Page 1

Εξελίξεις στη πλ αστική Συσκευασία

Argonews Δεκέμβριος 2012

ΤΕΥΧΟΣ 6


Argonews Περιεχόμενα 03 04 05 06 07 08

Δράσεις για μείωση κατανάλωσης ενέργειας φέρνουν βραβείο στην ΑΡΓΩ

• •

Δοσομετρικό που προσαρμόζεται σε πώμα 28PP Δίλιτρος περιέκτης με πώμα DIN45

Εκδήλωση στην ΑΡΓΩ με θέμα Συσκευασία για προϊόντα φυτοπροστασίας

• • •

«Υγεία από τη Φύση» σε συσκευασία Argo Rom Νέο βάζο 150ml M Προστατευμένο δοσομετρικό

• •

Καλλυντικά Mythos σε φιάλες ΡΕΤ της ΑΡΓΩ Νέες φιάλες PET 250ml /28PP

Η Argo Egypt σε συνεργασία με την Danone Egypt Φιάλη 200ml με λαιμό 24/410 Η ΑΡΓΩ στηρίζει το τοπικό σταθμό της Πυροσβεστικής Σπουδαστές της Akto στην ΑΡΓΩ

09

• •

10-11 •

3

6

7

9

Η έκθεση CPhI Worldwide 2012 στη Μαδρίτη

10-11

| Εξελίξεις στη πλαστική Συσκευασία

4

8


Δράσεις για μείωση κατανάλωσης ενέργειας φέρνουν βραβείο στην ΑΡΓΩ Η βέλτιστη χρήση ενέργειας είναι μόνιμος στόχος για την ΑΡΓΩ. Πρόκειται για ένα έργο σε συνεχή εξέλιξη, τα δεδομένα του οποίου εξετάζονται περιοδικά και με βάση τα νέα δεδομένα αναπροσαρμόζονται οι στόχοι του. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας φαίνονται σε διάγραμμα ακολούθως.

Η εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος θέρμανσης-κλιματισμού χώρων της εταιρείας, είχε σημαντική συμβολή στο αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο σύστημα αξιοποιεί ανακτώμενη ενέργεια, που παρέχεται από εξοπλισμό παραγωγής πεπιεσμένου αέρα, απαραίτητου για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου. Η ανάκτηση θερμότητας γίνεται από τη ψύξη των λαδιών ενός σύγχρονου αεροσυμπιεστή που παρέχει πεπιεσμένο αέρα ποσότητας 20 m3/min στο δίκτυο διανομής του εργοστασίου. Το χειμώνα το ανακτημένο ζεστό νερό χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των χώρων, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνεται συμβατικό καύσιμο (πετρέλαιο) για τη τροφοδοσία του συμβατικού λέβητα που

εξυπηρετούσε τις θερμικές ανάγκες των χώρων αυτών. Το καλοκαίρι το ίδιο ανακτώμενο ζεστό νερό τροφοδοτείται σ’ ένα ψύκτη απορρόφησης, όπου παράγεται ψυχρό νερό για απευθείας χρήση στο υπάρχον δίκτυο κλιματισμού. Για το έργο αυτό η ΑΡΓΩ βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ). Η ΠΑΣΕΠΠΕ οργάνωσε μία επιτυχημένη εκδήλωση στις 3 Δεκεμβρίου, κατά την οποία η ΑΡΓΩ βραβεύθηκε στη κατηγορία της Διεργασίας. Για την επιλογή εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, η κριτική επιτροπή έλαβε υπ’ όψιν της και τις δύο άλλες παραμέτρους της αειφόρου ανάπτυξης δηλαδή την οικονομική αποτελεσματικότητα και τις κοινωνικές δράσεις της εταιρείας. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος της εταιρείας κα Ντέμη Μητρογιαννοπούλου, η οποία το αφιέρωσε στο προσωπικό της ΑΡΓΩ και ιδιαίτερα στον κ.Θανάση Παπαδοπουλο, Προϊστάμενο Τεχνικής Υπηρεσίας, που είχε και την επίβλεψη του έργου.

www.argo-sa.gr | ARGO Δεκέμβριος 2012 | 03


Ευχές Χριστουγέννων Εν μέσω της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που διανύουμε η ΑΡΓΩ, με αίσθημα ευθύνης, επέλεξε φέτος ενόψει των Χριστουγέννων αντί της αποστολής επιχειρηματικών δώρων και καρτών να διαθέσει το αντίστοιχο ποσό, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα θέρμανσης σε δύο σχολεία του Δήμου Κρωπίας. Eίμαστε σίγουροι πως σε αυτήν μας την ενέργεια σάς έχουμε αρωγούς. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και το 2012 και σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Νέο Έτος.

