Page 1

Architecture & Urban Design

PORTFOLIO

ERIKA LIE | ramlierika@gmail.com

Online Portfolio:

www.behance.net/erikalie


ERIKA LIE Melbourne, Australia ramlierika@gmail.com

https://www.behance.net/erikalie

EDUCATION

RMIT University, Melbourne

Masters of Urban Design 2014-2016

- Distinction

LANGUAGES

Bahasa Indonesia Fluent

English

University of Melbourne

Fluent

Bachelor of Environments in Architecture 2011-2013

|

IELTS Band 8

Mandarin Beginner

WORK EXPERIENCES

PT. Airmas Asri Architects & Consulting Engineer - Department of International Projects, Architecture Intern February - May 2015

VOLUNTEERING EXPERIENCES

Media & Marketing Coordinator 2011-2012

TWS & Partners Architecture Intern January - February 2014

Autocad Google Sketchup

Rhinoceros 3DS Max Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Indesign Vray for Rhino & Sketchup Grasshopper Model Making

Media & Marketing Director 2012

Melbourne University Student Association

Blacksteel Properties Architecture Intern February - May 2014

SOFTWARE SKILLS

Indonesian Film Festival, Melbourne

ASEAN Games, Melbourne Volunteer Photographer, 2011

HOBBIES

Learning languages Sports Travelling Graphic design


URBAN DESIGN

SAIGON : HemAir Academic Work 2016 PG. 04

Fishermans Bend Masterplan Academic Work 2015 PG. 20

Inclusive City: Barcelona Academic Work 2015 PG. 39

Westbank, Footscray Academic Work 2014 PG. 48

ARCHITECTURE

INDEX

Studley Park Boathouse Academic Work 2012 Refined 2016

Construction Documentation Academic Work 2013

PG 62

PG. 98

Cultural Discovery Centre Academic Work 2012 Refined 2016

GAWI Office Tower Paid Intern Work 2015

PG. 72

PG. 102

Conan Doyle Mystery Theatre Academic Work 2013 Refined 2016

‘THE BAY’ Bali Paid Intern Work 2014

PG. 80

PG. 104

Wyndham Gateway Academic Work 2013

Semarang City Centre Paid Intern Work 2014

PG. 90

PG. 108


01

Studio VIETNAM: HemAir Travelling studio to Saigon, Vietnam Master of Urban Design & Master of Architecture Studio, 2016 RMIT University Tutors: Graham Crist and Gretchen Wilkins Grade: 90 This project is a bridge tower containing affordable social housing suspended to an existing bridge with a public sports centre underneath. The project combines two prominent typologies in Saigon. ‘The old and the new’ are brought together by combining the traditional hyperdense laneway culture and the rapidly developing curtain wall towers. A sports centre is added underneath the housing tower to create a destination and to activate the dull and unused riverside area.


Upper - Concourse Level Plan

Section

Ground Level Plan


Upper Level Plan


PRECEDENT STUDIES: SILODAM BY MVRDV Analysis of assigned precedent:the Silodam housing by MVRDV. Analysis conducted by studying and recreating plan, section, elevation, site plan, and massing model. As part of a transformation of an industral area, the Silodam was built with the intention of accomodating a wide variety of housing types for families and individuals from different social and economic backgrounds, sampled from the existing typology in the surrounding context. Resembling a shipping container, the variety of typologies are represented in different colored and material on the facade.

ON A1


What makes the building urban? As the 10-storey horizontal tower floats on the river on the edge of a pier, its relationship with the city is tied with the long, stretched out pier, providing privacy for its residents. The fact that the building contains a mixture of housing typologies and private-communal spaces, proves the fact that the buiilding itself functions as an urban neighborhood - a small vertical city in its own right. Corridors are designed as streets, with meeting points scattered dotted around, providing opportunities for residents to meet and interact. The ground level of the building serves as a public space, with a restaurant cantilevered above the waters.

