Eurometalli 1-2/2015

Page 1

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000

Eurometalli METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

1–2

| 2015

12. vsk

Kun vaadit laatua, tehokkuutta ja tarkkuutta, valitse Saksalainen vannesahauksen edelläkävijä Meba. Luotettavaa yhteistyötä jo yli 30 vuotta.

KEYWAY OY

MAAHANTUONTI, MYYNTI JA HUOLTO

Perkkoonkatu 5 33850 Tampere

Puh 010 420 7272 Fax 010 420 7277

www.keyway.fi palvelu@keyway.fi

Av a

Et

in t uotta vu ut e e n

u ala

ll a s a h a u k s e s

saVOSSI_Eurometalli_210x297.pdf

1

26.1.2015

14.17

Luotettava kumppanisi. Vossi takaa toimittamiensa ratkaisujen elinkaaren vakavaraisena ja kasvollisena perheyrityksenä. Intohimonamme on kilpailukykynne jatkuva kehittäminen – aloitetaan se jo tänään ja soita 010 8200 500!

Tshekkiläiset Fermat avarruskoneet tarjoavat markkinoiden kilpailukykyisimmän ratkaisun keskiraskaisiin ja raskaisiin koneistuksiin.

C

M

Y

CM

MY

CY

Japanilaiset OKK työstökeskukset ovat äärimmäisen tarkkoja, luotettavia ja tehokkaita lastunpoistajia.

CMY

K

Italialaiset Biglia sorvauskeskukset tarjoavat lyömätöntä tarkkuutta, varmatoimisuutta ja nopeutta kappalevalmistukseen.

Automaatio

Leikkuunesteet & voiteluaineet

Elinkaaripalvelut MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


EUROMETALLI 3/2015 AINEISTOPÄIVÄ 20.2. POSTITUS 6.3.

Pääkirjoitus

Nuotit uusiksi

Eurometallilla on päättäjien nimirekisterillä varustettu, kohdennettu, 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu.

Viime vuosi ei tuonut odotettua käännettä Suomen taloudessa. Liian usein saimme lukea YT-neuvotteluista ja irtisanomisista hyvien talousuutisten sijaan. Toki osan syystä uutisten sisällöistä voi ottaa niskoilleen suomalaisten talousjulkaisuiden tapa viestittää mieluummin negatiivispainotteisista kuin positiivisista uutisista. Tilanne ei parane painamalla asioita ”villaisella”, mutta välillä tuntuu, että otsikot ja tekstit halutaan säveltää erityisen mollivoittoisin nuotein. Kuitenkin samaan aikaan paljon hyviäkin asioita on tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Nostetaan tapetille yksi esimerkki katsontakulmasta. Länsi-Suomen alihankintateollisuus on ollut suurten muutosten edessä telakkayhtiöiden hiljentymisen myötä. Tästä seuraukset voidaan uutisoida kahdella eri tavalla. Joko niin, että 1/3 alihankkijoista on joutunut lopettamaan. Toinen tapa nähdä asia on, että 2/3 näistä alihankkijoista on pystynyt jatkamaan työllistäjinä valtavasta muutoksesta huolimatta löytäen uusia asiakkuuksia. Hieno saavutus ja osoitus siitä kuinka muuttuviin tilanteisiin voi sopeutua!

OSOITTEENMUUTOKSET JA TILAUKSET PUH. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Mediamyynti:

Uusi vuosi 2015 alkoi monissa pajoissa paljon paremmassa tilanteessa kuin vuosi sitten – monesti niin hiljainen tammi-helmikuu näyttää nyt pirteämmältä. Myös tilastokeskuksen kertoma viime marraskuulta on varsin positiivinen: teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat 5,6 %, metalliteollisuuden peräti 10,6 % vuotta aiemmasta. On hienoa kuulla kentältä, että esimerkiksi halpatyömaihin menetettyjä töitä on saatu jälleen kotiutettua suomalaisia työllistäviksi. Toivottavasti hyvä alkuvuosi luo duurivoittoiset sävelet koko vuodelle.

myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com Aineistonsiirto:

Koskaan ei ole niin paljon epäilijöitä kuin etukäteen, eikä koskaan ole niin paljon viisaita kuin jälkikäteen – mikäli jälkiviisautta voidaan edes viisaudeksi luokitella. Itse en kuulu epäilijöiden joukkoon. Monien alkavien ja suunnitteilla olevien merkittävien hankkeiden siivittäminä arvioin tästä vuodesta muodostuvan nousujohteisen. Viime aikojen ontumisesta päästään vihdoin eroon ja suomalaiset konepajat yltävät laajemmalla rintamalla eheämpään etenemiseen kuin vuosiin. Näin vakaasti uskon.

http:// aineisto.eurometalli.com Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Tehdään tästä hyvä vuosi 2015!

Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

KUVA: MIRA KUHLMAN

Petri Kuhlman, päätoimittaja

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti

alli.com

www.euromet

Eurometalli 000 LEVIKKI 40

METALLITE

Luotetta vaa

OLLISUUDE

TI N ERIKOISLEH

1–2

| 2015

11. vsk

Julkaisija:

, tehokkuutta Kun vaadit laatua e Saksalainen , valits . ja tarkkuutta edelläkävijä Meba vannesahauksen

Oy Faktavisa Ab

yli 30 vuotta. yhteisty ötä jo

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

KEYWAY OY 5 Perkkoo nkatu 33850 Tampere

7272 Puh 010 420 7277 Fax 010 420

www.ke yway.fi fi palvelu@ keyway.

ain

Etu

PunaMusta Oy

Materiaali:

Puhelin ja fax:

Ilmoitukset:

Postiosoite: Av

Painopaikka:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

www.eurometalli.com

HUOLT O MYYN TI JA

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Mediatiedot ja ilmoitushinnat:

NTI, MAAH ANTUO

Sähköposti:

ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

t uotta vu ut e e n

a l a ll a s a

es h a uk s

sa

Puh. 0207 57 95 95, fax 0207 57 95 91

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos

Oy Faktavisa Ab

441 619 PainotuoteKoneistajan päiväuni Motivaatiota osaajille

Ota yhteyttä Hannu Pajula 050 466 0774 Marno Miettinen 050 466 0775 Ismo Hyttinen 050 466 0787

TUTUSTU PROTOTRAKOHJAUKSEN ESITTELYVIDEOON NETTISIVUILLAMME

Hermiankatu 8 D | 33720 Tampere Puh. 010 239 3388 | makrum@makrum.fi | www.makrum.fi

3D Systems Geomagic Capture 3D-skanneri Skannaa suoraan SpaceClaim:ssa tai SolidWorks:ssa Geomagic Capture® Geomagic Capture ja Capture Mini ovat voimakas, integroitu skannerien ja ohjelmistojärjestelmien tuoteryhmä, joka on tarkoitettu ammattilaismaiseen Scan Based Design -suunnitteluun ja laaduntarkastukseen. Tuotteet ovat saatavissa kuudella sovelluskohtaisessa asetuksella, jotka yhdistävät parhaan Geomagic-ohjelmiston pienikokoiseen, uskomattoman tarkkaan LED-skanneriin. Geomagic Capture ja Capture Mini antavat suunnittelijoille ja insinööreille mahdollisuuden käyttää todellisia esineitä CAD-ohjelmissa rajattomana osana suunnittelutyötä. Laadunvalvonnan Geomagic Capture -skannerit tarjoa­ vat tarkkaa skannausta osana Geomaticin laadukkaita tarkastustyökaluja saumattomasti, vaatien vain napin painalluksen. Geomagic Capture

6

1–2 | 2015

-skannerien ennen näkemätön teho ja edullisuus tuo mukanaan uuden ajan suunnittelusta tuotantoon – tuottavuudessa ja käytettävyydessä.

telu mahdollistaa luovemman tuotesuunnittelun millä tahansa teollisuuden alalla, koska se yhdistää todellisen maailman suunnitteluprosessiin.

Hyödynnä 3D-skannauksen mahdollisuudet Siirry eteenpäin tuotesuunnittelussa ja -tarkastuksissa 3D-skannauksen avulla. Geomagic Capture ja Capture Mini ovat ensimmäiset täydelliset järjestelmät, jotka yhdistävät edistyneen, sinisen LED-skanneriteknologian helppokäyttöiseen ohjelmistoon tuotesuunnittelun ja -tuotannon edistämiseksi. Ole luovempi skanneriperusteisen suunnittelun avulla. Siihen on syy, että autosuunnitteluja käyttävät yhä savea: todellisesta, fyysisestä muodosta aloittaminen on yhä paras tapa suunnitella ja viestiä monimutkaisia muotoja. Skanneripohjainen suunnit-

Hyödynnä ympäröivää maailmaa Geomagic Capture ja Capture Mini edustavat aivan uutta ajattelua suunnittelussa, jossa olemassa olevia esineitä käytetään inspiroimaan innovatiivisia uusia tuotteita. Geomagic Capture ja Capture Mini 3D-skannerit tuottavat tarkkaa tietoa, joka siirretään suoraan CAD-ohjelmistoon. Paranna, opi, kustomoi ja käytä uudelleen sinua joka päivä ympäröivää suunnittelua. Yksinkertaisuutta Plug-and-Playn avulla Geomagic Capture ja Capture Mini eivät ole vain 3D-skannereita. Jokainen paketti sisältää

ohjelmiston tai lisät, jotka tarjoavat tarpeisiisi juuri oikean tulon. Vaihtoehtoihin kuuluvat jokaisen tärkeän CAD-ohjelmiston omat tiedostomuodot ja tarkat raportit laaduntarkastamiseen. Geomagic Capture® Scan-Based Design -suunnitteluun Paranna CAD-järjestelmääsi Liittyy suoraan tuotteisiin Siemens® NX™, Solid Edge®, Creo®, Pro/Engineer® ja Inventor® käyttäen Geomagic® Design™ X -ohjelmistoa. Koska voit skannata suodaan CAD-ohjelmistoon, voit suunnitella erittäin monimutkaisia osia nopeammin saumattoman työn avulla. Ammattilaistason tarkkaa skannausta Erittäin pienikokoiset Geomagic Capture -skannerit tallentawww.eurometalli.com


vat tarkkaa tietoa käyttäen viimeisintä sinivalo-LED-teknologiaa. Hämmästyttävä laite tallentaa melkein miljoona pistettä 0,3 sekunnissa luodakseen yksityiskohtaisia malleja fyysisistä esineistä 0,034–0,118 mm tarkkuudella. Todistettavasti toimivan teknologian mahdollistama Geomagic Capture käyttää teollisuutta johtavaa teknologiaa Geomaticilta ja Rapidformilta. Kahden alan johtajan yhdistetty osaaminen on nyt osa 3D-järjestelmiä, joten saat helpoimman, tehokkaimman Scan-Based Design -ohjelmistoteknologian yhdistettynä varmasti toimivaan skannauslaitteistoon. Suunniteltu vaativiin sovelluksiin Geomagic Capturen liikuteltavat skannerit ja joustava ohjelmisto tekevät siitä täydellisen moneen sovellukseen aina raskaasta tuotannosta teollisuussuunnitteluun ja autoista koruihin. Uusi Scan-Based Design -suunnittelu antaa kaikkien teollisuudenalojen suun-

nittelijoille mahdollisuuden luoda juuri sellaisia innovatiivisia tuotteita, joita asiakkaat vaativat. Vähennä integraation ja koulutuksen kuluja Geomagic Capture -skannerien avulla saat yhden helppokäyttöisen, edullisen ratkaisun, joka yhdistää laitteiston, ohjelmiston ja CAD-suunnittelun sinun eduksesi. Koska kyseessä on käyttövalmis järjestelmä, aikaa ei mene monilta toimittajilta saatujen tuotteiden yhdistämiseen työjärjestykseen. Capture-paketit Geomagic Capture ja Capture Mini ovat käyttövalmiita järjestelmiä, joiden laitteisto ja ohjelmisto on tiukasti integroitu. Saatavilla on useita yhdistelmiä juuri sinun vaatimuksiesi mukaisesti. Geomagic Capture SolidWorksille® Hyödynnä tämä konsolidoitu Scan-Based Design -järjestelmä parantaaksesi suunnitteluprosessiasi ja tuodaksesi tuot-

teet markkinoille nopeammin. Liittyy suoraan SolidWorksiin, joten oppimista ei tarvita. Paketti sisältää: • Capture tai Capture Mini 3D-skannerin • Geomagic Capture for SolidWorks -ohjelmiston. Geomagic Captureskannerit SpaceClaimille® Mahdollistaa suoran Scan-Based Design -suunnittelun käytön SpaceClaimin lisänä suoraan Geomaticilta. Ei uutta ohjelmistoa opittavana: sen kun skannaat ja suunnittelet SpaceClaim-ympäristössä.

Paketti sisältää: • 3D-pöytäskannerin • Geomagic Design X -ohjelmiston Geomagic Capture ja Capture Mini Design Directille. Yhdistä suoran mallintamisen helppokäyttöisyys Scan-Based Design -suunnitteluun. Luo ja muuta parametrisia CAD-malleja olematta CAD-asiantuntija. Paketti sisältää: • 3D-pöytäskannerin • Geomagic Design Direct -ohjelmiston

Paketti sisältää: • 3D-pöytäskannerin • Geomagic Capture for SpaceClaim -ohjelmiston. Geomagic Capture -skannerit Design X:lle Tehokasta Scan-Based Design -suunnittelua vaativimmille sovelluksille. Luo CAD-malleja Design X -ohjelmistossa ja siirrä ne kokonaisuudessaan tuotteisiin Siemens NX, PTC Creo, Pro/E, Inventor ja SolidWorks.

INFO AN-Cadsolutions puh. +358 10 440 6470 info@an-cadsolutions.fi www.an-cadsolutions.fi skype: an-cadsolutions

1–2 | 2015

7


FSP:n henkilöstö kasvatti räjähdysmäisesti kehitysideoiden määrän Suomen suurimmalla pintakäsittelyalan yrityksellä FSP Finnish Steel Painting Oy:llä on aloitteiden ja ideoiden määrä räjähtänyt kasvuun. Aikaisempi vertailutulos vuoden takaa oli 3 ideaa vuodessa – nyt vuoden määrätietoisen työn jälkeen ollaan saavutettu 300 aloitteen vuosivauhti. Ideat ovat poikineet konkreettista hyötyä niin asiakaspalveluun kuin kannattavampaan liiketoimintaankin.

I

nnovaatiot ja kehitysideat nostavat työn tuottavuutta, kasvattavat lisä- ja jalostusarvoa sekä ovat FSP:lle kilpailukykytekijä. Ideakulttuurin luominen nostettiin selkeäksi painopistealueeksi, kun yrityk-

8

1–2 | 2015

selle laadittiin uutta strategiaa. ”Kyse on innovaatiojohtamisesta, jossa henkilöstöä kannustetaan ideoimaan ja kehittämään parannusehdotuksia. Itsestään eivät ideat toki kerry. Esimiehet opastettiin viemään asiaa eteenpäin kussakin kolmessakymmenessä toimipisteessä. Näin ison toimintatavan muutos ei ole helppo”, sanoo FSP Finnish Steel Painting Oy:n toimitusjohtaja Pentti Virtanen. ”FSP:llä on systemaattisesti luotu kulttuuria, jossa jokaisella työntekijällä on mahdollisuus havainnoida työympäristöä ja ehdottaa, kuinka FSP voi toimia fiksummin ja asiakasta voidaan palvella entistä paremmin”, kertoo Kissconsulting Oy:n Maarika Maury, joka toimi yhteistyökumppanina ideakulttuurin luomisessa FSP:ssä.

Kulttuurimuutoksen avuksi otettiin ideakulttuuria tukeva selainpohjainen sovellus, joka lisää henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa työympäristöön ja kannustaa tekemään parannusehdotuksia. Ideapalvelun päämääränä on kerätä organisaatiosta hiljaista tietoa, josta hyötyvät henkilöstön lisäksi FSP:n asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Kaikilla FSP:läisillä on pääsy omilla tunnuksilla täysin läpinäkyvään selainpohjaiseen TellUs-sovellukseen. Kaikki näkevät muidenkin ideat ja pääsevät kommentoimaan, kehittämään niitä edelleen sekä hyödyntämään niitä. FSP on palkinnut ideoiden tekijöitä jo erilaisilla palkkioilla. Konkreettista palkkiorahaa on maksettu henkilöstölle noin 10 000 euroa saatujen taloudellisten hyötyjen ansiosta.

”FSP on yksi maamme edelläkävijäyrityksistä, joka on systemaattisesti luonut innovointia tukevaa työyhteisökulttuuria. Tarvitsemme enemmän maahamme innovointia tukevaa suotuisaa ilmapiiriä työyhteisöissämme. Innovaatiot turvaavat yritysten ja samalla Suomen kilpailukyvyn”, Maury jatkaa. n

INFO FSP Finnish Steel Painting Oy Pentti Virtanen toimitusjohtaja puh. 0400 811 674 Kissconsulting Oy Maarika Maury puh. 050 5900 412

www.eurometalli.com


Innovaatio UUTTA TEKNOLOGIAA Mazak on julkaissut vaikuttavan valikoiman uusia innovaatioita ja konemalleja. Uudet lastuavat koneet ja laserit parantavat tuotannon mahdollisuuksia ja tuottavuutta merkittävästi.

Lisätiedot: www.machinetools.wihuri.fi www.mazakeu.com

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet P: 020 510 10 W: www.machinetools.wihuri.fi


Uusi Konepaja 2016 tuo metalliteollisuuden koneet ja laitteet Tampereelle SUOMEN 10 000 KONEPAJAA SAAVAT ARVOISENSA MESSUTAPAHTUMAN Tampereen Messut Oy järjestää uudet Konepaja 2016 -messut 15.–17.3.2016 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Yhteistyössä kone- ja laitepuolen toimijoiden kanssa toteutettavat Konepaja-messut esittelevät metalliteollisuuden uusimmat koneet ja laitteet alan yritysten kilpailukyvyn ja tehokkuuden parantamiseen. Metalliteollisuuden kone- ja laiteinvestoinneista päättäville henkilöille suunnatun tapahtuman tuoteryhmiä ovat työstökoneet, levykoneet, hitsaus ja liittäminen, työkalut, automaatio ja robotiikka, kunnossapito sekä teollisuuden palvelut. Samaan aikaan on hitsausalan kansainvälinen messutapahtuma Nordic Welding Expo 2016. NWE toteutetaan kuudennen kerran.

-S

uomessa on noin 10 000 konepajaa, mi­kä tarkoittaa, että maassa riittää kävijäpotentiaalia laadukkaille metalliteollisuuden kone- ja laitemessuille. Konepaja 2016 -messuilla kone- ja laiteinvestoinneista päättävät henkilöt pääsevät konkreettisesti tutustumaan kone- ja laiteuutuuksiin, työkaluihin sekä viimeisimpiin ratkaisuihin automaatioon, robotiikkaan, kunnossapitoon ja teollisuuden palveluihin liittyen. Alihankinta-messujen johdolla Tampereesta on tullut metalliteollisuuden messumekka, jonne kävijöiden on helppo tulla ympäri Suomea. Kaupunki on juuri sopivan kokoinen ja sijainniltaan sekä infraltaan toimiva. Pirkanmaa on myös konepajojen kehto, joten on luontevaa rakentaa alan ykköstapahtuma juuri tänne. Alihankinnassa metalliteollisuuden yritykset myyvät omaa osaamistaan ja kapasiteettia, kun taas Konepaja-messuille nämä toimijat tulevat kävijöinä katsomaan uusia koneita ja laitteita oman kilpailukykynsä ja tehokkuuden parantamiseen, sanoo ammattimessujen tuoteryhmäpäällikkö Jani Maja Tampereen Messut Oy:stä. Konepajateollisuus on Suomen teollisuuden selkäranka Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys on mukana Tam-

10 1–2 | 2015

pereen Konepaja 2016 -messujen toteutuksessa. Yhdistyksen Metallintyöstökonejaostoon (METKO) kuuluu 22 Suomen johtavaa metallintyöstökoneiden toimittajaa. Jäsenyritysten keskeinen asiakaskunta muodostuu konepaja-, metallituote- ja kuljetusvälineteollisuudesta sekä näille palveluja tarjoavista sopimusvalmistajista. Konepaja 2016 on saanut jäsenyritysten keskuudessa positiivisen innokkaan vastaanoton. – Suomalainen konepajateollisuus on maamme teollisuuden selkäranka. Viime vuosien vaikeassa suhdannetilanteessa on luonnollista, että myös investoinneista on jouduttu leikkaamaan, samalla kuitenkin riski kilpailukyvyn rapautumisesta kasvaa. Tarvitaan uusia ideoita, uudenlaista kapasiteettia ja tuotantoteknologiaa. Tampereen suuri Konepaja 2016 -messutapahtuma on hieno mahdollisuus tutustua kerralla alan johtavien toimijoiden tarjontaan ja ajatusten vaihtoon, toteaa asiamies Jan Sucksdorff Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksestä. – Konepaja 2016 herättää mielenkiintoa ja tarjoaa kävijöille kattavan kone- ja laitetarjonnan lisäksi uusia ideoita sekä uskoa ja eväitä niiden toteuttamiseen. Tarjonnan tulee vastata ja ylittää sekä kä-

vijöiden että näytteilleasettajien odotukset. Konepajasta odotetaan erottuvaa, uudenlaista tapahtumaa omalla profiilillaan. Tampereella ja sen lähiympäristössä on vahva ja perinteinen konepajateollisuuden keskittymä, joten uusi tapahtuma on lähellä kohderyhmäänsä. Konepaja-messuilla alan toimijoilla on hyvä mahdollisuus korostaa investointien käynnistämisen tärkeyttä ja pistää toimeksi. Palautetaan yhdessä Oy Suomi Ab:n kilpailukyky, sanoo Metallintyöstökonejaoston puheenjohtaja, toimitusjohtaja Petri Järvinen Cron-Tek Oy:stä. Konepaja 2016 vastaa alan toimijoiden nykyisiin tarpeisiin Tampereen Messut Oy järjestää uudet Konepaja-messut tiiviissä yhteistyössä metalliteollisuuden kone- ja laitetoimijoiden kanssa. Lähtökohtana on toteuttaa alan yritysten toiveiden ja tarpeiden mukainen tapahtuma. – Suomessa on pitkään ollut puutetta kunnon messuista, joihin sekä laitetoimittajat ja messukävijät olisivat tyytyväisiä. Tällä hetkellä ei ole tapahtumaa, joka kiinnostaisi yritysjohtoa, tuotantojohtoa ja käyttäjiä. Konepaja-messuja kehitettäessä tämä ajatus on ollut päällimmäisenä mielessä ja tavoitteena on nyt luoda todellista kysyntää vastaava tapahtuma. Konepajat haluavat pitää itsensä ajan tasalla ja saada tietoa uusimmista ratkaisuista. Toimittajat puolestaan tarvitsevat tietoa asiak­kaiden tarpeista. Internet, suorat tapaamiset ja seminaarit täyttävät osin tätä aukkoa, mutta säännöllisesti on hyvä kokoontua yhteen paikkaan. Saman katon alla kaikki osapuolet voivat saada päivityksen siitä, missä mennään sekä teknologian että tarpeiden osalta, kertoo hal-

lituksen puheenjohtaja Jarmo Hyvönen Machine Tool Center Oy:stä. MT Centerin hallituksen puheenjohtaja Hyvönen toimii Konepaja 2016 -messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajana. Kolmekymmentä vuotta alalla olleella Hyvösellä on pitkä kokemus alan messuista ja etenkin Saksan ja Italian EMO-messujen kehittämisestä. Odotukset kotimaiselle tapahtumalle on helppo kiteyttää. – Konepaja 2016 -messujen kävijöiden tulee kokea, että he näkevät tässä tapahtumassa laajasti nykypäivän teknologian. Näytteilleasettajien tulee puolestaan saada kokonaiskuva yritysten investointitarpeista. Kaiken kaikkiaan nyt on mahdollisuus kehittää Tampereelle uudentyyppinen tapahtuma, joka vastaa alan muuttuneita tarpeita. Sen vuoksi haluamme kuunnella kaikkien toimijoiden mielipiteitä, jotta Konepajasta saadaan onnistunut kokonaisuus. Sijainnin puolesta Tampere on otollinen ollessaan risteysasemana etelän, pohjoisen, lännen ja idän välissä. Tilat ovat riittävän suuret, jotta kaikki toimittajat saadaan mukaan. Lisäksi uusin E-halli mahdollistaa raskaampien yksiköiden näyttävän esittelemisen. Tärkeää on, että rakentaminen ja purkaminen kyetään myös hoitamaan kustannustehokkaasti ja lyhyessä ajassa, Hyvönen sanoo. Hyvönen toteaa Suomen ja valmistuksen elävän murroksessa. Paineet kustannustehokkaaseen valmistukseen nousevat. Konepaja 2016 on hyvä paikka nostaa esille alan muutokset.

Jatkuu sivulla 12. www.eurometalli.com

w


Työkappalekiinnittimet

Suunnittelusta toteutukseen...

DOCK LOCK

®

HYDROKOMP

...komponenteista kokoonpanoon

www.fms-tools.fi

Puh. 09-819 0950


– Euroopan ja Suomenkin konekanta on keskimäärin jo 15–20 vuotta vanhaa, joten paineita uudistamiseen kilpailukyvyn säilyttämiseksi on laajasti. Koneiden lisäksi tärkeitä teemoja messuilla ovat muun muassa automaatio, energiatehokkuus ja käyttöliittymät. Laitteiden lisäksi kokonaisvaltaiset ratkaisut, koneiden keskustelu keskenään, digitalisoituminen ja industry 4.0 ovat varmasti kiinnostavia teemoja, Hyvönen kertoo. Tampere sykkii metalli­ teollisuuden sydämessä – Tampereen Alihankinta-messut osoittavat, että metalliteollisuuden tapahtumille on täällä Pirkanmaalla luotu vahva pohja. Lisäksi kaupungin sijainti on teollisuuden toimijoiden kannalta keskeinen. Nykyään Tampereen kapasiteetti riittää hyvin isojen tapahtumien toteuttamiseen, kun messutilat ovat laajentuneet ja hotelleja on rakennettu lisää. Konepaja 2016 -messut ovat kiinnostava uutuus. Kävijän näkökulmasta on olennaista, että uudessa tapahtumassa voi tutustua saman katon alla sekä työstökoneisiin että levykoneisiin palveluineen, toteaa toimitusjohtaja Risto Käkelä Avant Tecno Oy:stä. – Konepaja-messuille lähdetään tutustumaan uutuuksiin ja tapaamaan oman bisneksen kannalta tärkeitä kone-

ja laitetoimittajia. Pirkanmaalla on maanlaajuisesti erittäin merkittävä konepajojen keskittymä, joten Tampere on erittäin sopiva ja sijainniltaan keskeinen paikka juuri metalliteollisuuden kone- ja laitemessuille. Konepaja 2016 on myös pienille konepajoille loistava tilaisuus tutustua alan viimeisimpään tarjontaan, sillä Tampereelle voi tehdä kätevästi vaikka vain päivän messuvierailun. Alihankinnassa olemme olleet mukana näytteilleasettajana koko tapahtuman historian ajan. Nyt meille Alihankinnan näytteilleasettajille on tarjolla uusi kiinnostava tapahtuma, jonne saamme tulla messuvieraina tutustumaan omaa toimintaamme tehostaviin koneisiin, laitteisiin ja ratkaisuihin, sanoo toimitusjohtaja Kari Sorjonen Tasowheel Group Oy:stä. Konepaja 2016 saa rinnalleen hitsausmessut – Nordic Welding Expo täydentää kokonaisuutta – Olemme päättäneet järjestää Pohjoismaiden merkittävimmän hitsausalan ammattilaisten Nordic Welding Expo 2016 -messutapahtuman samaan aikaan Konepaja 2016 -messujen kanssa. Konepajoissa hitsaus-, leikkaus-, työstö- ja levykoneet sekä työkalut kuuluvat yhteen, joten näiden kahden merkittävän ammattimessutapahtuman toteutta-

minen rinnakkain tarjoaa alan toimijoille huomattavia synergiaetuja. Suurtapahtumassa on runsaasti nähtävää kaikille teknologiateollisuuden ammattilaisille samalla käynnillä, kertoo toiminnanjohtaja Jouko Lassila Suomen Hitsausteknillisestä Yhdistyksestä. – Uusi Konepaja 2016 vaikuttaa lupaavalta ja kohdennetulta ammattimessutapahtumalta. Tampereelle tulee kyllä lähdettyä tutustumaan messujen tarjontaan hieman kauempaakin, koska Tampereen Messu- ja Urheilukeskus on helposti saavutettavissa joka suunnasta ja myös julkiset yhteydet pelaavat. Konepajat tarvitsevat oman tapahtuman, jossa pääsee konkreettisesti tutustumaan koneisiin, laitteisiin ja niiden toimintaan. Vaikka nykyään sähköiset kanavat näyttelevät suurta roolia, mikään ei korvaa myyjän ja os-

tajan henkilökohtaista kohtaamista. Messuilla toivottavasti pääsee näkemään, kuinka kone, laite tai työkalu toimii oikein käytännössä. Hitsaavan konepajan edustajana olen myös erittäin tyytyväinen siihen, että Konepaja 2016 -messujen kanssa samaan aikaan pidetään hitsausalan messutapahtuma Nordic Welding Expo. Kokonaisuudesta on varmastikin tulossa messuvieraille antoisa, kertoo toimitusjohtaja Simo Salminen Karjalan Konepaja -konsernista. Konepaja-messut ja Nordic Welding Expo -messut 15.– 17.3.2016 Tampereen Mes­suja Urheilukeskuksessa. Tampereen Messut Oy järjestää Konepajan yhteistyössä metalliteollisuuden koneja laitetoimijoiden kanssa. NWE-messut järjestetään Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys ry:n toimeksiannosta. n

INFO www.konepajamessut.fi, www.nordicweldingexpo.fi Twitter: @TampereenMessut, #Konepaja, #NordicWeldingExpo Facebook: facebook.com/tampereenmessut Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi Jani Maja, tuoteryhmäpäällikkö, puh. 050 356 1325 jani.maja@tampereenmessut.fi Mikael Wänskä, projektipäällikkö, puh. 040 350 0445 mikael.wanska@tampereenmessut.fi Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, puh. 050 536 8133 tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu

Toyota Material Handling Finland Oy – Toyota edelleen maailman suurin trukkivalmistaja

S

aksalainen Logistik Journal -lehti on jälleen julkaissut vuosittaisen listan maailman trukkivalmistajista. Lista käsittää valmista­ jien avainluvut vuodelta 2013. Tilaston mukaan Toyotan asema maailman suurimpana trukkivalmistaja vahvistui entisestään viime vuonna. Toyota on pitänyt ykkösijaa jo vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2013 Toyotan trukkiliiketoiminnan, Toyota Material Handling Groupin, liikevaihto oli noin 6.2 miljardia eu-

12 1–2 | 2015

roa ja trukkien valmistusmäärä 198  890 trukkia. Luvuissa on 7 % kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Toyota kasvoi huomattavasti enemmän kuin pääkilpailijat, sillä muilla isoilla valmistajilla oli käytännössä nolla-kasvua tai avainluvut olivat jopa hieman laskussa. Toyo­tan kasvu oli poikkeuksellisen vahvaa ottaen huomioon haastavan toimintaympäristön ja tiukan kilpailutilanteen maailmanlaajuisesti. Toyota Material Handling Finland Oy (TMHFi) on Suo-

men suurin materiaalinkäsittelylaitteiden ja niihin liittyvien palveluiden ja ratkaisujen toimittaja. Laajaa Toyotaja BT-trukkien tuotevalikoimaa täydentävät 5–9 tonnia nostavat Kalmar Light -sarjan trukit, Manitoun maasto- ja ajoneuvotrukit sekä Toyota Material Handling -varastokalusteet. Yhtiön palveluksessa on 140 henkilöä ja liikevaihto on 44 miljoonaa euroa (2012). TMHFi on ISO14001-sertifioitu Toyotan kestävänkehityksen strategian mukaisesti. Yritys kuu-

luu maailman suurimman trukkivalmistajan Toyota Industries Corporationin materiaalinkäsittelyliiketoiminnasta vastaavaan Toyota Material Handling Groupiin. n

INFO www.toyota.fi www.eurometalli.com


Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy

Työstörobotin tarkkuus paranee ohjausstrategiaa kehittämällä

L

appeenrannan teknilliseen yliopistoon (Lappeenranta University of Technology, LUT) tehdyssä Ming Lin väitöstutkimuksessa on esitelty erikoisvalmisteisen työstörobotin kaksi uutta ohjausstrategiaa. Ne ovat robotin jäykkyyden maksimoiva liikeratasuunnittelu ja myötäkytkettyyn säätöön perustuva tärinänvaimennus. Menetelmien avulla pystytään saavuttamaan erikoisvalmisteisella robotilla työstössä vaadittava tarkkuus. LUT:n älykkäiden koneiden laboratoriossa on jo aiemmin kehitetty kinemaattisesti redundantti sarja-rinnakkaisrakenteinen työstörobotti. Redundantissa robotissa on enemmän niveliä kuin vaaditaan työkalun ohjelmoidun liikkeen toteuttamiseen. Tämä mahdollistaa robotin jäykkyyden optimoinnin työstön aikana. Kone on kehitetty osana ITER-reaktorin (International Thermonuclear Experimental Reactor) tyhjiöastian rakentamishanketta. Ming Lin väitöskirjassa esitellyt robottikoneen kaksi ohjausstrategiaa tarvitaan ITER-reaktorin tyhjiöastian kokoamis- ja huoltoprosessien aikaisen tyydyttävän työstösuorituksen aikaansaamiseksi. Väitöstutkimuksessa kehitetyt ohjausstrategiat ovat nivelten liikeratojen optimointi jäykkyyden maksimoimiseksi työkalun liikkeen aikana, ja

myötäkytkentäinen ohjaus, jonka avulla työstövoimien aiheuttama tärinä voidaan vaimentaa. Ming Lin, M.Sc. (Tech.), väitöskirja ”Stiffness based trajectory planning and feedforward based vibration suppression control of parallel robot machines” tarkastettiin 8.12.2014. Vastaväittäjinä toimi professori Gangbing Song Houstonin yliopistosta Yhdysvalloista. Kustoksena oli professori Heikki Handroos LUT:sta. n Tietoja väittelijästä: Syntymäaika ja -paikka: 2. lokakuuta 1983, Hubein maakunta, Kiina. Kesäkuu 2002, valmistuminen Tianmenin keskiasteen koulusta (Middle School), Hubein maakunta, Kiina. Kesäkuu 2006, kandidaatin tutkinto, pääaineena mekaniikka, Hubein teknillinen yliopisto, Kiina. Kesäkuu 2008, diplomiinsinöörin tutkinto, pääaineena mekaaninen valmistus ja automaatio, Hubein teknillinen yliopisto, Kiina.

Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

Keyway Oy www.keyway.fi Perkkoonkatu 5 palvelu@keyway.fi 33850 Tampere Puh. 010 420 72 72

Maahantuomme, myymme ja huollamme: Vannesahanterät Sumuvoitelijat ja -öljyt Rullaradat, syöttölaitteet ja materiaalimakasiinit Manuaaliset ja digitaaliset mittavasteet ja stopparit

Lävistimet ja prässit Pora- ja kierteityskoneet

Pyörösahat alumiinille, muoville ja teräkselle. Manuaalisahoista aina täysautomaattisiin makasiinisahalinjastoihin.

INFO Ming Li puh. +358 46 594 1828 ming.li@lut.fi

Nimitykset Tomi Kaskinen (36) on nimitetty Ravema Oy:n aluepäälliköksi Lounais-Suomen myyntialueelle vastuunaan Hoffmann Groupin tuotevalikoiman myynti. Tomi siirtyy tehtävään Tekniikkacenter Turku Oy:n palveluksesta, mistä hänelle on kertynyt kokemusta kuuden vuoden ajalta teknisestä työvälinekaupasta.

Tutustu konetarjontaamme: www.keyway.fi


Yritykset yhdistävät palveluja saumattomiksi kokonaisratkaisuiksi KUVA: REETTA MURANEN

D

iplomi-insinööri Taru Hakanen tutkii väitöstyössään palveluratkaisuja, joissa usean toimittajan palvelut tuotetaan asiakkaalle yhteistyönä yhdeltä palvelupisteeltä. Asiakas hyötyy helpommasta ostamisesta ja erilaisten palvelujen yhdistelmästä. Palvelujen ja verkostoitumisen merkitys ovat kasvaneet radikaalisti viimeisten vuosikymmenten aikana liike-elämässä. Yritykset hakevat palvelujen kehittämisellä kasvua, erottautumisen keinoja ja asiakassuhteiden syventymistä. Kun asiakkaat ovat ulkoistaneet yhä suurempia kokonaisuuksia toiminnastaan, yksittäinen toimittaja ei pys-

ty aina vastaamaan asiakkaan tarpeeseen. Tällöin useampi toimittajayritys yhdistää voimansa asiakkaan ongelman ratkaisemiseksi. Väitöstyössään Taru Hakanen tutkii teollisia tuote-palveluratkaisuja sekä ratkaisuja, joissa yhdistyy palveluja mainonnan, markkinoinnin ja konsultoinnin alalla. Työn uutuusarvo rakentuu erityisesti palveluratkaisujen tutkimiseen. Näissä palveluratkaisuissa palvelu tuotetaan yhteistyössä usean toimittajan ja heidän yhteisen asiakkaansa yhteistyönä. – Asiakas hyötyy erilaisten palvelujen yhdistelmästä ja helpommasta ostamisesta yhden luukun periaatteella. Tämän mahdollistaa se, että yksi toimittajista orkestroi koko verkostoa ja toimii keskitettynä tiedonkulun kanavana yritysten välillä. Kokonaisratkaisu on saumaton niin, että asiakaskokemus on yhteneväinen kaikilta toimittajilta. Hakasen väitöskirja tukee yritysten ratkaisuliiketoimintaan liittyvää strategista päätöksentekoa. Se myös antaa uutta tietoa siitä, mikä on keskeistä verkostomaisessa palveluratkaisujen myynnissä ja toteutuksessa. Yhteistyön läh-

tökohtana ovat siitä koituvat hyödyt kaikille yrityksille, niin toimittajille kuin asiakkaalle. Ratkaisumyynnissä korostuu asiakasyrityksen tarpeiden ja ostokäyttäytymisen syvällinen ymmärtäminen ja asiakastiedon hyödyntäminen toimittajien yhteistyönä. Erityisen tärkeää on verkostoasemista sopiminen eli kuka toimittajista integroi kokonaisuutta ja vastaa asiakassuhteesta. – Verrattaessa tuote- ja palvelupohjaisia ratkaisuja kävi ilmi, että mitä palvelu- ja tietointensiivisempi ratkaisu on, sitä enemmän tarvitaan vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa sekä toimittajien kesken että asiakkaan kanssa. Siten yritykset pystyvät muodostamaan palvelun vaatiman yhteisen kuvan ratkaisun sisällöstä, toteutuksesta ja lopputuloksesta, sanoo Hakanen. Väitöstilaisuus pidettiin perjantaina 19.12.2014 Diplomi-insinööri Taru Hakasen palveluliiketoiminnan alaan kuuluva väitöskirja ’Co-creation of integrated service solutions in business networks’ (Integroitujen palveluratkaisujen yhteisluonti liiketoimintaverkostoissa) tarkastettiin

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) talouden ja rakentamisen tiedekunnassa Festian Auditoriossa. Vastaväittäjänä toimi professori Kirsimarja Blomqvist (Lappeenrannan teknillinen yliopisto). Tilaisuutta valvoi professori Miia Martinsuo TTY:n teollisuustalouden laitokselta. Taru Hakanen (40) työskentelee erikoistutkijana VTT: llä. Tiimi keskittyy yrityskehitykseen ja tutkimukseen mm. palveluliiketoiminnan, liiketoimintaverkostojen ja teollisen markkinoinnin alueilla. n

INFO Taru Hakanen puh. 040 839 2751 taru.hakanen@vtt.fi

SSAB panostaa nesteytetyn maakaasun (LNG) hyödyntämiseen SSAB on mukana Manga LNG Oy:n LNG-terminaalihankkeessa. Tornioon rakennettava nesteytetyn maakaasun (LNG, liquefied natural gas) terminaali palvelee alueen teollisuutta, kaivoksia ja muita kaasun käyttäjiä. Nesteytettyä maakaasua hyödynnetään jatkossa mm. SSAB:n Raahen tehtaalla.

R

aahen terästehtaalla nesteytettyä maakaasua ryhdytään käyttämään nauhavalssauslinjan askelpalkkiuuneissa nestekaasun sijasta ja uuden voimalaitoksen kattilassa tukipolttoaineena. Nesteytetyn maakaasun avulla

2015 14 1–2 | 2015 42

SSAB voi korvata öljypohjaisten polttoaineiden käyttöä ja siten vähentää hiukkasten, typen ja rikin oksidien sekä hiilidioksidin päästöjä nykyiseen verrattuna. Manga LNG Oy on Outokumpu Oyj:n, SSAB:n, Skangass ja EPV Energia Oy:n yhteisyritys. Terminaalin toimittaa Wärtsilä Oyj. SSAB:n osuus terminaalihankkeesta on 25 %. SSAB sijoittaa Tornion terminaalin noin 7 miljoonaa euroa sekä investoi lisäksi Raahen terminaaliin noin 5 miljoonaa euroa. Tornion Röytän terminaaliin rakennetaan suurten LNG-laivojen vastaanotto-, purku- ja bunkrausasemat, nestemäisen maakaasun höy-

rystyslaitteistot ja yksi 50 000 m³:n varastosäiliö. Kaasun jakelua varten rakennetaan putkisto Röytän teollisuusalueelle ja autolastausterminaali LNG-säiliöautoille. Torniosta nesteytetty maakaasu kuljetetaan säiliöautoilla tai junilla Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin asiakasterminaaleihin ja kulutuskohteisiin. SSAB:n osalta hyödyntäjänä on Raahen tehdas, jonne kuljetukset tapahtuvat säiliöautoilla. Terminaali valmistuu alkuvuonna 2018. Tulevaisuudessa terminaali voi toimittaa nesteytettyä maakaasua myös laivoihin. SSAB:n Borlängen tehtaan kuumavalssaamossa Ruotsissa siirryttiin aiemmin tänä syk-

synä LNG:n käyttöön yhdessä aihion kuumennusuuneista. Siirtyminen maakaasuun on osa SSAB:n strategiaa, jolla sopeutetaan energiajärjestelmää kestävämmän energian käyttöön ja kustannustehokkaammaksi sekä jaetaan riskejä käyttämällä useita polttoainetyyppejä. n

INFO Carl Orrling Head of Technical Development puh. +46 8 454 5759 carl.orrling @ ssab.com

www.eurometalli.com


Viime vuoden alussa Secon tuotevalikoimaan lisättiin kierretapit. 2015 markkinoille jälleen useita uutuuksia esim. uudet täyskovametalliset kalvainpäät, PrecimasterTM Plus.Laajasta valikoimasta löydät sopivan: • pohjareikiin • läpireikiin

PUH. 09 - 2511 7200

WWW.SECOTOOLS.COM

Menestyksellistä Uutta Vuotta 2015!

PRECIMASTERTM PLUS KALVAIMET


Euromac esitteli särmäyspuristinuutuuden Euroblech-messuilla Euromac Digibend on erittäin monikäyttöinen hydraulinen ohjelmoitava vaakapuristin, jolla on mahdollista muun muassa särmätä, lävistää, katkaista, oikaista sekä taivuttaa putkia. Kuvassa erilaisia mallikappaleita, jotka on valmistettu Digibend-vaakapuristimella.

H

annoverissa lokakuussa järjestetyillä EuroBlechmessuilla italialainen levytyökonevalmistaja Euromac esitteli uuden elektronisen särmäyspuristimen, joka on mallimerkinnältään FX Bend. FX Bend -sarjan koneet ovat täysin elektronisia koneita, joissa kaikki liikkeet toteutetaan servomoottoreilla. Servomoottoritekniikka mahdollistaa todella nopeat pikaliikkeet ja akseleiden todella tarkat paikoitusja toistotarkkuudet. Saatavilla on 850 mm työlevey­ dellä oleva 20 tonninen kone sekä 1300 mm työleveydellä kone, jossa voimaa on neljäkymmentä tonnia. Perinteisesti särmäyspuristimet ovat aina rakennettu siten, että sylinterien työliike tapahtuu ylhäältä painamalla. Euromac on toteuttanut FX-sarjan koneissa asian hieman toisella tavalla. Koneessa on kuularuuvit, ja liike toteutetaan kuularuuvilla ja servomoottorilla alhaalta päin vetämällä. Tällä ratkaisulla vältetään mahdolliset taipumat sylintereissä ja saavutetaan parempi särmäystarkkuus. Monoblock-runkorakenne FX Bend -koneen runko koos-

16 1–2 | 2015

tuu vain kahdesta monoblock rungosta, jotka on liitetty toisiinsa. Rungon materiaalina käytetään tiheäseosteista mee­hanite-valurautaa (700N/m²), mikä takaa äärimäisen jäykkyyden ja tukevuuden. Koneen suunnittelussa on huomioitu myös työskentelyergonomia, ja koneella onkin mahdollista työskennellä joko seisten koneen edessä tai istuen. Myös yhtenä koneen suunnittelun lähtökohtana on ollut se, että runkorakenteen on oltava avoin, eli molemmat sivut ovat auki ja mahdollistavat näin ollen leveämpienkin kappaleiden särmäämisen. Pikaliikenopeus on omaa luokkaansa Yläpalkin pikaliikenopeus on 200 mm/sekunti. Näin suuri pikaliikenopeus on mahdollista, koska yläpalkin liike on toteutettu kuularuuveilla, joita liikuttaa suoravetoinen sähkömoottori. Pulssianturi valvoo moottorin liikkeitä, ja antaa erittäin tarkan mittatiedon koko ajan koneen CNC-ohjaukselle. Sähkömoottori on sijoitettu koneen alapalkin alapuolelle. Pienemmässä koneessa on yksi kuularuuvi koneen keskellä, isommassa ko-

neessa on kaksi, koneen molemmissa laidoissa ja molemmille ruuveille on omat moottorinsa. Yläpalkin liike toteutetaan alhaalta vetämällä. Euromac käyttää FX Bend -koneissa erittäin kehittynyttä laservaloverhojärjestelmää. Tämä mahdollistaa sen, että kone voidaan paikoittaa täydellä pikaliikkeellä (200 mm/sekunti) hyvin lähelle työkappaleen pintaa ja aloittaa särmäys. Hydrauliikkaa koneessa ei ole käytössä, eli öljyvuodot ja liukkaat lattiat ovat historiaa. Takavasteita on saatavilla kolme eri vaihtoehtoa. Vakiovarusteena koneissa on kaksiakselinen takavaste, lisävarusteena on saatavilla joko neljä (X, R, Z1, Z2) tai kuusiakselinen takavaste (X1, X2, R1, R2, Z1, Z2). Työkalun kiinnitysjärjestelmänä on saatavilla muun muassa Wila kiinnitysjärjestelmä. Myös hydraulinen kiinnitysjärjestelmä on saatavilla lisävarusteena. Euromac yrityksenä Euromac on vuonna 1986 perustettu perheyhtiö, jossa työskentelee tällä hetkellä noin 100 henkilöä. Euromacin

tehtaat sijaitsevat Pohjois-Italiassa Modenan kylässä, lähellä Maranelloa, joka on ennen kaikkea tunnettu Ferrarin kotikylänä. Euromacin tuoteperheeseen kuuluu särmäyspuristimien lisäksi levytyökeskukset, hydrauliset vaakapuristimet sekä kulmintakoneet. Levytyökeskuksissa on tarjolla neljä eri mallia, BX, ZX, MBX ja lippulaivana MTX flex 12, johon on saatavilla myös levyn lataus- ja purkuasema. Hydraulisia vaakapuristimia on saatavilla kolmea eri mallia, jotka eroavat toisistaan vain puristusvoiman osalta (20 t/40 t/80 t). Myös kulmintakoneet kuuluvat Euromacin tuoteperheeseen, ja niitä on saatavilla sekä kiinteäkulmaisena että säädettäväkulmaisina. Euromacin valmistamia koneita on toimitettu ympäri maailman yli 5000 kappaletta, ja Suomessakin reilusti yli sata kappaletta. n

INFO CNC Finland Oy Ltd puh. +358 400 175 515 www.cncfinland.fi

Euromac FX Bend 850 on ergonomisesti suunniteltu siten, että koneella voidaan työskennellä joko seisaallaan tai istuen. Koneessa on Euromacin oma graafinen erittäin helppokäyttöinen NC-ohjaus. www.eurometalli.com


Monipuoliset Hartford-portaalikoneet 50 vuoden kokemuksella!

Hartrol, Hartnet ja Dualscreen vakiona kaikissa Fanuc-ohjatuissa koneissa.

• A/C akselit 2.5 ˚ indeksointi

• 4.000 1/min • Karan läpijäähdytys • 26 KW-926Nm

Kysy lisää!

• • • • • • •

X-liikkeet: 2200–13000 mm Y-liikkeet: 1200–4300 mm Kulmapäät 5-akselipäät Suurnopeuskara 20.000 1/min Automaattinen karapään vaihto Jopa 90 kappaleen työkalumakasiini

• • • • • • • •

0-pisteen asetustyökierrot Renoshaw 3D -proben mittakierrot Adaptiivinen syötönsäätö Ohjelmakeston laskuri Koneen käyttöasteen mittaus Yli 50 muuta kätevää lisätoimintoa Etädiagnosointi Virtuaalinen näppäimistö

Machine Tool Center Oy Ab | p. 029 030 0120 | www.mtcenter.fi

Laserhitsauksen erityispiirteiden määrittäminen auttaa teollisuutta

L

aserhitsaus on yleistynyt vauhdilla ympäri maailman teollisissa sovelluksissa. Suomessa prosessin käyttöönotto on edennyt hitaammin. Tuore väitöstutkimus käsittelee syvätunkeumalaserhitsauksen käyttäytymisperiaatteita. Tutkimus helpottaa prosessin käyttöönottoa suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa. DI Mikko Vänskä määritti väitöksessään laserhitsauksessa kappaleen sisälle syntyvän metallihöyryreiän ja hitsisulan käyttäytymisen erityispiirteet. Tutkimus määritti avaimenreiän tyypit, joiden avulla saavutetaan suotuinen hitsi sovelluskohtaisesti. Tyyppien avulla Vänskä tuotti tietoa parametrien vaikutuksesta hitsausprosessiin. Työ myös mallinsi hitsauk-

sen aikaista avaimenreikää 3D-malliksi eri parametriyhdistelmillä. Näitä 3D-malleja voidaan käyttää laserhitsauksen mallinnuksessa apuna mallintamaan suotuisa lämmöntuonti ja sen kohdistus. Lisäksi näitä prosessista mitattuja avaimenreiän 3D-malleja voidaan käyttää numeeristen simulointimallien ja niiden paikkansapitävyyden todentamiseen. Diplomi-insinööri Mikko Vänskän konetekniikan alaan kuuluva väitöskirja ”Defining the keyhole modes – the effects on the weld geometry and the molten pool behaviour in high power laser welding of stainless steels” (Avaimenreiän moodien määritys – vaikutukset hitsin geometriaan ja hitsisulan käyttäytymiseen ruostumattomien te-

rästen suurteholaserhitsauksessa) tarkastetiin 17.12.2014. Vastaväittäjänä toimi Professori emeritus Helmut Hügel Stuttgartin yliopistosta. Kustoksena toimi professori Antti Salminen LUT:sta. Työ on osa Finnish Metals and Engineering Competence Cluster’s (FIMECC Oy) Innovation & Network -ohjelman Trilaser -projektia ja Suomen Akatemian Pamowe -projektia. Väitöskirjan tekemistä ovat rahoittaneet apurahoilla myös: Outokumpu Stainless Research Foundation, Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukisäätiö ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston teknillisen tiedekunnannan Researcher Mobility-rahasto. Väitöskirjaa on myös tukenut Stuttgartin yliopiston Institut für Strahlwerkzeuge. n

Tietoja väittelijästä: Nimi: Mikko Vänskä Syntymäaika ja -paikka: 1983, Joensuu Kotikunta: Lappeenranta Koulutus: Diplomi-insinööri, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, 2010 Työsuhteet: Nuorempi tutkija, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, 2013–

INFO Mikko Vänskä puh. +358 50 4321 771 mikko.vanska@lut.fi

1–2 | 2015 17


Camfil ratkaisee pölyn- ja kärynpoistoongelmat metalliteollisuudessa

Camfilin valikoima kattaa kaikki suodatustarpeet, pienistä todella suuriin.

C

amfil-yhtymä on tunnetaan yhtenä maailman johtavana yleisilmastoinnin suodattimien valmistajana. Valikoimassa on jo pitkään ol-

INFO Lisätietoa Camfil APC -järjestelmistä saat nettisivuilta www.camfil.fi tai soittamalla (09) 819 0380.

lut myös pölynpoistoratkaisuja vaativiin teollisuuden kohteisiin ja nyt ne on otettu myös Suomessa Camfil Oy:n tuotevalikoimaan. Camfil APC -pölynpoistojärjestelmiä käytetään teollisuuskohteissa, jotka asettavat kovat vaatimukset suodattimille. Camfilin patentoimat Hemipleat®-patruunasuodattimet ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne kestävät suurtakin pö-

lykuormaa ja puhdistuvat helposti automaattisella paineilmaiskulla. Suodattimien vaihto on erittäin helppoa ja nopeaa ja vaihtotyö ei vaadi kuin yhden henkilön. Eikä edes työkaluja. Laitteistojen runkorakenne on vahvaa terästä (3,1– 4,5 mm), joka on pintakäsitelty jauhemaalauksella parhaan korroosionkestävyyden varmistamiseksi, myös ulkosijoituksessa. – Metalliteollisuudessa ratkaisemme haastavatkin työstössä syntyvät pöly- ja käryongelmat. Kohteita ovat mm. laserja plasmaleikkaus, hitsaus, hionta, hiekka- ja raepuhallus, jauhemaalaus, lämpöruiskutus sekä valuprosessit.

Myös öljy- ja emulsiosumun poistoon löytyy ratkaisu Camfiliin kuuluvan saksalaisen Handten vali­ koimasta. Räjähdysherkän pölyn hallintaan toimitamme Ex-laitteet, jotka soveltuvat ATEX-luokitelluissa tiloissa tai prosesseissa käytettäväksi, kertoo Matti Leppänen Camfil Oy:stä. Järjestelmien lisäksi Camfilin valikoimassa on edullisia patruuna- ja letkusuodattimia lähes kaikkiin markkinoilla oleviin pölynpoistojärjes­ telmiin. n

Camfil APC -järjestelmän suodattimien vaihto on helppoa ja nopeaa. Skannaa koodi ja katso ­video vaihdosta.

Kaksin- tai jopa kolminkertaiset öljynvaihtovälit kilpaileviin synteettisiin öljyihin verrattuna

ExxonMobil tuo markkinoille uuden sukupolven synteettiset Mobil SHC Rarus -sarjan kompressoriöljyt • Suunniteltu parantamaan ruuvi- ja lamellikompressorien suorituskykyä ja kestävyyttä • Voi merkittävästi parantaa laitteiden käytettävyyttä ja pidentää niiden kestoikää • Entistä pidempien vaihtovälien ansiosta auttaa yrityksiä vähentämään jäteöljyn määrää ExxonMobil tuo markkinoille uudet synteettiset Mobil SHC™ Rarus -sarjan öljyt, jotka on suunniteltu parantamaan ruuvi- ja lamellikompressorien tuottoa ja kestävyyttä. Laajamittaisissa laboratorio- ja kenttäkokeissa Mobil SHC Rarus -sarjan öljyt osoittivat erinomaisen kykynsä suo-

18 1–2 | 2015

jata osia kulumiselta, ruosteelta ja korroosiolta myös pitkillä vaihtoväleillä, joiden kesto oli jopa kahdesta kolmeen kertaan pidempi kuin kilpailevilla synteettisillä öljyillä. Lisäksi testitulokset osoittivat, miten Mobil SHC Rarus -sarjan öljyt auttavat pitämään paineilmakompressorit puhtaina pitkienkin käyttöjaksojen aikana vähentämällä lietteen, hartsin ja muiden jäämien muodostumista. Näitä jäämiä voi muodostua, kun paineilmakompressoreita käytetään äärimmäisissä kuormitusolosuhteissa ja äärilämpötiloissa. – ExxonMobilin hyväksi to-

dettu lähestymistapa voiteluaineiden kehitystyössä näkyy myös synteettisissä Mobil SHC Rarus -sarjan öljyissä, sillä ne auttavat yrityksiä maksimoimaan laitteidensa tuottavuutta ja saavuttamaan arvokkaita hyötyjä, kuten entistä pienemmän öljynkulutuksen ja jopa 67 % pienemmän jäteöljymäärän pidentämällä öl-

jynvaihtovälinsä kolminkertaisiksi muihin synteettisiin ilmakompressoriöljyihin verrattuna, kertoo Rainer Lange, Mobil SHC Brand Advisor, EAME, ExxonMobil Fuels & Lubricants. Mobil SHC Rarus -sarjan öljyt ovat saatavilla kolmessa viskositeettiluokassa: 32, 46 ja 68. n

INFO Lisätietoja synteettisistä Mobil SHC ‑öljyistä ja muista Mobiltuotteista ja -palveluista on osoitteessa mobilindustrial.com sekä www.mobil.fi/Finland-Finnish-LCW/industrialspecialty.aspx.

www.eurometalli.com


EU:n innovaatiokeskittymä Suomeen

Jäysteenpoiston vallankumous. Ratkaisu ongelmakohteisiin.

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) on päättänyt rahoittaa eurooppalaista raaka-ainetarpeisiin syventyvää mineraalialan innovaatiokeskittymää, jonka kuudesta toimipaikasta yksi perustetaan Espoon Otaniemeen. Hankkeen valmisteluun ovat erityisesti panostaneet VTT, Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, GTK ja Outotec. Lisäksi Tekes on osallistunut valmistelun rahoittamiseen.

E

IT tulee investoimaan EIT Raw Materials -innovaatiokeskittymään ensimmäisen viiden vuoden aikana noin 270 miljoonaa euroa. Investoinnilla tavoitellaan uutta mineraalialan yritystoimintaa aktivoimalla tutkimustulosten kaupallistamista, tuetaan uusien yritysten perustamista sekä järjestetään monipuolista koulutusta. Tavoitteena on luoda Eurooppaan 10 000 uutta työpaikkaa, käynnistää 50 uutta vireää yritystä sekä lisäksi kouluttaa 8 000 uutta yrittäjää. Keskittymään kuuluu yhteensä yli 120 yritystä, yliopistoa sekä tutkimuslaitosta eri puolilta Eurooppaa. Suomesta mukana ovat Outotec, Metso, Spinverse ja FIMECC, Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä VTT ja GTK. Toiminnan aikana mukana olevien suomalaisten partnereiden vuosittaisen rahoituksen määrä voi nousta yli 10 miljoonan euron. EIT Raw Materials -keskittymän toimipaikat sijaitsevat Espoon lisäksi Luulajassa Ruotsissa, Leuvenissä Belgiassa, Wroclawissa Puolassa, Metzissä Ranskassa ja Roomassa Italiassa. Innovaatiokeskittymää varten perustettavan yhdistyksen toimipaikka tulee olemaan Berliinissä. Alkuvaiheessa EIT Raw Materials keskittyy ratkomaan informaatiotekniikan, liikenteen, energiasektorin sekä koneiden ja laitteiden valmistukseen liittyviä raaka-ainetarpeita. Raaka-aineketjua tarkastellaan kokonaisuudessaan, alkaen malmien etsinnästä aina kaivoksien ja metallien jalostuksen kautta kierrätyk-

seen ja harvinaisten tai haitallisten materiaalien korvaamiseen asti. ”Suomalaiset partnerit panostivat valmisteluun erittäin paljon, mikä tuotti erinomaisen tuloksen. Perustettava keskus tukee mainiosti Suomen Cleantech-sektorin mineraalialaa ja yritystoimintaa Suomessa”, toteaa ylijohtaja Petri Peltonen työ- ja elinkei­ no­ministeriöstä. n

ORBITOOL® INFO VTT Erja Turunen tutkimusjohtaja puh. +358 20 722 5425 Outotec Asmo Vartiainen johtaja puh. +358 20 529 2012 GTK Pekka Nurmi tutkimusjohtaja puh. +358 29 503 0000 Aalto-yliopisto Outi Krause professori puh. +358 50 3841698 Oulun yliopisto Kauko Leiviskä professori puh. +358 294 482460

ennen

jälkeen

Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 202320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p-aro.com www.p-aro.com

1–2 | 2015 19


Mazak esitteli uutta teknologiaa Jimtof-messuilla

Mazatrol SmoothX -ohjausjärjestelmän näyttävä ensiesittely.

J

IMTOF 2014 -messut pidettiin Tokiossa loka-marraskuun vaihteessa 2014. Japanin suurimmalle työstökonevalmistajalle Yamazaki Mazakille messut olivat jälleen loistava mahdollisuus monien konemallien lanseeraukseen ja täysin uusien työstötekniikoiden esittelyyn. Paljon huo-

miota keräsi myös uuden Mazatrol SmoothX -ohjausjärjestelmän ensiesittely. Hybridityöstökonsepti avaa uusia mahdollisuuksia tuotantoon Hybridityöstökone tarkoittaa, että samassa koneessa voidaan käyttää perinteisten lastuavan työstön menetel­ mien lisäksi toistakin työstömenetelmää. Mazakin osastolla oli kaksi

hybridikonetta esittelyssä. Pystykaraisessa VTC-530/20 FSW -koneistuskeskuksessa suoritettiin kitkahitsausta eri materiaaleja toisiinsa liittäen. Yamazaki Mazak on solminut yhteistyösopimuksen Airbusin kanssa DeltaN FS -kitkahitsausmenetelmän käytöstä Mazakin lastuavissa työstökoneissa. Kitkahitsauspää on saatavilla aluksi kahteen pystykaraiseen koneistuskeskusmalliin. Tällä menetelmällä saadaan aikaan erittäin luja

Integrex i-400AM hybridi; samassa koneessa lastuava työstö ja 3D-lasertulostus.

20 1–2 | 2015

liitos materiaalien välille. Menetelmää on käytetty hyödyksi jo pitkään varsinkin lentokoneteollisuudessa. Kitkahitsausominaisuus on nyt saatavilla peruskoneisiin suhteellisen edullisesti ja kustannustehokkaasti. Toinen osastolla esitelty hybridikone oli INTEGREX i-400AM -monitoimisorvi, jossa voidaan käyttää normaalin lastuavan työstön rinnalla ainetta lisäävää valmistusmenetelmää (Additive Manufacturing). Työkappaleeseen voidaan tulostaa kuitulaserin ja materiaalijauheiden avulla 3D-piirteitä vapaasti. Yamazaki Mazakin etuna on yrityksen oma laserleikkauskoneiden valmistus, ja he pystyvät hyödyntämään korkeaa ammattitaitoaan myös kuitulaserteknologian osalta. INTEGREX i-400AM -koneessa oli kaksi normaalista työkalumakasiinista vaihdettavaa laserpäätä: yksi suuremman massamäärän lisäämiseen ja toinen hienompaan viimeistelytyöhön. Myös tässä menetelmässä useampaa eri metallia voidaan liittää toisiinsa. Demotyössä ruostumattomasta teräksestä valmistettuun peruskappaleeseen oli tulostettu Inconel-materiaalia. Menetelmä soveltuu myös erilaisten pinnoitteiden lisäämiseen. Esittelyssä oli uusi Mazatrol SmoothX-ohjausjärjestelmä ja useita koneuutuuksia Suurta huomiota ja mielenkiintoa keräsi myös markkinoille tulossa oleva Maza­ trol-ohjausjärjestelmä. MAZA­ TROL SMOOTHX on täysin uudelle pohjalle rakennettu moderni kosketusnäyttöohjaus. Se on monille tuttua älypuhelimista ja tablettitietokoneista. SmoothX-ohjauksen prosessoriteho on moninkertainen nykyisiin ohjauksiin verrattuna, mistä on etua erityisesti 5-akselisessa koneistuksessa. Ohjaukseen voi tuoda suoraan 3D-malleja työstettävästä kappaleesta ja luoda sille työstöratoja suoraan ruudulla mallin avulla. Uusi ohjaus tuwww.eurometalli.com


Tavoitteena nolla tapaturmaa! Koneturvallisuus on vahva osaamisalueemme. Voimme auttaa sekä uusien koneiden suunnittelussa että käytössä olevien koneiden parantamisessa.

Muuntuva suojaus parantaa käytettävyyttä. OS32C -laserskannerilla voi suojausalueita vaihtaa tilanteen mukaan sopiviksi ja mahdollistaa operaattorin pääsy tarvittaviin kohteisiin kun se on turvallista. Siirtovaunut ja materiaalin kulkuaukot hoituvat helposti ja joustavasti yhdessä turvaohjauksen kanssa. Kysy lisää sovelluksista ! 0207 464200

industrial.omron.fi

Integrex e-1600V/10S on uusi pystymonitoimisorvi 2 metrin sorvaushalkaisijalla.

Hybridikoneella työstetty useita eri materiaaleja sisältävä työkappale öljy- ja kaasuteollisuudesta.

lee ensimmäiseksi saataville monitoimisorveihin ja 5-akselisiin koneistuskeskuksiin vuoden 2015 aikana. Uusista konelanseerauksista mainittakoon lisäykset

monitoimisorvimallistoihin. INTEGREX j-200S:n myötä toinen kara on nyt saatavilla myös edullisiin j-sarjan monitoimikoneisiin. INTEGREX e1600V/10S puolestaan edus-

taa pystymonitoimisorvien uusimman malliston isoa päätä. Uuden 5-akselisen pystysorvin sorvaushalkaisija on 2 metriä. Laserpuolella uutta oli esi-

merkiksi 2D-putkilaser TUBE GEAR 150, jolla voidaan leikata putkia, joiden halkaisija on suurimmillaan 152,4 millimetriä. n

INFO Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet

puh. 020 510 10 www.mazak.fi

1–2 | 2015 21


Suora solidien jyrsintä ja dynaaminen Waveform-sorvaus Edgecam’iin NC-ohjelmien tuotanto nopeutuu merkittävästi uusimmalla 2015R1-versiolla. Aiemmin solid-tasojen jyrsintään täytyi luoda piirteitä ja rajaavia elementtejä ohjaamaan työstöradat oikeisiin kohtiin kappaleessa. Suoralla solid-tasojen poiminnalla järjestelmä rajaa työstöradan automaattisesti vain valittujen tasojen pinnoille ja

Monimutkaisen pintatyöstöradan luontiin tarvitaan vain kolme yksinkertaista valintaa mallista.

Viisteiden jyrsintäratojen luonti tapahtuu helposti ja yksinkertaisesti särmien osoitukselle niin 2D-malleihin kuin kaksoiskaareviin muotoihin. Solid-malliin ei tarvitse luoda viistepintaa.

22 1–2 | 2015

Pathrace Oy www.cam.fi

samalla törmäystarkastelee jo työstöradan luonnin aikana, ettei viereisiin pintoihin kosketa. Suoraviivaisten solid-kappaleiden profilointi, viisteytykset, kaksoiskaarevien pintojen jyrsinnät yms. ovat nyt yhtä yksinkertaisia ohjelmoida 3D-kappaleeseen kuin aiemmin 2D-rautalankamalleihin.

S

Kuvan profilointi-radanluonnissa on osoitettu ainoastaan lieriön ulkopinta. Järjestelmä väistää automaattisesti kiinnittimet ja rajaa työstöradan lieriölle.

