi strategia on sivujyrsintä suurella syötöllä. Perinteisessä jyrsinnässä käytetyt suuret radiaaliset lastuamisleveydet pakottavat käyttämään alhaisia lastuamisno40

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

peuksia, noin 40–60 m/min. Sivujyrsinnälle suurella syötöllä ominaista puolestaan on pieni radiaalinen lastuamisleveys, tasainen lastunpaksuus sekä suuri syöttö ja lastuamisnopeus. Sandvik Coromantin T&K-tiimi lähti kehittämään jyrsintä, jolla voitaisiin hyödyntää CAM-ohjelmien tukemia uusia jyrsintästrategioita, kuten sivujyrsintää suurella syötöllä. Takana oli ajatus paremman tuottavuuden ja työkalun pidemmän kestoiän asiakaseduista. Kahden vuoden kiihkeän kehitystyön tuloksena syntyi täyskovametallinen CoroMill® Plura HFS -varsijyrsin. Sen geometria ja laatu on kehitetty nimenomaan titaaniseosten jyrsintään ja hyödyntämään sivujyrsinnän suursyöttöstrategioita.

Lastuamisnopeus > 100 m/min Titaaniosia koneistavien konepajojen kompastuskivi on kautta aikojen ollut tuottavuus. Taustalla on titaanin heikko lastuttavuus, mikä johtuu sen kemiallisesta reaktiivisuudesta, heikosta lämmönjohtavuudesta ja työstökarkenevuudesta. Sandvik Coromantin uusi jyrsin ratkaisee ongelmat ja takaa luotettavan jyrsintäprosessin sekä pitkän kestoiän lastuamisnopeuden ollessa yli 100 m/min. Titaaniseosten jyrsinnässä tärkein kulumismekanismi on diffuusiokuluminen, joka johtuu titaanin sekä jyrsimen pinnoitteen ja perusaineen välisistä kemiallisista reaktioista. Teräsärmän kuumeneminen voimistaa kemiallista reaktiota, joten tehokas jäähdytys on erityisen tärkeää, kun työkalulle haetaan pitkää kestoikää. Täyskovametallisen jyrsimen uusi läpijäähdytysratkaisu poistaa lämpöä teräsärmältä ja tehostaa lastuamisnesteen käyttöä. Nestekanavien aukot (yksi per lastu-ura) on sijoitettu siten, että lastuamisneste suuntautuu suurimman lämpökuorman alueelle. Jäähdytystä tehostavat myös päästöpinnal-


Esiintymislavoilla mm.

VISIT THE FUTURE AT

29.–30. toukokuuta | Messukeskus, Helsinki Advanced Engineering -tapahtumassa näet ja koet 4. teollisen vallankumouksen aina suunnittelusta prototyyppien valmistukseen, automaatioon, sekä uusimpiin materiaaleihin.

“How to implement new technology in current landscape” INKA VILPOLA, Andritz Oy

YHTEISTYÖSSÄ:

“Blockchains in business” TIMO KOSKINEN, IBM Finland

”Future travel in an advanced material world” IAN PEARSON, Futurologi

Rekisteröidy mukaan veloituksetta ja tutustu tapahtumaan:

www.advancedengineering.fi

la sijaitsevat ainutlaatuiset Coolant Booster -nesteurat (patenttia haettu), jotka tehostavat lämmön jakautumista.

Terälaatu ja geometria Titaaniseosten jyrsintä edellyttää myös teräviä teräsärmiä, sillä ne auttavat pienentämään lastuamisvoimia ja minimoimaan työstökarkenemisen. Uudessa jyrsimessä on

terävät särmät sekä uusi pinnoite (patenttia haettu), jossa on alimmaisena TiAlN-kerros ja päällä piitä sisältävä kerros. Ulompi kerros reagoi titaaniseosten kanssa ja muodostaa äärimmäisen ohuen suojaavan kerroksen alkuperäisen pinnoitteen päälle. Koneistuksen aikana lastut liukuvat suojaavan kerroksen yli, mikä ehkäisee alkuperäisen pinnoitteen kulumista ja pidentää työkalun kestoikää. Uuden jyrsimen ja sivujyrsintää suurella syötöllä hyödyntävien strategioiden potentiaalisia etuja on jo testattu erään merkittävän lentokonevalmistajan Euroopan-tehtaalla. Yritys halusi kasvattaa tuotantoa, säästää aikaa ja pitää kustannukset kurissa titaaniseoksesta (Ti6Al4V) valmistettujen runko-osien taskujen jyrsinnässä vaakakaraisella neliakselisella koneistuskeskuksella.

voitiin nostaa merkittävästi. Esimerkiksi lastuamisnopeus nousi arvosta 50 m/min arvoon 110 m/min ja aksiaalinen lastuamissyvyys 1 mm:stä 30 mm:iin. Radiaalista lastuamissyvyyttä puolestaan pienennettiin. Tulokset olivat vaikuttavia. Aiemmin taskujen koneistukseen kului aikaa 150 minuuttia ja jyrsimen kestoikä oli 37,5 minuuttia. CoroMill® Plura HFS ISO S -varsijyrsimellä koneistusaika lyheni kolmannekseen ja jyrsin kesti neljä kertaa pidempään. Tehdas säästää vuositasolla 14 000 euroa pelkästään taskujen jyrsinnässä.

Tulokset Kun käytössä ollut kääntöteräinen suursyöttöjyrsin vaihdettiin CoroMill® Plura HFS ISO S -varsijyrsimeen, lastuamisarvoja

INFO www.sandvik.coromant.com/fi

5 – 6 | 2018

41


Sasbotics Oy ja JTA Connection Oy yhdistivät voimansa Sasbotics Oy:n fuusioituminen osaksi JTA Connection Oy:tä laajentaa yrityksen osaamista kattamaan sekä robotisoinnit että automaation. JTA Connection Oy:llä on nyt entistä enemmän leveitä hartioita vastaamaan kasvavaan asiakaskysyntään kuten nämä miehet: Robot Solutions Jarkko Lepistö, toimitusjohtaja Timo Ahonen, Service Manager Jussi Eronen, Business Unit Director Jere Mattjus ja Business Unit Director Mats Kronholm.

2.5.2018 tehdyn liiketoimintakaupan myötä robotiikan asiantuntija Sasbotics Oy:n toiminta fuusioidaan osaksi sähkö- ja automaatioratkaisutoimittaja JTA Connection Oy:tä.

V

uoden 2014 alusta asti toiminut Sasbotics on kasvanut Jussi Erosen ja Jarkko Lepistön luotsaamana nopeaan tahtiin konepajateollisuuden merkittäväksi robottitoimittajaksi. Sasbotics perustettiin alun perin lisäämään konepajojen tehokkuutta ja tuotantoprosessien sujuvuutta robotisoinneilla, jotka toteutetaan hyvinkin asiakaslähtöisesti – asiakkaan kanssa yhdessä toteuttaen. – Meidät tunnetaan hyvin asiakaslähtöisenä toimijana, joka tekee robotisointeja asiakasrajapinnassa – asiakkaan kanssa yhdessä toteuttaen. Nyt kun toimimme osana JTA Connection Oy:tä, pystymme tarjoamaan robotisointien lisäksi laaja-alaisesti muutkin automaatioratkaisut eli asiakkaamme saavat kauttamme parempaa palvelua entistä laajemmalla sektorilla, arvioivat Eronen ja Lepistö yhdistymisen merkitystä. Jussi Eronen toimii jatkossa JTA Connec­ tion Oy:ssä Expert Services -liiketoimintayksikössä Service Managerina. Jarkko Lepistö puolestaan toimii Solutions-liiketoimintayksikössä Robot Solutions -tehtävissä. Eronen ja Lepistö liittyivät tehdyn yrityskaupan myötä JTA Connection Oy:n osakkaiksi. – Emme halunneet pitäytyä pelkässä orgaanisessa kasvussa, vaan haimme sopivaa yritystä vahvistamaan etenemistämme. Viime syksystä asti asiaa kypsyteltiin ja nyt saimme vietyä asian maaliin. Nyt meil42

lä on enemmän hartioita hoitamaan entistä suurempia projekteja. Erityisesti robottiosaamisemme vahvistui merkittävästi saadessamme riviimme kahdeksan Sasboticsin erikoisosaajaa, jotka siirtyivät palvelukseemme vanhoina työntekijöinä. Pystymme tehdyn liiketoimintakaupan myötä tarjoamaan robottisolujen kylkeen automaatiota ja päinvastoin, sanoo toimitusjohtaja Timo Ahonen. Yritysten yhteenlaskettu budjetoitu liikevaihto on tänä vuonna 12 M€.

