XRHMA_Week_870 070622

Page 1

τ. 870τ./870 ΤΡΙΤΗ/ ΤΡΙΤΗ 07.06.2022 1 07.06.2022

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Editorial 2

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μιας εξόδου... Η έξοδος της χώρας από το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας (και μέχρι την επόμενη) στα τέλη Αυγούστου έχει συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα/ όφελος.

4

ΤΡΑΠΕΖΕΣ To δίλημμα της Λαγκάρντ Στις αγορές, το στοίχημα προεξόφλησης για πρώτη αύξηση τον Ιούλιο είναι το επικρατέστερο, πλην όμως συντρέχουν λόγοι που οδηγούν τη Λαγκάρντ σε δεύτερες/εναλλακτικές σκέψεις.

6

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Σε αναμονή Προς το παρόν, διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής. Το ανοδικό διάλειμμα θα κρατήσει, ενδεχομένως, μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο του πληθωρισμού.

Ένδειξη long (;) Σταθεροποιητικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία είχε ως κύριο γνώρισμα την ολοκλήρωση των εισροών από την αναδιάρθρωση του MSCI. Ο τζίρος που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη (523 εκατ. ευρώ) ήταν ο καλύτερος σε ημέρα αναδιάρθρωσης του MSCI από τον Μάιο του 2014, όταν είχαν παρατηρηθεί συναλλαγές 811 εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα των τραπεζών (NPEs, κερδοφορία) περιόρισαν τις πιέσεις ενώ τα θετικά ακούσματα για την κερδοφορία της φετινής χρήσης από ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο έδωσαν λόγους επιλεκτικών τοποθετήσεων. Αυτή ίσως είναι και η εικόνα που θα έχει στο εξής η αγορά, ακολουθώντας περισσότερο τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα, καθώς η επίδραση των υψηλών τιμών στο κόστος πωληθέντων αναμένεται να έχει εντονότερο χαρακτήρα στα τρίμηνα που ακολουθούν, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σταδιακό σβήσιμο των ημερήσιων τζίρων. Σημείο αναφοράς για αυτήν την εβδομάδα αποτελεί η προγραμματισμένη ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του εγχώριου ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, σήμερα, Τρίτη 7 Ιουνίου. ■■

Ταυτότητα έκδοσης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ CEO, ethosGROUP ouzounis.k@ethosmedia.eu

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ Διευθυντής Σύνταξης konstaschris@yahoo.com

ΚΥΡΕΛΑ ΠΕΤΡΟΥ Αρχισυντάκτρια petrou.k@ethosmedia.eu

Κ.Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ Συντάκτης gelantalisk@gmail.com

Ιδιοκτησία: ETHOS MEDIA S.A. | Λυσικράτους 64 | Καλλιθέα 17674 | T: 210 998 49 50 banks-press@ethosmedia.eu, www.banks.com.gr

ΡΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΟΓΛΟΥ Key Account Manager manologlou.r@ethosmedia.eu


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

2

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιας εξόδου...

Η

έξοδος της χώρας από το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας (και μέχρι την επόμενη) στα τέλη Αυγούστου έχει συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα/όφελος. Το γνωστότερο αφορά στην επιστροφή 748 εκατομμυρίων, δηλαδή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Το όφελος από τη μη καταβολή του πέναλτι είναι ακριβώς αυτή η εξοικονόμηση 220 εκατ. ετησίως (από 110 εκατ./ ανά εξάμηνο), που σε βάθος χρόνου θα έφτανε τα 2,5-3 δισ. (σε τρέχουσα αξία). Πρόκειται για ένα «κουπόνι» που πληρώνεται τα τελευταία χρόνια (από το 2018), με τα χρήματα να επιστρέφονται υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης. Συνεπώς, η έξοδος από την εποπτεία έχει άμεσο όφελος (τα 748 εκατ. «ταμειακά»), αλλά και σημαντικό έμμεσο (από την αποφυγή πληρωμής των 2,5-3 δισ.). Στη λογική του «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες» πορεύεται (και) το οικονομικό επιτελείο. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να κάνει…

Πληθωρισμός στα ύψη-ΕΚΤ «στα κάγκελα»

