__MAIN_TEXT__

Page 1


Pàg. 2

Editorial

Editorial En ple inici d’hivern i amb les festes nadalenques molt a prop, ens retrobem a través d’un nou número de la revista La Xarranca. Ha estat un inici de curs intens amb l’entrada d’un nou equip directiu a l’escola, reelecció de la Junta de l’AMPA i eleccions per renovar parcialment el Consell Escolar. Donem la benvinguda al nou equip directiu integrat per la directora Queralt Villegas, la Marta Cardona com a cap d’estudis i la Imma Saborido com a secretària, que amb tota certesa consolidaran la bona feina efectuada per l’anterior direcció i de ben segur posaran el seu gra de sorra particular per avançar, millorar, i portar a terme aquells projectes pedagògics que facin de l’escola Bages un referent dins la nostra ciutat. No cal dir, com no podria ser d’altra manera, que L’AMPA com a portaveu dels pares, participarà i col·laborarà per aconseguir aquelles fites que es proposin, intentant aportar un valor afegit en l’educació i les activitats dels nostres fills. Destacar l’organització, el proper dia 17 de desembre, d’un esmorzar familiar i solidari a l’escola amb la finalitat d’incentivar el diàleg i coneixença entre les famílies. Aquesta trobada també es va aprofitar per col·laborar amb la Marató de TV3, aquest any dedicada a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Per acabar, us desitgem un Bon Nadal, un joiós Any Nou i que els Reis us siguin molt generosos.

SUMARI 2 ................................... 3.................................... 4-5 ................................ 6-7 ................................ 8-9 ................................ 10-11............................ 12-13............................ 14-15............................ 16-17........................... 18-19........................... 20-21........................... 22-23........................... 24-25........................... 26................................ 27................................ 28................................ 29................................

Editorial AMPA Notícies Notícies Alumnes 3 anys - Educació Infantil Alumnes 4 anys - Educació Infantil Alumnes 5 anys - Educació Infantil Alumnes de 1r - Cicle Inicial Alumnes de 2n - Cicle Inicial Alumnes de 3r - Cicle Mitjà Alumnes de 4t - Cicle Mitjà Alumnes de 5è - Cicle Superior Alumnes de 6è - Cicle Superior Música Anglès Entreteniments Xar i Pandi

Xarranca - Núm. 77 - Desembre 2016


AMPA

Pàg. 3

Un cop vam acabar el curs passat es va organitzar el tradicional casal d’estiu.

Castanyada

El divendres 28 d’octubre unes Les “castanyeres” molt simpàtiques van venir a l’escola per repartir castanyes a tots els alumnes de l’escola. Van cantar i participar de la festa.

ESMORZAR SOLIDARI

EL DISSABTE 17 DE DESEMBRE

S’ORGANITZA UN ESMORZAR SOLIDARI I MERCAT D’INTERCANVI DE JOGUINES. TOTS ELS FONS RECAUDATS ES DESTINARAN A LA MARATÓ DE TV3 DEL DIUMENGE 18 DE DESEMBRE.

NADAL L’ÚLTIM DIA DEL TRIMESTRE ELS MÉS PETITS CELEBRARAN EL “CAGA TIÓ” I AQUELLA MATEIXA TARDA REBREM LA VISITA DELS CARTERS REIALS! PREPAREU LES VOSTRES CARTES!

A la rua infantil del 2016 ho vam petar amb “l’hort dels minions”. A l’hora de tancar l’edició de la Xarranca encara no sabem quina serà la disfressa pel 2017, però ja us avisem que després de la rua farem una calçotada.

I PER ACABAR A VEURE SI ESTEM DE SORT I ENS TOCA LA LOTERIA!


Pàg. 4

Notícies

Com cada any els alumnes d’infantil van ballar danses de la tardor al pati i van rebre la visita de les castanyeres que els van portat castanyes i mandarines. Va ser una festa oberta a les famílies que van col·laborar i ens van ajudar.. Les castanyeres també van portar castanyes als alumnes de primària. Agraïm la col·laboració de l’AMPA i de l’empresa ADARA.

