Page 1

P.07

LAURA KRAUT: “WE DELEN DEZELFDE PASSIE”

P.10/11

JUMPING PEEL & MAAS VERBETERT IEDER JAAR WEER

P.08/35

ALLE KWPN DEKHENGSTEN VAN STAL HENDRIX

STAL HENDRIX SPECIAL

2014

P.39

BELANGRIJKE DATA! HIER MOET JE BIJ ZIJN

P.27

PAUL HENDRIX: FOKKERIJ ALS FUNDAMENT


COLOFON Redactie Luc van Moorsel Fotografie DigiShots Luc van Moorsel Persbureau Melissen Arnd Bronkhorst Elena Lucenti Photograpy Bezoek ons www.stalhendrix.nl www.dutchhorsesales.com www.jumpingpeelenmaas.nl www.limburgseveulenveiling.nl Vestigingen Stal Hendrix Baarlo Napoleonsbaan Zuid 32 5991 ND Baarlo T. +31 (0)77 477 1556 E. info@stalhendrix.nl

Geachte lezer, Voor u ligt de eerste editie van de Stal Hendrix Special. In deze krant hebben we alle activiteiten van ons bedrijf gebundeld. Het geeft een mooi beeld van het allround bedrijf dat onze familie in de afgelopen 35 jaar heeft opgebouwd. Dat we de zaak samen met onze familie runnen maakt ons trots. De derde generatie, Michel en Timothy, staat nu klaar om ons op te volgen.

Stal Hendrix Kessel Rijksweg 45 5995 NT Kessel T. +31 (0)77 462 0428 E. info@stalhendrix.nl Like ons www.facebook.com/stalhendrix www.facebook.com/dshs www.facebook.com/jpm www.facebook.com/lvv

Van oudsher is Stal Hendrix een handelsbedrijf dat zich sinds begin jaren ‘80 heeft gericht heeft op de export naar NoordAmerika. Hoewel we de activiteiten hebben uitgebreid is de handel nog steeds de belangrijkste pijler.

Contact We vinden het leuk om jouw mening te horen over deze krant is, laat het ons weten via Facebook of info@limburgseveulenveiling.nl

De leidende internationale positie van het Nederlandse paard helpt hier zeker bij. Wij proberen onze bijdrage te leveren om deze hoogste positie op de wereldranglijst te kunnen behouden. Dit doen we onder andere door de Dutch Sport Horse Sales en de Limburgse Veulenveiling te organiseren. Maar ook door ander facetten van ons bedrijf, zoals onze fokkerij, de opleiding van springpaarden en de realisatie van de hengstenstal. De internationale springsport die voorheen door Emile werd bedreven en nu door Michel en Timothy, zet het geheel kracht bij.

DISCLAIMER De inhoud van deze krant is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks zijn zetfouten, prijswijzigingen en wijzigingen in deze krant voorbehouden. Aan de informatie in deze krant kunnen geen rechten worden ontleend.

SEE YOU THERE

fYg

Ik nodig u van harte uit om kennis te maken met ons bedrijf. Veel leesplezier. Hoogachtend, Paul Hendrix Stal Hendrix

02 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


P.10 JUMPING PEEL & MAAS

P.28

DE HENDRIX HENGSTEN

LIMBURGSE

VEULENVEILING

P.06

INHOUDSOPGAVE 04 I STAL HENDRIX 08 I VITTORIO 10 I JUMPING PEEL & MAAS 13 I BUSTIQUE 15 I INTERVIEW LAURA KRAUT 17 I INTERVIEW PIETER KEUNEN 19 I DON DIABLO 20 I EL PRIMERO & ENTERTAINER 22 I INTERVIEW EMILE HENDRIX 24 I USTINOV 27 I STAL HENDRIX FOKKERIJ 28 I LIMBURGSE VEULENVEILING 31 I EQUINE MERC 32 I DUTCH SPORT HORSE SALES 34 I FANDANGO & FIRST VERDI 37 I INTERVIEW TWAN WILLEMS 38 I INTERVIEW LUC STEEGHS 39 I CONTACT & DATUMS

P.04

STAL HENDRIX

03 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


STAL HENDRIX Het verhaal van Stal Hendrix is een heus familieverhaal. Een verhaal met mooie anekdotes en heldere visies met durf en vakmanschap. Een hechte familie waar alles om paarden draait. Alles, echt alles. Want alleen dan is een dergelijk bedrijf, dat in de loop der jaren is opgebouwd, te realiseren. Daar is focus en toewijding voor nodig. Het verhaal begint met Ton Hendrix. Zo ongeveer 55 jaar geleden. Hij was opfokker van koudbloeden. Later maakt hij de overstap naar het rijpaard. Toen werd de basis gelegd van de inmiddels wereldwijd bekende handelsstal Stal Hendrix. De zonen Paul en Emile krijgen de hippische sport met de paplepel ingegeven. Voor ze het weten, zitten ze op een pony. Dat smaakt naar meer. De overstap naar het paard is snel gemaakt. In 1977 gaan Paul en Emile in de zaak. Een logische stap. In ruim 35 jaar bouwen ze Stal Hendrix uit tot een gerenommeerd allround paardenbedrijf dat gespecialiseerd is in springpaarden. Emile behoort tot de Nederlandse topruiters en schopt het zelfs tot de Olympische Spelen. Paul vervult zijn taak als handelaar met verve en samen vormen ze een succesvol duo. Lange tijd kent Stal Hendrix één locatie. Dit verandert in 2005. Het bedrijf groeit langzaamaan uit haar jasje. Er wordt gekozen om

04 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL

een nieuw complex te bouwen in Kessel, slechts drie minuten van de thuisbasis in Baarlo. Emile runt Baarlo, Paul runt Kessel. Beide broers krijgen kinderen en inmiddels heeft de nieuwe generatie zich aangediend. Michel, de zoon van Paul, is Grand Prix ruiter. Vooral met de paarden Wait and See en Noble weet hij veel overwinningen op zijn naam te zetten. Timothy, de zoon van Emile, komt ook uit op het hoogste niveau. Hij won al Grand Prix in De Warre en Roosendaal met zijn paarden Vita R en Very Nice. Beide twintigers zijn gedreven sportmannen die kunnen rekenen op de steun van hun vader en oom. Met Michel en Timothy zet het familieverhaal zich voort. In dat verhaal is de handel in paarden de belangrijkste factor. Het juiste paard bij de juiste ruiter brengen, of andersom. Daar ligt de kracht van Stal Hendrix. Daarbij maken ze gebruik van een voorraad van zo’n 400 paarden én een groot internationaal netwerk. Daarom kan de klant er met een gerust hart van uitgaan dat ze het perfecte paard vinden. Een paard dat aan het verwachtingspatroon voldoet, of zelfs overtreft. Op een manier die betrokken en eerlijk is. Of het nu een jong paard is of een talent dat direct op Grand Prix niveau kan presteren.


1

Handelsstal - Stal Hendrix verkoopt springpaarden aan klanten over de hele wereld. Het grootste gedeelte van de paarden gaat naar NoordAmerika. De rest wordt naar landen binnen de Europese Unie verkocht. Al sinds jaren mag Stal Hendrix topruiters als Ian Millar, Nick Skelton en Laura Kraut tot haar clientèle rekenen.

2

Hengstenhouderij - Sinds eind 2012 beschikt de locatie van Stal Hendrix in Kessel over een eigen hengstenstal. Daardoor kunnen de hengsten het hele jaar door de stalruiters getraind worden. Zodoende zijn ze hun eigen ambassadeur op de concoursen. Winnen ze op zondag? Dan komen de aanvragen op maandag binnen. De ideale combi tussen sport en fokkerij.

3

Training - Met name Emile, Timothy en Michel trainen ruiters van over de hele wereld. Ruiters uit Amerika, Canada, India, Turkije, Finland en Zweden komen naar Limburg om het vakmanschap beter in de vingers te krijgen. O.a. de Amerikaanse amazone Lauren Hester heeft Stal Hendrix in Baarlo al meerdere jaren als haar thuisbasis in Nederland.

4

Fokkerij - Paul Hendrix is een fokker in hart en nieren. Hij is zeer begaan met de fokkerij in het algemeen. In het bijzonder is hij trots op de Limburgse fokkerij. Jaarlijks worden er bij Stal Hendrix ongeveer 25 veulens gefokt. En heus niet alleen van de eigen hengsten. Regelmatig worden andere Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse hengsten ingezet.

05 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


SUCCESVOL KROOST

DE HENGSTEN VAN STAL HENDRIX HEBBEN AL VELE SUCCESVOLLE NAKOMELINGEN VOORTGEBRACHT. ENKELE TOPPERS STAAN HIER IN THE PICTURE.

Anatevka

Ustinov x Pierrot Winnaar van internationale rubrieken voor zevenjarigen.

Don Diablo

Vittorio x Calvados Winnaar van de KWPN Hengstencompetitie.

Bright Csina

Vittorio x Lupicor

Vittorio x Ircolando Succesvol in internationale rubrieken onder Malin Parmler.

Overall winnaar Magna Racino Spring Tour 2012 voor vijfjarigen. De amazone is de Nederlandse Joy Lammers.

Blue Berry

Ustinov x Bal Pare Winnaar van verschillende jonge paarden rubrieken.

07 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


VITTORIO,

BLOEDGEMAAKTE TOPVERERVER

08 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


De in 2005 door het KWPN goedgekeurde hengst Vittorio maakt furore in de springsport onder Pieter Keunen. Zij acteerden internationaal op 1.50 niveau. Momenteel wordt de hengst gereden door Tim van den Oetelaar. Het is mede door zijn spraakmakende resultaten dat steeds meer fokkers kiezen voor de bloedgemaakte Calippo-zoon. En met succes. Vittorio leverde de reservekampioen in de kampioenskeuring tijdens de hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch in 2013. Een mooie aanleiding om deze hengst met Duitse invloeden eens nader te bekijken.

Vittorio wordt geboren in het Duitse Nusse. In de stal van fokker Otto Schultz. Als tweejarige wordt hij verkocht op de veiling tijdens de hengstenkeuring in Holstein. Een jaar later neemt hij deel aan de KWPN hengstenkeuring die hij voorspoedig doorloopt. Hij ontvangt zijn KWPN dekbrevet in 2005. De bruine Calippo zoon is gefokt uit de Holsteiner merrie Ma Belle. Ma Belles vader is de in Turkije gefokte volbloedhengst Martel. Emile Hendrix zette samen met Martel vele overwinningen op zijn naam in de internationale springsport. Sportcarrière Pieter Keunen heeft Vittorio vanaf driejarige opgeleid tot 1.50m winnaar. Hij vertelt over de Calippo hengst: “Ik ben Vittorio gaan rijden nadat hij terugkwam van de verrichtingen. We kennen elkaar door en door. Het is een droompaard om te rijden.” Aan de manier waarop Pieter over Vittorio praat, is te zien dat hij een speciale band met dit paard heeft opgebouwd. Hij gaat verder: “Het is een grote elastiek, los en lekker om mee te werken. Ik kan er wel een hele dag op zitten.” In juni 2012 wisselde Vittorio zijn vaste ruiter Pieter Keunen even in voor Tim van den Oetelaar die mocht deelnemen aan de landenwedstrijd voor junioren in het Franse Reims. Zij maakten deel uit van het Nederlandse team en wonnen in de finale. In de Grand Prix werd de combinatie individueel tweede. De meeste resultaten behaalde Vittorio echter onder Pieter Keunen. In 2011 wisten zij de tweede plek te bemachtigen tijdens de Grand Prix in Asten. Tijdens CSI2 in Zelhem werden Keunen en Vittorio tweede. “Inmiddels heb ik al veel van zijn nakomelingen opgeleid. Wat je altijd terug ziet, zijn de goede rijkwaliteiten en het mooie exterieur Hij ver-

edeld erg goed.” Dat heeft Pieter doen besluiten ook zelf met de hengst te dekken. Hij vertelt: “Alhoewel ik denk dat hij het beste past bij een wat forsere merrie heb ik hem op mij bloederige Lux merrie gebruikt. Dat past gek genoeg ook heel goed.” Nakomelingen Inmiddels is Vittorio twaalf jaar oud en heeft hij vele succesvolle nakomelingen. Zijn bekendste zoon is Don Diablo (Vittorio x Calvados). Deze hengst is tevens in eigendom van Stal Hendrix. Don Diablo won met Pieter Keunen de hengstencompetitie (D-jaargang) in januari 2013 tijdens de hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch. Veel van zijn nakomelingen deden het goed op veilingen, zoals de paarden Blanche (Vittorio x Voltaire) en Be My Guest (Vittorio x Good times). Deze werden op de springpaardenveiling Dutch Sport Horse Sales in Weert verkocht voor respectievelijk €68.000,- en €86.000,-. De hengst George (Vittorio x Caretino) liet in december 2013 een complete indruk achter tijdens de eerste bezichtiging. De grootramige hengst met zijn scherpe model toonde een goede verrichting. Hij is daarnaast interessant gefokt, want hij is afkomstig uit de moederlijn van de preferente Namelus en kan met dit verhaal mogelijk hoge ogen gooien in Den Bosch. Net als Vittorio zelf zijn de nakomelingen ongecompliceerd en meewerkend en bezitten ze voorzichtigheid en fantastische rijkwaliteiten. Vittorio kan het model en de bewegingen van goed ontwikkelde springmerries verbeteren. Door het vele bloed dat hij bezit, kan Vittorio echt als veredelaar ingezet worden.