TYPOLOGY + FUNCTION

CIRCULATION

CIRCULATION

CIRCULATION


SITE ANALYSIS & PRECEDENT STUDIES: PLACING SILODAM in SAIGON

With the decision to preserve the nature of Silodam, which is to float above water, it is then relocated to above the wide Ben Nghe Canal in District 1, Saigon. This site is chosen due to its richness in context, including hyper-dense residential hems on both sides of the river and street market in the vicinity, inactive landscape strips on the sides, a bridge with a pedestrian pathway that connects both sides of the river, as well as a wide highway road. The site holds potential to be a public destination for residents of Saigon. However, the existing highway road in between the HEM dwellings and the riverside landscape imposed a lack of connectivity, especially for pedestrians and motorcyclists within this rich urban fabric. Thus, a solution is proposed with the site selection and relocation of the Silodam as a bridge building that connects both sides of the river through its public lobby and restaurant in the first floor.

VIEW FROM SECO


OND LEVEL

VIEW FROM THE BRIGE

The ground level of Silodam is utilised according to its function - as a public space. It is then given an additional stairs on the restaurant end, creating a continuous public pedestrian brige to improve ease of pedestrian crossing in the vicinity.


PROJECT PROPOSAL

01_Existing Condition

02_Identifying site context and access

03_Establish connection between contexts

04_Create pedestrian bridge between 2 districts

05_Sample existing HEM dwellings

05_Result: High density dwelling on top, bridge-councourse of sports arena below


A public space concourse is proposed to be suspended to existing bridge and proposed tower. Sports activities added in order to establish a destination. Housing unit designed as blocks of 4-levels each, with different and irregular layout on each and every floor.

Program distributions on public space concourse

One typical housing block breakdown


PHYSICAL MODEL


02

Fishermans Bend Masterplan: TRIAL-A-CLICHE Masters of Urban Design Studio, RMIT University 2015 Tutor: Mark Jacques Grade : 85 Masterplan for the transformation of Fishermans Bend from a previously industrial factory area into a 200ha employment precinct. The project investigates the new ‘expanded central city zones’ development in Melbourne, particularly the area of Fishermans Bend. Established developments, such as Docklands were based on cliched formulas that are arguably banal and generic. The studio aims to challenge said cliches, including, building as an autonomous object, tower-podium typology, and tabula rasa, by studying the pre-existing urban form of Fishermans Bend throughout the years with a focus on retaining existing built form and spaces. 


Distribution Plan Residential Commercial Carpark Public

10% 10%

30%

60%

Residential 181,000 sqm

Commercial 46,000 sqm

Carpark 28,000 sqm

Public Building 28,000 sqm

Program Distribution Residential Commercial Carpark Public

Motor Vehicle Circulation

FAR : 1.03 1750 Dwellings

Pedestrian Pathways


SITE


ASSIGNED SITE


ISSUES

GOALS


Individual Boundary Selection

Buildings and spaces retention


Retained spaces: waterfront landscape & empty green lot on southeastern end of precinct.

Integrated both retained spaces by bringing back a pre-existing central green landscape.


Having proposed a central green landscape, Central Park NY and Lincoln Square as a local context are taken as precedent.

PRECEDENT


01_Integrate existing and proposed landscapes

03_Divide site into green lots according to road network

FINALISING CONCEPT

02_Establish new road network

04_Place courtyard blocks on lots


01_Create central courtyard on typical Fishermans Bend building: large, flat & low-rise

02_Divide & diversify

03_Vary Heights

Vary heights according to position against the central park Breakdown of each courtyard block


Waterfront ‘Finger Buildings’

Open spaces are collages of Melbourne’s parks to preserve local character Treatment of retained buildings: Reverted to its skeleton as a pavilion

Typical Block

Common Typologies


PREVIOUS ITERATIONS

TESTING WITH MODELS


URBAN DESIGN STUDIO: TRIAL-A-CLICHE

Erika Lie s3502887

Figure Ground

Motor Vehicle Circulation

Site Plan

Pedestrian Circulation

Shared Path Exclusive

Residential Commercial

Program Distribution

Carpark Public

Dominant Typologies

Aerial Perspective

Scale Comparison: CBD

Scale Comparison: New Quay

Scale Comparison: Yarra’s Edge Landscape Plan

Typical Perimeter Block


03 Barcelona Workshop: INCLUSIVE CITY Masters of Urban Design Project RMIT University, 2015 Tutor: Eva Prats, Mark Jacques Two-week intensive workshop in Barcelona All drawings and physical model were done onsite using hand-sketching method. Site: Poblenou, Barcelona, Spain The project proposed elderly housing and farmers market in response to site demographic and existing condition. The majority of Poblenou residents consists of retired elderly. An existing community garden is utilised to grow fresh produce and as a socialising place for the elderly community. The proposal ties these situations together, suggesting a new housing and farmer’s market to enhance productivity and social life of Poblenou residents. The workshop is interested in studying the suburb of Poblenou in Barcelona. Poblenou was formerly an industrial area, and recently have been a subject of testing for an urban future. However, few housing projects are developed. The workshop focused on introducing social housing to the neighborhood, while creating a social and urban rehabilitation onto the area.