INFO

olid-mallien koneistamisen isona etuna on 3D-mallin havainnollisuus ja työstöratojen törmäystarkastelun helppous visuaalisesti, verrattuna rautalankamalleihin. Työstöradan osoittaminen halutuille pinnoille on vaatinut usein erillisten solid-piirteiden luontia malliin. Piirteiden etuna on edelleenkin niiden sisältämät älykkäät ominaisuudet kuten pinnanlaatu, toleranssit, syvyysparametrit yms. joilla voidaan automatisoida ohjelmointia ja ohjata postprosessoreita NC-koodin luonnissa tuoteperheissä ja monimutkaisissa kappaleissa. Työstöratoja on jouduttu rajaamaan luomalla esim. 2D-rautalankakehyksiä tai osoittamalla suoraan solidien reunakäyriä. Nämä toimenpiteet ovat hidastaneet ohjelmointia erityisesti yksittäisten ja yksinkertaisten kappaleiden koneistuksissa. Usein nykyaikaisten CAM-ohjelmien kohdalla onkin tullut esille kysymys: ”Kuinka järjestelmä pystyy luomaan työstöradat helposti erittäin monimutkaisille kappaleille, mutta yksinkertaisen tason tai viisteen koneistusradan luontiin joudutaan tekemään näin paljon esivalmisteluja”. Tämä ongelma on poistettu lisäämällä jyrsintäkomentoihin toiminto ”Suorapoiminta”. Ohjelmoinnissa työstörata luodaan suoraan komennolle osoitettuihin solid-tasoihin ilman aiemmin tarvittuja apugeometrioiden luontia. Järjestelmä rajaa työstöradat automaattisesti osoitetuille pinnoilla ja väistää sekä viereiset pinnat että kiinnittimet. Tällaista toimintoa on odotettu pitkään ja nyt se yksinkertaistaa sekä helpottaa NC-ohjelmointia ai-

van uudelle tasolle. Samanlaiset lisätoiminnot ovat käytettävissä myös monipuolisissa pintamallien ja muottien koneistuksissa. Erillisten koneistuspiirteiden luonnin sijaan osoitetaan koko malli ja työstettävä alue rajataan osoittamalla koneistettavat solid-tasot mallista. Järjestelmä rajaa työstöradat koukkauksettomiksi valittujen tasojen sisälle. Vastaava suora solid-koneistus nopeuttaa 2.5D- ja 3D-kappaleisiin tarvittavien viistetyöstöratojen luontia. Jopa edullisimmalla Edgecam Essential lisenssillä luodaan aiemmin paljon ohjelmointityötä ja kallimpia lisenssejä vaatineet viisteradat sekä yksinkertaisiin tasokappaleisiin että kaksoiskaarevien pintojen reunoihin. Esimerkiksi putkiyhteisiin tarvittavien hitsausviisteiden tekoon on nyt käytettävissä tehokas työkalu minimi investoinnilla ja koulutustarpeella. Täysin uusi dynaaminen Waveform-sorvaus tasaa työstövoimat vakioksi esimerkiksi syvien urien sorvauksessa pyöreällä palalla. Sorvausratojen laskenta-algoritmi perustuu paljon käytettyyn Waveform-jyrsintämenetelmään. Terän kuormitus pysyy vakiona, jolloin työstöarvot voidaan asettaa terävalmistajan maksimiarvoihin värähtelyvapaasti. Työstömenetelmä kuluttaa teräsärmää tasaisesti laajalla kosketusalueella mikä varmistaa teräpalalle pitkän kestoajan. Menetelmä soveltuu myös normaaliin rouhintasorvaukseen, se osaa ottaa aihion huomioon ratojen luonnissa ja poistaa turhat ilmassa-ajot. Versio sisältää yhteensä yli 50 uutta tai parannettua toimintoa. Sorvaustoimintojen liwww.eurometalli.com


TEHOKKUUS • TIETO • TURVALLISUUS

KUNNOSSAPITO FORUM KUNNOSSAPIDON AVAINTOIMIJAT KOKOONTUVAT

TAPAAMISIA, ELÄMYKSIÄ, OIVALLUKSIA KunnossapitoForum yhdistää mielenkiintoisimmat kohtaamiset messuosastoilla, kongressin ja tietoiskut yhden tehokkaan työpäivän sisään.

Järjestäjä:

Ohjelmassa mm. 3D-tulostuksen ratkaisuklinikka - Tule ja näe 3D-tulostuksen mahdollisuudet teollisuudessa!

TAMPERE 25.–26.3.2015 www.kunnossapitoforum.fi

UUDELLA MEETING POINT -PALVELULLA TAPAAT TEHOKKAAMMIN!

Yhteistyössä: Kunnossapitoyhdistys Promaint ry

Hartford palkitsi MT Centerin

S

Dynaamisella Waveform-sorvauksella terän työstövoima pysyy vakiona myös syvissä urissa.

säys jyrsinkoneympäristöön mahdollistaa NC-koodin luonnin ja täyden konesimulaation yhdessä istunnossa, uusille sorvaaville koneistuskeskuksille. Usean asetuksen käyttö koneistustiedostoissa eli kappale, dynaamisesti päivittyvä aihio ja kiinnittimet siirtyvät kiinnitysvaiheesta toiseen yhdessä istunnossa automaattisesti. Työstöratojen luonnissa aihio otetaan huomioon eri kiinnityksissä juuri siinä muodossa, kuin se edellisestä vaiheessa on koneistettuna ja törmäystarkastelu simulaattoris-

sa käyttää aihiota sekä kiinnittimiä kussakin kiinnityksessä juuri niin kuin ne koneessa käyttäytyvät. Jyrsinnän profiloinnin ja rouhinnan työstöratojen optimoinnilla ohjataan esimerkiksi 100 taskua sisältävän kappaleen taskujen koneistusjärjestys X-akselinsuuntaisesti edestakaisin tai lyhimmän siirtymisen radan mukaisesti. Uusi kaiverruskierto poimii solid-mallista suoraan kaiverrettavien tekstipiirteiden keskilinjat tai kaivertaa leveille tekstipiirteille terävät nurkat kartioterää nostamalla. n

uomalaiset konepajat haluavat investoida hyvän hinta-laatusuhteen työstökoneisiin. Viime vuonna investointeja tehtiin siihen malliin, että taiwanilainen työstökonevalmistaja Hartford pääsi palkitsemaan Machine Tool Centerin parhaana myynnin kasvattajana maailman kaikkien jälleenmyyjien joukosta. MT Center kiittää asiakkaitaan! Jo 50 vuotta työstökoneita valmistanut Hartford tunnetaan laajasta tarjoamastaan sekä erityisesti suorituskykyisistä portaalikoneistaan. Kaikissa Fanuc-ohjatuissa koneissa on Hartrol, Hartnet ja Dualscreen vakio-ominaisuuksina ja niiden liikkeet ovat X: 2200–13000 mm ja Y:1200-

4300 mm. Vakiokaran nopeus on 4.000 1/min ja suurnopeus­ karan 20.000 1/min. Koneissa on automaattinen karapään vaih­to ja jopa 90 työkalun ma­ ka­siini. n

Eurometalli 3/2015 aineistopäivä 20.2.2015. 1–2 | 2015 23


Puristeteoksesta Finn-Powerille merkittävä sopimusvalmistaja Voimakkailla investoinneilla yhdeksi Suomen nykyaikaisimmaksi konepajaksi rakentunut järjestelmä- ja projektitoimittaja Puristeteos Oy on solminut mittavan sopimuksen Prima Power -koneiden osavalmistuksesta.

Y Finn-Power Oy:n toimitusjohtaja Juha Mäkitalo ja Puristeteos Oy:n toimitusjohtaja Ville Mäenpää kättelivät sopimusvalmistajayhteistyön sinetöidyksi 14.11.2014.

hteistyön aloitus liittyy olennaisesti Prima Powerin tulevaan uuteen varastoratkaisuun, missä on haettu nyt aloitettavalle nimikkeistölle uutta teknistä ratkaisua. Tähän liittyen Finn-Power lähti kartoittamaan toimittajia, jotka voisivat näitä valmistaa. – Halusimme löytää kotimaisen toimijan, joka kykenee toi-

mimaan kilpailukykyisesti globaalilla loppuasiakasmarkkinoilla, kertoo hankintajohtaja Tero-Jussi Teppo Finn-Power Oy:stä. – Kun tuotesuunnitelmat olivat niin pitkällä että tiesimme, minkä tyyppistä valmistusprosessia tuotteet vaativat, katseet kääntyivät mm. Puristeteokseen, joka on myös meidän asiakkaamme, jatkaa Teppo. Tepon mukaan yhteistyön aloittamiseen vaikuttivat merkittävästi mm. Puristeteoksen kyky osallistua tuotekehitykseen ja edesauttaa kilpailukykyisen tuotteen tekemistä. – Lisäksi Puristeteoksen perustoiminta on kilpailukykyistä ja heillä on kyky tuoda korkean automaation valmistus (mm. laserosaaminen ja robotisoitu hitsaus) tuotteeseen ja siten edesauttaa kokonaistaloudellisen ratkaisun syntymistä. – Yhteistyö alihankkijoidemme kanssa pitää olla luontevaa ja välitöntä. Puristeteos on meille entuudestaan tuttu heidän ollessa meidän asiak­ kaamme ja yhteiseen historiaamme peilaten edellytykset luontevaan ja välittömään yhteistyöhön ovat olemassa. Myös Puristeteoksen toimintatapa, menetelmien edelleen kehittäminen tulevaisuuden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, yleinen kehityshalukkuus ja teknologian kärkeä edustava konekanta mahdollistavat yhteistyön laajentamisen tulevaisuudessa huomioiden kaikki edellä mainitut tavoitteet. Kokonaisuus vastaa mielestäm-

Puristeteoksella on käytössään COMBO+LPe8 LSR, joka on hyvä esimerkki Finn-Power Oy:n pitkän kehitystyön painopisteistä, luonteesta ja jatkuvista innovaatioista. Tuotemerkki on nykyään Prima Power, mutta modulaarisuus, eri työvaiheiden integrointi toisiinsa sekä joustava automaatio ovat tyypillistä suomalaistekniikkaa, jolla on keskeinen sija italialaiskonsernin nykyisessä tuoteohjelmassa. COMBO on moderni ohutlevyjen automaattivarasto, jonka esi-isät kehitettiin Kauhavalla jo 1980-luvulla – COMBOn suorituskyky on luonnollisesti aivan toista luokkaa. Tarkalleen sama pätee myös Puristeteoksen järjestelmän lävistys- ja laserleikkaussoluun. Lastaus- ja pinontarobotti LSR taas edustaa uusinta uutta valmistusjärjestelmien automaattisessa, joustavassa materiaalinkäsittelyssä.

24 1–2 | 2015

www.eurometalli.com


me hyvin hankintaverkoston tämän päivän haasteeseen, miten valmistaa Suomessa konepajateollisuuden tuotteita tehokkaasti ja laadukkaasti, summaa Tero-Jussi Teppo. Investoinnit tulevaan palkittiin Puristeteos Oy on perinteikäs yli 60-vuotias konepaja, joka on viimeisten vuosien aikana tehnyt poikkeuksellisen suuret investoinnit määränpäänään teknologinen edelläkävijyys metallin jatkojalostuksessa; ideasta valmiiksi tuotteiksi saakka. – Lähimenneisyydessä tekemämme 10 miljoonan investointi on moninkertainen liikevaihtoomme nähden. Emme kuitenkaan tyytyneet kompromisseihin, vaan halusimme rakentaa pitkälle automatisoidun tuotantolaitoksen, joka pystyy haastamaan globaalissa kilpailussa osaamisellaan ja teknologioillaan kilpailijat mistä päin maailmaa tahansa, kertoo toimitusjohtaja Ville Mäenpää. – Investointimme osuivat taloudellisesti vaikeaan ajankohtaan, mutta kovan puserruksen kautta näistäkin ajoista selvittiin ja nyt työ- ja tarjoustilanne näyttää huomattavasti valoisammalta. – Yhteistyösopimus FinnPowerin kanssa on yksi palkinto tekemistämme suurista satsauksista tuotantoomme. Tämä sopimus on meille erittäin merkittävä sekä sopimuksen koon että valmistettavien osien vaatimustason osalta. Pystymme hyödyntämään Prima Power -osavalmistuksessa korkeaa teknologiatasoamme ja meillä on aito halu omalta osaltamme tuoda lisää kilpailukykyä Prima Power -tuotteisiin, lupaa Mäenpää. n

INFO Finn-Power Oy Tero-Jussi Teppo hankintajohtaja puh. 050 517 0962 www.primapower.com Puristeteos Oy Ville Mäenpää toimitusjohtaja puh. 040 591 8893 www.puristeos.fi

Kemppi Oy vahvistaa hallitustaan ja uudistaa johtoryhmäänsä

K

emppi Oy:n hallitusta vahvistettiin kahdella uudella jäsenellä 1.1.2015 alkaen. Uudet jäsenet ovat Jyrki Salo, KTM ja Taneli Tikka, EMBA. Jyrki Salolla (KTM) on pitkä kokemus niin yritysten taloushallinnosta kuin kansainvälisen liiketoiminnan johtamisestakin. Hänen työnantajiaan ovat olleet UPM, Nokia ja IBM. UPM:n talous-rahoitusjohtajana toimiessaan hänet valittiin vuoden 2009 talousjohtajaksi. Jyrki Salon erityisalaa ovat yrityksen talouden ja strateginen suunnittelu. Taneli Tikka (EMBA) on digitaalisessa maailmassa voimakkaasti elävä sarjayrittäjä ja Tieto Oyj:n Industrial Internet -liiketoiminnan johtaja. Hän on toiminut myös Soprano Oyj -pörssiyhtiön hallituksen jäse-

nenä ja varatoimitusjohtajana. Taneli Tikka on perustanut uransa aikana lukuisia yrityksiä ja toimii monien yritysten neuvonantajana ja hallituksen jäsenenä – esimerkkeinä mainittakoon IRC-Galleria, Dopplr, Magenta ja Pyroll Group. Hän on lisäksi työskennellyt Afarak Groupin johtoryhmässä ja konserniyhtiön toimitusjohtajana sekä Wunderkraut Groupin hallituksessa ja Wunderkraut Finlandin toimitusjohtajana. Taneli Tikka palkittiin vuonna 2014 Vuoden Nuori Hallitustekijä -tunnustuksella. Kemppi Oy:n hallituksen puheenjohtajana jatkaa Teresa Kemppi-Vasama ja varapuheenjohtajana Matti Hyytiäinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Antti Kemppi, Eija Vartiainen ja Kimmo Kemppi. Katri Sahlman (MBA) on ni-

mitetty 1.1.2015 alkaen Kemppi Oy -konsernin liiketoiminnan kehittämisestä ja tietohallinnosta vastaavaksi johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Katri Sahlman siirtyy Kempille Itella Oyj:n Vice President, Strategy and Development -tehtävästä. Hänen aikaisempia työantajiaan ovat mm. Comptel ja TeliaSonera. n

INFO Kemppi Oy Anssi Rantasalo toimitusjohtaja puh. 044 2899 443 etunimi.sukunimi@kemppi.com

SSAB:n uusi Hardox 500 -putkien valikoima – erittäin hyvä kulutus­ kestävyys ja pidempi käyttöikä kevyemmille tuotteille

S

SAB on tuonut markkinoille uuden Hardox 500 -putkien valikoiman. Näiden putkituotteiden lujuus- ja sitkeysominaisuudet ovat samat kuin Hardox-levytuotteilla. Hardox 500 -putki on kehitetty keveyttä ja hyvää kulutuskestävyyttä vaativia sovelluksia varten. “Uusi Hardox 500 -putkien valikoima täydentää olemassa olevaa Hardox-tuoteperhettä. Meillä on pitkä kokemus kulutusta kestävien putkituotteiden kehitystyöstä. Lopulliset tuoteominaisuudet määräytyvät muovauksen ja hitsauksen jälkeen. Tämä takaa tuotteen tasalaatuisuuden sekä korkeat lujuus- ja sitkeysominaisuudet, samat jotka myös

muilla Hardox-tuotteilla on”, sanoo Fredrik Mikaelsson, joka vastaa putki- ja profiilituotteista SSAB:llä. Hardox 500 -putki on kustannustehokas koko elinkaarensa ajan Hardox 500 -putki sopii kaikkien kuluttavien materiaalien, kuten esimerkiksi märän betonin, maa-aineksen, soran ja lietteen kuljetukseen. Erinomainen kulutuskestävyys mahdollistaa kevyempien laitteiden suunnittelun, joilla on myös pidempi käyttöikä. Hardox 500 -putken käyttö voi parantaa myös tuotteiden kilpailukykyä pidentämällä niiden käyttöikää kaksin-, viisin- tai jopa yli kymmenkertaiseksi.

Hardox 500 -putkea toimitetaan varastotavarana halkaisijaltaan 88,9–133 mm ja eri paksuisilla putken seinämillä. Räätälöityjä putkituotteita valmistetaan myös ohuemmista materiaaleista eri halkaisijoilla. n

INFO Fredrik Mikaelsson Manager, Tubes & Sections tel. +46 70 391 5432 Leena Vanhanen Director Public Relations tel. +358 40 549 78 42

1–2 | 2015 25


Lisätehokkuutta työvaiheisiin putkenvalmistuksessa

Manor Oy investoi Lentilässä Manor Oy jatkaa investointeja tuotantotekniikkaan. Yrityksen Lentilän tehtaan kapasiteetti kasvoi keväällä uudella isolla NC-ohjatulla 4-telaisella levynpyöristyskoneella turkkilaiselta Akyapak-yhtymältä ja sen suomalaiselta maahantuojalta Rensi Oy:ltä.

M

anor Oy on putkistojen ja teräsrakenteiden toimittajana kansainvälisille yrityksille johtavia toimijoita alallaan Suomessa. ”Olemme saavuttaneet asemamme yli 20 vuoden kokemuksen tuomalla ammattitaidolla”, kertoo toimitusjohtaja Raimo Lilli. ”Manor Oy:n kantava idea on kaikkien työvaiheiden tekeminen saman katon alla ja toimitusajan varmistaminen toteuttamalla kaikki työvaiheet kustannustehokkaasti omissa tiloissamme. Tätä ideaa täydentämään tarvittiin toiselle putkilinjallemme NC-mankeli”, jatkaa Raimo Lilli. ”Toimintamme kulmaki-

ven putkistotoimitusten lisäksi valmistamme CE-merkittyjä teräsrakenteita. Myös erilaiset hoitotasot, kaiteet ja muut kevyet teräsrakenteet valmistamme asiakkaiden tarpeiden mukaisesti nopeasti ja joustavasti. Luonnollisesti jauhe- ja märkämaalauslinjat ovat myös omissa tiloissa. Avainasioita ovat asiakkaidemme tarpeiden ymmärtäminen, oma erikoisosaamisemme sekä jatkuva kehittyminen. Asiakkaamme ovat Suomen merkittävimpiä moottorivalmistajia sekä varastointi- ja materiaalijärjestelmien valmistajia”, lisää Lilli. Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella kotipaikkaansa pitävä Manor Oy kuuluu Österberg Group -konserniin. Samaan konserniin kuuluvat Petsmo Products , Wel-Mach ja Österbeg Plastic. Monipuoliset vaatimukset Hankittavalle koneella asetettiin monipuoliset vaatimukset. Koneen pitää pystyä tehokkaasti taivuttamaan 2 000 mm pitkiä sylinterinmallisia kappaleita enintään 10 mm paksui-

sesta teräslevyistä. Vaatimuksena on ennen kaikkea tarkkuus ja kyky vaihtaa erilaisista kiinnityksistä ja asetuksista toisiin mahdollisimman nopeasti levyn paksuuden ja sylinterihalkaisijoiden vaihdellessa. Luonnollisesti taivutustapahtuman tehokkuus ja ergonomisuus olivat keskeinen kriteeri valintaprosessissa. Kokemus ja valinta Manor Oy:llä on kokemusta isojen putkien tekemisestä pitkältä ajalta ja he tunsivat hyvin vastaavilla vaatimuksilla putkia mankeloivia konepajoja, jotka ovat käyttäneet Akyapak konetta jo useita vuosia vastaavanlaisten kappaleiden tekemiseen hyvällä menestyksellä. Luonteeltaan ja käytöltään Akyapak poikkeaa perinteisistä mankeleista, joita Manor Oy on aikaisemmin käyttänyt. Hyvät sylinteritarkkuudet, muototarkkuus taivutuksessa ja erityisesti taivutettujen päiden kohtaaminen tarkemmin ja säännöllisemmin pistää koko seuraavan pituushitsausta-

pahtuman aivan erilaiseksi aikaisempaan verrattuna. Manor Oy:lle oli luontevaa ottaa yhteyttä Rensiin, onhan Rensi tunnettu levykoneiden toimittaja ja Akyapak oli valmistajana tuttu nimi Suomen markkinoilla. Tiukoista kriteereistä johtuen päädyttiin Akya­ pakin tukevaan ja painavaan 4-telaiseen AHS-mallin. Kone varustettiin Akyapakin 3-akseliohjauksella ja isojen putkien taivutukseen sopivalla hydraulisella keskikannattimella. Satsaus tulevaisuuteen ”Viime maaliskuussa asennetun Akyapak AHS-mankelin hankinta on ollut keskeinen tekijä Manor Oy:n tehtaalla haettaessa nopeutta ja laatua. Investointi on satsaus tulevaisuuteen. Nyt kun prosessit ja laitteet ovat kunnossa, olemme iskussa tulevaisuudessakin” toteaa Raimo Lilli. n

INFO www.manor.fi, info@rensi.fi

”Akyapak AHS-mankelin hankinta on ollut keskeinen tekijä tavoitellessamme nopeutta ja laatua”, kertoo Manor Oy:n toimitusjohtaja Raimo Lilli.

26 1–2 | 2015

www.eurometalli.com


Teknoma Oy Kiilaniityntie 1 02920 Espoo

www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit Laitteistot Tiivisteet ja tarvikkeet 速

Q U A EXCELLENCE I T Y

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI 速/MCI 速 Technologies


OKK uutuuksilla ja tehdaslaajennuksella kohti seuraavaa sataa vuotta

Uusi pystykarainen lattajohteinen VM 660R -malli (liikkeet 1300 (1500) x 660 x 660 mm) tarjoaa sarjassaan ylivoimaista raskas­ koneistuskapasiteettia vaikeiden materiaalien koneistukseen peräti 1680 Nm vääntävällä kolmivaihdekaralla.

Uuden vaakakaraisen lattajohteisen MCH 5000R -mallin (liikkeet 800 x 700 x 880 mm ja työkappale Ø 850 x 1000 mm) kolmivaihteisesta karasta vääntöä löytyy 1251 Nm ja koneen liikkeet toteutetaan tupla-ankkuroiduilla ydinjäähdytetyillä kuularuuveilla.

Japanilainen 5-akselisten sekä vaaka- ja pystykaraisten työstökeskuksien sekä hiomakoneiden valmistaja OKK juhlisti 100-vuotista historiaansa Jimtof 2014 -messujen yhteydessä Tokiossa viime loka-marraskuun vaihteessa. Samalla juhlittiin myös uuden 18 000 m² tehdaslaajennuksen avajaisia. Asiakkaiden iloksi tuotepaletti sai jälleen uusia ja uudistettuja malleja, jotka soveltuvat erinomaisesti myös suomalaisten koneistajien tarpeisiin. OKK tavoitteleekin peräti 30 % kasvua Euroopassa vuoden aikana 2015.

Kilpailukyvyllä kasvua OKK:n kaksi vuotta sitten tekemä aikaisempi suuri tuotepalettiuudistus ja kilpailukykyinen hinnoittelu tekivät niistä myyntimenestyksiä myös Euroopassa. Suureen kysyntään haluttiin vastata nyt laajentamalla merkittävästi tuotantoa sekä julkistamalla jälleen suuri määrä parannuksia sekä uutuusmalleja. Koneiden liike­alueita, työkappalekapasiteetteja, ulottumia ja painoja on entisestään kasvatettu samalla kun ne vievät entistä vähemmän lattiapinta-alaa. Vääntöä on tullut karoihin reilusti lisää sekä koneiden energiatehokkuutta on nostettu radikaalisti. Koneiden ergonomiaa ja huollettavuutta on myös entisestään parannettu. Ohjauksiin on saatavissa mm. 19” LCD-näyttö täydellisellä QWERTY-näppäimistöllä sekä uusia sovelluksia tarkkuuden parantamiseen, ohjelmoinnin nopeuttamiseen ja koneistuksen tehostamiseen.

Päivitetty vaakakarainen HMC 500 (liikkeet 760x760x800 mm) -suurnopeuskoneistuskeskus kiihtyy 1 G, pikaliikkeet 63 m/min ja työkalunvaihtoaika 2,9 s (lastusta lastuun). Käytettävä työkalu voi olla pöytää pidempi eli maksimissaan 550 mm pitkä. Karan pää puolestaan ulottuu peräti 70 mm päähän paletin keskiöstä.

Lisää vääntöä, liikealueita ja kiihtyvyyttä OKK:n koneet kuuluvat maansa kaikkein arvostetuimpaan kategoriaan ja ne ovatkin huip-

28 1–2 | 2015

putarkkoja, luotettavia ja monipuolisia työjuhtia myös kaikkein haastavimpien materiaa­ lien koneistuksessa. Uusi pystykarainen lattajohteinen VM 660R (liikkeet 1300 (1500) x 660 x 660 mm) tarjoaa sarjassaan ylivoimaista raskaskoneistuskapasiteettia vaikeiden materiaalien koneistukseen peräti 1680 Nm vääntävällä kolmivaihdekaralla, jonka laakerien koko on peräti Ø 120 mm. Vastaavasti lattajohteisen vaakakaraisen MCH 5000R -mallin (liikkeet 800 x 700 x 880 mm ja työkappale Ø 850 x 1000 mm) niin ikään kolmivaihteisesta karasta vääntöä löytyy 1251 Nm ja koneen liikkeet toteutetaan tupla-ankkuroiduilla ydinjäähdytetyillä kuularuuveilla. Puolestaan vaakakarainen HMC 500 -malli (liikkeet 760 x 760 x 800 mm) suurnopeuskoneistuskeskus kiihtyy 1 G, pikaliikkeet 63 m/min ja työkalunvaihtoaika 2,9  s (lastusta lastuun). Käytettävä työkalu voi olla pöytää pidempi eli maksimissaan 550 mm pitkä. Karan pää ulottuu peräti 70 mm päähän paletin keskiöstä. Uuden sukupolven 5-akselinen VC-X500L (700 x 850 x 650 mm) varustettuwww.eurometalli.com


Myynnissä Suomen Teknohaus Oy:n valmistama

CNC-ohjattu ThermCut plasmaleikkauskone vm. 2004

MY YN NI SS Ä

• Virtalähde Hypertherm HPR 130 • Intaker-savunpoistojärjestelmällä varustettuna. • Suoraan tuotantokäytöstä pois uuden tieltä. • Koneella voidaan leikata kaikki metallit 0,5 – 25 mm. • Leikkausala 2 x 6 m levyille.

turppa@turppa.fi, www.turppa.fi

na sor­vaus­toiminnolla (suoravetopöytä 1000 1/min ja 950 Nm) mahdollistaa haastavien kappaleiden kerralla valmiiksi saamisen erittäin suurella tarkkuudella ja tehokkuudella. Puolestaan GC 53R -malli (liikkeet 1050 x 530 x 510 mm) on ideaalinen ratkaisu mm. metallien, keramiikan, kvartsilasin, ym. erittäin tarkkaan hiontaan. 5-akselinen Ylöjärvelle OKK:lla on erittäin pitkä kokemus 5-akselisten koneiden valmistuksesta ja siltä löytyykin laaja valikoima niitä sekä vaaka- että pystykaraisina versioina. Tarkan koneistuksen ja korkean käytettävyyden mahdollistaa niiden automaattinen geometriavirheiden mittaus- ja korjaustoiminto. ”OKK:n korkea osaaminen ja pitkä kokemus 5-akselisten koneiden valmistuksesta tarjoavat todella mielenkiintoisia ratkaisuja. Toimitimme esimerkiksi juuri Milltamo Oy:lle Ylöjärvelle VC-X500-mallin, joka räätälöitiin täysin kiinnittimiä ja työkaluja myöten tietyn tuotteen äärimmäisen tehokkaaseen valmistukseen. Kannattaakin olla meihin yhteydessä, jotta voimme kartoittaa OKK:n osaamisen mahdollisuudet teidän kilpailukyvyksenne”, Jarkko Vossi kannustaa. n Uusi GC 53R (liikkeet 1050 x 530 x 510 mm) on ideaalinen ratkaisu mm. metallien, keramiikan, kvartsilasin, ym. erittäin tarkkaan hiontaan.

Hinta neuvoteltavissa. Lisätietoja Lasse Turppa 044 293 1179

Uuden sukupolven 5-akselinen VC-X500L-malli (liikkeet 700 x 850 x 610 mm) varustettuna sorvaustoiminnolla (suoraveto 1000 1/min ja 950 Nm) mahdollistaa haastavien kappaleiden kerralla valmiiksi saamisen erittäin suurella tarkkuudella ja tehokkuudella.

INFO Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi www.okkcorp.com www.okk.co.jp

1–2 | 2015 29


Tuotekehitys Joukan valttina Jouka Oy:n valmistama 4-tie palloventtiili 90 asteen aukoilla. Kuvan venttiili on tehty havainnollistamista varten muovirunkoon. Prosessissa käytettävän venttiilin runkomateriaali on AISI316.

Jouka Oy palvelee standardiventtiileiden lisäksi asiak­ kaiden erikoisratkaisuissa ja vaativien venttiileiden huoltotöissä. Jouka on kohta 60 vuotta toiminut Suomen vanhin palloventtiilivalmistaja. Lisäksi Jouka valmistaa myös asiakaskohtaisia puristus- ja syvävetotuotteita. Paperitehtaan kääntely­ vuorot voitiin purkaa! Kontupohjan jättimäinen 7 paperikoneen ja 7500 työntekijän tehdas sijaitsee Äänisen pohjoisilla rannoilla Karjalan Tasavallassa. Se on Venäjän ja Euroopan suurin tuotantoyksikkö. Tehtaan yhteistyö Joukan kanssa alkoi 5 vuotta sitten. Jouka valmisti Kontupohjaan rikkiventtiileitä, joiden läpi kulkee sulaa rikkiä. Rikillä

on ikävä ominaisuus muuttua lasimaiseksi alle 100 celsiusasteen lämpötilassa. Aiemmin käytössä olleet kilpailijan venttiilit menivät jatkuvasti jumiin. Kontupohjan paperitehtaalla oli jopa jaettu ympärivuorokautiset vuorot, joissa henkilön tehtävänä oli tunnin välein väännellä Joukan kilpailijan venttiileitä jumiutumisen välttämiseksi. Näitä tappiventtiileitä jouduttiin myös vähän väliä purkamaan isoa lekaa käyttäen. Tämä keskeytti aina tuotantoprosessin ja tuli hyvin kalliiksi. Venttiilit korvattiin Joukan valmistamilla erikoisventtiileillä, joissa on höyryn avulla toimiva Jouka Oy:n valmistama septitankkiventtiili Joptek Oy:lle. Venttiili on suunniteltu erityisesti kylmille – 40 C olosuhteille, jonka vuoksi se on varustettu mm. lämmitysvastuksella.

30 1–2 | 2015

erilinen lämmitysvaippa. Aluksi jopa Kontupohjan tuotantojohtaja itse kävi vähän väliä kääntelemässä myös Joukan venttiiliä, mutta aika pian häneltä saatiin henkilökohtainen kiitos, että venttiili toimii itsekseen ja henkilöstön kääntelyvuorot voidaan purkaa! Vuosi sitten Kontupohja ehdotti ja allekirjoitti Joukan kanssa vuosisopimuksen. Viimeisin toimitus on sarja neliaukkoisia palloventtiileitä, joissa pallon aukkopareissa on käyrä reikä, joka kaartaa niin, että aukot ovat 90 asteen kulmissa. He ovat olleet hyvin tyytyväisiä myös näihin venttiileihin ja tilaavat niitä lisää. Idea­na on ohjata nestevirtauksia paperikoneen eri prosessimuutoksissa. Joukan venttiileillä saadaan aikaan merkittäviä ympäristötekoja! Jouka on kehittänyt yhteistyössä Lieksalaisen Joptek Oy:n

kanssa Venäjän raideliikenteen käyttöön junien wc-tyhjennykseen käytettävän septitankkiventtiilin, joka vastaa nykyisten vaatimusten mukaisia ympäristöstandardeja. Joptek Oy valmistaa sveitsiläiselle junanrakentajalle WC-modulit, johon tulee erilliset septitankit. Järjestelmä varustetaan Joukan suunnittelemilla ja valmistamilla erikoispalloventtiileillä. Nykyisten vaatimusten mukaisesti junien vessoista ei saa enää nykyään päästää ”tuotteita” suoraan raiteille vaan ne on ohjattava tankkeihin, jotka sitten tyhjennetään erillisillä huoltopisteillä. Jouka Oy kehittämä venttiili on alumiinia. Se oli ainoa venttiilityyppi, joka täytti tiukan tilakriteerin. Jouka ja Joptek testasivat ja totesivat kehitetyn venttiilin erinomaisesti toimivaksi konseptiksi. Kyseisellä venttiilillä on varmasti kysyntää myös muilla vaunun valmistajilla ympäri maailmaa. n

INFO KunnossapitoForum-messuilla 25.–26.3.2015! Jouka Oy toivottaa kaikki nykyiset ja tulevat asiakkaansa tervetulleeksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen osastolleen 407. Muista myös Joukan ilmaiset 3D-kuvat venttiileiden suunnitteluun ja mallinnukseen. Pyydä käyttäjätunnukset, katso www.jouka.fi, info@jouka.fi.

www.eurometalli.com


OPTIMUM-TUOTEPERHEEN UUTUUDET Vakuuttavia todisteita: laatu, tehokkuus ja hinta

Dynaaminen sorvaus

• Karkaistut ja hiotut rungon johteet • Karaistukka Camlock DIN ISO 702­2 nro 4 • Pyörintäkeskisyystarkkuus karan päässä taatusti parempi kuin 0,015 mm • Siemens­komponentein varustettu sähköjärjestelmä 230 V • Hätäpysäytyskytkin, moottorinsuojakytkin, lukittava pääkytkin • Kelkan oikea­ ja vasenkätinen pyörimissuunta kytkettävissä karan kautta • Lastusuoja huippukelkassa • Johtoruuvin suoja • Koneen alusrakenne ja työkalulokero • Hyväksyntätodistus

Zenex Computing Oy | PL 110 | 00211 HELSINKI 010 322 5190 | 09 692 7621 | info@zenex.fi

• Erittäin tasainen käynti hiottujen ja öljy­ karkaistujen hammaspyörien ansiosta • Laaja kierrosnopeusalue 95–3200 min–1 kahdentoista kytkettävän nopeuden ansiosta • Laadukas kaksivaiheinen sähkömoottori 400 V • Manuaalinen karaholkin syöttö manuaalisella hienosyötöllä • Automaattinen karaholkin syöttö • Moottorin paikoitus Z­akselille • Vaihdepää käännettävissä ± 60° • Poraus­/kierteitystoiminto • X­akselilla syöttö

Turku puh. +358 (0)2 233 1111

Lahti puh. +358 (0)3 781 8900

www.koneboss.fi

Metalliin mieltynyt konekonkari Koneet metallin työstöön Contos on eurooppalaisten metallintyöstökoneiden myyntiin erikoistunut yritys. Toimimme raskaita metallintyöstökoneita valmistavien tehtaiden valtuuttamana edustajana Suomessa. Ydinosaamisaluettamme ovat avarruskoneet ja karusellisorvit. Välitämme myös muita metallintyöstökoneita asiakastarpeiden mukaan sekä asiakkailtamme vapautuvat käytetyt koneet. Taustalla on kymmenien vuosien kokemus työstökonekaupasta sekä pitkäkestoiset suhteet työstökonevalmistajiin. Olemme "linkki" asiakkaan ja tehtaan välillä. Kauttamme asiakas saa tarjouksen tehtaalta ja tuotaantoonsa parhaiten soveltuvan koneen sekä tehtaan täyden takuun ja tuen suorassa kaupassa.