El passat juliol en Jaume Gubianes ens va dissenyar dis i pintar la paret del pati d’infantil de l’escola amb dibuixos de diferents contes populars. A més, es va omplir el sorral i una colla de mares i pares ens van ajudar a pintar rodes de colors. D’aquesta manera els alumnes alumne d’educació infantil n’han pogut gaudir des del primer dia. dia Agraïm la col·laboració de l’AMPA en tot el procés.


Notícies

Ara fa 9 anys començaven P3 i enguany ja fan 6è, el seu últim curs a l’escola Bages. Aquest curs finalitzen una gran etapa però encara els queda un gran camí per recórrer.

Pàg. 5


Pàg. 6

Notícies

BÀSQUET Aquest curs 33 alumnes participen a l’activitat extraescolar de bàsquet. S’han fet 2 grups, un amb alumnes de 1r i 2n i un altre grup de 3r a 5è. Fan els entrenaments cada dilluns i dimecres i participen a les Trobades d’Escoles de Bàsquet de la Federació Catalana de Basquetbol que es fan els dissabtes al matí a la comarca del Bages. FUTBOL SALA L’escola Bages participa als Jocs Esportius de la comarca del Bages amb dos equips de futbol sala. L’equip prebenjamí format per alumnes de 1r i 2n entrenats pel Carles Rodríguez, i l’equip benjamí amb alumnes de 3r i 4t entrenat pel Sergi Suàrez. Fan els seus entrenaments el dimarts i dijous i juguen els seus partits els dissabtes al matí.

CROS ESCOLAR Un grup d’alumnes de l’escola segueixen el calendari de cros escolar 16-17 format per 13 proves que es disputen cada diumenge al matí en diferents municipis de la comarca. Val a dir que cada diumenge fan unes molt bones curses i han aconseguit pujar al podi en diferents ocasions.

Recordeu que podeu trobar tota la informació d’esports a l’apartat ESPORTS de la web de l’escola i de l’AMPA. També ens podeu seguir a través del Twitter @escolabages.


Notícies

Pàg. 7

Aquest curs torna el Club de Lectura Lletretes que estarà destinat als de 5è i 6è. Ens reunirem un cop al mes per tal de compartir impressions i experiències sobre un llibre que us proposarem i us deixarem.


Pàg.. 8

Alumnes 3 anys – Educació Infantil

ELS NENS I NENES DE P3 VAM VAM CELEBRAR LA FESTA TRADICIONAL DE LA CASTANYADA... CASTANYADA

EXPLICANT CONTES

PINTANT CASTANYES

APRENENT DANSES


Alumnes 3 anys – Educació Infantil

...I

TOTS JUNTS VAM BALLAR I CELEBRAR LA FESTA!

Pàg. 9


Pàg. 10

Alumnes 4 anys – Educació Infantil

SORTIDA A BARCELONA Els nens i nenes de P4 vam anar a veure “El meu primer festival”, un concurs de curtmetratges infantils que es fa cada any a Barcelona.

Quan vam arribar ens esperaven el senyor i la senyora Claqueta, eren els mestres de cerimònies.

Per poder entrar al festival vam necessitar una acreditació. Vam poder gaudir de diferents històries d’arreu del món: cinema d’animació, cinema mut, fet amb dibuixos, etc. Un cop vistos tots els curtmetratges, ens vam convertir en crítics i vam haver d’escollir el quin ens havia agradat més. Les votacions les fèiem amb la piruleta que havíem pintat a classe.


Alumnes 4 anys – Educació Infantil

Pàg. 11

Un dels més votats van ser:

“La nena i la nit” Madina Iskhakova

“La reina culet” Maja Gehrig.

Per dinar ens vam dirigir al “Maremàgnum” . Allà vam gaudir d’una estona de lleure per dinar, passejar i jugar. Va ser un dia molt complert i divertit!


Pàg. 12

Alumnes 5 anys – Educació infantil

LA VEREMA Durant aquest primer trimestre, els alumnes de 5 anys han realitzat una visita al mas de Can Puig, per tal de veure i aprendre conceptes relacionats amb la verema. Un dels objectius ha estat el d’entrar en contacte amb el lloc físic on creix el raïm i on es porta a terme el procés de recollida i tractament que coneixem amb el nom de verema.

Tots els nens i nenes han tingut l’oportunitat de veure els ceps i collir el raïm. Sense cap mena de dubte ha estat una experiència molt enriquidora per a tots ells .