Δοσομετρικό που προσαρμόζεται σε πώμα 28PP Το στάνταρτ δοσομετρικό ποτηράκι 50ml της ΑΡΓΩ προσφέρεται τώρα και με δυνατότητα προσαρμογής στο πώμα ασφαλείας 28PP. Το συγκεκριμένο δοσομετρικό παράγεται από πολυπροπυλένιο και φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις όγκου: 5ml,10ml, 15ml, 20ml, 25ml, 30ml,35ml, 40ml, 45ml and 50ml.

Δίλιτρος περιέκτης με πώμα DIN45 Ο νέος δίλιτρος περιέκτης, έχει σχήμα ορθογώνιο. Παράγεται με HDPE και συνδυάζεται με το πώμα ασφαλείας DIN 45. Προσφέρεται με διάφανη γραμμή ανάγνωσης στάθμης και με δυνατότητα επιλογής χρώματος.

04 | Εξελίξεις στη πλαστική Συσκευασία


Εκδήλωση στην ΑΡΓΩ με θέμα Συσκευασία για προϊόντα φυτοπροστασίας Στις 5 και 9 Νοεμβρίου η ΑΡΓΩ άνοιξε το εργοστάσιο της στο Κορωπί για μία διαδραστική εκδήλωση εστιασμένη στο τομέα της συσκευασίας προϊόντων φυτοπροστασίας. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της πάνω από 30 χρόνια δράσης στο συγκεκριμένο κλάδο. Άλλωστε ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που ανέπτυξε και λάνσαρε στις αρχές της δεκαετίας του 80, εξειδικευμένους πολυστρωματικούς περιέκτες για προϊόντα με οργανικούς διαλύτες. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν όλη την ημέρα και περιελάμβαναν ξενάγηση στο εργοστάσιο και παρουσιάσεις σχετικές με το αντικείμενο: • Διαθέσιμες συσκευασίες ΑΡΓΩ • Διαθέσιμες τεχνολογίες παραγωγής • Διασφάλιση ποιότητας • UN πιστοποίηση • Λύσεις προστασίας από δολιοφθορά • Νέες τάσεις στον κλάδο και προτάσεις για την ανάπτυξη νέων συσκευασιών Τις παρουσιάσεις ανέπτυξαν στελέχη της Αργώ από τα τμήματα πωλήσεων, marketing, διασφάλισης ποιότητας και έρευνας. Εκτός από εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κλάδο φυτοπροστασίας, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ειδήμονες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Ιδιαίτερα εποικοδομητικές ήταν οι συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο και επηρεάζουν την συσκευασία αυτών των προϊόντων. Η ανταλλαγή πληροφόρησης , πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των συνεργαζομένων μερών, στην έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών της αγοράς και θέτει καλύτερες προϋποθέσεις για βελτιώσεις και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

www.argo-sa.gr | ARGO Δεκέμβριος 2012 | 05


«Υγεία από τη Φύση» σε συσκευασία Argo Rom H Cosmo Pharm, εταιρεία με έδρα το Βουκουρέστι, δραστηριοποιείται στην υγιεινή διατροφή από το 1994.Πρόκειται για Αμερικανορουμάνικη κοινοπραξία με βασική κατηγορία προϊόντων τα συμπληρώματα διατροφής. Στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται φυσικά και αγνά προϊόντα υψηλής ποιότητας με την ιδανική σύνθεση για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες διατροφής σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Πρόσφατα η Cosmo Pharm επαναλανσάρισε τα συμπληρώματα διατροφής σε νέα συσκευασία της Argo Rom, τη σειρά βάζων Shiny Μ. Τα βάζα παράγονται από ειδικό τύπο HDPE και έχουν γυαλιστερή επιφάνεια. Συνδυάζονται με το πώμα ασφαλείας Μ43 που είναι πώμα flip top κουμπωτό.

