Issuu on Google+

ERIK LEAHY INTERN ARCHITECT DESIGN PORTFOLIO


5

2

1

BEMIS INFO SHOP

7

SURROUNDING elevATE SAN FRANCISCO bifurcATE

UNI KITA Gテ傍INGEN

4

HARD ROCK REDUX

3

PARAMETRIC TYPOLOGIES

6

INTO THE SEAM: THE ARCHITECTURE OF BOUNDARY

SELECTED PROJECTS


EDUCATION bachelor of science in design university of nebraska - lincoln, may 2010 gpa: 3.713 master of architecture university of nebraska - lincoln; may 2012 gpa: 3.82

ERIK LEAHY M.ARCH GRADUATE

LEAHYE19@GMAIL.COM 714.273.2668 13017 EAGLE RUN DRIVE OMAHA, NE 68164

HONORS / RESPONSIBILITIES alpha rho chi medal recipient teaching assisstant @ unl- second year design studio w/ professor Brian Kelly, 4 semesters daad study + internship scholarship, germany study abroad year-long study + internship @ uni applied sciences bremen german language - working knowledge project hope palestine volunteer united nations sponspored ngo taught english in palestinian refugee camps in nablus, west bank tau sigma delta collegiate honor society usgbc students unl past president and college recycling chairperson eagle scout WORK EXPERIENCE bcdm architects omaha, ne intern architect, august 2012 - present team member on various projects at schematic, development, and construction documentation phases of deisgn process min | day omaha, ne intern architect, may 2011 - august 2011 supervised in-house model shop producing presentation-quality models and assisting schematic designs on various projects despang architekten hannover, germany intern architect, march 2009 - june 2009 design team member on a speculative invited-competition entry and design development of built ‘post-fossil’ kindergarden


SURROUNDING SAN FRANCISCO TYPE: WATERFRONT REVITALIZATION LOCATION: SAN FRANCISCO, CA TERM: FALL 2010


A project looking at revitalization of the Mission Bay community in San Fransiscos’ former port, focused around the issue of rising global water levels. The master plan creates a series of design-centered ‘penninsulas’, capitalizing on San Franciscos young, educated population. These penninsulas, plugged-into the coastline and elevated above a future high water level, would provide a live-work location for small start-up venture companies while activiting the negliected neighborhood beyond. The project provides designs for the penninsula community typology; a housing typology, based on the San Fran row house; and the continuation of the “blue-greenway” along the waterfront, returning activity and focus to the unused port area of San Francisco.


surrounding san francisco vertical

studio

coastal pleat

fall

massing parameters massing parameters

2 010

+144 building mass lowers towards south to provide efficient solar exposure

building mass raises out to views and higher land value at water

multi-family housing

+96

office shopping pedestrian plaza

-15

parking / service

+36

building mass lowers towards existing, re-purposed cultural hubs HEIGHT RESTRICTIONS

*note: 1 story = 12 ft floor to floor

PROGRAM LAYERING


studio

l pleat

fall

2 010 The proposed waterfront structures plug into existing and proposed transit connections. Transit systems include automobiles, water-based transit, public mass transit, and pedestrian access. These systems provide access into the city as well as the wider bay area region and beyond.

16th STREET

MARIPOSA STREET

20th STREET

23th STREET

MARIN STREET

MISSOURI STREET

Multiple means of transit and connections will provide a density of people coming and going, working, playing, and shopping in order to provide a strong local character and sense of active community.

4th

ET

RE

ST

INDIANA STREET

CAR / TRUCK

MUNI T-LINE

3rd STREET

LOCAL PEDESTRIAN

ILLINOIS STREET (PEDESTRIAN ONLY)

PARKING / SERVICE ACCESS (BELOW)

