Page 1

Sveriges största husdjurstidning!

FOTO: H&M

Maj 2013 | 259 000 läsare

Resa med djur:

Att tänka på vid utlandsresan! Sid 7

Semester: Att lämna ifrån sig sina husdjur! Sid 6 Skötsel: När hästen blir allergisk! Sid 12

Frågor & Svar:

Tips och råd från veterinären! Sid 8

Barnen berättar: Därför skaffade vi hund! Sid 10

Övervakning:

Vad händer när husse inte är hemma? Sid 11

Malin Baryard-Johnsson:

Aktuellt:

Skydda djuren mot sommarens plågor! Sid 14

Det är den bästa av världar! Sidan 5

ret runt!

je dag å Öppet var

Illustration: Maria Nilsson Thore

nya Lill-Skansen Nu kan du titta på katter, kaniner, paddor och marsvin med mera inomhus! Dessutom ger Lill-Skansenteatern föreställningar fyra gånger varje dag under hela sommaren. Konsumentföreningen Stockholm – stolt projektpartner till nya Lill-Skansen!


Villa Aktuellt i Stockholm AB Årstaängsvägen 1A 117 43 Stockholm Växel 08-555 930 00, fax 555 930 30

Projektledare Stefan Envall 08-555 930 19 stefan@villaaktuellt.se Chefredaktör Poul Heie 08-555 930 10 poul.heie@villaaktuellt.se Grafiska formgivning Pia Wesik Annette Emmoth Ekonomi Gunnel Hansson 08-555 930 50

Räddad av instinkten vi är många som inte kan leva utan våra älskade husdjur och det finns idag minst ett husdjur i vart tredje svenskt hem. MedelSvensson har två barn, bor i villa, kör en silvergrå Volvo och har sannolikt en katt. I så många som vart fjärde barnhushåll finns det en katt och i vart femte en hund. Knappt vart tionde hushåll har ett annat sällskapsdjur, och bland de riktigt ovanliga hittar vi bland annat vandrande pinnar, minigrisar, höns och dammfiskar.

skriver vi bland annat om att skaffa husdjur, hur man reser med sällskapsdjur och vad man ska tänka på när man ska lämna bort dem. Som vanligt ger vi också olika tips på hur du på bästa sätt sköter om ditt husdjur. Vi går även igenom hur du hanterar sommarens faror som huggormar, fästingar, getingar och bin.

i årets sommarnummer av husdjursliv

Tryckeri vår svenska huggorm är som farligast så här års och jag minns en händelse för tjugo år sedan när min fru Helene tog en skogspromenad med vår tvååriga tik Mimmi och vår äldsta son Joakim, som då bara var ett år gammal. Border collien Mimmi var mycket nyfiken på dofter och nosade runt på en bergskulle. På en uppvärmd sten låg en huggorm och solade sig.

V-TAB Distribution SDR

M

jag fick kontakt med en veterinär, bar jag ut Mimmi till bilen och åkte iväg i ilfart. När jag stannade vid ett rödlyse kom det upp en polisbil bredvid min bil. Jag berättade för dem vad som hade hänt och de gav mig eskort till veterinärkliniken. Väl framme fick Mimmi en kortisonspruta och som tur var så repade hon sig snabbt. Tack vare Mimmis naturliga instinkt och vårt snabba agerande fick vi ytterligare nio minnesvärda år tillsammans.

min fru helene uppfattade bara att Mimmi ryckte till med ett gnäll och lade sig ned på marken. Helt stilla. Helene undrade

M ILJÖ ÄRKT

341

vad som hade hänt och såg då svansen på ormen när den ringlade sig därifrån. När man blivit biten av en huggorm är det viktigt att inte drabbas av panik eftersom giftet då sprider sig snabbare i kroppen. Därför låg Mimmi helt stilla, räddad av hennes naturliga instinkt. Helene tog Mimmi på barnvagnen och sprang hem så fort hon kunde. På den tiden fanns det varken mobiltelefoner eller internet, men väl hemma ringde hon mig på jobbet och berättade vad som har hänt. Då var det bara att skynda hem, ta fram telefonkatalogen och leta efter närmaste veterinär.

Stefan Envall, Projektledare Husdjursliv

673

TRYCKSAK © Alla rättigheter förbehålls Villa Aktuellt i Stockholm AB. Särtryck eller vidaretryck får ej ske utan förlagets skriftliga medgivande. För insänt ej beställt material ansvaras ej.

”På en uppvärmd sten låg en huggorm och solade sig”

HJÄLP DIN VÄN att hitta hem

HUNDKÖPARtankar?

Personlig service – även på natten

Hitta din valp på Köpahund.se

Har du tagit hand om en bortsprungen hund eller katt, eller har din egen stuckit iväg på egna äventyr? Vi på Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID.se hjälper dem att snabbt hitta hem igen. Nu kan du ringa oss och få personlig hjälp även på natten!

På Svenska Kennelklubbens sajt Köpahund.se hittar du tusentals valpannonser, kontaktuppgifter till uppfödare och hundraspresentationer med beskrivningar och foton.

DjurID.se – en trygghet om din hund eller katt kommer bort

Gör ett tryggt hundköp

Att du finns med i Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID.se kan betyda mycket om din hund eller katt skulle komma bort. Om den är id-märkt och ägarregistrerad kan den som hittat den själv söka i registret och finna dina kontaktuppgifter eller ringa oss.

På Köpahund.se hittar du enbart registrerade rashundsvalpar från Svenska Kennelklubbens uppfödare. Detta innebär ett tryggt hundköp eftersom uppfödarna följer regler som är till för både dig som konsument och för hunden.

Köper du en SKK-registrerad valp följer en blankett för ägaranmälan med registreringsbeviset och avgiften ingår i valppriset. Skicka in blanketten till oss. • Har du en oregistrerad hund eller en katt får du en blankett vid ID-märkningstillfället, som sedan du eller veterinären skickar in till oss. Aktuell avgift för registreringen finns på vår webbplats.

