Page 1

1


2

ÍNDEX Editorial ............................................................................................ 3 Celebrem l’aniversari dels gegants de Vilassar ....................................... 4 Menjo fruita ...................................................................................... 5 Anem de colònies .............................................................................. . 6-9 DSR Perú: Comedor “pan para los niños” .............................................. 10-13 Entrevistem l’actriu Maria Lanau .......................................................... 14-16 Què és per tu la solidaritat? ................................................................ 17-19 Felicitem .......................................................................................... 20 Receptes de cuina .............................................................................. 21 Concursos ............... ............................................................... ........ 22 Teatre: El diari d’Anna Frank i Ens visita Jaume Copons ................ ........ 23 La meva mascota ............................................................................. 24 Berenar d’avis ................................................................................. 25 Recomendation, Schooltrip i Carnestoltes ............................................ 26 Sortida al museu d’història de BCN i Schooltrip .................................... 27 Nadales per als avis ......................................................................... 28 Dia del DENIP i La marató de TV3 ...................................................... 29 El meu premi .................................................................................. 30 Competició social de Vilassar ............................................................. 31 Els peixos ....................................................................................... 32 Sabeu on viuen els alumnes de Sant Jordi? ......................................... 33 English corner ................................................................................. 34-35 Entrevista a Roger Montañola ........................................................... 36-38 Taller de vidre a Can Fusteret............................................................ 39 Sortida a Can Ribas .......................................................................... 40 Resultats de les proves de Competències Bàsiques 4t ESO..................... 41 L’hort de Cicle Mitjà .......................................................................... 43 El niño del pijama de rayas ............................................................... 44 Guanyadors dels premis .................................................................. 45 – 49 Agraïments ...................................................................................... 50


3 Salutacions a tothom, Com a president de la cooperativa de pares de l’escola Sant Jordi, m’agradaria acostar la nostra cooperativa a tothom, socis i no socis. Aprofito per notificar-vos que l’any 2012 ha estat declarat per les Nacions Unides com l’Any Internacional de les Cooperatives i la Sostenibilitat. Així doncs, l’ONU reconeix el model cooperatiu com a un model eficient que ajuda a fer un món millor. Sant Jordi és una cooperativa de pares, una cooperativa de pares sense ànim de lucre. En matricular els fills al nostre centre, un dels pares o tutors legals, es fa soci i passa a formar part d‘aquesta gran família que és l’escola Sant Jordi. La cooperativa va néixer fa 46 anys per donar resposta a unes necessitats de millora de l’ensenyament d’aquell moment. L’ensenyament, amb el temps, ha anat evolucionant i ens seguim posant al dia i buscant nous objectius per tal d’oferir als nostres fills un futur cada vegada millor. Fa un temps vàrem elaborar un programa amb una sèrie d'objectius tant conceptuals com pràctics: els valors humans, la millora de la presència de l’anglès i la forta presència de les eines digitals a les aules i a casa. Aquest programa està en constant evolució i, amb el pas del temps, es va ajustant, buscant com assolir nous reptes i millores. Aquest any, incidint en l’aposta lingüística de l’anglès, es buscarà poder assolir des de l’escola titulacions oficials d’anglès. El sistema cooperatiu respon a la necessitat d’unir esforços per aconseguir fites que una persona sola no podria assolir. Aquest sistema, el cooperatiu, s’està tornant més vigent que mai en el context de crisi actual, en què el model d’escola pública i concertada està sent retallat i ofegat. El cooperativisme necessita l’esforç de tots. Hem de reprendre aquell esperit inicial i pensar que Sant Jordi som tots i que tots podem i volem aportar. Hi ha pares que col·laborem en moltes de les tasques de l’escola. També hi ha grups de pares que s’organitzen per fer tasques, dirigides des del consell rector i d’altres. Deixeu-me que us expliqui un exemple, un exemple recent: els llibres de text, gràcies a la força de la cooperativa, els hem comprat a un preu baix i, gràcies a l’esforç desinteressat de la gent que hi ha col·laborat, la resta de pares tenim uns llibres de text molt més econòmics. Aquesta és la força de la cooperativa que us deia, ja que aquest exemple és aplicable a altres àmbits. Per això us convido a participar obertament en que sigui: tots els pares sou necessaris, hi ha col·laborar... Per això faig una crida a tots els pares sumar esforços: perquè us necessitem, la cooperativa dels vostres fills us necessita.

la cooperativa, en el moltes maneres de (socis i no socis ) a us necessita, el futur

Jordi Gomis

President de la Cooperativa de pares de l’escola Sant Jordi


4

CELEBREM L’ANIVERSARI DELS GEGANTS DE VILASSAR MOLTES FELICITATS!!! Els alumnes de primer, l’any passat van fer uns dibuixos per celebrar els 100 anys dels gegants de Vilassar de Dalt. I aquest any els alumnes de P5 van anar a veure l’exposició per veure els dibuixos dels seus companys.


5

Els alumnes d’infantil i primària durant el primer trimestre, vam menjar fruita fresca. Però a causa de la crisi la Generalitat va retallar aquesta campanya.


6

ANEM DE COLÒNIES!!! COLÒNIES INFANTIL Els d’infantil van anar a Can Ribes a passar tres dies. Van buscar una poció perquè la princesa estava transformada en una pedra molt petita. També van veure molts animals i a la nit amb llanternes van començar a jugar. El segon dia, els cavallers els van ensenyar a preparar-se per poder ser com ells. Finalment, el tercer dia, la princesa va tornar a la normalitat. P3, P4 i P5.


7

CICLE INICIAL COLÒNIES A MAS GIRCÓS El dilluns vam anar de colònies a Besalú. Abans d’anar a la casa, vam fer una passejada amb carro per la fageda d’en Jordà. Quan vam arribar a la casa, vam deixar les bosses i vam anar a dinar. Després vam jugar amb els monitors i vam fer una gimcana fins a l’hora de preparar les habitacions i sopar. També vam fer un joc de nit molt divertit.