Lisää osaajia haussa – Nyt on hyvä vauhti päällä ja tehdyllä liiketoimintakaupalla pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään vahvana toimijana. Kasvuvauhtimme on kuitenkin sen verran kovaa, että tulemme rekrytoimaan tämän vuoden aikana vielä lisää osaajia osaksi 90 henkilöä työllistävän yrityksemme menestystarinaa. Meillä on erittäin mielenkiintoisia tehtäviä tarjolla huipputeknologian parissa. Kannattaa olla yhteyksissä, mikäli haluat liittyä osaksi kasvutarinaamme, kehottaa Ahonen. – Olemme suomalainen toimija kansainvälisillä markkinoilla. Tavoitteemme on muuttua enemmän kansainväliseksi toimijaksi, jolla on suoraa vientiä. Vientiponnistelut ovatkin seuraavan viiden vuoden aikana yksi keskeisistä kehityskohteistamme, kertoo Ahonen.

Fanuc, Kuka ja ABB Sasbotics on tarjonnut projekteissaan asiakkailleen Fanuc-robotteja. – Fanuc on vahva

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

merkki, jonka rinnalla valikoimissamme on jatkossa myös Kuka ja ABB. Näistä huippumerkeistä löytyy jatkossa varmasti paras ratkaisu jokaiseen robotisointiprojektiin. Monipuolisella robottivalikoimallamme erotumme markkinoilla olevista kilpailijoistamme eduksemme, uskoo Eronen.

Toistaiseksi vielä Ylöjärvellä Sasbotics toimii jatkossa nimellä JTA Con­ nec­tion Oy, mutta toistaiseksi yritys jatkaa toimintaansa vanhoissa toimitiloissaan Ylöjärvellä, osoitteessa Pinotie12. Toimitusjohtaja Timo Ahosen mukaan suunnitelmissa on kuitenkin liiketoimintojen siirtäminen JTA Connection Oy:n toimitilojen yhteyteen osoitteeseen Tuotekatu 8, Tampere. – Tontillamme on vielä rakennusoikeutta 2800 m2 ja laajennussuunnitelmat on jo vireillä, jolloin saamme kaikki toimet samalle tontille.

INFO JTA Connection Oy Timo Ahonen toimitusjohtaja puh. 040 739 2886 Jussi Eronen Service Manager puh. 045 161 8811 www.jtaconnection.fi


Casadei Industria ja Awutek yhteistyöhön Football Hall of fame Atlanta. Julkisivu valmistettu Casadei Industrian koneilla.

Casadei Industrian myyntijohtaja Antonio Muratori ja Awutekin Toni Hellman.

A

wutek on sopinut yhteistyösopimuksen alumiinipaneelien erikoisosaajan Casadei Industrian kanssa. Casadei Industrian ainutlaatuiset koneet ovat suunniteltu ja kehitetty erityisesti lopputuotetta silmällä pitäen. Koneiden valttina on helppokäyttöisyys ja edullinen hintataso. Awutek on yhteistyöstä mielissään, koska nyt he pystyvät tarjoamaan asiakkailleen edullisia kokonaisratkaisuja alumiinipaneelien työstöön.

Patentoituja ratkaisuja tuotannon tehostamiseen Casadei Industria on kehittänyt koneita varta vasten alumiinipaneelien reunalistoitukseen, työstämiseen ja reunojen viimeistelyyn. Vas-

taavia ratkaisuja ei löydy, mikä tekee Casadei Industrian koneista ainutlaatuisia. Patentoitujen ratkaisujen avulla alumiinipaneelien työstäminen helpottuu ja nopeutuu merkittävästi. Koneiden käyttö on tehty yksinkertaiseksi ja koneenkäyttäjä voi tehdä itsenäisesti monta työvaihetta. Alhaisen hankintahinnan ja helppokäyttöisyyden lisäksi koneet vaativat vain vähän tilaa tuotannosta pienen kokonsa ansiosta.

INFO Awutek Oy www.awutek.fi

5 – 6 | 2018

43


Yaskawa Motoman -robottisolulla Leimet Oy:lle 30 % lisää tuottavuutta Leimet Oy:n viimeisin robotti-investointi on Yaskawa Finland Oy:n viime vuoden elokuussa toimittama robottisolu, jossa kolme vanhempaa Motoman-robottia sisältävä solu modernisoitiin neljällä uudella robotilla yhteensä seitsemän Motoman-robotin täysin automaattiseksi soluksi. Uusi solu muutti tämän tuotantovaiheen automaattiseksi aiemman puoliautomaattisen sijaan ja solun ansiosta paitsi tuotanto nopeutui merkittävästi, yhdellä työntekijällä vapautui enemmän aikaa laadunvalvontaan ja muuhun oheistoimintaan.

Paalutusalan vahva toimija Leimet Oy nojaa toiminnassaan voimakkaasti laatuun, omaan suunniteluun ja tuotannon tehokkuuteen, jossa roboteilla automatisoitu tekeminen on ydinasioita. Viime vuoden elokuussa tuotantoon saadun uuden seitsemän Yaskawa Motoman -robotin solun jälkeen tehokasta tuotantoa on varmistamassa jo 60 robottia.

L

eimet Oy:n ydinliiketoimintaa ovat betonipaaluissa käytettävien kärki- ja jatkoskappaleiden valmistus ja markkinointi paaluvalimoille ympäri maailmaa. Yrityksen tuotteista 95 % päätyy vientiin päämarkkina-alueen ollessa Skandinavia se-

kä läntinen Eurooppa. – Teräksestä valmistetut paalutarvikkeet ovat kuuluneet tuotevalikoimaamme yrityksen perustamisesta asti. Tuotteidemme varaan on rakennettu jo 50 vuoden ajan lukuisia infra- sekä talonrakentamisen kohteita, kuten rautateitä,

maanteitä sekä satamia ja logistiikkakeskuksia. Konepajamme jalostaa teräksestä kuormaa kantavia osia, joiden suunnittelussa ja mitoituksessa luotettavuus ja pitkä käyttöikä ovat kaiken lähtökohta. Haluamme osaltamme auttaa asiakkaitamme rakentamaan vahvoja ja varmoja perustuksia pitkällä elinkaarella, kertoo Leimet Oy:n tuotantoteknikko Kalle Laine. Laineen mukaan vuonna 1964 perustetun Leimet Oy:n toiminta tähtää korkeaan asiakastyytyväisyyteen ja tätä kautta kannattavaan liiketoimintaan. – Tuotannollinen tehokkuus sekä korkea laatu yhdessä pitkän kokemuksemme kanssa takaavat asiakkaillemme kilpailukykyisen tuotteen. Meidät tunnetaankin paalutusalan maailmanlaajuisena toimijana, jonka tuotteet ovat turvallisia, nopeita ja taloudellisia ratkaisuja perustuksiin. CE-merkittyjen paalutarvikkeidemme avulla rakennetaan vahvoja ja varmoja perustuksia pitkällä elinkaarella, sanoo Laine. Leimet Oy:n tuotantoteknikko Kalle Laine ja Yaskawa Finland Oy:n myyntipäällikkö Aku Laakso viime kesänä tuotantoon saadun paalunjatkoskappaleita valmistavan robotti­ solun edessä. Tulevalle kesälle kaksikolla on jo työn alla jälleen uusi seitsemän Yaskawa ­Motoman -robotin solu.