Concept Collage : Integrated elderly housing, community garden, and farmer’s market.


SITE OBSERVATIONS

On site sketches and measurements

Mapping markets around the site

Existing Ground Plan


Physical Model of Site


Physical Model of Proposal


04 Westbank, Footscray Master of Urban Design Studio, RMIT University, Semester 1 2014 Tutor: John Doyle & Graham Crist Proposal for a commercial-residential precinct in Westbank, Melbourne Site: Westbank, Victoria, Australia The project focused on the urban growth area around the Footscray CBD and the west bank of the Maribyrnong river in Melbourne. The area has begun substantial intensification and transformation, with several high-rise developments already planned or underway, and as a precinct with a history of separation from central Melbourne. This area might be a new and distinct companion city to Melbourne. The project examines issues of urban density and speculates on strategies for urban intensification that take into account the specific structures, scales and characteristics of this part of Melbourne.


FINAL OUTCOME

GROUND PLAN


ROOF FLAN


INITIAL CONCEPT BEFORE SITE DIVISION


INITIAL CONCEPT BEFORE SITE DIVISION


SCALE STUDIES

Site Area

Docklands

Apartment & office complex in Southbank

Melbourne Exhibition Centre

Studying the scale and possible density of site by super-imposing site dimensions on the varying urban grains of Docklands and Southbank


SAMPLED BUILDINGS

01_Sample buildings applied

02_Diversify

03_Connect with an eleveted platform


FORM FINDING


TESTING THROUGH MODELLING


05

Studley Park Boathouse University of Melbourne Undergraduate Architecture (Architecture Design Studio 2) Site: Yarra’s Bend Park, Melbourne

The Studley Park Boathouse is a riverfront establishment that primarily functions as a restaurant and venue for various events such as weddings, conference, etc. Located in a secluded reserve, the north side of the site borders the Yarra River and was utilised as a place for water sports activities. The brief calls for a restaurant, multifunction hall, boat storage, as well as administration office. The project was intended to pay homage to Richard Meier, starting off by studying one of his most prominent architecture, and employing the principles for the design of the boathouse.


Facade

Rooftop

SECTION Restaurant Outdoor

Circulation

Office + Multifunction hall Entry + Toilet + Lobby + Restaurant Outdoor circulation <from carpark> Restaurant + Boat Storage + Kitchen Entry Ramp <from walking & cycling pathway>

Structure


Facade


Existing Boathouse

Carpark

Walking & Cycling Pathway

Yarra River

Low-medium height dwellings

SITE


Facade

Facade + Circulation

Circulation

Establishing grid

Testing Form Combinations on Plan

DIAGRAMS


Sunlight

Facade - Glass vs Solid According to Sunlight Path

Circulation

Program


PRECEDENT STUDIES: ATHENEUM BY

RICHARD MEIER

High contrast light studies: facade openings determined by natural light and internal connectivity 01_Primary grid established in relation to the surrounding city, while Secondary grid relates to the entry

02_ Floor plans and multiple circulation routes created based on the grid system

03_ Circulation in the building consists of 2 outdoor stairs and a long internal ramp as the â&#x20AC;&#x2DC;spineâ&#x20AC;&#x2122; of the building

05_ Plan and section designed by overlapping conventional geometries

04_ Grid system employed continuously on the facade and internal partitions

06_ Axonometric volumes


06 Cultural Discovery Centre University of Melbourne Undergraduate Architecture (Architecture Design Studio 1) Located on the centre of Herring Island, the Cultural Discovery centre is a gallery and community centre, deemed as a place of education and reflection. It consists of 4 galleries that each represent sequential elements of indigenous australian history: Indidgenous, Colonisation, Reconciliation, and a theatre to accomodate 200 people. The design derives its form from studies of indigenous aboriginal architecture, taking elemnts such as timber as a predominant material, arc shaped structures meant to respond to the climate and shade, as well as the outline of the building that is symbolic of a tree branch. In response to the brief, the â&#x20AC;&#x2DC;Colonisationâ&#x20AC;&#x2122; gallery is partially sunken to the ground, whilst the â&#x20AC;&#x2DC; Reconciliation gallery is elevated, creating a dynamic circulation and experience for visitors.