Alumnes 5 anys – Educació infantil

Pàg.13

Vam conèixer quines són les feines de la vinya: llaurar, adobar, podar, esporgar, sulfatar i finalment veremar. També vam aprendre quines eren les parts del cep i quin era el seu cicle fins que es produïa la maduració, collita del raïm i finalment la transformació en vi.

Ens van explicar moltes altres coses i vam gaudir molt de tot el que vam aprendre.

Sens dubte aquest dia romandrà un record inoblidable per a tots nosaltres. Ara ja sabem com es forma, es cull i es transforma el raïm, per tal d’obtenir el vi.


Pàg. 14

Alumnes de 1r – Cicle Inicial

SORTIDA A SÚRIA El passat 27 d’octubre, els nens i les nenes de cicle inicial vàrem fer una sortida al casc antic de Súria. Vam visitar el castell medieval. Ens esperaven un grup de monitors els quals ens van explicar com era la vida medieval dins d’un poble de pagès. Vam descobrir tot un món nou: eines, carruatges, armes de diversos tipus, la presó...


Alumnes de 1r – Cicle Inicial

Pàg.15

Tot seguit vam fer un taller d’estampació sobre uns mocadors els quals vam pintar amb pintura i sal.


Pàg. 16

Alumnes de 2n – Cicle Inicial

El dia 29 i 30 de setembre, els nens i les nenes de 2n, vam anar de colònies. Quan vam arribar a La Carral des de Manresa vam deixar les motxilles, vam esmorzar i vam conèixer els monitors: Ramonet, Víctor, Sergi i Ferran. Ens van ensenyar moltes cançons, una era així: UN DIA A LA CARRAL, DE MANRESA VAM ARRIBAR AMB LA MOTXILLA A L’ESQUENA I MOLTES GANES DE JUGAR. NO SÉ PAS QUÈ HI HAURÀ AVUI PER DINAR POTSER PASTA O BÉ TORRADES I UN GELAT PER ACABAR!

El menjar era molt bo i ens va agradar molt: hi havia arròs amb tomàquet i la sopa que ens va encantar. Mentre menjàvem parlàvem de coses divertides. Ah! I ens havíem de plegar el tovalló per guardar-lo i utilitzar-lo a les altres menjades. Per fer el saquet d’olor, primer vam anar al bosc a olorar plantes aromàtiques i en vam collir. Feia molta olor! A l’hora de berenar en Ramonet amb la seva guitarra ens va ensenyar una altra cançó: Era una síndria. I després a menjar coca amb xocolata. Alguns van repetir!


Alumnes de 2n – Cicle Inicial

Pàg. 17

A les estones lliures ens va agradar molt anar al bosc a construir cabanes fetes amb troncs, pedres, terra, fulles... ... era increïble! Altres estones anàvem als gronxadors als tobogans, al sorral, a jugar a futbol o a bàsquet, als futbolins, a l’escenari...També També vam observar els animalets petits del bosc. bosc. Vam trobar cucs, escarabats ... Ens agradar molt la natura! Després de sopar, quan es va fer fosc, vam agafar el lot per fer el joc de nit que va ser fer el joc de nit que va ser molt guai! Quan es va acabar el joc, el Ramonet amb la seva guitarra ens va cantar una cançó molt bonica i tranquil·la mentre entre estàvem estirats al terra mirant els estels. Tot seguit vam anar a les habitacions, ens vam rentar, ens vam posar el pijama i a dormir a les lliteres. teres. Vam tancar les llums, els ulls i bona nit! Al matíí ens va despertar la música i ens vam haver de vestir, vestir, plegar sacs i tancar motxilles abans d’anar a esmorzar. També ens vam disfressar d’indis per fer unes proves i poder trobar el tòtem. Va ser una aventura! Ah! Sabeu abeu què hi havia a dins?...doncs dins unes piruletes per a nosaltres! Va ser una experiència que sempre més recordarem!