Bekende nakomelingen van Vittorio: Cavalia van Laura Kraut Bright van Malin Parmler Don Diablo van Pieter Keunen 09 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


“Ieder jaar is alles nét wat beter geworden” Er waren wat Whatsappjes voor nodig om ze bij elkaar te krijgen. De drukke agenda’s laten een interviewafspraak namelijk niet zomaar toe. Uiteindelijk zitten we toch aan tafel met drie leden van de familie Hendrix: Michel, Janou en Timothy. Alle drie aangestoken met het paardenvirus door hun vaders - Paul en Emile - en tevens organisatoren van het concours Jumping Peel & Maas. Deze wedstrijd met veel jonge paardenrubrieken is voor ruiters vaak de laatste voorbereiding voor de kampioenschappen in Ermelo.

We zijn bijna compleet in de foyer van het Hendrix-complex in Kessel en kijken uit over het regenachtige concoursterrein. Michel wordt nog even opgehouden door een overleg met de veearts, maar niet veel later schuift ook hij aan. Opgegroeid tussen de paarden krijgen Michel en Janou (kinderen van Paul) en Timothy (zoon van Emile) veel mee van het reilen en zeilen op wedstrijden. Als Janou in 2007 in Tilburg de opleiding Sport, Economie en Communicatie gaat volgen, krijgt ze de kans om in haar tweede jaar zélf een concours te organiseren. Samen met Bas Janssen en Sharon Martens zet ze de eerste editie van Jumping Peel & Maas op de kaart. Janou vertelt over die beginfase: “Het leek ons leuk om zelf een evenement van kop tot staart te organiseren. De verantwoordelijkheid, organisatie en het commerciële aspect eraan trok ons altijd al. Het was een uitdaging om direct voor een op zichzelf staand concours te kiezen. Dat is niet makkelijk.” Om die reden schakelen ze de hulp in van Timothy en Michel. Timothy vult zijn nichtje aan: “Dat Janou dit schoolproject moest doen was eigenlijk een ideale situatie. Michel en ik speelden namelijk al langer met het idee om een wedstrijd te organiseren op het bedrijf in Kessel. We twijfelden dan ook geen seconde toen Janou ons benaderde.” Het was belangrijk voor de organisatoren dat de eerste editie direct een succes zou worden. Om op zeker te spelen, vragen ze de expertise van Yvonne van Bergen. Zij runt op veel concoursen het wedstrijdsecretariaat en weet van de hoed en de rand. Een gouden zet als blijkt dat op de eerste editie ruim 3.000 bezoekers afkomen. De toon is gezet. De zweep erover Michel benadrukt dat iedere editie van Jumping Peel & Maas de vorige overtreft. “Of het nu gaat om het deelnemersveld, het programma of het prijzengeld. Alles ontwikkelt zich naar een hoger niveau. Dat moet ook. We willen namelijk een compact en nationaal concours zijn, dat de uitstraling heeft van een internationale wedstrijd.” De rest knikt instemmend. Het laat de eensgezindheid van dit trio zien. Michel gaat verder: “Er is een belangrijke rol weggelegd voor onze sponsoren. Zij kunnen elkaar hier treffen in een

ontspannen sfeer.” Anders dan bij andere concoursen krijgen VIP-gasten geen vaste tafel toegewezen. De sponsoren moeten zich makkelijk kunnen mengen en zich welkom voelen. De basis van het concours was en is nog steeds de rubrieken voor jonge paarden. Logisch, aangezien Stal Hendrix bekend staat als opleider van jeugdige talenten. In de loop der jaren zijn langzaamaan meer nationale rubrieken toegevoegd. Zo werd Jumping Peel & Maas ieder jaar groter. Welke rubriek is de favoriet van het drietal? Janou hoeft niet lang na te denken: “Ik vind de Grote Prijs toch altijd het mooist. Het leeft heel erg onder de ruiters én het publiek. Dat is te zien aan de tribunes. Bomvol zitten ze. Het is de kers op de taart.” Een andere rubriek die jaarlijks kan rekenen op veel toeschouwers is het spectaculaire Masterspringen. Hierbij moeten de ruiters vóór het binnenrijden van het parcours één hindernis aanwijzen die met vijf centimeter verhoogd wordt. De volgende combinatie moet ook weer een willekeurige hindernis kiezen, met als effect dat het parcours steeds moeilijker wordt voor de deelnemers van de afvalrace. Michel en Timothy rijden zelf nooit mee. Waarom is dat? Timothy: “Ja, dat vragen wel meer mensen. Toch leuk dat mensen ons blijkbaar graag zien rijden. Wie weet verschijnen we de volgende keer wel aan de start bij deze rubriek.” Halthouden is achteruit draven Ook na vijf geslaagde edities zit het Hendrix-kroost niet stil. Genoeg plannen in de pijpleiding, zoals het idee om internationale ruiters hun paarden in de buurt van het concours te laten stallen. Timothy: “Op de startlijsten prijkten al bekende namen als Jos Lansink en Maikel van der Vleuten. Maar op die manier zouden we meer internationale grote namen kunnen aantrekken. Dat is wel iets waar we over nadenken.” Janou krijgt een lach op haar gezicht en zegt zonder twijfel: “Laura Kraut is een amazone die we hier nog graag aan de start zouden zien verschijnen. Of een van de jongens van Ludger Beerbaum.” Dan gaat Michels telefoon. Hij staat op. Dit telefoontje moet hij even aannemen. Het is een klant en die gaan voor (bijna) alles.

MICHEL TIMOTHY

JANOU

Dilemma’s, dilemma’s...

10 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL

CONCOURSDAG EXTRA vs. CONCOURSDAG MINDER Om de kwaliteit te waarborgen liever een concoursdag minder. Zeker ook om onze vrijwilligers gemotiveerd te houden. Zij zijn van groot belang. GROTE NAAM AANTREKKEN DIE GP WINT vs. ZELF WINNEN Het zou mooi zijn wanneer Laura Kraut komt, maar het zou nog mooier zijn wanneer zij dan tweede wordt en ik er met de overwinning vandoor ga. GP VAN JUMPING P&M WINNEN vs. GOUDEN PLAK OP OS Haha! Ik weet al hoe mooi het is om hier de Grote Prijs te winnen. Daarom kies ik toch voor een gouden plak. Dus we trainen nog even door.


JUMPING PEEL & MAAS

Mooie springsport, Limburgse gezelligheid en perfecte faciliteiten: dat is Jumping Peel & Maas in een notendop. Het is een nationaal concours dat standaard gehouden wordt in het laatste weekend van juli. Op 24, 25 en 26 juli is Stal Hendrix in Kessel het decor voor dit hippische spektakel. In 2009 vond de eerste editie van Jumping Peel & Maas plaats. Het initiatief kwam van Janou Hendrix en twee van haar medestudenten. Vanuit hun opleiding kwam de opdracht voor een projectstage. Inmiddels is het een wedstrijd van formaat met 840 startende combinaties in dertien rubrieken. Jaarlijks trekt het evenement 5.000 bezoekers.

11 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


VERHAGEN HORSE SERVICE I I I K.I. STATION

GEBOORTEBEGELEIDING

KEURINGSKLAAR MAKEN

OPFOK

ALLE HENGSTEN VAN STAL HENDRIX ZIJN VIA ONS VERKRIJGBAAR U kunt bij Verhagen Horse Service terecht voor alle diensten rondom uw paard. Tevens zijn alle hengsten van Stal Hendrix via ons verkrijgbaar. Wij voorzien u graag van advies en kunnen eventueel zorgen voor uitgebreide merriebegeleiding.

Steffi Verhagen & Bustique (Indoctro x Grannus)

RIETVEN 4 I 5427 LP I BOEKEL I 06 2249 7342 I 06 2209 8570 STEFFI@VERHAGENHORSES.NL I WWW.VERHAGENHORSES.NL


BUSTIQUE Michel Hendrix Michel Hendrix leidt Bustique op. Het succes kwam al snel. De combinatie won de KWPN Hengstencompetitie 2010/2011. De combinatie start voor het eerst op L-niveau halverwege 2010. Bustique lijkt beter te presteren naarmate de hindernissen hoger worden. Michel vertelt over de Indoctro-zoon: “Hij is altijd werkwillig. Voor een hengst heeft hij een ongelooflijk nuchter karakter.” De hoogtepunten van Michel Hendrix en Bustique zijn de klasseringen tijdens de zesen zevenjarigen rubrieken in CSI2* Wierden, CSI2* Neeroeteren en CSI2* Roosendaal. Dit jaar verscheen de combinatie voor het eerst aan de start tijdens CSI3* concoursen. Hier behaalden ze onder andere een achtste plek tijdens CSI3* Zandhoven. Michel legt uit wat de sterke punten van Bustique zijn in het parcours: “Zijn galop is een echt pluspunt. Hij is van nature heel snel. Daarnaast kan ik in de barrage kort wenden. Maar ook wanneer er een optie is om een galopsprong minder te rijden, kan ik dat risico met Bustique altijd nemen.” Hoe ziet Michel de sportieve toekomst van de hengst? “Ik wil hem verder opleiden naar het Grand Prix niveau. Ik denk dat we al goed op weg zijn.”