Huolto ja varaosat:

www.edufix.fi

Kokemuksemme sekä laadukkaan yhteistyöverkostomme ansiosta pystymme tarjoamaan asiakkaalle parhaan palvelun.

Työstetään yhdessä paras lopputulos

Contos Oy

Tampellan esplanadi 6 E 28 33100 TAMPERE Puh. 040 550 5250 koneet@contos.fi www.contos.fi

1–2 | 2015 31


Hakufluidin työstöneste vakuuttaa vaativat käyttäjänsä

Vedeltä näyttävä työstöneste täyttää vaativimmatkin toiveet

Katsa Oy:llä Hakufluid-työstön­ este on käytössä toistaiseksi vain Mazak Integrex 50y -monitoimisorvissa. Koneen vierellä vasemmalla Katsa Oy:n Ikaalisten toimipisteen tehdaspäällikkö Markku Kinnanen ja Teknoma Oy:n tuotepäällikkö Leif Josefsson.

Saksalainen Kluthe GmbH on kehittänyt työstönesteen, joka tuo säästöjä työstöön monella sektorilla. Hintakilpailun vuoksi pienetkin säästöt ovat avainasemassa, kun pyritään säilyttämään kilpailukyky tiukkoinakin aikoina. ”Uuden tuotteen ominaisuuksia on vaikea uskoa, ennen kuin ne itse toteaa”, kertoo tuotepäällikkö Leif Josefsson Teknoma Oy:stä.

-O

lemme löytäneet hyviä asiakkaita tälle Suomen markkinoilla suhteellisen uudelle tuotteelle. Vajaan kahden vuoden testien perusteella on selvää, että Hakufluid on lunastanut lupaukset, joita siitä on annettu ja asiakkaat luottavat sen ominaisuuksiin, Josefsson toteaa. Erikoinen tuote – Hakufluid näyttää vedeltä ja se on hajuton. On aluksi vaikea uskoa, että siinä yhdistyy veden erinomainen terien ja työstettävien kappaleiden jäähdytyskyky sekä perinteisten öljypohjaisten aineiden voitelukyky. Kun tähän vielä lisätään yksinkertainen viskositeetin hallinta eri työstömene-

Hakufluid vs. perinteinen työstöneste. – Vedenomainen neste hoitaa myös jäähdytyksen tehokkaammin kuin öljypohjainen tuote, lupaa tuotepäällikkö Josefsson.

32 1–2 | 2015

telmiin soveltuvaksi, niin voidaan puhua todella erikoisesta tuotteesta. – Testausten alussa tutkitaan aina tarkasti asiakkaan järjestelmä ja työstettävät materiaalit ongelmien välttämiseksi. Vain erittäin harvojen alumiiniseoksien kanssa saattaa tulla haasteita, mutta tässä kohtaa puhutaan todella marginaalisesta tuoteryhmästä. Käyttökokemuksia – Kahden vaativia koneistuksia tekevän asiakkaamme testeissä tuote on toiminut erinomaisesti. Seuraavassa käsitellään hieman heidän kokemuksiaan tuotteesta, Leif Josefsson jatkaa. Katsa Oy Katsa Oy suunnittelee ja valmistaa voimansiirtokomponentteja. Perustamisvuodestaan 1955 lähtien Katsa on keskittynyt erittäin tarkkoihin hammaspyöriin ja räätälöityihin vaihteistoihin. Käyttökohteita ovat mm. laivojen ja voiwww.eurometalli.com


malaitosten dieselmoottorit, paperikoneet, tuulivoimalat, liikkuvat työkoneet – kaikki vaativa koneenrakennus. Katsa Oy:llä on kaksi toimipistettä Tampereella ja yksi Ikaalisissa. Yritys työllistää yhteensä 175 henkilöä ja liikevaihto on noin 25 M€. Tehdaspäällikkö Markku Kinnanen, Ikaalinen: – Olemme erittäin kriittisiä käyttämiemme tuotteiden suhteen, mutta tarpeen tullen avoimia uusille asioille. Hakufluidin testaus alkoi takkuisesti, koska vanhojen öljypohjaisten työstönesteiden poistuminen koneen sisältä kesti aikansa. Ongelmat loppuivat, kun olimme toisen kerran vaihtaneet uudet Hakufluid-nesteet koneeseen. Hakufluid toimii erinomaisesti Mazakissa – Mazak Integrex 50Y -monitoimisorvi on kone, joka asettaa suuret vaatimukset käytettävälle nesteelle ja johon työstöneste on valittava tarkkaan. Koneessa on kaksi suuritehoista pumppua, joilla neste suihkutetaan työstökohtaan. Tämä on erittäin tehokasta, mutta monet työstönesteet vaahtoutuvat. Hakufluid on toiminut erinomaisesti tässä koneessa jo lähes puolitoista vuotta, Markku Kinnanen valottaa testikoneen yksityiskohtia. Vaikutukset tuotantoon – Selkeimmät erot on havaittu koneen puhtaudessa, hajuttomuudessa ja työstönesteen kulutuksessa. Myös hieman harvemmin käytetyt työkalut eivät takerru työkaluvaihtajaan, kun tahmaista ainetta ja korroosiota ei ole. Olemme kattavasti tyytyväisiä tuotteeseen ja harkitsemme käytön laajentamista tulevana keväänä, summaa tehtaanjohtaja Kinnanen Hakufluid-kokemuksia. Teksor Oy Teksor Oy on haponkestävien ja ruostumattomien terästen työstöön erikoistunut konepaja, jonka vahvuutena on tehokas sarjatuotannon hallinta

– Olemme tyytyväisiä päätökseemme laajentaa Hakufluidin käytön kaikkiin yhdeksään työstökoneeseemme, toteaa toimitusjohtaja Jukka Kukkonen Teksor Oy:stä (keskellä). – Nyt voimme entistä varmemmin antaa koneen tehdä myös valvomatta töitä, jatkaa tuotantopäällikkö Bengt Forsell (oikealla). Vasemmalla Teknoma Oy:n tuotepäällikkö Leif Josefsson.

ja automatisoitu tuotanto. Yritys on keskittynyt erikoisterästen työstöön jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan ja suurin osa asiakkuuksista koostuu pitkäaikaisista asiakassuhteista. Asiakkaita on laajasti eri teollisuuden aloilta pääasiallisesti Suomesta ja Ruotsista. Yrityksellä riittää kapasiteettia myös lisätä asiakasmääräänsä. Toimitusjohtaja Jukka Kukkonen ja tuotanto­ päällikkö Bengt Forsell, Vantaa: – Luin Eurometalli-lehden artikkelin Hakufluidista 2013 alkuvuodesta, jonka perusteella otin yhteyttä Teknoma Oy:n Leif Josefssoniin. Reilu vuosi sitten – marraskuussa 2013 – otimme Hakufluid-työstönesteen testiin yhdelle koneelle, jolla on ollut eniten ongelmia terien kestoiän kanssa. Myös terien kestoiän vaihtelut ovat heitelleet suuresti teräkohtaisesti, Kukkonen kertoo alkutaipaleesta. – Keväällä 2014 vaihdoimme kaikkiin suljettuihin sorveihin ja sorvauskeskuksiin Hakufluidin ja se on toiminut hyvin. Vain kaksi konetta yhdeksästä kohtasi ongelmia alkuun, kunnes vanhat nesteet saatiin kokonaan poistumaan. Nyt te-

rien kestoikä on huomattavasti pidempi ja myös vaihtovälit ovat tasaantuneet. Terien käyttöikä on pidentynyt noin 30 %, summaa Bengt Forsell tuotannon muutoksista. Tuotannon automaattisemmaksi – Hakufluidin käyttöönoton jälkeen olemme pystyneet tekemään automaattisesti asioita, jotka aiemmin tehtiin manuaalisesti, eri koneella kuin päätyöstö. Esimerkiksi ruostumattomien ja haponkestävien osien kierteitys pienillä kierretapeilla ei aiemmin ollut mahdollista koneella, jolla muu työstö tehtiin, mutta tänä päivänä se ei tuota ongelmia. Tämä on lisännyt automatisointiastettamme ja lyhentänyt merkittävästi läpimenoaikaa manuaalisen työn poistuessa, Forsell jatkaa. Käyttökokemuksia – Käytössämme on nykyään myös Teknoma Oy:n toimittamat pesuaineet, leikkuuöljyt, johde- ja hydrauliikkaöljyt sekä sumuvoiteluaineet. Kaikkiaan tuotteet ovat palvelleet meitä hyvin. Kuten aina, alkuun tulee pientä muutosvastarintaa, joka meillä näkyi koneistajien kommentteina limaisesta sormituntumasta, mutta ilmei-

sesti kaikki positiiviset puolet ajavat pienen erilaisuuden ohi. Lisäksi koneiden sisälle jää koneistuksen jälkeen pieni kalvo, joka kuitenkin poistuu seuraavan työkierron alkaessa. – Työkalujen jumittamista ei ole muuten enää esiintynyt, eli siinäkin Hakufluid on toiminut erittäin hyvin, summaa Forsell työstönesteen toimivuutta. n

INFO Teknoma Oy Leif Josefsson tuotepäällikkö puh. 050 325 2681 www.teknoma.fi Katsa Oy Markku Kinnanen tehdaspäällikkö puh. 040 746 4401 www.katsa.fi Teksor Oy Jukka Kukkonen toimitusjohtaja puh. 09 3417 2712 www.teksor.fi

1–2 | 2015 33


T

e

ME

Brother Speedio -tuoteperhe laajenee

PARH

ne

On jo

He

Brotherin viime vuonna markkinoille tuoma Speedio-sarjan M140X1-koneistuskeskus saa lisää tuotteita rinnalleen. Uusi Speedio-tuoteperhe kehittyneellä C-sarjan ohjauksella asettaa uudet standardit koneistuskeskusten nopeuksille. Laitteen kiihtyvyys on entistäkin nopeampi ja servomoottorin ansiosta viiveaika on lyhentynyt merkittävästi.

B

rotherin Speedio-sarja on varustettu täysin uudella kehittyneemmän verkkokäytön C-sarjan ohjauksella. Tämä tuo mukanaan paremman käytettävyyden sekä useita paranneltuja toimintoja tarkkuuden ja työstönopeuden varmistamiseksi. Näitä ovat mm. vääntökäyrän näyttö ja muodon seuranta nopeassa ajossa. Uudessa C-sarjan ohjauksessa on vakiona 100 Mb muistikapasiteetti, mutta tuotteilla on optiona jopa 500 Mb kapasiteettimahdollisuus. Uudistunut sarja käyttää entistäkin vähemmän sähköä – kulutus on saatu pudotettua jopa 15 %. Lisäksi tuotteeseen on tuotu useita sähkön- ja paineilmansäästötoimintoja.

34 1–2 | 2015

Speedio-sarja pitää sisällään useita eri malleja. Näistä malli R450X1 on varustettu palettipöydällä ja 22-paikkaisella työkalumakasiinilla. Paletin vaihtoaika tuotteessa on vain 2,9 sekuntia. Erityisenä lisäetuna on se, että työkalun vaihto ja paikoitus on mahdollista paletin vaihdon yhteydessä, joka nopeuttaa prosessia entisestään. Saatavilla olevat Speedio-sarjan tuotteet: – Uusi malli R450X1-palettipöydällä ja 22-paikkaisella työkalumakasiinilla – Uudet kompaktit koneistuskeskukset S300, S500, S700 jopa 27 000 r/min karanopeuksilla – Uusi S1000X1-malli liikkeillä X =1000, Y = 500 ja Z = 300 mm – Saatavana useita lisävarusteita kuten 4. ja 5. akseli, työkaluvalvonta.

INFO Machinery Oy Kalle Fontell puh. 020 163 0395 kalle.fontell@machinery.fi www.machinery.fi www.eurometalli.com


T

e o l l i s u u d e n

p a r h a a T

T y ö k a l u T

!

T

h e

b e s T

T h e

m e T a l

c a n

g e T

METALLITEOLLISUUDEN PARHAAT TYÖKALUT NYT MYÖS VERKKOKAUPASTA!

neTKonttori.fi TERÄSKONTTORI OY

Onko Sinullta? jo tunnukse Helpompaa tilaustenhallintaa Muistilista

Säästät aikaa lisäämällä usein tilaamasi tuotteet muistilistalle

Erikoishinnat

Useita tarjouksia ja erikoishinnoiteltuja tuoteryhmiä vain verkkokaupassa

Muistava ostoskori

Poimi tuotteita ostoskoriin ja jatka tilausta myöhemmin

Pikatilaustoiminto

Nopea tilaus ja voit tilata myös omilla tuotenumeroillasi

Tilaushistoria

Voit seurata aiempia tilauksiasi ja poimia tuotteita ostoskoriin

Teräskonttori Oy, Muuntotie 3, 01510, VANTAA, teraskonttori.fi, neTKonttori.fi Teräskonttori Oy, Muuntotie 3, 01510, VANTAA, teraskonttori.fi, neTKonttori.fi

Ydinvoimalaitosten turvallisuusanalyysien epävarmuudet pienemmiksi

L

oviisan ydinvoimalaitoksen reaktoreiden erikoispiirteet asettavat haasteita tietokonemallinnukselle. Tuoreessa väitöstutkimuksessa on sovellettu Yhdysvalloissa kehitettyä TRACE-ohjelmistoa mallintamaan Loviisan reaktoreiden lämpö- ja virtausolosuhteita koelaitteistoympäristössä. Ohjelmiston laskentatuloksia verrattiin koetuloksiin ja todettiin ohjelmiston soveltuvan mallintamaan Loviisan laitostyypin erityispiirteitä kuten esimerkiksi vaakasuuntaista höyrystintä. Juhani Vihavainen laati väitöstyössään uuden menetelmän ohjelmistojen kelpoisuuden arvioimiseksi. Uusi menetelmä voi varmistaa ydinvoimalaitosten turvallisuusanalyysien oikeellisuutta ja pienentää analyyseihin liittyviä epävarmuuksia. Kehitetty menetelmä kattaa epävarmojen laskentaparametrien lisäksi ohjelmalle

lähtötiedoiksi laadittavan laskentahilan ja myös käyttäjän itsensä vaikutuksen tuloksiin. Näiden epävarmuustekijöiden vaikutus ei ole ollut aiemmin käytetyin tilastollisin menetelmin arvioitavissa. Luonteeltaan erilaisten epävarmuuksien tunnistaminen, luokitteleminen ja niiden vaikutusten arviointi on kelpoisuuden arvioimisessa keskeistä. Ydinvoimalaitosten turvallisuusanalyysit tehdään suurilla ja monimutkaisilla tietokoneohjelmilla. Tietokonemallintamiseen liittyy epävarmuuksia, jotka vaikuttavat analyysin lopputuloksiin. Perinteisesti epävarmuuksia on arvioitu kahdella tavalla: vertaamalla laskentaa ja kokeita sekä yksittäisiä laskentaparametreja koskevin tilastollisin analyysein. Epävarmuuksien pitää olla pieniä, jotta turvallisuussuunnittelussa voidaan käyttää järkeviä varmuusmarginaaleja. TkL Juhani Vihavaisen

ydinvoimatekniikan alaan kuuluva väitöskirja ”VVER-440 Thermal Hydraulics as a Computer Code Validation Challenge” (VVER-440 reaktorityypin termohydrauliikan asettamat haasteet tietokoneohjelman kelpoistukselle) tarkastettiin 12.12.2014 Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla (Lappeenranta University of Technology, LUT). Vastaväittäjänä toimi dosentti, TkT Harri Tuomisto. Kustoksena toimi professori Juhani Hyvärinen LUT:sta. Väitöskirja on julkaistu yliopiston Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjassa numero 618. ISBN 978952-265-716-9, ISBN 978-952265-717-6 (PDF), ISSN-L 14564491, ISSN 1456-4491. Väitöskirja julkaistaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston LUTPub-tietokannassa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-265-717-6. Väitöskirjan painetun version voi os-

taa Aalef-kirjakaupasta, puh. 044 744 5511 tai kirjakauppa@ aalef.fi. n Tietoja väittelijästä: Nimi: Juhani Vihavainen Syntymävuosi ja -paikka: 1963, Mikkelin mlk Kotikunta: Lappeenranta Koulutus: Diplomi-insinööri, 1990, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu; Tekniikan lisensiaatti, 1998, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Työsuhteet: Laboratorio­ insinööri, Lappeenrannan ­teknillinen yliopisto, 1998–

INFO Juhani Vihavainen puh. +358 40 722 4738 juhani.Vihavainen@lut.fi

1–2 | 2015 35

!


BySprint Fiber 3015 siivitti Veslatecin huimaan kasvuun Tom Bergström aloitti työnsä Veslatecin asiakaspalvelupäällikkönä helmikuussa 2014.

L

BySprint Fiber Kuitulasereiden markkinajohtaja Suomessa ja Pohjoismaissa. BySprint Fiber saatavana nyt myös 6 kW ja 4020-formaatissa.

Bystronic Scandinavia Petteri Perälä Tel. 0400 887 558 Petteri.perala@bystronic.com Laser | Vesileikkaus | Särmäys www.bystronic.fi

36 1–2 | 2015

asertuotantoon keskittyneen huipputeknologiayritys Veslatec Oy:n tuotteita ja palveluita löytyy useilta eri teollisuuden aloilta. Kuitulaser BySprint 3015 on Vaasassa toimivan Veslatec Oy:n ensimmäinen isompi laser. Laite tuli taloon viime helmikuussa, ja se saatiin tuotantoon nopeasti. – Asennus ja käyttöönotto sujuivat hienosti, aikataulu piti ja kaikki meni kuten oli sovittu. Luottamus saavutettiin pienen koetreenin jälkeen, ja kone aloitti tuotannon lennosta, kuvailee Veslatecin myynnistä ja tuotannosta vastaava Jani Poikkimäki. Tarjolla ollut kokonaisuus sisältäen laitteistot ja rahoituskuviot sekä myynnin ammattitaito räätälöidä sopiva ratkaisu painoivat Poikkimäen mukaan laitetoimittajan valinnassa todella paljon. – Olemme olleet tyytyväisiä myös jälkimarkkinointiin. Uuden laitteen hankinta tiesi melkoisia mullistuksia vuonna 1989 perustetussa yrityksessä, sillä se siirtyi samalla uusiin toimitiloihin. – Tuplasimme tuotantotilamme, ja nyt tilaa on 1500 neliötä. Tämä on ollut hyvin haasteellinen ja tapahtumarikas vuosi, kertoo Veslatecin asiakaspalvelupäällikkö Tom Berg­ ström, joka aloitti työnsä yrityksessä helmikuussa 2014, samoihin aikoihin uuden Bys­ tronicin kanssa. Myös Bergström on ollut tyytyväinen Bystronicin jälkimarkkinointiin. – Palvelu toimii hyvin, ja oikeat ihmiset saa aina nopeasti kiinni.

Laserboy on 25-vuotiaan ­Veslatecin innokas puhemies, energinen visionääri ja rohkea ­uudistaja.

Laserteknologiaan erikoistunut Veslatec on BySprintin avulla kyennyt kasvattamaan liikevaihtoaan huomattavasti. – Teemme paljon sähkömoottorin roottori- ja staattorilevyjä, ja siinä uusi kone on ollut hyvin tehokas ja tarkka. Meillä on entuudestaan seitsemän erilaista laseria, ja tämä uusi tukee muuta toimintaamme todella hyvin. Pystymme tekemään itse sen, mikä aiemmin on ostettu ulkoa päin. Samalla olemme voineet laajentaa asiakaskuntaamme, Bergström kiittää. – Kilpailuetuna meillä on Suomen lajin laservalikoima. Sanotaan, että pystymme tekemään kaikkea 0,02 mm aina 15 mm levyyn saakka. Veslatecin erikoisosaamista ovat hienomekaanisten osien valmistus ja sovellukset sekä lasermerkintä. Uusinta lasertekniikkaa yhdistetään perinteiseen särmäykseen. Veswww.eurometalli.com


Jani Jussila on yksi Veslatecin laser­operaattoreista.

latec kehittää tuotteita ja palveluita mm. lääketeollisuuteen, elektroniikkateollisuuteen, painoalalle ja ener­gian­tuotantoon niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin markkinoille. Kasvu on tiennyt myös työntekijämäärän kasvattamista. Tällä hetkellä Veslatec työllistää 12 henkilöä, ja uutta väkeä haetaan edelleen. Veslatecin suurin omistaja on yrityksen toimitusjohtaja Olli Saarniaho 75 prosentin osuudellaan.

BySprint Fiber 3kW ja ByTrans Extended -lastaus- ja purku­ laitteisto.

Osakkaana on myös yrityksen muita työntekijöitä. – Tulevaisuus näyttää positiiviselta, vaikka maailmalla tilanteet vaihtelevatkin. Kukaanhan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan, mutta uuden

koneen ansiosta meillä kyllä näyttäisi töitä riittävän, toteaa Bergström. Kehitykseen satsaaminen jatkuu, ja Bergströmin mukaan myös vuodesta 2015 on tulossa muutosten vuosi. n

INFO Bystronic Scandinavia puh. 0400 887 558 www.bystronic.fi

ANTURIT JA ELEKTRONIIKKA Joustavasti omasta tuotannosta • • • •

Puh. 03 3143 5000

Punnitusanturit Venymäliuska-anturit Ylikuormasuojat Erikoisanturit weighing@tamtron.fi

http://tamtrongroup.com

1–2 | 2015 37


Koneita.com on henkilökohtaisesti palveleva koneliike, joka tarjoaa yli 500 koneen valikoiman ja niitä täydentävät lisätarvikkeet. 95 % tuotteista löytyy heti varastosta!

NOVA 5035V -porakone

NOVA 50CW -jyrsinkone

Järeä teollisuusporakone, joka varustettu taajuusmuuntimella toteutetulla portaattomalla nopeuden säädöllä. Automaattisyöttö. Suunniteltu teollisuuskäyttöön. Varustettu jäähdytysjärjestelmällä. T-urat isossa pöydässä kiinnittävät koneruuvipuristimen tai ristisyöttöpöydän tukevasti kiinni. Kuvan ristisyöttöpöytä lisävaruste.

Ammattimalli kovaan käyttöön huippu ominaisuuksilla, mutta todella kilpailukykyiseen hintaan tehtaan suoratuontimme ansiosta. Todella monipuolinen jyrsinkone konepajoille ja metallin työstöä tekeville. Nova 50CW jyrsin on malli, jota viedään kaikkialle maailmaan. Erittäin korkea laatu, tukeva rakenne. Valmistettu vaativalle käyttäjälle. Koneessa on paljon hienouksia ja toimintoja, jotka puuttuvat halvemmista malleista, kuten 3-akselinen diginäyttö ja vaakajyrsin (omalla moottorilla), jäähdytysjärjestelmä, automaattisyöttöpöytä.

Moottori: 1,68 kW/380 V Nopeusalue: 65–3250 rpm Porauskapasiteetti: 35 mm Jäähdytysjärjestelmä Automaattisyöttö Paino: 630 kg

4 556€ alv 0 5 650€ alv 24

NOVA 4x2030 hydraulinen levyleikkuri Nova 4x2030 hydraulinen metallileikkuri on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen tehtaan suoratuontimme ansiosta. Nova 2030x4 maksimi leikkausvahvuus on 4 mm:n. Leikkauksia (iskuja) 15 kpl minuutissa. 4 kW:n kolmivaihemoottori. Ammattikäyttöön valmistettettu huippulaadukas levyleikkuri. Helppo käyttää. Nopea ja tehokas. Vankka rakenne. Toimitus heti varastosta. Hydraulinen levyleikkuri: 2030 mm leveydellä Max vahvuus: 4 mm Paino: 1700 kg

Moottorin teho (W): 2x1500 + 370 Porauskapasiteetti: 50/33 mm Jyrsintäkapasiteetti: 80/25 mm Jyrsinpäänkallistus: 45° Kara: ISO40 Pöydän T-urat: 14 mm Karan liike: 120 mm Pöydän koko: 800x240 mm Paino: 970 kg

6 008€ alv 0 7 450€ alv 24

NOVA HP600 -pyörityspöytä HP-sarjan laitteet ovat käyttäjäystävällisiä ja yksinkertaisia sekä käännön että pyörityksen tekeviä laitteita. Uudessa mallissa myös 2-pedalinen jalkapoljin vakiona! Kuormitus: 600 kg Toiminnot: kallistus/pyöritys Pyöritysnopeus: 0,1–0,1 rpm Kallistuskulma: 0–90 Pöydän koko: 1000 mm Paino: 680 kg

10 403€ alv 0 12 900€ alv 24

NOVA R2000 -sähkömankeli Korkealuokkainen ammattilaisen sähkömankeli. Markkinoiden parhainta laatua. Käynnistys jalkakytkimellä. Varustettu tehokkaalla 2,2 kW:n 380V moottorilla. Tarkat käsipyörät säädöille. Digitaalinen numeronäyttö antaa tarkat lukemat. Kone on varustettu CE mukaisilla turvallisuus varusteilla, esim. jalalla toimiva hätäseis. Normaali käyttö on jalkapolkimella eteen/taakse. Moottorin teho: 2200 W Työleveys: 2000 mm Max vahvuus: 1 mm Rullien halkaisija: 90 mm Paino: 660 kg

7 056€ alv 0 8 750€ sis alv

4 758€ alv 0 5 900€ alv 24

NOVA C6266 -metallisorvi Korkealaatuinen vaativaan teollisuus / konepaja käyttöön valmistettu järeä metallisorvi. Automaattinen pitkittäis ja sivuttaissyöttö ja isolla 2000 mm:n kärkivälillä varustettu sorvi. Maksimi kappaleen halkaisija on 660 mm, irrotettavalla johdepalalla, työstettävän kappaleen suurin halkaisija voi olla jopa 860 mm. 18 nopeutta. 103 mm:n karan läpivienti. Tehokas 7,5 kW kolmivaiheinen moottori. Mukana tulee kattavat varusteet: Diginäyttö, pikavaihtojärjestelmä, 3-leukaistukka (315mm), 4- leukaistukka (400mm), tukilaakerit 2kpl, laippakiinnitysosa, taustalevy, kiintoavaimia, jäähdytysjärjestelmä, työvalo, työkalulaatikko. Paino (kg): 3500

NOVA 632B -metallisorvi Markkinoiden kovin sorvitarjous! Nova 632 23 790€ alv 0 29 500€ alv 24 B kärkisorvi on varustettu nyt 51 mm:n istukan läpiviennillä. Vakiovarusteena ison Sino diginäytön. Kaksi 200 mm istukkaa, 3 ja 4-leuat tulevat mukaan yms. Sorvissa on myös jalkajarru vakiovarusteena. Halogen työvalo ja jäähdytysjärjestelmä ovat luonnollisesti mukana. Sorvissa on huippulaatuiset induktiokarkaistut ja tarkkuuskoneistetut johteet. Kaksi johdetukea sisältyvät pakettiin. Moottorin teho: 1500 W • Kärkiväli: 1000 mm Max halk. kappaleelle: 360 mm • Max halk. ilman johdepalaa: 506 mm • Max halk. kelkan päällä: 228 mm • Karan läpivienti: 51 mm • Paino: 650 kg

38 1–2 | 2015

Seco laajentaa SteadylineTMtuoteperhettä avarruspuomeilla

5 201€ alv 0 6 450€ alv 24

P

itkät ulottumat yleistyvät konepajojen työkaluissa. Seco vastaa haasteeseen ja laajentaa patentoitujen Steadyline-värinävaimennettujen pitimien sarjaa niihin liitettävillä avarruspäillä. Todella kestävä ja vakaa Steadyline-järjestelmä vähentää tehokkaasti värähtelyä äärimmäisissä lastuamisolosuhteissa. Tekniikka perustuu pitimen rungon sisällä olevaan dynaamis-passiiviseen elementtiin, jossa vaimentava massa vastaa ensimmäisen vaimennejohdon värähtelyyn. Sarjan tuotteet mahdollistavat työstön tyypillisissä suurien ulottumien sovelluksissa jopa kaksi kertaa perinteisiä työkaluja nopeammin, pienentävät karaan kohdistuvaa rasitusta ja takaavat suuret lastuvirrat, tasaisen pinnanlaadun ja pitkän työkalun käyttöiän. Steadyline-mallistoon sisältyvät puomikoot 6xD, 8xD ja 10xD sekä useita erilaisia pidintyyppejä, kuten Seco-CaptoTM C4, C5 ja C6 ja HSK-T. Järjestelmään kuuluu myös GL-liitännällä varustettuja kompakteja avarruspäitä, joita voidaan käyttää rouhintaan halkaisijoilla 36-69 mm ja viimeistelyyn halkaisijoilla 34-69 mm.

Sekä puomeissa että päissä olevat lastuamisnestekanavat takaavat tehokkaan lastunpoiston. Perinteisissä järjestelmissä avarruspäiden vaihtamiseen käytetään useita kiinnitysruuveja ja työkaluja. Steadyline-puomeissa on tarkka GL-liitäntä, jonka ansiosta päiden kiristämiseen ja löysäämiseen riittää kiintoavain. Liitännän vahva pikalukitus perustuu sisäiseen kiristysrenkaaseen, joka vetää avarruspäätä sisäänpäin ja takaa näin turvallisen ja vakaan kosketuksen kartiopinnan kanssa. Kun avarruspuomi on asennettu, päiden vaihtaminen onnistuu offset-järjestelmää nollaamatta. n

INFO Lisätietoja uusista Steadylineavarruspäistä saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä tai osoitteesta www.secotools.com.

www.eurometalli.com


4-TELAINEN MANKELI – UUTUUSHINTA

4R HMS 1550 x 180, listahinta 25.300,- alv 0 %, auton lavalla asiakas. Levyn pituus: 1500 mm | paksuus: 5/7 mm Karkaistut telat: Standardi | Digital Read Out (3 kpl): Standardi Hiotut telat – optio: 1.500,- alv 0 %

Puh. (09) 879 2266 • info@rensi.fi • www.rensi.fi

CNCKOORDINAATTIMITTAUSKONEIDEN UUSI WENZEL LHSARJA   

Kolme kertaa nopeampi mittausprosessi Kaikki kolme akselia kivestä Markkinoiden kehittynein mittausohjelmisto Metrosoft QUARTIS - paras käytettävyys

1–2 | 2015 39


• MITTAA MISSÄ HALUAT • MITTAA MITÄ HALUAT Markkinajohtaja FARO-mittakoneet

Lataa www.rensi.fi oma ohjelmasi ja suomenkielinen itseopiskelukirja

Puh. (09) 879 2266 • info@rensi.fi • www.rensi.fi

INVESTOI TUOTANNON TEHOSTAMISEEN PAREMPAA SUORITUSKYKYÄ ENERGIATEHOKKAILLA TYÖSTÖKONEILLA

G220

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - energiatehokkuus

TNL32

Tutustu koneisiin ja etuihin myös www.index-traub.fi tai ota yhteyttä!