44

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


kpl LEVIKKI 40 000

METALLITE

etalli.com

www.eurom

7 | 2017

TI N ERIKOISLEH OLLISUUDE

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

14. vsk

IVÄT KILPAILUKYKYPÄ

PAINETTU 22 000 kappaleen osoitteellinen ilmaisjakelu. DIGI. Eurometalli maksutta myös digitaalisena, 18.000 kpl sähköpostijakelu. Digilehti kulkee aina mukanasi. Luettavissa missä ja milloin vain, tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. ILMAINEN JAKELU. Eurometallin ilmaisjakelu varmistaa, että jokainen alan ammattilainen saa jatkossakin lehden työpöydällensä.

.2017 25.-28.9telyh allilla Vossin näyt

JÄRJESTELMÄ

KUITULASERLEIKKAUS

Suomen ensiesittelyssä!

6G Katso kaikki esittelyssä olevat koneemme

Katso kaikki päämiehemme messuilla

vossi.fi/kilpailukyky

vossi.fi/emo17

la C916 2017 -messuilla osastol myös Alihankinta Olemme mukana

MEDIA 2018

- Tervetuloa!

Aineisto- ja ilmestymisaikataulu 2018 Konepaja 20.-22.3.18

Pohjoinen Teollisuus 23.-24.5.18

AMB 2018 18.–22.9.18

Energia 2018 23.–25.10.18

Instrutec 2018 7.–9.11.18

Alihankinta 25.-27.9.18

Euro BLECH 23.-26.10.18

Smart Factory 2018 20.–22.11.18

Lehti nro

1-2

3

4

5-6

7

8

9

10

Aineistopäivä

19.1.

16.2.

29.3.

11.5.

24.8.

21.9.

19.10.

16.11.

Postituspäivä

1.2.

1.3.

12.4.

24.5.

6.9.

4.10.

1.11.

29.11.

Laatu edellä Leimet Oy toiminnan perustana on hyvin laatuorientoitunut toiminta, josta viimeisimpänä todisteena on lähiaikoina päivitetty laatujärjestelmä ISO 9001:2015. Muita laaduntakeita tälle Rauman Lapissa toimivalle noin 40 henkilöä työllistävälle yritykselle ovat mm. EN12794 ja EN ISO 17760 sekä jatkuva laadunvalvontasopimus suomalaisen VTT:n ja ruotsalaisen SBS:n kanssa. – Laatu on keskeinen osa toimintaamme. Harjaterästen hitsaussaumat koestetaan kalibroiduilla mittalaitteilla vetokokeissa säännöllisesti. Robottihitsauksen korkean laadun varmistamiseksi lattateräkset ja pyörötangot puhdistetaan raepuhalluslaitteistolla. Meillä on myös betoniyhdistyksen (BY) myöntämät varmennetut käyttöselosteet sekä arvostetut SITAC-hyväksynnät kymmenille eri tuotteille. Tuotteidemme ja toimintamme laatua valvoo suomalainen VTT otantakokein ja määräaikaistarkastuksin, kertoo Laine.

Asiantuntemusta Kilpailu joka sektorilla on tänä päivänä kiivasta. Leimetin yksi kilpailuvaltti on oma suunnittelu. – Suunnittelupalvelumme on auttanut asiakkaitamme niin koti- kuin vientimarkkinoilla useiden vuosikymmenten ajan, aina yrityksen perustamisesta lähtien. Näin tuotteista on saatu sopivampia tiettyihin projekteihin. Meillä on laajaa osaamista paalutustarvikkeiden lujuuslaskennasta ja viranomaismääräyksistä. Suunnitteluprojektit yhdessä asiakkaan kanssa parantavat kustannustehokkuutta ja varmistavat halutun lopputuloksen, arvioi Laine.

Leimetin viimeisin robotti-investointi tehtiin elokuussa 2017, jossa kolme vanhempaa Motoman-robottia sisältävä solu modernisoitiin neljällä uudella robotilla yhteensä seitsemän Motoman-robotin täysin automaattiseksi soluksi. Investoinnilla tuottavuutta lisättiin vanhaan soluun nähden noin 25 %, sanoo Laine. – Tässäkin projektissa valitsimme toimittajaksi Yaskawa Finland Oy:n, joka pystyi toimittamaan kaikki soluun liittyvät asiat taivutusta lukuun ottamatta. On huomattavasti helpompi toteuttaa projekti yhden kokonaisvaltaiseen toimitukseen kykenevän toimijan kanssa, kuin pilkkoa projekti usealle eri toimittajalle, arvioi Laine.

40 Yaskawa Motomania Leimet Oy:n robotisoinnit jatkuvat kiivasta tahtia, sillä tänä kesänä tuotantoa tehostetaan jälleen täysin uudella seitsemän Yaskawa Motoman -robotin solulla. Solu nopeuttaa arviolta yhden tuotteen valmistusaikaa 5 minuutista 3,5 minuuttiin vanhaan soluun verrattuna, arvioi Laakso. Tämän uudistuksen myötä Yaskawa Motomanin Leimetille toimittamien robottien määrä nousee lukemaan 40. –Ylsimme päättyneellä tilikaudella ennätysliikevaihtoomme lähes 14 M€ ja ilman robotisoitua tuotantoa olisi vaikea kuvitella toimintaamme näin laaja-alaisena. Harhakuvitelma ”robotit vievät ihmisten työt” ei ainakaan meidän kohdalla pidä paikkaansa – päinvastoin: robottien avulla pysymme kilpailukykyisenä ja pystymme työllistämään suomalaisia, näkee Laine.

Yaskawa isossa osassa Leimet on yksi teollisten robottien käyttäjien pioneereja Suomessa, sillä yrityksen ensimmäinen robotti näki päivänvalonsa jo 1980-luvulla. – Motoman-robottien kanssa meillä on pitkä historia ja toiminta Yaskawa Motomanin kanssa on ollut kaikin puolin luonnikasta – sekä robotit että niiden ympärillä tapahtuvat tukitoiminnot ovat tukeneet hyvin toimintaamme. Motoman-robottien kestävyydestä antaa kuvaa se, että talon vanhin edelleen käytössä oleva robotti on Motoman 1980-luvulta ja se toimii edelleen hyvin tehtävässään.

INFO Leimet Oy Kalle Laine tuotantoteknikko puh. 050 321 1644 www.leimet.fi

Yaskawa Finland Oy Aku Laakso myyntipäällikkö puh. 040 3000 631 www.yaskawa.eu.com

5 – 6 | 2018

45


HT Laser Vieremä laajentaa tuotantotilojaan. Uudet tilat otetaan kokonaisuudessaan käyttöön syksyllä 2018. Laajennuksen koko on noin 2 500 m2.

HT Laser investoi Vieremällä tuotannon läpimenoaikaa parantaviin tiloihin ”

Tilainvestointi vahvistaa meidän ja sitä myöten asiakkaidemme kilpailukykyä kokoaan enemmän, sillä suoran tuotantokapasiteetin kasvun lisäksi pystymme oleellisesti parantamaan koko tehtaan logistiikkaa sekä tuotannon virtausta ja läpimenoaikaa”, kertoo HT Laser Vieremän yksikönpäällikkö Sami Tiikkainen. ”Laajennusosaan sijoitettava uusi logistiikkahalli tarjoaa meille entistäkin laadukkaamman ympäristön, jossa voimme palvella asiakkaitamme nopeasti, tarkasti ja turvallisesti suoraan heidän tuotantolinjoilleen”, hän jatkaa.