Hoge verwachtingen kenmerken het leven van Bustique. Al vanaf dat hij veulen was zagen verschillende paardenkenners zijn talent. Bustique heeft deze verwachtingen al waargemaakt door in 2010 de KWPN Hengstencompetitie te winnen. Tegenwoordig overtreft hij dit resultaat. Inmiddels is hij acht jaar oud en sprong hij in 2013 zijn eerste internationale drie sterren concoursen. Moederlijn Bustique kwam in april 2006 ter wereld in het Noord-Brabantse Prinsenbeek. Fokkers Hans van de Wijngaart en Henk Schippers (Breda) zijn de trotse eigenaren van hun preferente prestatiemerrie Jutha (Grannus x Argentinus x Zeus). Zij kozen ervoor Indoctro te gebruiken als vaderdier. Buiten het feit dat Indoctro een leverancier is van legio kerngezonde en fijn te rijden winnaars, speelde er nog iets anders mee in hun beslissing. Al eerder, in 1997, gaf Jutha ook al een nakomeling van Indoctro; het legendarische springpaard Mustique. Samen met de Fransman Yann Candele vormden zij een succesvol duo. Zo won deze combinatie onder andere de Grand Prix van Palgrave (CAN), de Kubota Grand Prix in Halifax (USA) en de Nations Cup in Wellington (USA). De combinatie van de Grannus merrie en Indoctro bleek dus goed uit te pakken. Ook gaf Jutha het internationale springpaard Noor (v. Libero H). De Amsterdamse Carry Huis in ’t Veld schreef, samen met Noor, enkele internationale overwinningen op haar naam. Bovendien staat Noor ook bekend als de moeder van het Grand Prix springpaard Team Harmony Hypnotic (Baloubet du Rouet x Libero H) van ruiter Ibrahim Hani Bisharat. Leon Kuijpers 1.35-paard Uiltje (Lux x Grannus) is ook een nakomeling van Jutha. Kortom: Bustiques moederlijn barst van het talent. Zijn vader Indoctro behoeft geen verdere introductie.

Van veulen tot dekhengst Als veulen viel Bustique direct al op. Mede door zijn droomafstamming en sterke beweging leek het Van de Wijngaart en Schippers een goed idee om hem aan te melden voor de Prinsjesdagveiling in 2006. Dat bleek een verstandige beslissing. Bustique werd door Bob Prakken gekocht voor €46.000,-. Daarna ging Bustique in de opfok bij Black Horses in Sliedrecht. Eigenaar van Black Horses, Jan Vink, zag wel wat in de hengst en werd mede-eigenaar. Prakken en Vink besloten de Indoctro-zoon aan te melden voor de KWPN Hengstenkeuring. Een logische stap. Hun inschatting was dat een hengst als Bustique een toevoeging zou kunnen zijn voor de fokkerij. Hij heeft namelijk vier generaties topverervers op zijn pedigree staan. Alle vier Indoctro, Grannus, Argentinus en Zeus - staan of stonden ze in de top tien van de World Breeding Rankings.

Nakomelingen In 2010 ondergingen 20 van de 133 kinderen van Bustique het KWPN nakomelingenonderzoek. Hieruit kwam naar voren dat Bustique techniek en vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij. Zijn nakomelingen staan goed in het springpaardenmodel en beschikken over een correct gesteld fundament. Als vaderdier kunnen we stellen dat Bustique meer doorgeeft van zijn opa Grannus dan van zijn vader Indoctro. De meest bekende nakomeling van de relatief jonge dekhengst is Footloose (foto) (Bustique x Concorde x Cantus). Deze merrie uit 2010 werd in 2013 uitgeroepen tot nationaal kampioen bij de driejarige springmerries. Cor Loeffen over deze merrie: “Footloose is een zeer compleet paard, zeker op de sprong. Ze is jeugdig, heeft een goede schoft en valt op door haar souplesse en overzicht bij de hindernis.” Het eerste jaargang van Bustique (het F-jaargang) zal in 2014 haar opwachting maken in de sport. Michel Hendrix hierover: “We zijn heel benieuwd naar dit jaargang. Dit lijkt zeer veelbelovend. We hebben dan ook zeker de verwachting dat Bustiques nakomelingen bovengemiddeld goed zullen zijn.”

Bustique slaagde met vlag en wimpel. Hij scoorde met name hoog op vermogen en instelling. Dankzij de uitmuntende scores werd hij uitgenodigd voor de kampioenskeuring. Uiteindelijk werd hij reserve-kampioen. Middels een wildcard maakte hij onderdeel uit van de KWPN Select Sales collectie in 2009. Hij bracht €220.000,op. Bustique werd gekocht door Paul en Emile Hendrix en de Canadese Susan Grange. De hengst bleef in Nederland en vertrok naar Kessel. 13 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


www.HorseService.nl


SEF BOOTS Rots in de branding

LAURA KRAUT

“We delen dezelfde passie” Al bijna twee decennia vertegenwoordigt springamazone Laura Kraut (48) de Verenigde Staten tijdens Olympische Spelen, wereldbekerfinales en landenwedstrijden. In 2008, tijdens de Olympische Spelen in Hong Kong was ze onderdeel van het gouden Amerikaanse team. Veel van haar successen bereikte ze op paarden die ze via Stal Hendrix kocht. De altijd enthousiaste paardenfanate vertelt in dit interview over haar samenwerking met de gebroeders Hendrix die zestien jaar geleden begon.

Al ruim dertig jaar lang kan Stal Hendrix rekenen op de inzet van Jozef Boots, beter bekend als Sef. De 65-jarige paardenliefhebber uit Maasbree heeft ieder jaar zo’n veertig veulens van Stal Hendrix in de opfok staan. Sef heeft de jonge paarden aan huis en gaat een paar keer per dag kijken. Door zijn betrokkenheid ontgaat hem niets. Daarnaast brengt Sef af en toe paarden van Stal Hendrix met de vrachtwagen van A naar B. De samenwerking tussen Sef en Stal Hendrix begon al in 1985 met Ton en Nellie, de ouders van Paul en Emile. Naast het runnen van zijn eigen grondbedrijf sprong hij bij wanneer paarden vervoerd of gevoerd moesten worden. Sef haalt wat herinneringen op: “Ik kijk met veel plezier terug op de samenwerking met Ton en Nellie. Zij waren zo ontzettend betrokken. Ik zal nooit vergeten dat ik ‘s avonds met een paard naar een kliniek in Duitsland moest. Toen ik midden in de nacht terugkwam zat Nellie in de keuken klaar met een kop koffie. Dat is echt een typisch voorbeeld van hoe meelevend ze waren.”

“Ik had het geluk dat ik Paul en Emile via Kate Bomgaars heb leren kennen. Dat was een klant van me hier in Amerika. Kate had een paard bij Stal Hendrix gekocht en dat was haar erg goed bevallen. Toen ze er nog een paard wilde gaan kopen vroeg ze me mee te gaan naar Nederland om haar te adviseren. Dat was in 1998. Ik had nog nooit een paard in Europa gekocht. In die tijd reed ik alleen maar Amerikaanse volbloedpaarden. Dus je kunt je voorstellen dat ik wel een beetje nerveus was. In het leven moet je soms een beetje geluk hebben. En dat had ik. We vonden een geschikt paard voor Kate en daarnaast sloot ik een vriendschap met Stal Hendrix. Ik vind het fijn om met mensen te werken die net zo gepassioneerd zijn over de paardensport als ik. Mijn volgende trip naar Nederland liet niet lang op zich wachten. Het was slechts enkele weken later dat ik Liberty kocht. Dat is de merrie waarmee ik in 2000 in Sidney meedeed aan de Olympische Spelen. We werden zesde met het team. Daarna kocht ik mijn absolute favoriete paard ooit: Anthem. Met dat paard heb ik heel veel Grand Prix mogen winnen. Hij was achttien toen hij in 2009 zijn laatste Grand Prix won in Barcelona.

Je zult begrijpen dat ik graag naar Limburg terug ging om paarden te kopen en nog steeds. Paul en Emile begrijpen wat voor soort paarden goed bij mij passen. Vele paarden volgen, zoals Miss Independent, Milano en Quickstar. Maar ook mijn huidige toppaard Cedric kocht ik bij hen. Een echte belofte voor de toekomst is de Harley VDL merrie Constable (voorheen Cloë) die ik tijdens de Dutch Sport Horse Sales in 2012 kocht. Paul en Emile zijn inmiddels goede vrienden van me geworden. Het is hun kracht om iedereen de oprechte aandacht te geven waar ze om vragen. Ik weet hoe moeilijk dat is. Ze weten wat ik zoek en zullen ook alleen bellen wanneer ze een paard hebben gevonden waarvan ze zeker weten dat ik het een goed paard vind. Ik draag het grootste deel van mijn succes op aan hun toewijding om mij blij te maken met talentvolle paarden. Het zijn eerlijke, hardwerkende mannen. Ik ben dankbaar dat ik ze heb ontmoet.”

In dertig jaar tijd heeft Sef al veel meegemaakt. Zoals tijdens de overstroming van de Maas in 1993. “Er stonden ongeveer vijftig jonge paarden in de weilanden aan de Maas. Op een gegeven moment stond het water zo hoog dat de paarden op een eiland stonden en er niet meer vanaf durfden. Emile haalde een paard van stal en reed ermee naar het eilandje. Toen hij terug kwam gereden volgde alle paarden hem. Een riskante actie maar het werkte, dat was prachtig.”

Sef heeft de pensioengerechtigde leeftijd reeds bereikt, maar denkt nog niet aan stoppen. Hij vindt het opfokken van jaarlingen en tweejarigen nog te leuk. “Het begon heel kleinschalig maar het is steeds groter geworden met jaarlijks zo’n veertig veulens. Groter wordt het in ieder geval niet. Ik moet ook nog tijd over hebben voor mijn twee kleinkinderen.”

15 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


DE TOPPERS VAN TIMOTHY

VARANKA

16 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL

VERY NICE

VITA R


“De eerste vier jaar won ik weinig strikjes” Al achttien jaar is Pieter Keunen niet weg te denken bij Stal Hendrix. Als opleider van jonge paarden - met name hengsten - is hij voor velen een bekend gezicht op nationale concoursen. Opgegroeid in Blerick tussen de paarden van zijn vader, reed Pieter als jonge man puur op handigheid. Dat is nu wel anders. “Vroeger was ik bezig om te zorgen dat ik met nul fouten naar de finish reed. Nu moet ik paarden echt scholen, béter maken.”

Pieter gaat alleen voor het hoogste haalbare. Met minder neemt hij geen genoegen. “Mijn taak zit er pas op als ik weet dat ik alles uit een paard heb gehaald wat erin zit.” Bovenop een paard zitten is zijn tweede natuur. Geïnterviewd worden niet. Friemelend aan zijn kopje ondergaat hij de eerste vragen. “Dit is alweer mijn vijfde paard van vandaag, El Primero. Fantastisch paard. We werden derde tijdens de Hengstencompetitie in Roosendaal.” Schooltijd Als jonge man was het al snel duidelijk dat Pieter niet in de wieg gelegd was voor de studieboeken. Toch kon zij zich na de LBO motiveren voor een cursus basisinstructeur in Horst. Hij vertelt over die tijd: “Ik was totaal geen student. Bij ons thuis stond school op de derde plaats. Op één stonden paarden, op twee trouwens ook.” Na zijn opleiding ging hij thuis fulltime aan de slag. Dat kon wel eens botsen. “Mijn vader was iemand die het nooit opgaf met een dier. Wilde er altijd alles uit halen. Een goede eigenschap, maar hij deed het ook met paarden waarvan ik dacht dat we er onze tijd mee verdeden.” Op een gegeven moment kwam vanzelf het punt dat zowel vader als zoon van mening waren dat het verstandig zou zijn elders ervaring op te doen. “Hij vroeg waar ik wilde werken. Dan kom je al snel uit bij Stal Hendrix, de bekendste stal bij ons in de buurt.” De eerste vier jaar vielen Pieter redelijk zwaar, omdat de filosofie achter het opleiden van een paard nieuw was voor hem. “Met name dressuurmatig. Voor die tijd deed ik veel op handigheid. Maar voor Emile en Paul was dat niet genoeg.” In die vier jaar wint Pieter, zoals hij zelf zegt, ‘weinig strikjes’. Toch houdt Stal Hendrix vertrouwen in hem. Hij maakt zich de filosofie eigen en daarmee komt ook het succes in de ring terug. Pieter blijft bijleren en groeien. Ook de laatste jaren zijn er genoeg positieve ontwikkelingen. “Ik heb nu meer routine in mijn trainingen. Ben er simpelweg handiger in geworden, maar dat is ook logisch na al die jaren.” Daarnaast is hij meer internationale en twee sterren concoursen gaan rijden. “Ik ben van mening dat ik door die grote concoursen ook beter ben gaan rijden met de jonge hengsten. Omdat hengsten sneller zijn afgeleid, moet dan écht alles kloppen. Dan wordt de scholing thuis nog belangrijker.” Speciale PK’s Welk paard het meeste indruk op hem heeft gemaakt? Het blijft even stil. “Het verhaal van Vittorio en mij vind ik toch wel speciaal. Ik heb hem van jongs af aan naar het 1.50m opgeleid. Ik ben altijd gek geweest met die hengst, mede vanwege zijn super instelling. Maar Mojito is ook een heel bijzonder paard waar ik erg aan gehecht ben. Hij heeft me veel succes gebracht, dat werkt natuurlijk ook mee.”