TNK42

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2014.indd | 2015 40 1–2

1

15.9.2014 8:46:36

www.eurometalli.com


Työstökoneita jo toista vuosisataa

C

ron-Tek Oy:n työstökonemyynnin juuret ovat Cronvall Oy:ssa, joka aloitti toimintansa vuonna 1878, jolloin liikemies Johan Edward Cronvall perusti agentuuri- ja välitysliikkeen Helsinkiin. Cronvall Oy erikoistui teollisten tuotteiden maahantuontiin – ensimmäinen työstökone myytiin Suomeen 1906 ja valikoimassa oli laaja sorvivalikoima jo vuonna 1911. Vuonna 1985 toimitettiin Suomen ensimmäinen hyllystöhissillä varustettu FMS Hämeenlinnaan Sisu Akselit Oy: lle. Cronvall Oy toimitti siihen vaakakaraiset Mitsui Seiki -koneistuskeskukset sekä toimi merkittävänä asiantuntijana toimituksessa. Vuonna 1988 Cronvall Oy osti NC-Tekniikka Ky:n ja yhdisti sen oman työstökoneosastonsa kanssa. Tästä uudesta yhteenliittymästä perustettiin Cron-Tek Oy. Cron-Tek Oy:n yhdestä tuotelinjasta perustettiin uusi koneliikeyritys Nugget Oy vuonna 1997. Nugget Oy aloitti yhteistyön Mori Seikin kanssa vuonna 2000. Vuosina 1988–2014 Cron-Tek Oy ja Nugget Oy nousivat johtavaksi toimittajaksi lastuavien työstökoneiden markkinoilla Suomessa. Yli 3000 toimitettua konetta on edelleen tuotannossa Suomessa. Vuonna 2014 Nugget Oy sekä Cron-Tek Oy sulautettiin, ja vuoden 2015 alusta CronTek Oy jatkaa toimintaansa vahvistetuin voimin kohti tulevaisuuden haasteita. Uudistunut Cron-Tek Oy tänään Uusi Cron-Tek Oy aloitti toimintansa vuoden 2015 alusta. Asiak­kaita palvellaan entistäkin paremmin lastuavien metallintyöstökoneiden sekä niihin liittyvien lisätarvikkeiden ja palveluiden hankinnoissa. Uudistunut työstökonevalikoima kattaa nyt myös uuden, huipputeknologiaa ja -tarkkuutta edustavan yhteistyökumppanin, japanilaisen Makinon koneistuskeskukset ja

kipinätyöstökoneet. Makinon valmistamien työstökoneiden lisäksi valikoimassa on sorveja (CMZ, Hwacheon, Takisawa Tsugami, Harrison, Guruzpe), koneistuskeskuksia (Quaser, Fanuc, Ibarmia, Wele, Hwacheon, Parpas), hio­ makoneita (Studer, Blohm, Walter, Niles) ja kipinätyöstökoneita (Fanuc). Softapuolella Cron-Tek Oy edustaa nyt Esprit CAM -ohjelmistoa. Cron-Tek Oy tarjoaa tehokkaiden ja laadukkaiden työstökoneiden lisäksi myös kaikki tarvittavat varusteet, työkalut ja tukipalvelut vaativan asiakaskuntansa tarpeiden mukaisesti. Erityisesti panostetaan ammattitaitoa vaativiin palveluihin. Palveluilla varmistetaan nopea koneiden asennus ja käyttöönotto sekä tehokas ja luotettava toiminta koko niiden elinkaaren ajan. Rautaa ja huolenpitoa Uuden Cron-Tek Oy:n asiakaslupaus on: Rautaa ja huolenpitoa. Lupaus korostaa Cron-Tek Oy:n kykyä luoda lisäarvoa asiakkaille yhdistämällä korkealaatuiset koneet ja laitteet ammattitaitoisiin palveluihin. Cron-Tek Oy ylläpitää ja kehittää työstökonevalikoimaansa asiakkaidensa tuotannon tehostamiseksi ja kilpailukyvyn kehittämiseksi. Tuotevalikoimaa täydennetään lisävarusteilla ja automaatioratkaisuilla ja räätälöidään kokonaisratkaisu aina asiakkaan kulloiseenkin tarpeeseen. Cron-Tek Oy:llä on tehokkuushaasteitten ratkaisemisesta pitkä kokemus ja asiakasyhteistyöstä on kertynyt monipuolisen asiakaskunnan tuntemus. On tärkeää, että koneinvestointi saadaan tuottamaan mahdollisimman nopeasti. Se varmistetaan hyvin suunnitellulla ja tehokkaalla asennuksella ja osaavalla käyttöönottokoulutuksella. Koneen käytettävyys varmistetaan ennakoivilla huoltotoimenpiteillä ja vikatilanteessa huollon ja varaosien nopealla saatavuudella. Cron-Tek Oy pitää huolta toimittamiensa koneiden käy-

tettävyydestä koko niiden elinkaaren ajan. Ratkaisujen tuottavuus maksimoidaan tarjoa­malla asiakkaille oikeita välineitä osaamisen kehittämiseksi. Käytettävyyttä varmistavien huoltopalveluiden lisäksi tarjotaan ohjelmointiosaamista ja tuottavuutta kehittäviä koulutuskokonaisuuksia, joiden avulla koneiden ominaisuuksista saadaan kaikki mahdollinen hyöty käytännön työssä. Yhdistetyin voimin uutta kohti Cron-Tek Oy:n tavoite on olla monipuolinen ja asiakaslähtöinen työstökoneratkaisujen tarjoaja Suomessa. CronTek Oy:n ja Nugget Oy:n yhdistyminen parantaa kykyä luoda asiakkaille lisäarvoa. Tässä työssä tukena on yli sadan vuoden kokemus, ammattitaito ja vahva yrittämisen kulttuuri.

Osaamisen merkitys korostuu entisestään, kun työstökonetoimiala kehittyy tällä hetkellä nopeasti. Cron-Tek Oy tuntee työstökoneet, eri tuotantoprosessit sekä ymmärtää asiakkaiden tarpeet. ”Nugget Oy:n fuusioituminen Cron-Tek Oy:n on yksi osa muutostamme kohti asiakaslähtöisempää toimintaa. Kehitämme toimintaamme ja haluamme tarjota asiakkaillemme parempia ratkaisuja – sekä rautaa, että huolenpitoa.”, toimitusjohtaja Petri Järvinen toteaa. n

INFO Cron-Tek Oy www.crontek.fi

OK-VISE

Laadukkaat kokonaisratkaisut työstökappaleen kiinnnittämiseen OK-VISE Matalakiinnittimet

OK-VISE FIXTURING CONCEPT All platforms, all workpieces

Nyt myös OK-VISE Kiinnitinalustat OK-LOCK nollapistejärjestelmä Rotary Pallet System ( RPS ) Tornit

ok-vise.com/platforms Myynti Suomessa jakelijoidemme kautta. Katso yhteystiedot: www.ok-vise.com/suomi. Teknistä tukea myös osoitteesta support@ok-vise.com

1–2 | 2015 41


Korkea automaatioaste ja robotit ovat Robit Rocktoolsin menestystekijöitä Vuonna 1985 perustettu, maailmanlaajuisesti noin sata henkilöä työllistävä Oy Robit Rocktools Ltd valmistaa korkealaatuisia porakruunuja kallion louhintaan sekä putkitusteriä maaporaukseen. Alallaan se on ainoa kotimainen valmistaja ja markkinajohtaja Suomessa. Tuotteita viedään jo 106 maahan ja viennin osuus tuotannosta on yli 80 %. Lempäälän tehtaalla työtä tehdään kolmessa vuorossa. Korkean automaatioasteen, 23 tuotannon työntekijän ja 3 toimihenkilön Robitin Lempäälän tehdas tekee 32 miljoonan liikevaihdon.

R

obit on keskittynyt tiukasti porakruunuihin ja on viimeisintä teknologiaa hyödyntämällä pystynyt kehittämään alan johtavia tuotteita. Uusien tuotteiden ja ratkaisujen kehittäminen ja testaaminen on jatkuvaa, samoin nykytarjoaman parantaminen. Pyrkimyksenä on tarjota asiakaskunnalle mahdollisimman taloudelliset ja suorat porausmetrit. Tiivis yhteistyö ja testikäyttö avainasiakkaiden kanssa varmistavat innovatiivisim-

42 1–2 | 2015

mat ratkaisut porakruunujen suunnittelussa. Valmiin valikoiman lisäksi Robit tarjoaa myös räätälöityjä ratkaisuja. Lisää kapasiteettia, korkeampaa tuottavuutta ja varmistettua laatua Robitilla on panostettu viimeisimpään tuotantotekniikkaan, kuten robotisoituihin tuotan-

tosoluihin, poranastojen kiinnityslaitteistoihin ja automatisoituihin maalauslinjoihin. Korkea automaation taso on lisännyt tuotantokapasiteettia, parantanut tuottavuutta ja var-

mistanut jatkuvan korkean laadun. Näin on voitu reagoida nopeasti markkinoiden muutoksiin ja kysynnän kasvuun. Tuotantoprosessin vaativin osa on nastojen kiinnitys porakruunuun. Sillä on ratkaiseva merkitys terän laatuun ja käyttöikään, joten sen kehitys on viety hyvin pitkälle, jotta kovametallinastojen paras mahdollinen kovuus, sitkeys ja kiinnipysyvyys voidaan taata. – Ensimmäinen robotisoitu tuotantosolu hankittiin Robit Rocktoolsin Lempäälän tehtaalle vuonna 2005. Toiminnan kasvaessa myös yhteistyö nykyisen MT Centerin kanssa syveni ja tuotantoa vahvistettiin kolmella uudella robottisolulla. Nämä ovat keskenään identtisiä, ja niissä kaikissa on MT Centerin toimittama Fanuc-robotti ja työstökone sekä lisäksi pesukone. Näissä soluissa koneistetaan kallioporanteriin nastareikiä, kertoo Robit Rocktoolsin tuotantopäällikkö Kari Sivula. – Tuotannossa arvostamwww.eurometalli.com


Markkinointihenkisin insinööri 2014 -kilpailussa palkittiin kaksi voittajaa

M

arkkinointihenkisin insinööri 2014 -kilpailussa palkittiin kaksi voittajaa: DI Mikko Kuitunen Vincitistä sekä DI Harri Sjöholm Robit Rocktoolsista. Molemmat saavat 10 000 euroa. Kilpailun järjesti Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL ry ja palkintorahat lahjoittivat Teknologiateollisuuden 100-vuotis­säätiö sekä Teknologiateollisuus ry. – Mikko Kuitunen on näyttänyt, mitä saadaan aikaan ennakkoluulottomalla ajattelulla. Henkilöstötyytyväisyyden asettaminen etusijalle ja 100 %:n asiakastyytyväisyystakuu ovat tuoneet yritykselle uusia asiakkaita sekä osaavaa henkilökuntaa, sanoo tuomariston puheenjohtaja Matti Alahuhta. Mikko Kuitunen on Vincit Oy:n perustaja ja primus motor. Vincit on kasvanut seitsemässä vuodessa kahdesta perustajasta yli sadan työntekijän yritykseksi. Vincit oli ensimmäinen ohjelmistoalan yritys, joka tarjoaa asiakkailleen 100 %:n rahat takaisin -tyytyväisyystakuun. Monet kilpailijat ovat kopioineet tätä myöhemmin.

Syksyllä 2014 Vincit lanseerasi ”Koodia Suomesta” -kampanjan, eräänlaisen ”avainlipun koodille”. Kampanjan tunnus on myös kilpailijoiden käytettävissä ja sillä halutaan auttaa tunnistamaan yritykset, joiden tuote- ja palvelukehitys tehdään Suomessa. Mikko Kuitunen on valmistunut Tampereen Teknillisestä Yliopistosta vuonna 2007. – Harri Sjöholm on kehittänyt yritystään pitkäjänteisesti ja implementoinut asiakaslähtöistä kasvustrategiaa erinomaisin tuloksin. Sjöholm on jäsennellyt markkinoita systemaattisesti ja tehnyt selkeitä valintoja, Matti Alahuhta perustelee. Harri Sjöholm on sarjayrittäjä, joka on vuonna 1988 perustanut liikkeenjohdon konsultointiin keskittyvän SWOT-Consulting Oy:n ja vuonna 1994 hän perusti Robit Rocktools Oy:n. Robit Rocktools valmistaa porakruunuja kallion louhintaan sekä putkitusteriä maaporaukseen. Yhtiö on kasvanut voimakkaasti. Sen liikevaihto vuonna 2013 oli noin 34 miljoonaan euroa ja sillä on toimintaa kotimaan lisäksi Ruot-

sissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä ja USA:ssa. Yhtiön tuotteita viedään yli 100 maahan. Harri Sjöholm on yrittäjänä kasvuhakuinen. Hän on hankkinut yrityksiinsä kasvua ajatellen monipuolista, ammattimaista johtamisosaamista sekä operatiiviseen johtoon että hallitukseen. Sjöholm on ollut perustamassa yrittäjien yhteistä Kasvuryhmää, jonka tavoitteena on herättää suomalaisten yritysten kasvuhaluja. Harri Sjöholm on valmistunut Tampereen Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 1979. Markkinointihenkisin insinööri -kilpailuun 2014 osallistui 36 kilpailijaa, joista 29 oli pienistä ja keskisuurista ja loput suurista yrityksistä. Kandidaateista 25 oli ilmiannettu ja 11 oli ilmoittautunut itse. Kolme ehdokasta oli ilmoitettu kahteen kertaan. – Kilpailun taso oli hyvä. Ehdokkaissa oli useita menestyneitä yrittäjiä. Heidän tarinansa vahvistivat sen, että Suomessa on erinomaista osaamista. Kasvu, kansainvälistyminen ja menestys ovat vaatineet kaikilta strategista ajattelua, pitkäjänteisyyttä ja markkinointiosaamista, sanoo

Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL ry:n toimitusjohtaja Tarja Virmala. Matti Alahuhdan lisäksi kilpailun tuomaristossa olivat johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä Tekesistä, toimitusjohtaja Christoffer Hultin OMD Finlandista, toimitusjohtaja Jorma Turunen Teknologiateollisuudesta, päätoimittaja Jyrki Alkio Tekniikka&Talous -lehdestä, viestintä- ja markkinointijohtaja Minna Aila Outotecista sekä viestintä- ja markkinointijohtaja Taina Kyllönen SSAB:sta. MTL ry:n toimitusjohtaja Tarja Virmala toimi tuomariston sihteerinä. n

me toimitusvarmuutta, valmistuneita määriä, saantoa, tuottavuutta ja kustannustehokkuutta. Näihin kaikkiin automaation taso vaikuttaa suuresti. Nyt meillä on kuusi MT Centerin tuotantosolua, ja ne ovat meille kilpailun avaintekijöitä. Fanuc-teollisuusrobotteja meillä on kaikkiaan kahdeksan kappaletta. Miksi Robit on tehnyt isoja kertahankintoja? Vuoden 2009 taantuman aikaan tehtiin rohkea päätös hallilaajennuksesta ja sen myötä myös kapasiteettia lisättiin. Näin tehtiin koska globaalisti kokonaismarkkina ei kasva, ja markkinoita saadaan vain kilpailijoilta ottamalla. Tässä automaation hyöty on selkeästi nähtävissä. Li-

sää jalansijaa on saatu ympäri maailmaa toimivien myyntiyhtiöiden kautta. Näitä on Kiinassa, Etelä-Koreassa, jossa sijaitsee myös tukevan tuotemateriaalin tehdas, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Sijainti kolmella mantereella takaa tuotannolle jatkuvan, vuodenaikasidonnaisuudesta vapaan kysynnän. Huollon osalta MT Center -yhteistyö alkoi vuoden 2012 alusta. Huolto on sopimuspohjaista, ja sen piiriin kuuluu DMG Morin työstökoneiden lisäksi Fanucin robotit. Ennakoiva huolto tehdään soluille kahdesti vuodessa ja roboteille kerran vuodessa. – Aina huoltotarpeen tai ongelmatilanteen sattuessa

saamme apua muutaman tunnin vasteajalla, Sivula kiittää. – MT Centerissä on aina joku tavoitettavissa, ja osaaminen on monipuolista ja joustavaa. Käytettävyys ja solun toiminta työstökoneen ja robotin osalta on luotettavaa, ja ennakoiva huolto on pääsääntöisesti pitänyt suuremmat huolet loitolla. Perinteisten huoltotoimien lisäksi muutamia tuotantosoluja modernisoitiin vuoden 2013 keväällä. Työ oli haasteellinen, mutta pienten vaikeuksien kautta päästiin voittoon, ja lopputuotteen laatu parani, hän jatkaa. Viime vuoden 15 % kasvubudjetin asettama tavoite ylitettiin ennen joulukuun alkua, ja tämän vuoden alku on aiem-

piin vuosiin verrattuna aika vilkas. Tilauskirjat näyttävät alkuvuoden osalta hyvää, ja myös tälle vuodelle on voitu asettaa sama 15 % kasvutavoite. Tänä vuonna on tarkoitus myös jatkaa investointeja, ja korvata vanhin tuotantosolu uudella. Muihin tuotannon työvaiheisiin on tarkoitus investoida tuottavuuden, toimituskyvyn ja joustavuuden vahvistamiseksi. n

INFO MTL ry Tarja Virmala toimitusjohtaja puh. 0400 484 693 Vincit Oy Mikko Kuitunen toimitusjohtaja puh. 040 589 8316 Robit Rocktools Ltd Oy Harri Sjöholm hallituksen puheenjohtaja puh. 0400 622 092

INFO Machine Tool Center Oy Ab www.mtcenter.fi

1–2 | 2015 43


IFOY 2015: Jungheinrich ehdolla joka kategoriassa

Ehdokkuudet: EFG S30s enintään 3,5 tonnin vastapainotrukeissa, DFG 540s yli 3,5 tonnin vastapainotrukeissa, ECE 225 -varasto­trukeissa sekä materiaalijunaratkaisu (EZS 350 ja GTE) sisälogistiikkaratkaisuissa.

V

uoden 2015 International Forklift Truck of the Year -kilpailussa (IFOY) Jungheinrich esittelee jälleen kerran vahvaa innovatiivisuuttaan trukkien, varastotekniikan ajoneuvojen ja monipuolisten sisälogistiikkaratkaisujen saralla. Alan huippuammattilaisista koostuva kansainvälinen tuomaristo asetti saksalaisyrityksen ehdolle kaikis-

44 1–2 | 2015

sa neljässä kategoriassa. ”Tämä on omiaan korostamaan Jungheinrichin johtavaa asemaa sisälogistiikassa. Etenkin tuotteidemme ja palvelujemme asiakkaille tuoma hyöty on vertaansa vailla”, Jungheinrichin myyntijohtaja Dr. Lars Brzoska painottaa. Enintään 3,5 tonnin vastapainotrukkien sarjassa Jungheinrichin ehdokas on sähkökäyttöinen EFG S30s. Aiem­ pien trukkien pohjalta tehdyssä kehitystyössä huomio on kiinnitetty kuljettajaan. ”Operation in Mind” -iskulauseensa mukaisesti Jungheinrich onkin luonut täysin uudenlaisen, innovatiivisen ja erittäin ergonomisen ohjaamon. Yli 3,5 tonnin vastapainotrukkien sarjassa Junghein-

richilta on mukana merkittäviä muutoksia kokenut dieselkäyttöinen DFG 540s. Tämäkin trukkisukupolvi tarjoaa käyttöön kauttaaltaan uudistuneen, innovatiivisen ja erittäin ergonomisen ohjaamon. Uuden sukupolven Jungheinrich-elektroniikan avulla huipputekninen dieseltrukki on viritetty niin optimaalisesti, että se on entistäkin tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. Varastotrukkien sarjassa Jungheinrich kilpailee aivan uudella tuotteella – ECE 225 -matalakeräilytrukissa huomion keskipisteenä ovat keräilyteho, energiatehokkuus ja lukuisia ergonomisia innovaatioita sisältävä ohjaamo. Sisälogistiikkaratkaisujen Intralogistic Solutions 2015 -sarjassa Jungheinrichilta on mukana kokonainen materiaalijunajärjestelmä. Pohjois-Saksan Verdenissä toimivalle VEMAG Maschinenbau GmbH: lle toimitettu kokonaisvaltainen logistiikkaratkaisu sisälsi kaiken tarvekartoituksesta prosessien tarkan suunnittelun kautta kuljetuskaluston va-

lintaan ja vetotrukkien toimitukseen. VEMAGin uusi logistiikkaratkaisu kattaa materiaalijunien kuormauksen, materiaalin jakelun eri tuotantopisteisiin sekä tyhjien pakkausten tarkoituksenmukaisen palautuksen, ja se on toteutettu Jungheinrichin vetotrukeilla (EZS 350) ja vaunuilla (GTE). IFOY-palkinnot myönnetään tänä vuonna jo kolmannen kerran. Jungheinrich on saanut arvostettuja palkintoja jo vuosina 2013 ja 2014 enintään ja yli 3,5 tonnin vastapainotrukkien sarjassa sekä varastotrukkien sarjassa. Jungheinrich on maailman johtavia trukki-, varasto- ja materiaalinkäsittelytekniikan alan yrityksiä. Yritysten sisälogistiikan laitteiden valmistajana sekä laitteiden, palvelujen ja kokonaisratkaisujen toimittajana Jungheinrich pystyy tarjoamaan asiakkailleen kattavan valikoiman trukkeja, logistiikkajärjestelmiä, palveluja ja neuvontaa. Jungheinrich-osakkeilla käydään kauppaa kaikissa Saksan pörsseissä. n

www.eurometalli.com


Pystykaraiset, vaakakaraiset ja 5-akseliset työstökeskukset kaikkiin kokoluokkiin

Luotettavaa suorituskykyä edulliseen hintaan

Japanilaisen Kitamuran uudistuneessa konemallistossa yhdistyvät koneenrakennuksen parhaat käytännöt nykyaikaisiin innovaatioihin. Runsaan vakiovarustelun lisäksi kattava valikoima lisävarusteita tarpeen mukaan.

Ota yhteys myyntiimme ja pyydä tarjous!

Lyhyt toimitusaika Kitamuran Euroopan varastosta.

Muuntotie 3 | FI-01510 Vantaa | FINLAND +358 10 219 2170 | info@teotek.fi | www.teotek.fi


Teknologia-messut ja FinnTec yhdistävät voimansa Syksyn tärkein kalenterimerkintä tehdään lokakuun alkupäiville. Tekno­ logia15 täyttää Messu­ keskuksen 6.–8.10. ja saa rinnalleen myös FinnTec-messut. Uudistunut messucombo on tuoteryhmiltään Messukeskuksen historian laajin ja samalla Pohjoismaiden suurin teollisuustapahtuma.

T

eknologia15-messujen kivijalkana ovat teollisuustapahtumat Automaatio, Hydrauliikka & Pneumatiikka, MecaTec ja Elkom. Nyt Messukeskus vahvistaa kattausta entisestään siirtämällä myös FinnTec-, ToolTec- ja JoinTec-messut samaan kokonaisuuteen. Tuloksena on kansainvälinen tason suurtapahtuma, jonka osa-alueet täydentävät toisiaan. – Messukeskus haluaa mennä eteenpäin, ja Teknolo­ gia15-tapahtuman avulla olemme rakentamassa jotain uutta ja erilaista kaikille alan toimijoille. Tapahtumat tukevat synergisesti toisiaan, ja samanaikaisilla tapahtumilla varmistamme niin kävijöiden kuin näytteilleasettajienkin osalta hyvän laadun ja riittävän määrän, sanoo Teknologia15-messuista vastaava myyntiryhmäpäällikkö Riikka Telin Messukeskuksesta. – Päämääränämme on tarjota yrityksille runsaat ja laadukkaat myyntikontaktit. Myös seminaaritarjonnalla haluamme tukea alan kasvua, ja siksi messujen ohjelma suunnitellaan yhdessä alan toimijoiden kanssa. Lisäarvoa yrityksille ja messukävijälle Teknologiapuolen yrityksille tapahtumien samanaikaisuus tarkoittaa uusia kohderyhmiä. Yrityksillä on jatkossa entistä parempi mahdollisuus tavata messuilla myös loppuasiakkaita. – FinnTec-messujen liittäminen Teknologia-tapahtumakokonaisuuteen lisää mahdol-

46 1–2 | 2015

lisuuksia tuottaa lisäarvoa arvoketjussa laajemmin ja näin lisätä kilpailukykyä, uskoo Beck­hoff Automationin toimitusjohtaja Mikko Uuskoski. – FinnTec-messut Teknologia-tapahtuman yhteydessä tuo tapahtumalle lisäarvoa ja synergiaetuja, kun kaikki löytyvät saman katon alta – komponenteista koneenrakennukseen, myyntijohtaja Hans Lindström Phoenix Contactista arvioi. – Uudistus laajentaa tapahtuman antia tärkeälle kotimaisen valmistuksen osa-alueelle. Hienoa, että tulossa on taas kattavasti eri teknologioita esittelevä suurtapahtuma, kiittelee Parker Hannifinin johtaja Tapio Lehti. ”Pelkät koneet eivät enää riitä” Myös aiemmin keväisin järjestettyyn FinnTeciin osallistuneet yritykset näkevät uudistuksessa paljon mahdollisuuksia. – Teknologia-tapahtumakokonaisuus on mielenkiintoinen yhdistelmä, sillä se avaa merkittävästi uutta kontaktipintaa näytteilleasettajalle. Samalla se myös kasvattaa messukävijän vierailukokemusta, kommentoi FinnTec-messuille osallistunut toimitusjohtaja Pasi Pitkänen Fredko Groupista. – Tapahtumasta tulee laaja-alaisempi ja uskon, että kokonaisuudet ja osaaminen tulevat enemmän esille koneiden ja laitteiden rinnalla. Tämä sopii Prima Powerille erinomaisesti: toimitamme osia asiakkaan prosessiin, optimoimme niiden käytön ja maksimoimme niiden käytettävyyden, sanoo puolestaan Prima Powerin myyntijohtaja Aki Ojanen. Myös Kemppi Oy:n myyntijohtaja Mikko Väisänen pitää messutapahtumien yhdistämistä myönteisenä asiana: – Tarjoama muuttuu myös perinteisten konevalmistajien puolella siten, että pelkät koneet eivät enää riitä asiakkaillemme. Kokonaisvaltaiset ratkaisut, joissa tarkastellaan kowww.eurometalli.com


JÄREÄT MAGNEETTIJALKAPORAKONEET METALLIALAN AMMATTILAISILLE

ko hitsaustuotantoa niin tuottavuuden kuin laadunkin näkökulmasta, ovat entistä tärkeämmässä roolissa, sanoo Väisänen. Suomen ykkös­ näyttämöllä Messukeskuksen seitsemän näyttelyhallia mahdollistavat usean samanaikaisen tapahtuman järjestämisen. Osastotarjonnan lisäksi messuihin kuuluvat myös seminaarit, koulutukset ja muut sidosryhmätapaamiset, joita varten Messukeskuksessa on erinomaiset kokoustilat. Kun kehärata valmistuu kesällä 2015, junalla pääsee myös lentokentältä suoraan Pasilaan. Autoilevia asiakkaita puolestaan palvelee 4600 paikan pysäköintitalo. Teknologia15-messuja rakennetaan Suomen suurimmalle messuareenalle yhdessä alan vaikuttajajärjestöjen kanssa. Yhteistyössä mukana ovat Tekninen Kauppa, Hydrauliikka & Pneumatiikka -yhdistys, Elkomit ry., Suomen Automaatioseura ry, Suomen Robotiikkayhdistys ry ja Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura TiES. Automaatio, Hydrauliikka& Pneumatiikka, Mecatec ja El-

PRO 36 AUTO /AUTOMAATTISYÖTTÖ Reikäjyrsin: Leikkuusyvyys: Isku: Kierrosnopeus: Moottoriteho: Paino:

max 36 mm 51 mm 51 mm 350 rpm 920 W 13 kg

PRO 36 /COMPACT Reikäjyrsin: Kierrepora:

kom järjestettiin edellisen kerran syksyllä 2013 ja silloin tapahtumat keräsivät Messukeskukseen noin 350 näytteilleasettajaa ja 12 500 kävijää. FinnTec, ToolTec ja JoinTec keväällä 2014 kokosivat messuille 180 yritystä ja 4500 kävijää. n

PRO 51 /MID SIZE Reikäjyrsin: Kierrepora: Kara: Leikkuusyvyys: Isku: Kierrosnopeudet: Moottoriteho: Paino:

Leikkuusyvyys: Isku: Kierrosnopeus: Moottoriteho: Paino:

max 36 mm max 12 mm

(3/4” Weldon varrella)

51 mm 70 mm 350 rpm 920 W 10 kg

max 51 mm max 23 mm MT2 51 mm 153 mm 200, 400 rpm 1260 W 16,5 kg

INFO

PRO 76 /MULTIFUNCTIONAL

Teknologia15 Messukeskuksessa 6–8.10.2015 www.teknologia15.fi #teknologia15

15 6.–8.10.2015 Messukeskus Helsinki

15

KÄÄNT

US YVÄ AL

TA

Reikäjyrsin: Kierrepora: Kara: Leikkuusyvyys: Isku: Kierrosnopeudet: Moottoriteho: Paino: Kierteytys:

max 76 mm max 32 mm MT3 76 mm 225 mm 80-160, 210-420 rpm 1650 W 27 kg M24 (PRO76T)

SAATAVILLA RUNSAASTI LISÄVARUSTEITA

teknologia.fi #teknologia15

Ojantie 36, 28130 Pori

|

Puh. 02 634 1900


Muutoksia luvassa

Kone- ja metalliteollisuuden voiteluaineet, sekä pakkausten ja käyttöturvatiedotteiden merkinnät ovat muutosten alla. menettelyt ja rajoitukset. Uusien REACH-asetusten myötä teollisuuden yritysten vastuuta pyritään lisäämään. Tarkoitus on vähentää riskejä, joita kemikaalit voivat aiheuttaa terveydelle ja ympäristölle. REACH-asetusten muutokset näkyvät kuluttajien silmiin etupäässä muuttuvina pakkausten ja käyttöturvatiedotteiden varoitus- ja huomiotarroina sekä -merkkeinä.

M

01.06.2007 lähtien EU:n sisällä liikkuvat kemialliset aineet ja seokset ovat vähitellen siirtyneet REACH-asetusten alle. Vuodesta 2009 lähtien voimaan astuivat CLP-asetukset. Uusille asetuksille ja niiden tuomille muutoksille annettiin siirtymäaika, joka on nyt lähestymässä (kts. taulukko). Muutokset voivat aiheuttaa esim. vuosia käytössän-

uutokset koskevat REACH-asetusta, joka määrittelee kemikaalien rekisteröinnin, arvioinnin, lupamenettelyt ja rajoitukset, sekä CLP-asetuksia, jotka määrittelevät kemikaalien luokitukset, merkinnät ja pakkaukset. Myöhemmin artikkelissa mainittu GHS seuraa EUalueen CLP-asetuksia, mutta kattaa koko maailman. 20.1.2009

1.6.2013

1.6.2007 REACH -asetukset CLP -asetukset

3 ½ vuotta

1.6.2015

2 ½ vuotta

2 vuotta

5 vuotta

4 ½ vuotta

Aineet

CLP

Aineet

Etiketöinti

1.12.2010

ja

Luokitus KTT

Aineet (Direktiivi 67/548/ETY)

Aineiden Seokset

CLP Etiketöinti Luokitus KTT

48 1–2 | 2015

Aineiden seokset (Direktiivi 1999/45/ETY) Aineiden seokset

ne olleen työstönesteen valmistuksen lopettamisen. Toinen vaihtoehto on, että neste ja/tai tuotteen pakkausmerkinnät, sekä käyttöturvatiedotteet päivitetään vastaamaan uusia asetusmääräyksiä. Joka tapauksessa muutoksiin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Henkilökunnan tiedottaminen ajoissa, etenkin muuttuvia pakkausmerkintöjä kos­ kien, voi estää 1.6.2018 monta turhaa sekaannusta. REACHrekisteröinti, arviointi, lupa­ menettelyt ja rajoitukset Euroopan parlamentin ja neu­voston asetus, REACH 1907/ 2006, pitää sisällään kemikaalien rekisteröinnin, arvioinnin, lupa-

CLP-luokitukset, merkinnät ja pakkaukset Suomessa on kaksi rinnakkain toimivaa kemikaalien luokituksesta, etiketöinnistä ja pakkaamisesta valvovaa järjestelmää: 67/548/ETY ja 1999/5/ETY -direktiiveihin perustuva järjestelmä ja uudempi REACH-asetusten kanssa valmisteltu CLP-asetus. Uusi järjestelmä korvaa nykyiseen lainsäädäntöön perustuvan järjestelmän 1. kesäkuuta mennessä. Niin raaka-aineita kuin seoksia, kuten esimerkiksi työstönesteitä, koskeva siirtymäaika päättyy 1. kesäkuuta 2015. Uusi asetus kattaa niin käyttö- kuin kuljetuspakkaukset. Suurimmat muutokset Suurimmat muutokset tapahtuvat käyttöön otettavien vaaraluokkien ja -kategorioiden lisääntymisenä. Osa luokituskriteereistä, seosten luokituksista ja raja-arvoista tulevat vaihtumaan. Esimerkiksi seokset, jotka sisältävät ärsyttäviä ainesosia (luokat: ihoa ärsyttävä, kategoria 2, H315) saavat sisältää enää puolet vähemmän, eli ≤10 % ärsyttävää ainesosaa ≤20 % sijaan. Vaihtoehtoisesti seos joutuu tiukempaan kategoriaan. Myös etiketöinnissä tulee muutoksia. Etiketit muuttuvat oransseista neliöistä, punaisiin salmiakkikuvioihin. Kuvion yhteyteen pitää selvyyden vuoksi laittaa huomiosana ”vaara” tai ”varoitus”, sekä lisäksi R- ja S-standardilausekwww.eurometalli.com


Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy metallintyöstökoneet jo 30 vuoden kokemuksella.

