Page 1

ΧΡΗΜΑ WEEK

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τ.463 / ΤΡΙΤΗ 30.04.2013

4

ΟΤΕ ΠΟΥΛΑEI ΤΗΝ GLOBUL ΣΤΗΝ TELENOR

10

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ EUROBANK, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ

12

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΟΠΑΠ

Χ.Α.: ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΙ; Με μοχλό την εντυπωσιακή άνοδο των τραπεζών (+46,48%), η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με κέρδη 3,81%. Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί πως οι περισσότερες θα καλύψουν το 10% των κεφαλαίων.

Ο

ι δύο από τις τρεις συστημικές τράπεζες φαίνεται ότι επιτυγχάνουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες σε ποσοστό 10%. Για την Alpha Bank και την Πειραιώς έχει «κλειδώσει» ο στόχος. Από την πλευρά της, η διοίκηση της Εθνικής έχει σημειώσει πρόοδο και, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η άνοδος του τραπεζικού κλάδου αποδίδεται και στην προσπάθεια των ίδιων των τραπεζών να βελτιώσουν την τιμή των μετοχών τους και να διαμορφώσουν καλύτερους μέσους όρους των 50 ημερών, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Είναι σαφές ότι η ωραιοποίηση των τιμών στις τράπεζες, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης, δεν αρκεί για να δώσει συνέχεια στο υπάρχον ανοδικό momentum. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον «πανικό» που επικράτησε πρόσφατα και έστειλε τον Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό των 799 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας του «πανικού», 8 Απριλίου)! Έκτοτε, η αγορά έχει βρει ισορροπίες και «πατήματα», βρίσκεται ήδη 150 μονάδες υψηλότερα, οι τράπεζες είναι σε γόνιμη περίοδο ζυμώσεων, ενώ υπάρχει - έστω και με το «στανιό» κινητικότητα στον χώρο των αποκρατικοποιήσεων.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, για να υπάρξει δυναμική και ανθεκτική κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, χρειάζονται ασφαλώς καταλύτες και «φρέσκα» κεφάλαια... >Η  ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική τροχιά, αλλά προσέγγισε την περιοχή αντίστασης των 975 μονάδων και, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας, οι προβληματισμοί στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στο: α) αν υπάρχει η απαραίτητη δυναμική ώστε να επιταχυνθεί άμεσα η ισχύουσα ανοδική τάση προς τα υψηλά έτους και β) αν θα υπάρξει πτωτική διορθωτική κίνηση, τι μεγέθους θα είναι και σε ποια περίπτωση θα υπάρξουν ανησυχητικές ενδείξεις για αντιστροφή της τάσης. Η πλησιέστερη στήριξη-«κλειδί» εντοπίζεται στις 952 μονάδες και μια ενδεχόμενη προσέγγισή της με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μπορεί να θεωρηθεί ως φυσιολογική διορθωτική κίνηση. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη διάσπασή της (ιδιαίτερα αν συνοδευθεί από αυξημένες συναλλαγές) θα ακυρώσει το ισχύον ανοδικό σήμα και το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στην πιθανή προσέγγιση των επόμενων στηρίξεων στις 929 και 903 μονάδες (κομβική). Σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 975 μονάδων (σε τιμές κλεισίματος), οι επόμενες αξιόλογες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.019 και 1.052 μονάδες (υψηλό έτους). ΧW


ΧΡΗΜΑ

2

τ.463/ ΤΡΙΤΗ 30.04.2013

WEEK

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ... ΠΤΩΣΗ 50%

Τρία χρόνια μετά την εξαγγελία για την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, το χρηματιστήριο καταγράφει πτώση 50% και ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει πτώση πάνω από 90%.