17 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


PREZA

Draai- & schuifpoorten

Preza is fabrikant van maatwerk poorten. Bij ons krijgt u precies wat u wilt: In overleg met u wordt een 3D ontwerp gemaakt zodat u vooraf het eindresultaat kunt zien. Voor de poort kunt u kiezen uit diverse houtsoorten, metalen en combinaties hiervan. De pilaren kunnen worden gemaakt van diverse soorten hout, metselwerk of metaal. De poort is eenvoudig door u te bedienen middels bijv. een afstandsbediening, videofoon of telefoon. Uw poort wordt in ĂŠĂŠn dag geplaatst dankzij ons unieke prefab concept.

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Preza BV Showroom: Telefoon: E-mailadres:

Bussele 24, 5469 DT Erp 0413 - 82 00 30 info@preza.eu

www.preza.eu


DON DIABLO De meeste mensen kennen Don Diablo als een bekende DJ. Maar voor paardenliefhebbend Nederland staat deze nakomeling van Vittorio steeds meer bekend als succesvolle KWPN dekhengst. Deze telg uit de Niki-stam is geboren in juni 2008 en groeit meer en meer in zijn rol als sportpaard aan de ene kant en vaderdier aan de andere kant. Onder Stal Hendrix ruiter Pieter Keunen was hij al oppermachtig tijdens de KWPN Hengstencompetitie in 2012. Wat zal de toekomst voor hem brengen en wat kan hij aan de springpaardenfokkerij toevoegen? We vragen het aan zijn ruiter Pieter Keunen.

H

arm Hartlief van Niki Stables is een fokker uit het Groningse Peize. De naam van zijn stal verraadt al dat hij vooral fokt met merries uit de Niki-stam. De Niki-stam bracht een ontelbare hoeveelheid getalenteerde sportpaarden. Enkele springpaarden uit deze stam zijn Ekstein, tevens gefokt door Harm Hartlief, Lajos en Palfenier. Zolaniki, de moeder van Don Diablo, komt ook uit deze fameuze Niki-stam. Paul Hendrix koopt de inmiddels keurmerrie op de Star Sale veulenveiling in Drachten in 2004. Als driejarige wordt Zolaniki aangedekt met de veel bloed voerende Holsteiner hengst Vittorio (Calippo x Martel). Deze hengst is dan al in eigendom van Stal Hendrix. Dit leidt tot het eerste en enige veulen dat Zolaniki tot nu toe heeft gehad: Don Diablo. Zolaniki wordt in Nederland tot Z niveau opgeleid en vervolgens naar Noorwegen verkocht. Inmiddels wordt ze in het 1.40m uitgebracht door de Noorse amazone Celine Marie Foss. In mei van 2013 wordt de combinatie nog zevende in de Silver Small Tour Finals tijdens CSI2* Drammen in Noorwegen. De overgrootmoeder van Don Diablo is de ster preferente prestatiemerrie Zaniki (Joost x Kassander x Sinaeda). Zij is tevens de moeder van de KWPN hengst Ekstein. Maar ook van het internationale springpaard Joniki (Derrick x Joost) dat onder Peter Geerink succesvol was in het 1.40m. Lajos (Faust x Joost) was ook een volle broer van Zaniki. Peter Geerink won verschillende 1.60m parcoursen met deze ruin. Zaniki is de moeder van de ZZ-paarden Orphaniki (Faust x Joost) en Heartdancer (Legaat x Joost) van Belgisch Olympisch ruiter François Mathy. Vittorio Vittorio drukt zijn stempel op de Nederlandse fokkerij. Inmiddels heeft hij twee KWPN goedgekeurde zonen. Naast Don Diablo werd Fandango (Vittorio x Odermus R x Burggraaf) in 2013 bij het Nederlandse stamboek ingeschreven. Vittorio is een echt vaderdier. Hij brengt goed ontwikkelde, zeer rijtypische nakomelingen met een fantastisch karakter. Don Diablo is daar een goed voorbeeld van. Pieter Keunen vertelt over de voshengst: “Don Diablo is echt een heel goed paard. Hij heeft opvallend veel kracht aan de sprong, toont veel vermogen en is ook nog eens heel snel in de benen. Een paard met een super instelling. Hij werkt goed mee. Don Diablo is heel voorzichtig van zichzelf, maar is toch ook nuchter. Hij heeft zijn focus altijd bij de sprong.”

Resultaten Don Diablo’s meest in het oog springende resultaat is tot nu toe zonder twijfel zijn overwinning tijdens de KWPN Hengstencompetitie klasse L in ‘s-Hertogenbosch in 2013. Daar liet hij maar weer eens zien hoe makkelijk de hengst is en hoe gefocust hij op zijn taak is. In de indrukwekkende entourage, zeker voor jeugdige paarden, wist Don Diablo als snelste foutloos te blijven. Hij werd zowel dagkampioen als overallkampioen. De start van Don Diablo’s sportcarrière was al direct een vliegende start. Een van zijn eerste wedstrijden was de competitie voor vierjarige springpaarden in Roggel. Hier behaalde hij ook de eerste prijs. Later, in 2011, volgde nog een derde plaats tijdens de Hengstencompetitie in Deurne maar ook een vijfde plaats tijdens de VION Cup in Ermelo. In november 2013 werd de combinatie zesde in de Hengstencompetitie in Deurne in de klasse M. Nakomelingen Ondanks alle sportieve successen kon Don Diablo toch niet direct op het vertrouwen van fokkers rekenen. Een groot aantal dekkingen bleef uit. Uit het nakomelingenonderzoek blijkt dat Don Diablo veel van zijn vader doorgeeft. Veulens met een goede ontwikkeling die goed in het rechthoeksmodel staan. Kenmerkend is ook het sprekende hoofd en veel uitstraling en souplesse. Don Diablo kan techniek en souplesse toevoegen aan de springpaardenfokkerij. Hij lijkt het beste te passen bij merries die over front beschikken.

19 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


El Primero: De Professor Tijdens het verrichtingsonderzoek leek El Primero al veelbelovend. Inmiddels kunnen we met zekerheid stellen dat hij veelbelovend ís. Onder Pieter Keunen staat El Primero steevast bovenaan in de uitslagenlijsten van de KWPN Hengstencompetitie. Zo werden ze derde in Roosendaal en staat de combinatie na Zuidbroek vijfde in het tussenklassement met nog één wedstrijd te gaan. De in 2009 geboren zoon van Numero Uno is een intelligente hengst. De bijnaam van El Primero is dan ook ‘De Professor’. Hij is zeer nuchter voor een jonge hengst en pikt alles snel op. Dit is fokkers niet onopgemerkt gebleven. Mede door zijn uitstekende verrichtingscijfers - met vier maal een 8,5 - en opvallende verschijningen tijdens hengstenshows kon hij op het vertrouwen rekenen van fokkers. Er bleken ruim voldoende fokkers die bereid waren deze jonge hengst een kans te geven. Dat El Primero’s vader, Numero Uno, goede nakomelingen geeft, is geen verrassing. Met maar liefst acht KWPN goedgekeurde zonen en tal van internationale sportpaarden is hij een bekende in de Nederlandse fokkerij. Maar ook wereldwijd geniet Numero Uno veel bekendheid. Naast een wereldberoemde vader heeft El Primero ook nog eens een bekende moederlijn.

20 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL

Zijn pedigree gaat rechtstreeks terug op de zeer succesvolle springmerrie Especiale die met Eric van der Vleuten grote successen boekte. Eric over Especiale: “Wat me altijd bij zal blijven is haar super instelling en het feit dat ze altijd zo voorzichtig was. Ze had niet het allerlaatste vermogen maar ze wilde zo graag winnen. Ze compenseerde alles met haar karakter. In El Primero zie ik dat werkbare karakter en de wil om te werken ook terug.” De merrie heeft tot haar twaalfde in de sport gelopen. Na haar sportcarrière werd Especiale (stamboeknaam Erica) ingezet voor de fokkerij waarin ze zo mogelijk nog waardevoller bleek. Pieter Keunen is de vaste ruiter van El Primero. We vragen hem naar zijn ervaringen met de hengst: “Het is een droompaard om te rijden, heel nuchter. Ik denk dat hij vermogen en rijdbaarheid kan toevoegen aan de fokkerij.” Pieter vertelt over het sportieve pad dat hij voor El Primero heeft uitgestippeld. “De jonge hengsten laten we zo min mogelijk wedstrijden lopen. Het is beter wanneer ze rustig wat ervaring kunnen opdoen en langzaamaan sterker worden. Met El Primero rijd ik de Hendrix Competitie, de KWPN Hengstencompetitie en vervolgens Jumping Peel & Maas als perfecte voorbereiding voor de kampioenschappen in Ermelo. Ik heb heel veel vertrouwen in El Primero.”


Entertainer: Een echte showbink De vijfjarige Entertainer is een KWPN goedgekeurde dekhengst en is in eigendom van Stal Hendrix. In 2009 ontving hij prachtige verrichtingscijfers met onder andere een 8,5 voor zijn galop en een 8 voor houding, balans en techniek. Inmiddels is zijn eerste generatie nakomelingen geboren. Deze veulens maken een veelbelovende indruk. Een echt vaderdier: zo kan de grote Warrant-zoon nu al worden omschreven. De jonge hengst kreeg een zeer goed veulenrapport. Hij geeft nakomelingen die veel op hem lijken, met front en uitstraling. Tijdens zijn nakomelingenonderzoek kwam naar voren dat zijn veulens correct gebouwd zijn en over hard beenwerk beschikken. De veulens toonden drie goede gangen waarbij de galop gekenmerkt werd door veel afdruk en balans. Verder stelde de commissie dat Entertainer model, front, galoppade, ras en springtechniek kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij. De pedigree van Entertainer is een opeenstapeling van topgenen. Aan vaderszijde zien we Warrant, Corland en Voltaire. Drie hengsten die hun sporen in de internationale springsport ruimschoots verdiend hebben. Vader Warrant kende een lange succesvolle carrière onder Henk van de Pol. De combinatie won onder andere de VHO-prijs in ’s-Hertogenbosch en de landenwedstrijd in Drammen. Door deze resultaten was Warrant opgenomen in het B-kader en stond hij op het punt om te promoveren naar het Olympisch kader. Maar in juni 2013 werd Warrant verkocht aan de Amerikaanse Wil Simpson. Simpson

won teamgoud tijdens de Olympische Spelen in Hongkong. Aan moederszijde van Entertainer vinden we de bewezen Lavsca-stam. Moeder Shilavsca Fortuna, die zelf Z spong, is ook de moeder van Cooper (Carolus II) die voor €105.000 werd verkocht tijdens de Expo Talent Sale in 2011. Haar volle zus bracht de veelbelovende Zellobee (v. Berlin) die momenteel succesvol is op 1,45m-niveau met de Rus Chistriakov Spartak. Entertainer wordt getraind en uitgebracht door Pieter Keunen. In 2013 werd de combinatie derde in de VION-Cup voor vierjarigen. De 37-jarige ruiter uit Linne vertelt over de ontwikkeling van Entertainer: “Hij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Toen ik hem ging rijden na de 70-dagen test was hij nog ontzettend met zijn omgeving bezig. Inmiddels is dat al veel beter geworden en heeft hij zijn focus meer bij de hindernissen. Dit moet nog wel beter worden, maar hij springt met zoveel gemak dat hij het zich enigszins kan permitteren.” Vol enthousiasme vertelt hij verder: “Ik vind Entertainer echt een belofte voor de toekomst. Ga maar na: hij bezit goede rijkwaliteiten, is voorzichtig en heeft echt goede reflexen. Dat zijn al drie eigenschappen die een goed springpaard volgens mij nodig heeft.” Hoe zal het sportjaar 2014 er voor Entertainer uit zien? “Hij krijgt dezelfde opleiding als iedere andere jonge hengst. De doelen waar we naartoe werken zijn de KWPN Hengstencompetitie, de Stal Hendrix Competitie, vervolgens Jumping Peel & Maas en dan de kampioenschappen in Ermelo.”