FERRY / WATER TAXI

TO: SAN FRAN + NORTH BAY TO: SAN MATEO

TO: OAKLAND

N

TO: SAN JOSE

1000 ft


surrounding san francisco vertical

studio

coastal pleat

fall

2 010

housing axonometric

UNIT 1 MASTER BED

KITCHEN / GREAT ROOM

SECONDARY BED

UNIT 2 MASTER BED

KITCHEN / GREAT ROOM

SECONDARY BED

UNIT 3 MASTER BED

KITCHEN / GREAT ROOM

SECONDARY BED

SCALE: 1/8” = 1’


surrounding san francisco vertical

studio

coastal pleat

fall

housing typology parameters

2 010

A typical house size averages 20’ by 60’ and 3 stories A typical block size of about 200’ by 350’ allows for about 21 individual housing units

In a typical multi-family apartment housing, the facade is treated as solid face to preserve the integrity of the total building

UNRESPONSIVE

SAN FRANCISCO HOUSING TYPOLOGY: ‘PAINTED LADY’ ROWHOUSES The Victorian-era ‘Painted Ladies’ like the well known houses on Russian Hill represent the prototypical image of San Francisco. Found in many styles, though rarely modern, and built in various income brackets the 3-story narrow rowhouses have been copied across the city and represent the predominant and desired living condition in San Francisco. While they provide desired qualities of living, such as adjacencies to neighbors, street life and individual privacy, the height restricted row houses have not been adapable to a higher density, multi-family development, the kind of development which would allow land-exhausted San Francisco to continue to expand

In order to increase housing density on site, the block could be stacked vertically 3-high,Iallowing for 63 units on the same block

A commerical / retail plinth is inserted on the base of the vertical ‘block’ created a total community of living, working, shopping

However, if the project is considered not as a massive apartment block but rather a vertical san francisco housing block, each unit could be adjusted to create a variety of new opportunities for social and living spaces, including balconys, walk-outs and shading

Removal of units which do not fit into the 3-unit San Francisco typology are deleted which allows for communal social space vertically throughout the building, continuing the sense of a ‘block’ community into the multi-family structure

ENGAGING

SOCIAL


BEMIS INFO SHOP

F.A.C.T. CLASS IN COLLABORATION WITH MIN | DAY TYPE: ART GALLERY RECEPTION/ENTRANCE LOCATION: OMAHA, NE TERM: SPRING - SUMMER 2010 (DESIGN + BUILD)


air supply

air intake - patterned perforated surface

3/4” mdf finish surface - custom milled

1/2” plywood substrate - 4x8 sheets

connecting soffit - conceals ductwork through gallery opening - 2 options follow either duct or wall angle - finished in drywal

3’ mechanical closet door

2x6 stud structure - custom milled + sitebuilt studs

A design intervention within an existing art gallery in historic Omaha, Info Shop was a design/build collaboration between the Fabrication And Construction Team (FACT) course and firm Min | Day. The project scope included an entry/reception desk, modified wall on entry space, and display space for gallery exhibit and event literature. plan 2 project responsibilities included pattern design for Personal costum CNC manufactured plan 3 cut at 6’ cut at top of main wall wall panels as well as design and execution of a cost effective construction process based 1/2” = 1’ 1/2” = 1’ on a traditional stud wall system while alowing the irregular angular folds in the wall surface.

structure diagram not to scale

bemis center for contemporary arts min|day + FACT


PARAMETRIC TYPOLOGIES TYPE: TOWER TYPOLOGY STUDY LOCATION: NEW YORK | SITELESS TERM: SPRING 2011


2 FLOORS SINGLE FLOOR = 13.5’

1] EXTRUDE Building mass extruded upward

4 FLOORS

2] DIVIDE

Primary structural divisions made. Irregural spacing accomodates a variety of uses

Parametric design is a term increasingly found in the design and architecture fields and commonly associated with digital systems, fluid controls and agonizing hours of computer scripting. However the logic of parametric orders lies not in the computer systems they are found in but in the logical-based mechanisms of parameter-derived systems. In other words, a recipe. Whether digitally derived or analogue, the base is in these parameter-based logic systems. A short study was developed to define a logic ‘recipe’ for a tower, in this case the Hearst Tower in New York. The existing tower was drawn, modelled, and ‘defined’ and then new hypothetical towers were developed using variations of the Hearst Tower recipe. These new towers sought to create new opportunities for the tower typology by literally stretching the logic systems of the building.