Tips och råd inför hundköpet

Är du osäker på om din hund eller katt finns med i registret eller vill beställa en ny blankett för ägaranmälan, kontakta oss på DjurID.se.

www.djurid.se

DjurID.se – SKKs ägarregister | 163 85 Spånga | E-post djurid@skk.se | Telefon 08-795 30 50

På Köpahund.se finns även mängder med tips och råd, både inför hundköpet som inför den första tiden tillsammans med din valp och unghund. Valpköpet är bara startpunkten för ditt nya hundliv och tips om den första tiden tillsammans kan vara guld värda för att du och hunden ska trivas ihop.

www.köpahund.se En tjänst från Svenska Kennelklubben – Hundägarnas riksorganisation

2 Kopahund_DjurID_husdjursliv-2013.indd 1

2013-05-08 10:47:17


Arken zoo BålstA 0171-590 97

Arken zoo stInsen 08-92 92 09

Arken zoo gloBen 08-556 128 42

Arken zoo täBy 08-758 75 00

Arken zoo kungens kurvA 08-710 05 95

Arken zoo uPPlAnDs väsBy 08-590 915 47

Arken zoo kungsholmen 08-581 726 54

Arken zoo uPPsAlA/Boländerna 018-60 10 20

Arken zoo nAckA forum 08-716 18 05

Arken zoo uPPsAlA/Råbyvägen 018-25 95 00

Arken zoo norrtälje 0176-29 68 80

Arken zoo vInstA 08-519 060 00

Arken zoo oDenPlAn 08-30 56 35

Arken zoo åkersBergA 08-35 25 25


GTÄCKE LU

RABATT % 5

ALLA F PÅ

15%

N

1

Ballinaclogh Maggie

OFF *

NEON NÄTTÄCKE*

160,-

T. O. M 2/ 6 * .1

AMAZON REGN-/FLUGTÄCKE* (189,-)

466,-

(549,-)

NEON GRIMSET

69,-

Just nu! FLUGMEDEL

-

NEON T SHIRT FRÅN

NEON SWEATSHIRTJACKA FRÅN

99,-

329,-

Just nu! STALLSKO

199,-

99,-

(149,-)

NEON RIDSTRUMPOR

99,-

(279,-)

HALSBAND

49,-

sandra tidning:Layout 1 2013-01-10 20.46 Sida 1 Alice

Scanna och följ oss på facebook.com/hookssverige!

38 butiker - Nordens största hästsportkedja Beställ på www.hooks.se eller ring kundservice 020-69 10 00

BUTIKER NÄRA DIG • Kungens Kurva · Geometriv. 1 • Stockholm City · Kungsgatan 29 • Upplands Väsby · Infra City • Värmdö Marknad · Gustavsbergsvägen 24-40

Man blir vad man äter. Dynavena är drygt på grund av innehållet. Ett rikt urval av dom bästa värmebehandlade råvaror. Alla mineraler och vitaminer, samt Omega 3 och 6 finns i rätta mängder. En glad frisk mage, ”muskler på ovansidan”, inget dyrt pyttsande. Fodret som håller vad det lovar.

040 47 13 55, 0707 46 38 92

www.dynavena.se

Här får du även gratis foderrådgivning Våra återförsäljare finner ni antingen på www. dynavena.se eller www.spannex.se 4

Dynavena har även ett hund- och kattsortiment som heter Flatazor Oavsett ålder på din hund krävs en balanserad kost som motsvarar dess fysiologiska tillstånd. Detta avgör hälsan i framtiden. Välsmakande och lättsmälta ingredienser påverkar din hund på ett positivt sätt. Gå gärna in på vår hemsida eller ring oss för mera information!

ELITFODER I FALSTERBO Tel. 0704-66 60 69 info@flatazor.se www.flatazor.nu Våra återförsäljare hittar du på www.flatazor.nu och www.spannex.se/hitta-butik


profilen

Text: Poul Heie Foto: H&M och Poul Heie

Malin Baryard-Johnsson:

En bra häst kräver en bra ryttare Malin Baryard-Johnsson bor med sin familj i ett 1800-tals hus på Jonstorps gård där hon tränar sina hästar. – Det här är den bästa av världar, utbrister Malin när vi besöker henne. malin började som de flesta andra unga tjejer rida på ridskola. Sex år gammal lockades hon dit av sin äldre syster som redan var biten och tre år senare fick Malin ta över systerns ponny. Vid 14 år vann Malin sitt första SM-guld på ponny och ett år senare tog hon individuellt guld i ponny-EM. – Efter jag gått ut gymnasiet satsade jag på att bli proffsryttare. Jag flyttade till England där jag jobbade i två år hos Englands stora hoppstjärna, John Whitaker, innan jag flyttade hem igen och öppnade eget på Jontorps gård, berättar Malin.

trivs med generationsboendet Sedan dess har hon stannat kvar på Jonstorps gård som ligger en bit utanför Norrköping och här både jobbar och

bor hon än idag. Gårdens äldsta hus är byggt i början av 1800-talet och här bor Malin Baryard-Johnson tillsammans med sin make, programledaren Henrik Johnsson, och deras två söner, Alvar 8 år och Ed 3 år. På gården bor också Malins pappa Pelle och mamma Birgitta. – Pappa är min kompanjon. Han arbetar aktivt i rörelsen och fungerar som arbetsledare nere i stallarna. Många tror att det kan vara svårt att leva i generationsboende, men för mig finns det bara fördelar. Jag trivs väldigt bra med att ha mina föräldrar nära in på mig, och vi har vårt eget hus som vi kan dra oss tillbaka till, säger Malin. tävlar på lika villkor Malin arbetar främst i mellersta Europa och det kan

vara jobbigt för hästarna med alla resor. – För mig som flyger är det inga problem, men för hästarnas skull krävs det mycket planering, säger Malin. Hoppeliten är väldigt mansdominerande och idag är hela 90 procent av de som tävlar män, men det har aldrig varit något problem för Malin. – Man tävlar man mot kvinna och tänker inte på det. Banhoppning är på så sätt en tävlan på lika villkor. Ibland blir hästsporten anklagad för att vara en materialsport, men i banhoppningseliten tränar alltid ryttarna sina egna hästar. – En sämre ryttare kan göra ett bra resultat på en bra häst, men en bra häst kräver en bra ryttare för att kunna bibehålla en hög nivå, berättar Malin. till dig som drömmer Till dig som är ung och drömmer om att en dag bli en proffsryttare tipsar Malin: – Jag rekommenderar alla ungdomar att gå klart skolan först. Träna på och längta till den dag du slutar skolan. Det gjorde jag, säger Malin Baryard-Johnsson. q

5


SEMESTER

TEXT: PER-OLOF HULTMAN

Changdobels hundcenter i Täby.