INFO HT Laser Oy Sami Tiikkainen yksikönpäällikkö puh. 050 5930 062 Vieremän Toimitilat Oy Ahti Kilvensalmi toimitusjohtaja puh. 0400 370 842 www.htlaser.fi

46

HT Laser Oy yrityksenä HT Laser on vuonna 1989 perustettu teollisuuden järjestelmätoimittaja ja joustavasti palveleva kumppani. Erikoisosaamista ovat kokoonpanot ja komponenttivalmistus sekä tarpeiden mukaan optimoidut ja jalostetut leikkeet. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaisesti leikkauksen, särmäyksen, hitsauksen, koneistuksen, kokoonpanon, pintakäsittelyn ja tuotekehityksen palvelut. HT Laser on teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa. HT Laser on asiakasta lähellä palvellen kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa (Jyväskylä, Kaarina, Keuruu, Lappeenranta, Tampere, Tornio, Vaasa, Vieremä) sekä Puolan Poznanissa. HT Laser on kasvava perheyritys, vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli lähes 60 miljoonaa euroa, työllistäen tällä hetkellä yli 400 teknologiateollisuuden ammattilaista. Kaikkea toimintaa ohjaavat sertifioidut, ISO:9001- ja ISO:14001-standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät. HT Laser on osa Teiskonen-konsernia. HT Laser toimii Vieremällä teollisuuskylässä Vieremän Toimitilat Oy:n omistamissa tiloissa. Omistaja toimii myös laajennusinvestoinnin rakennuttajana. Laajennuksen toteuttavaksi urakoitsijaksi on valittu kansallisella kilpailutusmenettelyllä kuopiolainen Mitake Group Oy. ”HT Laser on ollut jo pitkään mukana kehittämässä Vieremän kumppanuusyrityskylän toimintoja. Kunnan ja yhtiön välinen yhteistyö on sujunut aina positiivisessa hengessä ja yhteisin tavoittein. Vieremä on erittäin tyytyväinen siihen, että HT Laser mo-

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

dernina kärkiyrityksenä haluaa toimia juuri Vieremällä ja laajentaa täällä tilojaan entisestään”, kommentoi Vieremän toimitilojen toimitusjohtaja Ahti Kilvensalmi. HT Laserilla on ollut toimintaa Vieremällä vuodesta 2007 saakka. Edellisen kerran tiloja laajennettiin vuonna 2012. Tehdas työllistää tällä hetkellä noin 80 teknologia-alan ammattilaista ja henkilöluku on kasvanut viimeisen vuoden aikana. HT Laser Vieremällä on tehty lähiaikoina myös merkittäviä koneinvestointeja, mm. kuitulaserleikkauskoneisiin.


TYÖSTÖKONEET – sahat – lastuavat koneet – levytyökoneet – putkentyöstökoneet

Adver Oy, puh. 010 4399 700, adver.fi Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat

Esabin uudet F&G-sarjan hitsausnaamarit ovat erinomainen ratkaisu hitsaus- ja hiontakäyttöön Ylös kääntyvän visiirinsä, usean tummuuden ja passiivisesti tai automaattisesti tummenevan hitsauslasiteknologian ansiosta ESABin F&G-sarjan naamarit on suunniteltu kattamaan kaikki hitsaus-, leikkaus- ja hiontasovellukset.

E

SAB Welding & Cutting Products on tuonut markkinoille F20-, G30-, G40- ja G50-hitsausnaamarit, jotka soveltuvat hitsaus-, leikkaus- ja hiontakäyttöön ainutlaatuisella tavalla ylös käännettävän visiirinsä ansiosta. F20:n kiinteästä tummuudesta ja korkeasta suojaustasosta G30:n monipuolisuuteen ja G40:n ja G50:n suureen UV-suojaan. F&G-sarja on ESABin naamareiden monipuolisin hitsaus- ja hiontanaamariratkaisu. Kaikissa malleissa on Air eli raitisilmavaihtoehto. F20 on kiinteän tummuuden naamari, jonka kevyt kuori ja mukava pääpanta muodostavat F&G-tuotevalikoiman perustan. F20:ssa on DIN 10 -hitsauslasi, ja aukon kooksi voidaan valita 60 x 110 mm tai 90 x

110 mm. Muovinen suojalasi suojaa kasvoja käännettävän lasin ollessa yläasennossa. ESABin G30-naamarit sopivat niin hitsaukseen kuin hiontaankin. G30 sisältää suuren (155 x 170 mm) UV-suojan ja ulkoisen kääntyvän visiirin, jolloin käyttäjä voi yhdistellä visiirejä sekä UV-suojia ja säätää siten tummuustasoa. ”Tarjolla on eri tummuustasoja kääntyvälle visiirille ja UV-suojalle, ja ne ovat lisäksi vaihdettavia, joten käyttäjät voivat itse luoda omat sävytasonsa”, sanoo Guy Shelverton, Global Product Manager, ESAB. ”UV-suojan sävyvaihtoehdot ovat kirkas, DIN 2, 3 ja 5, ja ulkovisiirin tummuusvaihtoehdot ovat 5, 8 ja 10.” Esimerkiksi vaihtaessaan plasmaleikkauksen ja hitsauksen välillä käyttäjät voivat valita sisätummuudeksi 5 ja ulkotummuudeksi 5, jolloin kokonaistummuus on 10. Hitsaus- ja hiontakäytössä ulkopuolinen kään-

tyvä DIN 10 -visiiri ja kirkas UV-suoja tekevät helpoksi vaihtamisen hisauksesta hiontaan. Lisäksi ulkovisiiri ei peitä UV-suojaa täysin, jotta hitsin asetteluun jää pieni katselualue. Asettelun jälkeen tarvitsee vain kallistaa päätä hieman, jolloin voidaan hitsata yhdistetyllä tummuudella. G40 ja G50 sisältävät suuren, kirkkaan UV-suojan. G40:n kääntyvässä visiirissä on DIN 10 -hitsauslasi, ja aukon kooksi voidaan valita 60 x 110 mm tai 90 x 110 mm. G50:n kääntyvässä visiirissä on valokennokäyttöinen 97 x 47 mm:n automaattisesti tummeneva kasetti (ADF), joka toimii alueella DIN 9–13. ”Nämä ovat hyvin tukevia ja vahvoja naamareita, jotka täyttävät tai ylittävät kaikki soveltuvat turvallisuusstandardit”, sanoo Shelverton. ”Ne on suunniteltu käytettäväksi vaativissa hitsausympäristöissä, joissa voidaan hitsata, leikata ja hioa. Ne sopivat erinomaisesti tällaiseen monipuoliseen työhön ja tarjoavat edullisen vaihtoehdon käyttäjille” .

INFO www.esab.com

5 – 6 | 2018

47


Suomen ensimmäinen Upmoviomin varastojärjestelmä Savoon

S

avon sydämessä Siilinjärvellä huippuluokan hydraulijärjestelmiä valmistava Hydroline Oy on investoinut viime vuosina vahvasti moderneihin tuotantolaitteisiin. Kasvavalle yritykselle tuli ajankohtaiseksi myös fyysinen laajentuminen, uusi tuhannen neliön materiaalinkäsittelyhalli valmistui vuoden 2017 marraskuussa. Tehokkaan tuotannon varmistamiseksi materiaalin varastointiin haluttiin lattiatilaa säästävä ja tavarat siististi paikoillaan pitävä ratkaisu. Varastoitavat tuotteet piti saada helposti sahalle ja jäännöspalat takaisin hyllyyn manuaalisesti, ilman trukkia. – Tässä on vielä päällä sisäänajovaihe, kasettivaraston kapasiteetti ei ole vielä täysin käytössä. Se ollaan jo huomattu että tässä on selvästi pienempi kolhiintumisvaara, meillä käsitellään paljon kromattuja tankoja. Ja toiseksi tavaran saldot on helppo hahmottaa myös visuaalisesti, siihen riittää hyllyn pään vilkaisu, kertoo Jari Wilander, Hydroline Oy:n varastoinnista ja logistiikasta vastaava tuotannonohjaaja. – Kasettivaraston rakenne vaikuttaa idioottivarmalta, se ei varmaan rikkoudu helposti. Lisäksi työergonomia on parantunut, enää ei tarvitse kyykkiä lattiatasolla, kiittelee Wilander.