6 FLOORS

3] FACET

Champfered corners reduce required steel

8 FLOORS TYPICAL PRECEDENT UNIT

4] TRIANGULATE Floorplates trimmed to form and structrual diagrid skin applied over form

10 FLOORS


HARD ROCK REDUX TYPE: MIXED-USE HOTEL LOCATION: CHICAGO, IL TERM: SPRING 2011


Situated on the site of the current Hard Rock Hotel (former Union Carbide and Carbon building) on Michigan Avenue in Downtown Chicago. As the current building has been repurposed as a hotel out of a former office building, this project proposes a hypothetical redesign of the site for a tower design specifically for its program program: hotel and music experience. The design challenges both the role of the urban tower as an engagement with the streetscape; wrapping and ramping streetfront shopping up and into the tower, as well as the ‘hard rock’ hotel program; culminating this public procession in an elevated concert hall inserted into the hotel program and lobby lobby providing a true rock and roll experience. The tower serves not just as transient lodging feeding into the surrounding city, but as an experience and destination in itself.


LOUNGE / BAR 2800 SF

STREETFRONT EXTENSION

HOTEL

MEETING ROOMS 16800 SF

CONCERT HALL

POOL 5500 SF

SHOP

SHOP SHOP

SHOP

LOBBY 6500 SF

SHOP

SHOP

SHOP SHOP SHOP

EXISTING LINEAR CONDITION

SHOP

SHOP

SHOP

SHOP

SHOP SHOP

REVISED VERTICAL STACKED CONDITION: STREETFRONT IS PULLED INTO THE BUILDING AS A CONTINOUS RAMP CONNECTING A DENSE, VERTICAL SHOPPING ENVIRONMENT

SERVICE 10000 SF

MICHIGAN AVENUE STREETFRONT

STREETFRONT EXTENSION CONCERT VENUE 10250 SF

RETAIL TYPE A: FEATURED SHOPS CONNECTS TO RAMP 3000 SF

B B

HOTEL

BACK-OF-HOUSE 6500 SF

A

PROGRAMMED AMENITIES B

CONCERT HALL

B

B A

SHOP

RESTAURANT / ENTRY 15000 SF SHOP SHOP SHOP SHOP SHOP SHOP EXISTING LINEAR CONDITION

SHOP SHOP

SHOP

SHOP

SHOP

SHOP

REVISED VERTICAL STACKED CONDITION: STREETFRONT IS PULLED INTO THE BUILDING AS A CONTINOUS RAMP CONNECTING A DENSE, VERTICAL SHOPPING ENVIRONMENT

MICHIGAN AVENUE STREETFRONT

SHOP SHOP

A

A

AMOEBA MUSIC SAM GOODY GAP H&M AMERICAN EAGLE URBAN OUTFITTERS BEST BUY EXPRESS BORDERS EXPRESS

A B B B B

RETAIL TYPE B:

SUPPORTING SHOPS NOT CONNECTED TO RAMP 1000 - 1500 SF DUNKIN DONUTS STARBUCKS RED BERRY FANNIE MAY CHOCOLATES BABBAGES SHARPER IMAGE RADIO SHACK VICTORIAS SECRET KAY JEWELERS AT&T CHICAGO TOURISM


TOWER FACADE DEVELOPMENT

FLOOR PULLED FROM INITIAL MASSING MODEL - DIVIDED BY STANDARD 16’ ROOM UNIT

1

DEPTH:

2’

USE:

SMOKING WALK-OUT

2

3’

4’

5’

REPEAT

REPEAT

LOUNGING / SUNBATHING

VARYING DEPTH OF FACADE CREATES BALCONY SPACE AND DYNAMIC PATTERN SHIFT

3

DEVELOPED FACADE SYSTEM ROOM WIDTHS ADJUSTED TO ACCOMODATE CHANGE IN DEPTH

PODIUM FACADE DEVELOPMENT

1

INITIAL DOUBLE SKIN SYSTEM

2

RAMP WRAPS SKIN SYSTEM

3

OUTER SKIN LAYER PULLED OUT TO ENVELOPE CIRCULATION WRAP CREATING A DIALOGUE BETWEEN STREETFRONT AND INTERIOR

4

FACADE DEVELOPED INTO AN OCCUPIABLE DOUBLE CURTAIN WALL SYSTEM.