Εβδομάδα ανακοίνωσης (και) στοιχείων πληθωρισμού, με τις προβλέψεις/ανακοινώσεις της Eurostat να επιβεβαιώνουν μεγέθη-ρεκόρ, που υποχρεώνουν (και) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει τις όποιες ενέργειές της. Στο 8,3% για την Ισπανία, στο 8,1% για τη Γερμανία, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σταθερά πάνω από το 7% Τα λεγόμενα ANFAs και SNPs προέκυψαν μέσω της (για τις χώρες-οικονομίες της ευρωζώνης). εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αποδεσμεύτηκαν, ως γνωστόν, από το τελευ- Η τάση είναι αυξητική, τουλάχιστον για το πρώτο ταίο Eurogroup (βάσει της 14ης έκθεσης ενισχυμένης επο- εξάμηνο, και χωρίς εμφανείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης το δεύτερο, όπως μέχρι πρότινος εκτιμούσε η πτείας). επικεφαλής της ΕΚΤ. Στα 3 το διοικητικό συμβούλιο της Ωστόσο, ελάχιστα γνωστό έχει γίνει το όφελος που θα έχει Κεντρικής Τράπεζας, καθώς στα παραδοσιακά στρατόπεδα το οικονομικό επιτελείο μέσω της ποινής που γλυτώνει η των «γερακιών» εναντίον των «περιστεριών» έχει «παρειχώρα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Κι σφρήσει» ένα τρίτο, που ναι μεν υπεραμύνεται των επιθετικών επιλογών του πρώτου, αλλά διαφωνεί ως προς τον αυτά είναι μεγαλύτερα ποσά σε βάθος χρόνου. χρόνο και τον επιμερισμό της πιθανότατης αύξησης Ειδικότερα, είναι το επιπλέον «κουπόνι» του 2% επί κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς όσο διαφοροποιούνται τα του EFSF επιτοκίου, που θα έπρεπε να πληρώνεται για οικονομικά συμφέροντα των χωρών-μελών τόσο θα εντείτα απομείναντα χρόνια του δανείου των 11,7 δισ., που είχε νονται και στο εσωτερικό της Φραγκφούρτης. Οι όποιες λάβει η χώρα το 2012 για να επαναγοράσει ομόλογα πα- αποφάσεις θα γίνουν γνωστές στη συνεδρίαση της Πέμπτης (9 Ιουνίου) και, κατά πάσα βεβαιότητα, θα οριοθετούν τον λαιότερων σειρών/λήξεων. χρόνο αύξησης (Ιούλιος ή Σεπτέμβριος). ■■


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

A GUIDE TO WORKPLACE PROSPERITY. Putting humans at the center. At STIRIXIS Group we share an amazing and unique journey with our clients to help them Dream big, Realize their dreams and Feel Proud of the outcome. Workplaces are no exception! For more than 25 years, we are known for bringing True Workplace Prosperity to our clients, their people and society as a whole. And with more than 750 outstanding and internationally awarded projects completed in 27 countries, you can rest assured we deliver our promises. Give us a call and start your own amazing journey with us today.

www.stirixis.com

Athens T: +30 2106138312 Bucharest T: +40 213021135 London T: +44 2032890870

3


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

4

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το δίλημμα της Λαγκάρντ

Σ

τις αγορές, το στοίχημα προεξόφλησης για πρώτη αύξηση τον Ιούλιο είναι το επικρατέστερο (4/1), πλην όμως συντρέχουν δύο-τρεις λόγοι που οδηγούν την Κριστίν Λαγκάρντ σε δεύτερες/εναλλακτικές σκέψεις. Ο σημαντικότερος σχετίζεται με την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (έως 1,045 από 1,22 τον Ιούνιο 2021), που συμβάλλει στη μερική ανάκτηση ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ευρωζώνης (αντισταθμιστικά στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους). Πρακτικά, κάθε αύξηση επιτοκίων υπονομεύει την προσπάθεια επανάκτησης μέρους της χαμένης ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Παράμετρος που αφορά (και ενδιαφέρει) κυρίως το Βερολίνο και το Παρίσι, και δη τους ισχυρούς εξαγωγικούς ομίλους.

Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ. Αποτυπώνεται στη διαφορά απόδοσης (spread) και προσώρας λειτουργεί υπέρ των ΗΠΑ, καθώς οι εκροές κεφαλαίων από ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία προσλαμβάνουν διάσταση... χιονοστιβάδας. «Αιμορραγία» κεφαλαίων σε μια περίοδο κατά την οποία και περιορίζονται και τιμολογούνται ακριβότερα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και συνακόλουθα των κοινωνιών.

Για αυτό, παρά την προεξόφληση πως η πρώτη αύξηση (κατά 0,25%) θα ανακοινωθεί στις 21 Ιουλίου, στη Φραγκφούρτη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μετατεθεί για τις 8 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελεί νίκη της πλευράς Λαγκάρντ, καθώς η αντίθετη εκφράζεται κυρίως από τον Γερμανό Κεντρικό, Γιοάχιμ Νάγκελ, Ένας άλλος επίσης σημαντικός λόγος έχει να κάνει με την και πρόσφατα από τον Γάλλο ομόλογό του, Βιλερουά ντε εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Γκαλό. ■■


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

5


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

6

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αναμονή

του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Σ

το εξωτερικό, οι διακυμάνσεις και η νευρικότητα συνεχίστηκαν, ως απότοκα των επιφυλακτικών δηλώσεων από επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους με υψηλό δείκτη επιδραστικότητας στην επενδυτική κοινότητα.

Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια του ευρώ, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στο επιτόκιο παρέμβασης (-0,50%). Ωστόσο, εκτιμάται ότι η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τον τραπεζικό κλάδο (TLTRO) με αρνητικά επιτόκια, σταδιακά, θα σταματήσει. Αυτή θα είναι η πρώτη ενέργεια της ΕΚΤ προς την πλευρά Προς το παρόν, διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης της σύσφιξης παροχής ρευστότητας. ανακωχής, το ανοδικό διάλειμμα, ενδεχομένως, θα κρατήσει μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο, το οποίο, κατά Χρηματιστηριακά, το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους τα φαινόμενα, θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη, μένοντας πάνω στην Αμερική την Παρασκευή 10 Ιουνίου. από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιά- αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς ζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9%, τότε η κεντρική τράπεζα μέσους των 30, 50 και 200 ημερών, σε μια σπάνια θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων «τιμολογημένων» ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 αυξήσεων των επιτοκίων. Αυτό θα το μάθουμε στις 15 μονάδες, δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα. Ιουνίου, όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια, με τις αγορές Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήνα αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο σει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα, καθώς είναι παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων. Η Motor Oil κλείνει τον κύκλο των προΕξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει και τον γραμματισμένων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές. τριμήνου. ■■


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

7

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Με το «μοιρογνωμόνιο» του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance)

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Στα 16,99 ευρώ την Παρασκευή, με κίνηση χθες, Δευτέρα. Βραχυπρόθεσμα «παίζουν» τόσο η αντίσταση στα 17,32 όσο και οι στηρίξεις του διαγράμματός μας.

FTSE25 Η κοντινή στήριξη, πλέον, είναι στο 2.170 και η σημαντική αντίσταση στο 2.204. Μια κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να μας δώσει το 2.247 ή το 2.130-2.140, με το 2.239 να είναι και το stop μας στο long σε ωριαίο κλείσιμο.

8

S&P 500 | spot To 4180 έχει γίνει σημαντική αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δώσει συ-

νέχιση στο 4320. Το 4080 κοντινή στήριξη που

ͶͺͳͲ

αντίστοιχα κατοχύρωση θα δώσει πτωτική λύση με το 3975 επόμενη στήριξη.