L’endemà vam esmorzar pa amb melmelada i embotit, i després vam anar amb un trenet a veure el Croscat. Vam tornar cap a la casa a dinar i a la tarda vam fer un volcà de fang i coses que havíem anat a buscar al bosc i a la nit vam fer discoteca. L’ endemà, després d’ esmorzar, vam fer un titella, vam dinar i vam anar a l’autocar que ens va tornar a Vilassar. Ens ho vam passar molt bé. Pep Paret C.I.-2


8

CICLE MITJÀ LES COLÒNIES A CAN XALIÓ Aquest any, a les colònies, hem anat a la fageda d’en Jordà. Vam estar una hora i mitja a l’autocar amb els nens de tercer. Quan vam arribar, el primer que vam fer va ser parar a la fageda d’en Jordà. Al cap d’una estona vam esmorzar amb tota primària menys, els de primer i segon. Després vam acabar la visita per la fageda d’en Jordà i amb l’autocar vam arribar a veure el volcà Croscat. Després vam dinar. A la tarda vam arribar a la casa de colònies i vam fer una mica de temps lliure i vam berenar. Ens van ensenyar les habitacions a tots i eren molt boniques. Vam fer moltes activitats i molt divertides. La primera va ser un joc en una esplanada molt gran. L’última nit vam fer una discoteca. Primer havíem de fer proves per grups i després vam començar a ballar amb la música. L’últim dia vam marxar...i ens va fer molta pena marxar. Ens ho hem passat molt bé. Salma Benlekhal

Ona Xarrié

Gemma Torrabadella

Marina Muñoz

Roger Aparicio


9

CICLE SUPERIOR LES COLÒNIES A CAN XALIÓ Aquest any hem anat a Olot. Ens ho hem passat molt bé perquè hi havia uns monitors molt simpàtics. Vam visitar un volcà, el Croscat; les parets es desfeien. També vam anar a la Fageda d’en Jordà. Era molt maco. Les activitats van ser molt divertides (fòssils, pintura rupestre, gimcana...). La millor va ser la de la nit, en què havíem d’endevinar un codi d’un altre equip: “El código daVinci”. El segon dia a la nit vam ballar cançons.

i vam posar moltes

Han estat unes colònies fantàstiques!!!


10

DSR PERÚ: COMEDOR "PAN PARA LOS NIÑOS" DSR (www.dentistassobreruedas.org/barcelona) és una organització sense ànim de lucre formada per dentistes i voluntaris de diversos sectors, una petita ONG que centrava les seves campanyes donant atenció odontològica a poblacions en situació d’ extrema pobresa a l´Àfrica subsahariana fins que els problemes de seguretat ens van impedir poder seguir fent les expedicions per falta dels permisos necessaris. A partir d'aquell moment, vàrem canalitzar els nostres treballs en dues direccions principals: Fer venir els alumnes de la ONG a casa nostra per seguir la seva formació buco-sanitària. Aquest serà el tercer any que ens visitin durant dos mesos l'Alassane i en Yosuf. Fer campanyes a Perú per poder seguir oferint els nostres serveis d'odontologia i assistencials a zones remotes i mancades d'atenció sanitària. A Perú, l'estat té alguns menjadors socials on dóna menjar a la població necessitada que té registrada. Però a l’assentament humà de Natalio Sánchez (Satipo) encara nhi ha gent que no han estan empadronats, que pateixen l'abandonament familiar, orfes...i no tenen cap mena d'atenció estatal. És per això que no tenen cap possibilitat de sortir del cercle vital en el qual han nascut. A l'octubre del 2010, durant la segona campanya per Perú, vàrem arribar a Satipo (capital de la Selva Central) per ferhi dos dies de treball amb els nens d'una escola i d'un menjador social que atenia 30 nens desfavorits en situació de complet desemparament: els hi donaven esmorzar i dinar cada dia, però a mig matí alguns nens encara corrien pels carrers perquè no anaven a l'escola; d'altres s'emportaven part del menjar per als germans, i encara n'hi havia d'altres que no tornaven al migdia perquè estaven treballant a la "Chacra" amb els seus pares. La feina agrària


11

de la "Chacra" és molt precària i calen moltes mans i moltes hores per extreure'n producció. Vàrem saber que aquella obra Social estava a punt de tancar per falta de finançament i que deixaria aquells nens sense cap mena d'ajut. A vegades estem de passada pels llocs, però alguna vegada -i no saps per què- marxes dels llocs deixant-hi una part de tu mateix: el cor (diuen alguns) o la consciència o la rebel·lia de pensar que pots fer-hi alguna cosa més que ferte fotos. Així va néixer DSR Perú: Comedor “pan para los niños"! Arribar a SATIPO és com arribar a casa, és una visita obligada enmig de les expedicions que es fan a Perú. Quan hi som, esmorzem i dinem amb ells, fem les revisions dentals i un seguiment escolar dels alumnes El menjador actualment atén uns 100 nens que hi esmorzen i hi dinen cada dia cobrint la primera necessitat, però els demanem que a canvi que vagin a l'escola cada dia sense faltar-hi. Els responsables del menjador en fan un seguiment setmanal i si no es així en parlen amb els pares o tutors. A la tarda s'hi fan tallers amb pares i fills per tal de prevenir el maltractament infantil. També es fan tallers de música, de seguiment escolar, de formació complementària, etc... Per nosaltres el 13 és un bon número, podem dir que ens porta sort. Per 13€ al més s’apadrina un nen, es cobreixen les seves despeses, es dóna una oportunitat a aquells que no la tenen. I aquí què?- fa anys que ens pregunta la gent del nostre entorn-; aquí també hi ha gent que necessita ajuda, què feu? Darrerament hem obert la clínica solidària de DSR a Barcelona. Han estat dos anys de feina i de somnis, però avui ja és una realitat. Aquesta clínica té dues entrades:


12

per una entrada es pot rebre un tractament dental amb certificat de donació, sabent que el 13% del cost anirà destinat a cobrir els tractaments de l’altra entrada que és l’ entrada solidària. Els dentistes solidaris, els protèsics i els assistents aporten la seva feina, i els nostres pacients estan donant aquest 13%. Les persones beneficiàries dels tractaments gratuïts (filtrats per Creu Roja i Càritas), passen a formar part d'un banc del temps, de manera que puguin retornar allò que han rebut ajudant novament a persones que necessiten serveis que no poden pagar o fent acompanyaments a gent gran. Ja ho veieu, el número 13 altre cop entra en joc... Sempre necessitem ajudes per seguir treballant: Socis nous per la ONG http://dentistassobreruedas.org/barcelona/colaboracon-nosotros-2/haz-tu-donacion/ Padrins pel menjador de Perú http://dentistassobreruedas.org/barcelona/apadrinaa-un-nin/ Voluntaris per les expedicions http://dentistassobreruedas.org/barcelona/colaboracon-nosotros-2/voluntario/ Pacients a la clínica de Barcelona http://dentistassobreruedas.org/barcelona/1980-2/ Tothom pot ajudar aquí i allà. Feliç 2013!!!! (mmmm, un altre cop el 13...) Dos pares voluntaris de DSR del I.E.S St. Jordi.


13


14

ENTREVISTEM LA MARIA LANAU, ACTRIU I PROFESSORA DE TEATRE. Maria Lanau actualment dóna classes extraescolars de teatre a un grup d’alumnes de l’escola. Entrevistadora: Què és per tu el teatre? Maria: El teatre per mi és la meva vida, perquè és la meva feina i m’ho passo molt bé. Gaudeixo molt fent diferents personatges i imitant algunes situacions de la vida. E: Quant de temps fa que ets professora de teatre? Què és el que més t’agrada de la teva professió? M: Professora de teatre aproximadament cinc anys. I de la meva professió el que més m’agrada és imitar personatges i passar-m’ho molt bé, per mi és un hobby. Treballar, per mi és jugar. E: Què t’agrada més, professora de teatre o actriu?

fa

relativament

poc,

ser ser

M: Ara estic començant a passar-m’ho molt bé com a professora de teatre, sobretot quan els alumnes estan atents, no criden i respecten els seus companys. Llavors és quan m’ho passo millor. E: És la teva veritable vocació? M: Si, és el teatre, encara que també m’agrada molt la cuina. A més, ara fa poc que sóc mare, perquè vaig adoptar una nena d’Etiòpia que es diu Lola, que ara té tres anys i mig i per mi ser mare és la millor vocació que puc tenir. E: Tens algun somni respecte a l’actuació?


15

M: Sí, tinc un somni: que a l’escola Sant Jordi podem arribar a fer. M’agradaria fer una obra petita de teatre i que la veiessin els pares i mares, els amics i els professors. E: Tornaries a escollir aquesta forma de vida? Per què? M: Sí, encara que hi ha molts alts i baixos, inseguretat... en no treballar sempre al mateix lloc. Treballem en un teatre, fem una funció durant quatre mesos i, després, adéu-siau! Llavors has d’esperar que et tornin a trucar per poder fer una altra obra de teatre. L’escolliria? Sí, però també m’agradaria que les coses culturalment canviessin una mica en aquest país i que no es veiés la cultura com quelcom de luxe, sinó accessible a tothom, que fos gratis o costés molt pocs diners, no com actualment, que han pujat molt els impostos perquè pensen que la cultura no és necessària. La cultura és molt, molt, molt necessària per pujar un país. E: De petita, somniaves ser actriu o ser una estrella de la televisió? M: No, estrella de la televisió no. M’ho he passat molt bé fent televisió perquè et dóna popularitat i perquè guanyes diners, però a mi m’agrada molt ser actriu de teatre. I quan era petita... era igual de comediant que tu, Martina! E: En quines sèries de televisió has participat? M: He participat en bastants sèries, però és veritat que n’hi ha moltes que no han tingut gaire èxit. Vaig estar a Madrid treballant molt en un sèrie que es deia “La tira”, en una altra que es deia “Ciudad Sur”, i, ara que m’he fet més popular aquí a Catalunya, he treballat a “La Riera”. També he treballat amb Tricicle... He fet moltes coses, el que passa és que hi ha coses que han tingut més èxit i unes altres no tant. Però jo he fet més teatre que televisió.


16

E: I quines obres de teatre? M: Moltes! “Pel davant i pel darrere”, “Atraco a las tres”, “Homes”, “Criatures”..., ara n’acabo de fer una de molt difícil, que es diu “El mestre i Margarita”, que és una novel·la de 1932 d’un home rus en què jo em converteixo en una bruixa, em poso una crema al cos i volo. E: Quins estudis es necessiten per ser actriu? M: Ara hi ha molts llocs on poder formar-te, com l’Institut del Teatre i el Col·legi de Teatre de Barcelona, que és on vaig estudiar durant tres anys. És molt interessant primer estudiar, perquè així aprens una mica el què és aquesta professió. Hi ha gent que es pensa que ser actor és ser famós i no és així: hi ha molts actors de teatre que no són famosos. S’ha d’estudiar molt per ser actor, saber la historia del teatre, conèixer els autors, saber què s’explicava en els teatres, ja que abans no existia la televisió i la gent anava al teatre perquè els actors expliquessin què passava. E: Ens podries explicar alguna anècdota divertida que t’hagi passat en alguna classe, plató de televisió o set de rodatge? M: Vaig a explicar una cosa que és veritat... Un dia em vaig fer pipí a l’escenari... Estava nerviosa i les meves companyes em feien riure molt i, és clar, jo no podia dir al públic: “Un moment, si us plau, ara vinc!”. I de tant riure, tant riure, em vaig fer pipi, però el públic no ho va veure. Això no ho havia explicat mai, eh?!


17

QUÈ ÉS PER TU LA SOLIDARITAT? P-3 Ajudar és ajudar, quan ajudes la mama a fer el dinar.