Pàg. 18

El divendres 25 d’octubre ens van visitar unes dietistes, la Laura i la Queralt per a fer-nos nos un taller d’esmorzar saludable. Ens van explicar que hi ha sis grups d’aliments. D’aquests aliments n’hi ha de saludables que cal menjar-ne ne sovint i de no saludables anomenats superflus que es poden menjar ocasionalment. Aquests aliments porten molts sucres afegits que són perjudicials pel nostre cos. Ens van parlar de la diabetis diabeti que és una malaltia que es caracteritza perquè hi ha massa sucre a la sang i no hi ha prou insulina per a regular-la. la. La insulina és una hormona que fa que a la sang hi hagi la quantitat suficient de sucre. Les L persones que pateixen diabetiss s’han d’injectar insulina. També ens van comentar que l’esmorzar és un àpat molt important perquè fa moltes hores que no mengem i ens van fer una demostració d’esmorzar sal saludable. L’esmorzar consistia en llesquetes de pa amb llavors amb un raig d’oli d’oliva, formatge frescc de cabra i un trosset de pera. Era boníssim !! I vam repetir !!

Alumnes de 3r3r Cicle Mitjà


Alumnes de 3r - Cicle Mitjà

Pàg.19

1- Fruita i verdura. 2- LàcticsLàctics llet i derivats. 3- Carn, peix blanc i ous. 4- Cereals i farinacisfarinacis blat, arròs, civada, ordi, sègol. 5- Greixos protectors- oli d’oliva, fruits secs, llavors i peix blau. 6- Aliments superflus o ocasionalsocasionals- greixos no saludables.

• • • •

Són aliments no saludables. Tenen molts sucres afegits. Provoquen càries, diabetis... Donen energia instantània però s’acaba de seguida i creen dependència.


Pàg. 20

Alumnes de 4t – Cicle Mitjà

ENDEVINA…… ENDEVINALLA!!! ELS NENS I NENES DE QUART HEM FET ENDEVINALLES. SAPS LES RESPOSTES? 1. Hem pots consultar si no entens alguna cosa, et faig favors per entendre nous idiomes. Qui sóc?

2. És un mamífer, té una bossa i li agrada saltar. Qui és?

3.És un rèptil amb escates. Compte! Té dents grosses i ungles grans. Viu a terra però es passa mitja vida a l’aigua. I és carnívor.

4. Sota els teus peus sempre hi sóc. Si tu te’n vas jo també. Si vols fer una cursa no pensis que t’abandonaré. Què és?

Qui és?

5. Sóc la teva amiga, sempre et porto les coses, no em dones mai les gràcies. Vaig d’aquí cap allà a la teva esquena penjada. Em deixes a qualsevol lloc per anar a mirar la televisió. Què sóc?

6. Corro molt, sóc gran, m’utilitzen pel treball, i porto a la gent amunt i avall. Qui sóc?


Alumnes de 4t – Cicle Mitjà

Pàg. 21

L’experiència de la flashmob El 18 de novembre vam anar a la plaça de l’Ajuntament, per celebrar el dia dels drets dels infants. Vam anar a fer un ball els nens i les nenes de 4t, de moltes escoles de Manresa, amb la cançó “La llum que portes dins”, del grup Gossos. La sensació quan estàvem tots ballant va ser impressionant. Era molt bonic veure tanta gent ballant alhora. Quan vam acabar van venir els músics del grup a saludar-nos i ens van dir que estaven emocionats de veure tants nens i nenes ballant la seva cançó. Ens van fer moltes fotos i vídeos i també vam sortir per la tele. A l’acabar el ball ens van posar música i vàrem ballar i jugar tots plegats per la plaça. Ens ho vam passar molt bé, va ser una experiència única !!!!!!


