Page 1

Contes compartits d’ahir i d’avui

3a Jornada d'Intercanvi d'Experiències d'Aprenentatge Servei

DAVID GARCÍA GIMENO MESTRE I PSICOPEDAGOG


PUNT DE PARTIDA: L’AVI “CANGUR”

Col·legi Mare de Déu de la Salut (Badalona) Alumnes de 9-10 anys

Recolzament per part del CLAUSTRE de professors i de la DIRECCIÓ del centre.

Contes compartits d’ahir i d’avui

Residència d’avis Llegat Roca i Pi (Badalona) Persones grans de +75 anys

INTERGENERACIONAL BIDIRECCIONAL

PUNT DE TROBADA “EL CONTE”

UNA SESSIÓ MENSUAL

Recolzament per part de la direcció de la RESIDÈNCIA


Contes compartits d’ahir i d’avui Continguts:

Capacitats: Cognoscitives Afectives

Competències bàsiques

Psicomotores

Objectius Desenvolupament psicopedagògic

Activitats

Metodologia

Conceptes Procediments Hàbits Actituds Valors


Contes compartits d’ahir i d’avui

Objectiu principal:

EXERCITAR i DESENVOLUPAR les HABILITATS i APTITUDS que són a la base de qualsevol seqüència d’ensenyament-aprenentatge a través dels: CONCEPTES (CAP), ACTITUDS (COR) I MANS (PROCEDIMENTS)

COR (actituds)

CAP

MANS

(conceptes)

(procediments)


Desenvolupament psicopedagògic en relació a la gent gran (+75 anys) OBJECTIUS - Promoure les potencialitats de les persones grans. - Exercitar la memòria, la creativitat i l’expressió oral. - Possibilitar la transmissió de valors culturals. - Millorar l’autoestima i la imatge de la persona gran. CONTINGUTS -Àrea Cognoscitiva: exercitar la memòria, l’expressió oral, la gestualitat i la comunicació corporal. - Àrea social i comunitària: sentiment d’utilitat, transmissió de valors i coneixements, adquisició i utilització d’habilitats socials.


Metodologia -Selecció de les persones grans que per la seva situació tant física com cognoscitiva puguin realitzar aquest projecte. -La persona gran pot escogir entre un conte clàssic que recordi o bé inventar un de nou a través de les seves experiències viscudes. - Abans de cada sessió les persones grans conjuntament amb l’educadora social ha realitzat un aprenentatge dels contes, on s’ha treballat tant l’expressió corporal com l’oral. - En cada sessió assisteixen dues persones grans amb l’objectiu que es puguin ajudar a l’hora de narrar el conte i es sentin més segures.


Desenvolupament psicopedagògic en relació als alumnes (9-10 anys) OBJECTIUS -Sensibilitzar-se amb la realitat social -Prendre consciència de la pròpia capacitat per generar felicitat als altres -Conèixer algunes de les malalties pròpies d’aquest col·lectiu -Millorar l’expressió plàstica - Millorar l’expressió escrita. Tipologia textual: el conte


Desenvolupament psicopedagògic en relació als alumnes (9-10 anys) CONTINGUTS -Ètica, Religió i Educació per a la ciutadania: solidaritat, amor al proïsme, ONG’s, etc. -Expressió Plàstica: elaboració d’una rosa amb material de papereria - Expressió Musical: Habanera “El meu avi” o la cançó “L’avi Mariner” -Àrea de Llengua i Literatura (expressió oral: l’entrevista,expressió escrita: estructura dels contes, connectors temporal i descriptius, etc.). - Àrea de Coneixement del Medi Social (socialització, realitat d’un col·lectiu).


L’avi mariner

Desenvolupament psicopedagògic en relació als alumnes (9-10 anys)

- Expressió Musical: Habanera “El meu avi” o la cançó “L’avi Mariner” Tinc un avi amb la barba blanca i una pipa encesa que tan sols fa fum, que m’explica contes... de naus perdudes enmig de les ones. Que estima sols als peixos, aigües, doncs ha viscut sempre entre barques, platges, encara és ara un bon mariner. Quan ell deixa el port, infla les veles per llançar-se a la mar, diu adéu als peixos, no temeu, ja sabeu que jo no us faré mai cap mal i si em seguiu podrem cantar tot seguint el ritme de les ones del mar. Tinc un avi amb la barba blanca i una pipa encesa que tan sols fa fum, que m’explica contes... de naus perdudes enmig de les ones. Que estima sols als peixos, aigües, doncs ha viscut sempre entre barques, platges, encara és ara un bon mariner. Quan la barca descansa surant en les aigües per les què ha lliscat, l’avi es tomba a proa, cara al cel, pensant en a llarga estona en tot el que ha viscut. És feliç somniant que està en un món on tot és senzill, com les ones del mar. Tinc un avi amb la barba blanca i una pipa encesa que tan sols fa fum, que m’explica contes... de naus perdudes enmig de les ones. Que estima sols als peixos, aigües, doncs ha viscut sempre entre barques, platges, encara és ara un bon mariner.


Metodologia La metodologia de treball que hem realitzat és la següent (3 fases): 1) Abans de la sortida Equilibri entre el treball per grups i treball individual de reflexió. L’estratègia instructiva preveu tècniques com: visionats de vídeo, debats, fitxes personals de reflexió, etc. 2) Durant la sortida L’activitat consisteix a disposar els alumnes per grups, juntament amb els avis. Cada nen té una responsabilitat: secretari, interlocutor,... per a la creació del conte. 3) Després de la sortida Grups de treball: elaboració dels contes per grups, de la crònica del dia i elaboració de les presentacions digitals.


Valoraci贸 http://col-legilasalut.blogspot.com/2009/04/contes-dahir-i-davui-sant-jordi-2009.html


El treball final

Llibre de la 2a edició dels Contes Compartits d’ahir i d’avui. Edició 2010 Llibre de la 1ª edició dels Contes Compartits d’ahir i d’avui. Edició 2009

Llibre multicultural: Contes traduïts a les llengües de l’escola (català, castellà, anglès, francès, àrab, xinès)

Projecte Contes d'ahir i d'avui  

Projecte Contes compartits d'ahir i d'avui, explicació del projecte.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you