Hund- och kattpassning på semestern I semestertider händer det att man måste resa ifrån sin hund eller katt. Om man inte kan få hjälp av någon man känner så finns det idag bra hundoch kattpensionat där du tryggt kan lämna ditt djur. sitt husdjur någon dag eller en längre tid brukar det ofta kunna lösas genom att be föräldrar, vuxna barn, vänner eller grannar om hjälp. Men det är inte alltid det fungerar, framförallt inte om det gäller en längre period eller om du inte hittar någon du litar på. Du vill ju kunna känna dig lugn och trygg med passningen av din hund eller katt när du är bortrest och veta att den är glad och tillfredsställd när du kommer hem igen.

NÄR MAN SKA LÄMNA IFRÅN SIG

HUND- OCH KATTPENSIONAT En lösning som blir allt vanligare är att vända sig till hund- och kattpensionat. Ett starkt bidragande skäl är att antalet bra pensionat har ökat de sista åren. Men förutsättningarna är lite olika för hundar och katter. Hunden är ju ett flockdjur, där rangen hundarna emellan är viktig. För hundar är också sällskap viktigt, dels med andra hundar och dels med människor.

6

Katter är inte flockdjur och vill vara ifred även om de också tycker om sällskap. De här skillnaderna kan de flesta hund- och kattpensionaten hantera på ett bra sätt. CHANGDOBELS HUNDPENSIONAT Ett hundpensionat som har det kombinerade utbudet, dvs. att hundar allt efter önskemål kan bo i en särskild pensionatsbyggnad eller i bostadhuset är Changdobels. Detta pensionat nämns ofta som ett av Sveriges främsta med ett brett utbud av service. Förutom pensionatvistelsen erbjuds bland annat pälsvård, trim, massage, kurser och ljudterapi. Dessutom erbjuder man hunddagis i både Täby och Danderyd. Pensionatet, som bland annat har Björn Ulvaeus som referens, ligger i en idyllisk miljö, centralt i Täby, med en liten sjö, skogar och ängar där hundarna får dagliga promenader. Dessutom har man

en parkliknande tomt på nästan 7000 kvm, med dels egna rastgårdar till varje rum och dels flera gemensamma rastgårdar. – Vi har fasta tider för hämtning och lämning men kan mot extra avgift både hämta och lämna hunden hemma hos våra kunder. Vi tar även emot valpar som då bor på vårt Valpis i bostadshuset. Ägarna kan välja mellan halvlyx, hellyx och normalt boende i pensionatet. Vi hjälper till att välja allt efter ägarnas behov och hundens personlighet, säger Erik Sjöholm vd för Changdobels. EN DAG PÅ HUNDPENSIONAT Dagens första aktivitet är utsläpp i rastgårdarna, därefter serveras morgonmål och sedan påbörjas morgonpromenaderna. Efter det får hundarna umgås och på Changdobels delar man upp hundarna efter behov i de olika rastgårdarna. Efter lek och stoj får hundarna vila i sin grupp eller var för sig, vilket är viktigt. På eftermiddagen är det mat och sedan promenad i skog och mark. Efter promenaden får hundarna koppla av eller leka i rastgårdarna med sina kompisar. En del hundar är aktiva medan andra behöver mer vila. Så småningom är det dags för ett kor-

tare utsläpp före kvällsmaten och sedan får de ett sista kvällsutsläpp innan det är dags att säga god natt. GODA HUNDKÄNNARE På Changdobels hundcenter finns det stor frihet för ägarna att själva påverka hur de vill att deras hundar ska ha det, eget rum, egen rastgård, egen medtagen mat, bo i boningshuset eller i annexet, leva tillsamman med andra hundar eller bo enskilt. KATTPENSIONAT Många pensionat tar emot både hundar och katter, men det finns också rena kattpensionat. Det finns likheter mellan hund- och kattinackorderingen, men också skillnader beroende på att hunden är flockdjur vilket katten inte är. KOSTNADER Priset för att ha sitt djur på ett pensionat brukar variera från 250 till 400 per dygn, sedan tillkommer övrig service. Hos Changdobels hundcenter kan man exempelvis få tvätt, trim, kloklippning och massage under tiden. Även träning i vardagslydnad, som koppelträning, kan erbjudas i vissa fall. ❑


semester

Text: Poul Heie

Resa med husdjur Om du ska ta med din hund eller katt på utlandsresan är det mycket du ska tänka på. Här kan du läsa mer om krav på pass, id-märkning, vaccination och avmaskning. med din hund eller katt ska de alltid ha pass med på resan. Skaffa skriftlig information från veterinärmyndigheten i det aktuella landet om vad som krävs för att få ta in djuret. En lista över veterinärmyndigheterna i EU-länderna hittar du på Jordbruksverkets hemsida. När det gäller övriga länder kan landets ambassad upplysa dig om hur du får kontakt med veterinärmyndigheten. Gå igenom informationen med din veterinär om du känner dig osäker

när du reser utomlands

vaccination mot rabies Både hundar och katter ska vaccineras mot rabies. Grundvaccination kan göras på ett id-märkt djur som är minst tre månader gammalt. Om du vaccinerar djuret tidigare än vid 3 månaders ålder är vaccinationen inte giltig för resa. Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret. Om tillverkaren av vaccinet anger att det behövs två vaccinationer som grund så måste du vänta 21 dagar efter den andra vaccinationen.

och grundvaccinera djuret mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag. id-märkning med mikrochip Hundar, katter och illrar som reser inom EU ska vara identitetsmärkta med ISO-mikrochip. Ett husdjur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om.

pass för sällskapsdjur Djur som reser mellan EU-länder ska ha pass,

som du skaffar hos din veterinär. Passet är en värdehandling och om det kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt pass. Du får inte själv föra in några uppgifter om djuret i passet, men du kan ändra din adress eller lägga till en ny ägare. avmaskning Alla hundar som ska föras till Finland, Storbritannien, Irland eller Malta ska avmaskas av veterinär mot dvärgbandmask före införseln. Särskilda krav gäller för den som pendlar till Finland med sitt djur. Samma sak gäller för hundar men även katter som ska föras till Norge. Källa: Jordbruksverket

Vi finns där du finns Kontakta ditt lokala smådjursombud Annika Jansson Catrine Holmquist Elisabeth Raab-Alvarson Ingela Stjernqvist Lena Janson Kujanpää Lotta Björklund Lotta Eriksson Marie-Louise Norén Patricia Nordbäck Sara Rosqvist Yvonne Svensson

076-166 56 57 070-882 86 66 073-945 80 12 070-540 03 80 070-642 03 75 073-938 12 27 070-715 57 72 070-404 16 24 070-734 86 73 073-391 99 29 070-432 42 40

Du n oss d år ygnet runt

agria.se, 0775-88 88 88 Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

7


skötsel

Fråga veterinären! Husdjursliv har här sammanställt frågor och svar om husdjurs hälsa i samarbete med Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsopor tal för sällskapsdjur.