P-4 JORDI BUQUET: Ajudar altra gent, gent que no té res. CARLA CARBÓ: Als que no tenen diners, els podem ajudar donant-li diners. EIDER DELGADO: Si algú no té joguines, li podem donar les nostres. ELOI BAILÉN: Si la gent és pobra, li podem comprar roba. LOLA ALONSO: El meu cosí necessita ajuda perquè té un braç enguixat. MARTINA ALMAZÁN: La meva mama va a l’Àfrica a ajudar els nens pobres. ALBERT FERNÁNDEZ: Si algú no pot cordar-se la bata, l’ajudem. LUCAS CLARAMUNT: Si algú no sap posar-se les sabates, l’ajudem.

P-5 Ajudar és cuidar, curar, arreglar, estar amb els petits, donar la mà. Ajudar és fer entre tots i regalar un ram de flors.

C.I.-1 CLAUDIA MEDINILLA: Ajudar és donar alegria als altres i fer que tinguin la vida més bonica.


18

C.I.-2 ENRIC, ÈRIC, VALÈRIA: La solidaritat és un cosa molt bonica, que et fa ser amable i donar als altres coses que necessitin.

C.M.-1 NICOLE LÓPEZ: La solidaritat és ser una bona persona, ajudar la gent que és pobre, que està a l’hospital i que està sola a la vida o per Nadal.

C.M.-2 XAVIER LÓPEZ: La solidaritat és ajudar la gent, fer o donar coses a qui ho necessita. La solidaritat és l’amistat entre persones.

C.S.-1 MARIA TONIJUAN: La solidaritat per mi és ajudar a la gent que ho necessita, la gent pobre que no té diners per menjar, anar a l’escola... La gent solidària ajuda aquestes persones. Els hi porten o envien menjar, diners i per Nadal, regals.

C.S.-2 MAR SANTAFÉ: La solidaritat és saber conviure amb tothom, respectar les seves idees , tenir empatia i, sobretot, ajudar la gent.

1r ESO HELENA BOT: Per mi la solidaritat és ser bona persona, és ajudar els altres. Per mi és fer les altres persones felices: no és només ajudar, és també fer millor la vida dels altres.


19

2n ESO JOAN PÉREZ: Per mi la solidaritat és tota aquella gent que se sap posar al lloc dels altres i que sap com comportar-se quan està dins del seu paper. No només és solidària una persona que dóna diners i coses materials, sinó també els sentiments, amor, companyonia i, sobretot, estimar els altres com t’agradaria que t’estimessin a tu mateix.

3r ESO La solidaritat és ajudar els que més ho necessiten. Per mi la solidaritat no és només ajudar perquè sí o perquè t’ho demanin, sinó perquè et sentis bé ajudant els altres. Sent solidari pots ser el responsable que algú se senti feliç, i aquesta és una sensació molt maca. Ser solidari et fa ser millor persona.

4t ESO La solidaritat és renunciar als teus interessos per ajudar algú altre. Una persona solidària és aquella incapaç de ser feliç si algú al seu voltant necessita ajuda i ell o ella pot o té la capacitat d’ajudar. És la millor manera de demostrar que pots combatre els teus valors ocults o inconscients, ja que és on més demostres que ets persona, que tens cor, que tens sentiments.


20

FELICITEM… L’Aran de P-3, que ja és el gran de la casa: ha nascut la seva germaneta, la Marta. La Clàudia i en Pol de P-4 han tingut germanets: en Lluís i l’Ariadna. La família Font Fernández perquè l’Anna i la Júlia han tingut un germanet, en Roger. El professor d’informàtica, Jordi Rosés, que ha estat pare d’un nen, en Jordi. La classe de 1r d’ESO, que va guanyar el concurs Fish&Chips de TV3. La família de l’Aina de P5 que va guanyar el pernil a la rifa del gall de Nadal, i la Martina de P4 i l’Eric de 2n de primària, que es van emportar el gall. La família Nicolàs-Molina pel naixement de la Cloe. La mestra Carme Buch, que ha estat àvia d’una nena, l’Iris. La Salma, per haver sortit guanyadora en el sorteig de la mona. Els alumnes de 4t d’ESO pels excel·lents resultats en les proves de competències bàsiques.


21

RECEPTES DE CUINA CUSCÚS D’ARGÈLIA Necessitem: Una cassola gran Aigua calenta Una mica de sal Una pastilla sencera d’Avecrem Tomàquet tallat per la meitat Verdura Albergínia Patates Pastanaga Cigrons Panses Mantega Un bol de ceràmica

Preparació: Remenem tots els ingredients i els posem a la cassola. La posem al foc durant 40 minuts. Traiem el cuscús de la cassola i deixem que es refredi una estona. Posem el suc al microones. Posem el cuscús als plats i... bon profit! (També hi posem carn o pollastre). Salma Benlekhal Júlia Anton Gemma Torrebadella


22

CONCURSOS CONCURS DE DIBUIX Vam fer un concurs de dibuix el dia 30 de novembre de 2012. Hi van participar 25 concursants i després hi va haver 3 finalistes. Els tres finalistes van ser la Mariona Chulià, l’Ariadna i el Víctor. Després va votar tota la classe. El Toni va dir que tots es mereixien guanyar, però va triar el dibuix de l’Ariadna, que era una granota amb tres colors. Al final l’Ariadna va aconseguir la copa.

Víctor Estebanell, Nil Mateu, Talyson Carneiro i Alba Grasa

EL CONCURS D’ESCACS DE QUART Alguns nens de la classe li van demanar al Toni si podíem fer un concurs d’escacs i en Toni va dir que sí. El Toni va fer les parelles i vam començar el dia 20 d’octubre i hi participaven 28 jugadors. Vam començar a jugar a les hores del pati i uns vam guanyar i els altres vam perdre. Ens vam classificar: la Paula, l’Oriol, l’Albert Pol i d’altres. Els que es van classificar a la següent ronda van ser: l’Olga, l’Albert Pol i en Víctor. Van quedar tres finalistes: l’Olga, l’Albert Pol i l’Olga. Al final van quedar l’Albert Pol, primer, en Víctor, segon, i l’Olga, tercera.