Synty ja kehitys konepajassa Upmoviom syntyi espanjalaisen konepajayrityksen Sinasen ”spinoffina”. Yrityksessä tuskastuttiin alalla niin tyypilliseen hankalaan terästankomateriaalin käsittelyyn ja alettiin pohtia yksinkertaista, helppokäyttöistä ja työturvallisuutta kohentavaa terästen varastointijärjestelmää. Muutaman vuoden kokeilujen jälkeen Sinase sai valmiiksi kasettivaraston, jossa teräsmateriaali säilytetään rullilla varustettujen kannattimien päällä. Materiaaliin tartutaan sen päästä ja yksinkertaisesti rullataan paikoilleen, mikä säästää valtavasti tilaa verrattuna trukin mentäviin käytäviin varastointihyllykköjen välillä. Upmoviomin myyntipäällikkö Iker Serrano Garcia vieraili Tampereen Konepajamessuilla. Hän kertoi Upmoviomin kehityksestä enemmän. – Sinasen tehtaalla käy paljon asiakkaita, ja muutama varastointijärjestelmän käytössä nähneistä asiakkaista halusi sellaisen myös omiin tuotantotiloihinsa. Sinase patentoi kasettivarastointijärjestelmän ja alkoi valmistaa niitä tilauksesta. Niitä alkoi kertyä ja lopulta Sinase päätti perustaa oman liiketoimintayksikön, Upmoviomin. Iker kertoo Sinasen saaneen paljon etuja kehittämästään kasettivarastoinnista. – Ensinnäkin sairauspoissaolot pienenivät reilusti, koska kukaan ei enää venäyttänyt selkäänsä tai tiputtanut tavaraa päälleen. Toiseksi Upmoviomin kasettivarastointijärjestelmää voi käyttää yksinkin, eli työvoimaa vapautuu tuottavaan työhön. Kolmanneksi varastohommasta tuli kevyttä, siistiä ja helppoa. Se vaikutti merkittävästi työvoiman saatavuuteen. Suomessa Upmoviomin kasettivarastointijärjestelmää edustavan ProdMac Oy:n toimitusjohtaja Mika Koivuniemi näkee varastointijärjestelmälle selkeän markkinaraon. – Upmoviom on käytännössä tehokas ja huoltovapaa, tilaa säästävä sekä turvallisuutta parantava varastointiratkaisu. Onhan siinä jo merkittäviä kilpailuetuja, summaa Mika Koivuniemi. UPMOVIOM-kasettivarastointi­järjestelmän edut: 1. vie vähän tilaa 2. ei tarvita trukkia 3. varasto pysyy siistinä 4. helppo pitää tavarat järjestyksessä 5. helppo siirtää materiaali katkaistavaksi ja jäännöspalat takaisin hyllyyn 6. järeä, huoltovapaa rakenne, vaikka on mekaniikkaa

INFO www.prodmac.fi

48

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Seco Toolsin interaktiivinen Machining Navigator -luettelo helpottaa tuotetietojen löytämistä

S

eco Tools on julkaissut Machining Navigator -luettelostaan uuden interaktiivisen version kätevässä PDF-muodossa. Uudessa versiossa tuotteita ja teknisten tietojen etsiminen käy perinteistä työkaluluetteloa nopeammin.Älykkäät ja interaktiiviset Machining Navigator -sivut näyttävät samalta kuin tavallisessa interaktiivisessa PDF-tiedostossa tai selattavassa nettilehdessä, mutta niissä on lisäksi useita hyödyllisiä toimintoja. Käyttäjä voi siirtyä luettelossa nopeasti tietyn tuotesarjan sivulle napsauttamalla tuotteen nimeä sisällysluettelossa. Hän ei siis joudu etsimään tarvitsemiaan tietoja eri tuoteluetteloista, esitteistä ja verkkosivuilta, vaan pääsee siirtymään luettelon tuotetietoja ja hyödyllisiä linkkejä sisältävälle interaktiiviselle sivulle vain muutamalla hiirennapsautuksella. Machining Navigator -PDF-tiedoston sivut sisältävät linkkejä ­secotools.com-sivustolle, jossa on tarjolla tarkempia tietoja kaikista Seco-tuotteista sekä tukea, jonka avulla käyttäjä pystyy löytämään ja tilaamaan tarpeisiinsa sopivan työkalun. Secon interaktiivisen tuoteluettelon avulla käyttäjä voi luoda myös oman räätälöitävän luettelonsa valitsemalla haluamansa sivut PDF:stä. Tämän selattavan tuoteyhteenvedon voi lähettää sähköpostilla, tulostaa paperille tai ladata koneelle myöhempää käyttöä varten.

LAMELLIKULJETTIMET KOLAKULJETTIMET MAGNEETTIKULJETTIMET

Sarigöl valmistaa alkuperäiskuljettimia Spinnerin ja Doosanin työstökoneisiin

Toimitamme myös erillisiä lamellimattoja asiakkaan tarpeen mukaan

KUBEöljysumuimurit Kokoluokat 200–2500 m3/h

INFO Lisätietoja Secon uudesta interaktiivisesta Machining Navigator -luettelosta saat osoitteesta secotools.com

Jari Vainio, puh. 040 7090 509, jari.vainio@tekupit.fi www.tekupit.fi

Onko kassa kesäkunnossa?

MUUTA LASKUT RAHAKSI, niin kassa ei hupene lomarahoihin.

WWW.FINANCELINK.FI


Empack, Elintarviketeollisuus ja Logistiikka yhdessä Tampereella 2020 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetään 9.– 10.9.2020 samanaikaisesti uusi kolmen ammattitapahtuman kokonaisuus. Elintarviketeollisuuden ammattilaisten Elintarviketeollisuus-messut sekä materiaalinkäsittelyn ja logistiikan ammattilaisten Logistiikka-messut saavat rinnalleen pakkausalan messutapahtuman Empackin. Tampere isännöi Empack-messuja ensimmäistä kertaa. Luvassa on merkittävä ja uudenlainen messukokonaisuus, joka tarjoaa laajasti ­synergiaetuja ja verkostoitumismahdollisuuksia alan toimijoille. Tapahtumakokonaisuuden järjestävät yhteistyössä ­Easyfairs ja Tampereen Messut Oy.

-E

lintarviketeollisuus-messujen yhteyteen on kaivattu jo pitkään pakkausalan vahvaa tapahtumaa. Empackin myötä voimme vastata tähän toiveeseen. Yhdessä nämä kaksi tapahtumaa täydennettynä vielä Logistiikka-messuilla muodostava merkittävän kokonaisuuden, joka tarjoaa messujen näytteilleasettajille aitoa syner­giaa, ja näin myös palvelee asiakkaitamme aiempaa monipuolisemmin, sanoo Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo. − Kolmen tapahtuman kokonaisuus luo erinomaisen synergiahyödyn niin vierailijoiden kuin osallistuvien yritystenkin kannalta. Vierailija näkee oman tuotantoprosessinsa eri vaiheet laajemmin kuin koskaan aiemmin. Näytteilleasettajayritysten näkökulmasta tapahtumakokonaisuus on entistäkin kiinnostavampi, sillä sen tar­ joama tulee kokoamaan monikirjoisemman ammattiyleisön saman katon alle kerralla, kertoo Easyfairsin COO Anu Rapeli.