Marianne Tornvall på Veterinären.nu är en av landets främsta veterinärer inom exotiska sällskapsdur och känd från tv-programmet Veterinärerna.

och därför blev de rekommenderade att gå över till vuxenfoder. Min tik har lätt för att lägga på sig trots att vi rör oss en del i skogen. Vad anser ni? Ska vi gå över till vuxenfoder eller ska vi ge valpfodret men minska mängden mat istället?

Godis till min iller?

Veterinärens svar: Om hon redan väger 25 kg är det risk att hon redan är överviktig. Man bör dock inte banta en valp, utan det är bättre att hon går över på ett vuxenfoder. Hon behöver alltså inte stå på ett valpfoder längre. Slussa över henne på ett vuxenfoder genom att blanda fodren över en veckas tid.

Är avokado skadligt för min iller? Vad kan jag använda för “godis”? Veterinärens svar: Avokado kan innehålla varierande mängder av ett ämne kallat persin, som anses vara potentiellt giftigt för fåglar, hundar och katter. Jag är inte helt säker på hur det förhåller sig med iller men jag skulle råda dig att undvika avokado. Godis som illrar brukar gilla är oljor av olika slag, t.ex. vetegroddolja. De gillar ofta även torkat kött, gurka och kycklinghjärta/kycklingvingar. Undvik sötsaker och annat kolhydratrikt och överdriv aldrig en godisgåva.

Sår på kammen Jag har en tupp som har sår eller utslag på kammen som är cirka en halv centimeter i diameter. Såren är lljusrosa eller vita och han har lätt för att börja blöda från dem. Det ser ut som någon slags försvagning av kammen. Såren går parallellt och syns lika mycket på båda sidorna. Vad kan såren bero på och vad kan vi göra för att hjälpa honom? Veterinärens svar: Jag ska inte utge mig för att vara expert på hönsfåglar men jag vill minnas att förändringar i kammen, kan vara tecken på allmän sjukdom. Visst kan tuppen ha råkat skada sig och i så fall bör såren börja läka inom några dagar. Man kan tvätta med klorhexidinlösning, koksaltlösning eller annan sårtvätt. Blir de inte bättre tycker jag att du ska kontakta en veterinär.

Vad menas med ett helfoder till gnagare och fågel?

Varför klöser min katt?

Veterinärens svar: Enligt min åsikt finns det inget som heter helfoder till gnagare. Man kan ge pellets men de ska även ha grönsaker och annat (olika beroende på vilken sorts gnagare det handlar om). När det gäller fåglar finns det idag riktigt bra pellets som täcker upp de basala näringsbehoven. Men jag tycker ändå man ska komplettera med grönsaker och lite frukt.

Min katt klöser sönder min sambos soffa! Kan medlet Feliway lösa problemet? Veterinärens svar: Ni kan självklart prova Feliway, läs mer om hur på www.feliway.se. Men sedan måste man se över varför katten klöser så mycket. Katter klöser mycket för att märka sitt revir och för att öka sin trygghet. Försök att köpa klösbrädor, sätt en bredvid soffan på väggen och ha en stående på golvet också vid soffan, sätt gärna på lite Feliway eller kattmynta så att de klöser på dessa istället. Sätta även upp klösbrädor i resten av bostaden. Du kan även öka tryggheten med en Feliwayadapter. Katten ska kunna gå på lådan utan att bli störd, katten ska bli aktiverad av både sitt sätt att äta, dricka och leka. Det är viktigt också att ni inte ger katten någon märkvärdig uppmärksamhet när han klöser där han inte får. Bara skyffla undan honom och ignorera, prata inte med honom, titta inte på honom eller liknande. Ge gärna uppmärksamhet när katten gör något han får.

Helfoder till gnagare och fåglar?

Rätt foder till en orm? Vad borde man tänka på när det gäller foderdjur och utfodringssätt vid utfodring av köttätande reptiler och vilka tillskott kan man behöva ge dem? Veterinärens svar: Det viktigaste är att foderdjuren är av god kvalité och matade med nyttig och näringsrik mat. Då blir innehållet också bra. Även om man har riktigt bra foderdjur kan man behöva ge tillskott av kalk och vitaminer. Det finns många olika preparat att välja på i välsorterade zoo-butiker.

Klippa kaninens klor? Jag har en liten fråga angående min kanin. Man kan inte bära henne och därför är det väldigt svårt att klippa hennes klor. Hon är väldigt speciell så jag tror inte att de i en djuraffär kan klippa hennes klor och därför undrar jag om ni tycker att jag ska beställa tid på djursjukhuset så att de kan göra det? Och i sådana fall, hur mycket brukar det kosta?

Vegetarisk ödla? Kan man ge grönsaker, som sallad, morätter och gurka, till en leopardgecko?

8

Veterinärens svar: Leopardgeckon är en utpräglad köttätare, så grönsaker är inte en del av den naturliga kosten. Därmed inte sagt att det är farligt att då och då ge en liten grönsaksbit. Jag tycker dock inte att du ska “kämpa” för att få din gecko att äta grönt. Får ödlan välmatade foderdjur och tillskott av kalk och vitaminer, räcker det bra.

Valpfoder eller ej? Jag har en labradortik som är 6,5 månad och som väger ca 25 kg. Hon är enda tiken i sin kull. I helgen var flera av hennes syskon på utställning där domaren tyckte att se var stora för sin ålder

Veterinärens svar: En del kaniner är verkligen besvärliga att klippa klorna på och är du osäker tycker jag absolut att du ska ringa till närmaste veterinärklinik. Tala om för dem att kaninen är väldigt sprattlig så att de vet. De kliniker som inte är vana vid kaniner bör då säga till och rekommendera dig att söka hjälp någon annanstans. De flesta klarar det dock alldeles utmärkt! Det finns också många i zooaffärer som är duktiga. Alla kliniker sätter sina egna priser men det brukar kosta ca 200 kr.


Vad gör hunden när du inte är hemma? Kolla direkt i mobilen!

DCS-932L

DCS-930L

DCS-942L

D-Links cloudkameror livestreamar allt som händer framför kameran rakt in i din smartphone, dator eller surfplatta. Oavsett var du befinner dig. Enkel att installera, lätt att använda. Läs mer på www.dlink.se/mydlink eller scanna QR-koden med din smartphone.