21 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


Emile Hendrix:

Wat is het beste paard dat Stal Hendrix ooit heeft gehad?

De eerste die dan bij me opkomt is Big Ben (Etretat x Flevo) van Ian Millar. Een geweldig uithangbord voor Stal Hendrix. Niet alleen in Canada, maar over de hele wereld. Anthem (Dutchboy x Triton) van Laura Kraut was in mijn ogen ook zo’n paard.

Wat is de grootste blunder die je in je carrière hebt begaan?

We kregen een bod van iets meer dan een miljoen voor Aldato. We hebben hem toen niet verkocht, omdat we zijn sportcarrière voorop stelde. Achteraf gezien was het slimmer geweest om hem toen te verkopen, hij ontwikkelde zich namelijk niet door zoals verwacht.

Ruim een kwart eeuw maakte Emile Hendrix deel uit van de absolute top van de Nederlandse springsport. De paarden Finesse en Livius zijn onlosmakelijk met zijn naam verbonden. Hij staat bekend als een echte team player; zowel tijdens zijn sportcarrière als op zakelijk vlak. Zo vormt hij al meer dan 35 jaar een team met zijn broer Paul. Zij runnen samen het succesvolle paardenbedrijf Stal Hendrix. In gesprek met Emile Hendrix; een terugblik op zijn leven.

maar de taken werden al snel op natuurlijke wijze verdeeld. Paul was de leider van de fokkerij en organiseerde de zaken op stal. Hij was dan ook het meest thuis. Ik was in die tijd heel veel onderweg naar concoursen. De meeste klanten heb ik op de internationale concoursen leren kennen. Maar nog belangrijker, ik heb ze kunnen uitnodigen een keer naar onze stal te komen om paarden te proberen. Paul verkocht ze dan een paard. We waren dus allebei dag in dag uit met de zaak bezig.

“Hoe vaak ik als kind niet over hindernissen ben gesprongen die van emmers en bezems waren gemaakt. Een leven zonder paarden kan ik me ook echt niet voorstellen. Mijn vader was opfokker van koudbloedhengsten. Hij verstond zijn vak. Maar door de modernisering verdween het werkpaard en nam de populariteit van het rijpaard toe. Hij werd leverancier van verschillende Limburgse rijverenigingen. De paardensport is me dus met de paplepel ingegoten. Eigenlijk wist ik altijd al dat ik ruiter wilde worden. Ik heb nog wel eens een blauwe maandag gedroomd over een muziekcarrière. Maar dromen zijn bedrog. Ik kan tot op de dag van vandaag nog steeds geen instrument bespelen.

Nadat ik in 2002 gestopt ben met de sport heeft deze rolverdeling zich op een natuurlijke manier voortgezet. Paul richt zich samen met zijn vrouw Saskia nog steeds meer op de fokkerij dan ik. De passie die zij uitstralen als het gaat om de fokkerij vind ik bijzonder. Het is echt een grote aanwinst voor het concept van Stal Hendrix. Zeker wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld het aandeel eigen fokproducten van de collectie van de Dutch Sport Horse Sales. Dat is een perfect combinatie van fokkerij en sport.

Nee, Paul en ik gingen in de paarden. Maar eerst heb ik de MAVO gedaan. De mooiste dag van mijn leven was de dag dat ik klaar was met school. Daarna kreeg ik de enorme kans om anderhalf jaar als ruiter bij Alwin Schockmuhle te gaan werken. Hierdoor heb ik in Duitsland, maar ook daarbuiten, veel contacten opgedaan. Mede daardoor ben ik steeds meer in ons bedrijf gegroeid. Dat was een heel organisch proces. Mijn vader dacht altijd dat er geen plek was voor ons allebei,

22 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL

Paul en ik voelen elkaar feilloos aan. Als bijvoorbeeld iemand van buitenaf met een voorstel komt en we allebei direct ‘ja’ zeggen dan zit het goed. Wanneer we te lang over iets moeten discussiëren dan is dat eigenlijk al een teken aan de wand dat we het niet moeten doen. Daarnaast weet Paul wanneer hij bij mij op de rem moet gaan staan of juist gas moet geven. Andersom is dat ook zo. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid. En je leert van elkaar. Zo heb ik van Paul geleerd dat je vooral niet te veel naar anderen moet kijken. Je moet in je eigen formule geloven en daar aan vast blijven houden. Ook heeft hij me meegegeven dat je heel bewust de mensen moet kiezen met wie je


“Paul en ik voelen elkaar feilloos aan.”

Wat zou je Michel en Timothy voor tip willen meegeven?

Je moet elkaars minpunten kunnen accepteren en respecteren. Als je dat kunt kom je er samen altijd uit. Ze zijn beide verschillend maar hebben beide sterke kanten. Ik weet zeker dat ze hun naam hoog houden zoals wij dat de afgelopen 35 jaar hebben gedaan.

Mis je je ruitercarrière nog af en toe?

Ik heb geen minuut spijt gehad van mijn carrière. Maar ik heb ook nooit een seconde spijt gehad van het feit dat ik gestopt ben. Het was een weloverwogen beslissing, geen emotionele beslissing. Al was het een prachtige periode, ik heb nooit het gevoel gehad terug te willen.

zaken doet. Je kunt alleen maar goede zaken doen moet goede mensen. Dat begrijpen wij allebei wel, maar Paul was daar al vroeger achter. Ik realiseer me dat zowel Paul als ik veel hebben meegekregen van onze ouders. Mijn vader zei altijd tegen ons dat wanneer iemand bereid is de handen uit de mouwen te steken, hij altijd de kost kan verdienen. Hij was van de stevige aanpak. Met die attitude zijn wij opgevoed. Mijn moeder was een bindende factor binnen het gezin en dus ook binnen het bedrijf. Van haar heb ik geleerd dat je mensen dankbaar moet zijn. En dan niet alleen wanneer je ze nodig hebt. Zeker nu mijn ouders er niet meer zijn denk ik vaak aan ze. Dan probeer ik te bedenken hoe zij met een moeilijke situatie om zouden gaan. Ik ben zo trots op het feit dat Stal Hendrix al 35 jaar bestaat en dat we al 35 jaar onafgebroken groei hebben weten te realiseren. Zelfs in moeilijke economische tijden hebben we ons goed staande gehouden. De beste zet die we ooit gedaan hebben is dat we de Amerikaanse en Canadese markt niet hebben losgelaten. Ook niet in mindere tijden. We zijn altijd trouw gebleven aan onze klanten daar. Dat heeft ons naar de positie gebracht die Stal Hendrix vandaag de dag in de paardenwereld heeft verworven. Daar mogen we als familiebedrijf gepast heel trots op zijn. Ik ken namelijk ook veel voorbeelden van waar het uiteindelijk toch mis is gegaan binnen de familie. Voor de toekomst kan ik natuurlijk niets uitsluiten, maar gelukkig hebben onze opvolgers Michel en Timothy ook een hele goede band met elkaar.”

23 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


USTINOV 24 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


Je pikt ze er zo tussenuit: de nakomelingen van Ustinov. Ze kunnen als geen ander schakelen boven de sprong en beschikken over veel techniek. Ze openen achter zeer goed en zijn voor de duivel niet bang. Zelf presteerde Ustinov op 1.50m niveau onder de Nederlandse amazone Caroline Muller. Al direct vanaf het ontvangen van zijn KWPN dekbrevet, en zelfs daarvoor al, kon Ustinov rekenen op het vertrouwen van fokkers. Inmiddels is Ustinov twaalf jaar oud en is het nog steeds een zeer gewilde hengst. In dit artikel bekijken we wat deze krachtpatser allemaal teweeg heeft gebracht. Het verhaal van Ustinov begint bij G. van de Veen uit het Gelderse Heelsum. Maar Ustinov is niet in Gelderland geboren. Omdat merrie Haifa kritieke gezondheidsproblemen had kwam Ustinov in Duitsland ter wereld, in een kliniek in Hochmoor. Er was veel aan gelegen om deze operatie te laten slagen. De combinatie van Haifa en Libero H was al eerder succesvol. Het bracht namelijk de KWPN dekhengst Nijinski. Deze volle broer van Ustinov werd voor de huntersport naar Amerika verkocht. Haifa is een keur preferente prestatiemerrie (Nimmerdor x Marco Polo), gefokt door VDL Stud uit Bears. Haar moeder gaf ook al de KWPN goedgekeurde dekhengst Glendale (Nimmerdor x Marco Polo). Haifa werd reservekampioen van de keurmerries op de UTV. Met Ustinov kreeg ze haar zevende en tevens laatste veulen. Ustinovs vader Libero H behoort tot de grootheden van de springsport. Met Jos Lansink was Libero H in 1994 winnaar van de wereldbeker in Den Bosch. De hengst heeft zich in het laatste decennium ontpopt tot een vererver van springpaarden. Maar liefst 25% van de in de sport uitgebrachte nakomelingen van Libero H presteren succesvol op internationaal niveau. Zeker in combinatie met Nimmerdor-dochters levert hij toppaarden, bijvoorbeeld KWPN dekhengst Icoon en de Zangersheide gekeurde hengst Iowa. Vaderdier De mooie Libero H-zoon is een echt vaderdier. Hij is breed inzetbaar, maar niet voor iedere merrie geschikt. Hans Horn over Ustinov: “Hij is in mijn ogen een hengst die veel kwaliteiten doorgeeft, met name vermogen en voorzichtigheid. De eigenschappen die je bij een springpaard graag ziet. Hij doet me veel denken aan zijn vader. Libero H toonde ook altijd een tomeloze inzet.” Voor welke merrie kun je Ustinov het best gebruiken? Hans: “Bij een merrie die zelf lengte en formaat heeft. Het is beter wanneer de merrie wat bloed heeft.” Ustinov bracht reeds vele succesvolle nakomelingen. In 2013 werden maar liefst drie zonen van Ustinov geselecteerd voor de tweede bezichtiging. Het jaar daarvoor zijn er drie doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek. In 2011 zijn twee van zijn zoons doorverwezen naar de tweede bezichtiging. Enkele nakomelingen Anatevka (Ustinov x Pierrot): Pieter Keunen - 1.40m Abarlo T (Ustinov x Concorde): Sarah Johnstone - 1.40m Backstory (Ustinov x Amulet): Jennifer Rossire - 1.50m Barola (Ustinov x Zeus): Tim van den Oetelaar - 1.40m Bestinov (Ustinov x Indorado): Nederlands kampioen vijfjarigen en DSHS veilingtopper

25 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


Harrie Derks Makelaardij BV Testrik 1a - 5815 CK Merselo 0478-580505 / 06-51504078 info@harriederksmakelaardij.nl www.harriederksmakelaardij.nl

Gecertificeerd Register makelaar / taxateur Onroerende zaken • • • • •

Bemiddeling aan- en verkoop Taxatie Onteigening / planschade Bemiddeling in productierechten Pachtzaken

Gecertificeerd Register makelaar / taxateur Paarden en Pony’s • • • •

Verzekeringskwesties Belastingaangelegenheden Boedelscheidingen Aan- en verkoop

Gecertificeerd taxateur paarden / pony’s

Keuringen Röntgen Operaties Maasbreeseweg 286 5927 NZ Venlo Tel: 077 366 30 53 www.paardenkliniekvenlo.nl

Onderzoeken Blessures

Tot ziens!