Miquel Rivera, Olga Rodríguez, Albert Pol De la Mora, Paula Pérez i Pau Fernández.


23

TEATRE ANNA FRANK

ENS VISITA JAUME COPONS


24

LA MEVA MASCOTA ANNA BERENGUER: La meva mascota es diu Manu i amb ella m’ho passo molt bé. És una gateta negra i és molt juganera. És molt maca i té uns 6 anys. Li tires la pilota i s’ho passa pipa. Es pot acariciar i no mossega. ROGER APARICIO: Tinc una gossa que em va regalar la germana de la mare de l’Albert Chulià. És un “bichón maltés”. D’aquí a una setmana farà 2 mesos. És molt petita i encara pren biberó. Només pesa 800 grams. Va néixer el 21 de novembre i dorm molt. He de jugar molt amb ella. És blanca i no pot sortir al carrer. Es diu Nina però els amos d’abans li deien Cloe. És molt maca i té els ulls negres. MIREIA CASAS: La meva mascota és un conill que es diu Nucki i és de color blanc amb taques negres i jugo sempre amb ell. Té un any i és molt maco. NORA SÁNCHEZ: La meva mascota és un hàmster rus, que és diu Piqué. Es diu així perquè el futbolista que més m’agrada és en Piqué del Barça. El meu hàmster té el pèl i els ulls marrons i és molt petit. És un hàmster molt simpàtic i no mossega. Només olora i rosega quan no et coneix. La veritat és que no porta gaire temps amb mi. Me’l van regalar el dia del meu aniversari, quan vaig complir 10 anys. El meu antic hàmster era bo, però una nit es va enganxar la pota a la gàbia i des de llavors es va començar a portar molt malament. El meu hàmster actual és molt diferent. El que més li agrada menjar és fruita, pipes, formatge... És el millor hàmster del món.


25

BERENAR D’AVIS CLASSE DE P-4 La tarda del berenar d’avis, les mestres ens van donar un barret de Pare Noel i ens el vam posar. Ens vam asseure al terra del pati i ens vàrem preparar perquè entressin a La Caseta els nostres avis. Quan tothom feia silenci, vam cantar les nadales. Els nostres avis van aplaudir molt. Després vam menjar xocolata calenta i pa de pessic. El berenar era molt i molt bo i ens ho vam passar d’allò més bé amb els avis!

CLASSE DE P-5 Per Nadal a “la Caseta” tenim un gall que es diu “Manolo”. El dia del berenar dels avis fem la Rifa. El primer premi és el “Manolo”, que aquest any li va tocar a la Martina de P-4 i el segon premi, el pernil, li va tocar a l’àvia de l’Aina de P-5.


26

RECOMENDATION JUDITH ABELLÁN I MARÍA CORRAL: We would like to recommend a film called `The Hobbit` based on the book of J. R. R. Tolkien. It's about a hobbit who goes into an adventure with a group of dwarfs with the objective of killing a dragon and regain the dwarfs' land. It is a good way to discover the amazing landscapes of New Zealand's wild part. The film is very entertaining and keeps the interest of the viewers during all the film. If you like The Lord of the Rings' films you must see The Hobbit because you'll enjoy it and have a good time.

SCHOOLTRIP TO THE CINEMA POL MARTORELL: Last December we went to the cinema in Barcelona to watch the last film of James Bond called Skyfall. The film was exciting. Before going to the cinema, we did the invisible friend and it was great. All the ESO went there. It was the last day before holidays.

CARNESTOLTES MARC LOUZAN I ARNAU NICOLAU: This year, in Carnival we

had to wear middle ages clothes. A infantil i a primària, els professors decidien quina disfressa s’havien de posar els nens, però a secundària cada nen podia escollir què posarse, que estigués relacionat amb l’edat mitjana o edat medieval. We arrived at 8 o’ clock at the school, and at half past nine all the students and teachers went out the school and we went walking to the sports center in Vilassar de Dalt. Al pavelló, alguns nens de 4t d’ ESO, van dir algunes coses sobre els professors que tenen i què feien. Then, we returned at school, and then, we did a “pica-pica “ with all the class.


27

SORTIDA AL MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA- 1r I 2n D’ESO DAVID LOPEZ, MARC NOVOA AND JUDIT SANTAFÉ: Us explicarem la nostra sortida a Barcelona, en Catanglès: We went to Barcelona per veure una exposició about Roman Ages. The place was called Barcino. Vam veure un vídeo about the ancient city of Barcelona, després vam veure una part of the Roman city, and it was under the ground. Vam veure també restes of some old houses, but there were so many little parts. We saw una part de l’aqüeducte, amb una part restaurada. Finally, we went to el Parc de la Ciutadella a berenar and to play for half an hour i al final vam tornar a l’escola amb els autocars.

SCHOOLTRIP 27TH FEBRUARY MARIA PUJOL: On Wednesday 27th February the whole ESO went to Barcelona. We first left at 8.15 am and we took the bus. 1st and 2nd of ESO visited the old part of Barcelona and 3rd with 4th of ESO visited the Caixa Forum. In Caixa Forum we did a guided tour of art and then we did a game around the city- we had a lot of fun and took beautiful pictures.


28

NADALES PER ALS AVIS C.M.-1 Per Nadal vam anar a l’hospital de Sant Pere de Vilassar de dalt, a cantar cançons. Hi vam anar 1r, 2n i 3r . Els nens de 1r van cantar la seva cançó, “Per damunt la neu”, que havien preparat durant molts dies; també van dir el poema, que era molt difícil. Els nens de 2n van cantar la cançó de “L ‘Àngel i els pastors” i també van dir el seu poema. Els nens de 3r vam cantar “El dimoni escuat” i també, com van fer 1r i 2n, vam dir el poema, que era molt llarg. Quan vam acabar de cantar totes les classes, vam cantar el “Fum, fum,fum”. Els avis es van posar molt contents. Després vam anar a veure el pessebre que havien fet els avis i era molt bonic. Les noies que cuidaven el avis ens van ensenyar on feien exercicis per tenir energia al cos; també ens van ensenyar el menjador on menjaven. I quan vam marxar, una monja ens va donar caramels. Tots ens ho vam passar molt bé!!!