UNI KITA Gテ傍TINGEN TYPE: KINDERGARTEN LOCATION: Gテ傍TINGEN, GERMANY TERM: SUMMER 2009


A student and faculty kindergarten developed for the campus of the university of Göttingen in Göttingen, Germany. Project developed based on the conceptual design of Günther and Martin Despang while interning in their Hannover, Germany office. The kindergarten embeds itself in the hillside emulating the local existing ‘prarie dogs’ which have inhabited the site. The entire roof becomes a green roof, returning habitat for these local critters. During internship period in the office, project was developed into construction documents, resolving the curved facade into a rational and constructable system. Detail and construction documents developed through Archicad software.


INTO THE SEAM: THE ARCHITECTURE OF BOUNDARY DESIGN THESIS PROJECT MENTOR: PROFESSOR BRIAN KELLY

TYPE: BORDER SEAM FACILITY LOCATION: EAST JERUSALEM, WEST BANK PALESTINE TERM: FALL 2011 - SPRING 2012


A design thesis addressing the role of architecture as a physicalization of border conditions between nations and peoples, an escalating trend in modern foreign policies. The barrier wall between Israel and the Palestinian West Bank serves as the site for an intensive investigation into this condition. An intensive research project reveals the truth of the barrier, that of a shroud: an erasure of perception and communication across the seam. The design challenges this shrouding barrier - the creation of a seam zone which at once becomes seperation and also connection and place. A barrier not through physical height but through depth and overlap. Israelis move into the seam through seperate, but overlapping, facilities which allow access onto artificial land masses set aside for cultivation, livestock grazing and recreation. An architecture of strangeness and otherness, sacred to no one yet essential for both: for survival; for coexistence.