S&P 500 Το 4.180 έχει γίνει σημαντική αντίσταση, που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δώσει συνέχιση στο 4.320. Το 4.080 είναι κοντινή στήριξη, της οποίας, αντίστοιχα, κατοχύρωση θα δώσει πτωτική λύση, με το 3.975 επόμενη στήριξη. ■■


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

8

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Μυτιληναίος Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην παρουσίαση της φερώνυμης εισηγμένης, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Αίσθηση σε αναλυτή ξένου επενδυτικού οίκου έκανε η αποστροφή/προειδοποίηση του προέδρου της Mytilineos: «(...) μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει λιγότερο και ακριβότερο και δεν θέλουμε να χάσουμε τις υψηλές αξιολογήσεις μας. Δεν θέλουμε να μείνουμε με πολλά φωτοβολταϊκά και χωρίς κέρδη...» εξήγησε. Προειδοποίηση με σημασία, καθώς ο αναλυτής μού θύμισε μια ανάλογη παρέμβαση του επιχειρηματία πριν χρόνια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ερωτηθείς για την πολιτική που θα ακολουθούσε σε θέματα δανεισμού, είχε απαντήσει: «(...) όλα αυτά τα χρόνια που η εισηγμένη μειώνει συνεχώς τις υποχρεώσεις, έρχονται διάφοροι φίλοι και μου λένε πως μέλημα μιας εταιρείας δεν είναι να μειώνει τα δάνειά της, αλλά να δημιουργεί χρησιμοποιώντας και δανεισμό προς όφελος των μετόχων της. Ήταν από τις λίγες φορές που επέμεινα, γιατί είχα καταλάβει τι θα γινόταν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια. Όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν ότι θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών στις εταιρείες τους και τα δικά τους στο εξωτερικό και πως με έναν απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν ήταν –και είναι– μακράν νυχτωμένοι...».■■

Διύλιση Είναι η διύλιση και η προοπτική επιπλέον διανομής εσόδων τα «καύσιμα» της θεαματικής ανόδου που κατέγραψαν οι μετοχές των ομίλων του κλάδου Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Με άνοδο 3,85% σε μηνιαίο και 12,29% από την αρχή του έτους και αυξημένες συναλλαγές, παραπέμποντας ευθέως σε εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Εύλογο το ενδιαφέρον των funds για Motor Oil και ΕΛΠΕ, δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών που διαμορφώνονται στον κλάδο διύλισης διεθνώς. Σε 1,97 δισ. η αποτίμηση του ομίλου, με τους long στο «χαρτί» να «βλέπουν» μέχρι και επάνοδο στον δείκτη MSCI Greece Standard, ακόμη και στην αναθεώρηση του

Νοεμβρίου. Προλαβαίνει το team της Motor Oil; Ένα από τα ενδιαφέροντα bets των επόμενων εβδομάδων… ■■

ΔΕΗ Προβλημάτισαν τα μεγέθη πρώτου τριμήνου (από τα χειρότερα των τελευταίων ετών), με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Μάρτιο, καθώς τα κέρδη παραγωγής «γονάτισαν» την εισηγμένη. Τα ύψη του κόστους (για αγορά ενέργειας), η διψήφια αύξηση λειτουργικών δαπανών (13,9%), η κοινωνική πολιτική (διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού) είχαν ως συνέπεια το ανελέητο χρηματιστηριακό «σφυροκόπημα» από funds, κυρίως ξένα: πολλά είχαν τοποθετηθεί είτε μέσω της ΑΜΚ στα 9 ευρώ είτε στη διάρκεια της διόρθωσης (-34,33% στο εξάμηνο έναντι +2,73% του Γενικού Δείκτη). Αναλυτικά, η διοίκηση της επιχείρησης κατέβαλε 156 εκατ. για αγορές μαζούτ και ντίζελ, περί τα 424 εκατ. για φυσικό αέριο, άλλα 645 εκατ. για αγορά ενέργειας, ενώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2 δαπάνησε 300 εκατομμύρια. Ωστόσο, η διοίκηση Στάσση έκανε λόγο (στην ενημέρωση των αναλυτών) για σημαντική αποκλιμάκωση τον Απρίλιο-Μάιο, εμμένοντας στον στόχο της για επίτευξη EBITDA 800-850 εκατομμυρίων. ■■