Uusi cnc-sorvauskeskus:

Nakamura-Tome AS200MY

– Tarkkuus ja nopeus huippuluokkaa! – Pyörivät työkalut ja Y-akseli vakiona! – Kattava varustepaketti! Ohjaus: – Nakamura-Tome Fanuc (0i-TD) – Nakamura-Tome Manual Guide i – 10,4“ väri LCD-näyttö – NT-Nurse 2 -työkaluhallinta – NT Work Navigator -kappaleenhallinta – NT Airbag – minimoi kolarivahingot

Työkalurevolveri: – Kiinteät työkaluasemat 24 kpl – Revolverin indeksointiasemat 24 kpl – Työkaluasemat pyöriville 12 kpl – Pyörivien karanopeus 6000 k/min – Pyörivien moottori 5,5/3,7 kW – Y-akseli ±41 mm

Vanhat merkit Vanhat merkit Vanhat merkit Vanhat merkit Vanhat merkit E, Räjähtävä Kapasiteetti: C-akseli: Vanhat merkit E, Räjähtävä Vanhat merkit – Maksimi sorvaushalkaisija 340 mm – Pienin ohjelmoitava E, Räjähtävä E, – Kärkiväli 427 mm inkrementti 0,001° O,Räjähtävä Hapettava E, O,Räjähtävä Hapettava – Maksimi sorvauspituus 300 mm – Syöttö 1–4800°/min, O,Räjähtävä Hapettava E, – Tankokapasiteetti 65 mm pikaliike 600 k/min E, O,Räjähtävä Hapettava F, Helposti syttyvä Toimitus sa O, Hapettava F, Helposti syttyvä us F, syttyvä O,Helposti Hapettava helmiku O,Helposti Hapettava F, F+, Erittäin syttyvä helposti syttyvä F, Helposti syttyvä F+, Erittäin helposti syttyvä Kuvan kone vakiomalli. F+, Erittäin helposti syttyvä F, Helposti syttyvä F, Myrkyllinen Helposti F+, Erittäin syttyvä helposti syttyvä T, F+,Myrkyllinen Erittäin helposti syttyvä T, Myrkyllinen PunasillantieT, 4, 40950 Muurame, Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 4432101, F+, Erittäin helposti syttyvä T, Myrkyllinen F+, Erittäin helposti syttyvä il-sales@il-machinery.com, www.metallintyöstökoneet.fi VanhatT+, merkitErittäin myrkyllinen VanhatT, merkit Myrkyllinen Erittäin myrkyllinen Myynti: Ismo Lindberg +358 400 640 956; Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399; VanhatT+, merkit VanhatT+, merkit Myrkyllinen Erittäin40myrkyllinen VanhatT, merkit VanhatT, merkit Antti Lindberg +358 585 6879; Antti Pöyry +358 40 5051 777; Harri Nieminen Myrkyllinen Vanhat merkitErittäin E, Räjähtävä T+, myrkyllinen Xn, Haitallinen E, Räjähtävä +358 40 828 9251. HUOLTO: (014) 443 2111 E, Räjähtävä T+, Erittäin myrkyllinen Xn, Haitallinen E, Räjähtävä E, O,Räjähtävä Hapettava Xn, Haitallinen T+, Erittäin myrkyllinen E, Räjähtävä O, Hapettava E, O,Räjähtävä Hapettava Xn, Haitallinen Erittäin myrkyllinen Xi, Ärsyttävä O,T+, Hapettava O,Helposti Hapettava F, syttyvä Xi, Ärsyttävä Xn, Haitallinen O,Helposti Hapettava F, syttyvä O, Hapettava Xi, Ärsyttävä F, Helposti syttyvä Xn, Haitallinen F, Helposti syttyvä F, Helposti syttyvä Erittäin helposti syttyvä Xi, Ärsyttävä Xn, Haitallinen F, Helposti syttyvä F+, Erittäin helposti syttyväja pakkaamisC, Syövyttävä si vuotta 1. kesäkuuta 2017 arvioida samoja kemikaaleja ta,F+, etiketöintiä keet korvataan H- (Hazard) ja F, syttyvä F+,Helposti Erittäin helposti syttyvä Xi, Ärsyttävä C, Syövyttävä F+, Erittäin helposti syttyvä Myrkyllinen Erittäin helposti syttyväseosten  T,T,F+, N, Ympäristölle vaarallinen asti. Koskien myös seoksiluudelleen ja uudelleen ta: Muutokset käytP- (Precautionary) vaara- ja turC, Syövyttävä Xi, Ärsyttävä F+,Myrkyllinen Erittäin helposti syttyvä Erittäin helposti syttyvä vaarallinen  T,T,F+,Myrkyllinen N,Syövyttävä Ympäristölle Xi, Ärsyttävä C, le tehtyjä käyttöturvatiedot• Helpottaa kansainvälistä  T,T+,Myrkyllinen N, Ympäristölle vaarallinen töturvatiedotteisiin on tehtävalausekkeilla. Myrkyllinen Erittäin myrkyllinen Myrkyllinen C, Syövyttävä Erittäin myrkyllinen T, Myrkyllinen  T,T+, N,merkit Ympäristölle vaarallinen Uudet teita. kaupankäyntiä edistämällä vä 1. kesäkuuta 2015. Käyttötur vatiedotteisiin T+,ennen Erittäin myrkyllinen C, Syövyttävä T+, Erittäin myrkyllinen Uudet  T+, N,merkit Ympäristölle vaarallinen Xn, Erittäin Haitallinen myrkyllinen Xn,C, Haitallinen Syövyttävä T+, Erittäin myrkyllinen Uudet merkit kemikaalien turvallista kuljeHUOM. Seokset, jotka ovat (KTT) tulevat CLP-asetusten T+, Erittäin myrkyllinen  N, Ympäristölle vaarallinen Xn, Haitallinen Vanhat merkit Xn,Ärsyttävä Haitallinen Uudet Xn, Haitallinen  Xi, N,merkit Ympäristölle vaarallinen Vanhat merkit tusta ja käsittelyä luokiteltu, merkitty ja pamukaiset muutokset ovat keXi, Xn,Ärsyttävä Haitallinen Vanhat merkit GHS (Globally Harmonised Xn, Haitallinen Uudet merkit Xi, Ärsyttävä Vanhat merkit Xi, Ärsyttävä Terveyshaitta Kyseessä ei ole lailliseskattu, sekä ovat markkinoilmiallisten aineiden osalta suuXi,Syövyttävä Ärsyttävä C, Uudet merkit Vanhat merkit System of classification and Xi,Syövyttävä Ärsyttävä Terveyshaitta C, Xi, Ärsyttävä Uudet N,Syövyttävä Ympäristölle vaarallinen merkitsiirtymäajan C, Vanhat merkit Terveyshaitta  C, N,Syövyttävä Ympäristölle vaarallinen ti sitova sopimus, vaan suosila ennen täyttyrelta osin otettu jo käyttöön. labelling of chemicals)  C,N,Syövyttävä Ympäristölle vaarallinen E, Räjähtävä Vanhat merkit Terveyshaitta  C,N,merkit Ympäristölle vaarallinen Syövyttävä Uudet Krooninen terveyshaitta  C, N,Syövyttävä Ympäristölle vaarallinen E, Räjähtävä tus, jonka jokainen maa tai jämistä, saavat olla siirtymäSeosten KTT:ta koskee saUudet  N,merkit Ympäristölle vaarallinen E, Räjähtävä Vanhat merkit CLP perustuu Euroopan Unio­ Terveyshaitta Krooninen terveyshaitta  N,merkit Ympäristölle vaarallinen E, Räjähtävä Uudet merkit kuin luokitusUudet merkit Krooninen terveyshaitta senvaltioiden muodostama liitajasta rauhassa vielä kakmaVanhat siirtymäaika Terveyshaitta Uudet merkit E, Räjähtävä nin ja sen jäsenmaiden asetUudetTerveyshaitta merkit O,Räjähtävä Hapettava Vanhat merkit Terveyshaitta Krooninen Uudet merkit E, Syövyttäväterveyshaitta to pitää toteuttaa itsenäisesti. Terveyshaitta O, Hapettava tamiin säännöksiin. GHS on O, Hapettava Terveyshaitta Vanhat merkit Krooninen E, Syövyttäväterveyshaitta Terveyshaitta O,Räjähtävä Hapettava Terveyshaitta Krooninen terveyshaitta Toimeenpano on suoritettu yli Syövyttävä Vanhat merkit Krooninen terveyshaitta Terveyshaitta Krooninen terveyshaitta maailmanlaajuinen YK:n alaiE, Räjähtävä O,merkit Hapettava Terveyshaitta F, Helposti syttyvä Vanhat Krooninen terveyshaitta Krooninen terveyshaitta Syövyttävä E, O,Räjähtävä Hapettava Ympäristövaarat Krooninen terveyshaitta 70 maassa, sekä EU:ssa että F, Helposti syttyvä Krooninen terveyshaitta Syövyttävä nen kemikaalien luokitus- ja F, Helposti syttyvä Ympäristövaarat Syövyttävä Krooninen terveyshaitta O,Räjähtävä Hapettava Syövyttävä E, Krooninen terveyshaitta F, Helposti syttyvä Euroopan talousalueella (ETA). Syövyttävä Syövyttävä Ympäristövaarat Syövyttävä Syövyttävä merkintäjärjestelmä. Se pitää E, E, Räjähtävä O,Räjähtävä Hapettava Ympäristövaarat Syövyttävä F, Helposti syttyvä Ympäristövaarat F+, Erittäin helposti syttyvä Ympäristövaarat Syövyttävä Syövyttävä O, Hapettava F, Räjähtävä Helposti syttyvä E, Syövyttävä Ympäristövaarat Välitön myrkyllisyys sisällään tiedot erinäisten keF+, Erittäin helposti syttyvä Ympäristövaarat Ympäristövaarat Ympäristövaarat Erittäin helposti F, F+, O, Helposti Hapettava Ympäristövaarat O, Hapettava Välitön myrkyllisyys Välitön myrkyllisyys FUCHS -tuotteet F+, Erittäin syttyvä helposti syttyvä syttyvä Ympäristövaarat Ympäristövaarat Välitön myrkyllisyys miallisten aineiden ja seosteiYmpäristövaarat Välitön myrkyllisyys O,Myrkyllinen Hapettava F, Helposti Välitön myrkyllisyys F+, Erittäin syttyvä helposti syttyvä T, Ympäristövaarat VVälitön älitön myrkyllisyys Välitön myrkyllisyys Fuchs on aloittanut hyvissä myrkyllisyys F, Helposti syttyvä T, F, Myrkyllinen Helposti syttyvä Välitön myrkyllisyys O, Hapettava Räjähde F+, Erittäin helposti syttyvä den luokitusten ja etiketöinRäjähde Välitön myrkyllisyys Räjähde T, Välitön myrkyllisyys Välitön myrkyllisyys F+, Erittäin syttyvä helposti syttyvä F, Myrkyllinen Helposti Räjähde ajoin valmistautumisen. ValtaRäjähde T, Myrkyllinen Räjähde Räjähde tien vaatimuksista. JärjestelRäjähdemyrkyllisyys Räjähde Syttyvä T, F+,Myrkyllinen Erittäin helposti syttyvä Välitön F+, Erittäin helposti syttyvä F, Helposti syttyvä Räjähde Syttyvä osa tuotteista saa jatkaa ilman T+, Erittäin syttyvä myrkyllinen Räjähde Välitön Räjähde F+, helposti syttyvä T, Syttyvä män avulla on helppo selvittää F, Myrkyllinen Helposti Syttyvä myrkyllisyys Syttyvä Syttyvä Erittäin myrkyllinen Hapettava Syttyvä T, Myrkyllinen T+, Erittäin myrkyllinen Räjähde merkittäviä muutoksia. Tuottei T+, T, Myrkyllinen Hapettava Syttyvä F+, helposti syttyvä Syttyvä T+, Erittäin myrkyllinen aineiden kemialliset ominaiSyttyvä Hapettava Syttyvä Hapettava Räjähde T, Myrkyllinen F+, Erittäin helposti syttyvä Hapettava den uudelleen luokitus ja etiPaineen alaiset kaasut T+, myrkyllinen Hapettava Xn, Haitallinen T, Myrkyllinen Hapettava Räjähde Paineen alaiset kaasut suudet sekä seosten koostuHapettava Syttyvä T+, T+, Erittäin myrkyllinen F+, helposti syttyvä Hapettava Erittäin myrkyllinen Xn, Haitallinen Paineen alaiset kaasut Hapettava Haitallinen Paineen alaiset kaasut ketöinti CLP-asetusten muSyttyvä T,Xn, Myrkyllinen T+, Erittäin myrkyllinen Paineen alaiset kaasut mukset turvallisen käytön kanXn, Haitallinen Hapettava Paineen alaiset Paineen alaiset kaasut kaasut Palavat nesteet T+, Xn,Myrkyllinen Haitallinen Syttyvä Paineen alaiset kaasut T,Xi, kaisiksi on suunniteltu toteuPalavat nesteet Xn, Haitallinen Erittäin myrkyllinen Ärsyttävä Hapettava nalta katsottuna. JärjestelmälPaineen Syttyvä Palavat nesteet alaiset kaasut T,Xi, Myrkyllinen T+, Erittäin myrkyllinen Xn, Haitallinen Palavat nesteet Ärsyttävä Hapettava Palavat nesteet Palavat nesteet Xi, Ärsyttävä Paineen alaiset kaasut tuvaksi maaliskuuhun men­ Xn, Haitallinen T+, Xi, Ärsyttävä Palavat nesteet Xi, Ärsyttävä le listatut vaatimukset: Helposti syttyvätalaiset kiinteät aineet Erittäin myrkyllinen Paineen kaasut Palavat nesteet Hapettava Helposti syttyvät kiinteät aineet neessä. n Xi, Ärsyttävä Xn,Syövyttävä Haitallinen Helposti syttyvät kiinteät aineet Paineen alaiset kaasut C, T+, Erittäin myrkyllinen Hapettava • Taata samoja maailmanlaa Helposti syttyvät Helposti syttyvät kiinteätkiinteät aineet aineet Xi, Ärsyttävä Xn, Haitallinen C, C, Syövyttävä Helposti syttyvät kiinteät aineet Syövyttävä Erittäin myrkyllinen Paineen alaiset kaasut Helposti syttyvät kiinteät C, Syövyttävä Palavat nesteet Helposti itsestään syttyvätaineet aineet  T+, N, Ympäristölle vaarallinen Xi, Ärsyttävä Helposti syttyvät kiinteät aineet juisia pelisäätöjä käyttämällä C, Syövyttävä Xn, Haitallinen vaarallinen Helposti itsestään syttyvät aineet Paineen alaiset kaasutaineet Palavat nesteet Helposti itsestään  N, Ympäristölle Helposti itsestään syttyvätsyttyvät aineet  N, Ympäristölle vaarallinen N, Ympäristölle Xi, Ärsyttävä Helposti itsestään syttyvät aineet Xn, Haitallinenvaarallinen Palavat nesteet Paineen alaiset kaasut ihmisten ja ympäristön tur C, N,Syövyttävä Ympäristölle vaarallinen Helposti itsestään syttyvät aineet Xi, Ärsyttävä C, Syövyttävä Helposti itsestään syttyvät aineet Hapettavat aineet Xn, Haitallinen vaarallinen Palavat nesteet Helposti itsestään syttyvät aineet  C, N,merkit Ympäristölle Uudet Hapettavat aineetaineet Hapettavat vallisuuden Syövyttävä Xi, Ärsyttävä Hapettavat aineet  N,merkit Ympäristölle vaarallinen Uudet Palavat Hapettavat aineetnesteet Helposti Uudet merkit Hapettavat aineet syttyvät kiinteät aineet C, Syövyttävä Xi, Ärsyttävä Uudet merkit  N, Ympäristölle vaarallinen Uudet merkit • Yhdenmukaistaa kemikaa­ Hapettavat aineetaineet Palavat nesteet Helposti syttyvät kiinteät aineet Myrkylliset aineet Myrkylliset Hapettavat aineet Syövyttävä Xi, Ärsyttävä Myrkylliset aineet nesteet Helposti Uudet Palavat  C, N,merkit Ympäristölle vaarallinen Myrkylliset aineet syttyvät kiinteät aineet lien luokitus- ja merkintä­ Myrkylliset aineet syttyvät kiinteät aineet Syövyttävä Uudet merkit  C, N, Ympäristölle vaarallinen Helposti Myrkylliset aineet aineet Terveyshaitta Syövyttävät Terveyshaitta Myrkylliset aineet Uudet järjestelmä maailmanlaa­ C, Syövyttävä Syövyttävät aineet syttyvät kiinteät aineet Myrkylliset aineet  N,merkit Ympäristölle vaarallinen Helposti Terveyshaitta Syövyttävät aineet itsestään syttyvät aineet Helposti Fuchs-Oil Finland Oy Terveyshaitta C, Syövyttävä Uudet merkit Syövyttävät aineet itsestään syttyvät kiinteät aineet Terveyshaitta  N, Ympäristölle vaarallinen Helposti syttyvät aineet Krooninen terveyshaitta juiseksi Syövyttävät aineet Muut vaaralliset aineet UudetTerveyshaitta merkit Syövyttävät aineet itsestään www.fuchs-oil.fi syttyvät kiinteät aineet Helposti syttyvät aineet  N, Ympäristölle vaarallinen Syövyttävät aineet Muut vaaralliset aineet Krooninen Syövyttävät aineet UudetTerveyshaitta merkit terveyshaitta MuutHelposti vaaralliset aineet itsestään syttyvät aineet • Vähentää tarvetta testata ja Krooninen terveyshaitta Muut vaaralliset aineet Krooninen terveyshaitta MuutHapettavat vaaralliset aineet UudetTerveyshaitta merkit terveyshaitta itsestään Krooninen aineet syttyvät aineet MuutHelposti vaaralliset aineet MuutHapettavat vaaralliset aineet aineet UudetTerveyshaitta merkit terveyshaitta MuutHelposti vaaralliset aineet itsestään syttyvät aineet Krooninen Syövyttävä Hapettavat aineet syttyvät aineet Terveyshaitta 1–2 | 2015 Krooninen terveyshaitta Helposti itsestään Syövyttävä Syövyttävä Hapettavat aineet Krooninen terveyshaitta Terveyshaitta Syövyttävä Hapettavat aineet aineet Krooninen terveyshaitta Terveyshaitta Syövyttävä Myrkylliset Ympäristövaarat Krooninen Hapettavat aineet aineet Syövyttäväterveyshaitta Myrkylliset Terveyshaitta Ympäristövaarat Ympäristövaarat Hapettavat aineet Myrkylliset aineet Syövyttävä Ympäristövaarat Krooninen terveyshaitta Myrkylliset aineet Ympäristövaarat Syövyttävä Krooninen terveyshaitta Välitön myrkyllisyys Ympäristövaarat Syövyttävä Myrkylliset aineet Krooninen terveyshaitta

www.metallintyöstökoneet.fi

INFO

49


Index G220 – tulevaisuuden sorvauskeskus Index G220 on kompakti ­ aketti, jonka tilantarve on p vain 10 m2.

neessa samalla, kun laatuvaatimukset kasvavat. Lisäksi koneen pitää olla kilpailukykyinen ja kustannustehokas. Nämä asiat huomioiden 100-vuotias sorvivalmistaja aloitti uuden tuotteen suunnittelun ja kehittämisen. Suunnittelun perustana olivat saadut kokemukset suosittujen Index G- ja R-sarjojen valmistuksesta.

Index-Werke lanseerasi 100-v. juhlillaan viime kesänä uuden Index G220 -sorvaus-/jyrsinkeskuksen. Sorvi korvaa vanhaa Index G200 -mallistoa. Uuden koneen suunnittelussa on huomioitu markkinoiden uudet vaatimukset ja suuntaviivat. Valmistettavat osat ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi sekä samalla sarjakoot ovat laskeneet. Index G220 -sorvauskeskus, jossa on 5-akselinen työstökara sekä alarevolveri varustettuna X-, Y- ja Z-akselilla, on joustava tuotantoväline lähes kaikenlaiseen sorvaus- ja jyrsintätyöhön. Kone herätti suurta kiinnostusta viime syksynä pidetyillä AMB-messuilla Stuttgartissa.

T

yöstökoneelta vaaditaan tulevaisuudessa joustavuutta ja suurta tehokkuutta valmistaa erilaisia työkappaleita. Työkappaleisiin yhdistetään nykyisin erilaisia

työstöjä ja vaatimuksia. Lisäksi valmistettavien kappaleiden sarjakoot pienenevät sekä kappaleiden variaatiot kasvavat. Kappale pitää saada kerralla valmiiksi yhdessä ko-

Massiivinen runko – pieni tilantarve Vahvasti rivoitettu teräsvalu muodostaa koneen rungon, johon on kiinnitetty X- ja Z-akselin johteet. Vaikka tukevan koneen paino on 11,2 tonnia, tilantarve ei ole kuin n. 10 m2. Hydrostaattisesti laakeroitu viisiakselinen työstökara on kiinnitetty Z- ja B-akseleille, joka on koneen runkoon nähden pystysuorassa. Näin sorvi on tukeva ja värinävaimennus toimii tehokkaasti. Johteet on suojattu vain yhdellä levyllä, jolloin ei tarvita helposti vau­ rioituvia teleskooppisuojia. Nämä ominaisuudet varmistavat koneelle häiriöttömän työstön ja lastuvirran suoraan alas. Työstökaran teho 11 kW ja vääntömomentti 30 Nm sekä mak-

Index MBL tankomakasiini soveltuu tukevuudeltaan käytettäväksi Index G220 kanssa.

50 1–2 | 2015

simikierrosluku 18.000 r/min takaavat monipuolisen koneistuksen sekä pää- että vastakaralla. Työstökaran B-akseli kääntyy -35 ° ja +215° välillä. Pää- ja vastakara ovat nestejäähdytettyjä ja karaporaus on 65 mm. Koska karojen teho on 24 kW ja vääntömomentti 190 Nm sekä maksimikierrosluku 5000 r/min, lastunirrotus tapahtuu tehokkaasti. Index G220 -sorvauskeskuksen sorvauspituus on 1000 mm ja samalla kun työtila on avara, se mahdollistaa alarevolverin ja työstökaran häiriöttömän ja yhtäaikaisen käytön ilman kolaririskiä. Koneen ergonomia on hyvä ja asetustyö voidaan tehdä oikealla korkeudella, kun karakorkeus on 1350 mm lattiatasosta. Alarevolverissa on X-, Z- ja Y-akselit. Työkalupaikkoja on 18 tai 12 riippuen pidinkoosta. Kaikissa revolveripaikoissa voidaan käyttää pyöriviä työkaluja, joiden teho on 6 kW maksimikierrosluvun ollessa 7200 r/min. Ketjumakasiini palvelee työstökaraa, jossa 70 + 70 kpl työkalupaikkaa. Koneen työkalunpidinjärjestelmä on HSK-A40. Samanaikaisesti koneella voi olla useamman osan asetukset, ja näin pienten sarjojen ajo käy näppärästi. Työkalunvaihto makasiinista tapahtuu rivakasti, koska lastusta lastuun aika on alle 6 sekuntia. Työkalupaikat on tehokkaasti suojattu lastuilta ja lastuamisnesteeltä. Kun käytetään kaksoismakasiinia, toista makasiinia voidaan täydentää uusilla työkaluilla, kun toinen ketju on koneistuksen käytössä. Koneistuksen sivuajat jäävät näin lyhyeksi ja kone on jatkuvasti tehokkaassa tuotannossa. Index MBL -tankomakasiini tuo lisämukavuutta Index G220 kanssa voidaan käyttää lisävarusteena panostukseen tankomakasiinia tai robottia. Kun käytetään Indexin uudelleen konstruoimaa MBL-makasiinia, saavutetaan tukeva tangonsyöttö. Index MBL -makasiinissa vierintälaakerein varustetut tukiykwww.eurometalli.com


www.kaeser.com

Enemmän paineilmaa vähemmällä energialla Uudet öljyjäähdytteiset CSD-ruuvikompressorit säästävät moninkertaisesti energiaa: • energiaa säästävä SIGMA-profiili • tehokas IE3-moottori (Premium Efficiency) • taloudellinen 1:1-suorakäyttö • älykäs SIGMA CONTROL 2 -ohjaus Jopa 6 % parempi ominaisteho, tuotto 8,26...12,02 m³/min 7,5 barin paineessa *) Optioina integroitu kuivain ja/tai nopeussäätö

KAESER KompRESSoRit oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

siöt varmistavat tarkan ja heitottoman tangonsyötön. Tanko pyörii aina tarkasti keskiössä kierrosluvusta huolimatta. MBL-makasiini on erityisen hyvä silloin, jos on paljon jyrsintää, koska tanko ei pyöri, mutta se on kuitenkin tukevasti tuettu laakeriyksiköissä. Tämä ongelma saattaa esiintyä, jos käytetään öljykylpymakasiinia, jolloin tanko makaa kanavanpohjalla ja tuenta on silloin heikompi. Kun Index MBL -makasiinin on kuiva, niin se on myös puhtaampi ympäristölle. Index MBL -makasiinia ohjataan sorvin käyttöpaneelil-

Koneen runko on tukevasti rivoitettua valuterästä ja työstökara on hydrostaattisesti laakeroitu rungon keskiöön.

ta. Tämä säästää koneenkäyttäjää ylimääräisiltä juoksuilta. Uuden Index MBL -makasiinin asetusaika on saatu entistä lyhyemmäksi ja uusi makasiinin mittausjärjestelmä minimoi tangon hukkapalan. Index MBL -makasiinia valmistetaan 3,2 tai 4,2 metrisenä. Uusi ohjaus ja kosketus­ näyttö ohjauspaneelina Index G220 -ohjaus perustuu Siemensin Sinumerikin 840 D Solution Lineen. Index on rakentanut ohjauksen päälle käyttäjäystävällisen softan C200 SL, joka helpottaa koneenkäyttäjää monilla apuohjelmilla. Ohjauksen laskentaprosessorit ovat viimeisintä tekniikkaa ja niitten laskentanopeus on edelleen kehittynyt. Käyttöpaneelina on 18,5 tuuman kosketusnäyttö, jossa on koneen Työstötila on pitkä ja avara. Sorvauspituus 1000 mm takaa työstökaran ja alarevolverin samanaikaisen käytön.

kaikki käyttöpainikkeet, näppäimistö ja kuvaruutu. Riittää, kun aktivoi kuvaruudun sormea liikauttamalla. Käyttäjien mielestä navigointi tällä käyttöpaneelilla on nopeampaa kuin vanhassa ohjauksessa. Ohjauspaneelista löytyy myös virtuaalikone. Koneenkäyttäjä voi nappia painamalla kutsua virtuaalikoneen näyttöön esille ja selata sitä tai tehdä tiettyjä simulointeja samalla, kun koneistetaan. Index G220 soveltuu Suomen konepajoihin Index-sorvit ovat perinteisesti Suomessa hyvin tunnettuja nopeudestaan ja luotettavuudestaan. Erityisesti silloin, kun on kyseessä keskisuuret ja suuret eräkoot. Nykyisin, kun eräkoot laskevat ja kappaleet tulevat aina vain haasta-

vimmiksi, tarvitaan joustavaa työstökonetta, jonka asetuksenteko on nopeaa. Koneen on oltava dynamiikaltaan hyvä ja sen täytyy omata hyvät lastuamistehot. Ohjelmien simulointi pitää olla helppoa ja että ne voidaan ajaa samassa koneessa. Index G220 vastaa näihin tulevaisuuden haasteisiin ja tarjoaa hyvää vetoapua nyt suomalaisille konepajoille kohti modernimpaa työstötekniikkaa, kun on kyseessä pienet sarjat ja useasti toistuvat asetukset. n

INFO Index-Traub Finland Pekka Virkki myyntijohtaja puh. 010 843 2001 pekka.virkki@index-traub.fi www.index-traub.fi

1–2 | 2015 51


Nakamura-Tome NTRX-300, AS-200L ja Smart X – uutuuksilla kohti uutta vuotta

I

nsinööritoimisto Ismo Lind­ berg Oy:n edustama Nakamura-Tome julkaisi Japanin työstökonemessuilla Jimtofissa kuluneen vuoden lopulla uusimman mallinsa NTRX300:n. Tämä 7-akselinen sorvauskeskus on varustettu kahdella karalla ja yläpuolisella jyrsinpäällä, jota palvelee 40–120-paikkainen työkalunvaihtaja. NTXR-300 on edellisen uutuuden AS-200:n tapaan ulkomitoiltaan erittäin kompakti suhteessa kapasiteettiin ja hintaluokaltaan erittäin kilpailukykyinen. Uutuuskoneen suurin sorvauskapasitetti on 640 mm ja maksimi karojen välinen etäisyys 1350 mm, tankokapasiteetti on vakiona 65 mm ja optiona kasvatettavissa aina 90 mm asti. Karamoottoreilta löytyy tehoa 22

kW ja kierroksia 4500 k/min asti, vastaavat arvot jyrsinkaralle ovat 18,5 kW (120 Nm) ja 8000 k/min (optiona 12 000 k/ min). Lattia-alaa itse kone vie vaivaiset 3600x2670 mm. Uuden koneen lisäksi Nakamura julkaisi uudistetun version NT-IPS-ohjauksesta. Uusi ohjaus kantaa nimeä NT Smart X. Oleellisimmat päivitykset ohjauksen osalta ovat kasvatetun tehoreservin lisäksi mm. uusi LED-kosketusnäyttö, joka tukee nyt useaa yhtäaikaista painallusta, sekä käyttöjärjestelmän päivitys Windows 8.1 Industry -versioon. Uusia ominaisuuksia ovat lisäksi mm. uudistettu työkaluasetussivu, sekä tuotannon ja tuottavuuden hallinta, josta voidaan seurata koneen tuottavuutta suhtees-

Nimitykset Antti Pöyry on aloittanut Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n myyntijohtajana 1.1.2015. Myyntitehtävien ohella Pöyryn toimenkuvaan kuuluvat mm. myynnin johto ja kehitys, vienti, markkinasegmenttien hallinta, sekä markkinointi. Pöyry on aikaisemmin toiminut Lindbergillä aluepäällikkönä yli 10 vuoden ajan.

52 1–2 | 2015

sa tavoitearvoon joko päivä-, kuukausi- tai vuositasolla. Haluttaessa tuottavuutta voidaan seurata myös koneistajakohtaisesti ja tarkastella kuinka paljon aikaa koneella käytetään esim. asetusten tekoon, hälytyksiin tai itse koneistamiseen. Koneistajakohtainen kirjautumisjärjestelmä mahdollistaa myös konekohtaisten käyttöoikeuksien rajoittamisen tai vastaavasti sallimisen jopa viidellä eri tasolla. Uusi ohjaus tulee Nakamuran uusiin koneisiin porrastetusti vuoden 2015 aikana, pois lukien ASja SC-sarjat, jotka toimitetaan jatkossa uusimmalla Fanuc 0i-TF -versioon pohjautuvalla ohjauksella ja suuremmalla 15” näytöllä varustettuna. Yllämainittujen lisäksi Nakamura julkaisee maailmanlaajuisesti suurta suosiota nauttineen kompaktiin AS-sarjaan

pidemmän AS-200L-mallin, joka on saatavilla myös vastakaralla. Sorvauspituus perinteisen ja pidemmän L-mallin välillä kasvaa 300 mm:stä 570 mm:iin ja itse koneen pituus 2026 mm:stä 3160 mm:iin. Koneistuskapasiteetti suhteessa koneen tarvitsemaan lattia-alaan on näin ollen uudessa L-mallissa entistäkin tuotantotehokkaampaa. n

INFO www.il-machinery.com

www.eurometalli.com

Matrix a


• Parantaa varaston seurantaa ja tavaran saatavuutta • Pienentää hävikkiä ja helpottaa kustannusten seurantaa • Myös mittalaitteille ja uudelleen käytettäville työkaluille • Järjestelmä on laajennettavissa modulaarisesti ja helposti • Asiakaan tiedot ovat asiakkaan omassa halussa, ei toimittajan palvelimella

• 10 vuoden kokemus antaa meille tiedon ja taidon suunnitella oikea järjestelmä asiakkaan tarpeisiin. • SAP ja Kardex-integraatiot, ulkopuoliset varastopaikat, huollettavien tuotteiden järjestelmä sekä muut asiakaskohtaiset räätälöinnit ovat toteutettavissa varmalla kokemuksella. • Iscar Finland vastaa järjestelmän suomenkielisestä toteutuksesta • Järjestelmän asennus, koulutus ja huolto omilta asiantuntijoiltamme

www.iscar.fi, matrix@iscar.fi, p. 09-4391420

Matrix ad ISCAR Finland.indd 1

8/28/14 2:05 PM


Kitamuran mallisto täydentyi uusilla pystykaraisilla keskuksilla Mycenter-3XD mahtuu pieneen tilaan, mutta tarjoaa rutkasti suorituskykyä.

Japanilainen Kitamura tunnetaan luotettavista työstökeskuksistaan, joissa koneenrakennuksen hyväksi todetut ratkaisut yhdistyvät uusiin, toimiviksi koeteltuihin innovaatioihin. Kitamura tarjoaa käytännön suorituskykyä niin pystykaraisissa, vaakakaraisissa kuin myös 5-akselisissa työstökeskuksissa järkevään hintaan.

Mycenter-4XT on erinomainen vaihtoehto 3+2 akseliseen työstöön.