Pàg. 22

Alumnes de 5è – Cicle Superior

CENT ANYS DEL NAIXEMENT DE ROALD DAHL RoaldDahl va néixer a Llandaff, Anglaterra, el 13 de setembre de 1916. Els seus pares, d´origen noruec, li van posar Roald en honor del famós explorador RoaldAmundsen, el primer home que arribà al Pol Sud. La seva infantesa no va ser feliç. Amb quatre anys va perdre el seu pare i la seva germana gran en poques setmanes de diferència i es va haver d’educar en la rigidesa dels internats britànics de l’època. L’únic consol que tenia eren els contes que li explicava la seva mare. Aquests fets el marcaren per sempre més. A partir d’un fragment del conte “Les bruixes”, els alumnes de cinquè han inventat un possible diàleg entre els dos personatges protagonistes d’aquest conte: ÀVIA: - Mira! -(tot fent una pipada a aquell cigar pestilent),el seu giny favorit consisteix a preparar una pols que converteixi un nen en alguna criatura de les que els grans detesten. NÉT: - Quina mena de criatura, àvia? ÀVIA: - Sovint és un llimac. Un llimac és dels seus preferits. Aleshores els grans trepitgen el llimac i l’aixafen sense saber que és un nen. NÉT: - Però que bèsties! ÀVIA: - Sí que són bèsties les bruixes, però quan una cosa no els agrada, sempre ho intentaran. NÉT: - Què intentaran àvia? ÀVIA: - Socarrimar a un nen! NÉT: - Oh! No! Àvia, això significa que a mi també em socarrimaran? ÀVIA: - No, i ara! Les bruixes tenen moltes maneres per fer desaparèixer a un nen. NÉT: - Àvia! Quines són aquestes maneres? ÀVIA: - N’hi ha moltes, però moltes maneres, però jo només et diré dues i para molta atenció. Una de les maneres és aquesta: Quan una bruixa veu a un nen que va sol pel carrer i no hi ha ningú, li va pel darrera i quan ja està a prop se li llença al damunt i nyac...!, el fica dins d’un sac i el lliga ben fort i se l’enduu al seu amagatall. NÉT: - Iaia! Oi que això no em passarà a mi? ÀVIA: - No, i ara! Si vigiles per on vas i per on passes no et passarà. NÉT:- Uf! Àvia, ja m’havia espantat molt.


Alumnes de 5è – Cicle Superior

Pàg. Pàg.23

ÀVIA: - Va, quee t’explicaré la segona tàctica: quan quan un nen va pel carrer, la bruixa fa veure que cau i deixa anar la bossa de mà a terra, el nen va corrent cap allà per ajudar-la ajudar la i quan ella ha acabat d’aixecar-se, d’aixe li diu tot agraïda: Té, ett dono un caramel i al cap d’una hora es converteix en un llimac. NÉT: -Àvia, Àvia, això no vull que em passi. Què em passarà àvia...? àvia.. ÀVIA: - No, és clar que no! Tingues en compte de no acceptar un caramel d’ una persona que no coneixes. NÉT: - Àvia, ara sé amb tot el que m’has explicat, que si alguna vegada em passa, he de començar a córrer. Oi, àvia? ÀVIA: - Sí, perquè sinó t’agafaran i nyac....! en aquest món ja no hi seràs. (Sonen les nou en un rellotge de paret) ÀVIA: - Va! A dormir que són les nou, ja és hora. NÉT: - Sí, àvia, ara vaig al llit, m’estic rentant les dents. ÀVIA: - D’acord! Però...afanya’t! (El nen se’n va al llit) ÀVIA: - Bona nit! (Les cortines de l’habitació del nen cauen cau a terra, a la finestra, una senyora amb un sac, sac riu malèficament) SENYORA (bruixa):- Deixeu-me me anar! Deixeu-me Deixeu anar...! No vull estar aquí ! No vull estar aquí dins...!!!!!! dins (Continuarà...) Maria Pons i Clotet


Pàg. 24

Alumnes de 6è – Cicle Superior

Pensar, reflexionar, decidir…

Hola a tots i totes! Els nens i les nenes de 6è hem començat un projecte molt important i seriós: crear una empresa! Bé, millor dit, dues; una a cada classe!

Primer hem investigat com és una empresa real. Hem vist la diferència entre cooperativa i societat anònima i hem decidit que crearem una cooperativa.

Els comptables demanen informació

El següent pas ha estat buscar el nom. L’empresa de 6è A es diu UNx i la de 6è B es diu MADET (Manresa Detalls).

Presentem la cooperativa a la direcció de l’escola.

Ara ja ens hem distribuït les feines i sabem quin càrrec farà cadascú: hi ha un equip directiu, un equip força gran de màrqueting, un altre encarregat de dur els comptes i per finalitzar l’equip de producció.

També hem rebut suport de persones expertes: hem visitat la cooperativa MengemBages i l’Anna Martí de l’escola d’Arts i Oficis ens ha fet un taller d’imatges corporatives (logotips).

Taller d’imatges corporatives a càrrec de l’Anna Martí de l’escola d’Arts i Oficis

Visita a la cooperativa MengemBages

Ara preparem els estatuts i... en marxa!! Els productes que farem els vendrem el mes de maig al mercat. Hi esteu tots convidats!!