GROUND FLOOR PLAN 1:250 on A3

FIRST FLOOR PLAN 1:250 on A3


SECTION 1:250 on A3


Site Boundary Low to Medium rise dwellings on surrounding area

Walking and cycling trails as a prominent recreational activity create a destination for the site

Access to the island via boats

Numerous recreational facilities within the vicinity, such as boathouse, rowing school, etc Site Contour plays important role for the design


Aboriginal patterns to consider

Form derived from the shape of tree branches

Addition of wooden arcs for shading inspired by the arcs in indegenous dwellings Program arrangements options 1 : Entry + Reception 2 : Indigenous gallery 3 : Colonisation gallery 4 : Reconciliation Gallery 5 : Amphitheatre


07

Conan Doyle Mystery Theatre University of Melbourne Undergraduate Architecture (Architecture Design Studio 3) Site: Melbourne CBD, Australia Located on the corner of Bourke St and Spencer St, the theatre is dedicated on staging murder mystery plays, consisting of a 500-seat proscenium theatre, a 250-seat experimental theatre, and a 250-seat cinema, as well as a public restaurant. The concept was to represent mystery through the facade, which is designed to be dark and monolithic by the use of exposed concrete. The facade was treated as a skin that encapsulates stacked programs.


FACADE REDESIGN -- 2016


INITIAL DESIGN


SITE


08 Wyndham Gateway University of Melbourne Undergraduate Architecture (Architecture Design Studio 4) A study of parametric forms using 3d modelling plugin Grasshopper. Site: Wyndham City, Victoria The result was a proposal for a gateway as an entrance for Wyndham City. The form represents the growth of the city, achieved by creating numerous prototypes using Rhinoceros and Grasshopper by a series of parameters. The 3D modelling and physical model fabrication process were done by â&#x20AC;&#x2DC;Sectioningâ&#x20AC;&#x2122; method.


West Elevation

East Elevation

North Elevation

South Elevation


Fabrication (Model Making)


Site

Form findings

Voronoi

Boolean

Experiments with Grasshopper


Previous Experiments with Grasshopper


Previous Experiments with Grasshopper - Recreating Canton Tower


09

Construction Documentation University of Melbourne Undergraduate Architecture COnstruction Design Drafting project for a proposed office building on Cardigan Street, Melbourne.


10 Gawi Kuningan Office Tower Internship Work 2015, AirMas Asri Architects and Engineering consultant Various design iterations for a 27-storey office tower in the heart of Jakarta CBD, including building massing and facade variations. The brief demanded a twin-tower and a â&#x20AC;&#x2DC;bridgeâ&#x20AC;&#x2122; as a symbolism for luck and prosperity. Building Orientation, Material, and Facade design are largely based on Chinese architecture philosophy, Feng Shui.


11

â&#x20AC;&#x2DC;THE BAYâ&#x20AC;&#x2122; BALI

Internship Work 2015, Blacksteel Properties

Design work for mixed-used commercial development in Nusa Dua, Bali. The development includes 50 retail shops, gardens, and an infinity pool. Located facing the Nusa Dua Beach, the design serves as an ode to Balinese fishermen and intends to enhance the tropical atmosphere by using Balinese timber as the main material, while maintaining an outdoor/open environment.


Ground floor plan


First floor plan


12

SEMARANG CITY CENTRE Internship Work 2014, Blackstell Properties

3D modelling and 2D Autocad Drafting of a new middle-class shopping mall propoesal in Semarang, Indonesia.


ERIKA LIE

Architecture and Urban Design Portfolio 2016 ramlierika@gmail.com | +62 816 17164 238 www.behance.net/erikalie

Architecture & Urban Design Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you