Νέο βάζο Μ 150ml Η σειρά βάζων Μ συμπληρώνεται με ένα νέο μέγεθος. Παράγεται και αυτό από HDPE και έχει χωρητικότητα 150ml. Το νέο βάζο συνδυάζεται με το πώμα ασφαλείας Μ43, που είναι flip top και κουμπωτό.

Προστατευμένο δοσομετρικό Τη τελευταία δεκαετία οι απαιτήσεις της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα υγιεινής έχουν σημαντικά αυξηθεί. Ως φυσικό επακόλουθο, οι απαιτήσεις υγιεινής και στα υλικά συσκευασίας που προορίζονται για τρόφιμα έχουν προσαρμοσθεί. Στα πλαίσια αυτά, προσφέρουμε μία νέα υπηρεσία. Ως γνωστόν, σε αρκετές περιπτώσεις, περιέκτες με τρόφιμα για ευκολία του καταναλωτή στη χρήση του προϊόντος, συνοδεύονται από δοσομετρικά κουταλάκια. Η ΑΡΓΩ προσφέρει τώρα το κάθε κουταλάκι προστατευμένο με πλαστική μεμβράνη για ακόμη περισσότερη καθαρότητα.

06 | Εξελίξεις στη πλαστική Συσκευασία


Καλλυντικά Mythos σε φιάλες ΡΕΤ της ΑΡΓΩ Η ελληνική εταιρεία Flax δημιουργήθηκε το 1966 και δραστηριοποιείται στον χώρο των φυτικών καλλυντικών. Πρόσφατα η εταιρεία λανσάρισε τη νέα αντηλιακή σειρά SunCare που αποτελείται από 3 αντηλιακά προϊόντα με δείκτες προστασίας (SPF) 6,15 & 25 , ξηρό λάδι για το σώμα & τα μαλλιά με φίλτρα UV, καθώς και δύο ενυδατικά προϊόντα για μετά την έκθεση στο ήλιο. Παράλληλα, έγινε και το επαναλασάρισμα της σειράς Massage Oils για τα brands Μytnos (Anti-Stress & Firming) & CleanSkin (Slimming-Firming). Τα συγκεκριμένα προϊόντα προσφέρονται στις νέες φιάλες PET παραγωγής ΑΡΓΩ . Το κομψό και minimal στυλ της φιάλης σε συνδυασμό με πρακτική αντλία σπρέι για την άψογη εφαρμογή των ελαίων στο σώμα, αναβαθμίζει την εικόνα των προϊόντων στο ράφι. Εκτός της εμφάνισης, το υλικό PET συμβάλλει και στην άρτια διατήρηση του περιεχομένου. Όλες οι φιάλες είναι 200ml σε δύο αποχρώσεις καραμελέ και λευκό.

Νέες φιάλες PET 250ml /28PP Η σειρά φαρμακευτικών φιαλών PET 28PP συμπληρώθηκε με δύο νέα μεγέθη: μία φιάλη με το κλασσικό σχεδιασμό για φαρμακευτική χρήση και διάμετρο κορμού 62mm και μία ψηλότερη με διάμετρο 53mm. Και τα δύο μοντέλα έχουν standard σπείρωμα λαιμού 28PP και συνδυάζονται με αντίστοιχα πώματα ασφαλείας και πώματα απαραβίαστα από παιδιά. Δοσομετρικά κύπελλα και κουταλάκια συμπληρώνουν μαζί τους προτάσεις συσκευασίας σιροπιών, στοματικών διαλυμάτων και άλλων υγρών προϊόντων. Βεβαιώνεται επίσης η συμμόρφωση τους με Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη Φαρμακοποιία.

www.argo-sa.gr | ARGO Δεκέμβριος 2012 | 07


Η Argo Egypt ξεκινάει συνεργασία με τη Danone Egypt Η Argo Egypt σημειώνει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης από την έναρξη της λειτουργίας της. Νέες επενδύσεις αυξάνουν συνεχώς τη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας με στόχο την εξυπηρέτηση πρόσθετων συμβολαίων με σημαντικούς τοπικούς και πολυεθνικούς πελάτες. Πρόσφατα η Argo Egypt ήλθε σε συμφωνία συνεργασίας με την Danone Egypt για δύο νέα προϊόντα. Στα πλαίσια της νέας συμφωνίας η Danone έλεγξε τις εγκαταστάσεις μας στο El Obour, όπου και διαπίστωσε την αποτελεσματικότητα του ποιοτικού συστήματος και τον επαγγελματισμό του προσωπικού. Για το συγκεκριμένο project, η Argo Egypt επενδύει σε νέα παραγωγική γραμμή υψηλής απόδοσης, με αυτόματους ελέγχους και εν σειρά συσκευαστικό.