29

DIA DEL DENIP JÚLIA, NÚRIA, MAR: Durant uns dies tots els/les alumnes vam anar portant productes de neteja i higiene personal per a Càritas. En vam portar moltíssims. Dos dies abans del dia de la Pau, ens vam posar per grups, barrejats des de P-3 fins a 4t d’ESO. Cada grup tenia una lletra i totes les lletres juntes posaven “Sant Jordi Solidari”. Quan ens vam reunir, ens van explicar què faríem i vam pintar la lletra. El dia 30 a les onze del matí ens vam tornar a reunir i vam començar la cadena humana. Quan estàvem tots posats en ordre ens vam començar a passar els productes que sortien des de l’escola i arribaven al local de Càritas. En acabar vam seure tots davant de l’ajuntament i els de 4t d’ESO van llegir un pregó. A la tarda els alumnes de 6è vàrem mirar una pel·lícula, “La vida es bella”, que estava relacionada amb el nostre projecte. Aquest va ser el dia de la Pau.

LA MARATÓ DE TV3 POL NICOLÁS, PAU TORRABADELLA: A les 11:00h del matí, tots els cursos de l’escola vam anar al parc de Can Rafart de Vilassar de Dalt. Des de La Caseta fins a 4t d’ESO vam córrer una cursa pel parc. Cada curs havia de fer unes voltes i nosaltres, els nens i nenes de Cicle Inicial, en vam fer dues. Els diners que ens van donar els nostres patrocinadors els vam enviar a La Marató de TV3 per ajudar a lluitar contra el càncer.


30

EL MEU PREMI MAR SANTAFÈ:

Cada any a sisè de primària es fa un concurs de la Penya Barcelonista de Vilassar de Dalt. Representa que tots els alumnes de la classe havíem de fer una postal amb l’escut del Barça i la postal més bonica, la guanyadora, serviria per poder-la donar a tots els socis de la Penya per tal de desitjar-los un bon Nadal i un feliç Any Nou. Vaig guanyar el concurs i em va fer molta, molta il·lusió. Si no recordo malament, em varen regalar una bandera del Barça, dues banderoles, un ninot del Valdés... i tot del Barça. De la P.B.V.D. em varen regalar una samarreta, un clauer i un joc de l’Oca de futbolistes. Va ser un gran premi!


31

COMPETICIÓ SOCIAL DE VILASSAR DE DALT SÍLVIA MARTÍNEZ:

El dia 3 de febrer es va realitzar una competició social, que es fa perquè les patinadores se sentin segures davant d'uns jutges i tinguin més confiança en si mateixes, per saber controlar els nervis i, sobretot, per saber perdre! Jo, en aquesta competició, em vaig posar molt nerviosa: no creia en mi, pensava que ho faria tot malament... Però les meves companyes m'animaven i em deien que no patís . Recordo el moment de sortir a pista, tots els ulls de les grades, el meu entrenador, les companyes, els jutges ... Tothom m'estava mirant, em feia posar més nerviosa...! Les cames em tremolaven! Al final, quan vaig acabar, vaig sortir de la pista i vaig anar a fer-li dos petons al meu entrenador, mentre ell em deia com havia fet el ball. Jo estava mirant les meves companyes amb un gran somriure, la veritat és que no estava gaire pendent del que l'entrenador em deia: “Que si això, que allò altre...” Només estava satisfeta del meu ball a la pista. I al final, 1a!!! Va ser genial!!!


32

ELS PEIXOS NEUS ROS, MARIONA CHULIÀ, ONA XARRIÉ I ALBERT CHULIÀ: Amb tota la classe vam escollir el tema que faríem pel projecte. Vam triar els peixos. Resulta que el pare de l’Albert Chulià ens ha portat peixos i pedres i així vam fer la peixera. Ens van portar els peixos i ens van explicar com es distingeix un peix femení i un peix masculí. Un altre dia el fill d’en Toni ens va explicar coses sobre els peixos i també ens va ensenyar vídeos molt xulos i ens va agradar molt. També vam fer peixos de cartró i els vam penjar al sostre.


33

SABEU ON VIUEN ELS ALUMNES DE SANT JORDI? VILASSAR DE DALT

CABRILS

PREMIÀ DE DALT

PREMIÀ DE MAR

VILASSAR DE MAR

LLAVANERES

DOSRIUS

BARCELONA 1,23%

1,23%

CABRERA 0,62% 0,62% 0,31%

8,02%

21,30% 54,01%

12,65%

Els 324 alumnes d’aquest curs, cada matí vénen de les següents poblacions: - 175 vénen de Vilassar de Dalt; - 69, de Premià de Dalt; 41, de Cabrils; - 26, de Premià de Mar; - 4, de Vilassar de Mar; - 4, de Llavaneres; 2, de Dosrius; - 2, de Barcelona - 1, de Cabrera de Mar.


34

ENGLISH CORNER


35


36

ENTREVISTA A ROGER MONTAÑOLA Alguns alumnes de 4t d’ESO han fet una entrevista a un antic alumne de l’escola, Roger Montañola, que actualment és militant del partit polític d’Unió i havia estat diputat al Parlament de Catalunya amb tan sols 28 anys.

Per què vas decidir estudiar la carrera de Ciències Polítiques? Bàsicament perquè Ciències Polítiques és una carrera que combina una mica de dret, una mica d’economia i una mica de política, i com que m’agraden aquestes coses, m’hi vaig posar per això. Si ara hagués de tornar a començar, no sé si la faria, segurament faria econòmiques o alguna cosa així.