54 1–2 | 2015

Mycenter-3XD – joka pajan suorituskykyinen yleiskone Malliston kuopuksen pieniin ulkomittoihin on saatu sijoitettua useimpiin 3-akselitöihin riittävät liikealueet 760– 510–510 mm sekä tilava pöytä 860 x 500 mm, kantavuudeltaan 800 kg. Koneen karan kierrosluku on maksimissaan 12 000 kierrosta. BigPlus 40 -kartiolla varustetussa karassa on tehoa 26 kW ja vääntöä 178 Nm, joten se soveltuu erinomaisesti yleiskäyttöön. Koneessa on vakiona 24-paikkainen työkalumakasiini, työtilan huuhtelu sekä lastunkuljetin, joka voidaan kääntää asiakkaan tarpeen mukaan vasemmalle tai oikealle ulosheittäväksi. Koneeseen on saatavissa seuraavat tuottavuutta parantavat optiot: korkeapainehuuhtelu karan läpi, teränmittalaite & mitta-anturi -paketti sekä 4-akselin valmius. Koneen ohjaus on Kitamura Arumatik-Jr, jonka erinomaista suorituskykyä täydentävät kattavat vakio-ominaisuudet, jotka tekevät siitä erinomaisen helppokäyttöisen Fanuc-ohjausta aiemmin käyttäneille. Arumatik-Jr tar­joaa käytännössä 16 kertaa nopeamman suorituskyvyn kuin markkinoilla olevat muiden valmistajien konoh­ventionaaliset jaukset, siinä on vakiona nykyaikaisten työkalujen vaatimat työkierrot ja siinä on jo vakiona riittävästi muistia. Mycenter-4XD – 50 BigPlus -kartiolla ja tasojohteilla varustettu työjuhta Mycenter-4XD on markkinoiden yleisimpään kokoluokkaan sijoittuva konemalli. Koneen liike­

alueet ovat isommat kuin kilpailijoissaan ollen 1100–610– 610 mm. Pöydän koko on 1270 x 640 mm sekä kantavuus 1200 kg. Kone on saatavissa sekä BigPlus 40 että 50 -kartiolla varustettuna, joista tuosta jälkimmäisestä seuraavassa hieman lisää. Kone on varustettu karalla ja ZF-vaihdelaatikolla, joka vaihtaa automaattisesti. Karan pyrörimisnopeus on 000 min-1, maksimissaan 10  karatehon ollessa 26 kW ja väännön jopa 662 Nm. Kone on varustettu tasojohtein, joita Y-akselilla on peräti 4 kappaletta. Työkalumakasiini on 32-paikkainen rumpumakasiini ja koneeseen on saatavissa samat optiot kuin pikkuveljeensä. Mycenter-4XD on edullinen, tukeva pystykarakeskus vaativaan tuotantokäyttöön. Ohjauksena sama Arumatik-Jr. Mycenter-4XT – 3+2 akselisen työstön ammattilainen Mycenter-4XT on markkinoiden yleisimpään kokoluokkaan tähdätty Kitamuran 3+2-akselinen edullinen vaihtoehto. Koneen liikealueet ovat 800–610– 510 mm. Kone on varustettu kehtopöydällä, joka makaa tukevasti tasojohteiden päällä. Pöytä on kooltaan 600x365 mm ja se on varustettu halkaisijaltaan 400 mm pyöröpöydällä. Maksimi työkappaleen koko pyöröpöydällä on halkaisijaltaan 600 mm ja korkeudeltaan 300 mm. Pöytä kallistuu –42/+120 astetta ja pyörii loputtomasti. Pyöröpöydän kuormitettavuus on 200 kg. Työstökara on varustettu BigPlus 40 -kartiolla, pyörii 000 min-1, maksimissaan 15  tehoa on 26 kW ja vääntö 132.4 Nm. Työkalumakasiiniin mahtuu 30 työkalua. Koneessa on vakiona myös työtilan huuhtelu sekä lastunkuljetin. Ohjauksena myös tässä koneessa Arumatik-Jr. Koneeseen on saatavissa seuraavat tuottavuutta paranwww.eurometalli.com


Vaativaan työstöön www.cenic.fi 040 591 3395

sa takaavat erinomaisen lopputuloksen tukevassa konstruktiossa. Kitamura ei tingi laatuun vaikuttavista tekijöistä Kitamuran erottaa monesta muusta valmistajasta hyväksi todettujen koneenrakennuksen menetelmien noudattaminen. Tämä tarkoittaa mm. seuraavia Kitamuran tuotteille ominaisia piirteitä: Arumatik-Jr on nopea ja monipuolinen, silti Kaikki tarkhelppokäyttöinen ohjaus. kuuteen vaikuttavat optiot: Liitäntä pyöröpöytavat sovitepinnat kaavataan dän keskiöön kiinnittimiä varkäsin parhaan istuvuuden taten, korkeapainehuuhtelu kakaamiseksi. Käsityö ei vielä nyran läpi sekä teränmittalaite & kyaikanakaan ole korvattavissa mitta-anturi -paketti. koneellisesti. Paras tarkkuus Mycenter-4XD on erinsyntyy käsityönä. Tämän vuokomainen kone 5 sivulta tapahsi pylvään istutuspinta petiin, tuvaan 3+2-akseliseen työskaikki johdepinnat, kuularuutöön. Muodot saadaan avatvien ja karan istutuspinnat kaatua tehokkaasti rouhimalvataan ennen asennusta parla ja samalla koneella voihaan tuloksen takaamiseksi. daan viimeistellä tuotteet. Kitamura ei käytä lineaarisuuKaran 15 000 min-1 yhdessä den tai kohtisuoruuden komBigPlus-tuetun työkalun kanspensointia toisin kuin useat muut valmistajat. Kitamuralla itse kone tehdään tarkaksi. Koneen tulee olla rakenteeltaan käyttötarkoitukseen soveltuva. Jos koneella on tarTeotek Oy koitus poistaa ainetta tehokwww.teotek.fi kaasti, on johderatkaisu usein

INFO

tasojohteet. Tasojohteet ovat tukevat, koska tukipinta on 7-kertainen parhaisiin rullajohteisiin verrattuna. Näin tasojohteet ovat paitsi ekologinen ratkaisu pitkän käyttöikänsä puolesta myös perusteltu ratkaisu paremman suorituskykynsä ansiosta. Kitamuran koneissa tasojohteilla saavutetaan parhaimmillaan 60 m/min liikenopeus, joten suorituskyky riittää myös tarkkaan viimeistelyyn. Karassa tulee olla riittävästi tehoa ja työkalun tulee istua siinä tukevasti. Tämän vuoksi Kitamuran karat ovat joko BigPlus- tai HSK- +kartiolla. Karan rakenne tulee olla sellainen, että siinä on riittävästi tehoa ja vääntöä. Siksi Kitamura käyttää tietyissä malleissa vaihteistoja, jotta pienemmällä teholla saadaan aikaan tarvittava vääntö. Kun itse kara on irti karamoottorista, saadaan eliminoitua myös suurin yksittäinen tarkkuuteen haitallisesti vaikuttava lämmönlähde ja moottorin jäähdytys voidaan hoitaa helpommin. Uutuudet saatavana nopeaan toimitukseen Euroopan varastosta Kitamura varastoi konemalleja Euroopan varastossaan, jotta toimitukset asiakkaille sujuvat nopeasti. Optiot voidaan asentaa käyttöönoton yhteydessä paikan päällä. Uutuudet on hinnoiteltu kilpailukykyisesti, joten ollessasi hankkimassa uutta konetta, kannattaa ehdottomasti pyytää tarjous Teotekin myynnistä.

Teotek on Kitamuran pitkäaikaisin jälleenmyyjä Euroopassa yli 40 vuoden kokemuksella. Näin ollen asennus, huolto sekä koulutukset tapahtuvat kotimaisin voimin ja suomen kielellä. Mycenter-3XD tulee myös esille Teotekin tiloihin helmikuussa 2015. n

Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 myynti • huolto • vuokraus • varaosat Kalmar DCE120-12 12,0t/1200mm dsl,ohj -07 Kalmar DCD90-6 9,0t/600mm dsl, ohj -00 Kalmar DCE80-9 8,0t/900mm 2kpl dsl, ohj -09-06 Combilift C4000, 4-tietrukki 4,0t dsl, ohj -08 Toyota 5,0t dsl, ohj, pp -09 Volvo L40B 4,5t dsl ohj 40km/h -05 Toyota 7FD45 5,0t dsl, ohj -09 Toyota 7FD40 4,5t dsl -04 Toyota 4,0t dsl, ohj, pp -07 Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 -07 Toyota 3,0t dsl Toyota 2,5t • huolto • vuokraus dsl, ohj 4kpl -08-12 myynti • varaosat Yale 2,5t dsl, ohj 1986 -90 Trukkikauppaa jo vuodesta Toyota 2,0t • huolto • vuokraus dsl, ohj•nk 6m -11 myynti varaosat Mitsubishi 5,0t kaasu nk 6m -07 Toyota 3,5t kaasu 2kpl -10-08 Toyota 3,0t kaasu 2kpl -08-11 Toyota 2,5t kaasu 4kpl -02-11 Toyota 2,0t kaasu -08 Toyota 1,8t kaasu -07 Toyota 1,5t kaasu 3kpl -07 Toyota 3,5t sähkö ohj.al -09 Jungheinrig 2,5t sähkö -08 Still 2,5t sähkö 2kpl -08 Toyota 1,8t sähkö 3-pyör -08 Toyota 1,6t 3kpl sähkö 3-pyör -07-04 Toyota 1,5t 2kpl sähkö 3-pyör -07 BT työntömasto 1,6t 3kpl sähkö -05-08 BT istuen aj. pinoamisvaunu 1,6t sähkö -03 Trukki BT lavansiirtovaunu 1,5tTimlin Oy sähkö -08 Silverstone pinoamisvaunu 1,6t sähkö -13 Asentajankatu 3 Silverstone pinoamisvaunu 1,0t sähkö -13

33840 Tampere

Vanhoja halpoja toimivia trukkeja useita. 020 755 1991 Jos etpuh. löydä listasta soita niin etsitään.

www.trukkitimlin.fi

Trukki Timlin Oy Trukki Timlin Oy Keskuojankatu Asentajankatu20 3 Asentajankatu 3 33900 Tampere 33840 Tampere 33840 puh. 020Tampere 755 1991 puh. 755 1991 1991 www.trukkitimlin.fi puh. 020 020 755 www.trukkitimlin.fi www.trukkitimlin.fi

1–2 | 2015 55


Kiwa esitteli uutuusmallejaan Japanin JIMTOF-messuilla

J

imtof-messut järjestettiin Tokiossa 30.10.–4.11. 2014 Big Sight -nimisessä messukeskuksessa. Järjestyksessään kahdeskymmenes seitsemäs messu keräsi taas suuren määrän vierailijoita ympäri maailman. Jimtofmessut ovat aina olleet paikka jossa on tuotu näytille paljon, uutuuksia, ja se ei tehnyt poikkeusta tälläkään kerralla. Japanilainen työstökone­ valmistaja Kiwa Machinery Co.

Ltd, jonka koneita myydään ja markkinoidaan lyhyesti nimellä Kiwa, esitteli kaksi uutuutta messuilla. Uusi nopeaan työstöön suunniteltu vaakakarainen työstökeskus KH-4500 ja Triple H40 vaakakarainen viisiakselinen työstökeskus. Joustavaa koneenrakennusta Kiwa KH-4500 on ulkoisilta puitteiltaan erittäin kompaktin kokoinen työstökeskus, ul-

Kiwa KH-4500 vaakakeskus esillä messuilla.

56 1–2 | 2015

komitat vain noin 2400x4550 mm, mutta kätkee sisäänsä paljon uutta. Palettikoko koneessa on vakiona 400x400 mm, lisävarusteena on saatavilla myös 500x500 palettikoko. Kompakti koko kätkee sisäänsä X-liikkeen 640 mm, Y-liikeen 610 mm ja Z-liikkeen 680 mm. Kappaleen maksimikoko paletilla on halkaisijaltaan 750 mm ja korkeudeltaan 1000 mm. Työkalumakasiinissa työkalupaikkoja on mi-

nimissään 40, mutta saatavilla on myös 60/80/120/220-paikkainen työkalumakasiini. Poiketen monista muista vaakakeskusvalmistajista Kiwan työkalumakasiini on päivitettävissä jälkeenpäin isommaksi tarpeen mukaan hyvin kohtuullisella hinnalla. Vakiona kone toimitetaan 2-palettijärjestelmällä, mutta se on saatavilla myös joko kuusi- tai kahdeksan palettisena. Myös palettien lukumäärä on mahdollista päivittää jälkeenpäin. Johtavana ajatuksena onkin ollut mahdollisuus koneen päivittämiseen myöhemmin töiden kenties muuttuessa. Työkalukartiona koneessa käytetään BT40- tai CAT40-kokoista kaksoiskontaktikartiota, joka takaa erittäin tarkan työkalun kiinnittymisen kaikissa olosuhteissa. Karan kierrosluku on joko 12 000 rpm tai 15 000 rpm. Karan voitelu toteutetaan paineilman ja öljyn seoksella, jolla taataan paras mahdollinen voitelu karan laakereille jatkuvasti. Pikaliikenopeudet on myös viety KH-4500-mallissa aivan uudelle tasolle, ja pikaliikenopeus onkin kaikilla kolmella akselilla 74 m/min, kiihtyvyyden ollessa 1 G. Tämän mahdollistaa uudet suurnopeus kuularuuvit sekä suurnopeus lineaarirullajohteet, joilla saavu-

Triple H40 viisiakselinen vaakakarainen työsökeskus ensiesittelyssä Jimtof messuilla. www.eurometalli.com


Esimerkkikappale koneistettuna sekä 150 bar että 70 bar paineella. Isommalla paineella saavutettiin huomattavasti parempi pinnanlaatu.

150 bar läpikaran jäähdytys ensiesittelyssä messulla.

tetaan lattajohteen tukevuus, mutta rullajohteen nopeus. Myös B-akselin pikaliikeno­ peus on 66,6 m/min. Tämän mahdollistaa välyksetön pyöröpöytäratkaisu. Pelkkä suuri pikaliikenopeus ei tee työstökeskuksesta vielä nopeaa työstössä, vaan kenties isoimpana asiana siihen vaikuttaa työkalun vaihtoaika, joka KH-4500-mallissa onkin työkalusta työkaluun huikea 0,9 sekuntia ja lastusta lastuun vain 2,8 sekuntia. Paletin vaihtoaikakin on saatu pudotettua 10,5 sekuntiin. CNC-ohjauksena Kiwa käyttää Fanuc 32i -ohjausta, joka on päivitettävissä tarpeen mukaan 31i-ohjaukseen. Läpikaran jäähdytys viety uudelle tasolle Yhtenä isona asiana KH-4500mallin koneessa Jimtof-messuilla esiteltiin myös 150 bar paineella toimiva läpikaran jäähdytys. Messuilla esiteltiinkin myös käytännössä mitä etuja näin suuri läpikaran jäähdytyspaine tarjoaa. Esimerkkinä KH-4500-koneella koneistettiin TI6AL-4V-titaaniseosta. 150 bar paineella saavutettiin huomattavasti parempi pinnanlaatu kuin normaalisti käytetetty 70 bar paine, pinnanlaadun ollessa 150 bar paineella 1,6 µm ja 70 bar paineella 4,6 µm. Vaakakaraista viisiakselityöstöä Triple H40 on yksinkertaistettuna rakennettu vaakakaraisen

työstökeskuksen runkoon, johon on palettiaseman tilalle asennettu kiinteästi kaksiakselinen pyöröpöytä. Liike­alueena Triple H40 tarjoaa käyttäjälleen X510/Y510/Z400 mm. Pyöröpöytä tarjoaa käyttäjälleen myös sorvaustoiminnon, joko pysty- tai vaaka-asennossa. Työkalumakasiini on saatavilla minimissään 20-paikkaisena ja lisävarusteena on tarjolla jopa 80-paikkainen työkalumakasiini. 20-paikkainen makasiini on rumpumakasiini karan yllä ja muut makasiinit on toteutettu ketjulla. Koneita voidaan tarvittaessa asentaa myös esimerkiksi kaksi rinnakkain, jol-

loin on saatavilla robotti vaihtamaan kappaleita koneeta toiseen. Kiwan valmistamia koneita on tuotu Suomeen jo kymmeniä vuosia, ja iso osa niistä on edelleenkin päivittäisessä käytössä. CNC Finland toimii Kiwan maahantuojana Suomessa ja Virossa. Vaakakeskusten lisäksi CNC Finland oy myy ja maahantuo muun muassa Vision Wide -portaalityöstökeskuksia, Panasonichitsausrobotteja, Takumin ja Millstar pystykaraisia työstökeskuksia, Euromac-levytyökoneita sekä kaikenmerkkisiä käytettyjä työstökoneita asiak-

kaan tarpeen mukaan. Myös huolto- ja asennuspalvelut kuuluvat olennaisena osana toimintaan. n

INFO CNC Finland Oy Ltd puh. +358 400 175 515 www.cncfinland.fi Column Traverse Horizontal MC

Triple H40

Hybrid Guide 『Hybrid Guide』 is KIWA’s developed unique guide system that combines the best of both Rolling type guide and Sliding type guide.

KIWA

Rolling Type

Sliding Type

Roller Guide

Ball Guide

[cross section]

[cross section]

Roller Guide Blocks

Slide Guide [cross section] Sliding part

Slide Block 『Hybrid Guide』 is adopted on the X-axis only.

Roller

Ball

Fixed part

Rigidity Vibration Damping during Cutting Page 33

1–2 | 2015 57


SIC Marking -laitteet pysyvään merkintään

K

appaleiden merkkaus on lisääntynyt EU:n tiukentuneiden määräysten myötä. Koneiden osilta ja kappaleilta vaaditaan tunnistettavuutta, joka on olennaista yrityksen laadunvalvonnassa. Osasarjat tai yksittäiset komponentit ovat yhä useammin yksilöitävä merkkaamalla. Tanreco Oy on toimittanut kolmen vuoden ajan merkintäratkaisuja Suomen teollisuudelle. Laitteet valmistaa SIC Marking, joka on viimeisten 20 vuoden aikana keskittynyt yksinomaan pysyvien merkkausratkaisujen kehittämiseen ja automatisoituihin tunnistusmenetelmiin, joiden tarkoituksena on helpottaa teollisuuden komponenttien jäljitettävyyttä. Teknologioita on tarjolla kolme. Neulapiste- ja kaivertavat merkkaimet sekä kuitulaserit teholtaan 10–50 W. Merkkauslaitteista on saatavilla versiot manuaalimerkkauksesta robottisoluihin. Mer­ kattava tieto voidaan siirtää automaattisesti toiminnanohjausjärjestelmästä merkintälaitteen ohjaimeen. Neulapiste- ja kaiverrus­ merkkauslaitteet Neulapistemerkkaus on edullinen ja luotettava tapa merkintöjen tekemiseen ja se perustuu terävään volframi-piikkiin, joka saa iskuvoimansa sähkömagneettisesti. Laitteella voi-

58 1–2 | 2015

daan merkata kappaleita pehmeistä muoveista teräksen HRC 62 ainekovuuteen saakka. Laitteessa on tyypistä riippumatta oma käyttöpaneeli, jolla voidaan vaivattomasti kirjoittaa teksti ja numerot. Merkattujen pisteiden etäisyyttä toisistaan ja neulan iskemää syvyyttä voidaan muuttaa, jotta saavutetaan haluttu merkkauksen laatu. Kaiverruslaitteet ovat samanlaisia ohjaukseltaan kuin neulapistemerkkauslaitteet. Kaiverruslaitteessa neula uppoaa paineilmatoimisesti merkattavaan kappaleeseen, jonka jälkeen laite suorittaa ennalta ohjelmoidun merkkauksen nostamatta neulaa ylös yksittäisten merkkien kohdalla, jolloin tuloksena on yhtenäinen viiva. Laitteiden ohjaus voidaan helposti sovittaa asiakkaan vaatimusten mukaiseksi. Yksinkertaisimmillaan koneen käyttäjä syöttää merkattavan tiedon manuaalisesti. Täysin automatisoidussa robottisovelluksessa merkkaustieto voidaan ottaa suoraan tuotannon-ohjausjärjestelmästä. Nykyaikaisen automaation vaatimukset on huomioitu merkkauslaitteiden ohjauslaitteissa. Neulapiste- ja kaiverruslaitteista on saatavilla säädettävällä jalustalla, liikuteltavat merkkauspistoolit, sekä laite-

rakentajille tarkoitetut merkkauspäät, jotka voidaan integroida koneisiin tai tuotantolinjoihin. Viimeisimpänä uutuutena Sic Marking:lta on lanseerattu markkinoille täysin akkukäyttöinen pistoolimallinen neulapistemerkkaaja, E-Mark. Laitetta voidaan käyttää paikoissa, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla, esimerkiksi asennustyömailla ja materiaalivarastoilla. Kannettava neulapistemerkkain on ihanteellinen painavien ja kookkaiden kappaleiden sekä vaikeapääsyisten pintojen merkkaamiseen. E-Markin runko on valmistettu alumiinista, mikä tekee pistoolista jäykkärakenteisen, lisää sen kestävyyttä ja alentaa käytönaikaista värinää. E-Mark on varustettu integroidulla näppäimistöllä ja LCD-värinäytöllä. Ohjelmointiin ei tarvita erillistä tietokonetta, vaan merkintäohjelmia voi luoda ja muokata suoraan laitteella. Käyttöjärjestelmä on helppokäyttöinen ja USB-liitäntä mahdollistaa vaivattoman merkkaustiedostojen tuonnin esimerkiksi USB-tikulla. Lisäksi E-Mark on markkinoiden kevein (3,2kg) merkkauslaite ja se on tasapainotettu erinomaisesti. Kompaktista koostaan huolimatta sillä on suuri merkkauspinta-ala (60x25 mm).

Merkkauslaserit Nopealla ja korkealaatuisella laserteknologialla voidaan merkata lähes mitä tahansa materiaaleja muovista aina karkaistuun teräkseen. Merkkaukset voidaan tehdä suoraan kappaleisiin, joiden koot voivat vaihdella pienistä komponenteista aina suuriin teräsrakenteisiin. SIC Marking L-Box ja XLBox -merkkauslaserit ovat hintalaatusuhteiltaan markkinoiden terävintä kärkeä. Laserlähteenä käytetty Ytterbium-kuitulaser on nopein ja paras vaihtoehto metallien merkintään. L-Box ja XL-Box mahdollistavat laadukkaat, kevyet ja syvät merkinnät yksinkertaisista tuotenumeroista kaksiulotteisiin viivakoodeihin. Tuloksena on suuri kontrastinen merkkausjälki. Kuitulaser on täysin huoltovapaa, erittäin tehokas, helppokäyttöinen ja vankkarakenteinen, eikä teho laske laserlähteen ikääntyessä. Laseria suositellaan käytettäväksi erityisesti suurtuotannoissa, joissa nopeus ja tarkkuus ovat ratkaisevia tekijöitä. n

INFO Tanreco Oy Mika Toivakka puh. +358 (0)40 770 6075 mika.toivakka@tanreco.fi www.tanreco.fi

www.eurometalli.com


Monitoimisorvien ohjelmointi Mastercam Mill-Turn mahdollistaa monitoimisorvien ohjelmoinnin yhtä helposti kuin tavallisten keskusten.

M

onitoimisorvit ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Niiden avulla voidaan valmistaa monivaiheisia kappaleita helpommin ja il-

man, että kappaleita tarvitsee siirtää koneilta toisille. Nämä koneet ovat monesti varustettu kallistuvalla työstöpäällä, jolloin koneella voidaan suorittaa ns. moniakselityöstämistä. Mastercam Mill-Turn on kehitetty näitä koneita varten. Se ei ole pelkkä lisäosa tai monimutkainen postprosesso-

ri, vaan uudelleen suunniteltu tuote tämän tyyppisiin töihin. Tuote räätälöidään asiakaskohtaisesti siten, että jo ohjelmointivaiheessa koneen ominaisuudet otetaan huomioon. Mastercam Mill-Turn mahdollistaa monitoimisorvien ohjelmoinnin yhtä helposti kuin tavallisten keskusten. Työ määritellään ohjelmoinnin alussa, jolloin ohjelma osaa järjestellä geometrian ja työvaiheet oikein. Käyttäjän ei tarvitse välittää millä tasolla tai mistä suunnasta jyrsintä tulisi suorittaa, ohjelma laskee nämä automaattisesMastercam MillTurn tukee mm. Okuman, Mazakin ja Doosanin monitoimisorveja.

1

ti. Käyttäjä voi sitten valita millä menetelmällä tämä asento saavutetaan. Työstöratavalikot ja menetelmät vastaavat keskuksella käytettyjä, jolloin käyttäjän ei tarvitse opetella uusia työstöratoja. Kun ohjelmointi on suoritettu, määritellään synkronoinnit ja tarkistetaan konesimulaatiossa toimivuus. Tuotettava koodi käy suoraan koneeseen eikä sitä tarvitse muokata. Mastercamin Mill-Turn konepaketit kehitetään koneiden valmistajien kanssa, jolloin asiakkaan täytyy toimittaa vain konekohtaisia tietoja, kuten työkalujen määrä tai erilaiset lisäoptiot. Konesimulaatiomallit tulevat myös koneiden valmistajilta. n

INFO Lisätietoja Mastercamin uusista ominaisuuksista www.mastercam.fi/x8

00 E 8 3 ! 3 me a Hintam us valmiin

Leikka

R

1–2 | 2015 59


Esilämmitys ennen hitsausta Kevyt, kannettava Retcoesilämmitysinvertteri, teho 10,5 kW, paino 17 kg.

E

silämmityksellä lämmitetään työkappale tai sen osa hitsausliitoksen ympäriltä suunniteltuun esikuumennuslämpötilaan ennen hitsaustyön aloittamista. Esilämmitys tehdään usein kaasuliekillä tai sähkövastuksilla. Nestekaasulla lämmittäessä syntyy paljon kosteutta. Lämmitys voi jatkua koko hitsaustapahtuman ajan, mutta usein hitsauksen tuottama lämpö riittää pitämään suunnitellun lämpötilan ilman ulkoista lisälämmöntuontia. Välipalkolämpötila (interpass temperature), joka on määritelty lämpötilaksi ensimmäisen ja viimeisen hitsipalon aikana, ei saa pudota esilämmityslämpötilan alapuolelle. Hitsauksen jälkeiseksi lämpökäsittelyksi lue-

taan mm. jännityksenpoistohehkutus eli myöstö. Esilämmitykselle on neljä pääasiallista syytä. 1. Hitsiaineen ja perusmateriaalin jäähtymisnopeus pienenee muodostaen sitkeämmän (”muovattavamman”) metallisen rakenteen, joka vastustaa paremmin halkeilua. 2. Hitaampi jäähtymisnopeus antaa jäännösvedylle aikaa paremmin poistua harmittomasti ilman että, se aiheuttaa halkeilua. 3. Vähentää jäännösjännityksiä hitsissä ja sen viereisillä alueilla, mikä on tärkeää varsinkin jäykissä liitoksissa. 4. Joillain teräslaaduilla niiden

lämpötilaa nostetaan sellaisen lämpötilan yläpuolelle, jossa muutoin saattaisi tuotannossa esiintyä haurasmurtumaa. Lisäksi esilämmityksellä voidaan parantaa tiettyjä mekaanisia ominaisuuksia kuten iskusitkeyttä ja joskus hitsattavat kappaleet pitää esilämmittää, jotta hitsausteho riittäisi perusaineen sulattamiseen. Huomioon otettavia seikkoja, harkittaessa pitääkö esilämmitystä käyttää vai ei Standardin / sääntöjen vaatimukset, materiaalivahvuus, perusmateriaalin analyysi, kappaleen jäykkyys, erityisehdot, ympäristön lämpötila, lisäaineen vetypitoisuus ja aiemmat käytännössä esiintyneet ongelmat. Jos hitsausstandardeja / -sääntöjä pitää noudattaa, ne antavat yleensä minimi esilämmityslämpötilan kyseessä olevalle perusmateriaalille, hitsausprosessille ja ainevahvuudella. Karkeasti ottaen, esilämmitystä tarvitaan, kun tilaaja tai materiaali sitä vaatii. Kylmässä ilmassa kosteus kondensoituu metallipinnoille, jolloin ne on lämmitettävä +50–+100°C, vaikka teräs ei vaatisikaan esilämmitystä.

Retco Oy Welding Products maahantuo suoraan valmistavalta tehtaalta Retco DHCesilämmitysinverttereitä Laitteen teho on 10,5 kW. Laitteeseen voidaan liittää 4 x 2,8 kW vastusta (60 V), monilaiteohjauksella teho 94,5 kW (9 yksikköä). Se tallentaa ja valvoo automaattisesti parametrit sekä pitää asetetun lämpötilan. Erittäin helppo ja nopea asentaa. Tasainen, hallittu esilämmitys, joka soveltuu taso-, putki- ja erilaisille muotopinnoille. Lämmitysvastukset voidaan asemoida kiinni työkappaleeseen magneeteilla (magneetin lämmönkesto 400°C), omalla painollaan tai kiristämällä ne vasten työkappaletta teräsvanteella. Vastuksia on mahdollista räätälintyönä muotoilla halutun mallisiksi ja niitä löytyy myös taipuisina ”helminauhoina” ruostumattomalla sukalla verhoiltuina tai ilman. Putkien lämmitykseen on saatavilla nopeakiinnitteisiä ja käteviä muhviratkaisuja. Lämmitysvastuksista lämpö siirtyy 80 % säteilylämpönä ja vain 20 % lämmönsiirtona päinvastoin kuin useimmiten on ajateltu. Siksi vastuksen ei aina tarvitse olla tiukasti kiinni työkappaleessa, mikä on kuitenkin yleensä paras vaihtoehto.

Työkappaleen mukaan räätälintyönä tehdyt lämmitysvastukset. Esilämmityslämpötila +200°C.

Kylmässä ympäristössä vesi kondensoituu työkappaleen pinnalle.

60 1–2 | 2015

www.eurometalli.com


Laitteen ohjelmointi on helppoa: – syötä haluttu esilämmitys­ lämpötila – syötä tavoiteltu lämmön nousunopeus – syötä haluttu esilämmitys­ lämpötilan pitoaika Laite mittaa aloituslämpötilan ja näyttää sen C-asteina laitteen etupaneelin näytöllä, säätää laitteen syöttämää tehoa vastuksille lämpötilaeron mukaan, nostaa lämmön halutulle tasolle, pitää halutun esilämmityslämpötilan ilman valvontaa. Kaikki edellä mainittu tapahtuu automaattisesti eikä siten vaadi työntekijän tekemää seurantaa / valvontaa prosessin aikana. Päinvastoin kuin avotulella eli mm. kaasulla lämmitettäessä. Vastuslämmityksen etuja verrattuna kaasulla lämmitykseen • Ohjelmoitava esilämmityslämpötila saavutetaan automaattisesti ilman operaattorin jatkuvaa läsnäoloa. • Hallittu esilämmityslämpötila minimaalisin poikkeamin asetetuista arvoista. • Työkappaleen pintalämpötilaa ei paikoittain ylitetä eikä pinta hiillety, kuten kaasulla lämmitettäessä. • Pienempi energiankulutus. Eristetty lämmitysmatto, lämpö ei karkaa lämmitetyn alueen ulkopuolelle.

Windowsin näytönkaappaus Retco DHC-invertterin tallentamista esilämmitysparametreistä. Sininen viiva on teoreettinen asetettu lämmityskäyrä ja punainen on todellinen mitattu lämmityskäyrä. Laite tallentaa näytteen oletusasetuksena 5 sekunnin välein. Laitteeseen on mahdollista kytkeä myös erillinen piirturi tarvittaessa, liitäntä vakiona.

• Turvallisempi käyttää, koska operaattorit ja hitsaajat eivät altistu avotulelle, joten se vähentää tapaturmavaaroja, tulipalo- ja räjähdysalttiutta jne. • Ei tarvetta lämpöliidulle tai -mittareille. • Parametrien (lämpötila, aika jne.) tallennus mahdollistaa tulostamisen PC:n avulla ja tiedon liittämisen tuotannon dokumentoinnin yhteyteen.

INFO Retco Oy Welding Products puh. 02 634 1900 retco@retco.fi www.retco.fi

Perinteinen vastuselementti.

Retco DHC invertteri.

Invertterin tekniset tiedot

RETCO DHC INVERTTERI

Kuorma Lämmitysvastuselementti

24–60V ( 30/42/60 V)

Ulosanto jännite/virta

0–60 V/180 A, jatkuvasäätöinen, CV/CC

Sulakekoko

25 A (32 A)

Toiminta-alue

–25°C – 1250°C

Monilaiteohjaus

Kyllä, master-/slave-tyyppisesti, maksimi 9 yksikköä

Käyttölämpötila

–25°C – 40°C

Mitat ja paino

170 x 370 x 405 mm, vain 17 kg

1–2 | 2015 61


Kunnossapidon ennakointi on tehokkaan teollisuuden edellytys

KunnossapitoForum on käynyt läpi muutoksia, kuten toimialakin. Kuva Teolliset Palvelut -tapahtumasta 2013, jonka jalanjäljissä KunnossapitoForum jatkaa.

Tehokkuus, tieto ja turvallisuus ovat suomalaisen teollisuuden kulmakivet ja siksi myös Kunnossapitoforumin pääteemat. Maaliskuun 25.–26. päivinä Tampereella pidettävä kunnossapitoalan messutapahtuma ja asiantuntijakongressi kokoavat yhteen Suomen teollisuuden kunnossapidon ammattilaiset sekä esittelevät alan uusimman tiedon ja tuotetarjonnan.

Tehokkuus on välttämätöntä, jotta Suomen teollisuus voi pärjätä muuttuvassa ympäristössä. Tiedon käsittely ja hyödyntämi-

62 1–2 | 2015

nen ovat mahdollisuuksia uudenlaisen kilpailukyvyn löytämiselle. Turvallisuudesta taas ei yksikään yritys voi tinkiä. Verkostoituminen näiden teemojen ympärillä on todettu hyödylliseksi niin tehtaiden johtoportaalle, asiantuntijoille kuin työntekijätasolle”, kertoo Expomarkin kehityspäällikkö Juha Nyholm KunnossapitoForumista. Tapahtuma pidetään nyt 16. kertaa. Se on kunnossapitoalan merkittävin vuosittainen kotimainen tapahtuma. Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n kongressi alan messujen yhteydessä vie keskustelun pintaa syvemmälle alan huippuosaajien ja -yritysten puheenvuoroilla. Kongres-

sipuhujina ovat muun muassa Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikallio, Stora Enso tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila, Neste Oilin kunnossapitopäällikkö Vesa Moilanen ja Outotecin kunnossapitojohtaja Jari Ala-Nikkola. Luentoja ja tietoiskuja kuullaan myös messuohjelmassa. 3D-tulostus luo uudenlaista palveluiden markkinaa 3D-tulostus on kunnossapitoalan tulevaisuuden teknologia, joka ylittää perinteisen valmistusteknologian rajat ja tuo uudenlaista kilpailukykyä teollisuuteen. Kunnossapitoforumin 3D-tulostuksen ratkaisuklinikka antaa aiheesta parhaan mahdollisen tiedon. Paikalla on laitetoimittajien ja palveluntarjoajien lisäksi tutkimus- ja kehittäjien edustajia. “Jos vastauksia kysymyksiin ei löydy 3D-tulostuksen ratkaisuklinikalta, niin niitä ei todennäköisesti ole vielä olemassa”, toteaa Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA ry:n puheenjohtaja ja Aalto Yliopiston tutkimuspäällikkö Jukka Tuomi. Hän on tutkinut 3D-tulostusta 1980-luvulta lähtien. Tuomi arvioi 3D-tulostuksen olevan tulevaisuudessa olennainen osa muun muassa laitteiden varaosahuoltoa ja uudistamista. Teknologia tulee mahdollistamaan arvokkaiden varaosavarastojen pienentämisen sekä nopean ja paikallisen varaosavalmistuksen. “Nyt on kehittymässä kokonaan uudenlainen markkina. 3D-tulostuksen teknologioihin erikoistuneista palveluyrityksistä tulee teollisuusyritysten kumppaneita”, Tuomi arvioi. 3D-ratkaisuklinikalla Aalto Yliopisto tulee käytännössä toteuttamaan muun muassa robottitarraimen täydellisen kopion, joka voitaisiin tulostuksen jälkeen ottaa käyttöön automatisoidussa tuotannossa. Robotttitarrain 3D-skannataan, 3D-mallinnetaan ja tulos-

tetaan molempina messupäivinä yleisön edessä. Laitteiden elinkaari haltuun oikeaa tietoa hyödyntäen “Ennakoinnin kehittyminen on korostanut kunnossapidon merkitystä teollisuuden tuloksessa. Isossa yrityksessä käyttöseisokki voi tarkoittaa kymmenien, joskus jopa sadan miljoonan euron kuluja”, toteaa Promaint ry:n kongressissa kunnossapitojärjestelmien kehittymisestä puhuva asiantuntijayritys Ramsen konsultti Petri Kata. Teollisuuden kunnossapito on ottanut edistysaskeleita seurannassa, ennakoinnissa ja ongelmakohtiin reagoimisen nopeudessa. Se on tuonut tehokkuutta, vähentänyt huoltoseisokkeja ja parantanut investointien suunnitelmallisuutta. “Tietojärjestelmien olisi pitänyt vaikuttaa teollisuuden tehokkuuteen enemmän kuin ne ovat vaikuttaneet. Järjestelmiä hankitaan suurin odotuksin, mutta jalkauttaminen käytäntöön jää usein puolitiehen. Järjestelmän oikea käyttö parantaa laitteiden käyttövarmuutta ja lisää tuotannon kustannustehokkuutta”, Kata sanoo. Konecranesin tuotekehitysjohtaja Tuomo Härkönen kertoo kongressissa teollisen internetin vaatimuksista ja mahdollisuuksista. Toisella puolen maailmaa havaittu ongelmatilanne Konecranesin teollista internetiä hyödyntävässä laitteessa voidaan parhaassa tapauksessa ratkaista vartissa, kun se muutoin vaatisi asiantuntijan matkustamisen paikan päälle ja mahdollisesti viikkojen tauon koneen käyttöön. “Olemme Konecranesissa seitsemän vuoden ajan kehittäneet sinnikkäästi asiakkaalle arvoa tuottavia etäpalveluita ja muokanneet tuotteitamme teollisen internetin suuntaan. Se edellyttää uudenlaista infraa ja huolellista analytiikwww.eurometalli.com


 

Uudet 3xD poravarret • Suurempi jäykkyys porattaessa lyhyitä reikiä • Mahdollistaa suuremmat leikkuunopeudet ja syötöt • Täydentää alueen nyt kattamaan 3xD, 5xD, 8xD ja 10xD Poraus umpimateriaaliin • Alkureikäporausta ei tarvita Vaihdettavat porapäät • Vain 3 erikokoista kovametallivaihtopalaa koko sarjalle • Valinnanmahdollisuus käyttää

 

alkuperäisiä T-A, GEN2 T-A tai GEN3SYS XT -vaihtokärkiä Minimoi varastoa

Oy Maanterä Ab Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa maantera@maantera.fi www.maantera.fi

kaa. Jos laitteesta on oikea data käytössä sataprosenttisesti, sen elinkaari pystytään optimoimaan lähes täydellisesti”, Härkönen kertoo. Messu- ja kongressiohjelma sekä muun muassa asiantuntijablogi löytyvät Kunnossapitoforumin verkkosivuilta. Median edustajat ovat tervetulleet tapahtumaan. Markkinointipäälilkkö Taina Hiekkataipale auttaa median edustajia tavoittamaan tapahtuman kunnossapitoalan asiantuntijat. n

Machinery esittää: Brother speedio -sarjan uudet koneistuskeskukset

INFO Lisätietoja: KunnosapitoForum 2015

koneistuskeskusten uusi standardi - brother speedio nyt saatavilla. c-sarjan ohjauskeskus, entistä nopeampi kiihtyvyys ja pienempi viiveaika. saatavana useita lisävarusteita.