Skaffa husdjur

Text & Foto: Stefan Envall

Hunden som husdjur

Har man hund så är man aldrig ensam. Det blir många promenader i regn, men också i sköna sommarkvällar. Vi har träffat Erik, 12, och Filip, 5, som berättar om hur det är att ha hund. barn och hund hör ihop för hunden är förmodligen det mest sällskapliga och barnvänliga djur man kan ha som husdjur. – Det är alltid någon som är glad när man kommer hem från skolan och det är ett jättebra sällskap att ha en hund, säger Filip 5 år.

passar för barnfamiljer Eriks och Filips hund heter Ronda och var en present till Erik när han fyllde sju år. – Ronda är en blandras från Spanien och innan henne hade vi en stor, jättesnäll schäfer som hette Zimba, berättar Erik. Hon var alltid hos mig när jag var liten och såg efter mig hela tiden. När jag var ute på tomten så var Zimba med mig överallt. De flesta hundraser passar för barnfamiljer, men man bör försöka att undvika de allra minsta raserna eftersom de är mer ömtåliga för barns lekar. leker med hunden Erik och Filip brukar leka olika lekar med Ronda, bland annat dragkamp och ”Råttan under mattan”. – När man leker Råttan under mattan tar

man en stor matta eller en filt som man har handen under och så rör man handen. Ronda tror att det är något under som hon vill ta och hon tycker det är en jätterolig lek, säger Filip. daglig motion Men att ha hund är inte bara en lek. Man måste också se till att hunden får rätt foder och tillräckligt med motion. – Vi rastar Ronda tre gånger per dag och hon får inte vara ensam lägre en max fyra timmar. Därför går jag hem på lunchrasten och går ut med henne när jag har långa dagar, säger Erik. – Sedan måste det alltid finnas friskt vatten och mat till henne och man måste åka till veterinären för årlig kontroll, tillägger Erik. ett stort ansvar För många barn står en egen hund överst på önskelistan, men det är ett stort ansvar att vara hundägare. – Man ska inte skaffa hund bara för att kompisar har en, utan det måste finnas både tid och utrymme för ett husdjur som hund. Det kräver mycket av familjen eftersom en hund blir en fullvärdig familjemedlem. Det är viktigt att den

får lika mycket kärlek som alla andra i familjen, säger Erik. andra husdjur Erik och Filip tycker även om andra djur, som katter och hamstrar. – Mamma och pappa vill inte att vi ska ha katt eftersom vi har en hund, men vi brukar leka

med våra kusiners katter när vi hälsar på hos dem. När jag blir stor ska jag själv ha en katt, säger Filip. – Förut hade vi en guldhamster som hette Rufus. Han tyckte om att vara i pappas bröstficka på skjortan när mamma hjälpte mig att göra rent i buren. Jag vill nog ha både hund och hamster när jag blir stor, säger Erik. q

Din Favorit

lämna er hund i trygga händer Changdobels Hundcenter Finns idag i Täby och Danderyd. Vi kan nu berätta att vi i Mars öppnar vårt tredje hunddagis även detta beläget i Danderyd. Här kommer vi också erbjuda hundpesionat under högsäsong. Kontakta oss omgående för en plats åt er “pälskling”. www.changdobels.se - danderyd@changdobels.se - 0727 13 11 70 (Täby) - 0703 43 11 70 (Danderyd)

HUNDPENSIONAT HUNDDAGIS TRIM & PÄLSVÅRD HUNDKURSER HUNDMASSAGE

Vår specialitet Vi på Sveland Djurförsäkringar är djurägare och vet hur det är att oroa sig om något händer med favoritdjuret. Då är det tryggt att vara kund och delägare i sitt djurförsäkringsbolag, kunna få snabb hjälp med ersättning och prata med samma specialist varje gång.

TÄVLA! Vinn en iPad

www.sveland.se Kundservice 0451-38 30 00

10 husdjursliv tävl 2013.indd 1

2013-05-07 09:57


nyheter

Text: Poul Heie, stefan envall

Vad händer hemma när husse är borta? Husdjursliv fick möjligheten att testa en mydlink nätverkskamera från D-Link. Kameran är en smidig lösning för att hålla koll på dina husdjur via din mobil, surfplatta eller dator. Från kameran som är ansluten till ditt hemmanätverk får du bild och ljud direkt till din smartphone via gratis-appen mydlink Lite. med mydlink kan du ha koll på dina husdjur

Barnens favorit! Lill-Skansen har varit barnens favorit på Skansen sedan 1955 men har länge tampats med för små utrymmen och gamla hägn. Nu har det blivit ändring på det! Ett helt nytt Lill-Skansen öppnade förra året och nu kan alla barn bekanta sig med djur och natur året runt. tidigare kunde man bara se djuren utomhus på Lill-Skansen och under den varma säsongen, men nu är det öppet året runt med en stor byggnad för både besökare och djur. Smådjuren kan gå ut sommartid genom en kattlucka som stängs när det blir för kallt. Det finns också fler djur än tidigare, 20 olika djurarter. Lill-Skansen ska vara en del av Skansen och lyfta fram Sveriges närnatur för att väcka intresse för våra svenska djur. Därför har man nu införlivat djur som ormar, smågnagare, abborrar, grodor, maskar och myror för att få ett helhetsgrepp. Många tar våra smådjur förgivet, men de spelar en viktig roll för vår närnatur.

nappar till katterna Att lämna nappen hos katterna på Lill-Skansen är ett stort ögonblick i svenska barns liv och genom åren har tusentals barn lämnat sina nappar. Många väljer att skicka in sina nappar via brev till katterna och även om man bara skrivit Lill-Skansen som adress kommer de fram. Självklart kan du lämna din napp till katterna på nya Lill-Skansen precis som tusentals barn har gjort i så många år och numera kan barnen få ett diplom på att de lämnat in sina nappar. Skansen samarbetar med Solgläntans Katthem och alla katter du ser på Lill-Skansen söker ett nytt hem där de kan stanna livet ut. q

24 timmar om dygnet, även när du inte är hemma. Du kommer snabbt och enkelt åt kameraströmmarna, via webbportalen mydlink.com alternativt via din smartphone eller surfplatta. D-Links nätverkskameror är lätta att ansluta till ditt hemmanätverk. Du kopplar bara in kablarna och kameran samt kör en kort installationsguide. Vill du komplettera med fler kameror är det bara att koppla in dem och köra installationsguiden igen.