Empack tekee debyytin Tampereella – Elintarvike­ teollisuus ja Logistiikka alansa ykköstapahtumat Empack on kansainvälinen pakkausalan ammattitapahtuma, joka kokoaa alan ammattilaiset, innovaatiot ja ratkaisut saman katon al-

le. Tapahtumassa luodaan katsaus pakkausalan tulevaisuuteen, tutustutaan uutuustuotteisiin ja -palveluihin sekä inspiroidutaan ajankohtaisissa seminaareissa. Tapahtuma on järjestetty Suomessa vuodesta 2009 lähtien ja se on osa laajaa, kansainvälistä Empack-tapahtumaperhettä. Vuonna 2019 Empack järjestetään Helsingissä yhdessä Easyfairsin Logistics & Distribution -tapahtuman sekä Teknologia-tapahtuman kanssa. Vuodesta 2005 järjestetty Elintarviketeollisuus on Pohjoismaiden johtava elintarviketeollisuuden ammattimessutapahtuma, joka kattaa elintarviketeollisuuden koko kaaren alkutuotannosta loppukäyttäjään ja kierrätykseen. Tampereen Logistiikka-messut on materiaalinkäsittelyn ja logistiikan ammattilaisten ykköstapahtuma, jossa esitellään sisälogistiikkaa ja siihen läheisesti liittyviä logistiikka- ja varastointipalveluja sekä alan uusia ratkaisuja. Kahden vuoden välein toteutettavat Logistiikka-messut on järjestetty vuodesta 2011 alkaen.

Yhtä aikaa myös turvallisuusalan ja työhyvinvoinnin ammatti­messut Samaan aikaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa toteutetaan myös kansainvälinen turvallisuusalan ammattimessutapahtuma EuroSafety sekä työkyvyn ja työhyvinvoinnin messutapahtuma Työhyvinvointi. Tapahtumat järjestää Tampereen Messut Oy.

INFO Tampereen Messut Oy: www.tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi Facebook: @TampereenMessut Twitter: @TampereenMessut, #Elintarviketeollisuus, #Logistiikka, #Empack Hannu Vähätalo, toimitusjohtaja, puh. 0500 620 806 Meri Mattila, tiedottaja, puh. 0400 914 877, @MeriTMattila Empack / EasyFairs Suomi: www.easyfairs.com Anu Rapeli, COO, puh. 040 526 4075, anu.rapeli@easyfairs.com

Tulevaisuuden langattomat verkot toimivat yhteistyössä Diplomi-insinööri Mikhail Gerasimenko tutkii väitöskirjassaan seuraavan sukupolven langattomien tietoliikenneverkkojen teknisiä haasteita.

U

usia mobiilisovelluksia kehitetään jatkuvasti, ja ne edellyttävät nopeaa tiedonsiirtoa. Myös muun muassa älykodit, älykaupungit ja autonomiset autot lisäävät langattomien verkkojen kuormitusta. Nykyinen tekniikka asettaa kuitenkin rajoituksia samanaikaiselle käytölle ja langattomat verkot toimivat jo suorituskykynsä äärirajoilla. Tehokas yhteistyö langattomien tietoliikenneverkkojen välillä on ratkaisevan tärkeää. Se nopeuttaa tiedonsiirtoa ja helpottaa uusien sovellusten saatavuutta ja käyttöä. – Kuvittele, että mobiililiittymäsi tarjoaisi ilmaisen pääsyn maanlaajuiseen langattomaan verkkoon. Puhelimesi osaisi myös au-

50

tomaattisesti liittyä langattomaan verkkoon ja pidentää akun kestoa, kun lataat videoita suoratoistopalveluun, Mikhail Gerasimenko sanoo. – Jos operaattorit pystyvät jo tarjoamaan etäyhteyden muun muassa kodin turvallisuus-, lämmitys- ja valaistusjärjestelmiin, kuvittele jos samoja toiminnallisuuksia voitaisiin käyttää kokonaisen kaupungin mittakaavassa.

sios (Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki, Kreikka). Tilaisuutta valvoi professoriEvgeny Kucheryavy TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriosta. Mikhail Gerasimenko (28) on kotoisin Severodvinskistä Venäjältä ja työskentelee tutkijana TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriossa.

Väitöstilaisuus oli 27.4.2018 Diplomi-insinööri Mikhail Gerasimenkon elektroniikan ja tietoliikennetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Intelligent Resource Allocation in 5G Multi-Radio Heterogeneous Networks tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimi Associate Professor Periklis Chatzimi-

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4135-3 Lisätietoja: Mikhail Gerasimenko puh. 040 148 5339 mikhail.gerasimenko@tut.fi


Metallien 3D-tulostus osaksi tuotantoketjua Oulun yliopistossa on käynnistynyt hanke, jossa selvitetään 3D-tulostamalla tuotettujen metallikappaleiden jälkikäsittelyn parantamista ja menetelmän kehittämistä osaksi tuotannollisia työvaiheketjuja. Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä (FMT) on saanut tutkimukseen Euroopan aluekehitysrahastolta 746 000 euron rahoituksen.

The heart of metalworking beats in Stuttgart!

M

etallin 3D-tulostuksen jälkeinen käsittely, jossa tulostetusta kappaleesta poistetaan kaikki tukimateriaalit ja tehdään pinnankäsittely, ovat nykyisellään aikaa vieviä ja kalliita prosesseja. Tutkimushankkeessa on tarkoitus suunnitella jälkikäsittelystä entistä tehokkaampi mm. hyödyntämällä laserteknologiaa. Tehokkaammalla jälkikäsittelyllä metallin 3D-tulostus tulee halvemmaksi ja nopeammaksi. Muita hankkeen tavoitteita on tuoda 3D-tulostus osaksi tuotannon työvaiheketjuja sekä luoda Nivalaan tehokkaasti eri tuotantoteknologioita yhdistävä tutkimusympäristö. Menetelmällä on mahdollista saavuttaa useissa tapauksissa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä, mikä voi johtaa uusien tuotteiden ja uusien markkinoiden avautumiseen paikalliselle teollisuudelle. Uusien tuotteiden ja tuotantoprosessien myötä syntyy myös mahdollisuus uusien yritysten perustamiselle. Metallien 3D –tulostus on tulossa voimakkaasti yhdeksi valmistustekniseksi vaihtoehdoksi, etenkin piensarjatuotannossa. Hankkeen vetäjä on Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä, joka toimii osana yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia Nivalassa. Hankkeen valmistelussa ovat mukana Nivala-Haapajärven seutukunta (NIHAK) ry ja Nivalan kaupunki. Hankkeen valmistelussa on ollut mukana myös lähialueen yhteistyöyritykset. Oulun yliopiston FMT-tutkimusryhmä on mukana myös yhteispohjoismaisessa 3D-metallintulostushankkeessa, jossa kehitetään metalliosien 3D -tulostusmenetelmää erityisesti pk-yrityksille.

INFO Oulun yliopisto Kerttu Saalasti Instituutti Kari Kutuniva projektipäällikkö puh. 050 591 3507 kari.kutuniva@oulu.fi

Kari Mäntyjärvi tutkimusjohtaja puh. 0400 843 050 kari.mantyjarvi@oulu.fi http://www.oulu.fi/yliopisto/

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

amb-expo.de

NEW:

AMB Special Show and Congress “Digitisation in production”

DEinternational Oy Anna Tolvanen Tel.: +358 9 61221223 stuttgart@dfhk.fi anna.tolvanen@dfhk.fi


Logistiikka 2018: Optimointi ja tekoäly – hypeä vai logistiikan uudistamista? Tiedätkö, mitä tarkoittaa fyysinen internet? Pitäisikö? Tulevaisuuden kuljetusjärjestelmien ennustetaan kehittyvän suuntaan, jossa kuljetusyksikköjä reititetään ja käsitellään automaattisesti järjestelmän joustavuutta sekä tehokkuutta optimoiden. Fyysisessä internetissä datapaketit on korvattu konteilla ja muilla modulaarisilla yksiköillä. Tämän mahdollistaa jo nyt tekoäly, mutta onko keskeisempää kysyä, miksi logistiikan tulee kehittyä aiempaa fiksummaksi? Muun muassa näitä aiheita käsitellään syyskuussa Tampereella järjestettävillä Logistiikka 2018 -messuilla.