Si haguessis pogut triar una altra carrera, quina hauries triat? Jo, quan tenia la vostra edat, vaig fer el viatge de final de curs a Munich, Alemanya, i allà hi havia temes d’arquitectura i jo volia ser arquitecte, però era fluixet en mates. Llavors, quan em plantejava fer una carrera que m’agradava, però sabia que havia de fer física i matemàtiques, vaig optar per fer una cosa que veia que se’m donava millor, que eren socials. I una carrera que té molt a veure amb Ciències Socials, és Ciències Polítiques. Per tant, vaig fer el primer curs de batxillerat tecnològic i, malgrat que el vaig aprovar, a segon em vaig poder canviar al social.

Et dediques a alguna altra cosa a part de la política? Sí. Ara estic muntant una empresa amb un amic, i aquesta és una cosa que es pot combinar amb la política, però sempre has de ser molt transparent perquè això de la política i el món de l’empresa a vegades no està massa ben fet. A més, també em dedico a participar en tertúlies; un o dos cops a la setmana vaig a televisions i ràdios i faig d’opinador. Altres vegades faig de professor en una universitat i, a part, tinc tota la feina derivada del partit. Per tant, moltes coses, però no massa, ja que totes tenen algun tipus de relació, però que m’ocupen molt de temps.

Fins on t’agradaria arribar en la teva professió? Fins al màxim, que, evidentment, vol dir presidir el país, i quan dic el país, em refereixo a Catalunya.


37

T’esperaves arribar fins aquí? La veritat és que sí. El que no m’esperava és arribar-hi tan ràpid, perquè jo vaig entrar al parlament amb 24 anys: penseu que vaig acabar la carrera amb 22 o 23 i encara era un nen; per tant, era bastant curiós i graciós combinar estar a la nit fent el que li pertoca a una persona de 24 anys i al matí actuant amb una responsabilitat molt important, i saber que la teva opinió compta en tot això. Per tant, l’estrany de la cosa no és el fet de ser diputat o no, sinó ser-ho amb 24 anys.

Tu ets partidari d’Unió? En sóc membre, sí.

En què t’identifiques amb Unió? Amb els seus valors. A Catalunya tenim una singularitat que no passa enlloc més, i és que t’has d’estar plantejant cada dia quin és el teu país, perquè vivim en un lloc incomplet, ja que som una comunitat autònoma d’un país, però en realitat la majoria de gent no vols serho i això ens obliga a fer política des del nacionalisme, és a dir, que tu reivindiques constantment que allò que defenses políticament no és tot el que hauria de ser. Per tant, en primer lloc, fer política a Catalunya vol dir que estàs en una situació d’incomprensió i que lluites perquè això no sigui així. I hi ha una sèrie de partits que lluiten per això. Segonament , jo crec en una sèrie de valors fonamentals en la vida que són els que regeixen els meus principis bàsics i que m’agradaria que fossin els que regissin la pròpia societat: el respecte a la família, la companyonia, la generositat, etc. Un altre punt que per mi també és molt important és que Unió Democràtica sempre s’inclina pel diàleg amb tothom.

A quina edat vas començar a militar a Unió? Vaig començar als 18 o 19 per una cosa molt curiosa: jo treballava en una discoteca; aleshores coneixia tota la gent de la nostra edat del Maresme, i la discoteca no deixava de ser un petit món on també es feia política perquè hi havia gent molt diferent i era un lloc en el qual aprenies a socialitzar. I com que això a mi m’agradava molt, el que era el meu “jefe” llavors em va preguntar si m’interessaria ser militant d’un partit polític i que a qui votava. Vaig dir-li que a CiU i em va dir que ell era militant d’Unió Democràtica i que si volia entrar al partit i vaig accedir-hi.


38

Ens podries explicar en què consisteix la teva feina? En primer lloc, la meva feina és de representació. Un diputat fa lleis; per tant, has de tenir clar que no et representes a tu mateix, sinó que representes a molta gent. Llavors en l’exercici de les teves competències el que fas és legislar: tu escrius lleis i negocies amb els altres partits diferents factors, ja que, per aprovar les lleis, has de tenir majoria.

Creus que Catalunya arribarà a ser independent? Jo espero que això sigui així.

Ets partidari de l’Estat Propi? Sí, però hem de tenir molt clar que això serà molt llarg, molt difícil i que si no ens arremanguem tots molt i no som conscients d’on som en cada moment, pot acabar en fracàs. Això vol dir que es demanarà un plus de responsabilitat, de respecte entre nosaltres, de generositat i de cooperació perquè és un repte molt difícil. A part, per mi hi ha una cosa que va per sobre de tot: jo sóc català, però també europeu, i m’agradaria que el meu estat de veritat fos Europa, i que en un futur la capital del meu estat sigui Brussel·les. Per tant, jo us recomano que defenseu sempre Catalunya, però mai des d’una òptica tancada.

Moltes gràcies per haver vingut. Maria, Mar, Berta, Enric, Judith 4t ESO


39

TALLER DE VIDRE A CAN FUSTERET CLASSE DE P-3

Vam arribar a l’escola i quan hi érem tots, vam fer una fila al pati. Vam sortir i vam caminar fins a l’autocar, que ens esperava a la riera. Vam pujar a l’autocar i vam marxar cap a Can Fusteret. Quan vam arribar, vàrem deixar la motxilla i vam començar a fer el

taller

de

vidre.

També vam jugar i ens

van

explicar

un conte. La nostra monitora trencar

va una

ampolla de vidre, va ficar-ne els trossos dins d’uns tubs de sorra i els trossos es van convertir en sorra de vidre. Ens ho vàrem passar molt i molt bé i els vam regalar als nostres pares i mares

un

arbre de Nadal fet de vidre.


40

CICLE INICIAL - SORTIDA A CAN RIBAS Vaig fer imants i una gimcana. Vam dinar de tot: jo vaig menjar mitges llunes, i de segon, llom arrebossat. Vam fer unes cases celtes i una muralla. Clàudia Pérez Vam fer una gimcana, vam fer imants i un joc que giràvem un molí i ens deia un número.

Trèiem

un

paper

i

sortia

una

prova; per exemple, vam fer una carrera d’esquena.

Vam

fer

castells

de

sorra.