Φιάλη 200ml 24/410 Πρόκειται για στρογγυλή φιάλη με ονομαστική χωρητικότητα 200ml. Η νέα standard φιάλη παράγεται από HDPE και συνδυάζεται με πώματα απλά βιδωτά πώματα, με πώματα flip top και αντλίες με σπείρωμα 24/410.

08 | Εξελίξεις στη πλαστική Συσκευασία


Η ΑΡΓΩ στηρίζει το τοπικό σταθμό της Πυροσβεστικής Το καλοκαίρι είναι πάντοτε μία δύσκολη περίοδος για τη Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των αυξημένων περιστατικών πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέρα και νύχτα. Φέτος το καλοκαίρι η ΑΡΓΩ βρέθηκε κοντά τους προσφέροντας στο τοπικό σταθμό στο Κορωπί ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτές , ασύρματο τηλέφωνο και διάφορα αναλώσιμα, μια μικρή συνεισφορά για να γίνει η δουλειά τους ασφαλέστερη και ευκολότερη. Ο Πύραρχος κ.Αθανάσιος Τζοϊτης επισκέφθηκε την Αργώ και ευχαρίστησε τον κ.Γ.Στασινόπουλο, προσφέροντας αναμνηστική πλάκα και το βιβλίο του. Ο κ.Τζοϊτης είναι ο συγγραφέας ενός ενδιαφέροντος παιδικού εκπαιδευτικού βιβλίου με τίτλο «Η χώρα με τα πράσινα πυροσβεστικά», εκδόσεις Μίλητος. Από τη μεριά μας, ευχαριστούμε θερμά τον κ.Τζοίτη και τους συνεργάτες του για το έργο τους!

Σπουδαστές της AΚΤΟ στην ΑΡΓΩ Η σχολή ΑΚΤΟ, ως γνωστόν, είναι ένα διακεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα Τέχνης και Design. Τέλος Νοεμβρίου, η ΑΡΓΩ υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, μία ομάδα σπουδαστών που φοιτούν στο δεύτερο έτος του τμήματος Βιομηχανικού Design. Τους σπουδαστές συνόδευε η καθηγήτρια τους κα Χριστίνα Σκουλούδη. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έλαβε χώρα στα πλαίσια πρακτικής εργασίας που έχουν αναλάβει και αφορά στο σχεδιασμό βάζων κρέμας προσώπου για ενήλικες και shampoo /αφρόλουτρου για παιδιά. Οι σπουδαστές συζήτησαν τη διαδικασία ανάπτυξης νέας συσκευασίας με τον Διευθυντή του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της ΑΡΓΩ, τον κ.Γιάννη Αλεξίου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. www.argo-sa.gr | ARGO Δεκέμβριος 2012 | 09


CPhI Worldwide 2012, Μαδρίτη (9-11 Οκτωβρίου 2012)

Η 23η διοργάνωση της έκθεσης CPhI Worldwide 2012 και των ICSE, P-MEC , InnoPack που διεξάγονται παράλληλα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 30.000 επισκεπτών από όλο τον κόσμο με δραστηριότητα. Φέτος η έκθεση έγινε στη Feria de Madrid στις 9-11 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία έκθεση “one stop buys” για τον φαρμακευτικό κλάδο. Εδώ βρίσκει κανείς παραγωγούς πρώτων υλών, μηχανών, εργαστηριακού εξοπλισμού, υπηρεσίες παραγωγής και ελέγχου και μέσω της Innopack υλικά συσκευασίας για φάρμακα. Σε διάφορα σημεία της έκθεσης λειτουργούν τα Speakers’ corners όπου υπάρχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε διάφορα θέματα. Στις πλέον σημαντικές τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται στην αγορά φαρμάκου καταγράφουμε τις ακόλουθες: Χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς με συνέπεια να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις αναπτυσσόμενες αγορές, αύξηση 10 | Εξελίξεις στη πλαστική Συσκευασία