Kameran är också ett bra komplement till ditt villalarm. En annan lösning är att placera kameran strategiskt inomhus i ett fönster. När någon passerar utanför tar kameran bilder som den sänder till din mobiltelefon med e-post. Vill du ha en riktigt användarvänlig lösning för att enkelt kunna kolla till husdjuren hemma är det här en mycket bra lösning. Systemet kostar från 499 kronor och finns att köpa i de flesta elektronikaffärer så som Elgiganten, SIBA, Kjell & Company m.fl. q

11


skötsel

Text: lisa nilsson

Nu behöver hästen inte hosta längre! När hästen Zamba inte kunde gå in i ridhuset utan att börja hosta, chansade Anita Wederbrand och testade att ge hästen ett allergipulver som egentligen var avsett för människor. Det funkade över förväntan, och en ny produkt för dammkänsliga och allergiska hästar var född. det finns mycket i hästens miljö som kan reta slemhinnorna och rentav framkalla allergier. Dels är det vanligt damm, som gärna virvlar upp i luften när man sopar stallgången. Men i halmen som hästarna har på golvet i boxarna finns också mögelsporer. Kommer man ut på ridbanan, är miljön också dammig om banan inte är ordentligt fuktig. Och på våren och sommaren blommar både träd och gräs. Allt detta – damm, mögelsporer, pollen – kan orsaka såväl hosta som allergi hos hästen.

svårt att lyda Förutom att hästen hostar så fort den börjar arbeta, kan damm och allergener irritera hästen så mycket, att den inte ”går på tygel” utan kastar upp och ner med huvudet hela tiden. Och det kanske inte är så konstigt, eftersom det kliar i näshålan. ofarligt pulver hjälper Anita provade en allergiprodukt som

12

egentligen är avsedd för människor, Nasaleze. Det är ett pulver som puffas upp i nästan. När det kommer i kontakt med slemhinnans fuktiga yta, bildas en gel som förstärker slemhinnan. Damm och pollen fångas upp av gelen och kan inte åstadkomma någon skada. Och det visade sig att pulvret hade precis samma effekt på en häst. samarbete med veterinärer Hästen har dock en betydligt större näshåla än människan. För att hästen verkligen ska få hjälp, utvecklades en ny förpackning som ger en betydligt kraftigare ”puff”, tillräcklig för att täcka hela näshålan hos hästen. För att testa produkten, som fått namnet NostrilVet, gjordes en pilotstudie på Hästkliniken Bollerup. Studien bekräftade att nu hade dammkänsliga eller allergiska hästar fått en effektiv hjälp mot hosta. q

Anita har alltid en flaska NostrilVet redo för att ”puffa” de hästar som behöver det.

pilotstudie visar: 9 av 10 hästar får hjälp inom 10 minuter Vid Hästkliniken Bollerup testade man NostrilVet på 27 hästar som var allergiska mot mögelsporer eller pollen. Hästarna fick NostrilVet så fort det fanns minsta risk för att de skulle börja hosta. Samtliga hästar utom en fick hjälp inom 10 minuter, de flesta redan efter en eller ett par minuter. Majoriteten av hästarna blev antingen mycket bättre eller helt besvärsfria. Enkelt att ge En del var lite tveksamma till hur hästen skulle reagera på att få ett pulver ”upp-puffat” i nosen. Men oron var obefogad, bara två av de

tjugosju hästarna tvekade, de andra var det inga problem att behandla. Livskvalitet för hästen Sammantaget kunde man konstatera att 9 av 10 hästar fick direkt hjälp, de flesta redan inom några minuter. Hästen vande sig snabbt vid behandlingen. Eftersom det inte finns någon risk för överdosering, kunde hästen alltid behandlas så snart den fick besvär och började hosta. Framförallt kunde hästen fungera igen, vilket gav ökad livskvalitet till såväl hästen som ryttaren.


Hur många djur ser du? De farligaste djuren är svårast att se. Många katter och hundar har egna husdjur i form av parasiter som både besvärar och sprider sjukdomar. Visste du till exempel att fästingen är världens näst värsta smittspridare? Under sin levnadstid suger den blod från 3 olika djur och kan svälla upp till 200 gånger sin storlek.

Droppar som stoppar fästingar, loppor och löss. Frontline vet. spot-on och kutan spray (fipronil) för hund och katt. Behandling och förebyggande behandling mot fästingar och loppor. Behandling mot löss. Frontline Comp spot-on (fipronil/s-metopren). Behandling och förebyggande behandling mot fästingar och loppor på hund, katt och iller. Behandling mot pälsätande löss på hund och katt. Förebygger loppsmitta i miljön genom hämning av utvecklingen av alla immatura stadier. Viktiga kontraindikationer: använd inte på kaniner. Försiktighet: behandla inte hundar/katter yngre än 8 veckor eller illrar yngre än 6 månader. Följ viktintervallet/doseringsanvisningen på förpackningen. Behandlade djur bör inte hanteras förrän applikationsstället har torkat. Datum för senaste produktresumé: Frontline spot-on 100 mg/ml: 01/2010, Frontline FL/SE/082/05.13 RELEVANS.NET spray 2,5 mg/ml: 03/2011, Frontline Comp: 11/2012. Receptfritt djurläkemedel. För mer information: se www.fass.se. Läs bipacksedeln före användning. Merial Norden A/S, Box 169, 201 21 Malmö. Tel: 040 606 06 05.


skötsel

Text: Poul Heie

Huggorm, getingar och bin kan ge ditt djur farliga bett och stick. Det finns som kan ge borrelia och TBE. .mrockså of nrgott edoom mfästingar rem etiisommar L Här ,följer några tips på vad du kan göra för att skydda ditt husdjur. aty gisnalg gnina nE