Vaig

menjar truita i botifarra, i de postres, plàtan. Laia Escudero


41

Vaig veure unes quantes cabanes d’indis. Vaig veure un vaixell pirata. Vaig veure un laberint. Vaig veure un castell de sorra. Vaig veure animals de tot tipus. Marc Rodríguez

Vam fer un poblat celta amb sorra i també uns

imants

molt

xulos.

Vam

fer

una

gimcana, i havíem de trobar pistes i m’ho vaig passar mooolt bééé!!! Aina De Jaumar


42 RESULTAT DE LES PROVES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES D’ESO

DE 4T

Us presentem els resultats obtinguts per l’alumnat de 4t d’ESO del nostre centre. L’informe conté una breu descripció dels aspectes avaluats i uns gràfics que mostren les puntuacions mitjanes següents: la dels nostres alumnes (punt verd), la dels centres de Catalunya d’igual complexitat que el nostre (pertanyem al grup de centres de baixa complexitat) (rombe blau), la de tots els alumnes de Catalunya (punt taronja). La puntuació obtinguda classifica l’assoliment de cada competència en quatre nivells: - Alt: molt bon domini de la competència. Els resultats estan molt per sobre del llindar de superació. - Mitjà-alt: bon domini de la competència. Els resultats estan per sobre del llindar de superació. - Mitjà-baix: domini suficient de la competència. Els resultats estan dins del llindar de superació. - Baix: no assoleix el domini de la competència. Els resultats estan per sota del llindar de superació.

L’informe ha estat elaborat pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.


43

L’HORT DE CICLE MITJÀ Un altre any, els nens i nenes de CM continuem fent l’activitat de l’hort. El primer dia vam anar a plantar. Ja teníem tota la terra preparada, vam fer forats a terra i vam plantar enciam, enciam fulla de roure, ceba i api. Com que l’any passat van plantar patates, aquest any n’han sortit algunes. Quan vam tenir la feina feta, vam esmorzar i ens ho vam passar molt bé. Després d’uns dies hi vam tornar a anar i vam treure males herbes. Ens va acompanyar la Carme. Els nens de 4t, un altre dia, van anar a treure males herbes i a lligar els enciams, i després, quan va ser l’hora de la collita, vam anar-hi tot CM. Tota la collita la vam repartir entre tots els nens i nenes de CM i vam tastar els enciams del nostre hort. És una activitat que ens agrada molt.

CM-1


44

Els alumnes de 6è hem llegit la novel·la El niño del pijama de rayas de John Boyne.


45

DITES DE SANT JORDI Sant Jordi arribat surt la cuca del forat. No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi estat. Per Sant Jordi l'espiga a l'ordi.


46

GUANYADORS PREMIS DRACS 2012-2013

EDUCACIÓ INFANTIL P3, P4 I P5

CICLE INICIAL PROSA 1r: GUIOMAR BLÁZQUEZ i CLÀUDIA MEDINILLA PROSA 2n: MARIONA PADRÓS POESIA 2n: ÈRIC ALMAZÁN

CICLE MITJÀ PROSA 3r: LAIA MACIÀ PROSA 4t: OLGA RODRÍGUEZ POESIA 3r: ARTAU NAVARRI POESIA 4t: MARIONA CHULIÀ CICLE SUPERIOR PROSA 5è: MARIONA NAVARRO PROSA 6è: JÚLIA AGUILAR POESIA 5è: EUDALD ARROJO POESIA 6è : SÍLVIA MARTÍNEZ ANGLÈS- CICLE SUPERIOR ANGLÈS, POESIA: MAR SANTAFÉ ANGLÈS, PROSA: JÚLIA AGUILAR


47

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

GUANYADORS PREMIS DRACS 2012-2013 1r ESO PROSA: MARTÍ PARLADÉ POESIA: AINA PAYTUVÍ

2n ESO PROSA: XÈNIA VÁZQUEZ POESIA: PAU ARROJO

3r ESO PROSA: MIREIA SORIANO POESIA: JAN XARRIÉ

4t ESO PROSA: MARTA ARTIGAS POESIA: MARIA CORRAL

ANGLÈS 1r CICLE POESIA: JUDIT SANTAFÉ 1r CICLE PROSA: AINA PAYTUVÍ 2n CICLE POESIA: VALENTÍ CLARAMUNT 2N CICLE PROSA: ÀLEX SALA


48

PREMIS MANETES

EL FAR REALITZAT PER EN MARC CONDEMINAS DE CI2

LA NOSTRA CLASSE REALITZAT PER LA RITA SÀNCHEZ I LA MARTINA CLOTET DE CM1

ABELLA REALITZAT PER LA MARINA MUÑOZ BLANCO DE CM2

LA CASA REALITZAT PELS GERMANS MIREIA CASAS DE CM2 I BIEL CASAS DE P5

LA LLEGENDA DE SANT JORDI REALITZAT PELS GERMANS MARTINA ALMAZAN DE P4 I ÈRIC ALMAZAN DE CI2


49

PREMIS FOTOFLASH “ ARBRE CONTRA NATURA” PREMI A LA CATEGORIA NATURA: ARTAU NAVARRI CM1

“ELS MILLORS AMICS” PREMI A LA CATEGORIA CONVIVÈNCIA:MIREIA CASAS CM2

“QUATRE GOTES A PAMPLONA” PREMI A LA CATEGORIA ARTÍSTICA: ONA XARRIÉ PLANAS CM2

“UN TOC DE COLOR” PREMI A LA CATEGORIA INSTANTÀNIA I EXPERIMENTACIÓ: MARIONA ARTIGAS CS1

“EL CLAUSTRE” PREMI A LA CATEGORIA COMPOSICIÓ: ROGER CASANOVA 4t ESO


50

AGRAÏMENTS

Els membres de la comissió de revista volem agrair la tasca de les alumnes de 4t d’ESO Judit Abellan, Laia Batista, Berta Corominas, Marta Marimon i Airy Noguera, sense la qual la revista d’enguany no hauria estat possible.

La veu del drac 2013  

La revista de l'escola Sant Jordi de Vilassar de Dalt.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you