Τ

ρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, που ήταν ο βασικός στόχος, και σχεδιάζεται και νέο «κούρεμα». Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την εξουσία στις 4 Οκτωβρίου του 2009 και υποχρεώνεται να αναθεωρήσει ξαφνικά τους αριθμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος που υποεκτίμησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Το έλλειμμα αναθεωρείται από το 3,7% στο 12,7%, ύστερα στο 13,6% τον Μάιο του 2010 και στο 15,4% τον Οκτώβριο το 2010. Το σφάλμα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν που δεν προετοίμασε τις αγορές για ένα τέτοιο «σοκ», το οποίο αιφνιδίασε ακόμη και την ίδια, και όχι μόνο δεν έσπευσε να εξαγγείλει μέτρα διόρθωσης των ελλειμμάτων, αλλά εξήγγειλε και φιλολαϊκά μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων! Δηλαδή ενώ «το σπίτι μας καιγόταν», η κυβέρνηση Παπανδρέου «δεν κάλεσε αμέσως τους πυροσβέστες». Όταν έσκασε, σύμφωνα με τον Ματιέ Πιγκάς, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος της τράπεζας Lazard - η οποία βοήθησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - η ελληνική κρίση τον Νοέμβριο του 2009, δεν ήταν τίποτε άλλο από «μια φωτιά σε θαμνώδη περιοχή», εύκολα διαχειρίσιμη. Η ανησυχία δεν αφορούσε παρά σε ένα χρέος 300 δισ. ευρώ, ένα ποσό χαμηλό για την Ευρώπη, και αφορούσε σε ένα κράτος που αντιπροσωπεύει το

2% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Ματιέ Πιγκάς, θα ήταν εύκολο για την Ευρώπη, και κυρίως για τη Γερμανία, να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ισχύ της και να σταματήσει την κρίση, αποφασίζοντας να εγγυηθεί, ό,τι και να συμβεί, το ελληνικό χρέος. Το μήνυμα της Ευρώπης προς τις αγορές θα έπρεπε να είναι ότι «η Ελλάδα είναι η Ευρώπη», ότι δεν θα εγκαταλειπόταν και ότι θα εγγυόταν το χρέος της. Η εμπιστοσύνη θα επανερχόταν μηχανικά, η αγορά θα αναπροσαρμοζόταν, τα ελληνικά επιτόκια θα επανέρχονταν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν θα υπήρχε ποτέ «μόλυνση», γιατί η Ευρώπη θα είχε δείξει ότι ήξερε να δρα άμεσα και αποτελεσματικά. Αλλά δεν έδρασε. Για λόγους ηθικούς («Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν»), αλλά και για πολιτικούς (έλλειψη οράματος, έλλειψης αντανακλαστικών των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης). Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης είναι υπεύθυνες για την κρίση, γιατί μάλλον δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν εγκαίρως και γιατί δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε. Η βραδύτητα και η ανικανότητά τους αυτή να αντιδράσουν, είχε ως αποτέλεσμα η «φωτιά σε θαμνώδη περιοχή» να μετατραπεί σε «γιγάντια πυρκαγιά που έκαιγε μεγάλο δάσος» και ήταν αδύνατο να σταματήσει.

ΧW


Ασφαλιστείτε φθηνά και εύκολα!

Έχετε ασφαλίσει το όχηµα σας;

°óæÀìéóè

áùôïëéîÜôïù από

€134 /6µηνο για Αθήνα, από €100 /6µηνο για επαρχία ¦òïóæÛòåé

• Τα 10 φθηνότερα ασφαλιστικά πακέτα της αγοράς! • Γρήγορη και εύκολη επιλογή του προγράµµατος που σας ταιριάζει! • Παροχή οχήµατος αντικατάστασης σε περίπτωση ατυχήµατος! • Απευθείας εξόφληση της ζηµίας sτην ασφαλιστική χωρίς τη δική σας επιβάρυνση! • 25 συνεργαζόµενες ασφαλιστικές εταιρίες! • Online πληρωµή!

211 800 3113


ΧΡΗΜΑ

τ.463/ ΤΡΙΤΗ 30.04.2013

WEEK

4

ΟΤΕ

ΠΟΥΛΑEI ΤΗΝ Globul ΑΝΤΙ 717 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ Telenor Ο ΟΤΕ ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul), και της Germanos Telecom Bulgaria, στην Telenor, το Νορβηγικό Όμιλο Τηλεπικοινωνιών. ✒ από τον

Γιώργο Καλούμενο

Ο κ Τσαμάζ, πρόσθεσε: «Η κεφαλαιακή ενίσχυση μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς και νέων προϊόντων και υπηρεσιών στις κύριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, με στόχο την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας.