S

isälogistiikan ja materiaalinkäsittelyn ammattilaiset kokoontuvat Logistiikka-messuille 12.–13.9.2018 Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Messuilla esitellään uusia palvelu- ja tuoteinnovaatioita sekä kuullaan kiinnostavia seminaaripuheenvuoroja ja yrityscase-esimerkkejä. – Optimointi ja tekoäly ovat varsin tunnettuja hype-termejä. Nyt on hyvä mahdollisuus myös tulla kuuntelemaan, kuinka ne voivat käytännössä disruptoida logistiikka-alaa. Valoitan käytännön esimerk­kien kautta mikä ja miten on mahdollista sekä

miten tulevaisuuteen tulisi valmistautua, kertoo Weoptitin toimitusjohtaja Olli Bräysy. Fyysisen internetin ja logistiikan tulevaisuuden lisäksi seminaareissa puhuttaa muun muassa rakentamisen logistiikka, tehokas ja lisäarvoa tuottava sisälogistiikka sekä sähköinen tullaus.

Rajallisen työvoiman ratkaisut löytyvät logistiikasta Logistiikka-messujen teemoina tänä vuonna korostuvat logistiikka kilpailuetuna, sisälogistiikka sekä informaation kulku. Suomen merkittävin alan messutapahtuma esittelee sisälogistiikkaa ja materiaalinkäsittelyä sekä logistiikka- ja varastointipalveluja. Logistiikka 2018 -messujen kumppaniyrityksen, Würth Oy:n toimitusjohtaja Mika Rantanen toteaa, että jopa kilpailuky-

kyä tärkeämmäksi fiksumman työn vaatimukseksi on noussut työvoimapula. Suomen väestörakenne on poikkeuksellisen epäedullinen jopa Euroopan mittakaavassa. Tällöin logistiikan tehtävä ei ole ratkaista vain kilpailukykyä, vaan logistiikalle lankeaa vaade ratkaista selviytymiskykyä. – Rajallisen työvoiman ratkaisut löytyvät resursseja säästävästä logistiikasta. Oli kyse kaupan alan toiminnasta tai teollisuuden tuotannon materiaali- tai tarvikelogistiikasta, on vapautettava henkilötyötä sellaisiin toimiin, joka tuottaa yritykselle kassavirtaa. Ihmisellä on harkintakykyä ja empatiataitoja, joihin koneet eivät kykene. Se niukka resurssi on syytä kohdentaa tuottamaan lisäarvoa ja laskutusta, sanoo Rantanen.

LOGYn Sisälogistiikan innovaatio 2018 -tunnustuksen saaja julkistetaan messuilla Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsee tapahtumassa LOGYn Sisälogistiikan innovaatio 2018 -tunnustuksella innovatiivisen ja rohkean projektin tai hankkeen. Tunnustuksen saa projekti tai hanke, jolla on pystytty merkittävästi parantamaan asiakaskokemusta, prosessia, turvallisuutta tai henkilöstötyytyväisyyttä.

INFO www.logistiikkamessut.fi Veli-Pekka Rouvali projektipäällikkö puh. 050 516 4005 @VelluRouvali1 Meri Mattila tiedottaja puh. 0400 914 877 @MeriTMattila

52

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

Machinery Oy pääyhteystyökumppani Taitaja2018-kisoissa

T

aija2018-kisat järjestettiin tänä vuonna Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 14.–17.5.2018. Kilpailu kokosi yli 400 nuorta tulevaisuuden osaajaa sekä ammattilaista kilpailemaan SM-mitaleista noin 45 eri lajin ammattitaitokilpailuissa. Osassa kilpailulajeista nähtiin myös kansainvälisiä kilpailijoita sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita. Taitaja2018 tavoitteena on olla ammattiosaamisen asialla sekä näyttää tuleville työnantajille, mihin kaikkeen nuoret valmistumisen jälkeen kykenevät. Machinery Oy on toiminut jo monena vuonna eri tavoin Taitaja-kisojen yhteistyökumppanina. Tänä vuonna yritys toimi

pääyhteistyökumppanin roolissa ja toimitti koneet kahteen eri kilpailulajiin: CNC-koneistus sekä Levy ja hitsaus. CNC-koneistukseen he toimittivat yhteensä neljä työstökonetta: kaksi Hyundai-Wian koneistuskeskusta KF5600- ja KF5600C-mallit sekä kaksi sorvia Hyundai-Wialta L230LMA ja L230LMSA. Lajiin Levy ja hitsaus Machinery toimitti Ermaksan HGS 3100x6 -levyleikkurin, Scantool Scan 13S -kanttikoneen sekä HM Machineryn TTE 12/12 -levymankelin. Lajikoneiden lisäksi näytille vietiin Trens SN32/1000 -kärkisorvi ja Koike PNC12 -plasmaleikkauskone. Syy, miksi Machinery Oy haluaa olla mukana Taitaja-kisojen järjestämisessä, on se,

että he kokevat tärkeänä ammatillisen koulutuksen tukemisen ja kehittämisen. On tärkeää antaa nuorille mahdollisuus luoda kontakteja työelämään jo ennen heidän valmistumistaan ja mikä parempi keino siihen on, kuin tällaiset tapahtumat.

INFO Machinery Oy www.machinery.fi

5 – 6 | 2018

53


Metallipalvelu Turppa otti tuotantoon jo toisen Baykal-särmäyspuristimen K

aksi Baykalia antavat Metallipalvelu Turpan tuotevalmistukseen kaivattua joustavuutta. Ensimmäinen iso kone on saanut hoidettua koko tarvittavan tuoteskaalan, mutta työkaluvaihto on turhaan hidastanut lyhyitä sarjoja tekevän yrityksen tuotantoa.

Baykal APHS 31160

– Uuden koneen laskennalliset rahalliset edut tuotannossamme on jo varmistettu paikkansa pitäviksi ensimmäisten reilun neljän kuukauden aikana. Säästöä tulee etenkin työkalujen vaihtamisen helppoudesta ja nopeudesta, toteaa Lasse Turppa uuden pienemmän Baykalin vieressä. Käsin siirreltävät työkalut ovat helposti saatavilla aivan koneen vieressä ja hyvässä järjestyksessä.

Reilu vuosi sitten Metallipalvelu Turppa siirtyi särmäyksessä kahteen vuoroon ja alun perin väliaikaiseksi suunniteltu rytmi on jo edennyt seuraavaan vaiheeseen, kun särmäys ja levyn leikkaus ovat pyörineet useita viikkoja kolmessa vuorossa. – Aloitettuamme kaksivuorotyöt, asiak­kaat huomasivat meidän saavan nopeammassa tempossa kappaleita ulos tuotannosta, jolloin tilausmäärät kasvoivat. Tilanne näyttää oikein hyvältä, kertoo Lasse Turppa Metallipalvelu Turpalta.

Työkalujen kiinnitysjärjestelmäksi valittiin pneumaattinen tartunta. Tämä tuo lyhyitä sarjoja pääasiassa tekevän Metallipalvelu Turpan tuotantoon kaivattua nopeutta. – Olemme olleet tähän erittäin tyytyväisiä, Lasse toteaa.

54

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Joulun alla yritykseen saapunut Baykal on ominaisuuksiltaan juuri oikeankokoinen Metallipalvelu Turpan tuotantoon. Koneen maksimi leveys 3100 mm ja maksimi ainevahvuus 6 mm. 160 tonnin koneessa riittää potkua yrityksen särmäystarpeisiin. Delem on erityisesti särmäykseen kehitetty ohjaus, joka on helppo oppia käyttämään ja toiminnallisesti erittäin joustava ja selkeä. Sama ohjaus, mutta hieman vanhempana versiona löytyy myös isommasta koneesta.