Ideal Με την περαιτέρω ενδυνάμωση της Astir Vitogiannis SA, την εξαγορά της Netbull και τη δημιουργία μεγάλου σχήματος στην κυβερνοασφάλεια και με θεαματική άνοδο των πωλήσεων της 3Cents, οι άνθρωποι της Ideal Holdings έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της εισηγμένης. Με τη νέα μορφή της και υπό την καθοδήγηση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, η Ideal Holdings σημείωσε έσοδα 24,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο (αυξημένα κατά 68% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021) και καθαρά κέρδη 3,116 εκατ. (106%). Με αυτήν τη δυναμική και υγιή οικονομική διάρθρωση, η εισηγμένη έχει στα σκαριά άλλες δύο συμφωνίες –που πιθανότατα θα ανακοινωθούν μέσα στο 2022–, συμπληρώνοντας την εξαγορά της νοτιοαφρικανικής Coleus (μέσω της Astir Vitogiannis). ■■


3ο

#famc22

ethosevents.eu

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022 Διοργάνωση

Σε συνεργασία με την

22 & 23.06.2022

To συνέδριο-σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών. Panel Ι: “Ο Ρόλος των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στην ελληνική οικονομία”

Panel V: “Τραπεζικά Δίκτυα και επενδύσεις σε ΑΚ και ΑΕΕΑΠ”

Panel ΙΙ: “Η Σημασία της Επαγγελματικής Διαχείρισης των Ασφαλιστικών Πυλώνων”

Panel VI: “Επενδύοντας σε Private Equity Funds”

Panel ΙΙΙ: “AK & ESG investing”

Panel VII ”Συμπεράσματα –Προοπτικές του κλάδου”

Panel ΙV: “Η ΑΕΕΑΠ μοχλός ανάπτυξη και επενδυτική επιλογή” GOLD SPONSORS

BRONZE SPONSOR

SILVER SPONSORS

PREMIUM CORPORATE PARTICIPATIONS

WITH KIND SUPPORT

UNDER THE AUSPICES OF

COMMUNICATION SPONSORS

ASSOCIATE SPONSOR

9


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

10

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

«Μικρή αφύπνιση» των μεριδιούχων του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών

Ο

ι θετικές αποδόσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, στους περισσότερους μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, σε εσωτερικό και εξωτερικό, μετρίασαν τις απώλειες του ενεργητικού τόσο εντός του μήνα –που αποδείχθηκε πολύ κακός– όσο και από την αρχή του έτους.

γεγονότων σε όλα τα αρνητικά, εισαγόμενα, χρηματοοικονομικά και γεωπολιτικά μέτωπα).

Αντιθέτως, ο ρυθμός μεριδίων κινείται ανοδικά, έστω και με μικρό ποσοστό 0,69%, αλλά αντιστοιχεί σε πολύ καλό μέγεθος αξίας εισροών 148,462 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος χαρακτηρίζεται, πλέον, «εξαιρετικό» αν αναλογιστεί κανείς Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο της κεφαλαιοποίησης ενι- το πλήθος των αρνητικών ζητημάτων που καλούνται σχύθηκε κατά 143,583 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το φέτος να επιλύσουν οι μεριδιούχοι στο επενδυτικό «παζλ». ενεργητικό να σημειώσει εβδομαδιαία κέρδη 1,37% και να διαμορφωθεί στα 10,640 δισ. ευρώ. Αν και τα μερίδια Επιστροφή στα της εβδομάδας, όπου το πρόσημο της κινήθηκαν οριακά προς τα επάνω 0,01%, υπήρξε τελικά μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν υψηλά ανοδικό 1,86%. μια «μικρή αφύπνιση» των μεριδιούχων, που μεταφράζε- Από το σύνολο των 18 κατηγοριών των Α/Κ, οι 14 ται σε ικανοποιητική αξία εισροών 8,945 εκατ. ευρώ. πέτυχαν σημαντικά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 4 οριακές απώλειες (μεγαλύτερες ήταν αυτές των Funds of Funds Σε σύγκριση με την έναρξη του έτους, η ποσοστιαία Ομολογιακών Α/Κ με -0,19%). Σε μέση θετική απόδοση ξευποχώρηση του ενεργητικού περιορίστηκε σε -4,37% χώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 4,76%, τα Μετοχικά (οι απόλυτες απώλειες της κεφαλαιοποίησης περί τα Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 4,56%, τα Μετοχικά Α/Κ 485,971 εκατ. ευρώ –αν και δείχνουν– δεν είναι «τρομα- Διεθνή με 4,34%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 3,68% κτικές», ενώ μπορούν σχετικά εύκολα να καλυφθούν στο και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 3,29%. Η υπόλοιπο της χρονιάς εφόσον υπάρξει μια καλύτερη ροή επαναπροσέγγιση του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρη-