Τ

ο τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 717 εκατ. ευρώ (επιχειρησιακή αξία ) και θα προσαρμοσθεί ανάλογα με τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας και τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης κατά την ημέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Το τίμημα αυτό ισούται με 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων για το 2013. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Η πώληση της Globul στη Βουλγαρία αποτελεί την ολοκλήρωση μιας στοχευμένης και μακράς προσπάθειας, που μας επέτρεψε να επιτύχουμε ένα εξαιρετικά ελκυστικό τίμημα μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η συμφωνηθείσα αξία πώλησης βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος όλων των μετόχων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. Εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του Ομίλου ΟΤΕ και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Από τις αρχές του 2011 και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας κατά 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από 50%». Ο κ Τσαμάζ, πρόσθεσε: «Η κεφαλαιακή ενίσχυση μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς και νέων προϊόντων και υπηρεσιών στις κύριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, με στόχο την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας. Ευχαριστώ τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Globul για τη μέχρι σήμερα εξαιρετική πορεία της εταιρείας και την καλή συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ. Η εξαγορά από έναν οργανισμό με τις δυνατότητες της Telenor, και την ευρεία παρουσία στην περιοχή και άλλες μεγάλες αγορές, εξασφαλίζει στην Globul τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον».

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Citigroup. > Σχετικά με τη Globul Η GLOBUL ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Ιούλιο του 2001. Με 4,5 εκατομμύρια πελάτες στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, η GLOBUL κατέχει τη δεύτερη θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, όπου σήμερα δραστηριοποιούνται 3 πάροχοι. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας,mobile Internet και σταθερής τηλεφωνίας για όλες τις κατηγορίες πελατών. Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της GLOBUL προσφέρει σχεδόν 100% πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ το δίκτυο 3ης γενιάς της εταιρείας καλύπτει πάνω από 94% του πληθυσμού στη χώρα. Το 2012, τα έσοδα της GLOBUL ανήλθαν σε 377,6 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία EBITDA έφτασε τα 135,4 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 35,9%. > Σχετικά με την Telenor Ο Όμιλος Telenor είναι διεθνής πάροχος υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, δεδομένων και media. Στην κινητή τηλεφωνία, δραστηριοποιείται σε 11 αγορές στη Σκανδιναβική Χερσόνησο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και την Ασία, ενώ διαθέτει μερίδιο 42,95% με δικαίωμα ψήφου (οικ. μερίδιο 33%) στην VimpelCom Ltd., η οποία δραστηριοποιείται σε 18 αγορές. Με έδρα τη Νορβηγία, ο Όμιλος Telenor είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, με 148 εκατομμύρια πελάτες (Q1 13), κύκλο εργασιών 102 δισ. NOK (2012) και 30.000 εργαζόμενους περίπου. Για περισσότερες πληροφορίες: www.telenor.com ΧW


ΧΡΗΜΑ

τ.463/ ΤΡΙΤΗ 30.04.2013

WEEK

6

F.G. EUROPE

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΝΟΔΙΚΑ

Αύξηση πωλήσεων και κερδών πραγματοποίησε το 2012 ο όμιλος FG Europe καθώς διατήρησε τις εξαγωγές της σε υψηλά επίπεδα ενώ αύξησε τα έσοδα της και στον κλάδο ενέργειας. ✒ από τον