Tuotannon pullonkaula pois – Ongelmaksi ison särmäyspuristimen kanssa muodostui työkalujen vaihtoon kuluva aika. Kaikki työkalut on siirreltävä nostimen kanssa ja se on hidasta. Isompi kone suuren puristusvoimansa vuoksi vaatii kestävän työkalujen kiinnityksen, joiden avaaminen ja kiinnittäminen on myös varsin työlästä ja aikaa vaativaa. Vanhemman koneen kapasiteetti on 4100 mm leveyttä, 440 tn puristusvoimalla. Kuitenkin yrityksemme valmistamat puolivalmisteet ovat pääasiassa erittäin lyhyitä sarjoja, jolloin hidas työkalujenvaihto muodostaa ongelman. Uuteen Baykaliin valittiin kiinnitystavaksi paineilmakäyttöiset työkalunkiinnittimet, joiden avulla työkalujen vaihtotyö sujuu nopeasti. – Jo näin reilun neljän kuukauden käytön jälkeen on käynyt selväksi, että saimme poistettua tuotannosta melkoisen rahareiän. Uuden koneen työkalut ovat niin kevyitä, että ne saa vaihdettua käsin ja kiinnittämiseen/irrottamiseen ei enää kulu kuin muutamia sekunteja aiemman kymmenien minuuttien sijaan. Monesti on myös tilanteita, joissa tällä kokoonpanolla työkalujen vaihto jää kokonaan pois, kun toisella koneella on tällinki valmiina. – Delem ohjauksena on työntekijöillemme tuttu ja siksi on helppo tehdä sarjat tarpeeseen parhaiten soveltuvalla koneella.

Helppo valinta – Meille oli käytännössä itsestään selvää valita koneen merkiksi Baykal, koska kokemukset merkistä ovat olleet erittäin positiivisia ja halusimme ohjauksen samanlaisena myös uuteen koneeseen. Etsimme aluksi käytettyä konetta, mutta nähtyämme Vossin tar-


Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit ja laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

Esimerkkejä asiakkaalle lähdössä olevista puolivalmisteista. Palatyökaluja käyttämällä myös korkeareunaiset ja ylikulmaan taivutettavat osa saa tehtyä ilman ongelmia. – Valmistamme tuotteita loppuasiakkaille varsin erilaisista materiaaleista. Tässä esimerkiksi alumiininen puolivalmistekappale, Lasse Turppa esittelee.

Luotettava yhteistyökumppani

jouksen uudesta koneesta, päädyimme yksimielisesti siihen, Lasse Turppa miettii valintaa. Vossi tarjoaa jälkimarkkinointipalveluna huoltosopimuksia koneille ja niitä myös Metallipalvelu Turppa käyttää särmäyskoneidensa kunnossapitoon.

– Varsin pieniä ovat ongelmat koneissa olleet, mutta silloinkin olemme saaneet Vossilta nopeaa ja ammattitaitoista palvelua. Varaosia ei ole tarvinnut odotella viikkokausia ja toimenpiteiden jälkeen kone on taas toiminut kuin uutena. Myös sovitut määräaikaishuollot on hoidettu niin kuin pitää, Turppa kehuu konetoimittajan palveluita. – Myös konekauppojen yhteydessä kaikki on mennyt lupausten mukaan, eikä niistäkään ole ollut mitään huomautettavaa. Vossi myös otti myyntiin meidän vanhan CNC-kanttimme. Vaikka vanha kone oli monessa hyödyllinen, niin hyvillä mielin ollaan oltu koneen vaihdoksen myötä ja asiat ovat kokonaisuutena nyt erittäin hyvin mallillaan.

Markkinat vetävät – Siirryimme viime vuonna viikolla 6 kokeiluluontoisesti tekemään kanttausta ja levyleikkuuta kahdessa vuorossa. Kokeilu johti siihen, että tilauskirjat täyttyivät ennätystahtia ja nyt huhtikuun puolivälissä siirsimme molemmat tuotantolinjat kolmeen vuoroon. Meillä on määrällisesti paljon asiakkaita, jotka tilaavat täysin säännöllisesti tuotteita ja suurin osa liikevaihdostamme syntyykin pienemmistä virroista. Niitä virtoja on kyllä mukavasti riittänyt, Lasse hymyilee. – Noin 85 % liikevaihdostamme tulee puolivalmisteiden tekemisestä ja loput erilaisista, jopa täysin valmiista toimilaitteista. Kotisivuiltamme löydät kaikki palvelumme ja tuotteemme. Meillä on valmiutta tehdä metallista monenlaista tuotetta, keskiraskaasta aina ihan kevyeen saakka. Kerro tarpeesi, niin katsotaan yhdessä mitä voimme sinulle tarjota, Lasse Turppa päättää.

INFO Metallipalvelu Turppa Kukonkorventie 1, 33880 Lempäälä Lasse Turppa puh. 044 293 1179 lasse.turppa@turppa.fi

5 – 6 | 2018

55


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

remmat koneistustyökalut LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

vat a u t s la

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat

Finn-Power Oy Puh. 010 278 7111 www.primapower.com

Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

www.eurometalli.com 56

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

robotics oy

NC-ohjelmoinnin Expertti.

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

KonePartneri Oy

www.nomogroup.fi

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Rakenne-Ahlfors Oy

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

www.championdoor.com

Meluntorjunnan asiantuntijayritys jo vuodesta 1988. • teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

Katso lisää www.rakenne-ahlfors.fi

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Puh. (019) 485 205 info@rakenne-ahlfors.fi

www.teknoma.fi

www.eurometalli.com 5 – 6 | 2018

57


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Keskiraskaat

alihankintakoneistukset alihankintakoneistukset

Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja. 23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

Pyydä tarjous: 050 910 5220

www.vsa-service.fi

KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla VARASTOSTA HETI TOIMITUKSEEN ARG220 Plus, ARG300 S.A.F Plus, ARG380 S.A.F Plus, ARG250 Plus E

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

Katseenkestävää laatua Katseenkestävää laatua www.paakkilankonepaja.fi Katseenkestävää laatua

www.paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

40.000 LEVIKKI 22.000 KPL OSOITTEELLINEN PAINOPRINTTI

KÄY TYKKÄÄMÄSSÄ EUROMETALLISTA FACEBOOKISSA

www.eurometalli.com

Seuraava Eurometalli 7 on

Alihankinta 2018 -messunumero Aineistopäivä 24.8.

Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536 pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

www.eurometalli.com 58

• tuotantotilat 5100 m2 • tuotantotilat 5100 m2 • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max • tuotantotilat 51002500 m2 kg • robottihitsaus max 2500 kg • levytyöt • särmäys • x=4000 robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus maxmm mmmax y/z=2000 • CNC-koneistus x=4000 mm, x=4000 mm y/z=2000 mm y/z = 2000 mm • pintakäsittely • Vuodesta pintakäsittely • kokoonpano • 1978 kokoonpano 3D-mittaus Vuodesta• 1978 Vuodesta 1978

18.000 KPL DIGILEVIKKI PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

5 – 6 | 2018 • w w w.eurometalli.com

L ähde mukaan ilmoituksella ja k ysy myös liitetarjous ta.


TÄYDEN PALVELUN NOSTINTALO KYSY TARJOUS!

KYSY TARJOUS!

NYT NOSTIMET KESÄN TÖIHIN! OTA YHTEYTTÄ JA LÖYDÄMME SINULLE SOPIVAN NOSTIMEN!

HAULOTTE COMPACT 12DX

HAULOTTE HA16RTJ PRO

LAADUKKAAT HYSTER-TRUKIT MEILTÄ LEASING HINTA

LEASING HINTA

alk.

695€/kk

alk.

1750€/kk

(alv. 0%)

(alv. 0%)

HYSTER H5.5FT (flk cab)

LEASING HINTA alk.

335€/kk (alv. 0%)

HYSTER H18XM-9

HYSTER H3.0FT (flk cab)

REALLIFT JA KESLIFT MYYNTI Lempäälä Jesse Kuhlman 0400 820 409

Jyväskylä Ari Miettinen 0400 731 349

Jyväskylä Pasi Manninen 040 773 9356

Muu Suomi Pasi Päkkilä 045 312 4742


ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT SORVAUKSEEN

Suurempi leikkuunopeus ja parempi lastunhallinta uusilla geometrioilla. Nosta tuottavuutta.

F3P Viimeistely

M3P Keskiraskas

R3P Rouhinta

F3M Viimeistely

M3M Keskiraskas

R3M Rouhinta

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI ISCAR HIGH Q LINES

www.iscar.fi p. 09-439 1420


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.