Team Paardenkliniek Venlo


Van veulen tot rijpaard

VEULEN

Geboren & gespeend Stal Hendrix heeft 25 fokmerries afkomstig uit de beste merriestammen van Nederland. Nadat de veulens zijn gespeend komen ze in groepsstallen.

01 Vrijspringen & weidegang Wanneer de veulens jaarlingen zijn geworden mogen ze vrijspringen. Er wordt gelet op het type, beweging en techniek. De jaarlingen die niet aan de eisen voldoen, worden verkocht.

02 Vrijspringen & Holstein In het najaar wordt nog een keer vrijgesprongen. Dan wordt bepaald welke hengsten gecastreerd moeten worden. De paarden gaan vervolgens naar een opfokbedrijf in Holstein en komen terug als ze drie jaar oud zijn.

03 Huiswaarts & zadelmak De driejarigen komen terug naar Kessel en mogen opnieuw losspringen. Vervolgens worden ze zadelmak gemaakt en opgeleid bij ruiters in de regio.

04

DRIEJARIGE

Fokkerij als fundament van het Hendrix concept Vijftien jaar geleden heeft Stal Hendrix besloten niet totaal afhankelijk te willen zijn van het kopen van paarden in de markt. Paul en Emile zagen de meerwaarde van een fokkerij die aansluit bij de filosofie van de handelsstal. Namelijk fokproducten brengen die een rol kunnen gaan spelen in de internationale springsport. In dit artikel laten we Paul Hendrix aan het woord over zijn filosofie van het fokkerijgedeelte van het Stal Hendrix concept. “In het begin zijn we op zoek gegaan naar moederdieren die zich bewezen hebben in de sport. Hoofdzakelijk in Amerika en Europa. We hebben ze teruggehaald naar onze stal. We merken dat we ons bedrijf een sterker fundament geven door de inbreng van eigen fokkerij. Vele mensen met ons bereid hebben we gevonden dit concept te ontwikkelen. Want alleen red je het zeker niet. Het opleiden van de driejarigen gebeurt bijvoorbeeld bij veel verschillende ruiters in het zuiden van Nederland. We proberen de beste paarden van onze fokkerij te verkopen via de Dutch Sport Horse Sales. Of ze blijven hier in training om ze op te leiden tot een hoger niveau. De stammoeders die we uit Amerika hebben

teruggehaald zoals Liberty, My Girl, Isabella en Bonita worden nu opgevolgd door de tweede of derde generatie. Deze merries zijn de vliegende start van onze fokkerij geweest. We hebben het aantal fokmerries inmiddels uitgebreid naar 25, allemaal afkomstig uit prestatiestammen. Dit heeft geresulteerd in een paar goedgekeurde hengsten en internationaal goed presterende paarden. Daar zijn we uiteraard zeer trots op. Ik blijf me sterk maken voor paarden die met kwaliteit springen en over een correcte en aansprekende bouw beschikken. Naast sportkwaliteiten als lichtvoetigheid en souplesse moet een paard naar mij idee ook charisma hebben. We zijn inmiddels op een punt aangekomen dat onze jonge fokproducten een verbetering kunnen zijn voor mensen die naar een hoger niveau in de fokkerij willen. Stal Hendrix kan van toegevoegde waarde zijn wanneer een fokker bijvoorbeeld op zoek is naar jonge merries met een toppedigree. Wij hebben immers al veel selectie voor hen gedaan. We voorzien eventueel geïnteresseerden van een eerlijk advies dat aansluit bij het fokdoel.”

27 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


VEULENS ONDER DE HAMER

De naam doet het al enigszins vermoeden. De Limburgse Veulenveiling is een jaarlijkse veiling waar dressuur- en springveulens uit Limburg en omstreken onder de hamer komen. In 2013 wist de veiling een gemiddelde verkoopprijs van â‚Ź7.800,- te realiseren waarbij 78 veulens van eigenaar wisselden. Daarmee staat de veiling op een derde plaats van KWPN veulenveilingen in Nederland. 28 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


LIMBURGSE VEULENVEILING 24 SEPTEMBER 2014 Veel liefhebbers van de paardenfokkerij hebben het al in hun agenda staan: de Limburgse Veulenveiling. Ieder jaar dé afsluiter van het Nederlandse veulenveilingseizoen. Dit jaar wordt de veiling gehouden op woensdag 24 september. De laatste twee jaar zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. We bespreken ze met organisator Luc van Moorsel.

De vijfentwintigjarige Brabander vertelt: “Van 2000 tot en met 2011 was de organisatie in handen van de stichting Limburgse Veulenveiling. Dat was een gedreven club fokkerijliefhebbers die werd gevormd door enthousiaste vrijwilligers. Na een aantal jaren van tegenvallende verkoopcijfers kwam de stichting samen met Paul Hendrix tot een oplossing. Stal Hendrix nam de organisatie over. Zodoende kwam de veiling in handen van een ervaren partij met een meer commerciële blik.” Maar de organisatie van een veiling doe je er niet zomaar even bij. Daarom werd Luc aangetrokken. Hij heeft de afgelopen twee jaar de organisatie van de Dutch Sport Horse Sales en Limburgse Veulenveiling voor zijn rekening genomen. Hij vertelt: “De Limburgse Veulenveiling is een eerlijke en degelijke veiling met marktconforme prijzen. Voor kopers is onze veiling een uitgelezen kans om in een ontspannen sfeer veulens te kunnen kopen die geselecteerd zijn door een zeer kundige selectiecommissie.” Limburg is van oudsher een fokgebied van springpaarden. Het dressuuraandeel tijdens de veiling was voorheen dan ook klein. Hoe ging de organisatie hiermee om? Luc over het omslagpunt: “Het is het verhaal van de kip en het ei. Als je geen dressuurveulens in de collectie hebt, is het moeilijk kopers van dressuurveulens aan te trekken. Maar als je geen kopers van dressuurveulens in de zaal hebt, is het moeilijk dressuurveulenfokkers naar de selectiedagen te krijgen.” Om dat te doorbreken waren er twee opties: specialiseren of meer dressuurveulens aantrekken. Specialiseren zou in het geval van de Limburgse Veulenveiling resulteren in een veiling uitsluitend voor springveulens. Hier werd niet voor gekozen, want bij de overname van de veiling hoorde

ook de filosofie van de Limburgse Veulenveiling: een verkoopkanaal bieden voor Limburgse fokkers. Gezien het feit dat fokkers uit Limburg - hetzij in mindere mate - ook dressuurveulens fokken werd gekozen voor de tweede optie. Het dressuuraanbod van de Limburgse Veulenveiling moest een impuls krijgen. Luc: “Gertjan van Olst kwam precies op het juiste moment met zijn voorstel voor samenwerking. Een gerespecteerde naam in de dressuurwereld die zich aan onze veiling wilde verbinden, dat was precies wat we nodig hadden.” Dat de komst van Gertjan van Olst zijn vruchten afwierp was al snel duidelijk. “De inschrijving van dressuurveulens voor de selectiedagen werd verdrievoudigd ten opzichte van het jaar daarvoor. Om het geheel extra kracht bij te zetten, hebben we een speciale dressuurselectiecommissie in het leven geroepen. Ook hebben wij in Den Hout, op het bedrijf van Gertjan, een extra selectiedag voor uitsluitend dressuurveulens gehouden.” Met een gemiddelde veilingprijs van €9.210,- voor de dressuurveulens is het vertrouwen van de fokkers en kopers gewonnen en wordt uitgezien naar de editie van 2014. Grensoverschrijdende fokkerij Het aantal afzetmarkten voor Nederlandse veulens neemt toe. Luc van Moorsel legt uit: “Landen als China, India en Rusland tonen steeds meer interesse in de paardensport. De vraag naar goede fokproducten zal de komende jaren harden groeien dan het aanbod. Ik voorzie dan ook een steeds internationaler wordende clientèle voor de Limburgse Veulenveiling. Dit zal de prijsontwikkeling ook ten goede komen. We zullen nog een aantal jaren geduld moeten hebben voordat de sprint wordt ingezet. Wat we zien bij landen als China is dat zij nu vooral op zoek zijn naar gereden paarden. Het is een kwestie van tijd tot zij geïnteresseerd zullen raken in de fokkerij en op zoek gaan naar goed Nederlands fokmateriaal. Je kunt als veulenveiling daarom alleen maar groeien door je internationaal beter te profileren.”

29 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


Adv. Stal Hendrix 326 x 236_advertentie 29-12-13 14:09 Pagina 1

© 2 0 1 3 v o r m g e v i n g e n fo to g ra f i e L ü c ke r a r t d e s i g n / b n o

Animal Embryo Centre

Diergaerderhof

__ _ __ rd _ e __ _ _ e c _ ifi __ _ __ ert 8 0 _ _ c 83 e _ _ g NL U E ___ _

Animal Embryo Centre Diergaerderhof Hét adres voor inseminatie en embryotransplantatie! Bij ons kunt u terecht voor exclusieve Topgenetica van embryo tot paard

Verwachte veulens 2014 • Quick Star x Calvaro Z x volle zuster Contendro 1 en 2 • Mr. Blue x Calvaro Z x volle zus Contendro 1 en 2 • Taloubet Z x volle zus van Cocaine Z met amazone Judy Ann Melchior • London x Numero Uno x volle zus Carthago • L’arc de Triompf x volle zus van Big Star met ruiter Nick Skelton • Presley Boy x Mylord Carthago x de moeder van Clearway, Chicas Way, Conway 1 en 2

Animal Embryo Centre Diergaerderhof bv Boekhorstweg 2, 6105 AD Maria Hoop | NL +31 (0)475 30 22 02 | +31 (0)6 54 65 42 08

www.animalembryocentre.nl

QR-code voor de mobiele website


START UP:

Equine MERC Startende ondernemers kunnen altijd wel wat publiciteit gebruiken. Eén telefoontje was dan ook genoeg om Luc en Daisy te enthousiasmeren voor een interview. Zij zullen de komende jaren in opdracht van Stal Hendrix de Limburgse Veulenveiling en de Dutch Sport Horse Sales organiseren. De ondernemende twintigers zijn in januari van 2014 het bedrijf Equine MERC gestart. MERC staat voor Marketing, Events, Relations en Communication. Zij ondersteunen ondernemers bij het organiseren van hippische evenementen. Daarnaast helpen zij bedrijven in de paardensector om hun marketingstrategie helder te krijgen en uit te voeren. Op deze manier wordt drukbezette entrepreneurs werk uit handen genomen en kunnen zij zich bezighouden met hun kernactiviteiten. We spreken af in het altijd gezellige ’s-Hertogenbosch om meer te horen van hun plannen.

Wie is Daisy van Nieuwkasteele? De Rotterdamse Daisy van Nieuwkasteele (27) sloot in 2009 haar HBO studie Small Business & Retailmanagement af. Paardrijden deed ze van kinds af aan. Een baan bij het KWPN op de afdeling afzetbevordering was dan ook de ideale combinatie van haar hobby en studierichting. Gedurende drie jaar organiseerde zij onder andere de KWPN Select Sale en overheidsgesubsidieerde handelsmissies naar India, China en Rusland. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor buitenlandse marketingcampagnes. Begin 2014 was het tijd voor een nieuwe stap. Samen met Luc van Moorsel begon ze het bedrijf Equine MERC.