γενοσήμων, ανάπτυξη OTC προϊόντων, αυστηρότερες απαιτήσεις από τη νομοθεσία, ανάπτυξη φαρμάκων χωρίς συντηρητικά, έλλειψη καινοτόμων μορίων, κοστολογικός έλεγχος από αγοραστές και ασφαλιστικά ταμεία, δράσεις για καλύτερη συμμόρφωση ασθενούς. Αν και η InnoPack είναι αρκετά καινούργια, οργανώνεται για δεύτερη φορά υπό την αιγίδα της CPhI, εξελίχθηκε γρήγορα προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κλάδου. Ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς του φάρμακου, οι προμηθευτές συσκευασίας προσπαθούν να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις. Πρόσθετη καινοτομία χωρίς προσθήκη κόστους είναι από τα βασικά ζητούμενα, αλλά και λύσεις που σέβονται το περιβάλλον, προσφέρουν ευκολία στο καταναλωτή, έχουν ελκυστική εμφάνιση, είναι φιλικές στον ασθενή και διευκολύνουν τη συμμόρφωση του, διασφαλίζουν τη σωστή δόση και την ενδεδειγμένη χρήση. Νέα βιολογικά μόρια έχουν ιδιαίτερες


απαιτήσεις διατήρησης και η προστασία από δολιοφθορά παραμένει η μεγάλη πρόκληση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δολιοφθορά στο φάρμακο σε παγκόσμιο επίπεδο στοιχίζει $500δις και προκαλεί σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε χρόνο. Στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Ευρωπαϊκές, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τη γήρανση του πληθυσμού και κατά συνέπεια περισσότερες χρόνιες ασθένειες, την αυξανόμενη αυτοεξυπηρέτηση στη θεραπεία σαν αποτέλεσμα της μείωσης κόστους, την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία στη χρήση. Επιπλέον τα ενέσιμα γενόσημα αυξάνονται και νέα ενέσιμα φάρμακα βιοτεχνολογίας κάνουν την εμφάνιση τους, οπότε η διαφοροποίηση τους μέσω της συσκευασίας είναι μία ακόμη πρόκληση. Το RFID είναι ακόμη ακριβή λύση για εφαρμογές στη λιανική, αλλά βρίσκει ήδη εφαρμογές στη ψυχρή αλυσίδα και την χονδρική διανομή. Η αύξηση της διάρκειας ζωής του φαρμάκου είναι επίσης

ζητούμενο που καλείται να διερευνήσει και ο προμηθευτής συσκευασίας. Σε αυτή τη κατεύθυνση επιστρατεύονται διάφορες εφαρμογές όπως ενεργός συσκευασία, πολυστρωματικές φιάλες κά. Την CPhI επισκέφθηκε η κ. Ντόρα Βακιρτζή Δ.Marketing & Business Development, καθώς η ΑΡΓΩ συνηθίζει να παρακολουθεί τις διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια για να μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίες και προϊόντα εναρμονισμένα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

www.argo-sa.gr | ARGO Δεκέμβριος 2012 | 11


ARGO S.A. 1st km Koropiou - Varis str., P.0.BOX 87, 19400 Koropi, Greece Tel. +30 210 6625501, + 30 210 6626691-5, Fax: + 30 210 6625500, e-mail: sales@argo-sa.gr

ARGO ROM PLASTICS S.A 211 - 249 Drumul Dealul Bradului str., Sect. 4 Bucharest, Romania, Tel. +40 215 393262 - 7, Fax: + 40 215 393264, e-mail: argorom@argorom.com

ARGO EGYPT PLASTICS S.A.E. Plot 10, Block 13002, 1st Industrial Zone El Obour City, El Obour, Cairo, Egypt Tel. 002 02 46101761-3, Fax: 002 02 46101769, e-mail: argoegypt@argo-sa.gr

packaging solutions for successful products | Εξελίξεις στη πλαστική Συσκευασία

www.argo-sa.gr

ARGONews Τεύχος 6 - Δεκέμβριος 2012  

This e-magazine focuses on our latest activities and presents our new products and their applications. To view your digital copy simply clic...

Advertisement