QUBEIBA

NEVE YA’AKOV

pop: 3,321

pop: 30,000

BIDDU

HAR SHMUEL

pop: 6,368

HIZMA

pop: 6,591

BEIT HANINA AL-BALAD

BEIT HANINA

pop: 1,498

QATANNA

pop: 26,762

pop: 7,500

HAR ADAR pop: 3,200

BEIT SURIK

PISGAT ZE’EV

pop: 3,818

pop: 50,000

RAMOT ALLON

KIBBUTZ E HAHAMISHA

pop: 50,000

ANATOT MILITARY BASE

SHUFAT

pop: 352

pop: 19,969

‘ANATA

pop: 10,401

SHUFAT REFUGEE CAMP

RAMAT SHLOMO pop: 19,000

pop: 11,249

FRENCH HILL pop: 6,631

MEVASERET ZION NEIGHBORHOOD pop: 22,800

ISAWIYA

EASTERN GOVERNMENT OFFICE CAMPUS

pop: 10,703

MOUNT SCOPUS / HEBREW UNIVERSITY

SHEIH JARRAH pop: 2,672

EAST JERUSALEM total pop: 456,300 jewish: 195,500 muslim: 260,800

AMERICAN COLONY

AZ ZA’AYYEM pop: 2,658

pop: 4,771

AS SAWANA pop: 1,468

AT TUR MOUNT OF OLIVES

CHRISTIAN QUARTER

JERUSALEM pop: 291,300

ARMENIAN QUARTER

ZAYTOUM CROSSING

pop: 18,701

MUSLIM QUARTER

OLD CITY

MA’ALE ADUMIM

AL AQSA MOSQUE TEMPLE MOUNT

pop: 33,821

JEWISH QUARTER AL AQSA MOSQUE TEMPLE MOUNT

AL ‘EIZARIYA SILWAN pop: 9,994

pop: 18,808

RAS AL AMUD pop: 12,984

ABU DIS

pop: 13,092

ARAB AS-SAWAHRA pop: 14,050

SAWAHERA CROSSING

SAWAHERA AL-SHARQIYA pop: 5,632

SHEIKH SA’ED CROSSING

SHEIKH SA’D pop: 2,601

GILO

pop: 40,000

SUR BAHAR pop: 11,757

HAR HOMA pop: 13,000

HAR GILLO pop: 479

CHECKPOINT 300 ISRAELI BYPASS

AIDA REFUGEE CAMP BEIT JALA

AL ‘AZA REFUGEE CAMP

NUEIMAN CROSSING

pop: 1,885

pop: 3,260

AL-KHAS pop: 567

pop: 18,041

BETHLEHEM pop: 32,351

DAR SALAH pop: 3,373

CHURCH OF THE NATIVITY

BEIT SAHOUR pop: 16,635


HORIZONTAL CIRCULATION GENERATES OVERLAPPING INTERACTIONS BETWEEN FACILITIES

ARTIFICIAL LANDFORMS FACILITATE ACTIVATED USE OF SEAM ZONE: AGRICULTURE, PASTURE GRAZING, RECREATION, CROSSCULTURE INTERAACTION

GROUND SURFACE BECOMES A MANIPULATED WATER CONTROL SYSTEM ALLOWING DIVERSION OF FLASH FLOODS INTO NEIGHBORING COMMUNITIES

PROGRAM SPACE CONSISTS OF PRIVATE OFFICES, SMALL MEETING ROOMS AND LARGE ASSEMBLY ROOMS FACITILTATING CROSS-SEAM DIALOGUE AND ARBITRATION

PALESTINIAN FACILITY

WATER CONTROL AND DIVERSION

HORIZONTAL CIRCULATION + OCCUPATION

COMPONENTS + CONTROL

HORIZONTAL CIRCULATION GENERATES OVERLAPPING INTERACTIONS BETWEEN FACILITIES

ARTIFICIAL LANDFORMS FACILITATE ACTIVATED USE OF SEAM ZONE: AGRICULTURE, PASTURE GRAZING, RECREATION, CROSSCULTURE INTERAACTION

VERTICAL CIRCULATION TOWERS CONNECT PROGRAMMED SUBLAYER TO CONSTRUCTED LANDFORMS

PROGRAM SPACE CONSISTS OF PRIVATE OFFICES, SMALL MEETING ROOMS AND LARGE ASSEMBLY ROOMS FACITILTATING CROSS-SEAM DIALOGUE AND ARBITRATION

GROUND SURFACE BECOMES A MANIPULATED WATER CONTROL SYSTEM ALLOWING DIVERSION OF FLASH FLOODS INTO NEIGHBORING COMMUNITIES

VERTICAL CIRCULATION TOWERS CONNECT PROGRAMMED SUBLAYER TO CONSTRUCTED LANDFORMS

VERTICAL CIRCULATION + SEAM CONTROL


HORIZONTAL CIRCULATION GENERATES OVERLAPPING INTERACTIONS BETWEEN FACILITIES

ARTIFICIAL LANDFORMS FACILITATE ACTIVATED USE OF SEAM ZONE: AGRICULTURE, PASTURE GRAZING, RECREATION, CROSSCULTURE INTERAACTION

VERTICAL CIRCULATION TOWERS CONNECT PROGRAMMED SUBLAYER TO CONSTRUCTED LANDFORMS

VERTICAL CIRCULATION + SEAM CONTROL

GROUND SURFACE BECOMES A MANIPULATED WATER CONTROL SYSTEM ALLOWING DIVERSION OF FLASH FLOODS INTO NEIGHBORING COMMUNITIES

PROGRAM SPACE CONSISTS OF PRIVATE OFFICES, SMALL MEETING ROOMS AND LARGE ASSEMBLY ROOMS FACITILTATING CROSS-SEAM DIALOGUE AND ARBITRATION

HORIZONTAL CIRCULATION + OCCUPATION

WATER CONTROL AND DIVERSION

ISRAELI FACILITY

COMPONENTS + CONTROL


DEFINED BORDER SEAM ZONE

DEFINED BORDER SEAM ZONE


ELEVATE - BIFURCATE TABLE TYPE: EVENT INSTALLATION LOCATION: OMAHA, NE TERM: SUMMER 2012


LEAHYE19@GMAIL.COM 714.273.2668

professional references available upon request


Leahy_Portfolio_October2012