Wie is Luc van Moorsel? Luc van Moorsel (25) komt uit het Brabantse Erp en woont in ‘s-Hertogenbosch. Hij volgde de HBO opleiding International Business & Languages. Hiervoor was hij onder andere zes maanden in China werkzaam bij de Nederlandse ambassade om voor het KWPN een marktonderzoek uit te voeren. Luc schreef zijn eindscriptie in opdracht van de Sligro Food Group in Veghel. In 2012 trad hij in dienst bij Stal Hendrix waar hij verantwoordelijk was voor de organisatie van de Dutch Sport Horse Sales, Limburgse Veulenveiling en de marketing van het handelsbedrijf. Zijn hobby’s zijn het africhten van jonge paarden en fotografie.

“Het geeft een goed gevoel dat Stal Hendrix vertrouwen in ons heeft” De voordeur zwaait open en de goedlachse Luc doet open, we zijn bij hem thuis te gast. “Welkom, we hebben nog geen kantoor. De kosten moeten laag blijven hè?!” Daisy wacht ons bovenaan de trap op. Niet veel later wordt de koffie geserveerd met, hoe kan het ook anders, een Bossche Bol. Zowel Daisy als Luc rijden al van jongs af aan paard en hebben de sport sindsdien niet meer losgelaten. Daisy begon na haar studie bij dressuurruiter Laurens van Lieren. Ze hielp Laurens door de marketingactiviteiten en de organisatiewerkzaamheden voor haar rekening te nemen. Daisy vertelt: “Door mijn eerste baan bij Laurens realiseerde ik me dat werken in ‘de paardenwereld’ niet alleen het uitmesten van stallen hoeft te zijn. Wat is er nu leuker dan van je hobby je werk te maken?” Luc kwam daar twee jaar geleden ook achter toen Paul Hendrix hem benaderde voor de organisatie van de Dutch Sport Horse Sales en de Limburgse Veulenveiling. Hij legt uit: “Voor die tijd was ik niet van plan iets in de paardensector te gaan doen. Maar het idee om te werken bij een gerenommeerd handelsbedrijf als Stal Hendrix stond me ontzettend aan. Je kunt zoveel leren van hun visie en manier van zaken doen.”

Daisy vertelt over de motivatie om Equine MERC op te richten terwijl Luc nog een keer op het Senseo-apparaat drukt: “Toen ik bij het KWPN werkte, merkte ik dat hippische ondernemers vaak zoekende waren naar een manier om hun bedrijf optimaal te presenteren. Ze hebben vaak geen kaas gegeten van marketing en communicatie.” Luc haakt daar op in: “Ons unique selling point is dat we van beide zaken verstand hebben. Door onze opleidingen en jarenlange ervaring met paarden zijn wij de schakel tussen de hippische ondernemer en de marketingtools.” Daisy geeft een voorbeeld: “Je kunt wel een goed lopend bedrijf hebben, maar om dit in een promotievideo helder over het voetlicht te krijgen, dat is weer een vak apart.” Hun eerste klant is Stal Hendrix met de Limburgse Veulenveiling en Dutch Sport Horse Sales. Luc: “Dit is een heel goed voorbeeld van onze toegevoegde waarde. Paul en Emile moeten hun aandacht bij de paarden en hun klanten hebben. Zij moeten niet bezig zijn met de opmaak van de catalogi en of de hoekmannen wel op tijd zijn.” Daisy neemt een slok van haar thee en zegt: “Het geeft ons een goed gevoel dat Paul en Emile vertrouwen in ons hebben. Projecten als deze zijn voor ons mooie kansen om te laten zien wat we waard zijn.“

31 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


GOING ONCE, GOING TWICE

De Dutch Sport Horse Sales is een veiling van jonge getalenteerde springpaarden. Het jaarlijkse hippische topevenement wordt gedragen door Emile en Paul Hendrix, Yves Houtackers en Neil Jones. De veiling wordt op 23 september 2014 voor de elfde keer georganiseerd.

32 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


DUTCH SPORT HORSE SALES 23 SEPTEMBER 2014 LID SELECTIECOMMISSIE: Yves Houtackers. Hij vertelt over zijn jarenlange ervaring als lid van de selectiecommissie van de Dutch Sport Horse Sales.

Yves Houtackers (39) is geboren in Sittard. Hij heeft als springruiter Nederland diverse malen vertegenwoordigd op internationale wedstrijden. Zo maakte hij in 2005 deel uit van het Nederlands team dat brons won tijdens de Europese Kampioenschappen. De laatste jaren is hij trainer van springruiters, zowel nationaal als internationaal. Dit doet hij vanuit zijn stal in Weert, gevestigd op het complex van ‘De IJzeren Man’. Sinds september 2013 kan hij een mooie taak aan zijn CV toevoegen: Directeur Sportief van het CHIO Rotterdam. Hij is getrouwd met Ardy. Samen hebben zij zonen Philippe (10) en Benjamin (14). Yves is vanaf het begin als commissielid bij de Dutch Sport Horse Sales betrokken.

Internationale paardenkrachten Er zijn twee dingen nodig om een veiling als de Dutch Sport Horse Sales tot een succes te maken. Het eerste vereiste is een sterke collectie van vier-, vijf- en zesjarige springpaarden met heel veel talent. Het tweede dat niet mag ontbreken zijn de kopers van deze pk’s. Als het lukt deze beide aspecten samen te krijgen is dat knap. Als dat ieder jaar lukt, en dat al tien jaar op rij, dan is dat bewonderenswaardig. We vragen Yves Houtackers naar zijn ervaringen. Yves vertelt over de beginperiode van de Dutch Sport Horse Sales: “Mijn schoonvader, Adri Gordijn, was een trouwe bezoeker van veulen-

en paardenveilingen in Duitsland. Met name in Oldenburg. Hij zag er ook een markt voor in Nederland. Zoiets was er hier nog niet.” Het idee van de eigenaar van ‘De IJzeren Man’ vond gehoor bij de benaderde paardenhandelaren Paul en Emile Hendrix, Neil Jones en Yves Houtackers. Zij zijn alle vier door de wol geverfde paardenkenners. Wanneer we vragen naar de kracht van de veiling antwoordt hij: “De jonge paarden die worden ingebracht, worden van jongs af aan gevolgd door de selecteurs. Het grootste gedeelte van de paarden komt van Stal Hendrix. Paul en Emile kennen ze van haver tot gort. De paarden hebben allemaal een eerlijke en degelijke opleiding gehad. Het is dan onze taak om deze kwaliteitsvolle paarden bij de juiste ruiters te krijgen.” Ontwikkelingen In tien jaar tijd heeft de Dutch Sport Horse Sales zich wereldwijd op de hippische kaart gezet. Vele internationale topruiters komen naar de veiling om hun toekomstige winnaars te kopen. Hieruit blijkt het vertrouwen dat ruiters en amazones in de selectiecommissie hebben. Dat de commissie zelf ook alle vertrouwen heeft in de collectie, blijkt wel uit het feit dat elk paard in de veiling ook in eigendom is van een van deze handelaren. Hoe ziet de veiling er over vijf jaar uit? Yves: “We moeten ons blijven ontwikkelen op zowel de kwaliteit van de paarden alsook het evenement op zich. Qua prijs hoop ik dat we het niveau van 2013 kunnen evenaren. Want dat was echt bijzonder goed.” De veiling heeft in tien jaar tijd al meer dan dertig Grand Prix paarden voortgebracht. De nieuwe collectie jonge getalenteerde springpaarden zal in augustus 2014 bekend worden gemaakt.

Hengstenhouderij & KI-Station Dirckx Stelt de volgende hengsten ter dekking:

Entertainer (Warrant x Corland)

Don Diablo (Vittorio x Calvados)

Bustique (Indoctro x Grannus)

Ons station biedt ruime stalling, mogelijkeid tot weidegang en een optimale ruimte voor K.I. is aanwezig. De veterinaire begeleiding wordt uitgevoerd door dierenartsenpraktijk Ell. U kunt bij ons sperma bestellen van alle hengsten van Stal Hendrix. Dijkerstraat 28a I 6006 PS I Weert I 0495 545 506 I 06 5159 7818

33 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


FANDANGO WORDT GEKENMERKT DOOR LICHTVOETIGHEID EN UITSTRALING De zeer patente Fandango werd in 2013 reservekampioen tijdens de KWPN hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch. Een prestatie van formaat. Volgens de keuringscommissie beschikt Fandango over veel inzet en uitstekende reflexen. Ook zijn rijdbaarheid werd zeer positief beoordeeld. Fandango is een nakomeling van de internationale springhengst Vittorio (Calippo x Martel XX). Vittorio nam in 2009 deel aan de wereldkampioenschappen voor jonge paarden in Lanaken onder Pieter Keunen. Sindsdien heeft Vittorio een glorieuze carrière opgebouwd met overwinningen in het 1.50m. Ook aan Fandango’s moederszijde is zijn pedigree spectaculair te noemen. Hij is namelijk een telg uit de zeer succesvolle Balia-stam. Deze Groningse stam bracht al legio superatleten voort als Hamlet; de vader van Olympisch kampioen Hickstead, maar ook Olympisch springpaard Pybalia, dat onder Philippe Guerdat deelnam aan de Olympische Spelen in Los Angeles. De supermerrie Nirmette won alleen in 2007 al vijf Grote Prijzen en stond daarmee op de elfde op de wereldranglijst in 2007. Dit deed ze onder springruiter Marcus Fuchs. Wimette van Michel Hendrix en Tobalio van Albert Voorn kunnen ook aan de lange lijst van Balia-winnaars toegevoegd worden. Het pedigree van Fandango is indrukwekkend. Dat, in combinatie met zijn bloeduitstraling en lichtvoetigheid, maken hem een bijzondere dekhengst. In 2014 zal hij zijn eerste opwachting maken in de ring.

34 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


WAAR ZILVER EN GOUD ZICH VERENIGEN Uitzonderlijke kwaliteiten en een indrukwekkend pedigree. De in 2013 KWPN goedgekeurde hengst First Verdi beschikt over beide. Zoals zijn naam al doet vermoeden is het Olympische springpaard Verdi de vader van deze getalenteerde bruine. Verdi won teamzilver in Londen onder Maikel van der Vleuten. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Verdi, naast First Verdi, nog één goedgekeurde zoon. Verdi’s nakomelingen doen het ook uitstekend in de sport, zoals Bibi-Sijgje die in 2011 de halve finale van de VION-Cup won. Echter, de moederlijn maakt First Verdi pas echt speciaal. Moeder Votti Lottie is een ster prok dochter van Fuego du Prelet uit de pref prest merrie Ielottie W (v. Voltaire). Zij is tevens de grootmoeder van Wiesielottie W, die op Grand Prix niveau acteerde onder Willem Greve. De Lotti-stam staat garant voor top springpaarden. De

FIRST VERDI stam gaf onder andere Vindicat W (Olympisch goud onder Peter Charles), Maybe Forever (Winnaar Grote Prijs Dortmund onder Bernie Traurig) en Biesielottie van Laura Kraut. Daarnaast bracht deze fokfamilie de KWPN dekhengsten Amadeus, Arlando, Irco Polo en Safari voort. Volgens de commissie is First Verdi een hengst met veel uitstraling. Hij heeft zich uitstekend ontwikkeld en staat goed in het springpaardenmodel. Hij beschikt over drie expressieve basisgangen waarvan de galop echt uitblinkt. De galop werd dan ook met een acht gewaardeerd, evenals zijn vermogen. Hij kreeg hoge punten voor onder andere zijn balans en techniek, maar ook voor zijn instelling. First Verdi is een eerlijke hengst die correctheid en vermogen kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

35 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


Atec Aanhangwagens BV Molenstraat 24 - 5437 AB - Beers tel. 0485 - 322 322 e-mail: info@atec.nl


TWAN WILLEMS

“PAUL GING IN DIE TIJD NOG MET DE BROMMER NAAR KLANTEN TOE” Als er iemand bij het interieur van Stal Hendrix hoort, is het de 59-jarige Twan Willems. Hij werkt er al 37 jaar. Hij begon als ruiter en is inmiddels verantwoordelijk voor de ruim 200 paarden die in de categorie ‘veulen tot driejarige’ vallen. We stellen vier vragen aan de manager van ‘het jonge spul’.