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

11

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ματιστηρίου προς τις 900 μονάδες, «χάρισε» απόδοση στα Ο σκεπτικισμός των μεριδιούχων, που προαναφέΜετοχικά Α/Κ Δείκτη 3,71% και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ραμε, είναι ξεκάθαρος αν παρατηρήσει κάποιος τον 2,71%. όγκο των συναλλαγών ολόκληρου του Μαΐου, όπως, επίσης, το πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η τελευταία Μετά τον σκεπτικισμό των τελευταίων δύο προηγούμενων εβδομάδα του μήνα έκλεισε με θετική αξία ισοζυγίου. εβδομάδων, που κυριαρχούσε στην επενδυτική σκέψη των μεριδιούχων (είχε προκαλέσει άλλωστε μικρές εκροές), Ο μηνιαίος απολογισμός ήταν τελικά ανεπαίσθητες εισροές το τέλος του Μαΐου «έκρυβε» όχι μόνο εισροές, 1,551 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες κατηγορίες να αλλά και μια σχετική αύξηση της αξίας των συναλ- καταγράφουν ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο. Την «παρτίδα του λαγών. Μάλιστα, οι κατηγορίες με εισροές (10) κυριάρ- ισοζυγίου» την έσωσαν οι εισροές 37,279 εκατ. ευρώ στα χησαν έναντι αυτών με εκροές (8). Οι εντονότερες αγορές Μικτά Α/Κ έναντι των εκροών 24,758 εκατ. ευρώ στα Ομομεριδίων έλαβαν χώρα στα Μικτά Α/Κ με 12,819 εκατ. λογιακά Α/Κ Ελλάδας, 5,457 εκατ. ευρώ στα Σύνθετα Α/Κ ευρώ, ενώ σε μακρινή απόσταση ακολούθησαν τα Funds Absolute Return και 5,309 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά of Funds Μικτά και τα Funds of Funds Ομολογιακά, με Α/Κ Διεθνή.■■ 1,287 και 1,077 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες εκροές υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 3,710 εκατ. ευρώ, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 881 χιλ. ευρώ και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 574 χιλ. ευρώ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ


τ. 870 / ΤΡΙΤΗ 07.06.2022

12

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ

• «Με το δεξί» έγινε το ξεκίνημα της εβδομάδας, χθες, Δευτέρα. Από νωρίς στις αγορές της Ασίας και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές, με τη συνδρομή της «πράσινης» προθεσμιακής αγοράς της Νέας Υόρκης. Έχει επισημανθεί, αρκετές φορές, πως οι αγορές/το χρήμα βρίσκουν τον δρόμο τους, συνεχίζουν…

Η επικείμενη είσοδος (μέρους) της Μπλε Κέδρος στο ΧΑ λειτουργεί (και) σαν μέτρο σύγκρισης για τις επερχόμενες εγγραφές των ισχυρών του κλάδου, Dimand και λοιπές δυνάμεις των ΑΕΕΑΠ, μέχρι και η Orilina «ξεπάγωσε», μετά από χρόνια.

• Επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και δικαίωσε όσους επενδυτές είχαν υπομονή: ο λόγος για τη Motor Oil. • Σχετικά με την προοπτική επαναφοράς της μετοχής στον MSCI Standard στο Banks, χθες, Δευτέρα: ένα στοίχημα που δείχνει πως μπορεί να κερδίσει η διοίκηση της εισηγμένης. Κοντά στη ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ. Είναι ο κλάδος διύλισης, διεθνώς, με διψήφια ποσοστά λειτουργικής κερδοφορίας. Παρεμπιπτόντως, στα 120 δολ. κινείται το Brent, μεσημέρι Δευτέρας.

παρακολουθούν στην Aegean τη μεθοδικά ανοδική πτήση της SKY Express, «σκληρό καρύδι» ο Γιάννης Γρύλος. Ωστόσο δεν αναμένεται απάντηση από τον ισχυρότερο Ευτύχη Βασιλάκη.