Alumnes de 6è – Cicle Superior

Pàg. 25

Els VALORS de Pau Casals En Pau Casals va ser una de les persones que va canviar el món, tant musicalment com políticament, no amb diners sinó amb Pau i saber

comprendre.Ell no va viure per sempre perquè va intentar evitar les

sempre, però el seu nom serà recordat per

ajudar a les víctimes i va fer la pau.Va ser un home responsable,treballador, sincer, fidel ... però sobretot va formar part de la història i la va canviar. Des de ben petit li van ensenyar que havia d’ estimar perquè la vida li anés bé.Aquest bon home respectava i s’ inspirava en el silenci, el soroll del mar i els sons de la música del piano.Encara en podem aprendre molt més guerres,

va

d’ell, perquè tot el que deia era una veritat no vista en el món. Pau Casals fou una persona amb molts

valors, ell creia que el món sencer havia de ser com una gran família, podia

tenir petites baralles, però com tot, es pot acabar

perdonant.Deia que tot el que tenia i

gràcies a les seves arrels, el seu pare i la seva mare.Tenia un gran AMORper la seva terra, Catalunya, fou un català Universal i la veu de molts catalans.El seu sentit de la responsabilitat i la seva dedicació al que de debò apreciava, el compromís que tenia amb les persones, i amb el món en general, el van fer sabia era

ser un dels personatges més rellevants del segle XX. Pau Casals va ser una persona molt

noble tant amb el seu País, com amb el món sencer. A Pau Casals li feienplorar les guerres, les bombes i la destrucció. Va haver d’ allunyar-se a causa de les guerres, a França, a Prada de Conflent.Tot i estant a França, ell sentia pel seu país.El seu tot i que era molt

amor, dignitat i honor

do especial va ser la música, tocava el violoncel, era un músic espectacular, humil.

S’

estimava

la música com si fos la seva mare i s’

Gràcies a

entrenava cada dia tocant el piano molt ràpid.

Pau Casals les suites de

Bach es van fer famoses, i el violoncel va començar a fer de solista.

Els

alumnes de sisè A i B


Pàg. 26

Música

Els nens i nenes de 3r hem anat al Centre de Dia del carrer Circumval·lació a fer passar una bona estona als avis i àvies que són allà cada dia. Hem cantat moltes cançons, algunes fent una mica de teatre i també hem tocat els instruments que portàvem. Estem molt contents d’haver pogut portar alegria a la gent gran amb la nostra música.

...

Toquem diferents

Fem massatges i

instruments!

ens relaxem.

Aprenem cançons i danses molt divertides!


Anglès

Pàg.27

WHAT DO YOU WANT TO BE? (6TH GRADE) The students of sixth grade have learned the jobs. Here you can see what they would like to be and why.

8 7 6 5 4 3 2 1 0

JOBS

WHY?.............BECAUSE

WE LOVE TO BE IN THE KITCHEN.

WE WANT TO KEEP LAW AND ORDER ON ROADS AND AT EVENTS

I LOVE PLAY THE DOUBLE BASS AND I WANT TO PLAY TOGETHER WITH OTHER MUSICIANS

WE LOVE WORKING WITH PEOPLE.

WE LOVE THE ANIMALS

WE LOVE PLAY SPORTS AND WE WANT TO BE RICH AND FAMOUS.


Pàg. 28

Entreteniments

TROBA LES 6 DIFERÈNCIES

1- El pare de la Maria té 5 filles: la Taca, la Teca, la Tica, la Toca i quina és la que queda?

PROBLEMES- ENGANYIFA

2- Quin és l’animal més estimat pels músics? 4- Quin número hi ha amagat sota el bassal? 3- Quin és l’animal més temut pels músics?

06 68 88

98

ETS CAPAÇ D’OMPLIR AQUESTS MOTS ENCREUATS AMB NOMS D’ESPORTS? BONA SORT!

A

SOLUCIONS

N T

C

F

O

B Q

T

O

M

N

N

Gisela Polo, Joan Tor, Jordi Salas i Laia Martínez


Xar i Pandi

PÃ g.29


Profile for escola2013

Xarranca desembre 16 -17  

Xarranca desembre 16 -17  

Advertisement