1. Hoe ben je bij Stal Hendrix terechtgekomen? Van huis uit ben ik timmerman. Na mijn opleiding heb ik een half jaar in de rozenkwekerij van mijn vader gewerkt, maar mijn hart lag bij de paarden. Dus koos ik ervoor om bij Hengstenhouderij Van den Brand in Haarsteeg te gaan werken. Op een gegeven moment was ik wel toe aan iets nieuws. Dus toen Ton Hendrix, de vader van Emile en Paul, me vroeg om voor hem te komen werken hoefde ik niet lang na te denken. Ton kende mij via mijn broer, die deed af en toe handel met hem.

2. Hoe groot was Stal Hendrix toen jij begon? Het was een gemengd bedrijf met koeien en paarden. Niet al te groot. Toen ik kwam, had opa Hendrix tien jonge paarden en vijftien rijpaarden. Er waren meer koeien dan paarden. Maar de paardenhandel kreeg na vijf jaar de overhand. Ik reed er dagelijks meestal acht tot tien. Als Emile op concours was dan reed ik de overige paarden en zorgde ik dat de stal op orde was. Het was veel kleiner dan dat het nu is. We hadden geen binnenbak en als het sneeuwde gingen we naar een binnenbak in Kessel. Paul zat nog op school. Hij ging in die tijd nog met de brommer naar de klanten toe.

3. Hoe verliep je carrière binnen Stal Hendrix? Ik heb zo’n vijftien jaar paarden uitgebracht voor Stal Hendrix, maar ik was van alle markten thuis. Zo heb ik ook veel jonge hengsten klaargemaakt voor de keuring. Het paardenbestand werd groter en er werden meer ruiters aangetrokken. Ook vanwege mijn leeftijd ben ik me meer gaan richten op andere zaken als fokkerij en de opfok. Nu begeleid ik de fokkerij en de hengstenstal.

4. Hoe heeft de fokkerij-afdeling zich ontwikkeld? Het is eigenlijk begonnen toen opa Hendrix via een kennis uit het noorden twee Rigoletto merries kocht. Mondjesmaat groeide het aantal fokmerries. Inmiddels hebben we er 25. Paul heeft het in 2012 echt groots aangepakt met de verwezelijking van een binnenbak en loopstallen in Kessel. Vanaf toen ben ik in Kessel gaan werken, voorheen werkte ik altijd in Baarlo.

37 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


De 47-jarige ruiter Luc Steeghs is na 25 jaar bij Stal Hendrix een onmisbare kracht geworden. Aangekomen op het Hendrix complex in Baarlo treffen we hem, hoe kan het ook anders, op een paard. “Ik maak nog een paar sprongetjes en dan kom ik eraan!”

Luc met Eclair in Arnhem (2000)

LUC STEEGHS, DOORDACHTE LEERMEESTER Eenmaal aan tafel vertelt hij uitgebreid over zijn plezierige jeugd waarin hij door zijn vader de passie voor paarden meekreeg. Naast zelfstandige in de agrarische sector was Lucs vader ook voorzitter en commandant van de Panningse rijvereniging. Eigenlijk wilde hij nooit beroepsruiter worden. “Nee, dat was voor mij pas laat duidelijk. Ik ben na het voorgezet onderwijs een jaar in militaire dienst geweest. Daarna ben ik direct aan het werk gegaan als pluimveekeurmeester op slachterijen bij de NVWA. Mijn bedoeling was om paarden als hobby te houden, omdat ik er de kost niet mee zou kunnen verdienen.” Maar in de jaren tachtig versnelt de professionalisering van de paardensector. Voorlopers hierin zijn Stal Maathuis en Stal Hendrix. Hierdoor wordt hij aan het denken gezet. Kan het toch mogelijk zijn je brood te verdienen als ruiter? “Paul Hendrix zag mij een moeilijk paard makkelijk rondsturen op een concours in Panningen. Daarna heeft hij mij gevraagd of ik voor hen wilde werken. Ik was toen 22 en had een fulltime baan met vast contract. Dus daar moest ik goed over nadenken.” Zijn antwoord naar Paul toe kenmerkt zijn karakter. Luc zoekt het risico niet onnodig op en maakt zijn beslissingen weloverwogen. “Wat is belangrijk in je leven? Als ik kritisch kijk, is dat dat mijn werk me toch een bepaalde zekerheid kan bieden. De vaste aan-

38 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL

stelling die Stal Hendrix me bood heeft de doorslag gegeven. Ik wilde het graag proberen.” In die beginperiode was Emile de eerste ruiter. Als tweede ruiter had Hendrix Wiel Heber in dienst. Reinier van de Maas volgde Wiel op. “Daarna kwam ik. En ik ben er nog steeds. Mijn samenwerking met Emile en Paul is door de jaren een echte vertrouwensband geworden.” Luc ziet het bedrijf langzaam volwassener worden. Wat is volgens hem de kracht van Stal Hendrix? “Kijk, een paard verkopen is niet moeilijk. Maar een paard blijven verkopen aan dezelfde mensen, dat is de kunst. Dat je klanten tevreden kunt houden en zij zelf weer met nieuwe klanten komen.” Paradepaardjes Het paard dat Luc het meeste succes bracht, is Eclair (Elanville x Ramiro). “Ik ging Eclair rijden als driejarige en heb haar opgeleid tot haar achtste. Ze was qua karakter zeker niet de makkelijkste, maar ze was een absolute atlete.” De combinatie reed in 2000 in Maastricht de Grote Prijs binnen. De schimmelmerrie was toen nog maar zeven jaar oud. Het jaar daarna liep Eclair tien Grote Prijzen met nooit meer dan één fout. Helaas kwam Eclair op een dag los en galoppeerde weg. “Onderweg is ze uitgegleden en heeft ze iets gebroken waardoor ze een inwendige bloeding kreeg. Daaraan is ze

helaas overleden.” Maar de optimistisch ingestelde Luc geeft aan dat de positieve gebeurtenissen absoluut de overhand hebben. Een groot succes voor Stal Hendrix was Leandro (Hemmingway x Sultan). Een eigen fokproduct dat als vierjarige kampioen van Nederland werd. “Ik reed in dat jaar elf paarden op het NK Jonge Paarden. Zeven ervan kwamen in de finale.” Bevlogen lessen Sinds 2012 is Luc door de KNHS aangesteld als bondscoach voor Pony’s en Children. Een logische stap, gezien het feit dat het opleiden van jeugd altijd belangrijk voor hem is geweest. Hij vertelt trots over zijn nieuwe taak: “Ik vind dat ik de kennis niet alleen voor mezelf moet houden. De sport heeft goed opgeleide jeugd nodig. Alleen op die manier kun je in de toekomst ook sterk staan als paardenland.” Hij vindt het belangrijk dat mensen verantwoord met hun paard of pony omgaan. Kan zich zelfs ergeren aan mensen die het paard de schuld geven en nooit de fout bij zichzelf zoeken. “Je moet je altijd blijven verdiepen in het verbeteren en optimaliseren van het rijdbaar maken van je paard.” Met dat laatste is Luc nog iedere dag bezig. Maar hoe lang is hij nog van plan te blijven rijden? “Ik voel me nog topfit. Ik heb er nog iedere dag lol in als ik een paard kan verbeteren, dus voorlopig zie ik nog geen carrièrestop!”


BELANGRIJKE DATA Wilt u dit jaar niets missen? Zet dan deze belangrijke data snel in uw agenda. We verwelkomen u graag op onze evenementen in 2014.

Stal Hendrix Hengstenshow Jumping Peel & Maas Dutch Sport Horse Sales Limburgse Veulenveiling

Woensdag 9 april Van 24 tot en met 26 juli Dinsdag 23 september Woensdag 24 september

Like ons op

HOE KOMT HET DAT JE ZO GEÏNTERESSEERD BENT IN

WELKE HENGST IS JOUW FAVORIET EN WAAROM?

FOKKERIJ?

Moeilijke vraag, ze hebben allemaal wel iets dat me aanspreekt. Ik geef fokkers vaak het advies dat wanneer ze een mooi, commercieel veulen willen, ze het beste met Vittorio kunnen dekken.

Mijn opa was fokker van tuigers. Toen hij jong overleed, heeft mijn vader de paarden overgenomen. Hij is overgegaan op KWPN’ers. Ik ben er dus mee opgegroeid. Op mijn derde zat ik voor het eerst op een paard. SINDS WANNEER WERK JE BIJ STAL HENDRIX?

Ik ben in het voorjaar van 2011 begonnen. Dat was een bijzonder moment. Op mijn negende zei ik namelijk al tegen mijn vader dat ik op een dag voor Paul Hendrix zou gaan werken. MET HOEVEEL PERSONEN RUNNEN JULLIE DE HENGSTENSTSTAL?

In principe run ik het hengstengedeelte samen met Daniëlle. Wij vangen het sperma en verwerken het in het laboratorium. In het weekend helpt Twan ook mee. Alles gaat in overleg met Paul en Saskia, die zijn altijd van alles op de hoogte.

f

MET WELKE HENGSTEN HEB JE JE EIGEN MERRIES GEDEKT?

Mijn Contendro II x Ahorn Z merrie heb ik met Bustique gedekt. Een Indoctro x Ahorn Z was voor de verkoop en dekte ik met Vittorio. Dan wist ik zeker dat de nieuwe eigenaar een mooi veulen zou krijgen. Bij mijn Landor S x Corland heb ik El Primero gebruikt. VAN WELKE JONGE HENGST HEB JE HOGE VERWACHTINGEN?

Entertainer. Hij is zo lenig en heeft een goede instelling. Hij kan eigenlijk alles wel. Op concours kan hij nog wel eens wat gespannen zijn, maar wanneer ik hem thuis zie springen is hij keer op keer fenomenaal in de manieren.

INTERVIEW

STEFFI

MANAGER HENGSTENSTATION - STAL HENDRIX KESSEL 39 I STAL HENDRIX SPECIAL 2014 I

WWW.STALHENDRIX.NL


H

“Stal Hendrix�

Springpaardenfokkerij: begin met het hoogst haalbare In twintig jaar tijd is de fokkerij van Stal Hendrix uitgegroeid tot een kweekvijver van hoog niveau. Toptalenten als de KWPN goedgekeurde Don Diablo en Fandango zijn hier voorbeelden van. Maar ook de nationaal kampioene van driejarige springmerries Footloose. Door internationale springmerries met een genetisch goede afstamming na de sport terug te halen en in te zetten als fokmerrie, heeft Stal Hendrix voor een ijzersterke fundering in haar fokkerij gezorgd. U kunt bij ons terecht voor fokmateriaal uit deze bewezen sportstammen. Wij voorzien u graag van advies. Stal Hendrix Kessel Rijksweg 45 5995 NT Kessel 0031 (0)77 462 info@stalhendrix.nl www.stalhendrix.nl

Stal Hendrix Special 2014 - Nederlandstalig  

In deze Stal Hendrix Special kunt u alles lezen over de gerenommeerde handelsstal van Paul & Emile Hendrix. Met mooie fotoreportages en inte...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you