Γιώργο Καλούμενο

Σ

το πλαίσιο παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, πραγματοποιήθηκε, παρουσίαση του Ομίλου F.G. EUROPE από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Ιωάννη Παντούση, τον Γενικό Διευθυντή κ. Ανδρέα Δεμέναγα και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Ευάγγελο Λιανόπουλο. Στην παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά, στην θετική πορεία του Ομίλου το 2012, στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, στη διατήρηση των εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα, στην ικανοποιητική κερδοφορία, στην αύξηση των εσόδων στον τομέα της ενέργειας και στη νέα σημαντική συμφωνία συνεργασίας της εισηγμένης, με τη Midea Group. Συμπερασματικά για το 2012, αναφέρθηκε ότι: Τα καθαρά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν το 2012 σε Ευρώ 4,79 εκατ. έναντι Ευρώ 4,17 εκατ. των αντίστοιχων του 2011, αυξημένα κατά 14,86%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων, (EBITDA), σημαντικά αυξημένα κατά 38,65%, ανήλθαν το 2012 σε Ευρώ 14,42 εκατ. έναντι Ευρώ 10,40 εκατ. αυτών του 2011. Ο δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε 12,98% έναντι 10,43% του αντίστοιχου του 2011, αυξημένος κατά 2,55 μονάδες.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν το 2012 σε Ευρώ 29,57 εκατ. έναντι Ευρώ 28,12 εκατ. των αντίστοιχων του 2011, αυξημένα κατά 5,15%. Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν το 2012 σε Ευρώ 111,12 εκατ. έναντι πωλήσεων Ευρώ 99,72 εκατ. του 2011, αυξημένες κατά 11,43%. Τα έσοδα του Ομίλου στον τομέα της ενέργειας το 2012 υπερδιπλασιάσθηκαν σημειώνοντας αύξηση 111,84%, ανερχόμενα συνολικά σε Ευρώ 11,63 εκατ. έναντι Ευρώ 5,49 εκατ. των αντίστοιχων του 2011, λόγω κυρίως της λειτουργίας του νέου Αιολικού Πάρκου της κατά 100% θυγατρικής της R.F ENERGY A.E., ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ Α.Ε., ισχύος 35,4 MW, στην Ερμιόνη Αργολίδος. Οι πωλήσεις των διαρκών καταναλωτικών αγαθών από τη μητρική Εταιρεία ανήλθαν συνολικά το 2012 σε 99,27 εκατ. Ευρώ, έναντι 93,82 εκατ. Ευρώ των αντίστοιχων πωλήσεων του 2011, αυξημένες σε ποσοστό 5,80%. Οι πωλήσεις των κλιματιστικών, αυξημένες κατά 7.07% ανήλθαν το 2012 σε Ευρώ 94,18 εκατ. έναντι Ευρώ 87,96 εκατ. των αντίστοιχων πωλήσεων του 2011, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε Ευρώ 56,84 εκατ. Οι πωλήσεις των λευκών συσκευών ESKIMO με την αναβάθμιση και την προσθήκη νέων προϊόντων στην γκάμα, αυξήθηκαν κατά 48,30% ανερχόμενες σε Ευρώ 1,75 εκατ. έναντι Ευρώ


ΧΡΗΜΑ WEEK

Εντός του 2012 η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου CITY ELECTRIC Α.Ε. έλαβε άδεια παραγωγής για θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 498,15 MW στη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά της Λήμνου στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ Α.Ε. χορηγήθηκαν το 2012, 4 νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιοαέριο, ισχύος 9,328 MW.

τ.463/ ΤΡΙΤΗ 30.04.2013 1,18 εκατ. αυτών της προηγούμενης χρήσης. Οι πωλήσεις των προϊόντων SHARP (Λευκών και Μαύρων συσκευών) ανήλθαν το 2012 σε Ευρώ 3,35 εκατ. έναντι Ευρώ 4,75 εκατ. του 2011, μειωμένες σε ποσοστό 29,47%. > Επίσης αναφέρθηκαν : >Η σημαντική κατά 62,52% αύξηση των πωλήσεων κλιματιστικών στην εσωτερική αγορά λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της στροφής των καταναλωτών σε εναλλακτικές πηγές για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση. >Η διατήρηση των εξαγωγών της Εταιρείας σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 60,35% των πωλήσεων του κλιματισμού και το 57,18% των συνολικών πωλήσεων της Εταιρείας. >Η κάλυψη σχεδόν του συνόλου των πωλήσεων της Μητρικής από τις πωλήσεις των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (99,8%). >Η μείωση το 2012 των γενικών εξόδων κατά 5,27% και η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 35,47%. >Η τήρηση από την Εταιρεία και τον Όμιλο των προβλεπόμενων από τη σύμβαση του Ομολογιακού Δανείου δεικτών. >Η παράταση για δύο έτη, με τη συναίνεση των Ομολογιούχων, βάσει της δυνατότητος που παρήχετο από τη σύμβαση, της διάρκειας του Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε το 2008 η Εταιρεία. >Η συμφωνία συνεργασίας της Εταιρείας με την Midea Group στον κλιματισμό από το Μάιο του 2012 και από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους στον τομέα των Λευκών Συσκευών και στα αναμενόμενα οφέλη από τη συνεργασία αυτή για την Εταιρεία και τον Όμιλο συνολικά. >Οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται για την Εταιρεία από τις πωλήσεις των προϊόντων SHARP μετά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας συνεργασίας με τον οίκο και την επίτευξη νέων ανταγωνιστικών τιμών για τα προϊόντα SHARP σε σχέση με ομοειδή προϊόντα του ανταγωνισμού. > Α  ναφορικά με τις δραστηριότητες του Ομίλου στον τομέα της ενέργειας ότι: >Οι εταιρείες του Ομίλου έχουν λάβει ήδη άδειες παραγωγής ύψους 294 MW στη Νότιο Εύβοια και αναμένονται επίσης άδειες παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στην ίδια περιοχή, συνολικής ισχύος 69MW. >Εντός του 2012 η θυγατρική εταιρεία του Ομί-