.raggat edadnur akujm :nemrof gnirk eknat Husdjurens sommarplågor mos tednadujbre ni abboj tta .albbubtarp ne är nyfikna och älskar marattf aspringa tfyloch najaga msaker, naksomregetingar, imerbin P och ormar. Är oturen framme så finns det sa.llorkereddunbörab ne va pläjh dem tänka på. alla hundar och katter

geting- och bistick

på u djur neväDeujflesta rakinsektsbett urb dn H orsakar agilrendast äH lätt klåda, rodnad och eventuellt lite nedBesvären nuh aförsvinner tål ådefteråd etil svullnad. någon eller några dagar och lindröfras raenklast v hcgenom o ttåattnbadda aknmed ät/agäs aretnkalltesvatten erpeller nealsolsprit. dnuh atål etni Om din hund eller katt blir stuck.eendnpåatungan, dujbinne rei smunnen nejneller apm på a k halsen är det allvarligt eftersom luftvägen kan dem blockeras nak soch tepdusbörsn albbukontakta btardin P omedelbart veterinär. xet tom satkir ledröf Djuret kan också få en allergisk reaktion xsom et(kanerleda arätillbandningssvårigheter snejnapmaeller k kraftig svullnad runt nacken, halsen eller på göh sgniÄven ndhär it rböreldulegenast )nesöka dnhjälp. uh huvudet. .reimerp dem huggormar Huggormsbett är allvarligare för våra hundar och katter jämfört med för oss människor då djuren har mindre kroppsvolym att fördela gif-

tet på. Vissa djur klarar sig utan symtom vilket delvis beror på att en del hugg är så kallade torra bett där inget gift sprutas in. Det är också avgörande hur mycket gift som sprutats in, var djuret blir biten, samt djurets ålder och storlek. Hundar brukar drabbas allvarligare än katter eftersom hundar oftast blir bitna i nos eller huvud medan katter brukar få bett i tass eller ben. Ormgiftet kan skada djurets kroppsfunktioner och celler på olika sätt, vilket akut kan leda till ödem, blodtrycksfall, chock, buksmärtor och allergiska reaktioner. Giftet kan även påverka organ som hjärtat, mjälten, levern, njurarna och bukspottskörteln. Det är därför viktigt att omgående söka kvalificerad hjälp om du misstänker att ditt husdjur blivit biten av en huggorm. Om ditt djur ser obesvärad ut efter att ha blivit ormbiten ska du ändå uppsöka veterinär eftersom skadorna kan komma flera dagar efter bettet. Vistas ni mycket i områden med huggorm är det bra att alltid ha med sig kortison, även om man inte ska ge kortison rutinmässigt till sitt djur. Prata med din veterinär!

PRENUMERERA NU!

fästingar Fästingen har den obehagliga ovanan att borra in huvudet i huden på sitt offer och suger sedan blod. Lyckligtvis är den nästan alltid helt ofarlig. Risken att ditt husdjur ska bli smittad via en fästing är liten, men om det smittas kan det bli besvärligt och i enstaka fall allvarligt. Under fästingperioden mars till november är det viktigt att dagligen gå igenom djurets päls, speciellt på ställen där det är varmt och trångt som i pälsveck och i öronen. I områden med mycket fästingar och om du vet med dig att din hund eller katt ofta brukar få fästingar är det vettigt att använda de receptfria preparat som finns för att minska antalet fästingar. Den vanligaste fästingsmittan är fästingfeber (anaplasmos) men även borrelia och TBE, som är vanliga hos människor, kan drabba våra husdjur. Feber, hälta, svullna och ömma leder liksom trötthet är de vanligaste symtomen för anaplasmos och borrelia, även om problemen kan vara betydligt mer allvarliga. En fästing ska plockas bort så fort som

Härliga Hund

• Lekar och aktiviteter •

Varsågod!

Två premier som gör resan enklare och roligare! DU FÅR en behändig resematskål att ta med på resan. När den inte används trycker du enkelt ihop den så att den blir helt platt. Tillverkad i silikon vilket gör den slitstark. Tål maskindisk. Värde 59 kr. DESSUTOM får du en stimulerande aktiveringsboll som du fyller med godis. En leksak som lockar till både lek och träning! Värde 70 kr.

DITT ERBJUDANDE

6 nr

ord butikspris 389:– + resematskål 59:– + aktiveringsboll 70:– Totalt värde 518:– Ditt specialpris 219:–

DU SPARAR

299:–

Beställ snabbare

Frankeras ej! Härliga Hund betalar portot

Välj din snabbhetspremie!

Välj!

En resematskål (värde 59 kr) och en aktiveringsboll (värde 70 kr) PORTOFRITT! Totalt sparar jag 299 kr. KAMPANJKOD: VOV 786914 Ett extra nummer (värde 64:90 kr/nr), portofritt.

Totalt sparar jag 235 kr. KAMPANJKOD: VOV 786915 Namn Adress Postadress Telefon/Mobil* E-post*

14

www. harligahund.se/kampanj Var god uppge kampanjkoden! vv

Tel 08-588 365 83

Erbjudandet gäller t o m 2013-07-31 och endast nya prenumeranter i Sverige. Premierna levereras till dig inom 5 veckor från det att vi mottagit din betalning. Om någon av premierna tar slut i lager ersätts de av annan premie av motsvarande värde. LRF Media AB lagrar kunduppgifter för att kunna fullgöra kundrelationer och lämna erbjudanden om egna och andras produkter. *Genom att fylla i e-post och mobilnummer ger du LRF Media AB tillåtelse att kontakta dig med förmånliga erbjudanden. För kontroll, rättelse eller Tidningarna ges ut av anmälan om spärr av personuppgifter, kontakta LRF Media AB, Box 78, 685 22 Torsby, tel: 08-588 365 83. Tidningen ges ut av Tidningen ges ut av

Härliga

HUND SVARSPOST 202 376 97 685 22 TORSBY

3194

Härliga Hund för endast 219 kr (ordinarie butikspris 389 kr).

Förebyggande råd: Gå igenom ditt husdjurs päls dagligen. Använd de receptfria fästingförebyggande medel som finns på apoteken. Vissa räcker hela säsongen medan andra behandlingar behöver upprepas varje månad. Råd när du hittar en fästing: Använd en fästingborttagare hellre än pincett. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Vrid inte loss dem. Det är viktigt att få med hela fästingen så att en lokal infektion inte uppstår. Kläm inte på bakkroppen – då sprutas mer gift in i kroppen. Använd inte olja, fett, fotogen eller aceton att ta bort fästingen med. Källa: Apotek Hjärta

SPARA 299:–

6 NR

• Expertråd och tips •

SVARSKORT – Svara inom 7 dagar!

JA TACK! Jag vill prenumerera på 6 nummer av

tips vid fästingar!

Tidningen för alla oss som älskar hundar!

är tidningen för alla oss som älskar hundar! Rolig, pålitlig och användbar oavsett om du redan har hund eller drömmer om att skaffa en.

• Allt om hunden i våra liv •

möjligt, för ju längre tid den får sitta kvar desto större är smittorisken. Fästingmedel för husdjur finns att köpa på de allra flesta apotek. q

+

+ resematskål + aktiveringsboll

219:–

VÄRDE

59:–

VÄRDE

70:–

PORTOFRITT!