• Μέσα Ιουνίου και ακόμη καμία –ουσιαστική– ενημέρωση για το τι γίνεται με τη συνεργασία Cenergy Holdings-Orsted (κυρίως στο στρα• Στην τελική ευθεία του πρώτου τηγικό σκέλος, που αφορά/ενδιαφέγύρου για τον διαγωνισμό της «Αττικής ρει την επενδυτική κοινότητα). Οδού», μέχρι τέλος Ιουνίου η αγορά θα έχει ισχυρή ένδειξη για το ποιος και για • Μεθοδικά προχωρά το team πόσα, παρότι το στάδιο υποβολής των της Intralot το θέμα της ΑΜΚ, στη δεσμευτικών προσφορών αργεί (κατά Νέα Υόρκη, την προσεχή εβδομάδα, κορυφαία στελέχη της εισηγμένης, Σεπτέμβριο;). καθώς «τρέχει», συνακόλουθα, η • Μετά την αργία στο City, χθες, θυγατρική. «πήρε μπροστά» η CCH, με αποτέλεσμα • ΣΙΔΜΑ: Ευνοείται από τη συγκυοι αγορές να φτάσουν μέχρι Αθήνα. ρία, στα 31,65 εκατ. (χρηματιστηρι• Προς τη ΔΕΗ η Volterra, και προ- ακή αξία) δεν τη λες και ακριβή. φανώς δεν είναι το πελατολόγιο (λιανικής), οι ώριμες ΑΕΠ και οι άδειες το • «Βλέπει» τα Παγωτά Δωδώνη δέλεαρ. Η είσοδος της επιχείρησης στα η Κρι Κρι, όμως χρηματιστηριακά telecoms δεν νομίζω πως πολυαρέσει η σερραϊκή εταιρεία εμφανίζεται στον ΟΤΕ. Λέτε να έχουμε και εμφανείς αδύναμη. Στο μείον 28,47% από την κόντρες; Προσώρας περιορίζονται αρχή του έτους, δεν θυμάμαι να έχει σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο. υπάρξει ξανά τόσο άσχημο πεντάμηΗ Deutsche Telekom τι να λέει επ’ νο (χρηματιστηριακά πάντα). αυτών; Γιατί θα ήταν παράλογο να μην • Στα 2,2-2,4 ευρώ απορροφάται έχει θέση… η όποια προσφορά στην Intrakat. • « Α ν ε β α σ μ έ ν η » ε ί ν α ι η Ουδέν νεότερο μετά την προ εβδοAutohellas τελευταία, με αγορές έως μάδων συνάντηση Σωκράτη Κόκκατα 8,92 ευρώ. Με ενδιαφέρον (μόνο;) λη-Νίκου Σταθόπουλου. ■■

Διόλου θεωρητικό το ερώτημα αν η προαιρετική δημόσια πρόταση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα μπορούσε να ισχύσει και για τους Reds (Καμπάς). Το Project Cambas είναι πολύ μεγάλο για να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή στρατηγικής συμμετοχής. «Της μοδός» είναι διεθνώς τα «νερά», ωστόσο η ΕΥΔΑΠ μαζευόταν και λόγω της εικοτολογίας για γενναία επιστροφή κεφαλαίου. Πάντως, στην ΕΥΑΘ αγοραστής είναι εγχώριος διαχειριστής Α/Κ με συλλεκτικά χαρακτηριστικά. Μαζεύτηκε ό,τι προσφέρθηκε στην Quest, και πλέον το χαρτί επανήλθε πάνω από τα 5 ευρώ. Θα ακολουθήσουν υπερβάσεις των 6 και των 7 ευρώ. ■■ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΕΘΝΙΚΗ: Με στόχο την επάνοδο πάνω από τα 4 ευρώ. ΟΤΕ ή ΟΠΑΠ: Για συντηρητικούς. ΔΕΗ: Aν υπερβεί τα 6,40 ευρώ. ΣΙΔΜΑ: Ευνοείται από τη συγκυρία. INTRAKAT: Αργά ή γρήγορα, θα ανακοινωθεί το deal. QUEST: Από τα safe του δείκτη. AUTOHELLAS: Στην εκκίνηση με overdrive.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.