8

λου CITY ELECTRIC Α.Ε. έλαβε άδεια παραγωγής για θαλάσσιο Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 498,15 MW στη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά της Λήμνου στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. >Στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ Α.Ε. χορηγήθηκαν το 2012, 4 νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιοαέριο, ισχύος 9,328 MW. > Γ  ια το 2013 οι στόχοι της Διοίκησης του Ομίλου είναι : >Η διατήρηση των εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα και η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού, όπου ήδη διαθέτει ισχυρή παρουσία . >Η διατήρηση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στην εσωτερική αγορά στον τομέα του κλιματισμού. >Η δυναμική παρουσίαση και προώθηση των προϊόντων (κλιματιστικών και λευκών συσκευών) της Midea Group. >Η ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων SHARP και ESKIMO στην εσωτερική αγορά. >Η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας. >Η επίτευξη οικονομιών κλίμακος και σφιχτότερη οργανωτική δομή με την σχεδιαζόμενη απορρόφηση των δύο κατά 100% θυγατρικών της εταιρειών. >Η επιδίωξη συμφωνίας για ένα νέο Ομολογιακό Δάνειο εντός του έτους. >Η διερεύνηση δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας στο εξωτερικό με σκοπό την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και του Ομίλου. >Η ωρίμανση της αδειοδοτικής διαδικασίας στο μεγάλο έργο της Εύβοιας. Επικείμενη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου από τράπεζες, όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. >Η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων στον τομέα της ενέργειας, λόγω της αναμενόμενης είσπραξης από το δημόσιο, επιχορήγησης (ύψους 15,5 εκατ. € περίπου). Τέλος σχετικά με την πορεία της Εταιρείας το 2013, έγινε αναφορά στα στοιχεία του α΄ τριμήνου, βάσει των οποίων προκύπτει αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 κατά 17% και αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 17% περίπου. Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις του α΄ τριμήνου δεν είναι ενδεικτικές των εν συνεχεία πωλήσεων, η Διοίκηση της Εταιρείας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη συνέχεια. ΧW


ΧΡΗΜΑ

10

τ.463/ ΤΡΙΤΗ 30.04.2013

WEEK

ΕΠΙΧΕΙΡΗMATIKA NEA >

EUROBANK <

Μαζί με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το ΤΧΣ, το διοικητικό συμβούλιο της EFG Eurobank ανακοίνωσε ότι προχωρεί το ταχύτερο δυνατόν στην κατάρτιση σχεδίου με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση με την Εθνική. Στην ουσία η διοίκηση της τράπεζας υπαινίχθηκε ότι υπάρχει σχέδιο Β. Η πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 30 Απριλίου και θα μετατραπούν τα 5,83 δισ. ευρώ σε μετοχές από το ΤΧΣ. Με τη διαδικασία αυτή το ΤΧΣ καθίσταται ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό γύρω στο 90%. Αυτομάτως η Εθνική Τράπεζα, ως μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 84%, υποχωρεί στο 4% λόγω του dilution από τη μη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. H Eurobank, πλέον, βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΧΣ και κατ’ ουσία έχει κρατικοποιηθεί. Η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει «good» και «bad» bank, πρόκειται για μια μεταβατική διαδικασία, όπου η Eurobank θα μείνει στον έλεγχο του ΤΧΣ και του κράτους μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί, αφού μάλλον πρώτα θα ενσωματώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