Till alla kattägare: SE HIT!

Nu slipper du problemet med den stinkande kattlådan

även bort lukten av urin från okastrerade hankatter, som är av intresse speciellt för kattuppfödare.

Har du som kattägare problem med lukt, damm eller kattströ/ sand som följer med katten ur kattlådan? Har du kanske flera katter och lägger ner mycket tid och pengar på att hålla rent i lådan? Då är det dags att prova något nytt. Företaget PeeWee har framställt en unik kattlåda med tillhörande strö som tillsammans bidrar till att dofterna från lådan blir avsevärt reducerade, inget damm och rinnande ögon och inget klumpande strö som fastnar på golvet.

Så fungerar lådan

Lådan som finns i en öppen variant och en med huv är dubbelbottnad, men ser ut precis som en vanlig kattlåda. Du fyller den övre lådan med 2–3 centimeter PeeWee strö. När katten sedan kissar rinner urinen ner i den nedre lådan där det blandas

Helt miljövänligt

med PeeWee strö som tar bort urinlukten. Den övre lådan är alltså alltid torr och ren, det enda som plockas bort är kattens bajs. Den undre lådan rengörs enkelt en gång i veckan. 90 procent av urinen rinner direkt ner i den undre lådan. Resten av det sanitära plockar man bort med spade precis som vanligt. Förutom fördelarna med doftreducering, och att underhållet av PeeWee-lådan är mycket enklare än en

vanlig kattlåda är Peewee väldigt ekonomiskt. En stor påse med PeeWee strö räcker i nästan 4 månader, vilket också är fördelaktigt för konsumenten. Katter är renliga djur precis som oss människor och vill ha det hygieniskt där de ska göra sina behov. En fräsch kattlåda gör att du undviker problem med katter som kissar på mattor och liknande hemma. Att ha en kattlåda ifrån PeeWee är att göra din katt en tjänst. Peewee strö tar

En fördel med ströet från PeeWee är att det är helt miljövänligt och 100 procent komposterbart. Till skillnad från den lerbaserade kattsanden som transporteras hit från exempelvis Kanada för att våra katter skall kunna kissa på. Det tar 1 000 år för dessa klumpar att brytas ner och får i många kommuner inte lämnas i vanliga hushållssopor. Peewee strö, som är svensktillverkat, består av utvalda råvaror av gran och tall där blandningen gör att lukten av katturin effektivt reduceras. Denna träblandning är också naturligt antibakteriell och bakteriefloran i kattlådan reduceras kraftigt. Vilket är positivt då kattavföring innehåller bakterier som kan vara mycket farliga för oss människor och speciellt bör undvikas av gravida kvinnor.

Här hittar du PeeWee: Du kan köpa PeeWee kattlådor och strö i välsorterade zoofackbutiker. Dessutom finns ett flertal Internetbutiker som säljer PeeWee. www.peewee.se

Slipp fästingar och loppor! Tickless Pet skyddar ditt husdjur mot fästingar och loppor med hjälp av ofarligt ultraljud. Dosan är liten och lätt men kraftig i sin konstruktion. Tål tillfällig dränkning t.ex. vidSlipp bad. fästingar och 6 månaders hållbarhetsgaranti. När du dragit ut det röda transportskyddet är Tickless Petloppor! • Giftfritt atktiv i 12 månader. För maximal effekt låt ditt husdjur ha sin Tickless på sig så mycket som • Effektivt möjligt. Om t.ex. din hund inte bär halsband inomhus, lägg då halsbandet med Tickless på vid • Utan kladd och Lukt hundensl liggplats. Stora hundar 25 + kan med fördel använda Tickless för människor som • Tål Vatten täcker ett större område.

Slipp fästingar och loppor! • Giftfritt • Effektivt • Utan kladd och Lukt • Tål Vatten

•Giftfritt

•Effektivt

•Utan kladd och lukt

•Tål vatten

www.pl-sweden.se

Slipp myggen utan kladd! För jägare fiskare och friluftsmänSlipp fästingar niskor! och loppor! • Giftfritt Pets &•• Effektivt Leather Utan kladd och Lukt Sweden AB • Tål Vatten

Pets & Leather Sweden ABSlipp myggen utan www.pl-sweden.se

kladd! För jägare fiskare och friluftsmänniskor!

TickLess säljs hos välsorterade zoofackhandlare och på www.animail.se


LitoVet ökar hundens rörlighet - det är vetenskapligt visat. LitoVet ökar hundens rörlighet, det är kliniskt dokumenterat i en vetenskaplig studie gjord på svenska och danska hundar. Hundarna blev smidigare, mer motiverade och samarbetsvilliga samtidigt som de blev påtagligt gladare.* LitoVet innehåller nypon som hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet. Detta väldokumenterade, GOPO®-rika nyponpulver har även visat samma goda resultat i vetenskapliga studier på både människa och häst. Hemligheten bakom nyponpulvret i LitoVet är en världspatenterad torknings- och malningsmetod som garanterar en hög halt av galaktolipiden GOPO®. LitoVet och GOPO® skyddas av patent som ägs av danska offentliga institutioner och tillverkaren Hyben Vital.

Nu 139:-

Marknadsförs i Sverige av HippoVitae AB, konsumentkontakt 0770-33 99 19

*A HERBAL REMEDY DERIVED FROM SUBSPECIES OF ROSA CANINA, IMPROVES THE IMMUNE RESPONSE, WORKING CAPACITY AND WELL-BEING OF DOGS. A PARALLEL, PLACEBO-CONTROLLED, DOUBLE-BLIND, RANDOMIZED STUDY. OARS, Bryssel, 2010 A Ragone, A S V Hansen, P Hansen, A Kharazmi and K Winther. Department of Clinical Biochemistry, Frederiksberg Hospital and Department of Clinical Microbiology, Rigshospitalet, University of Copenhagen, Denmark.

(159:-)

Gäller t o m 2013 06 16

Naturlig hälsa och skönhet www.halsaforalla.se

Skärholmen Centrum • kungenS kurva • PuB • Drottninggatan 31 • Forum naCka • haninge Centrum • huDDinge Centrum • alvikS torg • tumBa Centrum • högDalen Centrum • StinSen • Port73 • norrtälje

Husdjursliv nr3 sommar utgåva  

Husdjursliv informerar vi om hur man tar hand om djuren på bästa sätt. Vi guidar läsaren inför köpet av olika husdjur. Vi berättar också om...