Expomark Oy Juha Nyholm kehityspäällikkö puh. 050 585 4727 juha.nyholm@expomark.fi Median palvelut

r450X1

Expomark Oy Taina Hiekkataipale markkinointipäällikkö puh. 040 550 5950 taina.hiekkataipale@expomark.fi

paletin vaihto sekuntia

2,9

kysy machineryn edullista rahoitustarjousta. pyydä tarjous jo tänään!

ASIANTUNTIJAT Aalto yliopisto Jukka Tuomi tutkimuspäällikkö puheenjohtaja FIRPA ry puh. 0500 713 420 jukka.tuomi@aalto.fi

s300 s500 s700

s1000

Ramse Consulting Oy Petri Kata konsultti puh. 0400 633 632 petri.kata@ramse.fi

3D-tulostettu kappale.

Konecranes Oyj Tuomo Härkönen tuotekehitysjohtaja

ota yhteyttä MyyntiiMMe

020 163 0457

konepajateollisuus@machinery.fi | www.machinery.fi

1–2 | 2015 63 Eurometalli_1-4_012015.indd 1

27.1.2015 0.04


Baykal eliminoi Tume-Agrin tuotannon pullonkaulan Tuotantopäällikkö Erkki Kainulainen ja Baykalin pääkäyttäjät Hannu Weck sekä Pertti Aitto-oja ovat tyytyväisiä uuteen koneeseen. ­Baykalin myötä tuottavuus ja työergonomia ovat parantuneet.

Tume-Agri Oy muokkaa vuositasolla 1,5 miljoonasta kilosta rautaa noin 600 maatalouskonetta. Yksi tuotannon ydinprosesseista on särmäys, johon pullonkaulojen eliminoimiseksi hankittiin Baykal APHS 41440 CNC -särmäyskone.

T

ume-Agrin juuret ulottuvat vuoteen 1948, jolloin sokeritehtaan rakentamisen yhteydessä rakennettiin Turenkiin myös konepaja. Vaikka tehtaassa on vuosien saatossa valmistettu metallista tuotteita monelle eri teollisuuden haaralle, on pääpaino valmistuksessa ollut alusta alkaen maatalouskoneissa. 1960-luvun alussa otettiin käyttöön tuotenimi Tume (Turengin metalli), josta on vuo-

sien saatossa muodostunut yksi tunnetuimmista merkeistä suomalaisten maatalouskoneiden keskuudessa. Tume-Agri Oy vaihtoi omistajaa vuonna 2006, jolloin toimiva johto osti yrityksen. Nykyään yhtiön omistajina ovat Eero Tommila, Patrik Jungarå ja Heikki Sola. Vahva viime vuosi Vastavirtaan yleisen talouden kulkua, Tume-Agri ylsi viime vuonna historiansa parhaaseen liikevaihtoon 13 M€. Tälle vuodelle Turengissa ei ole budjetoitu ihan vastaavia lukuja. – Tuotteemme menevät maatalouteen ja EU:n tempoileva maatalouspolitiikka asettaa haasteita maata-

Särmäys on yksi Tume-Agrin ydintoiminnoista. Pullonkaulan eliminoimiseksi hankitulla Baykal APHS 41440 CNC-särmäyskoneella taivutetaan keskimäärin noin 1,5-vuorossa.

64 1–2 | 2015

lousyrittäjille. Myös alhainen viljan tuottajahinta maailmalla asettaa omat haasteensa. Kolmannen haasteen muodostaa Venäjän epävakaa tilanne, jolla on moninaiset negatiiviset vaikutukset. Erikoisia aikoja eletään ja tämä asettaa erityisen vaikeaksi lähitulevaisuuden arvioimisen. Näiden haasteiden takia emme ainakaan budjettivaiheessa ennusta tälle vuodelle viime vuoden kaltaisia ennätyslukemia, mutta lähelle sitä tasoa tähdätään, pohtii Tume-Agri Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Sola. Vienti vahvassa osassa Tume-Agrin tuotteet myydään täysin jälleenmyyjäverkoston kautta. Suomessa Tume-Agrin tuotteet myy Kesko. Tume onkin Keskon maatalouskonekaupan pitkäaikaisin toimittaja. Viime vuonna 71 % Tume-Agrin liikevaihdosta muodostui viennistä. – Aloitimme vientiponnistelut jo 1970-luvun alussa ja tänä päivänä meillä on vahva kansainvälinen jälleenmyyjäverkosto. Aktiivisia vientimaita on 14, joista tällä hetkellä merkittävimmät ovat Norja, Japani, Ruotsi, Baltian maat ja myös Unkari on nousemassa tärkeäksi vientimaaksi. Osaaminen omissa käsissä – Toimintamallimme poikkeaa monesta muusta valmistajasta siinä, että suurin osa valmistuksesta tapahtuu oman 55 henkilömme voimin. Tätä prosessia tukee 15 toimihenkilön panos. Meillä on siis 70 työntekijää, joiden ammattiosaaminen on korkealla tasolla. Osaava monipuolinen henkilöstö varmistaa, että pystymme valmistamaan kaikki ydinasiat omassa tuotannossa. Ainoastaan koneistus ja laserleikkaus on ulkoistettu. Tämä siksi, että näiden työvaiheiden kalliiden koneiden hankinta ei olisi järkevää niiden käyttöasteeseen nähden, sanoo Sola. – Kun valmistus on täällä meillä omissa käsissä, voimme olla varmoja aikataulussa pysymisestä sekä korkeasta laadusta. Maatalouskonewww.eurometalli.com


valmistus on kuitenkin erittäin syklistä, jossa suurimmat kiireet ajoittuvat kevääseen. Kellomme on viritetty tähän aikaan ja erittäin joustavan henkilökunnan ansiosta tämä kello myös pysyy ajassa. Paikallinen sopiminen onkin meille arkipäivää. Palvelukonseptiin panostetaan – Tume- ja Hankmo-tuotemerkkimme ovat tunnettuja korkeasta laadustaan. Tämä on tärkeimpiä kilpailuvalttejamme. Korkealaatuisen tuotteen elinkaari on pitkä ja jälleenmyyntiarvo hyvä. Toinen tärkeä asia on palvelukonseptimme, joka takaa asiakkaille täydellisen huolto-, korjausja varaosapalvelun. Palvelukonseptiin panostetaan myös jatkossa voimakkaasti. Sen osuus liikevaihdostamme on tällä hetkellä noin 15 % luokkaa, kertoo Sola. Investoinneilla tehoa tuotantoon Tume-tuotteet vaativat paljon käsin tehtävää asennustyötä, mutta koneilla tehtäviin töihin on panostettu ja panostetaan jatkossakin. – Osaava henkilökunta, pitkäaikaiset maahantuontiverkostot ja jatkuva tuotekehitys ovat toimintamme tukipilareita. Tämä ei kuitenkaan pelkästään riitä. Myös koneiden on edustettava viimeisintä tekniikkaa. Muuta-

man vuoden sisällä on hankittu kaksi hitsausrobottia, joiden merkitys on ollut merkittävä valmistusaikojen nipistämiseksi. Tulemme lähivuosina myös uudistamaan pulverimaalaamomme täydellisesti. Hintakilpailu markkinoilla on kovaa ja tuotannosta on otettava kaikki löysät pois, valaisee Sola investointien taustoja. Räätälöity Baykal varmistaa tuotannon Tume-Agrin viimeisin investointi on Baykal APHS 41440 CNC-särmäyskone. Koneeseen räätälöitiin erikoissuuri kita ja CNC-etukannatintuki. – Erikoissuuri kita varmistaa, että kaikki tuotevariaatiomme voidaan valmistaa uudella koneella. CNC-etukannatintuella haettiin työntekijöille parempaa työergonomiaa. CNC-etukannatintuen ansiosta suuren osan särmäyksistä pystyy tekemään yksi työntekijä aiemman kahden sijaan. Tämä luonnollisesti säästää kustannuksia, kertoo tuotantopäällikkö Erkki Kainulainen. – Haimme Baykal-investoinnilla tuotantoon nopeutta ja ennen kaikkea luotettavuutta. Särmäys on valmistusprosessimme keskeisiä toimintoja eikä se saa muodostua pullonkaulaksi. Vanhassa 1980-luvun särmäyskoneessamme alkoi olla liikaa rikkoutumisesta johtuvia katkoksia ja tämä

Kylvölannoitin Jyrä Kombi 3000 kokoonpanolinjalla. Vuositasolla Tume-Agri valmistaa noin 600 erilaista laitetta, joiden tuomasta liikevaihdosta viime vuonna 71 % muodostui viennistä.

viivästyttää monia työvaiheita, kun alkupään tuotanto takkuaa. Viime syyskuussa hankitun Baykalin myötä nämä ongelmat ovat onneksi historiaa ja tuottavuus on koneen myötä selvästi noussut, jatkaa Kainulainen. Kainulainen kehuu Baykalin CNC-ohjausta. – Ohjelma on ketterä, aivan eri luokkaa kuin vanhassa Jarometissamme. Kestää kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin saamme kaikki hyödyt Baykalista irti. Erilaisia taivutettavia osia on lukematon määrä pääsääntöisesti ainevahvuuksilla 1–12 mm aina 4 000 mm leveyteen. Sarjatuotantoa tehdään paljolti 20 kappaleen erissä, mutta jotkut osat toistuvat vain kerran vuodessa. Mutta kun koko kierto

on käyty läpi ja kaikki tarvittavat ohjelmat on tehty, pystymme mittaamaan tarkasti Baykalin mukanaan tuomat säästöt, arvioi Kainulainen. n

INFO Tume-Agri Oy Heikki Sola hallituksen puheenjohtaja puh. 040 511 1545 Erkki Kainulainen tuotantopäällikkö puh. 020 743 3065 www.tumeagri.fi Lisätietoa Baykal-särmäyskoneesta: Vossi Group Oy, puh. 010 8200 500 www.vossi.fi

Tamtron vahvistaa rivejään – Mikko Mäkinen nimitetty myyntijohtajaksi

Mikko Mäkinen (39) on aloittanut joulukuussa Tamtron Groupissa myyntijohtajana. Mikolla on monipuolista kokemusta teollisuuden parista mm. myynnistä, projektoinnista sekä tuotekehityksestä ja johtamisesta.

Mikko on toiminut muun muassa kaivos- ja louhosautomaation tuotepäällikkönä Metso Automationilla ja kehityspäällikkönä Metso Mineralsilla. Viimeisimmässä työpaikastion Oy:ssaan JTA Connec­ sä Mikko vastasi myynnistä, markkinoinnista, projektoinnista ja liiketoiminnan kehittämisestä. ”On hienoa tulla Tamtronille! Lähden innolla kehittämään Tamtronin myyntiä ja oppimaan uusia asioita. Meillä on täällä mainio joukko ammattitaitoisia ja kokeneita ihmisiä, joilla on hyvä motivaatio saavuttaa yhä parempia tu-

loksia. Firmalla on myös selkeä tavoite ja hyvät suunnitelmat miten edetään. Toiminnan miehelle tämä on mainio lähtökohta”, kertoo Mikko. Mikon vastuualueena on koko Tamtron Groupin myynti. Mikon kokemukset johtoja esimiestehtävistä sekä kansainvälisestä myynnistä yhdistettynä tekniseen kehitystaustaan antavat hyvän näkemyksen Tamtronin myynnin kehittämiseen. ”Kulunut vuosi oli Tamtronissa vauhdikasta aikaa. Uusia tuotteita lanseerattiin ja vauhti tulee entisestään vain kiihtymään. Heti tammikuussa

myyntiin tuli uudella punnitustekniikallaan perinteiset pyöräkuormaajavaa’at haastava Power Smart Weighing, ja ensimmäisen puolen vuoden aikana lanseerataan myös kaivinkonevaaka”, kertoo Tamtron Groupin toimitusjohtaja Tomi Virtanen ja jatkaa, ”Toivon, että Mikon avulla nämä tuotteet saadaan lanseerattua parhaalla mahdollisella tavalla.” Vaikka markkinoiden hiljentymisestä on puhuttu paljon, ei Tamtronilla vauhti lopu, päinvastoin. Hyville tuotteille löytyy aina kysyntää ja kovassa iskussa aiotaan olla tänäkin vuonna. n

1–2 | 2015 65


Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa entistä järeämpään hiontaluokkaan Teollisuuden tiukkoja vaatimuksia vastaavaa pyörö-, reikä-, taso- ja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella toteuttava Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa laajensi merkittävällä koneinvestoinnilla hiontakapasiteettinsa yläpäätä hiontapituuteen 6 000 mm saakka, Ø 850 mm. Contos Oy:n toimittama laadukas Tšekkikone Hol-Monta UB 85/6000 tuo uuden kokoluokan lisäksi varmuutta tuotantoon ja nopeuttaa tarkkuutta vaativia hiontatöitä.

– Kilpailukykymme perustuu pitkän kokemuksemme tuomaan erikoisosaamiseen metallin hionnan saralla sekä koneinvestointien jatkumoon. Vain uusimmalla teknologialla voi menestyä yhä kiristyvässä markkinakentässä. Tämän uusimman investointimme Hol-Monta UB 85/6000 CNC -pyöröhiomakoneen myötä pystymme toteuttamaan kappaleiden hionnat tarkasti ja nopeasti aina 6 000 mm saakka, Ø 850 mm, maksimi kappalepainon ollessa 2 500 kg. ­Koneessa on lisäksi reikähiontamahdollisuus, kertoo myyntijohtaja Sami Marjamaa.

H

iontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy:tä voidaan perustellusti pitää yhtenä metallin hionnan suomalaisena pioneerina. Vuonna 1971 Kangasalla aloittanut yritys on uskollisesti pitäytynyt toiminnassaan vain metallin hiontaa tarjoavana yrityksenä, eikä ole vaikeinakaan aikoina laajentanut tarjontaansa oman erikoisosaamisalueensa ulkopuolelle. – Meillä on poikkeuksellisen pitkä historia hionnan saralla. Esimerkiksi yrityksen toinen perustajista, isäni Tero Marjamaa, aloitti työskentelyn metallin hionnan ympärillä jo 1950-luvulla ja mies on edelleen kokoonpanossamme mukana tekemässä sitä mitä parhaiten osaa: metallin hiontaa.

66 1–2 | 2015

Tämä henkilökuntamme pitkän kokemuksen mukanaan tuoma osaaminen yhdistettynä pitkäjänteiseen koneinvestointien jatkumoon on taannut meille kilpailukykyisen aseman metallihiontatöiden toteuttajana, kertoo myyntijohtaja Sami Marjamaa. Osaajista pidetään kiinni Vuosi 2008 oli suomalaisen teollisuuden kulta-aikaa. Ennätysliikevaihtolukemaansa 1,3 M€ ylsi myös Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa tuona vuonna. Seuraavan parin vuoden yleinen talousromahdus koetteli rajusti myös Lahtinen & Marjamaata. – Vaikka pudotus oli työkannassa oli suuri, väl-

timme lähes kokonaan lomautukset. Taloudellisesti olisi ollut varmasti järkevää lomauttaa pitempiäkin jaksoja, mutta halusimme pitää osaajamme talossa, kertaa Marjamaa. – Nyt kun aika on parempi, tuo päätös on osoittautunut oikeaksi. Vaikeimmat vuodet on ylitetty ja taas on koko 11 hengen tiimillemme mukavasti töitä. Markkinatilanne näyttää juuri tällä hetkellä kokonaisuutena hieman pirteämmältä, mutta kireää kilpailu on edelleen. Ilman todella osaavaa henkilökuntaa ja huippukoneita ei tässä kisassa pärjää. Asiakaspohja laajentunut Monen mutkan kautta Lahtinen & Marjamaa muutti nykyi-

siin omiin toimitiloihinsa Tampereelle vuonna 1989. – Muuton myötä aloimme laajentamaan muutaman asiakkaan rekisteriämme systemaattisesti. Tänä päivänä asiakasrekisterimme muodostuu usean eri toimialan asiakkaista. Rekisterissämme on noin 300 asiakasta, joista nelisenkymmentä aktiivista, sanoo Marjamaa. Sukupolvenvaihdos kahdessa vaiheessa Lahtinen & Marjamaa on toteuttanut sukupolvenvaihdoksen asteittain. Vuonna 2002 toisen polven edustajat Jukka Lahtinen ja Sami Mar% yrijamaa lunastivat 48  tyksen osakekannasta. Viime vuonna sukupolvenvaihwww.eurometalli.com


Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy Et

dos vietiin loppuun miesjaolten lunastaessa 50/50-­ la koko osakekannan. Järeä Hol-Monta vahvistaa asemaa – Vuoden 2008 jälkeen markkinat ovat muuttuneet. Sarjakoot ovat pääsääntöisesti pienentyneet, eikä varastoon tilata juuri mitään. Lisäksi osa päämiehistä on siirtänyt aiemmin itse tekemänsä hiontatyöt alihankkijoille. Tämä muutos vaatii alihankkijoilta entistä parempaa konekantaa, näkee Marjamaa. – Uuden Hol-Montan hankinta tukee päämääräämme palvella asiakkaita entistä paremmin. Tämän kokoluokan hiomakoneita ei tietääkseni Suomessa muilla alihankkijoilla ole. Tämän noin puolen miljoonan euron kokonaisinvestoinnin arvo onkin jo markkinoilla huomattu, sillä olemme saaneet koneen ansiosta uusia töitä. – Kone avaa paitsi uuden kokoluokan myös nopeuttaa tarkkuutta vaativia hiontatöitä. Lisäksi tuotanto on varmemmalla pohjalla, kun on useampi kone tuotantoa tukemassa. Näin ollen yhden koneen hajoaminen ei ole kriittinen. Faktaa kuitenkin on, että toimitusvarmuus on tänä päivänä itseisarvo eikä myöhästymisiin ole varaa, kertoo Marjamaa. – Meillä on kaksi aiemmin hankittua Hol-Montaa tuotannossa ja ne ovat toimineet todella luotettavasti ja tarkasti. Tällä oli luonnollisesti vaikutusta uutta investointipäätöstä tehtäessä. Lisäksi koneen K51-ohjelma vastaa täydelli-

sesti tarpeitamme palvellen piensarjatuotantoa. Hol-Monta on hinta-laatusuhteeltaan erittäin kilpailukykyinen. Yhtä korkeatasoinen joku toinen keskieurooppalainen konemerkki on huomattavasti kalliimpi. – Myös tuttu mies toimituksen takana helpotti päätöksen tekoa. Olemme ostaneet koneen myyneeltä Vapaavuoren Heikiltä kymmenen konetta. Esimerkiksi ensimmäinen hankkimamme hiomakone oli Heikin myymä, taustoittaa Marjamaa. Koneen hankinta sujui moitteetta. – Tämä uusi 18 tonnia painava Hol-Monta UB 85/6000 CNC-pyöröhiomakone saatiin joustavasti tuotantoon viime joulukuussa Heikki Vapaavuoren nykyisen yrityksen Contos Oy:n toimittamana. Tehtaan kautta koulutuksetkin hoituivat asiallisesti. – Uuden koneen myötä haluamme laajentaa edelleen asiakaskuntaamme ja olemme yrityksenä entistä iskukykyisempi. Vakaa kasvu on myös jatkossa tavoitteenamme ja tontilla on tilaa tarpeen vaatiessa nykyisien 1 000 m2:n toimitilojen laajentamiseen, visioi Marjamaa. n

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

Keyway Oy www.keyway.fi Perkkoonkatu 5 palvelu@keyway.fi 33850 Tampere Puh. 010 420 72 72

Kun vaadit laatua, tehokkuutta ja tarkkuutta

Mebae-cut

Täysin sähköisesti toimivat puoli- ja täysautomaatti suorasahaus vannesahat

INFO Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy myyntijohtaja Sami Marjamaa puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy:llä on hyvät kokemukset Hol-Monta hiomakoneista. Kuvassa yli kymmenen vuotta tuotannossa vakuuttavasti hionut Hol-Monta BUC 63A, L = 4000 mm, Ø 850 mm, max kappalepaino 3 000 kg.

MebaEco-Line DGA

Kahteen suuntaan kääntyvät täysautomaattiset CNC-vannesahat

1 kpl 335 DGA-600 vannesaha Heti varastostamme, Tampere. Kysy tiukkaa alkuvuodentarjoustamme!


TEOLLISUUDEN PALVELUT | KONEET JA LAITTEET t

paremmat koneistustyökalut

va al stua

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään. Työkalun kiinnittimet työstökeskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Hallimestarinkatu 9, 20780 Kaarina Puh. 020 1474 500, info@p-aro.com www.p-aro.com

Tarjous

PROFI •Metallintyöstökoneet 40-A MK 4, •Puuntyöstökoneet porajyrsinkone syötöillä. •Mittalaitteet ja

korjaamolaitteet HBM PROFI 400 koko Suomeen toimitettuna x 1000 DRO edullisimmin maahantuojalta! -metallisorvi.

www.rautajätti.fi Runsaasti varusteltu. 045-6554545 www.rautajätti.fi 045 655 4545

• Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille

Ensiluokkaisia pintakäsittely- ja prosessiratkaisuja teollisuuden valmistukseen. Henkel Norden Oy, puh. 0201 22 311 / henkel.fi

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo

• Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB) • huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.isoahonsorvaamo.fi

ari.laukkanen@avertas.fi, p. 0400 937 789

www.avertas.fi

Kun laatu ratkaisee – vakio-osat ja kiinnitinratkaisut saat nopeasti Tanrecolta.

Automaation ja modernisoinnin parhaat työkalut

AD S - Group

www.halder.com

Tanreco Oy, Konepajankatu 11 FIN-11710 Riihimäki Puh. +358 (0)19 77 485 Fax +358 (0)19 537 1224 myynti@tanreco.fi, www.tanreco.fi

w w w.eur omet a lli.com 68 1–2 | 2015

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

www.reicap.fi reicap@reicap.fi

Minuteman E Ride 26 S suuralayhdistelmäkone Vakiona käsi-imuvarusteet. Pesu ja lakaisu yhdellä ajokerralla (työleveys 66 cm) .

Automation Design & Service Ankkatie 9, 85100 KALAJOKI Tel. +358 (0)8 462 333 Fax +358 (0)8 463 180 GSM +358 (0)40 5465 077 Email: ads.group@co.inet.fi Internet:http://www.ads-group.net

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

Vuokraa 48 kk alk. 339 e/kk

alv. 0%

REICAP OY

Jyrki 0400-410 842 Jarkko 040-723 1916


TEOLLISUUDEN PALVELUT | KONEET JA LAITTEET Teollisuuden lastuavat työkalut Seco Tools Oy Puh. (09) 2511 7200

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy metallintyöstökoneet jo 30 vuoden kokemuksella.

Yk s i n k e r t a i s e s t i p a re m p i

UUDET JA KÄYTETYT

Metalliteollisuuden työkalut: lastuavat työkalut, mittavälineet, kiinnittimet, hiomatarvikkeet Pienkoneet ja muut konepajojen työkalut

Levytyökeskukset • Robotit Särmäyspuristimet • Työkalut • Taivutuskoneet • Levynleikkaus • •

HUOLLOT JA VARAOSAT KONEIDEN SIIRROT

www.fms-service.fi

Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, Fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.il-machinery.com

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

LIKONEISTA AL M T E

ES

H A -T

Y UOTE O

• Karusellisorvaukset, max kappalemitat. Halk. D 3250, kork. H 2400 • Jakoporaukset, max halk. D 3250 • Jakojyrsinnät, max halk. D 3250 • Aarporaukset / kärkisorvaukset ym. ym. ESHA-TUOTE OY Hämeenkyrö puh. 040 861 3806 www.esha-tuote.com

KNUTH Baltic OÜ puh. 040 7074 090 arno@knuth.ee www.knuth.de

18 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta

O

M

Muuntotie 3, 01510 Vantaa Puh. 010 219 2200, fax 010 219 2245 info@teraskonttori.fi, www.teraskonttori.fi

Kari Riihimäki +358 50 4066 404 Mika Marttila +358 50 4066 050 Vesa Kivekäs +358 50 349 0067

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi

METALLINTYÖSTÖKONEIDEN MYYNTI-, ASENNUS-, KOULUTUS-, HUOLTO- JA VARAOSAPALVELUT.

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +358 40 500 5414 / pasi.ketola@nordcity.eu www.nordcity.eu

Puh. (09) 879 2266 • info@rensi.fi

• www.rensi.fi

Yhdessä rakennamme tulevaisuuden.

www.teotek.fi Metalliteollisuuden työstökone­ kauppaan erikoistunut yritys

FredServe

• Sorvaus ja jyrsintä • Hammaspyörien valmistus • Hionta ja muut pintakäsittelyt

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Teotek Oy Muuntotie 3, 01510 Vantaa Vaihde 010 219 2170 info@teotek.fi

Pakettihinnat alkaen 290€

www.fredko.com

w w w.eur omet a lli.com 1–2 | 2015 69


TEOLLISUUDEN PALVELUT | KONEET JA LAITTEET

Yrittäjäntie 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Valuja, valunsuunnittelua, tuotekehitystä, konsultointia ja koulutusta. Mitä muuta? Valimoinstituutti palvelee Lisätietoja: Jouni Lehto 0500 625 792 www.valuatlas.fi www.valimoinstituutti.fi

Pyörösahat ja linjastot Vannesahat ja vanneterät Materiaalin siirtomakasiinit Rullaradat sekä mittavasteet Kiilauranpistokoneet -ja alihankinta Palkki/Levyntyöstö monitoimikoneet Ja paljon muuta!

YTM-Industrial

NC-ohjelmoinnin Expertti.

INDUTRADE GROUP

Varustelee konepajasi laadulla

Konepajakemikaalit Kunnossapitokemikaalit Erikoisvoiteluaineet Imeytysaineet Peittausaineet Työturvallisuustuotteet Lue lisää osoitteesta www.ytm.fi/eurometalli/

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

Tutustu tarjontaamme: www.keyway.fi palvelu@keyway.fi p. 010 420 7272

AN-CADSOLUTIONS

Ammattilaisen

SÄHKÖTYÖKALUT

– 3D CAD/CAM – 3D CNC – 3D-skannerit

Puhalluskaapit, puhallusPuhalluskaapit, puhallusmateriaalit, korjaamoprässit, materiaalit, korjaamoprässit, ultraäänipesukoneet ja ultraultraäänipesukoneet ja pesuaineet koko maahan ultra-pesuaineet toimitettuna! koko maahan toimitettuna! 045-6554545

– 3D-tulostimet – 3D-mittausvarret

045 655 4545

www.an-cadsolutions.fi puh. 010 440 6470

www.autola.fi | www.metabo.fi

p. 020 510 2397 | Manttaalitie 9,Vantaa

•Metallintyöstökoneet •Puuntyöstökoneet •Mittalaitteet ja korjaamolaitteet

Lankasahaus Koneistus Suunnittelu www.nisulaoy.fi

koko Suomeen toimitettuna edullisimmin maahantuojalta!

www.rautajätti.fi 045-6554545

info@iscar.fi www.iscar.fi

www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua • valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

w w w.eur omet a lli.com 70 1–2 | 2015

Eurometalli 3/2015 aineistopäivä 20.2.2015.


LEADWELL T6

UUSI

LEADWELL V32

2014

COSEN C3

2014

COSEN C260NC

2013

Kuvaus: D=450, d=210, liikkeet X=105+20, Z=460, karanopeus 4500 rpm, lastunkuljetin, ohjaus Fanuc 0iTC

Kuvaus: X=800, Y=520, Z=610, pöydän koko 890*500, Kara 10000rpm, työkalupaikkoja 24

Kuvaus: automaattinen vannesaha. Hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, nippusahauslaite

Kuvaus: automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkasupaineen tunnistus

COSEN 320

COSEN MH 500

COSEN A250AH

PINNACLE PK 3

2013

2013

2007

2013

Kuvaus: automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkaisupaineen tunnistus

Kuvaus: 330 x330, kulmaan sahaus, manuaalinen

Vannesaha Kuvaus: Sahaus pyöreä 250 mm, rullarata.

Manuaalijyrsinkone Kuvaus: pöytä 1520*300 40 kartio, 3,7 kW invertterikara, sähköiset syöttömoottorit.

CINCIMATIC

HYUNDAI SPT V30T

CORREA F2U-E

MULTISAM 2000

Jyrsinkone Kuvaus: Heidenhain 145 ohjaus, x=1000, y=500, Z=185+200mm, kara kartio 40

Työstökeskus Kuvaus: X=500, Y=300, Z=300, karamoott. 5,5 kW, 8000 rpm, työkalumakasiini 14 kpl. Ohj. Yasnac J50M

Kuvaus: Pysty/vaakakara, X=950mm, Y=290mm, Z=475mm Kara 40/ 1800 rpm, Heihenhain cnc ohjaus

OKUMA LR15 CNC-SORVI

EEN-400 CNC-SORVI

KITAMURA MH 400

Kuvaus: 4 akselia, 2 kpl 18 paikk. reukkua, pyörivät työkalut. Z-liikkeet; ylä 620 ala 620. X-liikkeet; ylä 125+70 ala 80+45. Ohj.: OSP 5000L-G

Kuvaus: maksimisorvaus 400, Z=1250, kara 40-2800 rpm

TAKAMAZ EX-15 SORVI

1999

1987

1997

2003

Tangonsyöttöautomaatti Kuvaus: Sähköinen tangonsyöttöautomaatti

SMART QUICK TURN-25 2001

Kuvaus: 2-palettinen koko 400*400, NC- pöytä, x=610mm, y=510mm, z=510mm, kara 40, nopeus 10000 rpm/11/15kW, ohjaus Fanuc 15M, työkalumakasiini 100 paikkaa

Sorvi. Kuvaus: D=325mm, d=260mm, max sorv.pituus 210 mm, karamoottori 7,5 kW, 50-3000 rpm, 12-paik. TK,+tangonsyöttölaite, kappaleenpoimija, kappale- ja lastunkuljetin

TMJ PP-502 CNC-SAHA 2006

YUM MV-3A

CME BF-01

Kuvaus: d=260mm, sorv.pit. 320 mm, karaporaus 52mm, kara 4000 rpm, pyörivät työkalut, Fanuc 0-ohjaus, LNS-Hydrobar -tangonsyöttölaite

Kuvaus: CNC-ohjaus terä 5370*41*1,3, moott. 4kW, sahaus suora 450mm, pyöreä ja neliö 500*435, kulmaan sahaus 45 ja 30

Koneistuskeskus Kuvaus: X=650,Y=450,Z=500, Iso 40 kartio, Kara 45-4500rpm, vaihdelaatikko, 7,5 Kw, 12 työkalupaikkaa. Fanuc 11M-ohjaus

STAMA MC 320

COSEN AH 300H SAHA

1989

1990

Koneistuskeskus. Kuvaus: Pystykarainen, X=500mm, Y=300mm, Z= 350mm, kara 6000rpm, kartio 30, työkalupaikk. 12, kaksipalettinen, ohjaus Fanuc 0M, lastunkuljetin

1998

Työstökeskus Kuvaus: pöytä 1400 x 600 liikkeet 1200 x 600 x 600, 11 kW

1990

Kuvaus: automaattisaha, 2 m rullarata, sahaus 300mm, lastunkuljetin

1996

Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 | fax (019) 766 981 myynti@adene.fi | www.adene.fi


Palautus os. OTS PL 8888 33801 Tre

NYT JA TULEVAISUUDESSA

ECOCOOL

JA

ECOCUT

–METALLINTYÖSTÖNESTEET Lue artikkeli työstönesteiden uudistuksista s. 48 – 49.

FUCHS OIL FINLAND OY Puh 020-7459 660 fuchs@fuchs-oil.fi www.fuchs-oil.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.