>

ΕΛΛΑΚΤΩΡ <

Υπεγράφη μεταξύ της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ και των Alpha και Πειραιώς, Μνημόνιο Συναντίληψης, που περιλαμβάνει κατά συνοπτικό τρόπο τα εξής: (α) την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές(ο έλεγχος παραμένει στις δύο τράπεζες), (β) την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας ΑΕΓΕΚ Α.Ε. Η Ελλάκτωρ αποκτά τη μεγάλη σύμβαση για το μετρό Θεσσαλονίκης.

>

ΣΑΡΑΝΤΗΣ <

Στα 2,36 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους στο α’ τρίμηνο του 2013 για τον όμιλο Σαράντη, έναντι κερδών 1,15 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 105,21%. Το περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου σημείωσε σημαντική βελτίωση κατά το α’ τρίμηνο του 2013 και διαμορφώθηκε σε 49,20%, από 46,83% το α’ τρίμηνο του 2012, λόγω ευνοϊκότερων συμφωνιών προμήθειας υλών και υπηρεσιών. Στα 5,3 ευρώ, από 4,4 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή η IBG και αναβαθμίζει τη σύσταση σε «buy» από «hold». Σύμφωνα με την IBG, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της εισηγμένης διαπραγματεύεται με discount 45% έναντι των ανταγωνιστών της.

>

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ <

Ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού SMS Meer, για την προμήθεια μονάδας παραγωγής σωλήνων ευθείας ραφής μεγάλης διαμέτρου, τύπου LSAW-JCOE. Με τη νέα αυτή επένδυση, επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για σωλήνες υψηλής αντοχής και καταπόνησης, που χρησιμοποιούνται σε κατασκευή υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στα Ενδότερα του Χ.Α >Σ  τα 27,5 δισ. ανέρχονται τα ποσά που έχει δώσει ως τώρα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ΤΧΣ. Οι προπληρωμές και οι δεσμεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν ως εξής: Alpha Bank με 4,571 δισ. ευρώ, Εθνική με 9,756 δισ., Eurobank με 5,839 δισ. και Πειραιώς με 7,335 δισ. >Α  ντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την ταυτόχρονη τριπλή εισαγωγή της Coca-Cola HBC AG, με έδρα την Ελβετία, στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Coca-Cola Hellenic. Την προαιρετική δημόσια πρόταση αποδέχθηκε το 96,85% των μετόχων. Οι μέτοχοι της Coca-Cola Hellenic θα μπορούν είτε να επιλέξουν μία μετοχή της Coca-Cola HBC AG είτε να λάβουν 13,58 ευρώ σε μετρητά. >Σ  ε αναπροσαρμογές στο «χαρτοφυλάκιο» με τις κορυφαίες επιλογές της από το χρηματιστήριο προχώρησε η Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή αφαιρεί από τη λίστα τον ΟΠΑΠ. Διατηρεί στα top picks τον ΟΤΕ, με τιμή-στόχο τα 7,7 ευρώ και σύσταση «buy», αλλά και τη ΜΕΤΚΑ, με τιμή-στόχο τα 12,7 ευρώ και σύσταση επίσης «buy». >Π  ρόστιμα 175.000 ευρώ σε πέντε τράπεζες επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γιατί δεν κατάρτισαν, σύμφωνα με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2011. Συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμα 60.000 ευρώ στην Alpha Bank, 40.000 ευρώ στη Eurobank, 35.000 ευρώ στην Πειραιώς και από 20.000 ευρώ στην Εθνική και την Attica Bank.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ CEO ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ ouzounis.k@ethosmedia.eu

Αρχισυντάκτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ kaloumenos.g@ethosmedia.eu

Ιδιοκτησία: ETHOS MEDIA S.A. Θεσσαλίας 29, 174 56 Άλιμος T:210 9984950, Φ:210 9984953

www.hrima.gr www.ethosmedia.eu hrima@hrima.gr


ΧΡΗΜΑ

12

τ.463/ ΤΡΙΤΗ 30.04.2013

WEEK

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΕΘΝΙΚΗ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανεβάζει τον πήχη και τις προσδοκίες. Από το 10% στο 12% αναπροσαρμόζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον στόχο για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της, καθώς διαμορφώνονται ισχυρές προϋποθέσεις για κάλυψή της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην αύξηση της Εθνικής. Ποιος είναι ο Α. Μυστακίδης; Είναι ο πλουσιότερος Έλληνας σύμφωνα με το Forbes. Άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για το ότι ο Σ. Λάτσης θα βάλει 100 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν και αρκετούς Έλληνες εφοπλιστές να δηλώνουν, τουλάχιστον, την πρόθεσή τους να μπουν στην ΑΜΚ της Εθνικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλυφθεί το ενδεχόμενο η ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές να υπερβεί το προσδοκώμενο όριο του 10% (δηλαδή 975,6 εκατ. ευρώ), προτείνεται στη Γενική Συνέλευση το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση σε μετρητά να ορισθεί μέχρι του ποσού των 1.171 εκατ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 12% της αύξησης. Εφόσον αυτό επιτευχθεί - δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή να ανέλθει στο 12% - τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση.

Η τράπεζα έχει οριστικά διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα: έχουν ήδη συγκεντρωθεί 570 εκατ. και έχει υπερκαλυφθεί ο πρώτος στόχος. Τώρα στόχος είναι να καλυφθεί και το ποσό που έχει απομείνει μέχρι τα 733 εκατ., ώστε να μην εκδώσει CoCos. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την ΑΜΚ, ύψους 7,33 δισ., εκ των οποίων τα 733 εκατ. θα καλυφθούν με ιδιωτική συμμετοχή. Η τράπεζα σήμερα έχει καθαρή θετική θέση 800 εκατ., όταν λίγο καιρό πριν, η καθαρή της θέση ήταν αρνητική κατά 3 δισ. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου, περίπου στις 20 Μαΐου αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ενημερωτικού Δελτίου και χρειάζονται δύο εβδομάδες για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής. Ως εκ τούτου, η αύξηση θα υπερβεί χρονικά το τέλος Μαΐου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Moody’s, το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια άγγιζαν το 24,6%, με την αξία τους να αγγίζει τα 55 δισ., ενώ αν συνυπολογιστούν και εκείνα που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 30 ημέρες, το ποσό φτάνει τα 90 δισ. Με βάση την έκθεση της Blackrock, με την οποία καθορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών το διάστημα 2012 με 2014, οι σωρευτικές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα φθάσουν τα 47 δισ. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την εκτίμηση της Moody’s, η οποία προβλέπει ότι τα προβληματικά ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPLs θα φθάσουν στο 30% του συνόλου των δανείων, το οποίο σημαίνει 67 δισ. ευρώ άπαξ και τα συνολικά δάνεια διαμορφώνοντα στα 224 δισ ευρώ. Με βάση τη Moody’s, αν τα NPLs φθάσουν το 30%, αυτό συνεπάγεται 67 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια, δηλαδή 20 δισ. ευρώ περισσότερα προβληματικά δάνεια από την εκτίμηση της Blackrock. Με βάση αυτό το δυσμενές σενάριο, της δημιουργίας δηλαδή 20 δισ. ευρώ νέων προ-

βληματικών δανείων, θα προκύψουν περίπου 8 δισ. νέες ανάγκες κεφαλαίων, πέραν αυτών που έχουν λάβει οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

ΟΠΑΠ Προθεσμία ζήτησε και έλαβε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 1η Μαΐου η Emma Delta, προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για το 33%. Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta κατέθεσε πρόταση ύψους 622 εκατ. για το 33%. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για να αποτιμήσει το ποσοστό που παραχωρεί το δημόσιο, έθεσε τον πήχη στα 650 εκατ., ενώ οι σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης στα επίπεδα των 615 εκατ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚO ΑΜΥΝΤΙΚO ΧΑΡΤΟΦΥΛAΚΙΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΑΠ, Intralot ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΕ OΡΥΚΤΑ- ΜΕΤΑΛΛΑ Τιτάν, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Μέτκα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ Jumbo, Fourlis, Σαράντης ΛΟΙΠΕΣ Frigoglass, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, ΕΒΖ

ΧΡΗΜΑ Week #463